PDA

View Full Version : Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz




Sayfalar : [1] 2 3

backyard
20-01-2006, 09:47
Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm)


şimdi bu konuda kafam karışık
bazıları suda bazıları toprakta
çekirdekten tohumdan bir sürüsü var

mesela ben şeftali, elma, zeytin, limon çekirdeklerini torbaların içine toprak doldurarak ektim, torbaların altından bir kaç delik açtım

sadece limon çekirdeklerinden biri filizlendi (ya da çimlendi)
o da şimdi kurudu gibi :( (canlanır mı ya)

tabi anıt ağaç olmalarını beklemiyorum ama bir ışık görsem

şu çim konusunu benim gibi halktan kişilere anlatabilir misiniz?



Abimden çevirisini yaptırdığım tohum çimlendirme hakkında bilgiler;

Tohum Karışımı Yerleştirme
İyi bir genel tohum karışımı yerleştirme, hacimsel olarak, bütün tohumlar için aşağıdaki şekildedir:
• 2 Parça nehir kumu
• 1 parça “turba oluşturan yosun”
• 1 parça perlit
Direk olarak karıştırın ve nemli tutun. Alternatif olarak çoğu bahçe mağazalarından küçük tohum karışım çantası alabilirsiniz.
Ekim
Karışımı küçük bir tepsi ya da meyve sepeti gibi bir kaba (büyük tohumlar teker teker küçük tüplere ya da saksılara dikilebilir). Önce karışımı ıslatın, tohumları dikmek için düz bir zemin olup olmadığından emin olun. Tohumları seyrek olarak ve çok kalın serpin ki kök çürümesini engellesin. Karışımı kapatın ya da tohumların derinliğinin iki katı olacak şekilde saf kum koyun. İyi tohumların sadece ince bir korumaya ihtiyacı vardır. Çoğu insanın çok az çimlenme ile karşılaşmasının sebebi, tohumları büyük saksılarla ya da çok çimlenme karışımı ile korumalarıdır
Sulama
Kumu iyi bir sprey ile ıslatın (Atomizer spreyler en iyisidir). Sepeti cam ya da plastikle koruyun ve onu sıcak kuytu bir yere koyun, sadece toprak kurumuş göründüğünde düzgünce sulayın. Koruma, iki sulama zamanı arasında onları 4-5 gün nemli tutacaktır. Tohumların gübrelenmeye ihtiyacı olmamalıdır ama onları uzun süre saksılamayı düşünmüyorsanız kolay çözünen gübreler kullanabilirsiniz
Zehir
En yaygın problem “fideçökerten” ile karşılaşılmasıdır. Bu küçük tohumları çürüten toprak kaynaklı bir mantardır. Bunu kontrol etmek için, ben FONGARID ( ya da CAPTAN) adında bir mantar ilacı kullanıyorum, bunları bitkilerin üzerine acil durumlarda sıkabiliyorunuz. Genellikle bahçe mağazalarında küçük paketler halinde bulabilirsiniz. Bitkilerin spetini ya da saksısını dikmeden önce çamaşır suyuyla ya da deterjanla yıkamak da bu mantarları azaltır.
Çimlenme zamanı
Çoğu küçük tohumlar 7-14 hafta arasında bir anda belirecektir. Akasya gibi sert kabuklu tohumlar sıcak suyla korunmaya ihtiyaç duyacaktır ve o suyu gece boyunca emecektir. (Benim tohum paketlerim, bu belirli türler için gerekli olduğunda tavsiye edecektir). Bazı tohumlar yavaş çimlenirler ve bu haftalar alabilir. Bunu tohum paketlerinde göstermek için uğraştım.
“toprağa dikme”
Bunu fidanlar 3-7 cm yüksekliğe ulaştığında yapmalısınız. Fidanlar büyüdüğünde saksıya dikilmeli, ilk olarak küçük saksılara sonra da büyük saksılara ya da polietilen çantalara... Saksı karışımı kullanın (bahçe toprağı değil). Çoğu fidanlıklarda çoğu bitki için uygun toprak karışımını bulabilirsiniz, ya da kendinizinkini yapabilirsiniz. (Çoğu topraklar suyun yeteri derecede süzülmesine izin vermediği için oldukça elverişsiz ve bitkiniz ölebilir ya da zarar görebilir) Toprak karışımları genelde gübreli talaşlar, rendelenmiş çam kabuğu, ve kum içerir. Fidanlıklardaki normal toprak karışımları yeterli süzülmeyi sağlayacak karışımlar, su tutma kapasitesi, uygun asit ve sezonluk büyümeler için uygun besinler içerirler.
Çoğaltma işlemi için barınak
Bir şekil barınak gerekli, ama özen gösterilmeli. En basit ve en ucuz barınak limonluktur. 15 cm genişliğinde 4 duvar kenarlar için olacaktır ve eski bir pencere iyi bir üsttür. Havalandırmak için delik açın. Fidanlar büyüdüğünde yavaş yavaş daha açık bir duruma doğru transfer olacaktır böylece dikim için “kapalı sert” olacaklardır. Gölgelemek için Basit bir çatı ya da iyi metal bir sargı bezi tohumları sıcak, soğuk ve rüzgardan koruyacaktır.
Kışın tohum ekmek için tavsiye
Sıcaklık düştüğü zaman tohumlardaki çimlenme oranı da düşecektir. Tohumların çimlenmesi için sıcaklık gereklidir bu yüzden evde saksıyı ya da sepeti su ısıtıcısının üzerine koyuyorum. Çimlenmek için ışığa ihtiyaçları yok, sadece sıcaklık gerekli. Tohumlar çıkmaya başladığı anda, saksı hemen ışığa konulmalı yoksa tohumlar yaşamayacaktır. Dip ısıtıcısı da yeterli olabilir.




