agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (http://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem Fidanı Dikimi Öncesi Tarlanın Hazırlanması (http://www.agaclar.net/forum/badem/35480.htm)

ağaçperver 11-09-2014 13:23

Badem Fidanı Dikimi Öncesi Tarlanın Hazırlanması
 
Badem fidanı dikmeden önce tarlada yapılacak hazırlıklar nelerdir?

horanlı.66 11-09-2014 16:24

herşeyden önce arazinin büyülügüne göre usulüne uygun toprak analizi gerekir, toprak analizi uygun ise, ki badem çok seçici bi ağaç degildir, önce derince sürüm yapılır, dönüm başi dört ton hayvan gübresi verilir, sonra yüzeysel toprak işlemesi yapılır, sonra bademe göre dikim yerleri açılır, Sonrasinda diğer işler ışte...

horanlı.66 11-09-2014 16:28

cins olarak araştırma yaptınızmi Bilmiyorum ferragnes ve tuano tavsiye ederim, hem dayanıklı hem ticari olarak tercih edilir hemde birbirlerini tozlarlar. . . .

Feragnesim 12-09-2014 08:56

SAYIN HORANLI YA KATILIYORUM ÇEŞİT OLARAK FERAGNES VE FERADUEL KULLANDIM BEN. İLERİDE BADEM OLDUĞUNDADA İŞCİLİKTEN KAR EDERSİNİZ, hastalıklara karşı dayanıklı, kuş zaiyatına dayanıklı; İNCE KABUKLUYA GÖRE (nonperial*texas)

ağaçperver 12-09-2014 13:45

Öncelikle cevaplarınıza teşekkür ederim.

Aslında Bertina düşünüyorum. Ancak tüplüsünü bulamadım. Geç donlar 20 Mart'a kadar devam edebiliyor tarlanın olduğu yerde. En son bir firma Laurenne teklif etti ancak internette yeterli bilgi bulamadım.

Peki kök hastalıkları, mantar vb için dikim öncesi alınabilecek organik ya da biyolojik bir tedbir var mıdır?

Feragnesim 12-09-2014 15:12

Kök dip kurdu ilacı var fidanı dikmeden çukura ölçeğine göre koyuyorsunuz sarımsak gibi kokuyor biraz kötü kokusu adını bilmiyorum ama ilaçcılar bilir. Ben ondan koydum dikerken.

Feragnesim 12-09-2014 15:13

üçüncü yılında şükür şimdilik dip kurdu derdim olmadı

Feragnesim 12-09-2014 15:16

BERTİNA KENDİNE VERİMLİ VE VERİMİDE ÇOK GÜZEL İNTERNETTE Ferragnes Bademi ve Bertina Bademi Çeşitleri Bahçesi Verimi - YouTube VİDEODA BERTİNA VE FERAGNES NONPERİLA HAKKINDA BAYA İYİ BİLGİ VERİYOR. BELKİDE BU FİDANCIDA TÜPLÜ VARDIR ARAYIP SORMAK LAZIM

horanlı.66 12-09-2014 15:42

bi firma tavsiye ederim "bursa tarım" diye , ben Aradım bizzat ne sorduysam güzelce ilgilendi, badem içinde çok uygun fiyat verdi. Bana güvenilir geldi, Yine de siz bilirsiniz

ağaçperver 15-09-2014 13:05

İlginize teşekkür ederim. Youtube'daki videoyu izleme fırsatım olmadı henüz ama belirttiğiniz digger konu/firmalara baktım.

Dip kurdu için Koppert diye bir firmanın biyolojik çözümü varmış. Bertina'yı da GAP Fidancılık'tan buldum, hem de çok uygun fiyata. Ama işte yabani badem'den aşılanmış. Öyle bir zayıf yönü var.
Evet Bertina'yı ben de çok beğendim, çok iyi bir çeşide benziyor. Bakalım göreceğiz.

ağaçperver 16-09-2014 11:04

Dün bir uzman, badem fidanı dikimi öncesi ve devamında neler yapılabilir sırasıyla anlattı, sizinle paylaşmak isterim;

"Ahır gübresini dikimden önce yanmış ve tam sönmüş olarak kullanmanızı tavsiye derim. Gübreyi ısı ile yakıp içerisindeki böcek yumurtası, hastalık ve yabancı ot tohumlarını öldürüyorlar. Bunlar daha sağlıklı olur. Dikimden önce kullanırsınız sonra araziyi güzelce sürüp dikime hazırlarsınız. Fidan dikiminde de ilk etapta kök hastalılarına karşı bir ilaç uygulayıp birkaç hafta sonra Mycorrhiza içerikli bir ürün kullanırsınız. Fidanlar 2 yaşını geçtikten sonra diğer gübreleri uygularsınız. O zamana kadar sadece organik madde içerikli gübreler dışında herhangi bir kimyasal gübre kullanmanızı tavsiye etmem."

