agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)




Beğeni Düzeni418Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2008, 21:58   #151
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bizim bahçenin bir bölümü üzüm bağı, içinde 10 civarında badem var; iki ağaç iri badem veriyor, diğerleri onlara göre ufak, bir ağaç da acı, onun bir dalına geçen yıl erik aşıladım. Adıyaman'ın diğer bir yöresinde kabukları kolayca elle kırılabilen badem ağaçları vardı. O ağaçların meyvelerinden getirip ektim. Ama bir türlü büyümediler. Fakat sonradan öğrendim ki badem ağaçları sürgünleri budanırsa daha çabuk büyürmüş. Bakalım bundan sonra büyüme hızlanacak mı?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2008, 16:07   #152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
ÇEŞİT VE ANAÇ SEÇİMİ

Modern badem yetiştiriciliğinde seçilecek çeşitlerin
- geç çiçek açması
- kendiyle uyuşur olması (tozlayıcı çeşit gerektirmemesi)
- çift meyve oranının % 5’in altında olması ya da hiç olmaması
- bol ürün vermesi ve iç bademinin kaliteli olması
- önemli badem hastalıklarına karşı dayanıklı olması

gibi bazı özelliklere sahip olması istenir.



Yukarıdaki özelliklerin hepsini bir arada taşıyan mükemmel çeşit henüz bulunamamıştır. Bununla birlikte söz konusu özelliklerden bazılarına sahip olan çeşitler günümüzde ticari olarak başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının “meyve çeşit tescil listesinde” ülkemizde ıslah edilmiş olan badem çeşitleri ile bazı yabancı çeşitler yer almaktadır. Bahçelere dikilecek fidanlar mutlaka “sertifikalı” olmalıdır. Fidanların istenilen çeşitlerden olması (ismine doğru olması) için rasgele değil, bilinen kuruluşlardan ve güvenilir fidancılardan satın alınmasına dikkat edilmelidir. Tarım Kuruluşlarınca verilen fidan desteğinden yararlanabilmek için satın alınacak fidanların ülkemizde tescilli çeşitlerden ve sertifikalı olması koşulu vardır.

Badem çeşidi için önceden yapılmış bir tercih yoksa, mutlaka bahçe kurulacak yere en yakın tarım kuruluşunun veya ziraat fakültesinin ya da meyvecilik uzmanlarının görüşü alınmalıdır. Zira, ülkemizdeki iklim ve toprak koşulları bölgelere göre büyük farklılık gösterdiğinden üretim yapılacak bölgeye uygun çeşitlerin seçilmesi ve yetiştirilmesi büyük öneme sahiptir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının tescil listesinde yer alan badem çeşitleri

Yerli çeşitler: Dokuzoğuz-I (104-1), Dokuzoğuz-II (120-1), Gülcan I (101-23), Gülcan II (300-1), 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13, 106-1.

Yabancı çeşitler: Ferragnes, Ferraduel,, Ferrastar, Nonpareil, Texas, Drake, Ne Plus Ultra, Peerless, Marcona, Tuono.


Son yıllarda, yukarıdaki tescil listesinin içinde bulunmayan bazı badem çeşitlerinin fidanları da ithal edilmeye başlanmıştır. Ancak, ithal çeşitlerin ülkemizdeki performansları hakkında yeterli araştırma ve deneyim bulunmamaktadır. Bazı ziraat fakülteleri ve tarımsal araştırma kuruluşları Anadolu'nun değişik iklim ve toprak koşullarında söz konusu badem çeşitlerini denemeye almışlardır. Gelecek yıllarda bu çeşitlerin ülkemiz koşullarına uygunluğu (adaptasyonu) hakkında bilimsel bulgular yayınlanacaktır.

Badem ağaçları ilkbaharda erkenden uyandığı için çiçekleri donlardan zarar görebilir ve ayrıca karşılıklı tozlanma sorunları nedeniyle az meyve tutabilir. Bu bakımdan yetiştirilecek badem çeşitlerinin özellikle “geç çiçeklenme” ve “kendine verimlilik” özelliklerini taşıması çok istenir. Kendine verimli badem çeşitlerinin ağaç başına ya da dekara veriminin daha yüksek olduğu da bildirilmektedir. Geç çiçeklenen bazı badem çeşitleri ülkemizde tescilli olup bunların fidanları sertifikalı olarak üretilmektedir; fakat hem geç çiçeklenen hem de kendine verimli olan çeşitler henüz ülkemizde tescilli değildir. Bu iki özelliği taşıyan çeşitler yurt dışında patentli olduğundan yerli fidanlıklar bunları sertifikalı olarak üretememektedir. Bu çeşitlerin de Tarım ve Köyişleri Bakanlığının tescil listesine alınması halinde ülkemizde badem üretimi daha kolay gelişebilecektir. Mevcut durumda, ülkemizde tescilli olan geç çiçeklenen badem çeşitleriyle karşılıklı tozlanmaya da önem verilerek çok verimli ticari bahçeler kurulmaya başlanmıştır.


