agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Ana üretimi (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/10793.htm)

denizakvaryumu 17-10-2008 23:46

Ana üretimi
 
Arıcılıkda "ana arı üretimini başardın mı bu işi öğrendin" derler.

Bana kalırsa en önemli konu.Ana arı demek bal demek :D

---------------------------------------------

"Larva alabilmek için herkesin alışık oldugu aletler vardır.Ama her türlü malzemeylede larva alınır.

Resimde Çin kaşıgı,zil telinden ezilerek yapılmış bir kaşık,kürdan esneyecek şekilde kesilsin gene larvayı çok rahat alır ve bırakmasıda kürdanın çok rahat.Bir saatçi tornavidası kaşıga dönüştürülmüş vaziyette.

Bunlar ilk ürattiğim anaarılardan bazı resimler.İlk üretimi başardığım zamanki halimi anlatamam,yav bu iş bu kadarmı basit demiştim,yani inanamamıştım.
Gerçekten anaarı üretmeyi kafaya koyupta başaramayan yok.Sizde kafanıza koyun bu zevki dadın derim.Çünkü arıcılıkta genç ve soyu belli anaarı çok önemlidir.

Arıcıların kendi arılarını kendi üretmesi.Anaarı üretebilmek için yapılması gerekenler.İlk olarak kuvvetli bir kovan seçilmeli.Şimdi yapılacak olanlara bir göz atalım,Yukarda ki resimde dikkat ederseniz,bir sürü erkek arı var,bu işe başlandığında erkek olmasa bile kapalı erkek arı gözlerini görmeniz lazım.En önemli konulardan biri Ana üretilecek kovan çok iyi varroa mücadelesinden geçmeli.
Bu kovanın anaarısı birkaç çıta arıyla başka kovana alınmalı.bana göre ilk başlayanlar için tüm larvalı ve yumurtalı çıtalar arıları silkelenerek,başka kovanlara verilmeli.Çünkü bu sizin başarı sansınızı çok artıracak ve verdiğiniz larvaları kabul etmek zorunda kalacaklar.Anaarı üreteceğiniz kovanda yaşlı larva bile olsa, arılar gidip yaşlı larvalardan anaarı üretmeye kalkarlar,buda sizi hayal kırıklığına uğratıyor.

Bu herkesin rahatlıkla yapabileceği,anaarı meme başlangıçları,yapımını filimlerde ve resimlerde gördünüz.

Anaarı meme veya yüksük deniyor,bir parçaya monte edilmeli ki,çıtadan rahatlıkla alıp başka yere verilebilmeli.

Onun için kafanıza hangisi uyarsa o malzemelerden bu aparatı yapın.Resimde mısır sapından yapılmış janter parçası var.

Burada yüksüklerin bir tahtaya veya mısır sapına tutturulmuş şekli görülüyor.
Bunlarda hazır janter ekipmanları birbirine geçen özellikle anaarı üretimi için mış,plastikten parçalar.Yalnız şunu burada belirtiyim,hiç bir profesyonel anaarı üreticisi şu yukarda ki plastik olanları kullanmıyor.Bizim gibi hobiciler kullanıp birde olmazsa yapamayız kanısı var bunu bir kafanızdan silin.

Malzemeler bitti hazır vaziyette duruyor bir başka püf noktası da ben daha önce yapmadım ama öneriliyor.Transfer yapacağınız çıtaya yüksükleri monte ettiniz,bunu şurup veya bal sürüp kovana koyarsanız bu çıtayı arının daha iyi sardığı söyleniyor,ben bunu yapmamıştım.

Transfer günü anaarısı alınmış kovanı açıyoruz.Tüm çıtalar kontrol edilecek hem de silkelenerek,tüm anaarı gözleri bozulacak,larvalı çıtaları da alacaksınız,ilk yapanlar tüm larvalıları alsınlar,kapanmaya yaklaşan larvalar aslında alınmaya bilir ama ilk yaptığımız ve başarmak için çabaladığımız için ne kadar yumurta larva var hepsini alın başka kovanlara verin.

Bu memeler temizlenir ve bir kaç tanesinin sütü alınır.

Memelerin koparılıp atılmış hali.Çıtalardan bu memeler,arılar silkelenerek koparılacak ve kovanda açık yavru bırakılmayacak.

Dıştan sağ tarafa bir ballı çıta,yanına bir ballı daha,yani kovanın arkasındayız sağ tarafta iki çıta ballı çıtamız var,içteki çıta sırsız ballı olursa çok iyi olur.
Bunu transfer yapılmış bir çıta olarak kabul ettik,yani transfer bitti kovana vermek üzere bekliyor.Sağdan üçüncü çıta bu çıta olacak.

Kovanın dördüncü çıtası,bu şekilde polenli bir çıta olacak,daha önceden araştırıp bu kovana başka kovandan da polenli çıta getirilebilir.Bu kadar çok polenli çıta yoksa aşağıdaki gibi ballı ve polenli çıta konulacak.

Bu çıtada polenli çıta olarak kullanılabilir.Erken ilk baharda anaarı üreteceksek,kıştan çıkmış arılarda aşırı polenli çıta bulmak zordur.

İkici bir posta daha yapacaksak larva transferini,bu kapalı yavrular bizim gene işimize yarayacak ve lazım olacaklar. Kovanımızda böyle kapalı yavrular kalabilir.Her çıkan yeni genç yavru,arı sütü demektir bunu unutmayın.

Burada sütlü bir meme görüyorsunuz,bir kaç tane böyle memenin sütünü enjektörle çekiyoruz.Birde küçük kaba temiz ve az bir su koyuyoruz.Enjektörün içindeki sütü suyun içine boşaltıp,tekrar gene çekecek,bu işlemi seri şekilde yaparsak suyla süt tamamen karışacak sıvı bir hal alacak.

Burada sıvılaşmış sütü kola kapağına doldurdum,Transfer edeceğim memelere azar azar damlatıyorum,larva kaşığının ucunu sulu üste sokup çıkartacak ve yüksüğün içine dokunduracağız.Sulu larva transferi budur.Başarı şansınızı daha da yükselten yöntem.

