agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Üzüm Çeşitleri (http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/27816.htm)

HezarfenCelebi 21-06-2012 01:37

Üzüm Çeşitleri
 
Üzüm çeşitleri ile ilgili internette yanıltıcı bilgiler dolaşıyor. Özellikle tane büyüklükleri ve salkım büyüklükleri çok abartılmış ve kullanıcıyı yanıltıyor. Bunun önüne geçmek için Manisa bağcılığın yayınladığı "Çiftçi Broşürlerinden" aldığım bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. Üzüm fotoğraflarının bazıları Mehmet Vuran beye aittir. Garova Günlüğü bu siteden bağcılık ile ilgili paylaşımlarına bakabilirsiniz. Tavsiye ederim.

SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Sofralık Üzümlerde Aranan Özellikler
Salkımlarının büyük ve gösterişli, tanelerinin seyrek ve iri, ince kabuklu, sulu ve
şekerli, çekirdeksiz veya çok küçük çekirdekli olması, üniform renk oluşturması ve nakliyeye
uygun olması arzu edilir. Ayrıca tane sap bağlantısı kuvvetli, çatlamayan tane kabuğu olmalı
ve beyaz çeşitlerde yanık renk olmaması arzu edilmektedir. Bu nitelikleri taşıyan üzüm
çeşitlerimizin fazlalığı yanında ticari önemde üretimi yapılan çeşit sayısı azdır.

http://img268.imageshack.us/img268/3...kyailkeren.jpg

Trakya İlkeren
Alphonse Lavallée X Perlette
Salkımları büyük (600- 650 g), dallı konik ve dolgun yapıdadır. Taneler koyu kırmızı-
mor renkli, orta (4- 5 g), yuvarlak şekildedir. Tane-sap bağlantısı kuvvetli, yola dayanımı
iyidir. Karışık veya uzun budanması gereken bir çeşittir. Verimli bir çeşittir. Erkencidir,
erken olgunlaşmasına rağmen omca üzerinde, uzun süre bozulmadan kalabilmektedir.






http://img837.imageshack.us/img837/6...orseedless.jpg

Superior Seedless
Sofralık üzüm market standartlarında Sugraone olarak da anılmaktadır (Anonim,2002).
Salkımları büyük (470 g), sık veya çok sık yapıdadır. Taneler yeşil- sarı renkli, iri
taneli (5 g), kısa oval şekilli ve çekirdeksizdir. Yarı uzun- uzun budanması gereken bir çeşittir. Dekara verimi orta (1200-1400 kg) dır. Temmuz sonlarında olgunlaşan erkenci bir çeşittir.






http://img21.imageshack.us/img21/3243/yalovaincisi.jpg

Yalova İncisi
Hönüsü X Siyah Gemre
Salkımları orta büyüklükte (400- 550 g), dallı ve konik, normal sıklıktadır. Taneler
yeşil-sarı renkli ve fazla (5 g) irilikte, oval şekilli ve 2- 3 çekirdeklidir.
Orta ve uzun budanması gereken bir çeşittir. Dekara verim 1000- 1600 kg arasındadır.
Erkenci bir çeşittir (bölgede temmuz ayı içerisinde olgunlaşır).
Sevilerek yenilen, boncuklanma yapmadığı zaman çok kolay pazarlanan bir çeşittir.
Fazla yüklü asmalarda seyreltme yapılmalıdır. Özellikle erkenci yörelerde yetiştiriciliği
tavsiye edilir.






http://img7.imageshack.us/img7/7318/cardinalp.jpg

Cardinal
Flame Tokay X Ribier melezi
Salkımları büyük (500-650 g), konik- silindirik ve seyrek tanelidir. Taneler kırmızı-
mor renkte çok fazla iri (7 g), yuvarlak şekilli, 2-4 çekirdekli, iyi olgunlaştığında çok az
aroma ihtiva eder. Kısa budanır (en çok 4 gözlü). Dekara 1000- 2800 kg verim verir. Temmuz ikinci yarısı –ağustos başı olgunlaşmaktadır. Çiçekten önce somak seyreltmesi kaliteyi artırır. Sıcak yerlerde güneş yanıklıklarının oluşmaması için yaprak alımının dikkatlice yapılması gerekir. Mildiyöye, küllemeye, küf çürüklüğüne, kış donlarına ve kısa boğum hastalığına hassastır.






http://img254.imageshack.us/img254/9...meseedless.jpg

Flame Seedless (Red Flame)
Thompson Seedless X Cardinal
Tatlı ve renkli bir çeşittir. Salkımları normal büyüklükte (330 g), sık veya normal
yapıdadır. Taneler pembe, kırmızı renkli, küçük taneli (2 g); az basık veya yuvarlak şeklinde
ve iz halinde çekirdeklidir. Yarı uzun ya da kısa budanması gereken bir çeşittir. Dekara verimi orta (1400-1500 kg) dır. Ağustosun ilk yarısında olgunlaşmaktadır.

