PDA

View Full Version : Lahana ve Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği




Mine Pakkaner
29-09-2006, 12:41
Lahana ve Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği


Familya: Brassicaceae (Cruciferae)
Lahana: Brassica oleracea L.

Ekonomik Önemi, Anavatanı ve Yayılma Alanları

Lahana grubu sebzeleri Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca, ülkemizde ise yılın bir iki ayı hariç bütün yıl boyunca pazarlanmakta ve değişik şekillerde sebze olarak tüketilmektedir.

Yaprak lahanalar; Brassica oleracea L. var. acephala,

Baş lahanalar; Brassica oleracea L. var. capitata, kırmızı lahanalar; Brassica oleracea L. var. rubra,

Savoy lahanası ise; Brassica oleracea L. var. sabuuna, olarak adlandırılmaktadır.

Lahananın anavatanı olarak Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık denizi kıyıları kabul edilmektedir. Lahana denize yakın, rutubetli olan tüm Avrupa kıyılarında geniş bir yayılma alanı bulmuştur.

Gövde:
Lahanalarda gövdenin uzunluğu ve kalınlığı çeşitlere göre değişir. Yaprak ve baş lahanalarda kalın ve kısa bir gövde bulunmaktadır.Lahanalarda gövde kalınlığı ortalama olarak 5-10 cm, gövde uzunluğu ise 30-50 cm arasında değişmektedir.

Yaprak:
Lahana yaprakları şekil, renk, büyüklük, etlilik, düz veya kıvırcık oluşları bakımından çeşitlere göre farklılıklar gösterir. Yaprak şekilleri yassı-yuvarlak, uzun, yuvarlak, oval, ters yumurta, topaç ve kalp şeklindedir. Başlangıçta yapraklar yanlara doğru açılır, daha sonra iç içe katlanarak baş şekline döner.

Yaprakların genişliği 10-15 cm ile 60-70 cm arasında değişir. Yaprakların büyüklüğüne göre başların çapı 20-30 cm’den 70-80 cm’e kadar çıkabilir. Yaprakların renkleri beyazımtırak-yeşil, mavimsi koyu yeşilden koyu kırmızıya kadar değişir. Ayrıca yaprakların üzeri koyu bir mum tabakasıyla kaplıdır.

Gövde:
Lahanalarda gövdenin uzunluğu ve kalınlığı çeşitlere göre değişir. Yaprak ve baş lahanalarda kalın ve kısa bir gövde bulunmaktadır.Lahanalarda gövde kalınlığı ortalama olarak 5-10 cm, gövde uzunluğu ise 30-50 cm arasında değişmektedir.

Yaprak:
Lahana yaprakları şekil, renk, büyüklük, etlilik, düz veya kıvırcık oluşları bakımından çeşitlere göre farklılıklar gösterir. Yaprak şekilleri yassı-yuvarlak, uzun, yuvarlak, oval, ters yumurta, topaç ve kalp şeklindedir. Başlangıçta yapraklar yanlara doğru açılır, daha sonra iç içe katlanarak baş şekline döner.Yaprakların genişliği 10-15 cm ile 60-70 cm arasında değişir. Yaprakların büyüklüğüne göre başların çapı 20-30 cm’den 70-80 cm’e kadar çıkabilir. Yaprakların renkleri beyazımtırak-yeşil, mavimsi koyu yeşilden koyu kırmızıya kadar değişir. Ayrıca yaprakların üzeri koyu bir mum tabakasıyla kaplıdır.

Meyve:
Lahanalarda döllenmeden sonra çiçekler üzerinde bulunan çanak ve taç yapraklar dökülür ve dişi organ büyümeye devam eder, meyve bakla şeklini alır. Başlangıçta yeşil olan baklalar olgunlaşma ilerledikçe önce sararır ve daha sonra kahverengiye dönüşür. Bu bakla tipine Sliqua meyve adı verilmektedir.
Meyvelerin şekli ve büyüklüğü ekolojik koşullardan etkilenmektedir.Uygun ekolojik koşullarda yetiştirilen lahanaların meyveleri düz ve 3-5 mm kalınlığında, 30-80 mm uzunluğundadır.

Tohum ve Çimlenme Özellikleri:
Meyve iki gözlü olup ortadan bir zarla ayrılmıştır. Tohumlar iki gözlü meyve içinde bulunmaktadır. Çiçeklenmeden 20-25 gün sonra bakla içindeki tohumlar belirginleşir. Tohumlar yuvarlak veya hafif yumurta şeklindedir. Bir gramda bulunan tohum sayısı 280-350 adettir.

Çimlenme sıcaklığı 10-30 0C olup, optimum çimlenme sıcaklığı 20-25 0C’dir. Düşük toprak sıcaklığı ve fazla nem çimlenmeyi geciktirir. Normal koşullarda tohumlar 3-4 günde çimlenirler.

Yetiştirme İstekleri
İklim isteği:
Lahana yetiştiriciliğinde sıcaklığın büyük önemi vardır. Özellikle çimlenme döneminde sıcaklık çok önemlidir. Yüksek sıcaklıklar sebze olarak değerlendirilen yaprakların kalitesini bozar. Lahanaların baş oluşturabilmesi için en uygun sıcaklığın 15-20 0C arasında olması istenir. Yaz ayları sonunda ve sonbahar yetiştiriciliğinde sıcaklığın düşmesi kaliteli baş oluşumuna yardımcı olmaktadır.

Lahanalar çiçeklenebilmeleri için düşük sıcaklığa (10 C altında) gereksinim duyarlar. Düşük sıcaklık istekleri karşılanmadığında bitkiler sürekli vegetatif devrede kalırlar. Yapılan çalışmalarda sıcaklığın sürekli 15 C’nin üzerinde seyrettiği durumlarda bitkilerin çiçeğe kalkmadığı tespit edilmiştir. Sıcaklık 10 C civarında ise bitkiler 5-7 hafta sonra generatif döneme geçmekte ve çiçeklenmektedir. Sıcaklık 7 C civarında ise bu süre kısalmakta ve bitkiler 4hafta içinde çiçeklenmektedirler.

Lahanaların fazla ışıktan hoşlandığı, ışık miktarının az olduğu ağaç altlarında ve gölgeli yerlerde yetiştirilen lahanaların gelişme ve büyüme özelliklerinin yavaşladığı ve verimin düştüğü bilinmektedir.

