PDA

View Full Version : Mercimek Yemekleri




papillon22
01-06-2008, 00:00
Selam herkese. Şöyle 5 çayının yanında bir mercimek köftesine kim hayır diyebilir. Ben bayılırım:)
malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağından bir parmak az köftelik bulgur
2 su bardağı su
1 büyük baş kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (ben bazen varsa evde tukaşın paprikasını kullanıyorum)
yarın demet ince kıyılmış maydanoz
4-5 taze soğanın yeşil ince kıyılmış yaprakları
tuz, karabiber, kimyon
1 limon suyu
1 çay bardağı zeytin yağı

yapılışı:
öncelikle yıkadığınız mercimekleri 2 su bardağı su ile teflon bir tencereye koyup tuz ilave edin ve mercimekler yumuşayanadek pişirin. Sonra bulguru ilave edip kaşıkla karıştırıp altını hemen kapatın. Tencerenin kapağını da kapatın. Onlar orda kabarırken kuru soğanı ince kıyıp zeytin yağında salçalarla beraber kavurun. Kabaran bulgurlu mercimeğe salçalı soğanı ilave edin. iyice yoğurun. Limon suyunu diğer baharatları ve kıyılmış maydanoz ve taze soğanıda ilave edip homojen bir karışım elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Avcunuzun içinde sıkarak çiğ köfte şekli verin. isteğe göre pul biber serpin. taze marul yapraklarıyla servis yapın. Yerken üzerlerine ekstra limon sıkabilirsiniz.
Afiyet Olsun.




papatyam
08-09-2008, 15:06
Çok güzel bir mercimek çorbası tarifi.

kırmızı mercimek,
havuç,
kuru soğan,
az bişey ıspanak,
salça,
nane,
sıvı yağ ve tuz,



malzemeleri biraz geniş bir tencere de iyice kaynatıyorsunuz sonra robottan geçiriyorsunuz, bir tavada sıvı yağ ve salçayı kavurup son olarak ta nane ekleyip robottan geçirdiğiniz karışıma katıyorsunuz biraz da o şekilde kaynattıktan sonra afiyet ile yiyorsunuz.

üzüm
25-09-2008, 13:29
Yeşil mercimekli mantı çok lezzetli oluyor. Denemeyenler varsa tavsiye ederim.
Soğan yağda alazlanır; haşlanmış mercimek ilave edilir; tuz, karabiber, pul biber eklenerek iç hazırlanır. Mantı kapatıldıktan sonra fırın tepsisine dizilir, rengi hafif dönünceye kadar fırınlanır. Tepsiye az su ilave edilip (et suyu ile pişirilirse daha güzel oluyor), kapak kapatılarak pişirilir. Üzerine yoğurt ve domates sosu ile servis edilir. (Fırınlandıktan sonra mantıyı 3-4 gün dolapta saklayabilir, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.)

Gülşen
25-09-2008, 16:01
İnternette bulduğum farklı bir yemek var adı Mualle, Antakya yöresine özgü. İlk başta; tuhaf gelmişti patlıcan ve mercimek birlikteliği, ama denemelisiniz gerçekten güzel.


1 kg patlıcanın kabuklarını; isterseniz alacalı, isterseniz tümünü soyarak tuzlu suda bekletin. 1 su bardağı yeşil mercimeği haşlayın. Başka bir kabın içine 3-4 tane kabukları soyulmuş domatesi, 3-4 adet sivri biberi, 1 soğanı doğrayıp karıştırın. 2-3 diş dövülmüş sarımsak, zeytinyağ, nane, tuz ve pul biber ekleyin. Sivri biberler acıysa, pul biber koymayın çok acı olur. Sonrası çok kolay, yağlanmış geniş bir tencereye, yıkanıp kurulanmış doğranmış patlıcanları bir sıra yerleştirin, 2. kata haşlanmış süzülmüş mercimekten 3. kata da domatesli karışımdan yerleştirin. Malzemeniz bitene kadar kat kat döşeyin. Üstüne 1 fincan nar ekşisi gezdirip çok kısık ateşte pişirin. Püf noktası bu arkadaşlar, kısık ateşte 1- 1,5 saat pişirmek. Yazın soğuk, şimdi de sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Her servise uygun:)

