agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Bağcılık
(https)




Beğeni Düzeni59Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-04-2016, 19:13   #1
Ağaç Dostu
 
cockpit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
Yalnızca sarmalık yaprağı için asma fidanı

Merhaba,

bahçemde çok yaşlı 2 adet asma var. Ben küçükken üzüm veriyorlardı ama (koruk) tadı güzel değildi. Şimdi ise evdeki (ben başta) diyabet durumları nedeniyle "üzüm" yasak . Hiç bakım yapılmıyorlar, çok az sulanıyorlar, gübre-ilaç asla yok, her sonbahar neredeyse kökten budanıyorlar ancak ısrarla her yaz her yeri kaplıyorlar.

Belli etmeden sık sık kessem de eşim ve kayınvalidemin o iki asmayı, tüm bahçeyi ve ağaçları saracak kadar büyütmeleri hiç hoşuma gitmiyor, zaten yaprağın tadı da iğrenç.

Onları kandırıp; eskileri kökten kesip 2 yeni asma fidanı ekmek istiyorum. Tokat Erbaa'da yaygın "Narince" asma üzüm fidanı sanırım yaprak açısından en uygunu.

İstanbul için önerebileceğiniz daha uygun yapraklık asma türü olabilir mi?

Saygılar

cockpit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2016, 20:26   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
İstanbul-Manyas iklim bakımından pek farklı değil, belki bir iki derece ısı farkı olabiliyor.
Manyas'da bahçemde çok güzel sarmalık bir asma var. Otoparkın üstünü tamami ile kaplıyor.
Yaprakları ipek gibi, tüysüz ve parçalı değil. Asma üzüm vermiyor. Hemen hemen bütün köylü gelip benim asmamdan toplar sarma yapar veya salamura hazırlar.
Ben yaprakları körpe körpeyken toplar ve sarma yaparım, kış için hazırlamam.
Yarın sabah bakayım eğer yapraklanma başlamış ise ve fotoğraflanacak gibi olmuşsa çeker size gösteririm.
Beğenirseniz çelik zamanı size çelik de gönderebilirim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2016, 10:20   #3
Ağaç Dostu
 
cockpit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
İlginize çok teşekkürler

Birkaç "çelik"i suda köklendirme denemem oldu ama sonuç hüsran. Türü belli olsa idi yazardınız sanırım.

Saygılar

cockpit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2016, 10:32   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cockpit Mesajı Göster
İlginize çok teşekkürler

Birkaç "çelik"i suda köklendirme denemem oldu ama sonuç hüsran. Türü belli olsa idi yazardınız sanırım.

Saygılar
Türünü bilmiyorum üzüm vermiş olsa şu tür diyebilirdim belki ama isterseniz sizin için birkaç kök bir saksıya daldırayım çünkü harika sarmalık yaprağı var.

junior, Resulgur ve akbkuzy beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2016, 10:50   #5
Ağaç Dostu
 
cockpit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Türünü bilmiyorum üzüm vermiş olsa şu tür diyebilirdim belki ama isterseniz sizin için birkaç kök bir saksıya daldırayım çünkü harika sarmalık yaprağı var.

Çok memnun olur eşim Uygun bir yer bulurum onlara. Saygılarımla.

akbkuzy ve Arif Eroğlu beğendi.
cockpit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2016, 12:38   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cockpit Mesajı Göster
Çok memnun olur eşim Uygun bir yer bulurum onlara. Saygılarımla.
Asma yavaş yavaş yapraklanmaya başlamış.
Üzerinde minik minik üzüm salkım oluşumu göreceksiniz ama onlar üzüme dönüşmeden dökülme yapıyor.
Yapraklarından iki tane kopardım, size fikir verebilir.

