Arıcılıkta ana üretimi
Ana üretimi çalışmalarına başlıyorum. Her aşamayı resimli olarak sizlerle paylaşmak isterim.
|
Pazar günü arılıktaydım. Allah korudu neredeyse arıların yarısı açlıktan ölecekmiş. Bir kovan tamamen ölmüş. Bir kovanda da %50 kayıp var buna da şükür.
Bizim arılarda 15 ocak itibariyle günlük yumurta vardı. Haftada en az iki defa da ben besleme yaptım. İlk önce havalar çok iyi gitti arı çok geniş bir yavru attı. Daha sonra da bol yağmur ve soğuk hava arı yaklaşık 8-10 gün uçamadı. Yavrunun çok olması iç tüketimi arttırdı tabii ki... Arının nufusu iyice artmış ama içerde bir gram bal kalmamıştı. Eğer hava 3 gün daha kapalı gitse imiş en az 25 kovan zayiatı olabilirdi. Bunu şunun için sizlerle paylaştım. Eğer arınız geniş bir yavruya açıldı ve sonrasında 3-4 günü geçen bir süre uçamadı ise bal stoğunu mutlaka kontrol edin. Bu bana tecrübe oldu.. hem de acı bir tecrübe 2 kovanımı kaybettim. Diğer arıcı arkadaşımda tam sayısını bilmiyorum ama o da 3-4 kovan kaybetti sanırım. |
2 Eklenti(ler)
Perşembe günü güçlü bir kovanın anasını alacağım. Bu kovanı ana üretimi için hazırlayacağım. Ruşet kovanlarda kullanacağım petekleri büyük kovanlarda işletmek için, petek isteyen kovanlara vermeye başladım. Bir büyük çıtaya 4 küçük çıta yerleştiriyorum. Resimler daha açıklayıcı olacak sanırım.
|
Geçmiş olsun.
Arılar ne kadar geç yavruya durursa o kadar iyi anladığım kadarı ile. Ama havalar sıcak giderse de yapacak bir şey kalmıyor. Ana arı üretimi ne kadar detaylı ve resimli olursa o kadar iyi olur bizim için. Teşekkürler. |
Aslında erken yavruya gitmesi avantaj... Baharın iyice hızlandığı dönemde, genç nufusa sahip bir kovan çok hızlı üreme sağlıyor. Ancak havaların birden soğuması arının uzun süre uçamaması açlık sıkıntısı oluşturuyor. Şuan kovanlardaki arı nufusunun yaklaşık %90 nının 2009 yılına ait olduğunu düşünüyorum. Belkide tamamı 2009 yılına ait. Bu genç nüfus bol polen ve bal geliminin başladığı şu dönemde çok işimize yarayacak. Mart ayı içinde arıda nüfus patlaması bekliyoruz hadi hayırlısı..
|
En güçlü kovanımın anasını 06/03/2009 cuma günü bir çıta ile aldım. Ana üretimi için kullanacağım kovan anasız kaldı. Aynı gün 750gr şekerden yaptığım şurubu da kovana verdim. Bugün (08/03/2009) arılıktaydım. Yağmurlu bir gündü havanın müsade ettiği zamanlarda arılarımı kontrol ettim. 05 Martta petek verdiğim bir çok kovan tekrar dalak sallamış ve tekrar petek verdim. Ana üretim kovanını kontrol ettim. Yüsükler yapılmış ve arı sütü konmuş. Saymadım ancak 10-12 tane falan.. Mevsim erken olduğu için arı fazlaca yüsük yapmak istemiyor şuan. İki yüsükteki larva biraz gelişkin olduğu için onları imha ettim. Analar taze larvalardan olmalı... Aslında 5. gün yüsüklerin tamamını bozup günlük yumurtalı bir petek vermek ve kovanı ana üretimi için günlük yumurtalı peteğe mecbur bırakmak en uygunu ancak, şuan buna benim vaktim yok. Yanımda Fotoğraf çekecek kimse yoktu. Hava da biraz serin olduğu için kovanın ağzını fazlaca açık tutmak istemedim. Yinede kopardığım dalakları ve günlük yumurtaları resimledim.
|
3 Eklenti(ler)
İşte dalaklarve günlük yumurta
|
kamil35
Geçmiş olsun. Ama yavruların yeni olması koloni için bir avantaj. |
Sağol Hocam.
