PDA

View Full Version : Lithops Yetiştiriciliği




Sayfalar : [1] 2

Sevilay
09-07-2008, 16:47
LITHOPS NEDİR?

Lithops dıştaki kenarları boyunca birbiri ile birleşik iki karşılıklı duran yapraktan oluşan dolayısıyla obkonik, türbiliform (üstü şekilli) gövde oluşturan bir bitkidir. Bu gövde, 1-4 mm derinlikteki dış kenarları boyunca birbirleriyle birleşik iki veya daha az parçaya veya loblara bölünmüştür. İnce birleşme hattı üst taraftaki yarığı kapamaktadır.

Bitki gövdelerinin büyük kısmı, üstleri gözükecek şekilde toprak yüzeyinin altında kalmaktadır. Bunun nedeni yırtıcı hayvanlardan korunmak ve kendilerini güneşten korumaktır.

Lithops’ların daha ayrıntılı anatomisi için bu web sitesinin “morfoloji” bölümüne bakınız.
Hangi Lithops türlerini elimde bulundurduğumu nasıl anlayabilirim?

Lithops’ları tanımlamak çok kolay değildir ve açıkça belli olanlar dışında, tahmin oldukça kandırmacalı olabilir. Lithops’lar genellikle yüzey tüylerinden, bitkinin yukarıdan ve profilden görünen yüzünden ve çiçeklerinin renginden tanınmaktadırlar dolayısıyla hepsini tanımlamak için farklı terimler verilmiştir. Kullanılan genel terimleri bu web sitesinin morfoloji bölümüne bakınız ve daha sonra türler sekmesini seçiniz ve hangi türün sizinkine en yakın olduğunu bulmaya çalışınız.

Lithops Nereden Gelmektedir?

Lithops’lar Güney Afrika’da keşfedilmiştir ve oldukça geniş bir dağılım alanları bulunmaktadır. Farklı türlerin dağılımları üzerine daha fazla bilgi için bu web sitesinin dağılım sekmesine bakınız.

Lithops’larıma Nasıl Bakmalıyım?

Lithops’lar çok popüler ve göreceli olarak büyütmesi kolay bitkilerdir. Lithops bakımı ve aynı zamanda tohum halinden itibaren büyütülmesi ile ilgili daha fazla bilgi için bu web sitesinin ekim sekmesine bakınız.

Lithops’ları Nereden Satın Alabilirim?

Lithops’lar farklı kaynaklardan satın alınabilir veya kendiniz dahi tohumdan itibaren yetiştirebilirsiniz. Lithops tohumlarını ve bitkilerini satın alabileceğiniz yerlerin listesini görmek için burayı tıklayınız.

Lithops’larla İlgili Yazılmış Bir Kitap Var mı?

Lithops’larla ilgili yazılmış birkaç kitap bulunmaktadır, bazıları ne yazık ki şu anda basılmamaktadır ancak bazen ikinci el dükkanlarda bulunabilmektedirler. Yayınlanan bazı kitapların listesini görmek için burayı tıklayınız.

Diğer Lithopsseverlerle Nerede Tanışabilirim?

İlgili bir derneğe katılabilir veya internette tanışma gruplarına üye olabilirsiniz. İlgili derneklerin ve internet gruplarının listesi için burayı tıklayınız.




Kaynak (http://www.lithops.co.za/index.html)




Sevilay
09-07-2008, 16:49
LİTHOPS YETİŞTİRİCİLİĞİ



Toprak Karışımları
Saksılar
Uygun Bir Ortam
Sulama Ve Büyüme Döngüsü
Saksı Değiştirme
Haşere Ve Hastalıklar
Bitkilerin Polinatlamak
Tohumların Toplanması
Tohumların Ekilmesi

Yetişkin Lithopların Bakımı

Toprak Karışımları

Lithopunuzu yetiştirdiğiniz toprağın çeşidi oldukça önemlidir ve herkes kendi tarifini kullanma eğilimindedir. Toprak kolayca akaçlanmalı, temel olarak mineral bazlı olmalı ve çok fazla organik içeriğe sahip olmamalıdır. Ayrıca iklim de göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bitkileriniz nemli ve soğuk bir ortamda yetişiyorsa, akaçlama çok önemlidir. Çünkü su toprakta uzun süre kalmamalıdır. Eğer iklim kuru ve çok sıcaksa, toprak organik içerik bakımından daha zengin ve biraz daha fazla yoğun olabilir. Böylece su, bitkilerin suyu çekebileceği kadar uzun süre toprakta kalabilir. Karışımınıza komposto (bitki artıklarından yapılmış gübre) eklerken, bunun yeterince ayrışmış olduğundan emin olun. Büyük parçaları ortadan kaldırmak için elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Kullandığınız toprak karışımının çeşidi, ayrıca sulama usulü ile de etkilenmektedir ve bu husus akıldan çıkarılmamalıdır. Eğer bitkilerinizi sık sık suluyorsanız, suyu çok üzün süre tutan bir toprak karışımı problem yaratabilir. Eğer bitkilerinizi zahmetsizce yetiştiriyorsanız, Lithoplar kuraklığa karşı dayanıklı olmalarına rağmen, neredeyse hiç su tutmayan bir toprak karışımı sorun yaratacaktır. Her toprak karışımı yaptığınızda aynı tarife bağlı kalmanızı öneririm çünkü böylece akaçlamanın sabit olur. Daha ziyade, bireysel cinslerin ihtiyaçlarının daha iyi bir şekilde kontrol edilmesi için sulama ve gübrelemeyi ayarlamalısınız. Lithopları yetiştirmek için en uygun toprak çeşidinden birisi ayrışmış granittir. Fakat bu toprağı elde etmek her zaman kolay olmaz. Çok fazla siltli ince kum sorun yaratabilir çünkü akaçlaması azdır. Eğer kumunuz inceyse, karışıma biraz iri taneli kum, ponza taşı ya da perlit eklemeniz gerekecektir. İnce kil bazlı toprak iyi bir fikir değildir çünkü mevcut yeterli hava bulunmamaktadır. Ayrıca kilin su molekülleriyle çok sıkı bir bağı olduğunu ve böylece bitkilerin kilden su almasının çok zor olduğunu okudum. Doğal ortamda topraklar oldukça incedir fakat yetiştiricilik yaparken ince topraklar aldatıcı olabilir. Daha fazla su vermek, suyu geri almaktan daha kolaydır.

Aşağıda benim kullandığım karışım bulunmaktadır:

4 Ölçek ince dere kumu
4 Ölçek iri taneli dere kumu
4 Ölçek elekten geçirilmiş komposto
1 Ölçek perlit
1 Ölçek vermikülit
1 Ölçek hindistancevizi lifi

Kaynak (http://www.lithops.co.za/cultivation/cultivation.html)

Sevilay
09-07-2008, 16:50
Saksı

Artık toprağınız olduğuna göre, uygun bir saksı bulmalısınız. Plastik ya da kil saksı kullanabilirsiniz fakat her ikisinin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kil saksılar daha fazla gözeneğe sahiptir, bu yüzden toprağın daha kolay nefes almasını sağlar. Ayrıca kil saksılardaki toprak çok daha hızlı kurur, bu yüzden sulama yaparken bu konuyu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Genellikle seçimlerinizi bütçenize göre yapabilirsiniz, ve kil saksılar plastik saksılardan daha pahalıdır. Ayrıca kil saksılar daha fazla yer kaplar. Bu yüzden eğer alanınız kısıtlıysa, kullanışlı değildir. Plastik saksılar bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır ve bence kare saksılar en iyisidir. Saksınızın ölçüsü de önemlidir. Vahşi ortamdaki Lithoplar oldukça uzun köklere sahip olurlar. Bu yüzden yetişkin bitkiler için daha uzun saksılar daha çok işe yarayacaktır. İyi saksı ölçüleri 12cm X 12 cm X 12 cm’dir. Bu ölçüye sahip saksılar çok ağır değildir ve Lithopunuza yeterli kök derinliğini sağlayacaktır. Ben daha ucuz olan siyah saksılardan ziyade terakota renklileri tercih ediyorum çünkü çok ısınmazlar ve üzerlerine yazı yazabilirsiniz ( Ben ekstra güvenlik için saksılar üzerine türün adını ve sınıfını da yazıyorum)

Uygun Bir Ortam

Lithoplar doğal ortamlarında çok fazla güneş ışığı almaktadırlar. Siz de bitkinizin vahşi doğadakiler gibi toprak ile coşkun bir şekilde büyümesini istiyorsanız, günde en az 5 saat güneş ışığına maruz kalmalarını sağlamalısınız. Daha az güneş ışığında da oldukça iyi yetiştirilebilirler fakat böyle bir durumda doğal ortamda olduklarından daha uzun boylu olurlar. İdeal nokta, öğleden sonra iyi güneş ışığı alandır. Söylenene göre bazı iklimlerde çok fazla doğrudan güneş ışığına hassastırlar ve üzerine bir gölgelik bez koyup biraz gölgede kalmaları sağlanmadığı takdirde (güneşin şiddetine göre %20-40 gölge faktörü), tüm gün boyunca güneş gören bir alana koyulmamalıdırlar. Kuzey yarımküredeki bir çok bölgede olduğu gibi şiddetli güneş ışığına maruz kalmayan bir bölgedeyseniz, gölgelik bez genellikle gereksizdir. Vahşi doğada tam güneş ışığı altında yetiştiklerini düşününce bu durum garip gelebilir fakat yetiştiricilikte farklı olan bir çok faktör bulunmaktadır. Öncelikle vahşi doğada yetişen Lithoplar saksıda yetişmezler, böylece toprak, saksı içerisindeki topraktan çok daha fazla serin kalır. İkinci olarak ise doğal ortamda yetişen bitkiler, çevreleyen kayalar ve bitkilerin gölgesi sayesinde güneşten korunurlar. Ayrıca doğal ortamdaki bitkiler, günün bazı bölümlerinde gölgede bulunan yamaçlarda yetişme eğilimindedirler. Havalandırma da oldukça önemlidir. Özellikle sera ortamında, iyi bir hava akımı sıcaklığı düşük tutar ve havadaki nemi azaltır. İkliminiz doğal ortamdaki gibi değilse, Lithoplar dışarıda yetiştirilmemlidir. Lithoplar, Güney Afrika’nın çok az yağmur alan kurak bölgelerinde yetişmektedir. Bu yüzden özellikle dinlenme döneminde (çiçek açma döneminden hemen sonra, eski yapraklarını çekip yeni gövdeler oluşturuyorken) yağmur alan bir bölgede yaşıyorsanız, çok fazla su alamaları önlenmelidir.

Sulama ve Büyüme Döngüsü

Kuzey yarımkürede yetişen Lithoplar, temel olarak yaz mevsiminde (Ekim’den Mart’a kadar) yağmur alan alanlarda yetişmektedir. Kış mevsiminde biraz yağmur alan bölgelerde yetişen Lithoplar, aslında fazla yağmur almaz ve ihtiyacı olan nemin büyük bir bölümünü yoğun sisten alma eğilimi içerisindedirler (L. herrei, L. optica ve L. ruschiorum).

Lithoplar oldukça geniş bir alana dağılmışlardır ve iklimsel koşulların çeşitliliği oldukça geniştir. Bu yüzden türlerin hepsine uyan tam bir çizelge vermek pek de kolay değildir. Bitki çiçek verdiğinde (genellikle Mart’tan Nisan’a) ve sıcaklıklar düşmeye başladığında, sulama sıklıkları azaltılabilir. Fakat su miktarı azaltılmamalıdır. Ayrıca son olarak fazla sulama Mayıs ayında yapılmalıdır. Bundan sonra Eylül ayının sonlarına kadar ya da eski yaprakları tamamen çekilinceye kadar asla fazla sulama almamalıdırlar. Mevcut gövdelerden yeni gövdelerin oluşmaya başlaması bu döneme denk gelir. Yeni gövde, eski gövdede depolanmış olan nemi emer ve böylece eski gövde kurumaya başlar ve son olarak kağıt inceliğinde bir kabuğa dönüşür. Eğer bitki bu dönemde çok fazla sulanırsa, eski gövde çekilmez ve yeni gövdenin oluşmasını engelleyebilir. Bu döneme dinlenme dönemi denmektedir fakat aslında bu dönem yenilenme ve büyüme dönemidir. Görünürde hiçbir şey olmuyor gibidir fakat gerçekte kuruyan gövde içerisinde olan çok şey vardır. En sonunda bu yeni gövde yağmurların tekrar başladığı ilkbaharda eski gövde içerisinden çıkar. Dinlenme dönemi olarak adlandırılan dönemde bitkiye tek tük sisleme dışında su verilmemelidir ve bu sisleme tercihen sıcak günlerde ya da onbeş günde bir gerçekleştirilmelidir (eğer daha soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, sisleme iyi bir fikir değildir). Yeni gövde tamamen ortaya çıktığında, daha fazla sulama yapmaya başlayabilirsiniz.

Kabataslak bir kılavuz olarak, yaz boyunca bitkiler yaklaşık iki haftada bir sulanabilir fakat bu kullanılan toprak karışımına, nem seviyesine ve sıcaklığa göre değişir. Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu bitkiyi gözlemlemek ve işaretleri bilmektir. Genellikle Lithopun suya ihtiyacı olduğu, depolanmış suyunu kaybettiğinde yapraklarının buruşmaya başlamasından ya da toprağa doğru çekilmesinden anlaşılabilir. Sıcak yaz ayları boyunca, bitki sabahın erken saatlerinde ya da öğleden sonra geç saatlerde spreylenebilir. Fakat bu spreyleme toprağı serinletmek için ve doğal ortamlarında oluşan ayrışmanın küçük kökler tarafından yakalanması için az miktarda yapılmalıdır. Düzgün bir sulama yaptığınızda, suyun emiliminin de iyi bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız ki böylelikle su onların
köklerine ulaşsın (ancak bu işlemi çok fazla yapmayın).

Pek çok insan, bitkiye yeterince su verdiğini sanır, ancak aslında, yaptıkları tek şey toprağın yüzeyini ıslatmaktır. Bu dengeyi doğru sağlamak kolay değildir ancak zamanla, neyi nasıl yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Bunun için, gözlem şarttır, ne kadar izlerseniz o kadar çok şey öğrenirsiniz. Kuzey yarıkürede yaşayan kişiler, bitkileriniz mevsimlere uyum sağlayacaktır, o nedenle, kendi yarıkürenizdeki mevsimleri takip etmeniz gerekmektedir, güney yarıküredekileri değil.

Kaynak (http://www.lithops.co.za/cultivation/cultivation.html)

Sevilay
09-07-2008, 16:52
Bitkiyi bir saksıdan diğerine taşıma
Yaklaşık her iki yılda bir, Litopların saksılarının değiştirilmesi gerekmektedir. Bu, topraklarının değiştirilmesi açısından gerekli bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirmek için en uygun zaman yeni gövdenin ortaya çıktıktan ve eski gövde tamamen kuruduktan hemen sonraki dönemdir. Saksı değişimi yapıldıktan sonra, en az ilk iki hafta süresince bitkilerin güneşten normalden biraz daha fazla korunması tavsiye edilmektedir çünkü saksı değişikliği ince köklere zarar vererek bitkinin suyu etkin bir biçimde emme gücünü azaltabilir. Bu durum, bitkinin iç sıcaklığını azaltma yeteneğini etkileyerek bitkinin aşırı ısınmasına da sebep olabilir.

Böcekler ve hastalıklar
Tüm diğer bitkiler gibi, lithopları da yiyen yırtıcı hayvanlar bulunmaktadır ve bu tür yırtıcı hayvanlar konusunda sürekli surette tetikte olunmalıdır. En sık görülen sorun, bitki özleri ile beslenen böceklerdir. Genellikle, kökler ve çiçek tohumu tarafından açılan yarıklar gibi,
görülmelerinin zor olduğu yerlerde **** eski yapraklar ile yeni gövdeler arasındaki boşluklarda bulunurlar. Ilık, nemli ortamları severler ve bu da, seralarda yetiştirilen bitkileri özellikle cazip hale getirir. Bitkiye yapışırlar ve karınlarını doyururken, yırtıcı hayvanlara karşı bir çeşit savunma görevi gören toz halinde yapışkan bir tabaka salgılarlar. Bu yapışkan madde, suyu da engeller, böylece, böcek ilaçları etkisiz kalır. Bu böceklerden kurtulunmasını sağlayan böcek ilaçları da vardır ancak bu ilaçlar genelde oldukça zehirlidir, bu nedenle, bu tür ilaçları kullanmayı pek tercih etmem. Bu böceklerle baş etmenin, görece zararsız bir yolu da tıbbi alkole batırılmış bir boya fırçası kullanılarak bu böceklerin, kelimenin tam anlamıyla, boyanmasıdır. Alkol, yapışkan kabuklarını çözer ve böceği öldürür. Ancak, bu işlemin hemen ardından, bitkiyi biraz su ile yıkamalısınız, yoksa alkol bitkiye zarar verir. Böcekler köklere yapışmış vaziyette ise, bu işlemin etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için bitkinin saksısından çıkarılması gerekecektir. Lithoplara saldıran tırtıl ve cırcır böceği gibi diğer böceklerin görülmesi daha kolaydır ve yüksek yerlerde yer alan yetişmekte olan bitkilere bu tür böceklerin ulaşması zordur ve bu böcekler, büyük bir sorun teşkil etmezler. Kemirgenler de Lithopların meyvelerini yemeyi severler ve bazen bitkilerin kendileri de, rahatlıkla sera dışarısında tutulabilir. Lithoplar, nadiren de olsa, bakteri ve mantarların saldırılarına da maruz kalabilirler ancak bu çok sık görülen bir durum değildir ve genellikle, yanlış toprak karışımı **** yüksek nem oranından kaynaklanmaktadır. Arada sırada, bu sıra dışı bitki ani çürüme olarak bilinen duruma teslim olabilir. Bitkiler, hiçbir uyarıda bulunmadan, renklerini yitirir, yumuşar ve düşer, iç kısımları sulu sarımtırak bir sıvıya dönüşür. Bu çok sık olmaz ve olduğunda da, belirtileri görülmez. Bu duruma karşı mantar ilaçları kullanılabilir ancak bu tür ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

Kaynak (http://www.lithops.co.za/cultivation/cultivation.html)

Sevilay
09-07-2008, 16:53
Tohumlardan lithops yetiştirmek

Bitkilerinizin Tozlaşması
Lithoplar kendi kendisini temizleyen bitkilerdir, o nedenle, tozlaşma için iki bitkiye ihtiyaç vardır. Bu bitkiler, farklı bitkiler olmalıdır, aynı bitkinin iki farklı başı olmamalıdır. Çiçekleri yaklaşık bir hafta dayanır ve çıktıktan yaklaşık dört gün sonra en verimli dönemini yaşarlar. Çiçek açma döneminde çiçeklerin ıslatılmaması da gerekmektedir çünkü bu dönemde sulama polenleri yok edecektir. Bu bitkileri tozlaştırmak için, tercihen samur tüyü gibi doğal liflerden yapılmış küçük bir fırça gerekmektedir. Çiçeklerden birinin erkek organındaki polenleri alıp diğer çiçeğin dişicik başına taşıyın. Birden fazla türü tozlaştıracaksanız ve çapraz tozlaşma yapmak istemiyorsanız, yeni türe geçmeden önce fırçayı dezenfekte etmeniz yerinde olacaktır. Bu işlemi, fırçayı tıbbi işlemlerde kullanılan alkole batırarak gerçekleştirebilirsiniz.

Tohumların Hasat Edilmesi
Lithoplarınızı tozlaştırmayı başardıysanız, tohum zarflarının birkaç gün içerisinde gelişmeye başladığını göreceksiniz. Tohum zarfları, kuruyana ve yeşil rengini kaybedene kadar bitkinin üzerinde kalmalıdır. Bu, birkaç ay sürer ve doğal yaşam alanlarında yağmurlu döneme denk gelen, eski gövdelerden yeni gövdelerin oluşması olayının hemen ardından hazır hale gelirler. Bu aşamada zarfların ıslanmamasına dikkat etmelisiniz çünkü ıslanmaları halinde, tohum zarfları açılacak ve tohumların kaybolması tehlikesi ortaya çıkacaktır. Zarfı çıkarırken, tırnak makası kullanarak tohum zarfı ile bitki arasına girin ve kurumuş sapçığı kesin. Bu çok dikkat isteyen bir iştir ve bitkiye zarar vermemek için çok dikkat etmeniz gerekir. Tohumları zarflarından çıkarmak için, parmaklarınız ile hafifçe ezebilir **** kahve filtresi kağıdının içerisine koyarak zarfın ıslanmasını sağlayacak şekilde suyun içine batırabilirsiniz. Kısa bir süre sonra zarf açılacak ve sizin tohumları kepçe ile dışarı çıkarmanızı sağlayacaktır. Tüm tohumlar alındıktan sonra, filtre kağıdını sudan çıkarın ve kurumaya bırakın. Kağıt kuruduktan sonra, tohumları, kağıdın yüzeyinden kazıyabilirsiniz.


