14-10-2008, 08:39 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kokulu siyah asma
Herkese merhaba, Bu işlerde çok yeniyim ama çok meraklıyım. Siteye de dün üye oldum. Öncelikle yazlık bahçeme siyah kokulu üzüm asması ekmek istiyorum. Hani şu kokulu Şarköy üzümü denilenlerden. Üzümünü ben ve kızım yeriz, yapraklarını da hanıma veririz artık. Bu bitki ile ilgili bilgili arkadaşlarımdan yardım ve destek rica ediyorum. NOT: Ekilecek yer Marmara Ereğlisinde'dir. Toprak şartları uygun mu bilmiyorum ama site komşularımda benzer asmalar görüyorum. |
14-10-2008, 10:31 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Cemo, Nazik teklifin için çok teşekkürler. Bahsettiğiniz çilek üzümünün rengi ve tane büyüklüğü ne kadardır acaba? Benim aradığım koyu siyah lacivert renkli ve lolitop şekeri büyüklüğüne yakın büyüklükte. Aynı üzümden mi bahsediyoruz acaba? Bir de tatma şanşımız olabilirmi diye aklıma geldi? Kargo vb. |
27-10-2008, 22:08 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Cemo, Belki aradığım sizin oradakidir. Pazarda bulabildiniz mi sahi bu üzümden? Arkadaşlar yardımcı olabilecek bilgi sahibi dostların desteğini bekliyorum. Özellikle ekim, gübre ve toprak özellikleri açısından. |
29-10-2008, 02:52 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
|
Sayın ormax, Karadeniz Ereğlisine dikebileceğiniz, karadenize özgü üzüm çeşidi mantari hastalıklara dayanıklı aroması harika kokulu üzüm İsabelle'dir.Yöresel adı hırtarış üzümüdür siyah, hafif ekşimsi ince kabuklu sayılır sofralık olarak tüketilir bizans zamannında şarabının kıymetli olduğu tarihçilerce belirtilir. Bir diğeri buralarda kara üzüm muhacir üzümü gibi yerel olarak adlandırılan yoğun kokusu olan tatlı kalın kabuklu üzüm vardır. İsabelle üzümü internette araştırılırsa görülecektir yapılan araştırmalara göre kansere karşı etkili bir üzüm olduğu belirtilmektedir. Emin olun kendi memleketimin üzümü diye size tavsiye etmiyorum gerçekten harikadırlar. Belki aradığınız asma üzümü değil ancak en azından bilginiz olur. |
29-10-2008, 06:40 | #8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir yanlış anlama var herhalde. Ekeceğim yer Marmara Ereğlisi olacak. |
|
29-10-2008, 07:57 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Bahsettiğin üzüm hakkında aşağıda güzel bilgiler var. Ben de bu üzümden arıyordum, Üsküdar pazarında satılırken gördüm, satıcı oturduğum yere yakın bir semtte çoğu bahçede yetiştirildiğini söyledi. Baharda kapı kapı gezip çelik isteyeceğim Balkonda, terasta üzüm yetiştirmek Hastalık yapmıyor,meyvesinin tadı çok değişik, yaz sonu bahçenizi bile çilek gibi kokutuyor. Ayrıca çok da güzel tatlısı yapılıyor, pişerken bütün ev mis gibi kokuyor. Dalında çürümeden neredeyse kışa kadar kalıyor. İleride yapmayı düşündüğüm çardağa sardıracağım. |
29-10-2008, 09:51 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
Şehir: Ankara&Manavgat
Mesajlar: 142
|
Bende bahçeye ileride yapacağım çardak için asma almıştım.Aldığım zaman siyah üzümü tercih etmiştim ama üzümden çok yapraklarından yararlanacağim için satıcı sarı üzümün yaprakları daha iyi olur deyince sarıyı tercih ettim. Bahsettiğiniz üzümün yaprakları sarma için uygunmu acaba? bilgilendirirseniz sevinirim. |
29-10-2008, 10:24 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Nergis06, asma yaprağı çok nadir kullandığım için fazla bilgim yok ama anneme sordum Siyah üzümün yaprağı, diğerine göre ekşi ve lezzetli olurmuş (lezzet kişiye göre değişebilir), fakat damarları biraz fazlaymış. Taze yapraklarla yapılınca damarlar problem olmuyormuş. Not: Benim bahsettiğim yaprak, kokulu siyah üzümün yaprağı. |
29-10-2008, 16:53 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
|
kusura bakmayın gece vakti yazmıştım bu mesajımı uykusuzluktan ereğlileri karıştırmışım. |
30-10-2008, 15:33 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Kokulu üzümden yapılan tatlı (yöresel adıyla pepeçura). Üzerine ceviz de çok yakışıyor. Hazırladığım, bir şişe pişmiş ve süzgeçten geçirilmiş üzüm suyu buzlukta, yakında tatlı olmayı bekliyor. http://www.yarismaca.com/img/soru/2-241.jpg |
30-10-2008, 16:28 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
Şehir: Ankara&Manavgat
Mesajlar: 142
|
Teşekkürler Nurbahar ve Cemo, bahçede yer bulabilirsem çelik zamanı isterim. |
