PDA

View Full Version : Bodur Elma Yetiştiriciliği




Sayfalar : [1] 2 3

aydolum
16-03-2006, 18:23
http://img72.imageshack.us/img72/555/17cj.jpg

http://img160.imageshack.us/img160/7821/26qz1.jpg

http://img160.imageshack.us/img160/3264/39sf.jpg



Toprak Hazırlığı
Bahçe kurulacak arazi uzun süre işlenmemiş ise sürüm öncesi toprak patlatılmalı ve ardından derin sürülerek ve yaz mevsimi sonuna kadar toprağın havalanmasını ve güneşlenmesini sağlamak için beklenmelidir. Eğer daha önce yetiştiricilik yapılan bir alanda dikim yapılacak ise bahçe yapılacak yerin toprağı ilkbahar, yaz aylarında derin bir şekilde sürülmelidir. Çıkan eski kökler temizlenmelidir. Sonbaharda kesekleri kırmak dağıtmak, araziyi tesviye etmek için tırmık veya diskaro çekilerek arazi dikime hazır hale getirilir. Elma fidanı dikilmeden önce mutlaka toprak analizleri yardımı ile bahçe kurulacak alanın toprak özelliği ve içeriği belirlenmeli, yapılacak uygulamalar analiz sonrası ortaya çıkan değerler ışığında yapılmalıdır. Toprağın hazırlanması sırasında genel olarak yapılacak uygulamalar; gerek olduğu takdirde dikim öncesi dekara 3-4 ton 2-3 sene yanmış gübresi çiftlik gübresi (gübre yanmamış olursa yabancı ot tohumu ve toprak altı zararlıların larva ve yumurtaları olacaktır), dekara 25-50 kg Triple Süper Fosfat (TSP) veya Diamonyum Fosfat (DAP) dekara 20-40 kg Potasyum Sülfat gübreleri uygulanabilir. Uygulama sırasında gübreler pulluk yardımı ile derin sürüm yapılarak toprağın 20-25 cm derinliğine ulaştırılmalıdır. Damla veya mini spring sistemi kurulacak ise azot, fosfor ve potaslı gübreler sulama ile birlikte bir program dahilinde verilir.

Dikim Yerlerinin Belirlenmesi ve İşaretlenmesi

Fidan dikimi yapılmadan önce dikim noktaları kazıklarla işaretlenir, bu amaçla uzun bir ipin arazinin üst başına gerilmesi ile dikim sıraları, sağ **** sol başına gerilmesi ile de ilk sıranın fidan yerleri belirlenir. Bu aşamadan sonra her sıraya gerilen ip doğrultusu boyunca fidan aralıklarına eşit boyda bir demir profil **** şerit metre yardımı ile sıra üzeri fidan yerleri tek tek ve kontrollü olarak belirlenir ve kamışlarla işaretlenir. (Şekil – 1).

http://img116.imageshack.us/img116/2857/esekil17ds.jpg
Şekil-1

Tavsiye edilen bodur ve yarı bodur elma dikim aralıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
M9 (bodur anaçlı) – M106 (yarı bodur anaçlı) çeşitlerin sıra arası ve sıra üzeri (m.)

http://img116.imageshack.us/img116/9297/eit0fo.jpgDikim sıklığı arttıkça dekara dikilen fidan sayısı artmakta, dolayısıyla ilk yıllarda dekardan alınan meyve miktarı da artmaktadır. Güneş ışığından iyi yararlanmak amacı ile dikim sıraları kuzey – güney istikametinde olmalıdır Tozlayıcı çeşit sırası 30 metreyi geçmemelidir. Bu amaç ile her 5-6 sırada bir dölleyici sırası dikilmelidir.. Şekil-1 de belirtilen örnek dikim planında içi dolu yuvarlak noktalar dölleyici çeşidin dikim yerlerini, siyah oval çizgiler ise ana çeşitlerin dikim yerlerini belirtmektedir. Fidan yerlerini belirlemede ve fidan dikimi esnasında dikim tahtası kullanılmalıdır (Şekil – 2). Fidan dikilecek çukur, burgu **** elle kök uzunluğunun yaklaşık 2 katı (40 cm.) çapında ve 30-40 cm derinliğinde olacak şekilde hazırlanır (Şekil -3). Bazen pratik olması amacı ile sıra üzeri, kanal açan pullukla derin ve geniş olarak sürülür ve dikim yapılır.

http://img116.imageshack.us/img116/6948/esekil22ps.jpg
Şekil2

http://img238.imageshack.us/img238/7875/esekil38yn.jpg
Şekil3

Drenajı bozuk olan topraklara drenaj kanalları açılmadan dikim yapılmamalıdır. Su geçirgenliği az olan arazide 50 cm genişlik ve 30 cm yüksekliğindeki set üzerine çukur açıldıktan sonra fidan dikilmesi ve iki sıranın tam ortasına tekli pullukla 25 cm derinlikte bir kanal açılması bahçenin uzun ömürlü olması için iyi bir tavsiyedir

http://img238.imageshack.us/img238/1631/esekil47cz.jpg
(Şekil-4)




aydolum
16-03-2006, 18:24
Fidan Dikimi
Basit bir işlem olan fidan dikim işlemi doğru yapılmadığı takdirde ağaçlar gelişemezler veya ölürler. Dikim yapılırken dikilecek fidanlar uzun süre açıkta bırakılmamalı, köklerin kurumasına izin verilmemelidir.Fidanlar nemli olarak korunmalıdır.

Fidan dikimi genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen zamanda yapılır. En uygun dönem kışı ılık geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ilkbaharda dikmektir. Fidanlar iklim ve toprak şartlarının müsait olduğu durumlarda ağaca su yürümeden önce dikilmelidir. Kışı çok sert olmayan kurak yerlerde sonbahar dikimi daha iyi sonuç veriri. Bunun nedeni sonbaharda dikilen fidanların kış yağışları ve toprak ısısının uygun olduğu günlerde kök gelişmesine başlamasıdır.

Dikimi yapılacak olan fidanların köklerindeki yaralı ve kırık kısımlar makas ile temizlenir. (Özellikle odunsu kökler) bu sayede söküm sırasında zarar görmüş kök parçaları kesilerek temizlenmiş olur (Şekil -5). Daha sonra bir kap içerisinde hazırlanan ilaçlı suya (100 litre suya 400 gr. Captan + 100 gr. Benlate veya 100 litre suya 400 gr. Captan + 100 gr Deresol) fidan kökleri daldırılarak kök hastalıklarına karşı önlem alınır.

Fidan dikim yerleri küçük kazıklarla belirlendikten sonra gerek çukurların açılması gerekse fidanların dikimi için dikim tahtası kullanılmalıdır. Böylece fidanların tam işaretlenen yerlere dikilmeleri nedeniyle sıraların düzgün olması sağlanır.
http://img93.imageshack.us/img93/4941/esekil57bg.jpg
Şekil-5

http://img20.imageshack.us/img20/3340/esekil67cw.jpg
Şekil-6

Açılmış olan çukurlar içerisine üst toprak konur ve kümbet yapılır. Fidan dikim tahtasının ortasına aşı noktası hakim rüzgara karşı (genellikle güneye bakacak şekilde) ve aşı noktası toprak seviyesinden 20 cm. yukarıda olacak şekilde yerleştirilir ve toprakla doldurulur. Kökler arasında hava boşlukları kalmaması için toprak, hafif hafif ayakla bastırılarak yerleştirilir. Killi ağır topraklarda sıkıştırma işlemi su ile yapılmalıdır (Şekil -6). Fidan dikiminden hemen sonra derhal 20-25 litre can suyu verilmelidir.

İlkbaharda dikilen dalsız fidan tamamen, don tehlikesi tamamen geçtikten sonra aşı noktasından 65-70 cm., yerden ise 85-90 cm.’den lider olabilecek iyi gelişmiş bir gözün 1-2 mm. yukarından meyilli kesilir. Eğer fidan 3 den az yani 1-2 dalı var ise bu dallar kesilir ve fidan yukarıda tarif edildiği şekilde bir göz üzerinden kesilerek dikilir.

http://img93.imageshack.us/img93/1658/esekil76rk.jpg
Şekil-7

Fidanlıktan alınan fidan geniş açı ile çıkmış en az 5-8 dallı ise fidan dallı olarak dikilir. (Şekil-7) Dikim işlemi çiçeklenmeye yakın bir zamanda yapılmış ise dalların uzunluğunun yarısı bir alt gözden kesilir. Dikim işlemi çiçek açımından 6-8 hafta önce yapılmış ve dalların uzunluğu 60 cm den az ise dalların uç kesimini yapmak isteğe bağlıdır. Kesilmeden bırakılan ve yere paralel olacak şekilde eğilen dallar ikinci yıl bol meyve verecektir. Bunun aksine dal uzunluğunun 1/4 veya 1/3 ünün kesilmesi dallanmayı arttıracak, meyve gözünün gövdeye yakın yerde oluşmasını arttırarak ölü göz (çıplak gövde) oluşumunu azaltacak ve dalın kalınlaşmasına neden olacaktır. Dallı fidan dikiminde lider en üstteki daldan 30-35 cm yukarıdan kesilir, ancak kesimden sonra dallanma olacağı ve birinci katta dal sayısı artacağı için yeni çıkan dallar koparılır ve liderin büyümesi sağlanır.

NOT: Aşı noktası toprak seviyesinden 20 cm yüksekte olmalı, böylece aşı noktası yüksek olan ağaçların kuvvetli gelişmesi önlenmiş olur. Aksine aşı noktası yere yakın olan Ağaç güçlü gelişir. Aşı noktası toprakla örtülür ise ağaç aşı noktası üstünden köklenerek bodur ağaç özelliğini kaybetmiş olur.

Bodur Ağaçlarda Direk Dikimi
Modern meyve yetiştiriciliğinde bodur anaçlar (M9, M26) kullanıldığında; ağaçların yıkılmasını önlemek, dalları eğmek ve meyve yükünü taşımak amacıyla her ağaca bir direk veya telli terbiye sistemi gereklidir. Bu amaç için sanayi borusu, empreylenmiş ağaç direk veya beton direkler kullanılmaktadır. Direk dikim işlemi fidan dikiminden önce yapılır ise çok iyi olur (Şekil -8).

http://img93.imageshack.us/img93/6136/esekil86qr.jpg
Şekil-8

Sulama ve Gübreleme Uygulamaları
Sulama; diğer tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi etkinliği arttıran ve günümüz iklim koşullarında mutlaka gerekli olan bir uygulamadır. Sulama uygulamasının önemi kadar bir sulamada verilmesi gerekli oan su miktarı ve sulama zamanın iyi belirlenmesi gerekir. Meyve yetiştiriciliğinde kontrollü su uygulaması meyve verim ve kaletesine büyük ölçüde etki eder.

Kontrollü su uygulamaları modern sulama yöntemleri ile mümkündür. Bu yöntemlerin başında damla ve mini yağmurlama sulama yöntemleri gelmektedir. M9 anacı ile sık dikilen bahçeler için damla, M106 anaçları ile dikilen bahçelerde mini yağmurlama sistemleri uygundur.

Bodur elma yetiştiriciliğinde yöntemlerden her ikiside kullanılabilir. Ancak yöntem seçiminde; bitkinin sı üzerindeki aralığı, su kaynağının debisi, içindeki çözünmüş maddelerin miktarı ve toprağın bünyesi (hafif, ağır toprak) etkilidir. Unutulmaması gereken en önemli koşul, ağacın gölgelediği alanın yani kök bölgesinin tamamına yakın ıslatılmasıdır. Hangi sistem kurulursa kurulsun bitkinin su ihtiyacının tam karşılanması tavsiye edilir.

Damla **** mini yağmurlama sulama yöntemiyle sulama yaparken özellikle aşırı sulamalardan kaçınmak gerekir. Aşırı sulamalarda besin maddeleri kök bölgesinden yıkandığı gibi sürgün gelişimide fazla olur ve meyve gözü oluşumları azalır, ayrıca kloroz gözlenir. Dolayısıyla üreticilerimizin sulama yaparken bitkide oluşan durumları iyi incelemesi buna uygun sulama programı oluşturması tavsiye edilir. Bunun yanında unutulmaması gereken ağır bünyeli toprakların su tutma kapasiteleri hafif bünyelilere göre daha fazla olacağından çok geçirgen topraklarda sulama aralıkları ve uygulanan su miktarı fazla olabilir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre özellikle çiçek döneminde sulama yapılmaması ve meyve bağlamanın ardından yaratılacak su stresi sonucunda meyve dökümü artar, meyve kalitesi büyük ölçüde azalır ve ebadı küçük kalır. Ancak meyvede istenen tat ve aroma ve iriliğinin korunması amacıyla sulama düzenli yapılmalıdır.

Gübreleme programı yapılırken mutlaka toprak ve yaprak tahlili (tam çiçeklenmeden 8-10 hafta sonra) sonuçları göz önünde tutulmalıdır. Ancak genel bir tavsiye olarak aşağıdaki gübre uygulaması yapılabilir.

Dikimden sonraki ilk yıl (Dekara) :

Dikim anında, fidan çukuruna kimyasal gübre uygulamaları yapılması, yanlış uygulamalar sonucunda taze köklerin yanmasına neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Bunun yerine, vejatasyon başladıktan 2-3 hafta sonra damla **** mini sprik sistemi ile gübrelemelere başlanması tavsiye edilmektedir. Ayrıca vejetasyon dönemi içerisinde 2 kez mikro elementleri içeren bir yaprak gübresi ile uygulama yapmak uygun olmaktadır.

Dikimden sonraki ilk yıl (dekara):

· 3-4 kg N/Da, 1,5-2 kg P2O5 /da, 5-6 K2O /da besin elementi için

· 10 kg Amonyum Sülfat

· 2 kg MAP (Mono Amonyum Fosfat)

· 12 kg Potasyum Sülfat veya Potasyum Nitrat

· 2 kg Fosforik Asit ( %85 )

Normal Verimdeki Bir Bahçe İçin (Dekara)

· 8-10 kg N/da, 2-3 P2O5 /da, 14-16 kg K2O /da

· 30 KG Amonyum Sülfat

· 5 kg MAP

· 32 kg Potasyum Sülfat veya Potasyum Nitrat

· 8 kg Magnezyumlu bir gübre

Bortraks ve Zimtraks sonbaharda yapraktan uygulanır.

aydolum
16-03-2006, 18:25
M9 Anaçlı Ağaçlarda Budama ve Terbiye
DİKİM YILINDA BUDAMA

http://img227.imageshack.us/img227/5976/esekil9x8la.jpg
Şekil 9.1
Dalsız bir fidan dikilmiş ise aşı noktasından 70 cm veya yerden 85-90 cm’den iyi bir göz üzerinden kesim yapılır. 1-2 dallı fidan dikilmiş ise dallar kesilerek fidan tek kamçı haline getirilir ve yukarı da izah edildiği şekilde kesilir.

http://img227.imageshack.us/img227/6605/esekil9y5au.jpg
Şekil 9.2.
Gözler 1-2 cm sürünce en tepedeki iki göz (lider olması için) bırakılır. Diğer 3.4.5 ve 6. göz koparılır. Böylece koparılan gözlerin altındaki diğer gözlerden geniş açılı dallar elde edilir.

http://img69.imageshack.us/img69/1251/ksekil55xb.jpg
Şekil-10.
İlk 50-60 cm de oluşan dal grubundaki sürgünler 10-15 cm boya geldiklerinde değişik istikametlere yönelmiş en az 3-4 dal mandalla geniş açılı olacak şekilde yatırılır. Bu sayede dal üzerinde erken meyve oluşumu temin edilmiş olur.

http://img69.imageshack.us/img69/3460/esekil112je.jpg Şekil -11. Lider olması için bırakılan gözlerden çıkan sürgünler 15-20 cm olunca dik ve güçlü gelişen biri lider olur, diğer sürgün kesilir. Böylece liderden 10-15 cm uzakta değişik yönlerde geniş açı ile çıkan 5 ila 7 dal elde edilir. Gelişen fidanda en az 3 dal olmalı. Granny Smith, Gala, Jonagold, Fuji gibi çeşitlerde 6-7 dal olabilir. Dallanma yerden en az 50-60 cm de başlamalı. 50 cm den aşağıdaki dallar kesilmeli.

NOT : Birinci yıl yaz boyunca, üst üste büyüyen, gelecek yıl çıkarılması gereken dallar çıkarılır.




İkinci Yıl Terbiye ve Budama

http://img69.imageshack.us/img69/3348/esekil128iy.jpgŞekil -12. Birinci yıl terbiye sonucunda en az 85 cm uzunluğunda büyümüş bir lider ve değişik yönlerde geniş açı ile çıkmış ortalama 40-60 cm uzunluğunda en az 3, ideali 5, kuvvetli büyüyen ağaçlarda 6-7 dalı olan bir ağaç elde edilmiş olacaktır (Şekil).

Lider en üstteki daldan 85 cm mesafeden birinci yılda olduğu gibi kesilir. Kesim yerinin altından 15-20 gün sonra süren sürgünler 2 cm olunca birinci yılda olduğu gibi kesilerek 2. kat dalları oluşturulur. 2. katta geniş açı ile çıkan 3-5 yeni dalımız olur. Bu dallar 1. yıldaki gibi kürdan, mandal veya iple bağlanarak güçlü büyümesi engellenir ve meyveye yatırılır. Şekil:

2. yıl sonunda 1. katta 5-6 ana dalı ve ana dallarda meyve gözleri oluşmuş. Bu kattan 70 cm yukarıda 3-5 ana dalı ve 2. kattan itibaren yaklaşık 80 cm büyümüş bir lider elde edilir. Böylece ağaç pramit şeklinde, çam ağacına benzer şekilde büyütülmüş olur.

Üçüncü Yıl Terbiye ve Budama
http://img227.imageshack.us/img227/8664/esekil134ni.jpgŞekil-13. Ağaç uyanmadan önce 2. kattaki en üstteki daldan 75 cm yukarıda bir göz üzerinden tepe kesimi yapılır. 1. ve 2. yılda olduğu gibi 3-4 göz kaldırılarak 3. kat oluşumu yapılır. Üst üste gelerek güneş ışığını engelleyen dallar kaldırılır. Gereğinden fazla uzayan dallar bir meyve gözünden veya yan daldan kısaltılır.