Tohumların Ekilmesi

Tohumdan Lithops yetiştirmek oldukça tatmin edicidir ve bir koleksiyon oluşturmak için iyi bir yöntemdir. Lithopsları ekmenin en iyi zamanı içinde bulunduğunuz iklime ve bu bitkileri yetiştirdiğiniz şartlara göre değişiklik gösterebilir. En önemli etken ise yeterince ısı almaları gerektiğidir. Eğer hava çok soğuk ise filiz vermezler ve eğer hava çok sıcak ise yeni filizler aşırı derecede ısınabilir. Bazı yetiştiriciler tohumlarını baharda ekmeyi tercih ederken diğerleri sıcaklığın azaldığı yaz aylarının sonlarına doğru ekmeyi tercih etmektedir. Bu bitkiler ayrıca ışığın altında da ekilebilir ancak iyi havalandırılan bir ortamda ekilmelidirler. Her yönden 10 cm boyutlara sahip plastik saksılar her bir türden demetler halinde ekmek için uygundur ve 20 ila 80 fide alabilirler. Her bir türü kendi saksısına ekmeniz tavsiye edilir. Lithopsların en ideal ekim alanı mineral bazlı ortamdır ve çok az miktarda organik madde içermelidir. Yetişkin bitkiler için tavsiye edilen karışım kullanılabilir ancak 2 mm delikli tel örgüden geçirilmelidir. Karışımınızı birkaç dakika fırında tutarak sterilize etmeniz gerekmektedir ve tohumları ekmeden önce bir süre soğumasına izin vermelisiniz. Toprak zemine hafifçe vurularak sıkıştırılmalıdır. Toprağı sıkıştırmak için saksıyla aynı boyutlara sahip tahta bir blok yardımıyla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonra en üste 3 mm kalınlığında bir kum tabakasını yerleştirebilirsiniz. Ancak bu tabakanın çok derinde olmaması gerekmektedir; sadece yüzeyi kaplayacak kadar olmalıdır. Bu işlem tohumları sabitlemekte ve toprağın üstünde yosun oluşma riskini azaltmaktadır. Tohumlar oldukça küçüktür dolayısıyla yapmak istediğim şey yarısından katlanmış olan küçük bir kağıt parçasına tohumları yerleştirmek ve onları etrafa dağıtmak. Eğer bir seferde çok sayıda tohum ekiyorsanız çok az tuzla birlikte bir tuzluğun içine koyabilir ve toprağa saçabilirsiniz. Tohumlar ekildikten sonra en üste çok az ince tuz dökebilirsiniz ancak yine sadece üst yüzeyi kaplayacak kadar olması gerekmektedir. Eğer tohumlar yüzeyin çok altına ekilirse çürüyebilirler. Her bir saksı sahip olduğunuz bütün bilgilerle etiketlendirilmelidir. Bilgilerin kaybolmaması için hem etiketlerin üzerine hem de saksının yan tarafına elimdeki bilgileri yazıyorum. Saksı artık içinde çok az mantar ilacı olan sığ bir su kabının içine yerleştirilebilir. Su toprak tarafından emilecektir ve yüzeye ulaştığında saksıyı kaldırabilirsiniz.

Saksılar iyi güneş alan bir yere yerleştirilmelidir ancak hafiften gölgede kalan bir yer olmalıdır. Yaklaşık %40’ık bir gölge faktörüne sahip bir gölge ağı işe yarayacaktır. Havalandırma da çok önemlidir ve yardımcı olması açısından bir vantilatör kullanılabilir. Hareket eden hava mantar enfeksiyonları riskini azaltmakta ve fideleri serin tutmaktadır. İlk günlerde nemin çok hızlı bir şekilde kaçmasını önlemek için saksılar temiz plastik ya da cam tabaka ile kaplanabilir. Ayrıca havanın durağan hale gelmemesi için cam hafifçe yükseltilebilir. Yaklaşık bir hafta içinde fidelerin çıkması gerekmektedir. Fideler çıktıktan sonra plastik ya da cam muhafazayı kaldırabilirsiniz. İlk üç ya da dört hafta boyunca toprağı oldukça ıslak tutmalısınız ancak sırılsıklam yapmamalısınız. Toprağı nemli tutmak için sabah ve öğleden sonra günde en az iki defa su spreyi ile su sıkılmalıdır. Aşırı su sıkma tohumlara ve fidelere zarar verebilir ve iyi bir fikir değildir. Üç ya da dört hafta sonra fidelerinizin epeyce iyi gelişmiş olması gerekmektedir ve sağlıklı fideler hafif bir kırmızı renge sahip olacaktır; çok yeşil ya da uzun olmamaları gerekmektedir. Artık sulama sıklıklarını azaltabilirsiniz. Üç ya da dört ay sonra kotiledonlar (çenekler) oldukça dolgun olmalı ve ilk yaprak yenilemesine başlamalıdırlar. Çıkan yeni gövdeler yetişkin gövdelerin özelliklerini almaya başlayacaktır. Gelişimlerinin başlarında sularına ekleyerek sulandırılmış gübre verebilirsiniz. Fideler mümkün olduğunca uzun bir süre saksılarında bırakılmalıdır. Ben, gerçekten çok kalabalıklaşmadıkları sürece iki sene boyunca saksılarında bırakıyorum. Bu bir yandan da doğal seleksiyondur. Küçük ve zayıf olanlar ölür, güçlü ve sağlıklı olanlar ise yaşar. İlk gelişim süreçlerini bitirdikten sonra çok fazla su ve gübre vermeye çalışmayın çünkü aşırı derecede uyarıldıklarında hastalıklara yakalanma riskleri artmaktadır. Genç bitkiler saksı değiştirmek için hazır olduklarında saksılarının içindekileri nazikçe dışarı alıp bitkileri ayırabilirsiniz. Artık yetişkin Lithopslarla aynı muameleye tabi tutulabilirler.

Kaynak (http://www.lithops.co.za/cultivation/cultivation.html)

Sevilay
09-07-2008, 16:55
Lithops amicorum
Taş: Kuvarsit çakıl, çoğunlukla donuk mat beyaz, bazısı pembe , sarı; bazısı da siyah veya siyah dolerite yakın ve mika benzeri tabakalı kuvarslı.

Lithops aucampiae
Taş: Tabakalı kuvarslı veya kefeli kumtaşlı şeritli demir filizi; esmer pas renginde kuvarsit ; bu kuvarsit, genel olarak kahverengi, sarı-kahve, biraz grili siyah , gri, beyaz renklerde çok ince taneli kefeli kumtaşlıdır .

Lithops bromfieldii
Taş: Beyaz ve kızmızı lekeli (demir pası) kuvarsit; griyimsi veya kırmızımsı kırpılmış kuvarsit.

Lithops coleorum
Taş: Çoğunlukla alüvyonlu kuvarsit çakıl taşlarıyla yuvarlanmış, aşağı yukarı üst tepe yüzeyi yassı. Renkleri çoğunlukla açık kahveden sarıya dönük , kahve, pembe , mat beyaz, kırmızı gölgeli, morumsu , siyah lekeli, yeşilimsi. Toprak zemin daha çok ince çakılla daha çok kumlu , bej renkli, toprak zemin derinliği az, yerine göre 20mm gibi.

Lithops comptonii
Taş: kuvarslı taş ; demir renginde kuvarslı ve kalker. Renkleri bazısı gri-beyaz, beyaz, siyahlı sarı-kahve , koyu kahve, gri,

Lithops dinteri
Taş: İri taneli pegmatit. Renkleri beyaz, gri-beyaz, pembe, açık kahve.

Lithops divergens
Taş: Bazı kahve , kırmız ve siyahlı , beyaz kuvarsit

Lithops dorotheae
Taş: İnce-taneli kırpılmış kuvars feldspat kaya, feldspat kuvarsit. Renkleri, biraz beyazlı, kırmızımsı kahve, sarımsı kahve.

Lithops francisci
Taş: Gnays; gnays ve yapraktaş. Renkleri biraz siyahlı, gri beyaz, açık kahve.

Lithops fulviceps
Taş: Kuvarsit; gnays(kuvars katmanlı taş); kuvarsit ve yapraktaş; kalker ve kuvarsit. Renkleri biraz beyaz ve gri-beyaz veya biraz koyu kahveli gri-beyazlı, açıktan koyuya kahve veya kırmızımsı kahve.

Lithops gesineae
Taş: Kırmızımsı-kahve gnays etkili; biraz gnayslı kuvarsit lekeli beyaz.

Lithops geyeri
Taş: Kuvarsit ve şist; kuvarsit ve gnays; biraz kuvarsitli kalker. Renkleri gri-beyazlı sarımsı beyaz, sarımsı gri, kahve.

Lithops gracilidelineata
Taş: Kuvarsit; ince feldspatlı kuvarsit çakıl; pegmatit çakıl. Renkleri biraz siyah, kahve , gri-beyaz, gri, pembe, beyaz, sarımsı beyaz.

Lithops hallii
Taş: Biraz jasplitli kalker; biraz ince-taneli koyu kefeli kumtaşlı kalker; sarı kahve kumlu killi şist , gri-kahve alüvyon birikimli kırılgan kum taşı . Renkleri biraz kırmızı, siyah, sarı veya gri-kahveli gri-beyaz, gri, kahve.

Lithops helmutii
Taş: Yarı saydam beyaz, kırmızı-lekeli ve kahvemsi kuvarsit

Kaynak (http://www.lithops.co.za/species/species.html)

Sevilay
09-07-2008, 16:56
Lithops hermetica

Taş: Yıpranmış ve çoğunlukla çok pürüzlü koyu-gri beyaz mermer taşlar, çoğunlukla beyazdan grimsi beyaza doğru beyaz kalker taşlar, yonga ve döküntü, aynı zamanda beyaz mermer taşlar arasındaki kanallarda çok yıpranmış ve pütürleşmiştir.

Lithops herrei
Taş: Kuvarsit ve şist , badem şeklinde lav ve kalker. Renkleri gri-beyaz, siyah, beyaz, gri ve kahve.

Lithops hookeri
Taş: Yarı saydam kuvarsit; bazı kumtaşlı badem şeklinde lav; kırpılmış mika benzeri kuvarsit. Renkleri gri-beyaz, kahve, pembe, gri , bazısı beyaz, kırmızı.

Dapneri
Taş: Biraz şist taşlı ve ince taneli kumtaşlı jaspilitli kalker. Renkleri biraz siyah, kırmızı ve kahve renkli gri-beyaz.

elephina
Taş: Dolerit , dolerit kumtaşı ve şist . Renkleri koyu kırmızımsı gri, kahve, gri-kahve.
lutea
Taş: kırpılmış mika benzeri kuvarsit. Renkleri gri-beyaz, pembe, kahve.

marginata
Taş: Sarı-kahve ince taneli kumlu killi yapraktaşı; kırmızı-taneli kuvarsit; kahve badem şekilli lav; koyu kahve dolerit.

subfenestrata
Taş: Koyu kahve şeritli demir taşı.

susannae
Taş: Yıpranmış pegmatit çakıl. Renkleri girimsi sarı, gri-beyaz, kahve.

Lithops julii
Taş: İnce veya kaba taneli pegmatit; pegmatit çakıl. Renkleri beyaz, gri-beyaz, pembe, kahve, gri, kırmızı.

fulleri
Taş: İnce veya kaba taneli pegmatit; granit; ince taneli pegmatit granit; granit toprakta kalkerli. Renkleri beyaz, gri-beyaz, pembe, kahve, gri.

brunnea
Taş: Biraz pegmatitli sarı-kahve gnays.

Rouxii
Taş: Pegmatit; biraz pegmatitli ince-taneli gnays. Renkleri beyaz, gri-beyaz, kahve, pembe, yeşil.

Lithops karasmontana
Taş: Pegmatit; kuvarsit; gnays; kuvarsit ve kalker; pegmatit, kuvarsit ve kumtaşı. Renkleri gri-beyaz, beyaz, gri, pembe, sarı-kahve, kahve, kırmızımsı kahve, yeşilimsi beyaz.

aiaisensis
Taş: Gnays. Renkleri girimsi beyaz, açık kahve.

lericheana
Taş: Pegmatit, pegmatit ve gnays. Renkleri sarı-kahve, pembe, gri-beyaz.

tischeri
Taş: Kahve, beyaz ve kırmızı lekeli kuvarsit.

bella
Taş: Yıpranmış granit; felspatik granit gnays; pegmatit. Renkleri sarı-kahve, kahve, pembe, gri-beyaz, gri.

eberlanzii
Taş: Gnays; biyotik gnays ve kalker; pegmatit ve kalker; kuvarsit ve kalker; gnays ve kalker; pegmatit; mika lekeli feldspat. Renkleri gri-beyaz, açık kahve, kahve, gri, pembe, kırmızımsı kahve, siyah lekeli kırmızımsı pembe.

Lithops lesliei
Taş: kaba bileşimli kumtaşı; kahverengi killi alüvyon taşı; kuvarsit , demir pası renkli kuvarsit; pegmatit granit; ince taneli feldspatlı kumtaşı; badem şekilli lav; kuvarslı taş; killi alüvyon taşı; şeritli yeşim taşı. Renkleri kahverengi, sarı-kahve, pembe, gri, gri-beyaz, girimsi yeşil. Ayrıca mavi jaspilit , siyah, kahve ve kırmızılı kaba beyaz kalker.

hornii
Taş: biraz doleritli kuvarslı taş. Renkleri açıktan koyuya doğru kahve, grimsi kahve, biraz siyah.

Mariae
Taş: Sarımsıdan kırmızımsıya doğru kahverengi ince taneli killi alüvyon kumtaşı.

Minor
Taş: Sarı-kahveden kahveye doğru demir pası renginde killi alüvyon kumtaşı.

Rubrobrunnea
Taş: Koyu pembemsi-kırmızı demir pası renginde killi alüvyon taşı.

Kaynak (http://www.lithops.co.za/species/species.html)

Sevilay
09-07-2008, 16:58
Venteri
Taş: Kuvarslı kalkrit, kristal kuvars (jasper) ve nehir çakıl taşlı, demir içeren kumtaşlı kalkrit. Renkleri azcık kahverengi, beyaz, kırmızı, siyah, yeşilli gri-beyazdır.

Burchellii
Taş: Biraz jaspilitli kalkrit. Renkleri biraz kırmızı, kahverengi, siyahlı gri- beyazdır.

LITHOPS MARMORATA
Taş: Kavuarsit; gnays; pegmatit ve gnays; pegmatit ve kalkrit; pegmatit ve şist. Renkleri gri-beyaz, açık kahverengi, pembe, kahverengi, kırmızı-kahverengi, biraz grimsi yeşil.

Elisae
Taş: Kalkrit ve gnays. Renkleri azcık sarı-kahverengi, koyu gri, grimsi yeşilli gri-beyazdır.

LITHOPS MEYERI
Taş: Kuvarsit. Renkleri azcık sarı- kahverengi, kahverengi ve siyahlı beyazdır.

LITHOPS NAUREENIAE
Taş: Kırmızımsı kahverengi ve pembe gnays

LITHOPS OLIVACEA
Taş: Yarısaydam beyaz ve kırmızı lekeli kuvarsit, biraz gri, kahverengi.

Nebrownii
Taş: Yarısaydam beyaz ve kırmızı lekeli kuvarsit; mat pembe lekeli beyaz kuvars & kırmızı, pembe kuvars, mika lekeli feldispat.

LITHOPS OPTICA
Taş: Biyotit gnays; gnays, kuvarsit; kuvarsit ve gnays; pegmatit ve gnays; kumtaşı, kuvarsit ve kalkrit; kireç taşı ve kalkrit; kireçtaşı ve kalkrit; kalkrit ve tortulu şist. Renkleri gri-beyaz, gri, pembe, biraz sarı-kahverengi, kahverengi, kırmızı, yeşilimsi gri, siyah.

LITHOPS OTZENIANA
Taş: Gnays. Renkleri gri-beyaz, gri, açık kahverengi, yeşilimsi gri-beyaz.

LITHOPS PSEUDOTRUNCATELLA
Taş: Kuvarsit: mika şist. Renkleri beyaz, kırmızı lekeli, sarı-kahverengi, kahverengi, biraz gri, koyu kahverengi, kırmızı-kahverengi.

Elisabethiae
Taş: Biraz gnayslı kuvarsit. Renkleri pembe, beyaz, pembemsi gri.

Riehmerae
Taş: Kuvarsit. Renkleri beyaz, kırmızı lekeli beyaz, pembe, biraz kahverengi.

Archerae
Taş: Pembemsi gri ve gri-beyaz dolomit ve kireçtaşı, biraz kahverengi ve gri.

Dendritica
Taş: Kuvarsit. Renkleri beyaz ve kırmızı lekeli beyaz, kahverengi, kırmızı-kahverengi, biraz gri, siyah.

Groendrayensis
Taş: Kuvarsit. Renkleri beyaz, biraz kırmızı lekeli beyaz, pembe, sarı-kahverengi, kahverengi, grimsi yeşil, kırmızı.

LITHOPS RUSCHIORUM

Taş: Gül rengi kuvars ve pegmatit; pegmatit; pegmatit ve kalkrit; pegmatit ve siyah çört; damarlı kuvars, kalsit ve kalkrit; kuvarsit, kalsit ve biraz turmalin. Renkleri pembe, gri-beyaz, biraz açık kahverengi, gri, siyah.

Lineata
Taş: Gnays; kuvarzit. Renkleri pembe, kırmızı-kahverengi, biraz gri, kahverengi.

LITHOPS SALICOLA

Taş: Kalkrit; kalkerli tortulu şistli kalkrit ve dolomit; ayrıca küçük taşlı veya taşsız buzul parçalarında meydana gelir. Renkleri gri-beyaz, sarımsı beyaz, yeşilimsi gri, biraz gri, sarı, kahverengi, siyah.

LITHOPS SCHWANTESII

Taş: Kum taşı; kumtaşı ve kuvarsit; demir içerikli kuvarsit; kuvarsit ve gnays; granitik gnays: gnays ve pegmatit: kalkrit ve kuvarsit: kalkrit ve kireçtaşı. Renkleri kahverengi, kırmızı- kahverengi, pembemsi kahverengi, kırmızı lekeli beyaz, grimsi kahverengi, grimsi yeşil, gri-beyaz.

Marthae
Taş: Kuvarsit ve gnays; granitik çakıl; kalkrit ve kireçtaşı. Renkleri açıktan koyu kahveye doğru, beyaz, kırmızı lekeli beyaz, gri-beyaz, gri.

Rugosa
Taş: Kalkrit ve kumtaşı. Renkleri gri-beyaz, pembemsi gri-beyaz, biraz kahverengi .

Urikosensis
Taş: Kalkrit ve ince taneli kum taşı; biraz kuvarsitli kalkrit ve dolomit; kalkrit ve demir içerikli kuvarsit; demir içerikli tortulu şist ve kuvarsit. Renkleri gri-beyaz, gri biraz kahverengi, kırmızı- kahverengi, siyah.

Gebseri
Koyu kahverengi demir içerikli kumtaşı.

LITHOPS TERRICOLOR
Taş: Tortulu şist; yıpranmış ince taneli feldispatik kumtaşı; kuvarsit; ince taneli kum taşlı kuvarsit; silt taşı; bantlı çörtler ve kristal kuvars. Renkleri koyu gri, gri-kahverengi, gri-beyaz, sarı- kahverengi, kahverengi, biraz kırmızı, pembe, beyaz, siyah.

LITHOPS VALLIS-MARIAE
Taş: Yuvarlanmış kuvarsitler ve kum taşları; biraz kuvarsitli kalkrit; ayrıca çok az kumtaşı ve kuvarsit çakıl taşı ile buzul parçalarında meydana gelir. Renkleri sarı-beyaz, sarı- kahverengi, gri-beyaz, biraz kahverengi, kırmızımsı kahverengi, beyaz, gri, siyah.

LITHOPS VERRUCULOSA
Taş: Amigdaloid lavlar ve biraz kalkritli bantlı demir filizi; ince taneli kuvarsit kum taşlı kalkrit; çörtlü ve kristal kuvarslı kalkrit; çört ve ince taneli kumtaşlı kalkrit; Şistli kumtaşlı kalkrit; granit lekeli kalkrit. Renkleri gri-beyaz, kahverengi, kırmızımsı kahverengi, grimsi yeşil, biraz pembe, kırmızı, siyah, mavi.

Glabra
Taş: Pegmatit; pegmatit ve kalkrit. Renkleri gri-beyaz, pembe, gri, kahverengi.

LITHOPS VILLETII

Taş: Tortulu şist (biraz piritik) ve kalkrit; kum taşı tortulu şist ve kalkrit. Renkleri gri, gri-beyaz, kahverengi, biraz kırmızı, siyah.

Deboeri
Taş: Biraz kuvarsitli kalkrit; biraz kumtaşlı ve kuvarsitli kalkrit; tortulu şist ve kum taşı. Renkleri biraz kahverengi, grili pembemsi gri-beyaz; biraz kırmızı, siyah, grili pembemsi kahverengi.

Kennedyi
Taş: İnce taneli kumtaşı; siltli kum taşı; biraz pegmatitli kum taşı; biraz kalkritli kum taşı; biraz kumtaşlı kalkrit. Renkleri biraz gri, pembe, siyah beyazlı kahverengi, kırmızımsı kahverengi, grimsi kahverengi; biraz grili, koyu kahverengi, siyah pembemsi gri-beyaz.

LITHOPS VIRIDIS
Taş: Yıpranmış çört ve tortulu şist. Renkleri gri, sarımsı ve kahverengimsi gri, biraz kırmızımsı pembemsi ve yeşilimsi gri.

LITHOPS WERNERI
Taş: Yıpranmış granitik çakıl ( ince taneliden kalın taneliye). Renkleri açık kahverengimsi beyaz, açık kahverengi .

Kaynak (http://www.lithops.co.za/species/species.html)

malina
09-07-2008, 20:36
Lithops (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3956)

Diğer bilgiler için buraya bakabilirsiniz.

dryad
23-04-2012, 09:02
Lithops marmoratam dün itibariyle su kaybetmeye ve hafif büzüşmeye başladı. Okuduğumdan anladığım kadarıyla sulanması gerekiyor. Bilgiler için çok teşekkürler.