Lahanalar yağıştan zarar görmez, aksine daha iyi gelişirler. Lahana hava nemi yüksek, deniz ve göl kenarları ile yüksek nemli yaylalarda çok iyi gelişmektedir. Dolu şeklindeki yağışlar lahana bitkisinin yapraklarına zarar vermektedir. Bunun dışındaki yağış lahananın gelişme ve büyümesinin yanında kalite özellikleri üzerine de olumlu etki yapmaktadır.
Lahana bitkilerini rüzgar olumsuz yönde etkilemektedir. Rüzgar yapraklardan su kaybına ve bitkilerin devrilip toprakla temas etmesine neden olur. Su kaybı, yenen yaprakların kalitesini bozmaktadır. Devrilen bitkilerde ise ya gelişme yavaşlamakta, **** toprağa değen yapraklar çürümektedir.

Toprak İsteği:
Lahanalar toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır. Ağır topraklarda yetiştirilirse yüksek verim, buna karşılık hafif topraklarda yetiştiricilik yapılırsa daha az ve erkenci verim elde edilir. Sonbahar ve kış yetiştiriciliği için drenajı iyi olan topraklar seçilmelidir.

Lahana bitkileri için optimum pH 6-6,5 arsında olmalıdır. Asidik topraklarda gelişme iyi olmaz. Lahana tuza dayanıklı bir bitki olarak bilinmektedir.
Lahana bitkileri üst üste aynı toprakta yetiştirilmemelidir. Mutlaka bir başka familya sebzeleri ile münavebe yapılmalıdır. Aksi taktirde toprak yorgunluğu nedeniyle gelişme ve büyüme istenilen düzeyde olmaz.

Yetiştirme Şekli

Tohum Hazırlığı, Ekim ve Dikim:
Lahana grubu sebzeler ekolojik koşullar uygun ise direkt tohumları tarlaya ekilerek üretilebilirler. Ancak ülkemiz koşullarında lahanalar fide ile üretilmektedir. Fide yetiştiriciliği yastık ve tavalarda yapılır. Fidelerin yetiştirileceği fideliklere yanmış çiftlik gübresi toprak işlemeyle tohum ekiminden en az bir ay önce verilmelidir. Fide üretimi amacıyla tohum ekimi, batı ve güney bölgelerimizde temmuz-ağustos ayları başında fide yetiştirme tavalarına, diğer bölgelerimizde ise mart sonu-nisan başında soğuk yastıklara yapılmalıdır. Fideliklere tohum ekimi serpme veya sıravari olarak yapılmalıdır.

Bir dekar alan için tohumun iriliği, dikim sıklığı ve çeşide bağlı olarak 8-12 gr arasında lahana tohumu kullanılır, bunun için 4-5 m2’lik fide yetiştirme alanı yeterlidir

Sıravari ekimde tohumlar 10 cm sıra arası, 2 cm sıra üzeri olacak şekilde ekilmelidir. Tohum ekiminden sonra fidelikler süzgeçle ve ya mini yağmurlama başlıklarıyla sulanmalıdır.
Lahana fideleri 30-35 gün içinde 3-4 yaprak oluşturur, 15-20 cm boy kazanır ve gövdeleri kurşun kalemi kalınlığına ulaşır ve dikim büyüklüğüne ulaşırlar. Bu fideler fazla gecikmeden esas yerlerine dikilmelidir.

Lahana grubu sebzeleri batı ve güney bölgelerimizde karpuz, arpa, buğday ve ilk ürün mısırdan sonra ikinci ürün olarak yetiştirilebilir.

Fidelerin dikileceği tarlada sıra arası yetiştirilecek çeşide bağlı olmak üzere 70-100 cm olacak şekilde, 20-30 cm derinlikte masuralar açılır.

Dikim büyüklüğüne gelmiş olan fideler hava koşullarına bağlı olarak sökümün kolay olması için dikimden 1 veya 2 gün önce mutlaka sulanmalıdır. Fide dikimi 3 farklı şekilde yapılır:
1- Kuruya Dikim: Dikim büyüklüğüne gelmiş fideler 70-100 cm arayla açılan masuraların boyun noktasına, sıra üzeri 40-70 cm mesafelerle plantuvar, çepin ve çapa yardımıyla kuruya dikilirler, daha sonra masuralara su verilir. Bu şekilde yapılan dikimlerde arazinin meyili az olmalıdır.
2- Elle Çamura Dikim: Masuralara su verilir ve su çekilmeden fidelerin büyüme uçları su seviyesinden yukarıda kalacak şekilde elle çamura dikim yapılır. Bu şekilde yapılan dikimlerde bitkilerin büyüme uçları su seviyesinden etkilenmediği için zarar görmez.
3- Tavlı Toprağa Dikim: Dikim yapılacak masuralara su verilir sulamadan birkaç gün sonra tavlı toprağa masuraların boyun noktalarına fidelerin büyüme ucu su seviyesinden yukarıda olacak şekilde fide dikim kazıkları ve çepinle dikim yapılır. Dikim sırasında cılız ve fazla boylanmış fideler dikilmemelidir. Dikim yaz aylarında akşam saatlerinde yapılmalıdır.

Çapalama:
Toprak yapısı ve otlanma durumuna göre bir veya iki kez, ya da her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak üzere çapa yapılır. Ayrıca herbisitler kullanılarak yetiştirme yerlerinin otlanması önlenir. Çapa büyüklüğüne ulaşan bitkilerde çapalama işlemi, bitkinin saçak köklerinin toprak yüzeyine yakın gelişmesi nedeniyle yüzeysel olarak yapılmalıdır.

Sulama:
Fide dikiminden sonraki ilk sulama bitki kökü çevresinde çatlak meydana gelmeye başladığında yapılır. Genellikle bu ilk sulamadan sonra bitkilerin gelişmesi izlenir. Toprak yapısı, çevre koşulları ve bitkilerin gelişme durumları dikkate alınarak düzenli sulama yapılmalıdır.

