agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Polen (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/11449.htm)

denizakvaryumu 01-12-2008 00:32

Polen
 
POLEN

Polen nedir? Arıların 200 ila 3000 arası çiçekten toplayarak, bacaklarında kovana getirdikleri bitkinin erkek üreme hücresi olan doğa harikası bir bitki özüdür. Arılar bal yapmak için çiçeklerden besin toplarken, çiçekten çiçeğe konarlar. Böylece hem çiçeklerin döllenmesini sağlarlar hem de yavrularını beslemek için kovana polen götürürler.

Polenin çok yüksek besin değerli olduğu keşfedildikten sonra kovanların girişlerine polen tuzakları yerleştirilmiş ve bu sayede arıyı rahatsız etmeden kovandaki polen stokları toplanmaya başlanmıştır. Arıların kovana girişlerinde kanatlarından tuzaklara düşen polen; naturel kurutma sistemiyle kurutulur ve çok kıymetli bir besin haline gelir. Polenler renk, şekil ve içerikleri bakımından büyük farklılıklar gösterirler. Polenlerin %80'i sarıdır. Bunun dışında siyah, kırmızı, mor, pembe, eflatun vb. renklerde polene rastlamak da mümkündür. Polene bu renkleri veren renk maddeleridir. Bu renk maddelerden karotenoidler başlıcı a-karoten, b-karoten, lycopin, xanthophyl ve zeaksonthinden ibarettir. Klorofil varlığına polende rastlanılmamıştır.

Polende ortalama %25 protein vardır. Protein miktarı polenin türüne, yöresine, toplama sistemine göre farklılıklar göstermektedir. Polen bilim dalı Patinoloji'dir. İyi cins polen; naturel kurutma sistemiyle vitaminleri ölmeden kurutulmuş, taze ve bol nektarlı çiçeklerden toplanan 1.sınıf olmalıdır.

Polende bulunan vitaminler ve mineraller Polen bilim dalı Palinoloji'dir. Polende tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, coenzim, pigment, karbonhidrat ve ferment vardır. Polende bulunan başlıca asitler pantothenic, linoleik, ascorbik ve araohidonik'dir. Demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyum ise varlığı polende tespit edilen elementlerden bazılarıdır.


Polende bulunan iz elementler alüminyum, nikel, titaniyum ve çinkodur. Dünyaca tanınmış bir araştırma örgütü CNRS Araştırma Örgütü'nün; Araştırma Uzmanlarından Armond PONS; kitabında polenin bütün vitaminleri taşığıdığını açıklamıştır. Polende bulunan vitaminler A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, P, PP'dir. Polende yüksek oranda rutin vardır (rutin kılcal damarları etkiler, aynı zamanda kalp kasının çalışmasını güçlendirir). Chauvin ve Lenormand'ın araştırmalarıyla polenin antibiotikler içerdiği kanıtlanmıştır. Grecean ve Enciu'nin bu konuda yaptığı çalışmalar sonunda polenin Staphylococcus, Salmonella, Ecoli ve Bacillus anthracis'e karşı etkili olduğu ve bunların üremelerini engellediği tespit edilmiştir. Polende insan yaşamının ihtiyacı için her şey mevcuttur.

Bulundurduğu (oglio-elementler) madenler, aminoasitler ve en son olarak zengin çeşitli vitaminler yanında; protein, yağ, şeker, madeni gıda, hormon, büyütücü faktör, pigment; beyin ve vücutça yorgun insanların tüm ihtiyacını karşılar. Anemi (kansızlık) hastalarında, bir ay süre ile her gün bir kahve kaşığı polen yedirilen bünyelerdeki alyuvarların; milimetre küpte 500.000 arttığını göstermiştir

1 Gram Polendeki 8 mg B1 vitaminini şu besinler sağlar: 70 gram Bira mayası, 3 kg. Karaciğer, 8 tam kepekli ekmek, 20 kg. elma veya domates

1 Gram Polendeki 5 mg B2 vitaminini şu besinler sağlar: 50 gram Bira mayası, 6 kg. portakal, 12 kg. domates, 16 kg. elma 74 adet beyaz ekmek

1 Gram Polendeki 27 mg B5 vitaminini şu besinler sağlar: 35 gram Bira mayası, 13 kg. sığır eti, 25 kg. kabuklu buğday, 95 lt süt

Dünya bilimadamlarına göre polen ve faydaları "Geleneksel tıbbi tedaviler gören MİDE ÜLSER'li hastaların %29'u iyileşebilirken, Polen yedirilerek tedavi edilmiş MİDE ÜLSER'lilerin %59.2'sin de Mide yaralarının iyileştiği denenerek kanıtlanmıştır.