Dallı Dikilen Fidanda Budama

http://img227.imageshack.us/img227/4026/esekil148qs.jpgŞekil -14. Liderden, değişik yönlerde ve geniş açı ile çıkan asgari 3, ideali 5, kuvvetli gelişen çeşitlerde 6-7 dalı olan bir fidan dikilmiş ise; yere 50-60 cm den yakın olan dallar ve dik dallar kesilerek fidan dikilir. Dikim çiçek açmaya çok yakın dikilmiş ise dal uzunluğunun yarısı kesilir. Fidan erken dönemde dikilmiş ise dal uzunluğunun 1/3 kesilerek dal kısaltılır. Lider dalın kesimi ise, en üst daldan 30 cm yukarıdan bir gözden kesilir. Kesimden sonra lider üzerinde çıkan sürgünler 1. katta 5-6 dal var ise kaldırılır. 3 dal varsa 2-3 sürgün dal olması amacı ile bırakılarak dal sayısı artırılır. Lider yaz boyunca büyümeye devam ederken liderden çıkan yan dallar geniş açı ile büyütülerek 2. kat dalları oluşturulur. Budama ve terbiye 2.3. yılda olduğu gibi devam edilir.


M106 Anacı Üzerinde Redchief Gibi Büyüyen Ağaçlarda Terbiye ve Budama
Redchief gibi zayıf ( spur ) büyüyen çeşitlerde terbiye ve budama kuvvetli gelişen çeşitlerden aşağıda sayılan nedenlerden dolayı farklıdır.

Spur gelişen çeşitlerin büyüme özellikleri;

- Fazla dal vermez ve dallar lidere rakip olarak dik gelişir.

- Meyve gözleri dallar üzerinde spurlar da bol miktarda oluşur.

- Meyve gözleri bol miktarda olduğu ve erken yaşlarda bol meyve verdiğinden sürgün gelişimi az olur.

Birinci Yıl Terbiye ve Budama

http://img227.imageshack.us/img227/8089/esekil157yj.jpgŞekil -15. Lider aşı noktasından 60 cm den veya yerden 75-80 cm den kesilir. Kesim noktasının altındaki 1. ve 2. göz lider olması amacı ile bırakılır. Diğer 3, 4, 5 ve 6. Gözler kaldırılır. Kaldırılan bu gözlerin altında gelişen sürgünler 45 O açı ile büyütülür. Yere 40 cm den aşağıda olan sürgünler temizlenir. . Böylece ana daldaki yan dallarında geniş açı ile büyümesi sağlanmış olur. Birinci yıl sonunda asgari 3-5 dalı olan ve dalları 45 derecelik açı ile büyümüş bir ağaç yapısı elde edilmiş olur.

İkinci Yıl Terbiye ve Budama
http://img98.imageshack.us/img98/6012/esekil160ww.jpgŞekil-16. Birinci yıl 45 O açı ile büyüyen dalların uzunluğunun 1/3 ü alt bir gözden kesilir. Kesim yerindeki gözden sonraki 2 göz kaldırılır. Böylece ana daldaki yan dallarında geniş açı ile büyümesi sağlanmış olur. İkinci yıl lider, 1. Kattan 80 cm yukarıdaki bir göz üzerinden kesilir. Bitişik gözler daha önce izah edildiği şekilde kaldırılma işlemine tabi tutulur.



http://img227.imageshack.us/img227/3019/esekil178ka.jpgŞekil-17. Spur gelişen çeşitlerde en önemli konu yıllık gelişen sürgün uzunluğunun 1/3 ünün kesilmesi ve dalların 45-60 O lik açı ile büyütülmesidir. Böylece; gözlerin bir kısmı atılarak iri ve kaliteli, güneş ışığının ağacın iç ve alt kısmına girmesi sağlanarak ta çok renkli ve kaliteli meyve alınmış olur.


Elmalarda Russet (Pas) Hastalığı
Elmalarda meyve dış yüzeyinin bir ağ gibi kabuk bağlaması şeklinde görülen anormalliğe “Russet” adı verilmektedir. Bu anormallik : meyvenin yüksek nem,yağmur,çiğ,don gibi bazı çevre koşullarından; epidermal hücrelerin anormal büyümesinden ; kimyasal maddelerin kötü etkisinden ;düzensiz beslenmeden ya da Pseudomonas cinsine ait bazı bakterilerden kaynaklanmaktadır.

Bilindiği üzere tüm bitkilerde hastalık denildiğinde ‘ hayat olayları seyrinin normalden uzaklaşması ‘ anlaşılır. Hastalıkların nedenleri ise önce iki ana gruba ayrılır : a) Canlı etmenler , b) Cansız etkenler . Russet hastalığı yukarıda belirtildiği gibi daha çok cansız etkenlerden kaynaklanmaktadır. Türkçe’de “pas hastalığı” olarak da isimlendirilen “Russet” hastalığının çeşitli fungal patojenlerden ileri gelen pas hastalığı ile ilgisi yoktur.

Meyve, çiçeklenme ile taç yaprakların dökülmesinden 30 gün sonraki süre arasında daha duyarlı olmaktadır. Bu süre, meyvedeki kütiküla tabakasının gözle görülür gelişmesi ile çakışmaktadır. Çiçeklenme sırasında ya da çiçeklenmeden hemen sonra meyve kütikülası fiziksel olarak zarar görürse yahut da epidermel hücreler çok hızlı bölünürse (fizyolojik russet) kütikülanın kırılması vukubulur ve aktif kabuk kambiyumu alt epidermel bölgede oluşmaya başlar ve böylece kabuk teşekkül eder.Bu oluşumdan sonra , kabuk hücreleri dışa dökülür ve sonunda meyvenin o bölgesinde esas koruyucu tabaka halini alır.

Russet’e duyarlılık meyve çeşitlerine göre değişmektedir.Belirli bazı armut çeşitlerinde (örn.: Beurre Bosc) ve elma çeşitlerinde (örn.:Golden Russet) tam russet (pas) oluşumu bazan normal bir özellik olarak değerlendirilmektedir. Aslında russet oluşumu istenmeyen bir durumdur.Golden Delicious ve Cox’s Orange Pippin elma çeşitleri bu istenmeyen russet oluşumuna meyillidir. Golden Delicious elma çeşitlerinin bazı bireyleri duyarlılık yönünden farklılıklar göstermektedir: spur tipler genellikle diğer alışılagelmiş tiplerden daha duyarlı olmaktadır.Jonathan ve Northern Spy gibi bazı çeşitlerde russet oluşumu gövde çukurluklarında olmaktadır. Çiçeklenme sırasındaki don, russet oluşumunu teşvik etmektedir. İlaçlamalardan dolayı oluşan russet , elmanın ilaçlanan yüzeyinde görülmektedir.Oysa fizyolojik russet meyvenin tüm yüzeyinde düzgün (uniform) bir dağılım gösterir.

Russet genellikle birçok etkenden kaynaklanır ve bu nedenle mücadelesi zordur.Hava kökenli ya da fizyolojik russet(çiçeklenmenin 30 günlük süresi içinde başlayan) ; yüksek nem,yağmur, ya da çiğden kaynaklanan ;yüksek sıcaklıktan ya da beslenme düzensizliğinden (yüksek azottan) ; yakıcı ilaçlamalardan ileri gelen russet, bu hastalığın başlıca şekillerini oluşturmaktadır.

Russet hastalığı ile mücadelede : yeni bahçe tesis ederken genetik olarak dayanıklı çeşitlerin seçimi ; hastalığı teşvik eden ilaçlamalardan sakınılması ( ıslanabilir toz –WP-formülasyonlar emülsiyon konsantre-EC-‘lerden daha emniyetlidir ) ; ağaçların dengeli beslenmesine dikkat edilmesi (yüksek azottan sakınılması , yeterli fosfor verilmesi) ; budamanın tam olarak yapılması ; russet oluşumuna uygun hava koşullarında (yavaş kuruma durumlarında,yüksek nemde ve sıcaklığı 32 C ‘den büyük olduğu zaman ) ilaçlamaların yapılmaması gerekmektedir. Giberellik asit (hormon) uygulamaları bazı meyve çeşitlerinde russet oluşumunu azaltmıştır.

aydolum
16-03-2006, 18:41
burda da bodur elma yetiştiriciliğiyle ilgili proje var ilgilenenlere sunulur
buyrun (http://www.hemenpaylas.com/download/280107/BODUR_ELMA_SRAP_guncel.rar.html)

malina
16-03-2006, 19:06
Çok çoook teşekkürler:)

Kaynak eklemenizi de rica edebilir miyim?

aydolum
16-03-2006, 19:16
kaynak mı şimdi kaynak dersen kaynak net isim veremem bunları o kadar farklı yerlerden derlenip toparlandı ki tamamen bir paçal yani

mustkara
06-04-2006, 13:37
Bodur elmalara sulama hakkında detaylı şekilde bilgi yok sanırım tek bildiğim çicek ve meyve döneminde sulama yapılmaması. Bu konu hakkında bana detaylı bir açıklama yapabilirmisiniz. Damlama sistemi kullanıyorum şuan 150 ağacım var. İşin tekniğini öğrendikden sonra 5000 üzerinde ağaç dikmeyi düşünüyorum.
Teşekkürler

Mine Pakkaner
06-04-2006, 20:09
M9 anaçlı bir elma bahçesinde dikim yılından itibaren aylara göre verilmesi gereken su miktarları.Bu miktarlar her bölgeye göre ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Bu tablo size genel bir fikir verir umarım.

1034

Elmada sulama için aşağıdaki tablo da aklınızda olsun.

1033

aydolum
07-04-2006, 09:27
mine hanım öncelikle verdiğiniz bu bilgiler için teşekkür ederim tablo biraz kafamı karıştırdı
http://img59.imageshack.us/img59/8895/elmadamlasulama3qh.jpg
bu tablodaki 1-3-5-7 sayıları neyi ifade ediyor

Mine Pakkaner
07-04-2006, 12:13
1- 3- 5- 7 Fidanın yaşı, dikimden itibren geçen yıllar.

mustkara
07-04-2006, 13:43
Mine hanım teşekkürler yanlız bir sorum daha olacak size konya için değerlerde büyük bir sapma söz konusumu.
Bodur elmacılıkla ilgili güvenilir kaynakları nerden bulabilirim
Teşekkür ettim tekrar

Mine Pakkaner
07-04-2006, 19:31
Ağaçlara verilecek su miktarını saptamak için aslında sadece ili, bitkinin su tüketim miktarını bilmek de yeterli değil.Bunların hepsi sadece genel bir fikir verir size. Konu derinleştikçe sulama, gübreleme, bakım konularının ne kadar teknik ve ağaçlarınız açısından hayati olduğunu göreceksiniz.

Toprağınızın yapısından, su tutma kapasitesinden başka,toprağınızdan olan buharlaşmayı da,bitkinin terleme ile kaybettiği suyu da bilmek durumundasınız. Buna biz evapotranspirasyon deriz. Basit olarak toprak tansiyometrelerini veya buharlaşma kaplarını (pan) su ihtiyacı belirlemek için kullanabilirsiniz. Ticari yetiştiricilik yaptığınız için en yakın ziraat teşkilatına örneğin tarım il müdürlüğü bahçe bitkileri şubesine başvurunuz. Meslektaşlarım sizi hem bodur elmacılık, hem de bölgenizdeki en uygun su miktarları konusunda detaylı bilgilendireceklerdir. Bu arada bodur meyve yetiştiriciliği şu anda çok gündemde olduğu için özel sektördeki pek çok fidan yetiştiricisi firmanın sitelerinden de bilgi alabilirsiniz. İnternette de özellikle yabancı sitelerde bodur elma ile ilgili inanılmaz bilgi var.

Toprak tansiyometresi
1052

Tansiyometre ile ölçüm
1053

Buharlaşma kabı pan
1051

rangecook
20-10-2006, 07:52
Bodur ağaçları sevmiyorum. Ne ağaca benziyor, ne ota, ne gölgesi var nede dalı, aralıkta ek mayısta meyve al, büyük ağaç gibi yetiştiğini izleyemezsin, dalına tırmanamazsın. Ticari amaçla yetiştiriliyor, TÜP BEBEK GİBİ

Sebahattin
22-10-2006, 22:57
Ama ekonomi tanrısı onu seviyor
:))

mehmetacar17
10-01-2007, 18:40
Sayın moderator,

Sİze bu konuda bir sorum olacak.Geçen kış diktiğim bodur elma bahçem var 12 dekar. Bu sıralarda şekil budaması yapmaktayım. Bıraktığım meyve dallarınının maksimum 10 -15 cm. olanlarını (incelerse eğer) kürdanla açtıtrıyorum. Kürdanların uçlarının ağaca batması herhangi bir zarar verir mi? YA da bir başka deyişle meyve dallarını açmak için ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...:p

aydolum
11-01-2007, 16:05
bunlar için bir çok malzemeden imal edilen edilen dal ayırma aparatları var onları kullanmanı tavsiye ederim

burda bir örneği var (http://www.alarafidan.com.tr/magaza/index.php?target=products&product_id=1731)

mehmetacar17
12-01-2007, 07:30
AYdolum,
Teşekkürler cevabın için. Sİte bakımda olduğu için verdiği linki açamadım fakat açıldığı vakit ivedilikle inceleiyeceğim. SAğol...

Sebahattin
12-01-2007, 10:25
Sayın moderator,

Sİze bu konuda bir sorum olacak.Geçen kış diktiğim bodur elma bahçem var 12 dekar. Bu sıralarda şekil budaması yapmaktayım. Bıraktığım meyve dallarınının maksimum 10 -15 cm. olanlarını (incelerse eğer) kürdanla açtıtrıyorum. Kürdanların uçlarının ağaca batması herhangi bir zarar verir mi? YA da bir başka deyişle meyve dallarını açmak için ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...:p
Dalları açmak için mandal kullanabilirsiniz. Bu iş için piyasada satılan ahşap ya da plastikten yapılmış çamaşır mandalları kullanılabilir. 10-15 cmlik ince dallar için bunları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağaçlarda bu iş için kullanılmak üzere yapılmış özel mandallar da sanırım üretiliyor.

Mine Pakkaner
12-01-2007, 18:31
Sayın moderator,

Sİze bu konuda bir sorum olacak.Geçen kış diktiğim bodur elma bahçem var 12 dekar. Bu sıralarda şekil budaması yapmaktayım. Bıraktığım meyve dallarınının maksimum 10 -15 cm. olanlarını (incelerse eğer) kürdanla açtıtrıyorum. Kürdanların uçlarının ağaca batması herhangi bir zarar verir mi? YA da bir başka deyişle meyve dallarını açmak için ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...:p

Mehmetacar17 aramıza hoşgeldiniz. Kürdan kullanırsanız hem dayanıklı olmaz, hem de kabuğu zedeleyip enfeksiyon riskini arttırırsınız. Aydolum'un ve Sebahattin Bey'in bahsettiği dal ayırma aparatları ve dala takılması şu şekilde;

65156516

flyakan
14-01-2007, 19:34
ayrıca elma dallarına asacağınız küçük poşet içine doldurduğunuz taşlarla dalları ayırabilirsiniz.ama illaki aparat almak istiyorum derseniz size bir site adı verebilirim.

mehmetacar17
14-01-2007, 23:13
SEvgili arkadaşlar,
Ben de sizlerin arasına katıldığım için çok mutluyum. Cevaplarınız için çok teşekkürler.
"Flyakan" aparat için verebileceğin websitesinin adını yollarmısın? Şimdiden teşekkürler...

turunç
15-01-2007, 01:20
Bence aparatla uğraşmayın, dalları kırmayacak şekilde ipin bir ucunu dala diğer ucunu taşa bağlayın. Özellikle tavsiye ederim.

Stajımın bir kısmını pozantı araştırma tesislerinde yapmıştım. O zaman, konunun Türkiye' de sayılı uzmanlarından, Küden isimli bir elma çeşidi de geliştirmiş ve şimdi Prof. olan Ali hocamızın çalışmasını gördüm, uyguladım ve sonuçlarını kaydettim. Analizlerini yaptım. Bu durumda önerim taş bağlayarak dalları aşağı eğmenizdir.

Bilmeyen ve merak eden arkadaşlar için kısaca neden böyle yaptığımızı anlatayım. Elmanın daha fazla meyve vermesi ve kaliteli elmaları daha kısa sürede yetiştirmesi amacıyla dallarla gövdenin arası açılarak, dalların güneşten daha fazla faydalanması sağlanır. Ayrıca bu eğme işlemiyle dalda oluşan fizyoloji; köklerden dallara daha fazla besinin gitmesini sağlar. Böylece meyvede şeker oranı arttırılır. Ayrıca dalların eğilmesiyle, dallar arası açılarak; iç kısımlarda daha fazla hava akımı sağlanır ki; bu hastalıklardan korunmak için güzel bir önlemdir.

Koca arazideki sayısız ağaca taş bağlarken; bu nasıl bir iş, buraya taş bağlamaya mı geldik diyen gençlik hallerimiz aklıma geldi:)

Mine Pakkaner
15-01-2007, 02:41
Bu aparatlar çok genç ve taze sürgünleri yönlendirmek için kullanılır. Dalları yönlendirmede ise taş dolu torbalar kullanılır. Ekte bir kapama kiraz bahçesinde yaptığımız uygulamayı görmektesiniz.

6585

mehmetacar17
15-01-2007, 10:13
SEvgili arkadaşlar,

Verdiğiniz cevaplar için hepinize çok teşekkür ederim. Benimde aslında en çok aklıma yatan taşdolu torbalar yahut bir ağırlık bağlamaktı. Bu konuda beni aydınlattığınız için çok teşekkürler.

flyakan
15-01-2007, 20:27
Merhabalar istediğiniz aparatı bu verdiğim site adresinden temin edebilirsiniz.Herkese kolay gelsin.www.alarafidan.com.tr

Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU
18-03-2007, 13:47
Sayın arkadaşlar geçen sene bodur elma fidanı aldım, bana satan kişi öyle söyledi ama hiç birisi bodur elma çıkmadı bodur elmayı nasıl tanırız.Teşekkür ederim.

ÇeteÇakal
18-03-2007, 14:56
Kasım bey bodur elma olmadığını nereden anladınız? Daha bir yıl olmuş...

Sebahattin
18-03-2007, 17:35
Elmada bodurluğu sağlayan çeşit değil, altındaki anaçtır.
Eğer tam bodur diye size verdilerse; Bunun anacı Türkiye'de piyasada yaygın olarak bulunan M 9'dur zayıf bir ihtimal de M 26 olmasıdır.

