PDA

View Full Version : Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme)




Sayfalar : [1] 2 3 4 5

Mine Pakkaner
15-06-2006, 23:24
ben bi konuda danışmak istiyorum sizlere doğru yer burasıdır umarım.benim bir açelyam var ve bunu çoğaltmak istiyorum yani bölemi denir ne denir tam bilemiyorum pek bilgim olmadığı için bu işlerle en basit anlatabileceğim şekilde soruyorum. yanlış bilmiyorsam yeni çıkan dallarından 5-7 cm uzunluğunda kesip toprağa dikerek çoğaltabiliyorum ama nedense bir türlü beceremedim diktiklerim tutmadı bi türlü nasıl yapmam gerekiyor bi bilginiz varsa ve benimle paylaşırsanız çok sevinirimMinik iki teknik terimi arkadaşlarda yanlış yerleşmemesi adına düzeltmek isterim,

Çelik ekilmez dikilir, tohum ekilir.
Çelik çimlenmez köklenir, tohum çimlenir.

ÇELİKLE ÜRETİM (http://www.agaclar.net/forum/1123050-post648.htm)




Yapraklı Dış Mekan Süs Bitkilerinde Çelik Alma Zamanı, Çelik Tipi, Kullanılan Hormon ve Konsantrasyonları

59257

İğne Yapraklı Dış Mekan Süs Bitkilerinde Çelik Alma Zamanı, Çelik Tipi, Kullanılan Hormon ve Konsantrasyonları

59258

www.agaclar.org (http://www.agaclar.org/index.asp?sayfa=agaclar&pid=99)




kaseriya
05-07-2006, 07:18
Elimde yasemin ve begonvil dalları var bunları büyütebilirmiyim,dallar kalın olmamakla birlikte üzerlerinde çiçekleri var,şimdilik suya koydum,bilen arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim.Saygılar

Selahattin Yılmaz
05-07-2006, 09:29
Begonvilleri serin yerde suda köklendirmeniz mümkün ama sayıca çok çelik kullanırsanız başarı şansınız daha fazla olacaktır.

Yaseminleri de en iyi yaz sonunda yan dallardan alacağınız yeşil çeliklerle köklendirebilirsiniz. Şimdi sanırım tutma şansı biraz az olacaktır. Eğer dip sürgünleri varsa onlarıda yaz sonunda köklendirmek suretiyle kullanabilirsiniz.

agronomistmrt
27-10-2006, 19:23
selam arkadaşlar çelikle üretimde bu sıralar kullandığım bir yöntem var. almak istediğim çeliği 1 boğum daha fazla alıyorum ve köklenme ortamına sokacağım kısımın 1 boğum fazla olan kısmını normal kesmem gereken kısmından büküyorum 180 derece açıyla yani yukarı bakacak şekilde büküyorum ve birazda kırılmış oluyor. yani yara yeri açılıyor. ve normal olarak aldığım çelikten çok daha önce kökleniyor.
çelik köklendirme konusunda benden fazla bilgisi olanlardanda öğrenmek istedğim bir şey var ben çelik köklendirmeye devam etmek istiyorum acaba ısıtmasız koşullarda seranın içine bir tanede alçak tünel sera yapıp bunun üzerine 2-3 kat plaztik örtü birde agril kumaş örterek çelik köklendirmeye devam edebilirmiyim. bunu yarı odunsu çeliklerle ve odunsu çeliklerle devam etmeyi düşünüyorum.
yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
saygılar murat daltaban.

Ela
29-10-2006, 16:07
çelikle yetiştirdiklerimin bazıları

Ela
29-10-2006, 16:11
resim tam gitmemiş

Ela
29-10-2006, 16:17
tamamını gönderemiyorum

Mine Pakkaner
08-11-2006, 15:40
Murat Bey, yeterli sıcaklığı bu yöntemle sağlayabilmeniz mümkün olabilir. Ancak damlama ve havalandırmaya dikkat. Bu arada bahsettiğiniz şekilde çelik aldığınızda bir çeliğin ve dikilmiş halinin bize resmini yollar nısınız, Tam anlayamadım ve merak ettim. Neyi nasıl yaptığınızı görmek istiyorum.

Minarai
13-11-2006, 21:32
Merhabalar,bir konuda yardımlarınızı rica ediyorum..
Amerikan sarmaşığından (Parthenocissus quinquefolia) çelik aldım..Saksıya torf koyup içine ektim..Evin içinde oda sıcaklığında tutuyorum..Yanlız çelikler uzun ince dal parçaları değil tam olarak, dallanıp budaklanmış haldeler..Boyları da pek uzun değil 5 ila 15cm arasında..Sizce köklenirler mi, yanlışlarım nedir?
Şimdiden teşekkür ediyorum..

daraban
16-12-2006, 11:34
Selamlar arkadaşlar çelik ile üretim hakkında 2 sorum olacak..

1- bir ağaçtan çelik kesildikten sonra , ne kadar süre içinde bu çeliği dikmemiz gerekir?

2- Çeliği dikmeden **** köklendirme aşamasında ne tür hormon kullanılmalıdır?

bu soruların cevabını bilen arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim...



örneğin bir arkadaşımdan öğrendiğim bilgiyi yazıyorum..

ÇELİK ALMA :

Parmak kalınlığında 1,5 – 2 cm yarıçapında olmalı, en sağlıklı dal olmalı, genç dal olmalı 0 – 1 yaş..
İlkbaharda mart, **** nisan da

Sonbahar da eylül, ekim, kasımın ilk yarısında aşı için kalem kesilir.

Kalem 10 –15 cm kesilir ve mutlaka üzerinde 3-4 tane göz olmalıdır. Kesilirken tek seferde budama makasıyla zedelemeden düz olarak kesilmelidir.

DİKİM :

Kalem, 20 derecelik saf suya kalemlerin 5 cm lik kısmı batırılıp çıkarılır. Sonra kurutulup hormona daldırılır. Horman: 1000/1 oranında Giberilik asit kullanılmalıdır. sonra etil alkol çözeltisine 1sn daldırıp çıkarılır.ardından tekrar saf suya batırılır ve hemen dikim yapılır.

bu bilgilerin haricinde bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim..

Mine Pakkaner
16-12-2006, 11:49
1. Çeliği mümkün olan en kısa sürede dikmeniz gerekir. Kurumaması, suyunun kaçmaması esastır.
2.[/URL]Çelik almada IBA, NAA veya IBA + NAA kullanılır.
[URL="http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1129"]IBA(Indol Butirik Asit) ile ağaçlardan çelik alma (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1129) başlığında pek çok bilgi bulursunuz.

daraban
16-12-2006, 12:00
Selamlar Mine hanım. kesilen çelik bu hormon da ne kadar süre bekletileceK?

teşekkürler.

Mine Pakkaner
16-12-2006, 12:20
Bekletilmeyecek. Batırılıp çıkarılacak.

malina
16-12-2006, 12:22
Daraban yazılanları hiç okumadan sorularınızı soruyorsunuz. Hormonda bekletilmeyeceği çok yerde yazıldı, ben bile öğrendim :)

daraban
16-12-2006, 13:54
selamlar malina ben daha yeniyim yani acemiyim kusura bakmayın, ama sizin artık bazı şeyleri öğrenmeniz doğal çünkü mesaj sayınız 6,481 olmuş. benim mesajlarım daha 12 :)

selamlar ve saygılar...

kupresus
17-12-2006, 11:45
evet daraban kardeş burda yeni gelen kişilere biraz dışlama yapılıyor.bunu bende farkettim ama zamanla alışırız gibi geliyor. :) ama bilgiler gerçekten çok iyi.

Todor
17-12-2006, 12:11
Kimseye dışlama yapılmıyor sevgili kupresus:) Sadece dikkat edilmesini istediğimiz basit noktalar var. Bunlardan biriside aynı soruların,konuların tekrar edilmemesi. O takdirde aradığımız bilgiye ulaşmamamız zorlaşıyor, içerik dağılıyor. Mümkün olduğunca başlıklara uygun konuşmaya çalışıyoruz gene aynı sebeplerden.
Ben sadece 4 ay önce üye oldum senden. Henüz bir ayrım, dışlanma görmedim. Tam aksine üye olduğum günden beri sıcaklık gördüm. Ama basit kurallara uymadığımız zaman uyarılmamız da çok normal değil mi? Ben de uyarıldım, benimde hatalı mesajlarım silindi, hiç alınmadım ama. Hepimiz burda güzel ve iyi şeyler için uğraşıyoruz. :)

HomeWork
18-12-2006, 08:18
Orman Sarmaşığını çeliklemek istiyorum. Çelik ile üretim tekniğinde toprağın özellikleri ne olmalıdır? Türlere göre değişim gösteriyor mu? Bu konuda yardım ederseniz sevinirim (eski konulara da baktım ama gözden kaçırmış olabilirim).
Şimdiden teşekkür ederim.

ormanbotanigi
18-12-2006, 14:40
Orman Sarmaşığını çeliklemek istiyorum. Çelik ile üretim tekniğinde toprağın özellikleri ne olmalıdır? Türlere göre değişim gösteriyor mu? Bu konuda yardım ederseniz sevinirim (eski konulara da baktım ama gözden kaçırmış olabilirim).
Şimdiden teşekkür ederim.

Toprağın su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır. Çünkü alınan çelikler kısa sürede bünyelerindeki suyun çoğunu kaybederler. Bu kaybın topraktan karşılanması gerekir. Kumlu toprakları tavsiye etmiyoruz. Kum suyu çok çabuk geçirir diğer yandan killi topraklarda da aşırı su birikimi çeliklerin çüremesine neden olur. Yani kullanacağınız karışım bu iki toprak türünün karışımından oluşmalıdır. Çiçekçilerde sanırım bu tür topraklar satılıyor. Bunun dışında perlit yoğun şekilde kullanılıyor. Orman sarmaşı çok kolay köklenen bir türdür. Çeliği yatay bir şekilde yatırarak gövdeyi toprakla doldurun. Köklendirme hormonu kullanımı tabikii olayı hızlandıracaktır.

kürşad
20-12-2006, 20:40
daraban toprağım mesajı okurken bir yandan da gözümde canlandırmaya çalışıyordum.
1,5-2 cm yarıçap kalınlığı çelikle üretim için uygun mu değil mi?
20 derece saf su 20 santigrad mıdır? % 20 bir malzeme ile saf suyun karışımımıdır?
kasım sonu aralık başı gibi hangi bitkilerin çelikleri kullanılabilir.
IBA başlığından ulaştığım bir linkte çelik alma zamanları vardı ancak latinceleri olduğu için bişi anlayamıyorum.
flora nın internette veya basılı yayında latince sözlüğü var mıdır?

elinde olan nasıl temin edileceğini biliyormudur?

lerdemir
19-01-2007, 15:40
Sevgili Mine Hn,

Aşağıda alıntıladığım üzere işlemlere tabi tuttuğum yasemin çelikleri halen ilk anki yaprakları ile ve yeşil halde, hiçbir gelişme göstermeksizin durmaktalar.

Aradan tam 3 ay geçmiş olmasına rağmen halen yeşil yaprakları ile kalabilmelerine karşın hiçbir gelişme emaresi göstermediler.

İlk birkaç hafta sonrasında naylon bonelerini çıkartmıştım, halen de açık havada, balkonumda, çok rüzgar almayan ve fakat yarım gün direkt ışık alan bir iç köşedeler.

Diğer tüm çiçeklerim gibi bu yasemin çeliklerinin de muntazam sulamasını ihmal etmeden devam etmekteyim.

Sizce durum nedir? Bu çelikler halen canlı mı yoksa bir tür mumya ile mi karşı karşıyayım?

Ne yapmalıyım?

Saygılar

Levent

:(
9-10 çeliğimden 2si hariç hepsi kurumaya yüz tuttu...
:(


...Kalanlara da dün Yazlık Yağ ile işlem yaptım ve büyük balkonumun hem ışık alan hem de rüzgardan korumalı bir köşesine koydum...

Mine Pakkaner
19-01-2007, 18:37
Köklenme sıcaklığını bulamadılar. İçeriye alma şansınız olmaz mı?

lerdemir
20-01-2007, 10:30
Hemen alıyorummmm... :)

Teşekkürlerimle...

kürşad
25-01-2007, 12:14
yardımsever birisi hangi çeliğin ne zaman alınabileceğini gösteren bir tablo yapar mı?
örneğin bir ağaçtan çelik almaya giderken yolda başka bir ağacı da görüp onunla aynı zamanda çelik alınabildiğini bilirsek ondan da alma imkanı olur.
örneğin ben kiraz ve şeftali olarak başlamayı düşünüyorum.
%1 lik IBA mız da buzdolabında vuslatı bekliyor.

acemi çiçekçi
05-02-2007, 16:38
Mine Hanım merhaba, dün üç tane çelik aldım (gül) bıırı pembe diğer ikisi sarı. Hepsini aynı saksıya koydum renkleri birbirinden etkılenir mi? Bunları evde mi yoksa dışarda mı köklendrmelıyım8?giresun da oturuyorum) Saksının kafasına sera uygulamalı mıyım? **** kısaca BUNLAR BENİM İLK GULLERIM.TUTSUN YAŞASINLAR İSTİYORUM AMA TAM BİR ACEMİYİM EN BASİT ŞEKİLDE BANA NE YAPMAM GEREKTIGINİ ANLATIR MISINIZ?LÜÜÜTFEEEEN:) Biran önce yardımınızı bekliyorum

Orcn
08-03-2007, 13:09
Bir erik dalını köklendirmek mümkün müdür ? Mümkünse nasıl ?
Yardımlarınızı bekliyorum .

Saygılar.

asped
16-03-2007, 18:04
bu sene ocak şubat ayında bahçeme taze dalları toprağa sokarak tutturmaya çalıştığım erik, salkım söğüt, pelit ağacı, uçlarından patlamaya yaprak vermeye başlıyorlar. Bu tuttukları anlamına mı geliyor yoksa daha erken mi konuşmak için... takviye için ne yapabilirim...

Balıkcı
16-03-2007, 18:09
Söğüt çok kolay köklenir.
Bence sevinebilirsin.:D
Suyunu eksik etme.

caploonba
16-03-2007, 18:13
Pelit dediğiniz sanırsam meşe ağacı.Bizim köyde belit diyorlar:D

asped
21-03-2007, 18:17
evimin bahçesine ocak ayında taze dal olarak erik,salkım söğüt ve defne dallarını direk olarak toprağa sokmuştum ,bu mevsimde yeşermeye başladılar yapraklanmaya başlıyorlar çok seviniyorum... Bu durum tuttukları anlamına gelir mi ? gübre dışında ne verebilirim

Harun Parlak
22-03-2007, 12:59
Çelik alımı genel olark üçe ayrılır.
İLKBAHAR YAZ SONBAHAR
İLKBAHARDA Yarı odun su çelikler (son yıl sürgünleri)
YAZ Yumuşak çelikler (taze yeni filiz sürgünler)
SONBAHAR Odun çelikler (bir iki yaş )

Yukarıda da anlaşılacağı gibi hangi mevsimde hangi çelikler yaşatılabilir.
Bir nevi fikir vermektedir. Bunlar ağaç türlerine göre değişir çok fazla tür olduğu için burada sıralamka imkansızdır. Ama siz yolda gördüğünüz ağaç lardan çelik almak istiyorsanız hangi dönmede nasıl alınacağını bilir denemenizi yapın kaybedecek bir şeyiniz olmaz sanırım :)

ormanbotanigi
23-03-2007, 16:35
Çelik alımı genel olark üçe ayrılır.
İLKBAHAR YAZ SONBAHAR
İLKBAHARDA Yarı odun su çelikler (son yıl sürgünleri)
YAZ Yumuşak çelikler (taze yeni filiz sürgünler)
SONBAHAR Odun çelikler (bir iki yaş )

Yukarıda da anlaşılacağı gibi hangi mevsimde hangi çelikler yaşatılabilir.
Bir nevi fikir vermektedir. Bunlar ağaç türlerine göre değişir çok fazla tür olduğu için burada sıralamka imkansızdır. Ama siz yolda gördüğünüz ağaç lardan çelik almak istiyorsanız hangi dönmede nasıl alınacağını bilir denemenizi yapın kaybedecek bir şeyiniz olmaz sanırım :)

Yukarıda verilen liste hatalıdır. Yumuşak çelikler yazın değil ilkbaharda (Mart sonu-Mayıs), yarı odunsu çelikler Ağustos-Eylül (bazen ekim), odunsu çelikler Kasım-Şubat aylarında alınır. Ama bu sınıflandırmanın dışında bazen çelik alımı farklılık gösterebilir. Örneğin söğüt çelikleri ilkbaharda odunsu çelik şeklinde tepe kısmı kullanılmadan dikilmelidir. Bir türün hangi çelik türüyle yetiştirildiğini öğrenmenin tek yolu yıl boyunca farklı zamanlarda çelik almakla mümkün olur.

ormanbotanigi
23-03-2007, 16:42
yardımsever birisi hangi çeliğin ne zaman alınabileceğini gösteren bir tablo yapar mı?
örneğin bir ağaçtan çelik almaya giderken yolda başka bir ağacı da görüp onunla aynı zamanda çelik alınabildiğini bilirsek ondan da alma imkanı olur.
örneğin ben kiraz ve şeftali olarak başlamayı düşünüyorum.
%1 lik IBA mız da buzdolabında vuslatı bekliyor.

Böyle bir tabloyu oluşturmak faydalı olacaktır. Bu konudaki çalışmalara başlayacağım. Kiraz ve şeftali ile başlayacağım demişsiniz. Yalnız kiraz çeliklerinde hormon (doğrusu bitki büyüme düzenleyicisidir) kullanılsa bile köklendirmek mümkün olmuyor. Şeftali için şimdi tam zaman diyebilirim.

ormanbotanigi
23-03-2007, 17:11
Saydığınız bütün türleri çelikle üretebiliyoruz. Çeliklerin yapraklanması her zaman tuttuğu anlamına gelmez. Yapraklanma ve köklenme aynı anda gerçekleşmişse başarıya ulaşılmış demektir. Bazen yapraklanma olur köklenme gerçekleşmediği için bell bir süre sonra fidan ölür. Sizin diktiğiniz çeliklerden salkım söğüdün %99 tuttuğunu söyleyebilirim, diğerleri için beklemek gerekecek.

asped
25-03-2007, 18:36
cevap için teşekkürler, köklenmeyi artırmak için neler yapabilirim bu dönemde ?

kürşad
26-03-2007, 10:27
Böyle bir tabloyu oluşturmak faydalı olacaktır. Bu konudaki çalışmalara başlayacağım. Kiraz ve şeftali ile başlayacağım demişsiniz. Yalnız kiraz çeliklerinde hormon (doğrusu bitki büyüme düzenleyicisidir) kullanılsa bile köklendirmek mümkün olmuyor. Şeftali için şimdi tam zaman diyebilirim.