" Rusya Irkomtsk Tedavi Kliniği "Günde 2 gram Polen yiyen hastalardaki YARA VE YANIKLAR'ın iyileşmesinde %30 hızlanış ve artış olmuştur." ABD Wagne Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Prof.Dr.N.S.Gimbal "Bizler bilim adamları henüz polenin nasıl olup da hastalıkları iyi ettiğini bilmiyoruz. (1969'da polenin bileşimi henüz tam bilinemiyordu). Fakat, çeşitli antibiyotik ilaçlarla tedavi edildiği halde iyi olmayan pek çok hastam, gözlerimin önünde iyi olmuşlardır.

Bir çok SOLUNUM HASTALIKLARI'ının da polenle tedavi edildiğini ve hastaların gerçekten hastalığı ve nekahat süresini süratle atlattıklarını müşahade ettik. Söylenecek tek şey yok. İnsanlık demek ki burnunun dibinde [i]bulunan bu "Harika İlacı" şimdiye kadar hiç farketmeden yaşamış."

İsveç Upsala Üniversitesi - Eric Ask Umparc "Polen YÜKSEK TANSİYON'a, DAMAR TIKANIKLIĞI'na, KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ'ne, KRONER TROMBAZ ve FELÇ'lere karşı koruyucu ve iyileştirici etki yapıyor." Dr. Nemarov - Dr. Egerov - Dr. Mistchenko - Dr. Kodiser Rus Bilimler Akademisi "Arıların binlerce yıl önce bulduğu bu harika besin, onların lavrasını en hızlı büyüten, kendi vücutlarını en sağlıklı kılan, en çok yaşatan, en güzel balı sağlayan bir besin.

Poleni deneyerek buldu arılar. Oysa insanlar ancak 20.yüzyıl sonlarına doğru analizlerini yapınca polenin değerini anlayabildiler. En önemli besinlerinden binlerce kat fazla vitaminler taşıdığını görünce 1 gram polenin insana gün boyu yeterli olduğunu hesapladılar.

Bir arının günde 4000 çiçeğe konarak 35 günlük ömründe yapabildiği 10 gramcık balı, insanların kovandan çalarak yediklerini görüyordu arılar. Oysa, günün birinde 2-200 mikronluk biricik besinlerini insanların da "Harika Besin" yapacaklarını, bir santimlik boylarını ve küçücük beyinleriyle düşünemezlerdi arılar.

Bitki hayatının sırrını taşıyan çiçek tozlarını "Doğanın En Üstün Besini" seçerek ömür boyu yiyen ve gerçek balı yapan arılar onun "Tam Besin" olduğunu biliyorlardı. Öyle bir besin ki, yapısında 70'e yakın cevher taşımaktadır. Bütün vitaminleri, 22 çeşit aminoasiti, sindirim fermentlerini, hormonları, yağları, doğal şekerleri, mineralleri yapısında bulundurmaktadır. Polen besinler dünyasının son harikasıdır." Kaynak : Gayelord Hauser Güzel ol, Dinç ya

http://teknikaricilik.blogspot.com/

fahrikucuktas 26-12-2008 20:45

Polenin güvelenmemesi için en organik olan yöntem bir kapla birlikte difrizde 2 gün bekletip kapalı pamuklu torbada saklamak.

Difrizlerde şoklanan polenlerin içindeki güve yumurtaları - sıcaklıklarda ölüyor daha sonra güvelenmiyor.

birde kekik poleni az güveleniyor ama polenia cımsı bir tat alıyor.

denizakvaryumu 26-12-2008 23:44

Kekik poleni acı ama yararı da oldukça fazla.