-M 9'u dikmeden önce fidanlarındaki saçak köklerinin sıklığından ve anacın boğumlarının sık oluşundan anlayabilirsiniz. Eğer dikenli bir yapısı var ise M 26 olabilir.

-Bodur diye size yarı bodur MM 106 üzerine aşılı fidan vermiş olabilirler.

- 1. yılda çöğür anaçlar ve klon anaçların büyümesinden ne olduğuna karar vermek güçtür. İkinci yılda tam bodurlarda çiçeklenme ve meyve tutumu olabilir.

-Büyüme kontrolü sağlayan anaçlar üzerine aşılı fidanlar dikilirken aşı bölgesi toprağın üzerinde kalmalıdır. Aksi takdirde üzerine aşılı çeşit köklenecek ve anacın büyüme kontrolü özelliği gerçekleşemeyecektir.

- Ayrıca fidanları güvenilir kaynaklardan almalısınız. ''İsmine Doğruluk'' fidancılıkta önemli bir kavramdır.

Acaba sizde hangi durum gerçekleşti?

Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU
19-03-2007, 19:48
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bahssettikleriniz içinden köklerin sıklığı aldığım fidanlardan birkaç tanesinde vardı demek ki bunlar bodur elmadır diyorum.

orman adamı
13-05-2007, 14:34
sevgili Kasım Yücel bey.almış olduğun elma fidanları eğer bodur değilse,bunlar budama terbiyesi yöntemiyle,bodur gibi yetiştirebilirsin.tabii M9 **** M26 gibi olmaz.ama ürün normal elma ağacından,daha az olur, az olur ama daha kaliteli bir ürün alırsın.Bu benim fikrim.yinede ustalarım daha iyi bilir.ben kendi bahçemde Waşington portakalı ve şeftali ağacına bu yöntemi uyguladım gayet memnunum. Elma içi aşağıda gösterilen şekil budamasını yapabilirsin

Mine Pakkaner
13-05-2007, 22:30
Bu çizdiğiniz tarz meyve ağaçlarında uygulanmaz. Çünkü dallar yere paralel uzanıyor. Bu açıyla aslında hiçbir meyve ağacı budanmaz. Bu dal meyve yükü taşıyamaz ve kırılır. Dal ile gövde arasında bırakılan açının 60 derece olması idealdir. Ne dar açı, ne de sizin çizdiğiniz gibi geniş açılar uygundur. Dar açılı dallarda da çektirilerek açı genişletilir.

Elma için şu şekli uygulayınız.


http://www.gardenaction.co.uk/images/apple_prune_2.gif http://www.gardenaction.co.uk/images/apple_prune_3.gif http://www.gardenaction.co.uk/images/apple_prune_4.gif

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1053 başlığı bu konuda tüm üyelere faydalı olacaktır.

Ağaca tepeden baktığınızda dallar Mercedes arması gibi farklı yönlere eşit ve dengeli olarak yayılmalı, birbirinin ışıklanması engellememelidir. Bu konuda çok güzel bir slayt gösterisi linki ekliyorum. Konuyu merak edenler mutlaka incelemeli.

http://resources.cas.psu.edu/TFPG/pruning/slide1.htm

orman adamı
14-05-2007, 11:31
Mine hanım benim tarifimde herhalde eksiklik var,resimdeki budama sekli tel gerilerek gerçekleştiriliyor,yükü teller taşıyor,2 m arayla bağ gibi bu sistemi gördüm,tabiiki sizin göstermiş olduğunuz şekil en doğrusu.

ihim
17-06-2007, 21:41
*** ben buraya yeni uye oldum bodur elma bahcesi yapmayi dusunuyorum(5 donum)bir fikir sahibi olmak icin elinizde bir projeniz varsa benimle paylasirmisiniz tesekkurler

Hasan Lalezar
28-06-2007, 22:08
Merhaba bahçede sadece bir adet bodur elma var. Bu sene ilk senesi ve özellikle yaprak uçlarında ,yaprakları kıvıracak kadar böcek var. İlaçlamayı çok sevmiyorum ağaçları ama çaresiz bıraktılar bu sefer . Kayısı bile bu kadar böcek yapmıyordu. Nasıl çözebilirim acaba?

farukx123
30-06-2007, 17:06
bu sene yeni ektik bodur elma. ama ben 15 günde bir suluyorum acaba ne kadar sıklıkla sulanmalı ve ne kadar su almalı bilgilendirirseniz sevinirim.
selamlar

Özgür Çağatay
24-07-2007, 00:26
*** ben buraya yeni uye oldum bodur elma bahcesi yapmayi dusunuyorum(5 donum)bir fikir sahibi olmak icin elinizde bir projeniz varsa benimle paylasirmisiniz tesekkurler

projelendirme ve çeşit seçimi hakkıında size yardımcı olabilirim. 0 532 671 55 21numaralı telefondan veya ozgur_cagatay@hotmail.com adresinden irtibat kurarsanız ihtiyacınıza cevap verebilirim. görüşmek üzere

Özgür Çağatay
24-07-2007, 00:34
bu sene yeni ektik bodur elma. ama ben 15 günde bir suluyorum acaba ne kadar sıklıkla sulanmalı ve ne kadar su almalı bilgilendirirseniz sevinirim.
selamlar

sadece bodur anaçlı meyvelerde değil diğer bütün meyve türlerinde sulamayı bitkinin ihtiyacna göre yapmanız gerekmektedir. yapraklar ve uç sürgünler,n solgunluk durumuna göre bitkinin susuzluğunu rahatlıkla gözlemleyebilir hatta bitki dip kısmındaki toprağın kuruluğu ve nemliliğinden bitkinin su ihtiyacının olup olmadığını anlayabilirsiniz. bitkilerde 5 gün 10 gün veya 15 gün gibi aralıklarla sulama yapmaktayım veya yapmalımıyım gibi genellemeye gidilmemesi gerekmektedir. çünkü bitkinin su ihtiyacı toprak yapısı hava sıcaklığı ve havanın nem kapasitesine göre değişiklikler göstermektedir. eğer toprak yapınız hakkında bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olabilirim. siz yinede yapraklardaki solgunluk ve bitkinin dip kısmındaki kuruluk ve nemlilik durumuna göre sulama yaparsanız ağaçlarınız için daha faydalı olacaktır.

Salinta
24-07-2007, 12:42
Merhaba arkadaşlar, geçen gün bir mail aldım, maili olduğu gibi kopyalayıp gönderiyorum. Ziraat mühendisiyim ama tarla bitkileri bölümü olduğum için bu konu hakkında kesin birşey söylemeden size danışmak istedim.

İyi günler;

Sormak istediğim soruyu uzatmadan direkt olarak soracağım; ancak siz ne kadar detaylı cevap verirseniz sevinirim.
Biz bodur meyvecilik üzerine yatırım yapmayı planlıyorduk. Başlangıç olarak Konya yeniçumra da 15 dönümlük bir yer baktık ve burada üretime başlayacaktık. Ancak değişen iklim koşulları bize bazı konularda bir kez daha düşünmemiz gerektiğini işaret etti. Dünya üzerinde değişen iklim koşulları yani küresel ısınma ve bu olayın türevi olan olaylar sanki yer seçimimizde biraz daha düşünmemiz gerektiğini gösterdi. Konya Çumra bu yıl 50 derecenin üzerinde sıcaklıkları gördü ve sanırım bir elma bahçesi bu sıcaklıklara dayanamaz. Dayansa da vereceği ürünün kalitesi düşer. Halbuki Konya Türkiyer17;nin en verimli bahçesi olarak gözükür. Biz de bu düşünceden yola çıkarak Konyar17;yı seçmiştik. (Aslında şu da var: elma için sanırım çok verimli bir toprak gerekmiyor (gerçi bu en iyi toprak analizinden sonra belli olacaktır). Biz de elimizdeki paranın çoğunu toprağa yatırmak istemiyoruz.( yani amacımıza ekonomik yoldan ulaşmak istiyor fuzuli, keyfekeder, beyhude harcamalardan kaçınmak istiyoruz)) Şunu da biliyoruz ki toprak seçimi yanlış olduktan sonra istediğiniz kadar geri kalan ihtiyaçları (telli terbiye, soğuk hava deposu, sulama sistemleri v.s. ) son teknoloji ve en pahalıya yapın ürün elde edemezsiniz ve sonradan değiştirme imkanınız yoktur. Bu sebepten ötürü yatırımda en kritik husus toprak seçimi ve üretime başladıktan sonra geri dönüşü yok.

Elma meyvesinin yıllık 1000 saat 0 derecenin altında bir sıcaklığa ihtiyacı olduğu biliyoruz. Yılardır üretim yapılan yerler ve artık Türkiye üzerinde kanıksanmış alanlar gittikçe üretim için uygun olmayan yerler halini almakta ve yeni seçilecek yerlerin neresi olacağı ise muğlak bir durum olarak kalmaktadır. İşte değişen bu iklim koşuları, buna bağlı olarak toprak değerleri ve mikro koşullar değerlendirildiğinde, küresel ısınmanın Türkiyer17;yi ne kadar etkilediği göz önüne alındığında ve iklim kuşaklarındaki değişiklikler, su durumu ve meyve gereksinimlerini göz önüne aldığımız zaman seçilecek arazi Türkiyer17;den neresi olmalıdır?
Nereler veya hangi özellikteki araziler bunun için uygundur.
Şu an bahçe kurmuş ama değişen iklim koşullarından dolayı zarara uğrayan bir üretici olmak istemiyoruz ve küresel ısınmanın bizi nasıl arazi kesimlerine zorladığı görmek yani tabir caiz se bizi bekleyen tehlikeleri ve geleceği öngörmek istiyoruz. Bize yarımcı olursanız seviniriz.
Şimdiden teşekkür ederiz.

sen79
24-07-2007, 17:12
meyvecilikte her zaman yamaç araziler taban arazilerden kat ve kat avantajlıdır.hem taban suyu yüksekliği derdin den kurtulursunuz (taban suları yamaç arazilerde enine hareket gösterir taban araziler de ise yükselir ve bu fark edilemez ise büyük risk tir )hemde en önemlisi ilkbahar ve sonbahar erken ve geç donlarından ki bu donlar meyveciliğin en büyük sorunudur en az derecede etkilenirsiniz yamaç arazilerin taban arazilere oranla daha ucuz olduğunu da düşünürsek durum daha da netleşir tabii bahçe tesisi ve sulaması taban arazi kadar kolay olmaz ama tamamlandıktan sonra her şeye değer sulamada ise kuraklığı da göz önüne alarak damlama sulama en iyi çözümdür ki ağaç sudan daha cok faydalanır....

Salinta
24-07-2007, 19:30
Yer olarak bir tavsiyeniz var mı??

erfeser
30-07-2007, 00:59
Arkadaşlar, aranızda bodur meyvecilik yapan varsa dekar başına ne kadar ürün aldığını yazailir mi? İnternetten edindiğim bilgilerde 6-8 ton/da arasında ya da buna yakın değerler olduğu bilgisi var. Bu doğru mu? Bodur elma bahçasi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.
Bir de pazarlaması kolay elma çeşidi hangisidir? Hangi çeşidi tavsiye edersiniz?
Ayrıca elmanın pek para etmediğini duydum bu doğru mu?
Selametle.

SAĞLIKÇI
08-08-2007, 10:23
Arkadaşlar bodur elma ekmeyi düşünüyorum ama ekimi ve bakımı hakkında sadece atadan dededen kalma bilgilerim var bilimsel olarak yetiştiricilik konusunda bilgi almak istiyorum çünkü; bu işi ticari amaçla yapacagım zarar etmek istemiyorum

Selahattin Yılmaz
08-08-2007, 10:37
Bu başlığa göz atın. Bilgileri bulacaksınız. Ayrıca forumumuzu hafife almayın ve imzamdaki forum kullanım klavuzunu okuyun işinize yarar çok bilgi bulacaksınız. özelliklede kendinizi tanıtın ki (Üyelerin kendini tanıttığı başlıkta) sizi tanıyalım tanıdığımız size daha fazla yardımcı olalım.

osmanhoca
02-10-2007, 09:51
anladığım kadar ile Bodur elma yetiştiriciliğinde en büyük sorunlardan biri gün yanığı oluşması gün yanığı olmayan bodur elma cinsi var mı ? ekonomik değeri nedir?

fidanahsap
07-11-2007, 08:33
selam özgür bey ben kayseriden müh. salih elma ve cevız hakkında bilig verecektınız ekonomık ve bu mevsımde dıkım şartları hakkında saygılarımla 05334325343 cep tel

mehtap051
07-11-2007, 10:49
Bodur elma Niğde de çok dikiliyor.Hatta İtalyanların bir bahçesi bile var.Sanırım onlardan sonra çoğaldı Niğde'de.Babamlarda bu seni bahçeye dikmeiyi düşünüyorlar.

menduh
01-12-2007, 09:40
çok teşekkürler
çok faydalı olmuş..

hakuna matata
17-12-2007, 13:29
Gönen de bulunan arazimde kapama elma bahçesi kurmayı düşünüyorum. Arzide eğim yer yer %40-%45 dereceyi bulduğu için bodur değil yarı bodur anaçlı ağaçları kullanmamı tavsiye etiler. eğimli arazilerde yarı bodur anaçlı fidanların kök yapılarının daha sağlam olacağından tutunmaları kolay olur diyorlar. Bu konuda bilgisi olan birisi var ise tavsiyelerini duymak isterim.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.

ÇeteÇakal
17-12-2007, 20:23
Gönende bulunan eğimli arazinizde su mevcutmudur acaba. Su çok önemlidir.
MM106(yarı bodur) un kök sistemi M9 (bodur) un kök sisteminden daha kuvvetlidir. Ancak M9 kökleri yüzlek olduğu için direk sistemine ihtiyaç duyar. Direk sistemi kuracaksanız pek sorun olmayacaktır.

selim_50
18-12-2007, 15:44
Gönen de bulunan arazimde kapama elma bahçesi kurmayı düşünüyorum. Arzide eğim yer yer %40-%45 dereceyi bulduğu için bodur değil yarı bodur anaçlı ağaçları kullanmamı tavsiye etiler. eğimli arazilerde yarı bodur anaçlı fidanların kök yapılarının daha sağlam olacağından tutunmaları kolay olur diyorlar. Bu konuda bilgisi olan birisi var ise tavsiyelerini duymak isterim.
merhaba
tam bodur veya bodur elma bahçesi kuracaksan, telle terbiye sistemi gerekeceğinden ve sulamayıda mecburen damla sulama şeklinde yapacağından dolayı kurulum maliyetleri yüksektir.
yarı bodur anaçlı elma bahçelerinde, hem telli terbiye sistemine gerek yoktur, tel çekmediğin içinde arazinin sürülmesi ve çapalanması daha kolay olacaktır,
(dezavantajı: bodur elma da aynı yıl veya sonraki yılda ürün alırsın, yarı bodur elmada üç yıl sonra düzenli elma alabilirsin)

selim_50
18-12-2007, 16:00
arkadaşlar geçen yıl diktiğim 50 adet bodur elma ağacım var, çiçek açtıkları zaman eğer fotoğraf göndermeyi becerebilirsem sinle paylaşmak isterim

necoezgi
03-01-2008, 09:24
yarı bodur grand smith dikmeyi düşünüyorum ama dölleyicilerini tam olarak bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim iyi calışmalar.

ÇeteÇakal
03-01-2008, 11:05
Geçen yıl altı dekar granny simyth bende diktim. Ana dölleyici olarak mondial gala kullandım. Aralarda ara dölleyici olarak only red one çeşidini kullandım. Yani dölleyicileri biraz çeçitlendirdim.....

cafer uçar
01-02-2008, 00:43
25 dönüm üzerinde yr bdr elma dikmek istiyorum.prje,teknik yardım,vb.konularda fikirlerinizden faydalanmak istiyorum.

cafer uçar
03-02-2008, 19:49
Van da 25 dönüm arazi üzerine yarı bodur elma yetiştiriciliği yapmak istiyorum.ticari amaçlı düşünmüyorum,teknik konularda beni aydınlatırsanız mutlu olurum.

aydolum
04-02-2008, 12:04
yarı bodur grand smith dikmeyi düşünüyorum ama dölleyicilerini tam olarak bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim iyi calışmalar.

Sayın necoezgi; yazdığınız mesajı bugün fark ettim cevap yazıyorum ama umarım geç kalmamışımdır.

Golden grbundan tüm çeşitler (Golden Klon A, Golden Klon B) gransmith dölleyicidir. yanlız bildiğim kadarıyla gransmithlerde yarı bodur yok ama tam bodur var.

aydolum
04-02-2008, 12:06
Van da 25 dönüm arazi üzerine yarı bodur elma yetiştiriciliği yapmak istiyorum.ticari amaçlı düşünmüyorum,teknik konularda beni aydınlatırsanız mutlu olurum.

cafer bey ilk sayfada zannımca yeterince teknik bilgi var bir okuyun yetersiz gelirse ben her konuda yardımcı olabilirim.

zakyel
11-02-2008, 19:54
arkadaşlar 4 dekar tam bodur elma bahçem var şu ana kadar ilaç kullanmadım organik yetiştiricilik konusunda bigisi olan arkadaşlardan katkılarını bekliyorum teşekürler.

aydolum
18-02-2008, 12:50
Sayın zakyel bukimyasal kullanmayacağınız anlamını taşımaz bazı hastalık ve zararlılardan korunmak için mutlaka kimyasalları kullanmanız gerekecektir.

necoezgi
21-02-2008, 08:20
teşekkür edrim
aydolum bey gec degil.iyi calışmalar.

supraxx
05-03-2008, 19:55
arkadaşlar bana bir konuda yardımı etmenizi istiyorum! arazilerimizde bodur elma yetiştirmek istiyoruz,ama kapsamlı bir bilgiyi nerde bulabilirim(sıcaklık,iklim şartları,su seviyesi,v.b konularda).yardımcı oalcak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...

Selahattin Yılmaz
05-03-2008, 20:34
Başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=951)iyice bir inceleyin. Nette (http://www.google.com.tr/search?q=bodur+elma+yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a) de iyice araştırp karar verdikten sonra Gaziantep Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ederek bu işin destekleme boyutunuda öğrenin, özellikle hangi çeşitlerin destekleme ve pazarlama sorunları olmadığını öğrenmeniz sizin açınızdan iyi olacaktır. Araştırıp karar verdikten sonra, fidan bulmak konusunda girişimlerinizi yapın, Isparta, Adana civarlarından. Eğer fidan bulmakta zorluk çekerseniz en son benle irtibata geçebilirsiniz yardımcı olmaya çalışırım.

