agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (http://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

hasan42 04-02-2006 18:05

Badem yetiştiriciliği
 
Arkadaşlar, ağaçlar.netten bir çok bilgi ediniyorum. Buradaki bilgi ortamından cesaret alarak sizden bir konuda yardım isteyeceğim. Bana görüşlerinizi bildirir, yönlendirmede buunursanız mutlu olacağım.
Babamın hep istediği bir meyve bahçesi kurma konusunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. İnternetten edindiğim bilgiler badem yetiştiriciliğinin bulunduğum Orta Anadolu bölgesi için en uygunu olduğu yolunda.
Şimdilik 10 dekarlık bir yerle başlamayı düşünüyoruz. Yıllık yağış oranı 300-350 ml olan bir bölgedeyiz (Konya-Sarayönü - Çeşmelisebil) ve bölgemiz ilkbahar geç donlarına maruz kalıyor. Geç uyanan türlerin olduğunu, bademin nisbeten az su istediğini öğrenmek ve bölgemizde zaten bahçelerde badem ağaçlarının bulunması bana cesaret veriyor.
Ne dersiniz, denemeye değer mi?

Baki Berk Kayalar 05-02-2006 15:10

www.bahce.biz sitesinde badem yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

*Bu bilgi için Malina Ablam umarım kızmaz. Neticede başka bir siteye yönlendiriyorum. Kızmasından korkuyorum.

malina 05-02-2006 15:22

Ne diyeyim bilmiyorum ki :)

Başka site istemeyen biri, neden linkler bölümünü hazırlar ki? Hem de sadece site adı değil, site hakkında bilgi yazmıyorsak, siteyi hazırlayanın amaçlarımız sayfasını kopyalıyoruz. Sitenin ana sayfasının ekran resmini bile koymaya çalışıyoruz.

Bütün siteler henüz eklenmemiş olabilir.

Sen, benim neye kızıp, neye kızmayacağımı öğreneceksin ama bakalım ne zaman :)

hasan42 05-02-2006 15:59

:) yo, Malina Hanım kızmaz. Sonuçta site zenginleşiyor.
Evet, o sayfayı okudum ve badem için açtığım klasöre kopyaladım bile. Köyde oturan babama götüreceğim, bütün bilgileri değerlendirip bir karara varacağız.
Benim bu konuyu burada açmamın sebebi şu, sitelerde genellikle olumlu yönler ön plana çıkarılıyor. Burada ağaçlarla bire bir uygulamalar yapan, deneyim sahibi, uygulama sonuçlarını, başarıyı veya başarısızlığı kendisi görmüş insanlarla karşılaşma umudum var.
Lâf aramızda, başarısız olacağımdan korktuğum için buraya yazmıyorum ama bu site beni ağaçlar konusunda çok olumlu etkiledi. (gaza getirdi. :P) Havaların ısınmasını dört gözle bekliyorum.

Ful Sokağı 20-06-2006 10:19

Hasan Bey, badem ağacı konusunda çalışmalarınız ne durumda, bilgi verebilir misiniz?

trockya 30-06-2006 13:31

Badem su olmadan ve her türlü toprakta yetişen bir ağaçtır.3 yıl içinde verime başlar.Bu sene kilosu 15 YTL.'idi.Yalnız çok riskli.Çünkü ilk çiçek açan ağaçtır.Ve ilkbahar geç donlarından çok fazla etlilenir.Büyük poara da kazanırsınız,büyük zarara da uğrarsınız...

trockya 13-07-2006 11:52

http://bademyetistiriciligi.sitemynet.com/badem/

hasan42 13-07-2006 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ful Sokağı
Hasan Bey, badem ağacı konusunda çalışmalarınız ne durumda, bilgi verebilir misiniz?

Bu projeyi önümüzdeki yıl için planlıyoruz ve hala gündemde. En üyük sorunumuz su. Şu anda düşündüğümüz tarlaya elektrik çektirme imkanımız yok. Taşıma su ile geçici bir süre idare edebilir miyiz düşüncesindeyiz. Bunun dışında çok fazla engel yok aslında. Geç bahar donları biraz sorun ama geççi türler cesaretimizi artırıyor. Ayrıca Konya yöresinde süne mücadelesi önem kazandı ve badem bu mücadeleye yardımcı. Bu yüzden Tarım İl Müdürlüğü badem konusunu gündemde tutuyor. Bizden başka ilgilenenler de var ama şu ana kadar bizim bölgede badem bahçesi kuran olmadı. Bakalım, zaman gösterecek.

