agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık
(https)




Beğeni Düzeni30Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-08-2011, 13:13   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 303
Galeri: 2
Yeni başlayanlar için temel arıcılık

merhaba arkadaşlar. Arı işine uzun zamandır merak saldım ve yeni bir kovan arı aldım. Bu işe başlamak için ilk adımı attım, kovanım yeni arılardan oluşuyor (satan adamın söylemesi) almadan önce kovanın içine baktık henüz balları sağılmamış. petekler henüz kapanmamıştı yeni başlamıştı, sanırım tamamen kapatmadan sağmak doğru olmaz.

Aşamalarda bana yardımcı olacak arkadaşlardan cevapları bekliyorum... Saygılar.


Düzenleyen ayax : 10-09-2011 saat 16:54
ayax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2011, 09:18   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-05-2008
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 42
bende yenı baslayanlar ıcın usta arıcılardan bılgılerını paylasmasını ıstıyorum

yekadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2011, 11:35   #3
Ağaçsever
 
kurtkus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2010
Şehir: AMASYA
Mesajlar: 65
İlavede bal var mı?Peteklerde yumurta var mı?Petekler sırlamadan bal sağımı yapılır.Fakatalt kovanda(kuluçkalıkta) ben en az sekiz çıta bırakırım.Kış boyunca aç mı kalsınlar.Ve yumurtalı çıta yoksa kışı da çıkaramaz ,bilen bir arıcı ile en az bir yıl yardımlaşın.Siz onun arılığına gidin yardım edin ki o da bildiklerini size öğretsin.Yoksa elindeki arıları bahara çıkaramayabilirsin.

kurtkus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 21:35   #4
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Bal sağımının püf noktaları nedir ? Acemilerin dikkat etmesi gerekenler nedir?

Ben yeni başlayacağım.Geleneksel karakovan ile.

mrduran beğendi.
çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 22:23   #5
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 319
Galeri: 1
Yeni başlayacaksan niye karakovan ile başlıyorsun, bu işler öyle sanıldığı kadar kolay değil ki, yeni başlayacak biri fenni kovan ile 1-2 adet koloni ile başlaması tavsiye olunur ustalar tarafından.
Bir işe başlamadan önce bilgi sahibi değilsek araştırma şart, yoksa sunu hüsran olur. Sende fazla bilgi sahibi birine benzemiyorsun, karakovanın bakımı ve riskleri fenni kovandan çok daha fazladır. Aceleci olma, bu işte deneyim okuyarak bilgi sahibi olduğunu sanmaktan çok daha önce gelir.

Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2012, 20:16   #6
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Yok estağfurullah bilgi sahibiyim demedim ki, sadece geleneksel olarak biliyoruz.Karakovan en kolayı ama en risklisi (diye biliyoruz kökten), zaten ben ciddi bir beklentiyle yapmayacağım.Şimdiden sağolun

Gazi Barış beğendi.
çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2012, 10:10   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 Mesajı Göster
Yok estağfurullah bilgi sahibiyim demedim ki, sadece geleneksel olarak biliyoruz.Karakovan en kolayı ama en risklisi (diye biliyoruz kökten), zaten ben ciddi bir beklentiyle yapmayacağım.Şimdiden sağolun
karakovanla arıya başlıyacak olanlar şuna dikkat etmeli karakovana arıcıların pek mudahalesi olamaz arılara şerbet verme zamanı verilmesi gerekir arı zararlıları ile mücadelede fenni kovan gibi mücadele yapamassınız ve arı size ne getirirse onu alırsınız ama fenni kovanda öylemi hayır fenni kovanda arıyı siz yönetirsiniz bütün mücadeleri yapa bilirsiniz saygılar


Düzenleyen akinli : 06-05-2015 saat 15:04
akinli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 10:33   #8
Ağaçsever
 
selmansahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: kütahya
Mesajlar: 46
neden hala karakovanda insanlar ısrarcı oluyorlar. karakovan arıya zulumden aşka bişey degildir. arı bal sağımında harap olur. çok arı telef olur. yazık değil mi.

selmansahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 10:34   #9
Ağaçsever
 
selmansahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: kütahya
Mesajlar: 46
oysaki fenni kovanda da çok rahat karakovan balı alınabilmektedir. tabi işe bilen alabilir. fenni kovana mudahale etmek herzaman daha kolaydır. kovanın tamamına hakim şekilde kontroller yapılabilir. yavru kontrolu, kraliçe kontrolü, hastalık kontrolu gibi...

selmansahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 10:35   #10
Ağaçsever
 
selmansahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: kütahya
Mesajlar: 46
karakovan da ise sadece arkadan ve/veya önden açılıp sadece arka ve ön kısımda olup biteni görenbilirsiniz. aralarda olana hakim olamazsınız. buda arının ömrünü kısaltır.

selmansahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 10:37   #11
Ağaçsever
 
selmansahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: kütahya
Mesajlar: 46
hem şu kanıda çok yanlış değil mi sizcede. karakovan balı ile fenni kovanda üretilen bal arasında ne fark olabilir. aynı yaylada iki kovandan da var. ikisinin balı arasında hiçbir fark olmayacaktır. ama gelin görün ki karakovan balı normal baldan 2 kat pahalı. bunu anlamak mümkün değil.

selmansahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 11:46   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Neden KARAKOVAN ?

Çünkü sürdürülebilir arıcılık için...İnsanların açgözlülüğüne ve hırsına gem vurabilmek için...

Tarımda ne oluyorsa şimdi fenni arıcılık denilen arıcılıkda da o oluyor...

Daha çok bal en fazla bal en kısa sürede bal....vs.vs
.

==========================

...Gelelim arılara, son 150 yıldır yaşam şartlarını kendilerinden daha iyi bildiğimizi sandık, hangi petek büyüklüğünü tercih edeceğini biz söyledik, kaç koloninin bir arada yaşaması gerektiğini biz dikte ettik ve hayatlarının her aşamasında müdahele ettik ta ki ana arının suni çiftleşmesine kadar. Ve şimdi de kendi kibrimizin meyvalarını topluyoruz! Arılar artık hayatta kalabilmek için kimyasallara ve insan müdahalesine ihtiyaç duyuyor.

Bu olgu tersine çevrilebilir mi? Bu soruya hiç kimse doğru bir yanıt veremez ama sürdürülebilir arıcılık yapan kişiler cevabın arıcılıkta daha düşük teknoloji kullanarak kendi peteklerini örmesine izin vermek, yapay kısıtlamalar yaratan çerçeve ve temel petek kullanımına maruz bırakmamak olduğunu düşünüyorlar ve bunda haklı oldukları da her geçen gün perçinleniyor. Çözüm belki de sandığımızdan çok daha basit.

Temel petek kullanımı arılara yardım amaçlı ortaya çıkmış, enerjilerinin bir kısmını petek örmek yerine bizim için bal toplamaya yönlendirmelerini sağlamıştır. Çünkü temel peteklerin boyutu sadece işçi arı yumurtalarını destekleyecek biçimde tasarlanmıştır. Şişman ve olan balı yemekten başka hiç bir iş yapmayan erkek arılar bu peteklerde yetişmez! Ve bu arada bu peteklerin boyutu doğal petek boyutlarından 0,3 ila 0,5mm arası büyük olduğu içinde işçi arının da vücudu büyümüştür.

Büyük arıların daha iyi arılar olduğu düşünülmüştür hep. Dilleri de buna nazaran büyük olduğu için daha fazla nektar toplayabilir hale gelmişlerdir fakat burada gözden kaçan çok büyük bir yanlış var. Vücudu büyüyen arının uçma mesafesi ve hayatı kısalıyor. Büyük ihtimalle parazit ve hastalıklara da daha yatkın hale geliyor. Yani arılara doğallıklarını kaybettirmiş oluyoruz.

Peteklerini kendi istedikleri gibi ördüklerinde ise varroa parazitinin azaldığı gözlemlenmiştir. Hem larva gelişirken petek içinde daha az yer var hemde arının toraksı (ensesi) küçüldüğü için parazitin tutunabileceği daha az alan. Arılara seçenek verildiğinde peteklerini hep aynı boyda örmüyorlar. Bizim sadece tahmin edebileceğimiz nedenlerle farklı boyutlarda petek örüyorlar. Temel petek vererek her şeyi kontrol etme arzumuz, arıların bugünkü problemlerini ortaya çıkardı. Bugün o güzel ve doğal örülmüş petekleri kendi yÜÇK ve dÜÇK kovanlarımda gördükçe hem bu mucizevi mimarlığa hayran hayran bakıyorum hemde kesinlikle çerçeveli arıcılığa dönemem diyorum. Bu mutluluğu benden kim alacakmış şaşarım...