Gübreleme:
Çiftlik gübresiyle gübreleme imkanı yoksa dekara en az 15-16 kg N, büyük başlı çeşitlerde 18 kg N, 8-10 kg P2O5 toprak yapısına bağlı olarak 12-16 kg K2O verilmelidir. Azotun yarısı ikinci sürümde (NH4)2SO4 şeklinde, diğer yarısı da son çapada bitkilerin yaprak iz düşümüne NO3 formunda verilmelidir.

Tarımsal Savaşım:
Lahanaların fide gelişme dönemlerinde hastalık ve zararlılara karşı mücadele iyi yapılmalıdır. Özellikle lahana kelebeği ve yaprak bitlerine karşı çok dikkatli olunmalıdır.

Olgunluk, Hasat ve Depolama
Lahanalarda iyi bir yetiştiricilik yapılmışsa genellikle hasat bir defada yapılır. Ülkemizde yetiştirilen çeşitler yavaş ve kademeli olarak gelişir ve dikimden 3-6 ay sonra hasada gelirler. Ülkemizde genellikle Eylül-Ekim aylarından itibaren hasada başlanır.
Lahanaların hasadı elle yapılır. Hasat olgunluğuna gelmiş lahanalar toprak seviyesinden keskin bir bıçak ve ya satırla kesilerek hasat edilir. Kesilen başların dış tarafındaki bozuk yapraklar temizlenir. Lahanalar soğuk hava depolarında 4-6 ay saklanabilirler. Normal saklama sıcaklığı 1-2 oC olup, depo nispi neminin % 90-95 olması istenir.

Verim
Bir dekardan 2-8 ton arasında lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak 1 dekar alanda 2000 civarında lahana bitkisi bulunur. Baş iriliği birim alandan alınan verimi en çok etkileyen faktördür.




İklimsiz
14-12-2007, 23:52
Bahçemde brüksel lahanası yetiştirmek istiyorum. Bildiğim kadarıyla tohumdan yetiştiriliyor. Bu mevsimde sofralarımızı süslediğine göre ekimi, ilkbahar-yaz gibi yapılıyor olmalı. Deneyimli arkadaşlarımız var mı? Tohumlarını nasıl temin edebiliriz?

Harun Parlak
15-12-2007, 00:40
Sayın iklimsiz şubat martgibi ekebilirsiniz dondan koruyabilirseniz şimdi de ekebilirsiniz öğnümzdeki yıl sonuna doğru iyice boylanır gövdesinden tomurcukları verecektir.
Ayrıca ozamana kadar üst yapraklarını kara lahana gibi toplayıp değerlendirebilirsiniz sarma ve yemeklerini çorbasını Tohuma gelince size gönderdiğim tohumların içinde kırmızı lahana ile birlikde var olması lazım.
Eğer yoksa gözden kaçırdımsa gönderebilirim.

İklimsiz
15-12-2007, 10:57
Tekin bey çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

Arzu Kasapoğlu
15-12-2007, 14:13
Bana gönderdiğiniz tohumların içinde, kırmızı lahana ve bürüksel lahanası vardı Tekin Bey.

İklimsiz
15-12-2007, 14:53
Arzu'cuğum senin kanalınla aldığım Tekin beyin yolladığı tohumların çoğu adı yazılı olmasına rağmen bir kısmı isimsizdi. Tekin bey buraya uğrayacaktır, tahmin üzerine resimlediğim tohum çok büyük olasılık brüksel lahanası. Eğer doğruysa Tekin beyin bana tekrar göndermesine gerek yok. Buradan kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Arzu Kasapoğlu
15-12-2007, 16:45
Bendekilerle aynı İklimsiz. Resim koyacaktım ama cep telofonu ile çektiğim için iyi görünmüyor. Resimdekiler bürüksel lahanası tohumu.

Tekin Bey gri yuvarlak renkte tohum gönderdiyse onlarda kırmızı top lahana tohumlarıdır.

Harun Parlak
15-12-2007, 17:13
aynı tohumlara benzer ayrı bir paketde varsa oda vardır demektir eğer yoksa birinden birini atlamışım demektir her ihtimala karşı göndermeye çalışayım.

İklimsiz
15-12-2007, 17:43
Sorun çözümlendi galiba arkadaşlar, teşekkür ediyorum. Meğer elimde brüksel lahanası tohumu varmış:)

ezo
16-12-2007, 22:52
Tekin Bey merhaba;
Elinizde brüksel lahanası tohumu varsa banada gönderebilirseniz çok sevinirim. Ayrıca brüksel lahanasında şaşırtma işlemi yapılıyormu? Teşekkürler.

Harun Parlak
17-12-2007, 15:06
Sayın ezo şu an için elimde kalmadı ama bakacağım bulucnca sizden adresinizi isterim
şaşırtmaya gelince şaşırtmanın amacı bitkilerin bir birine gölge yapmasın güneşden hepsi aynı oranda faydalansın diye yapılır sizin yeriniz müsaitse seyrek ekerseniz sorun kalmaz.
Serpme yapmayacağım kasalara **** toplu bir yere ekeceğim derseniz mutlaka syretme yani şaşırtma yapmalısınız.

ezo
17-12-2007, 15:36
Tekin Bey ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

atagun
17-12-2007, 23:36
Merhaba bende foruma yeni katıldım. Bürüksel lahanası tohumu arıyordum tesadüfen denk geldim. Eğer mümkünse ve bulabilirseniz bende tohumlardan almak isterim. Teşekkürler

pena
14-01-2008, 14:11
merhabalar. bende bir deneme ekimi yapmak istiyorum. izmir bölgesinden tohum tedarik edebileceğim yerler konusunda yardımınızı bekliyorum. tşklr.

Mehmet Ali Aşık
23-01-2008, 02:08
Bu sebzeyi yemeyi bir iki defa denedim fakat tadi berbatti! Galiba bamya gibi ya seviyorsun **** agzina koyamiyorsun.Bruksel lahanasi yetistiremeye calisan bir tanidik vardi yillarca suren ugrastan sonra vazgecti çunki bu bitkiye bir çok zararli musallat oluyor organik olarak yetistirmesi biraz zor.

berduray
23-01-2008, 12:22
Ben haşlamasının üzerine zeytinyağı ve limonla soslayıp yemeyi seviyorum,elinde tohumu olan varsa ben de musallat olabilir miyim,lütfen..:o.

