PDA

View Full Version : jakaranda tohumunu çimlendirmek




kanz
27-07-2008, 11:25
Arkadaşlar selam, bundan bir iki yıl evvel çevre illerimizin birinde gezerken çok koyu yeşil yapraklara sahip olan oldukça heybetli, güzel bir ağaca rastladım. Ağaç çok hoşuma gitti ve elimdeki poşet yardımıyla ağacı incitmeden üzerinde bulunan aşağıya resimlerini ekleyeceğim tohumlarını (çekirdek her ne ise..) aldım. Ancak bu tohumları nasıl yeşertebileceğim konusunda hiç bir fikrim yok. Bunun bir zamanı var mıdır? İlk olarak saksının içinde mi yetiştirmeliyim? Bu konular hakkında bilgi sahibi değilim. Lütfen yardımcı olur musunuz? Aşağıya tohumların resimlerini ekliyorum.


http://img297.imageshack.us/img297/1008/dsc07264qk4.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/8316/dsc07261ah5.jpg

http://img301.imageshack.us/img301/6667/dsc07258qi4.jpg

Alttaki resimler tohumun içinin açılmış halinin resimleri. İçinden minik minik çekirdekler çıkıyor. Acaba bunları mı yeşertmeliyim ?



Arkadaşlar elimde tohum sayısı sınırlı, 3-4 civarı. Bunları hata yapmadan yeşertmem gerekiyor, yani deney yapma şansım yok. Lütfen yardımcı olur musunuz? Çok teşekkür ederim.




memet
27-07-2008, 11:58
Jakarandaya benziyor. Foruma fotoğraf yülerken boyutlarına dikkat etmelisiniz. sayfanın boyutlarını bozuyor görmeyi zorlaştırıyor.
şubat mart aylarını beklemeniz daha uygun. Tabi iki yıllık tohumların canlılıklarını kaybetmiş olma riski de var. Olmazsa seralarda jakaranda fidesi bulmanız kolay İzmir'de.
Tohumları ılık suda bekletin, daha sonra torfda çimlendirmeyi deneyin. Lozan kapısından girince çiçekli halini ilkbaharda görebilirsiniz.

berduray
27-07-2008, 16:44
Evet bu jakaranda tohumu ben de parktan almıştım ama çimlendiremedim, şu aralar çimlenme için uygun olmayan bir dönemde olduğunu düşünüyorum.

Sayın Memet'e katılıyorum,bahar ayları daha uygun, bu sıcaklarda çimlense bile pişiyor fideler.

Belki buzdolabında saklarsanız tohumlar tazeliğini korur, otomatik olarak soğuk katlama da yapmış olursunuz.

Oyaman
28-07-2008, 10:48
Sevgili Berduray , bende Mart ayından bugüne kadar Jacaranda tohumlarını çimlendirmeye çalışıyorum . Halende devam etmekteyim .Sonuç alamadım .
Webteki araştırmamda 10 - 15 günde çimleneceği yazılıyor . Ben de şaşırdım bu işe üstelik bendeki tohumlar Muğladan taze olarak geldi .

berduray
28-07-2008, 11:07
Sayın Oyaman ben tohum kapsülünü daldan kendim kopardım eve gidip torfa ektim, bayat olma ihtimali sıfır olmasına rağmen çimlendiremedim.



Çok nazlı bir tohum, ben ilkbaharda tekrar deneyeceğim, umarım başarırız.

Oyaman
28-07-2008, 13:58
Halen çimlendirmeye çalışıyorum , değişik denemeler yaptım . Webde ise çok kolay çimlendiğini yazıyor .Anlayamadım bunun sebebini !
Bu yaz sonuna kadar başaramazsam , sevgili Memedin dediğini yapacağım ve
İzmirde fidanını arayacağım . Selamlar .

berduray
28-07-2008, 15:20
Değişik denemeler derken?

Paylaşır mısınız lütfen?

Aynı yanlışlara düşmemek adına soruyorum.

Oyaman
02-08-2008, 23:24
Nihayet sonunda , çimlendiler ! .Sevgili Berduray , bir gün ılık suda beklettim , spreylemeyi sürekli oksijenli su ile yaptım . Tohumlar çok taze olmasına rağmen yaklaşık 1 ayda çimlendiler .
Tohumları viyole 2 şer adet koyuyordum , bazı tohumların olgun olmaması ihtimaline karşılık son denememde en az 30 tohum kullandım . Şu anda 2 adet göründü .

berduray
03-08-2008, 13:27
Oh gözünüz aydın, demek cocoda denemek lazım, teşekkürler, ara ara fotoğraf yükler misiniz?