Görünüşe göre arılar kendi peteklerini örmekten daha mutlular; zaten bunun için yaratılmamışlar mı? Kendi doğal yaşam döngüleri içinde ve vücutlarının yapıları gereği balmumunu üretmiyorlar mı? O zaman bu işi yapma özgürlükleri de var demektir. Eğer bu, koloni mevcudunun %15’i erkek olacak demekse varsın olsun. Neden %15 oranında erkeğe ihtiyaç duyduklarını belki hiç bir zaman bilemeyeceğiz fakat zaten bilmemize de gerek yok. Konvansiyonel arıcılıkta erkek larvalarının öldürülmesi ana arının kalitesini düşürmez mi? Arıların en iyi özelliklerinin erkek arılardan geçtiğini unuttuk mu? Etrafta bulunan kalitesiz ana arıların erkek arı yoksunluğundan dolayı olduğunu hiç düşündünüz mü?


natural beekeeping using low-cost, low impact top bar hives
adresinden çeviren Gürkan Yeniçeri

=============================

Tarımda yapılan ilaçlamalar arılarımızı yok ettigini hepimiz biliyoruz. Bunun yanısıra , belki de kabul etmek istemediğimiz 2. Dünya Savaşı'ndan sonra tüccarlar tarafından geliştirmiş modern arılıcılığın malesef arılar için önemli tehlike oluşturmakta olduğu !!

Fenni arıcılığın arıları tehdit ettiğini biliyormuydunuz ?

Fenni kovanların devamlı açılıp kapanması, çıtaların çıkarılması , arılara hazır petek ve bilimum sunni soyalı vs ürünlerin verilmesi hem hastalık taşımakta hem kolonilerin dirençlerini zayıflatmakta. Ustüne de bir de sunni döllenme binlerce sene naturel seleksiyon ile direnmiş arılarımızı doğaya karşı kırmakta. Kar amaçla bilinçsizce bal alıp arıları açlığa terk eden arıcılardan hiç bahsetmiyorum.

Etrafınızdaki arıcılara sorun; Ne zaman başlamışlar? Kaç kovana çıkmışlar? Sonra nasıl olmuş ?

Göreceksiniz çoğu arıcı kovanlarının bir kısmını kaybetmiş . Hatta birçok arıcı kolonilerini kaybettiğinden her sene yüklü miktarda arı satın almak zorunda kalıyor.

Kayıpların nedenini sorarsanız alacağınız cevaplar söyle de olabilir
1.Arılar aç kalmış
2.Ana arı yok olmuş
3.Varroa
4.Başka hastalık
5.Arı kovanı terk etmiş
6.Arı soğuya dayanamamış
7.Eşşek arısı
8.Güve
9.Bilinmeyen sebeb
10.Bakımsızlık


Ekolojik Warre kovanla, usulüne göre arıcılık yaparsanız bunlar başınıza gelmeyecek, veya gelme ihtimali azalacak, zira :

1.Arılara hep 1,5 kat bal bırakacağınız için arılar açlıktan ölmeyecek
2.Kovanı açıp arı memelerini yok etmediğiniz için arılar hiçbir zaman ana arısız kalmayacak
3.İlaçlama gerekmeden arılar varroa ile başa çıkacak
4.Diğer hastalıklar ile de daha kolay başa çıkacak veya hastalığa yakalanma riski azalacak
5.Sorunsuz bir mekanı arı terk etmez
6.Ekolojik Warre Kovanla en zor iklim şartlarına arılar dayanabiliyor, bu kovan Kanada soğunda ve Cezair çölünde bile çok başarılı. Hatta o kadar başarılı ki Kanada Tarım Bakanlığı 2 senedir bu kovanı incelemeye aldı .
7. Mevsiminde koyacağınız eşşek arısı kapısıyla veya arıların propolis ile yapacakları kendi koruma sayesinde eşşek arıları kovana giremez . (Maselef fenni kovanda hareket ettirilen çıtalar yüzün arıların kendilerini koruma mekanizmaları sistematik bir şekilde yok ediliyor )
8. Güve bu kovan için en tehlikelisi ama arı kuvvetli ise başa çıkıyor yoksa arıları yeni temiz bir kovana aktarmak gerekiyor
9.Kovanın yapısından gelen havalandırma düzeni sayesinde arılar kovan ısısı ve nem oranını kendileri,ihtiyaçlarına göre ayarlama lüksüne sahipler
10.Ekolojik Warre Kovanla bilinmeyen sebep kalmıyor !

