agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Arıcılık




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-09-2008, 23:26   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-09-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
ARI kışlık bakımı

arkadaşlar ben yeni arıcıyım benim bulundum bölğe kışım soguk olur. mesela sekiz cıtalık bir kavan tahmini kackilo olmalı bahara cıkması için ..şimdiden sagolun sayğılar

servetcelebi1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 16:12   #2
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,102
Servet bey, Ben izmir'de arıcılık yapıyorum. Ankara'nın şartlarını pek bilmem. Tahminim Kasım ayı sonuna kadar arı uçuş yapar sizin oralarda.. Burada 8 çıtalık bir arı için ballı 4 petek yetiyor. Çünkü burada ocak ayında bile arılar bazı günler çalışır. Size tavsiyem arının balını alın ve onu besleyin. 10-15 kg şeker onu ballı ve genç nufuslu olarak kışa sokacaktır. Çünkü bu besleme sonucunda arınız güzel yavru atacaktır. Arı Son yağmurlarla polende bulur. şurubu birebir yapın. Yemliğin üzerine şurup üstünde yüzen tahta çıtalar atmanız da arıların şurup içinde ölmesini engelleyecektir. Şurubu her gün ve 15 gün süreyle verirseniz. Verdiğiniz şurubu o gece bitirip bitirmediğine dikkat edin miktarı ona göre ayarlayınız.Arınız bahara çok sağlıklı olarak çıkar. Bu besleme ona bol yavru attırır. Haftada bir şurup vereyim derseniz istediğiniz yavruyu atmaz. Kışa girerken arınızda en az 15 kg bal olsun. Ben 15 kg dedim ama soğuk bölgede arı besleyen arıcı arkadaşlar yanlışım varsa lütfen düzeltin. Ne de olsa ben sahildeyim. Birde bu besleme sonucu arı yeterli poleni bulursa bu aşırı yavru atmasına sebeb olur. Şurubu birden keserseniz yeni çıkan yavrular mevcut balı tüketip arıyı balsız da kışa sokabilir. Kışa girmeden kovan içini iyi test edin.

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2008, 11:40   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
Bal hasadı ile kovanlardan ballar alındı oysa bu balların çoğu/hepsi arıların kış için biriktirdikleri ballardı

Bu durumda geleneksel olarak besleme yapılıyor.Bunlardan biri de arı yemi


ARI YEMİ

Arıcılar ve arılar için üretilen arı yemini duymayan kalmadı sanırım. Arı yemi ile ilgili bir kaç bilgi aktarmak istiyorum. Olumlu **** olumsuz yanları bulunuyormu?

Arı yemi Konya Çumra şeker Fabrikası tarafından üretilen ve Tarım Bakanlığının ruhsatlı tek arı yemi ünvanını üzerinde bulunduran arı beslemesinde kullanılan bir çok olumlu özelliği üzerinde bulunduran arıcılık için büyük bir nimet.

Öncelikle steril olması son derece önemli. Biliyoruz önce şerbet yaparken suyu kaynatır ve aynı hacimde şeker koyarız içine ve şekerde olası bir mikrop varsa sıcak su içinde mikroplar ölsün diye düşünürüz. Arı yeminde fabrikasyon bir şekilde steril durum gerçekleştiriliyor. Arı yemi içinde mikrop olması mümkün değil.

Arı yemi içerisinde bulunan glikoz , fruktoz, sakkaroz oranı balda bulunan miktarlar ile aynı miktarda. Kısacası arı yemi ile beslenen arı, sanki bal ile besleniyormuş gibi gelişimini sürdürüyor. Şeker şerbetleri ile yapılan beslemede bu oranın tutturulması mümkün değildir. Arı beslemesinde kullanılan arı yeminin içerisindeki şekerler bakımından baldan pek bir farkı yok, polen içeriği , mineral maddeler vitaminsel değerler ile iz elementlerin olmaması baldan farklı kılıyor birde içerisindeki gıda boyası.

Arı yemi piyasada satılan diğer şerbet benzeri sıvı ürünlerden arı biyolojisi için daha uygun. Bunun nedeni HMF oranıdır.