HezarfenCelebi 21-06-2012 02:03

http://img341.imageshack.us/img341/8...urgmisketi.jpg

Hamburg Misketi
Salkımları büyük (400- 550 g), dallı konik ve dolgun sıklıktadır. Taneler morumsu
siyah renkli ve orta (4 g )irilikte, oval şekilli, 2- 3 çekirdekli, misket aromalıdır.
Kısa budanır (şıralık veya şaraplık olarak değerlendirmede karışık budama
yapılabilir). Dekara verim 1100- 1700 kg arasındadır. Orta mevsim (Ağustosun ikinci yarısı)
de olgunlaşmaktadır. Hamburg Misketinin şırasında yoğun misket kokusu olduğu için üzüm
suyu olarak da değerlendirilebilir. Mildiyöye çok hassas, külleme ve kış donlarına hassastır.
Çiçek silkmesi ve boncuklanma gösterebilir. Geçit Bölgelerde yetiştiriciliğe uygundur.






http://img854.imageshack.us/img854/7710/mevlana.jpg

Mevlana
Çekirdekli sofralık bir çeşit olup ortalama salkım ağırlığı 470 g, taneler beyaz, çok iri
(7 g), elips şeklindedir.Ağustos sonunda olgunlaşmaktadır.






http://img51.imageshack.us/img51/7915/redglobe.jpg

Red Globe
Salkımları büyük-çok büyük (1000 g), dolgun sıklıktadır. Taneler morumsu kırmızı
renkli ve çok iri (12- 14 g), yuvarlak şekillidir ve 3-4 çekirdeklidir. Kısa budanması
gereken bir çeşittir. Geç olgunlaşan bir çeşittir.






http://img204.imageshack.us/img204/5...kirdeksizi.jpg

Samancı Çekirdeksizi
Beyaz Şam X Perlette
Salkımları orta büyüklükte (250- 350 g), dallı konik ve seyrek yapıdadır. Taneler beyaz,
iri (4- 5 g), elips şeklindedir. Tane çok gevrek, az sulu ve serttir. Sürgünün orta kısımdaki
gözleri verimli olduğundan karışık budanması gereken bir çeşittir. Ağustos ortasında
olgunlaşmaktadır. Dekara verim 1500- 1800 arasındadır. Gibberellik asit ile taneler oldukça
irileştirilebilir (7- 8 g). Tane iriliği 3-5 mm olduğunda 40 ppm Gibberellik asit tavsiye
edilebilir (Samancı, 1998). Kuru üzüm üretimi için de uygundur.






http://img443.imageshack.us/img443/6...helpalieri.jpg

Michele Palieri
Alphonse Lavallée X Red Malaga
Salkımları büyük (440 g), gevşek veya normal yapıdadır. Taneler mavi-siyah renkli,
çok iri (8 g), yuvarlak şekilli ve 1-3 çekirdeklidir. Yarı uzun budanması gereken bir
çeşittir. Dekara verimi fazla (1500-1700 kg) dır. Ağustosun ikinci yarısında olgunlaşmaktadır.

HezarfenCelebi 21-06-2012 02:14

http://img193.imageshack.us/img193/5273/alphonsel1.jpg
Alphonse Lavallée
Sinonimleri: Karatopaldı, Enfes ve Ribier’dir.
Salkımları büyük (400- 600 g), kanatlı konik ve seyrek tanelidir. Taneler morumsu
siyah renkli ve iri (6 g), basık yuvarlak şekilli, 3- 4 çekirdekli, erken hasat edildiğinde hafif
buruk bir tat oluşturur. Kısa budanır. Dekara 1400- 1600 kg verim verir. Ağustos sonu- eylül
başı olgunlaşmaktadır. Salkım–tane bağlantısı kuvvetli, depolama ve nakliyeye uygundur.
Enstitümüz tarafından yapılan anaç- adaptasyon çalışmaları sonucunda kıraç arazilerde
Alphonse Lavallée çeşidi için 99R ve 140Ruggeri anaçlarının uygun olduğu belirlenmiştir.

http://img171.imageshack.us/img171/2581/italiai.jpg
Italia
Bicane X Hamburg Misketi melezi
Salkımları büyük (500- 800 g), kanatlı konik dallı ve dolgun sıklıktadır. Taneler
beyaz-sarı kehribar renkli ve çok fazla iri (7 g), oval şekilli, 1- 2 çekirdekli, misket kokulu
olmasına rağmen bazı taneleri kokusuzdur.
Genelde kordon (kısa) budanırsa da yeterli miktarda ve kaliteli ürün için uzun (11 göz)
olarak da budanabilir. Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır. Eylül ayında
olgunlaşmaktadır.
Enstitümüz tarafından yapılan anaç- adaptasyon çalışmaları sonucunda kıraç arazilerde
Italia çeşidi için 99 R ve 140 Ruggeri anaçları tavsiye edilmiştir.
Güneş yanıklığına hassas bir çeşittir. Yeşil budamanın dikkatli yapılması gerekir.
Uygun şekilde muhafaza edildiğinde yola dayanıklıdır. Mantari hastalıklara karşı oldukça
hassastır. Bununla birlikte kükürde karşı da hassas olduğundan hafif kükürtleme yapılmalıdır.

