PDA

View Full Version : Egome / uygulamaları




egome
09-04-2008, 01:19
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=29370

5-10 tane domates fidanım var ve bende yukardaki düzeneği kursammı diye düşünürken ilk aklıma gelen soru; Kavonozdaki suyu hangi aralıklarla değiştireceğiz? Normalde toprakta yetiştiricilikte yaz aylarında günlük bu kavonozdaki miktar kadar sulama yapılıyor.




envor
09-04-2008, 23:55
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=29370

5-10 tane domates fidanım var ve bende yukardaki düzeneği kursammı diye düşünürken ilk aklıma gelen soru; Kavonozdaki suyu hangi aralıklarla değiştireceğiz? Normalde toprakta yetiştiricilikte yaz aylarında günlük bu kavonozdaki miktar kadar sulama yapılıyor.

yazın bu düzenekte domates 1.5-1.8 lt arası su harcar.hergün bu suyu ekliyeceğiz,haftada bir defada suyu tamamen boşaltıp kavanozu iyice yıkayıp tekrardan dolduracağız.resimdeki kavanoz 5 lt'lik.:)

egome
04-05-2008, 12:16
Resimdeki domates fidesini poşetinden çıkarıp, köklerini örneğin su dökerek topraktan ayırıp, yukarıdaki uygulamada olduğu gibi topraksız yetiştirmek istiyorum.
1. Fidenin şuanki hali uygunmudur?
2. Çıplak köklü fideyi kavanoza nasıl sabitleyebilirim? Örneğin süngere sarıp sonra strafordan geçirsem olurmu.
3. Özellikle yeni dikilen bitkinin kökleri uzun olmayacağından kökler yukarda kalacak, bitki gün içerisinde suyu kullanınca su azalacak. Peki bu durumda köklerin suyla teması kesilmiyormu?

Saygılarımla...

malbman
04-05-2008, 13:10
Sayın Egome' nin sorusuna bir cevap-soru ile karşılık vermek için ( resimdeki düzenek kendi yapımı olduğu için)sayın Envor'un affına sığınarak araya giriyorum. Tabii ki cevap-sorumun sorusu sayın envor'a. Kavanoz yerine beş kiloluk plastik yoğurt kovası kullansak ve kavanozun ağzındaki straforu bu kovanın içinde yüzecek şekilde kessek, bitki suyu kullansa da strafor sürekli su seviyesinde kalacağı için köklerin suyla teması kesilmeyecektir, değil mi? Ama domates büyüdükçe bu düzeneği devirir ya da takla atar mı?

envor
04-05-2008, 14:47
Sayın Egome;Fidanın durumu iyi*,plastik viol kullanabilirsin,Kökü iyice temizledikten sonra kökü violden geçirip,Viol'ude strafora geçirirsin(Violun alt kısmını genişletmek için biraz kesin),İlk başta fazla su tüketmez ama ileride su tükettikce suyu tamamlamanız gerekiyor...
Saygılarımla...envor...:)

envor
04-05-2008, 15:11
Sayın Malbman;****** dediğiniz olabilir,Ama:Straforun su seviyesinde hareket etmesi için kaptan küçük olması lazım,küçük olunca o aradan ****** ışık girecektir,Alg oluşacaktır,bunun önüne geçilebilirse olur,yalnız bitki su kullanınca kökünü su içinde tutmaktan ziyade yapmanız gereken şey su eklemektir(Kavanozdaki suyu Haftada bir mutlaka tamamını değiştirmemiz lazım).Sık sık su eklenirse EC yükselmesinin önüne biraz olsun geçebiliriz...

egome
05-05-2008, 17:13
sayın envor viol kullanmasak direk olarak bitkiyi strafordan geçirsek olmazmı? Resimdeki gibi straforun ortasını daire şeklinde delsem sonra bitkiyi buradan geçirsem olmazmı? Bu arada kavonozum 5 lt. plastik kap.

egome
05-05-2008, 17:54
Günlük eksilen suyu tamamlamak için şekildeki gibi 25lt. veya 75 lt. akvaryum içindeki eriyik 5lt. kavanozlara dolup fazlalık gene akvaryuma boşalacak. Böyle birşey yapmaya karar verdim. Acaba eksik birşeyim varmı?
Saygılarımla..

