cam güneş ışığını cektiği icin sıcaklık cok yükselir
arılar camı komple mummla kaplarlar buda güneşi ceker kovanın ısısı cok yükselir diye düşünüyorum zaten izmir sıcak oluyor siz kara kovan yapmak istiyorsanız benim kücüklüğümde köylerde fenni kovan bulunmazdı kovanlar 40*40*150cm ebatında kayın ağacından yaparlardı icinde ne cıta nede petek olurdu arılar peteğide balıda tamamen kendileri yaparlardı |
Alıntı:
oldukça verimli olacağını ön görüyorum |
Sayın blank, cam saglıktır ancak arı kovanları ıcın uygun olacagını dusunmuyorum sız sadece yaz ayı olarak dusunmussunuz bunun bır de kısı var arılar bu cam kovanları kısın ısıtamazlar dıye dusunuyorum, tabı kı ısı cam yapmazsanız **** ısı yalıtımı ıcın bır malzeme kullanmazsanız. Hevesınızı kırmayalım denemekte fayda var bence ısı cam **** renklı cam da olabılır en azından arılar ısıgı kesmek ıcın balmumu ıle kaplamak zorun da kalmaz kısın da ısınmak ıcın fazladan kalorı yakmazlar.
Tekrardan basarılar. |
Bazı Hastalıklar hakkında ilaç tavsiyesi isteyen arkadaşa.
Amerikan Yavru Çürüklüğü için Sulfathiazole Sodium Terramycine Neoterramycine Vitaform kullanabilirsiniz. Avrupa Yavru Çürüklüğü için Ülkemizde verilmiş bir ruhsat yok Erythrocin Phosphate Neomycin sülfat Terramycine kullanabilirsiniz Tulumsu yavru çürüklüğü Bu hastalıkla ilgili herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bazı arıcılılar yasak olmasına rağmen arılarında antibiyotik kullanıyorlar ancak antibiyotiklerin sporlara etkimemesinden dolayı hastalık tekrar ortaya çıkıyor. Bu sebeple hastalıkta en önemli nokta korunmadır |
Alıntı:
|
Açık olarak ifade etmek gerekirse arılar her yerde yaşayabilir, doğada gördüğümüz üzere taş kovuklarda, toprak yuvalarda, ağaç kovuklarında vs. Ancak ister organik bal, ister standart bal üretin dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var ve bunların başında koloninin sağlığı geliyor, siz cam kovan yapsanız bile arı bu camı propolis ile kaplamadan çalışmayacaktır, cam malzemeden dolayı siz arıları çok daha fazla huzursuz edeceksiniz, sizin çalış süreniz uzayacak, bundan dolayı koloni zaman zaman ciddi risk altına girecek, ısı geçirgenliğindan dolayı çok riskli olacak, 25 mm sık lifli ağaçta yaklaşık olarak 750 civarı hava yastığı vardır (Hani pimapen reklamlarından görüyoruz ya 5 Kanalllı 6 Kanallı 8 Kanallısını çıkardık diye.. istedikleri kadar kanal ilave etsinler ahşapa ulaşmaları yakın gelecekte mümkün gözükmüyor) Ve biliyor musunuz? Arılar 20-25 gr propolis üretebilmek için yaklaşık 2 Kg bal tüketiyorlar. Seçim sizin tabii ancak deneyimlerimizi arttırmak için illede arıları feda edeceğim diyorsanız.
