agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Bağcılık
(https)




Beğeni Düzeni100Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-06-2020, 16:36   #61
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
en çok fire veren fidanlarımda bektaşi üzümü olmuştu. değişik firmalardan aldım fungal hastalıklardan gitti. 1001 fidandan capvitor bektaşi üzümü almıştım çok dayanıklı çıktı. şimdi onu çoğaltıyorum.

Lonicera beğendi.
aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2020, 08:36   #62
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
tropikçi yusuftan aldıklarımın yarısı kurudu arkadaş. bu zamana kadar ses çıkarmadıkta artık fidan pazarlamacıları işin tadını kaçırdı.
Kurudu ise lütfen iletişime geçin. Eğer değişim yapmıyorlarsa bize de söyleyin almayalım. Bu sayede hizaya geleceklerdir.

aydemiraydın beğendi.
AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2020, 09:45   #63
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware Mesajı Göster
Kurudu ise lütfen iletişime geçin. Eğer değişim yapmıyorlarsa bize de söyleyin almayalım. Bu sayede hizaya geleceklerdir.
ilgilenen firma görmedim . hep safa yatıyorlar. oyalayıp seni bıktırıyorlar. ben daha telafi eden firma görmedim.

heleki tohum satanlar hiç bir tohumları çıkmaz. tanesini 1-2 liraya tohum sat o da çıkmasın. arkasınıda arayamıyorsunki.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2020, 09:50   #64
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware Mesajı Göster
Size sonuna kadar katılıyorum... Bolca para veren birisi olarak bu problemi bir çoğunda gördüm. Geçen sene aldığım bir çok fidan kurumuş halde geldi dediklerim bile onlar düzelir demişlerdi. Şimdi irtibata geçeceğim bakalım çözebilecekmiyiz...

Fidandeposu ve Yusuf Ustaoğlu'dan şaşmayın derim...


fidan deposu 10 numara avrupa ayarı firma. ne derse o. zaten anaçlarını bile seçebiliyorsun. santimine kadar doğru gönderiyor. kargo bedava paketleme harika.

AkisSoftware beğendi.
aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2020, 10:00   #65
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
fidan deposu 10 numara avrupa ayarı firma. ne derse o. zaten anaçlarını bile seçebiliyorsun. santimine kadar doğru gönderiyor. kargo bedava paketleme harika.
Ben aldığım çoğu fidanı oradan aldım zaten. Başka firmalardan aldığım çoğu fidanda -bazıları hariç hüsrana uğradım.

Epey para harcadım ve sonuna kadar hakediyorlar. Paketlemesinden belli.

İleride de yine alım yapacağım.

aydemiraydın beğendi.
AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2020, 10:15   #66
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware Mesajı Göster
Ben aldığım çoğu fidanı oradan aldım zaten. Başka firmalardan aldığım çoğu fidanda -bazıları hariç hüsrana uğradım.

Epey para harcadım ve sonuna kadar hakediyorlar. Paketlemesinden belli.

İleride de yine alım yapacağım.
benim sürekli aldatılmamın sebebi sıradışı meyvelere olan ilgim. fidancılarda bunu istismar ediyor. artık ben bunlara akıl dışı meyveler diyorum.

beş para etmez tohumdan üretilmiş sıfır maliyetli kursun kalem kadar bitkiyi fidan diyemeyeceğim 50- 100 liradan satıyorlar.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2020, 09:18   #67
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Almanya'da doktorun bizim Türk gurbetçiye söylediği kafama takılmıştı. Küçük bir araştırma yapınca bektaşi üzümünün oldukça fazla faydasının bulunduğu ile ilgili bir site gördüm. Aile doktoru bektaşi üzümünü doktorların almasının sebebini beyne etki eden nadir meyvelerden olarak tanımlamış. Linkini aşağıya atıyorum.