envor
05-05-2008, 18:55
Sayın Egome;Strafor'a direkt olarak fidanı geçirebilirsin,yalnız fidanı dik tutabilmek için ya yukarıdan bir ip ile asacaksın,**** fidanın yanına strafora bir çubuk (Kalın bir bakır tel)takmanız lazım,çünkü fidanı dik tutmanız lazım.
Besin eriyiğini akvaryum içine koyman dahice bir fikir doğrusu,su ekleme derdinden seni kurtaracak,Ama aklıma takılan 75 lt su hazırlarsan bu suyu haftada bir atman sana zor gelecek*,sizde bu suyu haftalarca kullanacaksın*,bu su içindeki besinler eksilecek,bitki hangisini kullandığını bilmiyeceksin,ph'sıda yükselecek*,bu sorunları nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?
Ayrıca denemen durgunsu kültürü olmuyor,Akan su kültürü oluyor*.
* : Bence;)

egome
05-05-2008, 20:32
Sayın envor önerileriniz için teşekkürler. Bitkiyi dik tutmak için kalın bir bakır tel kullanılabilir. Aslında ben soracaktım ki siz önceden cevapladınız; 75lt. su değiştirmeden 3-4 hafta idare etmezmi diyecektim. O zaman bende 25 lt. akvaryumu kullanırım. Haftada bir komple suyu değiştiririm. Bu arada bu atık suyu toprak sulamada kullanabilirmiyiz? Malum su tasarrufu :confused: ;) Birde bu denemem durgun su olmaktan çıkmış değilmi, :( ne yapalım ilk denememiz akan su olsun :D

envor
05-05-2008, 20:43
Durgunmu ,Akanmı?Fark etmez sayın Egome,sonuçta Hidroponik'mi,Hidroponik...(Denemeniz bile yeter);)
Değiştireceğin suyu toprakta kullanabilirsin,Devir tasarruf devri...:D
Saygılarımla...envor...:)

egome
06-05-2008, 20:03
Evet nasipse son hazırlıklarımı tamamlıyorum. Bugün yarın sistemi kurup resimde eklemeye çalışacağım. Lakin şöyle bir durum var, akvaryum pompası 5lt. kavonozlara suyu basıp devirdaim yapacak. Peki ayrıca hava motoru koymam gerekecekmi tereddütte kaldım.

envor
06-05-2008, 20:11
Hayır gerekmez,Akvaryum pompası suyu devirdaim yaparken oksijende kazandırıyor suya...:)

egome
08-05-2008, 20:26
Bugün sistemimi sayın envorun durgun su uygulaması yaptığı gibi yapmaya çalıştım. İnşaallah başarılı oluruz.:D Şimdilik çatı katının içerisinde, yarın balkona çıkarmayı düşünüyorum.

:(Şimdilik tek sorun (akşam akşam fazla uğraşamadım) hava motoru tek çıkışlı, hortumu iki çıkışlı yaptım. Hortumları kavonozun dibine kadar indirdim. Fakat bitkinin birine hava gitmiyor. Hortumu biraz yukarı kaldırınca bu seferde ötekine gitmiyor. Bir dengesizlik var ama anlamadım.

Resimi akşam çektiğim için pek iyi çıkmadı ama paylaşmak istedim. Görünüşte bir eksiklik varmı acaba:confused:

Saygılarımla...

Kudret Tezel
08-05-2008, 22:04
Elinize sağlık sayın egome çok iyi olmuş . Şu hava sorunu anladığım kadarıyla hortumların ucunda hava taşının olmayışıdan kaynaklana bilir.hava taşı yoksa çıkış debisi düşük olduğundan hangi hortum yukarıda ise,daha doğrusu hangi hortumun ucu su seviyesinden daha az aşağıda ise ondan hava çıkar ucu daha derinde olandan çıkmaz.Öyle bir sorun olabilirmi acaba..?

egome
08-05-2008, 22:23
Sayın Kudret Tezel, evet düşündüğünüz gibi hava taşı kullanmadım. Artık yarın alır bu şekilde denerim.

