PDA

View Full Version : izzeterisen / Mersin (Myritus communis)




izzeterisen
29-02-2008, 13:02
Herkese Merhaba,
Ben de bonsaiciler arasına katılmak istiyorum.
Başka bitkilerle (Hedera helix, Olea europea (delice), geven (Astragalus gummifer), turunç, söğüt, defne gibi) de başladım ama onlar için daha sonra sayfalar açacağım.
Mersini bu gün pazardan satın alarak hazırladım. cascade stili için uygun olacağını düşünerek fidanı seçtim ve o doğrultuda telleme ve budama yaptım.
Bunları yaptığımı söylüyorum, bu işi bilenler kusuruma bakmasın.
Tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.
Bitkileri birlikte büyüterek, bonsai yaparak öğrenmek zorundayız. Değil mi ?
Herkese iyi çalışmalar.




vyssera
29-02-2008, 22:47
Fidanınız hayırlı olsun. İlk çalışmalar kolay değil elbette. Bu ağaç için konuşacak olursak, kişisel görüşüm, cascade tarzı için uygun çok uygun bir ağaç olmadığıdır. Cascade tarzı ağaçlardaki ana gövde ve sarkık gövdenin ebatları, konumları, eğimleri açısından bolca örnek görüp değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Ben olsam bu ağacı büyük dalın çıktığı yerden keserdim, ve büyük dalı da keserdim. Sonra büyük dalın karşısındaki küçük dalı yeni tepe olarak yukarı tellerdim. Altta o daldan biraz daha küçük 2 dal ve cılız bazı dallar var. Cılız dalları keser sadece alttaki 2 dalı bırakırdım. Böylece iki ana dal ve müstakbel taç yapısı ile düz dik tarz ya da kıvrmlı dik tarz ağacımızın temelini atmış olurduk.

Bunlar benim düşüncelerim, naçizane. Çalışmalarınızda başarılar dilerim, aramıza hoşgeldiniz.

Eaglion
29-02-2008, 22:56
İzzet Bey,

Öncellikle, yeni yeriniz hayırlı olsun.

Mersin hakkında bilgim yok. Size özel bir öneride bulunamam. Sadece şöyle bir fikrim var. Aşağıya kıvırdığınız dalın uzunluğu yeterli görünüyor. Hazır dallar ince iken ucunu tekrar yukarı kıvırırsanız daha sonra uğraşmazsınız. Şelale tarzında dahi tepe noktasının (bu tarzda en altta kalıyor), yukarı bakması isteniyor. Şelale tarzının zorluğu kalın dalları bu denli eğip bükmenin zor olması.

Yanlış hatırlamıyorsam yaşlı şelale tarzının su ve güneş ihtiyacı ile ilgili de bir özelliklik vardı. Sizin için bakacağım. Bulursam bildiririm. Sizin ki ne de olsa genç. Sorun yok.


NOT: Arkadaki gürbüz kaktüsler fark edilmiyor sanmayın. Onlarda nefis görünüyor. Meksikalıların, kaktüsün de bonsaisini sık yaptıklarını iki arada bir derede yazayım.


Aramıza tekrar hoş geldiniz. Başarılı bonsailer dilerim.

Eaglion
29-02-2008, 23:02
Ben yazmaya başladığımda, Vsysera da yazmış. Eğer onun önerilerini uygulayacak olursanız, benim yazdıklarımı dikkate almanız gerekmez.

Kolay gelsin.

Vyssera,
Uygun olmadığını düşünmenin nedeni nedir? Cılız olması mı yoksa Mersin türü mü uygun değil?

vyssera
29-02-2008, 23:05
Ben şekil ve dalların çıkış noktaları itibariyle uygun olmadığını düşünüyorum. En azından daha uygun ağaçlarla daha kısa sürede sonuç alınır.

Eaglion
29-02-2008, 23:16
teşekkürler

vyssera
29-02-2008, 23:30
Eaglion, aslında en dipteki küçük dal üst gövde olacak şekilde, ağaç kırılmadan uzun gövde sarkık şekilde bükülebilirse, olurdu. Değil mi?

izzeterisen
01-03-2008, 10:44
Önerileriniz için Teşekkür ederim
Önerdiğiniz kesimleri hemen yaptım ve resimledim, ektedir. (Tarih yanlış olmuş,özür) Bu hali ile çok güzel göründü bana, uzun zaman alacak olsa da ben sevdim. Şu an toprak seviyesinden boyu tam 30 cm. Ama yakında daha kalın gövdeli bir mersin bularak yeni bir ağaca da başlayacağım, haftaya pazara inşallah.
Son durumu hakkında önerilerinizi ve stil adını da bu ara sizlerden alabilirsem sevinirim.
Bu arada kaktüslerle ilgilenmenize sevindim. Ben 30 yıla yakın kaktüslerle ilgilenir, yetiştiririm. Görmek istersiniz belki diye 2 fotoğraf ta onlardan ekledim.
İyi çalışmalar.