Polen 06-01-2009 00:15

Birde " Arı ekmeği " vardır. Polenin asıdır.
Arı ekmeği : Arılar tarafından kovan içersine getirilen polenin, enzimler katılarak petekteki altıgen silindirik gözlere pireslenerek depolanmış halidir.
Arı ekmeği polenden daha değerlidir. Neden?
Erkek çiçek tozları dediğimiz polen,arı tarafından toplanırken bir miktar enzim almaktadır. Ayrıca, petek gözlerine depolanırken tekrar bir işlem gördüğü için daha fazla enzim almaktadır. İşte bu işlemler sonucunda polen; enzimler katılarak arı ekmeğine dönüşmesiyle daha değerli hale gelir.
Çiçek nektarının arılar tarafından bala dönüştürülmesi, buğday ununun su, yağ, tuz, maya vs. ilevesiyle işlenmesi sonucun da ekmeğe dönüşmesi gibi...
Polen arının ekmeğidir. Yavrularını onunla beslerler. Olmazsa olmazıdır...
Birçok bitki türü için de arı olmazsa olmaz gibidir." İnsan" da bu cümlenin içersine virgülle girerse, döngü tamamlanır.
İnsan, arı ve çiçek hepbirlikte anlaşmak zorundalar. Çiçek- arı dosttur.
Gül gibi geçinirler.
Ama insan biraz yanardönerdir, şamarıda yer!
Çiçek dikenini batırır, arı sokar.

kamil35 19-02-2009 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fahrikucuktas (Mesaj 336284)
Polenin güvelenmemesi için en organik olan yöntem bir kapla birlikte difrizde 2 gün bekletip kapalı pamuklu torbada saklamak.

Difrizlerde şoklanan polenlerin içindeki güve yumurtaları - sıcaklıklarda ölüyor daha sonra güvelenmiyor.

birde kekik poleni az güveleniyor ama polenia cımsı bir tat alıyor.

Sayın Fahrikucuktas, Söylediğiniz yöntem güvelenmeyi önlüyordur. Bazıları fırınlıyor da... Ancak ister -sıcaklıkta, ister + sıcaklıkta polenin yapısında değişiklik yapacak uygulamaların polenin yararlarını azaltacağını düşünüyorum. Poleni oda sıcaklığında kurutup kapalı cam kavanozda, buzdolabının su şişelerinin saklandığı bölümünde muhafaza etmek bence en uygunu... Zaten polen 10 derecenin altında güvelenmiyor. Polen çoğunlukla şifa amaçlı tüketiliyor. Belki şifa güvelenmesin diye öldürülen güve yumurtalarındadır.

muammer74 20-02-2009 11:59

yüksek ısılarda fırında kurutmak doğru değil bu kurutma tüm bitkisel mamuller icin gecerli

kamil35 14-03-2010 02:05

2010'un İlk Poleni
 
1 Eklenti(ler)
Cuma günü akşam üstü 14 kovanın polen tuzaklarını açtım. Cumartesi (13/03/2010) polenleri aldım. Toplam 840 gr geldi. Daha çiçek açmayan çok bitki var. Gelecek günlerde daha güzel olacak.

beyzagıda 14-03-2010 10:20

maşallah hocam dahada bereketli sezon diliyorum

yesilgazi 29-09-2010 07:03

Poleni toptan alan yerler var mı?

demre 03-10-2010 10:49

Poleni 20 liradan toptan alıyorlar.

kadrilion 06-09-2011 13:45

polen toptan alan yerler varmı bende yılda 50 kg polen üretiyorum.

denizakvaryumu 13-09-2011 11:33

Polen doğru kurutulmadığı zaman ÇOCUK FELCİNE yol açabileceğini yeni öğrendim.

Aman dikkat...

http://www.aridunyasi.com.tr/images/haberler/8.jpg

kadrilion 26-09-2011 10:21

poleni en güzel kurutma yöntemi bir tepsinin içine koyup güneşe koymak tabi tebsinin üstüne beyaz telikli tülbentle örtülmek şartıyla. sonra buz dolabında tüketimine kadar buzdolabında muhafaza etmek gerekir.

denizakvaryumu 26-09-2011 11:15

Aslında polenin kurutulması yani içindeki nemin alınması uzun süre dayanması için bulunan bir yöntem...