Gelişimini merak edenlere rehberlik olur.

kanz
03-08-2008, 19:07
Nihayet sonunda , çimlendiler ! .Sevgili Berduray , bir gün ılık suda beklettim , spreylemeyi sürekli oksijenli su ile yaptım . Tohumlar çok taze olmasına rağmen yaklaşık 1 ayda çimlendiler .
Tohumları viyole 2 şer adet koyuyordum , bazı tohumların olgun olmaması ihtimaline karşılık son denememde en az 30 tohum kullandım . Şu anda 2 adet göründü .

Ne güzel...Tohumları nerede yeşertiyorsunuz ? Torf mu yoksa normal toprak mı ? Bu yeşertme işlemini biraz daha detaylı bir şekilde anlatırsanız sevinirim ;) Benim gibi hiç bilmeyen kişiler de aydınlanmış olurlar. Bir de tohumları nereden aldınız acaba ben de almak istiyorum da... :)

berduray
12-08-2008, 23:48
Sayın Oyaman var mı jakarandalarda bir gelişme, bilgi verebilir misiniz?

Fotoğraf olursa süper olur, kolaylıklar dilerim.

Oyaman
14-08-2008, 22:18
Sevgili Berduray , mesajını yeni gördüm ve hemen senin için bir fotoğraf çektim .
İki ufaklığın yanına bir tane daha kardeş geldi . Üçüz olarak büyümeye çalşıyorlar . Bu on gün zarfında gerçek yapraklarını çıkardılar ancak çok narin ve ufaklar .Bunların büyüyüpte kocaman bir ağaç olacaklarına inanmak zor geliyor .
Sizde cocopeat temin edip tohumları fazla olarak ekerseniz sanırım birkaç adet çimlendirebilirsiniz .Selamlar .

berduray
14-08-2008, 22:43
Çok teşekkür ederim, kendim başarmış kadar sevindim, inanınız.

İlk yapraklar da ilginçmiş gerçekten.

Gelişimlerini merakla takip edeceğim, benimkilerden ses yok henüz.

Kolaylıklar dilerim.

berduray
30-08-2008, 11:51
Sayın Oyaman son durum nedir?

Merakla gelişmeleri bekliyorum, fotoğraf ekleyebilir misiniz lütfen.

MSaygin
30-08-2008, 12:41
Ben tohumlarımı çok kolay çimlendirmiştim, %50 torf %50 perlit karışımında.Fideler 20-25cm boya hızla geldiler ama 4-5 gün evde olmadığım bir zamanda gölgede olmalarına rağmen kurudular ne yazık ki.Evdeki o kadar bitkiden bir tek onlar dayanamamıştı, biraz nazlı büyüyorlar anlayacağınız.

berduray
31-10-2008, 13:23
Jakaranda fidanlarınız ne durumda, fotoğraf yüklermisiniz arkadaşlar?

Volare
07-02-2009, 12:36
Merhaba,
yeşim arkadaşımızın gönderdiği tohumlardan çimlenen 1 adet bitkim.
Şimdilik durumu iyi,ama günde 2 defa konrol ediyorum.
Fotoğrafları cep telefonu ile çekildi,kalitesi kötü:(

berduray
07-02-2009, 17:38
Çok sevindim, kendim sürekli denemiş ve çimlendirememiş biri olarak...

Merak ettiğim, tohum kapsülle mi geldi,açıkta mı?

Şayet kapsülle geldiyse tamamen kuru , kahverengi miydi?

Bu senenin tohumu mu?

Kaç günde çimlendi? Isı vs.. hakkında detay verirmisiniz?

semmasi
07-02-2009, 21:25
değerli arkadaşlar; şimdiden tohumlar balkonda çimlenir mi?yoksa daha erken değil mi?

Yeşim
07-02-2009, 22:09
Çok sevindim, kendim sürekli denemiş ve çimlendirememiş biri olarak...

Merak ettiğim, tohum kapsülle mi geldi,açıkta mı?

Şayet kapsülle geldiyse tamamen kuru , kahverengi miydi?

Bu senenin tohumu mu?

Kaç günde çimlendi? Isı vs.. hakkında detay verirmisiniz?

Sayın Berduray; kapsulleri açıp, tohumları kuruttuktansonra arkadaşlara postaladım.2008 geç sonbaharında toplandılar.Sanırım siz dikerken kapsülü açmamışsınız?Önceki mesajlarınızdan bu çıkarımı yaptım, yanlış isem lütfen beni düzeltiniz..

Yeşim
07-02-2009, 22:13
değerli arkadaşlar; şimdiden tohumlar balkonda çimlenir mi?yoksa daha erken değil mi?

