agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-07-2008, 12:12   #1
Ağaç Dostu
 
dah-lia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: kayseri
Mesajlar: 236
Arı Irkları

sayın denizakvaryumu ana arıda en önemli husus kafkas ırkı ana arı olmasıdır
kafkas ırkı ana arıyı başka bir arı cinsinden arıyla eşleştirmemek için ya labaratuar ortamında **** lokal bir arazide yani kafkas ırkı arı çeşidinden başka arının olmadığı bir yerde üretmeniz lazım böyle yerlerin dişındaki alanlarda üretilen ana arılar hep melez olur. melez arı ve saf kafkas arısındaki farkta bal toplama mevsiminde belliolur ibre hep kafkas arısındadır

dah-lia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 13:44   #2
Ağaçsever
 
halilhadim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 39
Selçuk Üniversitesi öğretim elemanlarının Hadim'de 2003 yılında yaptıkları bir araştırmada , kafkas ve yerli ırk arasında kışlama kabiliyetleri ve bal verimi açısından önemli bir fark olmadığı görülmüş. Benim iki kovan var. Birisi kafkas. Her sene mayıs ayında ana kaybediyor. Yeni anayı da kabul ettirmesi çok zor oluyor. Açıkçası ben kafkasın önemli bir farkını göremedim. Yaklaşık 8 yıldır arıcılıkla amatörce ilgiliyim. Mevsimin iyi olduğu yıllarda kafkas ve yerli ırk arasında pek göze görünen bir fark olmadı. Diğer yıllarda da olmadı.

halilhadim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 14:09   #3
Ağaç Dostu
 
dah-lia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: kayseri
Mesajlar: 236
sayın halilhadim tema vakfının artvin machael deki arıcılık istasyonunun yapmış olduğu çalışmalar incelendiğinde aradaki fark açıkça görülüyor

dah-lia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 00:14   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Yerli ırk arı derken bu arının ismi var mı?

Muğla arısını biliyorum ...Ama Ankara-Konya-Kayseri soğuklarına dayanıklı yerli arının ismi nedir bilmiyorum, bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Bir de yerli arının haricinde Ankara şartlarında kafkas arısı uygun mudur? Soğuklara dayanıklılığı nasıldır ve en önemlisi uysal mıdır tamam başlıksız çalışılmaz ama hiç olmazsa ellerimizi şişirmeyelim

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 01:36   #5
Ağaçsever
 
halilhadim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 39
Araştırma da yerli ork olarak geçiyor. Sanırım muğla arısı kast edilmiştir. Kışlama konusunda yaşadığım tecrübeler var. Beneim ustam, arı soğuktan ölmez der. Biz geçmiş de,Konya-Hadimde 2,5 metre karın altında arı kışlattık. Bence, Kışlama da en önemli husus, sonbaharda varrova mücadelesi ve sonbahar teşvik beslemesidir. Kışa güçlü olarak giren koloninin bahara çıkması beklenir. Bizim arıcılığımız ömatörce. Başarının anahtarı da dört. Genç ana, ilkbahar beslemesi, hastalıklara karşı koruma tedbirleri ve sonbahar teşvik beslemesi. Saldırganlık da bence arıyı çok rahatsız etmemek önemli. Yani günlük yumurtayı gördükten sonra, illa anayı bulayım diye arıyı boşu boşuna tedirgin etmeye gerek yok. Zaten sorunu olmayan koloni eğer sık sık da açılıp rahatsız edilmiyorsa, uysal oluyor. Gözlemlerime göre saldırganlığı artıran bir diğer etken, baharda şurupla birlikte verilen arı vitamini. Ben üç yıldır vitamin vermiyorum. İki kovanım da bahçemde şu an. Yani şehirin içinde, bu güne kadar kimseye zarar vermediler. yaklaşık 7 senedir arıyla haşır neşirim, hâlâ eldiven kullanırım. Çünkü arıdan çok korkarım. Sadece bir oğul alımında, maskesiz ve eldivensiz olarak müdahele etmek mecburiyetinde kaldım. En fazla üç- beş iğne yedim oğulu yeni kovanına alırken, hepsi bu.

