PDA

View Full Version : Fasulye (Phaseolus vulgaris) Yetiştiriciliği




ciceksever70
20-02-2008, 10:00
Herkese iyi günler dilerim,
Kendimi tanittigim mesajda belirttigim gibi Avusturya´dan yaziyorum. Burasi 6 ay boyunca cok soguk iklimi olan bir ülke oldugu halde topragi cok verimli ve bir cok bitki yetistirmeye elverisli. Hemen hemen bütün bahcelerde gördügüm fasülye siriklarina özenip ben de tohum aldim ancak birkac sorum olacak yanitlama nezaketinde bulunulursa cok sevinirim bu ise yeni soyunan biri olarak... Siriklari tohumlari ekmeden önce mi dikmeliyim? Su anda hava sicakligi gündüz 8-9 gece sifirin altinda 2-3 derece civarinda. Biraz daha beklememde fayda var mi? Bir de tohum paketinde 7,5 m2 lik bir alan icin diyor bunun icin yaklasik ne kadar sirik dikmem gerekir? Simdiden tesekkürler. (Burada klavye Almanca oldugu icin bütün harfler yok simdiden özür dilerim)




Selahattin Yılmaz
20-02-2008, 12:42
Sevgili çiçeksever70, tohumlarınızı toprak sıcaklığı 10 ºC ye ulaşmadan ekmeyin derim geceleri de sıcaklık en az 5-10 derece olmalı aksi halde çimlenen fasulye filizleriniz donacaktır. Sırık verme işleminde ise sırıklarınızı hazırlayın hazır dursun fasulye sırık istediği zaman sülük denilen sarılıcı uzantılarını gösterecektir veya bitkinin boy yapıp artık dik duramayacağı zaman sırıkları kök kısmının 10-15 cm uzağına saplayabilirsiniz, o kendisi sarılacaktır.

Selahattin Yılmaz
20-02-2008, 12:48
FASULYE (Phaseolus vulgaris) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ülkemizde en fazla üretimi yapılan sebze türlerinden birisi olan fasulyenin hem sahil, hem de iç bölgelerimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretim genellikle açık tarla şartlarında sırık ve bodur tiplerle yapılmaktadır. Fasulye proteince zengin ve lezzetli bir sebzedir. Hem taze hem de kuru olarak değerlendirildiği gibi konserve edilerek, dondurularak, güneşte ve yapay yollarla yeşil olarak kurutularak da tüketilmektedir

Toprak ve İklim İstekleri

Fasulyeler toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan, ve su tutma kapasitesi iyi olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Toprak reaksiyonunun pH 5.5-6.7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır Fasulye ılık iklim sebzesidir. Sıcaklık sıfırın altında 2-3 Cye düştüğünde büyük zarar görür. Sıcaklığın optimum 15.5-21 C olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir. 15.5 C altındaki sıcaklıklarda gelişme gerilemektedir.Çiçeklenme devresinde ise sıcaklığın 18-20 C olması gerekmektedir. Serin hava çiçeklenme için uygun değildir. Fasulyenin meyve bağlama döneminde ise 18-25 C arasındaki sıcaklıklar iyi meyve tutumunu ve gelişmesini sağlar.Çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar

Yetiştirme Şekilleri

Fasulye tohumları iki şekilde ekilir. a) Sıra (çizgi) usulü b) Ocak usulü Sıra usulü yetiştirmede toprak belli büyüklükte genellikle dikdörtgen şeklinde parsellere veya tavalara ayrılır. Bu tavaların üzerinde belli aralıklarla birçok sıra veya çizgiler meydana getirilir. Bu sıralar üzerine de ekim yapılır. Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm.dir. Sırık çeşitlerde ise sıraarası 50-60 cm, sıra üzeri 20-30 cm bırakılarak çizgiye ekim yapılmaktadır. Ocak usulü ekimde ise tavalar üzerine açılan 2-3 cm. derinlikteki ocakların içine harç konup tohum atılır

Ekim Zamanı

Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır. Geniş alanlarda bodur taze fasulye yetiştiriciliği yapılan yerlerde sıra usulü mibzerle ekim yapılır. Sıra arası 50-65 cm, sıra üzeri 10-25 cm ve 2-3 cm derinliğe tohum bırakılır. Dekara 5-7 kg tohum ekilir. Sırık taze fasulye yetiştiriciliğinde karışık ekimin yanında (Mısır ile) sırık kullanılarak (söğüt, fındık dalları) yetiştiricilik yapılmaktadır. Sırık taze fasulye yetiştiriciliğinde ocağa 5-7 adet tohum gelecek şekilde ekim yapılır ve ocaklar arası 1m mesafe bırakılır.



Gübreleme

Sırık fasulyeler bodur fasulyelere nazaran topraktan daha fazla besin elementi kaldırır ve toprağın gücünü azaltır. Fasulyeler için tavsiye edilecek tabi ve ticari gübre miktarları her şeyden evvel topraktaki besin maddeleri miktarları ile ilgilidir. Toprak tahlili neticelerine göre ihtiyaç duyulan gübrelerin verilmesi en doğru yoldur. En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir. Çimlenmekte olan tohumlara herhangi bir ticari gübrenin zararının dokunmaması için gübrelerin tohumların ekildiği yerin en az 5cm kadar uzağında ve 7..5 cm derinlikte verilmesi uygundur.





Çapalama

Fasulye tamamen toprak yüzeyine çıkıp 4-5 çift yapraklı olunca ilk çapa yapılır. Bitkilerin dallanma devresinde, çiçek açmadan önce birinci çapadan 2-3 hafta sonra II. çapa yapılır. Çiçeklenme döneminde çapalama işleminden kaçınılmalıdır.


Sulama

Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450 mm dir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır. Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz.


Hastalık ve Zararlılar ile Mücadele

Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir. Tohum çıkışından sonra danaburnuna karşı ilaçlı kepek atılmalıdır. Fasulyede görülen belli başlı hastalıklar Antraknoz, Pas hastalığı, Fasulye Mozaik Virüsü, Kök çürüklüğüdür. Bu hastalıklara karşı ilaçlı tohum kullanılmalı ve uygun bir füngisit ile ilaçlama yapılmalıdır. Fasulyede görülen en önemli zararlılar, fasulye böceği (Bruchus), yaprak bitleri ve kırmızı örümceklerdir. Bunlara karşıda uygun bir insektisit ile mücadele yapılmalıdır.


Hasat


Taze fasulyede hasadın en ideal zamanı; baklaların hakiki çeşit karakterini gösterdiği iriliğin 1/3'nü aldığı devredir. Hasatta gecikme olursa hasat edilen fasulyelerin selülozlaşması neticesinde sertleşmeleri, içindeki danelerin yeme zevkini bozacak tarzda irileşmesi ve bilhassa kılçıklılığın artmasına neden olmaktadır.

berduray
23-03-2008, 13:14
Merhaba arkadaşlar, diktiğim 30 tohumdan sadece 4 tanesi çıktı, onun da çenekleri delik deşik.

Toprağı biraz kurcalayınca nedenini aramak için beyaz kurtçuklar gördüm, ne yapabilirim?

Fasulye zararlıları başlıklı yazıyı okudum ancak benim bahçedeki hangisi ve mücadele nedir tespitine ihtiyacım var.

Tekrar aynı toprağa ekim yaptım? Doğrusu nedir? Yardımlarınıza ihtiyacım var.

Profesyonel makinam olmadığından yakın çekimler flu çıkıyor, görebilecekmisiniz?, bilemiyorum...(çukurun içinde iki tane beyazlık var onlar)

Teşekkürler

sermin
26-03-2008, 19:45
fasulye kapsül kurdu nedir?

imperfect
27-03-2008, 10:11
Fasülye zararlıları konusunda bilgim yok. Bu yıl ilk dafe fasülye ektim. Balkona bir saksı içine ektim. Uzayınca pencerelerime dolanmasını istiyordum. Ama ne olduğunu bilmediğim bir canlı gelip fasülyelerimi koparıp parçalamış. Yememiş sadece parçalayıp atmış. Fotoğraflarını gönderiyorum. Sizce ne tür bir canlı bunu yapmıştır?

imperfect
27-03-2008, 15:27
Atladığım bir şey daha var. Benim fasülyelerim ilk yapraklarını vermişti. Minicik yaprakları olmuştu. Sanırım bu böcek ya da benzeri şey (ne olduğunu çözemiyorum) o tazecik yaprakları yemiş. Onları yiyebilmek için hepsini kesip parçalamış olabilir. Eğer bu bir böcekse onla nasıl mücadele edeceğim? Ben böcek öldüremem :(

abk
29-04-2008, 15:52
Ektiğim faulyelerim çıkmış, ikişer yaprak vermişti. Bugün kontrol ettiğimde hiç yaprak kalmamıştı. Bir şey tüm yaprakları yemiş. Kontrol ettim ama tırtıl ya da başka bir canlıya da rastlamadım. Sizce ne olabilir:confused: Fasulye bundan sonra yeni yaprak verir mi:confused:

seyma30
18-05-2008, 01:01
Selahattin hocam benim fasulye tohumlarini her cukura 3 adet olmak üzere ekmistim.Her ocakta ücüde cikmis.Acaba seyreltmem sartmi.Her ocaga kac fide müsaittir.Cevaplarsaniz cok sevinirim.SAYGILAR

Selahattin Yılmaz
21-05-2008, 21:06
Sevgili seyma30, fasulyeler ocak usulü ekildiğinde 3 taneden fazla ise seyreltmeye gerek olabilirdi ama ocak usulü ekmişsiniz seyreltmenize hiç gerek yok. Fasulye bir baklagil olduğundan kökleri rahatlıkla 3 bitkiyi yan yana beslemeye yetecektir. Güle güle hasat edin. ;)

ERKAN1974
14-06-2008, 17:45
Fasulyenin yapraklarını budamak gerekirmi
Veya Yaprak seyreltmek ürün sayısını ve dolgunluğunu etkilermi.

ciceksever70
20-07-2008, 20:14
Fasülyelerimin son hali hasat icin beklemeli miyim yoksa zamani geldi mi?

nihatdurgut03
21-07-2008, 10:42
sayın çiçeksever hasat zamanı gelmiş toplayın artık afiyetle yiye bilirsiniz

limon
21-07-2008, 11:06
Fasulye için ikinci ekimi ne zaman yapabiliriz? Baharda ektiğim bir kaç kök bitlenince kökünden söküp atmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam Ağustos başı gibi ikinci ekimi yapabiliyorduk. Doğru mu hatırlıyorum?

üzüm
21-07-2008, 22:14
Fasulye için ikinci ekimi ne zaman yapabiliriz? Baharda ektiğim bir kaç kök bitlenince kökünden söküp atmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam Ağustos başı gibi ikinci ekimi yapabiliyorduk. Doğru mu hatırlıyorum?