https://www.healthline.com/nutrition...rries#section3

5. Beyninizi koruyabilir
Bazı dejeneratif beyin hastalıkları, hücrelerde aşırı miktarda demir ile bağlantılıdır.

Çok yüksek demir seviyeleri hücrelere zarar veren moleküller olan serbest radikallerin oluşumunu teşvik edebilir. Beyin hücreleriniz demir açısından özellikle zengindir, bu da onları hasara karşı daha savunmasız hale getirir (33Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümü, 100 mg meyvede 11-14 mg sitrik asit sağlayan doğal bir organik asit kaynağıdır. Sitrik asit, hücrelerde demir birikmesini engeller ve düzenli olarak tüketildiklerinde Alzheimer ve inme gibi hastalık riskini azalttığı bulunmuştur ( 1 ,33Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümündeki antioksidanların ve bitki besleyicilerinin ayrıca beynin yaşa bağlı hastalıklarına fayda sağladığına ve inme riskinizi azalttığına inanılmaktadır . Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç var (37Güvenilir Kaynak, 38Güvenilir Kaynak, 39Güvenilir Kaynak, 40Güvenilir Kaynak).

ÖZET
Bektaşi üzümü, Alzheimer ve inme gibi yaşa bağlı beyin hastalıkları riskinde azalma ile bağlantılı olan sitrik asit, fenoller ve antioksidanlar açısından zengindir.

6. Antikanser etkileri olabilir
Meyveler, bitkisel besinler ve antioksidanlar açısından zengin diyetler, bazı kanser türlerinin riskinde azalma ile bağlantılıdır (41Güvenilir Kaynak, 42Güvenilir Kaynak, 43Güvenilir Kaynak, 44Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümünde bilinen antikanser maddelerin bazıları folat, fenolik bileşikler ve C ve E vitaminleridir (4Güvenilir Kaynak).

Bu besin maddelerinin oksidatif stres ve iltihaptan kaynaklanan hasarı azalttığı, bunlarla mücadele ettiği ve onardığı düşünülmektedir , bu da kanserin gelişmesine yol açabilir ( 25 ).

Örneğin, test tüpü ve hayvan çalışmaları, antosiyaninlerin kanser hücrelerinin büyümesini inhibe ettiğini ve kolon, pankreas ve meme de dahil olmak üzere belirli kanser riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.45Güvenilir Kaynak, 46Güvenilir Kaynak).

Bununla birlikte, bektaşi üzümü kanser üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET
Bektaşi üzümü, belirli kanser türleri ile mücadele edebilecek ve riskinizi azaltabilecek antioksidanlar ve antosiyaninler gibi polifenoller açısından zengindir.
7. Kalbiniz için iyi
Meyveler gibi meyveler açısından zengin bir diyet yemek, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilidir (47Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümü, kalp sağlığını destekleyen birçok besin içerir , antioksidanlar ve potasyum dahil olmak üzere .

Antioksidanlar kanınızdaki LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu önleyerek kalp sağlığını iyileştirir, bu da kalp hastalığı riskinizi artırır (48Güvenilir Kaynak).

Ek olarak, flavonoller ve antosiyaninler gibi bitkisel besinler kan basıncını düşürmeye ve kan damarı fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur, bu da kalp hastalığı riskinizi azaltabilir (20Güvenilir Kaynak, 49Güvenilir Kaynak, 50Güvenilir Kaynak).

Son olarak, iyi kan damarı sağlığı için potasyum gereklidir . Düzenli bir kalp atışı ve kan basıncının korunmasına yardımcı olur ve azalmış kalp hastalığı ve inme riski ile ilişkilidir (51Güvenilir Kaynak).

ÖZET
Bektaşi üzümü, kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olan ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilen kalp sağlığı için kullanılan antioksidanlar, polifenoller ve potasyum içerir.
8. diyet eklemek kolay
Maksimum sağlık yararları için, bektaşi çiğ tadını çıkarmak en iyisidir.

Lezzetleri oldukça ekşiden nispeten tatlıya, biraz az olgunlaşmış üzümlere kadar değişir . Meyve riper, tatlı olur.