Dün 3 saat uğraşıp 100 kadar kiraz çeliğini yarısını %1 ve diğer yarısını %8 lik İBA ya boşuna mı daldırıp çimlendirmeye çalıştım şimdi :(
Bir de şeftalilerin yaprakları çıkmaya başladı artı elimizde deli şeftali yok. Akıllısından çelikle üretilenin ömrü diğerine oranla daha az olduğu söyleniyor. Aslı var mı bilemiyorum.

Kimse beni duymamış :( ... Kesme karanfil almaya devam :(

henüz soruyu soralı 9 saat olmuş acele etmeyiniz

sincapınustası
08-04-2007, 08:29
Merhaba!
Buradaki avuç parkımızda defne ağaçları var ve diplerinden bolca filiz vermişler.Acaba ben nasıl yapmalıyımda oradan bir çelik almalıyım ve nasıl hayatta kalmasını sağlayabilirim.İlk yıllarını balkonda bir saksıda geçirecek sanırım.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Gelibolu
10-04-2007, 16:06
Çelikten üretilen fidana mı yoksa tohumdan üretilen fidana mı aşı yapılır? İkisine de yapılırsa hangisi diğerine göre avantajlıdır? Bu konuyu halen öğrenemedim :(

ÇeteÇakal
10-04-2007, 21:00
Merhaba Gelibolu;
Tohumdan üretilen anacada çelikten üretilen anacada aşı yapılır. Çeliğin amacı da tohumun amacı da yeni köklü birbirey üretmektir. Anaç üretilmek istenilen duruma göre bu iki farklı metot kullanılır. Çelikle üretilen materyal tamamen alınan bitkinin aynısıdır, tohumla üretilen ise genetik açılım gösteirir. Çelikle üretin vejetatif, tohumla üretim generatif üretimdir. Bilmem açıklayabildim mi.....

Gelibolu
11-04-2007, 07:45
Merhaba Gelibolu;
Tohumdan üretilen anacada çelikten üretilen anacada aşı yapılır. Çeliğin amacı da tohumun amacı da yeni köklü birbirey üretmektir. Anaç üretilmek istenilen duruma göre bu iki farklı metot kullanılır. Çelikle üretilen materyal tamamen alınan bitkinin aynısıdır, tohumla üretilen ise genetik açılım gösteirir. Çelikle üretin vejetatif, tohumla üretim generatif üretimdir. Bilmem açıklayabildim mi.....

Şimdi oldu çok çok teşekkür ederim. Yani anaç üretmek için çelikleme daha uygun duruyor. Anaç olacak ağaca uygun aşılama yapmak da gerekiyor bildiğim kadarıyla. Cevabınız için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

steep
19-04-2007, 13:39
Babam inşaat sahasında olan bir armudun çaliklerini almış ağaç kesilince.Gelir gelmez bahçeye toprağa dikmiş çom çom.Yağmur yağadı güneş açtı biz suladık o suladı armutlar yaprka verdi çiçek aştı.Acaba bu armutlar tutmuşmudur.Suyun etkisiylemi böyle yaptılar.havalar ısınınca kururlarmı sizce kurtarmak için ne yapmalıyız.ufacık dalların çiçek açması çok ilgimi çekti acaba armutta yaparmı.:confused:

steep
19-04-2007, 13:41
Babam inşaat sahasında olan bir armudun çaliklerini almış ağaç kesilince.Gelir gelmez bahçeye toprağa dikmiş çom çom.Yağmur yağadı güneş açtı biz suladık o suladı armutlar yaprka verdi çiçek aştı.Acaba bu armutlar tutmuşmudur.Suyun etkisiylemi böyle yaptılar.havalar ısınınca kururlarmı sizce kurtarmak için ne yapmalıyız.ufacık dalların çiçek açması çok ilgimi çekti acaba armutta yaparmı.:confused:

ormanbotanigi
20-04-2007, 18:33
Babam inşaat sahasında olan bir armudun çaliklerini almış ağaç kesilince.Gelir gelmez bahçeye toprağa dikmiş çom çom.Yağmur yağadı güneş açtı biz suladık o suladı armutlar yaprka verdi çiçek aştı.Acaba bu armutlar tutmuşmudur.Suyun etkisiylemi böyle yaptılar.havalar ısınınca kururlarmı sizce kurtarmak için ne yapmalıyız.ufacık dalların çiçek açması çok ilgimi çekti acaba armutta yaparmı.:confused:

Her zaman olağan gelişen bir durumla karşı karşıyasınız. Armudun köklenme fizyolojisine baktığımız zaman köklenme oranın oldukça düşük olduğunu görürüz. Çiçek açıp armut vermesi kesinlikle beklenemez. Belli bir süre sonra çiçek ve yapraklar tamamen dökülüp bitki ölecek.

ortilim
23-04-2007, 16:43
ortilim~~~
Birgün yolda giderken bir ağaç parçası gördüm. Kıyamadım orada öylece durmasına aldım ve suyun içine koydum belki köklenir diye...:(
Ama bir ayı geçkin bir süredir suyun içinde duruyor ve köklenmedi. Resimdeki gibi az bir kısmı yeşillendi. Yanlışım yoksa bu armut ağacının bir parçası...
sizden istediğim yardım ise bunu köklendirebilecek bir yöntemi biliyormusunuz?

memet
23-04-2007, 17:19
Taze sürgün verdiğine göre yaşamaya azimli. Mine hanımın oksijenli su ve aspirin tariflerine bir bakın, uygulamakta yarar olabilir.

ortilim
24-04-2007, 17:57
ortilim~~~
Mehmet bey cevabınız için teşekkür ediyorum. O konuları inceledikten sonra aklıma bir fikir geldi. Onu denedim, umarım iyi bir sonuç alırım.

ormanbotanigi
27-04-2007, 00:13
Şimdi oldu çok çok teşekkür ederim. Yani anaç üretmek için çelikleme daha uygun duruyor. Anaç olacak ağaca uygun aşılama yapmak da gerekiyor bildiğim kadarıyla. Cevabınız için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Elbette her ikisine de aşılama yapılabilir ama bir bitki türü çelikle üretiliyorsa vede o bitki istediğimiz özellikleri taşıyorsa aşılamanın mantığı yoktur. Aşılama tohum ve çelikle üretimin mümkün olmadığı durumlarda olasıdır. Örneğin napolyon kirazı yetiştireceksek, tohumla üretmemiz halinde yabani olacaktır (açılma), kirazı çelikle üretemeyeceğimiz için, tohumdan yetiştirdiğimiz fidanlara aşı yapmakla amacımıza ulaşırız.

French
24-05-2007, 13:09
Yakınımızda bulunan bir mavi ladinde (sanırım mavi ladin), kozalak olmadığı için, bir çelik aldım ve denemek üzere diktim. Çelik dikerken olması gerekn tüm prosedürleri uyguladım. Çeliğim yaklaşık 1 aydır iyi durumda. Acaba bu şekilde de tutması mümkün mü ?

ormanbotanigi
28-05-2007, 20:49
Yakınımızda bulunan bir mavi ladinde (sanırım mavi ladin), kozalak olmadığı için, bir çelik aldım ve denemek üzere diktim. Çelik dikerken olması gerekn tüm prosedürleri uyguladım. Çeliğim yaklaşık 1 aydır iyi durumda. Acaba bu şekilde de tutması mümkün mü ?

Mavi ladinde çelikle üretim son derece zor. Çeliğin iyi durumda olması onun tuttuğu anlamanı gelmez. Genelde yaz boyu yaprak açarlar ve en sonunda köklenme gerçekleşmediği için bitki ölür. İnşallah bu süre zarfında köklenme gerçekleşir yeni bir mavi ladini fidanı elde etmiş olursunuz. Keşke köklendirme hormonuda kullanmış olsaydınız. Sonucu merakla bekliyorum.

trante
05-06-2007, 14:34
Öncelikle merhabalar,

Bir fidanı, fideyi köküyle alıp başka bir yere ektiğimiz zaman bitki büyüyor. Ancak yaprağı çiçeği olan bir dalını alıp ektiğimizde büyümüyor. Neden?

Köklerin su/mineral tutma kapasitesi mi sorun, yoksa başak bir şey mi?
Teşekkür ederim.

caploonba
05-06-2007, 14:36
Konu başlığı yanlış olmuş sanki:D
Dal(çelik) dikmek olabilir.

trante
05-06-2007, 16:05
Konu başlığı yanlış olmuş sanki:D
Dal(çelik) dikmek olabilir.

Cevap için teşekkür ederim. Dal'a çelik dendiğini bilmiyordum :)

oakland
26-06-2007, 15:34
merhaba,ben parka erguvan fidanları dikmiştim 3 tane . bir tanesi bu bahar çiçek açtı ve haziran ayının ortasında birden bire kurumaya başladı, bekçi gelip kuruyor diye kesmiş fidanımı :mad:

3-4 santimlik bir sopa gibi kalakalmış..

çok kötü oldum.

bahçedeki bir erguvan vardı,ondan bir dal kırdım,suya koydum,

bu dalı köklendirmek istiyorum,ne yapmam gerekir?

umarım bu dal köklenirde,ölen fidanımın yerine dikerim onu...

zenfree
26-06-2007, 23:43
Oakland size aşağıdaki başlıklara bakmanızı öneriyorum. Ayrıca başlıkları incelerseniz bu konuda bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1129&highlight=hormon

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605

aligursan
28-07-2007, 20:38
öncelikle ben sitenızı araştırdım ama ağaçlar hakkında hiç birsey bilmediğim için pek bişey anlamadım çelik nedir bide resimli anlatım lazım

memet
28-07-2007, 20:41
Forumu biraz daha incelerseniz sorularınıza cevap almak için nelere dikkat etmeniz gerekir başlığını bulacaksınız:
Bu türden sorulara cevap vermiyoruz.
Başlıklar altında cevabı bulamanız mümkün.

aligursan
28-07-2007, 20:42
ya iyide hiç resim yok çelik hakkında

napcan
28-10-2007, 23:42
IBA kullanımından bahsedilmiş fakat başlık çok genel bu madde tüm bitkilerde kullanılabiliyor mu? Örneğin, ladin, şimşir, gül ve kivi çeliklerinin hepsi için aynı yöntemi kullanabilir miyim?

titan06
31-10-2007, 19:10
benim bi sorum olacaktı,çelik (bitki)köklendirmek için yabancı sitelerde şu mamül satılıyor ( Rhizopon pudrası ) beyaz bir toz, çeliği 1 gece sıvı güberli suda beklettikten sonra bu toz ile sapını toza batırıp sonra topra sokuyorlar, ve mucizevi bir şekilde acaip kök sarıyo. türkiyede'de satılıyormu bu tip tozdan bilen varmı ??

ekip2004
31-10-2007, 21:00
Merhaba, Rhizopon pudrası adı altında satılan bu ürünler : İBA(1-indole butyric acid) ve NAA(1-Naphthyl acetic acid) , değişik formülasyonlarda köklendirmek için hazırlanmış ürünlerdir. Ülkemizde de mevcut. Elimde de var.

snowman77
28-01-2008, 20:47
Arkadaşlar limon ağacımdan çelik alıp kuma daldırdım.Donmayacak bir yerde muhafaza edip sık sık nemlendiriyorum.Acaba çeliklerim bu mevsimde kök yapar mı?Çeltikleri köklendirme tozuna batırdıktan sonra daldırdım.Yardımcı olursanız sevinirim.:D

lerdemir
29-01-2008, 23:07
Merhabalar,

Başarılı olabildiğim tek köklendirme ortamı olan suda jasminum sambac köklendirdim uzunca bir sürenin sonunda.

Görüntüleri ilgilerinize sunarım.

2 ayı aşkın süreyi aşkın bir süredir suda başarı ile muhafaza ettiğim ful çeliğim şişmiş ancak bir türlü kök vermemişti.

Sonunda kök verdiğinde sizlere göstemek için fotoğraflarken verdiği tek kökü de kırmıştım.

İşte o ilk hali burada...

29171

Sonrasında uzunca bir süre yeniden köklenme sağlayamamıştım. Ancak sıcaklık meselesi aklıma gelince gözümü kararttım ve kaloriferin üzerine aldım çeliğin içinde bulunduğu koyu yeşil renkli şişeyi...

Bir haftaya kalmadan köklenme başladı tekrar.

Aşağıda da iki haftalık sıcak ortam sonrasındaki vaziyet:

29172

Köklü çeliğimi saksı harcına almak üzere kullanacağım maun folyo kaplı teneke saksım:

29173

Saksısına aldıktan sonraki halini ise şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=199649&postcount=143) görebilirsiniz.

Toprağa alındıktan sonraki ilk zamanlarını daha kolay geçirsin diye bir gündür tepesi bone ile kaplı olarak kalorifer üzerinde konuşlanmış hali:

29174

BenBen1967
30-01-2008, 10:41
Yaprakları niye kestiniz ,köklendirme aşamasında şart mı?.Çelikte yaprak olmasa da olur mu?. Bendeki fulde hiç yaprak kalmamış kel aynak kuşları gibi bir hali var ,kesilmiş toprağa sokulmuş bir dalım var bende onu suya alayım mı?Toprağa direkt dikilmiş dal kök verebilir mi? Çok mu soru sordum ne?

lerdemir
30-01-2008, 14:36
Sevgili BENBEN1967;

Yaprakları özellikle yarılarından kestim ki çeliğimin boyuna nazaran oldukça iri olan yapraklarını yaşatmak için harcayacağı gücü kök oluşumuna aktarabilsin; ayrıca rutubet kaybını da bu yöntemle azaltabilmiş olduk...

Yaprakların tamamını kopartmadım ki bitki fotosenteze devam edebilsin...

Sizdeki yapraksız çeliğin durumu için fotoğraflasanız uzman üyelerimiz daha net görüş verebilir sanırım. Zira toprakta köklendirme konusunda hiç başarılı olamadım ben :(

safiris
23-03-2008, 22:54
Lerdemir senin yöntemini aynen bende uyguluyorum.

Hatta Bambu tohumlarimi bile topraga ektikten sonra naylon posetin icine koyup kalorifer üstünde cimlendirdim.

Tohum cimlendirmede de cok iyi sonuc veriyor.

Bu torba yöntemi cok iyi gercekten.

Özgür Ayata
02-04-2008, 10:40
Herkese selamlar,
Ben evimin bahçesindeki zeytin ağaçlarından çelik almak istiyorum. Bazı ağaçların kökünden ve gövdesinden filizler çıkıyor.Resimde bazılarını sizinle paylaşıyorum ve çiçekçiden aldığım köklendirme tozunun resmini ve ekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar

bluecrop
03-04-2008, 19:20
Avustralya kara dutuna ait 20 adet dal çeliği, 3 mart 2008 tarihinde 100 w akkor lamba altında, %0.8 lık ıba -naa karışımı köklendirici hormon uygulanarak, altan ısıtmalı(22-25c) , hortumla püskürterek sulama ile %50 baltık torfu ,%50 orta irilikte dere kumu köklendirme harcı kullanarak deneme seramda, köklenmeye alınmıştır.

33987

33989

Sonuç :25 martta , Avustralya karadutu na ayit 9 adet çelikte köklenme sağlandığı tespit edilmiştir .

34008

- Aynı ortama blueberry ; bluecrop ve brigitta çeşitleri 20 şer adet çeliklerden herhangi birinde köklenme sağlanmadığı ve toprak altı kısımlarının yandığı gözlemlenmiştir.
- Yine aynı zamanda ve aynı ortamda köklenmeye alınan kivi çeliklerinde köklenme henüz başladığı gözlemlenmiştir.
- Pepino çeliklerinde hormon uygulaması yapılmadan . 45 adet olarak 5 cm derinlikteki viyolde uygulama yapılmış 43 adetinde köklenme gözlemlenmiştir.

NOT:Pepino çelikleri hariç, denemelerde odunlaşmış 1 yıllık çelikler kullanılmıştır

zulkufhacettepe
02-05-2008, 14:52
Köklendirici toz diye birşey var bunu bilen varmı.

Kopan dala çok az diş fırçasıyla sürüp çamurla **** yosunla kapatıyorsunuz 15 günde köklendiriyormuş. Bazı yerlerde resimlerini gördüm.

Bilen varsa nereden satın alabiliriz.

Wallnut
03-05-2008, 21:02
Selamlar.
Her sene diktiğim gül çeliklerinden % 50 ye yakın randıman alırdım.Bu sene Ocak ayında ter türlü ilaçlaması ve bakımı yapılmış ortamda diktiğim bütün çelikler yapraklandı ve sonra hepsi kurudu bir tane bile tutan olmadı.Acaba nerede hata yaptım diye düşündüm ama bulamadım.Vardır bir hata acaba nedir.Celikler önce kahverengi oldu,sonrada hepsi kurudu.Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

HAKAN_O
03-05-2008, 21:34
Ilaç kullanmadan fidan elde edebilirmisiniz.

Özhan
04-05-2008, 22:17
Avustralya kara dutuna ait 20 adet dal çeliği, 3 mart 2008 tarihinde 100 w akkor lamba altında, %0.8 lık ıba -naa karışımı köklendirici hormon uygulanarak, altan ısıtmalı(22-25c) , hortumla püskürterek sulama ile %50 baltık torfu ,%50 orta irilikte dere kumu köklendirme harcı kullanarak deneme seramda, köklenmeye alınmıştır.

33987

33989

Sonuç :25 martta , Avustralya karadutu na ayit 9 adet çelikte köklenme sağlandığı tespit edilmiştir .