http://img210.imageshack.us/img210/2931/razak.jpg
Razakı
Sinonimleri: Anadolu Razakısı, Karaburun Asması, Rezaki, Rosaki
Salkımları büyük (400- 500 g), dallı konik, seyrek sıklıktadır. Taneler sarımtırak açık
yeşil renkte ve iri taneli (5 g), uzun elips şeklinde ve 2- 3 çekirdekli, tatlı ve kokusuzdur.
Kordon, karışık (en çok 10 göz) da budanan bir çeşittir. Dekara verim 1000- 1600 kg
arasındadır. Ağustos sonu – Eylül başı olgunlaşmaktadır.
Daha çok sıcak ve kurak bölgelerde allüviyal toprakları sever. Ülkemizin birçok
yerinde değişik tipleri vardır. Ülkemizde en çok Denizli-Aydın ve İzmir yörelerinde, dünyada
ise Yunanistan, Filistin ve Mısır gibi ülkelerde yetiştirilir.

http://img821.imageshack.us/img821/6663/atasars.jpg
Ata Sarısı
Beyaz Çavuş X Cardinal
Salkımları büyük (500- 850 g), konik ya da silindirik ve seyrek sıklıktadır. Taneler
yeşil-sarı renkli ve çok fazla (8 g) irilikte, oval şekilli ve 2- 3 çekirdeklidir.
Uzun (12 gözlü) budama yapılır. Dekara verim 1600- 2700 kg arasındadır. Eylül
ayının ikinci yarısında olgunlaşmaktadır.

http://img189.imageshack.us/img189/2083/pembegemre.jpg
Pembe Gemre
Salkımları büyük (500- 700 g), orta-sık sıklıktadır. Taneler pembe renkli ve iri taneli
(7- 7.5 g), yuvarlak şekillidir.Yarı uzun budanması gereken bir çeşittir. Dekara verimi
fazla (1500- 2500 kg) dır. Geç olgunlaşan bir çeşittir (Eylül ayı içerisinde olgunlaşır).
Homojen renklenmesi olmayan bu çeşitte yaprak almanın dikkatli bir şekilde
yapılması gerekmektedir. Ege Bölgesinde Denizli, Ödemiş, Bayındır ve Bergama’da
yetiştiriciliği yapılmaktadır.

http://img710.imageshack.us/img710/6...onseedless.jpg
Crimson Seedless
Salkımları orta (390 g), sık yapıdadır. Taneler pembe renkli ve orta (3 g) irilikte,
silindirik şekilli ve çekirdeksizdir. Yarı uzun- kısa (dip gözleri verimli) budanabilen
bir çeşittir. Dekara verimi fazla (1500-1700 kg) dır. Geç mevsimde (ekimin ilk yarısında)
olgunlaşmaktadır.

HezarfenCelebi 21-06-2012 02:30

ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Şarap; taze üzüm suyunda bulunan şekerlerin fermantasyon sonucu alkole dönüşmesi
ile elde edilen medeniyet tarihi kadar eski bir içecektir. Asmanın yetiştirildiği bölge, üzüm
çeşidi, iklim koşulları, hasat şekli, mayalanması ve depolanması şarabın kalitesini direkt
olarak etkileyen unsurlardır.

Son yıllarda şaraplık üzüm üretimi alan ve miktar bakımından
belirli çeşitlerde artış gösterirken; Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüksek oluşu, fiyat ve kalite
düşüklüğü gibi nedenlerden dolayı azalış eğilimi göstermektedir. Şaraplık üzüm çeşitlerinde
kaliteyi yakalayabilmek için toprak, iklim, çeşit ve yapılması gereken kültürel uygulamalar dikkate
alınmalıdır.






http://img99.imageshack.us/img99/1400/chardonnay.jpg

Chardonnay
Orijini Fransa’dır. Taneler amber sarısı renkte, yuvarlak şekilli, küçük (1-2 g), 1-3
çekirdekli ve çeşide özgü aromalıdır. Salkımlar silindirik, küçük (130-260 g) ve sıktır. Orta
mevsimde olgunlaşır. Omca gelişmesi kuvvetli olup düşük şarjlı çift kollu guyot budama
uygulanır (Çelik, 2002; Köylü ve ark., 2002).
Gözler erken uyandığından ilkbahar geç donlarına karşı hassastır. Çiçeklenme
dönemindeki yağışlara ve ısı değişimlerine hassas olması boncuklanmaya neden olabilir.
Toprak yapısına bağlı olarak verimi 500-1500 kg/da arasında değişir. Mildiyö ve Küllemeye
hassastır. Olgunluğun ilerlemesine bağlı olarak tane kabuğunun incelmesi sonucu kurşuni
küfe hassasiyeti artar. Yüksek kalitede köpüren şarap veren yumuşak bukeli bir çeşittir. Nispi
rutubeti yüksek olan sahil şeridinde yetiştirilmesi halinde erken olgunlaşma görülebilir.








