08-05-2008, 00:33 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Petek
Temel petek denilen suni petekte dayanıklı olması için parafin olduğundan ağızda erimez. Çiklet gibi çiğnersiniz. Karakovan petek bala çatalın yan tarafı ile basınç uyguladığınızda fazla zorlanmadan peteği bölebilirsiniz. Suni petek balda ise çatalın takıldığını anlarsınız. |
08-05-2008, 00:42 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Kahvaltılık bal için üretilen temel petekler daha ince olduğundan fark edilmezler. Yalnız onları küçük arıcılar kullanmazlar. Normal şartlarda temel petek takılı çerçeveler süzme bal işleminde kullanılırlar. Bir müddet sonra da eritilip tekrar temel petek olarak piyasaya sürülürler. |
08-05-2008, 08:43 | #3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
10 kg bal gitsin ama doğal petek olsun derim...Parafin insan sağlığına zararlı bir madde değil mi?Üstelik petrolden üretilen bir madde . http://tr.wikipedia.org/wiki/Parafin |
|
08-05-2008, 11:44 | #4 |
Ağaç Dostu
|
TEMA raporu: Piyasadaki balın çoğu sahte. Sahte bal üretiminde petek için parafin, mum güvesi için naftalin kullanılıyor. Bunlar da kanserojen madde. Petekli ballar: Türkiye'de petekli bal üretimi için kolonilere balmumundan yapılmış olması gereken plakalar takılıyor. Bu plakaları daha ucuza üretebilmek için bazı imalathanelerde balmumuna yüzde 10-25 oranında petrol ürünü mum karıştırılıyor. Bu nedenle birçok ülkede petekli bal tüketimi yasaklanmış durumda. Petrol ürünü parafin balmumuna karıştıktan sonra rafine edilip, temizlenemiyor. Bu bulaşıklık tüm imalathanelere geçiyor ve saf balmumu bulunamıyor. Saf balmumuna karıştırılan petrol ürünü mumun kanserojen olduğu biliniyor http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=148617 |
31-10-2008, 09:00 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Balmumu, arıların peteklerini yapmak için karın halkalarında (segmentlerde) bulunan balmumu bezlerinden salgıladıkları yumuşak sarı veya daha koyu madde. Umumiyetle balmumu deyince arının hazırladığı petekteki mum anlaşılır. Bunun yanında sanayide hazırlanan maddeye de balmumu denir. Arının abdomen denilen karın bölgesini oluşturan segmentlerde sağlı-sollu bir çift mum salgı bezi (balmumu aynası) işçi arıların balmumu yapma döneminde kalınlaşarak mum salgılama yeteneğini kazanmaktadırlar. Sıvı olarak aynalar üzerine salgılanan mumlar, mum ceplerinde katılaşarak küçük pulcuklar halini alır. Arılar zincirleme birbirine tutunarak özel hareketlerle balmumu sızdırırlar. Arı ayakları yardımıyla ağzına götürdüğü balmumu pulcuklarını çiğneyerek yumuşatıp yoğurmakta ve böylece petek gözlerinin yapımında kullanmaktadır. Mum örme dönemini tamamlayan işçi arılarda mum salgı bezleri dejenere olur ve birer sıra hücre tabakasına dönüşür. Kimyasal yapısı; Balmumu molekül ağırlığı yüksek, doymuş veya doymamış bazı asitler, alkol ve ester karışımıdır. Alkali esterler (%72), Serbest yağ asitleri (%14), Hidrokarbonlar (%11), Serbest alkoller (%1) Bilinmeyen maddeler (%2). Yoğunluğu bire yakındır (0,966). Ergime noktası 62°-65°C derecedir. Sıcak suda eritilmiş balmumuArıcılıkta eski peteklerden elde edilen balmumu tekrar kullanılabilir. Balmumu elde etmek için, önce petekler baldan ayrılır. Sonra kaynar suya atılır. Yüzeyde toplanan balmumu alınır. Balmumunun ergime sıcaklığı 62-65 °C'dir. Bu nedenle eritildiğinde su üzerinde toplanır. Balmumu arılar için zararlı olabilecek bazı hastalıklar taşıyabileceğinden Türkiye'deki standartlara göre temel petek yapımında kullanılacak balmumunun 110 oC'da 12 saat süreyle sterilize edilmesi gerekmektedir. Balmumun içine, tebeşir, iç yağı ve kola gibi maddeler katılınca bunların tesbiti çok güçtür. Sarı balmumu parke cilalamasında, heykel, bazı boya ve mum yapımında kullanılır. Saflaştırılmış, temizlenmiş beyaz balmumu ise ilaç sanayiinde, kremlerin yapımında kullanılır. Kiliselerde yakılan mumlarda en az %32 oranında balmumu bulunması gerektiğinden mum yapma sanayiinde de ciddi miktarlarda kullanılır.Ayrıca Dreadlock yapımında saça sürülebilir. Bazı bitkiler, arının petek için yaptığı balmumuna benzer bir madde salgılar. Bu salgılanan madde özellikle mum ağacı denen bazı palmiye türlerinde fazla olur ve toplanır. Bitkisel balmumundan sabun ve mum yapımında istifade edilir. http://tr.wikipedia.org/wiki/Balmumu http://yunus.hacettepe.edu.tr/~aozkok/calismalar.html |
10-12-2008, 00:37 | #6 |
Ağaç Dostu
|
|
19-03-2009, 22:23 | #7 |
Ağaç Dostu
|
http://cengizbahar.blogspot.com/2009...tem-geldi.html http://www.beeosphere.com/Photos/tabid/754/Default.aspx bee-o-pack sistemi normal çerçevelerin yerini alacak. |