Bulunduğunuz yöre henüz açıkta çimlenme için uygun değil.Hala kaloriferler yanmakta iken içeride çimlendirip, sonraki bir tarihte kontrollü olarak dişarı alınız.
Kışa tekrar soğuktan korumak için kapalı bir mekanda muhafaza etmelisiniz.Ağaç yarı tropik kabul ediliyor, istediği şartları sağlamazsanız ölecektir.

berduray
07-02-2009, 22:25
Ben daldan kendi halinde tamamen kahverengiye dönmüş kapsülü açtım, içinden çıkan minik pulcuklu tohumları ayrı ayrı ektim.

Buna rağmen çimlendiremedim, o yüzden soruyorum tam olarak kurumadan mı ekmeli vs. detay istiyorum ki çimlendirmek isteyenlere de yol gösterelim.

Mesela yeni bir denemem var, dün yine 1 parktan kapsül aldım ama bu sefer tamamen kuru değil, orta kısmı hala yeşil, kenarları kahverengiye dönmüş.

İnanın o kadar sağlam ki penseyle zor açtım, halbuki tamamen kuruyunca tık diye ayrılıyor.

Şansımı denemek istedim.Çimlenip çimlenmeyeceğini bilemiyorum.

Volare
08-02-2009, 09:36
Sayın berduray,
eski mesajlarımı kontrol ettim- 13.ocakta tohumlar elime geçmiş , çimlendi diye gruba yazdığım mesaj 29 ocağa ait .
Çok sabırlı bir insan olmadığım için aynı gün tohumları ılık suya koydum , ertesi gün dibe çökenleri ektim .
Toprak cocopeat+ perlitten oluşuyor.
Eski bir saksıyı yarıya kadar bu karışımla doldurdum ve tohumun bir tanesini buraya ektim , üzerini şeffaf folyo ile kapattım .
Çimlendikten sonra da (evim klimayla ısınıyor gün boyu evde kimse yok ),üşüyebilir düşüncesiyle tasarruflu bir ampülle-LED ışık verdim .
Ve komik gelecek belki ama saksı buzdolabının üzerinde-bilirsiniz buzdolabı çalıştığı sürece arkadan yukarıya sıcak üfler;).
Şimdilik hayatta .Ayrıca tarım tedarikten aldığım preslenmiş cocodan yapılmış yuvarlak şekilere ektiklerim de yeşermiş , çimlendi çimlenecek .
Hadi hayırlısı . Sizlere de kolaylıklar dilerim .

Yeşim
08-02-2009, 15:09
Sayın Berduray;tohum aldığım ağacın kapsülleri de değişik renkteydiler.Sanırım erken çiçek açan salkımlar daha önce kapsul yapıp kuruyorlar.Haklısınız kabukları açmak çoz zor, bir midye kabuğu gibi düzgün kapanmışlar.Pense ve tornavida ile açabildim ben.Hangi renk kapsül olursa olsun, içinden çıkan tohumlar nemli oluyor.Ayıklayıp sermek ve böylece nemini iyice uçurmak lazım.Yeşil ve morrenkli tohumların hepsi kuruyunca ayni renge (açık kahverengi)dönüşüyor.Ücretsiz Tohum Dağıtımı bölümünde ,yabancı bir siteden çavirdiğim çimlendirme notu ve fotoğraflar var.Umarım işinize yarar.

berduray
08-02-2009, 17:50
Hemen göz atıyorum, çok teşekkür ederim.

Yalnız şuraya takıldım, çimlenmek için belli bir neme ihtiyaç yok mu?

Sizin tabirinizle neden suları uçurmak için uğraşalım?, direkt ekince daha çabuk çimlenmesi gerekmez mi mantıken?

Yanlış ifadem varsa düzeltin lütfen...

Yeşim
09-02-2009, 16:52
Konunun ustaları elbette işin tekniğini daha iyi bilirler ama ben şöyle akıl yürütüyorum:bitkileri
izlemek ve taklit etmek lazım.Doğada hiçbir bitki tohum kapsülünü ve içindekileri iyice kurutmadan yere düşürmüyor.Dalında çatlayan keseler içerideki nemin de buharlaşmasını sağlıyorlar.Bunun gibi bir dolu örnek gözlemlenebilir.Tohumların olgunlaşması ile bahardaki çimlenme zamanı arasındaki süreye biz müdahale ediyoruz onları toplayarak.Ve bu zaman süresince tohumu çürütmemek için kuru saklamalıyız.Bizim iklim kuşağımızda tohumun toplandığı anda dikilerek üretildiği bitki tanımıyorum.Varsa bilgilenmek isterim.Teşekkür ederim.