Bu yukarıdaki resmi bir yabancı siteden aldım.Burada bir şeyi daha keşfettim,bu herkesin işini o kadar kolaylaştıracak ki.Çok bakmıştım bu resme son anda okudum.Transfer edilecek petek çok derinden tıraşlanmış,Yani petekteki gözler sıfıra kadar kesik,buda o kadar kolaylıktır ki,larvayı almak çok kolay.Bunu şu an anladığınızı sanmıyorum,ama ilerde çok işinize yarayacak.Not.Burada şu şekilde bir açıklama getireyim.Petek gözü dar bir bardak olarak düşünün.Bu bardağın dibinde de bir parça ince bir makarna var.Elinizde de bir alet ama bu açıdan o makarnayı almanız beceri ve yetenek istiyor,ama zor değil.Petek gözünü tıraşlayıp keserseniz makarna tabakta olmuş olacak,alması kolay olur ve larva **** zarar verilmez.


Transfer edeceğiniz larvanın yaşı ,en iyisi 24 saatlik olanıdır.Bunu en iyi şekilde anlamanın yolu vereceğiniz esmer bir peteğe atılan yumurtaları takip edip dördüncü gün çatlayan larvaları transfer etmektir.Bu tür bir haber yapmayı düşünmedigimiz içinde ,habere resim uydurmaya çalışıyorum.Bir başka ölçü ise yumurtanın iki misli büyüklügündeki larvalar alınırlar.Çok sütlü resim yeni eklendi ve içindeki larvaların hepside transferliktir.

Alacağımız larvaları işe başlamadan işaretlersek hangisini alayım diye düşünmezsiniz bu iş için bir keçeli kalem yeterli.Bu resimlerdeki işaretli olanlar günlük larvadır,diğerleri yumurta.

Fakat bu çin kaşığının larvaya zarar verdiği görüşü çok yüksek,ama yukardaki traşlanmış petekten ince bir tıgla bile çok rahat transfer yapılır,petegi traşladıktan sonra larvayı alma çok kolay olacak,basit bir telle dahi bunu başarabilirsiniz.

Şunu özellikle bir daha vurgulayayım,Transfer edeceğimiz peteği çok derinden kesersek,larva kalemlerine filan gerek kalmayacak,kürdanla gir larvanın altına,transferini yap,şimdi sizi çok zor gözüküyor ama göreceksiniz,o günler bir gelsin.Sonuçta transfer kalemleri kaşıklarıda bana göre kürdandır.En iyi kullandığım kaşık çin dir.Çünkü ona alıştım bana çok basit geliyor.Bir başkasınada çin kalemi çok ters geliyor.


Burada larva transferi yapılmaya başlanmış resimler var.Şunuda belirtiyim bu elimdeki kaşık çın kalemi diyorlar.Telden olanları kullanması zor deniliyor.
Larvanın yüksük içine konmuş hali,bu resim Murat Çakır kardeşime ait,ben transfer yaparken çekime gelmişti.Çok şahane bir resim,birde larva transferinde çoğu şey çok ufak görmeniz çok zor.Yanımda transferi seyreden abi larvayı alamadın kaşıkta larva yok diyenler vardı,resim o kadar büyük gösteriyorki sonuç bu.Transfer bitti ve larvalı çıta yukarda anlatıp verdigim sıralamada ballı ve polenli çıta arasına verilmeli.


Bu kovanı tranfere girmeden ayarlamıştık ve çıtayı bırakacagımız yer hazırdı.Tranferi yaptık hızlı bir şekilde larvaları kovandaki arılar teslim ettik.Ve 10 gün süreyle devamlı sıvı ve kekle beslemeyi sürdürdük.Bunun 10 gün olmasının sebebi memeler 10 günlük olunca buradan alınacak ve kutulara gidecek,Besleme iyi yapılmazssa arılar sitrese girip bir kaç tane memeyi bırakır ,digerlerini keser.Beslemeyi güzel yaparsak 10 gün çok iyi bakarlar memelere alırsın kutulara ruşetlere dağıtırsınız.Bu kovanda bir kez daha tranferde kullanılabilir.Daha sonra bu işe devam edilecekse başka bir kovana geçmeniz lazım.


Daha önceden hazırladığımız anaarı yüksüklerine,Transferi bu gün yaptık.Burada kovana yapılması gereken ,en iyi şekilde sıvı ve katı besleme uygulanması ve buna da en az 10 gün devam edilmesi.Transferin ertesi gün çıtayı çekip bakabilirsiniz,ve o zevki tadacaksınız,çünkü büyük bölümü tutmuş olacak.Yukardaki resim transferden bir gün sonrası çekildi.
Şimdilerde 10 tranfer yap 10 tanesi tutuyor::))
Larva tarnferinde başarılı bir çıta ilk defa yapmışım,25 tane transfer var,19 tane tutmuştu.Bu resim benim için çok ama çok önemlidir.
Ama ilk zamanki heyecan kalmadı,ama hala ilk günkü gibi merak var acaba kaç tane tuttu diye çıtaya bir göz azmak ayrı bir duygu oluyor.

Yabancı bir siteden aldığım resim.Memelere besleme yapan genç işçilere daha yakından beslensinler diye düşünülmüş bir besleme şekli.
Anaarı memeleri 10 günlük oldu mu verilecekleri kutuya,kuşete veya kovana nakledilirler.

En sağlıklısı anaarının gittiği yerde memeden çıkmasıdır,memeden çıkmış ve eşleşmemiş anaarıların kutulara **** kuşete verilmesi halinde kesilme riski büyüktür.


Birde anasız kuvetli kovanlara memeleri 10 gün olmadanda verebilirsiniz.Kovan tek memeye bakabilecek güçte ve anaarısız oldugunu bildikten sonra sorunsuz bakacaktır verdiğiniz memeye.Tabi kovanda larva ve yumurta kesinlikle olmayacak.
Anaarı eşleştirme kutuları daha önceden ayarlanmalı yoksa sonradan böldüğünüz arılar kutuları terk ediyor.Bu tür kutulara arılar ve yiyecekleri konulduktan sonra 4 gün kapalı ve sessiz bir mekanda bekletmek gerekli.Bu bekletmeye uyulmazsa kutudaki arılar yok oluyor buna dikat.
Kovanlarada anaarısı yoksa yukardaki gibi çıtalar arasına meme konulabilir.