21-11-2008, 15:42 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Ben K.Ereğlideki evimin balkonunda yetişirdim. İlk kez burada gördüm bu üzümü. - Koyu mor hatta kara, üzerinde buğusu oluyor. - ekşimsi değil hatta tatlı, - çekirdeği dişe geliyor, - kabuğu ince- ince olduğu için buralı tanıdıklarımın daha çok hoşuna gidiyor- - kokusunu tarif etmek zor; gül ve belki çilek gibi kokuyor. - Taneleri tam yuvarlak. En büyüğü misket kadar. Geçen sene sadece 7 salkım alabilmiştim bu sene kilolarca oldu. Balkon demirlerim taşıyamadığı için kırıldı. Ankara'ya her gidişimde paketleyip götürüyorum, kokusu kutunun dışından baygın bir gül kokusu olarak alınabiliyordu inanın. Balkonun durumunu siz düşünün. Sanırım hata ettim, ben havalar geçenlerde soğuyunca kuşun böceğin hakını nırakarak sağlamlarını topladım, bozulmasınlar diye. Çok ironik bir son oldu onlar için, 15 gündür dolaptalar(hava sıcaklığı +8 oC'ye düşerken dolapta +4 oC) ve ancak bu kadar dayanabildiler. Tadları ve kokuları haala çok güzel bana göre; ancak görünüşleri, burşuk ve dökülüyor... Derin dondurucuda saklasam nasıl olacağnı merak edip bir salkım ile denedim. ancak dondurucudan çıkanın tadı, aroması farklıydı. o yüzden yiyerek tüketmeye çalıştık. Burada çilek üzümünü tarif ederken, kalın kabUklu olduğunu söylüyorlar, hatta kabuğunu yemeden içini yiyip atıyorlar. Ama bendekinin kabuğu da yenebiliyor. Yapraklarından sarma yapmadım. Önce kıyamadğımdan koparmadım. sonrasında yapraklarını kükürtlemem gerekiyormuş ki yapmadığım için buruşuk oldular. Nurbahar, tatlısını nasıl yapıyorsunuz? Bu üzümü çoğaltmaya çalışıyorum. Makasım hazır bekliyorum. Baharda çelik alınacak. İstediğiniz türde bir üzümse gönderebilirim. |
21-11-2008, 16:04 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Tenar, kabuğu da yeniliyor ama içinden çok kolay ayrılıyor değil mi? Eğer ayrılıyorsa benim aradığım üzüm bu. Baharda buralarda bulamazsam, bana dal gönderir misiniz? Tane olarak buzluğa atmayı düşünmüyorsanız (zaten buzluktan çıkarıp taneleri yemek pek hoş olmaz), benim yaptığımı tarif edeyim: Bir tencereye koyup, az miktar şeker ilave edip sulanana ve yumuşayana kadar pişiriyorum. Blenderdan geçiriyorum ama içinde iri çekirdekleri kalıyor, son olarak tel süzgeçten tahta kaşıkla geçirip kavanozlara koyuyorum ve derin dondurucuda saklıyorum. Kavanozları ağzına kadar doldurmuyorum, genleşme payı bırakıyorum, aksi halde kavanoz çatlar. Bu üzüm suyuna mısır unu, az miktar buğday unu ve şeker ve su ilave edilip muhallebi gibi pişirebilirsiniz. Sadece buğday unu veya nişasta kullanarak da yapabilirsiniz. Üzerine ceviz çok yakışıyor. Pişerken çok güzel kokuyor. Sütlü tatlı da yapılabilir. Bildiğim kadarıyla bu üzüm yaprakları neme dayanıklı olduğu için kükürtleme gerekmiyor (??). Bizim bahçemizde (İstanbul) yıllarca vardı ve hiç yaprak problemi yaşamamıştık. Yapraklarını körpeyken kullanabiliyorsunuz, çünkü çok damarlı. |
14-04-2013, 12:37 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2010
Şehir: Düzce
Mesajlar: 236
|
kara üzüm
bahsedilen üzüm türü şu olabilir mi acaba. taneler iri hoş kokulu sulu ve çekirdekleri kocaman. karadenizde hemen her yerde yetişen cinslerden tad olarak daha farklı sanki. bizde de köyde var ikisi de kara üzüm ama bu daha fazla kokulu ve lezzetli.. |
16-07-2013, 09:40 | #21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 7
|
değerli forum üyeleri mrblarr.. sanırım ormanx'in bahsettiği çeşit kokulu karadeniz üzümü dedikleri diger bir adıyla laz üzümü olması gerekk.. bu türü digerlerinden ayıran tek özellik asma yapraklarının diger çeşitlerine göre daha koyu ve yuvarlak bir yapıda olmasıdır.. bölge olarak ve çeşit olarak en kolay yetiştirilen bir çeşittirr.. cabuk sürgün verir.. özellikle karadenizliler pekmez üretiminde bu üzümü tercih ederlerr.. |
28-08-2013, 21:15 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-08-2013
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
|
Merhabalar,Ereğli,çilek .üzüm görünce atladım hemen. Ben çilek üzümlerimi kavanoz konserve yapıyorum..Arada yediğim salkımlar hariç. tarifi basit,taneliyorum kavanozlara dolduruyorum aldığı kadar su birbuçuk yemek kaşığı şeker.Kapatıp kaynatıyorum.(kavanozlar yarımlık) Bu arada çilek üzümü diyoruz ancak çilek kokusu değil bambaşka bir tat koku. Nefis oluyor...kabuklar bile kayboluyor.ancak çekirdekler canlı kalıyor. |
21-07-2016, 17:10 | #23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-08-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 21
|
İsabella Kokulu Üzüm
Sn. Cemo zahmet olmazsa ben alabilirim çeliklerden |
|
|