Volare
09-02-2009, 17:49
Yeşim hanım ,
tamamen haklısınız , doğal olanı taklıt etmek her zaman sonuç verir .
Söz konusu ağaç olduğu için tohumları kurutmanın yanında hocalarımız ''soğuk katlamayı'' bile öneriyorlar .
Soğuk katlamadan sonra ekilen tohumdan çıkan bitki daha sağlam ve dayanıklı oluyormuş diyorlar .
Ben sizin gönderdiklerinizi hemen ertesi gün ektim .
Çimlenmiş olmalar tam bir acemi şansı bence .
Bu gün baktım -çimlenen sayısı 3 oldu .
1 tanesini bonsai yapayım diyorum . Kısmet .
Tektar teşekkür ediyorum .

Volare
09-02-2009, 17:56
Tarım tedarikten aldığım preslenmiş coco tabletleri ,
tohumlar ortadaki delik bölüme konup üzeri cocopeat le kapatılıyor .
Çok güzel fikir bence , ektiğin yeri aramak zotunda kalmıyor ,tek hamlede kontrol edebiliyorsun .

berduray
13-02-2009, 14:35
5. günde çimlendirmeyi başardım. Dediğim gibi tohum kapsülü tam kurumamıştı, ama tohumlar olgundu sanırım.

Ama o kadar küçükler ki foto ekleyemiyorum, telefondan bulanık oluyor yakın çekimler. Şu an topluiğne başı kadar topraktan kafalarını çıkarmaya çalışıyorlar.

Volare
24-02-2009, 18:11
bunları biraz geç yayınlıyabiliyorum , bu tabletleri çok sevdim !

flora_x79
10-03-2009, 00:04
Tohumları ilk denememde kolayca çimlendirdim.Tohumları kağıt havlunun arasına koyduktan sonra iyice ıslattım ve kilitli bir poşetin içerisine koydum.sonrada sıcak bir ortam olması için kaloriferin yanına yerleştirdim. Ben bu ortamda 2 gün bekletmeyi düşünmüştüm ama unutkanlık yapınca 3 gün bekledi.Ben eyvah tohumlar gitmiştir derken bir baktım tohumlar neredeyse kök çıkaracak . Hemen 1/1 oranında perlit ve coco peat karışımı toprak hazırlayıp , viyollere diktim. 1 haftada doldu neredeyse 2. yapraklarını çıkaracaklar

Volare
10-03-2009, 05:31
Tebrikler ,
topragini nemli tutun gerisi gelir .

berduray
13-03-2009, 14:13
2 çenek yaprağında kaldı, büyüme yok, yarısı da öldü, sizinkiler ne durumda, şöyle minik bir fidan resmi olan yok mu?

Volare
13-03-2009, 18:31
Of , of yastayım ...

berduray
13-03-2009, 20:54
Bu cümleyi biraz açalım Sayın Volare, ben de teker teker kaybediyorum, nerde hata yaptığınızı düşünüyorsunuz?

Bizlere de tecrübe olması açısından yoksa sonum size dönecek, hiç yaşayan yok mu?

Volare
13-03-2009, 22:09
Malesef berduray ,
6 yaprak oldu bitanesi ve sonra aniden soldu , sarardi , kurudu ?!
Diger ikisi de onu takip etti .
Ben kendimce degerlendirme yapayim , sebepleri konusunda ,
paylasimda bulunurum . Uzgunum .

flora_x79
14-03-2009, 12:01
Benimkiler daha ikinci yapraklarını yeni çıkardılar.
İlk denemem hüsranla sonuçlanmıştı.Ama o zaman havalar soğuk olduğundan yani mevsimsiz ekim yaptığımdan kaybettim fideleri.
Üç farklı şekilde ekim yaptım.
1-Hazır coco peat preslenmiş tabletlere
2-Coco peat + perlit karışımına
3-Normal torf + perlit karışımına
bakalım hangileri daha iyi gelişecek :rolleyes:

berduray
14-03-2009, 12:22
Ben kaybettiğim fidelerde genel olarak toprak konusunda hata yaptığımı düşünüyorum, sararmalar genelde mantardan oluyor.

Elimde sıfır torf, coco olmayınca daha önce kullandığım toprağı kullanıyorum o zamanda bir önceki bitkinin çürüme atıkları filan mantara davetiye çıkarıyor.

Bazen de doğadan, ağaç diplerinden aldığım toprağı direkt kullanınca da maalesef aynı sonuç, oksijenli su filan sıkıyorum ama olmuyor.