Bazı bektaşi üzümü çok tart, bu yüzden onları taze yemek istiyorsanız Whinham's Industry, Captivator veya Martlet gibi daha tatlı çeşitleri arayın.

Meyveleri yemeden önce yıkamalı ve hazırlamalısınız. Çoğu insan biraz odunsu tadabileceğinden, meyvenin en altını kesip üzerini toplamayı tercih eder.

Hazırlandıktan sonra, bektaşi üzümü kendi başına sağlıklı bir atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Alternatif olarak, onları bir meyve salatası ekleyin, tahıl veya yoğurt üzerinde bir tepesi olarak kullanın veya taze bir yaz salatası ile karıştırın.

Bektaşi üzümü, turta, turta, Hint turşusu, komposto, reçel ve samimi gibi pişmiş ve pişmiş yemeklerde de kullanılır. Bununla birlikte, bu yemeklerin genellikle şeker içerdiğini ve yemek pişirmenin birçok antioksidanı ve faydalı bitki besleyicilerini yok ettiğini unutmayın .

ÖZET
Bektaşi üzümü en iyi şekilde taze olarak tüketilir ve kendi başlarına yenebilir veya tahıl, yoğurt, salata veya diğer çeşitli yemeklere eklenebilir. Pişmiş bektaşi üzümü, bazı besin maddeleri yok edileceğinden aynı sağlık yararlarına sahip olmayabilir.
Alt çizgi
Bektaşi üzümü, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin besleyici, düşük kalorili meyvelerdir.

Bektaşi üzümü araştırmaları özellikle sınırlı olmakla birlikte, bu meyvelerdeki besinlerin çoğu önemli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

Bunlar düşük kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin yanı sıra kanser, diyabet, kalp hastalığı ve beynin yaşa bağlı hastalıkları riskini azaltır.

Bektaşi üzümü, diyetinize atıştırmalık veya yemeklere lezzetli bir katkı olarak dahil etmek için harika, sağlıklı bir meyvedir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2020, 09:22   #68
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Aynı yerdeki diğer faydaları
1. Son derece besleyici
Bektaşi üzümü kalorisi ve yağ oranı düşüktür, ancak besin maddeleriyle doludur.

Sadece 1 bardak (150 gram) bektaşi içerir (2Güvenilir Kaynak, 3 ):

Kalori: 66
Protein: 1 gram
Yağ: 1 gramdan az
Karbonhidrat: 15 gram
Lif: 7 gram
C Vitamini: Günlük Değerin% 46'sı (DV)
B5 Vitamini: DV'nin% 9'u
B6 Vitamini: DV'nin% 7'si
Bakır: DV'nin% 12'si
Manganez: DV'nin% 9'u
Potasyum: DV'nin% 6'sı
C vitamini, sinir sisteminiz için güçlü ve önemli bir antioksidandır, bağışıklık sisteminiz ve cildiniz . Yağ asitleri oluşturmak için B5 vitamini gereklidir, vücudunuzdaki birçok enzimin ve hücrenin çalışması gereken B6 vitamini, gıdayı enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur (4Güvenilir Kaynak, 5 , 6 , 7 ).

Bakır kalbiniz, kan damarlarınız, bağışıklık sisteminiz ve beyniniz için önemlidir. Bu arada, manganez metabolizmayı, kemik oluşumunu, üremesini ve bağışıklık yanıtını destekler, oysa potasyum normal hücre fonksiyonu için gereklidir (8Güvenilir Kaynak, 9Güvenilir Kaynak, 10Güvenilir Kaynak).

ÖZET
Bektaşi üzümü kalorisi ve yağ oranı düşüktür ancak diyet lifi, bakır, manganez, potasyum ve C, B5 ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.
2. yüksek lif ve düşük kalori
Bektaşi üzümü lif bakımından yüksektir, ancak enerjisi düşüktür, yani çok fazla kalori tüketmeden iyi bir kısmı yiyebilirsiniz.