34008

- Aynı ortama blueberry ; bluecrop ve brigitta çeşitleri 20 şer adet çeliklerden herhangi birinde köklenme sağlanmadığı ve toprak altı kısımlarının yandığı gözlemlenmiştir.
- Yine aynı zamanda ve aynı ortamda köklenmeye alınan kivi çeliklerinde köklenme henüz başladığı gözlemlenmiştir.
- Pepino çeliklerinde hormon uygulaması yapılmadan . 45 adet olarak 5 cm derinlikteki viyolde uygulama yapılmış 43 adetinde köklenme gözlemlenmiştir.

NOT:Pepino çelikleri hariç, denemelerde odunlaşmış 1 yıllık çelikler kullanılmıştır


Tebrik ederim sizi...Hiç güneş görmeyen yerdemi çimlendirdiniz. Sadece akkor lambanın ışığı ilemi yoksa?

fleabattery
23-05-2008, 22:30
Bütün bu okuduklarım sonucunda - tecrübesiz biriyim çelikleme konusunda - kafam karışarak yaptığım çeliklemelerin fotoğraflarını yollamak istiyorum. Çeliklerin içeriği hanımeli, yasemin ve şu budanıp şekil şemal yapılan çalılardan. Umutlu olduğum 2 çeliğim var bu resimler arasında(biri yasemin diğeri de hanımeli), gerisi kesinlikle tutmayacak. Ama yine de deniyim dedim. Bunların bir kısmı kum torf perlit humus karışımı. Bir kısmı da sadece torf perlit humus karışımına ekilmiş. Bir bu kadar da(hanımeli ve yasemin için geçerli) bira şişesinde,suda duruyor.

Nolur güzel şeyler söyleyin:D

Tutmazlarsa çok moralim bozulacak....

ahmeter
25-05-2008, 15:01
resimde görülen celik bana göre yanlış görülen celiğin üzerinde bulunan küçük dal celik olacak diktığiniz odunsu kısım cillenmez bütün bitkilerde bu şekilde hareket ediniz selamlar

ahmeter
25-05-2008, 15:03
Yazmayı unuttum yasemin resmindeki celikten bahsediyorum

fleabattery
25-05-2008, 15:17
Teşekkürler ahmeter. Sizin dediğiniz şekilde de aldığım çelikler var. Bilmediğim için her şekilde kestim diktim. Ya tutarsa diye düşünerekten. Umarım diğer çeliklerim tutar. Sizin dediğiniz yasemin çeliğini direk olarak atıyorum o zaman :(

ahmeter
25-05-2008, 15:18
Celik yapmak için muhtelif karışımlar uygulanıyor İzmirin torbalı ve söke yöresinde cok sayıda sera var hepsi üretim seraları celik yaptıkları toprak Menderes nehrinden getirilmiş un kadar ince bir kum daha doğrusu mil denilen bir toprak ben de aldım denedim çeliğin tutma şansı cok fazla ben begonvilde denedim memnunum her seranın önüne traktörler getirip döküyor seracı satıyor deneyebilirsiniz selamlar

fleabattery
25-05-2008, 15:26
Ankara da kum bulmak zor olabiliyor. Ya da ben nerden temin edeceğimi bilemiyorum. Bonsailerde kedi kumu kullanan bir arkadaş varmış. Ben de bir kısmında en ince kedi kumlarından kullandım. Torf ve kedi kumu daha doğrusu. Denemekte fayda var diye düşündüm(ne de olsa kullandığım kedi kumunun esas maddesi kil). Bakalım ne olacak. Teşekkürler....

bluecrop
25-05-2008, 20:03
selam
Çelik köklendirmekte kullanılan köklendirme ortamı malzemesi olarak sadece dere kumu kullanmak yetersiz sayılır. Bununla ilgili bir çok neden sayılabilir, bunlardan bazıları ; kum su tutma kabiliyeti çok düşük olan bir meteryaldir, sık sık sulama gerektirir .sık sık yapılan sulama bitki yapraklarında bulunan besin maddelerinin yıkanmasına neden olacağından dal çeliğindeki çürümeyi hızlandırır ve en önemlisi köklenen çelikleri çelikleme ortamından söküm yaparken kum kolay dağılmakta ve kökler açıkta kalmakta ; bu ise başarılı bir çelikleme için istenmeyen bir durumdur. En iyi köklendirme ortamı bitkinin isteğine göre değişmekle birlikte ,genelde %50 perlit ve %50 torf karışımı harç malzemesi kullanılır . %40 Dere kumu -%60 torf karışımıda başarılı sonuç verebilmektedir. torf ve dere kumu kullanılarak köklendirilen kara dut çelikleri
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=37920&d=1211299810

bluecrop
25-05-2008, 20:23
Tebrik ederim sizi...Hiç güneş görmeyen yerdemi çimlendirdiniz. Sadece akkor lambanın ışığı ilemi yoksa?


Atıl durumdaki bir oda içerisinde ve hiç güneş görmeyen bir ortam da; 100-150 watt lık bir ışık kaynağı, 22-27 c sıcaklık ve %90-95 nispi nem ,köklenmeyi teşvik edici hormon uygulaması çeliklerde kök oluşumu için çoğu durumda başarılı sonuç verir . Mantar ve sporlar için havalandırma ve periyodik olarak fungusit uygulamasıda önemlidir.

feslegen
27-05-2008, 15:53
açelya; gardenya ve orman gülünü çelikle nasıl çoğaltabilirim.bunların çelik alma zamanları ne zamandır.hangi mevsimde yapılır.

fleabattery
27-05-2008, 20:17
Benim hanımelleri hareketlendi. 4 5 gün içinde çelikte görülen yeşillenmeler, uzantı çıkarmalar tuttuğunun işareti midir? Yoksa topraktan aldığı su ve besin sonucunda yaptığı rastgele bir hareket midir?

habibe
03-06-2008, 10:29
Geçen güz budadığım fulun dallarını o an bir saksıya dikmiştim. (Tıpkı sardunyalar gibi. )Şimdi ilk yapraklarını verdiler.

cemal.S
14-06-2008, 23:14
Merhabalar!

Zaman zaman gelip incelediğim ve faydalandığım bir sayfa. Bilgisini bizlerle paylaşan tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler. İşin doğrusu çelikle üretim konusunda tecrübesiz sayılmam.Yalovadaki mevcut seramın içerisine çelik için ayırdığım bölümü biraz daha büyüterek çeşitli denemeler yapmak istiyorum.

Şimdi gelelim işin en zor kısmına.
1-Oluşturacağım kısmı kış aylarında ısıtma şansım olmadığı için alta strafor yayıp üzerine perlit torf karışımını yaysam çeliklerime kış aylarında faydası olurmu? Yoksa boşa masrafmı etmiş olurum. Başka önerilen bir yol varsa denemeye hazırım.
2- Haziran temmuz aylarında taflan,alevağacı,leylandi, türlerinden çelikleme yapılabilir mi?
3- Yapılacak çelik miktarı 10-20 bin arası olacağı için çeşit olarak konunun uzmanı arkadaşların önereceği türler varmı? Varsa neler ?

Verilecek tüm bilgiler için tekrar teşekkürler. Zaman zaman şu fotoğraf yükleme işini öğrenebilirsem resimlerini ve karınca kaderince tecrübelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Saygıyla.

cemal.S
26-06-2008, 07:56
Merhabalar !

İbrelilerde tepe çeliğimi dal çeliğimi ayrımını bir türlü çözemedim. Hoş alıyoruz ancak biraz karadüzen gibi geldi bana. Bu konda video gösterimi izlemek isterim. Arkadaşlardan tecrübelerini paylaşmalarını istirham ediyorum.

Ovasis diye bir malzemeyi edindim. Tecrübesi olanlar birazcık yazarlarsa sevinirim.

Saygıyla.

rojine
12-07-2008, 21:46
Merhaba,
Benim iki yıl önce hediye edilen ve acemice bakmaya çalıştığım ama bütün yapraklarını döküp, sadece tepesinden taze yapraklar verip duran ve tabiri caizse cascavlak kalan bir fikus lyrata bitkim var.
Yardım istiyorum! çok acemiyim,ama hevesliyim. Evde başka bitkilerim var,hepsini çok seviyorum.
Fikus lyraa için ne yapabilirim ?Tepesinden kesip saksıya dikmeyi düşündüm ama telef olmasından korktum...
Bu arada boyu 2 mt. var, hiç estetik görünmüyor.
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Lalezar78
13-07-2008, 20:50
Bir tanıdığımdan diffenbahya dalı aldım. Suya koydum çürüme başladı. çürüyen yeri kestim toprağa diktim tekrar çürüme başladı. Daha önce suda ve toprakta diffenbahya köklendirdim, şimdi niye başarılı olamıyorum anlamadım. Çelik aldığım diffenbahya çok susuz kalmıştı, ondan olabilirmi? Ya da havalar sıcak olduğundan mı acaba?

sevilla
04-08-2008, 23:05
Merhaba. Sorduğunuz köklendiricinin resmini gönderiyorum.

cemal.S
06-08-2008, 15:31
Merhabalar!

Ovasis kullanımı konusunda tecrübesi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Akşama sabaha alev ağacı ve altuni taflan çeliklemesi yapacağımdan tecrübeye ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

Saygıyla.

eylems
12-08-2008, 19:37
Bu mevsimde mor salkım çeliği köklenirmi? Kalem kalınlığında ve daha ince sürgünlerden çelik aldım. Hormon uygulamam gerekirmi?

Balıkcı
22-08-2008, 07:44
zulkufhacettepe


Forumda IBA yazıp aratırsan detaylı bilgi bulabilirsin. (İndol butirik asit)

sevilla
30-08-2008, 17:33
Merhaba.Kış sümbülünün dallarından koparıp suya koymuştum, biraz köklenmişler acaba şimdi eksemmii ! Biraz dahamı beklesem? Ne zaman ekiyim? Ekerkende toprağına köklendirici koyayımmı ?

kellecioğlu
07-09-2008, 02:28
Mine hanım,
Pittosporrum benim için harika bir peysaj bitkisi. Bunun özellikle çelik ile yetiştirildiğini biliyorum. Fakat çelikle üretme detayları konusunda gerekli bir bilgi toplayamadım.,Sizden ricam beni aşağıdaki konuda aydınlatmanız.
Pittosporrum çeliği ne zaman, bitkinin neresinden ne şekilde ,ne kadar büyüklükte alınır.
Köklenme süresi nedir
Şimdiden teşekkürlerimle

Gülşen
07-09-2008, 10:55
Sevgili Eylems; daha önce yaptığım araştırmalarda öğrendiğim Eylül ayında küpe çiçeği, kamelya, ortanca, katırtırnağı, sardunya, mor salkım, kelebek çalısı çelikle, haseki küpeside anaçtan kök ayırma ile çoğaltılıyor. Kişisel tecrübeme göre, Eylülün 2. yarısı daha uygun.

eylems
07-09-2008, 13:23
Teşekkür ederim Gülşen hanım.

tomurcuk054
21-09-2008, 23:35
Selam,dogu mazı altuni mazı çelikleme zamanı ne zaman ayrıca köklendici olarak neyi tavsıye edersınız arkadaşlar.

firarisözler
26-09-2008, 07:21
merhaba...
oğulotu(Melissa officinalis L.)bitkisinden nezaman çelikleme yapılabilir acaba...
teşekkürler.

hikmetihukumet
13-10-2008, 22:45
herkese merhabalar.
biz bir arkadaşla birlikte manolya ağacından çelik alıp köklendirmek istiyoruz biraz da havai köklendirme ile fidan elde etmek istiyoruz. Bu forumdan bayağı bilgi aldık herkese teşekkür ediyoruz. Ancak bu konuda tecrübemiz yok. şu anda 13 ekimdeyiz acaba bu zamanda bu işleri yapabilir miyiz? şimdi uygun değilse ne zaman yapmalıyız.

gulnursengel
15-10-2008, 15:33
merhabalar,

Bende açelya ve sardunya çeliklemek istiyorum. Sormak istediğim bu günlerde aldığım çelikleri direk toprağamı ekeyim yoksa önce suya mı bırakayım. Ve suda kalma süresi ne olmalı. Birde sıcaklık ne olmalıdır. Isıtma olmadan kapalı serada sonuç alabilirmiyim. Yoksa evin içine mi almalıyım.

aliua
14-11-2008, 11:52
bana yabani kuşkonmazın ve gabbarı arazimde yetiştirmek icin ne yapmam gerektiğine yardımcı olurmusunuz. teşekürler

Mine Pakkaner
14-11-2008, 14:55
Forumda kapari (gabbar) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1275&highlight=kapari+yeti%FEtiricili%F0i) ve kuşkonmazın yetiştirilmesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4784&highlight=ku%FEkonmaz) ile ilgili teknik bilgiler bulacaksınız.

Selim-i Ahir
03-12-2008, 22:45
Arkadaşlar bu konu güğncelliğini yitirmiş gibi. Önemli dış mekan bitkilerinin çiçeklenme, tohum alma ve tohumların doğal saçılma zamanlarını belirten şu tablo ilgililerin işine yarar diye düşünüyorum. Yeri burası değilse taşınabilir.
http://www.agaclar.org/index.asp?sayfa=agaclar&pid=98

Bu da çelik alma ve hormon kullanımı ile ilgili tablo:
http://www.agaclar.org/index.asp?sayfa=agaclar&pid=99
İlgililere faydalı olması dileğiyle.

günebakan
03-12-2008, 22:49
Sayın Selim _i Ahir bir dakika önce bu konuyu arıyodum bulamadım sorumu başka yere yazdım arkadaşlar kusura bakamayın ben mavi yasemin çeliği diktim saksıya ama onunla birlikte bir çok çelik diktim şimdiköklenen çelikleri başka bir saksıya alsam bozlurmu bunun bir zamanı varmı acaba:)

aybala-06
04-12-2008, 13:31
Merhabalar hepinize kolay gelsın sizlerin bilgisi dogrultusunda sizlerden bilgi almak ıstıyorum her halde yardımcı olursanız makbule gececektir benim bahcemde güzel üzüm ceşitlerı ve gül ceşitleri var bunlardan ben çelik almayı düsünüyorum nekadar başarılı olurum bilemiyorum forumda ıba (İndol butirik asit) dikkatimi çekti nereden temin ederim bunumlamı bir işlem yapmak gerekiyor yoksa başka bir yöntemi var beni bilgilendirirseniz çok makbule gececek şubat mart ayında uygulamak istiyorum simdiden hepinize kolay gelsin

Selim-i Ahir
06-12-2008, 17:45
(…) Ben mavi yasemin çeliği diktim saksıya ama onunla birlikte birçok çelik diktim şimdi köklenen çelikleri başka bir saksıya alsam bozulur mu, bunun bir zamanı var mı acaba?
Bu, benim gibi bir amatör için uzman sorusu oluyor galiba. Sizi yanlış yönlendirmek istemem ama bildiğim kadarıyla kök toprağıyla aldıktan sonra bir sakıncası yok. Tabii taşıdığınız yerdeki ısı, ışık gibi harici unsurlarda fazla farklılık arz etmemeli. Mavi yaseminle ilgili bir tecrübem yok. Genele yönelik bu bilgi ne kadar işinize yarar bilemiyorum.

(…) forumda IBA (İndol Butirik Asit) dikkatimi çekti. Nereden temin ederim? Bunumla mı bir işlem yapmak gerekiyor yoksa başka bir yöntemi var mı?

İBA, temini biraz zor bir materyal. İnternet üzerinden sipariş edebileceğiniz birkaç yer var. Onun dışında medikal malzeme satan yerlerde de bulabilir ya da Üniversitelerin kimya laboratuarlarında hazırlatabilirsiniz.

Çelik köklendirme işlemi, bu işlem için gerekli materyaller ve kullanım şekilleriyle ilgili olarak forumda hayli bilgi var. Aratarak bulabilirsiniz. Bu başlıkta yazan mesajlarda da hayli bilgi ve yararlanacağınız link adresi mevcut.

nariçi
10-12-2008, 19:00
Çelik köklendirmek için suya koyulduğu zaman, zamanla suyu değiştirmek veya başka bir işlem yapmak gerekir mi?

Passion
17-12-2008, 10:51
Çeliği patatese saplayıp dikmek , veya uç kısmını dilerek o kısma buğday koyarak dikmek konusunda bilgisi veya tecrübesi olan var mı?

Ben biri iki denedim ama bir sonuca varacak kadar fazla tecrübem olmadı. En son mor salkımı patatese saplayıp ektim. Şimdi morsalkımın yanından patates yaprakları filizlenmeye başladı. Ama işin doğrusu bundan sonrasında ne yapmam gerek bilmiyorum :/. Filizlenen patates yaprakları büyümeye devam etsin mi?

Biberiye çelikleri ekerken toprağına buğday tohumu serpmiştik bir keresinde. Sonra dibinden doğal olarak buğdaylarda çimlendi sonradan ben onları söküp attım. Biberiyeler tuttu ama tutmasına buğdayın ne kadar faydası oldu bilemiyorum.

Bir defasında da yasemin çeliğinin dibin yarıp, dik olarak buğday koymuştum. Yasemin çeliği tutar gibi olmuştu fakat sonra üzerine birileri bastığından sonucu göremedim.

Harun Parlak
17-12-2008, 11:44
Çelikle üretim de en önemli kısas zaman dilimleridir hangi tür hangi mevsimde hangi yöntemle yapılacağına bağlı olarak başarı oranı değişebilir.
Köklendirici hormon kullanımı başarıyır artıracağı gibi köklendirici tozuna %20-30 oranında mantari kaynaklı hastalıklara karşı kullanılan ilaçlardan karıştırma yaparsanız çeliklerin çürümesini ve hastalık kapmasını önlemiş olursunuz.

Bir ara vakit ayırabilirsem VEJETATİF ÜRETİM konusunda detaylı bir sunum hazırlayıp yüklemeye çalışacağım umarım faydası olur.