Hurci
25-11-2012, 21:16
Merhaba arkadaşlar zengarden'dan aldığım Lithops tohumlarımın gelişimini sizlere buradan paylaşacam tohumların ekimini gerçekleştirip bir de onlara mini sera yaptım yorum ve fikirleriniz benim için önemli.

348834

348835

348836

348837

348838

idurgun
11-01-2013, 16:17
Sayın Hurci son durum hakkında bilgi bekliyoruz.

Hurci
13-01-2013, 22:43
malesef hiç tohumdan çıkan olmadı sanırım hava koşulları izin vermedi **** havalr ısınınca patlıcaklar zaman göstercek diyelim :D

balurcaği
25-10-2013, 12:55
Herkese Merhaba,

Dün 3 tane lithops sipariş ettim. Ekilmemiş olarak geldiler. Şimdi onları satın aldığım kaktüs toprağına ekeceğim.

Bir çok konuda yardıma ihtiyacım var. Sonbahardan sonra sulanmamaları gerek denmiş.

Şimdi toprağı fısfısla biraz nemlendirip, bu toprağa eksem, sonra da kış boyu su vermesem doğru bir şey yapmış olur muyum? Yoksa toprağı da nemlendirmeden direk ekmeli miyim? Besin de almıştım fakat sanırım ekim ayında besin vermek doğru değilmiş. Ondan vazgeçtim.

Kaktüsseverlerden acil yanıt bekliyorum:)

hnd76
25-10-2013, 19:00
Bu konuda çok uzman değilim, merak ettiğim lithopsun kaç yaşında? Sanırım ona göre de yapman gereken değişecek...

balurcaği
26-10-2013, 21:33
Yaşını bilemiyorum inanın. İnternetten sipariş ettim, dün geldi. Açıkçası satıcı da son derece ilgisiz. Herhangi bir şey sormak istemiyorum, büyük çoğunluğuna yanıt vermiyor zaten. 2 yaş civarında lithopsların çiçeklendiğini okumuştum, bir tanesi çiçekli, bu en az iki yaşında olduğu anlamına gelir. Diğerleri çiçeksiz olduğu için yorum bile yapamıyorum.

Gelenleri dün ekmek dumunda kaldım. İnternetten sipariş ettiğim kaktüs toprağını ekimden biraz önce fısfısla hafiften nemlendirdim. Ekimden sonra herhangi bir sulama yapmadım. İki gün kadar sonra az bir sulama yapmayı düşünüyorum. Okuduklarımdan bu sonuca varabildim.

Umarım işe yarar. Zira yardım alabileceğim kimse yok bu konuda.

hnd76
27-10-2013, 13:06
O zaman kendi deneyimimden yola çıkarak size yardımcı olayım, itirazı olan varsa buraya yazar. Ben de sizin gibi int.den 1 yaşında lithops yavrusu aldım. Çok güzel toprağa ektim, diğerlerinin yanına bıraktım. Yaz dönemi başlangıcı idi fazla sulamamaya karar verdim. Ama sanrım 1-2 hafta içerisinde kırmızı rengi gitti tuhaf bişeye dönüştü ve kurudu gitti (anlayacağınız güneşte haşlamıştım resmen), sonra bir şekilde tesadüfen okuduğum yazılarda 2 yaşına kadar lithops yavrularının fısfısla da olsa sulanması gerektiği ve güneşe asla çıkartılmaması gerekiyormuş. Büyük lithops muamelesi yapılmamalıymış. Size bu yüzden yaşını sordum, benim 1 yaşındaki lithops mercimek tanesi büyüklüğünde idi. 3 yaşında bir siparişim daha var ki yurt dışından daha henüz kavuşamadım.
Yaptığım ilk hatadan sonra ben olsam eğer 2 yaşından küçükse saksıya diker bir müddet sulamaz daha sonra ise azar azar fısfısla nemli tutarım ve gölgede bol ışık alan yerde bırakırım. Eğer büyükse yine saksıya diker ve yeni yaprak oluşumu gözlemleyene ve çıkana kadar sulamam. Umarım yardımcı olmuşumdur.

balurcaği
27-10-2013, 22:01
Çok teşekkür ederim. Eve gidince ilk iş camın önünden uzaklaştıracağım. İki gündür camın önündeler fakat sonbahardayız, onlara zarar verecek bir güneş olmadı iki gündür. Dilerim bir şey olmamıştır.

Yaş işine gelince, yetişkin olduklarını düşünüyorum. Biri çiçekli. O nedenle belki en fazla fısfısla sulama yaparım. Fakat ne zaman ne kadar bilmiyorum. Ölmelerini istemiyorum. Kendime çok kızarım. Yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadan böyle bir türü sahiplendiğim için.

hnd76
28-10-2013, 12:12
Madem çiçekli demek ki büyük. Su işini unut nisan-mayıs gibi yeni yapraklanma olup ortadan ikiye ayrılacak. Tekrar ediyorum su verme 1 kere bile verirsen ölür forumda da yazıyor. Yaşatmak istiyorsan su yok bütün gün güneş olmayan bolca ışıklı yere koy.

balurcaği
28-10-2013, 13:30
tamamdır hnd76. umarım iki gün güneşte kaldıkları için bir şey olmaz. camın önüne bırakıp şehir dışına çıktım çünkü:(

sormak istediğim bir şey var. yabancı bir kaynaktan okuduğum kadarıyla, lithopsların kışlık sulanmama periyodu açılmış çiçeğin solması ile başlıyormuş. yani sonbaharda açtığı çiçek kuruduğunda susuz dönem başlıyormuş. bu doğru değil öyleyse.

ekim ayında isek, sulamamalıyız?

gelişmeleri bildireceğim:)

hnd76
28-10-2013, 18:41
Yanlış anlamışsın, okuduğun kaynakta yazılan doğru, sanırım aklın çok karıştı. Eğer yapman gerekenleri maddelemek gerekirse,

1-Ekim 15'den nisan 15'e kadar asla su verme. Daha doğrusu ikiye ayrılıp dış yaprak tamamen kuruyup çekilene kadar su verme
2-Saksını çok çok büyüyüp artık saksıyı zorlayana kadar değiştirme
3-Kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum, kışın güneş görsün ama aynı güneş nisandan sonra iyi gelmeyip biraz daha az güneş alan yere koymalısın
4-En son olarak da devamlı gözlersen zaten sana isteklerini bildirecektir.

balurcaği
28-10-2013, 18:59
Evet çok okudum ve kafam çok karıştı. Ama daha da kötüsü korktuğum başıma geldi. Eve geldiğimde iki gün önce saksıladığım lithopslarımdan çiçekli olanın çiçeği sanki ateşte yanmış gibiydi ve lithopsların üçü de fotoğraftaki gibi buruşmuştu.

İki gündür direkt güneş alan güney cephesinde bir pencerede duruyorlar.

Ne yapmalıyım:(https://lh5.googleusercontent.com/pTsks6teSQPcu7OsMOXpxJvtWqFgj4c2BMQ9zkvGLw=w345-h207-p-no
https://lh4.googleusercontent.com/-whyRkj1ebhE/Um6lgyFUrvI/AAAAAAAAAHs/JeIsI_SnVHU/w890-h534-no/2013-10-28

hnd76
28-10-2013, 19:05
Buruşukluğa bişey diyemiyeceğim ama çiçeğin ömrü bitmiş yani gerekeni yapmış açmış ve solmuş, endişelenecek bir şey yok...

balurcaği
28-10-2013, 19:08
Hala su vermemeli miyim? Haline baksanıza geldiğinde yani iki gün önce çok gergin bir halleri vardı.

:(

hnd76
28-10-2013, 19:20
Yeni diktiğiniz lithopsa su mu verdiniz?

balurcaği
28-10-2013, 19:25
Hayır vermedim, direkt gün ışığı onları kurutmuş olabilir diye düşünüyorum, sabah saatlerinde bir miktar su versem işe yarar belki?

hnd76
28-10-2013, 19:40
Siz bilirsiniz ama madem ki böyle olmalarını güneşe bağlıyorsunuz; güneşi daha az olan bir yere alın. Su işini de unutun bu onları daha da mahvedecektir. Sonucu hızlandırır... Bekleyin biraz yani 1 hafta kadar- panik yapmayın. Bu arada aldığınız yer - site neresi?

balurcaği
28-10-2013, 19:43
Gördüğüm gibi hemen kaldırdım direkt gün ışığı aldıkları yerden zaten. Bir gün de böyle deneyeyim.

Aldığım yeri özel mesajla yazıyorum. Zira evvelinde olumsuz kimi yorumlarda bulunmuştum. Kötü reklam olsun istemem.

Sudenur
29-10-2013, 13:01
Evet çok okudum ve kafam çok karıştı. Ama daha da kötüsü korktuğum başıma geldi. Eve geldiğimde iki gün önce saksıladığım lithopslarımdan çiçekli olanın çiçeği sanki ateşte yanmış gibiydi ve lithopsların üçü de fotoğraftaki gibi buruşmuştu.

İki gündür direkt güneş alan güney cephesinde bir pencerede duruyorlar.

Ne yapmalıyım:(https://lh5.googleusercontent.com/pTsks6teSQPcu7OsMOXpxJvtWqFgj4c2BMQ9zkvGLw=w345-h207-p-no
https://lh4.googleusercontent.com/-whyRkj1ebhE/Um6lgyFUrvI/AAAAAAAAAHs/JeIsI_SnVHU/w890-h534-no/2013-10-28


Sayın balurcağı, hangi bitki olursa olsun yeni diktiğiniz veya saksı değişikliği yaptığınız hiç bir bitkiyi direkt güneşe maruz bırakmayın, en az üç dört gün gölge de bekletin ki ortama alışsınlar. Ben olsam ışık alan gölge bir yere alır ve su vermezdim ama siz bilirsiniz yine de.. :)

balurcaği
29-10-2013, 13:06
Evimin her yeri ışık alıyor. Her yeri çiçek yetişmesine müsait esasında. Ama lithopslarla ilgili okuduklarım nedeniyle ve sonbahar olması dolayısıyla(güneşin zarar vermeyeceğini düşünerek) onları direkt güneşe koydum. Bilerek yani:(

Şimdi direkt güneşten uzaklaştırdım. Umarım onları kurtarabilirim. Çok teşekkür ederim ilginize.

balurcaği
02-11-2013, 09:15
Sanırım lithopslar konusunda biraz şanssızım. Yeni sipariş ettiklerim de fotoğrafta gördüğünüz gibi hasta geldiler. Gördüğünüz yaralar konusunda ne yapabilirim?

BMT
25-11-2013, 13:28
o burusuklukları ve yaraları önemsemeyin. Lithopslar cinse göre farklı gelişim gosterirler. Sizin, resimlerdeki lithopslarınız gayet saglıklı duruyorlar. Buruşuklukların bir nedenide, su ihtiyacının başladıgıdır ama sizinkilere daha birkac hafta su vermeyin. Guneş goren bir pencere önüne koyun, onlar kendilerine gelirler. Ama direk güneş olmasın. Guzel ışık alan bir pencere önü daha iyidir. Ayrıca, havanın güzel oldugu gunlerde, bol bol havalandırın.

Lithopslarınızı internetten aldıgınızı yazmıssınız. Siteyi banada yolluyabilirmisiniz.

balurcaği
25-11-2013, 22:35
Merhaba Sn. BMT. Dediğiniz gibi şu an gayet sağlıklılar, yani en azından henüz ölmediler. Yanıtınız için çok teşekkürler. Havalandırma işine ben bütün çiçeklerim için dikkat ediyorum. Zira hafta sonları işyerimde kalan bazı çiçeklerim (evdeki aynı türler sapasağlam olduğu halde) iki gün hiç havalandırılmadıklarından hastalandılar. Havalandırmanın önemini yaşayarak öğrendim.

Ben bir grup lithops'umu kaktüs.web.tr'den aldım. O zamanlar henüz hakkında pek bir şey bilmediğim Taner Bey'den. Kaktüs-sukkulent dünyasında adının geçmediği bir yer olmadığını kaktüs sevdasına tutulduktan sonra anladım. Hangi seraya gidersem gideyim, bulamadığım bir tür olunca Taner Bey'e bir sordunuz mu deniyor. Hangi Türkçe kaynağı okursam okuyayım adı geçiyor.

Bu yukarıdakileri de Zengarden'dan aldım. Benim böyle yaralı bereliler diye endişeye kapıldığıma bakmayın. Son derece şık ve güvenli ambalajlarında geldiler ve ayrıca sitenin müşteri hizmeti harikulade. Her sorunuza anında yanıt geliyor, ürünle ilgili veya ilgisiz.

Memnuniyetsizliğimi isim vererek yazmak istemediğimden belirtmemiştim. Fakat bu yara bereler konusunda da bana incelikle yanıt verdiklerini, yardımcı olduklarını söyleyebilirim.

Dilerim yardımcı olabilmişimdir.

tranquila
01-01-2014, 21:38
Ben de tohumdan lithops üretmeyi deniyorum. Umarım bu bebişlerin abla-abi olduğu günlerin resimlerini de eklerim bir gün :rolleyes:

meh12
09-01-2014, 16:37
çok fazla ama bakalım artık

meh12
09-01-2014, 16:45
Satın aldığım andaki görüntüsü

olcim
09-01-2014, 16:57
Şaka mı bu yahu ? Aynen böyle mi size geldiler ? Kaç TL ye aldınız acaba ?

mozen
09-01-2014, 19:10
Sayın meh12,
Hepsi pek güzel. umarın yeni yerlerinde de mutlu olurlar. Paylaşmak isterseniz haberimiz olsun:p

meh12
09-01-2014, 19:23
Kargo ile beraber yüz beş tl verdim :) toplam 160 tane var

Muda
09-01-2014, 22:42
Çok güzel görünüyorlar. Umarım istediğiniz gibi büyütebilirsiniz. Çiçek sayısı o kadar çoğaldı ki bu çeşitlerden bakmaya cesaretim ve yerim kalmadı.

Seabert74
10-01-2014, 07:57
Ben de hevesliyim ama, 160 tane bayagı bir fazla :)
Paylaşmayı / satmayı düşünürseniz bilgim olsun Sn Meh12..
Çok da sıkışıklarmış, sayenizde rahatlamışlar..Umarım güzel güzel büyürler sizinle.. Sevgiler

Seabert74
15-01-2014, 17:03
Ben de tohumdan lithops üretmeyi deniyorum. Umarım bu bebişlerin abla-abi olduğu günlerin resimlerini de eklerim bir gün :rolleyes:

Tohumları nereden aldınız arkadaşlar??
Yapı marketlerde göremedim. En güvenilir olarak alınacak yer Zengarden midir??

İsmail Kuzucu
15-01-2014, 17:13
Zengarden candır :) Serhan Bey her zaman ilgili her konuda yardımcı oluyor.

Tohumlar özel karışım içinde ekiliyor. Tohumlar çok küçük olduğu için bu karışım ile serpilmesi çok kolay oluyor.

Ben cocopeat içerisine ektim. Hiç tahmin etmediğim şekilde 1 haftada çıktılar. Seraya koydum bekliyorum artık..

tranquila
16-01-2014, 10:19
Tohumları nereden aldınız arkadaşlar??
Yapı marketlerde göremedim. En güvenilir olarak alınacak yer Zengarden midir??

Ben ebay den aldım. 3 günde ilk filizleri gördüm :)

tranquila
16-01-2014, 11:03
Bu başlığa girmişken, son resimlerini de ekliyorum.

mozen
16-01-2014, 11:17
Sn. tranquila,
Tebrik ediyorum.

olcim
16-01-2014, 14:05
Her seferinde lithops takıntısı oluşuyor bende , 160 taneye yer bulamayabilirim ancak bir kaç taneye talip olurum . :)

Seabert74
16-01-2014, 16:06
Bu başlığa girmişken, son resimlerini de ekliyorum.

Ben de tohumdan çıkış heyecanını yaşamak istiyorum :) Becerebilir miyim bilemem ama, denemeden bilemeyiz değil mi??
Sn tranquila, satıcı ismini verebilir misiniz?? Ayrıca ebay nakliye ile çok pahalıya gelmiyor mu??
Bir de saksı harcı karışımını kendiniz mi hazırladınız, yoksa hazırını mı önerirsiniz??
Sorularım fazlaca oldu, kusuruma bakmayın :) sevgiler

tranquila
22-01-2014, 10:44
Kargo vs detaylar aslında hiç tahmin edildiği gibi değil sevgili seabert74. Pahalıya gelmiyor, aksine free shipping ile aldım. Satıcının adını yazıyorum size özelden. Deneyin mutlaka :)

Seabert74
17-03-2014, 15:46
Bu başlığa girmişken, son resimlerini de ekliyorum.

Sn Tranquila,
Sizin tohumların durumu nedir?? Benimkiler resmen dondu sanki, büyümüyor gibiler de??

Seabert74
27-03-2014, 08:33
çok fazla ama bakalım artık

Tohumdan üretme sabrını bekleyemediğim için Mehmet Bey'e başvurdum :)
Gelen lithopslar henüz çok küçükler (1 cm gibi) ve nereye dikeceğimi tam bilemedim.
Zengarden'den aldıgım hazır kaktüs topragına diktim ben de..
** Şimdi bunlar tam yetişkin olmadıkları için (Mehmet bey'in söylediğine göre 1,5 yaşındalar) sulama konusunda yetişkin gibi mi davranmam gerekir??
** Aynı saksıda yeni çıkmış tohumlarım da var, onları fısfıslıyorum ve ara sıra da nemli ortam yaratmak için streç ile kapatıyorum. Topragım henüz ıslak, tam kurumadı şimdiye kadar. Yavru lithopslar ile tohumdan çıkanların bakımı farklı mı olmalı??
** Yetişkin lithopsların sulanmasına başlanmış sanırım, şu anda topragım nemli, bu durumda kalmasını mı önerirsiniz, ??

Sorularım hep aynı gibi gelebilir, tam olarak ne yapacagımı bilemedim, sanırım durumum anlaşılmıştır :)

Seabert74
17-04-2014, 08:15
Tohumdan üretme sabrını bekleyemediğim için Mehmet Bey'e başvurdum :)
Gelen lithopslar henüz çok küçükler (1 cm gibi) ve nereye dikeceğimi tam bilemedim.
Zengarden'den aldıgım hazır kaktüs topragına diktim ben de..
** Şimdi bunlar tam yetişkin olmadıkları için (Mehmet bey'in söylediğine göre 1,5 yaşındalar) sulama konusunda yetişkin gibi mi davranmam gerekir??
** Aynı saksıda yeni çıkmış tohumlarım da var, onları fısfıslıyorum ve ara sıra da nemli ortam yaratmak için streç ile kapatıyorum. Topragım henüz ıslak, tam kurumadı şimdiye kadar. Yavru lithopslar ile tohumdan çıkanların bakımı farklı mı olmalı??
** Yetişkin lithopsların sulanmasına başlanmış sanırım, şu anda topragım nemli, bu durumda kalmasını mı önerirsiniz, ??

Sorularım hep aynı gibi gelebilir, tam olarak ne yapacagımı bilemedim, sanırım durumum anlaşılmıştır :)


1 tanesi (sağdaki) pufff diye söndü !!
Sol başta işaretlediğim de aynı yolda gibi :(
Biraz susuz oldugunu düşünerek dün bayagı bir fısfısladım.. Umarım o yüzdendir.. Nasıl bakacagımı bir türlü bilemedim..
Gayet iyi duruyordu halbuki, 1 gecede nasıl içi boşaldı anlamadım ??
Yardım edin lütfen, bu minikler su mu istiyor, güneş mi??
Gün içinde güneş gören camın 1 m. arkasındalar, cereyan yok ama akşamları havalandırıyorum evi..

-Esin-
17-04-2014, 09:35
Sevgili Seabert,
Önceki mesajını görmemişim. Lithopslar biraz fazla sulanmışa benziyor. Toprakları biraz yanlarından açıp durumlarını iyice bir kontrol etmeni öneririm. Biraz daha güneşli bir yere taşı saksıyı ama öğlen güneşinden kesinlikle koru çünkü kolayca güneş yanığı olabiliyorlar. Bir de boyutlarını daha iyi anlamamız için yanlarına bir bozuk para koyup fotoğraf çekebilir misin?