- Ahır gübresini ısı ile yakma nasıl olur?

"Ahır gübresini üstü açık bir yere yığsın. Üzerini naylon ile kapatıp güneşin sıcaklığında bıraksın. Arada bir karıştırarak yanmanın tam olmasını sağlayabilir. Ya da hazır olarak bu işlemlere maruz kalmış gübreleri de bulabilirsiniz. Bu şekilde ahır gübresi kullanırsanız rahat edersiniz. Dediğim gibi bitki büyüyene kadar sadece organik sıvı gübreleri damlamadan verebilirsiniz. Dikimden sonraki ay ve baharda da mikoriza uygularsınız. Bitki gelişimi daha sağlıklı olur. Bunun dışında hastalık ve zararlılarla mücadelenizi kontrol ederek yaparsınız."

ağaçperver 16-09-2014 11:08

Bu arada birkaç EM tedarikçisi ile görüştüm, ahır gübresini yakma işlemi sırasında EM atılırsa gübredeki zararlıları yok etmede ve gübrenin kalitesini geliştirmede faydalı olacağını söylediler. Doğruluğunu bilmiyorum ancak deneyeceğim.

Feragnesim 16-09-2014 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ağaçperver (Mesaj 1319384)
ilginize teşekkür ederim. Youtube'daki videoyu izleme fırsatım olmadı henüz ama belirttiğiniz digger konu/firmalara baktım.

Dip kurdu için koppert diye bir firmanın biyolojik çözümü varmış. Bertina'yı da gap fidancılık'tan buldum, hem de çok uygun fiyata. Ama işte yabani badem'den aşılanmış. öyle bir zayıf yönü var.
Evet bertina'yı ben de çok beğendim, çok iyi bir çeşide benziyor. Bakalım göreceğiz.

yabani bademden aşılanması kötümü . Bilmiyordum sebebi neymiş anlatırmısın. Benim bademlerde anaçları yabani badem. Susuz yerlere dikilecekse anaç yabani olması lazım diye biliyorum .

ağaçperver 16-09-2014 13:32

Yabani Badem/Acı Badem'den aşılananlar kurak ortamlara GF677 kodlu anaçlardan daha uygundur.

Ancak bir de doku kültürü, klon vs diye tabir edilen(detayını fazla bilmiyorum) türde anaçlar var ki bunlar en iyi dokular klonlanarak elde edildiği için daha sağlam ve daha verimli oluyormuş. Pahalı bir yöntemle elde edildiği için yabani anaçlara göre fiyatı da daha yüksek oluyor.

Yabani bademden elde edilen aşılı fidanlar hastalıklara karşı daha az dirençli oluyormuş.

Feragnesim 16-09-2014 14:10

Dediğinize kurak ortamlar için yabani anaçlarlar kullanıldığı anlamında katılıyorum. Ama yabani bademden elde edilen ağaçlar hastalıklara karşı daha dayanıksızmı bu konuda hiç yazı makale okumadım. Siz nerden okudunuz kaynak neresi yani

Feragnesim 16-09-2014 14:25

Acı badem anacı ile oluşturulan badem fidanları uzun yıllar dayanabilmetedir.Bu anaçla oluşturulan badem fidanları fidanlar arası 5 metre , sıralar arası 6 metre veya fidanlar veya sıralar arası 6 şar metre olacak şekilde dikilebilir.Acı badem anacı sususluğa dayanımı en yüksek olan badem anacıdır.Kurak bölgelerde ve kireçli bölgelerde yetişebilmektedir.Nemetoda hassas bir anaçtır.