HMF= Hidroksi Metil Furfurol Özellikle ısıl işlemlerin uygulanması ile muhafaza edilen ve koyulaştırılan gıdalarda çok önemli bir kalite faktörüdür. Bu değer ballarda belli bir ölçü birimi ve balın daha önce ısıtılıp ısıtılmadığını, ısıtıldı ise sağlığa zararlı olup olmadığını ortaya koyan bir değer. HMF oranı olarakta arıların biyolojisine zarar vermeyecek değer bu üründe mevcut. Aksi taktirde arılarımızın sağlığı bozulur , ömrü kısalır ve verimsiz arıcılığın oluşmasına zamin hazırlarız.

Arılıklarda artık bu manzaraları görmeye başladık.
Arıların beslenmesinde geleneksel yöntem olarak genellikle şeker şerbeti kullanırız. Artık arı yemi kullanılmaya başlanıyor.


Petekler güveden zarar görmesin diye istifleniyor. İstif için özel çerçeve sehpahalarını resimde görüyoruz. Dizilen çerçeveler güveden zarar görmesin diye özel odalarda ilaçlanabiliyor.

Arı yemleri ile besleme yapma için harcayacağımız uzun zaman süreci ortadan kalkıyor. Şerbet yapma için gereken su ısıtma tertibatı, su, karıştırma işlemleri ve yapılan şerbetin taşınması ve kaptan kaba aktarılması bunların tamamı ayrı bir iş ayrı bir zaman hırsızı. İster az arınız olsun ister çok arınız olsun büyük bir kolaylık.

Arılıklarda yapılan besleme işlemleri daha çok erken ilkbahar ve geç sonbaharda yapılmaktadır. Bu süreçte yağmacılık eğilimide son derece yoğun olmaktadır. Her türlü besleme ürünleri bu dönemlerde arılıkta yağmacılığı körükler. Nedeni besleme ürünlerinin kokusundan etkilenen arılardır. Eğerki arılıkta şerbet benzeri besleme ürünleri dökülürse yerlere damlarsa , üsturuplu olarak kaba şerbetler verilmez etrafa dökülürse yağmacılığı tetikleyen durum ortaya çıkmaktadır.
Lakin arı yemi kokusuz olduğu için bu tür bir yağmacılığın ortaya çıkması mümkün değildir.

Arı yemi ayrıca yoğunluk olarak bal ile aynı kıvamda geç sonbaharda arıya verilecek olan yam arıların verilen şerbetin suyunu uçurma telaşesinden arıcıyı kurtaracak ve arıların sağlıklı kışlaması sağlanmış olacaktır. Balda bulunan polen içeriğinin bağğırsaklarda kış boyunca kalacağını ve arıların bağırsaklarda bekleyen polen artıklarından dolayı rahatsızlanacaı ayrıca şeker şerbeti ile beslendiğinde bağırsaklarda atık kısımların daha az olacağını vurgulayan literatürlere uygun bir çalışmada sergilenmiş olacaktır.

Balı alınan koloniye arı yemi veirlerek son derece mükemmel bir kışlama sağlamak mümkün olacaktır.


Sonuçta verim yükselten, arılarımızın sağlığına zarar vermeyen, yağmacılığı ortaya çıkartmayan, steril arı yemi kullanmak **** kullanmamak size kalmış.

Hizmet ve bilgi bizden takdir sizden.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

http://teknikaricilik.blogspot.com/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2008, 09:32   #4
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 794
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2008, 14:34   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
http://selahattinguney.blogspot.com/...ki-bakimi.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 21:28   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
PEKİ İNVERT ŞURUBU NASIL YAPACAĞIZ?

ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)

50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin



3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su.






ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)


2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı tartar kreması (tartarik asit) içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine **** sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin





İNVERT ŞEKER ŞURUBU HAZIRLAMA




BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)

2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 3-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.




MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)

İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.


TARTARİK ASİT İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı tartarik asit ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.