Kudret Tezel
08-05-2008, 22:28
Sayın egome,bir fikrim daha var .Hortukların ucunu bir çakmak vasıtası ile ısıtın erirgibi olunca bir penseyle sıkıp kaynatın ( tabii hava taşı yoksa ) ve bir toplu iğneyle ikisinede 2-3 delik delin ,hava topluiğne ile deldiğiniz deliklerden çıksın,bakalım ne olacak düzelecekmi.
tabiiki bu sistemi hava taşı ile yapmakta fayda var çünkü hava taşı bol miktarda küçük hava habbecikleri çıkardığı için ve su ile temas eden hava yüzeyi fazla olduğundan sudaki eriyen hava miktarı da çok olur. Ama unutulmamalıdır ki suya hava vermemizin sebebi sadece suyu havalandırmak değil ayni zamanda kök dalları arasındaki eriyiği karıştırarak kullanılmış eriyiğin yerine tazesini taşımaktır.

egome
09-05-2008, 18:45
Havataşı alarak problemi hallettim.:p

envor
09-05-2008, 21:20
Sn.Egome güzel olmuş elinize sağlık,Kullanacağınız besin eriyiğinin içeriği nedir?

egome
09-05-2008, 23:06
Sayın envor besin eriyini sayın kudret Tezel den temin ettim.

Resimden de görüldüğü gibi, sizin uyguladığınız gibi bir çalışma yapmaya çalıştım. Fakat bizimki biraz işi şansa bırakmak gibi olacak diye düşünüyorum.:( Malum ne EC ne Ph ölçer var. Artık bundan sonrası içinde sizlerden alacağım yardımlarla inşallah ilk çalışmamı başarıyla tamamlamak istiyorum.

Bu topraksız tarım işi bende biraz hastalık olmaya başladı gibime geliyor.
Çalıştığım yerdeki boruları gördükçe hemen plan projeye geçiyorum. Bakalım bu işin sonu neye varırrr:eek:

İklimsiz
09-05-2008, 23:14
Sayın egome, o hastalığın nasıl birşey olduğunu biliyorum. Yetiştirme ortamlarımız farklı da olsa topraksız tarım deneyimi gönüllüleriyiz :)

Kolay gelsin, başarılar diliyorum. Takipçinizim.

Kudret Tezel
10-05-2008, 12:40
O hastalığı ben çok iyi biliyorum .5 sene önce yakalandım hala atlatamadım.
Allah şifa versin. Belediye başkanı olursam bütün evlerin çatılarını kaldırıp teras yapacağım.Ve beton yığınlarının ayıbını yemyeşil bahçelerle örteceğim.

egome
11-05-2008, 12:12
Nerden bulaştı bilmiyorum ama benim domatesler hastalık kapmış.:( Bakteriyel leke veya benek olabilir. İlk başlarda pek önemsememiştim ama yapraklardaki lekeler çoğaldı. Kullandığım toprak veya tohum hastalıklıydı sanırım. İlaç kullanmak pek işime gelmiyor. Bu fidelerle yola devam edemem. Bugün yeni fide arayışındayım...:mad:

envor
11-05-2008, 21:52
******* iyi yaparsınız sn.egome*...

malbman
12-05-2008, 17:16
Henüz hava taşı alma fırsatı bulamadım ve benim de iki kavanozumdan birine hava gitmiyordu. Kudret beyin tavsiyesiyle hortumların ucunu eritip birleştirdim ve her ikisine de iğneyle 10-12 tane delik açtım.Şimdi her iki kavanoza da aynı miktarda hava gidiyor. Kullanışlı bir yöntem ama Kudret beyin "tabiiki bu sistemi hava taşı ile yapmakta fayda var çünkü hava taşı bol miktarda küçük hava habbecikleri çıkardığı için ve su ile temas eden hava yüzeyi fazla olduğundan sudaki eriyen hava miktarı da çok olur" dediğinden yola çıkarsak bu geçici bir önlem oluyor.

Kudret Tezel
12-05-2008, 18:41
Bilgi paylaştıkça büyür.

egome
13-05-2008, 15:02
Günlük eksilen suyu kavonozlara ilave edip tamamlayacaktık. Fakat kavonozlarda nerdeyse hiç su eksilmiyor. Bitkiler yeni yerlerine alışma aşamasında olsa gerek. Acaba biraz kendim eksiltip yeni eriyik katayımmı? Gerek yok gibime geliyor...