Kutuyu sahiplenmiş işçi arıların durumu petek bile örmeye başlamışlar.
Kutulara verilen memelerden zamanı gelip çıkan anaarılardan geriye kalan boş memeler.


Eşleştirme kutusuna ait bir çıta.Ayrıca çıta üzerinde anaarısı sorunsuz çıkmış birmeme.

NOT:Bu tür bilgileri hiç bir kitapta bulamazsınız.Hepsi belli tecrübelerin ürünüdür.Bunu yaşamayan aynı işleri yapmayanların yazdığı kitaplardan kimse şimdiye kadar bir şey anlamadı zaten.

benli zeytincilik dedi ki...
o kadar güzel anlatmışsın ki ben bile anladım.Petek traşlamada işin püf noktası.bu sene bende deneyeceğim.Haberleri vede dersleri izlemeye devam.


AYHAN dedi ki...
Petek traşlama işlemi işi kolaylaştıracak . Hala anlamayan varsa pes doğrusu. Hazırlanan yüsüklere bal sürme işini sonradan değil de yüsükleri hazırlarken kullanılan soğuk suyun içerisine bal damlatılırsa daha etkili oluyor.Daha önce ben denedim iyi sonuç aldım. Selamlar.
UĞUR KIRAN dedi ki...
Abi sanırım bu sene hemen hemen herkes ana arı üreticisi olacak bu gidişle,siz bir yandan Halil üstat bir yandan anlatımlar devam ettikçegelde niyetlenme.Hayırlısı yaza bakalım, iyi çalışmalar..

Zafer ANLAYIŞLI
dedi ki...
Ali kardeşim, o kadar güzel resimleyerek anlatmışşsınki sana arı bakanı dememizdeki haklılığımızı gösterdin sağol.bende bu yaz kısmet olursa bu şekilde ana yetiştirmeye çalışacağım.yalnız arılığa gittiğin bir gün haberimiz olsundayanınza pratik yapmak içirn staja gelelim.Güzel çalışmalarınızın devamı dileyiğle.Allaha emanet ol

Ali Türk dedi ki...
Abilerim zaten Halil'de bende herkes anlasın diye yazıp çiziyoruz.Bir işi başarmanın yarısı o işi yapmaya inanmaktır,yorumlardan anladığım herkes bu işi yapabileceğine inandı,istediğim buydu,gerisi kolay.Yazıya ufak tefek eklentilerim olabilir ama iskelet bu kadar.Anaarı üretme mevsiminde tekrar,yeni haber olarak yayınlarız,bizim adreslerimizi yeni yeni bulanlar var,herkes faydalansın.

Hüseyin ALTINTAŞ dedi ki...
Resimler gözükmüyor üstadbir sorun mu varteşekkürlerkal sağlıcakla

Ali Türk dedi ki...
Bende henüz anlamadım ama,resimler hiç biri açmıyor.Akşam Murat Çakır'a sordum nazar degdi dedi.Bayagı uğraşmıştım şimdi gene resimlere numara vererek tekrar yükleyecem.Daha önce bu resimlere sıra numarası vermediğime pişmanım,bir sürü uğraştıracak.Zaten şimdilik kimsenin işine yaramayacak,baharda yeniden yayınlayacaktım.

Hayati İnal dedi ki...
Türkiyede cılık işleri pek iyi yürümüyor.Araştırmıyoruz.Geliştirmiyoruz.Sonuç...o lumsuz.Ama böyle faydalı arıcı dost ve arkadaş varken faydalanmak gerek.Allah razı olsun.Her arıcı kendi ihtiyacını karşılayacak kadar verimli analar üretmeli.Teşekkürler...Ben öğrendim.Bloğumdada teşekkür yazım var.Antalyalı Arıcı 07 http:arc07.blokspot.com

GÖNDEREN ALİ TÜRK ZAMAN: 05:30 0 YORUM
MİLLER METODU ANAARI ÜRETİMİ
Miller motodu anaarı üretimi.Bu yöntemde anaarı üretmek çok basittir.Yapılması gerekenler ise şunlardır.İlk olarak damızlık olarak kullanacagınız kovana ham petek takılmış ve petekler dabulyu( W) şeklinde kesilmelidir.Bu tür kesilmesinin size sağlayacagı kolaylık,memeler kapandıktan sonra,kesilip alması kolay olsun diye.
İlk petek verildiginde yukardaki boyalı yerdeydi bu petekler.

Petegi taktık.Belirledigimiz damızlık kovana bu çıtayı verdik.Petegin kabartılmasından sonra,yumurtaların atılmasını beklemeye başlarız.Yumurtalar atıldıktan sonra,petegi yeniden düzenlemek lazım aşagıda filimde var.

Yumurtaların atılmış hali.

Yumurtalar atıldıktan sonra ise daha önceden anasız bıraktıgımız kovana bu çıtayı verecegiz.

Kovan güçlü ve yumurtalı çıta verildikten sonra kek ve şurupla beslenmeli.

Bir kaç gün sonraki durum bu.Anaarı memeleri başlamış ve bazılarıda kapanıyor.


Bu metodun en güzel yanlarından biriside yaşlı larvalardan anaarı üretmemektir.Zaten petek gözlerinde yumurta vardı,kovanda anasız.Çatlayan yumurtayı anaarıya dönüştürürler.

Anaarı memeleri 10 günlük olduklarında istediginiz ruşete veya daha önceden böldügünüz kovanlara memeleri dagıtacaksınız.Benim eşleştirme kutularım vardı.Memeleri keserek kutudaki anaarısız arılara verdim.Memelerden 16 gün sonra tüm anaarılar çıkar. Birkaç çıta arı bölünerekte bu memeler verilebilir.En önemli detay ise,meme vereceginiz arı anasız bırakılmalı.Yani arıyı bölüp hemen anaarı memesi verirseniz memeleri işçi arılar bozar.Meme verilecek arılar anasız kaldıklarını iyice hissetmeli ve sizin vereceginiz memelerden başka seçenekleri olmamalı.