Bitkinin kök sürgün gövde parçası rizom yaprak vb kısımları ile üretilmesidir. Bitkinin tohumdan üretilmesi zaman alıcı güc veya tohum temini zor tohumlar kısır ise türe ait özelliklerin kalıcı olması isteniyorsa klon üretilmek isteniyorsa tercih edilir.

cemal.S
23-12-2008, 17:09
Bir ara vakit ayırabilirsem VEJETATİF ÜRETİM konusunda detaylı bir sunum hazırlayıp yüklemeye çalışacağım umarım faydası olur.

.

Merhabalar Tekin !

Kesinlikle faydası olcaktır. Peşinen teşekkür ederiz.

Selamlar.

envor
24-12-2008, 22:13
Ovasis kullanımı konusunda tecrübesi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. .

Sayın Cemal.S, bende ovasis ile deneme yapmak istiyorum, siz nerden bulmuştunuz, bende aynı yerden almak istiyorum :)

cemal.S
26-12-2008, 14:28
Sayın Cemal.S, bende ovasis ile deneme yapmak istiyorum, siz nerden bulmuştunuz, bende aynı yerden almak istiyorum :)


Merhabalar! Envor.

Sanırım her ilde bayilikler vermişler araştırırsanız eminim bulutsunuz. Fidancıları ve ilaç bayilerini bir soruşturun. Veya fuar açılırsa oralarda oluyor bu tür ürünler. Denemelerimiz devam ediyor. Hatta bir sayfa açtım Ovasisle çelik üretimi diye bir bakın isterseniz. Hoş bizde acemiyiz bu konuda.

Selamlar.

murathanoglu
28-12-2008, 20:35
1) ÇELİKLE ÇOĞALTMA
Sürgün, dal, gövde, yaprak ya da yaprak parçalarının, ana bitkiden ayrılarak , uygun çevre koşulları yaratılmış ortamlarda köklendirilip ana bitkinin tüm özelliklerini taşıyan yavru ya da yavruların elde edilmesidir. Üretimde kullanılan bitki parçasına ÇELİK, bu işleme de ÇELİKLE ÜRETİM adı veriliyor. Çelikle üretim, süs bitkilerinin ticari amaçlarla çoğaltılmalarında kullanılan en yaygın yöntemdir.

Çelikler, bitkiden alındıkları döneme ve kesildikleri bitki bölümüne göre adlandırılırlar. Birbirlerinden az çok ayrıcalık gösteren işlemler uygulanarak köklendirilip geliştirilirler.

· Gövde Çelikleri : Çeliklerin sağlıklı, orta kuvvette, çeşidi bilinen genç bitkilerden alınmasına özen gösterilir. Ticari amaçlarla ve kitle üretimi yapan işletmelerde, çelik alınacak bitkiler özel olarak yetiştirilir, bakım ve çeşide 3-5 yılda bir yenilenerek sağlıklı amaçların devamlılığı sağlanır. Bunlara anaç parsellerinde bakılır ve STOK MALZEME adı verilir. Kışın yaprağını döken bitkilerden odun çelikler kış dinlenme periyodunda yeşil çelikler ise, büyüme mevsiminde ve henüz sertleşmemiş ya da kısmen odunlaşmış dalların ve otsu gövdelerin kullanılması ile hazırlanır.

· Odun Çelikleri : Vegetatif üretme yöntemlerinin en kolay ve ucuzudur. Kolaylıkla hazırlanır, saklanır, taşınır, köklendirmede özel ekipman gerektirmez. Odun çelikleri genellikle tam olgunlaşmış, güneşte gelişmiş bir yıllık sürgünlerden, kış dinlenme dönemi içerisinde alınır. Bu tip çeliklerle, yaprağını döken süs çalılarının hemen hepsi kolaylıkla çoğaltılabilir. Çelik yapılacak sürgünlerin boğum araları normal pişkinleşmiş olmalıdır. Obur dallar, gövde üzerinde gelişmiş ince ve cılız sürgünler, hastalıklı dal parçaları çelik olarak kullanılmaz. Dikimden önce çeliklerin alınarak depolanması gerekir. Hazırlama ve depolamada farklı yöntemler uygulanır.

· Kesilip demetlenen çelikler, ilkbahara kadar kuma ters gömülmüş olarak, kiler ya da depo gibi donma derecesinin altına inmeyen yerlerde, kontrollü soğuk depolarda nemleri korunarak saklanır.
· Kontrollü koşullarda, talaş ve naylon torba içerisinde depolanan çelikler 0 oC - 14 oC arasındaki odalarda bekletilir. Aşırı göz gelişmesinin önlenmesi için sık sık kontrol edilir. Alt kısımda kallus (mühre) oluşup kök taslakları belirmeden gözlerin gelişmesi dikim sonrası bozulma ve kurumalara neden olur.
· Ilıman bölgelerde yaprak dökümünden sonra alınan çelikler hemen yerlerine dikilebilir. Ancak, kemirgenler ve kış aylarında alanın kullanılmayışı sakıncalı olabilir. Öte yandan kolaya köklenen bazı türler katlamaya alınmadan ilkbaharda doğrudan yerlerine dikilebilir.

İbreli ağaç ve çalıların çeliklerinin köklendirilmesi çok yavaş ve oldukça zor olur. köklenmeyi uyarıcı bazı kimyasal maddeler (hormonlar) çeliklerin köklenme yüzdelerinde önemli artışlar sağlarlar. İbrelilerden çelik almak için en uygun zaman, anaçların soğuklanma ihtiyaçlarını tamamlamalarına yakın ve tam dinlenme halinde bulundukları kış aylarıdır (Ocak-Şubat). Çelik materyali olarak bir önceki büyüme mevsiminin pişkinleşmiş tepe sürgünleri kullanılır. Juniperus'larda olduğu gibi daha yaşlı ve uzun dallar da çelik olarak kullanılabilir.

· Yarı Odunsu Çelikler : Geniş yapraklı herdemyeşil türlerin, olgunlaşmış dalları ile yaprağını döken türlerin kısmen odunlaşmış yaz çelikleri bu kapsam içinde ele alınıp değerlendirilmektedir.


Herdemyeşil türlerde çelikler yaz aylarında, büyümenin yavaşlayıp sürgünlerin olgunlaştığı dönemde alınır. Cmelia, Pittosporum, Euonymus vb. gibi herdemyeşil çalıların çeliklerinde mişt altında süratli bir köklenme izlenir. Hormon kullanımı ile süre kısaltılacağı gibi çeliklerdeki gelişme de hızlandırılır.

Çelikler 8-15 cm. uzunlukta, tercihen tepe sürgünlerinden alınır. Kesimler tomurcuk **** yaprağın hemen altından yapılır. Toprağa **** üretim ortamına girecek kısımdaki yapraklar kesilir. Sürgünlerin türgor halinde olduğu sabah saatlerinde kesim yapılır. Alttan ısıtmalı sisleme (Mist) tesisleri çelik köklendirme için ideal sistemlerdir. Kasalar içinde **** doğrudan tezgahlara dikim yapılarak üretimde süreklilik sağlanır.

· Yumuşak Odun Çelikler : Yaprağını döken ve herdemyeşil türlerin yumuşak ve etli ilkbahar sürgünlerinden hazırlanırlar. Forsythia, Magnolia, Weigela vb. bu yolla çoğaltma imkanı olan bitkileridir. Ancak sisleme ve örtü altı üretimi gereklidir.

Çabuk gelişmiş, yumuşak ve gevrek sürgünlerin çelik olarak kullanımı arzu edilmez. Bunlarda köklenme olmadan solma ve çürüme görülür.

· Otsu Çelikler : Perenial (Çokyıllık) **** yarı odunsu bitkilerden (Sardunya, Fuosia, Coleus birçok sera ve salon bitkisi) alınan çelikler bu grupta toplanır. Yumuşak odun çeliklerine benzer yöntemle köklendirilir. Ancak; bunlarda köklenme hızı ve yüzdesi çok yüksektir.
Kaktüs ve sütlü bitki çeliklerinin dikimden birkaç gün önce alınarak tür özelliğine göre belirli bir süre açıkta **** kuru kum içinde bekletilmesi, köklenmeyi arttırıcı, çürüme ve bozulmaları giderici bir önlem olarak uygulanır. Succulent çeliklerinin köklendirilmesinde çok nemli ortamlar yarar yerine zararlı etki yapabilir.

· Yaprak Çelikleri : Yaprak ayası **** yaprak sapı üretim ortamına batırılarak **** yatırılarak köklenme sağlanır. Ana yaprak damarı, sap **** kesilen yaprak damarlarından kök ve sürgün benzeri bitki taslakları oluşur.
· Sanseveria (Paşakılıcı) da olduğu gibi uzun sivri yapraklar, 5-8 cm. parçalara ayrılarak dikilir. Renkli kenarlılarda, ortadaki yeşil bölüm çıkarılarak dikildiğinde başarılı sonuç alınabilir.
· Begonia rex gibi etli ve kalın yaprakların damarları kesilerek ters olarak yaprak üzerine yatırılır. Kesik kısımlardan köklenme ve yeni bitki taslaklarının oluşumu sağlanır.
· Saintpaulıa (Afrika menekşesi), sap, yaprak kenarı ya da tüm yaprak yüzeyi ortama serilerek köklenme ve bitki taslakları oluşturulur.
· Peperomia, Sedum, Crassula, bu yolla çoğaltılabilir.

· Kök Çelikleri : Köklerinde adventif göz bulunduran türlerde, bitkiye zarar vermeyecek şekilde açılarak çıkartılan kalın kökler, 3-5 cm.lik parçalara bölünerek üretim ortamına dikey olarak dikilir. Sökümlerin köklerde bitki besin maddelerinin depolandığı sonbahar ve kış aylarında yapılmasında yarar vardır. Gövdeye yakın kenar üste gelecek şekilde dikim yapılır ve üst uç toprak seviyesinde tutulur.
Rhus ve Ribes gibi türler kök çelikleri ile üretilebilir.


KÖKLENDİRME ORTAMLARI
Pek çok bitki türünün çelikleri, çok kolay köklendikleri için kullanılacak köklendirme ortamının cinsi önemli değildir. Çok güç köklenen bitkilerde köklendirme ortamı, sadece köklenecek çeliklerin yüzde miktarı üzerinde değil, aynı zamanda oluşacak köklerin miktar ve gücünde de etkili olur.

Kışın yaprağını döken bitkilerin odun ve kök çelikleri toprakta yapılır.

Kum, talaş, peat yosunu, torf, perlit, volgan tülfü, yanmış ahır gübresi, yaprak ve dal çürüntüsü, kayın yaprağı çürüntüsü, funda ve kestane toprağı ve bunların farklı oranlarda karışımları; bitki türüne ve üretim yapılan bölgeden sağlanabilecek malzeme niteliğine göre belirlenerek kullanılır.
Köklendirme ortamından istenen özelliklerin başında süzer ve iyi havalanır olmasıdır. İçerisinde hastalık yapıcı patojenlerin bulunmaması **** sterilize edilmiş olması beklenilen bir özelliktir. Bitki besin maddesi içermeleri koyu renkleri ile (Kış aylarında) ısıyı tutmaları **** yaz aylarında açık renkleri ile yansıtmaları istenebilir.

Havalandırılabilen su, pek çok bitki türü için uygun bir üretim ortamıdır.


KÖKLENDİRMEDE ÇEVRE KOŞULLARI
Odun çeliklerinin açık alanda dikimi, bu bitkilerin doğal koşullara uyma zorunluğunu getirir. Ancak su püskürtme ve örtüleme ile güneşin yakıcı etkisinden çeliklerin korunması **** genç sürgünlerin koruma ve solmalarının önlenmesi getirilecek tedbirlerle sağlanabilir.

İşletme masraflarının yüksek oluşu ve ihmallerin büyük kayıplara beden olabileceği kapalı ortam üretiminde;; kontrollü tutulması kışın ısıtma, yazın havalandırma ile sağlanır. Gece ve gündüz arasındaki ısı farkı 5-10 oC yi geçmemelidir. Çelik köklendirmede gece 16-21 oC, gündüz ise 21-27 oC lik sıcaklık bitki türüne ve mevsime bağlı olarak istenir. Köklendirme tezgahlarında ise 21-24 oC lik toprak sıcaklığı ideal kabul edilir.

Çelik köklendirmede, özellikle yeşil çeliklerin köklendirilmesinde güneş ışığı mutlak gereklidir. Bu amaçla gölgeleme **** mist (sisleme) uygulanması ile suyun serinletici ve rutubeti artırıcı etkisinden yararlanılır. Sileme ile yaprak gübrelemesi ve köklenmeyi uyarıcı maddelerin bitkiye verilmesi de mümkün olacaktır.

Nem, çelik köklendirmede vazgeçilmez temel elemandır. Succulent ve kaktüs çelikleri dışlanacak olursa, tüm yeşil çeliklerde toprak rutubetinden çok hava nisbi neminin yüksek olması arzu edilir. Bu yolla kökler henüz oluşmamış bitki parçalarının besin maddesi ve su gereksinmeleri karşılandığı gibi transprasyonla su kaybı önlenmiş olur.


KÖKLENMEYİ UYARICI YÖNTEMLERÇeliklerin uçlarının çizilmesi, yararlanması **** ezilmesi kök oluşturma için gerekli uyarının yapılmasını, kallusun oluşumunun hızlandırıldığı varsayılır. Yaralanmış bu bölümlerin köklenmeyi uyarıcı hormonlarla muamelesi ile etki daha da artırılmış olacaktır.

Kullanılabilecek maddelerin çokluğuna rağmen, çeliklerde köklenmeyi uyarıcı kimyasal maddeler, IBA (Indolbütirik asit), IAA (Indolasetik A.) ve NAA (Naftalenasetikasit) tir.

Ticari uygulamalarda; toz preparatlar (Talk için karıştırılmış olanlar) ve çözeltiler kullanılır. Toz preparatlar standart dozlarda ve ticari işletmenin patentli karışımı olarak tavsiyeler doğrultusunda kullanılır. Eriyik halinde olanlar ise çeliklerin uç kısımlarının kısa süre batırılıp çıkarılması **** seyreltik eriyikte uzun süre bekletilmesi ile istenilen sonuca ulaşılmak istenir.


KÖKLENMİŞ ÇELİKLERİN GÖRECEĞİ İŞLEMLER
Köklendirme ortamında 5-10 mm. boya ulaşan **** çelikler hafifçe çekildiğinde kolayca çıkmadığı görülen çelikler yeterli gelişmeyi göstermiş kabul edilerek sökülürler. Köklendirme ortamının başka bir önemi burada söküm sırasında ortaya çıkmaktadır. Köklerin bozulup kopmadan sökümün sağlanması ortamın hafif ve yumuşaklığına bağlıdır.
Köklü çelikler fincan saksılara **** özel kaplara dikilirler. 10-15 gün kadar nemli ve rutubetli bir tünel içerisinde adaptasyon için bekletildikten sonra kontrollü olarak açık alana alınır. Burada kap değiştirilerek gelişmesi sağlanır **** toprağa dikilerek toprakta geliştirilir.
Ticari işletmelerde ve özellikle Akdeniz ve Ege bölgemizde kap içindeki uygulamalar ve yağmurlama sulama uygulamaları ile kısa sürede gelişme ve ticari satış boyuna ulaşma mümkün olacaktır. Bu genç bitkilerden uç alma yapılarak dallarına teşvik edilirken yeni çeliklerin elde edilmesi sağlanır.

AŞI İLE ÜRETİM
Bitkinin toprakaltı ve topraküstü kısımlarının farklı özellikte, ancak; aynı bitki türünden seçilecek örneklerin özelliklerinin bir bitkide toplanıp bu şekilde yararlanma amacı ile yapılır. Yeni bitkinin üst kısmını (tacını) oluşturan aşılanan kısma KALEM, alt kısmını **** kök bölümünü oluşturan kısma ise ANAÇ adı verilir. İki bitki parçasını birleştirip kaynaştıran tüm yöntemlere AŞILAMA adı verilir. Anaca takılacak kısım, tek bir göz içeren küçük bir kabuk parçası olduğu zaman bu işleme GÖZ AŞISI denir. Anaç-kalem uyuşmazlığı aşılamada en büyük sorundur.

Gül, erik, kiraz, renkli yapraklı süs çalıları, çiçekli süs ağaçlarının çoğaltılmasında aşılama işleminden büyük ölçüde yararlanılır. Yapılma nedenleri ve sağladığı yararları;

· Diğer üretim yöntemleri ile çoğaltılamayan kolonun devamı sağlanır.
· Bazı anaçların özelliklerinden yararlanma (kurağa, nemliliğe dayanıklı)
· Melezleme sonucunda elde edilen çöğürlerin kaliteleri ve sağlayıcıları olarak görülmesi sağlanır.
· Büyük ve verimsiz ağaçların çeşitlerinin değiştirilmesi
· Üretimde sürat ve amaca uygun üretim sağlama
· Bazı ara anaçların olumlu etkilerinden yararlanma

Soğanlar : Özelleşmiş toprakaltı organları olarak kısa, etli, çoklukla dikey duran büyüme konisi içinde çiçek taslakları bulunan, kalın, etli pullarla kaplı bir gövde ekseninden oluşmaktadır. Soğanlar tek çenekli bitkiler tarafından oluşturulurlar.
Dışarıdaki soğan pulları depo, iç pullar ise yaprak benzeri organlardır.
İki tür soğan vardır. Bunlar:
· Kabuklu Soğanlar: Dış pulları kuru ve sertleşerek iç pulları koruma görevini üstlenmişlerdir. Lale, Nergis, Ieucojium örnek verilebilir.
Yemeklik soğan ise en tipik örneğidir.

· Pullu Soğanlar : Bunlarda tüm soğanı kaplayan kabuk yerine, ayrı ayrı soğanı balık pulu gibi görünüş verecek biçimde kaplar. Kolay zararlanabilirler ve kuruyabilirler. Bunlara örnek olarak, Zambak (Lilium), Galanthus (Kardelen), Fritillaria örnek olarak verilebilir.

