agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/3054.htm)

copur 09 27-01-2007 23:10

Arıcılık
 
Arıcılık merakı veya arıcılıkla uğraşan arkadaşlarla bilgi alış verişi yapmak istiyorum.

kontes 06-05-2008 14:34

Sn Denizakvaryumu ******* hevesiniz kırılmasın memleketimin(Moldova)iklimi Ankaradakine benzer ama amcam 25 seneye aşkın arıcılıkla uğraşıyor farkı karakovan olmaması sadece ve çok ta güzel bal elde ediyor.Ben balımı hep memleketten getirttiriyorum yıllardır;)

denizakvaryumu 29-05-2008 11:11

1 Eklenti(ler)
Eklenti 38986

Gülen arının resmini buraya eklememek olmazdı.

Ayılar, hastalıklar,devamlı patlayan tüpler, çalış çabala yaptıkları balların insanlar tarafından ellerinden alınması vs.vs.

Gerçekten mi gülüyor yoksa stresten mi gülüyor.

Belli olmuyor :)

denizakvaryumu 17-06-2008 16:08

Teşekkürler.
Sn.dah-lia sizde karakovan hiç yok mu?

Bir de bol polen veren çiçekler hangileridir? Ana arıyı siz mi üretiyorsunuz, yoksa her yıl satın mı alıyorsunuz?

Şu anda ana arılar kaç YTL den satılıyor?

dah-lia 17-06-2008 16:18

sayın denizakvaryumu ben kendi fenni kovanlarımda karakovan bal yapıyorum

Arı fiyatlarına gelince bizim kayseride 150 ytl ilr 200 ytl arasında değişiyor

10 çıtalı bir kovan arı isterseniz size yardımcı olurum. veyahut kullanacağınız nasıl bir kovansa onu getirirseniz içene yeni oğul da koyabilirsiniz

dah-lia 17-06-2008 16:20

ana arıyı ben kendi kovanlarımdan karşılıyorum benim arılarım kafkas melezi saf kafkas ana arısını tema vakfının artvin macahel deki ve ardahan daki ana arı üretim istasyonlarından karşılanabilir ama fiatları çok fazla

denizakvaryumu 17-06-2008 23:50

1 Eklenti(ler)
Arıcılıkla ilgilenen tecrübeli arkadaşlar, resimlerle soru-cevap şeklinde amatörleri bilgilendirirse sevinirim.

Eklenti 40956

Örneğin bir soruyla ben başlangıç yapayım :)

Resimdeki petekte balın olduğu yer-işçi arı gözünün olduğu yer-erkek arı gözünün olduğu yer neresidir?

denizakvaryumu 17-06-2008 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 249721)
Oğul koyduğunuz kovana bir miktar bal koyarsanız arılarınız kovanı terk etmezler ve hemen petek örmeye başlarlar. Selamlar.

Önemli bir bilgi teşekkürler.

caucasus 18-06-2008 00:39

Resim de gözüken petekteki Erkek arıların yeri zannedersem sol altta sıralı bulunan yedi tane dışarı bombe yapmış gözenekler olmalı diye düşünüyorum. Şunu da yazayım benim arıçılık bilgim yok gibi birşey sadece tahmin de bulunmak istedim acaba doğrumu. Diğer orta da bulunan gözenekler de zannerdesem işçi arılar **** bal gözleridir.

dah-lia 18-06-2008 09:15

selam
 
sayın denizakvaryumu çok karamsar düşünüyorsunuz her kovandan bal alabilirsiniz yeterki arınızın kovan içindeki sayısı fazla olsun vede arıyı koyacağınız yerde nektar alabileceği bitkiler olsun inşallah aldığınız arı 10 çıtada faaliyet gösterebilecek sayıdadır

ozturk.kerim 18-06-2008 09:29

sn dah-lia
çok doğru yalnız nektari meyve ağaçlarının çok olduğu bölgede balın kalitesi biraz pekmeze dönüşüyor.
kolaygelsin

denizakvaryumu 18-06-2008 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 249763)
Resim de gözüken petekteki Erkek arıların yeri zannedersem sol altta sıralı bulunan yedi tane dışarı bombe yapmış gözenekler olmalı diye düşünüyorum. Diğer orta da bulunan gözenekler de zannerdesem işçi arılar **** bal gözleridir.