Tartarik asit ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum.

http://alisekerli.blogspot.com/2008/...rup-nasil.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 08:45   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
konya fondan şurup kullnan arkaş var mı faydası nasıl çok met ediyorlar ...

kadrilion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 15:30   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
değerli arkadaşlar,
arıların sönmesini engellemede en önemli gördüğüm "zayıf arıların birleştirilmesi" konusunu biraz daha genişçe anlatabilir misiniz?
-hangi durumda gereklidir?
-birbirlerini kabul etmeme durumları olabilir mi?
-ana arının yakalanıp öldürülmesi mi gerekir? vs. gibi

orhan001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 07:20   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orhan001 Mesajı Göster
değerli arkadaşlar,
arıların sönmesini engellemede en önemli gördüğüm "zayıf arıların birleştirilmesi" konusunu biraz daha genişçe anlatabilir misiniz?
-hangi durumda gereklidir?
-birbirlerini kabul etmeme durumları olabilir mi?
-ana arının yakalanıp öldürülmesi mi gerekir? vs. gibi
arıların sönmesinde arının zayıflığından ziyade kışa girerken yapılan daraltma ve yalıtım önemlidir. güzel bi şekilde daraltılıp sarıp sarmalanmış iki üç çerçevelik arı bile kış ne kadar sert geçerse geçsin rahatlıkla çıkabilir kıştan.

iki arıyı birleştirmek için birinin anasını öldürüp bir gün beklemeli ki arı ana arının kokusunu alamayarak olmadığını anlasın, sonra birleştirildiğinde diğer ana arıyı kabulü kolay oluyor.

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 09:49   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sonuncumurat Mesajı Göster
arıların sönmesinde arının zayıflığından ziyade kışa girerken yapılan daraltma ve yalıtım önemlidir. güzel bi şekilde daraltılıp sarıp sarmalanmış iki üç çerçevelik arı bile kış ne kadar sert geçerse geçsin rahatlıkla çıkabilir kıştan.

iki arıyı birleştirmek için birinin anasını öldürüp bir gün beklemeli ki arı ana arının kokusunu alamayarak olmadığını anlasın, sonra birleştirildiğinde diğer ana arıyı kabulü kolay oluyor.
öncelikle teşekkür ederim murat bey.
-peki birleştirme her mevsim yapılabilir mi?
-misafir arılarda anası öldüğünde sitrese girip saldırganlaşma olabiliyor mu?
-misafir arılar ev sahibi ile birleştiğinde yağmacı gözüyle değerlendirilme durumu olup savaş çıkma durumu ihtimali var mı?
-birleştirmede misafir arılar peteğiyle birlikte mi yapılmalı?
-birleşme analı olan kovana misafir arıları taşıyarak mı yoksa anasız olan kovana analı kovandaki petekleri taşıyarak mı daha sağlıklı yapılabilir.

biraz fazla soru sorup zahmet verdiğim için özürlerimi arzederim.

orhan001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 10:24   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orhan001 Mesajı Göster
öncelikle teşekkür ederim murat bey.
-peki birleştirme her mevsim yapılabilir mi?
-misafir arılarda anası öldüğünde sitrese girip saldırganlaşma olabiliyor mu?
-misafir arılar ev sahibi ile birleştiğinde yağmacı gözüyle değerlendirilme durumu olup savaş çıkma durumu ihtimali var mı?
-birleştirmede misafir arılar peteğiyle birlikte mi yapılmalı?
-birleşme analı olan kovana misafir arıları taşıyarak mı yoksa anasız olan kovana analı kovandaki petekleri taşıyarak mı daha sağlıklı yapılabilir.

biraz fazla soru sorup zahmet verdiğim için özürlerimi arzederim.
orhan bey. birleştirme anasız arıyı tespit ettiğiniz an, hava sıcaklığı uygunsa anında yapılabilir. yapılmalıdır da.
ana kaybına uğramış arıyı kontrol ederken kovandan aldığınız ilk çerçevede arıların huzursuz huzursuz kaçışmalarından anasız olduğuna kanaat getirebilirsiniz. incelemenizde günlük yavru olmadığını görürsünüz.

eğer herhangi bir koku sıkmadan birleştirme yapılırsa ana kaybı bile yaşanabilir. bi kovanı kurtarayım derken iki kovan telef olabilir.

zayıf ta olsa birinin anasını öldürüp birleştirmek pek akıl karı değil. ancak bal akım zamanı örneğin beşer çerçevelik iki arıdan birinin anasını bulup iki çerçeve bırakıp üç çerçeveyi arısıyla beraber diğer kovanla birleştirip güçlendirme yapılabilir. iki çerçevede hazır ananız bulunmuş olur. 8 çerçeve olan arıdan iki ayrı 5 çerçevelik kovandan alacağınız baldan fazlasını alabilirsiniz.

