agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler
  • 1 Gönderen Beyaz Gece
  • 1 Gönderen ligustrum
  • 1 Gönderen ligustrum
  • 3 Gönderen ligustrum
  • 1 Gönderen Tamtutulma
  • 2 Gönderen ligustrum
  • 1 Gönderen herkul
  • 1 Gönderen herkul
  • 2 Gönderen lodos_
  • 1 Gönderen ligustrum

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-02-2009, 19:36   #1
Ağaç Dostu
 
Beyaz Gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 290
Galeri: 1
Oğul Verme

KOVANLARIN OĞUL VERMESİ
Bahar mevsimi arıların çoğalmasına müsait giden senelerde ,kovandaki arı sayısı süratle artarak arı ailesi pek kuvvetlenir.Arılar kovanda pek sıkışık bir duruma girerler.Bu taktirde nesillerin devamı içgüdüsü ile oğul verme hazırlığına geçerler.Bu amaçla ,peteklerin alt veya yan kısımlarına ana bahsinde anlatıldığı üzere ana memeleri yaparak burada ana yetiştirmeye başlarlar.İşte bu ana memelerinin hücresi kapatılıp ta yeni ana çıkmasına birkaç gün kala,kovandaki eski ve yaşlı ana arı,etrafına toplandığı her yaştaki bir kısım arı ile kovandan çıkarak havada bir bulut kümesi gibi 2-5 dakika şaşkın ve kararsız dolaşırlar ve sonra ana arının konduğu bir ağaç dalı ,saçak,duvar gibi yerde ananın etrafında üzüm salkımı gibi toplanırlar.Bu olaya arılar oğul verdi denir.
Bu ilk çıkan oğula birinci oğul denir.Birinci oğuldan 7-8 gün sonra 2.oğul ve aile kuvvetli ise ikinci oğuldan 3-5 gün sonrada 3'ücü ve hatta yine 2-3 gün ara ile 4'üncü 5'inci oğullar çıkabilir.Birinci ve ikinci oğullar kuvvetlidir..bir insan ve hatta at kafası büyüklüğün de salkım halindedir.Ondan sonraki son oğullar azdır.Yaz aylarından evvel Nisan ve Mayıs aylarında çıkan birinci,ikinci oğullar çok kıymetlidir.O sene bol bal ve hatta mevsim iyi giderse bu oğullar da torun oğul verirler.

KOVANLARIN OĞUL VERECEĞİ NASIL ANLAŞILIR ?
Kovan açıldığında peteklerin alt ve yan kısımlarında görülen ana memeleri kovanın oğul vereceğinin en belirgin işaretidir.Oğul verecek kovanların önünde arılar toplanarak kovan gövdesi üzerinde veya uçma tahtası altında yığınakta yaparlar.Bu durum bazen çok sıcak ve rutubetli yaz aylarında da görülebilir ki bunu mutlak oğul verecek diye algılamamalıdır.Akşamleyin kovanlara kulak verip bir iki dakika dinlendiğinde,oğul verecek kovanlarda ördeklerin ötmesine benzer bir şekilde,derinden pek bariz bir seste işitilebilir.Bu anaların sesidir.Oğul arıları kovanı terk ederken kursaklarını bal ile doldurmuş bulunduklarından insanı pek sokmazlar. Korkmamalıdır.Yakalanıp yerleştirildikleri yuvalarında,bu sayede derhal petek inşa etmeye başlarlar.Kuvvetli kovanlar 1 gecede 1 çerçeve temel peteği kabartabilir ve ilk oğul da döllenmiş eski ana bu petek gözlerine o gece yumurta dahi bırakabilir.

OĞULLAR FENNİ KOVANA NASIL YERLEŞTİRİLİR.
Birinci oğulların anası yaşlı olduğundan ,genellikle pek uzaklara gitmez.Kovanın 5-10-20 metre çevresinde bir yere konar. Sonraki oğulların anası genç ve hafif olduklarından daha uzaklara kaçabilirler.Bunun için,kovandan çıkan oğul,daha arılığın üzerinde,şaşkın ve karasız kavisler çizerek,bir istikamete yönelip gitmeden ;Arılıkta varsa oğul otu koparıp yapraklarını elde ezip oğuşturmak veya oğul çeken ilacını uygun bir yere,dala ve hatta havaya püskürtmek onun çok yakın bir yere konmasını %90-95 ihtimalle sağlayabilir.
Halkımız teneke çalmak,toprak atmak gibi davranışlarda bulunurlarsa da bunun önemi ,etkisi yoktur.En iyisi yağmur geliyor hissini vermek için su püskürtmektir.Bu bir maşrapa ile de havaya atılabilir.Ana arının bir kanadını da daha önceden 1/3 oranında kesmek uzaklara kaçmasını önler ise de,ananın toprağa düşüp kalmak ihtimali ile uğraşının güçlüğü nedeni ile önerilmiyor.Herhangi bir nedenle anasını kaybeden bir oğul tekrar eski kovana döner.Oğullar genellikle havanın güzel,sakin ve rüzgarsız olduğu bir günde sabah saat 8'den ,öğleden sonra saat 15-16'ya kadar çıkmaktadır.Sıcak ve nemli havalarda sabah 7'den akşam 18'e kadar çıkabilir.