Bazı ticari badem çeşitlerinin sert kabuklu meyvelerinin (üstteki sıra) ve iç bademlerinin (alttaki sıra) görünümü. Satın alacağınız fidanların çeşitleri mutlaka "ismine doğru" olmalıdır. Bahçeye dikilen fidanların hepsi tutmayabilir. Ancak dikilen fidanların normalden daha fazlasının tutmaması durumunda (% 5'den daha fazla) yitirilen fidanların ertesi dikim sezonunda "bedelsiz olarak" yenilenmesi için fidancılardan yazılı bir garanti istemek akıllıca bir davranış olur .



Badem çiçeklerinin tozlanmasını bal arıları sağlar. Arılar çiçek tozlarını çiçekten çiçeğe ve ağaçtan ağaca taşıyarak meyvelerin oluşması için gerekli olan döllenmeyi gerçekleştirir. Bu yüzden badem bahçeleri ister kendine verimli ister karşılıklı tozlanma gerektiren çeşitlerden kurulu olsun, iyi bir verim elde etmek için yeterli sayıda arı kovanı bulundurulması gerekir. tozlanma ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayınız


Badem ağaçlarının Bor kapsamı çiçeklerin meyve tutma oranını etkilemektedir. Ülkemizde yapılan bir araştırma sonucuna göre, sonbaharda hasattan sonra badem ağaçlarına 250 ppm Bor püskürtülmesiyle, ilkbaharda açan çiçeklerin meyve tutma oranı % 10 artmıştır Sulu koşullarda yetişen dört yaşındaki bir badem ağacının çiçek dönemindeki görünümü (Ferraduel çeşidi). Badem ağaçlarında ne kadar çok çiçek tozlanırsa o kadar çok meyve elde edilir. İyi bir verim için açan çiçeklerin % 30'nun meyve tutması istenir. Arılar badem çiçeklerinin sağlar. Çiçek tozları arıların vücuduna yapışır ve arılar çiçeğin içinde bal özü almak için uğraşırken çiçek tozları da dişi organla temas eder. Böylece meyve oluşması için zorunlu olan "tozlanma" ve arkasından da "döllenme" olayı gerçekleşir. Ticari badem bahçelerinde iyi bir tozlanma sağlanarak yeterli düzeyde meyve tutumu elde edebilmek için 4 dekara en az 1 adet arı kovanı yerleştirilmelidir.

Şeftali x badem melezi olan GF 677 anacı badem ağaçlarının daha iyi gelişmesine yol açar. Yukarıdaki şekilde solda badem anacına aşılı, sağda ise GF 677 anacına aşılı 3 yaşlı ağaçlar bir arada görülmektedir. Aynı yaşta olan bu ağaçlar (Ferraduel çeşidi) arasındaki gelişme farkı çok belirgindir GF 677 anacı badem ağaçlarını daha erken yaşta meyveye yatırır. Şekildeki genç badem ağacının alt dallarında meyve oluşumuna dikkat ediniz. Badem fidanlarını terbiye ederken ana dalların seçimine büyük önem vermek gerekir

http://ciftci.ksu.edu.tr/badem/cesit...c_secimi_4.htm

ENERJİİ beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2008, 17:46   #153
Ağaçsever
 
elnino's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 33
Galeri: 30
hayal

hayalimdeki badem bahçesi
sizce de güzel değil mi?

Eklenen Resimler
     
elnino Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2008, 17:50   #154
Ağaçsever
 
elnino's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 33
Galeri: 30
hayal

hayale devam

Eklenen Resimler
    
durdu ve ENERJİİ beğendi.
elnino Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 01:00   #155
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Arkadaşlar badem çekirdeğini toprağa ekmeden önce çekirdekleri bi varilin ya da benzeri bişeyin içine ıslamalısınız ki içi olmayanlar,özü çürümüş olanlar,içini kurt yemiş olanlar suyun yüzüne çıksın.Suda altta kalanla yani çökenler sağlam demektir.Daha sonra sağlam olanları çuval ya da benzeri bişeyin içine koyun kumlu toprağa gömün bi kaç gün kalsın ve soğuklamasını alsın.Soğuklamasını alması için başka bişeyde yapabilirsiniz.Soğuklamada amaç toprağa ekildikten sonra çatlaması kolay olsun diyedir.


hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 21:40   #156
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
Arılara bayram :)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elnino Mesajı Göster
hayalimdeki badem bahçesi
sizce de güzel değil mi?
koşun dostlar getirin kovanları ne bal yapar mübarekler hey gidi hey...

YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 00:14   #157
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Badem bahçesi yapacak arkadaşlara naçizane iki tavsiye.Fidanın tutma ihtimalini arttırmak için tek yaşlı badem fidanı dikmeleri gerekir.Çünkü iki yaşlı badem fidanında tutma oranı düşmektedir.Ve tüplü fidanları tercih etmeleri gerekir.Çünkü bahçe yapacak arkadaş aldığı açık kök fidanları korumakta zorlanmakta,dikimi kısa süre içerisinde bitirememekte.Bu da fidanların hırpalanmasına sebep olmakta, tutma oranı çok düşmektedir.Saygılar

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2009, 00:29   #158
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 29
badem çeşitleri

merhabalar eskişehirden yazıyorum bilgi paylaşımı cok güzel benim bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim bu aralar badem bahceleri kurmaya çalışıyorum eskişehir de 2 adet tarlam var 1 si 2 donüm digeri 12.5dönüm 2 dönüm olan yerin yarısına 30 adet tüplü badem fidanı diktim 50 adet fidan daha dikecegim yine bu yaz 12.5 dönümede fikan dikimine başlayacagım oakadar cok araştırma yaptım ki girmedigim site okumadıgım yazı kalmadı fakat hala tediğrginliklerim var kuracagım bahcelerden aldıgım urünleri kuruyemişcilere vb yerlere pazarlamayı düşünüyorum bulundugun bolgenin yüksekligi 1050 metre yıllık yagiş miktarı 400 m küp badem için uygun geç çiçeklenen turlerden kuracagım bahceleri fakat kullanacagım fiadnlar hangi çeşit olmalı isim olarak bu konuda kararsızım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

mithatkaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 20:04   #159
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 29
Bertina (Badem)

arkadaşlar bertina badem fidanının özelliklerini bilen varmı teşekkürler

mithatkaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 20:06   #160
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İspanyol, geç çiçek açan ve başka badem fidanına ihtiyaç duymayan çeşit.

Türkiye'de bertinadan başka kendine döllenen başka badem fidanı satılmıyor diye biliyorum.

Eğer varsa buraya yazılsın






.

ENERJİİ beğendi.

Düzenleyen denizakvaryumu : 15-01-2009 saat 20:45 Neden: ek bilgi
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 20:51   #161
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Ancak nedendir bilemem bertina badem fidanı için yabancı dilde ne kaynak yazı ne de fotoğraf bulamadım.

Kemal Bey ve Bilal Bey bu konuda bilgi verirse sevinirim.İsmi yanlış mı yazıyoruz?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 09:03   #162
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce Mesajı Göster
sertifikalı badem fidanı çeşitlerimiz

cinsi tüplü çıplak kök
ferragenes 4 tl 3.5 tl
ferradeul 4tl 3.5 tl
teksas 4tl 3.5 tl
nomperyal 4 tl 3.5 tl
bertina 4 tl 3.5 tl


Kemal Cüce Tarım Ltd Şti Mersin-Mut
Burda bertina fidanından bahsediliyor.Bilgi alabilirsiniz sanırım.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 10:12   #163
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Almond is the earliest blooming fruit species. This has restricted the economic growing of almond to frost-free regions.

Most almond breeding programmes are trying to develop later blooming cultivars in order to avoid frost damage, by delaying bloom until after the probable time of occurrence of frosts when temperatures are higher and more favourable for pollination and fertilization.