Şu anda grosmarketlerde bulunuyor ama hem pahalı,hem de buruş buruş,kendim savaşarak yetiştirmeyi ve emeğimle yemeyi tercih ederim.



HER ÜRETİCİ BİRAZ DA SAVAŞÇIDIR ASLINDA; HAVA DURUMUNA , ASALAKLARA, PARAZİTLERE, HER TÜRLÜ OLUMSUZ KOŞULLARA RAĞMEN İNATLA SAVAŞIRIZ.

MSaygin
16-02-2008, 15:19
Hafif yağlayıp, havuç, brokoli ile birlikte fırın torbasında pişirip, et yemeklerinin yanında garnitür olarak yerseniz fikrinizin değişeceğini sanıyorum Mehmet Bey :)

AyRaNAKILLI
25-02-2008, 00:53
LAHANA (Brassica oleracea)

Bu değerli yemek malzemesi günümüzden önce de bilini*yordu.

Sari veya beyaz çiçekli, yıllık, iki yıllık ve çok yıllık, çoğu Akdeniz çevresi,İç Anadolu memleketlerinde yetişen ve yetiştirilen bir kıs
sebzesi. Mutedil-serin, sisli, yağışlı, rutubetli iklimleri sever. Fazla sıcak ve kuraklık, sisli, yağışlı, rutubetli iklimleri sever. Lahananın göbek bağlamasını güçleştirir, yaprakları sertleştirir. Killi, derin, serin ve kuvvetli toprak ister. Azotlu gübrelere ihtiyacı fazladır. Kolay göbek bağlaması kısa daha iyi dayanabilmesi, kendine has tadı olması için, fazla miktarda potas’a ihtiyaç duyar
lahana, çoğu Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Eskiden beri, kisin sebze olarak yenilir. Kış soğuklarına oldukça iyi dayanabilen bir bitkidir.
CİNSLERİ:

1. Kelle (bas) lahana: 2-6 kg ağırlığı olan, en çok yetiştirilen bir çeşittir. 2. Kantar lahana: Orta, Güney ve Güneydoğu Anadolu’nun bâzı yerlerinde.
yetiştirilir. Tânesi 15-30 kg gelebilir. 3. Brüksel lahanası: Uzun gövdesine sıralanmış olan yapraklarının diplerinde bir fındık veya ceviz büyüklüğünde göbek bağlamış yumrulardan istifade edilir. 4. Kara lahana: Karadeniz sahilinde pek fazla yetiştirilir. Göbek bağlamaz, körpe yaprakları çok lezzetli, baharlı, iştah açıcı, şifâlıdır. 5. Kırmızı lahana: Yaprakları kırmızı renktedir. Fazla iri olmaz. Siki göbek bağlar.

Lahananın çeşitli tipleri pişirilerek yenildiği gibi pişirilmeden salata yerine yahut tursusu yapılarak yenir.

KİMYASAL TERKİBİ: Lahana, Kalori bakımından pek zengin olmamakla beraber, vitaminlerle zengin bir seb*zedir. A,B,C
C vitamininin araştırılması bununla başlamıştır. C vitamini lahanada limon ve portakala göre az değildir, hatta kırmızı

lahanada daha da fazladır. Bununla birlikte, lahanada Bl, B2, B3, B6, P ve K vitamini bulunmuştur. "U" faktörü yaraya karşı,etkili faktördür. Lahana mineral tuzlarla da zengindir. Lahanada şeker, , potasyum tuzu (K), fosfor (P), selüloz, yağlar, kükürt (S) ve ikame edilemez aminoasitler vardır.

ETKİSİ: Şifalık özelliği olan lahana, aşırı kilodan kaynaklanan , problemlerde, şeker hastalıklarında önerilir. Lahana, organizmadaki kolesterolü düşürmeye yardım eder. Bu da, aterozsklerozdan korunmak için pozitif bir faktör sayılır. Tohumları kurt düşürücü ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Tohumlarından yağ elde edilir. Ayrıca, haşlanarak yenilirse mide ve barsak yaralarını yumuşatır. Vücudu hastalıklara ve özellikle kansere karsı korur. Ses kısıklığını giderir. Guatr olanlar (özellikle kırmızı lahana) yememelidir.

Halk hekimliğinde, lahana kullanma alanı çok geniştir; Sütle pişirilmiş ve unla karıştırılmış lahana yaprakları, egzamada, lahanayı buğulama yöntemi, alerji hastalıklarında kullanılır. İnce doğranmış yaprakları yumurta akı ile karıştırılarak, iltihaplı yaralara, yanıklara, kronik yaralara sürülür. Halk hekimliğinde, sulandırılmış lahana şırası, boğaz hastalıklarında gargara yapmak için kullanılır.

Şifalı ve vitaminli maske hazırlamak için, taze ve temiz yıkan*mış lahana (tercihen daha olgunlaşmamışı) kullanılır. Mutfak robotundan geçirilmiş lahanayı cilt üzerinde 10-15 dakika beklettikten sonra, cilt ılık su ile yıkanır. Yumuşak havlu ile kurulanır, ve krem sürülür. İşlem sonrası 25-30 dakika uzanmak iyi gelir.

lewoli34
15-03-2008, 23:11
Brüksel lahanasinin en ideal ekim tarihi 15-haziran 15 temmuz arasidir. Gec ekim yaparsaniz bitkinizin boyu kısa kalir meyveleri gevrek olur. saygılar

comert
18-03-2008, 11:20
elinde brüksel lahanası tohumu olan varsa bende talip olabılırım..

lewoli34
22-03-2008, 12:19
bende varda size pek yaramaz :( hem hepsi hibrit hemde fiyati pahali bayagi konvensiyonel tohum bunlar :S

hassoman
22-03-2008, 15:40
bende varda size pek yaramaz :( hem hepsi hibrit hemde fiyati pahali bayagi konvensiyonel tohum bunlar :S

Bu bir espri mi?..
Madem sizdeki tohumlar isteyenlerin işine yaramayacak bunu yazmanızın amacını anlayamadım. Benden umudu kesin mi demek istiyorsunuz:D
Ne olur gücenmeyin bana. Gerçekten neden yazma gereği duydunuz?.. Çok merak ettim. Hibrit derken melez mi demek istiyorsunuz yoksa karma mı?... Yoksa 'pahalı da olsa razıyım' diyenin çıkmasını mı bekliyorsunuz?.. Yani konvansiyonal tohum olması 'pahalı ama pazarlık edilebilir mi' demek istiyorsunuz? Bilmediğimiz bir tür pazarlama yöntemi mi bu?.. Brüksel lahanası tohumları karaborsaya düştü de el altından mı satılıyor yoksa?
Anlamadım ben:(

berduray
22-03-2008, 16:32
Tamamiyle katılıyorum Sayın Hassoman, mesaj sahibi belki makul bir açıklama yapar.