Soğanımsı Gövdeler (Corm) : Bir soğanımsı gövde, gövde ekseninin, kuru pul benzeri yapraklarla kaplanmış dip kısımdır. Esas olarak yaprak pullarından oluşmuş olan soğanın aksine, boğumlar ve boğum araları iyice belirgin yekpare bir gövde yapısındadır. Büyük bir kısmı depo dokularından oluşur. Soğanımsı gövdeli Gladiolus, Fresia, Crocus gibi bitkilerin çoğaltılması esas olarak doğal yolla oluşan yeni soğanımsı gövdelerle (Crolen) yapılır.

Yumrular : Yedek besin maddelerinin toplanması nedeniyle irileşmiş olan toprak altı gövdesinin kısa uç kısmıdır. Yumru üreten bitkilere örnek olarak patates, Caladium ve yer elması verilebilir. Bir yumruda gövdenin bütün kısımlarını görmek mümkündür. Çoğaltmada bölme **** sürgünlerin çeliklenmesi ile yapılır.

Yumru Kökler : Bazı çok yıllık otsu bitkiler, şişkin ve fazla miktarda depo maddeleri içeren yumru kökler oluştururlar. Görünümleri türlere göre değişiklik gösterirlerse de iç ve dış yapıları tipik kök özelliği taşır. Yumru kökler, gerçek yumrulardan üzerinde boğum ve boğum arası bulunması ile ayrılır. Yıldız (Dahlia) yumruları dikildikleri ilkbaharda yeni sürgün oluştururlar. Bunlar başlangıçta yumrudaki depo maddelerini kullanarak gelişirler. Sonbaharda ana gövdeye bağlı yumru kök saçağı oluşur. Ilıman bölgelerde kış dinlenmesini dışarıda yapabilirler. Yumrulu begonya da birincil kazık kök irileşerek, tekbir yumru kök halini almıştır. Bu yumru kök çok yılık olup, her yıl aynı yumru gelişerek büyüt.

Rizomlar : Toprak altında **** toprak yüzeyinde büyüyen yatay bir gövdedir. Alt yüzünden verdiği köklerle toprağa tutunur. Üst kısımda yaprak ve çiçek sürgünleri bulunur. Rizom, şişkin ve etli **** uzun ve silindirik şekilde olabilir. Rizomlu bitkilerin çoğaltılması, çelikleme **** rizonların bölünmesi yoluyla yapılır. Eğreltiler, Convullaria, İris, Hemerocallis, ayrık cinsi çim bitkileri bu grupta sayılabilirler.

Yalancı Soğanlar : Bazı orkide türlerinde görülen ve birkaç boğumdan oluşan etli ve iri gövde parçasından oluşmuş özelleşmiş bir depo organıdır. Yalancı soğanlar, büyüme mevsiminde yatay duran rizomun yanlarından **** tepesinden çıkıp dikine büyüyen kısımlarıdır. Yaprak ve çiçekler, türe bağlı olarak, yalancı soğanın tepe **** dip kısmında oluşurlar. Genel özelliklerine değindiğimiz soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin dış mekanda en çok kullanımı olanlar ile kesme çiçekçilikte yararlanılanların özel üretimleri ilgili bölümlerde ayrıca verilecektri.

SÜS BİTKİLERİ ÜRETİMİ VE DAMIZLIK MALZEME SORUNU
Üretim malzemesi olarak tohum, çelik, yumru, rizon ve soğanların elde edilebileceği anaç bitkilerin yetiştirilip kullanılmasına DAMIZLIK (Stok malzeme) üretimi, bu amaçla kurulan tesislere DAMIZLIK BAHÇESİ **** ARBORETUM adı verilir.

Damızlık malzeme; hastalıklardan arınmış, saf, türün tüm özelliklerini gösteren bireylerden oluşmalıdır. Bu malzeme, nöbetlemeye sokularak ve belirli sürelerde yenilenerek gençlik ve üretkenliği sürdürülür. Damızlık bulundurulması ve bunlardan yararlanılarak kitle halinde genç bitkilerin üretiminin sağlanması, özel ihtisas ve bilimsel çalışmayı gerektiren bir konudur. Sağlam ve güvenilir bir damızlık üretim işletmesinin bulunmadığı durumlarda; damızlık yetiştirilmesi, üretim malzemesi hazırlığı, fide, çöğür ve köklü çeliklerin yetiştirilmesi yanında bunların bakım ve geliştirilme işlemlerinin bir işletme bütünü içinde çözümlenmesi gibi zor ve külfetli bir çalışma düzeni içine girme zorunluluğu ortaya çıkar. Bu durum, konularda fazla dağınıklığı, koruma ve aşırı ihtimam gerektiren anaçların bakımı ve yenilenmesi ile yeni türlerin devreye sokulması gibi konulara yeterince eğilinemeyeceği, sonuçta, verim düşüklüğü ve bozuk kaliteye neden olacağı bilinmelidir.

1. Tohum ve Tohumluk Malzeme Temini
Tohumla üretim, bahçe çiçekleri, succulentler, bazı ağaç ve çalı türlerinde geniş çapta uygulanmaktadır. Bunlardan özellikle melezleme yolu ile elde edilenlerin tohumları, oldukça pahalı ve açılma göstermeleri nedeni ile bunlardan alınan tohumların yeniden kullanılması sakıncalı olabilir. Bu gibi durumlarda, damızlık üretim yapan kuruluşlardan sürekli tohum alınması söz konusu olacaktır.

Çim bitkileri, mevsimlik ve parenial çiçekler, Primula, Cineraria, Gerbera Cyclamen gibi saksı çiçeklerinin tohumları, ihtisas sahibi uzman kuruluşlarca üretilebilir. Amatör **** profesyonel çalışmalara uygun olarak paketlenerek saflık, çimlenme gücü ve türün **** kültür formunun sunulan özellikleri garanti altına alınıp belgelenir.

Pek çok çalı ve ağaç türleri (melez ve kültür formları dışında) tohumla üretilebilirler. Tohum alınacak ana bitkiler önceden belirlenip, bitkinin özellikleri yanında tohumların özellikleri yıllık kayıtlarla desteklenir.

Tohum üretimi genellikle dış mekanda yapılır. Mevsime bağlı üretimler **** iç mekanda kullanılacak saksı bitkilerinin tohumları kapalı ortamlara ekilerek, fideleri yine kapalı mekanlarda geliştirilir. Yatırımlar ve verilen emeğin karşılığı olarak elde edilecek ürünün kalitesi ve sağlanacak gelirin miktarı, ekilen tohumun kalitesi ile doğrudan ilgilidir.

2. Stok Malzeme Yetiştirilmesi ve Köklü Çelik Üretimi
Süs bitkilerinin çelikle üretiminde anaç (Stok-Damızlık) materyalin amaçlanan üretim kapasitesine ulaşılabilecek ölçüye tutulup geliştirilmesi ilk ve temel koşuldur. İster sera çiçeklerinde, ister kesme çiçekçilikte isterse süs ağaç ve çalılarının üretiminde olsun; üretim yapılarının yakınında bir yerde STOK malzemesinin depolanması ve geliştirilmesi için uygun koşulların yaratılmasında zorunluk vardır.

Ağaç ve çalıların çeliklerinin, park ve bahçelerdeki yerleri belirlenip kartları düzenlenmiş bitkilerden alınabilirse de iç mekan bitkileri ile kesme çiçekçilikte gerekli çeliklerin alınabilmesi için mutlaka çelik kesmek amacı ile özel ortamlarında yetiştirilecek stok malzemenin ayrıcalıklı bakım koşulları altında bulundurulması gerekir.

Çevrede köklenmiş çelik üretimi yapan işletmelerin bulunması halinde üretim programı çerçevesinde, köklenmiş çelikler hazır olarak istenen zamanda ve miktarda satın alma yoluna gidilmesi gerekecektir.
Ağaç ve çalıların çelikle üretiminde gerekli tesislerin yoğun olarak yaz aylarında çelir durumda olması, kış ayları için sera ve üretim tesislerinin boşaltılacağı anlamına gelir. Böylece yaz aylarında çelik köklendirme ve adaptasyon için kullanılan sera alanları, kış üretim döneminde kesme çiçek **** saksı çiçeklerinin üretimi amacı ile değerlendirilir.

3. Yumru, Soğan ve Rizomların Çoğaltılması
Özelikle kesme çiçekçilik yapan işletmelerin ihtiyacı olan soğan, yumru ve rizomların özel olarak yetiştirilip, üretimde zamanlama yapabilme olanağı sağlamak üzere soğukta depolanmaları zorunludur. Hastalık ve zararlılardan arındırılıp, soğuklama ihtiyaçları ısısı ayarlanabilen depolarda karşılanan, standart tür ve boyuttaki malzeme kooperatifler **** özel işletmeler tarafından üreticiye aktarılır. Bu yolla üreticiler, üretim takvimine göre materyalini alır ve istediği dönemde ürün alacak biçimde dikimini yapar.
Kesme çiçek üretimi için hazırlanıp kullanılan bu malzeme yeni bir üretim dönemi için kullanılmaz. Ancak yaz aylarında açıkta yapılan bu tür üretimden sonra, çiçek sapları kısa kesilecek olursa, yeni oluşacak yumru ve soğanlar bahçe çiçeği olarak değerlendirilmek üzere bekletilebilirler. Bu uygulamanın ekonomik ve pratik yararları işletme bünyesinde düşünülmelidir. Bunların büyütülmesi için harcanan zamanda yeni bir ürün için hazırlık ve dikimin yapılması ile elde dilecek gelirin daha fazla ve tatminkar olacağı bilinmelidir.


Kaynak: http://www.bisohbet.com/form/tr-konu-138771.0-sus-bitkileri-uretim-yontemleri.html

semmasi
30-12-2008, 19:52
merhaba arkadaşlar limonu çelikle üretmek mümkün mü?yardımcı olabilirmisiniz?

ovalı
11-01-2009, 17:47
değerli arkadaşlarım limoni selvi üretmeyi düşünüyorum çelik ince olsa zararı olurmu çeliği üsten kesmek istermi serada sıcaklık kaç olmalı

sezgin53
12-01-2009, 11:10
merhaba arkadaşlar limonu çelikle üretmek mümkün mü?yardımcı olabilirmisiniz?

Ben 6 yıl önce komşumun getirdiği çelikleri evde saksıya diktim . Şimdi 1,5m oldular. Bu zamanlarda dikmiştim.

nulgen
13-01-2009, 08:45
Sezgin bey çelikten diktiğinizi söylediğiniz limonlarda hiç meyve veren oldumu, onların köklenebilmesi için farklı bir uygulama yaptınızmı hormon vs gibi.

Sitemizin bahçesinde minik bir portakal ağacı var üzerinde portakal hiç eksik olmuyor, o kadar çok özeniyorum ki onların dallarından çelik alıp balkonumda yetiştirebilirmiyim diye çok düşünürdüm, sizin yazınızı okuyunca bende denemek istedim fakat ilkbaharda bunun daha uygun olacağını sanıyordum siz bu zamanlar diktim diyince sorma gereği duydum, en uygun zaman nedir acaba?

Teşekkürler.

sezgin53
13-01-2009, 09:29
Ben çelikleri meyve alma amaçlı değil yeşillik amaçlı dikmıştım. Geçtiğimiz yaz ilgilenemedim. Şuan dallarda limon ve çiçekler var. Fidanin birisini bir arkadaşa verdim, diğeride şu an apartman girişinde. Bir süredir yapraklarda sararma var. Üstündeki limonlarda ceviz büyüklüğünde. Dediğim gibi yaprakları yaz ,kış yeşil kaldığı için yetiştirmeye çalışıyorum. Çekirdekten büyüttüğüm limon fidanları 40cm oldu.

derin
16-01-2009, 11:19
Benim hünnap çeliklerim var yaklaşık 20 gündür ne olacak diye bekliyorum, 2. ve 3. haftada bir kaç tanesini çıkarıp baktım hiçbir değişiklik yok, enteresan olan yapraklar çıkmaya başladı kök oluşumu hiç yok.Benim merak ettiğim önce yapraklar çıkıp daha sonra mı köklenme olacak yoksa ikisi beraber mi olmalıydı.Köklenme ortamı olarak perlit,perlit+torf,torf kullanıyorum,70 kadar çeliğim %0,8 lik iba'ya batırılmış,20 kadarı hormonsuz, 5 adette suda önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.

semmasi
16-01-2009, 20:05
arkadaşlar 1 ay önce suyun içine alıp kalorifer üstünde beklettiğim ayva çeliklerim sürgünlere başladı fakat henüz kökler oluşmadı.ayvalarsa gayet sağlıklı gözüküyor.benim sorum şu ki ne zaman toprağa dikmeliyim.fotoğrafını ekliyorum.59097

Harun Parlak
16-01-2009, 20:15
Odunsu çelikleri genelde Torf ya da uygun toprağa direk dikeriz. Bu başlığı biraz incelemenizi tavsiye ederim.
Şu anda çelikleriniz uygun sıcaklığı yakaladığı için kendi enerjisi ile filiz veriyor.
Köklenmediği sürece ölüme mahkumdur. Çeliğin alt kısımlarına çizik atarak köklendirme hormonuna batırıp dikimi gerçekleştirin.

semmasi
16-01-2009, 22:10
Odunsu çelikleri genelde Torf **** uygun toprağa direk dikeriz. Bu başlığı biraz incelemenizi tavsiye ederim.
Şu anda çelikleriniz uygun sıcaklığı yakaladığı için kendi enerjisi ile filiz veriyor.
Köklenmediği sürece ölüme mahkumdur. Çeliğin alt kısımlarına çizik atarak köklendirme hormonuna batırıp dikimi gerçekleştirin.

tekin bey köklene kadar böyle kalsa bişey olur mu?bi kaç çelik için köklendirme hormonu almam mantıksız değilmi?eminönündeki fidancılarda veya sitede bulmak mümkün mü?:confused:

Harun Parlak
16-01-2009, 22:13
Köklendirme almadanda dikebilirsiniz. Köklendirme hormonu başarıyı yükseltir. Bu şekilde de köklenebilir. Ama suda kökleneceğini sanmıyorum.

berduray
16-01-2009, 22:15
En başarısız olduğum konu...

Hiç yorum bile yapmayayım, ben mi beceriksizim, Bodrum sıcağından mı ne diktiysem kurudu.

hlcuce
16-01-2009, 22:21
Çeliğin yaprak açması hiç bişey ifade etmez.Köklenmedikten sonra.Hatta tutması için 2-3 yerinde köklenmesi gerekir.Suyun içerinde çok durdurursanızda çürüme olablir.Köklendirme hotmanına batır bir kabın içine bildiğimiz dere kumu koy onun içine çelikleri sok.Ama kabın altında delik aç.

berduray
16-01-2009, 22:25
Hormonum olmadığı için, o hariç diğer uygulamaları yaptım ama olmadı gül, asma,hanımeli, yasemin birkaç yaprak verip sonsuzluğa karıştı...

semmasi
16-01-2009, 22:35
tekin bey'le umutlandım, hlcuce ile yıkıldım.sanırım ikisinin arasında durmalıyım berduray gibi...:D
galiba kaderine razı olacak ayvalarım.ama yine de umutluyum.
acaba sera etkisi yapsam diktikten sonra ne dersiniz;)

Harun Parlak
16-01-2009, 22:44
Hormonum olmadığı için, o hariç diğer uygulamaları yaptım ama olmadı gül, asma,hanımeli, yasemin birkaç yaprak verip sonsuzluğa karıştı...
Yasemin hariç diğer saydıklarınızı doğru uyguladığınızdan ve sürekli nemli tutuğunuza eminmisiniz. Birde doğru zamanda yapmalısınız ki yaptığınızda yasemin hariç hepside hormon kullanmadan köklenir.

berduray
16-01-2009, 23:04
Eminim Sayın Tekin birden öyle sıcaklar bastırdı ki yapraklar 1 günde kuruyup döküldü, sulama da kar etmedi.

Bir daha ki çelikleri klimalı ortama alacağım, dereceyi bahçeye koyduğumda 50 santigratı geçmiş olmalı ki ispirtosunun patlamış olduğunu gördüm.

Harun Parlak
16-01-2009, 23:08
Ozaman siz bir ay daha erken yapın bu işlemleri ve sıcaklar başlayınca gölgeli ortama koyun.
Birde çeliklerinizin üzerine naylon atın sera etkisi yaptırıp su kayıbını önleyin.
Arada havalandırma yapın. başarılı olacağınıza inanıyorum.

berduray
16-01-2009, 23:19
Bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim, sanırım dediğiniz gibi denemeliyim.

Sitede şöyle basit, anlayacağımız bir tablo olsa , şu çelik şu ayda , şu açıyla alınır, şeklinde.

Daha önce de yazmıştım ben bu konuyu aslında mesela hanımeli, şu ay uygun, şu işlem şeklinde.

Bir de çelik alımından, yapraklanıp, köklenme aşamasına dek fotoğraflansa, hayat bayram olsa...

Harun Parlak
16-01-2009, 23:22
Okadar çok tür varki hangi birini yazacaksınız bazıları şubatda sert baharda yumuşak sonbaharda odunsu vs ilgilendiğiniz türü yazarsanız ona göre yazılabilir.
Ayrıca sizin oralar sıcak olduğundan don tehlikesi pek bulunmaz. Şu an denemelere başlayın.

brody
20-01-2009, 09:45
Duttan ne zaman ve hangi özelliklerde çelik almak gerekir?

Harun Parlak
06-02-2009, 19:08
Çelik alarak üretim yapacakların DİKKATİNE şimdi başlayarak şubat sonuna kadar çeliklerinizi alın ve sera ortamınız varsa Torf, Perlit, Orman toprağı na dikerek köklendirebilirsiniz.
Serası olmayanlar. Çelikleri poşetleyip havalar ısınıncaya kadar buzdolabında bekletip
Mart ve Nisan ayında havalar ısınınca açık alanda dikim yapabilirler. Açık alanda dikim yapanlar üzerine çöp poşeti geçirere rüzgar ve güneşde nemini kaybetmemesini sağlarsanız. Arada havalandırma yapark tekrar kapatın köklenme başarısı artacaktır.
Çelikleri keserken keskin ve temiz bir alatle 45 derecelik bir eğimle kesin. Sonra toprağa gelecek kısma 2 cm kadar uzunluğunda iki üç adet diklemesine çizik çekerek dikimi gerçekleştirin.
Kolay gelsin ve başarınız yüksek olsun.

