agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-01-2009, 22:47   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İğnesiz Arılar

İğnesiz bal arıları (Meliponini), bal arıları, carperter arıları, orchid arıları ve bombus arıları çok yakın özelliklere sahiptir. Çok fazla sayıda iğnesiz arı türü vardır. Özellikle Andrenidae ailesinde yer alırlar. İğneleme kabiliyeti olmayan arılardır.

İğneleme kabiyeti olmayan arılar en çok tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşamaktadır. Avustralya, Afrika, Güneydoğu Asya, Meksika ve Brezilya gibi yerlerde görülmektedir. İğnesiz arıların doğal olarak en çok görüldüğü bölgeler Güney Amerika ve Merkezi Amerika coğrafi bölgeleridir. Bu yerlerdeki arıcılarca yetiştirilen iğnesiz arılardan çok az bal üretilmektedir. Afrika’da arılarca üretilen iğnesiz arı balı ilaç olarak satılmaktadır.

İğnesiz arılar tüm yıl boyunca aktif haldedirler. Havalar soğudu ğunda çalışmaları azalmaktadır. Diğer sosyal arılardan farklı olarak iğneleme yapamazlar. Buna karşın yuvaları rahatsız edildiğinde düşmanlarını ısırarak kendilerini savunurlar.

Oxytrigona cinsinde olan türleri mandibulasından ağrılı bir kabarcık yapan kimyasal madde salgılarlar. Böylece kendilerini savunurlar. Ancak bu kimyasal maddeyi salgılayan çok az iğnesiz arı türü vardır. İğnesiz arıların iğneleri olmamalarına karşın kendilerini savunmak için çok büyük sayıda arıdan oluşan büyük aileler yapmaktadırlar.

Kovanlar

İğnesiz arılar, yuvalarını ağaç boşluklarına, ağaç gövdelerine, kaya boşluklarına, duvar boşluklarına ve uygun gördükleri birçok eski eşya içine yuvalanırlar. Birçok arıcı bu arıları kütük kovanlarda yetiştirirler. Daha sonra ağaçtan kovanlara naklederler. Ağaç kovanlar arıların kontrollü üretimi için daha uygundur.



İğnesiz arılar, bal mumundan yaptıkları yumurta şeklindeki gözlere polen ve bal depolarlar. Propolis ile dik vaziyette tutturulur. Bunların merkezde olanlarında larva yetiştirilmektedir. Gözlerden çıkan işçi arıların kovan içinde farklı birçok işi vardır. Yaşları ilerleyince tarlacılık ve bekçilik görevi yaparlar.

Bal arılarından farklı olarak arı larvalarını direkt olarak beslemezler. Polen ve nektarı göz içine bırakırlar. Ana arı göz içine bırakılarak göz mühürlenir. Göz içinde pupa aşamasından sonra ergin arı meydana gelir. Ergin arı mühürü açarak dışarı çıkmaktadır. İğnesiz arı ailesindeki işçi arı sayısı 300 – 80000 kadardır.

İşçi arılar diploid kromozoma sahiptir. Kromozomlar, ana arı ve erkek arılardan gelmektedir. Erkek arılar ise haploid kromozomludur. Bu kromozomlar ana arıdan gelmektedir. Döllenmemiş yumurtadan erkek arılar oluşmaktadır.

Ana arılar arı sütü ile işçi arılar polenle beslenir. Ana arı yetiştirilen gözler büyüklüklerine bakılarak işçi arı gözlerinde ayırt edilmektedir. Genellikle işçi arı gözlerinin % 5 14’ü ana arı gözleridir. Ana arı gözlerine daha fazla polen konulmaktadır. Gözden çıkan ana arı yuvadan ayrılarak erkek arılarla çiftleşir. Bir kısım arıyla birlikte yeni bir yuvaya yerleşmektedir.


Bal Üreten İğnesiz Arılar

Austroplebia spp., Trigona spp., T. carbonaria, T. hockingsii, T. iridipennis, Melipona cinsindeki türler, M. beecheii, M. costaricensis, M. yucatanica, M. panamica, M. fasciata, M. marginata, M. compressipes ve M. fuliginosa’dır.

Avustralya’da İğnesiz Arılar

Avustralya’da doğada yaşayan 1600 arı türü mevcuttur. Bunlardan 14 türü iğnesiz arı türüdür. Bu arıların tümü küçük ve siyah renktedir. Arka bacaklarıyla nektar ve polen taşımaktadır. Değişik iğnesiz arı türlerinin büyükleri birbirine benzemektedir. En çok bilinen türler Trigona carbonaria ve Austroplebeia australis’dir.

İğnesiz arılar insanlar için zararsızdır. Arılar bahçe çiçeklerinden, orman ağaçlarından, çalılıklardan nektar ve polen toplamaktadır.

Avustralya’nın ılıman bölgelerinde az miktarda bal üretimi yapılmaktadır. Kovanlarda başarıyla üretilmektedir. Ticari olarak iğnesiz arı balı üretilmektedir. Üretilen balın konsantrasyonu normal baldan daha az yoğunluktadır. Normal bal arıları bir yılda ortalama 75 kg bal üretirken; iğnesiz arılar bir kilogramdan az bal yaparlar. Bal, limon ile tatlı karışımı tadındadır. İğnesiz arılar polinasyon için macadamia, mango, avakado, karpuz ve diğer bitkilere gitmektedir.

Maya’lar Melipona beecheii ve M. yucatanica türü iğnesiz arıları üretmeyi başarmışlardır. Mayalar bu arılara "şahane hanım" adını vermişlerdir. Bu arılar için dinsel törenler düzenlemişlerdir. Güney Amerika’da iğnesiz arı balı (Melipona balı) üretilmektedir. Ancak iğnesiz bal arısı üretimi Afrikalılaşmış bal arısının daha fazla bal yapmasından ötürü gün geçtikçe azalmaktadır.

Mitat KURT
Uzman Veteriner Hekim
http://mitatkurt.blogcu.com/ignesiz-arilar_6560441.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 23:19   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.melipona.org/

İğnesiz arıların yaptıkları bal oldukça değerli. 2008 balı kalmamış.

---------------------------
http://www.dailymotion.com/video/x5w...evolution_tech

Video ilginç.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 23:39   #3
Ağaç Dostu
 
semmasi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 141
keşke ülkemizde de yetiştirilseydi.bu sayede arı fobimden kurtulmuş olurdum.fakat açıklandığı üzere ki pekte ekonomik değillermiş (kg bakımından).fakat yine de meyve bahçelerinde tozlayıcı olarak yetiştirilebilir.bu da benim işime gelirdi...

semmasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 10:50   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
iğnesiz arı, başlıksız eldivensiz arıcılık, oh ne rahat

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2013, 12:58   #5
Ağaçsever
 
kilicaslan3561's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: Bayburt
Mesajlar: 61
Evet keşke bizimkiler de iğnesiz olsaydı.

kilicaslan3561 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024