PDA

View Full Version : Bayat Ekmek (Değerlendirme yolları)




ağaçsever2
08-04-2008, 20:52
İşte çoğu kişi tarafından önemsenmeyen ve geçiştirilen bir başka konu :(.Hadi fikirlerimizi paylaşalım. ben bayatlamış ekmekten tost yapıyorum .Birde yalancı mantı tabi. Hoş oluyor.
Ama yinede çoğu yerde ne yapacağını bilmeyenler bayatlamış ekmeklerini çöpe atıyor.Çok üzücü ama maalesef gerçek.
Bence bu başlık altında fikirlerimizi paylaşırsak biraz faydalı oluruz ne dersiniz? Akıl akıldan üstündür sonuçta . Bence çok yaratıcı fikirler ortaya çıkacak;)




Harun Parlak
08-04-2008, 20:59
Teşekkürler Sayın ağaçsever2 böyle bir konuya değindiğiniz için TÜRKİYE de ki bu müsrüflük malisef bir AFRİKA yı besleyebilir diye düşünüyorum.
Ben asla ziyan etmem mutlak yenmeyecek durumda olanları bile toplar hayvanlara veriyorum.
İnşaatlarda dolaşırken işcilerin yiyemediği ekmaklari inşaat alanında bırakanlar oluyor. Bazen haftalarca gözden kaçıyor. O durumlarda hepsini toplar çok kurumuş olanları ıslayıp kuşların bulabileceği alanlara götürüp bırakırım.

İklimsiz
08-04-2008, 21:04
Bir adet soğanı rendeleyip, ayçiçek yağında kavuruyorum. Varsa azıcık da kıyma ve maydanoz kıyıyorum. Salça ilave edip, bir, iki karışıtırıyorum. Küçük parçalara böldüğüm bayatlamış ekmekleri ilave edip, kısık ateşte, tencerenin kapağı kapatarak kendi buharında yumuşatıyorum.

Tuz eklemeyi de ihmal etmiyorum :)

Buket Aknar
08-04-2008, 21:14
Ben evde bayatlamış ekmek olursa küçük parçalara ayırarak kedi ve köpeklerimizin mamalarının içerisine katıyorum. Onlar bayıla bayıla yerler. Hatta kediler için süte veya yoğurda doğradığım bile oluyor.

Todor
08-04-2008, 22:10
Tirit yapılabilir elbette. Fakat benim çözümüm çok basit, ekmeği derindondurucuda saklıyorum. Acıktığım zaman yarım ekmek çıkarıp çözdürüyorum. Her daim taze.

Bir çok arkadaşım bilir ama genede kayda geçmesi açısından yazayım. Fırıncılık mesleğinde çok basit bir hile vardır. Hamura mayasını fazla katarsanız hamur daha çok su tutar. Böylece gramaj olarak ağır çeker. Bu şekilde un parasına su satın almış olursunuz. Piştikten sonra ekmekteki gözeneklerin büyük ve çok olmasından ve çabuk bayatlamasından mayasının fazla katıldığını anlayabilirsiniz.

Ayrıca nohut mayası ile yapılan ekmekler çok daha geç bayatlar.

berduray
08-04-2008, 22:21
Ben bayat ekmekten balık ekmek yaparım.Dilimlediğim bayat ekmekleri çırpılmış süt, yumurta, tuz, karabiber, pul biber karışımına batırır, sıvıyağda kızartırım.

şükran ünal
09-04-2008, 09:48
Bizde bayat ekmek diye birşey olmaz. biraz sertleşen ekmekleri fırın tepsimde fırının içinde kurutur,frını yaktığımda hafifçe pembeleştirerek robottan çekip galete olarak harcarım. (fırınlamadan robotunuzda ekmeği çekerseniz bıçağını bir daha kullanılmaz hale getirirsiniz denenmiştir) size bayat ekmekle tadına doyamayacağınız ve çok çabuk yapabileceğiniz bir sufle tarifi vermek istiyorum.Deneyin ve sonucunu görün.