Name:  IMG_8449 (600 x 450).jpg
Views: 24968
Size:  63.3 KB

Name:  IMG_8450 (600 x 450).jpg
Views: 25906
Size:  42.0 KB

Name:  IMG_8452 (600 x 450).jpg
Views: 25535
Size:  32.7 KB




Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2016, 21:37   #7
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Neden suda köklendirmeyi denediniz ki. Bu konuda genel olarak çelik köklendirme bilgisinden fazlasına sahip olmayan ben, bir sardunya çeliği dikercesine hazırladıgım iki tane asma dalını gelişi güzel sokuşturdum bahçeye.. Hiç itirazları olmadan köklendiler. Basit yani anladıgım kadarıyla. Çelikleride komşu budama zamanı asmasını budayıp kaldırıma atmıştı dalları, oradan kırmıştım.

akbkuzy beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 06:58   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2015
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 146
Guler hanim Eskisehir iklimine uyum saglar mi acaba? Celik zamani mumkun olursa bende istiyorum.

akbkuzy beğendi.
ibrahimes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 11:30   #9
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
koruk

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cockpit;1454359Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz.
keşke şimdi de bir Ege kazasında bahçesinde yaşlı bir koruk asması çardağı bulunan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz tuz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp, maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler, nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik.Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafif mayhoş hoş, taze kokulu üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (tanelere ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana, cibez gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı.
Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak; çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.

bahçemde çok yaşlı 2 adet asma var. Ben küçükken üzüm veriyorlardı ama (koruk) tadı güzel değildi. Şimdi ise evdeki (ben başta) diyabet durumları nedeniyle "üzüm" yasak :) . Hiç bakım yapılmıyorlar, çok az sulanıyorlar, gübre-ilaç asla yok, her sonbahar neredeyse kökten budanıyorlar ancak ısrarla her yaz her yeri kaplıyorlar.

Belli etmeden sık sık kessem de eşim ve kayınvalidemin o iki asmayı, tüm bahçeyi ve ağaçları saracak kadar büyütmeleri hiç hoşuma gitmiyor, zaten yaprağın tadı da iğrenç.

Onları kandırıp; eskileri kökten kesip 2 yeni asma fidanı ekmek istiyorum. Tokat Erbaa'da yaygın "Narince" asma üzüm fidanı sanırım yaprak açısından en uygunu.

İstanbul için önerebileceğiniz daha uygun yapraklık asma türü olabilir mi?

Saygılar[/QUOTE
]
Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz.
keşke şimdi de bir Ege kazasından bahçesinde yaşlı bir koruk asması yaşayan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz toz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp bahçede maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik.Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafifi mayhoş çok hoş üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana (cibez) gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı.
Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.

bahçemde çok yaşlı 2 adet asma var. Ben küçükken üzüm veriyorlardı ama (koruk) tadı güzel değildi. Şimdi ise evdeki (ben başta) diyabet durumları nedeniyle "üzüm" yasak . Hiç bakım yapılmıyorlar, çok az sulanıyorlar, gübre-ilaç asla yok, her sonbahar neredeyse kökten budanıyorlar ancak ısrarla her yaz her yeri kaplıyorlar.

Belli etmeden sık sık kessem de eşim ve kayınvalidemin o iki asmayı, tüm bahçeyi ve ağaçları saracak kadar büyütmeleri hiç hoşuma gitmiyor, zaten yaprağın tadı da iğrenç.

Onları kandırıp; eskileri kökten kesip 2 yeni asma fidanı ekmek istiyorum. Tokat Erbaa'da yaygın "Narince" asma üzüm fidanı sanırım yaprak açısından en uygunu.

İstanbul için önerebileceğiniz daha uygun yapraklık asma türü olabilir mi?

Saygılar

junior beğendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 11:35   #10
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Merhaba,
Yukardaki koruk asması ile ilgili mesajımı ne olduğunu bilemediğim bir hatam yüzünden dört beş kez denememe rağmen göndermedim. Hep ''mesajınız çok kısa en az 3 kelime yazın'' Bildirisi aldım.
Sonunda Qoute tırnağının içine kopyalamayı başardım o zaman da baştaki ''Merhaba''
sözüm kopyalanmamış. Dilerim mesajım anlaşılacak şekilde ulaşmıştır.
Selamlar.

cockpit beğendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 12:55   #11
Ağaçsever
 
şippin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 45
Dolmalık/Sarmalık yaprak

Arkadaşlar,
Sarmalık yaprak konusu benim de merak ettiğim bir konudur. Bu yüzden başlığı görünce sevindim.
Bu konuda bilgisi olanlar bilgilendirirlerse sevinirim.
Şöyle sorular akllıma geliyor:
1-Pazarda satılan yapraklar özel asmalardan mı toplanıyor, bunlar üzüm veriyorlar mı?
2-Bildiğim kadarıyla, her üzüm asmasının yaprağı sarmalık olarak kullanılabiliyor. Bu konuda elverişlilik açısından bir sıralama yapılabilir mi?
Şimdiden teşekkürler.