Harun Parlak
17-04-2008, 20:39
Selamlar arkadaşlar seneye tohumlarımız fazlalaşıyor bu yıl baya bir tohuma bıraktım seneye bol bol paylaşırız inşallah.
Bu tohumlarda iyi cins Fıransa menşeli.

limon
17-04-2008, 21:03
Tekin Bey tohumları hangi ay ekmemiz gerekiyordu? (Temmuz-Ağustos gibi hatırlıyorum ama)

Harun Parlak
17-04-2008, 21:07
Aslında şu an fideleri dikilse kışa kadar verime hazır hale geliyor. Ama temmuz austosda ekilebilir ve ozamana kadarda hazır olur tohumlar sanırım.

Harun Parlak
20-04-2008, 17:05
****** tohumlar bir olgunlaşsın bu başlıkda tekrar yazarım ozaman istediğinizkadar gönderirim.
Bu ara dikmek isteyen arkadaşlar Top lahana tohumlarını ekme zamanı daha geç kalırsa kışakadar top yapamaz.

limon
20-04-2008, 20:25
Top Lahana dediğiniz bildiğimiz Beyaz Lahana mı? Ben bu kış 10 kök kadar ekmek istiyorum ama bahçede onlara yer ayırırsam domateslere yer kalmayacak. Domateslerin arasında yazı geçirseler sorun olur mu?

Harun Parlak
20-04-2008, 20:38
Pek sorun olmaz Sayın limon fide aramanıza da gerek yok ben ektim çıktığında size heber veririm.

limon
21-04-2008, 12:56
Sağolun Tekin Bey.

YorkerJenny
18-05-2008, 02:30
Bruksel lahanasi tohumdan yetisen en kolay sebzelerden biri. Ama cok uzun zaman aliyor. Benim bulundugum iklim icim, tohumlari ev icinde 21 martda basladim, 26 mayis -1 haziran gibi topraga ekilmesi gerekiyor. Urunu ekim gibi almaya baslayabilirsin. Yaz mevsimi uzun olan bolgelerde belki daha hizli buyuyordur. Ben hatta yilbasi zamaninda karlarin icinde bile topladim, eksi derecelere dayanikli.
Bu tarifi bir arkadasin arkadasindan ogrendim : taze bruksel lahanasi, uzunlamasina dogranmis sogan, karabiber, tuz ve tereyag. Cok basit bir tarif ama inanilmaz bir tadi var.

MSaygin
11-09-2008, 10:30
merhaba,

Brüksel lahanası ekmek istiyordum ama bugün okuduğum bir yazıda sıcakları sevmez ve ikinci sene sebze verir yazıyor, bu durumda Adana'da yetiştirmem çok zor görünüyor.
Aslında burada lahana sorunsuz yetişiyor ama korktum yazılanları okuyunca.Ne dersiniz, takvimine uydurup becerebilir miyim acaba?

Harun Parlak
11-09-2008, 11:35
Bürüksel lahanasının kara lahanayla pek farkı yoktur. Tek fark bürüksel lahanası gövdesinden küçük küçük yavrular verip bu tavrular top lahana şeklini almasıdır. Kara lahana niyetine ekin kullanın zamanı gelincede yumruları toplayın.

MSaygin
11-09-2008, 11:58
Teşekkür ederim Tekin, yani 2 sezon beklemek gerekmeyecek.

Harun Parlak
11-09-2008, 14:37
Normal ekim zamanı Mart ,Nisan ve kışa yersiniz Ama siz şimdi ekerseniz bu kışa kara lahana niyetine kullanır 2009 sonuna doğruda normal bürüksel lahanası olarak yersiniz.

AgacSevdalisi
15-01-2009, 09:33
selam brüksel lahanası kayseride karasal iklimde yetişirmi?

Harun Parlak
15-01-2009, 09:36
Kara lahana yetiştirebiliyorsanız. Bürüksel lahanası nıda yetiştirebilirsiniz.

AgacSevdalisi
15-01-2009, 09:46
anladım teşekkürler karalahana yetişiyor evet.

eirene
24-05-2009, 21:59
Buzdolabının gerilerinde unutup uzun süre poşette kapalı kalan kırmızı lahanamız ortasından çiçeğe benzer birşey çıkmıştı ben de alıp onu toprağa gömdüm ve kısa sürede rengi değişip hızla uzadı ve yaprakları çıkmaya başladı.Dolapta bulduğumuz lahananın ilk halinin fotoğrafını ekliyorum yeni halinide bir kaç gün içinde eklerim. Birşey yetiştirme konusunda oldukça bilgisizim .Bundan sonraki adımlarda ne yapmam gerekli ışık mı alsın gölge bir yerde mi beklesin?

nariçi
24-05-2009, 22:28
Tekin bey, gönderdiğiniz bürüksel lahana tohumlarından çıkan fideleri yere diktim. İnşallah sonuç iyi olur.

cemeski
06-06-2009, 10:36
merhaba arkadaşlar, bende bu sene tamamen amatörce (karalahana yetiştirme tecrübelerimden yola çıkarak) brüksel lahanası yetiştirmek istedim. tohumları ektim, biraz büyüdüklerindede küçük bahçeme şaşırttım. brüksel lahanası ile ilgili bilgim olmadığından nette dolaşırken sizlerin tecrübe ettiklerinizi okudum. büyüyen bitkilerimin resimlerini göndersem bundan sonra ne yapmam gerektiğini bana yazarmısınız. tekin bey yardımcı olursanız çok mutlu olurum. şimdiden teşekkürler.