Macabeau
Orijini İspanya’dır. Güç şartlara adaptasyonu iyidir. Taneleri yeşil- sarı renkte,
yuvarlak şekilli, küçük-orta (1.5-2.2 g) ve 2 çekirdeklidir. Salkımları orta-iri (350-500 g),
piramit şeklinde kanatlı ve gevşek yapıdadır.
Sürgünleri dik büyür. Kısa budanır. Mildiyö ve kurşuni küfe karşı hassastır.
Macabeau, daha ziyade meyvemsi karakterli, hafif asitli, alkolü yüksek açık sarı renkli
şaraplar verir. Bu çeşitten dömisek şaraplar da imal edilmektedir.








http://img339.imageshack.us/img339/4740/ugniblanc.jpg

Ugni Blanc
İtalya orijinli bir çeşittir. Genellikle geç uyanan, omcaları kuvvetli gelişen bir çeşittir.
Taneleri küçük (1.5-2 g), yuvarlak şekilli, yeşil- sarı renkli ve 2 çekirdeklidir. Salkımları orta
büyüklükte (350-400 g) ve sıktır. Karışık budamaya uygun olan çeşitten 1500-2000 kg/da
verim alınabilir.
Çeşit külleme ve ölü kol hastalıklarına oldukça dayanıklı olup mildiyöye karşı
hassastır. Şarabı oldukça açık renkli asidi yüksek ve alkol oranı 11-12° dir. Yüksek asit içeriği
sıcak bölgelerde yetiştirilmesine olanak sağlar. Kalkerli topraklara adaptasyonu iyidir. Diğer
çeşitlerle yapılan şarapların ıslahında, kanyak ve brendi yapımında kullanılmaktadır.











Bornova Misketi
Orijini Ege Bölgesi’dir. Taneleri orta (1.8-2.2 g), yuvarlak şekilli, yeşil-sarı renkli ve
1-2 çekirdekli ve misket aromalıdır. Salkımları konik-silindirik, küçük (150-175 g) ve sıktır.
Yarı-uzun/kısa budanır (Çelik, 2002). Son yıllarda dikim alanlarının azalmasına rağmen
yöresel çeşitlerden şarap yapımının ön plan çıkması ile Ege Bölgesi için önemi giderek
artmaktadır.








http://img690.imageshack.us/img690/6398/shirazf.jpg

Syrah
Fransa’da Syrah, Avustralya’da Shiraz olarak bilinir. Taneleri mavi- siyah renkte, kısa
oval şekilli, orta büyüklükte (2.1 g) 2-3 çekirdekli ve özel aromasızdır. Salkımları dallı
silindirik şekilli, orta büyüklükte (200-250 g) ve sıktır (Çelik, 2002).
Gözleri geç uyanır, omca gelişmesi orta kuvvette ve fazla verimli bir çeşittir. Kısa
budamalarda 500 kg/da olan verim uzun budamalarda 1.000 kg/da kadar çıkmakta ve bu
durum şarap kalitesini etkilememektedir. Kuraklığa ve kurşuni küfe karşı oldukça hassastır.
Şarabı 11 - 14 alkol derecesinde, dolgun, renkçe kuvvetli, meyve ve çiçek karışımı bir bukeye
sahip olup özellikle diğer şarapların ıslahında kullanılır. Şaraplarının 2-3 yıl dinlendirilmesi
kalitesini artırmaktadır.






http://img692.imageshack.us/img692/1101/merlot.jpg

Merlot
Fransa orijinlidir. ABD’de 1890 yıllarında yetiştirilmeye başlamasına rağmen son
yıllarda önemi daha da artmıştır. Tane rengi mavi-siyah, yuvarlak şekilli, küçük (1-1.4 g), 2-3
çekirdekli ve hafif aromalıdır. Salkımları dallı konik, orta büyüklükte (180-250 g), dolgun
sıklıktadır (Çelik, 2002).
Erken uyanan bir çeşit olduğundan ilkbahar geç donlarından zarar görebilir. Kuvvetli
gelişme gösterir ve vejetasyon periyodu uzundur. Verimli bir çeşit olup uzun ve karışık
budamaları gerektirir. 1500 kg/da kadar ürün alınabilir. Güç şartlara adapte olan bir çeşit
olmasına rağmen toprak tuzluluğuna ve küllemeye hassasiyet gösterir. Şarabı açık veya koyu
yakut kırmızı renkte olup yumuşak bir karakter gösterir. Genellikle Cabernet Sauvignon
ve/veya Cabernet Franc ile kupajı yapılır. Şarabı açık veya koyu yakut kırmızımsı renktedir.







http://img829.imageshack.us/img829/8...auvignon55.png

Cabernet Sauvignon
Fransa orijinlidir. Tane mavi- siyah renkli, yuvarlak şekilli, küçük (1.5 g), 2-3
çekirdekli ve çeşide özgü biberimsi aromalıdır. Salkımları uzun konik-silindirik, küçük-orta
(100-190 g), seyrek-dolgun sıklıktadır (Çelik, 2002).
Sıcak bölgelerin çeşidi olarak bilinir. Ancak uyanması geçtir. Zayıf anaçlarla olan
üretiminde yüksek kaliteli şarap verir. Verimi 700-1500 kg/da dır. Külleme ve Ölü kola
oldukça hassas olmasına karşılık kurşuni küfe nispeten dayanıklıdır. Koyu yakut kırmızımsı
şarabı fıçılarda eskitilirse kendine özgü bir ahududu veya yaban mersini hissi veren bir buke
kazanır. Bu nedenle kırmızı şarapların kralı diye adlandırılır.