Arkadaşlar resimlerin orjinal boyutlarını http://balpower.blogspot.com/ adresine yükledim. |
Akşam üstü arılığa uğradım hava soğuktu ve arı tektük uçuyordu. Soğuk havada yapacak bir şeyde yoktu. Bir kaç kovana kenarından bir göz attım. Havaların soğuması ile birlikte arı biraz duraklamış. Bölmeyi yapalı 8 gün oldu. Pazar günü normal kovanlarda işlettiğim küçük çıtaları ruşet kovanlara alacağım. İnşallah salı günü de ana yüsüklerini ruşet kovanlara aktarabilirim.
|
2 Eklenti(ler)
Minik çıtaları bu kovanlara aktaracağım. Bu şekilde bir petek arı iki tane anayı yumurtlatıyor.
|
Kamil35, ben arıcılık işine çok meraklıyım ama yazdığım gibi kovanlardan uzak olunca elden hiç bir şey gelmiyor. Geçen sene kışa girerken bölme usulüyle kovanlarımı 2 den 3 çıkardım. Bu sene tekrardan aynısını yapmak istiyorum. Bu işlemi yaza girerken yapsam en uygun ne zaman olur, uygun olur mu. ? Kışın yaparsak ne zaman önerirsiniz. ?
|
Tarih vermek.. Bu bölgeden bölgeye iklim şartlarına göre değişir. İzmir için en uygunu arı güçlü ise 15 marttan sonra uygun. Sizin orada havaların güzelleştiği arının petek aldığı bol verimli dönemde bölebilirsiniz. Yani, yanlış bilgi vermek istemem bulunduğunuz yerin iklimini bilmiyorum. Ben burada 06 martta böldüm. Aslında bu biraz erken bir tarih. Ancak böyle yapmazsam ben ana yetiştirinceye kadar kovanlar oğula meylediyor.
|
Ben de bölmeye karar vedirm, arkadaşımla görüştüm nisan 20 gibi düşünüyoruz Adapazarı için biraz geç gibi duruyor ama bilmiyorum havalara bağlı biraz dasizin dediğiniz gibi.
Oğul verip kaçırmaktansa bölmek daha mantıklı geldi. |
Pazar günü (dün) arılıktaydım. Aksilik olacakya fotoğraf makinesini evde unutmuşum. Vaktim de boldu çok güzel pozlar yakalanacaktı. Beş yıldır arılarla uğraşıyorum ilk defa arının papatyaya bu kadar konduğuna şahit oldum. Tektük polen aldığı olurdu ama o da iştahlı değil. Arılıkta bulunduğumuz 6-7 saat boyunca arı papatyaya kondu. Arıcı arkadaşımla İyice izledik arı papatyadan bal alıyordu. Yağışların etkisi mi bilinmez. Ancak papatyalar çok canlı. İnşaallah onların resimlerini de çekeceğim.
|
Başka kovanlarda işlettiğim küçük çıtalara ana yüsüklerini taktım. Ama bölmedim yine yüsükleri aldığım kovana yerleştirdim küçük çıtaları. İnşallah yarın Ruşet kovanlara aktaracağım. Yarın 12. gün .. Analar 1-3 gün arasında çıkarlar. Geç kalırsam ilk çıkan ana ya diğer yüsükleri parçalar. Ya da oğul olur gider. Emekler boşa gitmesin.
|
Bol şanslar dilerim. İnşallah istediğiniz gibi olur.
|
Çıtaları ruşet kovanlara aktardım.