Şu toprağı nasıl dezenfekte ederim konusuna daha iyi çalışmalıyım.

flora_x79
14-03-2009, 13:47
Hangi sayıdaydı hatırlayamadım ama e -dergide toprak dezenfeksiyonunun nasıl yapılacağını anlatan bir konu vardı.Umarım yararlı olur.Ben bu işlemle uğraşmaktansa preslenmiş coco peat alıp perlitle karıştırıp kullanmayı tercih ettim.
hangi karışımda daha iyi büyüyeceğini anlamak içinde bir kaç tohumu da şişen tabletlere ektim. Biraz daha büyüsünler fotoğraflarını da eklerim;)

flora_x79
21-03-2009, 08:41
Sonunda fotoğraflarını yükleyebildim. Şimdilik sorunsuz büyümeye devam ediyorlar.Umarım böyle devam eder.:p

Volare
21-03-2009, 10:39
Sayin florax79 ,
gule gule buyutun , ben de preslenmis coco tabletlerine ekmistim .
Kuruyan bitkileri inceledim , kuruma tabletin icine denk gelen bolumde baslamis .
Bunun sebebi de tabletin disinda bulunan zar olabilir .Bitki govdesi buyunce disardaki zar da topragin genislemesine izin vermedi , sonucta bitki basinctan dolayi ezildi ve curume basladi .
Artik tablete ektiklerimi kotiledonlar ortaya cikinca ince bir makasla zari kesiyorum ki basinc narin govde ve koke zarar vermesin .Size de tavsiyem bu .
Gule gule buyutun...

flora_x79
21-03-2009, 11:11
Sayın Volare,
Ben coco peat tabletlere ekmedim tohumları.
Coco peat (toprağı ) ve perlit karışımına ektim. Coco peat zaten gevşek bir toprak türü, birde perlit karıştırınca iyice geçirgen bir yapıya sahip oluyor.Bu sayede kökler sıkışmadan gelişebiliyor. Perlit sayesinde de toprağın nem ve su tutma kapasitesi arttıyor. Sadece coco peat e ektiklerimde var ama perlit karışımlı olanda olanlar daha iyi gelişiyor gibi şimdilik. Şu coco peat gerçekten güzel bir şeymiş.Çimlendirme ve bitki yetiştirmek için iyi bir malzeme doğrusu.Bence siz de deneyin.Preslenmiş halde gelen 5 kg lık coco peat bloğunu suyla ıslattığınız zaman 65 lt lik toprak çıkıyor ortaya.

Volare
21-03-2009, 15:04
Sayin florax79 ,
37 nolu mesajinizda tabletten bahsetmissiniz ,
o yuzden tavsiyede bulundum.
Saygilar .

flora_x79
21-03-2009, 17:16
Sizinde belirttiğiniz gibi nedense benim tabletlere diktiklerimde çok iyi sonuçlanmadı.Bu yüzden bir daha tabletlere dikmeyi düşünmüyorum.Ben belki bir yalnış anlama oldu diye özellikle tablet değil demiştim.
Saygılar

flora_x79
27-03-2009, 09:57
Geçen hafta çektiğim fotoğraflarda ikinci yaprakları çok belirgin değildi.
Bu sefer çektiklerimde biraz flu çıkmış ama yine de 2. yaprakların az da olsa büyüdüklerini görmek mümküm. 3. yapraklarını çıkartmaya başladıklarında başka bir yere ekilmeleri sanırım iyi olur. Çünkü çimlendirme kabı küçük gelir artık. ;)

aslan_k
27-03-2009, 15:48
Merhaba,
Sizin yazdıklarınızı okuyunca ümitsizliğe kapılmıştım, bu nedenle de Yeşim Hanım'ın gönderdiği tohumları ekmekte tereddüt ettim.

Elimde sadece bir fidanlıktan geçen sene aldığım toprağın kullanılmamış bir kısmı mevcuttu ve bir küçük bir plastik kaba baya fazla tohum koydum üstüne kapak toprağı kapattım.

Yani açıkçası özel hiç bir uygulama yapmadım pencere önünde kalorifer peteğinin yanında bulunan çalışma masamın üzerinde 2 günde bir suladım. Ve o küçücük kapta 4-5 tane jakaranda filizlendi.Şimdi korkuyorum eğer hepsi çimlenirse ne olacak diye :)) Sulamaya hangi sıklıkla devam etmemi önerirsiniz?

flora_x79
27-03-2009, 16:12
Ümitsizliğe kapılmak için bir neden yok. Ben de hobi olarak uğraştığım için bazı bitkilerin tohumunu çimlendirirken hata yapabiliyorum.İlk denememde başarısız olmamın sebebi , uygun olmayan bir zamanda ekim yapmış olmam ve aşırı sulamaydı. Şimdi yetiştirdiklerimi ise ancak toprağın üzeri kurumaya yüz tutunca çok fazla olmayacak şekilde suluyorum. Tohumlar çimleninceye kadar fısfıslayarak, çimlendikten sonra ilk yapraklarını çıkardıktan sonrada diplerinden azar azar suladım.
Birde elimdeki tohumların hepsini bir seferde ekmedim. 3 partide ekim yaptım . ilk denememde tohumların hepsi çimlendi ama daha önce bahsettiğim nedenlerden hepsini kaybettim. Şimdi birer hafta arayla 3'er 3'er ektiğim ve çıkan 6 filizim var. Bakalım onların sonuda mı hüsran olacak?