MSaygin
05-03-2008, 20:46
merhaba,

Tarsus'ta Alara Fidancılık (http://www.alarafidan.com.tr/front-end/index_tr.php) var, onlardan yeterli desteği göreceğinizi tahmin ediyorum.Ben 2 hafta kadar önce Fuji elma almıştım.

Selamlar,

Mine Pakkaner
05-03-2008, 20:46
Bu arada yeni gelen arkadaşlar başlığına da bir uğrayın, bekleriz. :)

nnj24
23-03-2008, 00:31
Mine hanım
benim erzincanda 5 dönüm yarı bodur elma bahçem var 1 yıl oldu tesis edeli.Şimdi benim bir kaç sorum olacak size. Öncelikle diktiğim yarı bodur elma fidanlarını sıra üzeri 4m sıra arası 4.5 m ye diktim.Sizce bu aralıklar normalmi.Bu fidanların yarısı aldığımda budanmış fakat geri kalan diğer yarısı budanmış değildi şimdi ben dikim budaması yapmalımıyım.?
Yarı bodur ağaçlarda tam verim de ortalama ağaç başına verim kg olarak ne kadardır.?
Sulama sistemi olarak doğal akarsu yöntemi kullanıyorum.Bu doğrumu yoksa damlamamı yapmalıyım ki bu oldukça zor.Yinede yapmalımıyım.

Diğer bir sorum da şu; Yukarıda söz ettiğim bahçenin bitişiğinde 5.5 dönüm bir arazi daha aldım ve burada da elma bahçesi tesis etmek istiyorum fakat yarı **** tam bodur elma konusunda kararsız kaldım.Kaldı ki bizim burada henüz tam bodur elma bahçesi hiç görmedim acaba bizim buralar kışı çok sert yazı ise kurak ve sıcak geçen bölgeler olduğu içinmi tercih edilmiyor. Yoksa yeterince bilinmediği içinmi.Bu konuda tereddütüm var.
Ayrıca şayet tam bodur elma bahçesine karar verdiğimde telli terbiye sistemi için gerekli olan direk ve tel sistemini malzeme olarak nelerden kullanmalıyım ve direkler arası mesafe ne olmalı,ayrıca tel sistemi sadece sıra üzerimi yoksa parelel de çekmelimiyim.
Biraz uzun oldu özür dilerim ama gerçekten çok kararsız kaldım.Şimdiden değerli yardımlarınız için teşekkür ederim...

Gelendost
02-04-2008, 21:24
Merhaba bahçede sadece bir adet bodur elma var. Bu sene ilk senesi ve özellikle yaprak uçlarında ,yaprakları kıvıracak kadar böcek var. İlaçlamayı çok sevmiyorum ağaçları ama çaresiz bıraktılar bu sefer . Kayısı bile bu kadar böcek yapmıyordu. Nasıl çözebilirim acaba?

goldplan adında ucuz bi ilaç var ondan kullanırsan iyi gelir yeşil böcek ve bit için etkili kullanmak zorundasın

Gelendost
02-04-2008, 21:27
Mine hanım
benim erzincanda 5 dönüm yarı bodur elma bahçem var 1 yıl oldu tesis edeli.Şimdi benim bir kaç sorum olacak size. Öncelikle diktiğim yarı bodur elma fidanlarını sıra üzeri 4m sıra arası 4.5 m ye diktim.Sizce bu aralıklar normalmi.Bu fidanların yarısı aldığımda budanmış fakat geri kalan diğer yarısı budanmış değildi şimdi ben dikim budaması yapmalımıyım.?
Yarı bodur ağaçlarda tam verim de ortalama ağaç başına verim kg olarak ne kadardır.?
Sulama sistemi olarak doğal akarsu yöntemi kullanıyorum.Bu doğrumu yoksa damlamamı yapmalıyım ki bu oldukça zor.Yinede yapmalımıyım.

Diğer bir sorum da şu; Yukarıda söz ettiğim bahçenin bitişiğinde 5.5 dönüm bir arazi daha aldım ve burada da elma bahçesi tesis etmek istiyorum fakat yarı **** tam bodur elma konusunda kararsız kaldım.Kaldı ki bizim burada henüz tam bodur elma bahçesi hiç görmedim acaba bizim buralar kışı çok sert yazı ise kurak ve sıcak geçen bölgeler olduğu içinmi tercih edilmiyor. Yoksa yeterince bilinmediği içinmi.Bu konuda tereddütüm var.
Ayrıca şayet tam bodur elma bahçesine karar verdiğimde telli terbiye sistemi için gerekli olan direk ve tel sistemini malzeme olarak nelerden kullanmalıyım ve direkler arası mesafe ne olmalı,ayrıca tel sistemi sadece sıra üzerimi yoksa parelel de çekmelimiyim.
Biraz uzun oldu özür dilerim ama gerçekten çok kararsız kaldım.Şimdiden değerli yardımlarınız için teşekkür ederim...


s.a benim 300 adet yarı bodur agacım var toprğı süper gübreler ilaçlar tam olmasına rağmen 6 yaşında ama düzgün verim alınmadı normalide bu zaten sana ve herkese tavsiyem yarı bodur üzerine red chief **** scarlet spur dölleyici olarak golden reinders bu yıl 800 adet mm106 diktim araştırmalarım neticesinde 1 dekardan 6-8 ton arası ürün veriyor

Gelendost
02-04-2008, 21:30
Sayın necoezgi; yazdığınız mesajı bugün fark ettim cevap yazıyorum ama umarım geç kalmamışımdır.

Golden grbundan tüm çeşitler (Golden Klon A, Golden Klon B) gransmith dölleyicidir. yanlız bildiğim kadarıyla gransmithlerde yarı bodur yok ama tam bodur var.


granny smithlerde yarı bodur var mesela ben 106 üzerine diktim dölleyici olarak golden reinders var yeşil elmayı mümkünse çapraz dikim yapın **** aralara dikin malum küresel ısınma güneş yanıkları olusursa satış zor olur

sirkrey
08-04-2008, 19:16
sevgili gelendost arkadaşım sizin şu dikili olan tam verim alamadığınız yarı bodur ağaçlarınızın ceşidi nedir.ayrıca red chıef hakkında 6-8 diye yazmışsın ben zannetmiyorum bu kadar olacağını en verimli olanlarından yarı bodur granny smith bile 7,yaşında ağaç başı 60 kg verir. dekara 50 ağaçtan olsa olsa 3 ton olur
sevgili arkadaşlar
bilim admlarının grannny smith elma çeşidi hakkında ister tam bodur olsun ister yarı bodur olsun türkiye deki yüksek güneşlenme den dolayı bizim iklimimize uygun olmadığı hakkında görüşler vardır,yapılacak olan gölgelendirmelerde pek bir fayda sağlamayacaktır.ayrıca yarı bodur elma ağaçlarının boyları 4 metreyi çanak çapları 3,2 m yi bulmaktadır.

dtlevent
11-04-2008, 11:38
ben de elma ekmeyi düsünüyorum yetiştirici arkadaşlara sorum üretilen elmaların pazarlanması ben balıkesirde oturuyorum bölgemizde pek elma üreticisi yok yetiştirdiğim ürünleri pazarlamam sorun olurmu? birde önemli bir sorum daha ürünlerin fiyatı tabi türüne göre degişir ama toptanda ürünlerin kilogram diyatı ne kadar ?teşekkürler

Gelendost
13-04-2008, 02:55
cxemyon arkadaşım biz mm106 anaç üzerine red chief ,scarlet spur, golden reinders ve granny smith diktik 6 dekar alana 800 ağaç sığdı dikim aralığımız 4m*1.90m buda demek oluyorki dekara 130 ağaç 4 yaşında 1-2 kasa veriyor maksimum 5 kasa yani 125 kilo biz 4 kasadan hesaplayacak olursak dekara bizde 13 ton ürün elde ediyoruz bilmem anlatabildimmi

Gelendost
13-04-2008, 02:57
dtlevent pazarlamak bana kalırsa zor olur çevrende azda olsa başka üreticiler varsa belki sorun olmaz ben ısparta gelendostluyum yıllık ortalama 250 bin ton elma üretim kapasitemiz var buna rağmen elma buralarda ucuz gidiyor bu yıl 1 ytl ye satmak için uğraşıyoruz ama manavda markette 2.5 ytl yazık bu çiftçiye

dtlevent
14-04-2008, 15:48
teşekkürler konuyu biraz daha açmak adına bizim bir dönümde toplama ücreti hariç masrafımız ne olur? başlangıç olarak kaç dönum ekmeyi tavsiye edersiniz ? arazinin bir bölümüne elma bir bölümüne kiraz dikmek üretim acısından sakıncalımıdır elma yetiştiriciliğineyeni başlamayı düşünen birine tavsiyeleriniz varsa alabilirim

Selahattin Yılmaz
14-04-2008, 16:08
Geçen yıl bir hesap yapma şansım olmuştu, bodur olmayan normal 8 dk alana dikili 5 yaşında 280 adet elma ağacı için ilaçlama masrafı 3.500 YTL idi bu fiyata sadece ilacın satın alınması fiyatı dahil idi. Gübreleme, budama, ilaçlama vs masraflar dahil değil.

sirkrey
16-04-2008, 17:57
cxemyon arkadaşım biz mm106 anaç üzerine red chief ,scarlet spur, golden reinders ve granny smith diktik 6 dekar alana 800 ağaç sığdı dikim aralığımız 4m*1.90m buda demek oluyorki dekara 130 ağaç 4 yaşında 1-2 kasa veriyor maksimum 5 kasa yani 125 kilo biz 4 kasadan hesaplayacak olursak dekara bizde 13 ton ürün elde ediyoruz bilmem anlatabildimmi

gelendost arkadasım size uludag unuversitesinin 1996-2002 yılları arasında bursada yaptıgı arastırma sonuclarını verıyorum.dikim senesi 1996
M106 ANACINDA BAZI CESİTLERİN VERİM KAPASİTELERİ
cesit agac bası verim kg
1996-1998 1999 2000 2001 2002
elstar 20,6kg 12,5 23,19 29,28 21,05
jonagold 20,9 20,18 15,10 34,92 23,20
topred 12,5 5,7 9,61 -- 11,6
ultra red 19,3 8,8 25,55 -- 37,5
golden d. 23,6 11,7 33,2 -- 11,91
starkrımson d. 23,1 14,8 16,8 3,78 16,43
granny smıth 36,5 33,57 19,04 34,28 61,4
DİKİMİN 10,YILINDA AĞAÇLARIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ
TAÇ ÇAPI AĞAÇ BOYU DİKİM ARALIKLARI DEKARADÜŞENAĞAÇ

elstar 3,51m 4,26m 5x4m 50 adet
jonagold 3,54m 3,79m 5x4m 50 adet
topred 2,75m 3,75m 3,x3,5m 95 adet
ultra red 2,96m 3,27m 3x3,5m 95 adet
golden d. 3,53m 3,93m 5x4m 50 adet
starkrımson d. 1,96m 2,91m 3,x3,5m 95 adet
granny smıth 3,29m 4,07m 5x4m 50 adet

şimdi size soruyorum sizin bilgilerdemi sorun var yoksa bu araştırmadamı 4x1,9m diyorsun ilerde sıralar arasına traktor nasıl gırecek ılaclama nasıl olcak hasat nasıl olcak hadı onuda gecelım 1,9m arayla o agaclar bırbırıne gırmeyecekmı...

necoezgi
22-04-2008, 18:59
merhaba arkadaşlar 12 dekar yarı bodur elma diktim. fidanları tel ile gerdirip baglamama gerek varmı.

hykimya42
27-04-2008, 11:48
Uzman Arkadaşlar;
Konya'da bu yıl karışık 500 adet bodur elma diktim ( 1x3 ). Damlama sulama sistemimiz var. Şu anda faal. Toprağımız tınlı ( Analiz yapıldı.). Ağaç başına nasıl ve ne kadar su vermeliyim. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

aydolum
28-04-2008, 15:10
Uzman Arkadaşlar;
Konya'da bu yıl karışık 500 adet bodur elma diktim ( 1x3 ). Damlama sulama sistemimiz var. Şu anda faal. Toprağımız tınlı ( Analiz yapıldı.). Ağaç başına nasıl ve ne kadar su vermeliyim. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

epydir işlerim dolayısıyla uğrayamıyordum bayağı uğrayan olmuş aklımın yettiğince sizlere cevap vereyim;

Sayın hykimya42 sulama ile ilgili tablo aşağıdadır umarım işinizi görür.

aydolum
28-04-2008, 15:22
merhaba arkadaşlar 12 dekar yarı bodur elma diktim. fidanları tel ile gerdirip baglamama gerek varmı.



sayın necoezgi ağaçlarını illaki tele alman gerek yoksa bodur elmanın nazik dalları meyveye durduğunda kırılacaktır.
onun için aşağıdaki resimdeki ağaç sıralarınızın uzunluğuna göre dikeceğiniz kalın onaonlar veya demir direkler bulmalısınız ortalama olarak 5-8 ağaca bir direk hesaplarsınız. ağrıca toprak seviyesinden 40-50 cm yükseklikten bir çelik halat veya sağlam tel çekerek ana gövdeyi ağaca zarar vermeyecek büyümeye engel olmayacak bir materyelle bağlıyorsunuz. Bir halatta 1-1,5 metre tükseklikten çekerek tepe kısmınıda buraya bağlıyorsunuz olup bitiyor. Ayrıca bölgenizde dolu riski varsa mutlaka file sistemi kurmanızı öneririm. Kolay gelsin

aydolum
28-04-2008, 15:38
Mine hanım
benim erzincanda 5 dönüm yarı bodur elma bahçem var 1 yıl oldu tesis edeli.Şimdi benim bir kaç sorum olacak size. Öncelikle diktiğim yarı bodur elma fidanlarını sıra üzeri 4m sıra arası 4.5 m ye diktim.Sizce bu aralıklar normalmi.Bu fidanların yarısı aldığımda budanmış fakat geri kalan diğer yarısı budanmış değildi şimdi ben dikim budaması yapmalımıyım.?
Yarı bodur ağaçlarda tam verim de ortalama ağaç başına verim kg olarak ne kadardır.?
Sulama sistemi olarak doğal akarsu yöntemi kullanıyorum.Bu doğrumu yoksa damlamamı yapmalıyım ki bu oldukça zor.Yinede yapmalımıyım.

Diğer bir sorum da şu; Yukarıda söz ettiğim bahçenin bitişiğinde 5.5 dönüm bir arazi daha aldım ve burada da elma bahçesi tesis etmek istiyorum fakat yarı **** tam bodur elma konusunda kararsız kaldım.Kaldı ki bizim burada henüz tam bodur elma bahçesi hiç görmedim acaba bizim buralar kışı çok sert yazı ise kurak ve sıcak geçen bölgeler olduğu içinmi tercih edilmiyor. Yoksa yeterince bilinmediği içinmi.Bu konuda tereddütüm var.
Ayrıca şayet tam bodur elma bahçesine karar verdiğimde telli terbiye sistemi için gerekli olan direk ve tel sistemini malzeme olarak nelerden kullanmalıyım ve direkler arası mesafe ne olmalı,ayrıca tel sistemi sadece sıra üzerimi yoksa parelel de çekmelimiyim.
Biraz uzun oldu özür dilerim ama gerçekten çok kararsız kaldım.Şimdiden değerli yardımlarınız için teşekkür ederim...



Sayın nnj24 Mine hanım mesajınızı görmemiş **** fark etmemiş olabilir ben ceaplaya bildiğim kadarıyla bir şeyler yazmaya çalışacağım.

öncelikle bahçenizdeki elmaların çeşidi bilmemiz gerekirdi ama yarı bodur elma bahçeleri için sıra arası, sıra üzeri mesafeleri aşağıya çıkardım.

İkinci olarak, ağaçlarında mutlaka bir şekil budaması yapman gerek ilk mesajlara bir bak istersen.