KOLAY EKMEK SUFLESİ
Bayat ekmeklerinizi lokmalar halinde bölün bir büyük kasede bir su bardağı sütü iki adet yumurtayı bir küçük kutu süt kremasını, biraz toz şekeri bir çay kaşığı vanilyayı ve azıcık yumuşamış tereyağını iyice çırpın ve ekmekleri bu karışımda olabildiğince yumuşayana kadar bekletin yani ekmekler sütü çeksinler.

Sonra yağladığınız sufle kaplarına kaşıkla bu karışımdan doldurunuz ve arzu ederseniz içine parça çukulata, ceviz veya fındık kırıkları,çilek parçaları vs. katabilirsiniz ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşip kabarıncaya kadar 200 derece de pişiriniz çıkarttığınızda üzerine pudra şekeri eleyip sıcak servis yapınız. Afiyet olsun.

M.Sema
09-04-2008, 10:53
Selamlar dostlar. Sıra bende;

*Ekmek önce dilimlenir sonra mutfak makasıyla (deneyin derim hem heryer ekmek ufağı olmuyor hem de düzgün şekililler kesiyorsunuz) ufak ufak küpler kesip fırında azıcık kuruttuktan sonra kavanoza koyup tüm çorbalardaözellikle mercimek ve domates çorbasında sunum sırasında kullanıyorum.

*Tıpkı Şükran Hanım gibi galeta tozu haline getirip derin dondurucuda saklıyorum. Ekmek içi gerekecek herşeyde köfte vs.için hemen elimin altında hazır oluyor.

*Muhammara dediğimiz (ki forumda tarifi var) tarifi yapacağımda kullanıyorum.

*Vişneli ekmek tatlısı yapıyorum. Yapımı çok kolay gene dilimlenmiş ve fırınlanmış ekmeklerin üzerine sıcak sıcak su yerine vişne suyu kullanılmış şerbet yapıp döküyorum. Derin dondurucuda kalmışsa vişne tanelerini de içine koyuyorum.

*Çorbaya kullanmak için kavanozda bekleyen küplerin üzerine ayrı bir yerde yağda hafifiçe pembeleştirilmiş ezilmiş sarmısak+kırmızı biber+kara biber+tuz azıcık su karışımını gezdiriyorum. İstenirse üzerine yoğurtda koyuyorum.

*Omletin bir yüzü piştikten sonra çevirmeden önce üzerine ekmek küplerini koyup öyle çevirip diğer tarafını da pişiriyorum. Oğlum omleti bu haliyle daha çok seviyor.

*Baktım olmadı tembelliğim tuttu evdede bayat ekmek depom doluysa işyerindeki minik serçelerime getiriyorum.

M.Sema
09-04-2008, 11:03
İşte önce ağaçta bekleşip sonra cesaretlenerek yediklerinin resmidir.

M.Sema
09-04-2008, 11:05
Afiyet olsun.

caretta
09-04-2008, 11:53
Eskiden "Papara" yapardı aile büyüklerimiz :)

Kıyma soğanla kavrulur,içine karabiber ve kimyon (arzuya göre) konur.

Kıymanın rengi döndüğünde salça eklenir ve göz kararı su ( miktarı ekmekleri ıslatacak ama sulandırmayacak kıvamda olacaktır) konarak ateşte kaynatılır.

Bayat ekmekler mümkünse yayvan kalın kenarlı orta boy bir tepsiye küçük lokmalar halinde parçalanarak dağıtılır.Kıymalı karışım sıcak sıcak her bir lokmaya değecek ve ıslatacak şekilde eşit paylaştırılır..