Volare
06-04-2009, 18:02
Sayın florax79 ,
jacarandalar ne durumda , bir gelişme , yeni fotoğraf yok mu ?

flora_x79
06-04-2009, 23:27
Yarın ilk işim yeni fotoğraf çekip, eklemek olacak.
Havalar ısındığından beri ,büyümeleri hızlandı.Artık daha büyük bir yere şaşırtma zamanı geldi sanırım. Ama elimde ki fide poşetleri fazla büyük. Artık bir şeyler düşüneceğim. Bu arada eğer mümlün olursa yağmur sularını biriktirin . Jakaranda veya başka çiçekler, bu suyla sulanırsa daha iyi gelişiyorlar bence. Çeşme suyunda olan klor yok bir defa.

flora_x79
07-04-2009, 11:00
Söz verdiğim gibi fotoğrafları hemen ekledim. Ama fotoğraflar iyi çıkmamış yine. :rolleyes:
Resimde gördüğünüz gibi şu anda dikili oldukları çimlendirme kabı artık yeterli gelmiyor.

Oyaman
07-04-2009, 14:12
Malesef berduray ,
6 yaprak oldu bitanesi ve sonra aniden soldu , sarardi , kurudu ?!
Diger ikisi de onu takip etti .
Ben kendimce degerlendirme yapayim , sebepleri konusunda ,
paylasimda bulunurum . Uzgunum .
Sevgili Volare , aynı tecrübeyi geçen sene bende yaşadım . 40 cm yakın büyüttüm . Yaprakları çok güzeldi , şaşırttığım saksıda idi . Sizinki gibi birden soldu ve kurudu . Çok üzüldüm ve neden olduğunu anlayamadım . Bu senede aynı sıkıntıyı yaşamamak için tohum dağıtımında istek yapmadım . Bu aralar bulabildiğim en yetişkin bir fidanı alıp bahçeme dikeceğim .

Volare
07-04-2009, 16:44
Sevgili Oyaman ,
nerede hata yaptım diye düşünüp duruyorum . Yine 4-5 tohum ektim ,bu sefer
üzerlerini folyo ile kapattım .Biraz da kendimden korumak için bantladım.
Şimdi 5 tanesi çimlendi .Hepsi de kotiledon ve bir yaprak düzeyinde .
Ben bonsai için düşünmüştüm ,çok büyük bir fidan benim için uygun olmaz .
Hayırlısı ...

flora_x79
28-04-2009, 19:01
Havaların ısınması ile birlikte daha iyi gelişmeye başladılar sanki :p

Oyaman
28-04-2009, 20:39
Çok güzel gelişmişler , kış aylarına kadar 50 cm . olurlar herhalde . Ancak Ankara şartlarında
yaşamaları şüpheli . Kışın korumaya almanız gerekir , kolay gelsin .

Volare
17-05-2009, 18:51
Havaların ısınması ile birlikte daha iyi gelişmeye başladılar sanki :p

Sayin flora_x79 ,
jakarandalariniz nasil , son durum ne ?
Bahari beklemeliymisim , son ektigim tohumlarin hepsi cimlendi ,
keyifleri yerinde .
Kolay gelsin .

flora_x79
16-06-2009, 11:22
Bayağı bir gelişti

TuruncuHis
28-06-2009, 00:29
Altı tane tohumu çimlendirdim. Kotiledonlar dışında ikinci yapraklarını veriyorlar ama gövde ışıksız kalmış gibi upuzun. Ayakta duramayıp, yatıyorlar. Oysa güneş alan bir yerde, saksıların arasına sakladım üzerilerine direkt güneş vurmasın diye.
Acaba toprak ilavesiyle gövdeyi gömmeli miyim? Ağaçlar hakkında bilgim olmadığı için bu uygulama sorun çıkartır mı bilemiyorum.

Güngör Salman
02-09-2009, 13:59
Sevgili Yeşim'in gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim jakarandam.

Yeşim
03-09-2009, 01:27
Sevgili Güngör Salman sizi kutluyorum; sanırım en gelişmiş fidan sizinki.. Plastik saksıyı koru
yup, bitkiyi biraz daha güneşe alsanız iyi olacak. Böyle giderse gelecek baharda büyük boy saksıya geçebileceksiniz. Kışın yapraklarını dökebilir, yeni sürgünlerle baharda daha gür çıkıyorlar. Havalar soğumaya başlayınca lütfen kapalı bir mekana alınız ve güneş görmesini sağlayınız.Sevgiyle..