40 dereceyi aşmayan kurutmada polende ne kadar

vitamin
protein
amino asit
enzim

kalır ???

Araştırılması gereken bir konu ...

Yani taze polenle , 40 dereceyi aşmayan usulune göre kurutulmuş polenin içeriğini karşılaştırmak lazım.

Bir de 40 dereceyi aşmayan kurutma da -varsa- polen içindeki mikrop-bakteri-virüsler ölür mü?Bana göre ölmez, bu durumda kurutma sadece nemin alınması için yapılıyor.

Polen toplandıktan hemen sonra -kurutulmadan- derin dondurucuda saklanması son tahlilde bana en doğru yöntem gibi geliyor.

seyyah53 26-09-2011 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 858650)
Polen doğru kurutulmadığı zaman ÇOCUK FELCİNE yol açabileceğini yeni öğrendim.

Aman dikkat...

http://www.aridunyasi.com.tr/images/haberler/8.jpg

apiterapi nedir? konu basligi altindaki 'Ayrica Turkiyede bulabilecegimiz urunleri de yurtdisindan getirtmeyi tercih ediyoruz'

ya ben hala yanlis okuyorum ya da onlar yanlis yazdilar...:)

seyyah53 26-09-2011 15:54

Ozur dileyerekten dayanamadim tekrar yaziyorum...

Simdi bu yaziyi okuduk insanlarin aklinda yerli mali uretim polen zararli cocuk felcine yol aciyor fikri kalir mi?...kalir..camur at izi kalsin...

internette yazilan tamammen tuccar zihniyetli bir yazi...

0-2 yas arasi cocuklarda cocuk felcine yol aciyor...

aricilik ile ilgilenmis hangi kisiye sorarsaniz sorun uzman olmasina gerek yok...ari urunlerinin 0-2 yas arasi bebeklere hangisinin olursa olsun yedirilmemesi gerektigini bilir ve soyler ...kaldiki buna bal da dahil...

hatta bal hamile donemindeki annelere bile yasaktir bunun nedeni balin zararli olusu degil ..balin icerisinde bulunan adini simdi hatirlayamadigim...bir maddenin o donemde anneye ve bebege zarar vermesi...

'yerli ureticiye guven olmuyor' ne buyuk bir laftir...

ne kadar taniyorsun yerli ureticiyi...hic uretim esnasinda bulundun mu?,..

Madem duzgun kurutulmuyor burda madem sen bu iste 'ilksin' bir kurutma makinesi ne kadar biraz para yatir hatta git makineyi o cok sevdigin ispanyadan al poleni de burdan kendin kurut ... ama ne geregi var hic sermayeni harcama gittigi yere kadar ...tutmazssa dukkani kapatir gider emlakciliga da baslarsin...

ama olurmu gelen musteriye diyecekki urunlerimiz yurt disindan neden bolesi satiyor cunku...

sayin denizakvaryumu....yaziniz soyleydi...'Polen doğru kurutulmadığı zaman ÇOCUK FELCİNE yol açabileceğini yeni öğrendim.'

ortada kesinlesmis bir bulgu yok belki dogrudur belkide yanlis...fakat cirkin bir internet pazarlamacisinin yazisina siz bile inanmissiniz...

internetten buldugunuz her yaziyi kesin bbir bulguymus gibi getirip buralara kopyalamaniz bence cok dogru degil...

denizakvaryumu 26-09-2011 17:27

Konunun tartışılması, eğrisi doğrusuyla yazılıp çizilmesinde fayda var.Çünkü forum denilen bilgi alışverişi-tartışma ortamı bunun için var.
Bilgi yanlışsa bu tartışılır...


Neticede verdiğim linkte böyle bir yazı var.

Bu ülkede arıcı birlikleri, kuruluşları vs. var.Neden bu yazının doğru olmadığını beyan etmiyorlar ve neden bu linki ortadan kaldırmak için harekete geçmiyorlar.

