PDA

View Full Version : Kabağa, salatalık aşısı yapmak istiyorum




yasar42
27-03-2008, 22:47
Arkadaslar ben Almanyadan katiliyorum forumla yeni tanistim,burda kabaga yapilan salatalik asi fideleri cok pahali bir fide 5 euro nasil yapildigini bilen arkadaslar bana yardimci olurlarsa bu sene almanlara para vermem(forumda karbuzu kabaga yapilis seklini gördüm buda öyle olabilirmi?Saygilarimla




yahya07
22-01-2009, 18:30
öncelikle kullanacağanız kabak türü bal kabağı olmalı.kabak ve karpuz tohumlarını aynı tarihte fide yatağına ekin.boyları 15 cm falan olunca kabağı ve karpuzu 45'er derece açıyla fakat jilet gibi keskin bir alet ile kesin.aynı kalınlıkta olmaları önemli.sonra kabağın üstüne karpuzu yerleştirin ve bir aparatla zedelemeden tutturun.sonra sabit sıcaklık ve nemli bir ortamda muhafaza edin.10 gün içinde kayanayacaklardır.

yahya07
23-01-2009, 14:24
siz salatalığı sormuşsunuz ben karpuzu anlatmışım özür dilerim.ancak anlattıklarım salatalık içinde geçerli.gövdelerin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edin.

mutlum
22-02-2009, 15:25
Yahya Bey, bu aşılama işi açık alanda da yapılabilir mi? Teşekkürler.

sercan1969
22-02-2009, 17:16
açık alanda olmaz..aşılama işleminden sonra çok yüksek nem gerekiyor ve sabit sıcaklık.. tarla şartlarında bunu sağlamanız mümkün değil...

sabri zeki
22-02-2009, 18:32
aşı yapıldıktan hemensonra yapraklara belli aralıklarla su püskürterek tutma şansını artırırsınız, bende patlıcan ve domates deniyorum ,bir hafta oldu ,aşılar bakalım nolacak ..

Selahattin Yılmaz
22-02-2009, 18:44
Youtube de grafting diye aratın istediğiniz bilgiyi görüntülü olarak bulacaksınız.

Mevlüt36
23-02-2009, 09:26
Youtube açılıyor mu?

Selahattin Yılmaz
23-02-2009, 09:40
açılmayanlar için www.ktunnel.com veya www.vtunnel.com üzerinden ébegin browsing" düğmesine basarak açabilirsiniz ancak oradaki adres satırında youtube adresi yazılı olmalı.

hassoman
23-02-2009, 15:52
Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi yüzünden o güzelim Adana Karpuzu'nun tadına kabak tadı bulaştırılınca geçen dönem ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğünden haberiniz var mı?

Dünya ölçeğinde tat ve aromada marka olma varken, Adana Karpuzu'nun aromasının korunması için titizlik gösterilmesi varken az emekle çok para kazanmanın kör hırsı yüzünden piyasa Portekiz ve İspanya'ya kaptırıldı.

İç piyasada da vatandaş o devasa görünümlü, sünger dokulu, kabak tadının aromasını iğrenç hale getirdiği karpuzları evine sokmadı, kavuna yöneldi. Hala hatırladıkça içim kalkıyor. Yazlıkta dört gözle o rengi kırmızıyla, koyu pembe arası; kütür kütür, ince kabuklu, sulu ve, 'işte karpuz tadı olursa böyle olur' dedirten Çanakkale Karpuzu'nu bekledim. İyi ki o vardı...

Şimdi bu gerçekler orta iken kabağa salata aşılamak da nereden çıktı?
Böyle girişimler agaclar.net'in felsefesine ters değil mi?
. Ben zaten ortasından, 'çat!..' diye kırılınca o kekre kokusunu dışa vuran, tadıyla adamın ağzını buran yerli salatalığa hasretim. Çocukken arkadaşımızın salata yemiş olduğunu kokusundan anlardık. Abartıp abartmadığımı benim çağdaşlarıma sorun. Bakın, salatalık sap kısmından azıcık kesilirdi. Kesilen saplı parça, kesildiği yere dairesel şekilde sürekli sürülünce beyaz bir tortu köpürürdü.. Bu kesilen kısmı alnımıza koyardık. Baş ağrısına iyi geldiğine inanılırdı.

Şimdi o beğenmediğim İsrail tohumlu salatalıklar da bozulacak.
Ortaya çıkacak olan salatalığın tadını merak eden bir salatalıktan, bir kabaktan ısırsın...

sukranayalp
24-02-2009, 09:30
Çok haklısınız Sn Hassoman.
Sözleriniz, dilerim bu işlere gönül veren ve verecek arkadaşlara küpe olur.

Mevlüt36
26-02-2009, 13:55
Bu bu görüşe katılmıyorum;kabak aşısı dünün meselesi değil...Yıllardır yiyorduk fakat "nedense " geçen yıl medyamız olayı fark etti..Bizlerde kabak tadının farkına ancak varabildik..Olan çiftçimizin elindeki mahsüle oldu ve...
Meyva kalitesini arttırmak için devamlı aşılamalar yapılmıyor mu ?...Badem ağaçlarına şeftali aşılanması gayet doğal gelmiyor mu bizlere...

nazmikoc
02-03-2009, 13:51
Bence doğal değil özü neyse ondan türetmeliyiz. Bu işlerde hakikaten kabak tadı verdi. Üretimi fazlalaştıracağız diye o güzel nimatlerin hem kokusunu hem tadını değiştiriyoruz.

kürşad
06-03-2009, 20:30
Çiğ olarak tüketilen ve tadıyla aroıması mükemmel bir kabak çeşidi var ise ona aşılasınlar bence.
Ama salatalıklara da kabak tadı vermeyelim.

arimayam
15-03-2011, 21:20
bu asi meseleside bugün gittigim ciceknin söyledigi birseydi,ziraat tohumu aldim iyisinden dedigimde onlar olmazlar asi lazim dedi,simdi burda sizlerede danismak istiyorum
ben uzun salatalik tohumu aldim tabletlere ektim suanda 4-5 cm civarindalar...bunlari oldugu gibi birakayim kendi gibi büyüsünmü yoksa asimi lazim..ama zaten bu salatalik tohumu asi niye istesin diyede düsünüyorum acikcasi?

hassoman
15-03-2011, 22:48
"....." uzun salatalik tohumu aldim tabletlere ektim suanda 4-5 cm civarindalar...bunlari oldugu gibi birakayim kendi gibi büyüsünmü yoksa asimi lazim..ama zaten bu salatalik tohumu asi niye istesin diyede düsünüyorum acikcasi?

Fidelerinize doğru sulama ve bakımdan başka bir şey yapmanıza gerek yok. Yukarıda anlatılan sizinle ilgisi yok. Rahat olun... :))

arimayam
15-03-2011, 23:31
cevabiniz icin tesekkürler ,acemi oldugum baya bir belli degilmi:)

hassoman
15-03-2011, 23:50
"...." acemi oldugum baya bir belli degilmi:)

Bu forumun bir amacı da acemiliklerimizi gidermek değil mi? Yoksa burada işimiz ne; değil mi ama?... Ömrünüze bereket...

arimayam
16-03-2011, 13:51
Amin,sizinde....

the_mc
06-05-2011, 21:04
aşılamada kabagın cinsi önemliymiş aslında. su kabagında yapılan çalışmaları okumuştum. anaç melezlerde var bu iş için ama bulması epey zor oluyor.