Güngör Salman
03-09-2009, 02:06
Teşekkürler Sevgili Yeşim dediklerinizi uygularım sevgiler.

Nariel
20-09-2009, 18:43
Yeşim Hanım'ın gönderdiği jakaranda tohumlarını, içinde eski torf-toprak karışımı bulunan bir saksıya gelişigüzel ektim. 2 haftada bir sürü tohum çimlendi. Tohumlar bana ulaştığında kupkuruydular, hatta ekmeye çalışırken incelikten çıt diye kırılıveriyorlardı. "Bunlar mı çimlenecek?" diye ümitsizliğe kapılmıştım ama sorunsuz çimlendiler:)

Nariel
30-10-2009, 10:23
Jakarandalarım güçlü bir şekilde gelişmeye devam ediyorlar. Bu kış hepsini bu saksıda bırakacağım, baharda tek tek ayırmayı düşünüyorum.

Kadir Başkök
30-10-2009, 17:15
Sevgili dostlar bu ağacın resimlerini bir kaç ay önce internette tesadüfen görmüştüm.geçtiğimiz günlerde de İzmir Bornova'da bir bankanın önünde rastladım.Üzerinde çiçekleriyle harika görünüyordu. Acaba çelikten üretme imkanı varmıdır, bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.

Yeşim
11-11-2009, 20:45
Sayın Kadir Başkök; mesajını şimdi gördüm. Tohum dağıtımı sırasında bilgileri aldığım kaynakta ,çelikle de üretim yapılabileceği söyleniyordu. Sanırım odunsu olanlarla şansınız yüksek olur ve iyi bir bakımla köklendirebilirsiniz. Bizleri de bilgilendirmeyi lütfen unutmayınız.

arıkuşu
13-02-2010, 22:40
Mordoğan'da evimizin önünde 20 yıllık jakarandalar var. Bu ağacı ilk Mordoğan'da tanıdım. Yapraklarının değişik formu, koyu gölgesi, yapraklarını geç döküşü, en önemli özelliği de ters avizeyi anımsatan mor çiçekleri...İlk anda tohumundan üretmeyi düşündüm. Ancak sandığımdan zor oldu başaramadım. Şimdi her haliyle doyasıya seyrediyorum (tabii Mordoğan'a gittiğimde) Terastan Aralık/2009 da Jakarandalar

athena -asena
13-02-2010, 22:57
sayın arıkuşu ;

elinizde Jakaranda tohumu mevcutmu, varsa yollarsanız sevinirim. saygılar...

arıkuşu
14-02-2010, 00:49
Sn athena -asena,
Üzgünüm şu an elimde yok. Ağustos sonunda hatırlatırsanız size göndebilirim. Saygılar.

nariçi
28-02-2010, 13:30
Benim ektiğim jakarandalarda bir haftadır görüntü yok. Karışık saksı toprağına ekmiştim. Hepsini de ektim, çinlenmezse ne olacak şimdi :(

nariçi
28-04-2010, 07:23
Geçenlerde çimlendiler zannetmiştim, çıkanlar çınar tohumları olduğunu gördüm. bahçede çınar var, onun tohumları toprağa karışmış. Şimdi jakarandasız kaldım. Tohum olan varsa fazla fidesi olan talibim yeniden ekeceğim.

İnş. yeşim veya berduray gönderir.

Bu ağacı yetiştirmezsem rahat edemem.

Flora x79, sizin jakarandalar ne oldu?

memet
28-04-2010, 20:13
EMA'nın yeni ürününde denemek için çimlendiriyorum jakaranda belki dikmediğim tohumlardan kalan vardır. On kadar da geçen seneden fidanım var.

nariçi
28-04-2010, 20:53
Adres yazayım da gönderirmisiniz?

Güngör Salman
28-04-2010, 22:27
Jakaranda istanbulda dışarda yaşarmı? Ben hala saksıda tutuyorum.

tamaşa
09-05-2010, 13:07
Jakaranda istanbulda dışarda yaşarmı? Ben hala saksıda tutuyorum.

Jakaranda tohumlarına özel bir işlem uyguladınız mı:confused:ben martta bir gece ıslatıp ekmiştim nemli tutmaya calıştım ama malesef:(

nariçi
09-05-2010, 17:45
Nariel nasıl çimlendirmiş formülünü versin ya da fazla fidanlardan birini versin diyebilirmiyim. Benimkiler çıkmadı birşeyler gördüm onları poşete şaşırttım ki birkaç gün sonra çınar olduğunu gördüm. Meğer toprağa çınar tohumları karışmış.