Evet doğru...

Üst köprü bal, sol alt erkek arı, orta işçi arı.

Ayrıntılı bilgi için

http://halilbilen.blogspot.com/2008_06_01_archive.html

linkine bakınız.

denizakvaryumu 18-06-2008 11:41

Sn.dah-lia
caucasus'un da belirttiği gibi bize haftalık olarak arılara nasıl bir bakım yaptığınızı anlatırsanız çok memnun oluruz.

Örneğin bugün öğleden sonra gittiğinizde nasıl bir bakım yapıyorsunuz?Haziranın 15 inden sonra arılar ne ister gibi bilgi verebilirseniz çok memnun oluruz.

Ne de olsa Kayseri ve Ankara yakın sayılır, aynı iklim şartlarına tabi.

dah-lia 18-06-2008 12:44

sayın deniz akvaryumu öncelikle kovanı açtığımda ilk baktığım şey ana arının var olup olmadığı bunu iki şekilde anlarım ilki gözle ana arıyı görmek diğeri ise günlük ana arının yumurtladığı ( sirkelere) bakmak daha sonra bu mevsim için söylüyorum kovanın oğula gidip gitmeyeceği kontrol etmek bunuda çıtaları tek tek kontrol edip ana kraliçe ( yüksüğü) memesi varmı ona bakmak varsa ogula gitmeden arıyıda çoğalmak istiyorsam uygun şekilde kovanı 1 ye veya 2 e bölerek arıyı çoğaltma birde son olarak arının petek ihtiyacı varmı varsa petek ilave etmek buda nasıl anlaşılır derseniz petek veya çıta bulamadığı zaman en son çıtaya kendi kar gibi petek örer onu gördüğüm zamanda anlarım bu kadar yazdıklarım gözünüzü korkutmasın bu saydıklarımı yapmak benim 2 kovan arı için maksimum 20 dakka başka sorunuz varsa beklerim isterseniz kayseriye gelin size hızlı bir arıcılık kursu göstereyim bende ilk başlarken arıcılık kursuna gitmek istemiştim ama olmadı sagolsun tarım il müdürlüğündeki arıcılık uzmanlarından biri yarım günde bana arıcılığı çok güzel öğretti gerisi zaten sizin araştırmalarınız ve bizzat tatbiki arı üstünde uygulamalarınız



sayın deniz akvaryumu

öncelikle kovanı açtığımda ilk baktığım şey ana arının var olup olmadığı bunu iki şekilde anlarım

ilki gözle ana arıyı görmek diğeri ise günlük ana arının yumurtladığı ( sirkelere) bakmak

daha sonra bu mevsim için söylüyorum kovanın oğula gidip gitmeyeceği kontrol etmek bunuda çıtaları tek tek kontrol edip ana kraliçe ( yüksüğü) memesi varmı ona bakmak

varsa ogula gitmeden arıyıda çoğalmak istiyorsam uygun şekilde kovanı 1 ye veya 2 e bölerek arıyı çoğaltma

birde son olarak arının petek ihtiyacı varmı varsa petek ilave etmek

buda nasıl anlaşılır derseniz petek veya çıta bulamadığı zaman en son çıtaya kendi kar gibi petek örer onu gördüğüm zamanda anlarım

bu kadar yazdıklarım gözünüzü korkutmasın bu saydıklarımı yapmak benim 2 kovan arı için maksimum 20 dakka

başka sorunuz varsa beklerim isterseniz kayseriye gelin
size hızlı bir arıcılık kursu göstereyim bende ilk başlarken arıcılık kursuna gitmek istemiştim ama olmadı sagolsun tarım il müdürlüğündeki arıcılık uzmanlarından biri yarım günde bana arıcılığı çok güzel öğretti gerisi zaten sizin araştırmalarınız ve bizzat tatbiki arı üstünde uygulamalarınız

dah-lia 18-06-2008 13:13

sayın deniz akvaryumu arıyı aldım dediniz herhalde ama gene bilginiz olsun yalovada bir arıcı arı satıyor tam sizin istediğiniz gibi ağaca oyma karakovan ilgilenirseniz telefonunu verebilirim hatta içindede 5 -10 kg arası bal olduğunu söylüyor

denizakvaryumu 18-06-2008 13:17

Sn.dah-lia yolumuz Kayseri'ye düşerse mutlaka uğrarız.Teşekkürler.