Sevgiler

483742

Seabert74
18-04-2014, 08:32
Sevgili Esin öncelikle çok teşekkürler..
Ne yapacagını bilmemek gerçekten çok sıkıntılı bir durum.. Ben sitede lithopsları görünce heveslenip zengardenden başka siparişlerimin yanına lithops tohumu ekleyerek tohumdan çıkışı denemek istemiştim.. Ama tohumdan lithops /kaktüs üretmek en zor olanıymış meğer :(
Sonra bu bekleyiş sabrını gösteremeyip siteden MEH12'den bu lithopsları aldım. Onları da hazır kaktüs topragı diye tohumların oldugu saksıya dikmiştim.
Biraz spreyleme yapıyorum tohumlara, bu 2sinin puff!!! diye tek gecede sönmesinin buharlaşmaya yorup yeniden sulamıştım..
Sizin yazınızdan sonra dün akşam ıslak topraktan çıkardım ve yeni saksıya yeniden diktim.
Topragım koyun gübreli + perlitli gevşek bir toprak ama kum bulamadım. Hiç sulamadım.. Topragı uygun değil derseniz haftasonu yeniden değişim için kum veya lav taşı vs. ekleme konusunda arayışa geçerim.
Saksı değişimi sırasında kök durumunu inceledim, herhangi bir erime/çürüme vs yoktu, umarım saglıkla devam eder. (Bir yandan da köklerin rahatını mı bozdum endişesi var içimde şimdi )
Fotograflar değişim sonrası dün akşama ait..
Ne kadar aralıkla, ne kadar sulayacagımdan emin olamadım bir türlü.. Nisan ayı uyanma ve sulamaya başlangıç tarihi olarak okumuştum.. Ancak daha evvel fazla su ile öldürdüğüm pleispilos nelii'den sonra bunlara yaklaşırken elim titremeye başlıyor..
Biraz büyüseler, birbirimizi tanıyıp alışsak çok sevineceğim :)
İlginize tekrar tesekkurler

meh12
18-04-2014, 08:58
Sevgili Esin öncelikle çok teşekkürler..
Ne yapacagını bilmemek gerçekten çok sıkıntılı bir durum.. Ben sitede lithopsları görünce heveslenip zengardenden başka siparişlerimin yanına lithops tohumu ekleyerek tohumdan çıkışı denemek istemiştim.. Ama tohumdan lithops /kaktüs üretmek en zor olanıymış meğer :(
Sonra bu bekleyiş sabrını gösteremeyip siteden MEH12'den bu lithopsları aldım. Onları da hazır kaktüs topragı diye tohumların oldugu saksıya dikmiştim.
Biraz spreyleme yapıyorum tohumlara, bu 2sinin puff!!! diye tek gecede sönmesinin buharlaşmaya yorup yeniden sulamıştım..
Sizin yazınızdan sonra dün akşam ıslak topraktan çıkardım ve yeni saksıya yeniden diktim.
Topragım koyun gübreli + perlitli gevşek bir toprak ama kum bulamadım. Hiç sulamadım.. Topragı uygun değil derseniz haftasonu yeniden değişim için kum veya lav taşı vs. ekleme konusunda arayışa geçerim.
Saksı değişimi sırasında kök durumunu inceledim, herhangi bir erime/çürüme vs yoktu, umarım saglıkla devam eder. (Bir yandan da köklerin rahatını mı bozdum endişesi var içimde şimdi )
Fotograflar değişim sonrası dün akşama ait..
Ne kadar aralıkla, ne kadar sulayacagımdan emin olamadım bir türlü.. Nisan ayı uyanma ve sulamaya başlangıç tarihi olarak okumuştum.. Ancak daha evvel fazla su ile öldürdüğüm pleispilos nelii'den sonra bunlara yaklaşırken elim titremeye başlıyor..
Biraz büyüseler, birbirimizi tanıyıp alışsak çok sevineceğim :)
İlginize tekrar tesekkurler


Çok hassas suyu hiç sevmiyorlar .Lithopslarda sulama gerçekten çok az sisleme olacak sadece ,bende biraz kayıp verdikten sonra anladım tam olarak.

-Esin-
18-04-2014, 15:44
Sevgili Esin öncelikle çok teşekkürler..
Ne yapacagını bilmemek gerçekten çok sıkıntılı bir durum.. Ben sitede lithopsları görünce heveslenip zengardenden başka siparişlerimin yanına lithops tohumu ekleyerek tohumdan çıkışı denemek istemiştim.. Ama tohumdan lithops /kaktüs üretmek en zor olanıymış meğer :(
Sonra bu bekleyiş sabrını gösteremeyip siteden MEH12'den bu lithopsları aldım. Onları da hazır kaktüs topragı diye tohumların oldugu saksıya dikmiştim.
Biraz spreyleme yapıyorum tohumlara, bu 2sinin puff!!! diye tek gecede sönmesinin buharlaşmaya yorup yeniden sulamıştım..
Sizin yazınızdan sonra dün akşam ıslak topraktan çıkardım ve yeni saksıya yeniden diktim.
Topragım koyun gübreli + perlitli gevşek bir toprak ama kum bulamadım. Hiç sulamadım.. Topragı uygun değil derseniz haftasonu yeniden değişim için kum veya lav taşı vs. ekleme konusunda arayışa geçerim.
Saksı değişimi sırasında kök durumunu inceledim, herhangi bir erime/çürüme vs yoktu, umarım saglıkla devam eder. (Bir yandan da köklerin rahatını mı bozdum endişesi var içimde şimdi )
Fotograflar değişim sonrası dün akşama ait..
Ne kadar aralıkla, ne kadar sulayacagımdan emin olamadım bir türlü.. Nisan ayı uyanma ve sulamaya başlangıç tarihi olarak okumuştum.. Ancak daha evvel fazla su ile öldürdüğüm pleispilos nelii'den sonra bunlara yaklaşırken elim titremeye başlıyor..
Biraz büyüseler, birbirimizi tanıyıp alışsak çok sevineceğim :)
İlginize tekrar tesekkurler

Sevgili Seabert,

Lithopsların sulama düzenini ayarlamak gerçekten başlarda baya zorluyor insanı. Bu zamana kadar çoğumuzun yetiştirdiği bitkilerden çok farklı oldukları için onların isteklerini anlamakta zorlanabiliyoruz hepimiz. Hele sizinkiler yetişkin lithops olmadıkları için daha fazla dikkat istiyorlar.

Benim lithopslardan edindiğim tecrübeye göre iki büyük düşmanları var bu bitkilerin. İlki fazla su, bitki epidermisinde gözle görülmeyecek çatlaklara sebep olup ölmesine sebep oluyor. Sizin puf diye sönenler oldukça küçük lithopslar oldukları için sudan patlayıp bir gecede kurumuşlar. İkinci düşmanları ise küf, özellikle gövdenin kökle birleştiği yerin uzun süre nemli kalmaması gerek. Lav taşları da o yüzden lithopsların dibine konuluyor. Dipte toprakla teması azaltarak hava sirkulasyonuna imkan sağlamak için.

Saksılarını değiştirmekle ve sulamamakla çok iyi yapmışsınız. Şimdi bir kaç gün öylece bırakın bence. Sonra çok az su verirsiniz ve toprağı iyice kurur gibi olmadan sulamazsınız. Lithopsları gübreleme konusu biraz tartışmalı, bazı yerlerde iyi olmadığı yazıyor ama ikinciye toprak değiştirmektense sularken bir fungusit eşliğinde sulamayı öneririm. Gübre küf tehlikesini arttırıyor çünkü. Onun dışında şimdilik iyi duruyorlar, inşallah da sağlıkla büyümeye devam ederler.

Selamlar, sevgiler...

Seabert74
21-04-2014, 08:23
Çok teşekkürler sevgili Esin..

İçime su serptiniz ... Şimdi daha sogukkanlı olarak ilgileneceğim onlarla.. Umarım gelişmelerini görür ve sizinle de paylaşabilirim, teşekkürler
sevgiler

rainbowcolor
14-05-2014, 17:41
Aldığım zaman üzerlerinde tohum keseleri ile gelen Lithops Lesliei ve Pseudotruncatella ssp volkii türlerinde 20 mart tarihinde ekim yapmıştım. Şuan en büyüğü bir nohut kadar.Elimde bir miktar daha tohum kaldı onları eylül ayında ekmeyi düşünüyorum.

Ritulan
07-06-2014, 14:49
Fotograf yüklemek istiyorum nasıl yapabilirim

-Esin-
07-06-2014, 15:00
Şu linkte ihtiyacınız olan bilgiler var.
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)

Ritulan
07-06-2014, 17:17
500391

Ritulan
07-06-2014, 17:19
Sevgili Esin çok teşekkür ediyorum,sitede yeniyim bilmiyordum

Ritulan
07-06-2014, 17:22
500397

Ritulan
07-06-2014, 17:25
***,bunlar aldığım ilk lithopslarım 1 cm kadarlar ama kaç yaşında olduklarını bilemiyorum bu nedenle nasıl bakacağımıda bilemiyorum yardımcı olabilirmisiniz ??

Ritulan
07-06-2014, 17:27
500401

Ritulan
07-06-2014, 17:29
500402

Ritulan
07-06-2014, 17:30
500403

Ritulan
07-06-2014, 17:34
Çok sıkışmış oldukları için bir siteden özel lithops toprağı aldım ve 8 tanesini küçük bir saksıya diktim sulama yapmadım bu lithopsları aldığım kişi "köklerini tazyikli su ile yıkayın ondan sonra dikin ve 20 gün sulamayın " demişti .bunlar daha küçükler ne yapmalıyım?

Ritulan
07-06-2014, 17:37
500404500404

-Esin-
07-06-2014, 21:31
Sevgili Ritulan,
Rica ederim. Lithopslarınız güzel gözüküyorlar. Nereden almıştınız? Aslında tazyikli suyla kök yıkamanıza gerek yok, toprakları kuruyken tutup salladığınızda topraklar kolayca kökten ayrılıyor. Yerine ektikten sonra sulamamanız doğru, fakat bana 20 gün sulamamak çok uzun bir süre gibi geldi. Ben saksı değiştirdikten 5-6 gün sonra azar azar sulamaya başlıyorum, sorun yaşamadım. İki sulama arası toprak kurumadan yeniden su dökmeyin. Öğle güneşinden korunaklı, bol ışıklı bir yerde, hafif esintili bir ortamda yetiştirebilirsiniz.

-Esin-
07-06-2014, 21:34
Bu arada, lithopsları sistemik bir fungusit ile 4-5 sulamada bir ilaçlamakta büyük fayda var.

Ritulan
07-06-2014, 21:56
500508*** Esin , aldığım yeri özelden mesaj atarım size neredeyse bir saksıda 40 adet var çok uygun bir fiyata aldım bir Alman sitesinden de bakmıştım bir senelik yavru lithopslar teki 0,50 Euro idi.

Köklere gelince yıkama demişsiniz ama kökleri o kadar sıkışmış ki çıkaramadım ,sulamayı da dediğiniz gibi bir kaç gün sonra sulayacağım.saksının kenarındakiler su alamadıkları için buruşmuşlar sanırım susuzluktandır diye düşünüyorum.

-Esin-
07-06-2014, 23:04
Sizin aldığınız saksılardakiler çok sıkışık, doğrudur, kökleri sıkışmış olabilir o zaman. Çok zarar vermeden ayırdıktan sonra sorun yok. Saksı kenarlarındakileri toplayıp biraraya ekerseniz onları daha erken de sulayabilirsiniz. Lithopslarınızı firesiz, güle güle büyütmeniz dileğimle..

Ritulan
08-06-2014, 16:13
Çok teşekkürler sevgili Esin , tavsiyeleriniz benim için önemli .siz sukulentlerinizi ve lithopslarınızı nereden alıyorsunuz?

Cumhur Tonba
08-06-2014, 16:41
LİTHOPS ?

Aktif konularda başlık dikkatimi çekti. İlk defa duyduğum bir kelime. Konunun hemen birinci sayfasını tıkladım. Gerkekirse bir araştırma yapıp msajları daha sonra okurum diye düşünüyordum.

Fakat Sayın Sevilay hanım o kdar güzel, o kadar detaylı bilgiler vermiş ki.. sayesinde yeni bir bitkiyi tanımış oldum. Resimlerini de ilk defa görüyorum.

Teşekkürler Sevilay Hanım

dturkay
10-06-2014, 20:51
Merhabalar siteye hergün bakıp, yorumlarınızdan ve paylaştığınız tecrübelerinizden faydalanabilmeyi umuyorum ama 2 hafta önce aldığım lithops kaktüsüm bir anda çürümeye ve yumuşamaya başladı.
Önerileriniz olursa çok sevinirim fotoğraflarını en kısa zamanda yüklemeye çalışacağım.

dturkay
10-06-2014, 21:06
Arkadaslar zavallı lithops'um

-Esin-
11-06-2014, 10:32
Maalesef bu olduğu zaman kurtuluşu yok sn. dturkay. Umut etmeyin ama yine de toz halinde bir fungusitten çürüyen yere serpip toprak dışında bekletin. Toprak uzun süre ıslak kalıp kurumadığında veya durgun ve nemli havalarda suladığınızda lithopslar böyle aniden çürüyebiliyor.

Ritulan
12-06-2014, 18:00
Çok kötü olmuş sayın dturkay umarım düzelir,çok mu sulama yaptınız ?

Ritulan
12-06-2014, 18:15
501639Lithopsumun bir tarafı küf olmuş gibi nedeni bilen var mı? Ne yapmam gerekiyor?

Ritulan
12-06-2014, 18:19
501640buradaki en küçük olan buruşmuş sanırım onu kaybedeceğim.:(
Bunları da dün saksı değişimini yaptım.

Ritulan
12-06-2014, 21:53
Arkadaşlar unlu bit için ne kullanmalıyım?

Ritulan
14-06-2014, 13:19
501959Ne yapmam gerekiyor????

rainbowcolor
15-06-2014, 08:00
Büyümeler devam ediyor hatta içlerindeki oluşumlar gözle görülür hale gelmeye başladı :eek:

Ritulan
15-06-2014, 09:43
Sayın rainbowcolor,geçmişteki yazılarınızı okudum 20 Mart ta ektiğinizi yazmışsınız,Ekim yapmak için belirli bir tarih var mı?

rainbowcolor
15-06-2014, 10:40
Sayın rainbowcolor,geçmişteki yazılarınızı okudum 20 Mart ta ektiğinizi yazmışsınız,Ekim yapmak için belirli bir tarih var mı?

Merhaba sayın Ritulan.

İnternette bulduğum lithops yetiştiriciliği ile ilgili yabancı bir dökümanda çeviri yaptım ve ondan yararlandım. Bir üreticinin yazdığı bir döküman. Şöyle bilgiler var.

Ekim için bahar yağmurlarının başlaması ile 12-18 ısı değerlerinde orta ışık şiddetinde ekim yapılır diyor. Edirne'de sıcaklık değerleri mart ayında bu derecelerdeydi onun için mart 20 sinde ekim yapmış oldum. Sonbahar döneminde yine ekim yapılabilir diye yazıyor fakat ısılar daha sonra düşeceğinden yalnızca sera ortamında üretim yapanlar faydalanabilir.
Çimlenme oluşana kadar tohumlar sprey ile ıslatılmalı daha sonra lithopslar üzerlerinde su birikmemesi için spreyleme bırakılmalı toprak çimlendirme kabı alttan su emdirilmeli ve ısılar 25-30 derecede loş güneş ışığında tutulmalı.
Lithopslar için minik renkli joleler diye bahsediliyor. İçi yoğun su dolu. Bunun için fazla sulama lithopsu çatlamsında neden oluyor ve mantarlar türleri rutubette oluştuğundan çürüme oluşuyor. Bunun için sistemik ilaçlar kullanılıyormuş. Bitki ilacı kendi bünyesine emip dışarıdan gelicek hastalıklara karşı direnç kazanıyormuş. Ben denemedim.
Toprak kök gelişimi için geçirken parazitlerden arındırılmış olmalı. Yine bunun için sistemik ilaçlar var. Ben toprağı güneşte kuruttum ve yalnızca torf ve ince dere kumu kullandım. Besin olarak yanmış hayvan gübresi koydum.
Daha çok fazla bilgi var. Mesela lithops bölünmeye başladığında eski gövdenin toprak seviyesinden kesilip atılmasından bahsediliyor bunun gelilşimi engellediği.
Hibrit lithops üretimi bilgileri var çapraz tohumlama falan.
Yaklaşık 90 sayfalık bilgiden önemli olabilecek yerleri derleyip forumda paylaşıcam. Biraz zamana ihtiyacım var sadece :)

Ritulan
15-06-2014, 10:57
Verdiğiniz emek gerçekten takdir edilir,forum da paylaşacağınız günü sabırsızlıkla bekliyeceğim.çünkü lithopslar hakkında maalesef Türkçe bir yayın yok.ben ne öğrendiysem ağaçlar.net deki sayfaları takip ederek öğrendim.
Şuanda yaşını ve bazılarınında türünü bilmediğim 143 tane lithopsum var ve hiç birini kaybetmek istemiyorum.bu nedenle paylaşılacak bilgiler gerçekten çok işime yarayacak.
Emeğinize sağlık,güzel günlerde sağlıkla büyütürsünüz umarım.

-Esin-
15-06-2014, 11:05
Sn rainbowcolor, ben sizden direk linki rica etsem, dediğiniz kaynak çok kapsamlı olmalı, bir göz atmak isterim :)

Ritulan
16-06-2014, 09:37
Saksı değişimini yeni yaptıklarım502372

Ritulan
16-06-2014, 09:43
502374

Ritulan
16-06-2014, 09:46
502376

Ritulan
16-06-2014, 09:48
502377

Ritulan
16-06-2014, 09:49
502378

olcim
16-06-2014, 10:15
Ağlayacağım ya ! Ben bunlara sahip olamadım daha :(

canang
16-06-2014, 10:34
bende dün gece çok kötü bir şey yaptım ve lithopslarımı dünkü yamurun altında unuttum....
şimdi içim içimi yiyor.. bir an önce akşam olsun eve gideyim diye bakıyorum.inşaallah 1 kereden bir şey olmaz..

Ritulan
16-06-2014, 10:46
sayın canang,aklınıza kötü şeyler getirmeyin yağmur suyu minerallidir ,faydalıdır.akşam eve gittiğinizde fotoğraflayın bizde görelim onları.

Seabert74
16-06-2014, 11:58
bende dün gece çok kötü bir şey yaptım ve lithopslarımı dünkü yamurun altında unuttum....
şimdi içim içimi yiyor.. bir an önce akşam olsun eve gideyim diye bakıyorum.inşaallah 1 kereden bir şey olmaz..

benimki tek yagmurda gitti.. umarım sizinki şanslı çıkar :(

dturkay
19-06-2014, 20:25
Maalesef bu olduğu zaman kurtuluşu yok sn. dturkay. Umut etmeyin ama yine de toz halinde bir fungusitten çürüyen yere serpip toprak dışında bekletin. Toprak uzun süre ıslak kalıp kurumadığında veya durgun ve nemli havalarda suladığınızda lithopslar böyle aniden çürüyebiliyor.

Çok teşekkür ederim malesef benim hatam yüzünden oldu lithops um bundan sonra sulama konusunda daha dikkatli olacağım

Ritulan
24-06-2014, 12:17
Benim minikler büyüyor sanırım :)504434

Ritulan
24-06-2014, 13:28
504443

Ritulan
24-06-2014, 13:36
Büyüme zamanları tam olarak ne zaman ?? bi yerde okumuştum çok yüksek sıcaklıkta büyümez diye. bilgisi olan yazabilirmi?
Kaktüsler için genta marka sıvı bitki besini var elimde onu lithopslarda kullanabilirmiyim?Birde gübreleme yapabilirmiyim?bu mevsimde bunları yeni dikmişken gübrelenir mi?
Çok küçük olanlar var..504444

Ritulan
01-07-2014, 12:07
Bu minik lithopslarıma ne olmuş?505980

Ritulan
01-07-2014, 12:08
505981

Ritulan
01-07-2014, 12:09
Kökleri sağlam eski yapraklarının altları bu şekilde olmuş.ne yapmalıyım?

-Esin-
01-07-2014, 13:02
Bunlar güneş yanığı ya da fiziksel hasar. Unutmayın lithopslar sünger gibi suyu emer ve uzun süre susuz kalmış lithopslar sulandığında çok kısa bir sürede hacimleri genişler. Ekerken taşlarla çevresini sımsıkışık kapattığınızda genişleme yeri kalmadığından böyle hasarlar olabilir. Ya da kızgın güneş yaktığında da bu görünüm oluyor. Galiba çürüme paniğiyle yerlerinden çıkardınız :) O kadar korkulacak bir durum değil, yaprak değiştirdiklerinde bu hasarlar da yok olacak. Tabi o zamana kadar bu yara yerlerine dikkat etmek gerekiyor. Ekin, sulayın ve bir süre yaralı yüzlere güneş gelmesinden sakının. Fungisitli suyla yara yerlerine fıs fıs da yapılabilir.

Ritulan
01-07-2014, 14:25
Evet çürüyor zannettim ama kökler sağlam anlam verememiştim.rahatladım .hepsini diktim .fungusiti daha almadım ama en kısa zamanda onu da alır uygularım.
Esin hanım iyiki varsınız :)

-Esin-
01-07-2014, 16:47
Rica ederim, sizler de iyi ki varsınız :)

Ritulan
02-07-2014, 14:42
Dikimini yeni yaptığım lithopsler.506419

Ritulan
02-07-2014, 14:45
Arada bazıları farklı tür ne olduğunu hala araştırıyorum bulamadım506420

Ritulan
02-07-2014, 14:49
Burası da revir tedavide olanlar :)506421

Ritulan
02-07-2014, 14:50
Fotograftaki sağda 3 parça olan neden öyle olmuş? Sonra düzelir mi?

-Esin-
02-07-2014, 16:17
Düzelmez, mutasyonlu o. Cristat dediğimiz, normalden farklı büyüme gösteren bir yapıda. Böylesi daha ilginç, iyi bakın ona derim ;)

Ritulan
02-07-2014, 23:28
Hiç böyle düşünmemiştim:) bana daha çok özürlü gibi geldi :)

-Esin-
03-07-2014, 01:06
Özürlü lithopslarınız için ömür boyu rehabilite merkezi, evde bakım, tamamen ücretsiz
Adres Tekirdağ :D


:p

Seabert74
03-07-2014, 07:49
Aha...
Ben de noolmuş buna böyle diyordum..
Sevgili Esin ve Ritulan..
Sanırım aynı yerlerden alışveriş yapıyoruz.. Ritulan Beşiktaş'tan aldı, ben de oradan almayı düşünürken sizden öğrendigim yerden aldım..
Aynı tedarikçilerden sanırım...
Benimkilerden bir tanesi de aynı bu şekilde..
Ben pek bi sevmiştim
Bölündükçe de bu şekli koruyacak mı acaba?? Umarım sağlıklı kalır da hep birlikte görürüz :)

rainbowcolor
03-07-2014, 11:53
Hafif şişmeye devam ediyorlar. Arada notocactus türleri var :) Bir kısım tohum daha ekmiştim onlar yarı boydalar.