Bulunduğum bölgede 2. ekim 1 hafta-10 gün önce yapıldı.

limon
21-07-2008, 22:25
Sağolun Uzum. Daha fazla geç kalmadan hemen yarın ekeyim.

sakagun
23-07-2008, 21:03
12 Temmuz'da ektiğim fasulyelerim 1 hafta sonra topraktan çıktılar.:p

sakagun
23-07-2008, 21:08
Atladığım bir şey daha var. Benim fasülyelerim ilk yapraklarını vermişti. Minicik yaprakları olmuştu. Sanırım bu böcek ya da benzeri şey (ne olduğunu çözemiyorum) o tazecik yaprakları yemiş. Onları yiyebilmek için hepsini kesip parçalamış olabilir. Eğer bu bir böcekse onla nasıl mücadele edeceğim? Ben böcek öldüremem :(
Kuşlar parçalamış olabilirler mi acaba? Benim sultan papağanım yeni çıkan filizleri parçalamakta ustadır. Onun yüzünden evin içine çiçek yetiştiremez oldum. Taze dallarından koparıp atıyor. Yemiyor da. :(

seturk
18-08-2008, 02:05
selam arkadaşlar.ben saksıda balkonumda taze fasülye ekmek istiyorum.bunun için neler yapmalıyım.fasülyeyi nasıl ekmeliyim.:p

eylems
18-08-2008, 02:54
Bunun için geç kalmadınız mı?

seturk
18-08-2008, 03:07
bilmem

mahon67
18-08-2008, 15:51
Saksı için uygun bir fasulye türü " Hestia"

Orkun Kırcı
05-11-2008, 22:53
Ben öğrencimin getirdiği siyah renkli fasulyeleri direk toprak dolu saksılara ektim ve üzerine kavanoz kapattım güneş alan camın önünde üç günde yaklaşık 10-15 cm oldular. Daha sonra biraz koyun gübresi ekledim. Şu anda minicik bebeklerim dallarından sallanmaya başladılar. :)) Darısı başınıza...

berduray
05-11-2008, 23:48
Valla ben de mevsime aldırmadan ektim aynı durumdayım ama benimki bahçede, siz Aydın iklimine mi ektiniz? yoksa Bayburt'a mı?

Bilmem şu mevsimde sebze toplayabilir miyiz? Soğuklar vuracak ne de olsa, ben kayınvalidemin 40 günlük kızım ek gazına geldim, ılman havaya uyarak...

Siz nasıl bir yol uyguladınız*

pembegül
07-11-2008, 12:22
Saksı için uygun bir fasulye türü " Hestia"

Sayın mahon67 bu cinsten fasulyeyi nereden bulabilrim şimdiden tşkr *****.:(:(:(

Orkun Kırcı
07-11-2008, 15:49
Sayın Berduray ben Bayburtta ektim. Minik saksı içindeler ve sürekli güneş görüyolar. Bir de kalorifer var tabi ki hemen yanlarında. Minik fasulyelerim dallarından sallanmaya başladılar bile. Denemek için bir 3-4 tane dikmiştim olacağını bilsem elimdekilerin hepsini dikerdim.

Orkun Kırcı
08-11-2008, 20:56
Benim fasulyelerin tanelerini fotoladım. Renkleri siyah acaba bu tür hakkında bilgisi olan var mı. Bu türün adı ne? yardımcı olursanız sevinirim.




52269

nesecik
11-06-2009, 09:40
benim balkonda saksıya ektiğim fasülyelerimin yapraklarında son 2 gündür minik çürümeler var sanırım fazla su verdim :(Ya da başka bir hastalık var resmini yükleyeceğim bilgilendirirseniz sevinirim.

nesecik
11-06-2009, 11:40
Teşekkür ederim sevim4:)

balkonda saksıya ektiğim fasülyelerimin yapraklarında son 2 gündür minik çürümeler var sanırım fazla su verdim Ya da başka bir hastalık var resmini yükleyeceğim bilgilendirirseniz sevinirim.
(bu arada resimleri bugün çektim ama fotoğraf makinasının tarih formatını yanlış ayarladığım için 2005 gösteriyor.:) )

h_dogan
14-06-2009, 11:33
Hastalıktan çok zedelenmeye benziyor rüzgar, çarpma vs.

ziraatix
17-06-2009, 16:53
Merhabalar yeni üyeyim ve gördüğüm kadaryla biz bitki sewerler için çok güzel bi site öncelikle sizlerden yardım isteyerek başlamak istiyorum
kendime ait minik bahçemde sırık fasülye yetiştiriciliği yapma istiyorum
bitkilerimin ilk çapasını ve ilaçlamasını yaptım ancak sırık problemi ortaya çıkacak gbi yeternce hazrladığım sırıklarımı çalmşlar nette dolaşırken gördüm arkadaşın biri sırık fasülyeleri iplelere sardırrmış sanırım sizce bu nasıl bi yöntem rüzgardan zarar görmesi muhtemel mi **** sırık fasülya için önerdikleriniz neler ben şey düşündüm bahçenin sol uç ve sağ uç tarafına uzun bi inşaat demiri çakıp ikisininin arasına bi çamaşır ipi ve o çamaşır ipine bağlanmış aşağıya doğru salınan birsürü ip sizce nasıl ve sizin düşündükleriniz neler

ialp32
23-06-2009, 21:17
Fasülye siyah pireler için ev usulü ilaç var mı?
Uğurböcekleri yetmiyor:(

Samsunlu55
12-12-2009, 20:22
Eskiden yetiştirdiğimiz insan boyu kadar fasülyeler vardı. Tohumları o zamanlar Almanya'dan gelmişti. O fasülye hale götürüldüğünde insanlar bu neki gibisinden bakıp almadılar. Bir dahada ekmedik. O fasülyenin cinsini bilmiyorum. Şimdi arıyorum bulamıyorum. Fasülye taze fasülyeydi sadece onu hatırlıyorum. Bu fasülyeyi bilen mutlaka çıkacaktır. Tabi başlığa bakarsa...

MeyveliTepe
10-01-2010, 11:00
İspir fasulyesi sırık mıdır oturak mı?

eylems
10-01-2010, 13:59
Eskiden yetiştirdiğimiz insan boyu kadar fasülyeler vardı. Tohumları o zamanlar Almanya'dan gelmişti. O fasülye hale götürüldüğünde insanlar bu neki gibisinden bakıp almadılar. Bir dahada ekmedik. O fasülyenin cinsini bilmiyorum. Şimdi arıyorum bulamıyorum. Fasülye taze fasülyeydi sadece onu hatırlıyorum. Bu fasülyeyi bilen mutlaka çıkacaktır. Tabi başlığa bakarsa...

Bahsini ettiğiniz fasulye sanırım yılan fasulyesi çok uzun yaklaşık bir metre boyu var. karınca70 de tohumları vardı fakat iki kez tohum aldım bir türlü çimlenmediler.

Geçen yaz bahçemizdeki fasulyelerden bir kaç fotoğraf...

121379

121380

121381

121382

121383

cagatayyucel
15-03-2010, 13:45
geçen sene karınca70 adlı üyeden aldığım yılan fasulyelerin 5 tohumdan tamamı çimlenmişti, hatta fasulyesinden bile yeme fırsatı bulduk gerçekten çok lezzetli ve uzun bir fasulye, benim ölçtüğüm en uzun fasulye 70cm gelmişti. 70cm lik fasulyeden 10 civarında tohum çıkıyor tohum aralıkları çok seyrek, bu sene tekrar ektim bakalım nasıl olacak?

siniroluyorum
15-03-2010, 16:18
Bu sene ben de bir tanıdığımdan aldığım yılan fasülyesi tohumlarını ekeceğim.Bakalım sonuçlar ne olacak...

cagatayyucel
30-03-2010, 16:23
Arkadaşlar ben bir kaç günlük yeni üyeyim.Yılan fasulyesi arayıp da henüz temin edememiş olan arkadaşlara yardımcı olabilirim.Bende iki çeşidi var. Biri siyah tohumlu biri de sütlü kahverengi renkli olandan.Ayrıca başka fasulye çeşitlerim de var. Tohumlar kendi üretimimdir.

sizdekilerin fotografları var mı? Her ikiside bunun gibi mi?

yarenimex
30-03-2010, 16:47
sizdekilerin fotografları var mı? Her ikiside bunun gibi mi?

Forumun "ortak siparişler" bölümünde "metrelik fasulye" başlığı altındaki fotografta görebilirsiniz..

baykal_77
08-06-2010, 09:12
bu sene fasulye yetiştiren yokmu?
26 mayısta ekim yaptım 2 haziranda cıkmaya başladılar fotolarını cekemedim. hak vereceğiniz gibi bu sene aşırı yağıs alan bi bölgedeyiz tarlaya girmek mümkün değil.
umarım fazla yağışlardan etkilenmezler.

sakagun
14-11-2010, 11:54
Geçen sene Göynük'ten aldığım fasulye tanelerini bu sene ektim. Satan kişi Göynük dışında bir yere ekerseniz bu kadar büyümez. Buraya özgü bir fasulye demişti. Denedim ve büyüdü. Haşladığınızda biraz daha şişiyor ve piyazı güzel oluyor.

alectoris
02-12-2010, 12:01
Merhabalar

Forumda sorulmus ama yanitlayan cikmamis.

Ben tekrardan sormak istiyorum.

Bu sene birinden ispir fasulyesi tohumu aldim. Gercekten cok lezzetli bir fasulye turu. Bu sene yetistirmek istiyorum.

Bu fasulye icin sirik gerekir mi yoksa oturak cins midir?

Ekim konusunda bu baslikta fasulye ekimi hakkinda bahsedilen bilgiler isiginda ekmem yeterli mi yoksa dikkat etmem gereken ozel hususlar var midir?

Tesekkurler

arimayam
10-04-2011, 16:07
bende az önce ektim fayüleyerimi,iki cins simdilik,erken cikanlardan,insallah güzel hasat olur..

seyma30
10-04-2011, 21:10
Ben nisan sonu gibi bahceye ekiyorum fasulyeyi burda havalar isinmis oluyor ozaman..

arimayam
11-04-2011, 10:50
burda havalar simdilik cok güzel gidiyor,insaallah bozmaz...temuuzdada ikinci ekimi yapicam,sonbaharda toplamak icin,bakalim hersey planladigimiz gibi gidecekmi?

seyma30
11-04-2011, 21:47
Yarindan itibaren havalar yine soguyacak diye duydum Nisan sonu garanti ekim olur tahminimce Almanya bu sagisolu bellimi olur:o

papalina1
04-06-2011, 17:40
Merhaba, Gökova'da iklim de müsait olduğundan Nisan ayı gibi dikim yapmıştım. Geçtiğimiz hafta olgunlaşan fasulyeleri topladım. Artık üzerlerinde çiçek de kalmadı. Beklesem yeniden çiçeklenip fasulye verir mi, yoksa söküp yenilerini mi diklemeliyim?

serdar1
11-07-2011, 10:16
Bu yıl havaların serin gitmesi nedeniyle bol ürün dökümü var kimyasal ilac kullanmadan fasulyenin kurusunu korumak için önerileri ve yardımcı olacak varmı.

cegabo
14-02-2012, 10:46
40 günlük fasülye sakısıda yetişir mi acaba 10 lt'lik su şişesinde mesela?

Safranlı
14-02-2012, 12:52
ıyı beslersenız bu saksıda en fazla ıkı kök olarak buyur
bolca gubre ve ıyı toprak olmalı
agır topraklrı sevmez
evde kendı yaptıgınız enzım gubresıyle devamlı beslersınız
ve bolca berektını görürsunuz

Ekrem Uslu
14-02-2012, 13:09
Eskiden yetiştirdiğimiz insan boyu kadar fasülyeler vardı. Tohumları o zamanlar Almanya'dan gelmişti. O fasülye hale götürüldüğünde insanlar bu neki gibisinden bakıp almadılar. Bir dahada ekmedik. O fasülyenin cinsini bilmiyorum. Şimdi arıyorum bulamıyorum. Fasülye taze fasülyeydi sadece onu hatırlıyorum. Bu fasülyeyi bilen mutlaka çıkacaktır. Tabi başlığa bakarsa...

