agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-03-2011, 22:41   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 19
Organik Arıcılık

Arkadaşlar Organik arıcılığa başlamak istiyorum bu hakkında yardımcı labilecek arkadaşlar varmı.


Düzenleyen organikbal : 12-03-2011 saat 23:45 Neden: Resim eklemek için
organikbal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 09:05   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
Organik arıcılık; doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmeleri işleminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarım alanlarında veya doğal yapısı bozulmamış florada her aşaması bir kontrol veya sertifikasyon kuruluşunca denetlenen ve sertifikalandırılan arıcılık faaliyetlerine denir.Arıcılıkta organik üretim yapabilmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 3. Bölüm 23. Maddesinde belirtilen “Organik Arı Yetiştiriciliği” kurallarına uymak gerekir.

Organik Arıcılık Kuralları
Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi; kovanların özelliklerine, çevre kalitesine,arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesine, işlenmesi ve depolanması koşullarına bağlıdır. Organik bal üretiminde yavrulu çerçevelerden bal süzülmesi ve bu işlem esnasında sentetik kovucu maddelerin kullanılması yasaktır.

Organik arıcılıkta dikkate alınacak özellikler şunlardır:
1. Geçiş dönemi,
2. Arıların orijini,
3. Arı kolonilerinim bulunduğu bölge,
4. Arıların beslenmesi,
5. Kovanların ve diğer arıcılık malzemelerinin özellikleri,
6. Hastalıklara karşı alınan tedbir ve mücadelesi,
7. Kontrol ve sertifikasyon İşlemi.

Geçiş dönemi
Organik üretime karar verilip bu üretim için hazırlıkların yapılmaya başlanmasından organik ürünün üretilip belgelendirilmesine kadar geçen döneme geçiş süreci denilmektedir. Geleneksel arıcılıktan organik arıcılığa geçiş süresi 1 yıldır. Ancak tarımsal üretim yapılmayan alanlarda geçiş süresi uygulanmaz. Geçiş süresinde kovanlardaki bütün petekler ekolojik balmumundan yapılmış olmalıdır. Ekolojik petek, boş çerçeve verilerek organik üretim sahasında yaptırılabilir. Ekolojik olmayan balmumu kullanılması durumunda kalıntı analizi yapılarak kalıntı olmadığının belgelenmesi gerekir. Geçiş süresinde üretilen ürün organik ürün sayılmaz.

Arıların orijini
Irk seçiminde, arıların yerel koşullara adapte olabilme kapasitesi, dayanıklıkları ve hastalıklara karşı dirençlilikleri göz önüne alınmalıdır. Arı kolonisi, organik olarak üretim yapılan işletmelerden suni oğul olarak veya geleneksel üretim yapan işletmelerden alınan arı kolonilerinin organik petekli çerçevelere aktarılması suretiyle elde edilir. Yönetmeliğe göre ana arı ihtiyacı, yapay tohumlama ile veya geleneksel üretimlerden kolonilerin % 10’ u kadar alınarak kullanılabilir. Ayrıca ana arıların kanatlarının kesilmesi yasaktır. Ana arıların yenilenmesi esnasında eski ana arının öldürülmesine yönetmelikte izin verilmektedir.

Arı kolonilerinin bulunduğu bölge
Organik arı yetiştiriciliği yapılacak alan, asgari uçuş çapı 3 km olmak koşuluyla 1 yıl önceden kontrol altına alınır ve harita üzerinde yeri belirtilir. Ayrıca uçuş çapı dışında kirlenmeye yol açması muhtemel olan; kent merkezleri , sanayi bölgeleri, atık merkezleri, maden işletmeleri, hidrolik ve termik enerji santralleri ile atık yakma merkezlerinden 3 km, Karayolları Genel Müdürlüğü ağındaki ana yollara 1 km uzaklıkta olmalıdır. Kovanların yerleştirildiği yerde, yeterli nektar, polen ve temiz su kaynağı bulunmalıdır. Karantina tedbirleri uygulanan ve kimyasal mücadele yapılan alanlarda organik arıcılık yapılamaz. Bir müteşebbisin, aynı bölgede birçok arıcılık birimini işletmesi durumunda bütün birimlerin bu yönetmelik gereklerine uygun olması gerekmektedir.

