View Full Version : Domates Hastalık ve Zararlıları
kimble01
14-07-2016, 07:41
Merhaba,
Balkonda saksıda cherry domateslerim var, bayram tatilinde susuz kalmış geldiğimde yapraklar sararmış, yaprak uçları kahverengileşmeye başlamıştı, hastalıktan dolayı mı böyşe oldu acaba, şu anda ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz. Balkon sabahtan öğlene kadar güneş görüyor, damla sulama ile günde 2 kez sulama yapıyorum.
Birde saksıda şu anda 3 kök var sıkıştılar, 1 kökü söküp başka saksıya geçirebilirmiyim.
Merhaba,
Balkonda saksıda cherry domateslerim var, bayram tatilinde susuz kalmış geldiğimde yapraklar sararmış, yaprak uçları kahverengileşmeye başlamıştı, hastalıktan dolayı mı böyşe oldu acaba, şu anda ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz. Balkon sabahtan öğlene kadar güneş görüyor, damla sulama ile günde 2 kez sulama yapıyorum.
Birde saksıda şu anda 3 kök var sıkıştılar, 1 kökü söküp başka saksıya geçirebilirmiyim.
Siz hemen üçünü ayrı ayrı büyük saksılara dikin. Küçük saksıda ürün almanız mümkün değil. Sararmasının bir sebebi de çok az toprak olması.
kimble01
14-07-2016, 23:50
Siz hemen üçünü ayrı ayrı büyük saksılara dikin. Küçük saksıda ürün almanız mümkün değil. Sararmasının bir sebebi de çok az toprak olması.
Cevap icin tesekkur ederim, yarin aksam yeni saksilara yetlestirecem ama cok buyuk saksida ve topragi bol olan domateslerde de ayni durum var, sanki yeterince topraktan beslenemiyor gibi.
Arkadaşlar merhaba,
Domateslerimizde resimdeki gibi hastalık görünmeye başladı. Araştırdığım kadarıyla kalsiyum eksikliği nedeniyle oluyormuş. Bunun için şu aşamada kullanabileceğimiz bir ilaç veya yöntem varmı acaba ?
http://i.hizliresim.com/2ZBbYj.jpg
ibrahimes
27-07-2016, 11:43
Benzeri bir durum Ayaş domateslerinde gözüktü neler yapabiliriz diğerlerini kurtarmak için?
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160727/c05a238d08286b4555108bbe7046c7a5.jpg
Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fatih_Soydemir
27-07-2016, 18:12
bu bir tür haşereden kaynaklı durum erik meyvelerinde de görüyoruz bazen. domateste tutadan olduğunu düşünmekteyim geçen sene 6 kg kaybım oldu tuta ilacından sonra kesildi bu sene hiç hastalık olmadı ama aşırı sıcaklar nedeni ile zaiyat çok oldu gölgede 53 dereceyi gördük 1 hafta. kalsiyum eksikliği ile alakalı ise eğer benim aynı sorunu yaşamam gerekirdi çünkü aynı toprağa gübre ekleyip devam ettim bu senede ama 1 kere bile ilaç kullanmadım yeşil tırtıl yaptı ondada örümcek halletti işini yani tamamen doğal oldu.
tuta kontrolü yapmanızda fayda var.
Fatih_Soydemir
28-07-2016, 10:53
Merhaba,
o saksı çok ufak domates için 20 kg topraklı saksıda bile 3 kök çok geliyor en fazla 2 kök oturak tipi için yeterli olmakta sırık saksıda zaten yetişmiyor çok fazla toprak ihtiyacı oluyor yapısı nedeni ile. tek kök dikseydiniz çok iyi sonuç alabilirdiniz bu sene zor ama seneye tek kök dikerseniz ve tatile giderken güneş ile ilişiğini kesip yarı gölge **** gölgeye alırsanız bu sorun olmaz.
deniscicek2016
03-08-2016, 07:06
Herkese
http://i.hizliresim.com/o7b5RX.jpg
selamlar.resmini ekleyebilirsem goreceginiz zararliyi taniyan var mi.domateslerimde bolca var.artik boyutlari buyudu.sarimsak sogan yag biber insektisiti yaptim ama hic banamisin demedi.
Tesekkurler saygilarimla
deniscicek2016
03-08-2016, 07:30
http://<a href=http://hizliresim.com/o7b5RX target=_blank>http://i.hizliresim.com/o7b5RX.jpgHerkese selamlar.resmini ekleyebilirsem goreceginiz zararliyi taniyan var mi.domateslerimde bolca var.artik boyutlari buyudu.sarimsak sogan yag biber insektisiti yaptim ama hic banamisin demedi.
Tesekkurler saygilarimla
http://i.hizliresim.com/o7b5RX.jpg
defender77
03-08-2016, 13:29
http://www.agaclar.net/forum/258813-post50.htm
http://www.agaclar.net/forum/258884-post51.htm
deniscicek2016
03-08-2016, 16:13
Aynen bu (ilk link) cok tesekkurler.fakat zehir ve kimyasal kullanmadan bu zararli ile nasil basa cikilir.zarari nedir neye sebep olur
defender77
03-08-2016, 16:40
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10807.htm
Bahçemizdeki domates yapraklarinda kuruma ve sararma başladı.Ziraat mühendisi abilere kuruyan bir kökü götürdüm.kırmızı örümcek dediler.ilac olarak marathan 65 at dediler.Ama sorunumu gidermedi.Sizlerle paylaşıp fikirlerinizi almak istedim.Yanitlayan olursa şimdiden. ***.
Bahçemizdeki domates yapraklarinda kuruma ve sararma başladı.Ziraat mühendisi abilere kuruyan bir kökü götürdüm.kırmızı örümcek dediler.ilac olarak marathan 65 at dediler.Ama sorunumu gidermedi.Sizlerle paylaşıp fikirlerinizi almak istedim.Yanitlayan olursa şimdiden ***.
Dün bir kaç kök domateste resimdeki gibi gümüş rengi renk açılmaları mevcut, yorum yapabilecek var mı?
624920
624921
Taşlıbahçe
13-08-2016, 15:18
Dün bir kaç kök domateste resimdeki gibi gümüş rengi renk açılmaları mevcut, yorum yapabilecek var mı?
624920
624921
Güneş yanıklığının ilk aşamalarına benziyor.
Güneş yanıklığının ilk aşamalarına benziyor.
Sağolun, pek yapacak bir şey yok herhalde. Üç - beş gün serin geçecek yayla, o zamana toparlar herhalde, yarın 40 faktör güneş kremi ile bepanthene krem süreyim biraz ;)
Taşlıbahçe
13-08-2016, 19:31
Sağolun, pek yapacak bir şey yok herhalde. Üç - beş gün serin geçecek yayla, o zamana toparlar herhalde, yarın 40 faktör güneş kremi ile bepanthene krem süreyim biraz ;)
Sizin oralarda pek sık görülen bir şey değilse pek önemli değil bence. Yapraklar meyveyi gölgeleyebildiği sürece sorun olmaz veya kaolin kili kullanılabilir problem henüz görülmeden.
Yine ben. Sadece en ön sıradaki heybetlilerde hafiften yapraklarda sararmalar var. Kırmızı örümcek olsa şimdiye oldukça yayılmaları lazımdı ama bir kaç haftadır böyleler.
İlk resimdeki arkadaş gibi üst yapraklarda yok.
625743
Sararmalara örnek. Dediğim gibi sadece heybetli köklerinde olması ilginç, diğer 10 çeşitte bir şey yok.
625744
625745
625746
birnefestoprak
23-08-2016, 02:46
Septoria'ya benziyor. Kullanmayı tercih ederseniz Bakırlı bir ürün, sevmiyorsanız da Potasyum BiKarbonatı suda çözerek kullanabilirsiniz. Uygulamayı hastalıklı yaprakları temizledikten sonra yapın derim. Bir de o yaprakları temizledikten sonra ve sağlıklı yapraklara dokunmadan önce, elinizi isopropil alkolle temizleyin.
Yine ben. Sadece en ön sıradaki heybetlilerde hafiften yapraklarda sararmalar var. Kırmızı örümcek olsa şimdiye oldukça yayılmaları lazımdı ama bir kaç haftadır böyleler.
İlk resimdeki arkadaş gibi üst yapraklarda yok.
Sararmalara örnek. Dediğim gibi sadece heybetli köklerinde olması ilginç, diğer 10 çeşitte bir şey yok.
birnefestoprak
23-08-2016, 02:51
Eğer çeşidin yaprak örtüsü çok yoğunsa ve bol miktarda koltuk alımı/yaprak temizliği yaptıysanız ondan da olabilir. Yaprak örtüsü seyrek olan çeşitler için herhangi bir koruyucu malzeme kullanılmadığında veya bitkinin üstüne gölgelik çekilmediğinde yapacak pek birşey kalmıyor.
kirazkentlee
23-08-2016, 17:01
Herkese merhabalar
Domateslerim önce güneş yanıklığı oldu sonra bu şekile geldi bi fikri olan varmı şimdiden teşekkürler.
birnefestoprak
23-08-2016, 17:23
Eğer sorun dediğiniz gibi güneş yanıklığıysa, sizce yanıklık neden kaynaklanıyordur?
Herkese merhabalar
Domateslerim önce güneş yanıklığı oldu sonra bu şekile geldi bi fikri olan varmı şimdiden teşekkürler.
kirazkentlee
23-08-2016, 21:36
Eğer sorun dediğiniz gibi güneş yanıklığıysa, sizce yanıklık neden kaynaklanıyordur?
Nazik cevabınız için teşekkür ederim ben oluşan siyah lekeler için fikir istemiştim yine de ilginize teşekkürler.
birnefestoprak
23-08-2016, 21:43
Güneş yanıklığı, daha sonra meyvenin yanıp bozulmasıyla ortaya çıkmış olabilir; başka bir soruna bağlı olarak da gerçekleşmiş olabilir. Eğer bitkinin yaprak örtüsünü aşırı derecede budadıysanız, yapraklar meyveyi kapatıp güneşin yakıcı etkilerinin önüne geçememiş olabilir.
Nazik cevabınız için teşekkür ederim ben oluşan siyah lekeler için fikir istemiştim yine de ilginize teşekkürler.
kirazkentlee
23-08-2016, 21:47
Güneş yanıklığı, daha sonra meyvenin yanıp bozulmasıyla ortaya çıkmış olabilir; başka bir soruna bağlı olarak da gerçekleşmiş olabilir. Eğer bitkinin yaprak örtüsünü aşırı derecede budadıysanız, yapraklar meyveyi kapatıp güneşin yakıcı etkilerinin önüne geçememiş olabilir.
Teşekkür ederim kalsiyum eksikliğinden şüphelenmiştim.
Domatesteki bu delikler 'tuta' zararlısına mı ait acep? Birkaç topladığımız domatesin içerisinde yeşil kurt görmüştük, sanki ona daha çok benziyor.
627305
627304
Arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz bu hastalığın ne olduğunu çözemedim, fusarium solgunlugu sandim ama domateslerimde alt yapraklarinda saralma baslayarak butun bitkiyi kurutuyor, lutfen yardimci olurmusunuz?
Alt yapraklar sararma gosteriyor, sonra butun bitki kuruyor, yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar
Filizarslan
06-05-2017, 19:52
Merhaba
Saksıya ektiğim domates fideleri çiçek açtı ama çiçekler kuruyor...2 gün önce de fidelerin üzerinde minik kanatlı silah böcekler gördüm...Lütfen bilgi...Yeni üyeyim foto yükleyenbilir miyim
latif.07
07-05-2017, 00:56
Merhaba
Saksıya ektiğim domates fideleri çiçek açtı ama çiçekler kuruyor...2 gün önce de fidelerin üzerinde minik kanatlı silah böcekler gördüm...Lütfen bilgi...Yeni üyeyim foto yükleyenbilir miyim
Sabahları güneş doğmadan sulayın veya akşam saat 22 gibi sulayın, fidenin alt yapraklarında renk değişikligi var mı ? 3 günde 1 kere sulayın havalar ısınınca haziran gibi 2 günde bir sulayın. temmuzda günde 1 kere sulayın.
---- En önemlisi varsa evinizde masaj aleti veya şarjlı diş fırçanız domates fidenizin çiçeklerinden 5 cm yukarıdan fidenizi 10 saniye kadar titreştirin yoksa elinizle çok dikkatli bir şekilde fidenizi titretin çiçekler tozlaşsın ve döllensin çiçekler açtıgında bunu 3 günde bir yapın. Döllenmeyen çiçekler dökülürler. Şehir merkezlerinde arı v.s. olmadığı için döllenme olmuyor çiçekler dökülüyorlar.
birnefestoprak
07-05-2017, 06:20
Verticillium'a benziyor. Bu durumda en iyisi bitkiyi hemen söküp atmak. Benim bildiğim bir tedavi yöntemi yok.
Arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz bu hastalığın ne olduğunu çözemedim, fusarium solgunlugu sandim ama domateslerimde alt yapraklarinda saralma baslayarak butun bitkiyi kurutuyor, lutfen yardimci olurmusunuz?
Filizarslan
07-05-2017, 09:02
Sabahları güneş doğmadan sulayın veya akşam saat 22 gibi sulayın, fidenin alt yapraklarında renk değişikligi var mı ? 3 günde 1 kere sulayın havalar ısınınca haziran gibi 2 günde bir sulayın. temmuzda günde 1 kere sulayın.
---- En önemlisi varsa evinizde masaj aleti veya şarjlı diş fırçanız domates fidenizin çiçeklerinden 5 cm yukarıdan fidenizi 10 saniye kadar titreştirin yoksa elinizle çok dikkatli bir şekilde fidenizi titretin çiçekler tozlaşsın ve döllensin çiçekler açtıgında bunu 3 günde bir yapın. Döllenmeyen çiçekler dökülürler. Şehir merkezlerinde arı v.s. olmadığı için döllenme olmuyor çiçekler dökülüyorlar.
Alt yapraklar da sorun yok
Diğer saksılarda ki fidelerde de sorun yok
Hatta salatalıklar çok güzel meyvelendi
Güneşe maruz kaldığından olabilir mi
Saksının alt kısmını çıkarıp toprağın kurumasını bekledim
Alt saksı tabagında kocaman salyangozlar da vardı
Arapsabunu+zeytinyağı +şu karışımını yapsam böcekler için...Diğer dediğinizi yapıcam .. . Teşekkürler
arslanbenzer
08-05-2017, 11:37
Merhaba benim salkım dometesimin bazı yaprakları kurudu bazıları da solgunlaştı, bir hastalık mı yoksa güneş yanığı mı?
Filizarslan
08-05-2017, 15:54
Fotoğraf yükleyemiyorum
Yeni üye olduğumdan mi?
birnefestoprak
08-05-2017, 17:34
Septoria'ya benziyor.
Merhaba benim salkım dometesimin bazı yaprakları kurudu bazıları da solgunlaştı, bir hastalık mı yoksa güneş yanığı mı?
arslanbenzer
08-05-2017, 23:09
Septoria'ya benziyor.
Şimdi baktım pek benzemiyor ona. Bariz lekeler yok kurumuş gibi sadece
birnefestoprak
08-05-2017, 23:20
İyi öyleyse, demek ki bir sorun yok.
Şimdi baktım pek benzemiyor ona. Bariz lekeler yok kurumuş gibi sadece
Haylazster
26-05-2017, 12:26
Kati kulturde domates yetistiriyorum perlit ve torf karisimi ile fakat yapraklari sararmaya basladi domateslerimin. Hastalikmidir yoksa besin eksikligimidir aydinlatirsaniz sevinirim
https://i.hizliresim.com/Brq51V.jpg (https://hizliresim.com/Brq51V)
Resim buyuk olmuş olabilir kusura bakmayin telefondan gonderiyorum
Merhaba.. Tohumdan yetiştirip tersta büyüttüğüm domateslerde sorun yaşıyorum yorumların çoğunu okudum ama emin olamadım..Çiçeklerin kesik gibi olup kuruyup düşme sebebi çiçek
tripsi saplarının sararıp kuruması ise kalsiyum eksikliği olabilir mi
Fatih_Soydemir
31-05-2017, 23:47
Merhaba.. Tohumdan yetiştirip tersta büyüttüğüm domateslerde sorun yaşıyorum yorumların çoğunu okudum ama emin olamadım..Çiçeklerin kesik gibi olup kuruyup düşme sebebi çiçek
tripsi saplarının sararıp kuruması ise kalsiyum eksikliği olabilir mi
Sayın sevgi 07 aynı durum bendede bu sene benzer durum baş gösterdi örümcekte vardı yaprak altlarında kırmızı örümceğinden tutun diğer tüm kimyasalları denedim nafile çözüm olmadı aynı durum biberlerde de oldu ve kurumaya ramak kalmış durumdaydı son çare olarak sıvı kükürt ile çözüm bulabildim ama kullanırken dikkat edin fazla kullanmayı sonu hüsran oluyor 10 günün sonunda bariz şekilde düzeldi. şu anda en tepe kısımlarında dahi domates tuttu. belki de atladığımız en önemli etken bileşen bu kükürt sanırım.