Ritulan
03-07-2014, 11:58
Sevgili seabert ,ben düzelirmi diye sordum Esin hanım düzelmez dedi böyle daha güzelmiş :)sanırım alışabilirim .umarım 2 tane çiçek açar .Bitkiler yurtdışından geliyormuş ve aralarında bölüştüklerini söylemişti satan kişi.muhtemelen aynı yerden geliyorlar İtalya dan.sizde yayınlayın sizin minikleride görelim.
Sevgili Esin teşekkür ederim ücretsiz bakım için:)siz olmasanız napardım:)

Seabert74
03-07-2014, 12:39
Hafif şişmeye devam ediyorlar. Arada notocactus türleri var :) Bir kısım tohum daha ekmiştim onlar yarı boydalar.

Sayın rainbowcolor,
Ben tohumdan yetiştirmeyi beceremedim :(
Sizinkiler ne güzel olmuşlar, maşallah.. Çok çabuk çimlendiler ama büyümediler bir türlü.. Zaten kış dönemi idi sanırım nem ve ısı dengesini kuramadım..
Siz ne zaman ektiniz tohumları??
Gerçi "tohumdan lithops çimlendirme" bölümünü okudum ama, sizin püf noktanızı merak ediyorum :)
teşekkürler

rainbowcolor
03-07-2014, 12:53
Sayın rainbowcolor,
Ben tohumdan yetiştirmeyi beceremedim :(
Sizinkiler ne güzel olmuşlar, maşallah.. Çok çabuk çimlendiler ama büyümediler bir türlü.. Zaten kış dönemi idi sanırım nem ve ısı dengesini kuramadım..
Siz ne zaman ektiniz tohumları??
Gerçi "tohumdan lithops çimlendirme" bölümünü okudum ama, sizin püf noktanızı merak ediyorum :)
teşekkürler
Teşekkür ederim.
Doğa ne zaman ısınmaya başladıysa o zaman ekim yapın. Edirne' de mart 20 de ekim yaptım. Dışarısı ısınmıştı artık toprağıda ısıtabiliyordu. Rutubeti sağladığınızda çimlenme başlıyor en basiti bence ısı ve nemi sağlamak gerisi geliyor. Toprağı bol geçirken tuttum içinde yanmış hayvan gübreside var. Su sadece yağmur suyu saçaktan 5 litre şişelere topladım. Hem kaktüslerede oradan suluyorum. Az güneş görüyorlar Sadece akşamları. Toprakta hep nemli.

Seabert74
03-07-2014, 12:55
Sevgili seabert ,ben düzelirmi diye sordum Esin hanım düzelmez dedi böyle daha güzelmiş :)sanırım alışabilirim .umarım 2 tane çiçek açar .Bitkiler yurtdışından geliyormuş ve aralarında bölüştüklerini söylemişti satan kişi.muhtemelen aynı yerden geliyorlar İtalya dan.sizde yayınlayın sizin minikleride görelim.
Sevgili Esin teşekkür ederim ücretsiz bakım için:)siz olmasanız napardım:)


İtalya'dan geldiklerini bilmiyordum.. Benim minikler bunlar..
Fotograf pek iyi değil ama, genel görünüm için yeter sanırım..
Dikimi cok zordu benim için.. Yavrular bayagı zamanımı aldı :)

Ritulan
03-07-2014, 13:41
Çok güzeller sağlıklı bir şekilde büyütürsünüzde çiçeklerini görürüz:)

Ritulan
03-07-2014, 13:45
Sayın rainbowcolor çok güzel büyüyorlar ,sayıcada çok fazlalar büyüdüklerinde dikecek saksı bulamazsanız haber verin:) yan yatmalar oldumu hiç dibine toprak ilavesi yaptınız mı?

rainbowcolor
03-07-2014, 17:54
Sayın rainbowcolor çok güzel büyüyorlar ,sayıcada çok fazlalar büyüdüklerinde dikecek saksı bulamazsanız haber verin:) yan yatmalar oldumu hiç dibine toprak ilavesi yaptınız mı?

Kesin dikicek yer bulamayacağım ama bulacak kişi buluruz :) Yan yatmalar oluyor hafif kürdan ile düzeltip toprak ekliyorum. Toprak kalınlığı 3 cm az tutmuşum kökler dipte yayılarak büyüyor. Seneye bölünme sonrası hemen değiştirmem gerekecek.

Ritulan
05-07-2014, 23:29
En üst ortadakinin türünü bilen var mı?507053En üst ortadakinin türünü hala bulamadım.

A_NOMAD
06-07-2014, 01:24
En üst ortadakinin türünü bilen var mı?En üst ortadakinin türünü hala bulamadım.

İçimden geldi size bir güzellik yaptım ;)

yalper
06-07-2014, 02:30
tahminim Lithops julii ssp. fulleri

-Esin-
06-07-2014, 11:34
Evet büyük ihtimal julii fulleri ama karasmontanalardan da olabilir. Büyümesini beklemek gerek bence.

Ritulan
06-07-2014, 12:55
Teşekkürler sayın A_NOMAD,yalper ve sevgili Esin,Julii fulleri nin bir kaç türü var elimde hiçbirine benzemiyor rengi onlara göre daha açık sanırım biraz daha büyümesini bekleyeceğiz.507137

Seabert74
10-07-2014, 15:43
Lithopsları hafta sonu dışarı çıkardım, suladım, güneşlendiler..
Sonra renkleri yok oldu...!!!

2 gündür de dışarıda duruyorlar bu arada buruşmalar oldu gövdelerinde..
Buruşma su ihtiyacını gösteriyordu bildiğime göre ancak bunlar henüz haftasonu sulandılar..

Bir de tepeleri böyle şişik şişik duruyor sanki fazla sulanmış gibi.. BAhçe sulama fıskiyesi bazan ayarsız olup çiçeklere kadar geliyor ancak lithopslara kadar su gelmiş olabilir mi diye düşünüyorum şimdi..

Gövdeler buruşuk, loblar şişmiş gergin görünümlü, renkler uçtu gitti...
Mutasyonlu olan 3 loblu olanın fotografını daha evvel paylaşmıştım.. Esin hanım ve Ritulan, sizdekilerin aynıları...

N'ooldu bebişler acaba güneş yanıgı mı?? Yardım lütfen

-Esin-
10-07-2014, 15:52
Aşırı güneş! Hemen gölgeye alın sevgili Seabert, toprak ıslaksa sulamayın ama güneşe de çıkarmayın.

Seabert74
10-07-2014, 15:56
Hay Allah..
O kadar da güneş yok gibi halbuki.. Akşam eve gidince hemen gölgeye alıyorum o zaman,
Toprak ıslak değil, içeriye mi alsam acaba??
Ya da dışarıda dursun da üzerine tül perde mi çeksem ??
Şu işi bi beceremedim :)

-Esin-
10-07-2014, 16:10
Toprak kuruysa gölgeye alıp biraz sulayın. Üstüne direk güneş gelmesin. Tül belki yeterli gelmeyebilir.
Lithopslar birden hayalet görmüş gibi olup renkleri uçuyorsa, sulandığı halde buruş buruş oluyorsa güneş fazla yakıcı gelmiştir. Bir süre gölgede dinlensinler, yanık yoksa toparlarlar, merak etmeyin.

yalper
10-07-2014, 23:21
maalesef bende yeterince güneş görmüyorlardır diye, yapay led ışık altında ışık kaynağına yakın tuttum ve benzer şekilde renklerde solma ve hatta kabuklarda yara benzeri bir durumla karşılaştım,
bu olaydan beri 3 hafta kadar oluyor son sulamamdan sonra kırışıklıklar gitti, tombul tombul oldular hatta büyüdüler biraz, renklerde toparlıyor gibi ama sanırım içlerinden yavru çıkana kadar eski formlarına geri dönemeyecekler..

Seabert74
11-07-2014, 10:50
İstanbul son iki gündür çok sıcaktı.. Hafta sonundan beri dışarıda olmalarına ragmen son iki gün çok bunaldılar sanırım.. Köklerin tam kuru oldugundan emin olamadıgım için fısfısla suladım üstten.. Sabaha kadar dışarıda durdular, sabah içeriye ve tam gölgeye aldım onları..
Pleiospilos nelii (mor olanlardan) aksine bu aşırı güneşli durumu sevmiş gibi, daha bir diri oldu..
Titanopsisler (zenfideden) de sıkıntısız gibi, bakalım nasıl atlatacagız bu durumu??

Esin hanım,
Köklerin ıslanmasını saglamadan, sadece fısfıs ile sulama yapmak uygun mudur??
Yani üst loblar bu şekilde sulanmış sayılır mı ??
Sulamayı alttan su akacak şekilde yapmıştım gecen hafta, bundan sonra ne yapsam ki??
teşekkürler

Ritulan
12-07-2014, 00:29
Sevgili Seabert,Geçen hafta benimkilerdede sulama sonrası üstü şişmiş gibi oldular gölgeye aldım birkaç gün sonra düzeldiler çok su verdim ve saat öğle yakınıydı hemen güneş gördüler ondan olduklarını düşünüyorum.bu günlerde güneş çok etkili burada 36 dereceydi bu benim minikleri buruşturdu çoğunu gölgeye aldım.balkon çok sıcak oluyor gölgede bile buruşanlar var .bu günlerde güneşe dikkat etmeliyiz bende 3tür var ve güneşe en dayanıksız olanı karasmontanalar .

-Esin-
12-07-2014, 01:05
Sevgili Seabert,
Bazı lithopslar için yüzeyden aldıkları nemle de su ihtiyaçlarını karşılayabildikleri söylense de böyle bir fazla güneş hasarı sonrası suyu topraktan almaları gerekir. Lithopsların fazla sudan zarar gören kısmı kökleri değildir, yapraklar suyla temas halinde kalırsa çürüme olabilir. Eğer kökün başladığı yere kadar olan kısımda toprak kurumuşsa tekrar biraz sulanabilir. Dışarda gölgelik bir yer varsa dışarda durmaları hava sirkülasyonu olması bakımından daha iyi olur.

Ritulan
12-07-2014, 12:29
Sulama sonrası çoğu düzeldi sadece bir tanesinde küf gibi izler kaldı .Esin hanım bu minik nasıl düzelir ortasına birşey batırılmış gibi duruyor?508386

Ritulan
12-07-2014, 12:51
]Revirdekilerden birini kaybettim.sıcaklardan mı kurudu ,yarasından dolayı mı bilemiyorum sanırım yaradan dolayı su kaybı fazla oldu.508402

yalper
12-07-2014, 19:02
buna şimdi toprağı bol olsun da diyemeyiz, o kadar toprağa rağmen küsmüş size.
bir saksıda 3 adet pleiospilos nelii almıştım 3 ay önce, sırayla 2 sini kaybetmiştim, 3. sü de bugün yandan yara vermiş, bazı türler gerçekten çok narin, kaybetmesi moral bozucu..

Seabert74
14-07-2014, 07:52
Benimkiler umutsuz gibi..
Üstleri şişik duruyor ama, gövdeleri kurumuş gibi, Ritulan'ın kayıp gövdesine benziyor..
Sanırım su kaybı cok fazla oldu..

Topragını yeniden suladım ama, pek umut yok.. İçeride mantar riski , dışarıda güneş...
Gölge ve havadar bir yerim yok malesef.. Akşamları dışarı çıkarıp gündüz içeri alıyorum.. Bir içeri, bir dışarı...

Sanırım kaybedeceğim :(

Ritulan
14-07-2014, 11:55
Benimkiler umutsuz gibi..
Üstleri şişik duruyor ama, gövdeleri kurumuş gibi, Ritulan'ın kayıp gövdesine benziyor..
Sanırım su kaybı cok fazla oldu..

Topragını yeniden suladım ama, pek umut yok.. İçeride mantar riski , dışarıda güneş...
Gölge ve havadar bir yerim yok malesef.. Akşamları dışarı çıkarıp gündüz içeri alıyorum.. Bir içeri, bir dışarı...

Sanırım kaybedeceğim :(
Sevgili seabert ,biz istemesekte maalesef bu sıcaklarda su ve güneş dengesini ayarlamakta zorlanıyoruz ve kayıplar olabiliyor üzülmeyin hepimiz yaşıyoruz.ama en dayanıksız tür karasmontanalar

yalper
14-07-2014, 12:05
en son ne zaman su verdiniz? benimkiler de bu haldeydi ve artık böyle pörsük solgun ve gidici duracaklarına, ya düzelirler, ya da ölürler diyerek saksının altından biraz su çıkana kadar bolca suladım. 12-24 saat sonra tombik tombik oldular ve hala keyifli görünüyorlar, solgunluk ve hafif yanıklar geçmedi ama en azından biraz büyüdüler ve doygun görünüyorlar :)

Seabert74
14-07-2014, 12:39
Perşembe günü fısfısla suladım, ardından kökler ıslansın diye Cumartesi günü alttan su çıkacak şekilde suladım..
Ama toparlanmadılar..
Ritulan'ın fotograftaki çıkardıgı gibi, yandan görünüşleri incelmiş kurumuş görünüyor..
Şu an yine evde gölgede..
Akşam serinliğinde dışarı çıkarıyorum, ama umutsuzum :(

Bir de kendime kızıyorum.. Nasıl hepsini birden dışarı çıkardım diye..

Angay'dan gelen 3 yetişkin (ikisi bölünüyordu) ,
Şeyma çiçekçilikten aldıgım 3 saksı ..

offf off..
Sıkıntımı anlatacak kelime yok... :(

-Esin-
14-07-2014, 15:47
Sulama sonrası çoğu düzeldi sadece bir tanesinde küf gibi izler kaldı .Esin hanım bu minik nasıl düzelir ortasına birşey batırılmış gibi duruyor?508386


Küf gibi izler dediğiniz de güneş hasarı. Ortasında ne var siz söyleyin sevgili Ritulan, gerçekten orda bir şey mi var yoksa yalnızca ayrık mı? Fotoğraftan tam seçemedim ben :)

-Esin-
14-07-2014, 15:51
Perşembe günü fısfısla suladım, ardından kökler ıslansın diye Cumartesi günü alttan su çıkacak şekilde suladım..
Ama toparlanmadılar..
Ritulan'ın fotograftaki çıkardıgı gibi, yandan görünüşleri incelmiş kurumuş görünüyor..
Şu an yine evde gölgede..
Akşam serinliğinde dışarı çıkarıyorum, ama umutsuzum :(

Bir de kendime kızıyorum.. Nasıl hepsini birden dışarı çıkardım diye..

Angay'dan gelen 3 yetişkin (ikisi bölünüyordu) ,
Şeyma çiçekçilikten aldıgım 3 saksı ..

offf off..
Sıkıntımı anlatacak kelime yok... :(

Sevgili Seabert,

Lithopslarınızın güneşten bayaca etkilenmesine ben de üzüldüm. Çok fazla yananlar kurtulmayabilir ama içinden yaşayacak olanlar da vardır gibime geliyor. 3 saksı yaklaşık 60 lithops falan olmalı... Özellikle o bölünen yetişkinlerde yeni çıkan yavrular da mı güneş yanığı oldu? Fotoğraf yükleyin de bir bakalım son durumları nedir.

Ritulan
14-07-2014, 22:25
Sevgili Esin ,Sadece Ortası ayrıldı ama yumuşama yok bu da su kaybından mı?

-Esin-
15-07-2014, 01:46
Yumuşama yoksa sorun değil, hızlı su kaybedip geri almalardan oluyor sanırım, bende de bir tane böyle ortası aralanan lithops var.

Ritulan
16-07-2014, 10:26
Yumuşama yok ama ortası gittikçe açılıyor,sırf ondan dolayı tüm saksı güneş görmüyor :mad:509291 güneşe çıkartırsam ölür mü?

-Esin-
16-07-2014, 23:31
Çok aralanmış nedense, kök boğazında bir sorun olmadığına emin misiniz? Hemen saksıdan sökmeyin yalnız, üstten taşları açıp kontrol edin. Güneş görmemeleri daha iyi aslında, bu kadar sıcak günlerde yarı gölgede durmaları daha emniyetli zaten.

Ritulan
17-07-2014, 00:26
Taşları açıp kontrol ettim çünkü sadece güneş yanmasından bu şekilde olmayacağını düşündüm.üstten sulama yapıyorum, bir yerde okumuştum üstten sulamayın yazıyordu ne gibi bir sakıncası olabilir bilemiyorum herhalde böyle bir şeye sebep olmaz.
Lithopslar gerçekten zor bitkiler bunu her gün hatırlatıyorlar bana.bir tanesi sürekli buruşuktu bu sayfalardada sordum hatta sulayın düzelir demiştiniz bugün onun kökünden baktım vermikülit ten büyük bir parça kök ile gövde arasına sıkışmış o nedenle hep buruşukmuş vermikülit o kısmı oymuş resmen.sizce bu lithopsu ne yapacağım yara bandı var mı :)

-Esin-
17-07-2014, 03:02
O şekilde yara almış lithopslar için ilaçlayıp bölünme zamanına kadar hayatta kalsın diye bol bol dua etmekten başka yapacak bişey yok :D Üstten sulamamanın sebebi yapraklara su gelmesin diye, başka bir esprisi yok. Yaprakları ayrık duranın akıbetini de bekleyip göreceğiz sanırım.

Seabert74
17-07-2014, 07:57
Sevgili Seabert,

Lithopslarınızın güneşten bayaca etkilenmesine ben de üzüldüm. Çok fazla yananlar kurtulmayabilir ama içinden yaşayacak olanlar da vardır gibime geliyor. 3 saksı yaklaşık 60 lithops falan olmalı... Özellikle o bölünen yetişkinlerde yeni çıkan yavrular da mı güneş yanığı oldu? Fotoğraf yükleyin de bir bakalım son durumları nedir.

Mesajları okudum, okudum da, ne cevap yazmak, ne de fotografını yüklemek içimden gelmedi..

Toplamda 5 minik yavruyu bir saksıya topladım, en iyi durumda olanlar onlar.. Yavru durumdakilerin diğerlerini kaybettim..

Lithops julii fulleri rouxii bölünüyordu, durumu kötü, sanırım kurtulamayacak. Yavru da hasar görmüş çünkü..

Lithops olivacea bölünüyordu, hatta ikiz geliyordu hatırlarsanız.. Umarım kurtulur, yavrular fena görünmüyor ama, alt gövde bayagı hasarlı... ??

Lithops aucampiae eunicea ; bölünecek gibi lob aralıgı açılırken başımıza bu geldi.. Sanırım şokta.. Gövde hasarlı tabi...

Pleiospilos neliler ; 4 taneden 2 tanesi hayatta . Umarım toparlarlar..

Fotograf yüklemek istemiyorum, cidden moralim cok bozuk, oturdum agladım hallerine.. Kendi ellerimle öldürmüş gibi hissediyorum..

Vicdan azabımı hafifletmek için yerlerine yenilerini aldım dün.. Bulundukları yere her bakışımda suçluluk duygum depreşiyordu..:(

Bu seferkileri henüz ayırmadım.. Yerlerine alışsınlar biraz bakalım..

Ritulan
17-07-2014, 11:06
Sevgili seabert ,kayıplara inanın hepimiz üzülüyoruz.ben sizin lithopsunuz olsada üzülüyorum ama bilerek yapmadınız sonuçta üzmeyin kendinizi.bu arada yenileriniz gayet sağlıklı duruyor .aucampiae ler taş gibi oluyorlar gerçekten çok dayanıklılar ama karasmontanalara dikkat edin derim.ben aucampiaelerden hiç kayıp vermedim güneşe karşı da diğerlerinden daha dayanıklılar hiç buruştuklarını görmedim .sağlıkla büyütün.şeyma çiçekçilikten mi bu minikler?

Ritulan
17-07-2014, 11:13
O şekilde yara almış lithopslar için ilaçlayıp bölünme zamanına kadar hayatta kalsın diye bol bol dua etmekten başka yapacak bişey yok :D Üstten sulamamanın sebebi yapraklara su gelmesin diye, başka bir esprisi yok. Yaprakları ayrık duranın akıbetini de bekleyip göreceğiz sanırım.