Üstüne daha önce hazırlanan sarmısaklı yoğurt dökülür, en üste ise tereyağda kızdırılmış acı pul biber.Hafif ateşte tepsi 2-3 tıngırdatılır :)) ve sıcak sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun...

abk
09-04-2008, 12:17
Bayat ekmekler dilimlenir. Büyük bir kasede (ekmek dililerini alacak büyüklükte) bir kaç yumurta, biraz tuz, biraz su çırpılır. Ekmekler bu karışıma batırılıp kızgın yağa atılıp kızartılır. Bizdeki adı, cici papa. Çocuklar da bu ismi seviyor.

abk
09-04-2008, 12:22
M.sema'nın vişneli ekmek tatlısı, bana erik yemeğini hatırlattı. Eskiden erikle yapardı annem. Sonra her meyveyle yapmaya başladılar. Çok hafif bir tatlı aslında, ama yemek yerine yenirdi o zamanlar. Erikleri yağda hafif çevirip üzerine su ve şeker koyup kaynatırız. Biraz koyulaşıp erikler yumuşayınca ince dilimlenip bir tepsiye veya borcama dizilmiş bayat ekmek dilimleri üzerine dökeriz. Buzdolbında soğutup yeriz. :p Özellikle yaz sıcağında işten eve geldiğinizde çok işe yarıyor.

ağaçsever2
09-04-2008, 13:48
Çok güzel. Vallahi herkes sizler gibi değil işte. Birsürü işe yarar tarif çıktı. Çok hoşuma gitti.:pHepsini aldım lazım olunca kullanmak üzere.
Ama M. Sema hanım sizin önerileriniz daha kullanışlı gibi ...teşekkürler

Gülgün
11-04-2008, 19:00
Ben de bayat ekmekleri dilimler,üzerlerine beyaz peynir,domates,kekik,zeytin yağı ve bunlara yakışacak her şeyi karıştırır sürerim.Fırında peynirler eriyip,hafif pembeleşinceye kadar tutarım.(ızgara da dikkatlice açılabilir) Kahvaltılarda harika olur...Afiyet olsun.

ağaçsever2
12-04-2008, 11:43
Onu bende denemiştim ama ilkinde olmadı. tostun alternatifi ama güzel

malina
12-04-2008, 12:27
Çocukken annem ekmek dolması yapardı...

Ama ekmeğin bayat olması gerektiği halde, bütün olmak zorunda...
Yuvarlak ekmeğiniz, hiç kesilmeden bayatladı ise yapabilirsiniz.

Ekmeğin altında, yuvarlak bir kapak açın. Ekmeğin içini dikkatlice boşaltın.
İçini, pilavla dolduracağız ama bu pilava tavuk parçaları, isterseniz bol soğan, domates biberle kavrulmuş kıyma ya da benzeri malzemeleri karıştırmalısınız. Etli yapmak istemeyenler, pilav miktarı kadar doğranmış ıspanak koyabilir. Marulun dışındaki sert yaprakları gibi malzemeleri değerlendirebilirsiniz. Yani seçenek çok :)

İşiniz bitince kapağı dikkatliye yerine yerleştirin ve ekmeği bir fırın kabına koyun. Üzerine ekmeği ıslatacak kadar et/tavuk suyu (isterseniz çok az salça ekleyebilirsiniz) dökün, fırınlayın. Arada, tepsi dibindeki suyu kaşıkla tekrar ekmeğin üzerine dökmeyi unutmayın. Sonuçta tepside hiç su kalmamalı... Miktarı baştan buna göre ayarlamalısınız.

20 dakika kadar sonra yenmeye hazır...

Ekmeğin içinden çıkardığımız kısımları kurutarak, köfte yapımında kullanabilirsiniz.

Buket Aknar
13-04-2008, 10:05
Ekmek dolması, çok nefis olabileceğini hayal ettim. Peki sofradaki tabaklara dilimleyerek mi koyacağız yoksa bir ekmek bir porsiyon mu olacak. Ben şahsen bir taneyi yiyemem eğer dilimlersek de formu bozulur!

moso
15-04-2008, 08:42
Bizim evdeki bayat ekmekleri tavuklarımız yiyorlar. Bayatlamış ekmekleri biraz ufaladıktan sonra azıcık da nemlendirince çok seviyorlar. Sağolsunlar bizi de yumurtasız bırakmıyorlar :) Pazar günleri köy yumurtasıyla yapılan omletin tadına da doyum olmuyor.

ezgili dünyam
16-04-2008, 16:18
Bayatlanan **** masada kalan küçük ekmek parçalarını, hemen musluğun altna tutup bahçeye atıyorum. Balkona koymam çünkü güvercinler bir daha ayrılmıyor.:p Annem bayatlanan ekmekleri fırında kızartıp şerbet dökerek tatlı yapıyor.

narina
06-05-2008, 23:26
Tavuğu haşlayın.