|
Alıntı:
Üste yazdığım kovan ölçülerini değiştirmem gerekir sanırım bir arkadaş başka bir forumda uyardı Alan çok büyük savunma ve yarulama çok zor olur ana arı perişan olur diye bende ölçüleri düşürdüm ve standart kovan ölçülerine yakın yapmaya çalışacağım yanlız belli sınırlamalarım var ana arı teli gibi uygunmudur sizce ölçüleri :25 cm yükseklik 44 cm genişlik 52 cm derinlik |
Cam kovan
Sayın blank cam kovan ölçüleri normal birde arılar camı propolisle kaplamasın diye
sıtrafrla kaplarsanız daha iyi olur ben 20 yıl önce akvaryumu kovana çevirmiştim olabiliyor yani ama bence gereği yok en iyisi kalıteli ıhlamur veya çam yahtasının yerini hiç bir şey tutmaz ama kullanılacak kereste çok kuru olmalı kolay gelsin |
Sayın blank;
İstediğiniz ölçülerde kovan yapabilirsiniz. Arı hepsinde de yaşar. Ancak İzmir civarında kullanılan standarlara uyun derim. Kovanınız ister cam ister ahşap olsun standart ölçülerden şaşmayın. Bu arıcılık işine başlandıktan sonra, bu iş yerinde durmaz. Bu gün bir kovanınız olur üç ay sonra 5 kovan olur. Sonra 2 ye düşer. Sizin cam kovan olayını desteklediğimi biliyorsunuz. Olduki cam verimli olmadı. Arıları ahşap kovana alacaksınız. Eğer cam kovanınız standart ölçülerde ise, arıyı ahşap kovana aktarmak kolay. Kovanda genişlik hobi olarak uğraşanlarda sorun değil ancak. Çıtanın paraleline gelen tahta izmir için 30X48 cm dir.Torbalıdaki arıcıların büyük bir kısmı bu ölçüleri kullanıyor. Bu ölçüyü uygularsanız İzmir ilinde kullanılan çerçevelerin %95 sizin kovanınıza uyumlu olur. |
1 Eklenti(ler)
en üst 47,7cm ya da 47,5 cmdir Kovanda çıtanın oturacağı yer de 48 cm dir.
Yükseklik 24 cm (küçük dik duran kısa tahtanın ölçüsü.) Kovanınız böyle bir çıtaya uygun olmalı. |
Alıntı:
Alıntı:
ana arı telim dışarda kalacak (Ana arı ızgarası (42cm x 50cm)) ve ikisini içine alan bir kovan yaparsamda alan çok büyüyeceği için kovan koruması ve bal üretim aşamaları uzun zaman alırmış. Verdiğiniz resimde 4 parça var bana verceğiniz kovanda böyle 4 parçamı ? eğer öleyse problem yok aksi halde parçalamamız gerekecek buda sorun demek.. |
O çıta resmi elimde hazırdı onu koydum. O ana üretiminde kullanılan küçük çıtaların 4 tanesini koymak için önceki resimlere bakardanız küçük çıtaların yerleşmiş halini de görürsünüz. Aradaki bölme ve kenardaki zımbalı parcalar olmayacak.
|
Ana arı teliniz standartlara uygun zaten bizim kullandığımız ölçü de 42X50 cm bu kovanın üstten görünüşü. Kovanın üstten görünüşü bu ölçüden 0,5 cm büyüktür.
|
Kamil bey tekrar teşekkür ederim. Bu açıkladığın ız ölçülere göre problem yok
|
Alıntı:
öncelikle şunu anlamak isterim arılarınızı yıl boyu o cam kovanda tutmak istiyorsunuz ? bu doğrumudur . burdaki temel sorun nem olacaktır tamamen cam kovanda bir süreliğine sergi amaçlı vs ama bunun uzun vadede koloniye etkileri farklı olacaktır . ayrıca büyük havalandırmada çözüm olmaz ılık yerlerde bile olsanız koloniyi üşütme riskiniz var ayrıca kolonisavunması çok zayıf olur buda sorun vede şu var sizin camdan yaptıgını kovan arılar tarafından kabul olunsa bile onun her yerini propolis ve mumla kapatacaklardır canım anlamı kalmaz bence modern bri kovan alıp üstündeki örtü tahtasını camdan **** şeffa plastikten yapın arıların üşümemesi içinde üstünü örtü beziyle örtüp kovan kapagını takın izlemek istediğinizde açarsınız belli süreleri aşmamak kaydıyla .. ama bana sorarsanız en iyisi bir arıcı dost edinin her şeyiyle bir **** iki tane kovan alın burada zaten her uygulamada göreceksinizki arıcılığa hevesiniz gün geçtikce artacak sevgilerimle umarım bri fikir verebilmişimdir |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
merhaba tekrardan ****** heves etmişsiniz güzel bir olay arıcılık helede gözlem kovanında arı incelemek ... cam kovanda başarılı olacağınızı düşüyorsunuz bunu yapmanız gerekiyor artık bence... bazı sorunlar olacaktır ama aşılır halledilir herşey bu istekle devam etmeniz durumunda başarı gelecektir diye düşünüyorum
|
Karakovan
Öncelikle forumdaki tüm arkadaşlara merhabalar.Ben babam ile birlikte ortalama 100-200 kovan aralığında arı ile ilgilenen bir doğa aşığıyım.Forumda karakovan ile ilgili birçok özenilesi yazılar gördüm.Olaya hep anlatılan ve özenilen haliyle bakıldığından olayın dezavantajlarını katılımcı arkadaşların da desteği ile bu başlık altında açmaya çalışacağım.