SUNİ OĞUL NEDİR ?
Arıların tabii oğul vermelerini beklemeyip gözetlemeden,bizzat arıcı tarafından,dilediği zamanda alınan oğula suni oğul denir.

SUNİ OĞUL NASIL ALINIR?
Pek çok yöntemleri vardır.Kuvvetli tek bir kovandan alınabileceği gibi iki ve daha çok kovandan alınabilir.Esas olan her yaştaki arı ve yavrularla 4-6 çerçevelik bir kovancık elde etmektir.10 çerçeveli kovandan alınırsa ,5 çerçeve akşamüzeri arıları ile beraber alınarak diğer kovana konulur.Uzağa götürülecek ise bir çerçeveden de ayrıca arı silkmek faydalıdır.Tarlacı arıların eski kovanlarına dönmemesi için suni oğulları 10-15 gün en az 5 km.lik uzak bir yere götürmek başarılı olur.İki kovandan alınmak gerekirse,birisinden yalnız arı,diğerinden de yalnız yavrulu ballı polenli çerçeve alınır.Suni oğul alındığında muhakkak ki ailenin birisi anasız kalacaktır.Bu anasız,öksüz aileyi analandırmak için şu dört husus göz önüne alınır.a)Hazır ana vermek.b) Yumurta ve günlük kurtluklu çerçeve vermek. c) Zayıf ,analı bir kovanla birleştirme yapmaktır. D) Kapalı gözlü ana memesi vermek.
Sunu oğul alınacak kovan,bol ve iyi yumurtlayan anaya sahip, arıları halim selim munis,bal toplama ve depo edebilme kabiliyeti yüksek,çok ve sık oğul vermeyen,arılıkta arıcının gözdesi iyi cins arılardan olmalıdır.Hırçın ve çok sokucu,yağmacılığa düşkün,8-10 çerçeveden az arı kovanlarından asla suni oğul alınmamalıdır.Yukarıdaki hususlar göz önüne alınarak ,ilkel kovanlardan da yalnız arı almak suretiyle suni oğul alınabilir.

SUNİ OĞULUN FAYDALARI
Biliyoruz ki arıların oğul verme hadisesi yani oğulun kovandan çıkıp dala konması 2-3 dakika gibi kısa bir zamanda olmaktadır.Biz bu kısa zamanda arımızın oğul verdiğini görmediğimiz taktirde ,aylardır büyük ümitlerle beklediğimiz oğulu kaçırabiliriz.Arılarımızdan suni oğul aldığımız taktirde böyle arıcıyı üzücü bir ihtimal mevcut olmaz.
Kuvvetli kovanlarımızdan mevsimin en çok çiçekli zamanında,mesela Nisan'ın ikinci on beşi ve Mayıs ayında sunu oğul alabiliriz.Ve bu sayede de oğul arılarından o sene bol ürün alabiliriz.
Suni oğulları istemediğimiz anda ve mesela boş olduğumuz bir hafta tatilinde alabiliriz. Ve her türlü hazırlığımızı o gün için ihmal edebiliriz.Halbuki beklemediğimiz bir günde çıkan tabii oğul bizi şaşırtabilir.Kovanımız,suni petek takılmış çerçevelerimiz o gün için hazır olmayabilir.Veya o günkü mühim bir işimiz bizi oğulu almaktan vaz geçirebilir.Bu sebepten de suni oğul almak faydalı olur.
Arılarımızın tabii oğul vermelerini beklemeden suni oğul alarak kovanlarımızın sayısını arttırabiliriz.

TABİİ OĞULUN ZARARLARI
Oğul mevsiminde arıcıyı sabahın 8'inden akşamın l6'sına kadar arılıkta beklemeye mecbur eder.Arıcı bu dönemde beklemezse oğullar kaçar gider.
Tabii oğul,anaç kovanın bal verimini son derece azalttığı gibi güve kurtlarının tahribatına en müsait ortamı da hazırlar ve anaç arıyı sönmeye mahkum eder.
Tabii oğul bazen alınması çok güç ve hatta imkansız olan yerlere de konabilir.
Bazen birkaç oğul birbirinin çok yakınına ve hatta üzerine konarak arıcıyı çok müşkül durumda bırakır.
Tabii oğulların çıkmasına 10 gün kala arı ailesinin çalışması çok durgunlaşır.Yavaşlar.Tabii oğulun yapımı bölgenin büyük bal toplama devresine rastlarsa,arıcı çok zarar etmiş olur.