ben birleştirme işlemini sadece anasız olanlarda yapıyorum. genelde hemen yanındaki analı kovana birleştiriyorum. gül suyu veya kekik suyu, genelde kekik suyu kullanırım. hiç bişey olmadığı zaman bir soğanı kesip sürmek bile yeterli olur. önemli olan ana arının salğıladığı kokunun arıları etkilemesini engellemek. önce analı kovanın çerçeve aralarına bir miktar sıkıp üzerine gazete koyup onun üzerine boş katı ve katın içine anasız kovandaki çerçeveleri arılarıyla beraber koyuyorum. anasız arılarada bir miktar koku sıkıp kapağı kapatıyorum. bi gün sonra gittiğimde gazete arılar tarafından kemirilmiş, üst kattaki arılarla alt kattakinlerin gül gibi geçinip gittiğine şahit oluyorum. böylece hem anasız kovan ziyan olmamış oluyor hemde diğer kovan güçlenmiş oluyor.

bu yöntemi bölme arılara diğer kovanlardan takviye vermek içinde kullanıyorum. ve inanın müthiş bi gelişme oluyor. bu güne kadar yaptığım bu uygulamalarda bırakın ana kaybını, arıların kavga edip birbirlerini öldürdüğüne bile şahit olmadım. hem uygulamasıda pratik.

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 10:29   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 23
anladım..çok çok teşekkür ederim murat bey..pek fazla uygulanması bilinen bir yöntem değil.bilgilenmiş olduk..

peki gazeteyi kaç kat koymamızı tavsiye ediyorsunuz? yani tek kat gazeteyi kemirme süresi alışmaları içn yeterli oluyor mu?

tekrar teşekkürler..

orhan001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 10:36   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
ha bu arada birleştirmeyi yaptıktan bi kaç gün sonra gidip üst kattaki çerçeveleri alt kata geçiriyoruz.
bundan 3-4 sene önce muğlalı arıcı bi abimizin tavsiyesi üzerine bölmelerde de aynı şeyi uyguladım. iki çerçeve arısı olan bölmelere güçlü kovanlardan yavruları çıkmak üzere olan üç çerçeveyi aynı uygulamayla verdim. fazla değil 3 gün sonra görüntü müthişti. 2 çerçeve olan bölme kovan sımsıkı 6 çerçeveydi.

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 10:39   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
sıktığımız koku iki taraftaki arılarında ana arının salgıladığı kokuyu hissetmelerini sağlıyo. arılar yabancı olsada kardeş kardeş oluyolar. tek kat gazete yeterli. bu şekilde değilde iki kovana koku sıkıp yarım saat bekledikten sonra birbirine karıştırmada oluyor. eskiden böyle yapıyoduk. ama ana kayıplarıyla da çok karşılaşıyorduk.
şimdiye kadar yukarıdaki yöntemle bir tane bile ana kaybı yaşamadım

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2013, 18:26   #15
Ağaçsever
 
kilicaslan3561's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: Bayburt
Mesajlar: 61
Ben arılarımı kışa sokmadan önce güzelce yemlerim. Bal aldıktan bir hafta sonra iki günde bir koyu şerbet veririm. Şerbet verirken de yavru sahasını kapatıp kapatmadığını kontrol ederim. Hem arılarım kışlık ihtiyacı olan balı yaparken hem de ana arı yumurtlar. Böylelikle kışa balı ve genç yavruları olan kovanlarla girerim. Yaz başı da kışa nasıl girdiyse öyle güçlü kovanlarla çıkarım.

kilicaslan3561 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2013, 18:28   #16
Ağaçsever
 
kilicaslan3561's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: Bayburt
Mesajlar: 61
Kışın besleme olayına gelince; ben kendim kek yapıyorum. Arıların kendi balından. Arılar bunu çok güzel tüketiyor. Bu sene ilk defa akide şekeri denedim. Bunu da kendim yaptım. Biraz zahmetli oluyor ama masrafı keke göre daha az. Akideyi biraz yumuşak yaparsanız arılar kekten daha önce tüketiyor. Kolay gelsin.

kilicaslan3561 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014