Sn Samsunlu.
Zannediyorum aradığınız fasulye ''sofia''.Meyveleri kılçıksız,meyve eni 2 cm,boyu 25-30 cm ye kadar büyüyor,çok verimli ve tazeliğinden ve lezzetinden bir şey kaybetmiyor.

Geçen yıl deneme amaçlı 2.5 dekar ekim yapmıştık.Antalya/gazipaşada bir tohum bayiinde olduğunu biliyorum.2 kğ ambalajda 40 tl ye satıyorlar.İlgilenirseniz tel numaralarını verebilirim.

http://d1202.hizliresim.com/u/g/2qdrd.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://a1202.hizliresim.com/u/g/2qdsl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

ciftcibası
29-05-2012, 11:59
Arkadaşlar,benim sırık fasulyelerimin boyu 2,5mt'yi geçti.Yeni yeni çiçeklenme ve iğne kadar fasulyelerim görülmeye başladı.Acaba fasulye fidelerinin burunlarını kırmam mı gerekiyor?Tecrübeli arkadaşlardan görüş alabilir miyim.Saygılar,sevgiler...

Gazi Barış
16-07-2012, 23:12
Bir Siteden Tohumlarını Aldığım 5 Tohumdan Geriye Kalan Tek Fasulyemin mahsulü!
318726

eylems
08-08-2012, 01:14
Sayın Gazi Barış tohumlarınız çok kıymetli bilesiniz. Kaç kez denedim çimlenmediler.Sizden seneye çoğaltmak için tohum isteyebilir miyim?

Çalı fasulyesi gibi enli ama rengi yeşil değilde açık sarı fasulye çeşidi vardı. 10 dk. da pişerdi arıyorum henüz bulamadım. Bu fasulye tohumundan elinde olan var mı?

Gazi Barış
08-08-2012, 06:56
Sayın Gazi Barış tohumlarınız çok kıymetli bilesiniz. Kaç kez denedim çimlenmediler.Sizden seneye çoğaltmak için tohum isteyebilir miyim?

Çalı fasulyesi gibi enli ama rengi yeşil değilde açık sarı fasulye çeşidi vardı. 10 dk. da pişerdi arıyorum henüz bulamadım. Bu fasulye tohumundan elinde olan var mı?

Netten aldığım 5 tohumdan 3 ü çimlendi, fakat nihayete sadece biriyle erebildim. Elimde önümüzdeki yıl için yeteri tohum birikti, adresinizi atarsanız size birkaç tohum gönderebilirim. Bahsettiğiniz fasulyeler hakkında bilgim yok, yeşilini çok gördüm uzun kalın şerit şeklinde oluyor fakat sarısını görmedim. Bende resimdekilerin yeşilini arıyorum, muhtemelen netten temin yoluna gidicez...

cagatayyucel
08-08-2012, 10:39
sn eylems sarı fasulyenin çalı ve sarmaşık olanı var, sizin soylediginiz hangisi acaba?

eylems
08-08-2012, 14:21
sn eylems sarı fasulyenin çalı ve sarmaşık olanı var, sizin soylediginiz hangisi acaba?

çalı fasulyesi gibi ama meyve rengi yeşil değil açık sarı etli ve enli bir çeşit. tipi ise sarılıcı yani sırık oturak değil.

Bu yıl Kuzen38 in bahçesinin bir kısmına hobi bahçesi yaptım. Bir sürü fasulye ektim normalde o kadar yerde bir toplamaya en az 3 çuval çıkardı ama bu sene sıcak çok yağmur yok fasulye de yok gören sarmaşık sanıyor çok kuvvetli dalları ama dökmüyor. yaprak gübresi yapsam sonuç alabilir miyim yoksa tamamen yağmurla mı alakalı?

canannuman
13-08-2012, 11:33
Siyah taneli fasulyeden komşum vermişti geçen sene ektim kışlıktı çabuk sebze verdi.
Kırmızı çiçekli fasulye tohumu aldıydım. Ama çıkmadı beyaz renk ektiğim fasulyeler çıktı. Şimdide kurufasulye pişirmek için aldığım fasulyeleri haşlayacakken onlar bana baktı ben onlara koşup toprağa süs kabaklarımın arasına ektim ne olacaklar bilmiyorum. Ama Kıpkırmızı çiçekli fasulye resmi ve yeşil taze fasulye meyvası vermiş halde tohum paketinin üzerinde resim vardı çiçeklerine çok imrenmiştim olmadı acaba hiç yetiştirebilen varmı ben onları Nisan Mayıs gibi ektiydim acaba kırmızı çiçekli fasulye kışa doğrumu ekilecek birşeydi. Tamamen acemilikten çürüse diğer beyaz çiçekli fasulyelerim tohumdan yeşerdi. Belki zamanı yanlıştı belki tohum eskiydi bilemiyorum. Hiç bilgisi olan varmı bu konuda. Teşekkürler.

Gazi Barış
28-08-2012, 16:50
Fasulyelerimden son kareler:
Kurular daha önceki fotoğraflarını yayınladıklarımın son halleri, yeşiller ise sonradan güzleye yatarak oluşan yeni mahsüller.
327712[/[327716]327713]

serdar1
06-09-2012, 09:16
Cezayire çalışmaya giden tanıdığımın getirmiş olduğu fasulyeleri çoğaltıp ilk ürünü
nün yemeğini yapıp afiyetle yedik görünüşü yaprakları fasulye ürünü bezelye tadı bakla bezelye arası bu cins oradaki çöl iklimine alışık olduğundan kuraklığa çok dayanıklı ve soğuk a çıkan yıl aralık ayına kadar yeşilliğini korumuş hem kuraklığa hemde soğuğa dayanıklı bir cins fasulye.

cagatayyucel
06-09-2012, 09:31
Cezayire çalışmaya giden tanıdığımın getirmiş olduğu fasulyeleri çoğaltıp ilk ürünü
nün yemeğini yapıp afiyetle yedik görünüşü yaprakları fasulye ürünü bezelye tadı bakla bezelye arası bu cins oradaki çöl iklimine alışık olduğundan kuraklığa çok dayanıklı ve soğuk a çıkan yıl aralık ayına kadar yeşilliğini korumuş hem kuraklığa hemde soğuğa dayanıklı bir cins fasulye.

lablab fasulye gerçekten çok lezzetli bir fasulyedir. bir kök bitkiden çok ürün alınabilir

serdar1
06-09-2012, 09:48
lablab fasulye gerçekten çok lezzetli bir fasulyedir. bir kök bitkiden çok ürün alınabilir
Evet bir kök öyle bir şekilde yayılıyorki çalıyı taşımıyor. Yaprakları ve bağı ben ağaçların dibine ekmiştim her yanını kaplamıştı ağaçın kuraklığa dayanıklı ama sulanırsa bu fasulyeyi taşıyacak çalı yoktur çok yayılıyor sulayınca .

serdar1
23-10-2012, 13:00
Dut ağacının dibine ektiğim lap lap fasulye öyle bir döküm yaptı ki salkım salkım kozalar dökmüş. Sadece dutun dibine 3 adet tohum ekimi yaptım .Hemen hemen bütün ağacı kapladı gibi . Olgunlaşan kozalardan biraz tohum aldım Diyarbakır karpuz tohumu dağıtımını yaparken bu tohumlar dan göndereceğim.

serdar1
23-10-2012, 14:55
Hem kuraklığa hem soğuk havaya dayanıklı , çevrede 1 aydır dışarıda bundan başka fasulye yok.Lab lap fasulye harici tüm fasulyeler çoktan kurudu.

serdar1
05-11-2012, 05:57
Kasım ayındayız ,gece soğuklarına dayanan böyle cins fasulye görmedim.hala çicek ve fasulye dökümü var

nuri KANTAROĞLU
15-02-2013, 17:02
bana lap lap fasulye tohumu yollaya bilir misin yazışma tek69niko@hotmail.com
NURİ KANTAROĞLU ARASEDAŞ İL MÜD BAYBURT

birnefestoprak
15-02-2013, 17:45
Lablab fasulyesini pisirirken dikkatli olmakta yarar var. Bazi insanlarin bunyesinde toksik etki yaratabiliyor. Pisirirken suyunu yenilemek en iyisi ama zeytinyaglisini yapacaksaniz suyunu dokup yenilemek olmaz tabii. Bir de tazesini dalindan alip cok tuketmeyin.

Hülyab
21-04-2013, 21:26
Merhabalar, merak ettiğim bir konu var sayfada arattım ama bulamadım. Fasülye'de domates ve hıyar gibi koltuk alma iştemi gerekiyor mu? gövde ile dalların birleştiği yerlerden minik yaprak gibi bişiler çıkıyor onlar biraz büyüdüğünde alınması gereken birşeymidir yoksa normal yapraklarmı çıkıyor oralardanda bilemediğimden sormak istedim.

h_dogan
21-04-2013, 22:36
Merhabalar, merak ettiğim bir konu var sayfada arattım ama bulamadım. Fasülye'de domates ve hıyar gibi koltuk alma iştemi gerekiyor mu? gövde ile dalların birleştiği yerlerden minik yaprak gibi bişiler çıkıyor onlar biraz büyüdüğünde alınması gereken birşeymidir yoksa normal yapraklarmı çıkıyor oralardanda bilemediğimden sormak istedim.

Fasulyede böyle bir uygulama yok Hülya Hanım. ;)

Hülyab
22-04-2013, 07:34
Teşekkür ederim yanıtınız için o zaman sevinmeliyim fasülyelerim yeni yapraklar çıkartarak gelişiyor demekki :)

GÖNÜLLÜ ÇİFTÇİ
03-05-2013, 19:44
bahceme ektıgım seker fasulyelerimi 2 gun cımlenene kadar sısırdım.sonra ektım ve her gun suladım.4 gun oldu hala goremedım.bır yanlısımmı var acaba.sulamasammı ?

bugrahan45
06-05-2013, 11:13
bahceme ektıgım seker fasulyelerimi 2 gun cımlenene kadar sısırdım.sonra ektım ve her gun suladım.4 gun oldu hala goremedım.bır yanlısımmı var acaba.sulamasammı ?

suda çimlendirdiğiniz için ekerken taze filizlerine zarar vermiş olabilirsiniz.

Hülyab
07-05-2013, 12:15
fasülye fidelerimde minik fasülyecikler çıkmaya başladıkça tekrar heveslendim şimdi tekrar tohumdan eksem olurmu bu zamanda birkaç tane daha? bende 10 kök var ne kadar fasülye verir acaba şimdilik çok sayıda çiçek var ama onlar olgunlaşıp toplayınca yeni çiçekler yeni fasülyeler çıkacaktır değilmi?

elifiyilik
15-06-2013, 01:07
Merhaba,
Yıllar sonra ilk defa tekrar küçük bir bahçem oldu. Domates biber patlıcan ve yeşillikler ektim. Bahçem apartman bahçesinin küçük bir köşesi. Bahçemin her boşluğunu değerlendirmek istiyorum. Hala kullanabileceğim boşluk var ama fide mevsimi geçtiği için fide bulamıyorum. Soğan sarımsak vs. ise yeterince var. Kalan alana fasülye ekmek istiyorum. Fakat cevaplarını tam anlayamadığım sorular var.
1. Mevsim fasülye ekmek için çok mu geç?
2. Aynı domates fidesi diker gibi belirli aralıklarla çukur açıp iki gündür suda bekleyen kuru fasülye tanelerinden her çukura bir kaç tane 5 cm derine ekmeyi düşünüyorum doğru mu ?
3. Sulama konusunda çok farklı yorumlar okudum ve anlayamadım. Tam olarak nasıl ne aralıklarla sulamalıyım. Diğer sebzeleri sularken bahçenin geneliyle birlikte sulamam yeterli mi ?
4. Yedi fasülye büyüyecek kadar yerim var. Yedi fasülyeden ne kadar ürün çıkar. Eğer bir iki kez ancak yemek yapacak kadar çıkacaksa, alana yine yeşillik de ekebilirim.
5. Ne zaman ürün almaya başlarım sizce, hatırladığım kadarıyla kolay büyüyen hemen ürün veren bi sebzeydi.

