agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Petek (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/9719.htm)

copur 09 07-05-2008 23:33

Petek
 
Temel petek denilen suni petekte dayanıklı olması için parafin olduğundan ağızda erimez. Çiklet gibi çiğnersiniz. Karakovan petek bala çatalın yan tarafı ile basınç uyguladığınızda fazla zorlanmadan peteği bölebilirsiniz. Suni petek balda ise çatalın takıldığını anlarsınız.

copur 09 07-05-2008 23:42

Kahvaltılık bal için üretilen temel petekler daha ince olduğundan fark edilmezler. Yalnız onları küçük arıcılar kullanmazlar. Normal şartlarda temel petek takılı çerçeveler süzme bal işleminde kullanılırlar. Bir müddet sonra da eritilip tekrar temel petek olarak piyasaya sürülürler.

denizakvaryumu 08-05-2008 07:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 233596)
Temel petek denilen suni petekte dayanıklı olması için parafin olduğundan ağızda erimez. Çiklet gibi çiğnersiniz.



10 kg bal gitsin ama doğal petek olsun derim...Parafin insan sağlığına zararlı bir madde değil mi?Üstelik petrolden üretilen bir madde .

http://tr.wikipedia.org/wiki/Parafin

denizakvaryumu 08-05-2008 10:44

TEMA raporu:

Piyasadaki balın çoğu sahte. Sahte bal üretiminde petek için parafin, mum güvesi için naftalin kullanılıyor. Bunlar da kanserojen madde.

Petekli ballar: Türkiye'de petekli bal üretimi için kolonilere balmumundan yapılmış olması gereken plakalar takılıyor. Bu plakaları daha ucuza üretebilmek için bazı imalathanelerde balmumuna yüzde 10-25 oranında petrol ürünü mum karıştırılıyor.

Bu nedenle birçok ülkede petekli bal tüketimi yasaklanmış durumda.

Petrol ürünü parafin balmumuna karıştıktan sonra rafine edilip, temizlenemiyor. Bu bulaşıklık tüm imalathanelere geçiyor ve saf balmumu bulunamıyor. Saf balmumuna karıştırılan petrol ürünü mumun kanserojen olduğu biliniyor
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=148617

denizakvaryumu 31-10-2008 08:00

Balmumu, arıların peteklerini yapmak için karın halkalarında (segmentlerde) bulunan balmumu bezlerinden salgıladıkları yumuşak sarı veya daha koyu madde. Umumiyetle balmumu deyince arının hazırladığı petekteki mum anlaşılır. Bunun yanında sanayide hazırlanan maddeye de balmumu denir.

Arının abdomen denilen karın bölgesini oluşturan segmentlerde sağlı-sollu bir çift mum salgı bezi (balmumu aynası) işçi arıların balmumu yapma döneminde kalınlaşarak mum salgılama yeteneğini kazanmaktadırlar. Sıvı olarak aynalar üzerine salgılanan mumlar, mum ceplerinde katılaşarak küçük pulcuklar halini alır. Arılar zincirleme birbirine tutunarak özel hareketlerle balmumu sızdırırlar. Arı ayakları yardımıyla ağzına götürdüğü balmumu pulcuklarını çiğneyerek yumuşatıp yoğurmakta ve böylece petek gözlerinin yapımında kullanmaktadır. Mum örme dönemini tamamlayan işçi arılarda mum salgı bezleri dejenere olur ve birer sıra hücre tabakasına dönüşür.

Kimyasal yapısı; Balmumu molekül ağırlığı yüksek, doymuş veya doymamış bazı asitler, alkol ve ester karışımıdır.

Alkali esterler (%72),
Serbest yağ asitleri (%14),
Hidrokarbonlar (%11),
Serbest alkoller (%1)
Bilinmeyen maddeler (%2).
Yoğunluğu bire yakındır (0,966). Ergime noktası 62°-65°C derecedir.