Aslında, 1 bardak (150 gram) bektaşi üzümü yemek, ortalama bir kişinin toplam günlük kalori ihtiyacının% 3'ünden biraz fazlasına katkıda bulunur ve onları besleyici, düşük kalorili bir atıştırmalık yapar (2Güvenilir Kaynak).

Buna ek olarak, araştırmalar çilek yemenin kilo kaybına yardımcı olabileceğini gösteriyor yardımcı ve genel olarak daha az kalori almanıza yardımcı11Güvenilir Kaynak, 12Güvenilir Kaynak).

Örneğin, küçük bir çalışma, meyveleri atıştırmalık yiyenlerin bir sonraki öğünde 130 daha az kalori tükettiklerini, tatlılardan aynı sayıda kalori yiyenlerle karşılaştırıldığında (11Güvenilir Kaynak).

Ayrıca bektaşi üzümü, çözünür ve çözünmeyen diyet lifi için mükemmel bir kaynaktır.

Bir bardak (150 gram) bektaşi üzümü DV lifinin% 26'sını sağlar ve bu da alımınızı arttırmanın harika bir yoludur (2Güvenilir Kaynak, 3 ).

Çözünmeyen lif dışkınıza hacim kazandırmaya yardımcı olur ve kıvamı artırır, çözünür lif ise bağırsaklarınızdaki yiyeceklerin hareketini yavaşlatmaya yardımcı olur, bu da açlığı azaltabilir ve dolgunluk hislerini artırabilir (13Güvenilir Kaynak, 14Güvenilir Kaynak).

Ek olarak, meyveden alınan diyet lifi, kan şekeri seviyelerinizi kontrol etmeye ve kan basıncını, kolesterolü ve belirli kanserler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite dahil kronik durumlar riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir (13Güvenilir Kaynak, 15Güvenilir Kaynak, 16Güvenilir Kaynak).

ÖZET
Bektaşi üzümü kalorisi düşük ve obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerine karşı korumaya yardımcı olan lif bakımından yüksektir.

3. Antioksidan bakımından zengindir
Antioksidanlar, serbest radikallerin etkileriyle savaşmaya yardımcı olan bileşiklerdir. Bunlar, hücresel hasara neden olan ve oksidatif stres olarak bilinen bir sürece yol açan reaktif moleküllerdir. Oksidatif stres birçok hastalık ve erken yaşlanma ile ilişkilidir (4Güvenilir Kaynak, 17Güvenilir Kaynak).

Antioksidan bakımından zengin diyetlerin , belirli kanser türleri, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, yaşlanma riskinizi azalttığı ve beyninizi dejeneratif hastalıklardan koruduğu düşünülmektedir (4Güvenilir Kaynak, 18Güvenilir Kaynak, 19Güvenilir Kaynak, 20Güvenilir Kaynak, 21Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümü, C vitamini, az miktarda E vitamini ve bitki besleyicileri dahil mükemmel bir antioksidan kaynağıdır (22Güvenilir Kaynak, 23 ).

Bitkiler sağlıklı kalmak ve güneş hasarı ve böceklere karşı korumak için bitkisel besinler üretir.

Bektaşi üzümündeki bazı phytonutrients ( 1 ,4Güvenilir Kaynak, 24Güvenilir Kaynak, 25 ):