halilhadim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 01:40   #6
Ağaçsever
 
halilhadim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 39
Saldırgan ırk varmıdır. Evet. eskilerin kılıç arı olarak tabir ettikleri bir ırk var. Saldırgan mı diye sorarsanız, saldırgan ne kelime, çoban köpeğinden farklı yok. Böyle bir kovanım vardı. Hemen anasını imha ettim. Başka bir kovandan günlük yumurtalı petek verdim. Yeni ana çıktı ve saldırganlık nisbeten azaldı. En sonunda o kovanı ustama hediye ederek nihai çözüme ulaştım.

halilhadim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 09:48   #7
Ağaç Dostu
 
dah-lia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: kayseri
Mesajlar: 236
arı ırkları

sayın deniz akvaryumu muğla arısı bizim iç anadolu bölgesine uygun bir arı çeşidi değil muğla yöresine ve çevresine uygun en büyük özelliğide çok çabuk çoğalması bu arı çeşidi daha çok muğla ve yöresinde çam salgı balı için kullanılır
iç anadolu bölgesinde verimi düşüktür
gezginci arıcılık çoğalınca iç anadoluya özgü arı çeşitleri hep melezleşti o yüzden türkiyede sadece kafkas ırkı saf kaldı diğer çeşitler hep melezdir.
saf kafkas arısı sakindir bal verimide yüksektir iç anadoluya uygundur ben çocukluktan beri arı ileuğraşırım kendime ne kadar güvensemde yinede eldivensiz ve maskesiz bakmam bilhassa erken ilkbahar ve sonbaharda çünkü bu mevsimlerde doğada nektar akışı kıt olduğundan kovan içindeki balı korumak için arılar biraz agresif olurlar

dah-lia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 10:04   #8
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
Kafkas ırkı serin bölge ve kışın bal verimi yüksektir. Yazın ise serin yerde iyidir. Ege ırkı yaz kış çalışır. Hortumu daha kısa olduğundan bazı bitkilerden bal alırken zorlanır. Ancak bence bu zorlanma sonucunda polen bulaşması fazla olmakta bu da bitki döllenmesinde iyi netice vermekte. Dayanıklı arı cinsi arıyorsanız karniyol ırkını araştırın.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 10:16   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 206
Aslında saf Anadolu arısı çok kanaatkar bir arıdır. Kışın çok sert kışlara dayanabilir. Azbir besinle kışı atlatabilir. Orta Anadolunun bitki örtüsüyle uyumludur. Haziran sonuna kadar ballıklarını doldurabilir. Haziran sonundan itibaren otlar kuruduğundan nektar akışına bağlı olarak yumurta miktarını düşürür. Muğla arısı ise çam balı yaptığından yaz sonuna doğru bile yumurtlama miktarını düşürmez.Koloni büyümeye devam eder.

zooteknist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2008, 17:13   #10
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Beş yıldır arıcılıkla uğraşıyorum şuan 41 kovanım var. Bizim arılar muğla ırkı diğer ırkları pek tanımıyorum. Torbalı'da bu ırk 12 ay boyunca yumurtayı kesmiyor diyebilirim. Ananın dinlendiği bazı dönemler hariç. Arkadaşların yazdığı gibi çok hızlı ürüyor. 2006 baharı çok güzel geçmişti. 3-4 çıta ile kıştan çıkan arılarım.Tabi analar gençti. 30 günlük bir süre içinde kata çıkmış ve beni hayrette bırakmışlardı. Ocak 2007 de bir arkadaşa iki kovan arı sattım. Hava güzeldi ve arı o gün uçuyordu. Dokuzar çıtalık iki arıda da günlük yumurta vardı. Muğla ırkı nufus güçlü olur ve besin bulursa Ege'de yavruyu sürekli yapıyor.