Birde kullandığım fidenin kökleri çok uzun biraz budama yapsammı acaba?

gokhan aydinli
13-05-2008, 16:44
Basit ve kullanışlı bir yöntem...

Kudret Tezel
13-05-2008, 18:13
Sayın egome, fideleri dikeli daha birkaç gün sanıyorum,eğer kavanoz büyükse bence gerek yok.Resimden anladığıma göre her halde 2-3 litrelik var.ama çok fazla bekletmekte iyi olmasa gerek.İşte arkadaşlar amatörlüğün zorlukları, şimdi bir EC ölçer olacaktı hemen besinin ne kadar kullanıldığını bulacaktık.
Yanlış anlaşılmasın bu bir söz vermek ankamında algılanmasın ama inşallah herkese basit ve çok çok ucuz bir EC merte yapmak istiyorum,ve PH kağıdı için de önümüzdeki günlerde size bazı bilgiler sunacağım zira bana cuma veya ptesi günü haber verecekler.

egome
13-05-2008, 20:11
Evet fideleri yeni diktim. Kavonozlar 5lt.

Çok çok ucuz bir EC metremi:eek: bu iyi bir haber.:p İyi haberlerinizi bekliyoruz..

Zamanla ortamdaki EC düşer, Ph yükselir. Düşen EC besin takviyesiyle yükseltilir. Peki Ph yi nasıl düşüreceğiz. Sanki biraz zor gibime geliyor. Hidrojen iyonları ilave ederek Ph düşürmenin detayı nedir.

egome
13-05-2008, 20:14
Basit ve kullanışlı bir yöntem...

Sayın gokhan aydinli, o resim ne? Anlayamadımda:(

gokhan aydinli
14-05-2008, 00:13
Sayın gokhan aydinli, o resim ne? Anlayamadımda:(
Egome -
sayın envor viol kullanmasak direk olarak bitkiyi strafordan geçirsek olmazmı? Resimdeki gibi straforun ortasını daire şeklinde delsem sonra bitkiyi buradan geçirsem olmazmı? Bu arada kavonozum 5 lt. plastik kap.

Straforu delerseniz parçalanır ve bitki bir süre sonra suya ya düşer ya kayar boşluklardanda içeriye ışık girer ve yosun yapar aşşağıdaki kapağa gövdeyi kök suya değecek şekilde, tankınızın üstüne geçirirseniz , gövde büyüdükçe kapakta esneyip açılacaktır ve sorun için uygun çözümdür diye düşündüm...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=37136&stc=1&d=1210689824

egome
14-05-2008, 16:36
Evet güzel bir çözüm. :)

Ben daha basitce uyguladım. Straforu (sert) ortadan genişce kestim, ortalama olarak gövdenin son kalınlığa erişme çapı kadar. Daha sonra kenarlarını pamuk ile sıkıştırdım. Ve bitki şuan çok sağlam. Hatta destek için yanına batırdığım çubuğa bile gerek kalmadı.

egome
14-05-2008, 16:39
:confused:

gokhan aydinli
14-05-2008, 21:27
Evet güzel bir çözüm. :)

Ben daha basitce uyguladım. Straforu (sert) ortadan genişce kestim, ortalama olarak gövdenin son kalınlığa erişme çapı kadar. Daha sonra kenarlarını pamuk ile sıkıştırdım. Ve bitki şuan çok sağlam. Hatta destek için yanına batırdığım çubuğa bile gerek kalmadı.


Pamuk nem dolayısıyla küf yapabilir ve mantar oluşumuna neden olabilir, sünger daha sağlıklı ve dayanıklı bir meteryal diye düşündüm ama şimdilik gayet başarılı bir çözüm eline sağlık...

envor
14-05-2008, 22:01
Pamuk ıslanınca bitkinin pamuğa deydiği yerde kökler çıkmaya başlayacaktır.

egome
15-05-2008, 14:40
Peki bi mahsuru varmı?

egome
15-05-2008, 17:08
Son değişiklikler;

Pamuk yerine sünger kullandım.