üçüncü olarak, ağaç verimlerine ilişkin olarak 2 resme bir göz at verimler konusunda tatmin edici olacaktır.
dördüncü olarak , salma sulama bir çok sebebten pek tavsiye edilmemektedir. imkanınız varsa damlama veya yağmurlama yoksa karık usulünü tavsiye ederdim. Elmalar için soğuğun pek zararı olmaz soğuk sadece erken uynan ağaçlarda erken ilk baharda çiçeklenme döneminde zarar verebilir. Bodur elma tarımının yapılmamsının nedeni henüz insanları bunu bilmeyişleridir.

beşinci olarak da, direkleleri sıra üzerlerine dikmelisiniz aksi takdirle iki taraflı yaparsanız bakım besleme ve mücadele işlemleriniz zorlaşacaktır. Aşağıdaki 3. resimdeki ağaç sıralarınızın uzunluğuna göre dikeceğiniz kalın ağaç ona onlar (10X10) veya demir direkler bulmalısınız. Direklarin bir kısmı toprak altına kalacağından boylar buna göre hesaplanmalıdır, ortalama olarak 5-8 ağaca bir direk hesaplarsınız. ağrıca toprak seviyesinden 40-50 cm yükseklikten bir çelik halat veya sağlam tel çekerek ana gövdeyi ağaca zarar vermeyecek büyümeye engel olmayacak bir materyelle bağlıyorsunuz. Bir halatta 1-1,5 metre tükseklikten çekerek tepe kısmınıda buraya bağlıyorsunuz olup bitiyor. Ayrıca bölgenizde dolu riski varsa mutlaka file sistemi kurmanızı öneririm. Kolay gelsin

aydolum
28-04-2008, 15:59
Sayın cxemyon ve gelendost, sanırım yukardaki verim tablosu da sizin tartışmanıza ışık tutar goy gele... :)

sirkrey
28-04-2008, 17:35
sayın aydolum 1,resimde M106 RED CHİEF için sıra arası 4 m sıra uzeri 1,9 m gelen dost
arkadaşımın yazdığıyla aynı dekara 130 adet fidan düşüyor peki neden ikinci resimde
M 106 YARI BODUR 80 ADET/DEKAR 3 M*4 M ifadesi yazıyor burda yanlışlık yokmu sence bu resimler bir firmaya ait tüm siterlerde aynı resim var maşalllah herkes kopyala yapıştır yapmış...
neyse burdaki tabloya dikkat edilcek olursa tam bodur için ve yarı bodur için en fazla belirtilen verim 6,ton oda 10. yaşında ama gelen dost arkadaşım 13 tonlardan bahsediyor..neyse saygılarımla

sirkrey
28-04-2008, 17:45
sayın aydolum aşağıda belirtilenler ne demektir
8-10 kg N/da ? 2-3 P2O5/da ? 14-16 kg K2O/da ? Bortraks? ve Zimtraks? ve bunların piyasa fiyatları nelerdir bunların haricinde elma bahçeleri için kullanılması zorunlu ilaç ve gübreleme varmıdır maliyet çıkarmam için cevap yazarsanız sevinirim..

aydolum
29-04-2008, 12:36
sayın aydolum 1,resimde M106 RED CHİEF için sıra arası 4 m sıra uzeri 1,9 m gelen dost
arkadaşımın yazdığıyla aynı dekara 130 adet fidan düşüyor peki neden ikinci resimde
M 106 YARI BODUR 80 ADET/DEKAR 3 M*4 M ifadesi yazıyor burda yanlışlık yokmu sence bu resimler bir firmaya ait tüm siterlerde aynı resim var maşalllah herkes kopyala yapıştır yapmış...
neyse burdaki tabloya dikkat edilcek olursa tam bodur için ve yarı bodur için en fazla belirtilen verim 6,ton oda 10. yaşında ama gelen dost arkadaşım 13 tonlardan bahsediyor..neyse saygılarımla

Bence yok herke kendi alet ekipman arazi durumuna göre bu aralıkları değiştirebilir. üstelik ben bir iddiada bulunmadım sadece belki işinize yarar diye bilgi vermek istedim. resimler aynı olabilir aslında bahçemin resmini çekip eklemek isterdim ama makinam tamirde gelin kendi yaptığım tellemeyi eklerim.

aydolum
29-04-2008, 13:13
sayın aydolum aşağıda belirtilenler ne demektir
8-10 kg N/da ? 2-3 P2O5/da ? 14-16 kg K2O/da ? Bortraks? ve Zimtraks? ve bunların piyasa fiyatları nelerdir bunların haricinde elma bahçeleri için kullanılması zorunlu ilaç ve gübreleme varmıdır maliyet çıkarmam için cevap yazarsanız sevinirim..

Sayın sirkrey
8-10 kg N/da bahçenin dekara saf azot ihtiyacı demek, bu kadar saf azotu vermek için; 30 KG Amonyum Sülfat vermeniz gerekebilir diyor siz amonyum sülfat değilde amonyum nitrat %26 veya 33 e çevire bilirsiniz

2-3 P2O5/da bahçenin dekara fosfor ihtiyacı demek, bu kadar saf fosforu vermek için;5 kg MAP vermeniz gerekmektedir.

14-16 kg K2O/da bahçenin dekara saf potasyum ihtiyacı demek, bu kadar saf potası vermek için;32 kg Potasyum Sülfat veya Potasyum Nitrat vermeniz gerekmektedir.

bu gübrelerin azotlularun torba fiyatı 50 kg mı yaklaşık 30-40 YTL


Bortraks (içerisinde bor bulundurur) ve Zimtrak (içerisinde çinko bulundurur) ise sıvı yaprak gübreleridir bunlarında 1 kg 25-60 YTL firmaya göre değişiyor

Ayrıca elma iç kurduna karşı sistemli bir ilaçlama takvimi izlemelisiniz, birde karalekeye ilaçlamalar yapmalısınız

Gelendost
01-05-2008, 14:41
Bence yok herke kendi alet ekipman arazi durumuna göre bu aralıkları değiştirebilir. üstelik ben bir iddiada bulunmadım sadece belki işinize yarar diye bilgi vermek istedim. resimler aynı olabilir aslında bahçemin resmini çekip eklemek isterdim ama makinam tamirde gelin kendi yaptığım tellemeyi eklerim.

aydoluma katılıyorum ziraat mühendisleri 3*4 dikmemizi söylediler ancak bizim buralarda m106 tipi elmayı 2*4 hatta daha az aralığa dikiliyor ayrıca buranın toprağı verimlidir başkası dekara 80 ağaç diker ben 130 ağaç dikerim yöre yöre değişir

necoezgi
02-05-2008, 11:12
sayın aydolum bey verdiginiz bilgiden dolayı teşekkür ederim.
dikmiş oldugum elma fidanların boyları 60 70 cm gövdenin alt kısmında yapraklanma oluyor.bazı arkadaşlar 30 cm nin altında cıkan yaprakları kopar ki üst dallar daha iyi gelişsin diyor.sizce ne yapmalıyım

kızılhisar
04-05-2008, 13:10
Sayın aydolum,

Bahçemde 3 yıllık yarı bodur elma ağaçlarım mevcuttur.Ancak ağaç gövdelerinde pas renginde, sıvı akıntısı gibi birşeyler fark ettim. Sanki gövdeden dışarıya akmış ve kurumuş gibi. Bu bir hastalıkmıdır? Çözümü için ne yapmalıyım?

sirkrey
04-05-2008, 16:38
sayın mine hanım **** cevaplarsanız sayın aydolum.................................
burdaki sulama ile ilgili verilen 1, tabloda 7, yasında bir elma agacı için verilen degerlerde 4 ayın ortalamasına gore gunluk yaklasık agac bası 50 litre gibi bir deger cıkıyor örnek olarak 20 dekar ve dekara 190 tam bodur elma fıdanı dikersek 7, yıl için yaklasık soyle bır hesap cıkıyor ....................................
(20 dekar*190 fidan*50 litre*120 gün=22800 ton) toplam su ihtiyacı gibi deger cıkıyor buda her gün 190 ton su demek.........................................
bu işi damlama su ile yapılacak olursa ilk önce 190 tonluk bir havuz gerekli ve 120 gün boyunca bu havuzun sürekli boşalıp dolması gerekli bir damlatıcıdan saat te maxsimum 4 litre su akarsa buda 12 saat boyunca devamlı damlaması demek............................................. .................................................
(20 dekar*190 fidan*4 litre*12 saat=182 ton) yani bu iş ne taşıma su ile nede kanal sistemiyle olcak iş değil bu iş ilk önce bir derin su kuyusu olması gerekli **** illede kanal sistemiyle yapılacak olursa bunun için uygun olan yağmurlama sistemidir aynen pancar veya mısır sular gibi 4 değişimde bu su ihtiyacı karşılanabilir bu konuda bir değerlendirme yazarsanız sevinirim saygılarımla........

aydolum
05-05-2008, 13:37
sayın aydolum bey verdiginiz bilgiden dolayı teşekkür ederim.
dikmiş oldugum elma fidanların boyları 60 70 cm gövdenin alt kısmında yapraklanma oluyor.bazı arkadaşlar 30 cm nin altında cıkan yaprakları kopar ki üst dallar daha iyi gelişsin diyor.sizce ne yapmalıyım


sayın necoezgi;çok yere yakın olanlarını kesebilirsin yani alttan 10-15 cm yukardan dallandırabilirsin.

aydolum
05-05-2008, 13:39
Sayın aydolum,

Bahçemde 3 yıllık yarı bodur elma ağaçlarım mevcuttur.Ancak ağaç gövdelerinde pas renginde, sıvı akıntısı gibi birşeyler fark ettim. Sanki gövdeden dışarıya akmış ve kurumuş gibi. Bu bir hastalıkmıdır? Çözümü için ne yapmalıyım?



Sayın kızılhisar; ağaçlarının varsa bir resmini almamız mümkünmü hastayı bir görsek daha iyi olur derim.

aydolum
05-05-2008, 13:54
sayın mine hanım **** cevaplarsanız sayın aydolum.................................
burdaki sulama ile ilgili verilen 1, tabloda 7, yasında bir elma agacı için verilen degerlerde 4 ayın ortalamasına gore gunluk yaklasık agac bası 50 litre gibi bir deger cıkıyor örnek olarak 20 dekar ve dekara 190 tam bodur elma fıdanı dikersek 7, yıl için yaklasık soyle bır hesap cıkıyor ....................................
(20 dekar*190 fidan*50 litre*120 gün=22800 ton) toplam su ihtiyacı gibi deger cıkıyor buda her gün 190 ton su demek.........................................
bu işi damlama su ile yapılacak olursa ilk önce 190 tonluk bir havuz gerekli ve 120 gün boyunca bu havuzun sürekli boşalıp dolması gerekli bir damlatıcıdan saat te maxsimum 4 litre su akarsa buda 12 saat boyunca devamlı damlaması demek............................................. .................................................
(20 dekar*190 fidan*4 litre*12 saat=182 ton) yani bu iş ne taşıma su ile nede kanal sistemiyle olcak iş değil bu iş ilk önce bir derin su kuyusu olması gerekli **** illede kanal sistemiyle yapılacak olursa bunun için uygun olan yağmurlama sistemidir aynen pancar veya mısır sular gibi 4 değişimde bu su ihtiyacı karşılanabilir bu konuda bir değerlendirme yazarsanız sevinirim saygılarımla........


Sayın sirkrey; dedikleriniz doğru ben kendi bahçemi suladığım şekli kısaca size aktaryım. Aağaçlarım kayseride yıllık yağış ortalaması 320 mm ben haftada 2 sefer olmak üzere su veriyorum. sulamaya ilkbahar yağmurları olmazsa Mayıs ayında başlayıp Eylül ayında bitiyorum her sulamada yaklaşık 25-35 litre arasında ağaç başına su veriyorum. eğer arağı açarsam sulamada bu sefer sıcaktan dolayı yapraklarda hemen kurumalar başlıyor

necoezgi
09-05-2008, 11:14
teşekkürler aydolum.
elma fidanlarına yaprak veya normal gübre verebilirmiyim.topragın ph degeri 7.9 cıktı,topragımız biraz kirecli.

aydolum
09-05-2008, 12:31
tabiii ağaç başına 100-150 gr kadar 15.15.15+zn(çinkolu) veya sadece 15.15.15 vermen çok iyi olcaktır diye düşünüyorum

meksi16
16-05-2008, 15:22
Herkese merhaba ben uzun süredir forum unuzu takip ediyor fakat katılmıyordum.Artık sizlerden biriyim benim merak ettiğim tansiyometrenin değişik boyda olanları var bodur ağaçlar için hangini kullanmalıyız

Gelendost
30-07-2008, 09:23
sayın aydolum bey verdiginiz bilgiden dolayı teşekkür ederim.
dikmiş oldugum elma fidanların boyları 60 70 cm gövdenin alt kısmında yapraklanma oluyor.bazı arkadaşlar 30 cm nin altında cıkan yaprakları kopar ki üst dallar daha iyi gelişsin diyor.sizce ne yapmalıyım

herkese iyi günler ben bu ziraat mühendislerini anlamıyorum birisine soruyorum 60 tan biri 80 den biri 70 cm den kes diyor bunun standardı yokmu?
ben aralık 2008 de diktiğim m106 fidanlarımı 70-75 ten kestim 35-40 cm den dallandırdım ve şu anda ağaçlarım 1.5 metre ile 2m arasında 60 cm kesildiğinde ağaç çok aşağıdan olmazmı?

Mahmut Leventoğlu
30-07-2008, 15:57
Sevgili Gelendost,
sevgili hemşehrim en kolayı Eğirdir Bahçe kültürlerine gidip detaylı bilgi almak diye düşünüyorum. Çünkü yöremizin iklimini,toprak ve su durumunu en iyi oradaki ziraatçılar biliyor.Yöremize uygun en önemli M-9 dediğimiz fidan gelişimini onlar takip ediyorlar.
Oradan çok verimli bilgiler alabilirsin diye düşünüyorum.
Selam ve sevgilerimle

GAZİ0625
01-08-2008, 21:07
Arkadaşlar 500 adet bodur elma ağacım var 4 çeşit elma var geçen yl 1 ton civarında elma bu senede iyi elma var.Bodur elmacılık yaparken şuna dikkat edin.3 metrelik bir ağaç düşünün.bu ağaca 3 adet çanak vereceksiniz.alt çanağın altında çıkan sürgünleri koparın .orta çanağı kuvvetli bırakın 6 , 8 dal arası.daha sonra son çanak.fakat dallar arası tel çekimini iyi yapmlaısınız.ben söğüt dallarından gövdeye yapıştırarak destek verdim.sorularınız olursa yardımcı olurum.
saygılar...

çelebi
04-08-2008, 12:33
Ağaçların kaç yaşında bu sene?

GAZİ0625
05-08-2008, 21:42
4 yaşında.ama benım tek sorunum tüm ağaçlarım aynı gelişimi göstermesine rağmen bazılarında 20 kilo elma var bazılarında bir tane bıle yok.bunun sebebını anlamadım.

çelebi
06-08-2008, 07:21
Bence o vermeyen ağaçları çıkar cinsi belli fidanları dik, o vermeyen ağaçların dölleyicisi olmayabilir yani aldığını zannettiğin fidan olmayabilir. Fidanların birbirine karışma ihtimali oluyor bildiğim kadarıyla.

egome
06-08-2008, 11:07
Evet ******* meyve vermeyen ağaçlar başka bir çeşittir haliylede döllenme problemi olmuştur.

GAZİ0625
09-08-2008, 20:53
meyve veren ağaçların resimleri bunlar arkadaşlar.

Hasan Lalezar
09-08-2008, 23:12
Benim bahçemde de bir tane bodur elma var. Bu kadar sık meyve veriyor. Ama hepsini tam yetiştiremiyor. Sık meyveleri seyreltmek gerekirmi yoksa bakımsızlıktanmı meyveleri tam büyütemedi acaba?

GAZİ0625
10-08-2008, 02:18
hasa bunlar 4 yıllık ağaç sizin ağacınız eğer daha gençse seyreltme yaparsanız meyve adedi düşer kalite artar.

GAZİ0625
10-08-2008, 02:19
ağaçşların tamamını ziraatten aldık sertıfıkalı fıdanlar farklı olmalarının imkanı yok.

necoezgi
07-09-2008, 22:44
merhaba arkadaşlar,buyıl 700 adet yarı bodur elma diktim.arazideki bazı olumsuzluklardan dolayı tekrar söküp başka bir arayiye dikmem gerekiyor.söküm işlemini sonbaharda yapmayı düşünüyorum, sivasın gürün ilcesindeyim.Bu söküp dikmeyi nezaman nasıl yapmalıyım.iyi calışmalar.

necoezgi
09-09-2008, 09:44
Merhaba arkadaşlar yukardaki konu ile ilgisi ve bilgisi olan yokmu.

GAZİ0625
13-09-2008, 23:47
Mevsim olarak ağaçların uyuma zamanı olan ekim - kasım aylarını seçmeniz iyi olabilir.tek yapmanız gereken şey kökleri dağıtmadan mümkün olduğu kadar fazla toprakla yerinden almak.Kökler fazla dışarıda kalmadan yeni yerine kısa sürede alın.Bodur elmanın bu olaydan uygun yaparsanız fazla etkileneceğini sanmıyorum.Kolay gelsin...

necoezgi
14-09-2008, 00:23
teşekkürler gazi0625.

33969
26-09-2008, 09:15
ben bu bodur anacı dediğiniz m9 nasıl elde edildiğinmi öğrenmek istiyorum. kim bulmuş bumu yerli olarak üretebiliyormuyuz yoksa ithal mi? üretim şekli nasıl

Mahmut Leventoğlu
26-09-2008, 11:34
Sevgili 33969 Bodur elma konusunda yani M9 elma türü hakkında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü çalışmalarını web sahifelerinden takip edebilirsiniz.

fersa
28-09-2008, 22:07
Arkadaslar merhaba, ben Kazakistan'dan yaziyorum, forum cok guzel hosuma gitti, hic aklimda yokken bodur elma yetistiriciligi kafama yatti. tarlam var. bodur elma fidanlarini Turkiye'den getirmeye kalksam sorun yasar miyim? Yani Tirlar en az 2-3 haftada gelir. birde ornek 10 donum icin 2000 adet fidan getirtmek istesem tirda cok yer tutar mi? tasimacilik ucretinden korkuyorum. Cunku 1 TIR 12 bin dolara geliyor. az yer tutarsa sorun olmaz. 2-3 bin dolar verilir. ama 12 000 vermek zor. Tesekkurler

GAZİ0625
02-10-2008, 21:01
hayır az yer kaplar tıra bile gerek yokm kamyonet(en küçüklerinden )2000 fidanı rahat getirebilir.fakat kökleri muhafazalı olmalı.yardımcı olmaya çalışırım sorularınız olursa.bendede 500 adet var elmaları satmakla meşgulüm.

Filiz
03-10-2008, 05:41
Yeni bahçe kurmak isteyenler, bodur elmaları hakkında bilgi isteyenler. Ilıman İklim Meyveleri (Yumuşak çekirdekli meyveler) kitabından istediğiniz ve istemediğiniz(kitapta armut, ayva vs var) bilgilere ulaşabilirsiniz. Kitap Ege Üniversitesi Kütüphanesinde satışa sunulmuş. Aynı kitap bende de var. Yani garantisi benim :D

Ayrıntı (http://kutuphane.ege.edu.tr/detay.php?SayfaID=62)

uday
06-10-2008, 09:59
*** arkadaslar
kayseride 5 dönümlük bir araziye bodur elma fidanı dikmek istiyorum
banka kredi veriyor ancak projeni hazırlat gel dedi ?
kim hazırlayacak projeyi ?
birde fidan alimi için en uygun yer neresi acaba yardımcı olursanız sevinirim

GAZİ0625
06-10-2008, 12:29
Ben 500 m9 anacını ziraatten aldım.Garantili olduğu ve kar amacı güdülmediği için burayı tercih ettim.6 çeşit elmam var bu yıl 4. yılı yaklaşık 3 ton elma aldım.Şu an pazarlamayla uğraşıyorum.Elma çeşitlerinin kalitesi çok iyi.Fakat bahçe kurarken yaptığımız bazı ihmaller bize çok sıkıntı yarattı.Bu bakımdan yeni bahçe kuracak arkadaşlara tavsiyem ayrıntı diyerek hiç bir şeyi atlamayın.(direkler,teller,bağlatılar)

Kiraz
07-10-2008, 18:53
Merhabalar,
Bu sene erken ilkbaharda bahçeme dikilen bodur elmadan bir kaç adet elma aldım. Şu an üzerinde ceviz büyüklüğünde bir adet var, bir dalı çiçek dolu, diğer dalların çoğu da çiçek açmaya hazırlanıyor. Çiçekleri bu şekilde bırakayım mı, ya da ne yapmam gerekir?