Yıllar sonra tekrar bir bahçem olduğu için çok mutluyum ve heyecanlıyım. Bana yardım ederseniz çok mutlu olurum..

limon_sever
04-07-2013, 11:59
Sayın heyyamola'nın uzun yassı fasulyelerinden sadece bir tane çimlendi. Bu sene tohumluk bırakıp seneye yemeklik yapmayı düşünüyorum. Boyu 2 metreyi geçti. Yeni çiçeklenme başladı.

423366

423367

limon_sever
06-07-2013, 12:42
Fasulyenin meyveye dönüşümü

423810

limon_sever
12-07-2013, 10:08
Uzun yassı fasulyelerde güzel meyve tutumu var.

425406

limon_sever
05-08-2013, 10:31
Uzun yassı fasulye ismini fazlasıyla hak ediyor.

431984

431985

yağmur
05-08-2013, 15:33
:o Bunlarda benim ilk fasulye hasadım.

Murat Uysal
06-08-2013, 01:49
yer salatalıkları da çıtır çıtır hani. Adamın ağzı sulanıyor. Ama keşke organik dikenli salatalıklardan da dikseydiniz. Çok lezzetli olurdu. Fasülye de Ayşe Kadın herhalde..

yağmur
06-08-2013, 15:38
Bunlarda da hafif diken var ama sizin dediğinizden değil tabi.Fasulye ise sırık diye biliyorum.

Murat Uysal
12-08-2013, 21:40
Ayşe Kadın Fasülyesininde sırık olanı da var oturak olanıda... Benim tercihim en güzeli şeker fasülye dediğimiz fasülyedir. konservelik..

yağmur
12-08-2013, 22:34
Ayşe Kadın Fasülyesininde sırık olanı da var oturak olanıda... Benim tercihim en güzeli şeker fasülye dediğimiz fasülyedir. konservelik..

Acemilik işte benim ki.Aldım koçtaştan,attım bahçeye.Zeytinyağlı pişirmeye daha uygun bir fasulye çıktı.Bakalım seneye memleketten gelecek tohumdan ekeceğim inşallah.

birnefestoprak
06-12-2013, 01:42
Bu degerli cesidin adi, diger cesitlerle karistirmamak ve yetistirmede birligi saglamak adina, Şenberber Fasulyesi olarak belirlenmistir.

http://www.agaclar.net/forum/1193960-post3.htm

Sn heyyamola'ya bize bu cesidi kazandirdigi icin tesekkur ederim.

Uzun yassı fasulye ismini fazlasıyla hak ediyor.

431984

431985

dadaşım
06-02-2014, 21:32
[QUOTE=MeyveliTepe;561085]İspir fasulyesi sırık mıdır oturak mı?[

İSPİR FASULYESİ

Merhaba arkadaşlar;
İspir fasulyesi (namı diğer şeker fasulye)
Özelliğini yetiştiği coğrafyanın toprak iklim ve suyundan almaktadır.
Erzurum İspir ilçesinde orijinal olarak yetişir. Ancak genelde Lüks Lokantalarda Çayeli fasulyesi olarak tüketilir.
Sırığa gitmez. (Şakhar istemez) Oturak fasulyedir. Ona iyi bakarsanız, oda size iyi bakar. iSPİR FASULYESİ'nin üretim azlığı sayesinde bir anda ülkede fasulye fiyatları yükseldi.
Sağolsun

Ersin Eren Köln
31-03-2014, 08:07
Merhaba arkadaslar, elime Seker veya diger adiyla ispir fasulyesi tohumu gecti. Nete bulamadim, Sorum Ispir fasulye agaci bildigimiz normal fasulye gibi yukariya dogrumu yoksa yer fasuylesi gibimidir ?

alimallah
31-03-2014, 10:03
Doğrudan bir bilgim yok ama,
Ben olsam diker ve bitkinin davranışına bakardım.
Uzamadan verime geçmişse yer fasulyesi gibidir derdim.
Boyu sarmaşık gibi davranıyorsa, hemen sırık dikerdim yanına.
Selamlar

Ersin Eren Köln
31-03-2014, 11:33
Tesekürler, benimde bilmek istedigim sirik dikmeme gerek varise ona yer secicem bahcemde.

birnefestoprak
05-04-2014, 07:33
Seker fasulyesi olarak adlandirilan, farkli yorelere ait degisik cesitler var.

Eger Ispir'den bahsediyorsaniz Ispir, cok boylanmayan bir fasulye; bununla birlikte, Sarikiz gibi yere cok yakin yetismiyor ve gorece uzun kollar atiyor. Taze halinde, fasulyelerin ustunde barbunya fasulyedekine benzeyen silik kirmizi seritler olusturuyor. Her kapsul, asagi yukari 3-4 dane yapiyor.

Merhaba arkadaslar, elime Seker veya diger adiyla ispir fasulyesi tohumu gecti. Nete bulamadim, Sorum Ispir fasulye agaci bildigimiz normal fasulye gibi yukariya dogrumu yoksa yer fasuylesi gibimidir ?

birnefestoprak
07-04-2014, 19:54
Tohumunu cogaltmak icin ektikten sonra, bu sefer urun almak icin yetistirdigim Şenberber'den dun ilk hasadi aldim. Gorunuse bakilirsa, mevsim icinde 5-6 kez daha fasulye dokecek. Genis ve uzun dane kapsulleri dahi kilciklanmiyor. Cesit hakkindaki ayrintili bilgileri Anadolu Tohumlarını Koruma ve Yaygınlaştırma Projesi-Anatolian Heirloom Seeds Recovery and Preservation Project (ANATOHUM) • View topic - Şenberber (Senberber) (http://anatohum.com/phpBB3/viewtopic.php?f=65&t=90) adresinde bulabilirsiniz.

Sn heyyamola'nin bize kazandirdigi bu cesidin tohumundan, bu seneki Agaclar.net tohum etkinliginde paylasanlar olabilir; lutfen takip edin.

birnefestoprak
10-04-2014, 17:37
Yukardaki resimden iki gun sonra, iki kisiye yetecek kadar daha fasulye hasat ettim (asagidaki resim). Bir bu kadar daha bitkilerin ustunde vardi. Yarin, sepette gorulen kadar daha hasat alacagim gibi duruyor.

limon_sever
10-04-2014, 17:39
Yukardaki resimden iki gun sonra, iki kisiye yetecek kadar daha fasulye hasat ettim (asagidaki resim). Bir bu kadar daha bitkilerin ustunde vardi. Yarin, sepette gorulen kadar daha hasat alacagim gibi duruyor.

Çok güzel olmuşlar. Acaba kaç kök var?

birnefestoprak
11-04-2014, 04:15
60-70 kadar. Mevsim sonunda verimini de bildirmeye calisirim. Gecen gun cok az su ilave ederek, domates ve soganla birlikte zeytinyaglisini yaptik; cok lezzetli oldu. Dane kiliflari cok iri olduklari anda bile kilcik yapmiyor, bunu da belirteyim...

Çok güzel olmuşlar. Acaba kaç kök var?

limon_sever
05-05-2014, 17:06
Niğde Hançerli Köyü Dermason Fasulyesi...

489664

bahcedenn
19-07-2014, 21:47
Runner Bean olarak bilinen fasulyeden yetiştiren var mı? Elimde Enorma Elit çeşidinden bir miktar var. Deneyip denememekte kararsızım. Tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi acaba?

MeyveliTepe
19-07-2014, 22:37
"Runner bean" sırık fasulyelerin genel adıdır :)

birnefestoprak
19-07-2014, 22:39
Cok yillik olurlar. Kokleri donmadigi surece, sonraki sene geri gelir. Bunlar genelde yaz yerine daha serin iklimi severler. Cicekleri de cok guzel olur.

Runner Bean olarak bilinen fasulyeden yetiştiren var mı? Elimde Enorma Elit çeşidinden bir miktar var. Deneyip denememekte kararsızım. Tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi acaba?

MeyveliTepe
19-07-2014, 22:53
"Runner bean" sırık fasulyelerin genel adıdır :)

Pardon, sırık fasulyeye "pole bean" deniyordu :)

birnefestoprak
19-07-2014, 22:55
Ozellik itibariyle pole bean gibi kol atiyorlar zaten, runner beanlerin de siriga alinmasi gerekiyor.

bahcedenn
19-07-2014, 23:35
Cok yillik olurlar. Kokleri donmadigi surece, sonraki sene geri gelir. Bunlar genelde yaz yerine daha serin iklimi severler. Cicekleri de cok guzel olur.

Tohumları da daha iricene, koyu renkli ve kırçıllı gibi. Lezzeti nasıldır? Sizin bizim yerli çeşitlerimiz diğer çeşitlerden daha lezzetlidir lafınızı hatırlıyor gibiyim. Lezzet bakımından ekmeye değer mi? Yoksa riske girmeye gerek yok mudur? :)

Ekersem şu an değil de Ağustos sonu gibi mi ekmeliyim?

limon_sever
26-07-2014, 22:28
Tepeköy ve Şenberber fasulyelerinden bir miktar tohum elde ettim. Kapsülden çıkardığım gibi daneleri tekrar ekebilir miyim?

birnefestoprak
27-07-2014, 08:30
Bizim fasulye cesitliligimiz muazzam boyutlarda. "Bizimkiler daha lezzetliler" demeyeyim de "eger, hicbir yabanci geleneksel fasulye tohumuna ulasma sansiniz yoksa ama yerli tohumlara sahipseniz, lezzet anlaminda pek birsey kacirmiyorsunuz" diyeyim. Domates icin ayni seyi soyleyemem. Tabii, bu benim kendi kanaatim, baskalari ne dusunur bilemem. Cok lezzetli yabanci fasulye cesitleri de var.

Ben Scarlet yetistirmistim. En bilinenlerden biri odur. O, cok lezzetli bir cesit. Bitki de cok guzel, cicekleri de muhtesem. Iyi bir sirik sistemi hazirlamaniz gerek. Bence fazla gecikmeden ekin, Agustos sonu gec olur, genelde 45-50 gun gibi hasada gelirler. Cesidine ve sizin damak tadiniza gore sonuc degisir ama ben kesin deneyin derim. Bir de iyi dokmesi icin bol su ister, susuz birakmayin.

Tohumları da daha iricene, koyu renkli ve kırçıllı gibi. Lezzeti nasıldır? Sizin bizim yerli çeşitlerimiz diğer çeşitlerden daha lezzetlidir lafınızı hatırlıyor gibiyim. Lezzet bakımından ekmeye değer mi? Yoksa riske girmeye gerek yok mudur? :)

Ekersem şu an değil de Ağustos sonu gibi mi ekmeliyim?

limon_sever
15-08-2014, 19:01
Bir tanıdığın verdiği ziraatin dediği fasulyeler...