Teşekkürler, Trockya. Bilgilendirici bir site.

HAKAN_O 13-07-2006 13:59

Fidanı nereden buluruz ve nekadar

hasan42 13-07-2006 14:12

Badem, ceviz gibi ağaçların süne mücadelesindeki önemini merak edip bir-iki sayfaya baktım. Konunun uzmanı değilim ama işin özü anladığım kadarıyla şu:

Süne yumurtalarının baş düşmanı olan bir yumurta parazitoidi var; adı Trissolcus. Sünenin yumurtalarını yiyerek çoğalmalarını önlüyormuş bu canlı. Bu prazitoidin faaliyetlerini artıran şey de koşnil ve yaprak biti gibi böceklerin salgıladıkları ballı maddelermiş. Bu böcekler de bademin de üyesi olduğu Rosaceae ailesindeki ağaçlarda konaklıyorlarmış. Hububat tarlaları arasında yetiştirilecek olan bademler bu Trissolcus'a ortam hazırlayıp süne ile mücadeleye yardımcı oluyormuş.

Umarım doğru aktarmışımdır. :o
Bu konudaki bilimsel bir yazıyı şu adresten okuyabilirsiniz:
http://ziraat.harran.edu.tr/kongre/B...a%20SIMSEK.pdf

Konya Tarım İl Müdürlüğü'nün konu ile ilgilendiğini anlatan bir yazı da var:
http://www.konyatarim.com/index.asp?id=6&ay=4&yil=2006

hasan42 13-07-2006 14:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HAKAN_O
Fidanı nereden buluruz ve nekadar

Bu yıl Tarım Bakanlığı'nın fidan dağıtacağını okudum bir önceki mesajımda verdiğim adreste. Bunun dışında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde badem konusunda araştırmalar yapıldığı biliyorum.

Todor 06-08-2006 07:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HAKAN_O
Fidanı nereden buluruz ve nekadar

Badem ağacı fidanlarını çoğu meyve fidanı gibi kırsal yerlerin halk pazarlarında, kış aylarında bulabilirsiniz. Genelde güvenilirdir. Meyve ağaçlarında fidan fiyatları ortalama 5 ytl civarında.

drozden 10-08-2006 13:32

dikili **** izmir kinik taraflarinda badem yetistirmeyi dusunuyorum.iklimin uygun olupolmadigi hususunda tereddutlerim var. ayrica yumusak kabuklu turler konusunda bilgi sahibi olan arkadaslardan da yardimlarini bekliyorum. yumusak kabuklu turlerin kus tarafindan zararlanmasina karsi ne onlem alinabilir. Bu hususlarda yardimci olabilir misiniz. cumle dusuklukleri icin ayrica ozur dilerim .:)saygilarimla

Mine Pakkaner 10-08-2006 18:16

İzmir badem yetiştirmeye gayet uygun iklimde.

Yumuşak kabuklu türler diye bir sınıflamamız yok.

Sert çekirdekliler; kiraz, şeftali, nektarin, vişne, kayası,erik
Yumuşak çekirdekliler;elma,armut,ayva,yeni dünya,trabzon hurması)
Sert kabuklular; ceviz,fındık,antep fıstığı,kestane,badem


Hangi türü kastediyorsunuz acaba?

hasan42 10-08-2006 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drozden
dikili **** izmir kinik taraflarinda badem yetistirmeyi dusunuyorum.

Mine Hanım haklı. Ege ve Akdeniz bölgeleri zaten yurdumuzda en fazla badem üretilen yerler. Badem yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından birisi bademin erken çiçeklenmesi ve geç bahar donlarına maruz kalan yerlerde bu çiçeklerin donarak meyveye dönüşememesidir. Havaların nisbeten erken ısındığı Ege ve Akdeniz Bölgeleri yurdumuzda badem için en uygun bölgeler. Ne mutlu size. :)

Sanırım yumuşak kabuklu tür derken bademin yumuşak kabuklu türlerini, yani el bademlerini kasdediyorsunuz. Bu konuda aşağıdaki adreste biraz bilgi var.
http://www.bahce.biz/bitki/meyve/badem.htm