Kutulara verdigimiz memelerden çıkmış anaarı boş memesi.Bu yataktan anaarı çıkmış.

Bu çıtada ilk verdigimde bu kadar petek örülü degildi.Yumurtasız ve fazlalıkları kesiyorum.Kenarlarda yumurtalar kalırsa daha iyi olur.Kestigim yerler yumurtalı yerlerdir.Bazı uç bölümlerde yumurta yoktu,onlarıda kesmek lazım.


Yumurta atılmış petekleri traşlayıp yumurtasız yerleri çıkarıp,anaarı üretim kovanına verdim.


Bu filimde de en az yumurtalı çıta verileli 6 günü geçmiş.Memelerden bu anlaşılıyor.Çünkü günlük larvalardan başlanan anaarı memesi altıncı gün kapanır.


Anaarı üretmek bu kadar kolay.Yaşlıda olsanız,iyi görmesenizde sorun olmuyor.Ve en kaliteli anaarılarda miller metodunda olur bence.Çünkü larva transferlerinde oran nedir bilmiyorum ama,larvaları sakatlama riski var.

http://anaariuretmek.blogspot.com/

denizakvaryumu 20-10-2008 16:19

http://halilbilenanaari.blogspot.com/

Sn.Halil Bilen'in amatör ana arı üretme yazısı çok güzel hazırlanmış, kendisine bir amatör olarak teşekkür ederim.

-----------------------------------------

Arılıkta gözden çıkaracağınız 8-10 çerçevelik güçlü bir koloni ana arı memeleri üretim kolonisi olarak kullanılacaktır.

Üretim kolonisi minimum bahsettiğimiz güçte olmalıdır.
Mükemmeliyet güçlü üretim kolonisi ile sağlanabilen bir olgudur.


Elimizde arı sütü bulunmayacağını varsayarak, oluşturacağımız kolonimizden arı sütünü de tedarik edeceğiz.

Ana arı memeleri üretim kolonisi olarak kullanılacak koloninin gücü birçok faktörü olumlu etkileyeceğinden koloninin güçlü olması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.

Elimizde arı sütümüz yoksa;


Ana arıyı buluyoruz ve kontrol altına alıyoruz. En uygun kontrol altına alma metodu olarak anayı ana arı kafesine alabiliriz.


Arılıkta uygun bir alana boş bir temiz kovan koyuyoruz.


Kolonide bulunan en yoğun kapalı yavrulu 2 çerçeveyi belirliyoruz.

Bu 2 kapalı yavrulu çerçeveyi arıları ile birlikte yeni boş kovana götürüyoruz.

Yeni oluşturulan kovana ana arıyı salıyoruz.

Ana ve 2 kapalı yavrulu arılı çerçeve ile yeni bir koloni oluşturuldu.

Eğer belirli bir süre sonunda arı mevcudu 2 çerçeveyi kaplayamayacak durumda ise, üretim kolonisinden arı silkeleyerek mevcudu çerçeveleri kaplayacak hale getirmeliyiz.

2 çerçevede bulunan kapalı yavruların sağlıkları için gözden kaçırılmaması gereken bir durumdur.

Bu yeni koloniye besleme kaplarından uygun olanı konulup, koloninin uçuş deliği minimuma indirilerek, akşam saatlerinde sıvı beslemeye tabi tutulmalıdır.


Ballı Baba'dan yeni oluşturulan kovan ile ilgili bir katkı...
Ana arıyı koyduğun yeni kovana arısı ile 2 çerçeve koymak yerine bir kapalı yavrulu çerçeve koy. İki çerçevenin arısını silkele, genç arı olmasına dikkat et. Yavrulu çerçevenin iki tarafına birer kabarmış boş çerçeve koy, ana arı yumurtlasın diye. Böyle olursa arıların çoğu orda kalır, genç oldukları için. Bir daha ki kontrolde arı ilavesi yerine çerçeve ilavesi yaparsın.

Ana arı memeleri üretim kolonimizde kalan çerçeveleri sıkıştırıyoruz.

8 çerçeveli bir koloni olduğunu varsayarsak; kalan 6 çerçeveden en dışta ballı polenliler ve ortada genelde açık yavrulular olacak şekilde düzenliyoruz.

Aynı şekilde diğer koloni gibi uçuş deliği daraltılarak, bu üretim kolonimizi de sürekli akşam saatlerinde sıvı beslemeye tabi tutuyoruz.

3. gün sonunda anasız kalan kolonide oluşturulmuş olan doğal ana arı memeleri temizlenerek arı sütleri kullanılmak üzere toplanır.

Bu üretim kolonisindeki açık ve kapalı yavrulu tüm çerçeveler üzerindeki arılar silkelenerek ve memeler tamamen temizlenerek diğer güçlü kolonilere verilir.

Üretim kolonisinde sadece 2 ballı / polenli çerçeve bırakılır. Genç işçi arı sayısı 2 çerçeveyi saracak arı sayısından çok fazla olacağından arı fazlalığı dikkat çekici düzeyde olacaktır.


Arı sütleri toplanan ve hiç yavrulu çerçevesi kalmayan 2 çerçeveli üretim kolonimiz ertesi gün yapılacak larva transferi öncesi akşamüstü tekrar sıvı beslemeye tabi tutulur.


Eğer elimizde arı sütü mevcut olsaydı;

Ana arı memeleri üretim kolonisi hazırlığı arı sütü elde etmek üzere hazırlanmasında, fark olarak;

8 çerçeveli bir koloni olduğunu varsayarsak; yeni oluşturulan boş kovana verilen 2 kapalı yavrulu çerçeve haricinde

kalan 6 çerçeveden en dışlardaki ballı polenli 2 çerçeve haricindeki açık ve kapalı yavrulu çerçeveleri arılarını silkeleyerek diğer güçlü kolonilere dağıtıyoruz.