1:Eski usul sepetlerde hayvan dışkısı ile sıvanan kovanın hijyen olarak sakıncaları mutlaka değerlendirilmelidir. 2:Sepet kovanların bakımı ve temizliği yapılamadığından hem arıların sağlığı hemde içieride oluşan bakteri ve mikropların oluşturacağı tehlike dikkate alınmalıdır. 3:Toplum arasında oluşan gerçek bal karakovan balıdır önyargısı kesinlikle yanlıştır.Sonuçta o balı toplayanda aynı arı modern kovanın balını toplayan da aynı arıdır.Çevresel etkenlerden aynı şekilde etkilenmektedirler. 4:Bal alımı sırasında arıların sokmasını azaltmak için(arıları dip kısma toplayabilmek için) çok daha fazla körük sıkılmaktadır duman içindeki kalıntıların baldaki etkileri çok daha fazla olacaktır. 5:Üretimi sadece arılar tarafından yapılan ve vicuda bir faydası olmayan balmumunun sadece görüntü güzelliği için heba edilmesi milli ekonomiye zararları gözönüne alınmalıdır. 6:Kovan kontrolü sağlanamadığından arıların kendi insiyatifine bırakılması çıkabilecek sorunlar sebebiyle ekonomik olarak etkileri değerlendirilmelidir. 7:İşin özü balı toplayan arı aynı arı, bal aynı bal artıları eksileri değerlendirlmeli.Önemli olan zararlı ilaçların kullanılmaması sadece arılara değil tarımda da zararlı ilaçlar yerine biyolojik mücadeleye ağırlık verilmesi.Hijyene dikkat edilmesidir. 8:İlla ben petekli bal yemek istiyorum diyenlerede benden bir tüyo:Krakovan balı diye 2-3 misli para vermek istemeyen arkadaşlar suni petekte yaptırılmış peteği de rahatlıkla yiyebilir.Peteği alıp tahta bir spatula ile kabarmış gözleri çift taraflı sıyırıldığında suni petek dediğimiz kısım aynen kalacak ve arının kendi kabarttığı petek gözlerini balıyla birlikte rahatlıkla doğal petek balı olarak yenilebilecektir. |
Teşekkürler arıcı35, bazıları o sihirli sözcükle para kazanıyor işte. Karakovan balı! Dediğiniz gibi bal aynı bal. Bir yer hariç söylediklerinizin tamamına katılıyorum. Katılmadığım yer mumun yararsız olduğu...
|
Araştırıyorum bal mumunun zararına dair bir bilgi bulamadım. Eski peteklerde bakteri kalıntısı bazı zararlı maddeler belki olabilir.Ancak arının yavru üretiminde hiç kullanmadığı kendi yaptığı ballı bir peteği yemek gayet hoş oluyor. Ben seviyorum. Akademisyen arkadaşlar şu mum işine bir el atalım, bilenler bir şeyler yazsın.