19-03-2009, 22:35 | #8 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Daha önce de görmüştüm. Gerçekten güzel. Karakovan balı mı istiyorsunuz. Eldeğmeden üretilmiş karakovan balı işte... Paketi de kendinden ne güzel. Teşekkürler Denizakvaryumu |
19-03-2009, 22:44 | #9 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
İş adamlarına çağrı; Bu kaseler Amerikadan gelmek zorunda mı? Bunu ülkemizde niçin üretmeyelim. Hammaddesi pet değil mi bunun? İş bir kalıp yapmaya kalıyor. Kalıp ucuz bir şey değil biliyorum ama bir defa yapılıncada yıllarca kullanılabilir. Türk müteşebbisleri bu işe el atmalı bence. Bir kovan için 128 kase var. Fiyatı 239 lira el insaf. Bir kase 1,86 lira neredeyse içindeki balın fiyatının yarısı... |
29-09-2010, 07:03 | #10 |
/
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: kütahya
Mesajlar: 41
|
Bazı firmalar yoğun parifin kullanıyor arı bunları örmüyor ve peteği ayırıyor. |
03-10-2010, 10:50 | #11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2010
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 19
|
Petek alırken petek kırılıyorsa iyi. Ama kırılmadan çok esniyorsa kötü katkılıdır. Zaten arıya ilk koyuşta anlaşılıyor. |
03-10-2010, 23:03 | #12 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Alıntı:
Mumun kırılması ya da kırılmaması hava sıcaklığına bağlı değil mi? Mumlardaki katkıyı kırılıyor ya da kırılmıyor diye ayırt etmek mümkünse bu iş kolay. O zaman laboratuvarlara pek iş düşmeyecek demektir. |
|
14-10-2010, 10:49 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Alışveriş başlığında da peteklerle ilgili bilgiler yazılmış. Gözden kaçabilir. Link veriyorum. petekler hakkında petekler hakkında |
01-01-2011, 13:06 | #14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: düzce
Mesajlar: 1
|
herkese iyi yıllar .İlk defa , erzurum dan getirildiği söylenen naylona sarılı ,bütün petek gözenekleri dolu petek balı aldım.tencerenin içine boşalttık .yedim fakat beğenmedik. tadı , akide şekeri gibi...Hem peteğin bal mumları ağzıma takılıyor ..sahte olduğunu düşündüğüm bu balın peteklerinden ,mumlarından ayırma tekniği var mıdır ? |
02-01-2011, 20:28 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-03-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 162
|
Ev ortamında biraz zor ama teknik olarak peteğin üstundeki sırlı kısmı alın sıyırın sonra çıtanın gireceği bir tepsıye yan olarak koyun(altına bir yükseklik koyun,gözler yere 90derece ) yeterli ısıya ulaşınca muhtemelen bal peteği terk edecektir. aynı işlemi diğer yüzünede yapınız evde süzme işi ancak bu kadar olabili Not : Balı kesınlıkle ısıtmayın ateşe koymayın .. |
02-01-2011, 21:58 | #16 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Alıntı:
Petekli balı iyice parçalayın ve bir süzgecin içine doldurun. En az 48 saat bekleyin bal alta geçecek mum da üstte kalacaktır. Süzme işlemi sırasında ortam sıcaklığı 20 derecenin üzerinde olursa bal daha çabuk akar. Ballı peteği iyice parçalayabilmek için; peteği 3-4 saat buzdolabında bekletin. Mum soğukta kırılgan bir hal alır ve daha küçük parçalara ayırabilirsiniz. Elinizdeki petekte muhtemelen temel petek kullanılmıştır. Orta kısımdaki plakaya kadar kaşıkla da sıyırabilirsiniz. |
|
11-10-2011, 10:03 | #17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
|
plastik petek kullanan varmı **** türkiyede satışını yapan. yurt dışında süzme ballarda özellikle piastik petek kullanılıyormuş. petekte karar ma bozulma güve olmuyormuş. bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. |
11-10-2011, 10:33 | #18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
|
plastik petek ülkemizde yaygın değil, benim merak ettiğim petekten defalarca yavru çıktıktan sonra plastik petek nasıl tekrar kullanılacak, yüksek sıcaklıkta eritilse plastikte zarar görür diye düşünüyorum, pratik olsada pek verimli olacağını sanmıyorum. |
11-10-2011, 15:34 | #19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
|
organik petek (mum) üretimi ve satışı hala ülkemizde yayılmadı mı acaba? |
04-12-2012, 11:11 | #20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: kütahya
Mesajlar: 46
|
arkdaşlar burada marka vermek uygun olur mu bilmiyorum ama istanbul zincirlikuyuda bir firma var. ben 20 yıldır peteklerimi o firmadan alıyorum. çok memnunum. gayet sağlıklı. kendi erittiğim mumlarıda firmaya veriyorum. firma sadece işçilik ücreti alarak benim mumlarımı bana petek olarak veriyor. |
04-12-2012, 11:11 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: kütahya
Mesajlar: 46
|
petek balda araya konulan suni petek ne kadar iyi olursa balın kalitesini o kadar artırmış olursunuz. balın yeme zevkini bozmamış olursunuz. yoksa ağzınızda sakız gibi erimez dolanır durur. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|