Eaglion
02-03-2008, 00:10
Eaglion, aslında en dipteki küçük dal üst gövde olacak şekilde, ağaç kırılmadan uzun gövde sarkık şekilde bükülebilirse, olurdu. Değil mi?

Vyssera,

Sabah sana yazmaya başladım ancak site yine durdu. Gönderemedim. Tekin Bey'le buluşacağım için tekrar yazamadım.

Hatırlarsın ben Saksıda şelale tarzını biraz yapay buluyorum. Bununla birlikte, iki zor yanı var. Denge ve aşağıya giden dalın her zaman lider (tepe) rolüne devam etmesi aksi takdirde üstteki dallar onun yerine gelişiyor. İzzet Bey'e de bu nedenle ucunu yukarı kıvırmasını önermiştim.

Denge problemi için ise bildiğin gibi ağır ve ince uzun saksılar tercih ediliyor. Yine de yeterli değil. Dengeyi asıl sağlayan gövde ve kökler. Gövdenin aşağıya kıvrılana kadar oldukça kalın ve üçgen olması gerekiyor ki dengeyi sağlaya bilsin. Ben mersini bilmediğim için sana neden şelale önermediğini bu nedenle sordum. Eğer kısa zamanda yeterli gövde kalınlığı oluşturmayan bir türse oldukça zorlayıcı olacaktır.

Eğer yeterli gövde kalınlığı varsa, bükülmeye elverişli ve yeterli uzunluktaki her hangibir dal kullanılabilir diye düşünüyorum Diğer dallar ona göre şeklendirilebilir. Sormak istediğiniz bu muydu?

Eaglion
02-03-2008, 00:14
İzzet Bey,

Bence de bu tarz daha isabetli olmuş. Güzel olacak.

Siz özellikle şelale tarzı yapmak istiyorsunuz gibi düşündüğüm için bazı önerilerde bulunmuştum. Vyssera ile yazışmalarımızdan da anladığınız üzere, elinizdeki fidan sizi oldukça zorlayacaktı.

Kaktüsleriniz de gerçekten çok güzel.

Görüşmek üzere.

izzeterisen
02-03-2008, 11:40
Tekrar teşekkürler.
Mersinimin aldığı son durumu ilerde filiz uzaması oladuğu zaman size tekrar resimleyerek göndereceğim.
Şimdi sanırım biraz büyüyüp gelişmesi gerek. Çünkü dalları çok zayıf.
Bu arada bu gün 8-10 yaşlarında, bahçede, gölgede yetiştirilmiş bir mersin gördüm, salkım tarzını kendi kendine harika oluşturmuştu. (Cenaze eviydi resimleyip eklemek isterdim olmadı)
İnsan hatasını sonradan anlıyor.Ben de bonsai amaçlı bitki alırken bazı detayları zamanla öğreneceğim galiba. Bonsai sitelerinden hiç çıkmıyorum ama, sürekli yeni bir konu ile ilgili bilgi okumak insanın aklını çok karıştırıyor. Bende de öyle oldu.
İyi çalışmalar

Ali H. ALI
02-03-2008, 12:41
Izzeterisen bey, bu sizin ilk bonsai denemeniz ve oldukca basarili. Merin fidaninizi sarkik tarz yerine, arkadaslarin uyarisi ile kivrimli dik tarz seklinde yapmaniz, bence de sizin icin daha iyi bir calisma olmustur.

Eliniz, gozunuz, yureginiz alisinca, diger tarzlara gore biraz daha zor olan selale ve ya sarkik tarzari da mutlaka deniyeceksiniz.

Fidan secimlerini, yapmak istediginiz tarza gore secerseniz, sonuca daha cabuk ulasirsiniz.

