agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Arıcılıkla uğraşanlar : fahrikucuktas (http://www.agaclar.net/forum/aricilik/10575.htm)

fahrikucuktas 02-10-2008 11:13

Siparişlerinizi buradan verebilirsiniz.

Tamamen doğal tahlil belgeli Erzincan balı

Sorularınızı ise burada cevaplamaya çalışırım.

kızılhisar 05-10-2008 19:02

Arıcılıkla uğraşanlar : fahrikucuktas
 
karakovan toprak kovanlı, karakovan ağaç arasındaki fark nedir.

denizakvaryumu 05-10-2008 20:54

Sn.fahriküçüktaş,

benim de bir kovan yeni sistem karakovanım var.

Merak ettiğim sakkaroz oranını nerede tahlil ettirdiniz?Bu tahlil sonucunu burada belgelemeniz mümkün mü?

Kovanlarınızın resmini burada yayınlarsanız ve arıcılık bölümüne de katkılarınız olursa seviniriz.(örneğin hastalıklara karşı ne önlem alıyorsunuz?)

fahrikucuktas 06-10-2008 12:44

karakovan
 
Karakovan balını diğer ballardan ayıran özellik içinde hazır balmumu olmaması ve arının peteğini kendisi örmesidir.Karakovan balınında sahtesi olur.Karakovan balı diye saf bal anlamı çıkmaz.Kendi fenni kovanınızda bile çerçeveye balmumu takmadığınız takdirde karakovan özelliklerine sahip bal alabilirsiniz.Karakovan balında petek gözleri daha iridir.Ayırtedici özellik en başta budur.
Karakovan üretimimizde 2 tip kovan kullanıyoruz.Birincisi tahtadan yapılan özel el kadar peteklerin oluştuğu ağaç kovanlar,diğeri toprakla sıvalı sepet kovanlar.
Arı oğul halinde bu kovanlara aktarılır ve sene sonuna kadar müdahale edilmeyip sezon sonunda balı alınıp arı diğer kovanlara aktarılır.
Bu balımızda tahlilli ve 0.75 sakkoroz değerinde %100 doğal ve saf bir baldır. Kesilip 1-2 kğ lık ambalajlara yerleştirilip şoklanır.Şekerli bal şoklanınca özelliğini kaybeder.Beton gibi olur.

seren 06-10-2008 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siboş (Mesaj 292969)
Hakiki bal yemek gerçekten çok isterimiPiyasadaki balların hiç biri gerçek değil, sağlam bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre bal ateşte yanmazmış, ben o yüzden aldığım balların hepsini deniyorm.En pahalıya gerçek bal bile deseler hepside yanıyo onların da lezzeti çok güzel ama kim bilir hakiki balın lezzeti nasıldır......
Fahrikucuktas sizinde dediğiniz gibi işte hakiki bal yemeden bal yedim demeyin ben bal yemedim mesela.

Gerçek balı ayırt ederken kibrit çöpünü bala bulaştırın.
Yanarsa gerçektir, yanmazsa şekerli baldır.
Arı çiçekleri dolaşırken önüne konulan tasın içindeki şeker şerbetindende alır ve bal yapar. Baldaki şeker içinde bir miktar su bulundurur. Kibrit suda ıslanır ve yanmaz. Şeker olmayan balda suda olmaz ve kibrit yanar.
Bu yöntemi tarım bakanlığının kursunda 30 senelik öğretmen balcıdan öğrendim
Arının kendi yaptığı petek ağızda erir, suni balmumu gibi olmaz.
Ayrıca gerçek bal genizde hafif bir yanma yapar. (yöreye ve çiçeğe göre değişebilir)

Buradaki amacım bir yanlış anlamayı veya bir yanlışı düzeltmek.
Antalya'da oturuyorum. Sanayi sitesinde dükkanda hiç arı/kovan olmadan glikozdan veya şekerden bal yapıyorlar. İçinede petek parçaları ve bal kokusu veren kimyasal ilaç atıyorlar. 3 kilosu 10 ytl.
Ucuz etin suyu acı olur. Sağlığımızıda bozar.

denizakvaryumu 06-10-2008 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seren (Mesaj 294554)
Gerçek balı ayırt ederken kibrit çöpünü bala bulaştırın.
Yanarsa gerçektir, yanmazsa şekerli baldır.
.

Hımm bendeki bala hemen bu yöntemi deneyeyim.

Teşekkürler.

denizakvaryumu 06-10-2008 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seren (Mesaj 294554)
Arının kendi yaptığı petek ağızda erir, suni balmumu gibi olmaz.