cemeski
06-06-2009, 11:09
brüksel lahanalarımın resimlerini ekledim. bundan sonra ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. yaprakları koparıp gövdeyi güçlendirmem mi lazım, yoksa kendi hallerinde bırakıp zamanının gelmesinimi beklemem lazım ???
fikri olan lütfen bilgi versin. ***.

hexus
14-11-2009, 15:28
Lahana Karadeniz ve Güney Marmara iklimine daha iyi uyum sağlayan bir bitki. 2 yıldır bahçemde Brüksel lahanası var fakat bir türlü baş bağlamıyor.

hexus
14-11-2009, 15:30
merhaba,

Brüksel lahanası ekmek istiyordum ama bugün okuduğum bir yazıda sıcakları sevmez ve ikinci sene sebze verir yazıyor, bu durumda Adana'da yetiştirmem çok zor görünüyor.
Aslında burada lahana sorunsuz yetişiyor ama korktum yazılanları okuyunca.Ne dersiniz, takvimine uydurup becerebilir miyim acaba?
Brüksel lahanası Adanada sorunsuz bir şekilde yetişiyor. Fakat küçük küçük baş bağlamıyor.

nariçi
02-12-2010, 21:08
Adanalılar Niğde-Ulukışla lahanasını yoldan geçerken çok görürler. Sanki lahananın ana yurdu.

the_mc
02-01-2011, 20:49
Brüksel lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerden (Brassicaceae) küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü.

Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, Turpgillerdendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.

Biryıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60-90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve sebze olarak yenilir.

burda da konu işlenmiş

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5550&highlight=Br%FCksel+lahanas%FD

C vitamini bakimindan zengindir ve 100 gram çiğ Brüksel lahanasındaki değerler şunlardır:

* Karbonhidrat: 5 g
* Protein: 4 g
* Yağ: 0,5 g
* Mineraller:
o Kalsiyum: 30 mg
o Demir: 1 mg
* Vitaminler:
o Karoten: 1 mg (antioksidant)
o B1 vitamini: 0,12 mg
o B2 vitamini: 0,12 mg
o C vitamini: 150 mg

yarenimex
10-10-2011, 17:14
Havalar serinleyince lahanalarda dürülmeler hızlandı..

erikk
27-12-2011, 18:54
merhabalar benim çok önemli olduğunu düşündüğüm bi sorunum var bahçeme beyaz lahana diktim çok güzel gelişiyordu ama kurtlandı ne yapacağımı bilmiyorum ilaçlamakmı gerekiyor yoksa bunun doğal bir yöntemi varmıdır

nihal_es
23-01-2013, 12:42
Bahçeye diktiğimiz lahanaların yaklaşık olarak %80 ninde içe katlanma problemi var, yapraklar toparlanmadan açık duruyorlar. Bunun sebebi ne olabilir ?

Gazi Barış
23-01-2013, 12:52
1- Ekimi geç yaptınız, yeterince gelişemediler.
2- Gölgede olduğu için sarılmadılar, muhtemelen boya gittiler.

Büyük olasılıkla bu iki ihtimalden biri ki her neden olursa olsun bu zamana kadar sarılmadı iseler bundan sonrada zor gibi, önümüz bahar sarılmadan sap çıkarıp tohuma dönerler. Şahsi düşüncem bu şekilde.

nihal_es
24-01-2013, 09:57
Bahçe tamamen güneş alıyor dolayısıyla ikinci maddeyi eleyebiliriz. Fideler eylülün ilk haftasında dikildi demek ki seneye daha erken dikmemiz gerekiyor ..

h_dogan
21-02-2013, 21:00
Bahçeye diktiğimiz lahanaların yaklaşık olarak %80 ninde içe katlanma problemi var, yapraklar toparlanmadan açık duruyorlar. Bunun sebebi ne olabilir ?

Havalar sıcak gittiği için baş bağlamada problem yaşanmıştır. Bu sene pek soğuk olmadı geçen senelerdeki gibi.

yarenimex
21-02-2013, 21:25
Bahçe tamamen güneş alıyor dolayısıyla ikinci maddeyi eleyebiliriz. Fideler eylülün ilk haftasında dikildi demek ki seneye daha erken dikmemiz gerekiyor ..

Evet, dikimde geç kalmışsınız, daha dürülme zor görünüyor artık. Hele kış soğuklamasından sonra havalar ısınınca çıçeklenip tohuma kaçarlar..Normalde lahana fidelerinizi, domates biber,parlıcan fidelerinizden 10 - 15 gün sonra dikebilirsiniz ve sonbaharda da dürülmüş lahanalarınızı hasat edebilirsiniz..

h_dogan
22-02-2013, 21:54
Brüksel lahanası fidecikleri

almira
23-02-2013, 22:37
Pamuklu bite dikkat edin. Çok seviyorlar ve hemen yerleşiyorlar. Ayrıca kelebek tırtılları da yapraklarına bayılıyor.

h_dogan
23-02-2013, 23:30
Evet Sn. almira bir de salyangozlar bayılıyor yapraklarına. ;)

bahcedenn
24-09-2013, 15:18
Bahçe işlerine bulaştıktan sonra kışlıkları denememek olmazdı. Gerçi geç kaldığımın farkındayım ama umarım başarılı olabilirim.

January Kink Lahanam
444075

Late Flat Dutch Lahanam
444076

bahcedenn
24-09-2013, 15:21
Tete Noire cinsi Mor Lahanam.

444077

bahcedenn
24-09-2013, 15:25
Long Island Improved cinsi Brüksel Lahanam.

444082

Red Rubine cinsi Brüksel Lahanam.

444083

Jezebel
30-12-2013, 17:22
Mevsim uygunsuz ancak Savoy lahanasına takmış durumdayım.


462749




462750



462751

Takıntı bu mevsim dinlemiyor. Tohumlar çok süratli çimlendi.
Fide haline getirip daha büyük saksıya şaşıracağım.
Bu lahanayı yetiştirmem lazım.:rolleyes:

birnefestoprak
30-12-2013, 18:57
Sn bahcedenn,

January King pek bilinmez ama cok cok guzel bir lahanadir. Hasada gelim zamani da oldukca uzundur. Ilkbahar basinda bir daha ekin derim. Fotografini gosterdiginiz bitki yasiyor mu?