5 Eklenti(ler)
Teşekkürler Caucasus. Çıtaları yüsüklerle beraber ruşet kovanlara aktardım. Geri dönüşü engellemek için kovanları eve getirdim. Balkonun altına yerleştirdim. Analar 3 gün içinde çıkacak inşallah. 14 tane yüsük var inşallah hepsi tutar. Kovanları evde uzun süre tutmayacağım. Analar burada erkek arı sıkıntısı çekebilirler. Bu da döllenmeyi geciktirir. 5-6 gün sonra ruşet kovanları tekrar arılığa götüreceğim. Arılıkta erkek arı bol.. Hadi hayırlısı.. Daha ayrıntılı resimler çekmek isterdim ancak yalnız olmuyor. Bir elimte çıta bir elimde fotoğraf makinesi... Fotoğrafların orjinal boyutları www.balpower.blogspot.com adresinde
|
Fotoğraf sıkıntısını ben de çekiyorum. BUresimleri ve bilgileri aldıkça yerim de duramıyorum ancak emekli olunca beni kimse tutamaz. Gel 7 sene gel.
|
2 Eklenti(ler)
Ruşet kovanda arı, uçuyor. kontrol etmedim ancak analar çıktı. Benden iki gün sonra bölme yapan Arıcı arkadaşın yüsüklerini bugün aktardık. Anaların yarısı elimize doğdu. İyi ki ana kafeslerimiz yanımızdaydı. Ananın yüsükten çıkışının videosunu çektim. www.balpower.blogspot.com adresine ekleyeceğim.
|
Arı papatyada
3 Eklenti(ler)
Daha öncede yazmıştım. Arı bu yıl papatyaya bir başka konuyor. Geçmiş yıllarda bu kadar alaka gösterdiğine şahit olmadım. Hatta papatyayı pek dikkate almazdı.
|
2 Eklenti(ler)
Bir ana yüsüğü. Polen gelimi hızlandı turp otu bal vermeye devam ediyor.
|
Sn kamil35
Ana arılarınız hangi ırk? Kolay gelsin. |
Analar yerli ırk. Muğla ırkı diye söyleniyor.
|
kamil bey amcınız bal mı üretmek yoksa kovan sayısınımı artırmak
eğer kovan syısını artırmak ise yaptığınız doğru ama kovanım cok olsun balım da cok olur ise yanlış kovan ları bölmek yerine güclü kovan daha cok bal üretir oğul verme eğilimine gelince petekleri takip edin ana arı olacakolan larvanın etrafı nı ana arı özeli cevirir onuda toplu iğneğle delerseniz ondan ana arı cıkmaz kovanınız güclü olur 20000arılı iki adet kovanınız olacğına 40000arılı tek kovandan daha fazla bal elde edersiniz ana arınızın genc olması şartı ile coğaldıkca kat atarsınız |
Bu yıl ilk kez arıcılık deneyecek biri olarak ilgi ile izliyor, bilgileniyoruz.
Teşekkürler. |
Ankara'da nerede deneme yapacaksınız?
|
Günalan -Karaali arasında bahçemde meyva ağaçlarını dölleme-acemilik amaçlı, sonra Fakıahmet'de (Mecitözü) orğanık karakovan.
Şuan sadece sıpariş ve niyet var, eylem 15 nisandan sonra.:) |
Ankara Çamlıderede organik balcılık yapıldığını biliyorum.
Organik balcılık konusundaki çalışmalarınızı paylaşırsanız sevinirim. |
Mart başında arıcılık kursuna katıldım.
Kurs yöneticisi (İl Tarım Md.lüğü) Kızılcahamam ve Çamlıdere organik bal üretimi yönetimindeymiş. Konu hakkında bazı bilgiler verdi. Benim anladıgım ; kovan, malzeme, uygulama önemli. Ancak arıcılık yapılacak bölge en önde olan husus. Fakıahmet seçimi bu yüzden. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024