şippin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 17:06   #12
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Merhaba,
Yukardaki koruk asması ile ilgili mesajımı ne olduğunu bilemediğim bir hatam yüzünden dört beş kez denememe rağmen göndermedim. Hep ''mesajınız çok kısa en az 3 kelime yazın'' Bildirisi aldım.
Sonunda Qoute tırnağının içine kopyalamayı başardım o zaman da baştaki ''Merhaba''
sözüm kopyalanmamış. Dilerim mesajım anlaşılacak şekilde ulaşmıştır.
Selamlar.
Her şeyi alıntı içine yazarsanız o mesaj gönderilemez. Kısa uyarısı verir. Bu nedenle alıntı yapıp, onun altından devam etmelisiniz.
Yukarıdaki mesaj da iyice karışmış. Alıntıyı sildim ki anlaşılsın.






Merhaba,

Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz.
keşke şimdi de bir Ege kazasından bahçesinde yaşlı bir koruk asması yaşayan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz toz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp bahçede maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik.

Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafifi mayhoş çok hoş üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana (cibez) gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı.

Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.

junior beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 18:19   #13
Ağaç Dostu
 
cockpit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2016
Şehir: Kocaeli-D.dere
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
...............
Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.
Sayın Malina,

ilginiz ve eleştiriniz için çok teşekkürler Belirttiğim gibi yıllardır koruk vermiyor. Memnuniyetsizliğim; eşimin ve kayınvalidemin, asmanın tüm bahçeyi, ağaçları, gülleri, telsiz anten direğimi, köpeğimin kulubesini vs. saracak kadar büyümesine izin vermeleri. Yaprağı da sert biraz ve tadı yok bana göre. Tüm mesele bu

Saygılar.

cockpit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2016, 13:55   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-06-2016
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
İlginç bir çalışma

akbkuzy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2016, 14:46   #15
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
karadenizin ısebella üzümü sarmaya uygun dediler. fakat yaprakları kalın ve tüylü. gerçekten isabellanın yaprakları böyle kalın ve tüylü bişeymi? yoksa yine kandırıldıkmı?

Taşlıbahçe beğendi.
aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2016, 16:05   #16
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
karadenizin ısebella üzümü sarmaya uygun dediler. fakat yaprakları kalın ve tüylü. gerçekten isabellanın yaprakları böyle kalın ve tüylü bişeymi? yoksa yine kandırıldıkmı?
Üzüm çeşitlerinden pek anlamam ama Karadeniz'in kalın kabuklu, iri çekirdekli kokulu üzümünden bahsediyorsanız alt yüzleri tüylü ve gün boyu güneş alanlar kartlaştığında oldukça kalınlaşıyor ama gölgedekiler yumuşak ve yaprak sarması güzel oluyor. Severek tüketiyoruz.

aydemiraydın beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2016, 17:28   #17
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Üzüm çeşitlerinden pek anlamam ama Karadeniz'in kalın kabuklu, iri çekirdekli kokulu üzümünden bahsediyorsanız alt yüzleri tüylü ve gün boyu güneş alanlar kartlaştığında oldukça kalınlaşıyor ama gölgedekiler yumuşak ve yaprak sarması güzel oluyor. Severek tüketiyoruz.

teşekkürler. sorunu anladım. şu an küçük fidan olduğundan tam güneşte henüz ağaçlara sardıramadık.