Bal mumunun kimyasal içeriği; Miktar% Monoesterler 35 Diesterler 14 Triesterler 3 Hidroksi esterler&polyesterler 12 Asit esterler&polyesterler 3 Uzun zincirli hidrokarbonlar 14 Uzun zincirli yağ asitleri 12 Bu maddelerden insan sağlığına zararı olan var mıdır? Bilenler yazsın lütfen. Benim kimyam zayıf. kaynak http://yunus.hacettepe.edu.tr/~aozkok/calismalar.html |
Alıntı:
elbette çok şey yazılabilir bu konuda ben bir arıcılık ögrencisi olarak derslerde gördüğümü sizinle baylaşayım. bal bumu içerik itibariyle zengindir anca insan sindirim sistemi içinde içerdiği maddelerin sindirilip amacında kullanılması olanaksız bir durum sindirim anında yediğimiz pek çok gıda maddesi birbirine etki eder ancak bal mumundaki maddelerin tam olarak kullanılması çok zor hatta imkansız çünkü mumun erime sıcaklı ile bizim sindirim sıcaklığımız farklı zaten . derslerde bize gösterilen açıklanan bu kısaca umarım faydası olmuştur |
Alıntı:
umarım okuyup ders alacak birileri çıkar ellerine sağlık teşekkürler |
Alıntı:
Teşekkür ederim şu an mali durumu toplamaya çalışmaktayım haziran ayında *** kuracağım kovanımı. Biraz geç gibi gelebilir ama amacım bal almak değil bu seneyi güvenli ve sağlıklı şekilde kışlatmak zaten 1 ay yakın şerbet beslemesi yapıp konoliyi güçlendirmeye çalışacağım. Bu güzel hayvanların balkonumda yaşaması çok hoşuma gidecek :) |
umarım istediginiz gibi olur blank
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar merhaba öncelikle. yazışmalarınızı okurken kendimi cevap verme zorunluluğunda hissettim. yaklaşık 13 senelik arıcıyım baba mesleğimiz olduğu için. K arakovan ve petekl verilerek yapılan baldan bahsetmişsiniz. Karakovan balının kaliteli olma sebebi petek değildir. Karakovan ballarını havalar soğuyunca yani ekim ayı civarında aldığımız için balın içerisindeki su miktarı azalmış bal koyulaşıp iyicene mayalandığı için ve karakovanlar yerinden tepişmedikleri için o yörede az az toplanan çiçeklerden oluyor. Böylelikle kalitesi artıyor. Arkadaşların yaptığı gibi fenni kovana telli çerçeve koyarakta bu işi yapabilirsiniz ama tam bir arı katliamı diyebilirim. katkı verecek olduğunuzda karakovana da şerbet, kek takviyesi yapılabilirsiniz. Kendiniz üretebiliyorsanız en iyi kaliteli bal işte o. Ben resmi gezginci bir arıcıyım. yüzlerce fenni kovanım var ama sadece üç tane karakovanım var ve onlarda dağda duruyorlar. Diğer kovanlarımı gezdiriyorum fakat onlar orada sabit kalıyorlar ve daha ballarını almadım halbuki fenni kovanlarımı iki defa sağdım. İşte bu zamana kaldıkları için içerisindeki ballar kaliteli oluyor fenni kovanlarım petekli ama o sunni dediğiniz petek zaten arı mumundan yapılıyor. Sahte veya karışımlı peteği arı zaten ayırıyor bu yüzden balın kalitesi pek peteğinle iligili değildir. Hem karakovan balının daha koyu ve kara olmasının sebebi de yıllarca o peteğin arılar tarafından kullanıldığı için artık kirlenmiş olduğudur. Arıya verilen kekin de bala kesinlikle bir katkısı yoktur. Sadece mayıs ayından sonra verilen glikoz ve şeker şurupları bala karışabilir. Ayrıca bal kıtır kıtır değilde tereyağı veya helva gibi donuyor hatta kışın bıçakla kesiliyorsa o balı alın ve gönül rahatlığıyla yiyin. Görüşmek üzere, saygılarımla.
|
Teşekkürler Sayın yaban arısı.Karakovan denince insanların aklına ne geliyor acaba...
Doğal bal mı, katkısız mı, mükemmel bal mı? Arı aynı arı bal aynı bal. Ancak karakovan ismini balın başına koydun mu fiyat birden katlanıyor. Yaban arısının dediği gibi karakovanlardaki bal çok geç hasat ediliyor. Yani, kovanda yavrunun kalmadığı kışa yakın zamanlarda... Bu bekleme süresi balı iyice olgunlaştırıp, en koyu kıvamı kazanmasını sağlıyor. Nektar çeşitliliği açısından düşünülür ise süzme bal petekli ballardan daha zengin bir nektara sahiptir. Çünkü bir çok petekten süzülen ballar karışıyor. (üç dört yer değiştiren bir arının peteklerinin sağımında, konaklanan yerlerin hepsinden az ya da çok nektar vardır.) Saygılarımla... |
arıcı dostlar bahar geliyor sesiniz çıkmıyor neler yapıyorsunuz
|
arıcı arkadaşlar sepet kovan ölçüleri nasıl olmalıdır ne tür malzemeden örülmelidir içini ne ile sıvamak gerekmektedir bilenlerden bilgi rica ediyorum
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024