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 23:26   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-05-2008
Şehir: girne
Mesajlar: 39
sevgili dostlar,sizleri yeni farkettim,mesajların hepsini de okuyamadım ama bir selam mahiyetinde bazı deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.yanılgılarımı lütfen düzeltin.doğal olarak benim gözlemlerim bulunduğum yer kıbrıs içindir. kafkas ırkı bana göre oldukça uysal bir ırktır.onu rahatlıkla şehir içerisinde avlunuzda tutabilir,maskesiz balını alabilirsiniz. kısa zamanda çok bal toplar.ancak çok sıcaklarda (bulundugu yere göre ) bal toplamadan vazgeçebilir.kışın kıbrıs arısına gore yavrulama oranı düşüktür.ancak baharda çok çabuk çoğalır.çok sokucu kılıç arısından bahsetti bir arkTadaş bizimde burda kullandığımız isim aynidir veya ingiliz arısı dıyoruz öldukça sokucu bir arı cinsidir verimi yüksek ve çok oğul verir.o arılıktayken siz arılığa maskesiz giremezsiniz.hastalıklara çok dayanıklıdır.diğer arı ırklarıyla çalışmadım. ancak bizim yerli arısı dediğimiz kıbrıs arısından sizlere bahsedeyim. kıbrıs arısı sıcak iklime dayanıklı çok oğul veren.hastalıklara dayanıklı hırçın sayılabilecek bir arı cinsidir. bal verimi de oldukça iyidir. ancak mart,nisan aylarında oğul verdiği için verim düşer kıbrıs arısı oğul vermeye karar verdiği zaman onu oğuldan vazgeçirmek için çok uğraş ister.ancak bir de şu var dünyada nekadar saf ırk kaldi .kıbrıs için konuşacak olursak nisan ayında adadaki koleni sayısının büyük bölümü güzelyurt narenciye bahçelerine taşınır. haziranda tekrar herkes bölgesine veya dağa tülümbe balına(kekik türü bir süpürge otudur) kıbrıs arısı dıyoruz ama burda hertürlü arı cinsi var. bunlar birbirlerinden etkıleşmezlermi.

ulus-barut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 15:53   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-04-2009
Şehir: aydın
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ulus-barut Mesajı Göster
sevgili dostlar,sizleri yeni farkettim,mesajların hepsini de okuyamadım ama bir selam mahiyetinde bazı deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.yanılgılarımı lütfen düzeltin.doğal olarak benim gözlemlerim bulunduğum yer kıbrıs içindir. kafkas ırkı bana göre oldukça uysal bir ırktır.onu rahatlıkla şehir içerisinde avlunuzda tutabilir,maskesiz balını alabilirsiniz. kısa zamanda çok bal toplar.ancak çok sıcaklarda (bulundugu yere göre ) bal toplamadan vazgeçebilir.kışın kıbrıs arısına gore yavrulama oranı düşüktür.ancak baharda çok çabuk çoğalır.çok sokucu kılıç arısından bahsetti bir arkTadaş bizimde burda kullandığımız isim aynidir veya ingiliz arısı dıyoruz öldukça sokucu bir arı cinsidir verimi yüksek ve çok oğul verir.o arılıktayken siz arılığa maskesiz giremezsiniz.hastalıklara çok dayanıklıdır.diğer arı ırklarıyla çalışmadım. ancak bizim yerli arısı dediğimiz kıbrıs arısından sizlere bahsedeyim. kıbrıs arısı sıcak iklime dayanıklı çok oğul veren.hastalıklara dayanıklı hırçın sayılabilecek bir arı cinsidir. bal verimi de oldukça iyidir. ancak mart,nisan aylarında oğul verdiği için verim düşer kıbrıs arısı oğul vermeye karar verdiği zaman onu oğuldan vazgeçirmek için çok uğraş ister.ancak bir de şu var dünyada nekadar saf ırk kaldi .kıbrıs için konuşacak olursak nisan ayında adadaki koleni sayısının büyük bölümü güzelyurt narenciye bahçelerine taşınır. haziranda tekrar herkes bölgesine veya dağa tülümbe balına(kekik türü bir süpürge otudur) kıbrıs arısı dıyoruz ama burda hertürlü arı cinsi var. bunlar birbirlerinden etkıleşmezlermi.
merhabalar sorunuza cevap vermek gerekirse etkileşirler. gidilen bölgelerde ana arılar dışarıda doğal yollarla dölleniyorsa sizin dediğiniz gibi etkileşirler. bazen kovan içinde farklı bireyler görülebilir örnegin aynı kovan içerisinde aynı dönemde işçi arılarda abdomen dediğimiz arının karın kısmındaki bantlar açık sarıdan koyuya doğru değişebilir **** hiç olmaya bilir.bu ana arının birden fazla erkekle çiftleşmesi sonucu meydana gelen bir olaydır. bir çiftleşme uçuşunda 3 ve üzeri erkekle çiftleşebilen ana arı çiftleşme döneminde bu sayıyı 18 e kadar yükseltebilmektedir gün içerisinde bir kaç çiftleşme uçuşu yapabildiği gibi bu çiftleşme uçuşları farklı günlerede yayılabilir. bu şekilde OLDUGUNDA etraftaki erkek arıların ırkıda çok önem taşımaktadır gezginci arıcılık ve arı nakilleri sayesinde artık saf ırklarımız kaybolma aşamasıdadır malesef


