27-05-2010, 15:29 | #1 |
Ağaç Dostu.
|
Adıyaman’da Modern Bağcılık Çalışmaları
Üniversitemiz, Adıyaman’da Modern Bağcılık Çalışmalarını Başlattı Üniversitemiz tarafından yürütülmekte olan “Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Adıyaman Ekolojik Koşullarına Adaptasyonları” projesi kapsamında Hasancık beldesinde 50 dönümlük arazide modern bağcılık çalışması başladı. 120 bin TL’si GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanan 350 bin TL bütçeli proje kapsamında, hem bölgedeki çiftçilere modern tekniklerle bağcılık öğretiliyor, hem de günlük çalışmaları karşılığında ücret ödeniyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen bağ fidanı dikimi çalışmalarını yerinde gören Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ, işçilerle birlikte bağ fidanı dikerek, bakımını yaptı. Rektör Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bağcılık yönünden en önemli illeri arasında bulunan Adıyaman’da modern bağcılığın geliştirilerek verimin artırılması için yürütülen proje ile bölge halkına modern tekniklerle bağcılık yapmayı öğreteceklerini belirtti. Bağcılık konusunda önemli potansiyele sahip olup, üzüm çeşidi bakımından da oldukça zengin olmasına rağmen Adıyaman’da yetiştirilen çeşitlerin standart dışı olmasının kalite, verim ve pazarlama yönünden olumsuz faktörler olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ, “Projeyle Adıyaman’ın bu potansiyelini harekete geçirmek istiyoruz. Bunun için yerli ve yabancı önemli bazı üzüm çeşitlerinin Adıyaman ekolojisindeki performansları incelenecek, proje sonucunda ilde çeşit seçiminde kullanılabilecek önemli bilgilere ulaşılırken, yürütülmesi sırasında modern bağcılık tekniklerinin uygulanması ile yörede bağcılık yapmayı düşünenler ile hala eski bağcılık tekniklerini kullananlara da örnek bağ alanları tesis edilmiş olunacaktır. Bölgede modern yöntemlerle yapılacak bağcılık ile üreticilerin kazancı artacak, gerek bölge ve gerekse ülke ekonomisine önemli katkı sağlanabilecektir” dedi. Yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinin Adıyaman’ın ekolojik koşullarına adaptasyonu ve yöre halkının modern bağcılığı öğretmeyi hedefleyen proje kapsamında piyasada aranan ve ekonomik değeri yüksek olan Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Narince, Emir, Cabernet, Sauvignon, Merlot, Shiraz, chardonay, ve Resling gibi yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinin adaptasyonları araştırılacak. Kaynak:http://www.adiyaman.edu.tr/gunluk/?p=4809 |
27-05-2010, 18:04 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Adıyaman'da İslahiye veya çukurova örneğin tarsus tipi bağcılıklar yapılabilir. Daha önce kuru sıcak olan karasal iklimi, nem oranının baraj gölü nedeniyle yükselmesine neden oldu. Bu durum Adıyaman'da folara çeşitlerinin daha kolay yetişmesini sağlayacaktır. Bu durum serpene ile yere yakın bağ sarma usulünü, kazıklar üzerinde telere sarılı yüksek bağcılık uygulamasına da faydalı olacaktır. Sayın bahtiyar02 siz de birkaç sıra deneme dikimi yapın. |
27-05-2010, 21:28 | #4 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Ayrıca yöremiz üzümlerinden kendi köyümüze ait peygamber üzümünüde şimdiden sparişini verdim. Saygılar. |
|
27-05-2010, 21:41 | #5 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Sizinde bildiğiniz gibi eskiden serpene uygulamasıyla bağlar askıya alınıyordu ki hala çoğunlukta bu yöntem kullanılmakta.Tek tük te olsa modern yöntemler kullananlarda var.Ancak çoğunluk serpene yönteminin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.Bende 300 kök Amerikan asmama serpene yöntemini kullanıyorum. Demir kazıklar ve tel ise Asmanın gövdesine aşırı sıcak bir bölge olduğumuzdan ısınması sonucu gövdeye zarar verebilir.Yinede aklımda tutacağım önerinizi. Saygılar Not bilmeyenler için Serpene; 1- Genelde dut ağaçlarından alınan 80-100cm'lik dallara denir. 2- serpene : bağlarda üzümlerin yere değmesini engelleyen dayanak 3- gerçek anlamıyla meyve fidanlarının dik durabilmesi için kullanılan destek olmakla beraber, ince ve uzun olmasından dolayı zayıf ve çelimsiz insanlar için sıfat olarak kullanıldığı da vakidir. |
|
01-04-2017, 19:27 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2015
Şehir: İzmir
Mesajlar: 118
|
Ne durumda acaba bağlar keşke fotoğraf olsa da görebilsek, umarım başarılı olmuşlardır. |
02-04-2017, 07:35 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
|
Bende bir kaç aydır bağcılık hakkında araştırma yapıyorum. İlk başlarda en kolay meyve türü gibi gözüken üzüm, araştırdıkça en zor meyve türü gibi görünmeye başladı. Özellikle yeşil budama konusunda pek görsel materyal yok. Sürgün alma ve uç alma nasıl oluyor bir türlü anlayamadım. Bıçaklı makinelerle bağları biçiyorlar, üzümlere zararı olmuyor mu? |
|
|