Tohum katmanlaştırma
Bazı Tohumlar, soğuk kışı geçirdikten sonra, normalde baharda ortaya çıkan uyku halindeki çimlenmeye sahiptirler. Onları ekerek bu sürecin doğal yollarla ilerlemesini sağlayabilirsiniz bununla birlikte çoğu bahçıvan bu süreci hızlandırmak isteyebiliyorlar!! Çoğu durumda, ihtiyacı olan tek şey yalancı bir kış. Tohum kış olduğunu sandığı sürece, onun toprak altında kışı geçirmesine gerek yoktur, iyi bir çimlenme elde etmek için, onu “katmanlaştırma” olarak bilinen bir süreçten geçirerek çoğaltmak gerekir. Yaratılan Islak ve soğuk koşul tohum kabuğuna nemli bir ortam yaratır ve tohumun, kışın geçtiğini sanmasını sağlar. Bunu yapmak için, tohumları 48 saat suda bekletin. Sonra tohumları fermuarlı bir çantaya ya da benzeri bir nemli (ıslak olmayan) bir çantaya sphagnum yosunu, torba oluşturan yosun, vermikülit ya da toprak ile birlikte koyun ve çantayı buzdolabında 6-8 hafta bekletin. Bundan sonra, gerektiği şekilde onları ekin. Alternatif olarak, buzdolabında çok boş yeriniz varsa tohum saksısını normal bir şekilde, korunarak (burada demek istediği çantada olduğu gibi saksıyı kapatmak galiba) dikildikten sonra buzdolabına 6-8 haftalığına koyun. Sonra alın ve normal sürece devam edin.




sezinci
20-01-2006, 10:19
Bazı tohumlarda çimlenme engeli bulunmaktadır. Bu engeller kabuk kalınlığı, embrionun gelişmemiş olması ve tohum içinde bulunan çimlenmeyi engelleyici maddelerden dolayı oluşur.

Bir tohumun çimlenme engelinin ne olduğu bilinirse giderildikten sonra çimlenme sağlanabilir.

Bu engelleri giderici yöntemler. Kabukların zedelenmesi, soğuk suda şişirme, sıcak soğuk katlama ve asitle müdahale yöntemleridir.Çimlenme engelinin türüne göre bu metodlardan biri kullanılır.

Şimdi sen bir de hangi tohumlarda ne tür çimlenme engeli var diye soracaksın. Bunu bilmiyorum kaynaklardan araştırıp öğrenmek gerekli.

sezinci
20-01-2006, 10:23
Bir de "sağır tohum" denilen tohumlar vardır. Bu tohumların içi boştur. Bunları belirlemek için tohumlar (suda yüzmeyecek kadar ağır olanlar için) suda bir süre bekletilir. Sağır tohumlar içi boş olduğundan hafif olacakları için su üzerinde yüzeceklerdir.