Kavonozun içeri ışık almaması için siyah naylon ile kapatmıştım. Fakat siyah örtü, güneş ışınlarını daha çok çekip ortamı ısıtacağı (Ph yı etkileceği) düşüncesiyle kavonozun etrafını parlak alüminyum folyo ile kapattım.

envor
15-05-2008, 18:34
Güzel olmuş,eline sağlık...:)

denizakvaryumu
15-05-2008, 19:54
Yanlış anlaşılmasın bu bir söz vermek ankamında algılanmasın ama inşallah herkese basit ve çok çok ucuz bir EC merte yapmak istiyorum,ve PH kağıdı için de önümüzdeki günlerde size bazı bilgiler sunacağım zira bana cuma veya ptesi günü haber verecekler.


Kudret Bey,
bu forumda topraksız tarım denemeleri sizin sayenizde başladı, bu bir milattı ve sayenizde başarılı bir şekilde devam ediyor.

Herkes için bir EC metre ve ph kağıdı ise muhteşem bir olay tabir yerinde ise biz amatörler için bir devrim niteliğinde.

Topraksız tarımda son nokta ise --belirlenen formüle-- göre kendi besin eriyiğimizi kendimizin hazırlaması.

Bu konuda ileri aşamaya hazırlık konusunda konuları toplamaya çalışıyorum.

Bir başka anlatımla domates -marul - çilek için sizin verdiğiniz formülle herkes kendi besinini hazırlayabilirse bu işte son noktayı bir anlamda koyabileceğiz.

Arkadaşlar bu konu gerçekten çok önemli...Bu konu hobinin de ötesinde herkesin kendi domatesini-marulunu vs.kendinin üretmesi esasına dayalı bir çalışma.

Besin eriyiklerini Kudret Beyden veya Tartes firmasından alıp domates veya marul yetiştirmek tabiri yerinde ise marifet değil.

Önemli olan kendi besin eriyiğimizi kendimizin hazırlaması,Kudret Bey bu konuda elinden geldiğince yardımcı oluyor ama aşamalı olarak değil de hızlı bir anlatım yapınca konu ağırlaşıyor.

Bu sene manuel veya otomatik domateslerimizi yetiştirelim ama Kasım ayı gibi tekrar kendi besinimizi kendimiz hazırlama konusuyla ders başı yapalım derim.

Kudret Bey bu vesile ile tekrar teşekkür ederim.

egome
15-05-2008, 21:02
Sayın denizakvaryumu, teşekkürler. Olması gereken son noktayı koydunuz.

Bende buradan bizlere böyle bir olanağı sunan Kudret beye ve bizlere topraksız tarımı adım adım uygulamalarıyla ve sorunlara acil cevaplarından ötürü sayın envora teşekkürler ederim.

Hocalarımız besin hazırlama derslerine geçsekmi :)

denizakvaryumu
15-05-2008, 21:13
Besin hazırlama konusunda bir başlangıç yaptık ama dersler biraz ilerleyince anlamakta güçlük çekiyoruz.

Son olarak sn.Todor konuyu biraz daha açıklayınca çok daha iyi oldu.

Eğer Eylül ekim aylarında Antalyada yapılacak uygulamalı kursta konuyu pekiştirirsek çok daha iyi olacak.

Kudret Bey siz de Antalya'ya gelecek misiniz?