649987
Musa Gündoğan
01-06-2017, 07:34
fatih soydemir daha önceki yıllarda balkonda yetiştirdiğim domateslerimde aynı şekilde olmuştu çiçek açtıktan sonra meyve tutunamıyor kuruyordu. asıl sorun kanımca toprak derinliği: derinliği az olan saksılarda domates yeterli besin alamadığından ve kök için yeterince yayılamadığından meyve tutumu olmuyor hatta ileriki dönemlerde tamamen kuruma baş gösteriyor. çözümünüz gerçekten benimde düşündüğüm ama deneyemediğim bir çözümdü. şuan elimde sıvı kükürt var domatesler çiçek açmaya başladığında onlara da sıkacağım.
verdiğiniz bilgi için teşekkürler
Teşekkür ederim sn Fatih Soydemir tavsiyeniz için.Dün azot ağırlıklı bir gübre aldım, bu günde tiripsi şüphesine karşı decis .Yarın da doğruca sıvı kükürt almaya ..İlk kez tohumdan domates yetiştirdim acemilik işte, biraz uğraşsamda en azından her türden birer tane de olsa ürün almak istiyorum ..Tekrar teşekkür ederim.
Fatih_Soydemir
14-06-2017, 13:31
Kırmızı örümcek sorunu baş gösterdiği için 2 gündür takibe aldım 3 Lt suya ilk 10 mg daha sonraki gün 15 mg incelterek kullandım tek tük var şu anda üzerinde bugün duruma göre olmadı yarın yeniden kullanacağım. püskürtme yolu ile tam çözüm bulamadığım kısımlarda ve örümceklerin bariz çoğaldığı yerlere küçük boya fırçası ile sürdüm inceltilmiş kükürdü sonuç mükemmel sadece 2 saat uğraşmak gerekiyor 2 saatin sonunda hepsi talan oluyor. bu sene kırmızı örümcek vakası çok sık tekrarlıyor etkisi 15 gün sürüyor sıvı kükürdün bu nedenle 15 günde bir tekrarlamakta fayda var. 3 Lt suya 15 mg ya da 10 mg üzeri kullanıldığında bitkiyi kurutuyor 5 saat sonra tamamen kurumuş bir saksı kalıyor aman ha dikkat edin. daha önce başka ilaçlarda kullanmıştım ama en etkilisi sıvı kükürt göze temas etmedikçe ya da kazara açık yara teması söz konusu olmadıkça bir zararı yok diyebilirim. yara ya da kesik varsa elinizde eldiven kullanın toz kükürte oranla daha yakıcı etkisi var.
Musa Gündoğan
20-06-2017, 07:57
merhaba arkadaşlar
tarlamın özellikle fazla su alan karıklarında gördüğüm bu hastalığın yöntemini araştırdım lakin net bi sonuç göremedim. yapraklarında her yerine yayılmış kara benekler mevcut. ne yapmalıyım bilemiyorum. 2 kök koca domatesi söktüm ancak diğerlerinin alt yapraklarında gördüğümden alt yapraklarını koparıp attım. daha fazla ne yapılabilir bilmiyorum. ilaç kullanmak çözüm olur mu?
Not: bu kara leke hastalığı bir tane domatesin her yerine yayılmıştı fakat herhangi bir ölme **** solma bitkide gözlemlemedim.
latif.07
21-06-2017, 01:35
merhaba arkadaşlar
tarlamın özellikle fazla su alan karıklarında gördüğüm bu hastalığın yöntemini araştırdım lakin net bi sonuç göremedim. yapraklarında her yerine yayılmış kara benekler mevcut. ne yapmalıyım bilemiyorum. 2 kök koca domatesi söktüm ancak diğerlerinin alt yapraklarında gördüğümden alt yapraklarını koparıp attım. daha fazla ne yapılabilir bilmiyorum. ilaç kullanmak çözüm olur mu?
Not: bu kara leke hastalığı bir tane domatesin her yerine yayılmıştı fakat herhangi bir ölme **** solma bitkide gözlemlemedim.
http://www.agaclar.net/forum/domates/28959.htm
Musa Gündoğan
21-06-2017, 08:19
latif.07 bu konuyu okumuştum fakat domates uygulamaları hiç görmedim. o nedenle etkili bir cevap bulamadım. bordo bulamacı içinde her yerde meyve ağaçları örnekleri verilmiş tereddütteyim.
tenten-57
05-07-2017, 18:11
Bir kaç yıldır bu hastalığı gideremedim.Yardım eden olursa çok sevinirim.Saygılarımla.
Musa Gündoğan
07-07-2017, 07:50
tenten çok bilgim yok ancak belki bir deneme olabilir. bende de tam olarak böyle değil fakat özellikle yapraklarında ki şekillerde benzerlik gördüm. ben araştırdığımda bakteriyel mantar hastalığı gibi duruyor. bu bakteriyel mantar hastalığı çok sulama ya da tohumdan geçebiliyormuş. yöntem olarak toprağın 2-3 sene kullanılmaması ve bakır içerikli ilaçlar kullanmanın faydası oluyormuş. ben bakır içerikli sıvı gübre aldım. baya faydası oldu sulamayı çok azalttım. çok fazla hastalık bulaşanları söktüm attım.
http://http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=653415&stc=1&d=1499426116 Saksıda yetiştirdiğim domateslerimin yapraklarında sarı benekler oluştu bu beneklerin içinde ise siyah noktaçıklar var.Acaba neden kaynaklanıyor? Birde bazı çiçeklerinde döllenme olduğu halde dökülüyor bunu engellemek için ne yapmalıyım?
tenten-57
07-07-2017, 20:22
Çok teşekkür ederim ilginize ve verdiğiniz bilgilere.Domates ile ilgili tüm hastalıkları araştırdım ama bazıları birbirine benziyor ve dolayısı ile ayırt ederek net şu hastalık diyemedim.Umarım uzman arkadaşlar bileceklerdir.Ben de ona göre bir yöntem belirleyeceğim.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=653415&stc=1&d=1499426116
Saksıda yetiştirdiğim domateslerimin yapraklarında sarı benekler oluştu bu beneklerin içinde ise siyah noktaçıklar var.Acaba neden kaynaklanıyor? Birde bazı çiçeklerinde döllenme olduğu halde dökülüyor bunu engellemek için ne yapmalıyım?
Domateslerimde son günlerde alt kısımlarında sararma vs. oldu girip içine baktığımda bir yaprakta bu tür böceklere rastladım nedir acaba nasıl bir mücadele etmeliyim. Teşekkürler.
thunderon
10-08-2017, 12:18
merhaba,
tohumdan yetiştirdiğim maniye domateslerinde bu şekilde çürümeler oluyor. Bahçede başka çeşit domateslerde var. Onlarda problem yok ama bu çeşitte bu şekilde çürümeler oluyor. Sebebi ne olabilir?
aksakallidede
11-08-2017, 18:35
İlk kez domates yetiştiriyorum. Gübre kullanmadım ayda 1 sıvı besin kullandım. 2 günde bi sulam yapıyorum. Herşey çok güzel gidiyordu 1 aydır yavaş yavaş kuruma başladı. 2 kök tamamen kurudu. Diğerleride son 10 günde bu hale geldi ne yapmam gerekiyor yardım edin lütfen nerde hata yapmış olabilirim. Balkon çok güneş alıyor ondan kaynaklı olabilir mi?
aksakallidede
13-08-2017, 09:28
Kimse yardımcı olup fikir vermeyecek mi?
latif.07
13-08-2017, 14:34
Kimse yardımcı olup fikir vermeyecek mi?
Aşırı güneşten ve sıcaktan gibi gözüküyor biraz daha gölge bir yere önceden geçirseydiniz kurtarılabilirlerdi ama artık geç kalınmış. Bu saatten sonra sökmek daha mantıklı
Üstadlar selamlar,bitkimde şöyle bir yaprak bükülmesi var. Susuzluk,sıcak gibi etkenlerden mi yoksa hastalık mı karar veremedim. Bitkinin gelişiminde bir sorun yok,çiçek de verdi.
birnefestoprak
14-08-2017, 22:29
Hastalıktan ziyade stres gibi duruyor. Fazla mı suluyorsunuz?
Üstadlar selamlar,bitkimde şöyle bir yaprak bükülmesi var. Susuzluk,sıcak gibi etkenlerden mi yoksa hastalık mı karar veremedim. Bitkinin gelişiminde bir sorun yok,çiçek de verdi.
Hastalıktan ziyade stres gibi duruyor. Fazla mı suluyorsunuz?
İzmir sıcağında iki günde bir, üç günde bire düşüreyim mi?
acemi ciftci
20-04-2018, 09:08
Domateslerim gayet iyi gelisim gosterirken etrafta 1-2 beyaz sinek gormeye basladim. Kadife cicegi yetistirmeye basladim ama onu beklerken fidelerin yanina sinek kagidi koydum. Beyaz sinek neredeyse hic gormuyorum bir suredir.
Ancak yapraklari kontrol ettigimde ufak delikler goruyorum. Sebebi ne olabilir? Gereksiz dert mi ediyorum? Yoksa onlem almam gereken bir konu mu?
its_just_a_ride
20-04-2018, 12:51
Aynı saksıya veya bitişiğine bodur latin çiçeği de ekebilirsiniz. O da afit kovar.
İsmail Kuzucu
20-04-2018, 16:19
Tuta zararlısı, mücadele için feromon tuzaklar kullanılabilir.
acemi ciftci
21-04-2018, 11:17
@İsmail Kuzucu ve @its_just_a_ride tesekkurler. Tuta icin feromon tuzagi satan yer onerebilir misiniz?
Aratinca pek cok yer cikiyor ama online satis yapan gormedim. Sonucta balkonunda 3-5 fide ile uretim yapan biri oldugumdan yuklu bir alim yapmam mumkun degil. Nasil bir cozum onerirsiniz?
acemi ciftci
21-04-2018, 17:09
Bugun kontrol ettigimde dometesin pek cok yapragina bu zararliyi gordum ve epey moralim bozuldu. Feromon isini iyice arastirip BKS Bitki Koruma (http://www.bksonlinesatis.com/) sitesinden siparis verdim. Umarim ise yarar. Saksida 3-5 bir sey deneyeyim dedim, hevesim kursagimda kalmaz umarim.
İsmail Kuzucu
22-04-2018, 07:38
Evet o siteden alıyorum bende, o yaprakların içinde kelebeklerin yavruları var. Yaprakları uzaklaştırın çok zararı oluyor.
Yaprak galeri sineği. Fotoğrafını çekmiştim. İğne ucunda bilgisayarda rahat görünüyor. Bulunduğu yaprağı koparıp çöpe atarsanız rahat ve ilaçsız kurtulursunuz. Olan yaprakları kopamışsınız zaten. Bulması az bitkide kolay.
acemi ciftci
04-05-2018, 19:12
Feromon tuzagi 1 haftadir duruyor. Domateslere cok aci biber ve pelin otu ile elde edilen ev yapimi ilaci da uyguladik. Gunde 2 kere yapraklari kontrol edip zararli bulasmislari uzaklastiriyoruz. Uzaklastirmak dedigim koparip atmak degil. Koparip zipli posetlere koyarak cope atmak. Yaprak icinde buyumeye devam edip sonra eriskin hale gelmelerine izin vermemek yani.
Butun bunlarin sonunda hala tuta gormeye devam ediyoruz. Hala gunde 4-5 yaprak kopariyor, her yaprakta 2-3 tane zararli goruyoruz. Mevcutta ne kadar meyve varsa hepsine bulasmislar, onlari da koparmak durumunda kaldik. Nasil bir bocektir anlamadim. Gecimini domates satarak saglayan kisilerin kimyasal ilaclara yonelmesini simdi anlayabiliyorum. Aksi takdirde ac kalacaklar. Hicbir sey fayda etmiyor.
Ben pes ettim. Ektigim urunlerden domates almayi falan beklemiyorum. Kendimce deneme yapmis oldum deyip kendimi avutuyorum.
BayEğrelti
04-05-2018, 19:29
Merhabalar, balkonumda tecrübe kazanmak amaçlı domates yetiştirmeye çabalamaktayım. Çimlenen fideleri günde yaklaşık 6 saat güneş alan bir bölgede büyüttüm ve 2. şaşırtmadan sonra esas saksılarına diktim, saksı karışımımı eşit miktarda bahçe toprağı ve humuslu kara toprağı karıştırarak hazıladım,saksı dibine 1-2 cm kadar çakıl taşı doldurdum ve saksıları balkonda günün yaklaşık 10 saati ışık alan bir bölgeye konumlandırdım(ne kadar ışık o kadar karşılık diyordu yetiştiriciler). İlk birkaç gün saksı toprağının sıcak saatlerde ateş gibi olduğunu fark ettim, ayrıca hızlı buharlaşmadan ötürü toprak çekiliyor ve saksı ile toprak arasında boşluklar kalıyordu. Ben de saksıları önce ışığı kesecek bir malzemeyle, daha sonra da ikinci kat olacak şekilde , ışığı ve dolayısıyla ısıyı yalıtacak güzel bir kumaşla kapladım. O günden sonra saksı toprağını da sıcak saatlerde yeterince serin tutmayı başardım. Fakat gel gelelim bitkiler çiçeğe durdular, fakat çiçeğe durduklarından sonra yapraklar uçları yukarı,yaprak geneli ise pençe gibi aşağı kıvrılmaya başladı. Yapraklarda herhangi bir renk bozulması, kuruma veya pörsüme yok,aynı bitki üzerindeki her yaprağın kıvrılma şiddeti farklı.Ayrıca kıvırcıklık gündüzleri artlarken, geceleri neredeyse normale dönüyor, fakat ertesi gün tekrar kıvrılıyor. Sulamam düzenli. Hatta bazen çok suladığımdan şüphe edip sulamayı azalttım, bu sefer der gündüzleri kendilerini salmaya, susuzluk yaşamaya başladılar, acaba az mı suluyorum dedim, sulamayı bir miktar azalttım fakat gene de yapraklarda bir değişiklik yok. Yaklaşık 2 haftadır yapraklar fotoğraflarda göreceğiniz biçimde, ilk çiçekler meyveye döndü, misket kadar oldu meyveler. Fakat siz üstadlara soruyorum, bu benim bakımımdan kaynaklanan bir sıkıntı mıdır yoksa Nisan ayı olmasına rağmen 30-32 dereceleri gören Ege ikliminden kaynaklı bir fizyolojik kıvırcıklık durumu mudur ? Beni bir sıkıntı yoksa rahatlatır, eğer ki varsa da bu sıkıntı doğrultusunda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla...
http://i68.tinypic.com/1zp6zwg.jpg
its_just_a_ride
04-05-2018, 20:55
Merhaba. Yapraklara takılmayın, muhtemelen fizyolojik bir durum, meyve vermesini etkilemez. Işık derken, domatesin minimum 6 saat güneş ışığı almasını sağlamanız gerek. Onun dışında saksı toprak yüzeyine malç uygulaması yapabilirsiniz. Oluklu karton veya öğütülmüş ağaç kabuğu kullanabilirsiniz.
BayEğrelti
04-05-2018, 22:16
Merhaba. Yapraklara takılmayın, muhtemelen fizyolojik bir durum, meyve vermesini etkilemez. Işık derken, domatesin minimum 6 saat güneş ışığı almasını sağlamanız gerek. Onun dışında saksı toprak yüzeyine malç uygulaması yapabilirsiniz. Oluklu karton veya öğütülmüş ağaç kabuğu kullanabilirsiniz.
Sayın its_just_a_ride;
Öncelikle teşekkür ederim, bir zararlı veya yanlış sulama olmaksızın yaprakların özellikle gün içinde bu hale gelip geceleri neredeyse normale dönmesi kafamda epey soru işareti bırakmıştı, içimi rahatlattınız şu aşamada.Ayrıca ışıktan kastım direkt güneş ışığı idi,bulundukları konum gün doğumundan itibaren 10 saat kadar direkt güneş ışığı alıyor. O halde ben hiç evham yapmayıp aynı şekilde devam edeyim. Malç olayını aklımın bir köşesine yazdım.
Esen kalın.:rolleyes:
BayEğrelti
09-05-2018, 12:31
Tekrar merhabalar, geçtiğimiz günlerde hava gündüzleri açık, geceleri yağmurlu idi. Yağmur suyunu iyice bir yedi domatesler. Yapraklarında kıvırcıklık falan kalmadı. Sanırım aşırı sulamayayım derken yeterince sulamıyormuşum zavallıları. Normalde su alttan akana kadar sulardım fakat artık hepsini su alttan akana kadar sulayıp, daha sonra tekrar suluyorum, toprağı suya doyurmak amaçlı. Topraktaki buharlaşma ve bitkinin tüketim hızına göre yüzey 1 cm kuruduğu zaman tekrarlıyorum. Bugün de dediğiniz üzere malç uygulaması yapacağım. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
domates ve kabakların üzerinde gördüğüm bu böceğin ismi nedir bilen varmı.
its_just_a_ride
13-05-2018, 14:17
domates ve kabakların üzerinde gördüğüm bu böceğin ismi nedir bilen varmı.
Zarkanat'a benzettim ama değildir muhtemelen. Eğer öyleyse de yaprak biti avındadır, rahatsız etmeyin :).
Tolga Özmeral
14-05-2018, 19:16
Merhaba,
Tohumdan çimlendirdiğim domates fidelerini 5 gün önce bahçeyle buluşurdum. Bu gün alt yapraklarda beyazlanma ve lekeler gördüm. "Armut piş ağzıma düş" olmasın diye 45 sayfayı dolaştım. 622. (http://www.agaclar.net/forum/1143536-post622.htm) mesajdaki duruma benzettim ancak cevap gelmemiş sanırım. Elimden geldiğince net fotoğraflar çekmeye çalıştım;
673801
673802
Yaprakların arkası da bu şekilde. Herhangi bir mahlukat gözlemlemedim;
673803
Bahçedeki biber fideleri;
673804
Ve hatta kadifelerin bir kısmı bile böyle;
673805
Bu durum, bahçenin nispeten daha uzun süre güneş alan kısmında daha yoğun. Güneş kaynaklı bir sorun olabilir mi? Ne olur virüs filan demeyiniz çok üzülürüm.