HezarfenCelebi 21-06-2012 02:42

KURUTMALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Ülkemizde yetiştirilen üzümlerin yaklaşık %30’u kurutulmakta ve kuru üzümde dünya
ticaretinde söz sahibi olmaktadır. Çekirdeksiz üzüm Ege Bölgesi üreticilerinin en büyük
geçim kaynaklarından birisi olmasının yanında adı ve kalitesiyle dünyada tanınmış olan
geleneksel ihraç ürünümüzdür (Anonim, 2006).




http://img207.imageshack.us/img207/8...kirdeksizi.jpg

Sultani Çekirdeksiz
Verim ve gelişmesi iyi standart bir üzüm çeşididir. Salkımları orta irilikte (300-400 g)
ve normal sıklıktadır. Taneleri küçük (1.2-1.8 g), yeşil-sarı renkte, ince kabukludur (Anonim, 1990).
Dip gözleri verimsiz olduğu için uzun budama yapılmalıdır. Orta mevsimde olgunlaşır,
verimi kuru üzüm olarak 500-1000 kg/da arasında değişmektedir. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm
çeşidinde yapılan klon seleksiyonu sonucu verim, kuru üzüm kalitesi, omca gelişmesi gibi
kriterler yönünden 7 nolu klon (Yılmaz ve ark., 1997) Ilgın ve ark., (1999) tarafından yapılan
çalışma sonucu ise 3 tip (T3, Y3, S1) kurutmalık amaçlı seçilmiştir.






http://img822.imageshack.us/img822/2847/besinizm.jpg

Besni
Tane uzun oval, iri (5.5 g), kabuk ince, sarı, tane içi etli, sulu 2-3 çekirdeklidir. Salkım
orta irilikte silindir veya konik şeklindedir. Verimliliği ve gelişmesi ortadır. Sofralık yanında
kurutularak da değerlendirilir (Anonim, 2007).






http://img256.imageshack.us/img256/1926/corinth.jpg

Corinth (Kuş Üzümü)
Çok küçük taneli ve çekirdeksiz özelliğe sahip Corinth üzüm çeşidinin beyaz, siyah ve
pembe olmak üzere 3 tipi mevcuttur. Siyah Corinth tamamen kurutmalık olup en yaygınıdır.
Siyah Corinth üzüm çeşidinin asma gelişmesi kuvvetli ve verimi iyidir. Uzun budama
yapılmalıdır. Salkımlar küçük, kanatlı ve silindiriktir. Taneler çok küçük, basık küresel
şekillidir. Kabuk ince, kırmızımsı siyah ile siyah mor renkte ve pusludur. Meyve eti sulu, tatlı
ve lezzetlidir. Taneler çekirdeksiz, az miktarda asitlidir. Erken olgunlaşır, taneler
kurutulduğunda çok küçük ve yumuşak yapıda olup hafif mayhoştur (Yılmaz, 1992).

pria 10-09-2012 00:54

2 Eklenti(ler)
Annemin yaşlılığı nedeniyle (87) benimde ancak 5 dekar zeytinlik ile uğraşmaya gücüm yettiği için satmak zorunda kaldığımız bağdan, anne yadigarı olarak aldığım en iyi üzüm çeşitlerinden biri olan bu üzüm ince kabuklu oluşu, çok çok uzun süre dayanıklılığı yüzünden en sevdiğim çeşitlerden biridir..
Annem buna ''keçi memesi'' diyor ama gerçek adının ne olduğunu bilmediğim için öğrenmek istedim..
Ben bu üzümü bağımızı satmadan önce toplar, fidanlığımdaki kulübenin tavanına iplere asılı olarak bağlardım..taa nisan ayına kadar hafif buruşuk olarak dururlardı..
Bu sene kuşlar dadandığı için tam siyahlaşmadan topladım bu üzümleri..

Tanelerinin ucu sivridir..ve oldukça iridir..çok lezzetlidir..

Adı nedir acaba?

selim_50 25-03-2013 14:51

anneniz doğru söylemiş;keçi memesi, kömüş memesi diye adlandırılır.
bizde ise horoz taşağı denir

hosseda 25-03-2013 17:49

Sayın pria, asmanız ve üzümü belliki cins.
Bende taneleri daha yuvarlak olan, renk olarak fotoğraftaki tanelere benzer genç bir asma var. Geçen yıl 3-5 salkım verdi. Bu yıl budandığında 10 kadar çeliğini kovaya daldırdım tutacakmı diye beklemedeyim. (Bir tane Ankaraya sözüm var tutarsa hepsini dağıtacağım.)
Üzüm çok üstün lezzette ve kabuk yok gibi, yemesi kütür kütür erik gibi desek yalan olmaz. Ve sizinki gibi çok dayanıklı. Bu asmanın üzümü geç oluyor ama uzun zaman üzüm alınabiliniyor( köyde yaşlı bir asma var salkımlarının tanesi kilo üstü oluyor. Ben bu asmayı ondan alınan çelikten büyüttüm, bir tanede geçen yıl aynı asmadan aşılattım ancak henüz ondan üzüm görmedim).