Badem yetiştiriciliği konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde SEKAMER adlı bir merkezde çalışmalar yapılıyormuş. Aşağıdaki adreste yararlı bilgiler var.
http://ciftci.ksu.edu.tr/badem/index.htm

drozden 14-08-2006 14:21

dikilide yerinde araziyi ve var olan badem agaclarini gordum.. yer gök zeytin agaci diyebiliriz bunlarin aralarinda kalmis tek tuk bademler var bakimsiz kalmislar oldukca.. oradaki ciftci "bademi toplamiyoruz bile" diyor. agaclarin yapraklari dantel gibi olmus sanki birseyler yiyor gibi ama ciftciler bu mantar dediler.. iklimden kaynaklaniyor olabilir mi acaba.. ayrica akhisar balikesir taraflarinda cok iyi badem oldugunu ogrendim ve buralardaki arazi fiyatlarinin donumu 100 150 ytl civarindaoldugu soyleniyor.. bergama dikili bolgesi 1000-2000 arasinda .. yeni yatirim yapacak arkadaslarin bilgisine..

Mine Pakkaner 15-08-2006 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drozden
... agaclarin yapraklari dantel gibi olmus sanki birseyler yiyor gibi ama ciftciler bu mantar dediler.. iklimden kaynaklaniyor olabilir mi acaba...

Bu bahsettiğiniz yaprak delen hastalığı. Daha çok şeftali,kiraz ve kayısıda bazen de bademde görülür. İklimle bir ilgisi yok. Etmeni bir mantardır.Hastalığa kızıl leke dendiği de olur.

Nisan-Mayıs gibi önce küçük kırmızı lekeler halinde başlar.Sonra bu lekelerin ortası kurur ve dökülür, lekede bir delik açılmış olur. Yaz başına geldiğinizde yaprak delik deşik olmuştur.Bir yaprakta 15-25 delik olabilir.Böyle ağaçlarda meyve gelişmez, gelişirse de üzeri çil çil lekelenir.Sürgün ve dallardaki lekeler de uzun olur, kabuk çatlar, yarılır.

drozden 17-08-2006 13:36

tesekkur ederim.. yeni birseyler ogrenirsem en kisa zamanda sizinle paylasacagim..saygilar..

drozden 17-08-2006 13:38

http://www.meteor.gov.tr/2006/zirai/...r.aspx?subPg=a
yllik don analizi haritalari

huseyinalisahin 29-10-2006 19:05

Badem
 
Arkadaşlar merhaba ben Hüseyin Ali Mersinde Kamu kuruluşunda Zir.Müh . yim gerçekten Badem konusunda tüketimin yarıdan fazlası ithal; bu sebeple 0-1300metre rakım arası yayılışı olan bir orman tali ürünü veren Bademe daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Özellikle akdeniz yöresine uyumlu badem üreten bukonuda araştırması olan arkadaşlar varsa lütfen yazsın. huseyinalisahin44@hotmail.com mail atın **** foruma bilgi yazın tartışalım. Bu bölgede çok büyük fidan açığı var Ferranyes ve dölleyici olarak texsas çeşitleri tercih ediliyor.sizlerinde düşüncelerinizi bekliyorum.

Mine Pakkaner 29-10-2006 19:25

Hüseyin Bey hoşgeldiniz. :)
Kendinizi kısaca yeni gelen arkadaşlar başlığında bize tanıtır mısınız? Ziraat mühendisleri başlığımız var oraya da uğrayınız. Forumda bilginiz olan her konuda katkı koyarsanız seviniriz. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızın çok desteği var.

Badem konusundaki bilgi alışverişini de forumda yaparsanız seviniriz, böylece hepimiz faydalanmış oluruz.

Selamlar.

huseyinalisahin 05-11-2006 19:39

uygun gerçekten ben mersinde 20 ye yakın badem projesi yaptım badem çok müşkilpesent rakımı bilmiyorum ama 1200m ye kadar çıkabiliyor ideal 600m rakım siz taze mi yoksa iç için mi yetiştirceksiniz sertifikalı olursa tarim il mdlüğü 1 da için 250 YTL veriyor İl çevre orman mdlüğü de 15 yıl vade li % 3 faizli kredi ikisindende aynı anda faydalanabilirsiniz.başarılar