Sonuç olarak 2 ballı/polenli çerçeve ve yaklaşık 6 çerçevelik arı mevcudu ile ertesi gün yapılacak larva transferine hazır hale gelen üretim kolonimizi akşamüstü 1/1 ölçekli sıvı beslemeye tabi tutuyoruz.


Güçlü ana arı memesi üretim kolonisi hazırlamalıyız.

Ana Üretim Kolonisinde Varroa Mücadelesi

Oluşturduğumuz ana arı memesi üretim kolonisinde hiç yavru varlığı kalmaması sebebiyle, tüm ergin varroalar işçi arıların üzerinde bulunmaktadır.

Bu varroalar ile çok kolay uygulamalarla mücadele edilebilmektedir.

En uygun yöntem olarak, kısa sürede etki gösteren uygulamalar yapılmalıdır.

Bu yöntemlerin en uygunlarından olan oksalik asit uygulamasını önerebiliriz.
Yavru faaliyeti olmadığından %5 çözeltili 30 ml. oksalik asit sprey şeklinde arıların üzerine püskürtülmesi şeklinde kullanılırsa çok daha etkili sonuç alınabilir.

Ayrıca Amitraz içerikli duman uygulamaları ve Perizin uygulamaları da kısa sürede etki göstereceklerdir.

Bu şekilde bir ana arıya sahip olursunuz.

Eğer varroa mücadelesi yapılmaz ise; hiç yavru faaliyeti olmadığından, larva transferi sonrası tüm varroalar ana memeleri içersine dolacaklardır.

Ana arının doğumu için geçen süre, varroaların üreyebilmeleri için yeterli zamanı vermese de ilk giren dişi varroaların yumurtlamaya kadar geçen sürede beslendikleri ana arı adayı larvalar sakatlanacaklardır.

Varroa mücadelesi sağlıklı analara erişmek üzere yapılması gereken uygulamalardır.

Ana arı memesi üretim kolonilerde larva transferi öncesi mutlaka varroa mücadelesi yapılmalıdır.

Anaç Koloni

Birçok kez duyduğumuz damızlık koloni kelimesinin, gerçekten çok tartışılır bir konu olduğunu hepimiz biliyoruz...
Ticari ana işletmelerinde kullanılan damızlık kolonilerin tespitinde ve devamlılığında kontrol mekanizmalarının ne kadar etkin çalıştığı konusunda şüphelerimiz hepimizde mevcuttur.

Bu konuda ayrıntıya girmeden, biz anaç koloni nedir ve nasıl tespit edileceğinden bahsedelim…

Elimizdeki tüm arı kolonileri içersinden elimizdeki verilere göre, gelecekte arzuladığımız koloni tipine en uygun 2 koloni hangisi ise anaç kolonilerimiz olacaktır.

Veya kendinize şu soruyu sorunuz…

Bu yıl en iyi 2 kolonim hangisi idi?

Vereceğiniz cevap sizi genellikle yanıltmayacaktır.

Anaç kolonilerimizi belirledikten sonra larva transferi için larva elde etmek üzere bir kaç değişik metot kullanılabilir.

Öncelikle transfer yapılacak larva tarifini yapmalıyız.

Ana arı yumurtladığı gün yumurta 1 günlüktür…

3. gün sonunda yumurta kabuğu eriyerek larvamız oluşur…
En küçük “C” kavramı ilk yumurta anından 3 tam gün geçtikten sonra oluşan en genç larva için kullanılmaktadır.
En genç larva seçilmesinin sebebi ise, çok daha fazla arı sütü tüketmesi gerekliliği ile alakalıdır.

En küçük “C” larvalar kolonide nerelerde bulunur?

Günlük yumurtaların yoğun olduğu çerçevelerde en küçük “C” larvalardan bolca bulabiliriz.

Değişik bir metot olarak; anaç kolonilerimize yumurtlaması için uygun kabarmış bir çerçeve larva transferinden 4 gün önce yumurtlama alanına verilerek ana arının yumurtlaması sağlanır.

4 gün sonra larva olmuş en küçük “C” larvalar rahatlıkla seçme işlemine gerek kalmadan transfer işlemine tabi tutulabilir.

5 çanak ve 5 balmumu memesine bir koloniden, diğer gruba diğer koloniden transfer hazırlığı öncesi işaretlenmiş ana memesi namzetleri

2 anaç kolonimizden eşit miktarda larva transferi yapılacak olup; özellikle bu larvaların nakledildiği memelerin bulunduğu yerler işaretlenecektir.

Bizler amatörler olarak ilk etapta hazırladığımız ana arı üretim kolonisinde yetiştirmek üzere, her 2 anaç kolonimizden 10 adet olmak üzere toplam 20 adet ana arı memesine larva transfer yapacağız.

Belirlediğimiz anaç kolonileri kontrol edeceğiz öncelikle…
Varroa konusunda eğer 4 günlük larvaları alırsak herhangi bir sıkıntı yok. Çünkü varroalar 5-6 günlük larvaların bulunduğu göze girerler.

Yine de genel varroa mücadelemiz ile ilgili bir şüphemiz var ise, anaç kolonileri de larva transferinden 1 gün önce varroa mücadelesine tabi tutmalıyız.

Ana üretim kolonisini hazırladığımız gün, anaç kolonilerimizi kontrol ederek en küçük “C” larvaların en çok olduğu çerçeveleri belirliyor ve işaretliyoruz.

Ertesi gün yapılacak larva transferinde bu işaretleme bize zaman açısından kolaylık sağlayacaktır.

Larva transfer malzemesi
Anaç koloniden larvaları, ana arı memelerine nakletmek üzere larva nakletme malzemelerine ihtiyaç duyacağız.

Bu amaçla üretilmiş birçok malzeme mevcuttur.

Çin kaşığı da denilen ucuz temin edilebilen bir malzeme transferimizi gerçekleştirmek üzere bize yeterli olacaktır.

Eğer elinizde bu tür malzemeler yoksa kendiniz ağaçtan tığ benzeri larvayı taşıyabilecek malzemeler üretebilirsiniz.