arkadaşlar yukarıda saf kafkas olmalı şu cins olmalı diye tabirler kullanmış bu tabirler genel olarak kullanıldığında yanlıştır eğerki saf kafkas arısı her yerde en iyi arı ırkı olsaydı genetik bakımdan her koşula uygun olsaydı inanın diger arı ırklarını göremezdiniz bile doğada arıcılığımızı ileri götürmekte olan bazı kuruluşlar bir yandan ticari kazanc adına arıcılığımızı baltalıyor bu durumda... örnek mi istiyorsunuz artvinde bal veren ırk benim oldugum marmara bölgesinde zayıf düşüyor ama hala kafkastır tuturmuş herkes . ARICILIĞIN TEMEL PRENSİBİ YÖRE KOŞULLARINDA TEST EDİLMİŞ IRKLARDAN KALİTELİ ANA ARILAR KULLANMAKTIR. BU KIBRISTA KIBRIS ARISI ARTVİNDE VE KAFKASYADA KAFKAS ARISI DİGER YERLERDE BAŞKA IRKLAR OLABİLİR. HATTA BAZI IRKLAR DOĞADA MEVCUT OLDUKLARI YERLERDEN BAŞKA YERLEREDE GÖTÜRÜLSELER BAZI ÖZELLİKLERİ ADINA DEĞERLİ OLABİLİRLER ANCAK BU BİR IRKIN **** TÜRÜN HER YERDE HER KOŞULDA BAŞARILI OLABİLCEĞİ DEMEK DEĞİLDİR ŞU UNUTULMAMALIDIR KAFKAS ARISI KARADENİZ SAHİL KESİMİNDE BAŞKA İÇ KESİMLERDE BAŞKA RUSYA VE KAFKASYANIN YÜKSEK KESİMLERİNDE BAMBAŞKA ÖZELLİKLER TAŞIMAKTADIR . BIR ARI IRKININ HER KOŞULDA TEK BAŞINA HER YÖNÜYLE ÜSTÜN OLDUĞUNU İDDA ETMEK ARICILIĞI KULAKTAN DOLMA YAPANLARIN İŞİDİR. SEVGİ VE SAYGILARIMLA


Düzenleyen apis_mellifera : 04-04-2009 saat 16:05 Neden: yazım hatası eksik yazım
apis_mellifera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2009, 23:45   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Muğla ırkı

Muğla arısının Çam Basra Böceği'ne endeksli bir yaşam biyolojisi vardır. Bu arı ilkbahar ve yaz sezonu boyu yavru yaparak kendisini Eylül ayındaki basra balına hazırlar. Bu arı Muğla'da başarılıdır. Muğla arısı ile Anadolu'da çiçek balına endeksli arıcılık yapılamamaktadır. Anadolu'da kışlamak durumunda olan Muğla arısı kışın ölmektedir.