Ağacın olduğu yer güneye bakıyor, yazın bol güneşli, etrafında 4-5 m yüksekliğinde duvar olduğu için kuytuda kalıyor ve rüzgardan etkilenmiyor. Zamansız çiçek açması bu yüzden olabilir mi? Ayrıca etrafına diktiğim domatesler çok büyüdüğü ağacı neredeyse boğmuştu, bu da etki eder mi?

Başka yere taşıma şansım yok, gelecek sene bu durumu önlemenin bir yolu var mı?
Teşekkürler.

GAZİ0625
08-10-2008, 13:00
Bu mevsimde çiçek açması normal değil.Siz o çiçekleri ve kalan elmaları alın.Nasıl olsa bu saatten sonra elma olacak hali yok.yer değişikiği baya olumsuz etkiler.Ama güneş almazsa elmalar olgunlaşamaz.Güneş görmesini sağlayınız.Harici bir şey yapmamıza gerek yok sulama ilaçlama gübreleme ağacınız için yeterli olacaktır.

Kiraz
08-10-2008, 14:27
Teşekkürler Gazi0625, ilk iş çiçekleri keseceğim. Kışın hiç güneş almıyor ama yazın bol güneşli, domatesleri de seneye daha uzak dikeceğim.

ziraat2528
27-10-2008, 15:12
*** arkadaslar
kayseride 5 dönümlük bir araziye bodur elma fidanı dikmek istiyorum
banka kredi veriyor ancak projeni hazırlat gel dedi ?
kim hazırlayacak projeyi ?
birde fidan alimi için en uygun yer neresi acaba yardımcı olursanız sevinirim
*** sevgili uday
proje hazırlanmasını bilmiyorum ama devlet zaten sertifikalı fidana destek veriyor.fidan alacağın yer bunları bilir.bursa da irgeler fidancılık bu konuda iyi istersen bi araştır.fidan alımı için yardım istiyorsan 05464953515 arıyabilirsin

Fikri BİLGİN
01-11-2008, 11:28
herkese merhaba.............
ben adanada ikamet ediyorum.....mersin çamlıyayla ilçesinde elma dikmek istiyorum....yarı bodur elama nın daha zahmetsiz olduğunu düşünüyorum....elma çeşidi konusunda kararsızım.....birde bu bölgede fidanları nerden temin edebilirim...***

açık-pozisyon
23-11-2008, 06:58
Merhabalar,

Sulama ile ilgili bazı listeler verilmiş daha önceki gönderilerde... Ben birşey sormak istiyorum; mesela deniyorki belli yaştaki bir bodur elma fidanını belirli aylarda işte örneğin günde 5 litre sulamalı... Tamam bu konu gayet anlaşılır, fakat bir bahçe düşünelim, içinde örneğin 4.000 tam bodur fidan var (20 dönüm kadar). Bahçede damla sulama sistemi var. Bu bahçeyi sulamak için
- günde şu kadar litre dendiği için ben hergün gidip sistemi çalıştırıp sulama işi bitince sistemi kapatmalı mıyım, yoksa günde 5 litreye denk gelen suyu 15 günde bir versem olur mu? Yani bu sulama yapılacak 4-5 ay boyunca hergün bahçeye gitmem gerekli mi?
- 20 dönümdeki 4.000 kadar fidanı damla sistem ile sulamak kaç saat sürer? Yani ben bahçeme gitsem orada sulamanın bitmesini beklemek için kaç saat geçiririm?
- Bir de bu kadar fidanı damla sistem ile sulamak için ne kadarlık bir su tankı gerekir?

Ayrıca destek sistemi ile de bir kaç sorum olacak
- Bu çelik tel, direk, koruma filelerini ve aparatlarını nereden temin ederiz? 4.000 fidan için üç aşağı beş yukarı maliyeti ne seviyede olur?
- Devletin dekar başına verdiği "doğrudan gelir desteği" dışında bu tip destek, fidan, vs için verdiği destek var mıdır?

Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler...

GAZİ0625
03-12-2008, 16:34
Açık - Pozisyon:
_ Sulama miktarı mevsime göre değişir.Haziran sonu.temmuz,ağustos aylarında 1 saat damlama 1 gün sonra tekrar, 2 saat sulama 2 gün sonra tekrar ....5 saat ve 5 güne kadar sulama yapabilirsin.yani 5 gün içinde tekara sulamana gerek yok.

_Sulama süresi kaç gün sonra tekrar sulayacağına bağlı.dediğim gibi en az 1 saat 1 gün,en fazla 5 saat 5 gün.
Tanka gelince yine saate bağlı ama asıl tanka sulama sırasında su takviyesi olacakmı o önemli.Mesela 20 tonluk tankınız vardır damlamayla eksilen su tekrar doluyordur.Eğer sistem böyleyse 20-30 ton civarı tank **** havuz yeterli olabilir.Ama sulama sırasında su takviyesi olmayazaksa daha büyük bir tank **** havuz olmalı.
Saydığınız malzemelerle ve fidanla ilgili tarım müdürlükleri destek veriyor.Onu il **** ilçe tarım müdürlükleriyle görüşebilirsiniz.Destekleme amacıyla veriyor olabilirler.

aydolum
16-01-2009, 09:01
Kıymetli meksi16 epeydir yoktum ilerim dolasıyla mesajınızı yeni gördüm diktiğiniz ağaçların kök derinliğini kontrol edecek kadar bir tansiyometre yeterli olacaktır ağaçlarınız özelliklerinden kök derinliğini bilmeniz yeterli olacaktır

aydolum
16-01-2009, 09:06
Sayın Gelendost Mahmut Leventoğlu çok güzel bir konuya değinmiş Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bizim Tarım Bakanlığının bahçe konusunda referans kuruluşudur. Uğramanız çok faydanıza olacaktır. Hem orda bir çok şeyi görmüşte olursunuz.

aydolum
16-01-2009, 09:08
Sayın GAZİ0625 meyve vermeyen ağaçlarınızın çeşidi biliyormusunuz, bazı çeşitler başka çeşitleri döllerken kendileri kısır kalırlar o çeşitler dölleyici olarak seçildiğinde onlarıda dölleyecek başka bir çeşidin seçilmesi gerekmektedir. Böyle bir sıkıntı olabilir.

aydolum
16-01-2009, 09:13
Sayın necoezgi ağaçlarınızı taşıdınızmı bilmiyorum ama, Sivas gibi kışı sert ve soğuk geçen yerlerde ağaçları erken ilk baharda uyanmadan taşımanızda fayda var eğer ağaçlarınız iyice taçlanmışsa mutlaka dallarını 60-70 cm kesmelisinizki kökler toprakla uyum sağlayıncaya kdar bitki fazla besin tüketmesin ve ağacınız kurumasın, varsa ağaçlarınızın **** ağacınız bir resmini eklerseniz daha detaylı yardımcı olabilirim.

aydolum
16-01-2009, 09:16
Sayın fersa toprağınızı analiz etiriniz ayrıca bölgeniniz iklim bilgilerineze ihtiyacımız var bunlar enine boyuna değerlendirip öyle bu işe girin derim, çünkü yapacağınız yatırım sabit yatırım bir hata yaparsanız telafi etmeniz mümkün olmaya bilir.

aydolum
16-01-2009, 09:18
Sayın uday bende Kayseri Tomarza İlçe Tarım Müd. gelirseniz projenizi ben hazırlarım benden hediye olsun size. Teknik bilgide vermekten mutluluk duyarız.

aydolum
16-01-2009, 09:21
Ben 500 m9 anacını ziraatten aldım.Garantili olduğu ve kar amacı güdülmediği için burayı tercih ettim.6 çeşit elmam var bu yıl 4. yılı yaklaşık 3 ton elma aldım.Şu an pazarlamayla uğraşıyorum.Elma çeşitlerinin kalitesi çok iyi.Fakat bahçe kurarken yaptığımız bazı ihmaller bize çok sıkıntı yarattı.Bu bakımdan yeni bahçe kuracak arkadaşlara tavsiyem ayrıntı diyerek hiç bir şeyi atlamayın.(direkler,teller,bağlatılar)

Sevgili GAZİ0625 ne güzel söylemiş ayrıntılar ilerde ilke sbit yatırımlarda hele hele bahçe tesis ederken her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesap edip planlamalısınız. **** birilerinden yardım istemelisiniz. Dikerim sularım olur biter mantığı yanlış.

aydolum
16-01-2009, 09:27
herkese merhaba.............
ben adanada ikamet ediyorum.....mersin çamlıyayla ilçesinde elma dikmek istiyorum....yarı bodur elama nın daha zahmetsiz olduğunu düşünüyorum....elma çeşidi konusunda kararsızım.....birde bu bölgede fidanları nerden temin edebilirim...***

sayın Fikri BİLGİN öncelikle size en yakın Tarım İl/ ilçe Müd. müracat edin derim gitmeden toprağınız bir analiz yaptırın orda size çeşit seçiminden nasıl dikeceğinize yardım edeceklerdir. Çeşit seçerken pazar durmu ve depolam özellikleri göz önünde bulundurmanızı hassasiyetle öneririm. Fidanında bölgenizde fidan yetiştiren fidancılardan alırsanız iklime uyum sıkıntısınıda yaşamamış olursunuz.

aydolum
16-01-2009, 09:38
Merhabalar,

Sulama ile ilgili bazı listeler verilmiş daha önceki gönderilerde... Ben birşey sormak istiyorum; mesela deniyorki belli yaştaki bir bodur elma fidanını belirli aylarda işte örneğin günde 5 litre sulamalı... Tamam bu konu gayet anlaşılır, fakat bir bahçe düşünelim, içinde örneğin 4.000 tam bodur fidan var (20 dönüm kadar). Bahçede damla sulama sistemi var. Bu bahçeyi sulamak için
- günde şu kadar litre dendiği için ben hergün gidip sistemi çalıştırıp sulama işi bitince sistemi kapatmalı mıyım, yoksa günde 5 litreye denk gelen suyu 15 günde bir versem olur mu? Yani bu sulama yapılacak 4-5 ay boyunca hergün bahçeye gitmem gerekli mi?
- 20 dönümdeki 4.000 kadar fidanı damla sistem ile sulamak kaç saat sürer? Yani ben bahçeme gitsem orada sulamanın bitmesini beklemek için kaç saat geçiririm?
- Bir de bu kadar fidanı damla sistem ile sulamak için ne kadarlık bir su tankı gerekir?

Ayrıca destek sistemi ile de bir kaç sorum olacak
- Bu çelik tel, direk, koruma filelerini ve aparatlarını nereden temin ederiz? 4.000 fidan için üç aşağı beş yukarı maliyeti ne seviyede olur?
- Devletin dekar başına verdiği "doğrudan gelir desteği" dışında bu tip destek, fidan, vs için verdiği destek var mıdır?

Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler...

Sayın açık-pozisyon bahçenizi tesis etmişseniz her hangi bir fidan desteği almanız mümkün değildir. fidan desteğinden yararlanmak için önce Tarım Müd. müracaa ediyorsunuz sonra sertifikalı fidanlardan bahçe tesis ediyorsunuz Tarım Müd. elamanları gelip bahçenizi tespit ediyorlar ama fidanlarını sertifikalı olmalı mutlaka akabininden dekar başından 150TL/da en az 5000 metre karelik bir alana dikim yaplısınız 5 dekardan az olurda alan destek alamazsınız. damla sulamyıda sitemi ağaçaların günlük su ihtiyacını verebilecek şekilde ayarlarsanız sistemi kapatmanıza gerek kalmaz. yok ben ağacın su ihtiyacını haftalık veya 15 günde bir vereceğim derseniz damlamayı boşuna yapmış olursunuz ve bitkinizden istenen verimi alamamış olursunuz, az sulamayla çok su yerine az suyu sürekli olarak vermeniz çok daha iyidir. tel ve direklerin maliyeti içn bahçenizin ölçüleri, kaç sıra fidan dikeceğiniz de önemlidir.

teomanbr
23-01-2009, 22:27
merhabalar
elma ağaçlarının cinsine göre yıllık 1000 saat ile 1800 saate kadar 0 derece altında kalmalarına ihtiyacı olduğunu öğrendim.buna neden gereksinim duyarlar. bu şartı karşılamayan yani 0 derece sıcaklığın altını çok az gören arazilerde elma yetiştiriciliği yapılamaz mı ?0 derece altına çok az maruz kalırsa ağaçta ne gibi olumsuzluklar oluşur? verim mi düşer gelişimi mi gecikir **** **** gelişmez mi?

0 derece altını çok az gören bazı yerlerde ticari amaçla ekilmeyen elma ağaçlarının meyve verdiğini görmüştüm.

kafamdaki soru işaretlerine cavap olacağınızı ümit eder çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim

k0900
25-01-2009, 02:12
Sn. Teomanbr ;
Bir yerde meyve yetiştirilmesine etki eden iklim faktörlerini, sıcaklık, yağmur, don, nem, ışık, kırağı, sis, dolu, kar, rüzgar olarak sıralayabiliriz. Her meyve tür ve çeşidinin istediği iklim şartları farklıdır. Bir meyve çeşidinin istediği iklim şartları farklıdır. Bir meyve çeşidinin normal gelişebilmesi için kış dinlenmesine yani soğuklamaya ihtiyacı vardır. Meyvelerin soğuklama ihtiyaçları +7,2 C’nin altında geçen sürenin saat olarak toplamıdır. Bazı meyvelerde soğuklama ihtiyacı bademde olduğu gibi 200-300 saat olarak çok kısa, bazı meyvelerde’de elmada 1200-2000 saat, armut’da 1200-1500 saat olup, soğuklama süresi uzundur. Kış dönemi uzun geçen yerlerde badem yetiştirilemiyeceği gibi, kış dönemi kısa olan yerlerde elma, armut gibi uzun dinlenme istiyen meyveler yetiştirildiğinde olumsuz sonuçlar alınır. Özellikle ılman iklim bölgelerinde kış soğukları, ilkbaharın son donları, yüksek sıcaklık ve rutubet bazı meyvelerin yetiştirilmesine olumsuz etki yapar. Meyve çeşidi seçerken bu özellikler dikkate alınarak kış soğuklarına dayanıklı, geç çiçek açan çeşitler seçilmelidir. Meyvelerin olgunlaşması içinde belli bir sıcaklık ve gün toplam gereklidir. Erken gelen sonbahar meyvelerin olgunlaşmasını engeller.
Soğuklama ihtiyacı hakkında detaylı bilgi için kaynak adresi http://traglor.cu.edu.tr/objects/pdf/8_11_2008_22_50_23_bitki_soguklama_ihtiyac.pdf

lks
08-02-2009, 16:49
Ne işiniz var elmacılıkta.Başka bir ürün yetiştirin.Benim elma bahçelerim var.Bu yıl yüzlece ton elma soğuk hava depolarından çöpe dökülecek.Bile bile lades demeyin.

k0900
12-02-2009, 19:24
Ne işiniz var elmacılıkta.Başka bir ürün yetiştirin.Benim elma bahçelerim var.Bu yıl yüzlece ton elma soğuk hava depolarından çöpe dökülecek.Bile bile lades demeyin.

Elma çğpe
Soğan çöpe
Dometes çöpe
Narenciye çöpe
Şeftali çöpe
...........

Ne üretelimki çöpe atılmasın ?

kmlsrt
12-02-2009, 22:20
Sizin öneriniz nedir ? Merak ettim... Unutmayın onları çöptende toplayan çok insan var bu ülkede..

yuksel1275
12-02-2009, 22:48
Ben de bodur elma bahçeçiliği yapmayı düşünüyorum.türkiye de bu iş için en uygun yer neresidir.bilgi verirseniz sevinirim.kolay gelsin

GAZİ0625
13-02-2009, 22:56
Klasik tip elma yetişriciliğinden bodur elmaya geçilirse daha albenili, daha büyük farklı türler yetiştirilebiliyor.Bu yıl yaklaşık 400 gr lık elmalarımız oldu ve çok lezzetliydi.

Polen
13-02-2009, 23:37
Ben de bodur elma bahçeçiliği yapmayı düşünüyorum.türkiye de bu iş için en uygun yer neresidir.bilgi verirseniz sevinirim.kolay gelsin

Yöreniz de bu isteğiniz için uygundur.
Karaevli, Yenice ve sarılar köylerindeki bodur elma bahçesi tesislerini görmelisiniz.
Türkiye'de "tek geçerim" diyebilirim.

lks
21-02-2009, 14:59
Sizin öneriniz nedir ? Merak ettim... Unutmayın onları çöptende toplayan çok insan var bu ülkede..

Arkadaşlar benim geçimim elmacılıktan.Karşıdan herkes iyi para kazanıyor görünüyor veya fidancılar tarafından öyle gösteriliyor.Hiçte öyle değil.Elmada parayı sadece elma fidanı satanlar kazanıyor.Elmanın masrafları çoktur.Diktiğiniz zaman sökemezsiniz;çünki çok para harcamışsınızdır.Harcadığınız parayı geri çevirmeniz enaz 15 yılınızı alır zaten ağaçlarınızın ömrüde bitmiş olur.Hele birde hükümetin tarımı %15e düşürmeye çalıştığı bu dönemde çok zor.Sakın ha fidancıların masa başındaki hesaplarına aldanmayın.

k0900
21-02-2009, 19:50
Sn.lks;
Bu konu ( emeğin ederini bulmaması ) farklı pek çok üretim içinde malesef geçerli.

06doğaci
25-02-2009, 16:59
*** arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum.Bende yarı bodur elma bahçesi yaptım gerçi 60 kadar ektim
bakalım bu sene meyvesini yiyebilecekmiyiz.Yalnız geçen seneki çiçekleri siyah bir böcek yedi.Kalan elmalarıda kargalar yedi bunlardan nasıl kurtulurum.

k0900
25-02-2009, 19:03
Sn. 06doğaci ilaçlama hususu dikkat etmeniz gerekenlerden birisi.

İlkbahar bordosunu ihmal etmeyiniz.

Çiçeklenmeden önce ağaçlarınızı takip ediniz.