Emin değilim ancak damdan düştüğüm için söylüyorum; muhtemelen yer, hava vs. değişikliğine bağlı adaptasyon süreci, o yaprakları temizleyip maça devam edin.
Tolga Özmeral
14-05-2018, 20:29
Emin değilim ancak damdan düştüğüm için söylüyorum; muhtemelen yer, hava vs. değişikliğine bağlı adaptasyon süreci, o yaprakları temizleyip maça devam edin.
Çok teşekkür ederim Sayın TCM. Sayfayı yenileyip yenileyip cevap bekliyordum. Yaprakları koparıp orta sahaya geçeyim madem.
Gece bahçeye çıkıp yaprak mı koparacaksınız :) orta sahada top çevirin biraz, belki olayı gerçekten bilen birileri çıkar.
Tolga Özmeral
14-05-2018, 21:20
Gece bahçeye çıkıp yaprak mı koparacaksınız :) orta sahada top çevirin biraz, belki olayı gerçekten bilen birileri çıkar.
Maalesef aşırı tez canlı bir yapım var Sayın TCM. Bu huyumdan neler çektim bir bilseniz. Bu arada, yapraklar çoktan gitti bile. Zaten küçücük bahçe.
Abovvv, maç bitmiş tribünler bile boşalmış.
Arkadaşlar sorunun çözümü benim dediğim gibi değildiyse ses çıkarmayın artık, önümüzdeki maçlara bakalım.
its_just_a_ride
15-05-2018, 01:00
Güneş yanığı gibi duruyor Sn. Tolga Özmeral. Güneşe alıştırma işi (Sun acclimation) gerçekten sabır isteyen bir iş. Bir haftalık süreç içerisinde 15 dakikalardan başlayıp hafta sonunda 2-3 saat civarında bir alıştırmayla bitirmeniz gerekiyor.
Güneş yanığı ihtimali üzerinden devam edersek; sanırım camın önünde fidelemeniz de sert uv'lere karşı dayanım kazandıramamış.
Tolga Özmeral
15-05-2018, 10:30
Abovvv, maç bitmiş tribünler bile boşalmış.
Arkadaşlar sorunun çözümü benim dediğim gibi değildiyse ses çıkarmayın artık, önümüzdeki maçlara bakalım.
Sorun Sizde değil Sayın TCM. Bende.
Siz zaten baştan;
Emin değilim
Diyerek uyarıyı vermiştiniz.
24 kökten 9 tanesi (daha fazla güneş alan konumdakiler) böyleydi. Yani hepi topu 13-14 yaprak kopardım o kadar.
Güneş yanığı ihtimali üzerinden devam edersek; sanırım camın önünde fidelemeniz de sert uv'lere karşı dayanım kazandıramamış.
Evet camın önünde çimlendirdim Sayın its_just_a_ride.
Ancak sonrasında fideler asıl yerine alınmadan önce 10 gün boyunca balkonda ve pencereler açık halde bekledi. Yani direk gün ışığı da görmüşlerdi oysaki.
Geçen sezon da tıpatıp aynı adımlarla gitmiş ve böyle bir durumla karşılaşmamıştım. Tabii büyük ihtimalle yine aceleciliğim yüzünden bir yerlerde hata yaptım sanırım.
İlgi ve cevabınız için teşekkür ederim
İlk defa bu yıl tohumdan domates yetiştirmeye çalışıyorum. Bebek gibi üzerlerine titreyerek yetiştirdiğim fideleri bir ay kadar önce solucan gübresi kullanarak toprakla buluşturmuştum. Fideler genel olarak gayet canlı görünüyor ve yoğun bir şekilde çiçeklenmiş durumdalar. Yalnız aralarından birinin rengi hafta başından beri giderek solmakta, kurumaya yüz tutmuş durumda. Ayrıca gövdesinde diğerlerinde görmediğim yumrumsu yapılar oluşmuş. Sizce bu durum neden kaynaklanıyor olabilir, hastalıklı olma ihtimaline karşı sökmeli miyim? Yardımcı olursanız memnun olurum.
Arkadaşlar merhaba.Bir derdim var.Umarım yardımcı olursunuz.Benim domateslerin altlarında karaltı var.Yapraklarda da sararma var.Ne yapaBİLİRİM.Nette baktığımda iki yorum var.1. si ph düşüklüğü 2. si hastalık.bol leonardit kullandım.Sonra yanmış gübreyi de bolca kullandım.Ph metrem yok.fotolara bakaıp yardımcı olursanız çok sevinirim.hastalık sa hangi ilacı tavsiye edersiniz.Bayernin bir ilacını tavsiye etmişler.O ilaç 280 lira.benim domatesler o kadar etmez.Şayet ilaç gerekliyse uygun fiyatlı ne tavsiye edersiniz.İlaç kullanmak istemiyorum ama mecbursam kullanayım diyorum.bir de bu durum bulaşıcımıdır.patlıcanlarıma geçmesinden korkuyorum.Cevaplar için şimdiden teşekkürler. teşekkür ederim.
İsmail Kuzucu
21-06-2018, 20:30
Mildiyo ve saman akarı var gibi, bunlar için kaolin kili kullanabilirsiniz. Hemde güneş yanıklıgına engel olursunuz.
Birde kalsiyum uygulaması yaparsanız 10 güne duzeleceklerdır.
Değerli yorumunuz için teşekkürler.
ihsaniye
23-06-2018, 07:57
676999
Domatesler oldukça iyi gelişti, ancak bazılarında böyle bir görüntü var. Ne yapabilirim?
ihsaniye
23-06-2018, 07:59
Ayrıca belirtmek isterim, uzun bir süredir, en azından fidelerin toprakla buluşmasından bu yana yağmur yağmadı.
its_just_a_ride
23-06-2018, 14:16
676999
Domatesler oldukça iyi gelişti, ancak bazılarında böyle bir görüntü var. Ne yapabilirim?
"Catfacing" denilen problem. Çok önemsenecek bir problem değil. Tohum alacaksanız altları böyle olanlardan değil de, diğerlerinden alın. Genetiği bozuk diyenler var, değil diyenler var. Siz gene de işinizi garantiye almış olursunuz. Tüketmeye engel bir durum yok.
degerli hocalarim selamlar: foruma yeni uye oldum yetistirmekte oldugum domateslerde bir takim sorunlar mevcut. yardimci olabilirseniz cok mutesekkir olurum
https://imgyukle.com/i/QCJSb
https://imgyukle.com/i/QCRzG
https://imgyukle.com/i/QCVfS
https://imgyukle.com/i/QCQBs
https://imgyukle.com/i/QCEYf
https://imgyukle.com/i/QCrMQ
https://imgyukle.com/i/QCCnt
https://imgyukle.com/i/QCueR
https://imgyukle.com/i/QCIaN
https://imgyukle.com/i/QCSXc
https://imgyukle.com/i/QCT1P
https://imgyukle.com/i/QCYfq
https://imgyukle.com/i/QCHuY
Merhaba, saksıda yetiştirdiğim domateslerim de (yediveren cherry) çiçek burnu çürüklüğü oluştu. Bu sebeple sıvı gübre veriyorum (biofarm aminocal). Fakat hala bir gelişme göremiyorum. Bir sürü çürük domates ayıkladım hala yeni domatesler çürümeye devam ediyor. Aynı şartlarda yetişen (toprak, sulama, güneş vs.) salatalık ,patlıcan ve biberlerimde böyle bir sorun olmadı. Bu konuda bir fikriniz var mıdır? Teşekkürler.
:(:(
arkadaslar cevap verebilecek kimse yok mu acaba??:(:(:(
degerli hocalarim selamlar: foruma yeni uye oldum yetistirmekte oldugum domateslerde bir takim sorunlar mevcut. yardimci olabilirseniz cok mutesekkir olurum
https://imgyukle.com/i/QCJSb
https://imgyukle.com/i/QCRzG
https://imgyukle.com/i/QCVfS
https://imgyukle.com/i/QCQBs
https://imgyukle.com/i/QCEYf
https://imgyukle.com/i/QCrMQ
https://imgyukle.com/i/QCCnt
https://imgyukle.com/i/QCueR
https://imgyukle.com/i/QCIaN
https://imgyukle.com/i/QCSXc
https://imgyukle.com/i/QCT1P
https://imgyukle.com/i/QCYfq
https://imgyukle.com/i/QCHuY
:(:(
arkadaslar cevap verebilecek kimse yok mu acaba??:(:(:(
Mildiyö hastalığı çok yağmur suyuna maruz kalma veya aşırı sulamadan dolayı olur genelde.
İlaç kullanmıyorsanız göztaşı veya bordo bulamacı ilaç kullanıyorsanız metalaxy+mancozeb(m45) karışımlı bir ilaç hastalığı durduracaktır.
Mildiyö hastalığı çok yağmur suyuna maruz kalma veya aşırı sulamadan dolayı olur genelde.
İlaç kullanmıyorsanız göztaşı veya bordo bulamacı ilaç kullanıyorsanız metalaxy+mancozeb(m45) karışımlı bir ilaç hastalığı durduracaktır.
hocam degerli cevabiniz icin sonsuz tesekkurler.cok sagolun hemen deneyecegim
Domateslerimde muhtemelen güneş yanığı var.(renkleri turuncuda kaldı, kızarma devam etmedi) yaklaşık 5-6 kg ürün hasat ettim bu şekilde. Bunları sos olarak kullansam tadlarında sıkıntı yaşarmıyım diye merak ettim.
Haylazster
13-08-2018, 12:12
Merhabalar, topraksiz tarimla ilgileniyorum
4 kok ceri 4 kokde sirik domates yetiştiriyorum.Fakat domateslerimin yapraklarinin icinde kurt oluşumu mevcut. ne yapmam konusunda bir fikrim yok. kurt yapragin govdesini larva olarak kullaniyor yumurtluyor icinde geziyor ve yaprak yeşil dokusunu yiyerek yaprak seffaf bir gorunum aliyor ve ben bu durumdan çok rahatsizim. onune gecemiyorum ne onerirsiniz ?
https://hizliresim.com/jgZgbn
Merhaba domates fidelerinin yaprakları böyle delik delik hangi zararlı yapar bunu.Kadife çiçeği tohumu ekmiştim ilk onlarda vardı domates fidelerine de geçmiş bilen varsa sevinirim.Bir de cam kenarı da olan fidelerin yaprakları morardi soğuktan mıdır bilemedim
Yunusemre190360
15-05-2019, 15:09
herkese merhaba birkaç aydır büyümekte olan domatesimde son zamanlarda resimdeki şekilde hastalık meydana geldi yapraklarında acaba ne önerirsiniz??
Domates saksılarının etrafında gezen kırmızı örümcekler acaba bahsedilen zararlı kırmızı örümcek mi?
Bitkide bir hasar yok, internette resimlerine baktığım kadarıyla onlara da benzemiyor ama tedirgin oldum. Zararlı Kırmızı örümcekler hızlı şekilde hareketlerle gezerler mi? Belirtisi nedir
Domates saksılarının etrafında gezen kırmızı örümcekler acaba bahsedilen zararlı kırmızı örümcek mi?
Bitkide bir hasar yok, internette resimlerine baktığım kadarıyla onlara da benzemiyor ama tedirgin oldum. Zararlı Kırmızı örümcekler hızlı şekilde hareketlerle gezerler mi? Belirtisi nedir
Bahsettiğim küçük örümcekler bunlar
693574693575
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
--SORUN ÇÖZÜLDÜ--
Her ne kadar cevap gelmediyse de, ben yine forumdan faydalanarak (ev yapımı ilaçlar bölümü) sarımsak, toz kırmızı biber, su karışımını bir gün beklettikten sonra sprey yardımıyla çok az sebzelere uyguladım. O günden beri bu böcekleri saksı etrafında görmüyorum. Ayrıca yine bu forumdan faydalanarak domates saksılarının bir köşesine sarımsak, diğer tarafına da kadife çiçeği ektim. Domates ve salatalıklarım şuan için sağlıklı :)
Yanmış koyun gübreli bahçe toprağını ( elenmişti) 1e1 ölçü ile torf karıştırdım. İçine kahbe telvesi, ufalanmış yumurta kabuğu ve doğranmış muz kabuklarıda ve 2şer paslı çivi ekledim. Domates fidelerimi ektim. İlk etapta fazla sulamadan kaynaklı kök çürüğü atlattık. Daha sonra bazen hergün bazen 2günde bir suladım. Bayram tatilinde 3,5 gün susuz kaldılar. Gelince epey su versim geeçi. Çiçeklenmede sorun yok. Hatta 7 saksımda domatese durdu. Fakat yaklaşık 15..20gündür saksılarımın 5..6sında en alt dallar gövdeden aşağıya doğru sarkıyor. Yapraklar önce pörsüyor sonra kavrulmuş gibi kuruyup elle dokununca toz haline dönüşüyor. Alttaki dallar da aşağı doğru eğilinve bi zaman sonra kendiliğinden gövdeden kopup düşüyor. Her daim en alttaki dallar böyle oluyor. 2 saksımda ise dal ve gövdesinde yarık gibi duran ama yarık olmayan sanki kurumuş ağaç şeklinde görünen oluşumlar var. Yerdeki dalları her saksıdan 2şer adet topladım ve saksıdaki hallerini koydum
Şimdide gövdede ki yarıklar ya da yanıklar
Ve gözümün bebeği domates yavrucukları
Vyatcheslav
18-06-2019, 22:45
Değerli Site Üyeleri,
Merhaba, umarım hepiniz iyisinizdir. ;) Hatırı sayılır bir zamandır takip ettiğim bu sitenin tecrübeli üyelerine karşılaştığım soruna dair danışmak ve bilgi almak umuduyla ikinci kez konu açıyorum.
Yaklaşık altı aydır evimin arka tarafında bulunan araziyi işlevsel hale getirmek için çabalıyorum. Gübrelenmesinden yabani otların ayıklanmasına kadar hemen her gün bu alanla içli-dışlı oluyorum. Okulda son zilin çalmasıyla kendimi buraya atıyorum. Sözün özü, burayı evcilleştirmek adına tüm gücümle emek harcıyorum. Hal böyle olunca bazen sakınan göze çöp batıyor ve akabinde acemilikten kaynaklanan sorular silsilesi başlıyor: "Bu yapraklar neden kıvrılmaya başladı?", "Acaba gübresini mi fazla kaçırdım?", "Sebze ocaklarının arasını daha mı geniş yapsaydım?" gibi... Fakat sanıyorum ki bu sefer karşılaştığım sorunun boyutu biraz büyük.
Yaklaşık 1,5-2 haftadır -birinci ve ikinci fotoğrafta görebileceğiniz üzere- domateslerimin yapraklarında ciddi kıvrılmalar başladı. Az sulanmış olma ihtimalini, havanın sıcaklığına bağlı olarak toprağı düzenli suladığım için elemiştim. Köklerinde bir problem olmaması için dua ederken dallara ve yapraklara daha dikkatli baktığımda üçüncü fotoğrafta görebileceğiniz canlılarla karşılaştım. Kimisi gümüşi, kimisi siyah olan 1,5 mm civarındaki bu canlıların yaprak biti olabileceğini düşünerek internette kendi çapımda bir araştırma yaptıktan sonra (sözüm ona) en yakın "black fly aphid (belki düz bir şekilde dilimize kara sinek yaprak biti olarak çevrisi yapılabilir:confused:)" adı verilen bir yaprak biti olabileceği sonucuna ulaştım. Bana en yakın ziraat evine gittim ve çalışanın tavsiyesine dayanarak dördüncü fotoğrafta yer alan ilacı aldım. Ziraat evinde çalışan hanımefendinin koyduğu teşhis ise bu canlıların bir tür yaprak biti olduğu yönünde. Bugün ilk defa ilaçlamayı gerçekleştirdim, en içten dua ve temennilerim bu bitkilerin sağlığına kavuşması yönünde...
Bu ilaç bu kanatlı canlılara tesir eder mi? Yapraklarda meydana gelen deformasyon bu canlıların varlığıyla mı ilişkili? Bir sonraki ilaçlı sprey uygulamasını ne zaman yapmalıyım? Acaba ilk çiçeklerini veren domateslerim bu sözde tedaviden olumsuz etkilenir mi? İnanın bunlar gibi onlarca soru kafamda dolaşıp duruyor...
Dürüst olmak gerekirse korkuyor ve endişeleniyorum. Tavsiye, bilgi ve görüşlerinizi paylaşmanıza karşılık bir şey yapamasam da sizlere minnettar kalacağımı bilmenizi isterim.
Sağlıcakla...
Domatesler serada resimdeki gibi solup kuruyor sebebi ne olabilir ilk defa sırık domates ektim daha önce boyle bir olay yasamadim
Domatesler serada resimdeki gibi solup kuruyor sebebi ne olabilir ilk defa sırık domates ektim daha önce boyle bir olay yasamadim
Solmasının sebebi iletim demetleriyle köklerin bağlantısının kesilmesidir,bunun sebebide mantarların iletim demetlerini tıkayıp kapatması ve üst bölgelere su iletiminin durmasıdır.Bir bıçak yardımıyla kökün 5 cm üzerini ortadan yararsanız kahverengi bölgeleri görebilirsiniz.Duruma göre o bitkileri ortamdan uzaklaştırmak veya uygun bir ziraii ilaç kullanmak durumundasınız.
bir faydasını gördünüzmü ve nasıl bir ilaçlama yaptınız..
hasbahceci
30-07-2019, 08:36
Açık havada yetiştirdiğim pembe domateslerin meyvelerinşin bir kısmında gri-siyah çürüme/küf? oluşumu var. Görsellerde benzerini bulmadım. Bir önerisi olan var mı?