Sıcak suda eritilmiş balmumuArıcılıkta eski peteklerden elde edilen balmumu tekrar kullanılabilir. Balmumu elde etmek için, önce petekler baldan ayrılır. Sonra kaynar suya atılır. Yüzeyde toplanan balmumu alınır. Balmumunun ergime sıcaklığı 62-65 °C'dir. Bu nedenle eritildiğinde su üzerinde toplanır. Balmumu arılar için zararlı olabilecek bazı hastalıklar taşıyabileceğinden Türkiye'deki standartlara göre temel petek yapımında kullanılacak balmumunun 110 oC'da 12 saat süreyle sterilize edilmesi gerekmektedir.

Balmumun içine, tebeşir, iç yağı ve kola gibi maddeler katılınca bunların tesbiti çok güçtür. Sarı balmumu parke cilalamasında, heykel, bazı boya ve mum yapımında kullanılır. Saflaştırılmış, temizlenmiş beyaz balmumu ise ilaç sanayiinde, kremlerin yapımında kullanılır. Kiliselerde yakılan mumlarda en az %32 oranında balmumu bulunması gerektiğinden mum yapma sanayiinde de ciddi miktarlarda kullanılır.Ayrıca Dreadlock yapımında saça sürülebilir.

Bazı bitkiler, arının petek için yaptığı balmumuna benzer bir madde salgılar. Bu salgılanan madde özellikle mum ağacı denen bazı palmiye türlerinde fazla olur ve toplanır. Bitkisel balmumundan sabun ve mum yapımında istifade edilir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Balmumu

http://yunus.hacettepe.edu.tr/~aozkok/calismalar.html

denizakvaryumu 09-12-2008 23:37

http://www.uludagaricilik.org.tr/der...-3/pbalurt.pdf

Bee o pack sistemi ile petek bal üretimi

denizakvaryumu 19-03-2009 21:23

http://cengizbahar.blogspot.com/2009...tem-geldi.html

http://www.beeosphere.com/Photos/tabid/754/Default.aspx

bee-o-pack sistemi normal çerçevelerin yerini alacak.

kamil35 19-03-2009 21:35

Daha önce de görmüştüm. Gerçekten güzel. Karakovan balı mı istiyorsunuz. Eldeğmeden üretilmiş karakovan balı işte... Paketi de kendinden ne güzel. Teşekkürler Denizakvaryumu

kamil35 19-03-2009 21:44

İş adamlarına çağrı;
Bu kaseler Amerikadan gelmek zorunda mı? Bunu ülkemizde niçin üretmeyelim. Hammaddesi pet değil mi bunun? İş bir kalıp yapmaya kalıyor. Kalıp ucuz bir şey değil biliyorum ama bir defa yapılıncada yıllarca kullanılabilir. Türk müteşebbisleri bu işe el atmalı bence. Bir kovan için 128 kase var. Fiyatı 239 lira el insaf. Bir kase 1,86 lira neredeyse içindeki balın fiyatının yarısı...

yesilgazi 29-09-2010 06:03

Bazı firmalar yoğun parifin kullanıyor arı bunları örmüyor ve peteği ayırıyor.

demre 03-10-2010 09:50

Petek alırken petek kırılıyorsa iyi. Ama kırılmadan çok esniyorsa kötü katkılıdır. Zaten arıya ilk koyuşta anlaşılıyor.

kamil35 03-10-2010 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi demre (Mesaj 701172)
Petek alırken petek kırılıyorsa iyi. Ama kırılmadan çok esniyorsa kötü katkılıdır. Zaten arıya ilk koyuşta anlaşılıyor.