Diğer bir metot olarak öğrencilerin kullandığı büyükçe ataçların ucunu hafifçe ezip kıvırdıktan ve iyice zımparaladıktan sonra kullanabilirsiniz.

En kolay temin edilmesi ve kullanım kolaylığı açısından Çin kaşığı en güzel larva transfer aleti olarak görülüyor.

Sn. Murat Akın'dan bir katkı

Kurtçuk aktarma kaşığı olarak ta kullanılacak bir araçta ben belirteyim.Küçük balık olta iğnesini ocakta yumuşatıp düzelttikten ve istediğimiz şekle sokulduktan sonra iğnenin geri ucu ezilmiş olduğundan zaten kaşık gibi kullanılabilir. Plastik bir gövdeye takılınca orjinale yakın olur.

Ana Arı Memesi

8,5 – 9 mm. iç çapında ve 5 – 9 mm. iç yüksekliğinde ana arı memelerine ihtiyacımız olacaktır.

Kışın hazırlanmış memeler baharda karşınıza çıkar mutlaka.

Janter olarak adlandırılan ana arı üretim kitlerinin çanak tabir edilen parçaları bu amaçla rahatlıkla kullanılabilir.

Bu şekilde kullanılan janter parçaları kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Janter çanakları ahşap çıtacıklara balmumu ile tutturulup kolayca kullanılabilir.

Doğal olması açısından ana arı memelerini kendimiz yapabiliriz.

Bu tür ana arı memesi üretimi için elimizde bir ana arı memesi iç çapına uygun ağaç parçası bulmak yeterli olacaktır.

Uygun ölçülerde hazırlanmış değişik meme üretim çubukları

Ayrıca plastikten imal edilmiş seri ana meme şeritleri de kullanılabilir.

Çok uzun yıllar önce arı sütü üretimi için alınmış plastik memeler bu yıl denenecekler.


Balmumunu benmari usulü eritip, çubuğu içerisine çok az bal karıştırılmış soğuk suda ıslatıp, balmumu eriyiğinin içersine birkaç kez daldırıp daha sonra tekrar soğuk suya daldırdığımızda ana arı memelerimiz hazırlanacaktır.

Dipleri ve yükseklikleri soğuduktan sonra çakı yardımıyla düzeltilir.

Herhangi bir çubukla basitçe meme üretimi
Elimizde ana arı memesi olarak kullanacağımız materyalleri normal bir boş çerçeve üzerine monte edeceğiz.

Öncelikle bu iş için bir boş çerçeveye alt çıta uzunluğunda 2 adet çıta kademeli olarak 2 ucundan çivilenerek sabitlenir.

Bu çıtalar döndürülebilir olması larva naklinde kolaylık sağlayacağından, kenarlarından tek çivi ile çakılması tavsiye edilmektedir.

Ana memeleri daha önceden 2 x 2 mm. ölçülerinde çok ince çıtalara balmumu damlatma tekniği ile yapıştırılır.

Bu küçük çıtacıklara yapıştırılması ana memelerini daha sonra yapacağımız nakillerde kolaylık sağlayacaktır.

Küçük çıtalar üzerinde monteli ana memeleri yine balmumu damlatma tekniği ile 2 sıra halinde boş çerçeveye monte edilir.
Arılar balmumundan üretilmiş memeleri tercih ediyorlar.

Yapılan amatör ana arı yetiştirme çalışmalarında arıların balmumundan üretilmiş ana memelerine daha çok rağbet ettikleri gözlemlenmiştir.

Memelere larva transfer edilmeden önce, daha önce elde ettiğimiz arı sütünden çok az bir miktar memenin dibine bulaştırırarak zeminin ıslanmasını sağlıyoruz. Ayrıca larvaları transfer ederken mümkün olduğu kadar sütüyle birlikte almaya özen gösteriyoruz.

Arıdostlarının tavsiyelerinden...

*Hazırlanmış ana arı memelerini larva transferi yapmadan önce koloniye diplerine çok az bal koyarak 2-3 saat önceden verilmesi...

*Hazırlanmış ana memelerinin larva transferinden 1 gece önceden boş şekilde koloniye verilmesi...


(Bu 2 tavsiyeyi deneme imkânı bulacağımız günlere erişmek umuduyla)

Çiftleştirme Kolonisi

Ana arı memeleri kapandıktan sonra doğumun gerçekleşeceği ve çiftleşme uçuşunu gerçekleştireceği küçük kolonilerin bulunduğu kutulara çiftleştirme kolonileri denilmektedir.

Çeşit olarak en fazla olgu, çiftleştirme kutularında görülmektedir.

Çiftleştirme kutusu oluşturmak amatör ana arı yetiştirmede aslında en sıkıntılı bölümdür.

Bu konuda kişi kendi kararını verirken elindeki envanteri sorgulamalıdır.

Öncelikle normal ölçülerdeki çerçevelerin kullanılabileceği uygun kovancıklar tercih edilmelidir.

Bir standart kovanın 2, 3 ve 4’e bölünerek oluşturulan çiftleştirme kovanları kışlatma kolaylığı yanında oluşturulma esnasında daha pratik çözümler içermektedir.

Küçük değişik ebatlar içeren kutular ilk oluşturma esnasında amatör arıcılara gerçekten sıkıntılar yaşatmaktadır.
Ancak oluşturulduktan sonra kullanım ve taşıma kolaylıkları ile ileriki yıllar için pozitif değer katacaklardır.

Ana arı üretim kolonisindeki arıları bu amaçla rahatlıkla kullanabiliriz.


Standart çerçeveli çiftleştirme kolonisi hazırlama
Çiftleştirme kolonisi oluşturmak için herhangi bir koloniden 2 ballı polenli standart çerçevenin işçi arılarıyla birlikte ayrılmasıdır.
Oluşturulan kolonide yavrulu hiç çerçeve bulunmamalıdır.

Tarlacıların eski yerlerine dönmesi ya da dönmemesi kararı sizler tarafından verilmelidir.
Eğer tarlacı arıların dönmesine izin verdi iseniz, çiftleştirme kolonisine ekstradan arı silkelemelisiniz.