kaju
27-09-2008, 21:25
Yeşil Mercimek Salatası

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, Yarım su bardağı haşlanmış prinç, 2 tane rendelenmiş havuç, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, 4-5 dal taze nane, isterseniz 4 tane taze soğan, tuz yağ limon karıştırılır. İstediğiniz diğer baharatları da koyabilirsiniz. Güzel, değişik bir salata oluyor.

papatyam
29-09-2008, 08:13
Mercimekli pilav,
kuru soğan
yeşil mercimek
bulgur

soğanı kavurup mercimeği ekliyoruz biraz diri kalacak şekilde haşlıyoruz bulguru ekleyip az suyunu çekmesini bekliyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz, afiyet ile yiyoruz.

kader01
29-09-2008, 09:50
Arkadaşlar ben mercimek yemeğini çok severim şimdi bu yazılarını okuyunca annemin biz çocukken yaptığı çorba geldi aklıma kesmeli mercimek çorbası

annem yeşil mercimeği az haşlayıp içine bir kahse kesme (hamurdan yapılan erişte) ıspanak ve ıspanakların köklerini koyup üzerinede yağda soğanlı salçalı bir sos hazırlayıp ilave ederdi ve kıvamını alıp lezzetler birbirne karışana kadar pişirirdi. üzerinede bolca limon harika oluyor . Şimdiden afiyet olsun

İftar soframa mercimekli bir şeylermi eklesem. İnsan oruç olunca canı sürekli birşeyler . istiyor.

ebrub
02-11-2008, 01:13
Ne olur bilen birisi Afyon bükmesinin tarifini eklesin :)

Cansunarya
02-11-2008, 22:10
Fakültedeyken Sodexo firmasının çıkardığı mercimekli arpa şehriye yemeği çok hoşuma gidiyordu, evde hiç denemedim ama tarif verebilirim.

1 ölçü mercimek orta kıvamda haşlanır.
1 ölçü arpa şehriye haşlanır.

Mercimekler tereyağında iyice kavrulur, üzerine şehriyeler ilave edilerek biraz daha kavrulur. Afiyet olsun :)

berduray
03-11-2008, 21:03
Bu abla çok marifetli valla, herşeyi yapıyor.

Maşaallah (http://www.annemmutfakta.tv/video/hulya-erol/borek/afyon-bukmesi/index.html)

ebrub
03-11-2008, 22:13
Çok teşekkür ederim :)

berduray
04-11-2008, 22:47
;-)

Buket Aknar
04-11-2008, 23:06
Kıbrıs'ta çok severek yediğimiz mercimekli pilav biz ona "Mücendra" diyoruz.

MÜCENDRA

Bir bardaktan biraz az (3/4bardak) yeşil mercimek
Bir orta boy soğan
Bir bardak pirinç.
2 buçuk bardak su ( haşlama suyu yetmezse normal su da ilave edilebileceği gibi tamamen haşlama suyu da olabilir)

Mercimekler haşlanır, öte taraftan tencerenin dibine yağ dökülerek kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kızartılır, içerisine mercimekler eklenir biraz çevirip 2 buçuk bardak su ilave edilir. (Eğer mercimeklerin kaynama suyunu dökmezseniz onu da ilave edebilirsiniz o zaman mücendranın rengi biraz koyu olur. Eğer istemezseniz o süyü döküp normal su da kullanabilirsiniz o zaman mücendranın rengi daha çok pilava benzer.) Su kaynayınca yıkanmış pirinç eklenir, ağız tadına uygun tuz da ilave edilerek, pilav pişirme usülünde altı kısılarak pişirilir. Ben biraz da tarçın ilave ediyorum.

Herkese afiyet olsun...