513594

Tohumları yuvarlaktı. Güz soğuklarına kalmadan fasulyelerini görmeyi ümit ediyorum...

Muda
30-01-2015, 16:16
Geçen sene Göynük'ten aldığım fasulye tanelerini bu sene ektim. Satan kişi Göynük dışında bir yere ekerseniz bu kadar büyümez. Buraya özgü bir fasulye demişti. Denedim ve büyüdü. Haşladığınızda biraz daha şişiyor ve piyazı güzel oluyor.

2014 sonlarında satış yapan bir marketten çok iri taneleri olan bir fasulye gördüm. Üzerini okuduğum zaman yurt dışından gelmişti. Denemek için aldım. Piyaz olarak yedik. Hoşumuza gitti. Fasulyelerden bir tanesini deneme amaçlı saksının birine dikmiştim. Dün gece tesadüfen çimlendiğini gördüm. Ağır olduğu için iki parçadan bir parçası düşmüş. Aynı fasulye olabilir mi? Ne kadar büyüyeceğini merak ettiğim için ekmeyi düşünüyorum.

h_dogan
30-01-2015, 16:18
Fasulyede hibrit çeşit olmadığı için ektiğiniz de aynısı olacaktır.

nkutsay
10-04-2015, 12:47
Selamlar

Fazlaca uzamis Senberber sirik fidelerini bahceye dikerken kotalidonlara kadar gommek mumkun mu yoksa kok bogaz seviyesini muhafaza mi etmeliyim

dongyul
10-04-2015, 14:42
çok fazla gömmenizi tavsiye etmem sadece köklerinden 4 parmak kalınlığından gömün.. eğer çok uzunsada rüzgardan zarar görmemesi için yanına destek bi çubuk dikin derim..

sadrainman
10-04-2015, 20:34
bunlarda benim fasulyem 4 kök biri diğerlerinden bayağı önde gidiyor.toprakları torf ağırlıklı birazda bahçe toprağı var sürekli hayvan gübresi döküyorum diplerine

sadrainman
17-04-2015, 10:30
merhaba,fasulyemde çiçeklenme başlıyor koparsam mı acaba gelişimi için.biraz erken gibi geldi

sadrainman
24-04-2015, 08:59
çiçekler tuttu artık fasulye oldular

bizimbahcemiz
30-04-2015, 16:20
Merhaba.
Tohum paylaşım etkinliğinden gelen iki çeşit fasulye tohumum var. Biri şenberber, birisi de ispir. İkisi için de aynı yetiştirme koşullarını sağladığım halde şenberber fasulyelerim çok güzel çimlenip büyürken hiçbir ispir fasulyesini çimlendiremedim. Tohum kök saldı ama taç yaprakların çıkacağı yer kurudu ve çenekler açılmadı. İki farklı şekilde çimlendirmeye çalıştım, birisinde direkt toprağa ektim birisinde de pamukta şişirip filizlenince toprağa aldım. İki türlü de başaramadım.
Acaba neyi yanlış yapmış olabilirim, ispir için ayrıca özel bir yöntem mi uygulamalıyım?

birnefestoprak
30-04-2015, 17:01
Cok fazla su almis olabilirler mi?

Merhaba.
Tohum paylaşım etkinliğinden gelen iki çeşit fasulye tohumum var. Biri şenberber, birisi de ispir. İkisi için de aynı yetiştirme koşullarını sağladığım halde şenberber fasulyelerim çok güzel çimlenip büyürken hiçbir ispir fasulyesini çimlendiremedim. Tohum kök saldı ama taç yaprakların çıkacağı yer kurudu ve çenekler açılmadı. İki farklı şekilde çimlendirmeye çalıştım, birisinde direkt toprağa ektim birisinde de pamukta şişirip filizlenince toprağa aldım. İki türlü de başaramadım.
Acaba neyi yanlış yapmış olabilirim, ispir için ayrıca özel bir yöntem mi uygulamalıyım?

bizimbahcemiz
02-05-2015, 07:18
Yanitiniz icin tesekkur ederim sevgili birnefestoprak. Olabilir belki de bilemiyorum. Senberber fasulyelere ne yaptiysam onlara da aynisini yaptim. Simdi elimde kalan tohumlari kullanmaya kiyamiyorum ya onlar da kurursa diye. Gercekten uzuldum.

sadrainman
05-05-2015, 00:13
fasulyeler güveç olma yolunda:D

bizimbahcemiz
05-05-2015, 08:50
Maaşallah maaşallah Sayın Sadrainman... Cinsi ne fasulyelerinizin, ispirse ağlayacağım :D

sadrainman
05-05-2015, 09:21
Maaşallah maaşallah Sayın Sadrainman... Cinsi ne fasulyelerinizin, ispirse ağlayacağım :D
Yanlış hatırlamıyorsam sırık.ablam almıadığım için yine de tam emin değilim
İçindeki taneleri yok gibi sanırım ispir iri fasulye.

bizimbahcemiz
05-05-2015, 11:13
Şaka olsun diye dedim Sn. Sadrainman.:) Ben ispir konusunda dertliyim de. Afiyetle yersiniz umarım. Sevgiler.

sadrainman
05-05-2015, 12:58
Teşekkür ederim

cgdsfdn
10-05-2015, 09:15
28 nisan da toprağa ektiğim fasulye tohumlarım hala çimlenmedi ve aynı gün ektiğim kabak, nohut, barbunya, börülce ve mısır tohumlarımdada çimlenme yok sadece ayçiçeklerim ve bamyalarım güzel çimlendiler neden böyle oldu acaba ? Ne yapmam gerekiyor derine gömdüysem ve çürümediyseler beklesem çıkarlar mı yoksa yeni tohummu alsam ?

bizimbahcemiz
11-05-2015, 13:49
Merhaba Sn. cgdsfdn, toprağı eşeleyip bi baksanız, tohumlar çürümüşler mi diye. Fazla sulandıysa çürümüş olabilirler belki... Benim fasulyelerim galiba bu yüzden çürüdüler.

yenal5353
12-06-2015, 15:59
merhabalar arkadaslar 1 2 sorum olucak ama gerci gören olurmu ustunden bayagı gecmıs neyse resımlerı yukluyorum fasulyem hastalıklı assagıdakı resımlerdekı sorunlar var tohumcudan ustunde demır cınko mangan yazan bır ılac verdı 15 gunde 1 bundan 2 cay kasını 1 lt suya kor dedı yeşil toz bişey ılk sulamamı yaptım 7 gun gectı bı degısme yok fazla sudan olabılır dedı sulamadım 5 gunden berı hala aynı

yaprak yesılden sarıya donuyor sonunda sararıp dusuyor
http://i.hizliresim.com/5d3rvD.jpg (http://hizliresim.com/5d3rvD)

bıde boyle beyaz benekler var

http://i.hizliresim.com/d5azgr.jpg (http://hizliresim.com/d5azgr)

tohumlar topraktan cıktıklarında assagıdakı gıbı yaralı cıkıyor baktım bocek falanda yok acaba topragın altındamı **** basla bıseymı var

http://i.hizliresim.com/LaX7Wz.jpg (http://hizliresim.com/LaX7Wz)

şimdiden cevaplarınız için teşekkur ederım

YCLERDM
18-06-2015, 19:19
Merhaba Arkadaşlar.
Ankara alacaatlı da bahçeme geçen yıl bir sıra fasulye dikmiş güzel sonuç almıştım.
Bu sene aynı yere diktiğim fasulyeler birkaçı dışında yok oldular resmen.
Salatalık fideleri de zarar görünce şüphelendim.
Sabah erken kabuklu ve kabuksuz sümüklü böcekleri görünce bahçedeki katliamı kimlerin yaptığı belli oldu. Gece ortaya çıkıp bahçeyi talan ediyorlar gündüz saklanıyorlar. Allahtan domateslere yaklaşmıyorlar.
Biraz ilaç attım her taraf kabuklu sümüklü böcek ölüleri ile doldu.
Fasulyelerin katili de bunlar olabilir mi. Benim tahminim fasulyelerin daha filizi toprak üstüne çıktığı anda bunlar tepelerini yiyerek çürümelerine sebep olmuş olabilir. Tekrar diktim bakalım ne olacak.
Bir arkadaş danaburnu böceği de olabilir dedi.
Nasıl tesbit edebiliriz.

Dr - beyazzz
01-07-2015, 22:31
arkadaşlar songur fasulyesinin oturak **** sırık olduğunu bilen var mı? ilk 3 yaprağını verdikten sonra çiçek tomurcuklanmaya başladıda merak ettim ...

Dr - beyazzz
02-07-2015, 01:54
nasıl oluyor bilmiyorum ,nazar değmesin ama 3 gün önce suda bekletmeden ekmiş oldum 7 songur fasulyem çimlendi ...böyle olunca mutlu oluyorum ...

İsmail Kuzucu
02-07-2015, 02:22
Merhaba Arkadaşlar.
Ankara alacaatlı da bahçeme geçen yıl bir sıra fasulye dikmiş güzel sonuç almıştım.
Bu sene aynı yere diktiğim fasulyeler birkaçı dışında yok oldular resmen.
Salatalık fideleri de zarar görünce şüphelendim.
Sabah erken kabuklu ve kabuksuz sümüklü böcekleri görünce bahçedeki katliamı kimlerin yaptığı belli oldu. Gece ortaya çıkıp bahçeyi talan ediyorlar gündüz saklanıyorlar. Allahtan domateslere yaklaşmıyorlar.
Biraz ilaç attım her taraf kabuklu sümüklü böcek ölüleri ile doldu.
Fasulyelerin katili de bunlar olabilir mi. Benim tahminim fasulyelerin daha filizi toprak üstüne çıktığı anda bunlar tepelerini yiyerek çürümelerine sebep olmuş olabilir. Tekrar diktim bakalım ne olacak.
Bir arkadaş danaburnu böceği de olabilir dedi.
Nasıl tesbit edebiliriz.

Dana burnu keser ve fazla yemeden diğer bitkilere geçer. Sümüklü böcekler ise yeşil ne varsa hiç acımadan yerler. Özellikle yeni çimlenen bitkilere bayılırlar.

Çoğalmadan önlem almak şart.

Dr - beyazzz
09-08-2015, 01:18
Dana burnu keser ve fazla yemeden diğer bitkilere geçer. Sümüklü böcekler ise yeşil ne varsa hiç acımadan yerler. Özellikle yeni çimlenen bitkilere bayılırlar.

Çoğalmadan önlem almak şart.

syn ismail kuzucu bu dana burnu dediğiniz böcek yeşil ve tırtılının minyatür versiyonumudur

TCM
09-08-2015, 10:00
Benim fasulyelerde geçen sene olduğu gibi tek-tük basıralanmaya başladı. İnsektisit ile ilaçladım.

Sevgi Durul
09-08-2015, 10:16
syn ismail kuzucu bu dana burnu dediğiniz böcek yeşil ve tırtılının minyatür versiyonumudur

Danaburnu (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4258.htm)

Dr - beyazzz
09-08-2015, 11:16
teşekkürler syn sdurul ,bu zararlı değilmiş bende kizaten sevindim.

Milla
26-12-2015, 08:16
İspir Şeker Fasulye'nin cinsi acaba sırık mı, oturak mı?