Bayat ekmeklerin içi,bolca sarımsak,çekilmiş kişniş,biber salçası ve bolca ceviz robotta iyice ezilir.

Bu işlem olurken arada azar azar haşladığımız tavuğun suyundan konur.Koyu bir boza kıvamına gelince içine parçaladığımız tavuklar eklenir.ve servis tabağına alıp maydonoz dalları ile süslenir.

İşte size mısır unu yerine bayat ekmekle yapılmış çerkez tavuğu tarifi.Afiyet olsun..

papillon22
09-06-2008, 22:37
Sakarya Anadolu Otelcilik Meslek Lisesi’nden bir grup öğrenci bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi için bir proje oluşturmuşlar. Bu proje ile 2007-2008 en iyi proje yarışmasında 1. olmuşlar. Web sitelerinde bayat ekmeklerin nasıl değerlendireleceğine dair 20 civarında tarif var ve yeni tarifler bekliyorlar.

www.birlokmaekmekicin.com :rolleyes:

Oğuz Karsan
11-06-2008, 13:25
Merhaba

Rahmetli Anneannem bize halk arasında Simur denilen bir yemek yapardı.

Bayat ekmekleri hafif ıslatıp bir tencereye ufaladıktan sonra üzerine Trabzon yağında kırılmış yumurtaları döküp karıştırırdı. Kendisi bazen üzerine seker de dökerek yerdi.

Sanırım bu yemeği yıllarca Trabzon Maçka da beraber yaşadığı Rumlardan öğrenmişti.

Saygılar

sakagun
11-06-2008, 14:10
Ödemiş'te de ekmek dolması yapılır ama malzemeleri daha farklı.

Malzemeler:

Yuvarlak ekmek, kıyma, soğan, tereyağı, maydanoz, salça, tuz, karabiber
Ekmeğin üzeri kesilerek kapak çıkarılır. İçi oyularak bir kaba ufalanır. Soğan, tuz, kıyma kavrulur. Salça ve karabiber, maydanoz eklenir.

Hazırlanan kıymalı harca ufalanmış ekmek eklenir, karıştırılır. Sonra ekmeğin oyuk olan içine bu karışım doldurulur. Ekmeğin kapağı kapatılıp üzerine tereyağ sürülür. Ekmeği içine alacak büyüklükte bir tencereye ekmek yerleştirilir. Biraz su konup pişirilir.

Bu arada ben de Todor gibi kalan ekmekleri hemen buzluğa atıyorum. Lazım olunca mikrodalgada çözüyorum. Yumuşacık kalıyorlar.

Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 14:46
Bence en güzeli taş fırın ekmek . Kolay kolay bayatlamıyorda . Çavdar ekmeğinide çok severim . Ben bayatlayan ekmek dilimlerini kanepe yapıyorum . Ekmek dolmasınında yapılışını tv izlemiştim . O yuvarlak ekmeğin içine buradaki bir restaurant çorba kasesi olarak kullanıyor .Tirittende birkaç kez tatmıştım . Çokta lezizdi .

Nihal
13-06-2008, 20:39
Bir tane öneri de benden;).

Bayatlamış ekmekler dilimlenerek bir fırın tepsisine dizilir.

Başka bir kapta tereyağ eritilir ve içine beyaz peynir ezilir.

Daha sonrada içine yumurta kırılır.İyice karıştırdıktan sonra tepsiye dizdiğimiz ekmeklerin üzerine sürülür ve fırında kızartılır.