Eğer linkteki bilgi yanlışsa acilen arıcı birliklerinin ve arıcıların harekete geçip gereğini yapmalarını gerekir.

kadrilion 07-10-2011 09:21

polenin asıl faydası alındıktan sonra fırınlanmamalıdır. alınıp temizlendikten sonra hemen buz dolabına şoka koymalı tazeliğini ve vitamini yitirmiyor.
en faydalısı bu şekilde

denizakvaryumu 07-10-2011 09:51

Evet çeşitli denemeler yaptım, buzdolabının normal rafı ile derin dondurucusu arasında fark var.

Derin dondurucuda kesinlikle ekşime-bozulma olmuyor , toplandığı tazelikdeki gibi tadı kalıyor.

Diğerinde ise zamanla tat değişimi oluyor.Ekşime hissediliyor.

sonuncumurat 10-10-2011 11:33

polenin kurutulması hakkında
 
yıllardan beri güneş altında **** başka türlü polen kurutmayı deneyip kilolarca poleni ziyan ettikten sonra , sadece polen kurutmak için üretilmiş ahşap fırın aldık. 45-50 derecede kurutulduktan sonra 5-10 lt lik pet şişelere koyulduğunda hiç bir şekilde kurtlanma yapmıyor. toptan polen verdiğim biri bunu söyledi denedim gerçektende hiç kurtla karşılaşmadım.

sonuncumurat 10-10-2011 11:35

tabi tüketecekler mayıs haziran aylarında kurutulmamış polen almaları en akıllıca, polenin en değerli şekli kurutulmamış olanı, fakat uzun süre dayanabilmesi için kurutmak şart oluyo, dondurucuya da koysanız, çıkardığınız anda yemeniz gerekiyo yemezseniz giderrrr.

orhan001 10-10-2011 14:48

merhaba;
değerli arıcı ve uzmanlarımıza polen ile ilgili bir soru sormak istiyorum.

-Arılardan alınan bu polenleri arılar hangi amaç için kullanıyor acaba? yani eğer bu polenler alınmasa arılar bunu ne yapacaktı? arıların bacaklarındaki hemen hemen tüm polenlerin toplanması arılara, arıcılığa ve nihayetinde bal üretimine olumsuz bir etkisi olmuyor mu?

cevap veren herkese peşinen teşekkür eder hayırlı kazançlar dilerim.

odogal 10-10-2011 15:30

arı yaşamı ve devamı (yavru) iki şeye muhtaç, nektar ve polen. polensiz neslini devam ettiremez diye biliyorum.

sonuncumurat 10-10-2011 16:17

bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde polen toplamanın arıya büyük bi etkisi olmuyor. erkek arıların kovandan çıkmaları için iki üç günde bir polen tuzaklarını iptal etmek yeterli oluyor. polen tuzakları aktifken bile arı küçücük polen tanelerini gözlerden geçirebiliyor. geçen yıllarda tuzaklar haftalarca aktif kaldığı halde kovanda ihtiyacından daha fazla polen depolandığına şahit oldum. bu arada poleni toplamamak arıya artı bir yarar da getirmiyor. Kışa girerken kovanlarda yapılan daraltmalarda polen stoğu fazla olan çerçeveler alındığında muhafazası zor oluyor. polensiz çerçevelere göre neredeyse bir hafta içinde kurtlanmaya başlıyor. onun için diyebiliriz ki, bilinçli bi şekilde yapıldığında polen toplamanın bal üretimine ve arıcılığa pek fazla olumsuz etkisi olmuyor.

orhan001 11-10-2011 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonuncumurat (Mesaj 868422)
bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde polen toplamanın arıya büyük bi etkisi olmuyor. erkek arıların kovandan çıkmaları için iki üç günde bir polen tuzaklarını iptal etmek yeterli oluyor. polen tuzakları aktifken bile arı küçücük polen tanelerini gözlerden geçirebiliyor. geçen yıllarda tuzaklar haftalarca aktif kaldığı halde kovanda ihtiyacından daha fazla polen depolandığına şahit oldum. bu arada poleni toplamamak arıya artı bir yarar da getirmiyor. Kışa girerken kovanlarda yapılan daraltmalarda polen stoğu fazla olan çerçeveler alındığında muhafazası zor oluyor. polensiz çerçevelere göre neredeyse bir hafta içinde kurtlanmaya başlıyor. onun için diyebiliriz ki, bilinçli bi şekilde yapıldığında polen toplamanın bal üretimine ve arıcılığa pek fazla olumsuz etkisi olmuyor.