GÖKHAN BOZKURT 06-11-2006 09:24

Badem ağacı ve meyvesi hakkında sitelerden çok şeyler okudum ve öğrendim. Bu bilgiler genelde akademik bilgiler. Şimdi bu yazdıklarım kendi izlenimlerimdir. Ben Muğla İli Datça İlçesi Hızırşah Köyü'nde Bademi ile meşhur bir yörede bu hobime devam etmekteyim. Hobi diyorum, inanın bahçemde 24 tane çeşitli cinste Badem ağacım olduğu halde hiç birisinden bir tane kopartmış ve yemiş değilimdir. Bahçeme gelen çocuklarımın, eşlerimin ve dostlarımın bu ağaçlardan kopartıp yemeleri beni o kadar mutlu ediyor ki anlatamam. Konuya şöyle girmek istiyorum;1) Badem kaç çeşittir; 2) Çeşitli yerleden satın aldığınız fideler güvenilir mi?
1) Badem denilince akla, yalnız bahar aylarında marketlerde ve pazarlarda bulunan çağla; Haziran ayından sonra Buz-Badem (taze iç badem) ile kuruyemişçilerde bulunan çerez şeklindekiler gelir. Tamam biz bunların geneline Badem demekteyiz. Lakin, Bademler de çeşit çeşittir. Şimdi de bunları sıralayalım. a) Sıra Bademler (Bunlar Bekir Ağacı, Şahin Ağacı, Diş Badem vs.) gibi isimlere ayrılmıştır. Meyveleri ufak ve lezzetsizdir. Kabuğu kırıldığı zaman genelde içinden iki tane çıkar. Zaten ufak olan bu meyve ikiye bölününce daha da ufalır. Aynı Çorum'da bulunan kalitesiz "Kırık Leblebi" denilen nohutun iki parçaya bölünmüşüne benzerler. (Yalnış anlamayın ****** nohuttan büyükler) Hasat zamanlarında bazen sizi çok oyalar, ağaçtan düşmemek için ellerinden geleni yaparlar. Bu "Sıra Badem"ler bu sene bizim yörede 10-12 YTL'ye alıcı buldu. b) Ak Payam veya bizim yörenin deyimiyle "Nurlu" denilen Badem. Bu da en kalitelisidir. Genelde Haziran ayından sonra lüks yerlerde satılan Buz-Badem dedikleri Bademdir. Hasat mevsininde diğer Bademlerden geç meyve verir ve geç açılır. Kabuğu kırıldığı zaman içerisinden kocaman kocaman İç Bademler çıkar, ekonomik değeri yüksektir. Bu sene 20-25 YTL arasında satıldı. Buradaki Badem yetiştiricileri tüm Badem Ağaçlarını "Nurlu" ile aşılamaya başladılar. Lakin, son 3 senedir de bu ağaçlarda, yalnız bu ağaçlarda bir hastalık görülmeye başladı. Ağaç gençde olsa yavaş yavaş kendi kendisini kurutuyor. Diğer çeşitlerde hiç bir hastalık görülmezken bunda da böyle bir sorun doğdu.
2) Fideler; şimdi bizim Ziraatlerden veya çeşitli yerlerden aldığımız fideler hangi cins Badem verecek? Buyurun kendiniz deneyin bakalım. Mutlaka bu işlerle uğraşanlar diktikleri fidelerin çeşit çeşit meyveler verdiğini görmüşlerdir. Ama, Badem çeşitlerini bilmeyenler farkına varamamış olabilirler. Lakin, farkına varmamak da elde değil. Bu işe soyunan arkadaşların bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir. Benim bu yazdıklarımın akademik bir yönü ve değeri olmadığını düşünenler çıkabilirler. İllaki ben bu işte diplomalı bir insan değilim ama benim izlenimlerim bunlar. Normalde bir düşünün; dönümlerce toprağınız var ticaret yapmak için bu işe girdiniz. Kilosu 10-12 YTL eden bir ağaçla mı uğraşırsınız yoksa 20-25 YTL eden bir ağaçla mı? Kararı siz verin. Önemli bir noktaya daha değinip kaçmak istiyorum, zira ben çok sıkıntılı bir insanım, böyle yazma çizme işlerine kolay kolay girmem. Badem Ağaçları, Badem çekirdeğinin dikilmesi ile üretilir, öyle filizle falan olmaz. Bir ağaçtan iri iri Bademler toplayarak tohumluk ayırırsınız, ve dikersiniz. (diktikten 4 ay sonra yeryüzüne çıkarlar, onları izlemek bence dünyanın en güzel işi) Tamam fide 3-4 ay sonra dikilmeye hazır, acaba hangi cins Badem olacak? Bu tohumluk ayırdığınız Bademlerin anası olan ağaç hangi çeşitse size o çeşiti verecektir. Lakin, hiç kimse ana ağacının "Nurlu Badem" olduğunu bilemez, çünki yıllar önce onu aşılamıştır, bunu aşılamıştır. Karma karışık bir şey meydana gelmiştir. Ana ağaç ne ise diktiğiniz tohum da onu verecektir. Şimdi bağlıyorum 4 senedir üzerinde çalıştığım bu "Badem Fidesi" yetiştiriciliğinde son noktaya geldim. İlgilenen arkadaşlarla konuşa bilirim. Şimdilik hepiniz sağlıcakla kalın, saygı ve hürmetler. (Ayrıca Hasan42 kardeşime (Ben 46 yaşındayım)'de selamlar.