Kudret Tezel
15-05-2008, 21:47
Sevgili denizakvaryumu,bunu herkes biliyor ki bu işin kimyasından başaldık öncelikle, neden ?. çünkü konunun en önemli yeri kimyası.Bu konu hakkında bilgi edine bilmek için gerçekten kimsenin düşünemiyeceği kadar efor sarf ettim.ve bu konunun ne olursa olsun çok ama çok önemli bir konu olduğunun idrakindeydim.Araştırın lüyfen bundan 5 sene önce topraksız tarım ile ilgili ne kadar Türkçe yayın ve bilgi bulabileceksiniz.
Bu zorlukları yaşadığım için başkalarının da ayni zorluklarla karşılaşacağını bilerek konuya
açıklık getirmek istedim. Fakat nedense konunun teorisi biraz ağır geldi aslında ağır gelmek değilde bu işi merak edenlerin ilgi alanına girmedi. Konunun en yakın takipçisi siz oldunuz
ve bu konuyla ılgili; yani besin eriyiklerinin hazırlanması konusuyla sizin dışınızda bir tek tudor arkadaşımız işin teorisiyle ilgili bir yazı yazdı.
Şu anda herkes denemede ve büyük bir heyecanla uğraşıyorlar inanıyorum.şimdi en önemli konu domatesi yetiştirmek,ondan sonra bu konuya ilginin artacağını düşünüyorum.
İşte o zaman konuya kaldığımız yerden devam etmek yani herkes dersi dinlerken
anlatmak daha faydalı olacak gibi. Ders zilini çalmıştık ama herkes dışarıda domateslerinin
peşinde. Aslında Sayın arkadaşımız envorun kursu gibi bir kurs düzenleye bilsek,kara tahtanın başında, çok güzel olur ama nasıl ?..
Bana verilen söz tutulursa sizlere yarın veya ptesi günü PH kağıdı ile ilgili bilgi vereceğim.EC işine gelince çalışmalar başlamak üzere. Herkese sevgi ve selamlar.

Kudret Tezel
15-05-2008, 21:57
Hani nerdeyse ; siz kambersiz düğün hazırlığındasınız anlaşılan ; diyecektim ki çok şükür
yazınızı gördüm, niyetliyim sevgili denizakvaryumu,sizleri tanımak çok büyük bir mutluluk olur bence ama ... Ya nasip.

eczadolabi
16-05-2008, 07:31
Deniz akvaryumu ile ilgili malzemeler satan bir yere EC meter sordum geçen hafta sonu.
Markasını hatırlayamıyorum ama, iyi bir markaydı galiba.
210 YTL dediler fiyatına.
Vakit bulupta biraz araştırma yapabilirsem toplu alım için bir fiyat çıkartayım diyorum.
Fiyat makul sınırlarda olursa, Kudret Bey'i birde bununla meşgul etmemiş oluruz.

egome
25-05-2008, 11:52
Durgun su uygulamasında, kavonozdaki suyun değişimi sıcak, öğlen saatlerinde yapılmamalı. Bu saatlerde yapılan değişimlerde bitki çok kısa süreliğine dahi dışarda beklemesi sonucunda yapraklarda solma ve buruşma meydana gelmektedir. En iyi değişim zamanı akşam serinliğinde yapılmaktadır.

malbman
25-05-2008, 12:08
Sayın Kudret hocam. ec metre ve ph kağıdı ile ilgili gelişme var mı?

Kudret Tezel
25-05-2008, 19:32
Sayın malbman, PH kağıdı ile ilgili gelişme iç açıcı değil,çünkü bahsettiğim firma belki toplu getirtebiliriz dedi ama getirtemedi.Ben işin peşini bırakmış değilim.PH kağıdı her yerde var diyenler olabilir, ben basit bir bilgi vereyim,biz 5,4 ile 7,0 PH aralığını ölçen bir kağıt arıyoruz. bu aralık 5,4-5,7-6,0-6,2-6,4-6,7-7,0 diye dilimlere ayrılmış bizim için ideal bir kağıt. İşte bu kağıdı bulamıyorum.Malzeme temini ile ilgilenen arkadaşlar da araştırırlarsa iyi olur ama fiatıda PH metreden fazla olmasın.Aslınca PH kağıdına çok sıcak bakmıyorumama PH metrelerde bayağı pahalı. Şuanda piyasada PH + EC ölçen aletler 125-150 avro ya satılıyor.
Gelelim Tezel yapımı EC metreye.Çalışmalar gerçekten çok iyi gidiyor.En ucuza yapabilmek için uğraşıyorum. Önümüzdeki hafta kritik malzemeleri araştıracağım ve enkısa zamanda sizleri bilgilendireceğim.

eczadolabi
25-05-2008, 21:32
Mesaj yolladığım onca firmadan birisi beni aradı bu hafta. 300 küsür euro fiyat verdi...
Bu işin bu şekilde olamayacağı anlaşıldı.
Geçen pazar kahvaltıya gelen bir arkadaşım başka ve çok çok ucuz bir yol önerdi (Mak. Muh.)
Haberdar edeceğim sizleri...