Dünyada henüz Arılar ve Arıcılık için hiç bir yasa yok.

şu anda Arılar tüccarların insafında !

Umarız bir gün arılar yok edilmeden bir şeyler yapılır ve arılar insafsızca, kendilerine uygun olmayan koşullarda, köleler gibi , insanların sistematik yanlış müdahalelerine maruz kalmadan ulvi yaşamlarını devam ettirir. Yoksa yine mafholacak bizleriz

Bunun lütfen bilincinde olalım .

Seçimimiz

İNSANLARA GÖRE DEĞİL DE ARILARA GÖRE ARICILIKTAN YANA OLSUN...

http://ekokovan.com/

reger, korucak, looktr ve 1 kişi beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 22:06   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Teras katın yararları-terasda arı beslemek

Ev yapımı Bal Dönemi - YouTube

kendi balını kendin üret...Ev yapımı bal...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2013, 21:11   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-04-2012
Şehir: bursa
Mesajlar: 35
Terasta arıcılık çok sakıncalı bir uygulama olduğunu düşünüyorum.Mahallenin ortasında arıcılık yapılmaz arı sokması diye birşey var , allerjisi olanlar için anında müdahale gerekir. bakım esnasında arılar saldırgan olur ,tüm mahalleyi tedirgin edersiniz.Sonra şehrin merkezinde arılar nektarı nereden bulacak.Ayrıca modern arıcılıkla ilgili uygulamaları inkar etmek , olacak şey değil.Sayın denizakvaryumu birçok yerde yazılarınızı büyük bir zevkle okuyorum ancak arılarla ilgili yazınıza akıl sır erdiremedim,şakayapıyor olmalısınız, kara kovanla arıcılıkmı kaldı .selmlar

derdin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2013, 13:39   #15
Ağaç Dostu
 
Enver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: düzce
Mesajlar: 241
Arıcılığa başlarken...

Herkese selamlar
Arkadaşlar ben köyde ikamet ediyorum ve bulunduğum köy bitki çeşitliliği yönünden zengin. Kestane ıhlamur vb. bir çok çeşit mevcut ve arı almayı düşünüyorum. Şimdilik 4-5 kovan alarak biraz tecrübe edinmek istiyorum. Daha sonra da çoğaltmayı düşünüyorum.

İlk iş olarak bulunduğum şehirde arıcılık kursuna başlayacağım yakında. Aynı zamanda köyümüzde köy imamımız arıcılık yapıyar yaklaşık 100 kovan arısı var.

Ben ne zaman arıları almalıyım. Bu konuda bilgisi ve yardımcı olacak olan varmı dır? Yani şubat ayı sonunda alıp arıyı mayıs ayı gibi bölmek mi daha iyi (çoğaltmak açısından). Yoksa bölünmüş arıyı çıta hesabı almak mı daha iyi?

Köyümüzün imamıyla konuşuyorum. O "Şimdi kimse arı satmaz. Herkes çoğaltma peşindedir. EN mantıklı olan mayıs ayında çoğaltılmış genç arı al " diyor. Ama bu sefer de aldığım arılara ana arı bulmak zorundaymışım.

Ne yapmamı tavsiye ederler arıcılıkla uğraşan arkadaşlar...

Enver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2013, 14:08   #16
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 319
Galeri: 1
Bu zamanda ne arı alınır ne de arı satılır, imamında dediği gibi herkes çoğaltma elindekileri muhafaza etme peşinde; alınmaz çünkü arı kolonileri daha henüz kritik dönemi atlatmadı, şöyle bir hayırlısıyla mayısı görelim kovan sönme durumu ortadan kalksın ondan sonra arı al. Arıyı satacak kişi zağten sana arıyı analı olarak satacaktır yoksa anası bulunmayan arıyı kim ne yapsın. Hiçbir bilginiz yoksa 3 kovanı geçmesin sıkıntı çekersiniz arılara da yazık olur, hele bi biraz tecrübe edinin sonra gerisi zağten istemeseniz de gelecektir. Acemiyken birsürü oğulunuz oğulcuğunuz olacaktır.

