PDA

View Full Version : Topraksız tarımda manuel sulama seçeneği




denizakvaryumu
03-04-2008, 09:24
Topraksız tarımda aslolan besin eriyiklerini otomatik bir düzenekle vermek ama amatör olarak bu işe girip 3-4 saksıda manuel sulama yapmak isteyenler için de bu durumun iyi ve kötü yönleri tartışılmalı derim.

Sn.iklimsizin otomatik sulama için yaptığı düzenek başlangıç için çok iyi.

Fakat hiç otomatik düzenek istemeyenler için de konu düşünüldüğünde deliği olmayan saksılar ile manuel yani elle günde 2 kere sabah akşam besin eriyiği verirsek topraksız tarımı bu aşamada başarabiliriz gibime geliyor.


Pompa-elektrik-zamanlayıcı-boru konularında uğraşmak istemeyip daha da basit ve efektif bir düzenek isteyenler için yani 3-4 saksılık domates için deliksiz saksıda günde 2 kere elle sulamak açıkçası bana daha cazip geldi.

Kudret Beyden bu konuda gelecek bilgiye göre (deliksiz saksının avantajları-dezavantajları) ben kendi düzeneğimi böyle yapmayı planlıyorum.




karavan
05-04-2008, 09:31
Sn Denizakvaryumu,

Ben de sizin gibi düşünüyorum.Bu sene sadece deneme amaçlı birkaç kök domates diktim. Veren arkadaşın söylediğine göre salkım domatesmiş. Saksının dibi delik ve içine sadece perlit koydum, günde minimum dört beş defa alt kapta biriken eriyiği saksıya dökerek aynı eriyiği belli bir süre devirdaim ettirip yenilemeyi düşünüyorum. Bitki ile ilgili gelişmeleri sürekli paylaşmayı düşünüyorum. Bir de bu yazımı bir önceki bölümemi alsaydım diye düşünüyorum.

Kudret hocamız bu tür bir uygulamaya ne diyecek yorumlarını merakla bekliyorum

denizakvaryumu
08-04-2008, 10:52
Bence sistem başlangış için iyi.Ben de bu tür uygulama yapacağım sadece merak ettiğim deliğin en altta değil de saksının altından 3-4 cm üstte olup olmayacağı?

Yani saksıda 3-4 cm besin eriyiği kalsın diyorum, fazlası 3-4 cmlik delikten yine kaba akar.

Bu konuda Kudret Beyin görüşlerini bekliyoruz.

İklimsiz
08-04-2008, 11:32
Kudret beyin bu uygulamaya ne diyeceği önemli olmakla birlikte;

Madem böyle bir kolaylık vardı, kılı kırk yarmama yanarım :D

denizakvaryumu
08-04-2008, 11:46
Sizin düzenek kur ve çık düzeneği :)

Manuel düzenekte ise torfun kurumaması için çok dikkatli takip etmek gerek.

İşte bu dikkatli takibi hafifletmek için 3-4 cm den delik açılırsa, altta biriken besin eriyiğinden bitki faydalanır , en azından günde 2 kere besin eriyiği vermek yeterli olur, diyorum.

karavan
08-04-2008, 17:21
Sn Denizakvaryumu haklısınız sanıyorum daha önce Sn iklimsize de aynı tavsiyede bulunulmuştu ben atladım.Dediğiniz şekilde bir uygulama yapacağım hemen.

Kudret Tezel
08-04-2008, 18:58
Arkadaşlar konu gerçekten çok önemli, neden mi?...

Su kültürü teorik olarak en basit ve en verimli yol,

Neden? çünkü kökler devamlı besin eriyiği içindedir ve ısı farkılıklarından dolayı suda devamlı bir sirkülasyon mevcuttur. ısı farklılıklarından dolayı eriyik devamlı karışmakta ve gerek köklerin çevresini saran eriyiğin EC sinin değişmesi ki bu da eriyiğin özgül ağırlığının değişmesi demektir, bu da bir sürkülasyona sebep olacağindan devamlı bir sürkülasyon mevcuttur

Eğer hava veriyorsak zaten hızlı bir karışım sözkonusudur dolayısıyla eriyiğin EC si düşene yani içindeki minaraller bitki tarafından kullanıncaya kadar eriyik değiştirmeye gerek yoktur.

Katı ortam sistemi:

Fakaaaaaat, bitkiyi ayakta tutmanın zorlukları , balkonda rüzgarın etkisi vs düşünülerek bir katı ortam sistemi kurmuş isek agregatın ıslak olması yetmez, zira kökler sudaki mineralleri alınca kök çevresinde EC si düşük yani minaralsiz su kalır dolayısıyla bitkinin beslenmesi durur.

Çünkü bizim agregatımız toprak gibi içinde mikro organizmaların olduğu bir ortam değildir yani besin değeri yüksek su ile besini kullanılmış su yer değiştiremez bitkinin büyümesi durur. Ne zama kadar? Besin değeri yüksek eriyik gelene kadar.

Neden diranajı yani su geçirmesi hızlı ortam istiyoruz? yeni eriyiği dökünce eskisi hemen ortamı terk etsin diye, peki bitki yeni eriyikteki besini ne kadar zamanda kullanacak?

Bunun için birkaç yazı okumuştum mesela bir saat gibi bir zaman ,demek ki bitkiyi aç bırakmamak için bir saat sonra yeni eriyikle sulamalıyız. Böylece bitkinin beslenmesini inkitaya uğratmamış olacağız.

Onun içindir ki sevgili arkadaşlarım bence en iyi yol sık sulamaktır, Eğer bunu manüel olarak yapmaya kalkarsanız olmaz diye birşey yok olur ama günde kaç kere sulaya bilirsiniz ki onun için otomatik düzen şart derim. Çünkü ne kadar dikkat ederseniz edin mutlaka aksaklıklar olacaktır.

ben bir de şöyle düşünüyorum, belki biraz fantastik ama doğruluk payı olduğuna inanıyorum, belli bir düzen ve ritm bitkinin daha iyi gelişmesini sağlıyor, benim fikrim. Yemek öğünlerinin düzenli olması gibi birşey.

Belki saksının çok büyük olması gerkmez ama saksının altındaki kabın yani geri dönüş deposunun biraz büyük olmasında fayda var hem EC değerini reğüle etmek yani hızlı düşüşüne mani olmak hem de çok sık değiştirmekle vakit kaybetmemek açısından.

Lütfen bunları değerlendirin anlaşılmayan yerleri yeniden gözden geçirelim
Bilgi paylaştıkça büyür.