Kaktusleriniz saglikli ve guzel gorunuyor. Mesleginizin getirdigi bilgi ve deneyimleriniz ile bonsaide basarili olacaginizi dusunuyorum.
Kolay gelsin.

vyssera
04-03-2008, 20:36
Selamlar, birkaç gündür kendi derdime düştüğüm için forumu ihmal etmişim, kusura bakmayın. Ben kendi çalışmalarımdan birinden örnek vereyim. Atölye çalışmamızda şekillendirmeye başladığımız bir ateş dikeni var. Ağacı tabiri caizse kuşa çevirdik, Sadece 3 dal bıraktık. Ama önemli olan temeli atmaktı. Şimdi tepeye yakın yerlerdeki gözlerden çıkacak sürgünlerle bir taç oluşturmamız gerekiyor. Ağacın altaki iki ana dalı ve arkaya çıkan dalı tamam, onlardan dalcıklar çıkarınca bir de taç oluşturunca, bonsaimiz hazırdır. İşte resmi.

31509

Kıvrımlı dik tarzda dal dizilimi ile ilgili bazı hatırlatmalar yapmakta fayda var. İlk dal sağa veya sola, 2. dal onun karşı yönünde, 3. dal arkaya, 4. dal sağdan veya soldan öne ve varsa kalan dallar da onların ara yönlerine doğru çıkmalıdır. İlk dala ağaç boyunun 1/3 ünden çıkmalı, sağa ve sola çıkan ilk iki dal, karşıdan gelen birini kucaklayacakmış gibi hafif öne meyilli olmalıdır. Sizin yapacağınız şey elinizdeki materyali mümkün olduğunca bu estetik kurallara uygun şekillendirmek olmalıdır. Saygılar, sevgiler.

izzeterisen
06-03-2008, 10:40
Sn.Vyssera, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Ama mersinin gövdesini verdiğiniz örnekteki gibi şekle sokmak benim için mümkün değil.
Çünki gövde çok sert, hafif zorlamada çıtır çıtır diye kırılma sesi gelmeye başlıyor.Bu nedenle yapamıyorum.
Bu haliyle bu yıl bakıp, gelişmesini beklesek nasıl olur? Yaz boyu ala gölgede bakmayı düşünüyorum o zaman belki dalları uzar ama sert olmaz. Zaten önceden vediğiniz şekilde budanmış durumda. Bu haliyle bir tarz oluşturulamaz mı?
Yarın başka bir mersin bulup resimleyip buraya resmini koyacağım. Ama bu mersini de terketmem.
Bir çalışma yapsam sonuç verse artık devam ederim.
İyi günler

vyssera
06-03-2008, 10:47
Merhaba, benim verdiğim örnekteki gövde şekline ulaşmanız mümkün değil zaten, o şekil ağacın doğal hali idi. Ben dal yapısı ile ilgili bir örnek oluşturabilir diye, ve budama konusunda cesaret verebilir diye o örneği göstermiştim. Şimdi ağacınıza içinize sinmeyen bir şey yapmayın, acelemiz yok. Ağacınız büyüme , gelişimini sürdürsün, siz de bilgilerinizi artırmış olursunuz bu sürede, diğer ağaçlarınızın şekillenmesinde de yardımcı oluruz. :) sevgiler, saygılar :)

Eaglion
06-03-2008, 10:56
İzzet Bey,

Eğer Vyssera'nın önerisini yapmayı siz de istiyorsanız. Deneyebilirsiniz. Tek seferde yapmak zorunda değilsiniz.

Eğer seneyi beklerseniz hem daha sert ve kalın hem de daha formu bozulmuş bulabilirsiniz.

Denemek isterseniz, biraz zahmetli ama yapılabilir bir yöntem şu olabilir. Daha çabuk sonuç alabileceğiniz yöntemler de var. O yöntemleri ileriye, başka ağaçlara saklayalım. Riski biraz fazla.

* Önce ağacı bir kaç gün susuz bırakın. Bu dal ve gövdeden suyun çekilmesini ve daha az direnç göstermesini sağlar. Kırılma olasılığı azalır.

*Anlattığınızdan anladığım kıvırmak için gövdeyi oldukça zorlamanız gerekiyor. Bunun için kalın tel kullanacaksınız ve daha uzun süre telli kalacak. Bu gövdeyi zedeleyeceği için telleme öncesi mutlaka gövdeyi sarmanız gerekecek.


* Eğip bükerken bir iki çıtırtı gelmesi normal. Hatta bunlar iyileşirken gövdeyi daha da kalınlaştıracaktır. Ancak bir iki çıtırtı. Fazlası değil. Gövdeyi bu noktaya kadar yavaşça eğin.