Bu hızlı kurs konusunda Sn.turkavianvet'e güveniyorum,kendisinin daha önce de bir kaç kovanı varmış.

HAZİRAN AYI ÖNERİLERİ

Ders1-Önce ana arı kontrolu

Ders2-Ana arı yumurtalarının kontrolu

Ders3-Nektar mevsiminde oğul kontrolu (ana arı memesi kontrolu)

Ders4-Oğula gitmeden arı çoğaltmak istenirse kovanı 1 veya 2 ye bölmek

Ders5-Arının petek ihtiyacı varsa petek ilave etmek (en son çıtaya kar gibi petek örüldüğü zaman)

Teşekkürler.

Bu ay zararlılar için bir şey yapmıyor musunuz?

denizakvaryumu 18-06-2008 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dah-lia (Mesaj 249984)
sayın deniz akvaryumu arıyı aldım dediniz herhalde ama gene bilginiz olsun yalovada bir arıcı arı satıyor tam sizin istediğiniz gibi ağaca oyma karakovan ilgilenirseniz telefonunu verebilirim hatta içindede 5 -10 kg arası bal olduğunu söylüyor

Sn.turkavianvet siparişi verdi, yani kovan işini hallettik, çok teşekkürler, ama siz yine de foruma yazın ilgilenen arkadaşlar çıkabilir.

denizakvaryumu 19-06-2008 19:52

http://ben-gittim.blogspot.com/2008/...ri-retimi.html

Ana arı üretimi bu linkte çok güzel anlatılmış ...Anlamadığım neden doğal yolla değil de suni olarak ana arı üretilmesine gidilmiş.

denizakvaryumu 19-06-2008 21:57

KEK YAPIMI:

2 fincan şeker,yarım fincan su daha önceden kaynatılmış, 1/8 çay kaşığı tartar kreması (tartarik asit)Şekeri,suyu,çay kaşığının sekizde biri tartar kremasını bir kabın içinde birleştirip ocağın üzerinde 114ile 117 derece arasında kaynatılıyor.

Burada dikkat edilecek husus ocağın üstüne konduğu andan itibaren ara verilmeden karıştırılması.Şekerin yanmasına kesinlikle izin verilmemeli.

Termometreniz yoksa kaynamaya başladıktan bir müddet sonra süt gibi kabarıp taşma noktasına gelecek, karıştırmaya devam edip aşağı doğru çekildiğinde ateşin üzerinden alıp el ile dokunulacak sıcaklığa geldiğinde mikser ile beyazlaşana kadar çırpılacak.

Bu karışımı kullanıp attığımız plastik tabağın içine dökelim.Soğuyunca tabak ile beraber çerçevelerin üzerine ters çevirip bırakalım.Kesinlike akmaz.Fazla miktarda yaptığımız şekerlemeleri kurumaması için Havayla temasını kesecek kaplar içinde saklamalıyız

http://organikaricilik.blogspot.com/...ri-yapmak.html

caucasus 20-06-2008 17:04

Aşşağıdaki linkte arıcılık fuarından resimler, malzemeler ve bilgiler var, güzel bir fuar olmuş. Bir de çok ilginç bir resim daha var arılara kavanozların içine bal yaptırmışlar.

http://aricilikinfo.blogspot.com/

copur 09 21-06-2008 01:30

Tebrik ederim arkadaşlar... bu siteleri nasıl buluyorsunuz? kavanozda petekli bal! Ben çıtaların içine ince kavak ağacı çıkıntılarından kalp şeklinde şekiller verip petek ördürüp eşime sürpriz yapmayı düşünmüştüm (Hoş sadece düşünce olarak kaldı) kavanozda bal sanırım çok ince bir püf noktası olmalı, arılar havasız ve sıcak yerleri pek sevmezler.