Bendeki üzüme verilen isim, tavşan böbreği.(kayıtlı fotoğraf var ama bulamadım, bulunca yüklerim).

Seneye nasip olursa sizden çelik alayım zamanı gelince. Bende arzu ederseniz size tutarsa fidan yollayayım, olmadı seneye çelik gönderirim.

hosseda 25-03-2013 18:11

Özel üzümden yazmaya devam edeyim.

1990 lı yıllar. Her hafta sonu gidip geldiğimiz güzergah üzerinde Sazlıköy diye bir yerleşim yeri var ( Sökeye varmadan hemen önce). Eylül ortaları gibi köyün Ortaklar tarafından gelene göre sağda kalan girişindeki okulun köşesine köyden bir amca küfeyle razaki çıkarırdı. Sadece 2 hafta sonu denk getirebilirdim o üzümü. Sonraki seneye kadar beklerdim zamanı gelsede razakiden yesek diye. Belki on sene sürdü bu. Sonra o gelme gitmeler kesilince ne oldu o üzüm hiç bilmiyorum ama bilsem amcayı bulabileceğimi, çelik almak için hiç durmam giderim Sazlıköye.

O razakinin tadını, güzelliğini anlatmak zor.

Böyle özel asmalar çoğaltılmalı ki kaybolup gitmesinler.

hosseda 25-03-2013 22:52

1 Eklenti(ler)
Bahçemdeki genç asmanın üzüm salkımı :

( Salkımlardaki daneler büyüsün diye 15 gün kadar geç kestim. Bu üzüm yenecek hale geldiğinde taneler daha açık renkli olmakta. Ben büyüteyim derken kararttım üzümü. Esas renk, yeşilli alacalı çok açık kırmızıdır.)

uzumcu 28-03-2013 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1126994)
Sayın pria, asmanız ve üzümü belliki cins.
Bende taneleri daha yuvarlak olan, renk olarak fotoğraftaki tanelere benzer genç bir asma var. Geçen yıl 3-5 salkım verdi. Bu yıl budandığında 10 kadar çeliğini kovaya daldırdım tutacakmı diye beklemedeyim. (Bir tane Ankaraya sözüm var tutarsa hepsini dağıtacağım.)
Üzüm çok üstün lezzette ve kabuk yok gibi, yemesi kütür kütür erik gibi desek yalan olmaz. Ve sizinki gibi çok dayanıklı. Bu asmanın üzümü geç oluyor ama uzun zaman üzüm alınabiliniyor( köyde yaşlı bir asma var salkımlarının tanesi kilo üstü oluyor. Ben bu asmayı ondan alınan çelikten büyüttüm, bir tanede geçen yıl aynı asmadan aşılattım ancak henüz ondan üzüm görmedim).

Bendeki üzüme verilen isim, tavşan böbreği.(kayıtlı fotoğraf var ama bulamadım, bulunca yüklerim).

Seneye nasip olursa sizden çelik alayım zamanı gelince. Bende arzu ederseniz size tutarsa fidan yollayayım, olmadı seneye çelik gönderirim.

Sadece bir tavsiye asamadan çelik alacağınız zaman kalın kara koldan çeliğinizi alın kovanın içine ıslamadan önce çok hafif çeliklerinizi sağa sola bükün çeliklerden çıtırdama sesi gelene kadar sonrada kovanın içine (atonik) bitki gelişim düzenleyicisi 50 **** 60 gram kadar koyun çelikleriniz uyanmama riski %1 **** % 2 dir o risk ise bağınızda mildiyö hastalığı ölü kol olabilir ben bu yöntem ile 4 bin adet uyandırdım geçen yıl.

hosseda 28-03-2013 09:53

Sağolun sayın uzumcu tavsiyeleriniz için.

Seneye budama zamanı dikkat ederim yazdıklarınıza. Benim çelik aldığım asma henüz 3 yaşında. Budamayı komşum yaptı, budanan dallardan ele gelen kalınlıkta olanlarını, orman toprağı doldurduğum kovaya soktum. Başka bir destek yok. Şimdi sıcaklar başlayacak susuz bırakmamaya özen gösteririm.
Bakalım kaçı yeşerecek.

hosseda 11-04-2013 23:58

1 Eklenti(ler)
Kovadaki asma çeliklerinin çoğunda yapraklanma başlamış.

alien 25-07-2013 12:38

bu mevsimde çelikleme olurmu?
Yoksa fidan mı almalıyım ?

cemilahmet 03-09-2013 22:02

ben de emekliyim ve üzüme karşı çok fazla bir ilgim var. özellikle iyi cins üzümlere.geçen yıl haziran ayında redglop ve alfons çeşitlerinden üzümün memleketi manisa salihliden getirttim.ancak birer fidan tutabildi. eğer elinizde annenizin üzüm çubuklarından varsa **** bana temin ederseniz bende annenizin hatırasını yaşatmış olurum.ben de istanbulda oturmaktayım. arazimiz konyanın ereğli ilçesinde.selamlar saygılar.