malbman
26-05-2008, 08:05
Kudret hocam, sözünü ettiğiniz kritik malzemeler bizim de araştırabileceğimiz şeylerse katkıda bulunmak isterim/isteriz; en azından yükün ,küçücük de olsa, bir kısmını paylaşmış olurum/oluruz... diye düşünüyorum.
Saygılarımla

sabri zeki
26-05-2008, 21:13
Arkadaşlar EC ölçer ve PH ölçer fiyatları her biri otuzbeş dolardan satılıyor tartes firmasında

egome
31-05-2008, 18:48
Bitkinin kök durumu...

egome
31-05-2008, 18:51
Çiçekler açıyor :)

egome
06-06-2008, 16:07
Bir salkımda 15-20 çiçek var. Yanlız bu aralar yapraklar da şekil bozukluğu var. Acaba yüksek EC olabilirmi?

egome
07-06-2008, 17:26
Yapraklarda şekil bozukluğu, kıvrılmalar var. Yaprak sapı uzun. Sorun ne olabilir acaba:(

egome
12-06-2008, 11:49
Sayın Sabri Zeki, eriyikleri kılima suyu ile hazırlamak sakıncalıdır ,şunun için: ben eriyikleri hesaplarken İstanbul İSKİ katoloğundaki kalsiyum ve magnezyun değerlerini dikkate alarak hesapladım. Eğer kılima suyuyla hazırlarsanız düşülen değerler kadar eksiklikler olur..çünkü kılima suyu damıtık bir sudur içinde musluk suyundaki elementler yoktur.Normal ceşme suyuyla hazırlamanızı tavsiye ederim.

1 hafta boyunca yağmur suyu ile hazırladığım eriği kullanmıştım. Yapraklardaki bu bozukluğun nedeni bu olsa gerek. Tekrar musluk suyuna döndükten sonra yeni çıkan yapraklar normal.

egome
05-07-2008, 23:25
Bu saksıda toprakta yetiştirdiğim domatesimden bir salkım,
42392
Buda topraksız yetiştirdiğim domatesimden bir salkım,
42393

Toprakta yetiştirdiğim bitki çok güzel, sağlıklı, 2m boyu var.

Topraksız yetiştirdiğim bitkide çok güzel büyüyordu fakat birden köklerde çürüme, yapraklarda şekil bozukluğu ve haliyle büyümede yavaşlama oldu. Belki Ph ve EC ölçümlerini yapamadığımdan belki ilk denemem olduğundan sonuç bundan ibaret.

Lakin birde bu yarışmanın lezzet açısından sonucu olmalıydı. Toprakta yetiştirdiğim domatesi dün yedim normal bir domates tadı fazla birşey söylemeye gerek yok. Bugünde topraksız yetiştirdiğim domatesten birtane yedim süperrrrr:eek: Böyle lezzetli bir domates yememiştim doğrusu:o

Sonuç; topraksız yetişen sebzeler daha lezzetlidir, umarım seneye daha ustaca yetiştiririm bitkilerimi.

envor
05-07-2008, 23:33
Sayın egome 2.resimde gördüğüm kadarı ile yaprak budamasını yanlış yapmışsınız,yaprağı tam dibinden keskin bir bıçak ile düz bir şekilde kesmeniz gerekiyor,domates salkımınıda aynı o şekilde kesmeniz lazım...;)

egome
05-07-2008, 23:49
Evet aynen dediğiniz gibi, yanlış yaptığımı biliyorum. Ben aslında bu şekilde cezalandırmıştım bitkiyi:D:D:D (tabi bu bir şaka)

Doğru bir yaprak budamasını şu resimde göstermekte fayda var.

Kudret Tezel
06-07-2008, 08:26
Ellerine sağlık sevgili egome. Gerçekten güzel.
Düşünün bu ilk denemede bu başarıyı yakaladınız ,bundan sonrakiler ne olmaz.
Ve şu tadı konusunda şaka yapmıyorsunuz değilmi ?yani gerçekten topraklı ve topraksız yetişen arasındaki farkı hissettiniz öylemi.
Bu konu hakkında diğer arkadaşlardanda bilgi alabilrsek çok iyi olur. yeni başlıyacak arkadaşlara bir ön doping bir moral olur diye düşünüyorum.