Sevgili Esin,doğru çünkü o yaralı olanları da aynı şekilde üstten bolca suluyordum haliyle su üstlerine kadar çıkıyor ve sulamadan birkaç gün sonra kaybettim yoksa durumları iyiydi .
Yaralı ağzı açık şaşkına gelince son durumu yaprak hala sert bizzat kontrol edildi:D.akıbetini bende merak ediyorum.509471

Ritulan
17-07-2014, 11:18
Bu da sürekli buruşuk diye forumda sorup durduğum lithops sevgili Esin ,meğer bölünmesini tamamlamadığı için buruşukmuş .3 güne ekstradan suluyordum .bunuda ben yapmışım.son hali üstten köküne bakmak için çektiğimde sadece üstü geldi.çok komik çakıl taşlarından bile küçük Yaşar mı bilmiyorum509472

AizoaceaeFAN
17-07-2014, 11:20
Sayın Seabert74 ve sizin vesilenizle diğer tüm lithops severler, bu bitkileri yetiştirme hevesinizi ve aynı zamanda da kaybetme üzüntünüzü gayet iyi anlıyorum. Bana 7 yıl önceki halimi hatırlattınız:
Lithops ve diğer mesemb türlerin yetiştiriciliği maalesef bizim Türkiye ikliminde çok zor. Ben bir de bunu Erzurum'da yapmaya çalışıyorum. Yani bu bitkilere olan ilgim ve alakamın 7 yıl öncesi halim içler acısıydı. Çaresizlik ve bilgi eksikliği beni yurt dışındaki yetiştiricilere kadar götürdü. Almadığım bilgi ve yabancı kaynak kalmadı. Hepsinin özeti şu ki herkesin kendi şehrinin hatta kendi evinin sıcak- soğuk, güneşli-güneşsiz oluşuna göre bir yetiştirme tarzı gerektirior bu bitkiler. Bunu da en iyi siz belirleyebilirsiniz.
Benim hem kendi konu başlığımda hem de Lithops konu başlığında onlarca tecrübe paylaşımım var. İşlerimin bana fazla zaman tanımaması açısından artık siteye aktif girmiyorum daha çok instagram kullanıyorum (@mesembmania) ama artık girip herkesin bu konulardaki sorularına eskiden verdiğim gibi tekrar cevap vermeye çalışacağım.
Lithopsların en hassas yeri gövdedir. Yanlışlıkla bir toplu iğne bile değdirseniz oradan mantar kapıp ölür. Bu yüzden bu eşsiz sanat eserini yaratan Allah onu toprağa gömülü yaratmıştır. Hatta öyle ki daha geçen 100-150 yıl öncesine kadar bilinmeyen bir bitki oluşlarının sebebi çöl kumlarıyla çoğunun hiç görünmeyecek şekilde kaplı oluşları. Zaten keşfedilmeleri çiçek borularını uzatıp çiçek açmaları sonucu kumdan çiçek mi çıkarmış diye sorgulayan kaşiflerin kumu hafif temizlemeleriyle ortaya çıkmış.
Lithopslarınızı güneşte unuttuktan sonraki resmine baktımda, lithopslar direkt güneş ışığını tüm vücutlarına alırlarsa (kastım, doğada sadece lithopsların pencere diye tabir edilen üst yaprak lobları toprağın üstündedir gövde ve kök toprağa gömülüdür) geri dönüşsüz olarak umudu kesmelisiniz. Bu yüzden bol ışık alan özellikle güneş olması çok daha iyi ancak sadece pencerelerini toprak üstünde tutabilirseniz (buradaki topraktan kastım toprak, kuvars taş, mermer ve çöl kumu karışımı yani doğal Namibia, Botswana ve Güney Afrika habitat toprağı).
Sulamalarınız mutlaka güneş ışınlarının bitkinize değmesi bittikten sonra olsun. Bitkiniz buruşmadan yeni su vermeyin. Üstten sulayın ki fazla su çıkıp gitsin. Altından sulamayın. Altına su koymayın. Güneşli havada püskürtme yapmayın. Damlacıklar mercek etkisi yapar ve bitkinizi yakar.
Asla soğuk ve güneşsiz havalarda sulamayın. Gübreyi ilkbaharda verin yoksa bitki yazın gübre alırsa toprak bitki için bir ızdırap haline gelir.
Şimdilik aklıma gelenler ve söyleyebileceklerim bu kadar. Buradan sorularınıza her zaman aynı gün geri dönmesem bile en kötü özel mesajla sorabilirsiniz, sorularınıza mutlaka dönüş yaparım.
Sağlıcakla kalın...

yalper
17-07-2014, 12:23
gidişleriniz hep sessiz, dönüşlerinizse muhteşem oluyor sayın AizoaceaeFAN
İnanır mısınız son günlerde, uzun zamandır siteye uğramadığınız için kendi kendime hayıflanıyordum, hoşgeldiniz tekrar..

Seabert74
17-07-2014, 12:27
Sevgili seabert ,kayıplara inanın hepimiz üzülüyoruz.ben sizin lithopsunuz olsada üzülüyorum ama bilerek yapmadınız sonuçta üzmeyin kendinizi.bu arada yenileriniz gayet sağlıklı duruyor .aucampiae ler taş gibi oluyorlar gerçekten çok dayanıklılar ama karasmontanalara dikkat edin derim.ben aucampiaelerden hiç kayıp vermedim güneşe karşı da diğerlerinden daha dayanıklılar hiç buruştuklarını görmedim .sağlıkla büyütün.şeyma çiçekçilikten mi bu minikler?

Evet Sn Ritulan, aynı yerden aldım bunları da..
Umarım saglıkla devam ederiz.. Çok teşekkürler


Sayın Seabert74 ve sizin vesilenizle diğer tüm lithops severler, bu bitkileri yetiştirme hevesinizi ve aynı zamanda da kaybetme üzüntünüzü gayet iyi anlıyorum. Bana 7 yıl önceki halimi hatırlattınız:
Lithops ve diğer mesemb türlerin yetiştiriciliği maalesef bizim Türkiye ikliminde çok zor. Ben bir de bunu Erzurum'da yapmaya çalışıyorum. Yani bu bitkilere olan ilgim ve alakamın 7 yıl öncesi halim içler acısıydı. Çaresizlik ve bilgi eksikliği beni yurt dışındaki yetiştiricilere kadar götürdü. Almadığım bilgi ve yabancı kaynak kalmadı. Hepsinin özeti şu ki herkesin kendi şehrinin hatta kendi evinin sıcak- soğuk, güneşli-güneşsiz oluşuna göre bir yetiştirme tarzı gerektirior bu bitkiler. Bunu da en iyi siz belirleyebilirsiniz.
Benim hem kendi konu başlığımda hem de Lithops konu başlığında onlarca tecrübe paylaşımım var. İşlerimin bana fazla zaman tanımaması açısından artık siteye aktif girmiyorum daha çok instagram kullanıyorum (@mesembmania) ama artık girip herkesin bu konulardaki sorularına eskiden verdiğim gibi tekrar cevap vermeye çalışacağım.
Lithopsların en hassas yeri gövdedir. Yanlışlıkla bir toplu iğne bile değdirseniz oradan mantar kapıp ölür. Bu yüzden bu eşsiz sanat eserini yaratan Allah onu toprağa gömülü yaratmıştır. Hatta öyle ki daha geçen 100-150 yıl öncesine kadar bilinmeyen bir bitki oluşlarının sebebi çöl kumlarıyla çoğunun hiç görünmeyecek şekilde kaplı oluşları. Zaten keşfedilmeleri çiçek borularını uzatıp çiçek açmaları sonucu kumdan çiçek mi çıkarmış diye sorgulayan kaşiflerin kumu hafif temizlemeleriyle ortaya çıkmış.
Lithopslarınızı güneşte unuttuktan sonraki resmine baktımda, lithopslar direkt güneş ışığını tüm vücutlarına alırlarsa (kastım, doğada sadece lithopsların pencere diye tabir edilen üst yaprak lobları toprağın üstündedir gövde ve kök toprağa gömülüdür) geri dönüşsüz olarak umudu kesmelisiniz. Bu yüzden bol ışık alan özellikle güneş olması çok daha iyi ancak sadece pencerelerini toprak üstünde tutabilirseniz (buradaki topraktan kastım toprak, kuvars taş, mermer ve çöl kumu karışımı yani doğal Namibia, Botswana ve Güney Afrika habitat toprağı).
Sulamalarınız mutlaka güneş ışınlarının bitkinize değmesi bittikten sonra olsun. Bitkiniz buruşmadan yeni su vermeyin. Üstten sulayın ki fazla su çıkıp gitsin. Altından sulamayın. Altına su koymayın. Güneşli havada püskürtme yapmayın. Damlacıklar mercek etkisi yapar ve bitkinizi yakar.
Asla soğuk ve güneşsiz havalarda sulamayın. Gübreyi ilkbaharda verin yoksa bitki yazın gübre alırsa toprak bitki için bir ızdırap haline gelir.
Şimdilik aklıma gelenler ve söyleyebileceklerim bu kadar. Buradan sorularınıza her zaman aynı gün geri dönmesem bile en kötü özel mesajla sorabilirsiniz, sorularınıza mutlaka dönüş yaparım.
Sağlıcakla kalın...

Sayın AizoaceaeFAN,
Sizin sayfalarınızın tamamını okumuş ve koleksiyonunuza hayran kalmıştım.. Sayfalarınızı gezdikçe daha çok lithops merakı oluşuyor inanın.. Lütfen paylaşımlarınız daha çok olsun, tecrübelerinize çok ihtiyaç var burada..
Her ne kadar okusam da, malesef tecrübe yaşayarak kazanılıyor..

Kendi durumuma bir yandan da gülüyorum, hatırlar mısınız Zeki Alasya & Metin Akpınar'ın oynadıgı bir reklam vardı ; kızamık aşısını anlatan ..

Metin Akpınar (bir köylü kadınını canlandırırken) , bazı çocuklarının ölüm nedenlerini "Birisini eşek depti, biri kızamıktan öldü, diğeri su çiçeğinden getti" diye anlatıyordu.

Benim lithopslarım da;

Biri fısfısladım, öldü,
Biri yağmurda gitti,
Biri mantardan öldi,
Kalanları da güneş yaktı...

Ağzımızın tadı bozulmasın arkadaşlar, sevgiler

-Esin-
17-07-2014, 12:41
Bu da sürekli buruşuk diye forumda sorup durduğum lithops sevgili Esin ,meğer bölünmesini tamamlamadığı için buruşukmuş .3 güne ekstradan suluyordum .bunuda ben yapmışım.son hali üstten köküne bakmak için çektiğimde sadece üstü geldi.çok komik çakıl taşlarından bile küçük Yaşar mı bilmiyorum509472

Yoo bölünmesini tamamlamadığı için buruşuk diyemeyiz. Siz bana sorduğunuzda onlar çok uzun süredir sulanmamış, yeni alınmış lithopslardı sevgili Ritulan. Susuzluk dolayısıyla buruştuğunu düşünüp sulayın demiştim ama o buruşukluk tek sulamayla gitmiyorsa başka bir problem var demek oluyor. Sık aralıklarla sulayarak buruşukluğun gitmesini beklemek yanlış olur. Zaten lithopslar çöl bitkileri oldukları için doğal ortamlarında su onlar için çok değerlidir, tek bir damlayı ziyan etmeden toplamaya yönelik evrimleşmişlerdir. Çok susuz bir lithopsa verilen birazcık su bile onun o buruş buruş halini düzeltmesi için yeterlidir. Eğer düzeltemiyorsa bilin ki başka bir problemi vardır. Sizdekinde de mantar enfeksiyonu başlamış ve kök boğazını tamamen çürütmüş. O yüzden üst kısım elinizde kalmış. İçteki minik lithops bir sonraki bölünme için büyütmeye çalıştığı yaprakları, onları daha çok uzun süre görmüyor olacaktık. Şu an o miniğin de kökünde aynı çürüme devam ediyor. Fungisit alıp ilaçlayabilirseniz belki küçük bir ihtimal kurtulma şansı olur.

-Esin-
17-07-2014, 12:56
Sevgili Seabert,

Üzüntünüzü anlayabiliyorum ve paylaşıyorum. Her ne kadar bu sayfada lithops tecrübelerimi aktarmaya çalışsam da bazen insanın kendinin deneyimlemesi gereken durumlar da çıkabiliyor. "Bol güneşli ortamda yetiştirin" denilir mesela ama ne kadar bol güneş, ne kadardan sonrası tehlikeli, bunu yazıyla anlatmak zor sanırım, yaşamak gerekiyor. Ben de ilk aldığım lithopsumu "Çöl bitkisi ya 45 derecelere dayanabiliyor, burdaki güneş mi onu yakacak" deyip güneşin altında yaktım, hem de Şubat ayında! Fakat ondan sonra neyin ne olduğunu anladım. Yanan lithopsçuk yaralandı berelendi ama ölmedi, yakışıklılığı azaldı yalnızca. Şimdi onu yaprak değiştirme dönemine kadar yaşatabilirsem tamamen düzelecek. Sizdekilerde de belki bu durumda olanlar vardır diye düşünüyorum, özellikle bölünmeye çalışanlar sadece dıştan yandıysa düzeleceklerdir.

Ritulan
18-07-2014, 06:11
Yoo bölünmesini tamamlamadığı için buruşuk diyemeyiz. Siz bana sorduğunuzda onlar çok uzun süredir sulanmamış, yeni alınmış lithopslardı sevgili Ritulan. Susuzluk dolayısıyla buruştuğunu düşünüp sulayın demiştim ama o buruşukluk tek sulamayla gitmiyorsa başka bir problem var demek oluyor. Sık aralıklarla sulayarak buruşukluğun gitmesini beklemek yanlış olur. Zaten lithopslar çöl bitkileri oldukları için doğal ortamlarında su onlar için çok değerlidir, tek bir damlayı ziyan etmeden toplamaya yönelik evrimleşmişlerdir. Çok susuz bir lithopsa verilen birazcık su bile onun o buruş buruş halini düzeltmesi için yeterlidir. Eğer düzeltemiyorsa bilin ki başka bir problemi vardır. Sizdekinde de mantar enfeksiyonu başlamış ve kök boğazını tamamen çürütmüş. O yüzden üst kısım elinizde kalmış. İçteki minik lithops bir sonraki bölünme için büyütmeye çalıştığı yaprakları, onları daha çok uzun süre görmüyor olacaktık. Şu an o miniğin de kökünde aynı çürüme devam ediyor. Fungisit alıp ilaçlayabilirseniz belki küçük bir ihtimal kurtulma şansı olur.

Sevgili Esin ,sakın yanlış anlamayın siz uzaktan bir gözle bize yardımcı olmaya çalışıyorsunuz ve çoğu lithopsum sayenizde hayatta diyebilirim.fungusit aldım en yakın zamanda ilaçlama yapacağım.biraz toprağın kurumasını beklemeliyim.bende bazen oluyorya bu mevsimde bölünmeye çalışan acaba öyle bir şey mi demiştim o zaman 3 güne bir verdiğim sulardan bu hale geldi çünkü bu kadar küçük olması normal değil.kurtulma şansı olsa bile gelişemiz gibi geliyor kışın bölünmesi gerekirken çürümeden dolayı şimdi bölündü.

-Esin-
19-07-2014, 08:08
Yanlış anlamadım da yanlış bilgi olmasın diye düzelteyim dedim. Bu sıcaklarda lithopsları yarı gölgeye alıp sulamalarını oldukça azaltmak gerek. Hem büyümede durgun bir dönemde olduklarından suyu çok kullanmıyorlar, hem de mantar kapıda bekliyor :)

Ritulan
19-07-2014, 13:21
Evet sanırım mantarla tanıştım,5 gün önce sulama yaptım toprak hala kurumamış çünkü bir önceki sulamayı da 6 gün önce yapmıştım havalar çok sıcak diye .sanırım koca bir hata yaptım .şimdi toprak nemli fungusit kullanabilirmiyim ?bazılarının gövdede noktacıklar oluştu,bu mantara mı işaret?
509763
Gölgede mi durmadılar artık?güneşteki aucampiae ler ve salicolalar çok iyi görünüyor onlarda böyle bir sorun YÖK.onlarda genel olarak hiçbir sorun yok:)
Bu karasmontanalar sıkıntılı :(

-Esin-
20-07-2014, 16:21
Mantarla zaten tanışmıştınız sevgili Ritulan, bir önceki lithopsunuzun elinizde kalması mantar dolayısıyla olmuştu :) Burdakilerde noktacıkların ufak tefek sıyrık, yaralanma olduğunu düşünüyorum, mantar değil. Konya güneşi Tekirdağ'daki kadar yakıcı mı bilemem, güneşte buruşmuyorlarsa bırakabilirsiniz ama ben burda riske edemiyorum güneş altında bırakmayı.

Ritulan
20-07-2014, 21:43
Mantar ,deyince nedense beyaz beyaz olması gerekiyormuş gibi bir algım var:) bu noktacıkları sanırım dikim yaparken alt yapraklarını sığırmışım muhtemelen ben yaptım ama sulamadan sonra belli oldu.
5 gün arayla sulayınca hava alsınlar diye dibindeki taşlarıda çıkardım toprağı havalandırdım umarım toprak bir an önce kurur da bende rahat ederim toprak 6 gündür ıslak.bir daha kaktüs toprağına perlit karıştıracağım sanırım bendekilerin tortu fazla.
Konya güneşi Tekirdağ'dan daha yakıcı havası da sizin oranın yarısı kadar bile nem yoktur burda aşırı kuru bir sıcak düşünün nemsiz ve yakıcı .benim balkon camlarım filtrelenmiş bir cam o nedenle güneş lithopsları yakmıyor ama maalesef karasmontanaları biraz buruşturuyor ve en son üzeri küf gibi olanlardan sonra onları cam kenarından aldı ama diğerleri için çok iyi durumda yarın foto yüklerim .
Esin hanım büyüme zamanları bitti mi?

Ritulan
20-07-2014, 21:49
Mesajları okudum, okudum da, ne cevap yazmak, ne de fotografını yüklemek içimden gelmedi..

Toplamda 5 minik yavruyu bir saksıya topladım, en iyi durumda olanlar onlar.. Yavru durumdakilerin diğerlerini kaybettim..

Lithops julii fulleri rouxii bölünüyordu, durumu kötü, sanırım kurtulamayacak. Yavru da hasar görmüş çünkü..

Lithops olivacea bölünüyordu, hatta ikiz geliyordu hatırlarsanız.. Umarım kurtulur, yavrular fena görünmüyor ama, alt gövde bayagı hasarlı... ??

Lithops aucampiae eunicea ; bölünecek gibi lob aralıgı açılırken başımıza bu geldi.. Sanırım şokta.. Gövde hasarlı tabi...

Pleiospilos neliler ; 4 taneden 2 tanesi hayatta . Umarım toparlarlar..

Fotograf yüklemek istemiyorum, cidden moralim cok bozuk, oturdum agladım hallerine.. Kendi ellerimle öldürmüş gibi hissediyorum..

Vicdan azabımı hafifletmek için yerlerine yenilerini aldım dün.. Bulundukları yere her bakışımda suçluluk duygum depreşiyordu..:(

Bu seferkileri henüz ayırmadım.. Yerlerine alışsınlar biraz bakalım..

Sevgili seabert,bendeki karasmontanalar sıkışıklık nedeniyle çoğunda yara vardı gördüğüm kadarıyla sizinkilerde çok sıkışık.ben o saksıdan çok sıkıntı yaşıyorum keşke almasaydım dedirtti.dikkat edin sizinkilerde yara olmasın.

Seabert74
21-07-2014, 08:55
teşekkürler ritulan,

Yerlerine alışsınlar diye bekliyorum ayırmak için.. Aldıgım anda sulanmışlardı, aldıgımdan bu yana hiç sulamadım ama 1 tanesini kaybettim bile..
Sanırım toprak ıslak.. Sıkısık olmalarından dolayı altı ıslak değildir diye düşünmüştüm ama şimdi korktum 1 tanesini kaybedince..

Bir sorum olacak sevgili Esin??
Acaba saksının tamamını lav taşı ya da tamamıyla çakıl taşı ile doldursak, nasıl olur??

-Esin-
21-07-2014, 12:48
Tamamen lav taşına ekemeyiz, toprak olmazsa besin alamazlar öncelikle. Ayrıca kökleri çok kurur, kılcal kök salamazlar, yeterli su alamazlar.
Yeni lithopslarınızı bence bir an önce ayırıp asıl yerlerine ekmelisiniz sevgili Seabert. Onlar tamamen torfta ekili ve siz üstten su dökseniz de su asla toprağın içine işlemiyor. Yani yeni aldıklarınız aslında çok uzun süredir hiç sulan(a)mıyor.

Lithopslar temmuz-ağustos aylarında sıcaklıkların artmasıyla uyku moduna geçerler, büyümezler. Sonbaharda tekrar hızlı büyüme dönemine girecekler.

Seabert74
21-07-2014, 13:55
Akşam hemen ilgileneceğim, teşekkürler

Ritulan
24-07-2014, 12:35
Taşları tamamen çıkardım ama belirteyim taşlardan dolayı bir hasar oluşmamış510732

Ritulan
24-07-2014, 12:36
Bunlar Güneş'te olanlar510733

Ritulan
24-07-2014, 12:54
Temmuz başında diktiklerim510735

Ritulan
04-08-2014, 14:31
Mantara karşı ilaçlama yaptım üstleri lekeler oluştu bunları sileyim mi?[],512067

Ritulan
04-08-2014, 14:35
Captan marka ilaçla spreyledim bir kere yapmam yeterli mi tekrarlamalımıyım?512069

Seabert74
14-08-2014, 08:17
Güneşte kaybettiklerimden sonra yeni gelenlerin durumu.. Sayın Ritulan buyrun bunlar size :)

Saksıyı hemen ayırmıştım , panik halde ayırma kararı alınca düzgün saksı da bulamadım, elimdekileri kullandım.. Şimdi bir daha nasıl değiştiririm, onu düşünüyorum..

Ayırdıktan sonra bir kayıp yok şimdilik, umarım bu şekilde devam ederiz..

Ritulan
14-08-2014, 11:18
Sayın seabert ,çok güzeller saksı değişimi iyi olmuş.yerlerine alışmışken saksı değiştirmeyin bence çok sıkışık da değiller küçük lithopsların yanyana olmaları iyiymiş Taner bey söylemişti .ben ilk lithopsları aldığımda Taner beyi arayıp sormuştum sağolsun ilgilenip anlatmıştı.
Ben lithopslar sizin de olsa merak ediyorum büyüdüler mi diye :) :)
Ama çok güzeller ilk foto daki mutasyonlu gözümden kaçmadı :) bu saksıdada denk gelmiş size.en son foto süpermiş umarım bizimkilerde öyle olur.
Sağlıkla büyütün ellerinize sağlık.