Burası önemli,
çünkü bazı balcılar, petekli bal satarken, arının peteği kendisinin yaptığını söylüyorlar, oysa peteği yediğinizde ağzınızda sakız gibi kalıp hiç erimiyor.

denizakvaryumu 06-10-2008 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fahrikucuktas (Mesaj 294517)
Karakovan üretimimizde 2 tip kovan kullanıyoruz.Birincisi tahtadan yapılan özel el kadar peteklerin oluştuğu ağaç kovanlar,diğeri toprakla sıvalı sepet kovanlar.

Kovanların resmini hiç çekmediniz mi?

Ağaç kovanlarda kaç çıta koyuyorsunuz? Nerede yaptırdınız?

Varrao ya karşı nasıl önlem alıyorsunuz?

fahrikucuktas 06-10-2008 18:10

4 Eklenti(ler)
sayın deniz akvaryumu ;
tahta kovanlarım deneyim sonucu oluştu diyebilirim.

Şöyleki ,büyük tip tahta kovanları yaylaya nakliye esnasında petekler sıcak ve sarsıntıdan parçalanıyordu. (Tel olmadığı için)

Küçük ve arı istedikçe ilerleyen uzun küçük karakovanlar oluşturdum. şimdi parçalanma olmuyor.

Eklenti 49162

Eklenti 49163

Küçük 10 cm ye 5cm ebatlarında kalınlığı 5 cm olan küçük peksimet karakovan dalaklar oluşuyor.Ve küçük olduğu içinde bunlar hem dolu hemde kırılma yaralanma olmuyor. Verim diğer kovanlara göre az oluyor ama kalite süper...

Eklenti 49164

Eklenti 49165

denizakvaryumu 06-10-2008 20:30

10 cm x 5 cm dalaklar gerçekten ilginç.

Kovanın boyu eni ne kadar? Kışın bu kovanda arılar kalabiliyor mu?

fahrikucuktas 07-10-2008 06:24

eni 25 cm boyu 1 mt arası arıları güzün diğer kovanlara aktarıyoruz...

ahmeter 09-10-2008 11:49

kargo
 
Fahri bey filo kargoda bulamadım ilgilenirmisiniz

malina 09-10-2008 12:34

9 nolu mesaja fotoğraf ekledim.

Sizin yükleyememenizin nedeni fotoğrafların çok büyük olması... 70 kb dan büyük fotoğraf yükleyemezsiniz. Bunun için fotoğraf genişliğini 600 piksel civarına düşürmeniz gerekiyor.

Doğal Doğa 09-10-2008 12:51

Ben 6 ay önce erzurumdan süzme bal getirtmiştim. Banada bu işi bildiğini bildiğim arkadaşlarım balı kibrit çöpüne bandırıp çakmakla yakmamı söylediler. Bende aynını yaptım ve ucu ballı kibrit çöpü yanmadı. Sonra aynı deneyi marketten aldığım bala yaptım tahmin ettiğiniz gibi hemen yanıverdi sanki içinde kimyasal yanıcı bir şeyler varmış gibi hayretler içinde kalmıştım..

denizakvaryumu 09-10-2008 13:15

Sn.fahrikucuktaş

resimleri gördüm, gerçekten iyi iş başarmışsınız.

Petekler muhteşem gözüküyor.

Arı kovanlarınız sabit mi gezici mi?

Bulundukları yerlerde hangi çiçekler var?

denizakvaryumu 13-11-2008 15:54

Yeni resimler ne oldu Fahri Bey ?

fahrikucuktas 12-12-2008 16:23

bilgi
 
sayın denizakvaryumu yeni resimleri yeni sezonda gönderelim artık.Malum arılar içeride yarısıda samsun da .Bu yıl çok resim istenildiği için yeni sezonda bol foyoğraflı geçecek.
Yaylamız 2 adet biri erzincan kemah ilçesinin 3 000 metre yükseklikte ve çok farklı çiçeklerin bulunduğu bir yayla.Binlerce değişik tür çiçek var ve bunların çiçeklenme devreleri farklı farklı.hindiba,ballıbaba,kantaron,kekik geven,sığırkuyruğuen etkin ve faal olan çiçekler...en önemliside yerleşim yeri olmaması...arılığa cep telefonu ilede kimseyi koymuyorum...

MSaygin 25-12-2008 10:28

Fahri Bey,

Bir arkadaşım arcılığa çok meraklandı, ciddi bir şekilde işe girişmek istiyor, ben sizden bahsettim, işe girişmeden Fahri Bey'e de sorular soralım dedim.

Öncelikle kovan alırken dikkat etmesi gerekenler nedir, nereden almalı?