Enver beğendi.
Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2013, 15:41   #17
Ağaç Dostu
 
Enver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: düzce
Mesajlar: 241
Gazi Barış
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
O zaman mayıs ayını beklemekte yarar var.

Enver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 09:30   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-02-2013
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 1
.

Selam Barış bey. bende yeni baylayacağım arıcılığa. ve bir aydır da araştırma yapıyorum başlangıç olarak iki kovanla başlamayı düşünüyorum ama ne tür kovan la başlamalıyım ve nasıl başlamalıyım buna karar veremedim. yardımcı olursanız sevinirim.

cimenahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 23:41   #19
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Sayın Ahmet, öncelikle kullanacağınız kovanlar yeni ve standart ölçülerde olsun. Polen tuzaklı kovan almanızı tavsiye ederim. İkinci el kovan almayınız. İki değil üç kovanla başlamanız daha uygun. Hayırlı olsun. Bereketli bir yıl dileğiyle...

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2013, 22:58   #20
Ağaçsever
 
kilicaslan3561's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: Bayburt
Mesajlar: 61
Kamil Bey'in kovan konusundaki fikirlerine ben de katılıyorum. (Yeni ve standart olmaları konusunda.) Yalnız niye üç kovanla başlanması gerektiğini anlayamadım. Şimdiden hayırlı olsun.

kilicaslan3561 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2015, 18:53   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-01-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 12
Arıcılığa Başlamak

Arkadaşlar arıcılık forumlarını inceliyorum ve kendi balımızı üretmek istiyorum.Bulunduğum yer Isparta/Merkez oturduğum yer ufak dağlık bi yer ve çevrede bir sürü tarla var ve kovanı koyacağım yerin yakınlarında badem ağacı var.



Arıcılık kolay yapılabilecek bir hobi mi?
Isparta civarı kovan fiyatları ne kadar dır?
Kovanı kendim yapabilir miyim?

1 Kovan'dan ne kadar bal alabilirim senede?

Arılara kek verirsem organik bal olmaktan çıkar mı?
Arılara kek vermesem olur mu?

Orçun ÇAPA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2015, 19:20   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Bende çok arzu ediyorum. Başlamak için uygun aylar ilkbahar başı diye duydum. Bu yılı kaçırmamak için gayret edeceğim.

Arıcık kursları açılıyormuş zaman zaman, onları yakalamak en güzel adım olur kanımca.

sevdam beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2015, 10:35   #23
Yeni Üye
 
buzul_karizma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2014
Şehir: kayseri
Mesajlar: 19
Merhaba arkadaşlar.
Bende arıcılığa başlayalı 2 yıl oluyor internetteki en meşhur arıcılık forum sitesi ile arıcılığa başladım. Arıcılık kursuna gittim ama formda öğrendiklerimin yanında bana artı hiç birşey katmadı diyebilirim.
Nacizane tavsiyem arıcılık forumlarına üye olup günlük yeni yazılan konuları hiç anlamasanız bile okuyun.
Muhsin doğaroğlu hocanın modern arıcılık teknikleri kitabı var onu mutlaka alın.
Aynı hocanın youtube ta videoları var hepsinin tek tek takip edilmesini öneririm.
Ayrıca tarım kanallarında haftanın belli günlerinde arıcılık programları var onları takip etmek çok faydalı oluyor..
Son olarak..
Şimdiye kadar değişik bir çok hobi denedim.
Ugraşmaktan bu kadar zevk aldığım başka bir hobi hatırlamıyorum...

herkul beğendi.
buzul_karizma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2015, 20:32   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Bu gün sabahtan beri nette arıcılık konusunda yazılanları okudum. Neresinden tutmalı başlamak için bilemedim. Çok yazan var ama kime müracaat etmek lazım başlamak için bunu tayin etmek zor.
Gördüğüm kadarıyla önce bir kaç tane yeni kovan almak, vakti gelince de arıları satın almak bu uğraşa adım atmanin ilk adımı. Bu işi yapan tecrübeli bir köylü komşu da bulmak gerekecek.