Seabert74
14-08-2014, 16:01
Evet saksı değişimi artık bu şekilde devam edecek.. Önceki mutasyonlu olanı çok sevdiğimi telefon siparişimde anlatmıştım, sanırım bana gönderirken jest yaptılar.. :)
Sonuncusu da biraz erken gelişmiş olarak çıktı, aynı saksıdan ..
Bunları kayıplarımdan sonraki jest olarak kabul ettim ben.. Umarım çiçekli günlerini de paylaşırız, sevgiler

Ritulan
15-08-2014, 10:54
En sonuncu büyük iyi bir jest olmuş ,ben onu Ayrı sipariş zannettim:) çiçeklenecekleri günleri sabırsızlıkla bekliyorum hepsi olmamada bir kaç tanesi açsa o bile yeter bana:)

rainbowcolor
25-08-2014, 10:45
İş yoğunluğundan ilgisiz kalan lithopslarıma kavuştum. Lithopslarımda üç kayıp olmuş. Kedi üzerinde yatmasından dolayı toprak seviyesinden kopmuş biri de üzerinde yırtık olmuş tırnak izi gibi duruyor revire kaldırdım ;) Diğerleri tombik tombik olmuşlar :D Küçük bir derleme fotoğraf.

Ritulan
27-08-2014, 11:42
İş yoğunluğundan ilgisiz kalan lithopslarıma kavuştum. Lithopslarımda üç kayıp olmuş. Kedi üzerinde yatmasından dolayı toprak seviyesinden kopmuş biri de üzerinde yırtık olmuş tırnak izi gibi duruyor revire kaldırdım ;) Diğerleri tombik tombik olmuşlar :D Küçük bir derleme fotoğraf.
Sayın rainbowcolor ,çok sağlıklı tombiş tombiş olmuşlar iyi bakmışsınız.

Ritulan
27-08-2014, 11:52
Bu minikleri Mayıs ayının son haftası almıştım bölünmelerini tamamladığını düşünerek saksı değişimini yaptım ve sulama yapmıştım ama bölünmelerini tamamlamamış olanlar varmış ve tüm yaz boyu ben bunları suladım bu ay mantar olabilir diye 20 gün sulamadım arada üstten fısfısla suladım bazılarının ortaları açılmaya başlamıştı .bönmesini tamalamayanlar bundan sonra büyüyebilecekler mi göreceğiz.:(515024

Ritulan
27-08-2014, 11:55
Önceki fotolara baktım.bölünmesini tamamlamayan bu minikler aylardır hiç bir gelişim göstermemişler.515025

-Esin-
27-08-2014, 18:09
Bölünmenin tamamlanması için sulamıyor olmanız lazım sevgili Ritulan. Yanındakiler de bu süre içinde susuz kalacak mecburen. Bölünme sağ salim biterse sonbaharda havalar serinleyince yine büyürler.

Ritulan
27-08-2014, 23:47
Daha bugün suladım ve sanırım onlara biraz yardım edeceğim ve sulamaya devam edeceğim Temmuz'da bölüneni sulamıştım ve çok güzel gelişti.sorun şu ki daha bölünmesi tamamlanmamış olan var mıdır.

-Esin-
28-08-2014, 00:54
Sulayıp sulamamak sizin kararınız tabi, ben sadece bu durumda yapılması gereken doğru şeyi söyledim. Bölünen lithopslarınızın eski yaprakları yandan açmanıza rağmen pörsümemiş bile, ortadaki yavru ise minicik duruyor. Dış yapraklar kurumadığı müddetçe lithops enfeksiyona da apaçık bir şekilde bekliyor, ortamdaki su ve nem bu riski daha da arttırıyor.

rainbowcolor
28-08-2014, 08:22
Sayın Ritulan bende bir adet bölünmesini tamamlamayan vardı aynı tür gözüküyor. Siz onlara yardımcı olabilirisiniz. Eski yapraklarını minik makas ile kesmiştim toprak seviyesine yakın. Tombik oldu ve hızla büyüdü. Şuan ki fotoğrafını göstereyim size.

Ritulan
28-08-2014, 09:53
Teşekkür ederim rainbowcolor ,makas iyi fikir daha sonrasında normal sulama yaptınız mı uzun bir süre susuz mu bıraktınız?

Ritulan
28-08-2014, 09:54
Sayın Ritulan bende bir adet bölünmesini tamamlamayan vardı aynı tür gözüküyor. Siz onlara yardımcı olabilirisiniz. Eski yapraklarını minik makas ile kesmiştim toprak seviyesine yakın. Tombik oldu ve hızla büyüdü. Şuan ki fotoğrafını göstereyim size.

Bu tombiş de çok güzelmiş

-Esin-
28-08-2014, 12:42
Neyin yapılıp neyin yapılmayacağı konusunda bazı şeyler de deneye yanıla öğreniliyor tabi, artık yeni bilgilerinizi kaynak şekline getirip yazarsınız diye umuyorum.

rainbowcolor
28-08-2014, 13:35
Teşekkür ederim rainbowcolor ,makas iyi fikir daha sonrasında normal sulama yaptınız mı uzun bir süre susuz mu bıraktınız?

Makasla kestikten sonra kalan bir miktar kısım olmuştu. Onlarda ertesi gün kurudu. Tam garanti olsun diye üç gün bekledim öyle suladım. Eski yaprakların suyunu emip kendini geliştirmesi beklemektense böyle daha hızlı büyüyorlar. İki yapraktan dört yaprağa dönen diğer lithopslarımı da baharda kesmiştim. Zararı olsaydı sizinle paylaşmazdım. Kimsenin miniklerini kaybetmesini istemiyorum ;) Fotoğraflardakiler 8,5 cm saksıda. Yalnızca bahar başında bir kez gübreli su verdim.

-Esin-
28-08-2014, 16:44
Sn. Rainbowcolor, elbette ki zararı olmadığını düşündüğünüz için böyle bir paylaşım yapıyorsunuzdur. Benim amacım sizin niyetinizi sorgulamak değil. Eski yapraklar kesildiğinde lithopsun daha hızlı büyüdüğünü söylüyorsunuz. Bu yalnızca kendi gözleminize dayalı edindiğiniz bir fikir sanırım. Benim merak ettiğim bu gözlemin dayanağı nedir? Eski yaprakların kendiliğinden kurumasına izin verdiğiniz, bölünme öncesi boyutları hemen hemen eş başka bir lithopsla karşılaştırmış olmalısınız "daha hızlı" diyebildiğinize göre? Ya da bu yönde bilgi edindiğiniz bir yazılı kaynak mı var? Ya da yalnızca hislerinize güvenerek mi böyle düşündünüz?

FİRDEVSS
30-08-2014, 23:02
Merhaba, Ben yeni üye oldum. Her giriş yapmamda yorum yaptığım sayfayı bulamıyorum.İnternet kullanmayı fazla bilmiyorum. kaktüs,sükulent,lithopsları çok seviyorum yeni kaktüs tohumları ektim inşallah büyürler kaktüs besliyorum fakat bu bitkiler hakkında bilgim yok lithops tohumu bulamadım eminönün 'de netten de alışveriş yapamıyorum.Fazla lithops u veya tohumu olan rica etsem banada verebilirmisiniz bende kaktüsler büyürse isteyene veririm.

Seabert74
09-09-2014, 14:57
Yaklaşık 2 aylık gelişmelerini paylaşayım ;

Son kayıplarımdan sonra edindiklerim bunlar.. 17.07.2014 ..

Her gün baka baka gelişim gösterip göstermediklerini anlayamıyordum ama, birbirlerine yaklaştıklarını, aralardaki boşlukların doluşunu farkedince büyüdükleri anlaşılıyor..

Yoksa lithopslar uyanıp büyümeye mi başladı, ne dersiniz Esin üstad ??
Sn Ritulan sizinkilerde durum ne, aynı türler sizde de vardı sanırım??

(Karasmontanalar çok büyük bir gelişim göstermedi, onlar yerinde sayıyor ..)

Ritulan
09-09-2014, 20:18
Sn seabert ,çok iyi gelişmişler maşallah diyelim,gözle görülür fark var .bu tür hızlı gelişiyor ve sorunsuz bendekiler 1 haftalığına tatile gitmiştim gitmeden suladım geldiğimde buruşmuşlardı tekrar suladım biraz böle bi tuhaf oldular kormuyor değilim gözle görülür bir şey yok ama yumuşama var yarın fotograf yüklerim.sanırım artık suyun oranını da azaltmak lazım .

Seabert74
10-09-2014, 08:37
Haklarını yemeyeyim, yerinde saymıyorlarmış :)

Fazla olmasa da bir gelişme mevcut.. Ancak kayıbım da var 1 tane.. Bu tür biraz daha nazlı gibi..

ilk fotograf 17.07.2014 ..

Seabert74
10-09-2014, 08:42
bunlar da diğerleri

Ritulan
10-09-2014, 08:43
516824Bunlar en küçük olanları bir araya topladığım saksıydı.1 Haziran

Ritulan
10-09-2014, 08:44
Şimdiki halleri516825

Ritulan
10-09-2014, 08:50
Sulama yapmama rağmen buruşuklukları gitmedi düzelmelerini bekliyorum516826

Seabert74
10-09-2014, 08:54
Merhaba, Ben yeni üye oldum. Her giriş yapmamda yorum yaptığım sayfayı bulamıyorum.İnternet kullanmayı fazla bilmiyorum. kaktüs,sükulent,lithopsları çok seviyorum yeni kaktüs tohumları ektim inşallah büyürler kaktüs besliyorum fakat bu bitkiler hakkında bilgim yok lithops tohumu bulamadım eminönün 'de netten de alışveriş yapamıyorum.Fazla lithops u veya tohumu olan rica etsem banada verebilirmisiniz bende kaktüsler büyürse isteyene veririm.


Sn Firdevss,
Tohumdan kaktüs ve lithops çok zor.. İnanın bezdiriyor :) Hele ki tecrübeniz yoksa bence hiç denemeyin..
Tavsiyem önce yetişkin bir lithopsun bakımı ile başlamanız. İnternetten lithops satışı yapan sitelerden alabilirsiniz..
Tohumdan üreterek bir kaktüs ya da lithops çiçeği görmek için "yıllar" gerek..
sevgiler

Ritulan
10-09-2014, 08:59
516831

Ritulan
10-09-2014, 09:00
Bu günkü hali516832

Seabert74
10-09-2014, 09:03
Harika olmuşlar, maşallah...Sn Ritulan..

Ben pek burusukluk göremedim ?? Sadece bazılarının boyu fazla mı uzun?? Sanki gölgede kalmışlar gibi.. Yoksa cinsleri mi o şekilde??

Benimkiler dışarıda duruyorlar, ne zaman içeri alsam diye de düşünüyorum.. İstanbul henüz sogumadı, ara ara rüzgarlı.. Hava durumuna göre yagmur ihtimali olan günlerde içeri alıyorum..

En alttaki bir tanesi bölünüyor mu anlamadım ??

Bu yıl çiçek göremeyiz değil mi??

Ritulan
10-09-2014, 09:10
Bu yıl çiçek zannetmiyorum ama seneye kesin görürüz sayın seabert, çünkü bi kaç ayda bile bu kadar geliştilerse gerçekten iyi bakıyoruz ve seneye bi sürü çiçeğimiz olur :)
Boy uzunluğu cinsinden olmalı geneli salicola yeşil olanlar uzun, Haziran'dan beri sürekli güneş altındalar bide ben mantardan korktuğum için tüm çakılları çıkardım oda boyunu uzun gösteriyor en kısaları aucampiaelerden onları seviyorum taş gibiler.çakıl biraz toprağın geç kuruması na neden oluyor ama güzel gözüküyor aklınızda olsun.
Karasmontanalardan sürekli aydınlık ama güneş almayan yerdeler ne kadar güneşe çıkarmaya çalışsamda her denememde yanıklar oluştu anladım ki bu tür gün ışığı istiyor ama güneş değil nokta gibi lekeler oluşuyor güneşten sonra onlar büyüyor ve yara oluyor.herşeyi tecrübe ederek öğreneceğiz

Ritulan
10-09-2014, 09:17
Yeni sulamış olmama rağmen buruşuklukları açılmadı ,güneşten korumaya çalışıyorum üstlerine selpak serdim :)516835

Ritulan
10-09-2014, 09:24
O bölünme değil araştırdım bazı türler o şekilde .bunların hepsi karasmontana değil çoğunun türünü tesbit edemedim biraz büyüsünler o zaman bakarız dedim .bir tanesi var ki hiçbir lithops türüne benzemiyor .516836

Seabert74
10-09-2014, 13:10
Bu arada bir sorum olacak arkadaşlar ;

Önümüzdeki hafta İtalya'da olacagım.. Floransa dolaylarında... Seyma Cicekcilikten aldıgımız lithopsların İtalya'dan geldiğini öğrenmiştik, acaba lithops satan yerler var mıdır, bilgisi olan paylaşırsa sevinirim..

YeniBON
10-09-2014, 22:11
Bu arada bir sorum olacak arkadaşlar ;

Önümüzdeki hafta İtalya'da olacagım.. Floransa dolaylarında... Seyma Cicekcilikten aldıgımız lithopsların İtalya'dan geldiğini öğrenmiştik, acaba lithops satan yerler var mıdır, bilgisi olan paylaşırsa sevinirim..

Akıllı telefonunuz varsa lithops çiçeklerinin bir kaç fotoğrafını yükleyin. Arama motorlarından İtalya'da ki üretici-ithalatçılırın bilgilerini de öğrenin.

Sonrası size kalmış. İyi tatiller.

AizoaceaeFAN
11-09-2014, 10:27
Sayın Ritulan, lithopslarınızın boyları malesef ki çok uzamış. Bu durum seneye bu bitkilerin çoğunu şekil bozukluğundan kaybedeceğinizi gösteriyor. Tecrübelerimden ve takip ettiğim yabancı kaynaklardan hareketle bunları söylüyorum. Bölünme dönemi malesef uzayan kısım açılamıyor, açılsa bile içinden çıkan daha zayıf ve ince olacaktır. Onun da yaşaması daha doğrusu eski kısa forma dönmesi mümkün değil.
Mümkünse daha fazla ışık alan yani direkt cam kenarı veya cam balkonun tam cam önü gibi bir yerde sadece güneşin geldiği anlarda üzerini de bir tül ile gölgelendirmek şartıyla büyütün.
Çok suladığınız için ve az güneş gördüğü için böyle uzamış. Ayrıca üst pencere kısımları da fazlasıyla bombe yapıp yarık kısmı çok gerilmiş. Bu bitkiler düz bir pencere yapısındadırlar. Aşırı suyu buradan da anlayabilirsiniz.

AizoaceaeFAN
11-09-2014, 10:29
O bölünme değil araştırdım bazı türler o şekilde .bunların hepsi karasmontana değil çoğunun türünü tesbit edemedim biraz büyüsünler o zaman bakarız dedim .bir tanesi var ki hiçbir lithops türüne benzemiyor .516836

Sayın Ritulan, bu lithopslarınızın hepsi karasmontana dır. Sadece Cole numaraları farklı.

rainbowcolor
11-09-2014, 17:50
Bu senenin ilk tomurcukları benden olsun Lesliei ;)

Ritulan
11-09-2014, 20:35
Sayın Ritulan, lithopslarınızın boyları malesef ki çok uzamış. Bu durum seneye bu bitkilerin çoğunu şekil bozukluğundan kaybedeceğinizi gösteriyor. Tecrübelerimden ve takip ettiğim yabancı kaynaklardan hareketle bunları söylüyorum. Bölünme dönemi malesef uzayan kısım açılamıyor, açılsa bile içinden çıkan daha zayıf ve ince olacaktır. Onun da yaşaması daha doğrusu eski kısa forma dönmesi mümkün değil.
Mümkünse daha fazla ışık alan yani direkt cam kenarı veya cam balkonun tam cam önü gibi bir yerde sadece güneşin geldiği anlarda üzerini de bir tül ile gölgelendirmek şartıyla büyütün.
Çok suladığınız için ve az güneş gördüğü için böyle uzamış. Ayrıca üst pencere kısımları da fazlasıyla bombe yapıp yarık kısmı çok gerilmiş. Bu bitkiler düz bir pencere yapısındadırlar. Aşırı suyu buradan da anlayabilirsiniz.

Sayın Aizoaceaefan ,boyları uzun olan lithopslar Haziran'dan beri direk gün ışığı görüyorlar bazı çok sıcak günlerde selpak seriyorum üstlerine .bende türünden dolayı uzun sanıyordum umarım kaybetmem.kayıplar üzücü oluyor .ben bu işte yeniyim kaktüs bakıyordum ama lithopsum ilk defa oldu tavsiyelerinizi dinleyeceğim çok teşekkür ediyorum

Ritulan
11-09-2014, 20:39
Sayın Ritulan, bu lithopslarınızın hepsi karasmontana dır. Sadece Cole numaraları farklı.

Sayın Aizoaceaefan ,tür belirlemek için önerebileceğiniz yabancı site var mı?

AizoaceaeFAN
15-09-2014, 22:40
En kolay yoldan lithops.info sizin işinizi görecektir.

rainbowcolor
16-09-2014, 08:47
Günlük tomurcuk gelişimi. Açtım açıcam diyor bakalım. Beyaz bekliyordum sarıymış ;)

Ritulan
16-09-2014, 19:59
Günlük tomurcuk gelişimi. Açtım açıcam diyor bakalım. Beyaz bekliyordum sarıymış ;)

Bizde oda yok .çiçek olsa sarı beyaz fark etmez:)

Ritulan
16-09-2014, 20:00
En kolay yoldan lithops.info sizin işinizi görecektir.

Teşekkür ediyorum Aizoaceaefan ,o siteyi biliyorum .

rainbowcolor
20-09-2014, 09:32
Dün tam olarak açtı. Hava parçalı bulutlu ve serin olunca açması uzadı.

Seabert74
22-09-2014, 13:08
Maşallah rainbowcolor, çok da güzel olmuş.. Bu evreleri görmek için bekliyoruz hepimiz öyle değil mi :)))

Dışarıda açıkhavada duran lithopslarımı 1 haftalık yoklugumda (yagmur yagar korkusu ile) içeri aldım..

1 haftalık tatilin kayıp bilançosu ;

1 adet orkide
2 adet lithops
1 adet titanopsis

Evin havasızlıgı bu kadar mı etkiler çiçekleri??

Menekşeler gayet memnunken , diğer çiçeklerim her tatil döneminde teker teker ölüyor..

Lithopslarım şu an yeniden dışarıda.. Sanki içeride kaldıkları dönemde boyları biraz uzamış gibi.. Güneş yetersiz de değil şu anda İstanbul'da, neden kaybettim anlayamadım ??

Ritulan
22-09-2014, 16:14
Kayıplarınız üzücü olmuş seabert,keşke balkonunuzun güneş almayan bir yerinde bıraksaydınız.lithoplar kurumuşlar mı?bu arada sulama suyunun miktarını ben azalttım hem lithops hem titanopsislerde.bende Eylül'ün ilk haftası tatildeydim konya da havanın nasıl gittiğini bilmeden buruşmuş görünce sulamıştım zor kurtardım.titanopsislerimden birini kaybettim.
Evin havasızlığı etkili olmuş olabilir çoğu yerde havalandırmanın hatta esinti şeklinde havalandırma çok önemli olduğu belirtiliyor.havasız kalmaktan etkilenmiş olabilirler.

-Esin-
22-09-2014, 20:02
Maşallah rainbowcolor, çok da güzel olmuş.. Bu evreleri görmek için bekliyoruz hepimiz öyle değil mi :)))

Dışarıda açıkhavada duran lithopslarımı 1 haftalık yoklugumda (yagmur yagar korkusu ile) içeri aldım..

1 haftalık tatilin kayıp bilançosu ;

1 adet orkide
2 adet lithops
1 adet titanopsis

Evin havasızlıgı bu kadar mı etkiler çiçekleri??

Menekşeler gayet memnunken , diğer çiçeklerim her tatil döneminde teker teker ölüyor..

Lithopslarım şu an yeniden dışarıda.. Sanki içeride kaldıkları dönemde boyları biraz uzamış gibi.. Güneş yetersiz de değil şu anda İstanbul'da, neden kaybettim anlayamadım ??

Tatile gitmeden sulamis miydiniz?

Seabert74
23-09-2014, 12:23
Malesef balkonum yok Sevgili Ritulan.. Dışarısı dediğim evin önündeki veranda .. Üst katın çıkma katı olmasa direkt yagmur altında kalıyorlar.. Yagmurun yağış şekline göre bazan ıslanmaları bile sözkonusu yani..
O sebeple her gün hava durumuna göre bir içeri bir dışarı alıp duruyorum bu aralar. Dün dışarıdalardı, bugün içerdeler.. Tatile giderken de riske bırakmayıp içeri aldım..


Evet sevgili Esin sulamıştım.. Tatile gitmeden 2 gün evvel sulamıştım.. Yani 2 gün dışarıda kaldı, sonra içeriye aldım.. Aslında sularken de "acaba" dedim kendi kendime ama, en azından 2 gün dışarıda kalması yeterli olur gibime geldi..
Eger sulamasaydım 15 gün susuz kalmış olacaktı, ondan korktum..

Bir daha tatil matil yok bana :)

Sulamayı tam olarak ne zaman keseceğiz??

Seabert74
23-09-2014, 12:26
Bu arada lithopslardan biri toprak seviyesinden erimiş gibi cıvık cıvık olmuş, öyle kaybettim..

Diğeri ise çok ilginçti, kupkuru bir gövde, komple kabuk gibi duruyor, ortası yok, kurumuş..

-Esin-
23-09-2014, 15:08
Evet sevgili Esin sulamıştım.. Tatile gitmeden 2 gün evvel sulamıştım.. Yani 2 gün dışarıda kaldı, sonra içeriye aldım.. Aslında sularken de "acaba" dedim kendi kendime ama, en azından 2 gün dışarıda kalması yeterli olur gibime geldi..
Eger sulamasaydım 15 gün susuz kalmış olacaktı, ondan korktum..