Kaynak : Tema vakfı yayınları.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2010, 10:13   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-12-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 31
Belfast cinsi arı hakkında bilgisi olan var mı?

pala mehmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 09:17   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
ana arı ırkı türü bence çok yanlış bir uygulama veya düşünce.
her bölgenin arısı o bölgeye uyum sağlamış arıdır. kafkas arısını sen al trakya ya getir ee 2 yıl sonra melezleşiyor yerli erkeklerle ciftleşiyor. sonuç yine yerli ırk oluyor çıkan yavru. herşey reklam kafkaskmı, machal anasıymış bunlar boş iş. şöyle bir örnek verem muz antalyada yetişir al o ağacı getir trakya ya dik yetişmek ağaç kurur. bu olay da aynı . işte bazı firmalar reklamla arıcımızın gözünü boyuyor. önemli olan elimizdeki yerli ırkın içinden üretmektir.

kadrilion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 16:30   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-12-2011
Şehir: aydın
Mesajlar: 1
Belfast arısı italyan arıya biraz benzeyen güzel bir ırk. Mevsimin iyi olup da nektar akımının bol olduğu zamanlarda diğer arılardan bal yapması ve petek beyazlığı ile kendisini hemen ayırt ettiren bir arı benim gözlemim böyle.

payidar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2012, 21:47   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
peki ben arılarımın hangi ırktan olduğunu nasıl anlayabilirim?

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 15:22   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-03-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 162
nette küçük bir araştırma ile ırkları anlayabilirsiniz
ariların renk ve abdomen şekillerinden boyutlarından cok rahat biçimde ırkları cok yakın şekılde tahmın edebilirisiniz.
ancak unutmayın bölgenizde hangi ırk hakimse kovanınız ilk ana değişiminden sonra o ırkın melezi sonrasındaki süreçte aslı olur.
o yüzden ırklara fazla takılmayınız
çok bal mı hasat etmek istiyorsunuz ? arı ırkından ziyade flora ve doğal şartları değerlendirip kovanlarda revizyonla, zengin işçili kovanlarla çalışmanız verıminizi ırktan daha cok etkileyecektir.

sumeha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 22:08   #19
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
İlkbaharda en önce polen toplamaya çıkan bir arı cinsi var. İlkbaharda gri tonlu oluyor. Yazın ise turuncu renge yakın bir renge bürünüyor. Bu arılar normal arılar kadar asabi değil. Normal bal arılarına göre daha hızlı ve tombul bir arı. Nette bakındım ama bulamadım. Bu arı cinsinin adı nedir?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 23:07   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Saf Anadolu Ana Arıları Kızılcahamam Kırkırca Köyü Kaplan Deresi izole alanında üretilmeye başlanmıştır.



Ruset Kovan

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 16:50   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Saf Anadolu ars retilecek - Hrriyet

Saf Anadolu arısı üretilecek

ODTÜ'lü araştırmacılar, Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanan arıların DNA'larını kullanarak, dış etkenlere dirençli ve bal üretimi yüksek saf Anadolu arısı üretecek.

ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence, ODTÜ bahçesindeki kovanlara Yozgat, Çankırı, Beypazarı, Konya, Niğde'den getirilen genetik özellikleri bozulmuş erkek Anadolu arılarını yerleştireceklerini bildirdi.

Bu arıların spermlerinde bulunan DNA'ları inceleyerek, iyi niteliğe sahip olanlarla ana arıları dölleyeceklerini belirten Kence, bu şekilde bal üretimi yüksek, hastalıklara ve dış etkenlere dirençli arılar elde edeceklerini kaydetti.

Kence, üniversite bahçesinde yürütülecek projeyle, Türkiye'deki bal arılarının ölümlerini azaltmayı ve bal üretimlerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

“TÜRKİYE ARI GENETİĞİ BAKIMINDAN ZENGİN”

Kence, üretilecek saf Anadolu arılarının özelliklerini şu anda ODTÜ bahçesindeki kovanlarda bulunan ithal arılarla karşılaştıracaklarını da bildirdi.

Kence, yüksek oranda bal verdiği için kullanımı yaygınlaşan ithal arıların Anadolu arılarının genetiğini bozduğunu kaydederek, bu türü tekrar üretmeyi istediklerini dile getirdi.

Avrupa'da Anadolu arılarından yararlanıldığını belirten Kence, “Avrupa, saf Anadolu arılarının genlerini kullanıyor. Bu şekilde arı üretiyor. Türkiye'de 5-6 arı türü var. Dünyada bulunan toplam 25 alt arı türünün yüzde 20'si de Türkiye'de. Ülkemizin arı genetiği bakımından zenginliği burada yatıyor. Bu arıların üzerine titrememiz lazım.”