Gf677 Anacı

Gf677 anacı şeftali badem melezi bir anaç olup dikim mesafesi sıralar arası 5 metre fidanlar arası 3 metre olacak şekilde dikim yapılabilmektedir.Gf677 anacı kuvvetli bir anaç olup anaç ömrü kısadır.Ürün erken verime oturmaktadır. Kireçli ve kısıtlı sulama şartlarına sahip topraklarda şeftali ve bademler için ideal bir anaçtır. Ağır, taban suyu yüksek, havalanması iyi olmayan toprakları sevmez.Klasik anacın %15-20 i kadar az taç yapmaktadır.

Garnem Anacı
GF 677 anacı taban suyu yüksek, drenajı iyi olmayan topraklarda asfeksi (kök boğulması) nedeniyle kurumakta, GN anaçları ise Myrobalan (erik) geni taşıdığı için ağır topraklara da uyum sağlamaktadır. Kök ur nematoduna dayanıklıdır. Kuvvetli gelişen, toprağa bağlanması iyi olan bir anaçtır.Fidan dikim mesafesi fidanlar arası 4 metre sıralar arası 5 metre olacak şekilde olmalıdır.Kuvvetli gelişen bir anaç olup normal badem anacının %20 si kadar daha az taç yapmaktadır

Feragnesim 16-09-2014 14:31

Mükemmel çeşit henüz bulunamamıştır. Bununla birlikte söz konusu özelliklerden bazılarına sahip olan çeşitler günümüzde ticari olarak başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.Genelde aşılı badem fidanlarında kullanılan acı badem anacıdır.Acı badem anacı ağaca uzun bir ömür sağlamaktadır.Şeftali anacıda kullanılmaktadır fakat ağacın ömrü kısa olacağından pek tercih edilmemektedir.Badem fidanı cinsi seçiminde ise ağırlıklı olarak nonperial ve ferragnes badem çeşitleri almaktadır.Nonperial el badem grubundan , ferragnes bademi ise diş badem grubundandır.

ağaçperver 22-09-2014 09:24

Dediğiniz gibi yabani bademden/tohumdan elde edilen anaçlar nemetoda hassastır. Bu da onları diğer anaçlara göre daha dayanıksız yapar.

ağaçperver 22-09-2014 09:27

Ayrıca acı badem anaçları diğerlerinden daha az taçlanır ki bu da daha az meyve demek. Diğer yandan ömrü daha uzundur. Yani tercih meselesi; daha kısa ağaç ömrü ve yılbaşına daha çok meyve mi yoksa daha uzun ağaç ömrü ve yılbaşına daha az meyve mi?

ağaçperver 22-09-2014 09:31

Bu arada EM(Etkin Mikroorganizma) aldım. Ahır gübresine, gübreyi tarlaya dökmeden önce püskürterek uygulayacağım. Çok faydası oluyormuş.

Tarlayı gübreledikten sonra ve fidanları dikmeden önce de tarlaya dönüm başına 2 litre uygulayacağım, damla sulama ile.

Feragnesim 22-09-2014 13:48

Bu em fiyatı kiloya göremi yoksa brim nedir . 22+kdv demişsinizya nerden aldınız. Inceleme olanağı varmı

ağaçperver 22-09-2014 15:35

Yeşil Yonca diye bir firma var oradan aldım. Websitesi:

Yeşil Yonca - www.yesilyonca.com.tr

(Umarım buraya link yapıştırmamın bir sakıncası yoktur)

Ek bilgi olarak; 1 litre EM'yı 20 litre su ile karıştırıp ondan sonra uyguluyorsunuz.
İşin bu kısmı net değil ancak 20+1= 21 litre karışımı da daha fazla ağırlıkta su ile kullanabiliyorsunuz. Yani firmadaki ilgilinin anlattığından anladığım bu. Bu konuyu sorduğumda "bunlar canlı bakteriler, çoğalıyorlar" dedi.

Yalnız bu firma ile ilgili aldığım/bildiğim bir referans ya da önceden ürünlerini denemişliğim yok. Hani tavsiye gibi değil sadece bilgilendirme amaçlı yazıyorum. Ben de internetten araştırıp buldum ve deneyip göreceğim.

acemiciftci 17-02-2017 19:02

sn; ağaçperver

Bahçeniz ile ilgili son durum nedir. Bertina larda gelişme nasıl gidiyor ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024