Flavonoller. Bunlar kalp sağlığı ile bağlantılıdır ve inmeyi azaltan, kanserle savaşan ve antiviral etkileri olabilir. Bektaşi üzümündeki ana tipler quercetin, myricetin, kaempferol ve isorhamnetin (26Güvenilir Kaynak, 27Güvenilir Kaynak, 28Güvenilir Kaynak, 29Güvenilir Kaynak, 30Güvenilir Kaynak).
Antosiyaninler. Bu bileşikler meyvelerdeki renkli pigmentlerdir ve göz ve idrar yolu sağlığı , gelişmiş hafıza, sağlıklı yaşlanma ve bazı kanser riski daha düşüktür ( 31 ,32Güvenilir Kaynak).
Aromatik asitler. Bektaşi üzümü, bunlar arasında kafeik, klorojenik, kumarik, hidroksibenzoik ve ellagik asit bulunur.
Organik asitler. Meyvenin tart tadından sorumludurlar ve inme ve Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilirler ( 1 ,33Güvenilir Kaynak)
ÖZET
Bektaşi üzümü, beyninizi korumaya ve yaşlanmaya, tip 2 diyabet, kanser ve kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olabilecek bitkisel besinler ve E ve C vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengindir.
4. kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir
Yüksek kan şekeri seviyeleri tip 2 diyabet, kalp hastalığı, inme, bunama ve diğer birçok hastalıkla bağlantılıdır (34Güvenilir Kaynak, 35Güvenilir Kaynak, 36Güvenilir Kaynak).

Bektaşi üzümü kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir .

İlk olarak, lifin yüksek olması, kan dolaşımına şekerin emilimini yavaşlatan kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeleri önler (13Güvenilir Kaynak).

Ayrıca, test tüpü çalışmaları bektaşi üzümü ekstresinin bir alfa-glukosidaz inhibitörü olduğunu ortaya koymaktadır. Bu, ince bağırsağınızdaki özel enzimlere bağlandığı ve şekerin bağırsağınızdan kan dolaşımınıza taşınmasını önlediği anlamına gelir ( 25 ).

Son olarak bektaşi üzümü, karbonhidrat emilimini yavaşlatabilecek ve nişastalı yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek klorojenik asit içerir ( 25 ).

Bununla birlikte, umut verici sonuçlara rağmen, bektaşi üzümü kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET
Bektaşi üzümü, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen şekerin kan dolaşımınıza emilimini yavaşlatmaya veya önlemeye yardımcı olabilecek lif ve klorojenik asit bakımından yüksektir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2020, 22:10   #69
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Giriş


Bektaşi üzümü çalı, bitki 1 ila 1.6 metre (3 ila 5 feet) yükseklik ve genişlik veren dikenli, kemerli dalları vardır.
Çiçek tomurcukları, bir yaşında tahtada ve eski ahşabın kısa mahmuzlarında yanal olarak doğar.
Her tomurcuk çeşidine bağlı olarak bir ila dört çiçek verir.
Çiçekler kendiliğinden doğurur ve rüzgar ve böceklerle tozlaşır, ancak genellikle bal arıları değildir.

Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Site ve Toprak
Sabah güneşi, öğleden sonra yarı gölge ve yüzer hava sirkülasyonu gibi bektaşi üzümü.
Tam güneş ışığında en verimlidirler, ancak yapraklar Akdeniz koşullarında kolayca yanar.
Meyve ağaçlarının yüksek gölgesinde veya binaların kuzey tarafında yetiştirilebilirler.
Amerikan bektaşi üzümü çok daha fazla güneşe dayanıklıdır. Toprak veya hava sıcaklığı 30 ° C'yi (85 ° F) aştığında bitkiler hızla çöker.
İyi hava hareketi hastalık problemlerini azaltmaya yardımcı olur.
Bektaşi üzümü bitkileri, toprak asiditesi konusunda diğer küçük meyvelerin çoğundan daha az hassastır ve sulananlar dışında çok çeşitli toprakları tolere eder.
Yazların sıcak olduğu yerlerde, çalılar daha iyi büyür ve daha ağır topraklarda daha fazla nem tutar ve daha serin kalır.
Bazı organik malzemelerin kalın bir malç da toprağı serin tutmaya yardımcı olur.
Kumlu topraklar bektaşi üzümü için daha az uygundur, çünkü çok hızlı kururlar.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Toprak Hazırlığı
Toprağı ekimden önce hazırlayın, bektaşi üzümü çalıları 20 yıla kadar üretken olacaktır, bu nedenle bu aşamada biraz çaba gösterilmesi iyi drene edilmiş, orta tip toprak gereksinimlerini karşılayacaktır.
Yaklaşık 1m (3 ft) yuvarlak bir delik kazın, mümkün olduğunca fazla organik madde ekleyin.
Toprağa Ekim ayına kadar yerleşmesi için zaman vermek üzere Ağustos ayında kazma yapın.
Birden fazla burcun dikildiği yerlerde, burçlar arasında 1,6 m (5 ft) mesafe bırakın.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Dikim
Ekim için en uygun zaman Ekim; toprak hala sıcaktır ve bu, bitkinin geri kalanı yeni bahar büyümesine başlamadan önce köklerin hızla kurulmasını sağlar.
Toprak donmuş veya su kütlesi tutulmadığı sürece Şubat ayına kadar olan herhangi bir zaman tatmin edicidir.
Ekim ayında ekim zamanında, daha önce kazılmış alanın ortasında 60 cm (2ft) bir delik kazın.
Bastonları daha önce büyüdüklerinden biraz daha derine ekin (sapta toprak işareti arayın).
Çalıları deliğe yerleştirin, kökleri eşit bir şekilde yayın ve toprağı yerine koyun.
Hava kuru ise çalıyı birkaç hafta düzenli olarak suladığınızdan emin olun.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Budama
Bir bektaşi üzümü çalı budama olmadan karışık ve sağlıksız olur.
Kış budaması, dengeli bir dal yapısı oluşturmaya yardımcı olur ve toplamayı kolaylaştırmak için burcun merkezini açık tutar.
Hava dolaşımı teşvik edilirse küf hastalığı da azalır.
Dikenler hasadı sıkıcı hale getirir, bu nedenle çalıları açmak ve toplamayı kolaylaştırmak için budama yapılır.
Kuşlar tarafından rahatsız edildiyse, budama tomurcukları Nisan ayında büyümeye başlayana kadar erteleyin.
Kalın büyüme kuşları uzak tutmaya yardımcı olur ve yaşayan bir tomurcuğa budama yaptığınızdan emin olabilirsiniz.
Meyveler eski ahşapta ve geçen yılın büyümesinin tabanı etrafında oluşur, bu nedenle önceki yılın büyümesini iki tomurcuk haline getirin.
Zayıf veya ölü dalları keserek burcun merkezini çoğu büyümeden uzak tutun.
Çalıların dışında, genç büyüme el değmeden bırakılmalı, daha eski ve daha uzun yan sürgünler tabanlarının 2 cm (1 inç) içinde kesilmelidir.
Amaç, çalı merkeziyle büyümeden makul derecede temiz bir şarap kadehi şekli elde etmektir.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Bakim ve Yetiştirme
Bektaşi üzümü çalılarının, özellikle meyve oluştuğunda toprağın nemli kalması gerekir.
Haziran-Ağustos aylarında kuru dönemlerde, toprağı nemli tutmak için sulayın.
Her baharda ana gövdenin etrafına malç olarak (ancak dokunmadan) bir organik madde tabakası koyun.
Bektaşi üzümü potasyum için yüksek bir gereksinime ve azot ihtiyacına sahiptir, ancak aşırı miktarda azot hastalığı, özellikle küfü arttırır.
Bir avuç Amonyak Sülfat, büyüme ve yabancı ot toleransı arasında iyi bir denge kurar.
Potasyum eksikliğinin belirtisi yaprak kenarlarının yanmasıdır.
Potasyum bakımından zengin bir gübrenin yıllık pansumanı ile eksiklik önlenebilir.
Bektaşi üzümü bitkileri de magnezyum için oldukça yüksek bir gereksinime sahiptir, bu nedenle toprak çok asidikse ve kirece ihtiyaç duyarsa, magnezyumun yanı sıra kalsiyum sağlayan dolomitik kireç taşı kullanın.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Zararlılar ve Hastalıklar
Baharın sonlarından itibaren bektaşi üzümü testere sineğine dikkat edin.
Tırtıl hasarı ve elle kontrol için yaprakları düzenli olarak kontrol edin.
Bu zor oluyorsa, çalılara düzenli olarak bir böcek ilacı püskürtün.
Her zaman küflere dayanıklı çeşitleri yetiştirmeye çalışın.
Bektaşi üzümü bir meyve kafesinde büyütmüyorsanız, kuşları uzak tutmak için çalıları Haziran ve Temmuz aylarında ağlarla örtün.
Karatavukların altına girmesini önlemek için tabanda ağırlıklandırıldığından emin olun.
Aç bullfinches kışın bektaşi üzümü tomurcukları ile beslenir, bu yüzden onları körfezde tutmak için ağ kullanın.
1905'te tüm Avrupa bektaşi üzümü mahsulü, yanlışlıkla Amerika'dan getirilen bir küf hastalığı tarafından yok edildi.
Bitki, küf dirençli Amerikan bektaşi üzümünden geçerek yeniden üretildi.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Hasat