Sn.sonuncumurat;ben de daha çok polenli çerçeveleri (balı) tercih ediyorum.tabi bu çerçeveler genelde alt kat ve yavrulamanın da yapıldığı siyahımsı peteklerde daha çok ve balı da acımtrak..ama ben yine de arıdan tuzakla polen toplanıp tüketilmesi yerine peteklerdekinin tüketilmesi taraftarıyım.hem bu sayede gerçekten arılar için ihtiyaç fazlası tüketilmiş de olur.ayrıca arılar polenleri bir takım işlemlerden geçirdikten sonra mı peteklere dolduruyor yoksa direkt mi? ama gene de direkt tüketimde yukarıda da bahsedildiği gibi kurutma,saklama vs. sunni yöntemler o polenlerin hem besinlerini azaltabilir hem de kimyasal değişimlerine sebep olabilir.

kurtlanma derken neyi kastettiğnizi de anlayamadım.güvelenmeyi mi kasdediyorsunuz acaba? karasal iklim tipinde(iç anadolu) herhangi bir kurtlanma olmuyor.

saygılar.

sonuncumurat 11-10-2011 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orhan001 (Mesaj 868628)
Sn.sonuncumurat;ben de daha çok polenli çerçeveleri (balı) tercih ediyorum.tabi bu çerçeveler genelde alt kat ve yavrulamanın da yapıldığı siyahımsı peteklerde daha çok ve balı da acımtrak..ama ben yine de arıdan tuzakla polen toplanıp tüketilmesi yerine peteklerdekinin tüketilmesi taraftarıyım.hem bu sayede gerçekten arılar için ihtiyaç fazlası tüketilmiş de olur.ayrıca arılar polenleri bir takım işlemlerden geçirdikten sonra mı peteklere dolduruyor yoksa direkt mi? ama gene de direkt tüketimde yukarıda da bahsedildiği gibi kurutma,saklama vs. sunni yöntemler o polenlerin hem besinlerini azaltabilir hem de kimyasal değişimlerine sebep olabilir.

kurtlanma derken neyi kastettiğnizi de anlayamadım.güvelenmeyi mi kasdediyorsunuz acaba? karasal iklim tipinde(iç anadolu) herhangi bir kurtlanma olmuyor.

saygılar.

orhan bey bizim çanakkale bölgesinde güvelenmeye kurtlanma derler, ağustos ayında ayçiçek balı sağımı sonrası alınan fazla peteklerin gözlerinin bir tanesinde bile polen varsa en geç iki hafta içinde havanın sıcak olması nedeniyle güvelenme oluyor.

polenin kurutulmamış hali elbette besin değerlerinin zirvede olduğu haldir. kuruduğunda nasıl kurutulduğuna bağlı olarak besin değerleri büyük ölçüde kaybolur. ancak kurutulmadan muhafazasıda zordur. yaş polenin buzdolabında bile kurtlandığına şahit oldum. çeşitli şekillerde polen kuruttuk yıllardır. gölgede kurutmayı denedik, fırında kuruttuk, ama ayarını kaçırdığımız zamanlar oldu kilolarca poleni ziyan ettik, yüklü miktarda polen toplamaya başladığımızda paraya kıyıp sadece polen için üretilen ahşap polen kurutma fırınından aldık, 40-45 derecede polende herhangi bir yanma yapmadan besin değerlerini öldürmeden kurutmanın yolunu bu şekilde bulduk, 4 seneden beri bu şekilde kurutuyoruz ve bizde, alan müşterilerde çok memnun kalıyolar.