Soğuk havalarda petekler iyi sıcak havalarda kötü oluyor demek ki...
Mumun kırılması ya da kırılmaması hava sıcaklığına bağlı değil mi?
Mumlardaki katkıyı kırılıyor ya da kırılmıyor diye ayırt etmek mümkünse bu iş kolay. O zaman laboratuvarlara pek iş düşmeyecek demektir.

zenfree 14-10-2010 09:49

Alışveriş başlığında da peteklerle ilgili bilgiler yazılmış. Gözden kaçabilir. Link veriyorum. :)

http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=86

http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=87

murtiow 01-01-2011 12:06

herkese iyi yıllar .İlk defa , erzurum dan getirildiği söylenen naylona sarılı ,bütün petek gözenekleri dolu petek balı aldım.tencerenin içine boşalttık .yedim fakat beğenmedik. tadı , akide şekeri gibi...Hem peteğin bal mumları ağzıma takılıyor ..sahte olduğunu düşündüğüm bu balın peteklerinden ,mumlarından ayırma tekniği var mıdır ?

sumeha 02-01-2011 19:28

Ev ortamında biraz zor ama teknik olarak peteğin üstundeki sırlı kısmı alın sıyırın sonra çıtanın gireceği bir tepsıye yan olarak koyun(altına bir yükseklik koyun,gözler yere 90derece ) yeterli ısıya ulaşınca muhtemelen bal peteği terk edecektir. aynı işlemi diğer yüzünede yapınız
evde süzme işi ancak bu kadar olabili
Not : Balı kesınlıkle ısıtmayın ateşe koymayın ..

kamil35 02-01-2011 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murtiow (Mesaj 734417)
herkese iyi yıllar .İlk defa , erzurum dan getirildiği söylenen naylona sarılı ,bütün petek gözenekleri dolu petek balı aldım.tencerenin içine boşalttık .yedim fakat beğenmedik. tadı , akide şekeri gibi...Hem peteğin bal mumları ağzıma takılıyor ..sahte olduğunu düşündüğüm bu balın peteklerinden ,mumlarından ayırma tekniği var mıdır ?

Sayın Murtiow,
Petekli balı iyice parçalayın ve bir süzgecin içine doldurun. En az 48 saat bekleyin bal alta geçecek mum da üstte kalacaktır. Süzme işlemi sırasında ortam sıcaklığı 20 derecenin üzerinde olursa bal daha çabuk akar.
Ballı peteği iyice parçalayabilmek için; peteği 3-4 saat buzdolabında bekletin. Mum soğukta kırılgan bir hal alır ve daha küçük parçalara ayırabilirsiniz.
Elinizdeki petekte muhtemelen temel petek kullanılmıştır. Orta kısımdaki plakaya kadar kaşıkla da sıyırabilirsiniz.

kadrilion 11-10-2011 09:03

plastik petek kullanan varmı **** türkiyede satışını yapan. yurt dışında süzme ballarda özellikle piastik petek kullanılıyormuş. petekte karar ma bozulma güve olmuyormuş.
bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

sonuncumurat 11-10-2011 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kadrilion (Mesaj 868656)
plastik petek kullanan varmı **** türkiyede satışını yapan. yurt dışında süzme ballarda özellikle piastik petek kullanılıyormuş. petekte karar ma bozulma güve olmuyormuş.
bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

plastik petek ülkemizde yaygın değil, benim merak ettiğim petekten defalarca yavru çıktıktan sonra plastik petek nasıl tekrar kullanılacak, yüksek sıcaklıkta eritilse plastikte zarar görür diye düşünüyorum, pratik olsada pek verimli olacağını sanmıyorum.

orhan001 11-10-2011 14:34

organik petek (mum) üretimi ve satışı hala ülkemizde yayılmadı mı acaba?

selmansahin 04-12-2012 10:11

arkdaşlar burada marka vermek uygun olur mu bilmiyorum ama istanbul zincirlikuyuda bir firma var. ben 20 yıldır peteklerimi o firmadan alıyorum. çok memnunum. gayet sağlıklı. kendi erittiğim mumlarıda firmaya veriyorum. firma sadece işçilik ücreti alarak benim mumlarımı bana petek olarak veriyor.

selmansahin 04-12-2012 10:11

petek balda araya konulan suni petek ne kadar iyi olursa balın kalitesini o kadar artırmış olursunuz. balın yeme zevkini bozmamış olursunuz. yoksa ağzınızda sakız gibi erimez dolanır durur.

denizakvaryumu 04-12-2012 10:34

Organik temel petek olacak...Benim son kararım bu yönde :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024