Mümkünse çiçeklenme döneminde arı temin ediniz.

Bordodan önce budama yapınız. ( bodur meyve budamasını bilene yaptırın )

Sulamayı ve gübrelemeyi tekniğine uygun yapınız.

hatipali74
02-03-2009, 18:32
Bir fidancı arkadaştan aldığım 6 adet mondial gala için tozlayıcı olarak hangi türü tavsiye edersiniz?

k0900
02-03-2009, 22:30
Kendine verimli bir tozlayıcıdır.

Golden Delicious, Fuji, Breaburn, Granny Smith Jersey Mac, tarafından tozlanır.

Tozlayıcı kullanmak verimi artırır.

turkiss
04-03-2009, 13:39
benim 450 granny-smith fidanım var. Geçen sene ektik, firesiz geliştiler. Direkleme, tel desteği ve damlama sulama şart. Fidanlar büyüyünce de üstüne file germek iyi olur.
Depoda uzun süre saklanabilmesi, meyve deyince akla ilk elma gelmesi bu tarımı yapmak için motive eder.

Ama zor, uğraşmak gerekir. Bence para kazandıran bir iş.

06doğaci
08-03-2009, 20:17
Sn. k0900 verdiğiniz bilgiler için çok *** ederim.

necoezgi
07-04-2009, 09:12
merhaba arkadaşlar gecen sene dikmiş oldugum yarıbodur elma agaçlarının gövdeleri yeşildi ama üzerinden bir kış gectikten sonra gövdeleri ve dallarının renkleri kırmızıya döndü.Agaclarda kuruma yok yapraklanmada iyi durumda,bilgisi olan varsa bana yardımcı olursa sevinirim,iyi calışmalar.

k0900
07-04-2009, 17:47
Muhtemelen büyüdüler, gövde renkleri değişti.

hizals
07-04-2009, 18:04
Sayın lks ,
Tarım sektörünü tanımlarken en kolay yapılan tanım "Üstü açık fabrika" tanımıdır. Tarımda risk diğer birçok sektörden daha fazladır çünkü iklime bağımlılık faktörü müdahele edilemez bir faktördür.
Bütün bunlar sadece elmayı değil tüm tarım ürünlerini ilgilendiren risklerdir. Diyorsunuz ki para yok,kazanamadık... hak veriyorum acak bir de şunu düşünün.
Diyelim ki çevrenizdeki herkesin ürünü dölleme sorunu nedeniyle az sizin parseliniz bol ürün verdi.(geçen sene Türkiye çapında kirazda yaşanan sorun) O zaman da 3 lira olan ürününüzü 5-6 liralardan rahatlıkla satıp 2 senenizi birden kurtarma şansına sahipsiniz.
Genç bir mühendis kardeşiniz olarak tarıma yapılan yatırımları ve yatırımcıları korkutup kaçırmayı değil teşvik etmenizi ve önerilerde bulunmanızı rica ederim.

semih_51
09-04-2009, 13:13
iyi günler ben yarı bodur elma agacı diktim arası 3 metre idi açık olmuş dediler bende soruşturma yaptım ve tam bodur ekersen olur dediler 1,5 metreye yani aralarına tam bodur elma agacı diktim ileride bi sorun olurmu yani sizce nasıl olur iyi günler

semih_51
09-04-2009, 13:22
iyi günler ben yarı bodur elma agacı diktim arası 3 metre idi açık olmuş dediler bende soruşturma yaptım ve tam bodur ekersen olur dediler 1,5 metreye yani aralarına tam bodur elma agacı diktim ileride bi sorun olurmu yani sizce nasıl olur iyi günler

semih_51
09-04-2009, 14:35
iyi günler bir agacın ortalama kaç kilo verir bilgisi olan varmı

k0900
09-04-2009, 14:49
iyi günler ben yarı bodur elma agacı diktim arası 3 metre idi açık olmuş dediler bende soruşturma yaptım ve tam bodur ekersen olur dediler 1,5 metreye yani aralarına tam bodur elma agacı diktim ileride bi sorun olurmu yani sizce nasıl olur iyi günler

Sn. Semih tambodur ağaçlar yaklaşık 50 cm yüksekliklerle tel ile terbiye edilir. Yarı bodurlarda böyle bir durum yok.

Dolayısıyla aynı sırada olmaları sorun yaratabilir.

Fotoğraf kaynağı:Güler hanım.

semih_51
11-04-2009, 09:07
nasıl yani bir birine mi girerler

k0900
11-04-2009, 11:38
Hayır bu resim bahçe düzenlemsi için yapılmış bir uyğulama, sizin tam bodur lider hariç hep yatay (45 60 derece) terbiye edilecek.

Böyle bir uyğulama ile yarı boduru klasık ağaçın biraz küçüğünü yan yana düşünebiliyormusunuz :)

Tam bodurlar ayrı bir sıra, yarı bodurlar ayrı bir sıra olmalı.

BOLULU
14-04-2009, 11:48
iyi günler
arkadaşlar bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi
ben 10 dönüm bodur elmaeli bahcesi yapacam fakat direkler arasına cekilecek tellerde polyester telmi galvanizlimi cektirsem bilemiyorum daha önce polyester tel kullanan varsa memnunmu söyleye bilirmi

k0900
14-04-2009, 20:43
Kullanacagınız tel yıllarca orada kalacak, ona göre seçim yapınız.

Çok telli çelik halatta bir alternetif.

Hem paslanmaz, dayanıklı 4 mm halat 0,30 ila 0,35 TL/MT gibi hatırlıyorum.

a_slymn
21-04-2009, 13:56
sn arkadaslar ben aranıza yenı kATILDIM 3 DEKAR TARLAMIZ VAR SIMDIYE KADAR BUNU DEGERLENDIREMEDIK UMARIM BUNDAN SONRA SIZLERIN SAYESINDE DEGERLENDIRECEZ ASAGI YUKARI TARLA TAM 2800 metrekare acaba bu alana ne dıkersem bana getırısı fazla olur bodur elma **** ceviz diyolar acaba hangısını dıkeyım tecrubelı ve deneyımlı arkadaslar lutfen benımle ırtıbata gecsın ısparta şarkıkaraagaca yskın olursa sevınırım
msn a_slymn@hotmail.com

semih_51
22-04-2009, 10:01
merhaba arkadaşlar benim yarı dodur elma bahçem var fidanları dikeli iki sene oldu ama daha bazı dallı agaçlarda elma gözü yok dallı olmayanlar ise hep elma gözü var bir bilgisi olan varmı yardım istiyorum teşekkürler........

k0900
22-04-2009, 14:30
sn arkadaslar ben aranıza yenı kATILDIM 3 DEKAR TARLAMIZ VAR SIMDIYE KADAR BUNU DEGERLENDIREMEDIK UMARIM BUNDAN SONRA SIZLERIN SAYESINDE DEGERLENDIRECEZ ASAGI YUKARI TARLA TAM 2800 metrekare acaba bu alana ne dıkersem bana getırısı fazla olur bodur elma **** ceviz diyolar acaba hangısını dıkeyım tecrubelı ve deneyımlı arkadaslar lutfen benımle ırtıbata gecsın ısparta şarkıkaraagaca yskın olursa sevınırım
msn a_slymn@hotmail.com

Bu birazda mesleğinizle işgili.
İşiniz zıraatsa emek yoğun, kazanç yüksek alternatifler arayın.

hizals
26-04-2009, 18:46
Sayın a_slymn
Isparta bölgesi için kiraz en uygun ve kazançlı tercih olacaktır.

06doğaci
28-04-2009, 12:30
*** arkadaşlar yarı bodur elma bahçem var, aşı yerinin 2/3 cm altından saçaklanma yapmış acaba bunun ağaca bir zararı olurmu.

k0900
16-05-2009, 18:18
Bodur elmalar çiçeklendi.

2006 yılında dikilenler çiçekli, aralardakı çiçeksizler 2008 ve 2009 da dikildi.

Tek tük aldığımız elmayı saymazisek, ilk kez bu yıl meyve alacağımızı umuyoruz.

Avanos
16-05-2009, 19:09
Sayın a slymn diğerlerini bilemem ama özellikle kiraz ve vişne dikerken işçiliği göz önünde bulundurun sivas ve çevresine çok vişne diktirmişler ziraatçiler geçmişte bugün büyük firmalar bu ürünleri ya toplama fiyatına yakın **** çok az bir miktar üzerinde kar bırakacak fiyat veriyorlar malum bu ürünler 10gün ağaçta bekledikten sonra tüccarın eline düşüyorsunuz ve mecbur oluyorsunuz. Dikkat edin.

Avanos
16-05-2009, 19:10
Ko900 sizin bahçe nekadar baya büyük görünüyor umarım bu yıl yeterli ürün alırsınız. Bende bu arada bademlerimi dikmeye gelecek hafta gideceğim. Sürme diğer işleri bitirdim.

k0900
16-05-2009, 19:13
Sn. sivas, 10 dönüm bahçe, ancak bodur işin içine girince elma, kiraz, asma vs 1300 bitki barındırıyor.

Sizden iyi haberler bekliyoruz.

Hatta bir başlık açar, baştan sona her safhayı anlatırsınız.

denizakvaryumu
16-05-2009, 19:24
Sn.k0900

bodur elmaları kaç metre arayla diktiniz, fidanları nereden alabiliriz, hangi cins?

k0900
16-05-2009, 19:40
Fidanlar iki ayrı kaynaktan alındı. Alara ve diğeri, şimdi olsa Alara dışında kesinlikle almazdım.

2006 da dikilenler 2 metre araile, 2008-9 da dikilenler 1,10 mt ara ile dikildi.

Karaman'da Hollanda'lıların kurduğu bir bahçe görmüştük, 90 cm ara ile dikilmiştı :)

denizakvaryumu
16-05-2009, 20:21
1 metre ara ile elma dikmek, muhteşem bir olay.

Alaraya mı gittiniz, Ankara'ya mı gönderdiler.?Çıplak kök müydü?

k0900
16-05-2009, 20:36
İlk yıl gitmıştık, şimdilerde telefonla istıyoruz.

Ankara'da dahil bölgeye Cihan bey bakıyor, siz önce toprak analizi yaptırın.

Bodur, yarı bodur için 15, 30, 45 cm den alınan numulere göre bodur, yarı bodur kararını veriyorlar.

Tamamen çiplak köklü.

denizakvaryumu
16-05-2009, 20:40
Siz toprak analizini nerede yaptırdınız? Özel firma mıydı?

k0900
16-05-2009, 20:44
İl tarım müdürlüğü. İstanbul yolunda, çifçi belgesi alırsanız ucuz yapıyorlar.

Çifçi belgesi, ilçe tarım ve zıraat odasından alınıyor.

Su için altarnetifiniz nedir?

denizakvaryumu
16-05-2009, 20:52
Araziden su çıkıyor, aslında su tahlili de yaptırmak lazım.

k0900
16-05-2009, 20:59
Eskiden YSE vardı:) nekadar önemli olduğu yaşanınca tam anlaşılıyor.

Su 1 numara, tahlilde ayrı dert, çok pahalı analiz fiyatları.

Bodur bitkiler için su çok önemli, kökleri klasık ağaçlar gibi aşağıya inmiyor.

İlk yıllar su tüketimleride fazla, en akılcı sulama kesinlikle damla sulama.

Toprağa gömülen damla sulama yapmak daha akıllıca.

k0900
16-05-2009, 21:08
*** arkadaşlar yarı bodur elma bahçem var, aşı yerinin 2/3 cm altından saçaklanma yapmış acaba bunun ağaca bir zararı olurmu.

Derine dikilen birkaç elmamızda bahsettiğiniz saçaklar ağaç gövdeleri çapalanırken açıkta kalmıştı. Öylece kaldılar ( kök saçakları açıkta) herhangi bir sorun olmadı, dışarda kalan saçaklarda zamanla kurudu.

06doğaci
18-05-2009, 09:16
Sayın k0900 verdiğiniz cevap için *** ederim.Malesef tarım zor iş çok heyecanla başlamıştım elma yetiştiriciliğine ama heyacanım sorunları gördükçe azalmakta.

k0900
18-05-2009, 10:07
Sabırlı ve kararlı olmak lazım, emeksiz hiçbir şey olmaz ki :)

Fotoğraftakinden daha iyi ağaçlarınız olacak.

erkanb
18-05-2009, 11:03
yaklaşık 100 dönümlük kapama elma bahçesi yapmayı düşünüyorum. bu işten anlayan tecrübeli ziraat mühendisi ve anlayan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. tarakya bölgesinde yapacam.

06doğaci
18-05-2009, 14:14
Sayın k900 bende ankaralıyım bahçeniz nerede acaba.

k0900
18-05-2009, 16:08
Karaalide.

06doğaci
20-05-2009, 12:06
Bahçe çok güzel görünüyor yalnız otlar bayağı büyümüş.Damla sulama yaptırdınızmı.Biraz damala sulama işini araştırdım.Kaliteli boru üreten bir firma buldum ostimde isterseniz adresini verebilirim

06doğaci
20-05-2009, 12:09
Afedersiniz k900 resme yeniden baktığımda damlasulama borularını gördüm

k0900
20-05-2009, 19:43
Siz yinede adresi aşağıdaki linke yazın, ihtiyacı olan en azından ucuz temin eder:)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15420

k0900
20-05-2009, 19:48
yaklaşık 100 dönümlük kapama elma bahçesi yapmayı düşünüyorum. bu işten anlayan tecrübeli ziraat mühendisi ve anlayan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. tarakya bölgesinde yapacam.

100 dönüm kapama bahçe ciddi maliyetli yatırım, özel müşavirlik firmaları, tarım müdürlüğü ve özel fidalıklarla görüşmenizi tavsiye ederim.

Yaklaşık 30 binden fazla ağacınız olacak:)

06doğaci
20-05-2009, 20:06
Sayın k900 elimden geldiğince ilgili linke hesaplı ürün satan yerleri yazmaya devam edeceğim.

kmlsrt
21-05-2009, 19:09
Sayın k0900 bahçeniz çok güzel. Ancak direk sistemini nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz. 2,5 - 3 mt yükseklikte direk sisteminden bahsediliyor. Ben nisan ayında ön deneme olsun diye 1 dekar bodur elma diktim. Aralıkta 4 dekar daha dikecektim ama direk sistemi gözümü korkutuyor. Siz ne düşünüyorsunuz. Bu fidanların yeni çıkan sürgünlerini almalımıyım yoksa böyle kalsınlar mı? Koparmaya hiç kıyamıyorum...

k0900
21-05-2009, 19:59
sayın kmlsrt, ben bu yıl diktiklerimi 70 cm deki gözün hemen (0,5 cm) 30 derece eğimle kesiyorum.

Gözler uyandığında (sürgünler 3 cm kadar olduğunda) en üsttekini lider olarak bırakıp 10 cm aşağısına kadarkı tüm sürgünleri koparıyorum.

Aşı yerinden 40 cm yukarıya kadarki tüm sürgünleri koparıyorum.

Bu ilk yıl dikilenler için yapılan işlem. Sürgünlere kıyın, terbiye sisteminde tarif çok işe yarayacak :)

k0900
21-05-2009, 20:12
Terbiye sidtemi için 2006 yılında dikilenlere demir borudan 3,5 mt boy (0,5 mt. toprağa gömüldü) direkler diktik, yerine göre 15 kadar ağaçta bir betonlandı.

Her 50 cm de bir delik açılıp tellendi.

Ancak 2008 yılında dikilenlerle 2009 yılında dikilenlere ahşap emprenye edilmiş 8cm çap 3 mt boy 8 TL fiyata pazarlık yaptım.

Ağaçların gelişimine göre bu yıl ya da seneye ahşap direk kullanacam.

k0900
21-05-2009, 20:20
Alttakı yatay demir pek bir işe yaramayıp, traktörede engel olduğu için emprenye ahşap direklerde uygulamayacağız.

kmlsrt
21-05-2009, 21:05
Teşekkür ederim k0900. Yarın aynen söylediklerinizi uygulayacağım. Bu arada ilk yıl herhangi bir gübre kullanmalımıyız ?

k0900
21-05-2009, 22:32
15 15 15....... 200 KĞ
18 46 DAP..... 100 KĞ
20 20 02....... 150 KĞ
D SÜLFAT...... 150 KĞ
ÇİNKO SÜLFAT. 50 KĞ
KÜKÜRT...... 100 KĞ
A SÜLFAT...... 150 KĞ

İlkbaharda yaklaşık , 1 ve 3 yaş 700 ağaç + 700 klasık ağaç için.

Toprak analizine göre.

k0900
28-05-2009, 00:39
Bugün bodur elma meyve verimliliğinin detay fotoğrafları ;

kmlsrt
06-06-2009, 21:05
Bu meyve fidanları 3 yaş olanlarmı ? Seyreltmek gerekiyormu ? Çok harika görünüyorlar.

k0900
06-06-2009, 21:48
3 yaşındalar.

Seyreltmeyi yarın yapacağız. Bazıları kendiliğinden düstü.

Bir ağaçta 100 tane meyve saydık. Bunları seyrelteceğiz ve tekrar tellere bağlayacağız.

k0900
13-06-2009, 22:14
Seyreltilmiş halleri;

maviladin06
03-07-2009, 23:20
Ağaçlarınızın tamamnında meyve varmı?Bizdeki 500 ağaçtan nerdeyse yarısında meyve yok bu yıl.

GAZİ0625
05-07-2009, 14:13
Arkadaşlar bodur elma bahçemin resimlerini sunmak istiyorum

GAZİ0625
05-07-2009, 14:26
diğer resimler

k0900
06-07-2009, 16:18
Bu bahçe Ankara'da nerede?

hizals
06-07-2009, 20:12
Sayın k0900 ,

Elma çok uzmanlığım olmasa da seyretlme yapılan meyvelerde genel kural meyvelerin birbirine değmesini engelleyecek yapıda seyreltme yapılmasıdır. Seyreltmeden sonraki fotoğrafınızda birbirine büyüyünce temas edecek meyveler gözüküyor. Bunlar elmalarınızda sürtünme yara ve izlerine sebep olur. Bunun dışında herşey çok güzel görünüyor.

k0900
06-07-2009, 22:13
Teşekkürler.