Bir bektaşi üzümü çalıdan elde edilen ortalama verim sekiz ila on kilo arasındadır.
Tartı, vb. Gibi mutfak amaçlı kullanılan bektaşi üzümü genellikle olgunlaşmamış olarak alınır.
Bununla birlikte, tatlı amaçlar için, meyve tamamen olgun olmalıdır.
Ellerinizi ve kollarınızı keskin dikenlerden korumak için meyveleri toplarken eldiven ve uzun kollu giyin.
Bektaşi üzümü çalılarının çoğu, hem yemek pişirmek hem de yemek bektaşi üretmektedir - yemek pişirmek için olanlar, yemek için olanlardan daha erken hasat edilir.
En iyi meyveleri teşvik etmek için, bezelye büyüklüğünde olduklarında Mayıs ortasında meyvenin yaklaşık% 10'unu seçin, bunlar yemek pişirmek için kullanılabilir. Bu aynı zamanda kalan meyvelerin büyümesini teşvik edecektir.
Bektaşi üzümü Temmuz ayında hasat için hazır göründüğünde, ilk önce çalıların altında ve ortasında gölgeli olan meyveleri toplayın - bunlar gelişmeyi ilk durduracaktır.
Bir hafta kadar sonra çalının dış kenarlarındaki meyveleri toplayın.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Mutfak Notları

Bektaşi üzümü, tam boyda toplanan az sayıda meyveden biridir, ancak olgunlaşmamış, hangi aşamada reçel, turta ve birçok çeşide pişirmek için kullanılır, taze olarak mükemmel yenir.
Bektaşi üzümü tadı daha çok üzüm gibi kabul edilir.
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Depolama ve Koruma
Sıkı pişirme bektaşi buzdolabında bir veya iki hafta buzdolabında saklanır ve yıkanmaz.
Yumuşak tatlı bektaşi üzümü daha az dayanıklıdır: buzdolabında saklayın ve iki veya üç gün içinde yiyin.
Kaz meyveleri nasıl yetiştirilir - Yayılım
Bektaşi üzümü kesimlerden yayılma kolaylığı, çeşide bağlıdır.
Genel olarak, Amerikan çeşitlerinin köklenmesi Avrupa çeşitlerinden daha kolaydır.
Parke Çelikleri
Tüm yapraklar düşmeden önce bile sonbaharın başında sert ağaç kesimi yapın.
Birkaç yaprağın varlığı aslında köklenmeyi arttırır.
Kesimleri bir ayak uzunluğunda yapın, ancak uç büyümesini içermeyin, tabanı hormon tozuna daldırın ve sıradan toprakta tencereye koyun.
İlk yıl için kısmen gölgede tutun.
Katman
Uç katmanı, yayılmanın daha ileri bir yöntemidir, ancak tek bir çalı, kesimlerden çok daha az katman sağlar.
Standartlar veya kordonlar olarak eğitim için tasarlandıysa, tüm tomurcukları toprak hattının altında keserek soyun.
Tohum
Tohumlar üç ila dört ay boyunca donmanın hemen üstünde nemli tabakalaşma gerektirir.
Bitkiler tohumdan 5 yıl ve kesimlerden 2 yıl sonra başlar.

https://sites.google.com/site/knowyo...w-gooseberries

aydemiraydın beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2020, 22:28   #70
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Yeşil bektaşi üzümleri olmuş durumda. Tam olgunları sarımsı bir renk alıyorlar.