TABİİ OĞULUN İYİ VE FAYDALI YANI YOK MU ?
Elbette var.Yukarıdaki zararlarını göz önüne almazsak tabii oğullarda ki arı mevcudu az bile olsa,oğul kümesinin içinde her yaşta ve her görevi yapacak arılar bulunduğundan,ve kovandan çıkarken kursaklarını bal ile doldurduklarından dolayı ,yeni barınaklarını çok kolay inşa eder ve daha kısa sürede kuvvetlenirler.
Birinci oğuldaki ana arı çiftleşmiş olduğundan,bir gecede yaptığı peteğe,ertesi gün bile yumurta bırakıp ailenin kuvvetlenmesini sağlar.Tüm kovanlardan birinci oğulu alıp ondan sonra oğul almamak çok büyük bir avantajdır.Ayrıca suni,oğuldaki ana arı yetiştirme ,yumurtlamasını bekleme,ana arı ve kafesi edinme,arama ,bulma ,kabul ettirme gibi uğraşılarda yoktur.İyi bir bakım ve besleme ile,zayıf arı oğulları da zamanla mükemmel bir damızlık anaç aile olabilir.

Tamtutulma beğendi.
Beyaz Gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2010, 06:01   #2
/
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: kütahya
Mesajlar: 41
Arıların oğul vermesini nasıl önleyuebiliriz.

yesilgazi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2010, 09:52   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-10-2010
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 19
Arılara polen tuzağı kullan, Her sene anaları değiştirmeye çalış, ayrıca kovanın havalandırması iyi olsun.


Düzenleyen demre : 03-10-2010 saat 09:52 Neden: yanlış yazılmış
demre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 08:11   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
oğul önlemenin en tekili ve güzel yolu. arılarının içinden oğul vermeyen arıdan ve en çok bal ayapan arıdan arıyı çoğalmak ırk seçimim. bu özellikleri taşıyan arılarınız varsa bunlardan çoğaltma yapın yani yapay bölme böylece hem oğul çıkmaz ve kovan başına bal miktarı artar

kadrilion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2011, 09:51   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 303
Galeri: 2
sayın kadrilion, 15 gün önce bal oluşumuna bakmak için kovanımı açtımda gözeneklerde lavra gördüm, bu lavralar bu mevsimde oluşurmu sizce ne anlamı var. (bal sağımını henüz yapmadım)

ayax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2011, 12:56   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Sayın ayax; Gözeneklerde larva görmeniz, arı ailesinin devamlılığı sürüyor ve bir problemi yok demektir. Hani kasım ayında da görseniz daha iyi haber olur.
Bu larvalardan yeni genç arılar oluşacak, 21 gün kovan içinde ve 21 gün kovan dışında görev yapacaklar.
Havalar soğuduğunda kış aylarında üzüm salkımı gibi salkım oluşturup, birbirini ısıtacaklar.

Ancak bu esnada iki ay gibi bir sürede kovanda larva göremeye biliriz.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2013, 11:30   #7
Ağaçsever
 
kilicaslan3561's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: Bayburt
Mesajlar: 61
Ben oğula giden arıyı hemen bölüyorum. Kata çıkmayan diğer zayıf arılara paylaştırıyorum.

kilicaslan3561 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 08:23   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Küçük bir oğul

İlk oğul, beklendiği gibi 22-23 Nisan günlerinde kendini gösterdi.
Küçük olması, bir oğulun ikiye bölünmüş ola bileceğini düşündürdü.
Önce birisi alındı. Sonra diğer yarısı ayrı ayrı ruşetlere alındı.

Eklenen Resimler
 
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 08:30   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Oğulu kovana almak için, bulunduğu bölgede dal kesmeleri yapılır.

Eklenen Resimler
 
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 08:44   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Hazırlanan kovanda 1-2 çerçeve yarım ballı ve 1-2 tane de kabarmış konmalı.

Oğulun tam iz düşümü altına, hazırlanan kovan gelecek şekilde hazırlık yapılır.

Eklenen Resimler
 
herkul beğendi.
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 08:51   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Oğulun bulunduğu dal, silkelenir.

Eklenen Resimler
 
herkul beğendi.
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 08:54   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Kovanın dışınadüşen arılar da içeriye toplanırlar.