Ali Özsoy
15-07-2009, 22:05
Herkese merhabalar :)

Arkadaşlar yaklaşık 26 dönüme bodur elma düşünmekteyim su ve ulaşım problemimiz sıfır çubuk baraj yanındayız, bazı sorularım var çünkü bilgim sıfır ve ticari amaçla bu işe kalkışmaktayım. Kimi yerlerde elma verimi olsrak yıllık ağaç başına 50-60 kilodan bahsedilirken , ziraat mühendisi bir arkadaşla yapmış olduğum ön görüşmede yıllık 8-15 kilodan bahsederek şevkimi kırdı bunlardan hangisi doğrudur ? Arazimiz çok hafif meğilli . Ayrıca ağaçların ekimi için en uygun olan ay hangisidir ? İnternet üzerinde herhangi bir yerden inceleyebileceğim bir proje var mıdır , verimlilik açısından yukarıda bir verim tablosu gördüm sanırım en doğrusu o ancak malum ticari amaçla yapacağım için hangi tür elmayı tavsiye edersiniz ? Ayrıca ilerleyen dönemlerde arıcılık da düşünmekteyim bunun meyve ağaçlarımıza bir zararı olur mu ?

k0900
15-07-2009, 23:04
Ayrıca ilerleyen dönemlerde arıcılık da düşünmekteyim bunun meyve ağaçlarımıza bir zararı olur mu ?

Zararı söz konusu bile olmaz:) Aksine mutlaka olmalıdır, döllenme konusunda en önemli yatdımcınız olacaktır.

Ankara Sincan Organize Sanayı bölgesinde örnek bodur elma bahçesi var.

Kendi gözlerinizle görmeniz sizi tereddulerden kurtaracaktır.

hizals
16-07-2009, 09:30
Sn.Ali Özsoy ,
İncelenecek proje teknik ya da mali yönden kurulacak yere , çeşide ve iklime özel olarak hazırlanır. O yüzden dışarıdan proje incelemesi yapmanız size sadece genel mali tutarlar hakkında bilgi verebilir. Verim,çeşitlerin seçimi veya bulunduğunuz yerdeki satış fiyatları çok değişkenlik gösterir. 26 dönümü doğru şekilde plante etmek için uzman yardımı şarttır. Özel mesaj yolu ile yardıma ihtiyaç duyarsanız sizlere yardım edebilecek kişilerin telefonlarını verebilirim.
Selamlar

k0900
19-07-2009, 22:21
Mayıs 2009 da dililen bodur elmanın 65 gün sonraki hali;

1- aşı yeri toprak seviyesinin 5,6 cm kadar üstünde dikildi.
2. Aşı yerinin 70 cm üstünden tepe budaması yapıldı.
3. Lider sürgüne rakipler budandı.
4. ilk yıl için 5 den fazla yan sürgünler budandı.
5. Terbiye için tel sistemine, lider gövde dik olarak, yan dallar açılı olarak bağlandı.

2010 ylı baharında lider dal 2. terbiye halatının üstünden budanıp, terbiye sistemine devam edilecek.

kmlsrt
28-07-2009, 23:28
Sayın k0900, yorumlarsanız memnun olurum. Ne eksik bu fidanlarda ?

k0900
29-07-2009, 09:44
İlk bakan ; sulaması fazla yapılmış diyecek :)

İmkanınız varsa yaprak ve toprak analizi yaptırın.

denizakvaryumu
30-07-2009, 18:07
MODERN ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EN ÇOK KULLANILAN KLONAL ANAÇLAR ve ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

http://www.elmatarim.com.tr/elma_anac.html

uday
03-08-2009, 13:28
Sayın uday bende Kayseri Tomarza İlçe Tarım Müd. gelirseniz projenizi ben hazırlarım benden hediye olsun size. Teknik bilgide vermekten mutluluk duyarız.

çok tsk ederim çok iyisiniz

osmanaksoy1
03-08-2009, 18:11
Arkadaşlar,
Tam Bodur elma bahçesinde dikkatimi çeken sıra araları normalde fidan araları 50 cm.
Elma fidanlarının arasına beton direkler dikilmiş ve fidanlar telle bu direklere bağlanmış.
Bağlanmamış olsa üzerlerindeki meyveler fidanları devirecekler çok dikkatimi çekti.
Çok kısa sürede meyve verimine geçiyorlar fakat bir şey dikkatimi çok çekti.Bu fidanların ömrü 10-12 yıl olduğunu öğrendim ve tüm meyve zararlarına karşı çok hassasmış.
Çok dikkatli zirayi mücadele ve sulama istiyor. Şu anda o elmalarında hasatı başlamış.
Bu fidanlar çok hassas olup sanırım her yerdede bulunmuyor ve yer fidanlarına görede biraz pahalı şu andaki benim gözlemlerim bunlar sevgi ve saygılarımla Osman aksoy

k0900
03-08-2009, 18:23
Osman bey, fidanları nereden temin ettiklerini biliyormusunuz?

burakdurna
11-08-2009, 16:09
arkadaşlar bodur elma konusunda sorularınız olursa size yardımcı olmaya çalışayım,yükseklisansımı bu konu üzerine yaptım ve şuan bu işle uğraşıyorum,

mustafaozn
11-08-2009, 17:41
Arkadaşlar hepinize iyi günler diliyorum. Ben İstanbulda ticaret yapıyorum. Kayseri Yahyalıda yaklaşık 200 dönüm arazi aldım. Burada bodur elma yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorum. Böyle bir işi yeni yapacağım için açıkcası biraz korkum var acaba yapabilirmiyim diye. bana ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Halil Önen
12-08-2009, 10:25
arkadaşlar bodur elma konusunda sorularınız olursa .....,

Sn.burakdurna,

Hoşgeldiniz.

Sitede budur elma konusunda bir sayfa açılmış mı bilmiyorum ama, diğer elma çeşitleri ve hastalıkları konularında da bilgi verebilirseniz, seviniriz.

Saygılar

akkapi
12-08-2009, 11:11
merhaba , adana'da ova'da bulunan tarlamin 6-7 donumunu bodur bahce yapmak istiyorum..Oncesinde sormak istedigim neden sadece elma dikiliyor..digerlerinin bakimimi zor ? neden seftali ekilmiyor mesela..

k0900
12-08-2009, 18:02
Şeftalide ekiliyor:)

Siz bodur elma konusunun yazıldığı sayfadasınız :)

uday
13-08-2009, 11:57
Sayın uday bende Kayseri Tomarza İlçe Tarım Müd. gelirseniz projenizi ben hazırlarım benden hediye olsun size. Teknik bilgide vermekten mutluluk duyarız.

ilginiz için tsk ederim
sağlığım ileri derecede bozuldugu için ancak cevap yazabildim
diyalize giriyorum artık bu saatten sonra bilmiyorum fidan ekimi yapabilirmiyim gözüm kesmiyor açıkcası
( allah sizlere göstermesin )

Oğuz Alper
13-08-2009, 11:59
Sn.Uday ; Çok geçmiş olsun.Acil şifalar dileğimle.Sevgiler

k0900
13-08-2009, 19:12
Sn. uday, geçmiş olsun, bence dikmeyi düşünün, onlar size moral ve sağlık vereceklerdir:)

Hemşerinizde yardıma hazırmış, ne güzel :) Sevgiler.

selim_50
17-08-2009, 09:59
sayın k0900 fotoğraflarınızı görünce acaba benim bahçenin fotoğraflarımı diye düşündüm.

selim_50
17-08-2009, 10:05
demir eksikliği olabilir, ama k0900'ün dediği gibi toprak analizinden sonra tedavi daha doğru olur.

selim_50
17-08-2009, 10:16
İlk bakan ; sulaması fazla yapılmış diyecek :)

İmkanınız varsa yaprak ve toprak analizi yaptırın.

sayın k0900 konu ile ilgisi yok ama mesajlara fotoğraf ekleme işini bir türlü beceremedim, (yardımcı olursanız) ekleyebilseydik benim fotoğraflarıda görebilirdiniz, sizin bahçeye benziyor ama daha küçüğü, yaklaşık 25 bodur, 25 yarı bodur ağacım var, tamamen hobi amaçlı
kolay gelsin

selim_50
17-08-2009, 10:20
ilginiz için tsk ederim
sağlığım ileri derecede bozuldugu için ancak cevap yazabildim
diyalize giriyorum artık bu saatten sonra bilmiyorum fidan ekimi yapabilirmiyim gözüm kesmiyor açıkcası
( allah sizlere göstermesin )

sayın uday;
nevşehirli bir hemşehriniz olarak geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşur, bağ bahçe özleminizi giderirsiniz

k0900
17-08-2009, 16:45
sayın k0900 konu ile ilgisi yok ama mesajlara fotoğraf ekleme işini bir türlü beceremedim, (yardımcı olursanız) ekleyebilseydik benim fotoğraflarıda görebilirdiniz, sizin bahçeye benziyor ama daha küçüğü, yaklaşık 25 bodur, 25 yarı bodur ağacım var, tamamen hobi amaçlı
kolay gelsin

Sn. Selim, aşağıdaki linki tıkladığınızda istediğiniz bilgileri kolayca bulacaksınız :)

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102

eser42
17-08-2009, 17:31
merhaba
arkadaşlar ben mm 111 yarı bodur fidanı dikmeyi düşündüm. geçen sene 500 adet çögür yatırdım bu yıl 1500 civarında fidan kesmeyi planlıyorum seneye de 2000 adet fidan kesersem bahçe kurmayı düşünüyorum.

bahçe kurmayı düşünen arkadaşlar hangi çeşit elmayı düşünüyorlar.

H.ÖZKAN
18-08-2009, 11:22
Arkadaşlar merhaba forumun yeni üyesiyim. Adanada çiftçiyim.Yaşım41 yarı bodur anna cinsi elma bahçesi düşünüyorum. Bölgede aşı mayısta yapılmakta mm106 aşıya gelmiş fide ve aşıcıyı nereden bulabilirim? Eğimli arazide erezyona yol açmadan karık usulü sulama yapılabilir mi?

grandrose
18-08-2009, 12:42
sevgili k 900.elma bahçendeki emeğine saygılar.harika olmuş.bende düşünüyorum.toprağım kirecli.kumlu tınlı .nasıl bir anaç önerirsininiz.****** bodur.erkenci yaz elması istiyoruz.jersey mac olurmu.fotoda bahçenin başında beyaz yapı nedir.sulama havuzu mu.damlamayı motorlamı **** yüksek havuzdanmı yapıyorsun.

jineop
18-08-2009, 13:23
Merhaba,
Bu da benim bodur elmam.Aşırı rüzgar ve balçıklı toprağa rağmen meyvelerini dalları taşımıyor. Cinsini bilmiyorum ,ama gördüğüm tek şey her ortamda bu tür sağlıklı büyür gibi duruyor.
Sevgili Ko900,
Her zaman ki gibi super.Sizin bahçenizi baştan sona görmek lazım.
Sevgiyle kalın.

k0900
18-08-2009, 18:38
Teşekkürler, Sn. grandrose, Sn. Jineop.

Sn. Jineop, bizimde evin bahçesindede bir tane fuji bodur elma var, üçüncü yaşında ancak henüz meyvesi yok :) Bahçede hobi olarak başladım, kendimi alamadım hersene dikdikçe dikiyorum.

Tepe budaması yapmayınız, yükselmeyecektir.

Sn. Grandrose, size tavsiyem, toprak analizi yaptırın. Analiz değerlerine göre anaç seçimi yaptırınız.

Beyaz yapıyı hatırlayamadım, fotoğraflara tekar bakayım:)

Sulama derin sondaj kuyudan alınan su 35 tonluk ayaklı depoda hem dinlendiriliyor hem depolanıyor, kendi cazibesiyle damla sulama sistemle sulanıyor. Muhtemelen seneye (ağaçlar büyüyüp, su tüketimi artacağından) şebekeye basınç uyğulayacağız.

Hobi amaçlı az miktarda ağaç dikecekseniz, bence birkaç çeşit dikin. Her türlü aroma ve tadı tadarsınız.

Ticari amaçlı dikecekseniz, market fiyatlarını takip edin derim:)

selim_50
19-08-2009, 16:32
şimdilik bir resim (yüklemesi zaman alıyor);)

Halil Önen
19-08-2009, 20:59
arkadaşlar bodur elma konusunda sorularınız olursa size yardımcı olmaya çalışayım,yükseklisansımı bu konu üzerine yaptım ve şuan bu işle uğraşıyorum,

Sn. burakdurna,

yüksek lisansın için bundan güzel fırsat mı olur?

Nerdesin?

( kendilerine özel mesaj gönderilmiştir)

tugay0614
20-08-2009, 10:43
Van da 25 dönüm arazi üzerine yarı bodur elma yetiştiriciliği yapmak istiyorum.ticari amaçlı düşünmüyorum,teknik konularda beni aydınlatırsanız mutlu olurum.
25 dönüm arazi ticari amaç yok ilginç bir durum

ahmetdalakli
22-08-2009, 05:20
Geçenlerde bir duyum aldım bodur elmacılıkla ilgili sizlerlede paylaşmak istedim. doğruluk payı varmıdır bilemiyorum ... kendimize ait bir yeri İlçe Tarım'a veya şahısa (bu konuda tam bilgim yok ) göstererek uygn görüldüğü takdirde arazinin temizlemesini üstlenip kendi yerimize bodur elma fidanları dikilip 4 sene boyunca fidanları kim diktiyse hasatı o topluyor, 4 seneden sonra yer elma ağaclarıyla birlikte bizim oluyor..
inşallah anlatabilmişimdir aldığım duyumu..

k0900
22-08-2009, 22:05
Ahmet bey, şaka gibi bir şey bu :)

Sizin bir araziniz var, vatandaşın biri geliyor arazinize bodur elma dikiyor, dört sene sonra burayı size veriyor.

Bu vatandaşı (hızırı) nerden bulacağız :)

selim_50
24-08-2009, 10:38
elma zaten 4 seneden sonra düzgün meyve vermeye başlar, o zamanda vatandaşın elinden siz alıyorsunuz, vatandaş bunu niye yapıyor hayır kurumumu?

ahmetdalakli
27-08-2009, 14:58
Ahmet bey, şaka gibi bir şey bu :)

Sizin bir araziniz var, vatandaşın biri geliyor arazinize bodur elma dikiyor, dört sene sonra burayı size veriyor.

Bu vatandaşı (hızırı) nerden bulacağız :)


Şaka gibi oldugu dogru.. dediğim gibi aslı warmı hala bılmıyorum.. ilçe tarım müdürlüğüyle gorusecegım onumuzdekı gunlerde onlarada bu konudan bahsedecegım bakalım onlar ne dıyecekler

grandrose
27-08-2009, 15:53
esvgili k900.35 tonluk deponun boyu ne kadar.depo ile bahçenin en sonu arasındaki mesafe ne kardar.depo ile en son arası kot varmı varsa nekadar.düzenli damlatabiliyormusunuz.emeğinize saygılar.

k0900
27-08-2009, 20:47
35 tonluk su deposu; eski bir (tır) akaryakıt tankeri.

10 ila 12 mt arasında bir boyu var. Yerden 3 mt kadar yükseltildi.

Tank bahçenin en yüksek köşesinde, en uzak mesafe 250 mt. mesafede.

Bahçede doğal 4 mt kadar eğim var. Damlama sistem gayet düzgün çalışıyor.

En düşük (arazinin) yerdeki basınç : 3 mt+ 4 mt: 7 metre. Basınç 0,7 atü.

En yüksek ( arazinin) yerdeki basınç: 3 metre. Basınç 0,3 Atü.

cukurovalı
28-08-2009, 12:23
Arkadaşlar selamlar.

Balkonumda 1 adet bodur elmam var. Aldığımda üstünde meyvası vardı.Bundan sonra , yanında başka elma olmadığından meyva alamayacakmıyım diye sormak istiyorum.

Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

grandrose
30-08-2009, 13:45
sayın k900.verdiğiniz bilgiler beni mutlu etti.teşekkür ediyorm.benim kiraz bahçemde benzer bir sistem var.ama daha deneyemedim.1,5m yükseklikteki havuzdan180m aşağıya 90.90 ikiye bölme yoluyla damlamada sıkıntı olurmu.en dip ile havuz arası 2m. sistemi bozmam mümkün değil. daha pratik bir yol varmı. emeğinize saygılar.

k0900
30-08-2009, 14:25
Arkadaşlar selamlar.

Balkonumda 1 adet bodur elmam var. Aldığımda üstünde meyvası vardı.Bundan sonra , yanında başka elma olmadığından meyva alamayacakmıyım diye sormak istiyorum.

Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

Cinsinede bağlı :) Seneyi bekleyip 2. saksı kararını o zaman verirsiniz. Muhtemelen saksıda olacağı kadar olur.

k0900
30-08-2009, 14:27
sayın k900.verdiğiniz bilgiler beni mutlu etti.teşekkür ediyorm.benim kiraz bahçemde benzer bir sistem var.ama daha deneyemedim.1,5m yükseklikteki havuzdan180m aşağıya 90.90 ikiye bölme yoluyla damlamada sıkıntı olurmu.en dip ile havuz arası 2m. sistemi bozmam mümkün değil. daha pratik bir yol varmı. emeğinize saygılar.

Toplam yükseklik 2 metre (muhtemelen su doluyken) ise biraz sıkıntılı olacaktır.

Bir deneyin, sonucu paylaşın :)

cukurovalı
31-08-2009, 08:43
Cinsinede bağlı :) Seneyi bekleyip 2. saksı kararını o zaman verirsiniz. Muhtemelen saksıda olacağı kadar olur.

İlginiz için teşekkür ederim.

Gelendost
03-09-2009, 19:11
http://i27.tinypic.com/288ob5l.jpg
http://i27.tinypic.com/2zpjrea.jpg
http://i27.tinypic.com/2ykbd4n.jpg
http://i26.tinypic.com/vs2tcx.jpg

2008 de diktiğim yani 2 yaşında mm106 cinsi ağaçlarımın resimlerini paylaşmak istedim daha öncede buradaki dikim aralıgına ve verime laf edenler olmustu

agaçlar hakkında yorumlarınızı bekliyorum

not: agaç başı 100 kg verim alınıyor emsallerinden

kemalcuce
03-09-2009, 20:01
Bilinçli tarım her zaman kazandırır Sayın Gelendost.Tebrik ederim elma cinsleri neydi acaba?

Gelendost
04-09-2009, 02:31
dölleyici golden rainders bir kısmı redchief bir kısmı scarlet spur ve granny smith

musa78
05-09-2009, 05:03
evet elmalar