Doğru kovanı bulmak için yardıma ihtiyacım var.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2015, 22:24   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Sayın hosseda: Doğru kovan; polen tuzaklı olması yeterli...

Bir-iki arılı kovan edinmek için en kolay yolu; yakınlardaki güvenilir bir arıcının arılığına didip, en beğendiğinizi seçip, kovanı ile birlikte almaktır.

Ne zaman mı? İşte tam bu haftalarda..

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 10:52   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sağolun sayın ligustrum, en fazla kaç hafta vaktim var dediğiniz kovanlardan edinmek için.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 12:29   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Sayın hosseda;
Yeni arı edinecek olanlara; bahara başlarken almaları tavsiye edilirdi, eskiden...
Şimdiki zamanda, her mevsim arı alınır- verilir, taşınır hale geldik. Hele de İzmir için..

Bahar başladı. Arılar mevsimin ilk polenlerini getiriyor, yavru başlamış..
Şimdi alacağınız arının gücü 3 - 4 çerçeve de olsa bile; yavaş yavaş çoğalmaya başlayacak...
Yeterli balı yoksa; şurup vereceksiniz...Başka yapacaklarınız da vartabi..

O da size neler neler verecek;

Öncelikle; mutluluk verecek, kokusunu verecek,( miss gibidir.) İğnesini verecek( alerjiniz yoksa)
Taze polen, arı ekmeği, propolis verecek.
Arı sütü verecek.
En son olarak ta ; bal verecek.

Bu saydıklarıma ulaşmak için bu haftalar tam zamanı.
mutluluk ve sağlığa ulaşmak için yarın uzak zaman .Bir bismillah yeter.

orion1988 ve herkul beğendi.
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 17:30   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın ligustrum,

Şahtı şahbaz oldu demeyin ama bazı bilgilere erişmeye başladım. Bir kovan imalatçısı yazmış bir söyleşide , polen tuzaklı kovan iyi değil, arının ayağında yavruya taşıdığı poleni sıyırıp alır diye. Bir başka imalatçı da bu konuda tuzağın gün aşırı kurulacağından bahsetmiş. Ben bahçeye sadece hafta sonu gidebiliyorum. Gün aşırı kovanlara bakacak insan bulayım desem, el elin eşeğini türkü çığırarak aradığından yavrular polensiz kalabilir. Netice olarak polen tuzaksız kovan almak zorundayım diye düşünmekteyim.

Arılı kovan satan bir imalatçıyla konuştum ama daha erken nisan başı bizi arayın dedi. Köyde arıcılık yapan aileler var hafta sonu gidince onlarla konuşmaya çalışacağım.

Yola koyulmaya başladım gibi. Hayırlısı inşallah...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 19:38   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Şahtı şahbaz değil de, bunu duydum bunu söylerim, belki!

Kovan imalatçıları, arıcıların isteklerine hizmet ederler. Etmelidirler.
Polenliği sadece polen almak için kullanmıyoruz!

varroa mücadelesinde, ilaçlamalarda havalandırmada, düşen varroaların sayımında, tabana düşen her türlü materyale anlam analiz vermede faydalanıyoruz.

Bu sebeplerden dolayı; kovan ya polen tuzaklı olacak ya da komple tel ızgaralı olması iyidir.

Yukarıda da belirtildiği üzere, bir büyük arıcıya-arılığa giderseniz; size uygun bir-iki arılı kovan seçmeniz en uygunu.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2015, 13:24   #30
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Selamlar.

Ligistrum haklı. Hatta küçük polen tuzaklı kovanlarımızda dahi sıkıntı yaşıyoruz.

Şöyle ki: Plastik tabanlı kovanlarda (altları tamamen ızgara şeklinde açık) oksalik asit uygulaması sonrası varroa çekmecesindeki varroalar görülüp sayılabilirken, ön kısmında polen tuzağı olan kovanda sadece tuzak kısmına düşen varroalar görünüyor. Bu da mücadelenin etkisini ölçmemizi engelliyor.

Ayrıca aşağıya düşen her türlü atık, altı kapalı kovanlarda işçi arılar tarafından dışarı atıldığından lüzumsuz iş gücü kaybı oluyor.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024