Teşekkürler.
Açık havada yetiştirdiğim pembe domateslerin meyvelerinşin bir kısmında gri-siyah çürüme/küf? oluşumu var. Görsellerde benzerini bulmadım. Bir önerisi olan var mı?
Teşekkürler.
Erken yaprak yanıklığı(altarnia solani)
Bakır hidroksit veya potasyum bikarbonat kullanabilirsiniz.
Zirai ilaç kullanıyorsanız farklı etken maddeli ilaçlar mevcut,yine en uygun fiyatlı m45 uygulayabilirsiniz.
hasbahceci
30-07-2019, 10:31
Teşekkürler. Deneyeceğim. Sonuçtan bilgilendiririm.
hasbahceci
16-08-2019, 15:58
Fatcho 5 EC sonrası önemli oranda düzelme oldu. Hastalıklı yeni ürün oluşma oranı belirgin azaldı. 10 gün sonra ikinci doz yaptım. İlaçlama sonlandırıldı.
Öncelikle merhaba
Ben normal olarak ağustos ayına kadar domateslere yaprak yanıklığı sebebiyle ilaçlıyorum ve genel manada çözüm oluyor fakat ağustos ayı domatesler hasat yapıldığı için ilaç kullanmadım yaprakları yandı dalları karardı meyve altları siyahlaştı ilaç kullansam belki olmazdı ama bu seferde sağlık açısından zararı olmazmıydı ? Domates hastalıklarından domatesi korumak için ne kadar vakitte ziraat ilacı kullanmak lazım sadece pas ilacı bütün hastalıklarına çözüm oluyor mu bilenler cevaplarsa memnun olurum şimdiden teşekkürler
Vyatcheslav
10-11-2019, 20:56
Merhaba 06ensar,
Öncelikle, mesajınıza verdiğim geç yanıtı mazur görün lütfen. Uzun bir süre kullanıcılardan dönüş alamayınca konuya bakmaktan vazgeçmiştim.
Fotoğrafını attığım insektisiti 3 hafta aralıkla iki seans olacak şekilde spreyleme tekniği ile bahçemde yer alan tüm bitkilere uyguladım ve binlerce kez şükürler olsun ki faydasını gördüm. Uygulama sonrasında bitkilerde gözle görülür bir canlanma gerçekleşti. Kavrulmuş gibi görünen yapraklar kendisini tam anlamıyla toparlayamadı: Uygulama yaptığım dönemden sonra da pek yeni yaprak çıkmadı fakat çiçeklenme ve meyve oluşumunda artış gözlemledim.
Esenlikle kalınız...
https://i.hizliresim.com/ouZeCo.jpg (https://hizliresim.com/ouZeCo)
https://i.hizliresim.com/iYtgVo.jpg (https://hizliresim.com/iYtgVo)
https://i.hizliresim.com/3GBcI7.jpg (https://hizliresim.com/3GBcI7)
Görüldüğü üzere benekler mevcut fidelerin yapraklarında.Her sene bu zamanlar oluşuyor ve yaprak kayıpları da oluyor nedenini sormak için yazmıştım.Hangi nedenden dolayı bu tür lekeler oluşur zararlı mı yoksa hastalık mı?Yardımcı olursanız sevinirim.
OguzhanF
29-04-2020, 00:52
Arkadaşlar merhaba,
Geçen hafta aldığım f1 sırık domates fidelerimi ektikten sonra köklendiricili su yapıp can suyunu yağmurlama şeklinde verdim. Bu yaptığımın hata olduğunu sonradan anladım hem peyzajcının verdiği köklendiriciyi 5tl suya 1 çay kaşığı kadar koymam gerekirken 2 tatlı kaşığı koymuşum hemde biraz fazla kaçırmışım.
Bu yüzden dolayı bazı fidelerin yapraklarında sanırım yanmalar oldu.
Şimdi bu fidelerle devam etmem mi doğru olur yoksa fidelerimi yenilemem mi doğru olur yardımcı olur musunuz?
https://imgyukle.com/i/rkwl3N
https://imgyukle.com/i/rkwWZc
https://imgyukle.com/i/rkw3QR
Fideler zamanla kendini toparlar. Size verilen önerilerin dozunu lütfen aşmayın. Kimyasalların fazla kullanılmasıyla bitkinin daha güzel olacağını düşünmeyin
Arkadaşlar merhaba,
Geçen hafta aldığım f1 sırık domates fidelerimi ektikten sonra köklendiricili su yapıp can suyunu yağmurlama şeklinde verdim. Bu yaptığımın hata olduğunu sonradan anladım hem peyzajcının verdiği köklendiriciyi 5tl suya 1 çay kaşığı kadar koymam gerekirken 2 tatlı kaşığı koymuşum hemde biraz fazla kaçırmışım.
Bu yüzden dolayı bazı fidelerin yapraklarında sanırım yanmalar oldu.
Şimdi bu fidelerle devam etmem mi doğru olur yoksa fidelerimi yenilemem mi doğru olur yardımcı olur musunuz?
https://imgyukle.com/i/rkwl3N
https://imgyukle.com/i/rkwWZc
https://imgyukle.com/i/rkw3QR
Fotoğrafları direk siteye yüklerseniz sayfa daha düzgün görünür.
Bir de fotoğrafları daha net çekelim. Küf hastalığına benziyor ama mildiyö de olabilir. MAntar ilacı kullanmanız gerekiyor.
https://i.hizliresim.com/ouZeCo.jpg (https://hizliresim.com/ouZeCo)
https://i.hizliresim.com/iYtgVo.jpg (https://hizliresim.com/iYtgVo)
https://i.hizliresim.com/3GBcI7.jpg (https://hizliresim.com/3GBcI7)
Görüldüğü üzere benekler mevcut fidelerin yapraklarında.Her sene bu zamanlar oluşuyor ve yaprak kayıpları da oluyor nedenini sormak için yazmıştım.Hangi nedenden dolayı bu tür lekeler oluşur zararlı mı yoksa hastalık mı?Yardımcı olursanız sevinirim.
Samalsavas
29-04-2020, 11:19
Merhabalar. Bu yil tohumdan fide yetistirmek istedim ama sanirim iyi baslamadim. Bir cok sorunla karsilastim. Biri de bu, resimde ekledim. Ne oldugunu ve nasil cozebilecegimi anlatirsaniz cok sevinirim. Fide kok bogazindan sarariyor, sonra karariyor ve inceliyor. Toprak zaten sari renk aldi, sanki paslanmis. Topragi fideciden tohum ekmek icin diye aldim. Sorun toprakta mi, mantar mi yoksa benim hatam mi bilemiyorum. Kalanlarini da kaybetmeden yardimci olursaniz cok cok sevinirim. Resimler buyuk eklenemedi, kucultmek zorunda kaldim.
Merhabalar. Bu yil tohumdan fide yetistirmek istedim ama sanirim iyi baslamadim. Bir cok sorunla karsilastim. Biri de bu, resimde ekledim. Ne oldugunu ve nasil cozebilecegimi anlatirsaniz cok sevinirim. Fide kok bogazindan sarariyor, sonra karariyor ve inceliyor. Toprak zaten sari renk aldi, sanki paslanmis. Topragi fideciden tohum ekmek icin diye aldim. Sorun toprakta mi, mantar mi yoksa benim hatam mi bilemiyorum. Kalanlarini da kaybetmeden yardimci olursaniz cok cok sevinirim. Resimler buyuk eklenemedi, kucultmek zorunda kaldim.
Sn Savaş
Fideleriniz fusarium hastalığına yakalanmış. Kötü toprak, kötü havalandırma ve ışık yetersizliği, nem fazlalığı bu hastalığa sebep olur. Bulaşıcı hastalıktır. Çözümü bu evreden sonra yok. Henüz bulaşmamış olanları kurtarmaya bakın.
OguzhanF
29-04-2020, 23:40
Fideler zamanla kendini toparlar. Size verilen önerilerin dozunu lütfen aşmayın. Kimyasalların fazla kullanılmasıyla bitkinin daha güzel olacağını düşünmeyin
Cevabınız için teşekkür ederim. Aslında ben ürünleri aldığım yerdeki ziraat mühendisinin verdiği ölçülerde verdim sonradan ona sorduğumda 5 litreye 2 tatlı kaşığı değil 2 çay kaşığı koymam gerektiğini söyledi halbuki gübreyi alırken yazdığı not kağıdında da 2 tatlı kaşığı yazıyor. Yani ne yazık ki yanlış yönlendirildim.
Bundan sonra daha dikkatli olacağım fidelerimi dediğiniz gibi yenilemeden sadece dinlenmiş su ile sulayıp bir süre gözlemleyeceğim inşallah düzelirler.
Samalsavas
02-05-2020, 16:35
Cevabiniz icin tesekkur ederim. Farkettim ki o pasli gibi gorunen toprak fidelere yapismis ve yakiyor gibi geldi. Ben butun fidelerin uzerine yapismis bu topragi hafif kaziyarak ve su ile temizledim, baska topraga ektim. Iki gundur hicbir sorun gorunmedi. Arastirdiktan sonra musluk suyu kuallandigim icin toprak uzerine kirec ve tuz toplanmis diye anladim.
Simdilik problem cozuldu gibi.
michael_knight
12-05-2020, 12:45
Merhaba,
Domateslerimdeki yeşil zararlıyı ne ile uzaklaştırabilirim?
Zirai ilaç olmadan evde bulabileceğim bir çözüm var mıdır?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/domates/695320d1560887901-20190616_182134.jpg
Belki daha önce bahsedilmiştir ancak sayfaların tamamını gerçekten okuyamadım. Bu sene tohumdan fide yetiştirmede ikinci senem ve çok hevesle başladığım, her viyole tek tek tohumları koydum, mart ayından beri uğraştığım fideler büyümüyorlar, tepelerini sanki birşey yemiş gibi ve yapraklar kıvrılıyor. İki gündür sıvı kükürtle fıs-fıs yapıyorum, henüz bir değişiklik göremedim. Bu fidelerde ne hastalığı var, yardımcı olabilecek kimse var mı? Fidelerden tamamen vazgeçmeli miyim?
708134
Merhaba. Fidelerinzde herhangi bir gübre kullandınız mı **** aşırı güneşe falan mı maruz kalıyorlar öyle gibi gözüküyor.
Merhaba. İlk defa saksıda domates yetiştirmeye başladık. Tohumlarımızı çimlendirdik. Yalnız bazı fidelerin üzerinde fotoğrafta olduğu şekilde kahverengi şeyler var. Böcek değil. Bunlar nedir? Zararlı mıdır? Zararlı ise ne yapmamız gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. İlk defa saksıda domates yetiştirmeye başladık. Tohumlarımızı çimlendirdik. Yalnız bazı fidelerin üzerinde fotoğrafta olduğu şekilde kahverengi şeyler var. Böcek değil. Bunlar nedir? Zararlı mıdır? Zararlı ise ne yapmamız gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Sn. tgyblk;
Fidelerinizin üzerinde gördüğünüz şeyler domates tohumunun dış kısımları. Fideleriniz büyüdüğü zaman onlar da üzerlerinden düşecekler.
Belki daha önce bahsedilmiştir ancak sayfaların tamamını gerçekten okuyamadım. Bu sene tohumdan fide yetiştirmede ikinci senem ve çok hevesle başladığım, her viyole tek tek tohumları koydum, mart ayından beri uğraştığım fideler büyümüyorlar, tepelerini sanki birşey yemiş gibi ve yapraklar kıvrılıyor. İki gündür sıvı kükürtle fıs-fıs yapıyorum, henüz bir değişiklik göremedim. Bu fidelerde ne hastalığı var, yardımcı olabilecek kimse var mı? Fidelerden tamamen vazgeçmeli miyim?
708134
Sn. şehirliköylü;
Fideleriniz artık bizi kalıcı yerlerimize dikin şeklinde mesaj veriyorlar. Yapraktan da olsa bazı gübreler sıkıntı verebiliyorlar. Kalıcı yerlerinde düzeliyorlarsa hiç sıkıntı yok. Normalde kıvrımlı şekiller virüs hastalığı gibi oluyorlar. Ancak sizin fideler muhtemelen gübre kökenli ve havaların ani ısınmaları diye düşünüyorum.
Barxbull
04-06-2020, 07:11
Merhabalar,balkonda yetiştirdiğim sırık domateslerimde resimlerde de görüldüğü üzere,yeni çıkan üst dallarında ve yapraklarda içe doğru kıvrılmalar oluyor.Yaklasik 1ay önce üst yapraklarda hafif kuruluk vardi.Daha sonra kuruluk düzeldi ama kıvrılmalar başladı.Bunun nedenini merak ediyorum.Eşit oranda bahce toprağı,torf ve yanmış gübre karışımı kullandım saksılarda.Ayrica bir kaçının üst dallarında hafif kararmalar mevcut.Bir kaç yaprağında da deformasyon ve delikler var.Yardimci olabilirsiniz çok sevinirim..
Merhabalar, hayatımda ilk kez çekirdekten domatesi yetiştirmek istedim ve doğal olarak ilk domateslerim zamanla öldü. Sonra yeni bir deneme daha yaptım.
çekirdeği 12.05.2020 tarihinde ektim.
içine daha önce fırında karamelize ettiğim unufak ettiğim yumurta kabuğundan koydum ve bir kere su koyup üstünü kapattım. tam 7 gün sonra filiz ortaya çıktı ve ben 10. günden sonra güneşe koydum. Boyu bardağı aştığı için üst kısmını çıkardım ve sulamaya başladım, toprağın durumuna göre suladım 2 günde 1 falan suladım genelde. Geçen ramazan bayramının 1. günü güneşe çıkardım. Acaba güneş yanıklığı bu şekilde mi oluyor bilmiyorum. Resimleri aşağıya koydum
Birde toprak olarak şu adresdeki üründen aldım https://www.tekzen.com.tr/torf-cocopit-20-lt-meister-178726 ve muz kabuğu ve yumurta kabuğundan başka hiçbir şey koymadım.
şimdi ne yapmalıyım bu konuda yeni olduğum için yardımlarınızı bekliyorum... 20lt. saksı aldım acaba buraya taşısam mı?
birde daha önceden bitkiler için yapılmış aydınlatma aldım tüm dalga boylarında ışık veriyor acaba güneş yerinde onu mu kullansam? onunda linki burada https://www.ledstok.com/ge5143-50w-2x24v-1000ma-64led-6550lm-239x47mm
https://i.ibb.co/ydxqmFH/IMG-20200605-150211.jpg
https://i.ibb.co/jZc41nM/IMG-20200605-150228.jpg
https://i.ibb.co/K2vjBkV/IMG-20200605-150247.jpg
https://i.ibb.co/ydxqmFH/IMG-20200605-150211.jpg
Shailene
06-06-2020, 08:59
Merhabalar hepinize,
Mart ayında heveslenip balkonumuzda yetiştirmek için cherry domates tohumu almıştık eşimle. Birkaç tane tutar diye düşünüp tohumları çimlendirdik hepsi tuttu ve yaklaşık 25 fide elde ettik. 2-3 saksı diye başlamıştık ama işler büyümüş oldu. İlk etapta solucan gübresi ve marketlerde satılan sıradan torf toprakla çimlendirmiştik, saksılara ayırdığımızda park bahçe müdürlüğünde aldığımız orman toprağı ve solucan gübresi kullandık. Bu konuda hiç bilgimiz olmadığı için çeşitli videoların önerisine uyarak toprağa kurumuş muz kabuğu, kahve çay telvesi ve kurumuş yumurta kabuğu ekledik. Tüm domateslerimiz çiçek açtı yaklaşık 120 tane ve sorunumuz burada başladı. Çiçekler saplarından kesilmiş gibi dökülmeye başladı; foruma baktığımızda fazla sulamadan olacağını gördük (eşim her sabah toprakları kuru diye suluyormuş) sulamayı azalttık, yaprakları kıvrılana kadar bekledik. Sonra bazı saksılarda alt yapraklar herhangi bir lekelenme olmadan sararıp düşmeye başladı, sulamayı bu saksılar için daha da seyrelttik fakat bol yapraklı sağlıklı fideleriniz resmen kel kaldı. Bazı saksılar 2 gün geçmeden aşırı derecede yapraklarını kapatıp sarkıtıyordu onlara 3 günde 1 su vermek zorunda kaldık. Bu saksılarda da bu sefer çiçekler kurumaya başladı. Şu anda çok canlı çiçeksiz saksılarımız, sararmış üstünde tek tük domates olan saksılarımız, yine tek tük domatesi olan kurumuş çiçekli saksılarımız ve 1 tane yapraklarında lekelenme ve kuruma olan saksımız var. Sorun sulama mı, yanlış gübreleme mi, besin eksikliği mi artık karar veremiyoruz. Geriye 10 tane domates kaldı. Fotoğrafları bir sonraki gönderiye ekleyeceğim.