caucasus 21-06-2008 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 251318)
Tebrik ederim arkadaşlar... bu siteleri nasıl buluyorsunuz? kavanozda petekli bal! Ben çıtaların içine ince kavak ağacı çıkıntılarından kalp şeklinde şekiller verip petek ördürüp eşime sürpriz yapmayı düşünmüştüm (Hoş sadece düşünce olarak kaldı) kavanozda bal sanırım çok ince bir püf noktası olmalı, arılar havasız ve sıcak yerleri pek sevmezler.

Okuduğun kitapta görmüştüm nette de yeni gördüm, kovanın üst kapağını aldığınız kavonaza göre kesip daha sonra kavanozu ona göre yerleştiriyorsunuz. Ancak kavanozun içine bir işlem yapılıyormu bilmiyorum hani balsürmek **** petek koymak gibi. Bence çok güzel bir uygulama kovanlarım yakın olsaydı ben uygulamayı düşünüyordum ama olmadı. Uygularsanız bana da anlatırmısınız nasıl yaptınız **** başarılı oldunuzmu ? Teşekkürler.

denizakvaryumu 21-06-2008 15:48

Kavonazda arı ve bal...Böyle yeniliklere ihtiyaç var ve olması lazım, ben de şimdiye kadar görmemiştim çok teşekkürler.

Benim merak ettiğim ise ;

en küçük kovan boyutu...Sağlıklı bir şekilde arıların yaşamını devam ettirdiği en küçük kovan boyutu nedir? Örneğin 20X20X20 bir kovan olabilir mi?

Açıkçası balkonda arıcılık yapsam ve en küçük kovan ölçüsü olarak ne önerirsiniz? (balkonda arıcılık olur mu demeyin :) neticede arılar olmadan tüm Dünyadaki hayatın 4 sene içinde biteceği belirtildi :)

Tamtutulma 24-06-2008 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 251457)
Açıkçası balkonda arıcılık yapsam ve en küçük kovan ölçüsü olarak ne önerirsiniz? (balkonda arıcılık olur mu demeyin :) neticede arılar olmadan tüm Dünyadaki hayatın 4 sene içinde biteceği belirtildi :)

Babam yıllardır bizim evin damında arıcılık yapıyor. Öncelikle kovanların rüzgar almasını engellemek amacıyla sac ve tahtadan paravanlar yaptı. Beton zeminin kovanları olumsuz etkilememesi için köpük ve tahadan petek altlıkları yaptı. Yetmedi Karadeniz'den çocukluğunun geçtiği köyden iki tane cevizden oyma karakovan getirdi. Babamın amacı bal almak değil; zaman geçirmek bu nedenle işi tam anlamıyla bilimsel yapmıyor. Yinede bir miktar bal alabiliyor.

Ben zaman zaman babama yardım ediyorum. Babamdan gördüğüm bazı olumlu ve olumsuz uygulamaları yazayım.

* Bir kovanı kullanmadan önce mutlaka pürmüz taktığı bir piknik tüpüyle dezenfekte ediyor. Kullanılan kovanları 2 yılda bir pürmüzlediği başka bir kovana aktarıyor.

* Kovanların 5- 10 metre ilerisine petrol varili içine diktiği asmayı yerleştirdi ki çıkan oğulların % 90 ı bu asmaya konuyor.

* Damda ( şehir içinde) arıcılık yapıldığı için arıların deterjanlı; ilaçlı su almalarını engellemek amacıyla tepsi benzeri kapların içine çakıl taşları koyarak suluk olarak kullanıyor.Bu sulukların ve içindeki çakılların 10-15 günde bir temizlenmesi gerekiyor.

* Ve en önemlisi: mahalle sakinlerinin rahatsız olmaması için sakin arı cinslerini tercih ediyor. Zaman zaman sakin arı anası alarak kovanları ıslah ediyor. Mahalleli şikayet vs etmesin diye bal alırken mutlaka mahallelinin göz payı veriliyor.