Aslında bu sorunun cevabını tam bilemiyorum. Ben İstanbul'da balkonda küçük bir saksıda yetiştirdim. Kuşlar girmesin diye balkonu kapladığım kuş filesine asıldılar ama oturak ya da sırık diyebilmek için boyların kaç metre olması gerektiğini bilmiyorum. Lezzeti çok güzel ve iyi şişiyor. Ben tatlı tadları sevmediğim için pek fazla ekmiyorum artık. Tatlı damağınız varsa tavsiye ederim.

Dutlubahçe
28-12-2015, 10:22
Sayın Milla, ben kendimce şöyle bir kriter oluşturdum; bitki bir yere sarılmadan kendi başına ayakta durabiliyorsa oturak, aksi takdirde sırık diye düşünüyorum. Tabii bu kriterin doğruluğu da tartışılabilir.

gtasdeviren
25-06-2016, 18:11
Selamlar,

Acil 10 dönüm ekili yer Sakarya, fotoğraftaki gibi fasulyeler toprak üstü tam çift çenek ilk çıktığı boğumdan kırılıyor. İki günde kaybım %10 a ulaştı. Hastalık mı, zararlı mı kimse anlayamadı. Aşırı rüzgar yok, dolu yok. Acil yardım rica 532 2236250

gtasdeviren
27-06-2016, 14:49
Daha açıklayıcı fotoğraflar ekledim.

birnefestoprak
27-06-2016, 17:04
Danaburnu diyeceğim ama fidelerin kırıldığı nokta toprak seviyesinde değil. Birşey kemirmiş sanki...

Daha açıklayıcı fotoğraflar ekledim.

Ninna
09-03-2017, 11:11
Merhabalar herkese
Bu sene fasulye tohumu almak istiyorum. Ama yuvarlak cinsten (fotodaki gibi).
Amerikan fasulye oyleymis fakat onu tek oturak olanlardan buldum. Ben sirik olsun istiyorum.
Oneriniz var mi?

(Fotolar bana ait degil, internetten alinti)
http://www.am-agro.hr/wp-content/uploads/2012/03/PRIMEL-214x194.jpg

http://cak.hr/sites/cak.hr/files/cr-collections/1/2cd38c1d63aec597dfa59874c1b7e92a.jpg

birnefestoprak
09-03-2017, 14:29
Fotoğraftaki fasulye French filet fasulye olarak geçer.

Merhabalar herkese
Bu sene fasulye tohumu almak istiyorum. Ama yuvarlak cinsten (fotodaki gibi).
Amerikan fasulye oyleymis fakat onu tek oturak olanlardan buldum. Ben sirik olsun istiyorum.
Oneriniz var mi?

(Fotolar bana ait degil, internetten alinti)
http://www.am-agro.hr/wp-content/uploads/2012/03/PRIMEL-214x194.jpg

http://cak.hr/sites/cak.hr/files/cr-collections/1/2cd38c1d63aec597dfa59874c1b7e92a.jpg

Ninna
10-03-2017, 22:55
Cok tesekkur ederim.
Turkiyede onun tohumu satiliyor mu? Internette yokmus.
Son iki sene memleketimden aliyordum benzer bir cinsin tohumu. Bu sene alamadim. Turkiyede de simdiye kadar bulamadim.

Fotoğraftaki fasulye French filet fasulye olarak geçer.

birnefestoprak
11-03-2017, 02:06
French filet, çeşit adı değil, bir kategori. Çeşit adını Sazova olarak arayın, o da bu tiptedir. Ticari tohumunun olması lazım. Arzuman'ın tohumlarını satan dükkanlara sorabilirsiniz, onların kataloglarında vardı.

Cok tesekkur ederim.
Turkiyede onun tohumu satiliyor mu? Internette yokmus.
Son iki sene memleketimden aliyordum benzer bir cinsin tohumu. Bu sene alamadim. Turkiyede de simdiye kadar bulamadim.

bahcedenn
11-03-2017, 21:41
French filet, çeşit adı değil, bir kategori. Çeşit adını Sazova olarak arayın, o da bu tiptedir. Ticari tohumunun olması lazım. Arzuman'ın tohumlarını satan dükkanlara sorabilirsiniz, onların kataloglarında vardı.

Arzuman'da adı Atlantis 40 Günlük olarak geçiyor. Bahsettiğimiz bu çeşide bizim köyde ise sadece 40 günlük diyorlardı. :)

dongyul
11-03-2017, 22:06
Bende 3 yıl kadar önce atlantis ve sazova çeşitlerini daha önce yetiştirdim. Arzuman firmasına ait ikisi de oturak ve erkenci çeşitler... Çekirdekleri kahverengi tonlarındaydı...


Sazova daha düz uzun...

640642

Atlantis olan hafif kıvrık olabiliyor..


640643


İkisi de gayet verimli ve konservesi çok güzel oluyor erime söz konusu değil..

dongyul
11-03-2017, 22:20
Benimde elime az miktarda bu fasulye tohumu geçti hakkında sadece sırık olduğunu biliyorum..


Acaba ne zaman ekmeliyim? verimli midir? Yeşil olarak tüketilir mi?

640644

Ninna
12-03-2017, 08:46
Cok tesekkur ederim :)

French filet, çeşit adı değil, bir kategori. Çeşit adını Sazova olarak arayın, o da bu tiptedir. Ticari tohumunun olması lazım. Arzuman'ın tohumlarını satan dükkanlara sorabilirsiniz, onların kataloglarında vardı.

hasanbatiray
24-03-2017, 16:50
Merhabalar,

Ticari olarak yetistirilip satilacak fasulye turu ne onerirsiniz ?
Sera kurup yetistiriciligini yapacagim insallah.

Saygilar...

dongyul
24-03-2017, 18:50
Merhabalar,

Ticari olarak yetistirilip satilacak fasulye turu ne onerirsiniz ?
Sera kurup yetistiriciligini yapacagim insallah.

Saygilar...


Sayın hasanbatiray;

eğer sırık olarak yetiştirmek isterseniz... Alman Ayşe, helga, limka, sofya çeşitleri yetiştirebilirsiniz...

Eğer oturak çeşit yetiştirmek isterseniz; gina, nazende ekebilirsiniz...


bu çeşitler kılçıklanmayan yeşil olarak satabileceğiniz çeşitlerdir...

Sırık olarak saydıklarım genelde taze olarak toplanmalı uzun süre beklenilmeli çünkü kılçıklanma özelliği gösterir...

İsmail Kuzucu
24-03-2017, 20:17
Sera ekimleri için en iyi çeşit seminis tohumun ribera çeşidi. Hasat süresi kısa ve çiçek tutumu daha yüksek, ayrıca makinalı hasada uygun. Yani 2 toplama tüm verimi alabilirsiniz.

hasanbatiray
24-03-2017, 23:16
Sayın hasanbatiray;

eğer sırık olarak yetiştirmek isterseniz... Alman Ayşe, helga, limka, sofya çeşitleri yetiştirebilirsiniz...

Eğer oturak çeşit yetiştirmek isterseniz; gina, nazende ekebilirsiniz...


bu çeşitler kılçıklanmayan yeşil olarak satabileceğiniz çeşitlerdir...

Sırık olarak saydıklarım genelde taze olarak toplanmalı uzun süre beklenilmeli çünkü kılçıklanma özelliği gösterir...

Bilgiler icin tesekkur ederim insallah ufak bir serayla baslayip buyutecegim. Bu isle ilgili baska onerileriniz varsaseve seve dinleyebilirim.

hasanbatiray
24-03-2017, 23:18
Sera ekimleri için en iyi çeşit seminis tohumun ribera çeşidi. Hasat süresi kısa ve çiçek tutumu daha yüksek, ayrıca makinalı hasada uygun. Yani 2 toplama tüm verimi alabilirsiniz.

Cok tesekkur ederim dikkate alip inceleyecegim. Baska fikir ve onerileriniz varsa onlari da dinleyenilirim.

birnefestoprak
30-04-2017, 16:51
Seminis'in sahibi Monsanto, bir GDO'lu tohum devidir. Seminis'in sattığı Ribera fasulye tohumu GDO'suz olabilir ama tohumu para verip aldığınıza göre, sonuçta yine maddi katkıda bulunmuş oluyorsunuz ve üstüne bir de başkasına tavsiye ediyorsunuz.

Sera ekimleri için en iyi çeşit seminis tohumun ribera çeşidi. Hasat süresi kısa ve çiçek tutumu daha yüksek, ayrıca makinalı hasada uygun. Yani 2 toplama tüm verimi alabilirsiniz.

havlayanPapatya
14-05-2017, 07:51
nisanda ektiğimiz taze fasulyeler yakında çiçek açacak gibi duruyor
647968

remus2
08-03-2018, 18:30
İlk sayfada 22 (http://www.agaclar.net/forum/269477-post22.htm) mesajdaki fasulyeden(dwarf runner bean hestia) ektim gerçekten çok hızlı büyüdü çiçekleri açmaya başladı şuan renkleri de farklı olduğu için güzel gözüküyor. Tek sıkıntılı durum hemen o yeşil sinekler yapışmaya başladı belki şuan içerde olduğu içindir dışarıya çıkınca umarım sineklerden kurtulurum. =)

lolla
26-05-2018, 12:28
674805
674806

Dermason fasülyelerim.
20 mayıs sabahı ekmiştim, bugün pencere önüne dışarı çıkardım.
umarım kaybetmem ufaklığı .)
herkese sevgiler

Musa Gündoğan
30-07-2018, 08:56
Merhaba arkadaşlar bu hafta bahçede enteresan olayla karşılaştık. ve bir türlü çözüm bulamadık.
Oturak fasulyelerimizin toprağa yakın ve toprağa değen meyvelerinde sadece çekirdek kısımlarının yendiğini gördük. bahçemizde 3 adet kurbağayla karşılaştık. bunların yiyebileceğini düşünüyoruz böyle bir şey mümkün müdür?
kurbağalar fasulyelerin sadece ama sadece çekirdek yapan kısımlarını kemirip sadece çekirdeğini yer mi?

kurbağalardan 2 sini bahçe dışına attık 1 sini kaçırdık :) bahçemizde kaplumbağa, fare ve türevleri bulunmamaktadır.

Kurbağa fasulye yiyebilir mi?
Ya da Farklı bir düşüncesi bilgisi olan bizimle paylaşabilir mi?

Resimleri:
679180
679181
679182

Musa Gündoğan
30-07-2018, 08:58
Belirtmeyi unutmuşum bahçede diğer sebzelerde var hele hele kemirgenler için salatalık var fakat sadece fasulyeler yeniyor.

Jezebel
28-12-2018, 14:56
Yeni elde ettiğim bu cins fasulyeleri bu yıl yetiştirmek itiyorum.
Çok lezzetli ve protein oranının daha yüksek olduğu söyleniyor.
Görünümleri de çok ilginç:)

685598


Bakalım İzmiri sevecek mi, yüksek rakımda yetişen endemik çinsler.

Jezebel
28-12-2018, 15:19
Normal boyutlu fasulyeye göre

685599


Çok merak ettim doğrusu

bahcedenn
28-12-2018, 16:11
Yeni elde ettiğim bu cins fasulyeleri bu yıl yetiştirmek itiyorum.
Çok lezzetli ve protein oranının daha yüksek olduğu söyleniyor.
Görünümleri de çok ilginç:)

685598


Bakalım İzmiri sevecek mi, yüksek rakımda yetişen endemik çinsler.

Çeşit isimlerini biliyor muydunuz?

TCM
28-12-2018, 17:29
@ Jezebel, renkli fasulyelerin bütün halinde resimleri de var mı?

Jezebel
28-12-2018, 17:34
Çeşit isimlerini biliyor muydunuz?

