agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıyorum (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/)
-   -   Üzüm Çeşitleri (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/36321.htm)

Bagomcası 14-01-2015 08:23

Üzüm Çeşitleri
 
Değerli Bağ Dostları,

Bildiğiniz gibi asma mantari hastalıklara oldukça hassas bir tür. Bu sebeple özellikle mantari hastalıklara karşı çok yoğun ilaçlama yapılmakta. Sezon içinde ilaç sayısı bazen 15-20 uygulamaya kadar çıkmaktadır. Bu sebeple çoğu tüketici üzümü korkarak alıp yemektedir. Bu durum insan sağlığı için ciddi bir sorundur.

Bu sorunu çözümü için bir proje geliştirdik ve TÜBİTAK-ALMANYA ortak projesini 2014 yılında uygulamaya koyduk. Ülkemizde ve dünyada hastalıklara (özellikle mildiyö ve külleme hastalıklarına karşı) dayanıklı çeşitleri toplayıp ülkemiz bağcılığına kazandırmak istiyoruz. Bu sebeple elinde Vitis labrusca (Kokulu siyah üzüm-laz üzümü veya İsabella diye bilinir) dışında bir üzüm tür veya çeşidi olan varsa benimle irtibata geçerse çok sevinirim.

Amacımız sofralık kalitesi yüksek ancak mantari hastalıklara karşıda doğal bir dayanıklılığı olan üzüm çeşitlerini geliştirmek ve ülkemiz insanının çok daha az ilaç kalıntısı olan üzümleri tüketmesini sağlamaktır.

İlgilenen ve şimdiden konuyla ilgili bilgilerini bizimle paylaşanlara en içten teşekkürler.

kgursan 16-01-2015 17:08

Bir bağ uzmanı böyle bir soru sormaz??!! herkesde var olan üzüm çeşitleri, V.vinifera ya aşılı çeşitlerdir. Buralarda tür bulunmaz.!!


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024