* Zaman zaman arılara cam şeker veriyor ki ben bunu bir türlü anlayabilmiş değilim. Arı kursu gören arkadaşlar bu şekerin arıların dişlerini mahfettiğini söylüyorlar.

Arılar için bizim burada: çalı-iğde, kekik, keven ve sebze fideleri ve akasya en önemli bitkilerdir. Bu arada bir arakadaşımın önerisiyle arıların nektar temin etmesi amacıyla Şeker Akçaağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu akçaağaç; pekmez benzeri bir şerbet salgılıyor.

Herkese saygılar...

caucasus 24-06-2008 13:48

Sayın: Tamtutulma, öncelikle Babanızı tebrik etmek istiyorum kendisine çok güzel ve zevkli bir uğraş bulmuş. Arı yetiştirmek için hemen hemen tüm olasılıkları gözden geçerip tedbirini almış. Tek kelimeyle tebrikler. Ben önceleri güvercin besliyordum ve geçen seneye kadar da güvercin beslemeyi isteyip duruyordum ancak yerim müsait olmadığından dolayı bir türlü fırsat bulupta güvercinlerime kavuşamadım. Son 2 senedeir arıcılığa merak saldım köy de 2 kovanla arıcılığa başladık, bundan sonra kendime arıcılığı hobi olarak sectim. Vermiş olduğunuz bilgiler için de size de çok teşekkür ederim.

cybel 26-06-2008 22:05

Sevgili denizakvaryumu; arıcılık ile ilgili hobin olduğunu yazdığında bu kadarını beklemiyordum.Çabalarını okuyunca etkilendim doğrusu. Benim kayınpederim yıllardır(bu işi öğretmen lisesinde öğrenmiş) arıcılık yapıyor. Ticaret ve daha çokta hobi olarak. Yaklaşık 50 kadar fenni kovanı var. O bu işle ilgilenirken izlemek büyük keyif. Tabii ki uzaktan izliyorum. Arılar biraz sinirli olabiliyor:) Eskiden onunda alerjisi oluyormuş ama sokula sokula alışmış:) Kayınpederim petekleri hazır alıyor.Kullanıyor,kullandıklarını süzme baldan arta kalan petekleri tekrar fabrikaya gönderip yine petek şeklinde geri alıyor. Aslında pek bir bilgim yok ama paylaşmak istedim. Keşke biraz internet kullanmayı bilsede siteye üye yapabilsek o da deneyimlerini sizlerle paylaşabilse.Saygılar.

denizakvaryumu 26-06-2008 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 252359)
Babam yıllardır bizim evin damında arıcılık yapıyor. Öncelikle kovanların rüzgar almasını engellemek amacıyla sac ve tahtadan paravanlar yaptı. Beton zeminin kovanları olumsuz etkilememesi için köpük ve tahadan petek altlıkları yaptı. Yetmedi Karadeniz'den çocukluğunun geçtiği köyden iki tane cevizden oyma karakovan getirdi. Babamın amacı bal almak değil; zaman geçirmek bu nedenle işi tam anlamıyla bilimsel yapmıyor. Yinede bir miktar bal alabiliyor.

Ben zaman zaman babama yardım ediyorum. Babamdan gördüğüm bazı olumlu ve olumsuz uygulamaları yazayım.

* Bir kovanı kullanmadan önce mutlaka pürmüz taktığı bir piknik tüpüyle dezenfekte ediyor. Kullanılan kovanları 2 yılda bir pürmüzlediği başka bir kovana aktarıyor.

* Kovanların 5- 10 metre ilerisine petrol varili içine diktiği asmayı yerleştirdi ki çıkan oğulların % 90 ı bu asmaya konuyor.

* Damda ( şehir içinde) arıcılık yapıldığı için arıların deterjanlı; ilaçlı su almalarını engellemek amacıyla tepsi benzeri kapların içine çakıl taşları koyarak suluk olarak kullanıyor.Bu sulukların ve içindeki çakılların 10-15 günde bir temizlenmesi gerekiyor.