Arıların beslenmesi
Üretim sezonu sonunda kışı geçirilebilmesi için kovanlarda yeterince bol miktarda bal ve polen bırakılmalıdır. Kovanların, kötü iklim koşulları nedeniyle tehlikeye girmesi durumunda, kolonilerin suni olarak yemlenmesine izin verilir. Suni yemleme organik biçimde üretilmiş ve aynı organik üretim biriminden sağlanan bal ile yapılır. Suni yemlemede organik biçimde üretilen bal yerine, özellikle iklim koşulları balın kristalleşmesini hızlandırıyorsa, organik biçimde üretilen şeker şurubu veya organik şeker melası kullanılmasına izin verilebilir. Suni yemleme ile ilgili olarak kovan siciline; ürünün tipi, tarihi, miktarı ve kullanıldığı kovanlara dair bilgiler yazılmalıdır. Suni yemleme yalnızca son bal hasadı ile müteakip nektar veya balözü döneminden önceki 15 gün arasında yapılabilir. Kovanların ve diğer arıcılık malzemelerinin özellikleri Kovanlar, ağaçtan veya diğer doğal malzemelerden yapılmalıdır. Kovanlarda kimyasal boya yerine propolis, balmumu, bitki yağları gibi doğal ürünler kullanılmalıdır.Yeni çerçeve için balmumu organik üretim yapan birimlerden sağlanmalıdır. Bu hususa aykırı bir uygulama olarak; organik biçimde üretilen balmumunun pazarda mevcut olmaması ve kovanda arının kendi yaptığı balmumunun (dalak) alınmış olması kaydıyla, özellikle yeni tesislerde veya dönüşüm süreci esnasında organik üretim biriminden alınmayan balmumunun kullanılmasına kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu tarafından izin verilir. Kabartılmış petekleri güve zararlısından korumak için kimyasal ilaçlar kullanılmamalı, gerekiyorsa soğuk hava depolarında bekletilmelidir. Organik tarım metoduyla üretilen arı ürünleri ambalajlanırken organik ürünün niteliğinin bozulmamasına dikkat edilmeli ve ürünün organik niteliğini koruyacak bütün hijyenik tedbirler alınmalıdır.Ambalajlar; cam, tahta ya da özel üretilmiş uygun organik kaplama maddelerinden yapılmalıdır.Organik arı ürünleri geleneksel arıcılıkla elde edilen ürünlerden ayrı olarak depolanır. Organik ürünlerin depolanması sırasında herhangi bir kimyasal ilaç kullanılmamalıdır. Organik arı ürünleri, karayollarıkenarında bekletilmemeli ve satılmamalıdır.

kadrilion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 11:30   #3
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın kadrilion,

Yazınıza kaynak ekler misiniz lütfen? Eğer başka bir kaynaktan alıntı yaptığınız mesajlarınız varsa lütfen onlarda da kaynak belirtin.

Mesajlarımızda türkçeyi doğru kullanmaya dikkat ediyoruz. Forumda, Türkçe'nin doğru kullanımı hakkında başlığını okumanızı öneririm.

Foruma hoşgeldiniz.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2011, 20:17   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-09-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
Kadrilion gerçekten güzel açıklama yapmış teşekkürler

aricilikkursu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 09:31   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
merhaba arkadaşlar.
organik arıcılık için ımo ya başvurdum sadeze bana fizibilite raporu sunun diye maliyeti ne olur diye.. bir ay sonra cevap geldi yaklaşık maliyet 5000 lirayı bulur dediler bana göre çok para. bizim burda çanakkale gökçeada da organik arıcılık yapılıyor yapan arkadaşlar çok dertli organik petekk kg 30 tl organik bit ilacı derken astarını geçiyor. her ilacı her peteği veremiyorsunuz.
aranan şartlar içersinde 5 km alan içersinde ziraai ilaçlama yapılmamalı bırakın 5 km alanı 200 m ilersinde ziraai ilaçlama yapılıyor peki bunun neresi organik ımo bunlara nasıl organik sertifikası vermiş?
ayrıca dikkatimi çeken şuuu
örneğin adada 500 kovan var diyelim yılda 5 ton bal çıkar diyelim ortalama ama adada satılan bal 100 ton peki bu bal nerden geliyor..
bu da insanı düşündürüyor tabiiii........
ayrıca toptan sattımı örneğin tenesi bir balın 200 ise organiğin 250 bence değmez bu kadar masrafa

kadrilion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2011, 09:38   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
inetrenet sitesinde alış veriş sitelerine bakıyorum arıcı arkadaşım organik bal diye ilan veriyor.
peki organik sertifikan varmı diye soruyorum hayaır abai yok ama benim balım organik diyor.
peki organik belgesi almış yaklaşık 7000 lira masraf etmiş bir adamın hakkını çalmıyormusun diyorum. cevap ben katkı maddesi vermiyorum.
bende arıcıyım 10 yıldır 100 kovanla arıcılık yapıyorum. ama ben organik diye satıp tüketiciyi kandırmıyormusun dedim. sende de organik de daha çok satılıyor diyor arkadaş..
ne diyelim son 5 yıldır almış başını gitmiş bir organik davası.
için özü:
alısın organik sertifikasını gerekli şartları taşıdıktan sonra göğsünü geregere satarsın.
ama her organik diyene inanmayın.

kadrilion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2011, 13:21   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
malesef milletimiz balda ilaç kalıntılarından çok şeker var mı diye soruyor. şeker veriyormusun arına diye soruyor. yahu şeker versem sana ne zararı var, vermeliyimki arı yavru yapsın çabuk gelişsin. ancak sertifika sahibi olmadan organik bal ürettiğini iddia edenlerin yüzde yüz kanserojen mavrik adlı tarım ilacı başta olmak üzere daha nice ruhsatsız ilaçları kullandıklarını biliyoruz. hatta öyleki geçen ay arı için vitamiks sorduğum bir yerde adam gözümün içine bakıp ondan yok aaaabi mavrik var arı için dediğine de bizzat şahit oldum. bu da demekki bizim ziraatçiler çatır çatır kanser satıyorlar arıcılara, arıcılarda organik organik pazarlıyorlar ballarını afiyet olsun....