Not: iyi güneş alan cam balkonda yetiştiriyoruz, son 2 güne kadar aşırı bir sıcak ya da güneş olmadı karadeniz iklimi nedeniyle.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
https://imgyukle.com/i/yF0Cxq
https://imgyukle.com/i/yF0QKN
https://imgyukle.com/i/yF0noR
https://imgyukle.com/i/yF0JHe
https://imgyukle.com/i/yF0r0P
https://imgyukle.com/i/yF0aop
https://imgyukle.com/i/yF0LKM
https://imgyukle.com/i/yF05Qv
https://imgyukle.com/i/yF0N0h
https://imgyukle.com/i/yF0HLy
https://imgyukle.com/i/yF0Igx
https://imgyukle.com/i/yF0XD8
https://imgyukle.com/i/yF0cbj
https://imgyukle.com/i/yF0hro
Herkese iyi günler,
Geçen hafta saksıda baktığım bir domatesimin gövdesinin toprakla birleştiği noktada incelme oldu ve sağa sola yatmaya başladı, kök çürümesi olduğunu düşünerek söküp attım. Bugün başka bir domatesimde de aynı sorun olduğunu fark ettim. Henüz sağa sola yatmasa da yine aynı sorunu yaşamaktan korkuyorum. Yağmurlardan dolayı kök çürümesi mi olmuştur yoksa toprakta hastalık mı vardır emin değilim. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.
Hakantico
12-06-2020, 12:34
linkler açılmıyor
MeyveliTepe
12-06-2020, 14:59
Herkese iyi günler,
Geçen hafta saksıda baktığım bir domatesimin gövdesinin toprakla birleştiği noktada incelme oldu ve sağa sola yatmaya başladı, kök çürümesi olduğunu düşünerek söküp attım. Bugün başka bir domatesimde de aynı sorun olduğunu fark ettim. Henüz sağa sola yatmasa da yine aynı sorunu yaşamaktan korkuyorum. Yağmurlardan dolayı kök çürümesi mi olmuştur yoksa toprakta hastalık mı vardır emin değilim. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.
Kök boğazı fazla ıslandığı için mantar enfeksiyonu olmuş. Oradaki iletim kanalları tıkanır ve fideyi öldürür. Bitkinin üst tarafı iyi ise, uygun bir yerden kesin ve 7-8 santim derinlikte hafif nemli bir toprağa dikin. Bir kaç günde köklenir.
Kök boğazı fazla ıslandığı için mantar enfeksiyonu olmuş. Oradaki iletim kanalları tıkanır ve fideyi öldürür. Bitkinin üst tarafı iyi ise, uygun bir yerden kesin ve 7-8 santim derinlikte hafif nemli bir toprağa dikin. Bir kaç günde köklenir.
Her yıl yeni hatalar, yeni tecrübeleri beraberinde getiriyor. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Hasan Kıbrıs
14-06-2020, 09:09
Domates ler kizarmiyor neden olabilir acaba? Veya kaç gün içinde kızarmaya başlar? Yardımcı olursanız sevinirim
Domates ler kizarmiyor neden olabilir acaba? Veya kaç gün içinde kızarmaya başlar? Yardımcı olursanız sevinirim
Cevap için daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Misal ne zaman ekildi? Nasıl bi toprakta?.... vs.
Shailene
15-06-2020, 02:19
Merhabalar hepinize,
Mart ayında heveslenip balkonumuzda yetiştirmek için cherry domates tohumu almıştık eşimle. Birkaç tane tutar diye düşünüp tohumları çimlendirdik hepsi tuttu ve yaklaşık 25 fide elde ettik. 2-3 saksı diye başlamıştık ama işler büyümüş oldu. İlk etapta solucan gübresi ve marketlerde satılan sıradan torf toprakla çimlendirmiştik, saksılara ayırdığımızda park bahçe müdürlüğünde aldığımız orman toprağı ve solucan gübresi kullandık. Bu konuda hiç bilgimiz olmadığı için çeşitli videoların önerisine uyarak toprağa kurumuş muz kabuğu, kahve çay telvesi ve kurumuş yumurta kabuğu ekledik. Tüm domateslerimiz çiçek açtı yaklaşık 120 tane ve sorunumuz burada başladı. Çiçekler saplarından kesilmiş gibi dökülmeye başladı; foruma baktığımızda fazla sulamadan olacağını gördük (eşim her sabah toprakları kuru diye suluyormuş) sulamayı azalttık, yaprakları kıvrılana kadar bekledik. Sonra bazı saksılarda alt yapraklar herhangi bir lekelenme olmadan sararıp düşmeye başladı, sulamayı bu saksılar için daha da seyrelttik fakat bol yapraklı sağlıklı fideleriniz resmen kel kaldı. Bazı saksılar 2 gün geçmeden aşırı derecede yapraklarını kapatıp sarkıtıyordu onlara 3 günde 1 su vermek zorunda kaldık. Bu saksılarda da bu sefer çiçekler kurumaya başladı. Şu anda çok canlı çiçeksiz saksılarımız, sararmış üstünde tek tük domates olan saksılarımız, yine tek tük domatesi olan kurumuş çiçekli saksılarımız ve 1 tane yapraklarında lekelenme ve kuruma olan saksımız var. Sorun sulama mı, yanlış gübreleme mi, besin eksikliği mi artık karar veremiyoruz. Geriye 10 tane domates kaldı. Fotoğrafları bir sonraki gönderiye ekleyeceğim.
Not: iyi güneş alan cam balkonda yetiştiriyoruz, son 2 güne kadar aşırı bir sıcak ya da güneş olmadı karadeniz iklimi nedeniyle.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
https://imgyukle.com/i/yF0Cxq
https://imgyukle.com/i/yF0QKN
https://imgyukle.com/i/yF0noR
https://imgyukle.com/i/yF0JHe
https://imgyukle.com/i/yF0r0P
https://imgyukle.com/i/yF0aop
https://imgyukle.com/i/yF0LKM
https://imgyukle.com/i/yF05Qv
https://imgyukle.com/i/yF0N0h
https://imgyukle.com/i/yF0HLy
https://imgyukle.com/i/yF0Igx
https://imgyukle.com/i/yF0XD8
https://imgyukle.com/i/yF0cbj
https://imgyukle.com/i/yF0hro
Yardımcı olabilecek birisi var mı?
Gübreden olsa bu kadar büyümez, muhtemel su fazla - toprak az gelmiştir. Seneye 15-20 lt. lik saksılarda deneyin, camekan içinde olduğunu düşünürsek ve hava da sıcak değilken pek zararlı gelmiş olması düşünülemez. İlk çiçekler pek meyve tutmaz zaten, alttaki köktü yaprakları temizleyip bitkinin köküne toprak doldurup fazla sulamadan takip edin derim.
Gübreden olsa bu kadar büyümez, muhtemel su fazla - toprak az gelmiştir. Seneye 15-20 lt. lik saksılarda deneyin, camekan içinde olduğunu düşünürsek ve hava da sıcak değilken pek zararlı gelmiş olması düşünülemez. İlk çiçekler pek meyve tutmaz zaten, alttaki köktü yaprakları temizleyip bitkinin köküne toprak doldurup fazla sulamadan takip edin derim.
Bence seneyi beklemesinler. Hepsi için olmasa bile birkaç saksıyı ilk fırsatta daha büyük saksıya geçirsinler ama bitkiyi çok sarsmadan ve toprağıyla beraber. Bunla ilgili nette videolar mevcut. Değiştiremediğiniz saksılar içinse sorunla ilgili ek olarak ne yapılabilir diye bakılıp ona göre davranılabilir.
Hem tüm bunlar sizin içinde deneyim olur.
Bence seneyi beklemesinler. Hepsi için olmasa bile birkaç saksıyı ilk fırsatta daha büyük saksıya geçirsinler ..
Gayet mantıklı, saksı iyice kuruyunca plastiğini kesip yeni saksıya oturtabilirsiniz.
sn nesli uğur böceği yararlı böceklerdir. Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır. Birkaç türü larva iken yaprak biti, ergin iken öncelikle mantar yerler.
kendi arşivimden bu canlının saldırdığı zararlılarıda fotoğrafını ekliyorum
Önceki mesajlarınızda sürekli çok tehlikeli kimyasal zehir ve ilaçlar önerdiniz. Uğur böceklerinin bu kadar fotoğrafını nerede çektiniz acaba? Herhalde sizin müdahale etmediğiniz bir bahçede olmalı.
Uzun süredir foruma girmemişsiniz ama belki bir gün girer de bu mesajı okursunuz. Sitemim kesinlikle şahsınıza değil, ülkemizdeki kontrolsüz tarım politikalarınadır.
Domates hastalık ve zararlılarını iyice anlayabilmek ve özellikle doğal tarıma uygun çözümleri bulabilmek için bu başlığı baştan itibaren taramaya başladım.
Bir yandan bir kaç üye canla başla doğal ve organik ilaçlar ve çözümler önermeye çalışırken, bir anda bir üye (değişik zamanlarda değişik kişiler) çoğunlukla da üst üste sorulara cevap vermeye başlıyor ve bir bakıyorsunuz doğal tarımdan tamamen uzak, bazen insan sağlığı için de çok tehlikeli olduğu kanıtlanmış veya düşünülen ilaçları öneriyor.
(Agaclar.net'in doğal tarım vb amaca adanmamış olduğunu genel durumdan fark ediyorum... Böyle bir iddiam yok.)
Çoğu amatör balkon veya küçük bahçe sahibi insanın amacı, zevki, uğraşısı, heyecanı evinde sağlıklı 1-2 şey yetiştirip yemek. Mesajları, yakınmaları, yardım isteklerini okurken 10 sene önceki halimi görüyorum.
Birden bir bakıyoruz. Öneri geliyor. Şu şu ilacı atın, şunu da ekleyin. Bunu yapraktan verin, onu sulamayla verin.
Amatör yetiştiricinin cevabı. Çok teşekkür ederim. Yarın hemen bu ilaçları temin edip bitkilerime vereceğim.
Muhtemelen o kişi attığının çok tehlikeli bir zehir olduğundan bile bihaber. Belki ertesi gün de domatesi koparıp yiyecek, çocuğuna evde yetiştirdim, sağlıklı domates diye yedirecek.
2 konuya dikkat çekmek istiyorum.
-Çok sevdiğim, çok bilgilendiğim bu sitede doğal ve organik tarım yöntemlerini ayırmak mümkün olamaz mı?
-Agaclar.net yöneticileri iyi bir şey yapmak isterken bir yandan da farkında olmadan amatörlerin zararlı ilaçlara yönlendirilmesine aracı olduklarının farkındalar mı?
Not: Amacım kesinlikle kimseyi kırmak, yermek değil. Yanlış anlaşılmamayı dilerim.
Şu 2 mesaja da özellikle dikkat çekmek istyorum
SAYIN TTURT BİBERLERİNİZDEKİ ZARARLI
ÇARESİ VARMI ? evet ilaçlı mücadelesi var
ÇÖZÜM NEDİR? : 100 lt suya deltametrin etkili decis ilacından 20 cc karıştırarak bitkilerinizin yapraklarına püskürterek uygulayın
Sanki tek çözüm bu gibi!
sn hosseda bu ilaç aynı etken madde başlığı altında bir çok firma bu ilacı üretir ilacın Kullanim yeri (% 50):Bağda Salkım güvesidir yani bu demektirki bağlarda kullanılıyor sizin belirttiğiniz bacillus thuringiensis bir bakteri türüdür fakat bazı yeni danışmanlık hizmeti verdiğim üreticilerim bu tür ilaçları daha önce alarak farklı ürünlerde kullandıklarını bana belirttiler ve bu tür ilaçlar atılmış ürünlerin yenmesi sonucu rahatsızlanan ve hastalanan insanların olduğunu belirttiler yakın zamanda haberleri takip ettiyseniz avrupayı kasıp kavuran 40 üzerinde insanın canına mal olan ehec bakterisinin ortaya çıkmasında bu şekilde kullanılan ilaçların kullanımı sonucu neden olduğu konusunda ciddi şüpheler var size tavsiyem evinizde / bahçenizde profesyonel değilseniz bu tür biyolojik silahları kullanmayın ne kendinizi nede başkasının sağlığını tehlikeye atın bağda / domateste arzu ederseniz size daha iyi sağlıklıklı güvenilir ve tarım bakanlığınca ruhsatlandırılmış ilaçlama programları önerebilirim bu bakteri ilacının ( ballık koruması için tavsiye edildi). diyede bir son cümle yazmışsınız sanırım balık koruması ben bu konuda size bir bilgi veremem konum dışı ben ziraat danışmanıyım fakat size bu öneriyi veren bir veterinerse bu ürünü kullanabilirsiniz
Ali bey bana ulasin ureticimizlere bu uygulamayi yayla ve sahilde uygulattim bilgi almak ve hangi ziraai ilaclarla uygulama yapildigini ogrenmek istiyorsaniz arayin ziraai danisman fatih solak 05445281420
Bu üyeye ait bu başlıktaki mesajların:
1- Bilgi kirliliği, yanlış bilgiler, yanlış yönlendirmeler
2- Amatör yetiştiricileri bilinçsizce tehlikeli ilaçlara yönlendirmesi
3- Organik sertifikalı ilaçları asılsız nedenlerle tehlikeli ilan etmesi
nedenlerinden ötürü silinmesini öneriyorum.
Domates hastalıklarıyla ilgili bilgilenmek isterken samanlıkta iğne arar gibi hissettim. (4-Zaman kaybı)
SEPTORIA YAPRAK LEKESİ(Septoria Leaf Spot) TANISI
Yapraklardaki belirtiler üzerinden bu tanıyı koydum. Sizce doğru mu?
Erken yanıklık (Early Blight), Septoria Yaprak Lekesi, Bateriyel Leke(Bacterial Spot) ve Bakteriyel Benek (Bacterial Speck) hastalıklarını ayırmak başlangıçta biraz zor oldu.
Resimlerde hastalığın evreleri görülüyor.
Çok miktarda ortası beyaz-krem arası renkte olan (ten rengi de denebilir) kahverengi noktalarla başlayıp, bu noktalar genişleyip, etraflarındaki yaprağın yeşil rengini önce açık yeşile döndürüyor ve ilerleyerek yaprağı tamamen kurutuyor.
İnternet üzerinden ve sitedeki resimlerden diğer hastalıklarla karşılaştırdım.
Diğer hastalıktan ayırmamı sağlayan belirtiler:
- Erken yanıklıkta az sayıda nokta var, ortası beyaz değil, halka halka büyüyor.
- Bakteriyel leke hastalığında lekeler yuvarlak değil, ortası beyaz değil, meyvelerde de görülüyor.
- Bakteriyel benekde yine çok sayıda küçük kahverengi nokta var ama ortaları beyaz değil ve noktaların etrafında yeşil hare var. Septoria'da noktaların etrafındaki koyu yeşil rengin açık yeşile dönmesi daha farklı bir görüntüde. Yaprak üzerinde genel bir renk açılması görünüyor.
- Hastalık ilk aşamada meyveye zarar vermiyor.
Önlem-Tedavi
Önceki yıllarda 1-2 kere bakırlı ilaç (Mastercop-Labicuper) ve Bacillius Subtilis içeren ilaç kullanarak ve ağır hastalıklı bitkileri söküp atarak mücadele ediyordum.
Yaz sonu ben söküp atamadan bitkiler toprağa karışıyordu.
Bu sene 1 kere bakırlı ilaç uygulamıştım. Hastalığın ilerlemesi durmuş. Sonraki önlemler olarak Potasyum bikarbonat ve LAB uygulamaları deneyeceğim. Hastalıklı yaprakları kesip uzaklaştıracağım.
Yaz sonunda tüm bitkileri sökerek çöpe atacağım. Yakmak vb yerine bunu yapmaktaki amacım, bitkilere uygulamış olduğum bakırı da bahçeden uzaklaştırmak.
Tedavi ve önleme konusunda önerisi olan üyeler olur mu?
Arkadaşlar, kendi sayfamda da yazdım ama cevap alamadım. Bu hastalığın adını ve tedavisini bilen varsa yardımcı olabilir mi?
Domatesin kabuğu süngerimsi bir şekil alıyor. Sonra da renk değiştiriyor. Ayrıca alt kısımlarından çürüyor. Attaki linkte fotoğrafları da var.
http://www.agaclar.net/forum/1591196-post44.htm
its_just_a_ride
09-07-2020, 22:09
Arkadaşlar, kendi sayfamda da yazdım ama cevap alamadım. Bu hastalığın adını ve tedavisini bilen varsa yardımcı olabilir mi?
Domatesin kabuğu süngerimsi bir şekil alıyor. Sonra da renk değiştiriyor. Ayrıca alt kısımlarından çürüyor. Attaki linkte fotoğrafları da var.
Dip çürüklüğü. "Blossom End Rot". Hem burada hem internette oldukça fazla kaynak mevcut.
Dip çürüklüğü. "Blossom End Rot". Hem burada hem internette oldukça fazla kaynak mevcut.Teşekkürler cevap için. Dediğiniz gibi çok kaynak var. Fotoğraf da... Benim domateslerimde hafif şekil bozukluğu, renk değişimleri ve çoğunda çok belirgin bir şekilde kabuğun süngerimsileşmesi söz konusu. Bana dip çürüklüğünden biraz farklı gibi geldi.
SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
MeyveliTepe
09-07-2020, 23:00
Teşekkürler cevap için. Dediğiniz gibi çok kaynak var. Fotoğraf da... Benim domateslerimde hafif şekil bozukluğu, renk değişimleri ve çoğunda çok belirgin bir şekilde kabuğun süngerimsileşmesi söz konusu. Bana dip çürüklüğünden biraz farklı gibi geldi.
Muhtemelen domates erken yanıklığı (tomato early blight)
bdogancay
10-07-2020, 02:16
Iyi geceler, hobi amaçlı ata tohumlardan ürettigimiz 1200 kök domateste yaprak kıvrılması var. Sebebi ve tedavisi nedir? Damlama sulama kullanılıyor. Tarla zaman zaman fazla rüzgarlı.
its_just_a_ride
10-07-2020, 10:50
Teşekkürler cevap için. Dediğiniz gibi çok kaynak var. Fotoğraf da... Benim domateslerimde hafif şekil bozukluğu, renk değişimleri ve çoğunda çok belirgin bir şekilde kabuğun süngerimsileşmesi söz konusu. Bana dip çürüklüğünden biraz farklı gibi geldi.