Veee sabah kahvaltısında afiyetle yenir:):)Hele pazar sabahları aile bir aradaysa daha güzel olur:)

tener
13-06-2008, 22:58
Bende bayat ekmekleri ,galeta unu yapıp kullanmak üzere buzluğa koyuyorum.
Biraz fazla oldukları zaman da sütçü'ye onun büyük baş hayvanları için veriyorum.:p

Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 23:50
Bir tane öneri de benden;).Bayatlamış ekmekler dilimlenerek bir fırın tepsisine dizilir.Başka bir kapta tereyağ eritilir ve içine beyaz peynir ezilir.Daha sonrada içine yumurta kırılır.İyice karıştırdıktan sonra tepsiye dizdiğimiz ekmeklerin üzerine sürülür ve fırında kızartılır.Veee sabah kahvaltısında afiyetle yenir:):)Hele pazar sabahları aile bir aradaysa daha güzel olur:)

Sevgili Nihal ; Domates ve biberde küçük küçük doğranıp ilave edilince dahada güzel oluyor . Biraz kırmızı ve karabiber . Ben iki türlüde denedim . Gerçekten tepside kırıntı bile kalmıyor .

Nihal
14-06-2008, 08:32
Evet aslında o da iyi fikir.Ama bizim evde sadece yumurtalı ve peynirli olunca bile çok yeniyor.O kadar güzel oluyor yani:)Bir daha ki sefere domatesli ve biberli deneyeceğim.

çilek_2
15-06-2008, 20:31
Merhaba
Bayat ekmekleri değerlendirmek için annemin yaptığı bir yemeği de ben yazmak istedim.
Adı: tirit
Bayat ekmek dilimleri tepsiye dizilir. Üzerine haşlanmış kuru fasulyenin suyu(sıcak olmalı) ve az mitarda tanelerinden konur. Zeytin yağı , karabiber, acı kırmızı pulbiber, nane, tuz eklenir.
Afiyet olsun.

seleste
15-06-2008, 22:19
Nihal Hanım, çocukluğuma döndüm bir an. Tarif ettiğiniz şekilde hazırlanmış bir fırın dolusu bayat ekmek yemişizdir herhalde :) Domatesli ve biberli olandan sonra bir de benim tarifimi deneyin :

Bir süre bir köyde yaşadığımız sırada, eşime papatya şeklindeki ekmekten aldırır ve bayatlamaya bırakırdım. Pazar günü bayat papatya ekmeği alıyoruz. Enlemesine kesiyoruz. Rendelenmiş domates sürüyoruz. 1 kaşık yeter. Üzerine sucuk sosis biber ne seversek koyup fırına veriyoruz. Çay demlenene kadar kızarıyor. İnce kaşar dilimleri hazırlıyoruz. Fırını açıp hızlıca minik pizzalarımızın üstüne yerleştiriyoruz. Kaşar peyniri eriyince çıkarıyoruz. Afiyet olsun.

osmann
08-07-2008, 00:08
Bir kahvaltılık tarif de benden;

Süt,yumurta ve sıvı yağı birbirine karıştırın (yağı az olsun) bayat ekmek dilimlerini bu karışıma batırıp çıkarın ve pişirme kağıdı serilmiş fırına ekmekleri dizin.

Başka bir kapta çok az süt, yumurta, beyaz peynir, maydanoz, rende kaşar, istenirse küp küp kesilmiş sucuk ya da dilim zeytin (artık damak zevkinize göre ekleyin çıkarın) karıştırın.

Bu karışımları ekmeklerin üzerine koyup kızgın fırında pişirin. (Hatta muffin kalıplarına önce ekmekleri sonra karışımları doldurup fırınlayınca sunumu da çok hoş oluyor)

Nefis bir kahvaltılık,şiddetle tavsiye ederim.Özellikle çocuklar için.

kuzen38
08-07-2008, 03:27
bayat ekmekleri yumurtaya banıp kızartmıyormuyduk yahu? Muhtesem oluyorlar, gerci saglıklı oldugu söylenemez ama yemesi ayrı bir zevk.