Taşlıbahçe beğendi.
aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2016, 23:02   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-01-2011
Şehir: İst
Mesajlar: 5
Yapıncak çeşidi. Yaprakları Narince gibi kalın değildir ve daha lezzetlidir. Tek geçerim.

junior ve Dutlubahçe beğendi.
backx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 15:20   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
İstanbul-Manyas iklim bakımından pek farklı değil, belki bir iki derece ısı farkı olabiliyor.
Manyas'da bahçemde çok güzel sarmalık bir asma var. Otoparkın üstünü tamami ile kaplıyor.
Yaprakları ipek gibi, tüysüz ve parçalı değil. Asma üzüm vermiyor. Hemen hemen bütün köylü gelip benim asmamdan toplar sarma yapar veya salamura hazırlar.
Ben yaprakları körpe körpeyken toplar ve sarma yaparım, kış için hazırlamam.
Yarın sabah bakayım eğer yapraklanma başlamış ise ve fotoğraflanacak gibi olmuşsa çeker size gösteririm.
Beğenirseniz çelik zamanı size çelik de gönderebilirim.
Merhaba yazınızı yeni farkettim bahsettiğiniz ince yapraklı asma ağacından bir kaç dal çelik gönderebilirseniz çok sevinirim .
Teşekkürler...

recobey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2017, 02:33   #20
Ağaç Dostu
 
Selma_321's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
Güler hanımın asması Amerikan asması olabilir mi?Aynısını görmüştüm anneciğim salamura yapmıştı sarmasını yaparken yaprak çok hoşuma gitti cinsini sorduğumda Amerikan asması demişti.

Selma_321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2017, 02:45   #21
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn. Selma_321

Güler hanımın resmini yayınladığı asma Amerikan asma anaçlarından. Benim bahçemde oldukça fazla asma anaçları var. Ancak o gibi ince ve büyük yapraklı asma anacı yoktu. Allah rahmet eylesin geçtiğimiz yıl idi sanırım vefat etmiş olan Mehmet amcanın kendi köklendirdiği asmalardan iki tanesini diktim. Biraz da budama sırasında çıkanlardan alarak kendim köklendirdim. Şu anda küçükler ancak birkaç yıl içinde daha büyüyüp bizim yaprak ihtiyacını giderirler herhalde.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2017, 23:37   #22
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Sarmalık yaprak asmam, üzüm yapmıyor ama yaprakları incecik, tüysüz ve iri.
Çardağın üstünde ki yapraklar bir hafta önce toplanmasına rağmen bir hafta
içinde yapraklar yine yetişti.

Name:  DSCF0474.jpg
Views: 20606
Size:  36.7 KB

Name:  DSCF0475.jpg
Views: 20597
Size:  32.4 KB

Name:  DSCF0476.jpg
Views: 20815
Size:  42.0 KB


Bir hafta önce toplanan yapraklar temizlenip yıkandıktan sonra iç hazırlanıp
sarmalar sarıldı.
Yapraklar epey varmış, sarılması bütün günümü aldı, dörtte birini pişirdim
geri kalanlarını buz dolabı poşetine dizdim ve pişirmeden dipfrize koydum.
Bunu ilk defa yapıyorum, kısmetse bayramda ziyaret için gelenlere ikram edilecek.
Dipfrize koyduklarımda bir değişiklik olmaz ise eğer, memnun kalırsam şayet bundan sonra sarar sarar atarım dipfrize ırtıksız ve iri.

Name:  DSCF0410.jpg
Views: 20816
Size:  43.3 KB

Güler, gandor08, Muda ve 5 kişi beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 11:01   #23
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili akçabardak aynı asma bizde de var.
Arabayı park ettiğimiz otoparkın üstünü bu asma ile sardırdık. Üzüm yapmıyor ama hani o minik minik sarımsı üzüm olmadan dökülen şeyler olduğu zaman arabayı altına park etmiyoruz, arabayı temizlemek zor geliyor ama yazın bütün sıcaklarında araba asmanın altında serin serin duruyor.

Yaprakları parçasız iri, ipek gibi. Ben de taze taze toplayıp sarıyorum dolmayı. Hele bol su verin yeni sürgün dallarındakiler daha da ipekimsi oluyor.