Arı alırken de dikkat edilmesi gerekenler neler, kısaca yazabilir misiniz?

Adana'da yapacak arıcılığı.

fahrikucuktas 26-12-2008 19:49

Arıcılık yapacak arkadaşa ilk tavsiyem yapacağı yere uygun arı cinsini seçmesi.

fahrikucuktas 26-12-2008 19:50

Ayrıca hangi tür arıcılık yapacağını(organik,petk,süzme,gezginci)belirlemesi ve kapasitesini belirlemesi.

fahrikucuktas 26-12-2008 19:51

Ayrıca ve bence en önemlisi flora kaynaklarını tanıması ve bunlara ulaşabilmesi çok önemli.

fahrikucuktas 26-12-2008 19:52

Kovan ve arı tercihi ise yapacağı üretim tarzına göre belirlemeli ve malzeme teminini ona göre yapmalıdır.

fahrikucuktas 26-12-2008 19:54

Bir arıcının en önemli sermayesi tecrübesidir.Tecrübesini ilgi ve isteklere göre yeterince ayarlarsa en zevkli işi oluşturur.

nariçi 26-12-2008 20:14

Sayın M Saygın, Adana'da arıcılık konusu Kozan'ın kuzeyinde Feke Tapan yöresinde yaygın ve yoğun şekilde yapılmaktadır, Oranın tecrübesi arkadaşınıza daha uygun gelir.

Bende iki kovan edinmek istiyorum ama karakovan olursa daha iyi diye düşünüyorum.
Bir defa denedim. Bahçede ki ağaca bir oğul kondu onu aldım, bir de yolboyundan ormanda meşe dalında bir oğul gördüm onuda aldım aynı baharda. İki tane dörder tane 20 cm.lik genişlik 1 m. boyundaki tahtaları çakıp içine koydum bir kaç ay çok güzel çalıştılar. kendi arılarınızı seyretmek güzel oluyor. Daha sonra birinin arkasından sıçan girdi. Güzel de petekler yapıyorlardı, beyaz bal çıkıyordu. Diğeri nakilden dolayı koyacak yer olmadığı için yeni yerinde güneşte kaldı. Sıcaktan öldüler.

Şimdi yeniden bahçe de çok uygun olarak, iki kovan olsa iyi olacak.

MSaygin 29-12-2008 10:44

Cevaplarınız için teşekkür ederim, kendisine ileteceğim Fahri Bey.
Flora kısmında şöyle bir şey söylenmiş kendisine, "siz arının çevresine ne kadar yakın bir habitat kurarsanız, arılar o kadar yakın çevrede kalır" Buna göre kendisi bir bitki ortamı yaratmak istiyor kovanların çevresine, çiçekler ekecek vs. Bu doğru bir yol mudur, arı böylece belli bir çap içerisinde tutulabilir mi?

nariçi, size de çok teşekkürler.Yakın çevreyi geziyor zaten, Feke'yi de söyleyeceğim kendisine.Siz bayağı bir yol almışsınız aslında çalışmanızda, umarım devamını getirirsiniz.

denizakvaryumu 29-12-2008 11:01

Arı en fazla 2,5 - 3 km uçar.Bu nedenle bu çapta kalmak kaydı ile bitki ortamı oluşturulabilir.

Buna en iyi örnek, arı otu , ayçiçeği tarlaları ya da narenciye bahçeleri.

nariçi 29-12-2008 11:39

Benim bildiğime göre arılar kovandan itibaren 5 km. uzaklaşabilirler bu da 10 km lik bir daire çapı demektir. Arıcılık projesi uygulattırırken arıcıların bilgisi böyleydi, literatürde de okudum yanılmıyorsam.;)

denizakvaryumu 29-12-2008 12:50

http://www.etae.gov.tr/yayin-ek/cift...-ciftcibro.pdf

3 km. olayı organik arıcılıktan aklımda kalmış.

kamil35 22-01-2009 00:43

İzmir' deki arıcı arkadaşlar havalar çok güzel gidiyor. Şuruplama yapabilirsiniz. Koyu ve az miktarda.. Ben 15 ocak ve 20 ocak tarihlerinde iki defa şurupladım. 15 ocakta arılarda günlük yumurta vardı. 20 ocakta yaptığım kontrolde kapalı yavruya rasladım. Arılarım şuanda Bayındır'da, turp otları açmaya başladı. Az olsa da bal ve polen geliyor.

kamil35 22-01-2009 00:47

Nisan ayı başında satılık arılarım olacak. Torbalı'da oturuyorum. Arı ihtiyacı olan arkadaşlara yardımcı olabilirim. Kovanlı ya da kovansız arı satılır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024