Bir daha tatil matil yok bana :)

Sulamayı tam olarak ne zaman keseceğiz??

Sevgili Seabert,

Bırakın susuz kalsınlar, kendilerinde yeterince su var. 15 gün ne ki, aylarca sulamasanız umurları olmaz lithopsların. Bizim iklimimiz yeterince nemli, çölde kalmış su kuşuna dönmezler merak etmeyin :) Hava sirkülasyonu olan yerde yetiştirilir dememizin nedeni topraklarının uzun süre nemli kalıp mantarların üremesine, yerleşmesine uygun bir ortam sağlamamak içindir. Yoksa lithopsun kendisi o esintiden bir fayda sağlamıyor. Anavatanları olan Namibya çöllerinde, o kavurucu sıcaklarda zaten mantarın uygun ortam bulup yaşaması imkansız. Orda rüzgar,kasırga var onun için biz de esinti sağlamalıyız değil yani mantık.

Sulama konusuna gelirsek, zaten yaz aylarında suyu çok azaltmış olmamız gerekiyordu, eylülün gelmesiyle yavaş yavaş suyu arttırıp çiçek açana kadar veya çiçek açacak yetişkinlikte değilse aşağı yukarı kasıma kadar düzenli sulamayı devam ettiriyoruz. Çiçek geçince suyu kesip bölünmesini sonuna kadar tamamlamasını bekliyoruz.

Ritulan
28-09-2014, 15:33
Arkadaşlar benim minikler halen balkondalar ve geceleri artık sıcaklık 7 dereceye kadar düşüyor,artık iç mekana alma zamanı geldi mi?
[]519150

dyebto
06-10-2014, 23:06
Yurtdışından tedarik ettim bakalaım 100 adet Lithops seeds Pseudotruncatella Succulent Seeds.

http://i.hizliresim.com/b4GVqn.jpg

Uzun zamandır belki 5 yıldır hep tohumdan lithops yetiştirmek istemişimdir ama Türkiye'deki satıcılara güvenemiyorum tohum konusunda.

Yurtdışındaki bir satıcıdan sardunya tohumu almıştım karışık. Gelen tohumlar iki günde çimlenmeye başlayınca aynı satıcıdan moss sporları ve lithops siparişi de verdim.

Satıcıya tohumlar karışık mı diye sordum; karışık dedi. İnşallah öyledir.

Konudaki taktikleri de izleyerek tohumlar gelince başlıcam inaşallah. İki haftaya gelir heralde.

Bakalım olacak mı...

-Esin-
07-10-2014, 11:15
Yurtdışından tedarik ettim bakalaım 100 adet Lithops seeds Pseudotruncatella Succulent Seeds.

http://i.hizliresim.com/b4GVqn.jpg

Uzun zamandır belki 5 yıldır hep tohumdan lithops yetiştirmek istemişimdir ama Türkiye'deki satıcılara güvenemiyorum tohum konusunda.

Yurtdışındaki bir satıcıdan sardunya tohumu almıştım karışık. Gelen tohumlar iki günde çimlenmeye başlayınca aynı satıcıdan moss sporları ve lithops siparişi de verdim.

Satıcıya tohumlar karışık mı diye sordum; karışık dedi. İnşallah öyledir.

Konudaki taktikleri de izleyerek tohumlar gelince başlıcam inaşallah. İki haftaya gelir heralde.

Bakalım olacak mı...

Merhaba dyebto,

Öncelikle tohumdan lithops yetiştirme cesaretiniz için sizi kutlarım :) Çimlendirmede sorun yaşayacağınızı sanmam ama büyütme aşaması için bol bol sabır gereken bir iş. Fakat aynı zamanda gayet tatmin edici sonuçlar alınabilir. Size şimdiden başarılar diliyorum :)
Koyduğunuz fotoğraftaki lithopsların hiçbirinin türü pseudotruncatella değil ama türü ne olursa olsun sonuçta yeni başlayan biri için çok güzel bir deneyim olacağını düşünüyorum.

Selamlar

rainbowcolor
08-10-2014, 09:20
Mart sonu yaptığım ekimlerden ilk değişimler ağustos sonu başladı. İlk kılıfını çatlatanları 5cm lik saksılara alıyorum. Şuan ki durumlarından birer örnek. İlk Lithops Lesliei hızlı gelişiyor. Yumuşak bir yapıya sahip şuana kadar 24 adet değişmini tamamladı. İkinci lithops Pseudotruncatella ssp volkii yavaş gelişiyor. Daha sert yapıda 17 adet değişimini tamamladı.
Tahminim 400 e yakın lithopsum bahara kadar değişimini tamamlayacak. Şimdilik 250 adet 5cm lik saksı aldım. Şuan için 2 türü çoğaltmış olsam da yeni türlerden tohum elde ettikçe üreteceğim.

Ritulan
08-10-2014, 09:30
Mart sonu yaptığım ekimlerden ilk değişimler ağustos sonu başladı. İlk kılıfını çatlatanları 5cm lik saksılara alıyorum. Şuan ki durumlarından birer örnek. İlk Lithops Lesliei hızlı gelişiyor. Yumuşak bir yapıya sahip şuana kadar 24 adet değişmini tamamladı. İkinci lithops Pseudotruncatella ssp volkii yavaş gelişiyor. Daha sert yapıda 17 adet değişimini tamamladı.
Tahminim 400 e yakın lithopsum bahara kadar değişimini tamamlayacak. Şimdilik 250 adet 5cm lik saksı aldım. Şuan için 2 türü çoğaltmış olsam da yeni türlerden tohum elde ettikçe üreteceğim.

*** rainbowcolor, maşallah çok güzeller.tohumdan üretimin zevkini yaşıyorsunuz.küçük oldukları için mi bu mevsimde kabuk değiştiriyorlar?

yalper
08-10-2014, 14:53
Sonunda ben de lithopslarımda çiçek görebileceğim sanırım :D

rainbowcolor
27-10-2014, 14:53
*** rainbowcolor, maşallah çok güzeller.tohumdan üretimin zevkini yaşıyorsunuz.küçük oldukları için mi bu mevsimde kabuk değiştiriyorlar?

Sayın Ritulan nohut boyutuna ulaşanlar eski kılıflarını yırtıyor. Gelişimlerini tamamlamaları ile ilgili.

Açmazlar diyorduk ama bir red top boyuna posuna bakmadan açıcam diyor :p

Ritulan
27-10-2014, 16:18
Harika olmuşlar, maşallah...Sn Ritulan..

Ben pek burusukluk göremedim ?? Sadece bazılarının boyu fazla mı uzun?? Sanki gölgede kalmışlar gibi.. Yoksa cinsleri mi o şekilde??

Benimkiler dışarıda duruyorlar, ne zaman içeri alsam diye de düşünüyorum.. İstanbul henüz sogumadı, ara ara rüzgarlı.. Hava durumuna göre yagmur ihtimali olan günlerde içeri alıyorum..

En alttaki bir tanesi bölünüyor mu anlamadım ??

Bu yıl çiçek göremeyiz değil mi??

*** Sn seabert,çiçek göremeyiz diyordum ya .sanırım miniklerin çiçeklerini görebiliriz .Üstte rainbowcolor un top red lerinden bir tanesi tomurcuk :))
Bende umutlandım yani.:)siz ne dersiniz görürmüyüz ??

Seabert74
27-10-2014, 16:31
Wayyyyy,
Süpermiş bu..
Minik kaniş köpeginin dobermana kafa tutuşu gibi birşey bu rainbowcolor.. :)
Teşvik için ne yaptınız paylaşın lütfen..
Ben her daim umutluyum ritulan, artık bekliyorum ben de , ne diyim :)

rainbowcolor
28-10-2014, 11:42
Wayyyyy,
Süpermiş bu..
Minik kaniş köpeginin dobermana kafa tutuşu gibi birşey bu rainbowcolor.. :)
Teşvik için ne yaptınız paylaşın lütfen..
Ben her daim umutluyum ritulan, artık bekliyorum ben de , ne diyim :)

Hepsini tehdit ediyorum açmayana gübre yok diye :D
1 cm minik bakalım açabilecek mi havalar bozuk güneş yok, birazda gövdeyi yırtarak çıkıyor tomurcuk kendini kurtarsın yeter ;)

Ritulan
07-11-2014, 14:20
Hepsini tehdit ediyorum açmayana gübre yok diye :D
1 cm minik bakalım açabilecek mi havalar bozuk güneş yok, birazda gövdeyi yırtarak çıkıyor tomurcuk kendini kurtarsın yeter ;)

Sizinkiler çiçek açmaya Çalışıyor benimkilerde buruşmaya...bu hallerini sevmedim ..525436

Seabert74
17-11-2014, 11:15
Nasıl şimdiki durumları?? Aralardan birşeyler görünüyor mu??
Karasmontanalar ne durumda Ritulan??
Bendekilerde hiç değişiklik yok, sanki yeni sulanmışlar gibi, tombul tombul duruyorlar

Ritulan
18-11-2014, 08:43
Nasıl şimdiki durumları?? Aralardan birşeyler görünüyor mu??
Karasmontanalar ne durumda Ritulan??
Bendekilerde hiç değişiklik yok, sanki yeni sulanmışlar gibi, tombul tombul duruyorlar

Maalesef benimkilerden umut yok ,çiçek bu sene göremeyeceğim.ben 1ay kadar güneş görmelerini sağladım ki toprak tamamen kurusun hemde Güneşte Boyları içine çöktü bazı türler bende çok uzundu hatırlarsınız.526689

Ritulan
18-11-2014, 08:46
Karosmontanalar da pek buruşma olmadı.526690

Ritulan
18-11-2014, 08:51
Bir tanesi Hariç diğerleri normal büyüklükte.lithopsların 2yaşından sonra çiçeklendiğini biliyorum bu durumda bizimkiler daha küçükler.seabert seneye ilkbaharda hızlı bir büyütme programı uygulamalıyız:)seneye çiçek görmeliyiz.526692

Ritulan
20-11-2014, 15:47
Nasıl şimdiki durumları?? Aralardan birşeyler görünüyor mu??
Karasmontanalar ne durumda Ritulan??
Bendekilerde hiç değişiklik yok, sanki yeni sulanmışlar gibi, tombul tombul duruyorlar

Sizinkilerde Yumuşama yok mu elinizle bi bakarmısınız?soğuk oda olayını ne yaptınız seabert?

Poissy
29-11-2014, 22:11
Kazaya kurban gitti kökler koptu yaşatma şansın var mı ne yapabilirim ? yardımcı olursanız sevinirim herkese iyi geceler.

-Esin-
30-11-2014, 00:15
Kazaya kurban gitti kökler koptu yaşatma şansın var mı ne yapabilirim ? yardımcı olursanız sevinirim herkese iyi geceler.

Yaşaması çok zor, özellikle gövdede yaralar da varken enfeksiyona yakalanma ihtimali çok yüksek ama zaten artık kaybedecek bir şey olmadığı için dışarda hiç bekletmeden hemen hafif nemli toprağa ekin ve 10-15 derece aralığında bir yerde tutun. Küçük bir ihtimal de olsa köklenebilir.

Poissy
30-11-2014, 09:26
Yaşaması çok zor, özellikle gövdede yaralar da varken enfeksiyona yakalanma ihtimali çok yüksek ama zaten artık kaybedecek bir şey olmadığı için dışarda hiç bekletmeden hemen hafif nemli toprağa ekin ve 10-15 derece aralığında bir yerde tutun. Küçük bir ihtimal de olsa köklenebilir.

Çok teşekkür ederim umarım köklenir .

Seabert74
09-12-2014, 19:08
merhaba sn ritulan,

Benim lithopslarda cook az bir burusma var ancak sizinkiler kadar değil.. Çok yakından izlediğimde görebiliyorum. Son durum budur, ilgililere duyurulur :)

muslu
14-12-2014, 12:09
Merhaba,
Kenarı çatlayan salata kasesini küçük bi lithops bahçesine çevirmek istedim. Kasenin dibini matkapla iki yerinden deldim, tabana 1-2 cm lav taşı serdim. Toprak konusunda pek çok yazı vardı ama antalyada ikamet ettiğim için yazın sık sık sulanmaya ihtiyaçları olacağını dusunerek ekstra geçirgen bi karışımda karar kildim; 1.5 ölçü hazır kaktüs toprağı, 1 ölçü lav taşı, 1 ölçü
dere kumu, 1/2 olcu vermikulit kullandım. (Vermikulit hakkında çelişkili yazılar var. Bazı yazilarda toprakta organik içerik hiç olmamalı yaziyor.. Ben ekledim) Lithopsları diktim ve hiç sulamadım. Deniz kabukları ile süsledim. Öğleden sonra 2-3 saat perde arkasından güneş görüyorlar.
Yorumlarınızı bekliyorum. Hatam olduğunu düşünüyorsanız lütfen yazın..
Herkese iyi haftasonları. ..

Ritulan
14-12-2014, 14:15
Merhaba,
Kenarı çatlayan salata kasesini küçük bi lithops bahçesine çevirmek istedim. Kasenin dibini matkapla iki yerinden deldim, tabana 1-2 cm lav taşı serdim. Toprak konusunda pek çok yazı vardı ama antalyada ikamet ettiğim için yazın sık sık sulanmaya ihtiyaçları olacağını dusunerek ekstra geçirgen bi karışımda karar kildim; 1.5 ölçü hazır kaktüs toprağı, 1 ölçü lav taşı, 1 ölçü
dere kumu, 1/2 olcu vermikulit kullandım. (Vermikulit hakkında çelişkili yazılar var. Bazı yazilarda toprakta organik içerik hiç olmamalı yaziyor.. Ben ekledim) Lithopsları diktim ve hiç sulamadım. Deniz kabukları ile süsledim. Öğleden sonra 2-3 saat perde arkasından güneş görüyorlar.
Yorumlarınızı bekliyorum. Hatam olduğunu düşünüyorsanız lütfen yazın..
Herkese iyi haftasonları. ..

*** sayın Muslu,toprak karışımınız iyi geldi bana perlit koymamaklada doğru yapmışsınız bence çünkü Antalya'da lithopslar havadaki nemide alacaklardır.yazın sık sık sulama olayını unutabilirsiniz ne kadar geçirgen toprak olsada bu bitki havadaki nemide alacaktır unutmayın ki lithopslar ya sudan **** sizden kaynaklanan etkenlerden dolayı ölüyor tecrübeyle sabit.kışın 6 saat güneş görmesini sağlayın yazın ise sizin orası çok yakıcı güneş balkonda **** havadar bir yerde Haziran Ay'ından itibaren filtrelenmiş güneş sağlayın.
Saksı yüksekliği 10 cm den aşağı olmasın.
Harici çok güzel olmuş ellerinize sağlık lithopsları bende Çoklu seviyorum.

-Esin-
14-12-2014, 20:04
Merhaba,
Kenarı çatlayan salata kasesini küçük bi lithops bahçesine çevirmek istedim. Kasenin dibini matkapla iki yerinden deldim, tabana 1-2 cm lav taşı serdim. Toprak konusunda pek çok yazı vardı ama antalyada ikamet ettiğim için yazın sık sık sulanmaya ihtiyaçları olacağını dusunerek ekstra geçirgen bi karışımda karar kildim; 1.5 ölçü hazır kaktüs toprağı, 1 ölçü lav taşı, 1 ölçü
dere kumu, 1/2 olcu vermikulit kullandım. (Vermikulit hakkında çelişkili yazılar var. Bazı yazilarda toprakta organik içerik hiç olmamalı yaziyor.. Ben ekledim) Lithopsları diktim ve hiç sulamadım. Deniz kabukları ile süsledim. Öğleden sonra 2-3 saat perde arkasından güneş görüyorlar.
Yorumlarınızı bekliyorum. Hatam olduğunu düşünüyorsanız lütfen yazın..
Herkese iyi haftasonları. ..

Merhaba sayın muslu,

Toprak karışımında vermikülit kullanmanız isabetli olmuş, o konuda endişeniz olmasın. Karışım içeriği çok fazla kumlu ve lav taşlı diyecektim ki vermiküliti eklemenizle toprağın su tutumu biraz dengelenmiş. Antalya gibi sıcak bölgelerde kullanılan toprağın çok aşırı geçirgen olmasına gerek yok, tam tersi; su kaybı çok hızlı olacağından biraz daha suyu tutacak malzemelerin oranını arttırmakta fayda var.

Lithopslar yazın yarı gölge bir yere alınıp sulamaları tamamen kesilmelidir(fakat bunun sebebi havadan nemi almaları değil.). Bahar ayları boyunca toprak karışımınız biraz fazla geçirgen olduğu için daha sık sulamak durumunda kalabilirsiniz.

Saksı düzenlemeniz göze güzel gözüküyor ancak lithopslar çok büyük saksılarda olmayı sevmezler. Saksının büyük olması sulama miktarını ayarlamayı çok zorlaştırır. Onun dışında büyük saksılarda yetişen lithopsların çiçekleri normalden küçük olur. Siz de saksının boş kısımlarına en az iki-üç lithops daha eklemeyi düşünebilirsiniz.

En son olarak da günde 2-3 saat filtreli güneş yeterli değil, kış ayları boyunca lithopsları güneş ışığından maksimum miktarda yararlanacağı yerlere yerleştirmelisiniz.

Bu keyifli hobide aramıza hoşgeldiniz ;)

ezo
17-12-2014, 18:59
Merhaba bende lithopsları çok seviyorum. 3 4 gün önce 1 saksıda 16 tane küçük lithops aldım bana gönderirken sulamışlardı küçük oldukları için suyu ekarte ederler zannettim ama hızla 5 tanesini kaybettim. Bu akşam saksı değişimi yaptım (1 olçek hazır kaktüs topragı, 1 ölçek lav taşı, 1 ölçek volkanik curuf ve bir tutam vermikulit ) direk güneş ışığı alan pencereme koydum oda sıcaklığı 22 - 23 derece ve hiç su vermedim. Sizce yapmam gereken başka birşey varmı? Diger lithopsumun sorununu daha sonra anlatacağım.

muslu
20-12-2014, 23:26
*** sayın Muslu,toprak karışımınız iyi geldi bana perlit koymamaklada doğru yapmışsınız bence çünkü Antalya'da lithopslar havadaki nemide alacaklardır.yazın sık sık sulama olayını unutabilirsiniz ne kadar geçirgen toprak olsada bu bitki havadaki nemide alacaktır unutmayın ki lithopslar ya sudan **** sizden kaynaklanan etkenlerden dolayı ölüyor tecrübeyle sabit.kışın 6 saat güneş görmesini sağlayın yazın ise sizin orası çok yakıcı güneş balkonda **** havadar bir yerde Haziran Ay'ından itibaren filtrelenmiş güneş sağlayın.
Saksı yüksekliği 10 cm den aşağı olmasın.
Harici çok güzel olmuş ellerinize sağlık lithopsları bende Çoklu seviyorum.

Merhaba sayın muslu,

Toprak karışımında vermikülit kullanmanız isabetli olmuş, o konuda endişeniz olmasın. Karışım içeriği çok fazla kumlu ve lav taşlı diyecektim ki vermiküliti eklemenizle toprağın su tutumu biraz dengelenmiş. Antalya gibi sıcak bölgelerde kullanılan toprağın çok aşırı geçirgen olmasına gerek yok, tam tersi; su kaybı çok hızlı olacağından biraz daha suyu tutacak malzemelerin oranını arttırmakta fayda var.

Lithopslar yazın yarı gölge bir yere alınıp sulamaları tamamen kesilmelidir(fakat bunun sebebi havadan nemi almaları değil.). Bahar ayları boyunca toprak karışımınız biraz fazla geçirgen olduğu için daha sık sulamak durumunda kalabilirsiniz.

Saksı düzenlemeniz göze güzel gözüküyor ancak lithopslar çok büyük saksılarda olmayı sevmezler. Saksının büyük olması sulama miktarını ayarlamayı çok zorlaştırır. Onun dışında büyük saksılarda yetişen lithopsların çiçekleri normalden küçük olur. Siz de saksının boş kısımlarına en az iki-üç lithops daha eklemeyi düşünebilirsiniz.

En son olarak da günde 2-3 saat filtreli güneş yeterli değil, kış ayları boyunca lithopsları güneş ışığından maksimum miktarda yararlanacağı yerlere yerleştirmelisiniz.

Bu keyifli hobide aramıza hoşgeldiniz ;)
Teşekkür ederim sizin gibi deneyim sahibi üyelerin bilgileri çok önemli benim için.

Ritulan
21-12-2014, 19:24
Merhaba bende lithopsları çok seviyorum. 3 4 gün önce 1 saksıda 16 tane küçük lithops aldım bana gönderirken sulamışlardı küçük oldukları için suyu ekarte ederler zannettim ama hızla 5 tanesini kaybettim. Bu akşam saksı değişimi yaptım (1 olçek hazır kaktüs topragı, 1 ölçek lav taşı, 1 ölçek volkanik curuf ve bir tutam vermikulit ) direk güneş ışığı alan pencereme koydum oda sıcaklığı 22 - 23 derece ve hiç su vermedim. Sizce yapmam gereken başka birşey varmı? Diger lithopsumun sorununu daha sonra anlatacağım.

Merhaba sayın Ezo,Masajın üzerinden biraz zaman geçmiş ama yeni diktiğiniz lithopsları hemen güneş görmesin muhtemelen çok çabuk buruşacak ve su ihtiyacı ortaya çıkacaktır bir süre Gölgede durması daha iyi olacaktır.şuan nasıllar 5 tane haricinde kaybınız oldumu?