Name:  gooseberry yeşil bektaşi üzümü 5.jpg
Views: 438
Size:  80.1 KB

Name:  gooseberry yeşil bektaşi üzümü 6.jpg
Views: 406
Size:  76.2 KB

10 kğ bir kovada bektaşi üzümlerinin bir kısmı derin dondurucuya bir kısmı da reçel olarak değerlendirilecek.

Name:  gooseberry yeşil bektaşi üzümü 10 kğ.jpg
Views: 410
Size:  77.7 KB

Name:  gooseberry yeşil bektaşi üzümü sarı.jpg
Views: 419
Size:  70.9 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2020, 22:31   #71
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Kırmızı bektaşi üzümleri

Name:  gooseberry kırmızı bektaşi üzümü.jpg
Views: 387
Size:  70.3 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2020, 03:40   #72
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Maşallah epey bereketli bir hasat olmuş

AkisSoftware Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2020, 20:49   #73
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-09-2020
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1
Bektaşi üzümü almak istiyorum

Bektaşi üzümü almak istiyorum nerede satılır internette bulamadım. Yetiştirecek yerim yok. Satan var mı ya da nerede satıldığını bilen ?

Mizay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2020, 21:13   #74
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Komşumdaki bektaşi üzümlerinden bir tanesinden köklü sürgün alırken bir kısım çimlenmiş bektaşi üzümleri görmüştük. Bir kısmını alarak saksıya diktim. Gölge bir yerde sulamasına dikkat ederek baktığım bektaşi üzümlerinden büyük saksıdakiler büyüdü. Ancak kaktüs gibi tamamı dikenlerle kaplı. Gelecek yıl büyüdüğü zaman belki üzerindeki dikenler azalır. Meyvesi olur ise büyüklüğünü hep birlikte görürüz. Saksıdaki toprak donduğu ve artık küçük geleceği için toprağa diktim.


Name:  Tohumdan yetişen  bektaşi üzümü.jpg
Views: 337
Size:  44.6 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2021, 21:01   #75
Ağaçsever
 
Tillandsia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-06-2017
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 88
5-6 sene önce yeşil ve kırmızı bektaş üzümü almıştım. Yeşil olanı köstebek yolunun üzerine dikmişim, o yüzden gelişemeyip öldü. Ama kırmızı olan çok güzel gelişti her sene üstü meyve dolu oluyor. Burada verimsiz olduğu ile ilgili bilgileri okuyunca şaşırdım. Çünkü bende tek bir fide var ve her sene meyvelerini toplamaya yetişemiyorum. Meyveler yaklaşık fındık büyüklüğünde. Dökülen meyvelerden dolayı altında bir sürü yeni fide oluşuyor. Bence bu bitkinin sıcak bölgelerde gelişememe nedeni soğuklama isteği olabilir. Kar kalkar kalkmaz ilk uyanıp çiçeklenen bitkilerden biri. Şimdiye kadar oluşan fidelerinden birçok arkadaşıma dağıttım. En büyük sıkıntısı çok dikenli olması nedeni ile meyvelerinin toplanması oldukça zor. Onun dışından gayet güzel ve dayanıklı bir bitki. Dikenlerinden kurtulmak için yeni bahçem Jostaberry ve dikensiz bektaş üzümü aldım. Bakalım onların performansları nasıl olacak.

Asoo ve aydemiraydın beğendi.
Tillandsia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2023, 12:41   #76
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2023
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 5
fide paylaşımı yapabilecek var mı ?

MKarapinar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024