* Gövdenin en tepesinde sağlam bir yerden, yine sarmak kaydıyla gövdeyi bükmek istediğiniz tarafta direk saksıya telle bağlayın. Bu tellin zaman zaman boyunu kısalarak eğiktiği artırmak için kullanacaksınız. Bunun için boyunu kısalmak için kullanabileceğiniz bir yöntem bulmanız lazım. Yapı marketlerde iki tarafı kancalı ortası vidalı gerdirme aparatları var. Büyük kolileri Çelik telle bağlamak için kullanılıyor. Bu iş görebilir.

*Her bir iki haftada gövdenin esneklini kontrol edin. Eğer biraz daha eğebileceğinizi hissederseniz, yine susuz bırakıp biraz daha eğin.

vyssera
06-03-2008, 11:37
Kalın ve sert bir gövdeyi eğmektense düz dik tarz olmasından yanayım. Bu arada rsim farklı bir açıdan çekildiği için 2 gündür, ağacı çözemedim. Sonunda farkettim :) Benim yukardaki çizimime dikkat edilirse, bunu kastetmiştim. Şimdi daha fazla kafanızın karışmasını istemiyorum. Ağaç da zaten sürgün veriyordur şimdi. Dinlensin, ilerde yeniden değerlendiririz.

Eaglion
06-03-2008, 12:16
Vyssera,

Bu iki etti. Tam ben birşeyler yazmaya başlarken, sen göndermiş oluyorsun. Tesadüfün bu kadarı. bakalım ne zaman üç olacak.

Görüşmek üzere.

vyssera
06-03-2008, 12:52
İkimiz de hekimiz, kan çekiyordur :p

izzeterisen
06-03-2008, 21:26
Teşekkürler
Önerilerinize göre mersini tekrar budadım.
Şimdi : önce sağa bir , sonra sola bir , sonra arkaya uzanan bir dal , sonra da bir doruk dalı var.
Ama resimde de işaretlediğim gibi arkaya doğru giden dal ile doruk dalı arasında bir dal daha var (önden çıkıp sağa doğru giden) bunu kesmem gerekmiyor mu?
Mersinin boyu köklerden doruk dalının başlangıcına kadar 13 cm. :)
yarın yeni bir mersin alıyorum fotoğrafını çekip ne derseniz onu yapıyorum.
Benim cascade, salkım (weeping?), kıvrımlı tarzlar, çift gövde, root on rock hoşuma gidiyor. İnşallah alacağım bitki bunlardan birine uygun olur.
Saygılar,sevgiler

vyssera
06-03-2008, 22:00
O söylediğiniz dalı kesmediğiniz iyi olmuş gibi. Neden derseniz, Şu an kesik yarası önden görünüyor. Ağaçı çevirip de arka yüzü ön yüz yapsanız, ve bu kesmediğiniz dalı arkaya çıkan dal olarak düşünseniz, yara izi de ağacın arka yüzünde kalır ve görünmemiş olur. Başka çok isabetli olarak gerekeni yapmışsınız, elinize sağlık.

izzeterisen
21-03-2008, 11:46
Mersinimin yaprakların büyük bir bölümü kurudu ama dallar hala yeşil rengini koruyor.
Beklemedeyim, filiz vermesini bekliyorum.
Yöremizde mersinlerin tamamı filiz döneminde ama.........
Ben daha yeni bir mersin fidanı bulamadım.
Doğadan topladıklarımı ayrıca bu bölüme ekleyeceğim.

izzeterisen
13-06-2008, 22:07
Bu mersin kurudu ama ben mersin sevdiğim bir bitki olduğu için bu bitkide inatçıyım.
Şubat ayında Dalaman-Fethiye eski yolunda yapılan bir yol çalışmasında gördüğüm, yolun kenarındaki yardan toprağıyla birlikte aşağı doğru akan mersini eve getirerek dikmiştim.
Artık gelişiyor ve gelişmesi çok iyi.
İlk ve şimdiki durumlarını resimledim.
Tüm gövdeler aynı köke bağlı. Derine giden köklerini dikim öncesi kesmiştim.
Bu bitki ile çalışmak istiyorum.Aklımdan geçen orman görünümüdür.
Çalışabilir miyim. bonsai yapmaya uygun mudur?
Önerilerinizi dört gözle bekliyorum.
Teşekkürler.