“İTHAL ARILAR KISA SÜREDE ÖLÜYOR”

Prof. Dr. Kence, arıların ait oldukları bölgeye uygun fiziksel özelliklere sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'deki bal üreticilerinin çok bal üreten İtalyan ve Karniyol arılarını ithal ettiklerini anlatan Kence, bu arıların da Türkiye'deki iklim koşullarına direnç gösteremedikleri için kısa sürede öldüklerini söyledi.

Türkiye'deki toplu arı ölümlerine ilişkin bir araştırmada, bu arıların çoğunun Kafkas, Karniyol ve İtalyan gibi ithal arı türleri olduğunun tespit edildiğini bildiren Kence, Anadolu arılarının sert kışlara ve kuraklığa dirençli olduklarını, bu durumda bile nektar toplayabildiklerini kaydetti.
Kence, “Üreticiler, ithal arılar yerine Anadolu arısını kullansalar çok daha verimli sonuç alabilirler. En iyi arılar, ülkenin kendi arılarıdır. Yerli arıları korumaları lazım. Korumazlarsa, gelen yabancı arılar onların yerini alacak. En ufak hastalıkta da yok olacaklar” diye konuştu.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2012, 15:17   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Orta Anadolu Arısını Belirleme ve Koruma Yöntemi:

Orta Anadolu Arısı’nın bilinen özellikleri:

*Sarı renkli,

*Kışa çok dayanıklı,

*Kış aylarında çok az bal tüketen,

*Erken ilkbaharda hızlı gelişen,

*Kovanının yerini şaşırmadan bulabilen,

*Kısmen hırçın

*Sadece Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vejetasyonun olduğu İç Anadolu stebinde üç ayda koloni gelişimini tamamlayıp, diğer dokuz ay için kendine yetecek stoklayabilen bir arı ırkı olarak tanınmaktadır.

Anadolu Arısını en iyi tanımlayan B. Adam’dır. Anadolu Arısı’nı erkek hattı olarak kullanmış ve Dünya’nın en verimli Buckfast melezini yapmıştır.

Anadolu Arısı Çin’de de kullanılmaktadır.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2013, 12:36   #23
Ağaçsever
 
kilicaslan3561's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: Bayburt
Mesajlar: 61
Belfast arısıyla ben de çalışıyorum. Bu sene tüm arılarımın cinsini bu cinse çevirecem inşalah. Çok uysal ve çalışma şekli çok iyi. Kovanı görünce insanın neşesi yerine geliyor.

kilicaslan3561 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2013, 12:05   #24
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
İlk gördüğümde kara sinek sandım. Sonra bir baktım bal arısı gibi çiçeklerin özünü emiyordu. Mutasyon geçirmiş gibi bir görüntüsü var. Bu arının cinsi nedir?

Name:  kara_sinege_benzeyen_ari.jpg
Views: 9223
Size:  40.4 KB

Name:  kara_sinek_gibi_ari.jpg
Views: 9168
Size:  41.1 KB

Name:  sinek_gibi_ari.jpg
Views: 9584
Size:  42.4 KB

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 22:41   #25
Ağaç Dostu
 
zorr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-01-2012
Şehir: Bodrum,Istanbul,
Mesajlar: 354
Galeri: 1
Merhaba
Bence kolonisi olmayan bir arı bu
Selamlar

zorr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2014, 22:46   #26
Ağaç Dostu
 
altintasna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 746
Bu sinek değilse ben birşey bilmiyorum.

altintasna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2014, 13:22   #27
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
19. mesajdaki bahsetmiş olduğum gri arının sabah fotosunu çektim. Haftasonu da bahçede dolaşırken bu arının toprağın içine yuva yapmış olduğunu gördüm. Sanırım toprakta yaşayabiliyor. Ön ayaklarında polen vardı.

Name:  gri_bal_arisi.jpg
Views: 8156
Size:  37.3 KB

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2015, 22:15   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 3
ırkların resmi

ırkların resmini eklerseniz daha aydınlatıcı olur

cemil okur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2015, 22:19   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 3
siteye resim yükleyemiyormuyuz

cemil okur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024