Kiraz
06-02-2009, 19:32
Tekin Bey, aldığım çeliklerin üzerine sera etkisi yaratması için, büyükçe bir pet şişenin kapağını da çıkararak üst kısmını koyuyorum (çadır gibi). İçindeki bitki çok uzun süre gayet iyi büyüyor ama açtığımda kaybedebiliyorum. Kapalıyken yalancı bir büyüme mi oluyor ya da açınca (aniden değişik ortama koymuyorum) ortam farkından mı ölüyor.

Geçen sene haziran ayında aldığım clematis çeliği bir ay kadar çok iyi durumdayken, açınca iki günde gitti.

İki ay önce aldığım açelya çelikleri iyi durumda ama koruyucuyu açmaya korkuyorum.

Harun Parlak
06-02-2009, 19:41
Havalandırmayı öğleden önce yapın öğleden sonra kapatınki akşama kadar ısınan hava gece idare etsin.
Ayrıca toprağa direk dikerseniz toprak geç ısınmaya başladığından gece sıcaklığı düşünce aniden soğuma yapar.
Çelikleriniz var olan eski gücü ile yaprak açıyordur. sonrada kuruyor olabilir.

Birde en önemlisi pet şişe yi açarken çelik sallanıyorsa kesin ölür. Asla sallanmaması gerekiri
Çeliklemelerinizi bir kasaya koyacağınız torf veya perlite dikerseniz kasa üzerini kolayca çöp poşeti ile kapatıp küçük bir sera yapmış olursunuz.

Kiraz
06-02-2009, 19:42
Teşekkür ederim Tekin Bey.

berduray
06-02-2009, 21:18
Demek kıpırdatmamak gerekiyor, belki buradan kaybettim Tekin Bey, ben güneşli yerlere götürüp, gezdirirken olanlar olmuş demek...

Harun Parlak
06-02-2009, 21:33
Çeliklerinizi diktikden sonra Uyuyan 40 günlük bebek gibi görmelisiniz. Aksi halde rahatsız olursa sizide rahatsız eder.

berduray
06-02-2009, 21:40
1daha parmak ucunda gezip, sesimi de çıkarmayacağım:)

Kiraz
07-02-2009, 10:06
Tekin Bey, kıpırdatma konusunda çeliklerin bu kadar hassas olduklarını bilmiyordum. Bu durumda, köklendirilmek üzere toprağa daldırılan çelikler, kökler oluşmadan çıkarılıp başka yere nakledilirse şansları sıfır mı? Kurtarmak için uçlarını biraz kesip tekrar daldırmak işe yarar mı?

sezgin53
07-02-2009, 11:03
Sevgili Nurbahar, tecrübeme dayanarak söylüyorum. Çelikleri oynatmamak gerekir. Kökleninceye kadar sabırla beklemelisiniz. Şu an yüzlerce gül çeliğim var, bir yıl bekleyeceğim. Kolay gelsin.

Kiraz
07-02-2009, 11:06
Teşekkürler Sezgin 53.

angel_emel24
07-02-2009, 13:23
şuan elimde 30-35 tane kadar işyerinden aldığım gül dalı var bir haftadır suda ısladım bekliyorlar. il zamanlar hareketlenme yoktu ama şuan yaprak gözleri belirginleşti ve bazı yerlerden patladı.bunları diktiğimde tutmasını çok istiyorum nasıl bir yol izlersem başarılı olabilirim.yardımcı olursanız sevinirim....

sezgin53
07-02-2009, 13:37
şuan elimde 30-35 tane kadar işyerinden aldığım gül dalı var bir haftadır suda ısladım bekliyorlar. il zamanlar hareketlenme yoktu ama şuan yaprak gözleri belirginleşti ve bazı yerlerden patladı.bunları diktiğimde tutmasını çok istiyorum nasıl bir yol izlersem başarılı olabilirim.yardımcı olursanız sevinirim....

Suda bekletmeden bahçeye dikseydiniz. **** saksılara torflu toprağa, o da yoksa kuma dikin . Biran önce toprakla buluşturun. Kolay gelsin.

Harun Parlak
07-02-2009, 14:59
Çelikler ilk yıl dikildiği yerde kalmalı. Eğer saksılara diktinizse saksıyla beraber yerini değiştirebilirsiniz.
İlk yıl dikildiği yatakdan ayrılmamalı. Aynı zamanda rahatsız edilmemeli.
Diyelimki siz kanepeye uzandınız güzel bir uyku çekiyorsunuz. Biri geldi burdan kalka **** sizi sürükleyerek başka yatağa götürdü orada biraz zor uyursunuz.
Hele birde kalk elbiseni soyun picamanı giy şuraya yat dediler hadi uyuda senin olsun.:)
Ama sizi kanepeyle beraber sarsmadan götürecek babayiğt varsa bir güzel uykunuza devam ederseiniz.)

Kudret
07-02-2009, 19:12
Çelikler ilk yıl dikildiği yerde kalmalı.


Arkadaşlar bende kış dönemi haricinde çıplak köklü çelik ve fide şaşırtılması ile ilgili tecrübemden bahsetmek istiyorum.

Şubat-mart aylarında yastığa ektiğim errguvan tohumlarını, çıblak köklü olarak haziran ayında poşetlere şaşırttığımda daha iyi sonuç alıyorum. Şöyle ki yastıkta kış ayına kadar beklettiğim fideler çok fazla büyümüyor. Ayrıca yaz çeliği yapmak için yer kalmıyor (tabi bu benim için geçerli :)şaşırttığım fideler ise ekildiği yıl içinde 30-50 cm kadar boylanıyor.

Ayrıca yasemin, hanımeli, hedera gibi çelikleme ile ürettiğim bitkileri de yaz ayında şaşırtıyorum.

Tabi yaz ayında şaşırtma çok riskli oluyor. Şaşırtılan bitkiler direkt güneşe maruz kalmamalı. Sera gibi sıcak ortamdan çıkarılıp açık alana dikliyorsa mutlaka üzerine gölegeleme jutu çekilmeli. Ayrıca yastıktan sökülen bitki çıblak köklü olarak bekletilmeyip hemen dikilmeli ve sulanmalı.

milyonstar
07-02-2009, 19:43
asped dikeli kac gün oldu hemen kök atmazlar alttan su aldıkları için yesere bilirler havalar sovuk 30.. veya 45 günden önce yök atmazlar

Kiraz
08-02-2009, 07:56
Bugün kısmetse çelikleri alacağım, arka bahçem kuytu, orada az güneş alan bir yerde tenekede bekletirim, teşekkürler Milyonstar.

angel_emel24
09-02-2009, 13:36
çok teşekkür ederim sezgin53. ben şuan çelik dikme konusunda acemiyim biraz.geçen yılda aynı güllerden diktim.bu yıl fide torbalarına torf , yaprak çürüntüsü biraz kum,kırmızı toprak ve çiftlik gübresini iyice karıştırıp koydum.bahçede güneş gören biryere hepsini sıraladım.can suyu verdim. size yeni sorum şu; ne kadar aralıklarla bu fideleri sulamam gerekiyor.ben adanadayım buranın havası ılıman olduğu için burada ağaçlar çiçek açmak üzere neredeyse.bu gül fidelerinin üzerini aceba sera etkisi yapsın diye naylon torbalarla kapatmam gerekiyor mu?

cemal.S
09-02-2009, 22:10
çok teşekkür ederim sezgin53. ben şuan çelik dikme konusunda acemiyim biraz.geçen yılda aynı güllerden diktim.bu yıl fide torbalarına torf , yaprak çürüntüsü biraz kum,kırmızı toprak ve çiftlik gübresini iyice karıştırıp koydum.bahçede güneş gören biryere hepsini sıraladım.can suyu verdim. size yeni sorum şu; ne kadar aralıklarla bu fideleri sulamam gerekiyor.ben adanadayım buranın havası ılıman olduğu için burada ağaçlar çiçek açmak üzere neredeyse.bu gül fidelerinin üzerini aceba sera etkisi yapsın diye naylon torbalarla kapatmam gerekiyor mu?

Merhabalar!
Sezgin beye sormuşsunuz ancak bende bir üretici olarak görüşlerimi yazmak istedim.

Diktiğiniz çeliklerinizi yarı gölge bir yere alın. Yanlardandan çıtalarla yükselti oluşturun ve kendinize mini bir sera kurun. Çevrenize bir bakın isterseniz eminim bu tür çalışmalar yapanlar vardır. Bir sonraki çalışmanızda bulabilirseniz köklendirmeyi artırıcı hormon kullanın derim. Fazla sulamayın toprak her zaman nemli olsun yeter. Çeliklrinizin boyunu 15 sm den uzun tutmayın.

Sayfayı baştan itibaren okuyun ve küçük notlar alın. Böylece işinize yarayanları almış olursunuz benim nacizhane fikrim tabii siz bilirsiniz.

Umarım faydalı olmuşumdur.

Başarılar.

Kendimizi küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var bir uğrayın isterseniz.

angel_emel24
10-02-2009, 08:15
verdiğiniz bilgiler için sizede teşekkür ederim cemal.s önerilerinizi dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz. ben öğrenmeye açığım her bilgi benim için kıymetli çünkü sizler benden daha tecrübelisiniz.daha önceki evimizde bahçe yoktu.yeni evimizin kocaman bir bahçesi var üstelik yeni olduğu için bahçe boş. bende bugüne kadar içimde kalanları yerine getirecem zamanla.düzenli hoş bir bahçe olsun istiyorum.

Zeytinci
10-02-2009, 13:05
Bahçemde Melisa ve Yasemin var. Bunlardan çelikle üreteceğim. IBA tozu temin ettim. Saksıya dideceğim. Şubat zamanıdır diye düşündüm.

1- 10-15cm boyunda çapı yaklaşık 8 mm. 1 yıllık çelikleri keseceğim.
2- Sap kısmınının kabuğunu 3 cm kadar birçak yerden boyuna paralel keseceğim.
3- Saf suya çizik tarafını batıracağım.
4- IBA tozu köklendiriciye ıslanan tarafını batıracağım.
5- %50 perlit ve %50 torf saksı içine çapı 10mm delik açıp, tozlu kısmı delik içine girecek şekikde dikeceğim. Etrafını sıkıştıracağım.Sulayacağım.
6- Saksı ağzını stretch film ile kapatıp üzerine delik açacağım.
7- Oda içerisine (oda sıcaklığı 22 C) alacağım. Toprağını nemli tutacağım.

Yukarıdakiler eksik **** yanlış varsa lütfen düzeltiniz.

Ayrıca, mantar oluşmasın diye biraz kömür tozu (orkide yetiştirmede fungusit oluşumunu önler diye okumuştum.) ile karıştırsam mı?

**** çelikleri dolapta saklayıp nisan başı mı diksem? Yer İzmir.

Şimdiden teşekkür ederim.

Harun Parlak
10-02-2009, 14:27
Üstde sıraladığınız şaertları yerine getirecekseniz beklemenize gerek yoktur. Bence hemen başlayın. Kömür tozunu duymamıştım. mantari kaynaklar hastalıkları için kullanılan ilaçlardan köklendirici toza biraz karıştırabilirsiniz.
Çelikle üretimde kesin bir tarih yoktur. İlk bahar sonbahar ve kış aylarında sera ortamlarında yapılabilir.
Genel olark Şubat mart olarak yapılır. Güllerde incirlerde narlarda odunsu çelikler Hatda kütük bile diyebileceğimz odunları canlandırabilirsiniz.

semmasi
11-02-2009, 00:43
sonbaharda dikmiş olduğum nar çeliğim bugün dibine doğru baktım ki köklenmiş:p.sonbaharda babam yaklaşık olarak 2.5- 3 mt civarında kavak çeliği dikmiş, tutacak mı acaba?.esas onu marak ediyorum.

Harun Parlak
11-02-2009, 00:53
Kavak söğüt incir bunlar çok kolay tutar. Ben söğütden 3 metre ve dalla budaklı diktim yaparak açmadan 1 ay önce o yıl gölgesinde oturmaya başladık. Şimdi yan yana üçtane kocaman gölgelik ağcım oldu.
İncirden domateslerime sırık diye yaptıklarımın bazıları tutdu ikinci yıl meyvesinden de yedim. Şaka gibi değilmi? Ama gerçek.:)

semmasi
11-02-2009, 01:00
Kavak söğüt incir bunlar çok kolay tutar. Ben söğütden 3 metre ve dalla budaklı diktim yaparak açmadan 1 ay önce o yıl gölgesinde oturmaya başladık. Şimdi yan yana üçtane kocaman gölgelik ağcım oldu.
İncirden domateslerime sırık diye yaptıklarımın bazıları tutdu ikinci yıl meyvesinden de yedim. Şaka gibi değilmi? Ama gerçek.:)

gerçekten de öyle tekin bey şaka gibi:p.
bizim de başımıza komik bir olay geldi.fasulye için sırık dikmiştik o da meğerse söğütmüş.yazın ortasında sırıkları diktiğimiz halde hepsi tutmuş.:eek:
sonra sırıkları sökerken kıyamadık tutan söğütlere.şimdi bahçenin ortasında sıra sıra söğütler dizili:p

angel_emel24
11-02-2009, 08:10
elimde şuan şimşir dallarıda var.onlarında birçok kısmı gözgöz olmuş neredeyse yapraklar çıktı çıkacak. bunları bahçe kasının giriş kısmına dikmeyi düşünüyorum yol kenarına.kafama takılan bu şimşirlerin olduğu yer gün boyu güneş alan yerdi ama benim çelikleri dikeceğim yer günde sadece bir iki saat güneş alıyor.aceba bu şimşirlerin köklenmelerini etkilermi? yoksa bunlarıda gül çeliklerine yaptığım gibi önce fide torbalarına dikip sanra köklenince mi asıl yerlerine almak ?

Harun Parlak
11-02-2009, 09:05
Eğer dikeceğiniz yerin toprağ güzel ise. O behcede çok dolaşan olupda çelikleri kıbırtatmayacaksa sizde arada yanına gidip nemli tutacak şekilde sulama yapacaksanız. Direk Bahceye dikebilirsiniz.
aksi durumda önce köklendirip öğle dikim yapın.

angel_emel24
11-02-2009, 09:59
teşekkür ederim tekin bey.şimşirleride bu hafta sonu dikeceğim.eğer güllerim ve şimşirlerim tutarsa en kısa zamanda fotolarını paylaşırım sizlerle :)

angel_emel24
12-02-2009, 15:01
hani şu bildiğimiz kuşburnu aynı gül çalısı gibi yaprakları çiçeği tohum oluşumu.bu çalının üretilmesi çok basit hani diyorumda biz bu çalının çeliklerinden diksek çelikler köklenince gülden aşılasak aceba olur mu ?

ferrigno
13-02-2009, 16:45
Arkadaşlar geçen iki adet pepina fidesi aldım uzerinde meyve yok bunlardan ufak çelikler yapsam çoğalta bilirmiyim bilen varmı **** nasıl çoğaltırım saygılarımla

Harun Parlak
13-02-2009, 16:58
Ben henüz yeni çelikledim bir adet getirmişti arkadaşımın biri Pepino yu çelikden çok çoğaltabilirsin. Çok kolay kökleniyor demişti.

ferrigno
13-02-2009, 17:41
ben henüz yeni çelikledim bir adet getirmişti arkadaşımın biri pepino yu çelikden çok çoğaltabilirsin. çok kolay kökleniyor demişti.

bende deniyeceğim bakalım inşallah başarılı oluruz görüşmek dileğiyle saygılar

Kudret
13-02-2009, 17:57
Çelikleme ile ilgili bilgi sahbi olmayan arkadaşlara yardımcı olması açısından bir iki fotoğraf...

Çeliğin hazırlanması:

62675

Dikilen çeliğin köklenmeden önce mühür yapması:

62676

Alt gözden patlayarak kölenmiş çelik:


62677
62679

Kudret
13-02-2009, 18:01
Arkadaşlar geçen iki adet pepina fidesi aldım uzerinde meyve yok bunlardan ufak çelikler yapsam çoğalta bilirmiyim bilen varmı **** nasıl çoğaltırım saygılarımla

Sayın ferrigno, pepino çeliği denemeniz büyük ihtimalle başarılı olacaktır. Çok kolay kökleniyor. Hava sıcaklıkları ve nem dengesi uygun olduğunda 2 günde rahat rahat kökleniyor. ;)

nariçi
13-02-2009, 18:39
hani şu bildiğimiz kuşburnu aynı gül çalısı gibi yaprakları çiçeği tohum oluşumu.bu çalının üretilmesi çok basit hani diyorumda biz bu çalının çeliklerinden diksek çelikler köklenince gülden aşılasak aceba olur mu ?

Aşı yapabilirseniz kök haşerat ve hastalıklarına karşı da dayanıklı olur.

ferrigno
13-02-2009, 19:19
Sayın ferrigno, pepino çeliği denemeniz büyük ihtimalle başarılı olacaktır. Çok kolay kökleniyor. Hava sıcaklıkları ve nem dengesi uygun olduğunda 2 günde rahat rahat kökleniyor. ;)

sayın kudret vermiş olduğun bilgi için sağol görüşmek dileğiyle saygılar

mor papatya
14-02-2009, 12:48
bunlarda benim karanfil çeliklerim daha dün ektim inşallah tutarlar:)

semmasi
14-02-2009, 13:38
karanfil çok kolay tutar.ve çok hızlı büyür.geçen sene şiddetli lodosta üst komşunun saksısı düşmüştü.aldım komşuya vermek için o da aynen şunu dedi ''at oğlum at ondan daha hayır gelmez'' dese de ben kıyamadım. küçük bir parçasını toprağa dikmiştim.şimdi 75 cm oldu ve her tarafında karanfil açan bir gül bahçesine döndü.tutmaz diye endişelenmeyin bir süpriz olmazsa tutar.

haki197
15-02-2009, 19:13
Sayın Kudret çeliğin alt ucunda bir gözün bulunması mı gerekiyor ? Resimden bunu anlıyorum. Alt ucunda göz olmasa başarılı olabilir miyiz ?