Bahçe işlerine bulaştıktan sonra kışlıkları denememek olmazdı. Gerçi geç kaldığımın farkındayım ama umarım başarılı olabilirim.

January Kink Lahanam
444075

Late Flat Dutch Lahanam
444076

bahcedenn
30-12-2013, 19:45
Sn bahcedenn,

January King pek bilinmez ama cok cok guzel bir lahanadir. Hasada gelim zamani da oldukca uzundur. Ilkbahar basinda bir daha ekin derim. Fotografini gosterdiginiz bitki yasiyor mu?


Delik deşik bir şekilde yaşamaya çalışıyorlar. Ama sanırım baş bağlayamayacaklar. Hem oldukça geç kaldım hem de salyangozlarla başım belada. :(

Karnabahar, brokoli ve lahanaları diktiğim bahçeyi bu sene yaptım. Yabani 10-15 ağaç ile insan boyunda yabani otların olduğu bir bahçeydi. Hiç planlarımızda yokken komşu bahçeyi değerlendirme yoluyla yaptığım bir bahçe olduğu için zamanlama çok kötü denk geldi. Yanlış hatırlamıyorsam fideleri Ağustos'un başlarında falan alabildim bahçeye.

Tohumları 1 Haziranda ekmiştim. 15-20 günde fide haline geldiler fakat bahçe hazır olmadığı için bahçeye çok geç alabildim.

Elimde tohum var hala. Yeni senede kesinlikle denemek isterim tekrardan. İstanbul şartlarında ne zaman ekmek lazım acaba? Bir de tüm bu Brassica ailesine musallat olan Salyangoz için organik bir çözüm yok mudur?

birnefestoprak
31-12-2013, 08:48
January King'i mumkun oldugu kadar erken ekmenizde yarar var. Hasadi 4 ayi bulabilir. Bendekiler fide halindeler ve yasadigim iklim icin cok gec kaldim. Dikip dikmemekte kararsizim.

Salyangoz benim icin pek sorun olmuyor ama genelde bakir plakalar tavsiye edilir. Eger bir sekilde bunlardan edinme imkaniniz olursa, fide etrafina yerlestirebilirsiniz sanirim.

Delik deşik bir şekilde yaşamaya çalışıyorlar. Ama sanırım baş bağlayamayacaklar. Hem oldukça geç kaldım hem de salyangozlarla başım belada. :(

Karnabahar, brokoli ve lahanaları diktiğim bahçeyi bu sene yaptım. Yabani 10-15 ağaç ile insan boyunda yabani otların olduğu bir bahçeydi. Hiç planlarımızda yokken komşu bahçeyi değerlendirme yoluyla yaptığım bir bahçe olduğu için zamanlama çok kötü denk geldi. Yanlış hatırlamıyorsam fideleri Ağustos'un başlarında falan alabildim bahçeye.

Tohumları 1 Haziranda ekmiştim. 15-20 günde fide haline geldiler fakat bahçe hazır olmadığı için bahçeye çok geç alabildim.

Elimde tohum var hala. Yeni senede kesinlikle denemek isterim tekrardan. İstanbul şartlarında ne zaman ekmek lazım acaba? Bir de tüm bu Brassica ailesine musallat olan Salyangoz için organik bir çözüm yok mudur?

sweetnurse83
20-03-2016, 17:39
Merhabalar kış başında fide olarak alıp ektiğim lahanama neler oluyor bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor lahanalarım ne güzel sarılmaya başlamıştı bugün bunları gördüm yardımcı olursanız sevinirim

sweetnurse83
20-03-2016, 17:44
Bunlarda mor lahanalarım neler oluyor lütfen söyleyin

heyyamola
20-03-2016, 18:11
Merhabalar kış başında fide olarak alıp ektiğim lahanama neler oluyor bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor lahanalarım ne güzel sarılmaya başlamıştı bugün bunları gördüm yardımcı olursanız sevinirim

Lahana Kelebeği tırtılları dadanmış. Vakit geçirmeden önlem alınız. 3-5 kök lahanada ise elinizle toplayıp uzaklaştırabilirsiniz. Burada (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/34290.htm) detaylı bilgi var.

heyyamola
20-03-2016, 18:28
Bunlarda mor lahanalarım neler oluyor lütfen söyleyin

Yaprak biti gibi duruyor. Zararlı bitki sayısı az ise elinizle sıyırıp veya tazyikli suyla yıkayıp temizleyin. Değilse ev yapımı ilaçlardan (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)uygularsınız.

sweetnurse83
20-03-2016, 18:52
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için yarın hemen deneyeceğim heyyamola

Ya_Nasip
17-05-2016, 22:49
Merhabalar. Geçen sene ekmis olduğumuz kara lahanaların tohumları bir türlü kurumadı. Dalında ve yaşlar. Tam kurumadan ekmem durumunda fide alabilir miyim.

B_1
27-11-2016, 18:27
Merhaba bruksel lahanasini koklendirebilirmiyiz acaba?

Muda
07-02-2017, 09:28
Bahçedenn arkadaşımızdan aldığım fidelerden çıkan lahanalar. Bakımı tam yapamayınca sıkıntı yaşadık. İlk defa lahana ekince. Cins adını tam olarak hatırlayamıyorum. Kendisi ekler görürse. Bu çeşit de özel bir tür. Tırtıllardan sonra bahçeye gidince birşeyler yemiş en güzeli kırılmış durumda. Bir diğerinde sadece sap kalmış. Tavşanlar ziyaret etmişler herhalde. Tohum alabilirsem diye düşünüyordum.

http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/39612.htm


638338

Kırmızı brüksel lahanası. Arkadaşımızın farklı sebze ve tohumları bulma konusunda araştırmacı ruhu çok güzel. Benim aklımda hep brüksel lahanasını yeşil olarak düşünmüştüm. Kırmızı renkli olanı çok güzel. Her iki çeşitten de tohum alabilirsem iyi olacak.