Tarlacıların dönüşünü engellemek isterseniz koloni uçuş deliğini kapatmalısınız. Bu işlemi yapacaksanız, koloniye sıvı besleme uygulamalısınız. Ancak koloni uçuş deliğinin kapatılması tavsiye edilmemektedir.

Ana arısız ve ana arı yetiştirmeye uygun yumurta bulamayacak olan bölünmüş genç işçiler anasızlık hissedecekler ve verilen ana memesini kabul edeceklerdir.

Küçük çerçeveli çiftleştirme kolonisi hazırlama
Birçok değişik modeli olan küçük çiftleştirme kutularının ilk oluşturulmasında sıkıntılar ile karşılaşılmaktadır.

Elimizde küçük çerçeveler için kabartılmış petek bulma güçlüğü başta gelen problemlerdir.

Standart bir çerçevede bulunan kabarmış peteğin kesilerek, küçük çerçevelere pamuk ipliği veya ambalaj lastikleri ile tutturulması ile aşılabilir.


Elimizde daha önce oluşturulmuş kutu var ise, bu kutulardan ilk oluşturma esnasında çerçeve transferi de yapılabilir.

Küçük kutulara işçi arılar, herhangi bir güçlü koloniden arı silkelenerek oluşturulabilir.

Tarlacıların geri döneceği hesabıyla, ilk oluşturma esnasında çerçeveleri kaplayabilecek miktarda biraz fazla işçi arı silkelenmelidir.

İlk ana çiftleşip döndükten sonra bir müddet bu kolonide yumurtlaması sağlanarak, çiftleşme kutusunun döngüsüne yardımcı olunmalıdır.

Bu tür çiftleştirme kutularında arılar rahatlıkla kışlatılabilir.

Sıvı / Katı Besleme Ürünleri

Sıvı besleme yapmak üzere hazırlanabilecek ürünlerin çeşitliliği yanında amatör ana arı yetiştirme esnasında kullanılacak en uygun ürün, kendi ballarımızdan yapacağımız bal şerbetleridir.

Kendi ballarımızı tercih etme sebebi olarak hastalıklara karşı bir korunma metodu olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Ancak bal şerbetinin hazırlanması ve kıvamının tutturulması için birkaç deneme yapmanızda fayda vardır. Eğer bal şerbeti yapmakta sıkıntılarınız var ise 1 / 1 oranında hazırlanmış şeker şurubu ile ana arı memesi üretim kolonisini sıvı beslemeye tabi tutmalıyız.

Katı besleme ürünü olarak ise; yine kendi ballarımızdan pudra şekeri karışımı ile yapacağımız kekleri önereceğiz.

Eğer elinizde mevcutsa donmuş balda kullanılabilir, ancak yaydığı koku sebebiyle keke göre yağma riski daha yüksektir.

Kekler çiftleştirme kutularında devamlı olarak kullanılacaktır.

Hiçbir zaman unutmayınız ki çiftleştirme kutularını sadece katı beslemeye tabi tutmalısınız.

Sıvı beslemeye tabi tutulacak, savunma sistemini bile kuramayan zayıf çiftleştirme kutuları yağmaya maruz kalarak yeni doğacak memenin bozulmasına, yeni çıkmış ananın öldürülmesine ve hatta çiftleşme uçuşundan dönmüş yumurtlayan ana arıların bile öldürülmesine sebebiyet verebiliriz.

Ana Arı Kafesi

Ana arıları kontrol altına almalarda ve ana arı nakillerinde kullanılan birçok çeşidi olan ana arı kafeslerinden mutlaka tedarik etmeli veya imal etmeliyiz.

Ana arı kafeslerinde dikkat edilmesi gereken bir konuya dikkat çekeceğiz.

Ana arı kafesinin kek konulan bölümünde kullanılacak kekin mümkün olduğu kadar katı ve eriyerek akmayacak şekilde hazırlanması gerekir.

Ayrıca ana arı kafesine konulacak işçi arılar en genç işçi arılardan seçilmelidir.

Uzun süre kafeste kalacak ana ve işçi arıların su ihtiyaçlarını karşılamak üzere uygun zamanlarda su damlacığı verilmelidir.

Kafese konulan arılar kesinlikle direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Ana arıların verileceği kolonilerin hazırlandığı esnada ana arıların uygun olmayan yerlerde bekletilmesi ile çok üzücü ana arı ölümleri ile karşılaşabiliriz.

Acele etmeyerek öncelikle ana arıların bulunduğu kafesleri emniyetle bölgeye koyarak hazırlıklarımızı yapmaya özen göstermeliyiz.

Tabi ki kafesler kolonilerde uzun süre bırakılmamalıdırlar.

Erkek Arılar

Ana arıların doğumu sonrası en bilinmeyen süreç çiftleşme uçuşu olarak görülebilir.

Çünkü kovan dışında havada gerçekleşecek bu uçuş için amatör arıcılar olarak yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok ilk etapta.

Uzun süre arı sütü ile beslenmiş ve iyi anaç kolonilerden ürettiğimiz analarımız, umarız ki helal süt emmiş iyi koloni erkek arılarından bulurlar.
Bizlerin erkek arılarla ilgili dikkat etmemiz gereken husus uygun zamanda ana arı yetiştirmekten öteye pek geçemeyecektir.

Ana Arı İşaretleme

Ana arıların kovan içinde daha kolay bulunabilmeleri ve yaşlarının takibi için birçok işaretleme yöntemi kullanılmaktadır.

Amatörce yetiştirilmiş ana arılarda işaretleme malzemesi olarak işaretleme kalemi kullanılabilir.

Ancak genç anaları işaretler iken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ana arının yumurtlamaya başladıktan ve yumurtalarının kapanmasını bekledikten sonra işaretlenmesidir.

Çiftleşme uçuşuna çıkmamış bir ananın, boyanması sonucu işçi arılar tarafından öldürülmesi gibi istenmedik durumlarla karşılaşabiliriz.

Final

Daha önceki yazılarda tanımlanmaya çalışılan uygulamalardan bahsetmeden kısaca toparlayarak, yazı dizisini sonlandıracağız.