* Ve en önemlisi: mahalle sakinlerinin rahatsız olmaması için sakin arı cinslerini tercih ediyor. Zaman zaman sakin arı anası alarak kovanları ıslah ediyor. Mahalleli şikayet vs etmesin diye bal alırken mutlaka mahallelinin göz payı veriliyor.

* Zaman zaman arılara cam şeker veriyor ki ben bunu bir türlü anlayabilmiş değilim. Arı kursu gören arkadaşlar bu şekerin arıların dişlerini mahfettiğini söylüyorlar.

Arılar için bizim burada: çalı-iğde, kekik, keven ve sebze fideleri ve akasya en önemli bitkilerdir. Bu arada bir arakadaşımın önerisiyle arıların nektar temin etmesi amacıyla Şeker Akçaağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu akçaağaç; pekmez benzeri bir şerbet salgılıyor.

Herkese saygılar...

Teşekkürler,
bilgilerinizi ve resimlerinizi eksik etmeyin lütfen.

halilhadim 26-06-2008 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 253029)
Bizim 2 kovan arımız var bahar'da havalar serinken 3_4 gün kadar şerbet verildi daha sonra da üzerine kat atıldı demek kat bunun için atılmış. Peki bu katlat daha sonra ayrılacakmı ? yoksa ikisi bir ara da seneye devam edeceklermi ? Benim bildiğim kadarıyla ayrılıp 4 kovan olarak yollarına devam edecekler. Ben bu arıcılığa hergecen gün biraz daha merak salıyorum herhalde emekli olunca kesin arıcılıkla uğraşırım. Arkadaşlar vermiş olduğunuz bilgiler için hepinize çok teşekkür ediyorum. Sağlıycakla kalın. Saygılar.

ikinci kat ballıktır. iki kat olarak bal mevsimine girer. Ballar alınınca da ikinci kat, kışa girerken tekrar alınabilir. İki katda da kışlamasında bir sakınca yok, çünkü kovan içi nem iki kat olarak kışlatıldığında minimum seviyeye iniyor. Arıların yolunu ayırması için ya doğal oğul **** sunni oğul verdikmek lazım geliyor.

halilhadim 26-06-2008 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 253345)
Arkadaşlar bir bilgi de ben vereyim, bu gün köydekilerle konuşurken arıların kovanın dış tablasına doluştukları ve bunun akşama doğru olduğu söylendi benim tecrübem yok ama kitaptan okuduğum kadarıyla 3 sebebi var.
1 _ Arı oğul verceği zaman.
2 _ Dışarıdan gelen istilecı arılara karşı korunmak amaşlı olduğu.
3 _ Kovan da bulunan bey arıların çoğalması sonucu işçi arılar tarafından dışarı atılmaları ( Ya işçi arılar tarafından dışarı atılıyorlar **** kovanın bir köşesine hapsedilip açlıktan ölene kadar bekletiliyorlar. Sebep ise kovandaki balları boşu boşuna bitirmemeleri nede olsa sadece dölleme yapıp duruyorlar belli sayı da oldumu yetiyor fazlası imha ediliyor **** göçe zorlanıyorlar )
Bu da benim bildiğim yol. Ancak köye gitme imkanım olmadığı için sorunun ne olduğunu bilemiyorum yarın bakılacak buradan ilgilenenlere bildiririm.

Oğul mevsimi geçtiğine göre, dışarıda topak (grup ) olan arılar sıcaktan dolayı dışarıya topak olmuştur. Kovanların üzerine kalın mukavva ya da kartondan gölgelik yapılırsa bu sorun çözülür.

caucasus 27-06-2008 08:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halilhadim (Mesaj 253391)
Oğul mevsimi geçtiğine göre, dışarıda topak (grup ) olan arılar sıcaktan dolayı dışarıya topak olmuştur. Kovanların üzerine kalın mukavva ya da kartondan gölgelik yapılırsa bu sorun çözülür.

Kovanların üzerin de gölgelik yapması için kapatıldı. Zannedersem aşırı sıcaklardan **** diğer faktörlerden olabilir. Oğul mevsimi geçti derken sadece yaza girerken mi oğul veriyorlar ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024