Kudret
15-02-2009, 19:56
Sevgili haki çeliğinizin alt kısmında göz bırakmayı tercih edin derim ben. Alt kısımda göz bırakmadığınızda köklenme zorlaşıyor. Gözden kökler daha çabuk patladığı için, alt kısımda göz bırakmanız iyi olacaktır. ;)

santos
17-02-2009, 09:40
sayın arkadaşlar benim bir sorum var:

dün vişne ağacımdan 10-15 çelik aldım ve boylarını 15cm düzeyinde ayarladım,toprak olarak 50%torf 50% perlit karışımı yaptım,çeliklere maket pıçağı ile toprağa sokacağım tarafına çizik attım ve saf suya bandırıp 5-7cm derinliğe diktim ( köklendirici hormon yok malesef ) sonra üzerine şeffaf poşet gerdim sera etkisi olsun diye ve delikler açdım ve salonda biryere koydum.Şimdiğe kadar yaptıklarım doğrudur inşallah ?

saksıdaki poşeti nezaman çıkarmam lazım ?

angel_emel24
17-02-2009, 15:31
bir hafta önce diktiğim gül çeliklerine baktım bu sabah hepsi göz olan yerlerden yaprak patlatmışlar.umarım tutarlar.bugün işyerinden bir okadar daha çelik aldım onlarıda bu haftasonu dikeceğim fide torbalarına bu yıl güllerin elimden kurtuluşu yok ya tutacak ya tutacaklar :))))

angel_emel24
17-02-2009, 15:34
geçen haftasonu yürüyüş yaparken meydanlara belediyenin dikmiş olduğu kocaman manolya ağaçlarını gördüm bir kaç dal kopardım ağaçtan.şimdi suda ıslılar haftasonu onlarıda güllerle birlikte dikecem. birgün belediyecilerle papaz olacam çiçek sevdam yüzünden .neyapayım manolya fideleride çok pahalı çiçekçilerde.

santos
17-02-2009, 18:52
sorumuza cevap yokmu........?

Harun Parlak
17-02-2009, 19:21
Arada havalandırmak için. İki üç günde bir naylonu kaldır. 1 saat sonra tekrar kapa.

Selahattin Yılmaz
17-02-2009, 19:25
sayın arkadaşlar benim bir sorum var:

dün vişne ağacımdan 10-15 çelik aldım ve boylarını 15cm düzeyinde ayarladım,toprak olarak 50%torf 50% perlit karışımı yaptım,çeliklere maket pıçağı ile toprağa sokacağım tarafına çizik attım ve saf suya bandırıp 5-7cm derinliğe diktim ( köklendirici hormon yok malesef ) sonra üzerine şeffaf poşet gerdim sera etkisi olsun diye ve delikler açdım ve salonda biryere koydum.Şimdiğe kadar yaptıklarım doğrudur inşallah ?

saksıdaki poşeti nezaman çıkarmam lazım ?

Sık sık ortamı gündüzleri havalandırmalısınız ve taze hava girmesini sağlamalısınız aksi halde küflenme gerçekleşir çelikleriniz tutacaksada tutmaz. Çelik konusunda yaptıklarınız fena değil ancka soğuk havalarda köklenme gecikir. Çelikleri sadece 1 göz (3 cm fazla bile) toprak üstünde kalacak şekilde dikseydiniz daha iyiydi kanımca.

santos
17-02-2009, 20:04
Selahattin bey bende aslen sizin dediğiniz şekilde yani 3cm felan gömmeye çalıştım ama buseferde habire düşüyor çelikler derinliğin az olduğundan dolayı ve çelikler dışmekanda değiller salonumdadırlar ( salon sıcaklığı 22 derece ) !

@tekin bey havalandırmayı ****** yapacağımda benim asıl sorum çeliklerin üzerindeki poşeti tamamen nezaman alabilirimdi ?

birde tekin bey sizin tavsiyeniz üzerine aldığım aşı çeliklerini buzdolabına koydum sizce martın ilk haftası kalem aşısı için uygunmu ( yer ankara )....?

Harun Parlak
17-02-2009, 20:12
Yer Ankara olunca biraz bekleyin derim. Zaten kalemleri alıp dolaba koymuşsunuz Mart Nisan fark etmez Kalemleriniz uykuda olduğu sürece sorun yok.
Örtüyü nezaman çeliklerinizi sağlıklı gördüğünüzde tamamen kaldırabilirsiniz. Ama sulamasına dikkat ediniz.

zulkufhacettepe
18-02-2009, 10:43
Sevgili arkadaşlarım, benim cavurcam gıt şu tabloları ve kullandığınız terimleri türkçe anlamlarını yanında parantez içinde yazarsanız çok sevindirik olurum. Saygılar, sevgiler.

Kudret
18-02-2009, 17:50
Hangi terimler mesela ???

merakli
19-02-2009, 09:50
Değerli arkadaşlar;
Uzun süreden beri tohumdan manolya yetiştirmeye çalışıyorum. Bu seneki tohumlarımın öncekilerin akibetine uğrayacağı artık az çok belli olunca yöntemimi değiştirmeye karar verdim. Bu kez çelikle bu işi çözeceğim dedim ve geçen cumartesi günü manolya ağacından yarı odunsu ve odunsu dallarından 4 tane çelik hazırlayarak diktim.

Çeliklerimin ikisi mini saksı serada, ikisi de dış mekanda açıkta. Hepsinin şu an için yaprakları sağlıklı görülüyor. Ancak elimde köklendiriciler olmadığı için geleneksel yöntemle doğrudan toprağa diktim. Henüz çok erken ama umarım bu sefer manolyam olacak, umutluyum...

santos
22-02-2009, 09:33
@tekin bey size bir-iki sorum olacaktı:

malumunuz vişne çeliklerim salonda saksının içerisinde köklenmeyi bekliyorlar !

Çelikler ne zaman kök salar ve kök saldıklarını nasıl anlarım ?

Kök saldıktan sonra negibi süre içerisinde büyük saksısından alıp bireysel küçük saksıya aktarmam lazım ?

Ve nezman bu küçük kök salmış çeliği bahceye ekebilirm ?

indomie
23-02-2009, 04:16
bir hafta önce diktiğim gül çeliklerine baktım bu sabah hepsi göz olan yerlerden yaprak patlatmışlar.umarım tutarlar.bugün işyerinden bir okadar daha çelik aldım onlarıda bu haftasonu dikeceğim fide torbalarına bu yıl güllerin elimden kurtuluşu yok ya tutacak ya tutacaklar :))))

Sayın angel_emel24,

Diktiğiniz gül çeliklerinden çıkan filizler için "Bir Bilene Soralım" bölümünde benim sorumu ve Sayın Mine Pakkaner'in bana cevabını okumanızı tavsiye ederim.

çuha
23-02-2009, 08:19
beyaz yaz sonları çiçek açan bir kök melisam var bir kök olduğu için cılız duruyor üzerinde tohum falanda yapmıyor nasıl çoğaltabilirim hangi mevsim çelikleme yapılır alt dallardanmı üst dallardan mı bilenler yardımcı olsun lütfen

Kudret
24-02-2009, 15:37
beyaz yaz sonları çiçek açan bir kök melisam var bir kök olduğu için cılız duruyor üzerinde tohum falanda yapmıyor nasıl çoğaltabilirim hangi mevsim çelikleme yapılır alt dallardanmı üst dallardan mı bilenler yardımcı olsun lütfen

Sevgili çuha, 165 nolu mesajımdaki 1. fotograf parfüm çalısı çeliği zaten. Ona göre yapabilirsiniz. Şu anda çelik yapmaya uygun bir zaman. Yaz çeliğide yapabilirsiniz ancak çiçeklerden vazgeçmeniz gerekebilir.:))

Biraz sertleşmiş tüm dallardan yapabilirsiniz çeliğinizi.

santos
24-02-2009, 15:42
Sayın @tekin bey acaba tatilemi çıktı yoksa benim kendilerine sorduğum soruyu henüz göremedimi ?

Harun Parlak
24-02-2009, 15:56
@tekin bey size bir-iki sorum olacaktı:

malumunuz vişne çeliklerim salonda saksının içerisinde köklenmeyi bekliyorlar !

Çelikler ne zaman kök salar ve kök saldıklarını nasıl anlarım ?

Kök saldıktan sonra negibi süre içerisinde büyük saksısından alıp bireysel küçük saksıya aktarmam lazım ?

Ve nezman bu küçük kök salmış çeliği bahceye ekebilirm ?

Çelikleri bekletmenize gerek yok direk dikeceğiniz ortama dikebilirsiniz. Eğer bekletme mecburiyetiniz varsa. Bozulma riski olan yiyeceklerinizi buz dolabında **** soğuk hava depsunda nasıl bekletiyorsanız. Çeliklerinizi de aynı şekilde bekletebilirsiniz.
Köklemiş mi köklenmemişmi merak etmeyin ve kurcalamayın yaz ortasına kadar yaşarsa köklenmiş demektir. Çeliklerinizi toplu dikim yapıp tek saksıda köklendiriyorsanız. Benim tavsiyem kışıda orda geçirdikden sonra Şubat Mart a geldiğinizde istediğiniz gibi kaplarını değiştirebilirsiniz.
Küçük kaplarda tek tek köklendirme yaparsanız. Onları köklendiği malzeme ile birlikde kaldıracağınız için. Rahtsız etmeden istediğiniz zaman saksı değişimi yapabilirsiniz.

santos
25-02-2009, 08:22
maazallah tekin bey öyle bir yorum yapmışsınızki anlayana sivri sinek saz...???!!!

benim sorularım gayet basit ve açık seçikti !

diyorsunuzki ''Benim tavsiyem kışıda orda geçirdikden sonra Şubat Mart a geldiğinizde istedi kaba değiştirebilirsiniz''...????

kardeş ben çelikleri daha 1 1/2 hafta önce saksıya diktim zaten ve bu hususta sizinlede istişaare yapmıştık felan filan,herhalde karıştırdınız ?

neyse ben en iyisi hislerime göre hareket edeyim yinede saol !

Harun Parlak
25-02-2009, 09:38
maazallah tekin bey öyle bir yorum yapmışsınızki anlayana sivri sinek saz...???!!!

benim sorularım gayet basit ve açık seçikti !

diyorsunuzki ''Benim tavsiyem kışıda orda geçirdikden sonra Şubat Mart a geldiğinizde istedi kaba değiştirebilirsiniz''...????

kardeş ben çelikleri daha 1 1/2 hafta önce saksıya diktim zaten ve bu hususta sizinlede istişaare yapmıştık felan filan,herhalde karıştırdınız ?

neyse ben en iyisi hislerime göre hareket edeyim yinede saol !

Benin anlatabelme kapasitem bukadar arkadaş. Siz genede hissinize değil. Ya iyi anlatan bir arkadaşımızı bul **** Fidan yetiştirme ile ilgili bir kitap al oku. Böylece öğrenmiş olduklarını buradaki arkadaşlar la paylaşmış olursun.
Daha önceki konuşmamız AŞI kalemleri ile ilgiliydi sanırım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=909&highlight=a%FE%FDlama&page=10

aydın
25-02-2009, 13:15
Ve nezman bu küçük kök salmış çeliği bahceye ekebilirm ?[/QUOTE]

Değerli arkadaşım çelikler ekilmez dikilir.Ayrıca zaman olarak da sonbaharda yapraklar döküldükten sonra veya dilerseniz şubat mart gibi, çelikleri kökleriyle birlikte ayırıp kök budaması yapıp ayrı ayrı bireyler olarak dikim yapabilirsiniz.

neyse ben en iyisi hislerime göre hareket edeyim yinede saol ![/QUOTE]

Eğer dilerseniz yine de hislerinize göre hareket edebilirsiniz.

Zeytinci
25-02-2009, 14:17
beyaz yaz sonları çiçek açan bir kök melisam var bir kök olduğu için cılız duruyor üzerinde tohum falanda yapmıyor nasıl çoğaltabilirim hangi mevsim çelikleme yapılır alt dallardanmı üst dallardan mı bilenler yardımcı olsun lütfen

Sn. Cuha,

Cılız olması ve tohum yapmaması toprağını sevmemesinden olabilir. Melisa hafif, su geçirgenliği iyi olan toprağı seviyor. Toprağını kontrol et. Melisa başlığında tepe çeliğinden çoğaltılıyor bilgisi var. Üst dallardan çelik al. Alt yan dallardan da çelik deneyebilirsin. Ana gövdeyi kesme derim.

santos
25-02-2009, 15:10
Bakın arkadaşlar galiba bir yanlış anlama ve anlaşılma var,@tekin bey sakin olun hiddete gerek yok ve sayın @Hasan Tahsin arkadaşım kendince dalganı geçme lütfen !

benim son ikidir sorduğum soru şuydu:
ağaçdan çelik aldım ve bir büyükce saksıda boyları 12-14cm ayarlarak hepsini torf perlit karışımı saksıya diktim vs...

tekin bey bunları biliyor ama kanaatim bi önceki sohbette ağaca kalem aşısı nasıl yaparım idi kendilerinin galiba o sorularım aklında kalmış olmalı !

neyse sağlık olsun..............

Harun Parlak
25-02-2009, 16:17
#184 nolu mesajınızdaki sorunuza verdiğim cevabı illada doğru kabul etmeniz gerekmez.
Soruları sorarken ortaya sorarsanız. Biligi sahibi olan bir çok arkadaşomız cevaplayacaktır.
Tek kişiye yöneltilen soruları genelde başka arkadaşlar cevap vermekden kaçınıyor.
Burası bilgi paylaşım forumu herkez de bildiğince cevaplar. Siz hem direk soru soruyorsunuz beğenmeyincede Alay ediyorsunuz. Lütven sorularınızı ortaya sorun.

ufuk22
01-03-2009, 17:36
patatese üzüm çeliklerini soksam köklenirmi?

çiçeksever
04-03-2009, 13:46
Geçen sene ektiğim asma çelikleri yaprak verdi.Daha sonra hiç hareket olmadı.Şimdi kurumuş gibi duruyor.Yaprak verdiği için tuttuğunu zannetmiştim.Birisi yalancı yaprak diyor.Hafta sonu asmayı budayacağım.Çelik almak istiyorum.Bunların tutması için ne yapmam lazım.

angel_emel24
04-03-2009, 15:56
benimde yaklaşık bir ay kadar önce diktiğim gül çeliklerim hepsi yapraklandı şimdilik hepsi çok sağlıklı görünüyor. ben çeliklerimi dikerken hormon kullanmadım aceba bu şekilde dikilen çelikler kaç günde köklenir? güllerim tutmuşmudur aceba ?

aydın
04-03-2009, 16:47
benimde yaklaşık bir ay kadar önce diktiğim gül çeliklerim hepsi yapraklandı şimdilik hepsi çok sağlıklı görünüyor. ben çeliklerimi dikerken hormon kullanmadım aceba bu şekilde dikilen çelikler kaç günde köklenir? güllerim tutmuşmudur aceba ?

Büyük ihtimalle yalancı kök yapmıştır.Benim gül çelikleri de yapraklanmıştı fakat şimdi yeniden döktü yapraklarını.Siz suyunu eksik etmeyin.Umarım tutar gülleriniz.

derin
04-03-2009, 20:34
sn. çiçeksever geçen yıl 50 kadar asma çeliği dikmiştim hepsi tuttu,şöyle yaptım toprağa girecek kısmı sivri kesim toprak üstüne gelecek kısmı düz kestim 2 göz toprağa 1 göz dışarıya bıraktım
püf noktası suyunu hiç eksik etmemeniz gerekiyor.

celalahmet
06-03-2009, 19:08
Selamlar ,bir arkadaş ökçeli yani dipçikli çelik tabir edilen bağ çubukları verdi ve bunların akıllı olduklarını ima etti ,akıllı bağlardan kesilen çubuklar aşıya ihtiyaç duymuyorlar değil mi ? Yani biz bunları aşılamıyacağız .Saygılarımla..

Harun Parlak
06-03-2009, 19:28
Aşılı her hangi bir bitkiden çelikle üretim de Kesinlikle aşıya gerek yoktur. Zaten aşılı kısmından çelik alındığı için aynen devam edecektir.

almira
07-03-2009, 00:07
merhaba ben yeni üye verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

almira
07-03-2009, 00:19
siteye yeni üye oldum.VERDİĞİNİZ BİLGİLERDEN ÇOK YARARLANDIM .EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKÜR EDERİM. BAHÇEMİZDE KENDİLİĞİNDEN ÇIKMIŞ BİR DUT ÜZERİNDE 10 GÜN ÖNCE HAVAİ KÖKLENDİRME DENEDİM.AYNI DUTA EKŞİ KARADUTTAN BİNDİRME AŞI UYGULADIM.AYRICA MOR VE EKŞİ KARADUTTA NAA-NAD HORMONU İLE ÇELİKLEME YAPTIM.SONUCU MERAKLA BEKLİYORUM.BAŞARILI OLURSAM 35 GÜN SONRA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTERİM.BAŞKA ÇELİKLE KÖKLENDİRME DENEMELERİMDE VAR.GÜL,MORSALKIM,BEGONVİL,ORTANCA,YASEMİN,İNCİR,S ÖĞÜT,BİBERİYE,OYA AĞACI ÇELİKLERİ DİKTİM.İNŞALLAH ONLARDA TUTAR.TEŞEKKÜRLER.

celalahmet
07-03-2009, 10:23
teşekkürler..

celalahmet
12-03-2009, 10:49
Balkonda açıkta perlit torf karışımına köklendirmek üzere 16 Şubat ta diktiğim incir çelikleri 26.gününde ve tepe gözleri kurumaya başladı bu çelikler kuruyor anlamına mı geliyor ,gözlere su püskürtrek kurtarabilirmiyiz veya bir önerisi olan varmı ? saygılar.

ufuk1255
12-03-2009, 17:22
bahçemizin kenarındaki kuşburnu agacını sökmem gerek ev yapıyorlar bu günlerde söksem başka biryere diksem tutarmı cevabınızı bekliyom saygılarım

Harun Parlak
12-03-2009, 17:30
Bu günlerde dallarını bile kesip dikerseniz tutar. Köklü kesinlikle tutar.

ufuk1255
12-03-2009, 17:33
yarın sökücem köklü satan başka arsaya dikicem teşekkürler tekin bey

ufuk1255
16-03-2009, 12:17
bugünlerde gül çeligi alıp diksem tutarmı?