FIRUZAN
14-06-2010, 00:02
merhaba
geçen yaz sayın oceanheartın serasından jakaranda fidesi almıştım ama kendisi yoktu ve çok fide vardı kışı güzel geçirdi gayet sağlıklı.ancak resimlere baktığımda
yapraklar pek benzemiyor acaba değil mi? :(

Güngör Salman
14-06-2010, 00:10
Jakaranda tohumlarına özel bir işlem uyguladınız mı:confused:ben martta bir gece ıslatıp ekmiştim nemli tutmaya calıştım ama malesef:(

Özel bir işlem uygulamadım 50 ye yakın tohumdan 3-4 tane çimlendi, bir tanesi yaşadı şu an boyu 1.50 cm civarı.

binbir
14-06-2010, 09:56
oldukça zor çimlendirmek sanırım

nariçi
14-06-2010, 10:23
Jakaranda tohumunu bulursam yeniden deneme yapacağım. Antalya'dan gelir inşallah.

Nariel
14-06-2010, 14:55
Ben de özel bir işlem yapmadım. Toprağa koyup üzerine biraz toprak serptim ve suladım, firesiz çimlendi. Büyük saksıya almadığım için gelişemediler, şu an hepsi 1-15 cm boydalar. Yakında büyük saksılara alacağım.

memet
27-12-2010, 22:49
Bana özel mesaj yazıp tohum için adresini veren arkadaşımdan adresini tekrar rica edebilir miyim. Ufak bir karışıklık oldu da.

aslan_k
28-12-2010, 15:56
Merhaba,

Jakarandam yapraklarını dökmeye başladı, kışın yapraklarını döken bir bitkimidir bu acaba?
Teşekkürler

nariçi
21-01-2011, 17:07
Mehmet beyden tohumlar dün geldi. Öncelikle teşekkür ederim. Ekmek için mart ayını beklemek gerekir mi?

memet
21-01-2011, 18:08
Ben beklerim. Şubat ve mart soğuklarını geçirdikten sonra çimlendirin.

kasabalı
21-01-2011, 20:48
Sayın Ağaç dostları; Jakaranda tohumlarından gönderebilecek arkadaş varmıdır acaba

memet
22-01-2011, 06:44
İzmir'de jakarandayı fidan olarak da bulabilirsiniz heryerde. Fuarda, kentin heryerindeki ağaçlarda tohumlarını da bulabilirsiniz.

Kadir Başkök
19-02-2011, 18:00
Sevili dostlar şu aralar jakaranda tohumları fuarda ağaçlarda mevcut. Ben alçak olanlarından birkaç tohum kesesi aldım.Çimlendirme çalışmalarına başlıyorum..

gultar
18-06-2011, 13:55
Merhaba, bende iki adet jakaranda fidanı var biri bahçemde yaklaşık 2 metre boyunda diğeri saksıda 0.5 m tohumdan yetiştirdim. Hiçbir özel işlem yapmadım.Toprağa tohumları attım ve çıktılar yer olmadığı için diğerlerini söktüm.Jakaranda bonsai olabilen bir ağaç mıdır saksıdaki küçük fidan bonsai olur mu? Bilgilenmek istiyorum.Teşekkür ederim.

memet
25-01-2012, 19:39
Jakarandalar fuarda tohum kapsüllerini yere dökümüşler, meraklıları için.

mavizaman35
08-05-2013, 23:33
merhabalar, ben de jakaranda nın 2 adet pul şeklindeki tohumunu çay bardağına çeşme suyunun içine ısladım. yaklaşık 1 haftada, çimlendiler, bu akşam onları pet bardaklara diktim, biraz boy verince saksıya alacağım. jakaranda tohumlarında bizim evin yakınında, bolca var. dileyen olursa temin edebilir, gönderebilirim.

ysntkg
15-08-2018, 17:29
Arkadaşlar Konuyu Hortlatıyorum kusura bakmayin.. Tohumu çimlendirdim toprağın dışında kalan kısım 10-12 cm boylarında geldi 8 adet dal çıktı plastik bardaktan saksıya aldım solmaya başladı tüm yapraklar kurudu döküldü ve fidan kurumaya başladı ne yapmam gerekir tekrar yeşertmek için ?

Manifesto
15-08-2018, 18:09
Saksıda neyin içine diktiniz.
Resim atabilirmisiniz.

BatuhanKilic
17-09-2018, 19:28
ben de ispanya ya gittiğimde ağaçtan tohumunu almıştım ektim 2 tane 40 cm civarını geçti 3 ayda ancak büyümesi durdu gibi, bir de alttaki yapraklar sararmaya başladı, toprağını beslemek için ne kullanmam gerekir?