Mor olanın adının Phaseolus coccineus olduğunu keşfettim.
Ekolojik ürünler satan bir mağazadan aldım.
Smilyan ( Bulgaristan) adında bir dağ köyünde üretiliyor.

Jezebel
28-12-2018, 17:38
@ Jezebel, renkli fasulyelerin bütün halinde resimleri de var mı?

https://3.bp.blogspot.com/-acOGjyZgcRI/U4mItH9vPgI/AAAAAAAABTQ/LGArqXTxl-Y/s1600/002.JPG

bahcedenn
28-12-2018, 19:40
Mor olanın adının Phaseolus coccineus olduğunu keşfettim.
Ekolojik ürünler satan bir mağazadan aldım.
Smilyan ( Bulgaristan) adında bir dağ köyünde üretiliyor.

Bu arada Phaseolus coccineus çeşidin genel adı. Nasıl ki Ayşe Kadın, İspir Fasulyesi, Şeker Fasulye gibi bizim bildiğimiz tüm çeşitler Phaseolus vulgaris ailesine aitse bu da farklı bir çeşit. Bölgesine bağlı olarak kışı atlatabiliyorlar. Yalnız çok sıcakları hiç sevmiyorlar. Ekerken ona göre ayarlarsınız.

Türkiye'den bir mağazadan mı? Türkiye'den ise adını paylaşabilir misiniz?

Jezebel
28-12-2018, 22:08
Şu an Bulgaristan’dayım , yılbaşı için.
2 kilo aldım. Başarılı olursam tohum paylaşırım.

685644


.

bahcedenn
29-12-2018, 10:20
Şu an Bulgaristan’dayım , yılbaşı için.
2 kilo aldım. Başarılı olursam tohum paylaşırım.

685644


.

Ben de burada gördünüz diye çok şaşırmıştım. :p:p

Bundan iki ay önce facebookta görmüştüm. Yerel bir pazarda yaşlı bir kadın bu fasulyeyi satıyordu. Orada yaşayan bir arkadaşımdan ricada bulundum, o hesabın sahibiyle iletişime geçip bu fasulyeden edinsin diye. Ben satıcının hesabı diye düşünmüştüm çünkü. Fakat hesap sahibi başkası çıktı. Pazarla alakası vardı fakat fasulyelerle hiç alakası yoktu. Fasulyelere ulaşmak meşakkatli olunca da bana bi sürü söylenip bıraktı peşini. :p:p Durum böyle olunca edinemedik bu fasulyeden. Artık dualarımız sizinle.

Jezebel
29-12-2018, 18:39
Sn. Bahçeden, benzeri durumlar ben de çok yaşadım.
Bitki, tohum, çelik söz konusu olunca insanlar isteklerinizi hafife alıp küçümsüyorlar.
Ama bizim için bunlar önemli, bulana kadar ben aylarca araştırma yaparım, resmen iz sürerim.
Benim için önemli demek ki...
İnşallah başarırım :)

istcallst
08-01-2019, 15:28
Ben de bir kaç adet kök var ve evet kışın kuruyorlar, baharda kökten tekrar filizleniyorlar.
Gököva yaz sıcağı pek sevmiyorlar, bir ay önce çiçek açtı bir tanesi (kırmızı). İlk 2 resim şimdiki hal, son 3 resim bahardan. Beyaz fasulyeler beyaz çiçek açiyor. Taze fasulye tüketim için hiç uygun değil.
Muhteşem lezzetli ve güzel görünümlü piyaz yapabilirsiniz. İlk haşlama suyu atılır ve tekrar yeni suda biraz daha pişer.

Soğuk havayı sevdiği için diğer fasulyeden biraz daha erken ekilir (ılıman bölgeler) ve yarı gölge iyi olabilir.

Türkçe adı ateş fasulyesi, ingilizce de scarlet runner beans, permakültür bitkisi.

Ateş fasulyesi | Permakültür Bitkil.eri Wiki | FANDOM powered by Wikia (http://permakulturbitkileri.wikia.com/wiki/Ate%C5%9F_fasulyesi),

Jezebel
09-01-2019, 08:55
Ben de bir kaç adet kök var ve evet kışın kuruyorlar, baharda kökten tekrar filizleniyorlar.
Gököva yaz sıcağı pek sevmiyorlar, bir ay önce çiçek açtı bir tanesi (kırmızı). İlk 2 resim şimdiki hal, son 3 resim bahardan. Beyaz fasulyeler beyaz çiçek açiyor. Taze fasulye tüketim için hiç uygun değil.
Muhteşem lezzetli ve güzel görünümlü piyaz yapabilirsiniz. İlk haşlama suyu atılır ve tekrar yeni suda biraz daha pişer.

Soğuk havayı sevdiği için diğer fasulyeden biraz daha erken ekilir (ılıman bölgeler) ve yarı gölge iyi olabilir.

Türkçe adı ateş fasulyesi, ingilizce de scarlet runner beans, permakültür bitkisi.

Ateş fasulyesi | Permakültür Bitkil.eri Wiki | FANDOM powered by Wikia (http://permakulturbitkileri.wikia.com/wiki/Ate%C5%9F_fasulyesi),


Bu fasulyeden bana biraz gönderebilecek misiniz?
Teşekkürler.

istcallst
09-01-2019, 16:17
Bu fasulyeden bana biraz gönderebilecek misiniz?
Teşekkürler.
Tabii, isterseniz gönderirim, ama bu sizin aldığnız aynısı. Yoksa derin dondurucudan mı?

Jezebel
09-01-2019, 16:32
Tohumluk ayırdınız mı?
Benimkine çok benziyor.
Zeytinyağlı olarak yaptım, nefis oldu.
Örijinal tarife göre iki kere kaynatıp suyunu atarak.
Çok çabuk piştiğini söyleyebilirim.
Oğlum da ben de tadına bayıldık.
Umarım yetişir de ülkemizde de çoğalır.

istcallst
09-01-2019, 16:38
Tohumluk ayırdınız mı?
Benimkine çok benziyor.
Zeytinyağlı olarak yaptım, nefis oldu.
Örijinal tarife göre iki kere kaynatıp suyunu atarak.
Çok çabuk piştiğini söyleyebilirim.
Oğlum da ben de tadına bayıldık.
Umarım yetişir de ülkemizde de çoğalır.

Evet birazını ayırdım. Sanırım o aynı cıns. Yalnız çok dikmek laazım, bereketli bir cins değil, ama güzeliği yetiyor.

Zekoş
09-01-2019, 17:35
Sayın İstcalist ayırdığınız tohumlukların resmini atabilirmisiniz? Bu kadar övgüyü hakeden fasulye nasıl birsey bendekiyle aynı mı merak ettim;)

Jezebel
09-01-2019, 17:39
Kalan tüm fasulyeleri ekeceğim.
Renk renk ayırdım, hangisi daha verimli belli oldu.
En fazla beyaz, en az da koyu kahve / siyah olanlar.

685974


Deneyip göreceğim.
Bu arada pişince renkler karışır diye düşünmüştüm, karışmadı, tabakta da ayrı renklerde kaldı.

Muda
09-01-2019, 21:51
Kalan tüm fasulyeleri ekeceğim.
Renk renk ayırdım, hangisi daha verimli belli oldu.
En fazla beyaz, en az da koyu kahve / siyah olanlar.

685974


Deneyip göreceğim.
Bu arada pişince renkler karışır diye düşünmüştüm, karışmadı, tabakta da ayrı renklerde kaldı.

Sn. Jezebel;

istcallst arkadaşımızın yetiştirdiği fasulyeyi bir zamanlar ben süs fasülyesi olarak yetiştirmiştim. Aşırı çiçek olmasına rağmen çok az fasulye vermişti. Oluşan kapsüllerin içinde de fasulye sayısı azdı. Oldukça fazla yükselmişti. Yendiği ile ilgili bilgim yoktu.

Sizdeki fasulyelerden o kadar ayırmış iseniz hepsini dikmeseniz iyi olur. Ben ilk tohum alıp ektiğim zamanlar aldığım tohumların hepsini dikmiştim. Hiç öngöremediğim şeyler oldu. Tohumların hepsini diktiğim için tamamına yakını öldü veya ürün alamadım. Tohumların bir kısmını saklamadığıma pişman oldum. Özellikle fasulyede toprak fazla nemli kaldığı zaman bozuluyor. Dikimden itibaren çıkıncaya kadar yağmurlu bir ortamda yapacağınız bir şey kalmıyor. Komşum bu durumu önlemek için biraz çapa ile çukur açıp içine yanmış gübre koyuyor. Fasulyeyi bunun içine dikiyor. Fazla nem almıyor. Toprağın üstü sertleşerek fasulyenin çıkmasını önlemiyor.

Elinizdeki fasulyelerin özellikle yüksek rakımlı yerde yetiştiğini söylediğiniz zaman benim yerim de 1250-1300 rakım arasında olduğu için sizin yetiştirmenizi ve dağıtıma koymanızı bekliyorum.

Umarım başarılı olursunuz. Bu tohumlar yaygınlaşır.

Jezebel
10-01-2019, 07:14
Ekeceğim derken peyderpey ekeceğim. Yemeğe kıyamam.

Farklı aylarda ve iklim koşullarında.
Benim babaannem temmuzda da fasulye ekerdi, her daim taze fasulyemiz olurdu.

Eskiden memlekette pazardan zarzevat almak ayıptı, sadece kendisi yetiştiremeyecek kadar tembeller alırdı.:D
Hey gidi günler hey...
Sn. Muda tavsiyelerinizi dikkate alacağım :)

mithrilfender
10-01-2019, 08:40
Merhaba, bu yaz deneme amaçlı tamamen organik olacak şekilde kuru fasülye tohumu ekmek istiyorum kendimiz ve eş dost için. Bursa’da 800 rakım civarı (uludağ etekleri) için hangi çeşidi önerirsiniz? Bir de ben fasülye çeşitlerinden pek anlamıyorum. Yazdığınız çeşit oturak mı, sırık mı belirtebilir misiniz?

Zekoş
10-01-2019, 09:46
Kuru fasulye derken sadece içi için mi ekmeyi düsünüyorsunuz? Ben 2 senedir ispir şeker fasulye ekiyorum.Kılçıksız olduğu icin yesili de yeniliyor kurusu da.. oldukca da verimli sırık bir tür..Bir de beyaz fasulyenin oturak versiyonu var .adını bilmiyorum..Bu cinstte hem yesili hem kurusu icin ekiliyor buralarda..Ama ticari amacli düsünüyorsanız kılçıklı çok verimli türler mevcut..

mithrilfender
10-01-2019, 09:52
Teşekkürler. Evet sadece içi için düşünüyorum. Peki İspirin verimi nasıl? Bir de tohumu nerden buluyorsunuz?