Blooming time is generally considered to be inherited quantitatively, but the study of the progeny ‘D-3–5’ x ‘Bertina’ shows that, in this cross, a single dominant locus (Lb) determines very late blooming. Modifier genes, inherited quantitatively, affect the expression of this major gene.

http://www.actahort.org/members/show...knrarnr=484_46

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 11:29   #164
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Bertina badem aynı zamanda aşırı meyve gözü yapar.Ferragnesten ferradüelden daha geç çiçek açar.Türkiye de henüz çok az bilinen, kalitesyle çok hızlı yaygınlaşacağını düşündüğüm, kendine verimli bir cinstir

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 11:59   #165
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Halil Bey,
sizde çiçek açmış veya boylu yapraklı bir resmi var mı bertinanın?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 12:37   #166
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Tesis edeceğim badem bahçesine 50 tanede bundan dikelim bakalım. Başkalarına örnek olalım gelecekte dikecek olanlara yol göstersin.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 12:39   #167
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Arkadaşlar şu ingilizce bölümü benim gibi ingilizce özürlüler için çevirirseniz sevinirim.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 12:51   #168
Ağaç Dostu
 
cagatayyucel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 307
kendine verimli bir de italyan menşeili touno cinsi var.
Çiçeklenme Durumu: Geç çiçeklenir.
İç Meyve Ağırlığı: İç meyve ağırlığı 1,28 gramdır.
İkiz Meyve Durumu: İkiz meyve oranı % 25-35 arasındadır.
Kabuk Yapısı: Sert kabukludur.
Tozlayıcıları: Kendine verimli bir çeşittir.
Verimlilik: Randıman % 30 dur.

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 21:10   #169
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Bertinanın ağacını başında meyve varken de gördüm aşı için kalem almıştık.Ağacı çok yayvan gelişmiyor.Aşırı yapraklı ve başında çok fazla meyve vardı.Keşke fotoğrafınıda çekseydim.Görünüşüyle bildiğimiz diğer amerikan ve fransız badem ağaçlarında hemen ayrılıyor.

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 22:38   #170
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Sayın hlcuce, badem ağacı budamasında nelere dikkat edilmeli. Zannediyorum budamada uç alma yapılmıyor.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 03:20   #171
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Aşılı Bademde çiçek tomurcukları,tek yıllık sürgünlerde veya demet halindeki dallarda oluşurlar. Bu demet ya da buket dallar 4-5 yıl yaşarlar. Bu nedenle bu tür dalların korunması gerekir.Ayrıca aşılı bademde herşeyi tam yaptığını düşünseniz bile ağaçta toplu halde demet halinde dallar oluşturmazsanız verim almanız zorlaşır.Ağacı her yıl düzenli budamanız gereklidir.Bu sezon dikilmiş badem fidanlarının mutlaka yaz budaması yapılmalı ağaca taç vermek amacıyla.

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 11:41   #172
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Carmen badem fidanı hakkında bilgisi olan var mı?Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilgisine ihtiyacım var?

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 12:38   #173
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Badem bahçesinde ağaçların aralarında kekik yetiştirmek ağaçlara zarar verirmi bilgisi olan varmı?

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 07:14   #174
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Bade bahçesinde fiğ,yonca,korunga gibi yem bitkileri yetiştiriliyor.Kekik ağaçlara zarar verir mi?.Ben sanmıyorum zarar vereceğini.Ama tecrübe etmiş bir arkadaş daha iyi bilir.

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 08:27   #175
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Kekiği sormamın asıl sebebi kök sistemi ile ilgili.Öğrendiğim kadarı ile yonca kök sistemi büyük olduğu için ağaçla mücadeleye gireceği yönündeydi . Kekik içinde böyle bir sorunla karşılaşırmıyım diye düşündüm.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 15:19   #176
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Yem bitkilerini bazı arkadaşlar burda badem bahçesine ekiyorlar.Ben o sebeten dolayı demiştim.Ben bu konuda kesin,net bişey diyemem.Ama forumda badem konusunda akademik çalışmalar yapan arkadaşlar.En iyi onlar cevaplayabilir.

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 19:33   #177
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Hem geç çiçeklenen
Hem kendine verimli olan
ve aynı zamanda Türkiye'de tescilli olan yani sertifikası olan badem türü var mı?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 13:11   #178
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Sayın Denizakvaryumu,sizin dediğiniz özelliklerde benim bildiğim tek cins var tescilli olan tuono diye bir badem .Ama onun da dezavantajı ikiz meyve oranu yüksek.Zaten kendine verimli cinslerde ikiz meyve oranı yüksek oluyor.

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 13:25   #179
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Halil Bey,
bilgi için teşekkürler.

Bu durumda;

Bertina ve tuono yu karşılaştırırsak hangisini tercih edelim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2009, 12:51   #180
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Bence onu en iyi bu iki cinstende ağacı olan , bahçeciler bilir.Benim bahçem yok ben fidanını üretiyorum.Bertina tescilli bir cins deyil.Bu arada ismin Latif, Halil deyil

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024