Hemen hemen bütün köylü de buradan topluyor. Eee nereden baksan yirmi senelik bir asma. Otoparkın üstünü saran kısmından daha fazlası, bahçe duvarından dışarı taşmış durumda. Yol boyunca da ilerliyor maşallah. Köylü de memnun bundan.

junior ve i.sunaz beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 11:06   #24
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sayın recobey,'in sizin sayfanızda yazdığı talebi şimdi gördüm.
Kendileri ile temasa geçeceğim.

junior beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 15:00   #25
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Sevgili Güler hanım, ben bu asmayı edindiğimde bana çeliğini veren kişi kuş üzümü bu ama Ankara'da hiç meyve tutmuyor, Adana'da akrabasında varmış onun asması meyve tuttuğunu söylemişti, ne kadar doğru bilemiyorum, kimileri delice dediler aşı yapılırsa çok verimli olduğunu söylediler.

Ankara'da yaklaşık 10 sene kadar yetiştirdim, sonra bu yazlığı aldıktan sonra ilk diktiğim bu asma çeliği oldu, 16 senedir sarmasını afiyetle tüketiyoruz, evet dediğiniz gibi ilk uyandığında ilk yapraklarıyla beraber sanki üzüm verecekmiş gibi salkımlar oluşturuyor ama sonra o çiçeklerini döküyor.

Bu sene okadar güzel ve iri salkımlar verdi ki, ne olur bir salkımında bari bir kaç tanecik meyvecik görsem ne olur dedim ama nafile hepsini döktü.
Dediğiniz gibi çok coşkulu, bıraksam her tarafı saracak, yaprakları her zaman taze ve kadifemsi, toplandıkça daha çok veriyor.

Güler, Selma_321 ve i.sunaz beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2017, 11:57   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
Sayın Akçabardak maşallah çok güzel yaprakları var. Köklü fidanı varsa veya bu zamanda aşı olursa çelik almak isterim. Adana'da apartmanın önünde asma var ne çekti bayanların elinden. Sarma krizi gelen yapraklarını yoluyor. Yaprak topluyorlar diye ilaç da yapamıyoruz. Üzüme hastalık geliyor. Bu asma tam bayanlara göre.

akçabardak beğendi.
Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2017, 15:35   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 14
Güler hanım gönderdiğiniz çelikler elime ulaştı.İlgi ve emeğinize sağlık.Umarım çelikler tutarda verdiğimiz emeğin karşılığını alırız.
Teşekkür ederim...

recobey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2019, 19:28   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2015
Şehir: ADANA
Mesajlar: 28
Arkadaşlar Adana dan yazıyorum,biz burda tarsus aşması kullanıyoruz,deneme amaçlı başka bir yoredeki aşmayı bahçeme ekmek istiyorum,bir dr evin damında saksida damda gölgelik yapacak şekilde asma edebilirmiyim acaba,bana güzel bir dolmalık sarma çeliği gönderebilecek olan var mi

mutoberk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2020, 23:48   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-07-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sarmalık yaprak asmam, üzüm yapmıyor ama yaprakları incecik, tüysüz ve iri.
Çardağın üstünde ki yapraklar bir hafta önce toplanmasına rağmen bir hafta
içinde yapraklar yine yetişti.

Eklenti 650427

Eklenti 650428

Eklenti 650429


Bir hafta önce toplanan yapraklar temizlenip yıkandıktan sonra iç hazırlanıp
sarmalar sarıldı.
Yapraklar epey varmış, sarılması bütün günümü aldı, dörtte birini pişirdim
geri kalanlarını buz dolabı poşetine dizdim ve pişirmeden dipfrize koydum.
Bunu ilk defa yapıyorum, kısmetse bayramda ziyaret için gelenlere ikram edilecek.
Dipfrize koyduklarımda bir değişiklik olmaz ise eğer, memnun kalırsam şayet bundan sonra sarar sarar atarım dipfrize ırtıksız ve iri.

Eklenti 650430
Merhaba rica etsem bana da bir fidan gönderebilir misiniz bende böyle bir bağ fidanı arıyordum. Resimlere hayran kaldım resmen

Morçiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2020, 13:20   #30
Yeni Üye
 
OrhanOzdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Merhaba arkadaşlar

Trakya ilkeren, sultani çekirdeksiz, Red globe, cirimson bunların hem yaprağı hemde üzümü güzeldir

OrhanOzdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024