Fotoğrafta en belirgin hastalık dip noktada göründüğü için dip çürüklüğü geldi ilk olarak aklıma. Sn. Meyvelitepe'nin dediği gibi erken yanıklık olabilir. Bu sene erken yanıklığa uğramayan domates kalmadı herhalde bahçelerde.
Yaprak,gövde ve domatesin tepe noktasından fotoğraf atabilirseniz daha kolay olur.Tütün mozaik virüsüne benziyor özellikle süngerimsi yapı ve kırmızı dışında meyve üzerinde dağılmış renkler çok belirgin.Domates üst bölgelerinde sarı yeşil kıvırcıklık varsa virüstür.Ancak fotoğraftaki alt tarafı siyahlaşmış domates phytophthora infestans'a da benziyor.Gövde siyahlaşmalar yapraklarında uç kısımlarından itibaren kahverengilikler varsa mildiyödür( phytophthora infestans).
Tomato early blight denilen hastalık muhtemelen altarnia solani(domateste erken yanıklık). Meyve üzerinde para büyüklüğünde iç içe geçmiş halkalar şeklinde çürüme benzeri şekiller oluşturur.Yine yaprak üzerinde halka şeklinde lekeler oluşturur.
Yaprak,gövde ve domatesin tepe noktasından fotoğraf atabilirseniz daha kolay olur.Tütün mozaik virüsüne benziyor özellikle süngerimsi yapı ve kırmızı dışında meyve üzerinde dağılmış renkler çok belirgin.Domates üst bölgelerinde sarı yeşil kıvırcıklık varsa virüstür.Ancak fotoğraftaki alt tarafı siyahlaşmış domates phytophthora infestans'a da benziyor.Gövde siyahlaşmalar yapraklarında uç kısımlarından itibaren kahverengilikler varsa mildiyödür( phytophthora infestans).
Tomato early blight denilen hastalık muhtemelen altarnia solani(domateste erken yanıklık). Meyve üzerinde para büyüklüğünde iç içe geçmiş halkalar şeklinde çürüme benzeri şekiller oluşturur.Yine yaprak üzerinde halka şeklinde lekeler oluşturur. Yapraklarda ve gövdede dikkatimi çeken bir anormallik yoktu. Hatırladığım kadarıyla.
Bu gün ya da yarın bahçeye gideceğim. Fotoğraf çeker yüklerim.
Resulgur
15-07-2020, 09:36
Bu tip fungal hastalıklar için hastalık gelmeden önce toz kükürt uygulaması yapmanızı öneririm. Bu videoyu izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=N5YLPCOmx_g
Bu videoda bağ bahçe ve sebzelerinizde #toz #kükürt #uygulaması nasıl yapılır ve zararlılara karşı nasıl mücadele edilir konularına ve kükürtün bağda domateste mildiyo ve külleme, bağ yaprak uyuzu (Calepitrimerus vitis), kara leke hastalığı (elma, armut,...) önlem ya da tedavi olarak kullanımından, kırmızı örümceklere karşı (akarisit) pire, salyangoz ve karıncalara karşı ( kovucu) etkisinden bahsettik.
Bu videoyu izlediğinizde artık sizde bahçenizde balkon ve seralarınızda fungus mantari hastalıklar ile kolaylıkla mücadele edebilecek ve zararlılardan kurtulabilecek bir bilgi sahibi olacaksınız.
İyi Seyirler ..
EVDE DOĞAL YAPRAK BİTİ İLACI YAPTIK ORGANİK BÖCEK İLACI UYGULAMASI NASIL YAPILIR? %100 ETKİLİ YÖNTEM
➤ https://youtu.be/YHxkVmMOFuE
-Renk bozuklukları ve süngerimsileşme beyazlaşma pis kokulu yeşil böcek etkisini andırıyor.
-Domates Lekeli Solgunluk Virüsü' nü araştırıp meyve ve yapraktaki belirtileri karşılaştırabilirsiniz.
Birkaç bitkideki yapraklar ve meyvelerdeki belirtileri bulduğunuz kaynaklarla karşılaştırırsanız kesin sonuca ulaşmanız kolay olur.
Bir veya daha çok bitkide, eşlik eden 2. bir hastalık da olabileceğini göz önüne almak lazım.
Resulgur
16-07-2020, 20:51
Son zamanlarda #domateste #mildiyö #hastalığı büyük kayıplara neden oluyor. Bunun erken zamanda mücadelesini anlatıyoruz. Önce size bu hastalığın domates üzerinde nasıl bir tahribat yarattığını gösterip daha sonra yapılması gerekenleri anlatıyoruz. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=UayVvILb_CA
Merhaba, domateslerimde resimdeki gibi üst yapraklarda küçülme, büzüşmeler oldu ve hızlıca diğer domateslerime yayıldı. Bu durum yeni çıkan üst yan sürgünlerde bu şekilde çıkıyor.şuan neredeyse yaprak kalmadı üstünde hepsi kurudu. Bu hastalıkmıdır nedir ? çözümü nedir çok araştırdım bulamadım bişey.
https://hizliresim.com/9zdcTT
https://hizliresim.com/5gmKWb
Son zamanlarda #domateste #mildiyö #hastalığı büyük kayıplara neden oluyor. Bunun erken zamanda mücadelesini anlatıyoruz. Önce size bu hastalığın domates üzerinde nasıl bir tahribat yarattığını gösterip daha sonra yapılması gerekenleri anlatıyoruz. ;)
Videoları ticari amaçla çekiyorsunuz sanırım.
Diğer üyelerin ve site yönetiminin görüşüne saygı duyarım ama beni rahatsız etti.
Merhabalar
Ankara Çubuk'ta ufak bir bahçem var hobi amaçlı kendime yetecek kadar domates biber salatalık vs yetiştirmeye başladım. Sadece domateslerde fotoğraftakine benzer oyuklar var ve bunu neyin yaptığını bulamadım. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa ve yardımcı olabilirse çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar
Ankara Çubuk'ta ufak bir bahçem var hobi amaçlı kendime yetecek kadar domates biber salatalık vs yetiştirmeye başladım. Sadece domateslerde fotoğraftakine benzer oyuklar var ve bunu neyin yaptığını bulamadım. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa ve yardımcı olabilirse çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.
Çok geçmiş olsun. Bitkinizi yiyen başta tarla faresi olmak üzere o kadar çok canlı var ki, bunu görmeden kim tahmin edebilir bilemiyorum. Onlarca ihtimal var. Bunu, gene yakalayacak, bilecek olan siz olursunuz. Kolay gelsin.
mavibahçe
28-07-2020, 16:48
Merhaba, domateslerimde resimdeki gibi üst yapraklarda küçülme, büzüşmeler oldu ve hızlıca diğer domateslerime yayıldı. Bu durum yeni çıkan üst yan sürgünlerde bu şekilde çıkıyor.şuan neredeyse yaprak kalmadı üstünde hepsi kurudu. Bu hastalıkmıdır nedir ? çözümü nedir çok araştırdım bulamadım bişey.
https://hizliresim.com/9zdcTT
https://hizliresim.com/5gmKWb
Domateslerde uç kısmında kavrulmalar kalsiyum eksikliği nedeniyle olur, yapraklardakilerde sizdeki gibi çinko eksikliğidir.
Fide dikiminde veya ilk çiçeklenmeye kadar, havanda dövülmüş yumurta kabuklarının toprağa karıştırılması bu şekildeki kavrulmaların ve meyvelerdeki çiçek burnu hastalığının önüne geçmektedir.
Hızlıca dolaştım nete de baktım ama pek benzeyen durum göremedim, biraz viral hastalığa biraz böcek zararına benziyor ama fikri olan var ise;
Üst uç kısımlarda (yeni çıkan küçük yapraklarda) içe ve dışa kıvrılma şeklinde.
Mildiyö sebebiyle ilaç kullanıyorum. Yaylada gece-gündüz arası çoksıcaklık farkı yok. Damlama sulama ile üç günde bir suluyorum, su miktarını az önce ölçtüm tek delikten saatte yaklaşık 1.6 lt. su akıyor ve 1,5 saat açık kalıyor. solucan gübresi leonardit harici ilave gübre yok.
711861
711862
Sorunumuz aynı ancak dediğim gibi sayfalarca domates hastalıklarına baktım hiç birine benzemiyor. hayır en sevdiğim ve özen gösterdiğim sebze domates ama iki üç yıldır verim yok. Sonunda bakliyat ve biber yetiştirip kalan yerlere de çiçek dolduracam herhalde.
Portakal Rengi
02-08-2020, 06:44
Aynı sorunu uzun süredir yaşıyorum. Buraya yazmıştım, bir arkadaş gübre yanığı dedi. O sıralar yapraktan sıvı solucan gübresi vermiştim, öyle zannettim ama sorun devam etti. Hatta biberlerin bazılarında da benzer kıvrılmalar var. Fotoğraftaki sağlıklı satın alıp ektiğim, altta sağlam yaprakları, sonra üstten kıvrılan yapraklı bir fide. Damla sulama borularımdaki delikler kireç nedeniyle tıkanmış, oldukça geç farkettim sorunu. Bu sıcaklarda sulama süresini akşam 20:00de 30 dakikaya çıkardım, daha önce 10 dakika idi. Her fideyi dikerken katı solucan gübresi koyuyorum. Geçen sene kocaman çalılar halinde olan domatesler bu sene son derece cılız ve böyle kıvrık kıvrık. Sorun virüs ise ben baş edemem herhalde :(
711869
Siz toprağın yüzeyini nemlendiriyorsunuz. Eğer, az sulama ile yetiştirme düşüncesinde iseniz, farklı bir yöntem denemenizde yarar var. Kumlu toprakta 20-30 dak içinde su köke ulaşır. Su tutma kapasitesi olan toprak çeşitlerinde 30-60 cm derinliğe ulaştırmanız neredeyse olanaksız. Hiç olmazsa arada bir toprağı suya doyurmanızı öneririm.
Benim biberlerde buna yakın kıvrılma sorunum oluyor. Diğer bitkilerde yok. Biber verimi de düşüyor. Küçük meyve şeklinde iken kuruyorlar. Hastalık olduğunu düşünüyorum ama ne olduğunu bulamadım.
Domatesleri dikkatlice kontrol ettim tekrar. Neredeyse tamamının genel durumu iyi, kimi sıralarda tüm domateslerin tepe noktaları aynı, nem ölçer ile baktım akşam üzeri bir buçuk gün geçmesine rağmen bir karış aşağıda nem fazla. Sanırım su fazlalığından böyle benimkiler, suyu keseceğim dört - beş gün bakalım ne olacak. Virüs ise tohum da alınmaz ona üzülürüm.
mavibahçe
05-08-2020, 09:32
Gübre yanığı, böcek veya fazla sulama olduğunu düşünmüyorum, bende de bir kaç domateste görüldüğü için tespitlerim: virüs- bakteri esaslı ve topraktan değilde tohumdan kalmış olabilir, etrafındaki diğer farklı türlerde olmadığı için (eşdeğer şartlarda: aynı toprak,aynı sulama ve aynı bakım) türün hassasiyeti de olabilir, ayrıca uzun bir süre bekletince bu bitkiyi diğerlerine bu hastalık bulaşmadığı için bulaşıcı değil, çiçeklenme olsa bile meyveyi büyütemeyecek,sonuç olarak söküp atıyorum.
Robinson Crusoe
12-08-2020, 09:54
712062
Yapraklarda delikler oluşmaya başladığında önlem almadım. İlk domatesimi yediklerinde de öldürdüm sadece, kökünü kurutmadım. Anladım ki ben bir şey yapmazsam domateslerden fındık büyüklüğünü geçenleri komple yeyip bitirecek bunlar.
Önceki sayfalarda bir ilaç önerilmiş ama sonra zararlı olduğundan bahsedilmiş. Doğal çözümler nelerdir bu yeşil kurtlara karşı?
Dutlubahçe
12-08-2020, 14:07
712062
Yapraklarda delikler oluşmaya başladığında önlem almadım. İlk domatesimi yediklerinde de öldürdüm sadece, kökünü kurutmadım. Anladım ki ben bir şey yapmazsam domateslerden fındık büyüklüğünü geçenleri komple yeyip bitirecek bunlar.
Önceki sayfalarda bir ilaç önerilmiş ama sonra zararlı olduğundan bahsedilmiş. Doğal çözümler nelerdir bu yeşil kurtlara karşı?
Mühendis tırtılına benzettim.
Robinson Crusoe
13-08-2020, 07:47
Mühendis tırtılına benzettim.
Yandaki salatalıkta da benzer bir canlı var.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/712090d1597296956-20200813_074134.jpg
Marul saksısında zararlı bir ot çıkmıştı, onun üzerinde de gördüm. Başım belada bunlarla.
MeyveliTepe
13-08-2020, 11:07
712062
Bacillus thuringiensis
SUNASUNA
13-08-2020, 13:41
Merhaba, domatesimin yaprağının altında yaklaşık o712095
SUNASUNA
13-08-2020, 13:42
Domates ve biberlerimde bu böcekten bolca var. Kene olmasından korkuyorum. Ne olduğunu bilen varsa söylesin lütfen.
Robinson Crusoe
14-08-2020, 10:22
Bacillus thuringiensis
Teşekkürler bilgi için.
Amazon'da şöyle bir ürün buldum.
https://www.amazon.com/Monterey-B-T-Biological-Insecticide-Ready/dp/B00HU7RMFC?th=1
Görünüşe göre insana zararsız, yorumlarda meyveye sıkıp direk tüketebilirsiniz diyor. Ama Türkiye'de satışı yok gibi. Eşdeğer bir ürün bulmaya çalışacağım.
MeyveliTepe
14-08-2020, 12:10
Delfin wg, dipel, agree 50
Robinson Crusoe
14-08-2020, 16:02
Delfin wg, dipel, agree 50
Delfin wg sipariş ettim. Teşekkürler tekrar.
Domateslerde uç kısmında kavrulmalar kalsiyum eksikliği nedeniyle olur, yapraklardakilerde sizdeki gibi çinko eksikliğidir.
Fide dikiminde veya ilk çiçeklenmeye kadar, havanda dövülmüş yumurta kabuklarının toprağa karıştırılması bu şekildeki kavrulmaların ve meyvelerdeki çiçek burnu hastalığının önüne geçmektedir.
Çok teşekkürler fakat yumurta kabuğu ve muz kabuğu var toprakta hatta ara ara eklemede yapıyorum. Netteki araştırmalarımda sarı yaprak kıvırcık virüsü olduğunu buldum. Fakat çok geç kaldım şuan 1 tane domatesim bile yok malesef :( önlemleri alarak seneye devam etcez inşallah.
Hızlıca dolaştım nete de baktım ama pek benzeyen durum göremedim, biraz viral hastalığa biraz böcek zararına benziyor ama fikri olan var ise;
Üst uç kısımlarda (yeni çıkan küçük yapraklarda) içe ve dışa kıvrılma şeklinde.
Mildiyö sebebiyle ilaç kullanıyorum. Yaylada gece-gündüz arası çoksıcaklık farkı yok. Damlama sulama ile üç günde bir suluyorum, su miktarını az önce ölçtüm tek delikten saatte yaklaşık 1.6 lt. su akıyor ve 1,5 saat açık kalıyor. solucan gübresi leonardit harici ilave gübre yok.
711861
711862
Merhaba benim domateslerdeki ile aynı sizinkilerde. Sarı yaprak kıvırcık virüsü ile birebir benziyor mesaj #1410
Merhaba benim domateslerdeki ile aynı sizinkilerde. Sarı yaprak kıvırcık virüsü ile birebir benziyor mesaj #1410
Ben bir hafta suyu kestim tüm bahçede, şimdi daha iyi gibi, belirgin düzelme var diyebilirim, ilave bir şey yapmadım.
MeyveliTepe
17-08-2020, 23:20
Durumu bozuk olan domateslerden birinin dikkatlice kökünü söküp bakın, nematod zararı da böyle bir şey yapabiliyor.
vivaceminor
10-03-2021, 19:12
merhabalar,
Geçen sezon terasta büyük saksılarda yetiştirdiğim domateslerimde bir süre sonra bir sorun oluştu. Önce bir bitkide başlayan sorun sonra hepsine yayıldı. Bitkinin yaprakları içe doğru yuvarlak olacak şekilde külah gibi kıvrıldı sonra bu yapraklar canlılığını yitirerek sertleşti ve öldü. Sonra bütün bitki böyle öldü. Dalda yeni çıkan filizler de çok kısa süre sonra böyle oldu.
Aynı saksıya daha sonra yeni diktiğim fideler de aynı sorunla öldü.
Ziraatçiye gittiğimde mantar bu dedi ve bakır içerikli bir mantar ilacı verdi. Mavi renki bu sıvıyı uyguladım ancak kurtaramadım.
Bu sene de bu sorunla karşılaşmak istemiyorum.
Bu hastalığın ne olduğunu bilen ve bundan nasıl korunacağımı bilen var mı acaba ?
Mevcut saksılardaki toprağı değiştirmem gerekir mi acaba ?
Teşekkür ederim.
https://www.linkpicture.com/q/IMG_20200705_161008.jpg (https://www.linkpicture.com/view.php?img=LPic60490b5c76fed2054774451)
https://www.linkpicture.com/q/IMG_20200704_111812.jpg (https://www.linkpicture.com/view.php?img=LPic60490be6f060c1073532694)
Merhaba, domateslerimde daha önce görmediğim bir renk değişikliği oldu? Tecrübesi olan var mı acaba? https://i.hizliresim.com/hpfqr4b.jpeg (https://www.hizliresim.com/hpfqr4b)
its_just_a_ride
18-06-2021, 12:58
Merhaba, domateslerimde daha önce görmediğim bir renk değişikliği oldu? Tecrübesi olan var mı acaba?