Eser İlhan 04-09-2013 17:23

Tam da bir arkadaşım Trakya bölgesinde kurmak istediği şaraplık bağ için benden yardım istemişken ve ben bu bilgilere nereden ulaşabilirim diye düşünürken bu başlığa rastladım.
Arkadaşım 300 adet SAUVİGNON GRİS eğer ona ulaşamazsa yine aynı miktar SAUVİGNON BLANC fidanı almak istiyor ve bu aşılı fidanları sağlayabileceği güvenilir bir adres arıyor. Acaba bu fidanları nerelerden sağlayabilir?
Beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum :)

pria 01-12-2013 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1126994)
Sayın pria, asmanız ve üzümü belliki cins.


Seneye nasip olursa sizden çelik alayım zamanı gelince. Bende arzu ederseniz size tutarsa fidan yollayayım, olmadı seneye çelik gönderirim.

Sayın hosseda,

Uzun süredir uğramamıştım bu sayfaya..Ancak bugün Ankara'da ziraat fakültesi son sınıf öğrencisi bir genç, beni telefonla aradı ve bendeki üzümün nesli kaybolmaya yüz tutan ''keçi memesi'' çeşidi olduğunu teyid ederek ve bu üzümü aradığını, çelik göndermemi rica etti..

Arzu ederseniz, aralık 15 gibi köye gideceğim, size de göndereyim..

Geç yanıtladığım için kusura bakmayın.

hosseda 01-12-2013 23:15

Sevinirim sayın pria. Ancak asmadan çelikleri budama zamanında alıyor buradakiler ( subat sonu gibi.).

pria 01-12-2013 23:28

Bu Ziraat Fakültesi öğrencisi bana asmada büyüme dönemi bittikten sonra çelik alınabilir dedi..
O, çelikleri aşı amacıyla kullanacakmış ve aşı zamanına kadar buzdolabında muhafaza edecekmiş..

İleride hatırlatırsanız sizin çeliklerinizi de gönderirim..

hosseda 02-12-2013 11:25

Nasip olursa 2014-şubat sonunda buradan yazarak hatırlatırım.Teşekkürler.
( O tarihte arzu ederseniz bendeki asmadan size çelik yollarım. Hatta köklenmiş bir kaç tane fidanı bir köşeye diktik. Onlardanda göndersem olur...)

cemilahmet 12-12-2013 11:19

üzüm fidanı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1225521)
Bu Ziraat Fakültesi öğrencisi bana asmada büyüme dönemi bittikten sonra çelik alınabilir dedi..
O, çelikleri aşı amacıyla kullanacakmış ve aşı zamanına kadar buzdolabında muhafaza edecekmiş..

İleride hatırlatırsanız sizin çeliklerinizi de gönderirim..

sayın dostum
saygılar sevgiler sunuyorum size.ben de meraklıyım bu meyve ve fidan işlerine benim badem ve ceviz kapalı bahçem var.etrafına da bulduğum orijinal meyve ağaçlarının fidanlarından dikmekteyim.sizden ricam birkaç fidan gönderirseniz sizden de bir hatıra fidan olur diye düşünmekteyim.kolay gelsin

delibayir 16-12-2013 21:50

keçi memesi üzümü
 
sayın pria kardeşim,bana sizde olan keçi memesinden biraz dal kesip gönderirsen hem antalyadaki hemde çanakkaledeki arazime biraz dikerim. eğer olur derseniz ben çanakkaleye gittiğimde sizinle görüşme imkanımız olursa görüşüp bu üzümün dallarından alırsam mutlu olurum tel 05066115417 ticari değil sadece sevdiğim için hobi amaçlı.saygılar

Sonul 17-12-2013 11:17

Arkadaşlar bir büyük marketten ithal Arjantin şarabı almıştım. Siraz ve Bunte (belki bir iki harfi farklı olabilir) üzümlerinden üretilmişti. Türkiye'de bu Bunte asması var mıdir? Bilen var mı?

cemilahmet 25-12-2013 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1016980)
Annemin yaşlılığı nedeniyle (87) benimde ancak 5 dekar zeytinlik ile uğraşmaya gücüm yettiği için satmak zorunda kaldığımız bağdan, anne yadigarı olarak aldığım en iyi üzüm çeşitlerinden biri olan bu üzüm ince kabuklu oluşu, çok çok uzun süre dayanıklılığı yüzünden en sevdiğim çeşitlerden biridir..
Annem buna ''keçi memesi'' diyor ama gerçek adının ne olduğunu bilmediğim için öğrenmek istedim..
Ben bu üzümü bağımızı satmadan önce toplar, fidanlığımdaki kulübenin tavanına iplere asılı olarak bağlardım..taa nisan ayına kadar hafif buruşuk olarak dururlardı..
Bu sene kuşlar dadandığı için tam siyahlaşmadan topladım bu üzümleri..

Tanelerinin ucu sivridir..ve oldukça iridir..çok lezzetlidir..