İşte 2008 baharda uygulamayı planladığımız takvim...

Takvimin uygulamalarında sarkmaların olması çok doğaldır. Ancak start anı olarak bu takvimi kullanmayı düşünüyoruz.


***Ana arı memeleri üretim kolonisi oluşturuyor ve sıvı beslemeye tabi tutuyoruz.

***Belirlenen anaç kolonilerden 20 adet larva transferini yapıyoruz. Sıvı beslemeye devam ediyoruz.

Güçlü ana arı memesi üretim kolonisinin memeleri kabullenmiş hali.
Arılığa gidişe imkânımız varsa 2 gün daha sıvı beslemeye devam edip, tutmayan memelere tekrar larva transferi yapıyoruz.

Eğer bu süreçte arılığa gitme fırsatı buldu isek, tutmayan memelere tekrar transfer yapılırken; tutan memelerden istediğiniz miktarda memeden arı sütünün üst kısmında bulunan larvayı alıp atın ve yerine yine anaç kolonilerinizden en küçük “C” larvalardan transfer yapınız.
Bu durum takvim sürecini uzatmakta olup; daha fazla arı sütü tüketimi ile daha güzel analar elde edebiliriz.
Ben bu tip ana arılara “Çifte Kavrulmuş” deyip geçiyorum.

*** Çiftleştirme kutularını hazırlıyoruz. Kek ile beslemeye başlıyoruz.

***Ana arı memelerini çiftleştirme kutularına veriyoruz. Kek takviyesi yapıyoruz.

Çiftleştirme kutularına veya ruşetlere arı temini için en iyi kaynak ana arı memesi üretim kolonisidir.
Zaten anasızlığa alışmış ve sayıları bir hayli fazla olan işçi arıları rahatlıkla kullanabiliriz.

Nakledilmeye hazır ana arı memesi

Ana arı memelerini naklederken kesinlikle yan veya ters çevirmiyoruz. Aksi halde analar meme içersinde ölebilirler.

İlk kabul edilme görüntüleri

*** Ana arıların doğumlarını ve çiftleşme uçuşlarını, katı beslenmelerini ve en sonunda yumurtlamalarını takip ediyoruz fırsat bulduğumuz günlerde, üstelik zevkle…

Bir hayli yol kat edilmiş memeler

Ahşap çıtacığa monteli ana arı memesinin kutuya verilmesi
Janter aparatlarında bir ana memesinin transferi

artık beklemedeyiz.

İşte güzel bir sonuç.

İşte ürünümüzün doğum sonrası ilk hali...

***Ana arılar yumurtladıktan sonra yumurtaların kapanmasını bekliyoruz ve işaretledikten sonra uygun ana arı verme teknikleri ile yaşlı kolonilerimizin analarını değiştiriyoruz.

denizakvaryumu 13-11-2008 08:50

Hangi Saf Irk veya Melez Ana Arı Kullanılmalı?

Arıcılık yapılan bölgenin iklimi ırkın seçiminde çok önemlidir. Kafkas ve Karniol ırkları soğuk ve karlı geçen kış aylarına dayanıklı olmasına karşın, İtalyan ırkı kışı daha ılık geçen Akdeniz iklimine uygundur. Lokal ırklar ve bunların ekotipleri ise biyolojilerini bölgelerinin iklim ve flora yapısına endekslemiş olduklarından bu bölgelerin dışında çoğu kez başarılı olamamaktadırlar.

Örneğin Muğla arısı olarak bilinen arı, biyolojisini Eylül- Ekim aylarında Basra böceğinin salgısına endekslemiştir. Bu arı içgüdüsel olarak bilmektedir ki, Eylül - Ekim aylarında Basra böceğinin salgısından bal yapabilir. Yaz aylarında topladığı nektarı ağırlıkla yavru çoğaltmakta kullanır. Muğla arısı bu davranışı ile çam balı alanlarında başarılıdır. Ancak bu arı Orta Anadolu veya Doğu Anadolu gibi yörelere götürülüp buralarda arıcılık yapmaya teşebbüs edildiğinde sonuç alınamamaktadır. On binlerce yıldır sonbaharda çam balı üreten Muğla arısı, bu içgüdüsel davranışla sonbahara yavru mevcudu yüksek kolonilerle girer. Sonuçta koloni götürüldüğü bu bölgelerde Basra böceği salgısı olmadığı için bal yapamaz. Sonbaharda bal toplayamayan koloni aşırı soğuk ve uzun bir kışa maruz kalınca, koloninin kalabalık olan arıları zaten az olan bal mevcudunu kısa zamanda tüketir ve aç kalırlar. Aç kalan koloniler kış aylarında ölürler.

Türkiye arıcılığı bu gerçeği çok acı bir şekilde yaşamıştır. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu kırsalına son 20 yılda dağıtılan yaklaşık 700 bin kolonin tamamına yakını ölmüştür. Ölümlerin en önemli nedeni bu adaptasyon problemidir.

Bir başka örnek de Rhodadendron bitkisinin yoğun olduğu Karadeniz Bölgesine dışarıdan getirilen başka ırk arıların yaşayamamasıdır. Rhodadendron bitkisinin insanlar için de toksik olan ve mahallen deli bal tabir edilen nektarı, bu nektara alışık olmayan arıları olumsuz etkilemekte, hatta onların ölümüne neden olmaktadır.


http://www.macahelas.com/Proje/HangisiKullanilmali.htm

denizakvaryumu 13-11-2008 08:52

İç Anadoluya, saf kafkas ana mı, yoksa karniol ana mı uygundur?

blank 04-04-2009 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 315182)
İç Anadoluya, saf kafkas ana mı, yoksa karniol ana mı uygundur?

bu sorunun cevabını bulabildiniz mi?

muğla ırkı izmir için uygunmudur ? İtalyan arısı dahamı uygun acaba ?

apis_mellifera 04-04-2009 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 315182)
İç Anadoluya, saf kafkas ana mı, yoksa karniol ana mı uygundur?


çok eski sorular galiba ana bu linkteki yazıyı ilgiyle okursanız fikir sahibi olursunuz diye düşünüyorum


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024