Yapraklarda da benzer belirtiler varsa "alternaria solani" olabilir.
Yapraklarda da benzer belirtiler varsa "alternaria solani" olabilir.
Teşekkür ederim, yapraklar sağlıklı onlarda sorun yok.
its_just_a_ride
18-06-2021, 20:56
Teşekkür ederim, yapraklar sağlıklı onlarda sorun yok.
Çürüme dip kısımlarla karakterize ise "dip çürüklüğü"(blossom end rot) olabilir.
Şuraya (http://nejatpars.blogspot.com/2010/10/domateste-dip-curumesi.html)bir göz atın.
Çürüme dip kısımlarla karakterize ise "dip çürüklüğü"(blossom end rot) olabilir.
Şuraya (http://nejatpars.blogspot.com/2010/10/domateste-dip-curumesi.html)bir göz atın.
Siteyi inceledim, tarife göre kireç uygulaması yaptım, umarım iyileşecekler.
Tekrar teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar bahçemde bazı cins domatesler üç yıldır çiçek burnu çürüklüğü oluyor,geçen yıl kalsiyum uygulamakta geç kaldım.Bu yıl aklıma bir fikir geldi dut yaprağında sütten 25 kat fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor.Bende dut yapraklarını topladım ve bir çuvala doldurdum ve çuvalı da su dolu bir büyük kovaya daldırdım.Akvaryum motoruyla hava verip sıvı gübre gibi işlem yapıyorum.Sonra bu sıvıyı sulandırıp yapraktan domateslere vereceğim hem gübre olacak hem kalsiyum ne dersiniz işe yarar mı?
MeyveliTepe
20-06-2021, 20:39
Merhaba arkadaşlar bahçemde bazı cins domatesler üç yıldır çiçek burnu çürüklüğü oluyor,geçen yıl kalsiyum uygulamakta geç kaldım.Bu yıl aklıma bir fikir geldi dut yaprağında sütten 25 kat fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor.Bende dut yapraklarını topladım ve bir çuvala doldurdum ve çuvalı da su dolu bir büyük kovaya daldırdım.Akvaryum motoruyla hava verip sıvı gübre gibi işlem yapıyorum.Sonra bu sıvıyı sulandırıp yapraktan domateslere vereceğim hem gübre olacak hem kalsiyum ne dersiniz işe yarar mı?
Kalsiyum olmasa bile her durumda işe yarar.
MeyveliTepe
20-06-2021, 20:44
Dip çürüklüğü çeşit ile de çok alakalı. Bazı çeşitler hassas. Sebebi çoğu zaman toprakta kalsiyumun az olmasından değil. sulama rejiminin bir sonucu olabiliyor. Sulamayı her gün azar azar yapmak daha iyi.
https://i.hizliresim.com/1xto7vu.jpeg (https://www.hizliresim.com/1xto7vu)
Tekrar teşekkür ederim, yeni büyüyen domateslerde birkaçı hariç sorun yok .
edremit zeytin
28-06-2021, 15:43
Merhabalar,
Bu sene ilk defa domates ektim. İlk fotoğraf di lucca domates ikinci fortoğraf alakır etlisi cinsine ait. Yapraklarında kıvrılma var. Neden olmuş olabilir? Ne yapmam gerekir.
MeyveliTepe
28-06-2021, 17:24
Merhabalar,
Bu sene ilk defa domates ektim. İlk fotoğraf di lucca domates ikinci fortoğraf alakır etlisi cinsine ait. Yapraklarında kıvrılma var. Neden olmuş olabilir? Ne yapmam gerekir.
Bu şekilde yaprak kıvrılması bazı çeşitlerde olur. Sıcak stresi kaynaklı fizyolojik bir durumdur.
Merhabalar,
Sulama kaynaklı olabilir, toprağın tavını kontrol edin, başka sorun yoksa geçicidir büyük ihtimal.
İlave; resme tekrar bakınca halen meyve tutumunun olmadığı ve toprağın oldukça ıslak göründüğü dikkatimi çekti. Meyve tutumu olmadan domatesi sulamamak gerek, toprağın durumu da eklenince muhtemelen suyu kesince (yağmurlar durunca :) ) düzelir.
Kendi sayfamda da bunu paylaştım. Belki bu sayfadan da destek alabilirim diye düşündüm.
Domatesin birinde dip çürüklüğü var. Kül suyu sıktım yapraktan. Toz haline getirilmiş yumurta kabuğunu da domateslerin dibine döktüm. Bu durumda başka domates de görmedim.
Diğer iki domatesdeki delikleri ise önce Tuta zannettim ama sonra yeşil kurt olabileceğini de düşündüm. Sizce de doğru mu?
NeemAzal(5 litreye 25 ml) sulandırıp sıktım. 5 gün sonra tekrar sıkacağım. NeemAzal derdime derman olur mu? Tekrar baktığımda deliklerin sayısının oldukça arttığını gördüm. Durum gittikçe kötüleşiyor.
Bu arada özellikle kabaklarda ama bolca da domates yapraklarında galerilerin oluştuğunu gördüm. Tuta gibi.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210628/3a23740cb499311b9f8c022641c1e791.jpg
edremit zeytin
28-06-2021, 22:30
Teşekkürler. Meyve tutumu başladı ancak çok küçúkler haftasonu dolu ve yağmur yağdı.
edremit zeytin
28-06-2021, 22:33
İlave; resme tekrar bakınca halen meyve tutumunun olmadığı ve toprağın oldukça ıslak göründüğü dikkatimi çekti. Meyve tutumu olmadan domatesi sulamamak gerek, toprağın durumu da eklenince muhtemelen suyu kesince (yağmurlar durunca :) ) düzelir.
Teşekkürler. Çok minik meyve tutumu var fotoğraflarda belli olmuyor. Bir haftadır hiç sulama yapmıyordum cumartesi yine yağmur ve dolu yağdı.
its_just_a_ride
29-06-2021, 13:18
Kendi sayfamda da bunu paylaştım. Belki bu sayfadan da destek alabilirim diye düşündüm.
Domatesin birinde dip çürüklüğü var. Kül suyu sıktım yapraktan. Toz haline getirilmiş yumurta kabuğunu da domateslerin dibine döktüm. Bu durumda başka domates de görmedim.
Diğer iki domatesdeki delikleri ise önce Tuta zannettim ama sonra yeşil kurt olabileceğini de düşündüm. Sizce de doğru mu?
NeemAzal(5 litreye 25 ml) sulandırıp sıktım. 5 gün sonra tekrar sıkacağım. NeemAzal derdime derman olur mu? Tekrar baktığımda deliklerin sayısının oldukça arttığını gördüm. Durum gittikçe kötüleşiyor.
Bu arada özellikle kabaklarda ama bolca da domates yapraklarında galerilerin oluştuğunu gördüm. Tuta gibi.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210628/3a23740cb499311b9f8c022641c1e791.jpg
Etki etmesi gerek. Litreye 5 ml iyi kullanmışsınız, bol buldunuz galiba :). 2-3 ml yeterli.
Ülkede öyle bir sıcak hava dalgası var ki yaprağı kıvrılmayan domateslere madalya bağlamak gerek. Toprağı olabildiğince örtülü tutmakta fayda var.
Etki etmesi gerek. Litreye 5 ml iyi kullanmışsınız, bol buldunuz galiba :). 2-3 ml yeterli.
Ülkede öyle bir sıcak hava dalgası var ki yaprağı kıvrılmayan domateslere madalya bağlamak gerek. Toprağı olabildiğince örtülü tutmakta fayda var.
Şişenin üzerinde öyle yazıyordu.:) Ayrıca 5 gün sonra tekrarlayın yazıyor. Bu durumda 5.gün uygulamasını biraz daha az NeemAzal kullanarak yapayım.
its_just_a_ride
30-06-2021, 11:10
Şişenin üzerinde öyle yazıyordu.:) Ayrıca 5 gün sonra tekrarlayın yazıyor. Bu durumda 5.gün uygulamasını biraz daha az NeemAzal kullanarak yapayım.
7-10 gün arayla litreye 2-3 ml yeterli olması lazım.
NeemAzal ile Em.A birlikte kullanılır mı? Her ikisi de kimyasal değil organik ürünler. Birbirine olumlu etkisi olur mu? En azından birbirine zarar vermese de yeterli herhalde.
Ek olarak doğal bitki antifrizini de bunlara ekleyebilir miyim?
(CROPAIDNPA (https://www.ciceksepeti.com/soguklara-karsi-cropaid-npa--dogal-bitki-antifrizi--1000-gram--kc2247680?utm_source=akakce&utm_medium=cpc&v=1.7))
720307
Yani
NeemAzal + EM.A + CROPAIDNPA
Domateslerin bir kısmı böyle. Adana ağzıyla "ulmuş". Vıcık vıcık olup çürüyor. O kadar yumuşak ki kaldırdığınızda uluk kısım dökülüyor.
720320
Burada daha belirgin.
720321
Burada daha da belirgin.
720322
Bir de böyle delik deşik olanlar var. Bolca hem de.
720323
Bu domatesler de enteresan. Dış görünüş iyi gibi ama dokunduğunuzda bazı bölgeler yumuşak. Kestiğinizde sanki çarpmış sürtmüş gibi bazı bölgeler yumuşacık. Hayvanlardaki sinire benzer beyaz damarlar var. Tohum da siyaha yavın bir renkte. Ayrıca domates azıcık zorlasanız bazı yerlerden yarılıveriyor.
720324
NOT:
-Tüm bostana diktiğimden beri 2 kere Bordo Bulamacı, bir kere Gülleci Bulamacı, bir kere toz kül, bir kere de sıvı kül kullandım.
-Ayrıca domates, patlıcan ve salatalıklara iki kere NeemAzal kullandım.
NOT 2: İlginçolan bunların hiçbiri daha önce ismni verdiğim "Gillik domates"de yok.
Bazı domateslerde mildiyö alameti de var. acaba bunlar mildiyö mü diye düşünüyorum.
its_just_a_ride
03-07-2021, 11:31
Domateslerin bir kısmı böyle. Adana ağzıyla "ulmuş". Vıcık vıcık olup çürüyor. O kadar yumuşak ki kaldırdığınızda uluk kısım dökülüyor.
720320
Burada daha belirgin.
720321
Burada daha da belirgin.
720322
720323
Bu domatesler de enteresan. Dış görünüş iyi gibi ama dokunduğunuzda bazı bölgeler yumuşak. Kestiğinizde sanki çarpmış sürtmüş gibi bazı bölgeler yumuşacık. Hayvanlardaki sinire benzer beyaz damarlar var. Tohum da siyaha yavın bir renkte. Ayrıca domates azıcık zorlasanız bazı yerlerden yarılıveriyor.
720324
NOT:
-Tüm bostana diktiğimden beri 2 kere Bordo Bulamacı, bir kere Gülleci Bulamacı, bir kere toz kül, bir kere de sıvı kül kullandım.
NOT 2: İlginçolan bunların hiçbiri daha önce ismni verdiğim "Gillik domates"de yok.
Bazı domateslerde mildiyö alameti de var. acaba bunlar mildiyö mü diye düşünüyorum.
Domateslerde yanıklık mevcut gibi. Bahçeden uzaklaştırın enfekte olanları. Delik olanlar kurt zaten.
Domateslerde yanıklık mevcut gibi. Bahçeden uzaklaştırın enfekte olanları. Delik olanlar kurt zaten.
2.ve3. fotoğraftakiler mantari bir hastalık gibi geldi ama uzman değilim.
Evet kurtlar için NeemAzal'dan umudum var. Diğerleri için toz kükürt ya da gülleci bulamacı nasıl olur diye düşünüyorum ama gülleci bulamacı NeemAzal'a olumsuz etki eder mi onu da bilmiyorum.
its_just_a_ride
03-07-2021, 15:29
2.ve3. fotoğraftakiler mantari bir hastalık gibi geldi ama uzman değilim.
Direkt uzaklaştırın komple yayılır yoksa. Komple yayılmışsa da sökün hepsini. Bir tur daha domates döner sizin orası. Başka bir yere fide dikin olmadı. Hatta belki 2 tur :).
Direkt uzaklaştırın komple yayılır yoksa. Komple yayılmışsa da sökün hepsini. Bir tur daha domates döner sizin orası. Başka bir yere fide dikin olmadı. Hatta belki 2 tur :).
Evet, sanki o sona doğru gidiyorum. Aslında zamanında bir bitkide vardı. Merhamet ettik, "Hadi kurtaralım." dedik. Domateslerin yarısına yakın hasta şu an.(Atalar boşa dememiş: Merhametten maraz doğar.)
İşin ilginç yanı domateslerin büyük bir kısmı avuçlarıma sığmıyor. Ona üzülüyorum.
Aslında bakımının kötü olduğunu da düşünmüyorum. Bordo bulamacı, Gülleci bulamacı, solucan gübresi çayı, kül, kül suyu gibi önleyici-kaçırıcı-destekleyici şeyler yaptım. Kim olduğunu hatırlamıyorum, birisi; bitkide meyve çoksa bitkinin meyveyi beslemek için tüm enerjisini harcadığını, toprak bitkiyi destekleyecek kadar verimli değilse hastalıklara kolay yakalandığını söylemişti. Bu ihtimal (beni temize çıkardığı için) bana daha cazip geliyor.
Yardım etmek isteyenlere bir soru:
Zamanında yapılsaydı kaolin kili bu zararlı için önlem olur muydu? Ya da şu an bir faydası olur mu?
...
Zamanında yapılsaydı kaolin kili bu zararlı için önlem olur muydu? Ya da şu an bir faydası olur mu?
Mısır yerken (http://www.agaclar.net/forum/1608886-post70.htm) düşünecektiniz onu, öyle patır patır patlatması değil o... ;)
Sanırım benim düşündüğüm(Phytophthora infestans) de, @its_just_a_ride ın bahsettiği de mantari hastalık. Bu durumda kaolin kili havalanmayı bir şekilde azaltacağı için faydadan çok zarar getirecektir diye düşünüyorum, sistemik ilaç kullanın sıkıntı gözükmeyenlerde ve diğerlerini yok edin. Benim farklı mantarda kullandığım ve çok iyi gelen ilaç Quadris Maxx önerebilirim. 10 gün arayla iki üç uygulama sağlamları kurtaracaktır.
Yeri gelmişken iki sorum olacak; kaolin kilini misal domatese hangi aşamada ve hangi dozda başlayarak ne sıklıkla atmalı. Misal benim domatesler iki karış olmak üzere toprak ısınıyor, bahçenin farklı tarafına dikmiş olmama rağmen üstte yazdığım mantar etkeni bahçede kurban avına çıkmıştır şimdi...
Diğer sorum @halcur a; onu da bahçesine gidip sorayım..
Portakal Rengi
06-07-2021, 09:55
Bende de benzer bir dert ortaya çıktı.
720414
Bu iki kolu olan domatesin bir kolunda var. Diğerinde yok. Diğer köklerde bir sorun görülmüyor. (Muda-Komşumun Sırık Domatesi)
720415
Bu hasar ise birkaç kökte tek tek domateslerde var.
Yapraklar her yıl olduğu gibi. Sıcaklar başladığında bazı dallar sararırıyor, kesip uzaklaştırıyorum. Domates meyveleri büyüyemeden kızarıyor. Nasıl tohum alacağımı kestiremedim.
Bu yıl salatalık verimsiz. Yok diyebilirim. Alt yapraklardan başlayarak kuruyor, bitki ölüyor. Kabak koca yapraklar açıyor ama tek meyve vermiyor. Genelde verimsizlik var.
cemilsisik
06-07-2021, 11:00
Benim de geçen hafta sonu gittiğimde gördüğüm aynı sorun iki adet domateste vardı tüm bahçede. Bakalım bu hafta sonu gittiğimde yayılma olacak mı.
Galiba aynı sorunlar.
Her iki kişide bulunan hastalık da mildiyö olarak görünüyor sanki. Hastalık görülen meyveleri kesip en azından o bölgeden uzaklaştırın.
Normalde çok kuvvetli gelişen ve verimi güzel bir domates. Tabi koltuk alma yapmak gerekiyor. Mutlaka sırık olması gerekiyor.
http://www.agaclar.net/forum/domates/35206.htm
720320
Burada daha belirgin.
720321
Burada daha da belirgin.
720322
720323
720324
NOT:
NOT 2: İlginç olan bunların hiçbiri daha önce ismini verdiğim "Gillik domates"de yok.
Sayın Muda, 3.kişiye de bir baksaydınız. :) Benim de derdim büyük Şu --> (http://www.agaclar.net/forum/1608827-post67.htm) mesajda yazdım ama bu sayfaya aktarırken fotoğraflar görünmüyor. Belki o sebepten görememişsinizdir. Birçok kişinin fikrini almak benim için önemli çünkü her farklı görüş yeni bir bilgidir. Ben de öğrenme aşamasında olduğum için fikir üstüne fikir peşindeyim.
cemilsisik
10-07-2021, 10:12
Bu hafta bahçeme geldim, kontrollerimde iki domateste daha bu sefer alttan çürüme gördüm. Söküp uzaklaştırdım bahçeden. Başka hiç bir uygulama yapma taraftarı değilim, bahçe o kadar şahane verime yatmış ki😃😃
Arkadaşlar domateslerim büyüyor ama belirli yerlerinden beyazlayarak çürüyor. birkaç resim eklesem yardımcı olabilirmisiniz. Saygılar.