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 11:16   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sonuncumurat Mesajı Göster
malesef milletimiz balda ilaç kalıntılarından çok şeker var mı diye soruyor. şeker veriyormusun arına diye soruyor. yahu şeker versem sana ne zararı var, vermeliyimki arı yavru yapsın çabuk gelişsin. ancak sertifika sahibi olmadan organik bal ürettiğini iddia edenlerin yüzde yüz kanserojen mavrik adlı tarım ilacı başta olmak üzere daha nice ruhsatsız ilaçları kullandıklarını biliyoruz. hatta öyleki geçen ay arı için vitamiks sorduğum bir yerde adam gözümün içine bakıp ondan yok aaaabi mavrik var arı için dediğine de bizzat şahit oldum. bu da demekki bizim ziraatçiler çatır çatır kanser satıyorlar arıcılara, arıcılarda organik organik pazarlıyorlar ballarını afiyet olsun....
aslında bu şeker var mı sorusu çok abes bir soru..düşünün ki pirinç satana ağır basması için pirincine beyaz taş mı koydun diye saorulsa herhalde kavga çıkar.ama ne hikmetse toplum arıcılarımıza hakaret olan bu soruyu yerli yersiz, bilinçli bilinçsiz sormaktan hiç çekinmiyor.aslında demek istediği şu;
-sen arıcı(bal üreticisi) kardeşim, acaba tam bal üretimi döneminde arılarına şeker(şerbet) vererek balına hile mi karıştırdın?
yani sormak istediği bu.ve çok ayıp bence.en azından başka hiç bir üreticiye,(satıcıya) yapılamayan hakaret çok kolayca arıcılarımıza yapılabiliyor.

orhan001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 15:09   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
sertifkalı organik bal mutlaka kaliteli bal demek değildir.balın kalitesi, onun yapıldığı alanlardaki çiçek çeşitlerinin çokluğuna ve kalitesine bağlıdır.
bilinçli bir arıcının iyi bir yaylada ürettiği organik olmayan herhangi bir bal; sertifkalı baldan çok daha kaliteli olabilir..tabi bu süzme bal için..petek balda da durum sadece mumun ham maddesi farkından ibarettir.yani organik olmasa da bir karakovan balı, kalitesiyle her bakımdan organik ballardan çok daha üstün özelliklere sahip olabilir.bu konuya dikkat edilmeli ve her organik sertifkalı bala hak ettiğinden daha fazla para ödenmemelidir diye düşünüyorum.

orhan001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 15:19   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
haklısınız. organik ürün adı altında sadece bal değil ne olursa olsun fahiş fiyatlarla satılıyor. sertifikalı üreticilerin karadeniz tarafında ballarını toptan alanlar (TEMA) tarafından denetlendiğini duymuştum. tabi ne kadar etkin bir denetlemeden geçiyolar bilmiyorum. yukarıdaki yazımdan kastım "şeker vermiyorum organik benim ballarım" diyen ve en fazla 5-10 kovanla bilinçsizce arıcılık yapanların şeker vermeseler bile arılarına arı ilacı bile olmayan mavrik adında tarım ilacı verdiklerine şahit olduğumdur. yoksa yanlış anlaşılmasın temiz bal üretmek için illa sertifika sahibi olmaya ne gerek var. tek sahip olmamız gereken şey VİCDAN.... kendimizin yemediğini başkasına yedirmemek.

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 13:41   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
teme adı altında machelde üretilen arı sayısı örneğin 5000 kovan diyemlim yılda toplam 10 ton bal alın dı ee satıca sunulan bal 100 ton bu balı nerden alıyorlar

kadrilion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 10:34   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
kadri bey hiç gidip görmedik, bilemeyiz. ama hesabınıza gören kovan başı iki kilo bal düşüyor. o zaman battı oradaki arıcılar

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2012, 20:24   #13
Ağaç Dostu
 
naturefan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 260
Galeri: 12
Sanırım Endüstriyel tarım, tarım ilaçları, en fazla arıcılık sektörüne darbe vurdu. Üretimdeki diğer olumsuzluklar yanında, beni en çok endişelendiren tarımsal ilaçlamalar.

Bilinen marka ballar ortalama vatandaş için çok pahalı, diğerleride güven vermiyor. Maalesef uzun yıllardır bal yemiyorum. En azından adalarda, bitki örtüsü, konumu müsait olan alanlarda organik tarım ve arıcılık birlikte yapılabilir. Umarım, Bakanlık gerekli yasal düzenlemeleri yapar; organik üretim alanları belirlenip denetimi yapılır. Sıradan vatandaş da sağlıklı bala ulaşabilir.

naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2012, 04:13   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3
ben de düşünüyorum bunu umarım projemde başarılı olurum haber


Düzenleyen botanik33 : 03-11-2012 saat 09:27
botanik33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024