ismailtosun77 23-11-2006 15:52

Badem Yetiştiriciliği
 
Değerli Ağaçseverler hepinize merhaba; Halen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde Ceviz Badem ve Kestane Konularında Araştırmacı (Zir.Yük.Müh.) olarak görev yapmaktayım. Bu türlerle ilgili yetiştirme teknikleri, Çeşit, Anaç, vb. konularda soru yöneltmek isteyen tüm arkadaşlarımıza cevap verebileceğimi ifade etmek istiyorum. Ayrıca web sayfamda teknik bilgileri sizinle paylaşmaktayım. http://www.bademyetistiriciligi.sitemynet.com veya
http://ismailtosun77.sitemynet.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.

saygılarımla.

Mine Pakkaner 23-11-2006 18:08

İsmail Bey hoşgeldiniz.

Aramızda uzmanlar olmasından hep mutluluk duyuyoruz. Desteğiniz bizi güçlendirecek. Üyelerimizin sorularını forum içinde cevaplarsanız seviniriz.Bu yolla bilgiyi yaymış oluyoruz.

Tekrar hoşgeldiniz http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif

eyanik 23-11-2006 22:26

İsmail bey ben yalova ,çiftlikköy-gacık köyü yakınındaki arazimde ceviz , badem ve zeytin yetiştiriciliği yapmak istiyorum, fakat böyle bir işle daha önce uğraşmadığım için bilgimiz yeterli değil.Bir badem -ceviz bahçesi tahsis etmek için öncelikle hangi işlemleri yapmalıyız ve nasıl bir yol izlemeliyiz,bölgemiz için verimli olan türler nelerdir.Orman müdürlüğünden de kredi kullanmak istiyorum ceviz ve badem için kaç yıllık proje isteniyor. yardımcı olursanız sevinirim.

hasan42 24-11-2006 22:34

Alıntı:

(Ayrıca Hasan42 kardeşime (Ben 46 yaşındayım)'de selamlar.
Merhaba Gökhan Hocam.
Tecrübe ve bilgilerinizi aktardığınız için teşekkürler. Özellikle sulama sorunu yüzünden şimdilik biz badem yetiştiriciliği işine şimdilik cesaret edemedik ama sizin gibi buradaki arkadaşlarımdan çok şey öğrendim. Bakalım gelecek ne gösterecek.

Todor 27-11-2006 18:36

Ceviz ve badem için dikimden sonraki yıllarda vereceği ürün miktarları için ortalama rakkamlar verebilir misiniz?

ismailtosun77 14-12-2006 13:48

mine hanım .

Ben Araştırma enstitünde Zir. Yük. Müh. Olarak görev yapıyorum. badem ve ceviz yetiştiriciliği uzmanlık alanım. sormak istediğiniz teknik bilgiler için 0226-8142520 veya 0569675566 nolu telofanlardan bana ulaşabilirsiniz.

önemli bir hatırlatma Bakanlığımız Badem ve Ceviz yetiştiriciliği ne karşılıksız dekar başına 250 YTL destek vermektedir.

Sebahattin 14-12-2006 14:09

Hoşgeldiniz
 
İsmail Bey hoşgeldiniz,
foruma katılmanız iyi oldu. Sizin gibi uzmanlara ihtiyaç var buralarda... ;)
Bu arada cep telefonu numaranızda eksiklik var bir kontrol edin!


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024