arı polenleri peteklere depolarken preslemek için kendi enzimlerinide katıyor diye biliyorum. tabi bu poleni daha değerli kılar ancak petek gözüne girmiş poleni oradan çıkarıp tüketime sunmak olası iş değil, genelde kara peteklerde depolanıyor polen, defalarca yavru çıkmış peteğin tüketilmesi de pek hoş olmuyor. bi defa üşenmeyip teker teker çıkardım petekten, hap gibi kalıp halinde çıkıyor ve tadı da fena değil, ama bunları bu şekilde çıkarıp müşteriye sunmak zor iş.

iyi günler.

orhan001 11-10-2011 09:45

murat bey;
ticari amaç ve alım satımda ****** mecburen sizin yönteminizin seçilmesi gereklidir.ama ben daha çok hobi olarak yapılan ve kendi ürününü üretip tüketmekte olan kişiler için bu yöntimi tercih ettiğimi özellikle belirtmek isterim.

ama benim gibi herşeyi en doğal haliyle tercih edenler için peteklerdeki polenlerin güvelenmesini önleme amaçlı olarak şunu tavsiye edebilirim.kapalı kapta muhafaza ettikleri polenli petekleri bir miktar defne yaprağı ile muhafaza edebilirler.güvelenmeyi en azından geciktirdiği görülecektir.

bir de tabi en çok kullanılan yöntem;peteklerden çıkartılır çıkartılmaz süzme bal ile karıştırarak direkt ambalajlamak..

sonuncumurat 11-10-2011 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orhan001 (Mesaj 868647)
murat bey;
ticari amaç ve alım satımda ****** mecburen sizin yönteminizin seçilmesi gereklidir.ama ben daha çok hobi olarak yapılan ve kendi ürününü üretip tüketmekte olan kişiler için bu yöntimi tercih ettiğimi özellikle belirtmek isterim.

ama benim gibi herşeyi en doğal haliyle tercih edenler için peteklerdeki polenlerin güvelenmesini önleme amaçlı olarak şunu tavsiye edebilirim.kapalı kapta muhafaza ettikleri polenli petekleri bir miktar defne yaprağı ile muhafaza edebilirler.güvelenmeyi en azından geciktirdiği görülecektir.

bir de tabi en çok kullanılan yöntem;peteklerden çıkartılır çıkartılmaz süzme bal ile karıştırarak direkt ambalajlamak..

kendi ürettiğinizi kendiniz tüketecekseniz kurtlanmaması için sizin dediğiniz gibi bala karıştırılması en uygun olandır. ama üretim yüksek miktardaysa satışını yapıyorsanız ya iyi bir buzdolabını sadece polene tahsis edeceksiniz ya da kurutacaksınız,

polenli peteklerin muhafazasında güve otu (kekik) nu kaynatıp suyunu peteklerin üzerlerine iki üç haftada bir sıkmak çare oluyor ama biraz zahmetli oluyor, 30-40 petek olsa tamam ama yaklaşık bin petek için zahmetli iş, biz soğuk hava deposunda muhafaza ediyoruz. maliyetli olsada gözümüz arkada kalmıyor.

orhan001 11-10-2011 10:08

murat bey, endüstriyel tarım ürünlerinin polenleri hem daha çabuk kurtlanır, hem de daha çabuk bozulur.bunun için siz en doğru yöntemi kullanıyorsunuz.

kolaylıklar dilerim.

sonuncumurat 11-10-2011 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orhan001 (Mesaj 868658)
murat bey, endüstriyel tarım ürünlerinin polenleri hem daha çabuk kurtlanır, hem de daha çabuk bozulur.bunun için siz en doğru yöntemi kullanıyorsunuz.

kolaylıklar dilerim.

teşekkür ederim. endüstriyel tarım ürünlerinden kasıt ayçiçek kanola gibi bitkiler anladığım kadarıyla, bu tür bitkilerin polenini toplayıpta satan arkadaş yok bildiğim kadarıyla, çok kalitesiz ve tadının berbat olduğunu biliyorum ve toplamalarını hiç bir arıcı arkadaşa tavsiye etmiyorum. iyi günler...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024