638339

http://the-fruitful-potager.myshopify.com/products/brussels-sprouts-red-ribs

Muda
07-02-2017, 13:04
Lahana tırtılı ile basit ve tehlikesiz ilaçlamayı yapmayı da sağolsun söylemişti. Bu yıl ilacı Bakteriyi almayı düşünüyorum. Hiç olmaz ise doğal olarak yetişmiş lahana, elma vs. olur. İlaç kullanmaktan iyi.

http://www.agaclar.net/forum/515324-post4.htm

birnefestoprak
07-02-2017, 17:30
Purple Savoy ve Falstaff mı resimdekiler? Brüksel Lahanası, çok aç bir bitki. Bol miktarda ve düzenli azot sağlayacak gübreyle ya da gübre dışında bir besinle beslenmesi ve düzenli şekilde sulanması gerek.

Bahçedenn arkadaşımızdan aldığım fidelerden çıkan lahanalar. Bakımı tam yapamayınca sıkıntı yaşadık. İlk defa lahana ekince. Cins adını tam olarak hatırlayamıyorum. Kendisi ekler görürse. Bu çeşit de özel bir tür. Tırtıllardan sonra bahçeye gidince birşeyler yemiş en güzeli kırılmış durumda. Bir diğerinde sadece sap kalmış. Tavşanlar ziyaret etmişler herhalde. Tohum alabilirsem diye düşünüyordum.

http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/39612.htm


638338

Kırmızı brüksel lahanası. Arkadaşımızın farklı sebze ve tohumları bulma konusunda araştırmacı ruhu çok güzel. Benim aklımda hep brüksel lahanasını yeşil olarak düşünmüştüm. Kırmızı renkli olanı çok güzel. Her iki çeşitten de tohum alabilirsem iyi olacak.

638339

The Fruitful Potager — Brussels Sprouts Red Ribs (http://the-fruitful-potager.myshopify.com/products/brussels-sprouts-red-ribs)

bahcedenn
07-02-2017, 19:43
Purple Savoy ve Falstaff mı resimdekiler? Brüksel Lahanası, çok aç bir bitki. Bol miktarda ve düzenli azot sağlayacak gübreyle ya da gübre dışında bir besinle beslenmesi ve düzenli şekilde sulanması gerek.

Red Rubine ve January King

gulnagme
02-05-2017, 12:03
bende bu yıl denemek istiyorum brüksel lahanasini severek yiyoruz
Evin arkasına güzel bir bahçe yaptım

Muda
09-06-2017, 22:09
Kırmızı bürüksel lahanası (Brussels Sprouts, 'Red Rubine') çiçeklerini açtı. Şu anda nerede ise çok az çiçek var. Bu resimler daha önce çekildi. Azot ihtiyacı fazla olduğu için dip taraflarına yanmış koyun gübresi verildi. Herhangibir tozlaşma olmaması için şalgamlar saksı içerisine alındı. Ancak onlar çiçek açamadan bürüksel lahanaları çiçeklerini bitirmek üzereler. Etkinlikte paylaşabileceğimiz başka bitkilerle tozlaşma olmayan tohumumuz olacak. Sn. bahçedenn'e teşekkür ederim.


651070

651071

651072

651073

gevv
25-09-2019, 17:16
Selam, yaprak koparma ne zaman yapılır ?nette gördüklerinin bazıları yapraklı bazıları değil

Şuan ki durumları;

https://i.ibb.co/2KZ4kvG/IMG-20190925-181607.jpg (https://ibb.co/2KZ4kvG) https://i.ibb.co/dgMLhnN/IMG-20190925-181613.jpg (https://ibb.co/dgMLhnN)

kulekent
31-10-2019, 19:00
Merhaba,bürüksel lahanası yetiştirirken,bitkinin büyüme aşamasında yapraklar alttan başlayarak kırılıyormu

gevv
09-12-2019, 18:33
benzer konuda şu bilgi dışında başka bir şey bulamadım

Evet şimdi Ekebilirsiniz arkadaşlar. Yaz boyu sürekli yapraklarını budayın ki boya gitsin. Kışa yakın yumruları gövdesinde fazla yer bulsun.
Yaprakları kara lahana yerine değerlendirebilirsiniz. Bilmeyenler fark etmez bile yerken bürüksel lahanası olduğunu. Sarması yapılır çorbası olur. Haşlanıp süzülünce biberli kavurması da güzel olur.

fakat ne zaman başlanacağı hakkında bilgi yok benim lahana meyveleri 1...1.5cm arası oldu henüz yaprak temizliği yapmadım

ama yaz boyunca denildiğine göre zamanlamayı kaçırdım kışdayız yaza temizlerim

aloe
06-04-2020, 14:12
Pazardan lahana alıp yarısını pişirdim. Diğer yarısı mutfakta hücra bir köşede üstüne gelen örtüden dolayı unutulup kalmış. Daha sonra farkettiğimde yeşermişti. Ve neler olacak diye merak edip onu öylece muhafaza ettim. Ama devamında neler yapmak lazım hiç bilmiyorum :)

its_just_a_ride
07-04-2020, 00:23
Pazardan lahana alıp yarısını pişirdim. Diğer yarısı mutfakta hücra bir köşede üstüne gelen örtüden dolayı unutulup kalmış. Daha sonra farkettiğimde yeşermişti. Ve neler olacak diye merak edip onu öylece muhafaza ettim. Ama devamında neler yapmak lazım hiç bilmiyorum :)

Sizin arkadaş olduğu yerde tohuma kaçmış. Güneşlik alana alıp tohum keseleri oluşana kadar bakabilirsiniz tohum saklamak isterseniz. Lahananın içindeki özsuyu yeterli olur mu hiç bilmiyorum. İsterseniz fısfısla nemlendirin arada. Sayenizde böyle bir şeye de şahit olmuş olduk :D.

kaknus
07-04-2020, 21:01
Gerek tohum paylaşım etkinliğinden gelen baş bağlayan lahanalar, gerekse hazır satıcılardan aldığım tohumların hiçbiri baş bağlamıyor. Aynen kara lahana gibi oluyorlar.Ayrı bir yere dikmesem kara lahana derim. Baş bağlaması için özel bir şeyler mi yapılıyor? Ben neyi eksik yapıyorum acaba?

Hep_çiftçi
18-10-2020, 14:24
Merhaba, Saksıda brüksel lahanası denemek istiyorum bir sitede fidelerini buldum şimdi dikilir mi uygun bir zaman midir ve açık balkon verim alabilir miyim. Saksı derinliklerim 30 cm ve üzeri