Adı nedir acaba?

sn paria
keçi memesi üzüm çeliklerini aldım ve toprak ile buluşturdum.çok teşekkür ederim. eğer sizce de uygun olursa bu fidanlar yeşerir ve üzüm vermeye başlayınca annenizin ismini vermek isterim.ne dersiniz benim için hatırlayacagım en güzel hediye oldu bu çelikler.saygılar sunuyorum.kolay gelsin

Sonul 25-12-2013 22:05

Arkadaşlar Arjantin'den dış alımı yapılmış bir şarap almıştım. Shiraz-Malbec karışımıydı. Sihraz'ı biliyorum. Türkiye'de var. Malbec'i biz acaba başka bir adla mı biliyoruz? Ya da Malbec'i üretip satan arkadaşlar var mı?

pria 25-12-2013 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemilahmet (Mesaj 1232683)
..eğer sizce de uygun olursa bu fidanlar yeşerir ve üzüm vermeye başlayınca annenizin ismini vermek isterim.

Bu güzel üzüm çeşidinin kaybolmaya yüz tutan değerlerimizden biri olduğuna inanıyorum ve sizinle birlikte çelik gönderdiğim 3 kişiden biri olan Ankara Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi Ahmet doğa kardeşimiz bu üzüm çeşidinin orijinal adının ''keçi memesi'' olduğunu söyledi bana telefonda..

Adının ''keçi memesi'' olarak anılması ve sizin çevrenizde de bu adla yayılması daha doğru olur.

Güzel düşünceniz için teşekkürler yine de..

natura 30-12-2013 15:12

sn pria merhaba

banada çelik göndermeniz sözkonusu olabilirmi ?

saygılar

Ahmet doğa 23-01-2014 19:24

Yazıma başlamdan önce bütün ağaçlar.net üyelerini saygıyla selamlıyorum.İnternette sık sık araştırma yapan biri olarak bu siteye 2007 yılında üye olmuştum ve ara sıra girerek formunda paylaşılan bilgilerden istifade ediyordum. Yine araştırma yaptığım bir gün kendimi bu sitede buldum . “keçi memesi” adlı üzüm çeşidini arıyordum ve forumda bu konuda bazı bilgiler edindim. Formda üye olan sayın pria’da bu üzüm çeşidinden olduğunu öğrendim . Kendisine özel mesaj atarak aşı yapmak üzere üzüm çubuğu istedim. Beni kırmayarak samimiyetle yardımcı oldu. Hatta üzüm çubuklarını elimize kadar teslim ettiler. Hepinizin huzurunda kendisine teşekkür ediyorum .
Keçi memesi adlı üzüm çeşidi kışlık denilen üzüm çeşitlerindendir . Mart , nisan ayına kadar rahatlıkla saklanabilmekte. Aslında eskiden bilinen ve ekilen bir üzüm çeşidi iken , yeni kurulan bağ sistemlerinin daha çok şıralık ve sofralık üzüm çeşitlerine ağırlık vermesi , teknolojinin ilerlemesiyle üzümlerin saklanmasında soğuk hava depolarının kurulması keçi memesi ve benzeri üzüm çeşitlerine ilginin ve rağbetin azalmasına neden olmuştur. Genellikle ticari anlamda yapılan yetiştiricilikle birlikte üzümlerde aranan kriterler değişmiş, endemik sayılabilecek bazı üzüm çeşitlerininde giderek azalmasına neden olmuştur . Eskiden keçi memesine benzer kışlık üzümler ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bulunmaktaydı . Örneğin ağın beyazı ,kışlık amasya üzüm çeşidi yaygın olarak bilinenlerdendir. Varolan genetik yapının korunması ve yarınlarına aktarılmasında bizlere büyük sorumluluk düşmektedir. Bu konu sadece üzüm çeşitleri açısandan değil mevcut floramızın ve canlı gen kaynaklarımızın tamamı açısından çok önemlidir. Ne çare ki keçi memsi gibi üzüm çeşitlerimiz adeta koleksyonluk olmuş durumdadır. Şahsi fikrimce benzeri durumdaki bütün çeşitler mümkün olduğunca paylaşılmalı, yetiştirilmeli, anlatılmalı ve iade i itibar yapılmalıdır. Esasında bu konuda yazılabilecek daha çok bilgi vardır. Benim yazdıklarım ancak giriş niteliğindedir. Bu konuyu hep beraber geliştirebilmek dileğiyle.. Sağlıcakla kalın..

pria 28-01-2014 00:01

Ahmet Doğa kardeşim,

Güzel, içerikli yazınız için teşekkürler..
Sizin, geleceğin başarılı bir ziraat mühendisi olarak bu kaybolan değerlerimizin çoğalması için katkılarda bulunacağınıza can-ı gönülden inanıyorum..

Gönderdiğim keçi memesi çeliklerinin aşılarında bir başarısızlık olursa veya gelecek yıl daha çok ihtiyacınız olursa lütfen yazın veya arayın beni..Seve seve katkıda bulunurum..Yine avukat eniştenizin yazıhanesine kadar götürüp teslim ederim..

Selamlar..başarılar..

cemilahmet 17-02-2014 21:33

sn pria
üzüm çeliklerinden birisi patladı.çok güzel.ancak bir sorunum var. bu çelikleri konyaya gideceğim için götürmek istiyorum.nasıl yapmalıyım bilemedim.acaba köklenmişmidir.yoksa nedir.ne yapabilirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024