Zekoş
10-01-2019, 10:13
İspirin verimi oldukca iyi ben begendim .Ben evvelki sene gruplardan birinden almistım.Bu seneki paylasımda var mı bilemiyorum.Ama ici icin ekeceksiniz madem Sayın TCM bu seneki paylasimda kuru fasulye paylasiyor.Eger ispir bulamazsanız onu talep edip ekin derim.Kılcıklı oturak cins ama oldukca verimli..

bahcedenn
10-01-2019, 10:58
Bahsetiğimiz Sn. Jezebel'in Smilyan fasulyesi ile Sn. istcalls un fasulyeleri Phaseolus coccineus ailesine ait fasulyeler. Aynı aileye ait Jade Çiftliği, Berin Hanım'dan gelen Cennet fasulyelerinin tohumlarını çok sıcakları sevmediğini bildiğim için yazın sonlarına doğru seranın girişine ekmiştik. Velhasıl bitki çok güzel gelişti, çok güzel çiçekler açtı fakat nerdeyse hiç meyveye dönmedi. Sonrasında o kış çok soğuk yapmamasına rağmen bitkinin üst tarafı kurudu. Belki de annem hiç ilgilenmemiştr. Bitki gitti diye düşünürken baharla beraber kökten tekrardan yeşermeye başladı. Fakat yaz sıcaklarında seranın içerisinde diye hiç meyve bağlamadı. Bu sürpriz olmadı. Meyve bağlamayacağını ben zaten biliyordum. Annem ise onu, ne güzel, gelen geçen çiçeklerini görüyor diye tutmuş.

Bu yaz aynı tohumları ben İstanbul'da ektim. Verim anlamında zaten bişey beklemiyordum. En azından elimdeki tohumu biraz arttırayım ve deneyeyim diye düşünmüştüm. Mevsim olarak da çok yağışlı bir mevsim geçirdiğimiz için bitki çok güzel gelişti, çok güzel çiçekler açtı, meyveye dönmeye de başladı. Fakat bir yanlış anlaşılma ile kendi hatamızdan sebep köklerine gübre şerbeti verilince bitki birden gerilemeye başladı ve devamında gelen çiçekler meyveye dönemedi, bağlayan meyveler ise tam olgunlaşamadı. Sayılı bir şekilde tohum alabildim.

Özetle, bitki İngiltere'de çok yetiştiriliyor. Nasıl nemli ve yağışlı bir iklimi olduğunu biliyoruz. Smilyan köyü ise Arda Nehri kıyısında ve bir orman köyü. Nehir ve ormandan ötürü orası da nemli. Rakımı ise 600-700 m civarlarında. Buradan birşeyler çıkararak ona göre ekim yapmalıyız. Sadece rakımı hesap ederek ekim yaparsak yanılırız.

dongyul
10-01-2019, 11:06
Merhaba, bu yaz deneme amaçlı tamamen organik olacak şekilde kuru fasülye tohumu ekmek istiyorum kendimiz ve eş dost için. Bursa’da 800 rakım civarı (uludağ etekleri) için hangi çeşidi önerirsiniz? Bir de ben fasülye çeşitlerinden pek anlamıyorum. Yazdığınız çeşit oturak mı, sırık mı belirtebilir misiniz?


Sayın mithrilfender; bizim buralarda yani Kocaeli / Karamürsel / Yalakdere köyünün kurufasulyesi var ticari olarak yetiştirip satışını yapıyorlar lezzet konusunda o kuru fasulyeden başkasını tanımam. Eğer imkanınız varsa mutlaka o fasulyeden yetiştirip deneyebilirsiniz. Etkinlikte üye arkadaşlar maximum paketlerde 10 15 tane koyar yani siz ticari düşündüğünüz için talebinizi karşılamaz, diye düşünüyorum ayrıca bu fasulyeden 2-3 kilo alsanız hemen hemen 1 dönüm yeri rahatlıkla doldurur.


Bu fasulye ayrıca oturak ve çok dallanan bir çeşit tadını alan arkadaşlarınız mutlaka size geri olumlu bir dönüş yapacaktır.

mithrilfender
10-01-2019, 11:55
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Ben 1-2 kilo kadarla deneme ekimi yapmak istiyorum. Yani 10-15 tane kurtarmaz beni. @Zekoş Şeker fasülyeyi -yani gerçek tohumunu- nasıl temin edebilirim? (Bahsettiğim miktarlarda) @donygul bahsettiğiniz fasülyeyi bulmak konusunda yardımcı olabilir misiniz? (Tabi ücreti mukabilinde) Ben sık sık Yalakdere civarından geçiyorum. Yardımcı olma ihtimaliniz varsa çok makbule geçer.

dongyul
10-01-2019, 12:10
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Ben 1-2 kilo kadarla deneme ekimi yapmak istiyorum. Yani 10-15 tane kurtarmaz beni. @Zekoş Şeker fasülyeyi -yani gerçek tohumunu- nasıl temin edebilirim? (Bahsettiğim miktarlarda) @donygul bahsettiğiniz fasülyeyi bulmak konusunda yardımcı olabilir misiniz? (Tabi ücreti mukabilinde) Ben sık sık Yalakdere civarından geçiyorum. Yardımcı olma ihtimaliniz varsa çok makbule geçer.



Ben İzmitte yaşıyorum Karamürselde otursam mutlaka bulurdum. Bir kaç akrabalarım satış yapıyorlar ama bu sene farklı bir kaç durum gelişti mantar hastalığı gibi kurufasulye çok ellerinde yoktu. Ama sizin için tekrardan sorucam onlara mutlaka özelden size yazarım. Eğer imkanınız varsa Karamürselden geçerken merkezdeki dükkanlara bir sorun derim merkezindeki ben dükkanlarda satış yapanları görmüştüm eminim yardım ederler. Yalakdereden geçerseniz bakkala ya da kahvede oturanlara bile sorsanız mutlaka size temin ederler anında, eminim

mithrilfender
10-01-2019, 12:19
@dongyul tamamdır. Karamürselden geçerken bahsettiğiniz fasülyeyi soracağım. Tabi sizden de haber bekliyorum.

istcallst
10-01-2019, 13:42
Sayın İstcalist ayırdığınız tohumlukların resmini atabilirmisiniz? Bu kadar övgüyü hakeden fasulye nasıl birsey bendekiyle aynı mı merak ettim;)


Ben de hala arayış içindeyim verimi nasıl artırabilirim. Tohumluk olanlar ekte, kuruyunca o canlı renkler gitmiş. Çok koyu olan koyu mor siyah benekli, bir kaç ton pembe ve beyaz var.

Zekoş
10-01-2019, 15:38
Sayın İstcalist beyaz renkli olanlar bu sene paylastığım bombay fasulyeyle ayni sanırım.Koyu mor renklisini de gecen sene meksika fasulyesi adı altinda paylasmıstım.Sizin fasulyeler tam olgunlasmadiğından zayıf görünümdeler.Cok fazla cicek acmasina ragmen o kadar meyve tutumu olmuyor.Ve bir de cok erken ekilmeli bu çesitlerin dökümü cok geç oluyor.

istcallst
10-01-2019, 16:11
Sayın İstcalist beyaz renkli olanlar bu sene paylastığım bombay fasulyeyle ayni sanırım.Koyu mor renklisini de gecen sene meksika fasulyesi adı altinda paylasmıstım.Sizin fasulyeler tam olgunlasmadiğından zayıf görünümdeler.Cok fazla cicek acmasina ragmen o kadar meyve tutumu olmuyor.Ve bir de cok erken ekilmeli bu çesitlerin dökümü cok geç oluyor.


Beyaz çiçek mi açiyor bombay fasulye? Aynı gibi görünüyor. Bu sene elde tozlaşma yapmayı düşünüyorum.

Zekoş
10-01-2019, 16:30
Evet beyazli kremli iri cicekleri oluyor.Yaprakları da oldukca iri..Aynı türden fasulyeler bunlar sadece renkleri farklı.Ben genelde sebze aralarina da kadife ,reyhan, fesleğen, kekik gibi kokulu bitkileri ve bahce kenarlarina da bolca cesitli cicekler ekiyorum.Börtü böcegi cektiginden tozlasmaya yardımcı oldugunu düsünüyorum kendimce..
Bu fasulyeler inanılmaz geç döküyor ben bile meyve olmayacagina kanaat getirmistim..Nisanın ortalarına dogru ektim eylül ekim arasi tohum alabildim..Ve burada sadece 1 ay kadar cok sıcak oluyor.

Jezebel
10-01-2019, 18:55
Bir yerde okudum ki bu Phaseolus coccineus’ un kökünü aynen Dalia kökü gibi topraktan söküp saklayabilirmişiz. Baharda donlardan sonra dikersek tekrar gelişirmiş. Çok ilginç.

its_just_a_ride
10-01-2019, 20:34
Bir yerde okudum ki bu Phaseolus coccineus’ un kökünü aynen Dalia kökü gibi topraktan söküp saklayabilirmişiz. Baharda donlardan sonra dikersek tekrar gelişirmiş. Çok ilginç.

"They can also be dug up in late autumn and stored like dahlias in a cool but frost free place over winter and replanted in the following spring."

pfaf.org'tan okumuşsunuz. Bitki zone 10 ve üzeri iklimlerde çok yıllık zaten. O nedenle normal.

Jezebel
11-01-2019, 08:10
Biz 9b' yiz ( İzmir) , malçlama yaparsak kışı atlatır belki.:)
O da çok güzel olur.

Jezebel
12-01-2019, 14:33
Kırmızı fasulyelere ilgim nedeniyle açık satılan bir yerden bu cinsi aldım.
Maş fasulyesinden az büyük ve lezzet konusunda hiç bilgim yok.
Bunun adını bilen var mı?
Bu sene bunu da deneyeceğim, kısmet olursa.


686062


.

dongyul
12-01-2019, 16:34
Kırmızı fasulyelere ilgim nedeniyle açık satılan bir yerden bu cinsi aldım.
Maş fasulyesinden az büyük ve lezzet konusunda hiç bilgim yok.
Bunun adını bilen var mı?
Bu sene bunu da deneyeceğim, kısmet olursa.


686062


.



Sayın Jezebel; kırmızı olan adzuki fasulyesi diye biliyorum belki başka isimleride vardır ben ona benzettim tohumunu, bir kere yetiştirdim tohumu kırmızı ve beyaz yarıklıydı ancak yeşili kılcıklı bir tür kurusu olarak tüketiliyor ve aşırı verimli bir çeşit. Hatta ben bu fasulyeyi Kore'den getirmiştim ve orada tatlı yapımında kullanılıyor. Tadı lezzetli ve tatlı bir fasulye çeşidi ayrıca bunu geç ekmenizi öneririm çünkü ben yazın belli bir süre ürün alamadım havalar hafif serinlemeye başlayınca bol bol dökmeye başladı o yüzden geç ekebilirsiniz.

Jezebel
12-01-2019, 16:52
Evet öyleymiş, sayın dongyul. Kontrol ettim, beyaz boydan yarık var.

Dikkat ederim söylediklerinize.
:)

Jezebel
14-04-2019, 10:20
Bulgaristan fasulyesini çimlenme açısından denemek için saksıya ektim.
Çimlendi boylandı, sırığa tırmandı, tomurcuk verdi.


.691106


Sorun yaratmayacak gibi.

dal
23-04-2019, 08:42
Bu herhalde runner bean dedikleri fasulye turu olsa gerek çiçekleri kırmızı olanlardan.

ardıçağacım
30-03-2022, 10:53
Merhaba Serdar1, elinizde bu fasulyenin tohumu var mı acaba?

ardıçağacım
30-03-2022, 12:09
Merhabalar,
Sayın dongyul,
Sayın Jezebel,
Çok merak ettiğim ama bu sene tohum satan sitelerde arayıp bulamadığım Adzuki fasulye tohumunu araştırırken üyesi olduğum ama sık sık giremediğim bu çok güzel ve çok yararlı sitede araştırırken sizlerde olduğunu öğrenince çok ama mutlu oldum. Umarım hala elinizde vardır ve umarım sizden temin edebilirim.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok ama çok teşekkür ederim... Saygılar...