40611
Önceki durumu

40612
40613
40614
40615
Dört yönünden şimdiki durumu.

izzeterisen
13-06-2008, 22:15
40616

Ustalarımıın bana yardım edeceklerine inanıyorum.

memet
14-06-2008, 17:56
Mersin benim de çok hoşuma gidiyor. Orman tarzı denenbilir. Çalı olduğu için sürekli kenarlarından sürgünler verecek. Bunları temizlemek gerekecektir.
Tam emin olamadım, beş kök var sanırım. Altı kök varsa, birini budamak daha uygun olur.

izzeterisen
15-06-2008, 22:45
Mersin benim de çok hoşuma gidiyor. Orman tarzı denenbilir. Çalı olduğu için sürekli kenarlarından sürgünler verecek. Bunları temizlemek gerekecektir.
Tam emin olamadım, beş kök var sanırım. Altı kök varsa, birini budamak daha uygun olur.

Yere yakın yerlerden çıkan filizleri sürekli temizliyorum, dallanma iyi olsun diye filizlerin ucunu 3-4 yapraktan sonra kesiyorum.
Mersin eğer filizini ucundan alırsanız en uçtan dallanma yapıyor. Bu nedenle filiz 7-8 yapraklı olunca 2-3 yapraktan kesiyorum.
Bunları bilerek yapmıyorum. Yapmam gereken herşeyi anlatabilecek, öğretebilecek bilen arkadaşlara ihtiyacım var.
Kök sayısı 6 , kesmem gerekeni bilsem :)
Ayrıca dallardan bir kısmı eğik, adeta yatay gibi, onları dik duruma sokmam gerekiyor sanırım değil mi?
İlerde alabileceği şekil konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?
Saygılar

memet
15-06-2008, 23:09
Çok ince olan bir dal görüyorum. Büyük olanın hemen yanında, o ayrılabilir.
Bazı gövdelerin yatık olması, ileride daha güzel bir görüntü verecek bana göre.
Bir süre boyunca, sulamaya ve gübrelemeye önem vermelisin. Gelişmeyi sürdürmek için düzenli, dengeli gübre vermek gerekir.
Mersin çalı olduğundan gövdeden başkaca dallar verecek bana göre.

Ne yapman gerektiğine biraz da tecrübelerinle sen karar vereceksin. Üstünde çalıştıkça ağacı tanıyıp, ne gerektiğini anlayacaksın.

izzeterisen
17-06-2008, 23:42
Önerileriniz için teşekkür ederim.
İnteretten bulduğum bu resim ile benim mersinimin bir benzerliği var.
Benim mersinimde kök çok daha dağınık durumda.

40955

Bu arada kalın gövdenin yanındaki ince gövdeyi kestim.

smilelifee
21-01-2011, 13:53
merhaba,
en son mesaj 2008 yılında yazılmış ama şansımı denemek istedim. belki cevap gelir.
mersin ağacı ile ilgili forumdaki tek çalışmayı anladığım kadarıyla siz yapmışsınız. sanırım çok tercih edilen bir tür değil.
ben ağacınızın bugün kü durumunu görmeyi çok isterim. mersin ağacı ile ilgili başka çalışmanız varsa onları da tabi.
bende bugün bir mersin ağacı aldım. ama nasıl bir uygulama yapmam gerektiği konusunda bir fikrim yok. biraz örnek görmek istiyorum.

AgacSevdalisi
21-01-2011, 15:16
merhaba ; sayın smilelifee gibi bende mersin ağacınızın son halini görmek isterim. Benimde adanada 4 adet mersin fidanım var. yarın resimlerini benim konu başlığında yayınlayacağım. Mersin güzel bir çalı. Bonsai olmayı hak ediyor bence. Bendeki fidanlar biraz daha formlu ama üzerinde çok çalışmak lazım.Kolaylıklar dilerim. çalışmalarınızı bekliyoruz.

memet
21-01-2011, 15:39
Mersin çok hızlı dallanmıyor. Biraz bıktırıyor açıkçası. Tellemeye de direniyor. Uğraşmak gerekiyor.