Merhaba, bende de aynı sorun oldu. Ne olduguna dair bilginiz var mı?
E.Kahraman
12-07-2021, 13:19
Saksıdaki domateslerim çok kötü durumda fakat hala meyve olgunlaştırmaya çalışıyorlar.
Yaprakları hiç sulanmamış gibi soluyor ve dipten kahverengileşiyorlar. :(
720508
720509
720510
Portakal Rengi
14-07-2021, 08:55
Saksının gövdesi güneş görüyorsa kökler haşlanıyor olabilir.
E.Kahraman
14-07-2021, 12:17
Saksının gövdesi güneş görüyorsa kökler haşlanıyor olabilir.
Saksıları gölgeye alacağım, teşekkürler. Şu saatten sonra dönüşü olur mu bilemiyorum ama.
secginburcu
14-09-2021, 13:36
Merhaba, bahçede 120x200 boyunda yükseltilmiş bir ekim alanım var buraya domatesler ektim fakat fotoğraftaki gibi oldular ne olduğunu anlamadan çok kısa sürede zaten tükendiler. Yan komşumuzunda böyle oldu söküp attı sanırım bu yıl herkesn domatesi böyle olmuş :) sebebi nedir? Aynı toprakta biber çilek ve salatalıkta var onlarda böyle bir şey yok. Acaba bir hastalık mı? Diğer fideleri etkilemiş midir? Yenir mi ? Sevgiler
Merhaba, bahçede 120x200 boyunda yükseltilmiş bir ekim alanım var buraya domatesler ektim fakat fotoğraftaki gibi oldular ne olduğunu anlamadan çok kısa sürede zaten tükendiler. Yan komşumuzunda böyle oldu söküp attı sanırım bu yıl herkesn domatesi böyle olmuş :) sebebi nedir? Aynı toprakta biber çilek ve salatalıkta var onlarda böyle bir şey yok. Acaba bir hastalık mı? Diğer fideleri etkilemiş midir? Yenir mi ? Sevgiler
Domateste Mildiyö.Bitki yağmur yediyse ve bir süre ıslak kaldıysa veya çok fazla sulandıysa olur bitkiler önce gövdeden başlayarak siyahlaşmaya sonra meyveler siyahlaşıp çürümeye başlar.
Yukarıdaki mesajlardaki hastalığa benziyor; P. infestans . Dallarda ve meyvelerde siyahlaşma var gördüğüm kadarıyla, bölgeye yaklaşınca hastalığın kendine has pis değişik bir kokusu da vardır. Bu durumda yapılacak en güzel şey, tüm kökleri söküp hemen bahçeden atmak. Seneye de toprak - hava sıcaklığı 20 derecelere yaklaşınca koruma amaçlı sistemik ilaca başlamak ve bir hafta 10 gün arayla en az üç kez uygulamak. Ben ilaca başlamamak için çabaladım ancak olmuyor maalesef.
Konuyu hortlatayım.
Bu ablamın yaptığı sütlü ilacı birkaç yerde daha gördüm. Aslı astarı var mı?
https://youtu.be/F3Gh1NHU1IA
MeyveliTepe
23-06-2022, 20:41
Konuyu hortlatayım.
Bu ablamın yaptığı sütlü ilacı birkaç yerde daha gördüm. Aslı astarı var mı?
https://youtu.be/F3Gh1NHU1IA
Sulandırılmış sütün, kabakgil, salatalık ve bağlara musallat olan "powdery mildew" (külleme) hastalığına karşı uygulandığında başarılı sonuçlar elde edildiğine dair bilimsel araştırmalar var. Araştırmalarda hastalığı tamamen tedavi etmemekle beraber ciddiyetini azalttığı belirtiliyor. Uygulamanın henüz hastalık başlamadan önce, yani fungus sporları yapraklarda çimlenmeden önce yapılması ve haftalık periyotlarda tekrarlanması hastalığı önleyici olabilir. Ancak bu uygulamanın bütün funguslarda etkili olduğuna dair bir kayda rastlamadım. Videoda yaprak mantarı diye bir şeyden bahsedilmiş, öyle bir hastalık tanımı yok. Hepsinin huyu suyu farklı yüzlerce fungus var.
Hidrojen peroksit, dozuna dikkat edilmek şartıyla ilave etkisi olabilir. Tentürdiyot biraz doğaçlama bir eklentiye benziyor.
Süt ile birlikte sodyum bicarbonate yani soda da kullanan var.
https://www.youtube.com/watch?v=ahuagHzLIy4
Bizde eczanelerde satılan dezenfektan ve mantar için kullanılan bir madde. Tablet şeklinde Permasol adı ile satılan potasyum permanganat.
Evrensel bir dezenfektan olarak kabul edilen hipermangan veya potasyum permanganattır (KMnO4). Bu ucuz çare ile geç yanıklığı ve küllemeyi hemen durdurun şeklinde açıklaması var. Tohum dezenfektanı vs. için kullanılabildiği anlatılıyor. İlaca aslında hastalık etmenleri ortaya çıkmadan önce başlamak gerekiyor. Başladıktan sonra dışarıdan ilaçlar ile tedavi etmek çok zor. En azından basit ve kullanımı kolay.
Bu sene Domates,biber,fasulye ve salatalıklarda sarı kantaron çiçeğini sapları ile beraber orta büyüklükte kazanlarda 10 dakika kaynatıp 20 dakika üstünü kapatıp iyice özünü salmasını bekleyip suyunu süzüp soğuduktan sonra kantaron lu suya 2 adet suda eriyen aspirin katıp pompa ile doğal yolla ilaçladım. Sonuç gerçekten mükemmel bu yıl sadece köyde dışarıda benim domates ,salatalık ve biberler hastalıksız şekilde kaldılar. Bunu şimdiye kadar 3 sefer tekrarladım. Seneye yapmak için ilk başlarda bitkilerde tekrar kullanmak için epey sarı kantaron topladım.
Kantaronu kaynattığım kazan 20 litrelik.
Portakal Rengi
22-07-2023, 18:26
Kantaronu kaynattığım kazan 20 litrelik.
Kantaronlu karışımdan beklenen etkiler ile ilgili bilgi var mı ?
Ne kadar kantaron, ne kadar su ?
Kaynama başladıktan ne kadar süre sonra kaynatmayı bıraktınız ?
Bu suyu süzdükten sonra doğrudan mı kullandınız, yoksa ne kadar su ekleyerek kullandınız ?
Sezonda üç kez derken hangi aralık süresini kastettiniz ?
Kolaylıklar.
Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynayacak,ocaktan alıp 20-25 dakika daha bekleyip içine 2 adet suda eriyen aspirin atıp soğuduktan sonra 20 litrelik kantaronlu suyu pompaya koyup direk su katmadan domateslere serpilecek.Ben bunu hastalık başladıktan sonra denedim ve başarılı oldu 1,5 ay için de 3 kez yaptım,sonuç mükemmel fide halinde yapılmaya başlanırsa hic lekesiz olacak seneye bu şekilde yapacağım.Ne kadar kantaron koyulacağına göre kazanın boyutuna göre bendeki 20 litrelik kazan ben buna 25 kantaronu kökleri hariç kazana koydum.
hmertacar
24-07-2023, 09:06
Domates hastalık ve zararlılarıyla ilgili bilgi paylaşımına ek olarak Ziraat Mühendisi bir arkadaşımızın yazdığı aşağıdaki makalelerin de oldukça dikkat çekici olduğunu söyleyebilirim:
Domates Mildiyösü (https://www.webagron.com/domates-midilyosu-hastaligi-nedir-nasil-mucadele-edilir/)
Domates Külleme Hastalığı (https://www.webagron.com/domates-kulleme-hastaligi-nedir-nasil-onlenir/)
MeyveliTepe
24-07-2023, 11:32
Üçüncü yıldayız. Aşağıdaki linkte konsantresinin nasıl hazırlanacağı anlatılan preperata uygulama sırasında ayrıca 125 ppm kitosan içerecek şekilde daha önceden hazırladığımız kitosan çözeltisi ekliyoruz.
Sebzelerde Mantar Hastalıklarının Önlenmesi (https://blog.meyvelitepe.org/2022/02/24/ucucu-yaglar-ve-etkileri-sebzelerde-mildiyo-korumasi/)
MeyveliTepe
24-07-2023, 12:04
Bu sene Domates,biber,fasulye ve salatalıklarda sarı kantaron çiçeğini sapları ile beraber orta büyüklükte kazanlarda 10 dakika kaynatıp 20 dakika üstünü kapatıp iyice özünü salmasını bekleyip suyunu süzüp soğuduktan sonra kantaron lu suya 2 adet suda eriyen aspirin katıp pompa ile doğal yolla ilaçladım. Sonuç gerçekten mükemmel bu yıl sadece köyde dışarıda benim domates ,salatalık ve biberler hastalıksız şekilde kaldılar. Bunu şimdiye kadar 3 sefer tekrarladım. Seneye yapmak için ilk başlarda bitkilerde tekrar kullanmak için epey sarı kantaron topladım.
Sarı kantaron çiçeklerinin ikincil metabolit olan aktif maddesi hypericin. Yağda çözünen ve fototoksik (a) olan bu aktif maddenin, literatüre de girmiş, geleneksel tıpta bazı kullanımları var.
Aktif maddenin kaynatarak dahi olsa suda çözünebilir olduğuna dair pek kaynak yok. Ayrıca bitkilerde fungal hastalıkları önlemek veya tedavi etmek anlamında hiç bir kayda rastlamadım. Kaldı ki, bitkinin kendisinin maruz kaldığı bazı fungal hastalıklar da var.
Siz bu uygulamayı doğaçlama mı yapıyorsunuz? Baz aldığınız herhangi bir bilimsel çalışma var mı?
---------------
(a) hypericin içeren bir preperat cilde sürüldükten kısa bir süre sonra güneşe maruz kalınır ise, cildin güneşten çok kötü etkilenip yanmasına sebep olur.
Burada biz Sarı kantoronu ayak mantarlarında kullanırız.Sadece bunu düşünerek denedim oda denk geldi.Kimsede bu yıl açıkta domates kalmadı köylüler öbek öbek bahçeme bakmaya geliyorlar Pazar günü sarı kantoronu topluca onlara gösterdim bir çoğu topladı kurutmak için seneye fidelerin başlangıcında kullanmak için. Sadece kantoron değil yazıyı iyi okursan suda eriyen aspirinde kullanıldı.
MeyveliTepe
24-07-2023, 16:19
Burada biz Sarı kantoronu ayak mantarlarında kullanırız.Sadece bunu düşünerek denedim oda denk geldi.Kimsede bu yıl açıkta domates kalmadı köylüler öbek öbek bahçeme bakmaya geliyorlar Pazar günü sarı kantoronu topluca onlara gösterdim bir çoğu topladı kurutmak için seneye fidelerin başlangıcında kullanmak için. Sadece kantoron değil yazıyı iyi okursan suda eriyen aspirinde kullanıldı.
Merak etme, okumam var :)
Aspirin meselesi ayrı. Salisilik asit bitkilerde SAR mekanizmasını tetikleyerek bitkinin öz savunma sistemini devreye sokar. Bunun aspirin ile olup olmayacağı tartışılır zira aspirindeki salisilik asitin de sudaki çözünürlüğü çok düşük. Onunla ilgili çözünmüş salisilik asitin etkili ppm değerlerine kadar bir sürü kaynak var. Bundan bahsetmedim zaten. Konu, sarı kantaron yapraklarında bulunan fototoksik hypericin maddesiyle alakalı. Anladığım kadarıyla ayak mantarı dışında bir kaynağın(ız) yok. Bir maddenin etkinlik deneyi komşuların toplaşmasıyla değil, karşılaştırmalı ölçümler ve bunlara ait kayıtlarla yapılır.
Sonuca gelirsek 20 km alanda tek sağlam kalan domotesler bunlar.
MeyveliTepe
25-07-2023, 03:20
Sonuca gelirsek 20 km alanda tek sağlam kalan domotesler bunlar.
Domateslerinizin sağlam kalması iyi bir şey tabii. Fakat 20km çaptaki alan hayli geniş, tam olarak bilemezsiniz. Ayrıca yapılan bir uygulamanın etkili olup olmadığı böyle ölçülmez. Daha önce yapılıp, kayda geçmiş bilimsel araştırmalar olmadıkça, bir kısım domatesinize hiç bir şey uygulamayıp yanındakine uygulamış olsaydınız ve uygulama yapmadığınız hastalanmış olsaydı, bu durum en az 15-20'şer kök bitkide hep aynı sonuçları vermiş olsaydı daha doğruya yakın bir şeyler söylemek mümkün olurdu. Aksi halde tavsiye edilebilecek standart bir yöntem olmaz. Yaptığınızın etkili olduğunu düşünüyorsanız, gelecek yıl yanyana kökleri işaretleyerek ve yeterli sayıda uygulanan uygulanmayan denek oluşturup notlar alarak gözlem yaparsanız ve beklediğiniz sonuçları da alırsanız, başkalarının da tekrarlayabileceği bir metod oluşturabilirsiniz.
Domateslerinizin sağlam kalması iyi bir şey tabii. Fakat 20km çaptaki alan hayli geniş, tam olarak bilemezsiniz. Ayrıca yapılan bir uygulamanın etkili olup olmadığı böyle ölçülmez. Daha önce yapılıp, kayda geçmiş bilimsel araştırmalar olmadıkça, bir kısım domatesinize hiç bir şey uygulamayıp yanındakine uygulamış olsaydınız ve uygulama yapmadığınız hastalanmış olsaydı, bu durum en az 15-20'şer kök bitkide hep aynı sonuçları vermiş olsaydı daha doğruya yakın bir şeyler söylemek mümkün olurdu. Aksi halde tavsiye edilebilecek standart bir yöntem olmaz. Yaptığınızın etkili olduğunu düşünüyorsanız, gelecek yıl yanyana kökleri işaretleyerek ve yeterli sayıda uygulanan uygulanmayan denek oluşturup notlar alarak gözlem yaparsanız ve beklediğiniz sonuçları da alırsanız, başkalarının da tekrarlayabileceği bir metod oluşturabilirsiniz. Resimleri ve vidosunu ağaçlar netin Bitkilerde hastalıklar sohbet kısmına attım buraya nedense resmi ve vidosunu atamadım 15-20 kök değil 130 kök dometesin tekinde dahi leke yok orda resmi ve vidoyu ağaçlar netin sohbet bölümden bakabilirsiniz.Birde şu var dometeslerim ata tohumu .Yıllardır ekeriz bu 3 çeşit tohumu..
MeyveliTepe
27-07-2023, 01:15
Resimleri ve vidosunu ağaçlar netin Bitkilerde hastalıklar sohbet kısmına attım buraya nedense resmi ve vidosunu atamadım 15-20 kök değil 130 kök dometesin tekinde dahi leke yok orda resmi ve vidoyu ağaçlar netin sohbet bölümden bakabilirsiniz.Birde şu var dometeslerim ata tohumu .Yıllardır ekeriz bu 3 çeşit tohumu..
Anlatamadım galiba. Uygulama yapılanlar dışında, aynı çeşitlerden ve aynı bakımı alan, aynı bahçede yeterli sayıda uygulama yapılmayan bitki de olmalıydı ve uygulama yapılmayanlar hastalık kapmalıydı ki, uygulamanın etkili olduğu söylenebilsin.
Polemige girmek istemiyorum tüm köy aynı domatesleri ekiyor bahceler yan yana bitişik 15 metre ilerisindeki domateslerde yetişmedi 300 metre ilersindeki 20 km ilerisindeki domateslerde cürüdü gitti.Herhalde ortalığı karıştırdım ilac satan üretenler var burada sanırım.ve siteden cıkıyorum ...
MeyveliTepe
27-07-2023, 09:24
Polemige girmek istemiyorum tüm köy aynı domatesleri ekiyor bahceler yan yana bitişik 15 metre ilerisindeki domateslerde yetişmedi 300 metre ilersindeki 20 km ilerisindeki domateslerde cürüdü gitti.Herhalde ortalığı karıştırdım ilac satan üretenler var burada sanırım.ve siteden cıkıyorum ...
Neyse, anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Uğurlar olsun
Tomato brown rugose fruit virus (domates kahverengi buruşukluk meyve virüsü) ya da kısaca tobrfv olarak adlandırılan virus hakkında bilmeyenleri uyarayım istiyorum. Nette bir çok Türkçe ve yabancı kaynak mevcut ama vurgulanmayan bir şey var ki o da virüsün girdiği bahçeden kolayca çıkmaması. Bizim hobi bahçemizde mevcut ve 3 yıldır kimse domates yetiştiremiyor. Domatesler kızarma ya yakınken ortaya çıkıp bütün meyveleri bozuyor bitki de kısa zaman içinde kuruyup ölüyor. Bu yıl yabani domates melezleri kısmen başarılı oldu ama tadlarını beğenmedim. Antalya da seralarda bu hastalık yayılmaya başladı ve ordan gelen fideler ile her yere taşınıyor.
Bu arada hobi bahçesinden tohum paylaşmıyorum. Sadece domates ve biberi etkilese de diğer bitkileri konak olarak kullanıyor. Ayrıca domates tohumuna da geçiyor virus. Isıtma ile domates tohumundaki tobrfv virüsünü öldürmek mümkünmüş ama dikkatli olunmaz ise tohumlar ölebilir. Virüsün bir ilacı yok. Yeni yeni hastalığa dayanıklı çeşitler üretilmeye başlandı ama perakende satışları henüz yok.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.