Mahmut Leventoğlu
08-07-2008, 07:48
BAYAT EKMEKLE HAZIRLANMIŞ ACILI EKMEK TATLISI

Bir kapta süt yumurta ile birlikte çırpılır
Kızartma tenceresinde acı biberler uzunlamasına kesilip kızartılır.
Bayat ekmekler yumurta süt karışımına batırılıp kızartılır (Çok kızarmaması yani kurumaması gerek)Bir tepsiye dizilir.
Diğer tencerede şekerli su şerbet hazırlanıp kaynatılır.
Kızarmış ekmekler soğuyunca üzerine şerbeti dökülür.Şerbetini çektikten sonra Buyrun afiyet olsun. Dilerseniz üzerine kaymak koyarakta servis edebilirsiniz.

Ağızda tatlı ile birlikte hafif bir acılık hissedeceksiniz nefis oluyor.

tatarbeyi
07-01-2009, 22:09
Konuyu yeniden gündeme getirmekte fayda var. Çünkü tasarrufu bilmeyen bir millet olduk malesef. Baba tarafım Karadenizin karşı kıyısından yani Kırım tatarı olduğundan bizler zaman zaman sabah kahvaltımızı "nugay çayı" ile yaparız. Nasıl olur diye soracaksınız

Bir tencere içerisine doğal taze inek sütü konur ve kaynatılır. Ayrıca bildiğimiz çaydanlıkla ve demlikle demlenmiş çayın demini kaynayan sütün içine boca ederiz süzgeçten
tenceredeki sütümüz ile bildiğimiz çay karışmış oldu.

biraz daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan indiririz.

Biz anadoluda tas dediğim bakır kaplarımız vardır taslara servis yapar bayatlamış ekmeğimizi doğrayarak istek üzere tuz,karabiber ,ve fındık kadar tereyağ ilave eder ağzımız yanmamasına dikkat eder afiyetle bayat ekmeği değerlendiririz.

gelin mumu
14-07-2011, 16:08
evet bayat ekmekle yapılan bir tarifde benden.

bayat pide ekmeği küp küp kesilir fırında kızartılır.

hafif ılıyınca yoğutla karıştırılır .

üzerine kavrulmuş kıyma, taş fırında pişmiş domates ve biber dizilir maydanozla süslenir en üstüne de pul biberle hazırlanmış tereyağ sosu dökülür.

isterseniz kıymayı kavurmak yerine fırın da kıymayı tepsiye yayarak ta pişirebilirsiniz. afiyet olsun

s.serdar
13-02-2012, 06:49
Benim hanımın yöntemi:

Ekmekler dilimlenir. Bir kapta beyaz peynir rendelenir ve içine bir iki yumurta kırılır. İyice karıştırılan bu karışım ekmek dilimlerinin üstüne bıçakla sürülür.

Daha sonra dilimlenen sosis ve sucuklar ekmeklerin üstüne birer ikişer yerleştilir. Üzerlerine rendelenmiş veya ince dilimlenmiş taze kaşar konur ve fırına verilir.

Sanki her biri küçük bir pizza gibi.

Pazar sabahları kahvaltımız aynen bu şekilde. Haftalık kuyuran ekmekleri böyle değerlendiriyor ve zevkle tüketiyoruz.

cegabo
13-02-2012, 07:07
merhabalar, ben ayat ekmekleri iyice ufalıyorum bir tepsi de 2-3 gün kurutuyorum. sonra onları rondodan geçirerek galeta unu gibi yapıyorum. poşetleyerek buzdolabına kaldırıyorum. çok güzel köfte içi oluyorlar...

saygılar....

çamkokusu
10-06-2016, 18:11
Annem bazen kahvaltıda bayatlamış ekmeği dilimleyip,yumurtalayıp kızartıp bize veriyor.Bu da etkili bir yöntem lezzetli bence :)