izzeterisen
21-01-2011, 16:31
Benim burada verdiğim tüm mersinler öldü. Ama 3 yıldan beri büyütmeye çalıştığım bir mersinim var. Onu ancak burada verebilirim. Ayrıca 2 ay kadar önce dağda 4 cm. kadar gövde kalınlığı olan bir mersini kesmiştim filizlenmesi için. Onu bu ay içinde sökerek dikeceğim.
Mersini saksıya dikip te büyümesini beklemek, sonra bonsai yapmaya çalışmak pek bana göre değil. Yerde çok hızlı gelişiyor. Ama saksıda gelişmiyor. Çok büyük saksıya dikmek lazım. O zaman gelişeceğini sanıyorum.
Saksıda bir de yaz sıcaklarından köklerinin çürüyüp ölmesi sorunu var.
Bir de dikildiği yerde sabahtan akşama kadar güneş görmeli.
Çalışmak için büyük ağaç bulmak lazım. O da çok zor.

smilelifee
24-01-2011, 10:22
Mersin fidanlarınızın ölmesi çok üzücü. Çevremde o kadar sık gördüğüm bir ağaç ki arsız bir bitki olduğunu düşünmüşümdür hep. Öyle değilmiş.
Ben haftasonu fidanımı saksıya ektim şimdilik gelişmesini beklicem.

izzeterisen
24-01-2011, 18:51
Yakınlarımda birisi var. 1992 senesinden beri gördüğüm mersin ağaçları var. Yani en azından 18 yaşında. Bu ağaçların meyvesini satıyordu bu kişi. Dün bu kişiyi yolda gördüm. Mersinleri geçenlerde kesmişti. Ben ağaçları söküp sökmeyeceğini sordum. Kepçe ile bu ağaçları sökeceğini sökünce ne kadar istersem alabileceğimi söyledi. Ben de sökünce birkaç tane mersini bu yolla alarak saksıya dikeceğim. Bitkilerin 5-8 cm. kalınlığında gövdesi var.
Haber bekliyorum. yakında sökecekmiş. Bu yolla mersin bonsai çalışmasına adamakıllı başlayabileceğim.

izzeterisen
09-04-2011, 18:01
Üstteki mesajda belirttiğim kişi mersinleri sökmüş. Ama benim geç haberim oldu. Yoldan geçerken tesadüfü gördüm. Bazı kökler canlılığını yitirmiş. Toprak yüzeyinde topraklı olarak duruyorlardı. İki bitkiyi eve getirerek saksıya aldım. İnşallah tutarlar. Gövdelerin boyu kısa ama gövde çapı 10 cm. dolayında. Balkonun altına yerleştirdim.yaz boyu koyu gölgede kalacaklar.
Bu sene tutarlarsa seneye veya öbür seneye çalışmaya başlanabilir sanıyorum.
Bitkiler :

202095

202096
202102

202098

İkinci bitkinin gövdesini kesip macunladım. Ama ilk bitkiye bir şey yapmadım. Kesim yerlerinde kuruma var. Nereden filiz verir ise ona göre önümüzdeki yıl çalışırım dedim. O zamana kadar belki dremel, limesülfür gibi malzemelerim olur dedim.

Önerilerini beklerim.

cemo
09-04-2011, 18:06
Hocam, sizin elinizde canlanacaklar inşallah:) Kolaylıklar diliyorum size.

izzeterisen
09-04-2011, 18:17
Teşekkür ederim. Bu bitkiler en azından 20 yaşındalar. Böyle mersin bulmak çok zor. Bu bitkilerden bonsai elde etmeyi çok istiyorum. Bakalım. Başarmak istiyorum. Ancak mersin dikmek için 3 ay kadar geç bir zaman.

cemo
09-04-2011, 18:26
Sizin başaracağınıza inancım cok hocam. Dilerim, istediğiniz güzelliği yakalarsınız.
Can isterse, cenneti de yaratırmış:)

bonsaisan
11-04-2011, 11:26
Sessiz ama emin adımlar ile ilerliyorsunuz.
Saygılar.

izzeterisen
06-07-2011, 20:05
231627

Mersinlerin keyfi yerinde idi. Bir süre önce gölgeden çıkararak güneşe alıştırmıştım. Fakat bir hafta kadar önce olan poyraz soldaki mersinin bazı dallarını kuruttu. Bu mersin pek yaşayacağa benzemiyor. diğer mersinimin ise keyfi yerinde görünüyor.

Sormak istediğim bir şey var. Çektiğim fotoğraf gayet güzel ve 60 KB ölçüsünde. Burada neden iyi görünmüyor.Ne yapabilirim.

bonsaisan
07-07-2011, 20:22
fotoğrafın sayısısal ölcüsü forum sitesinin belirlediği ölceğe otomatik olarak indirgenmiş.
Sebebi bu forum yöneticisine danışmalısınız.