Eklenen Resimler
 
esracer, attar ve herkul beğendi.
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 12:37   #13
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum Mesajı Göster
Oğulun bulunduğu dal, silkelenir.
Çırpılan dal kovandan çok yüksekte. Bu şekilde oğul çırparsanız ana arıyı öldürebilir; ya da sakatlayabilirsiniz. Çok yüksekten düşen arı salkımında da yaralanmalar, ölmeler ve huzursuzluklar görülebilir. Kovan ile arı salkımının arası 40 cm'den fazla olmamalıdır.

herkul beğendi.
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 22:34   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Çok haklısınız. Kovan ile salkım arası ne kadar az olursa, o kadar iyidir.
Böyle gerekli temizliği yapılmış ağaççıklarda, silkelemeye gerek te yok.
Kovan, salkıma altından temas ettirilince;
ballı çerçevelere hemencecik geçiyor.

Gerektiğinde, salkıma çerçeveler tek tek temas ettirip, oğul büyük bir bölümü sardırıla bilir.

Tamtutulma ve herkul beğendi.

Düzenleyen ligustrum : 23-04-2013 saat 22:38 Neden: ilave
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 15:36   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 53
Teşekkürler Sn. ligustrum.

Korkulacak bir şey yokmuş yani çok zor olduğu da söylenemez, tabi tutundukları ağaç yüksek değilse )

Benim 1 kovanım var, çoğaltayım derken onun da oğulunu geçen yıl kaçırdım. Ne kadar üzüldüm anlatamam, Bu yıl da çoğaltmaya korkuyorum yine kaçırırım diye

ligustrum beğendi.
herkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 11:03   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi herkul Mesajı Göster
Teşekkürler Sn. ligustrum.

Benim 1 kovanım var, çoğaltayım derken onun da oğulunu geçen yıl kaçırdım. Ne kadar üzüldüm anlatamam, Bu yıl da çoğaltmaya korkuyorum yine kaçırırım diye
Sn.herkül; Oğul mevsiminden önce, Mayıs başı gibi, arıyı bölersek; iki isteğimizde olmuş olur.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2015, 14:39   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 53
Peki nasıl yapmamız gerekir bölme işini sn. ligustrum. farklı yöntemleri var sanırım, en doğrusu ve kolayı nasıldır.?
Doğrusu arılardan biraz tırsıyorum. Ama çok da seviyorum.

ligustrum beğendi.
herkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2015, 21:23   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
Kovan 10 çerçeveye ulaştığında veya daha fazla çerçeveye ulaştığında bölebilirsiniz.
örneğin mayıs başında 12 çerçeve oldu diyelim
ana arının olduğu çerçeveyi boş bir kovana alın yanında açık veya kapalı iki çerçeve daha alabilirsiniz.
toplam iki veya üç çerçeve olabilir.
geriye kalanlar iki yöntemle bölünebilir.
1-hazır ana kullanarak
2-Kovan kendi ana arısını üretecektir.
1-Hazır ana kullanırsanız 10 çerçeve kalan kovanı üçer çerçeve olmak üzere bölün kafeste hazır anayı verebilirsiniz.
ilk iki gün sonrası kafesin tel kısmını açın arılar bir iki gün içinde anayı çıkaracaklardır.
bu yöntemle en az üç kovan sahibi olursunuz.
2-Kovana kendi anasını yaptırabilirsiniz.
daha önce anlattığım gibi üç çerçeve veya iki çerçeve ana arılı kovanı oluşturdunuz
geriye kalan anasız kovan hızla ana memelerini yapacaktır. yaklaşık 10 veya 12. gün çerçevelerdeki meme durumuna göre üç veya dört kovan bölebilirsiniz.
Anlattıklarım karışık gelebilir ancak çok çok basittir.
hangi yöntemi uygulamak istiyorsanız belirtin daha sade anlatabilirim.

ligustrum ve herkul beğendi.
lodos_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2015, 22:45   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi herkul Mesajı Göster
Peki nasıl yapmamız gerekir bölme işini sn. ligustrum. farklı yöntemleri var sanırım, en doğrusu ve kolayı nasıldır.?
Doğrusu arılardan biraz tırsıyorum. Ama çok da seviyorum.
Doğrusu yukarıda belirtilmiş...
Ve, en kolayı derseniz!
Ben de bir köfte dostuyum

herkul beğendi.
ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2015, 22:43   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-03-2015
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 4
Tesekkurler cok faydali bilgiler.

mustafagulcicek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2015, 21:10   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 3
teşekkürler

cemil okur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2020, 15:43   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2020
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 20
tamam güzelde bir de bunlar dallara konmasa da zaten alışık oldukları kovanlarımızı tercih etseler ne güzel olurdu bunun için etkili bir yöntem var izleyiniz yüzde 90 diyorum bu yönteme


mühürlü kurtcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024