Harun Parlak
16-03-2009, 16:18
%80 Tutar. Ne kaybedersinizki zaten Güller budanıp çöpe atılıyor. Çöpe gideceğine dikin Köklensin.

adincer
19-03-2009, 22:31
Merhaba asagida ekledigim resimde bulunan gul dallari celik kabul edilebilirmi. Acili kesmeye calistim bitkiden alirken ama olmadi. Sonrasinda Kesmeyi dusunuyorum. Iki gundur suda duruyorlar. Hemen ekmelimiyim? Onerileriniz nedir. Konuyu okudum ama ortak bir yonteme varamadim.

aydın
19-03-2009, 22:43
Tabi ki olur tutar çelikleriniz.

Harun Parlak
19-03-2009, 23:01
Gül çeliklerini çelik olarak kullanabilirsin. Mavi ile işaretlediğim yerlerden üç adet 2 cm kadar kabuk kısmına pıçakla çizik atın. Çatallı olan ikisini kalın gövdeyi toprağa gömün diğerinide dik gömün. Sonra hiç kımıldatmayacağınız bir yerde sürekl nemli kalacak şekilde arada sulayın.

adincer
19-03-2009, 23:19
Sayin Hasan Tahsin Tesekkur ederim onay almak guven veriyor.
Sayin Tekin, Soylediklerini yapip hemen yarin isten donunce dikecegimins. yesillensin yine eklicem fotlari. Tesekkurler

haki197
30-03-2009, 21:52
Çınar çelikleri almayı düşünüyorum, hormon kullanmadan (IBA vs..) yüzde kaç başarılı olurum ? Saygılarımı sunarım.

ürgüplü
01-04-2009, 14:35
merhabe ben esen sıtkı son birhaftadır yazılarınızı okuyorum azda olsa bilgilendim ***. şimdi sorum şü ben nevşehirliyim bölgede elma armut kayıs kiraz ceviz badem meyveli ağırlıkı bulunmakta ben bu saydıklarımı ÇELİK TEN köklendirmek isterimbukonuda nezam çelik alını vehangileri ni köklendire bilirim yardımcı olursanız sevinirim .

Lonicera
03-04-2009, 16:28
Çelikten köklenmesi çok zor olan Begonvil çeliklerini IBA kullanarak, torf ve perlit karışımı içerisinde köklendirmeyi başardım. Geriye bunları yaşatmak kalıyor artık.

Nektarin şeftali çeliğinden hiç umudum yoktu ama en güzel kök onda oluşmuş. Melissa çeliklerinde aynı başarıyı yakalayamadım, sanırım hata bendeydi. Çelikleri çok sığ dikmiştim. Begonvil çelikleri boğazlarına kadar gömülüydü. Böyle olunca, çeliklerdeki nem kaybı da asgariye inmiş oldu ve köklenme yüzdesini artırdığını düşünüyorum.

Zeytinci
03-04-2009, 16:36
Melissa çeliklerinde aynı başarıyı yakalayamadım, sanırım hata bendeydi. Çelikleri çok sığ dikmiştim. Begonvil çelikleri boğazlarına kadar gömülüydü. Böyle olunca, çeliklerdeki nem kaybı da asgariye inmiş oldu ve köklenme yüzdesini artırdığını düşünüyorum.

Sn.Lonicera,

Melisa çelikleri bende de nazlanıyor. IBA'lı dikmiştim.

Tohum alma derdinden çelikleme'de biraz geç kalmıştım ve gözler uyanmıştı. Şimdi kuruyan eski gözlerin yanından yeni göz vermek için zorluyorlar.

Çelikleriniz hiç mi tutmadı. Ne zaman çelikleme yapmıştınız.
Konuyu biraz daha açar mısınız , lütfen...

Lonicera
03-04-2009, 17:47
Sn Zeytinci, Melissalardan yaklaşık 30 çelik dikmiştim Şubat ayının sonunda. Yarı odun ve odunsu olarak kestim çelikleri. Boyları 15-20 cm olacak şekilde tümünü IBA hormona batırım diktim. Ama yukarıda da dediğim gibi cocopeat ve perlit karışımı harç içine en fazla 7-8 cm dikmişim. O an üşengençlik edip yakınımdaki sığ kaba koyacağıma daha derin bir kap içine koysaymışım başarı daha yüksek olurdu herhalde.

Şu an için 17 adet çelik küçük kökcükler oluşturmuş durumda. Köklenmemiş olanları yaklaşık bir cm gerisinden 45 derecelik açı ile yeniden kesip, yanlarına da çizikler atarak tekrar diktim. Onlardan hala umudum var, herhangi bir kuruma belirtisi olmamış daha.

Şubat ayında dikmiş olduğum çelikleri hep bahçemde tuttum. Yağmurun altında öylece beklediler. Aslında kapların altını sıcak tutsaydım( kalorifer petek üstü gibi) tamamı köklenirdi diye düşünüyorum. Ama bu evde büyük bir fırtına demekti, göze alamadım.:D:D

Zeytinci
03-04-2009, 19:33
Sn Lonicera,

Melissa çeliklerini ,25 adeti bu akşam tekrar kontrol ettim. Ümitli görünüyorlar. Yeşiller ve sürgün zorlaması bir kaçında görünüyor. Sabır gerekiyor ama bence önemli fire olmayacak gibi.

Diğer taraftan pazartesi diktiğim Mine çalı çeliği sürgüne başladı bile. Sulama etkisi mi yoksa arsız olduğundan mıdır durumu iyi gidiyor.

Bazıları nazlı oluyor demek ki.:)

santos
03-04-2009, 21:21
benim 10 adet vişne çeliklerim galiba tutmadı,saksıya torf+perlit karışımı dikmiştim.

anlaşılan çelik köklendirme zor bir işmiş !!!!!!!!!!!

trante
07-04-2009, 20:48
çelikleme ile ilgili verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler. çeliği toprağa diktikten sonra nemli tutmamız gerek tamam ama şunu merak ediyorum,

çelik ne kadar güneş görmeli?
çok güneş isteyen bitkiler için çok güneş, güneş sevmeyen bitkiler gölgede mi olmalı?
yoksa çelik suyunu kaybetmemesi için direkt güneş ışığına maruz kalmamalı mı? bu durumda fotosentez yapma şansı azalıyor.

almira
11-04-2009, 15:47
Merhaba arkadaşlar.bu gün çok mutluyum.sonunda begonvil çeliklerimde ufak kıpırdamalar başlamış.yaklaşık 2 ay önce diktiğim çeliklerde hiç bir gelişme yoktu.çok üzülüyordum.bu gün ufacık kırmızı gözcükler gördüm.onlarla beraber diktiğim incir,nar,dut,biberiye ,acemborusu,oya çalısı,gül ve mor salkımda çoktan filizler oluştu.şimdi bir sorunum var.oya çalıs,morsalkım,begonvil ve dutu bir kasa içindeki torfa 180 derece yatık olarak hep beraber çeliklemiştim.gelişen filizlerin birbirini etkilemesinden korkuyorum.onları nasıl ve ne zaman ayırmalıyım.

berduray
15-04-2009, 14:06
Ben öncelikle Sayın Tekin'e teşekkürü borç bilirim, bilgilerini aktarmasaydı benim çelikleme her sene olduğu gibi boşa gidecekti.

Asma çeliklerim şu an gayet iyi ama ben bunları ne zaman ve nasıl bir yöntemle bahçeye geçirmeliyim?

erkan_bey
16-04-2009, 01:15
ayva ağacından 7 nisanda dal aldım 25 cm torflu yarı geçirgen bir topraga dikim yaptım dalın dip kısmına da deniz yosununu yıkayıp sardım dalım çiçekler içindeydi ama şimdi ölüyor galiba :( köklendirici bir madde sürmemek midir benim hatam acaba?

Harun Parlak
16-04-2009, 21:09
Sayın berduray çeliklerinizin köklenmesine sevindim. Onları ayran kutularına benzer kablara tek tek dikerek köklendirseydiniz. Bahceye bu yıl rahat geçirebilirdiniz. Bu durumda seneyi beklemek zorundasınız. Seneye ayırarak bahceye dikebilirsiniz Şubat Mart gibi.

Sayın erkan_bey Sizin çelikleriniz büyük bir ihtimak toprağa giren kısım kararmış ve çürümüş olmalı. Canlı kalmamasının büyük sebebi budur. Bu gibi durumlarda köklenme hormonu dan ziyade mantari kaynaklı ilaçlardan kullanırsanız etkili olacaktır.
Hormon olması şart değil ama hızlanma açısından faydalı olur.

Hatice Tarhan
16-04-2009, 21:44
arkadaşlar buraya genelde uyguladığım ve olumlu sonuç aldığım bilgileri yazıyorum köklendirme konusun da en iyi deneyim söğüt suyunda bekleterek köklendirme parmek kalınlığındaki söğüt dalları kovadaki suda 10 ila 15 gün bekledikten sonra içne kesim yaptığınız daldan çelikler koyun çok çacuk kökleniyor bir yöntemde sürekli su tutan bir yere duvar dibi gibi çelikleri batırın bu yöntemde hiç şaşmıyor şu anda 20 kadar iğde dalı ve asma dalı gül ve söğüt köklendi bir yöntemde perlit ecza depolarının kullandığı köpükten kutular var içine doldurun perliti elinize geçen dalı içine batırın tabi her gün az sulayın bu yöntemde hiç fire vermiyor

Harun Parlak
16-04-2009, 22:05
Sayın cennetbahçesi bu sıraladığınız türler zaten çok kolay köklenen türler. O türleri bahce kenarını çit kazığı olarak bile çaksanız seneye canlanırlar.

ufuk1255
19-04-2009, 16:19
mart ayında gül çeliklerini topraga diktim fidanlıktan çüpe atmışlardı 1 tanesi fizilendi yaprak actı kahverengi ve mor renk gibi acaba hangi renk gül verir?????

Harun Parlak
21-04-2009, 21:25
Bu sene köklendirmeye çalıştığım çeliklerin bir kısmı.

santos
24-04-2009, 19:06
ooo tekin bey sen bu işleri asmışsın üstad,saygılar !

günebakan
24-04-2009, 22:39
Sonbaharda diktiğim Solanum rantonnettii çeliği küçücük boyuna bakamadan çiçek vermiş:)

74561

zdemir
24-04-2009, 23:50
Bugün arkadaşımla yürüyüş yaparken mor salkımların ve leylakların dans ettiği bir site bahçesi gördüm..Hemen güvenlikteki beyle konuşup izin alarak çelikler aldım ( ya da aldığımı sanıyorum ) şimdi gazeteye sarılı eviye içinde mutfakta duruyorlar,suda...saatlerdir ne yapmam gerektiğini okumaya çalışıyorum buradan...

Birşeyler anladım ve yarın sabah uygulayacağım..Umarım tutarlar ben de sizlerle paylaşırım...

Harun Parlak
25-04-2009, 01:07
Çelikleri köklendirmeye başladıkdan sonra Tek yapmanız gereken Bir bebeğe ninni söylergibi sulamak ve nemli tutmak. Birde uydudunmu bebeğim deyipede bebeği sallayarak kontrol etmemek gibi. Köklenmiş mi diye Kontrol edip bakmamak.

Oguzali
07-05-2009, 11:57
İyi günler arkadaşlar,

İki ay kadar önce bir meyve suyu kutusu içine torfa diktiğim gül çeliklerimi dün teyzemin köklenmiş bir gül fidesi getirmesinden aldığım cesaretle merak edip dikkatlice yerinden söktüm. Dört çelikten üçünde resimlerdeki gibi tomurcuklanmalar gördüm. Ama kök gelişiminden çok yaprağa benziyor. En iyisi bir bilene danışayım dedim. Resimleri ekledim. Bunlar kök oluşumu mu yoksa toprağın altında yeşermeye çalışan yaprak tomurcukları mı?

Oguzali
07-05-2009, 11:59
Gerçi Tekin Bey'in 235 no.lu mesajına tam ters bir durum farkındayım ama merak işte ne yaparsınız :)

Oguzali
07-05-2009, 20:55
Geriye dikerken bir tanesinin tomurcuğunu kırdım :(

alice
07-05-2009, 22:24
Tahmin ediyorum ki köklendirmeye aldığımız çeliğin kökleri oluşmuşmudur acaba diyerek, merakımızdan çelikleri köklendirme ortamından alıp bakma ihtiyacı hissediyoruz zaman zaman. Sonrasında ya çeliğinizde köklenme meydana gelmiş ya da hiçbir faaliyet olmamış.

Çelikleme konusundaki edindiğim tecrübelerim ile şunu söyleyebilirim ki,
bir çeliğin köklenmiş olduğunu anlamak için toprak üstündeki gözlerden 10 cm civarı sürgünler oluşmasına bakılmalıdır eğer öyle ise o zaman içiniz rahat olsun.
Merakımız için köklenme ihtimali olan çeliklerimizi kaybetmemiş oluruz böylece.

Oguzali
07-05-2009, 23:52
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim sevgili Alicee. Fakat resimlere baktıysan benim çeliklerde herhangi bir gelişme yok. Toprak altında kalan kısımda oluşan tomurcuktan başka.

İlknur
12-05-2009, 09:44
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim sevgili Alicee. Fakat resimlere baktıysan benim çeliklerde herhangi bir gelişme yok. Toprak altında kalan kısımda oluşan tomurcuktan başka.

Arkadaşım, çiçek sevgimiz bazen sabırsızlığımız yüzünden hayal kırıklığı yaşatıyor bize...
Bence sabret bekle, eğer çıkarmasaydın o oluşum, çeliği daha hızlı büyümesi için teşvik edecek ve yapraklandıracaktı..b
Şimdiki durum ne bilmiyorum ama bence uzunca bir müddet elleme, sen yine sula, yapıyorsan besin takviyesi yap, inşallah kırılan o tomurcuk gibi bir sürü sürgün verir...

derin
13-05-2009, 11:01
Mantari hastalıklar için ne kullanabiliriz çelikle üretim için tam olarak prosedür nedir.Kısaca açıklarsanız çok memnun olurum teşekkürler. Hoşçakalın

aydın
13-05-2009, 22:59
Arkadaşlar 2 adet zeytin çeliğini mart ayında dikmiştim. Kuruma yok fakat tuttuğuna dair bir belirti de yok. Acaba tutmamış mıdır? Aynı şey incir için de geçerli:(

Oguzali
14-05-2009, 23:50
Arkadaşlar 2 adet zeytin çeliğini mart ayında dikmiştim. Kuruma yok fakat tuttuğuna dair bir belirti de yok. Acaba tutmamış mıdır? Aynı şey incir için de geçerli:(

Hasan Bey kardeşim biraz daha beklemekten başka çaren yok maalesef. İstersen benim gibi söküp bakabilirsin ama tavsiye etmem. Kuruma yoksa sen sulamaya devam et, 3 aya kadar sabret bence.

Oguzali
15-05-2009, 00:23
Mantari hastalıklar için ne kullanabiliriz çelikle üretim için tam olarak prosedür nedir.Kısaca açıklarsanız çok memnun olurum teşekkürler. Hoşçakalın

Derin arkadaşım sorunu daha ayrıntılı olarak sorarsan tecrübeli arkadaşlar bir yanıt verecektir diye düşünüyorum. Mesela çelik alarak köklendirmeyi düşündüğün bitki veya ağaç türü nedir? İyi günler

almira
15-05-2009, 01:41
Merhaba ARKADAŞLAR ŞUBAT ayında NAA-NAD hormonu ile köklendirme çalışmalarımdan bahsetmiştim.Malesef başarı sağlayamadım.çeliklerim önce suyun ve ısının etkisi ile filiz verdiler sonrada kurudular.çelikler çıkardığımda hepsinin çürümüş olduğunu gördüm.Çooooook üzgünüm.böylece bir mevsimim boşa gitmiş oldu.kısmet seneye.diktiğim çelikler aslında hormon kullanmadanda üretebileceğim çelimlerdi.seneye hiçbitşey kullanmadan normal toprağa dikeceğim yılmadım.torfa diktiğim çeliklerinde dip kısmında kurtlanma olmuş köklenmemiş.onlarıda kaybettim.normal toprağa diktiğim 1 incir, 5 biberiye,4 acem borusu(birisi pembe),3 begonvil,birkaçtane deve dişi nar kurtarabildiklerim.biraz gelişmelerini bekliyorum sonra resimlerini sizlerle paylaşmak isterim.

Ogion
18-05-2009, 02:09
Erguandan bir dal koparıp sonrada topraga diksem tutar mı??
Tutması için toprak tipi mi önemlidir?
Ne yapmam lazım?
Ben erguvandan ya da ıhlamurdan dal koparıp dikmek istiyorum.Bunun adı çelik mi oluyor?
Dal koparıp dikersem tutar mı?

Ağaçların diplerinde yavruları da çıkmış.Onları almaya çalıştım ama minicik yavrularının bile kökleri çok ama çok derindeydi, alamadım o yüzden.
Başka nasıl yapıcam ben bu işi?

Lalezar78
01-06-2009, 10:13
Gül çeliğini torfa mı ,yoksa bahçe toprağına mı dikmeliyim? Çelik dikerken köklendirme hormonu kullanılırsa toprak türü nasıl olmalı? Farkeder mi?

Koyu yeşil
02-06-2009, 16:49
Gül çeliğinizi küçük bir saksıya torf-perlit karışımına koyabilirsiniz sanırım. Nemli kalmasını sağlayın, kurumasına izin vermeyin ama tabii aşırı da sulamayın :)

Benim de bir sorum olacak: Lonicera fragrantissima için en uygun çelik alma zamanı nedir?
Parkta bir anaç buldum da :)

almira
13-06-2009, 11:02
bu yıl şubat ayında çeliklediğim bazı bitkiler

almira
13-06-2009, 11:10
bunlarda diğerleri

almira
13-06-2009, 11:15
bu fıstıkta geçem yıl çeliklediğim sarı yaseminim.Balkonda saksıda olmasına rağmen gayet güzel değilmi?:p