Su üstüne çıkan tohumlar diğerlerinden ayrılır. Bu sayede başarı şansı da artar.

backyard
20-01-2006, 10:29
peki mesela ben portakal çekirdeğini ekebilir miyim?
önce sağır olup olmadığını mı anlamalıyım?
ben bütün çekirdekleri ekmek istiyorum

sezinci
20-01-2006, 10:33
Portakalda sağır tohum olcacağını zannetmiyorum. Olsa bile bu elle de anlaşılır. Ayrıca çimlenme engeli olup olmadığını bir ziraatçiye sormak gerekli.

Orman ağaçları ve süs bitkilerinden merak ettiğin varsa onları bulabilirim ama meyve ağaçlarını bilemem

backyard
20-01-2006, 10:39
sen tavsiye et bana neyi nereden nasıl toplarım
nereden bulurum (fidanlıklardan istemiyorum)
şöyle düşün
bir çocuğa sıfırdan git şu bahçeden/parktan vs vs şunu al şöyle ek biç diyorsun
nasıl dersin

sezinci
20-01-2006, 10:49
Olur ama bu iş zor birkaç gün hazırlanmam gerekli kitaplarımdan tekrar öğrenmem gerekli bunları. Epey zaman oldu unuttumtohum konusunu. Birkaçgün izin verirsen sana hazırlayabilirim.Ama dediğim gibi sadece süs bitkileri ve orman ağaçları için olur.

Sen Adana'dasın bahçe bitkileri için Ç.Ü. Ziraat fakülesinden bilgi alabilirsin. Veya oradan bir kitap satın al.

backyard
20-01-2006, 10:58
bu teknik adamların hepsi mi böyle oluyor yahu :(

hasan42
20-01-2006, 11:47
Ben bu siteye yazılanları okumaya başladıktan sonra hep gezip dolaştığım yerlere bir de ağaçlar açısından bakmaya başladım.
Tabi hemen tohumları da keşfettim. Parklar, yol kenarındaki ağaçlar, okul, hastane, postane vs. bahçeleri ağaçlarla dolu. Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum. İlkbahar gelince yine bu ağaçların altındaki filizlenmiş tohum ve fidecikleri de toplayacağım.
Siz de bu yolları deneyebilirsiniz. Hem gezip dolaşmak için güzel bir bahane oluyor.

sezinci
20-01-2006, 12:03
bu teknik adamların hepsi mi böyle oluyor yahu :(

Nasıl yani?:confused:

backyard
20-01-2006, 13:06
bence mühendisler en karmaşık sorunları çözerler ama basit anlatımları halk dili kullanarak beceremezler gibi :)

backyard
20-01-2006, 13:08
Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum.
bunların fotoğraflarını çekip buraya aktarsanıza
aslında herkes birşeyler yapıyor ama sanırım çok basit nasıl olsa deyip pek anlatmıyor

Plumbago
20-01-2006, 14:31
Amatorce bildigim kadariyla portakal tohumu zor cimlenir ve cimlense bile turunc bitkisi elde edilir. Portakal agaci 1 yasindaki fidelere asi yapmak yoluyla elde edilir. Dolayisyla portakal yerine cimlenme orani daha yuksek olan turunc bitkisinin tohumunu ekip asi yapabilirsen daha basarili olursun diye tahmin ediyorum.
Ayrica bunlarin sadece kulaktan dolma bilgiler oldugunu da ekliyeyim... Yanlisim varsa affola :)

backyard
20-01-2006, 15:05
turunç burada çok var deyim yerindeyse "zibil" gibi
ondan ekerim
bu arada geçenlerde iş yerine bahçemizi düzenleyen firma 3-5 tane küçük saksıda ağaç getirdi
üzerinde minyatür portakala benzeyen meyveleri var
kabuklarıyla yedik
dışı portakal içi limon tadında bir şey
melez mi karıştırmışlar mı anlamadım

Plumbago
21-01-2006, 14:29
turunç burada çok var deyim yerindeyse "zibil" gibi
ondan ekerim
bu arada geçenlerde iş yerine bahçemizi düzenleyen firma 3-5 tane küçük saksıda ağaç getirdi
üzerinde minyatür portakala benzeyen meyveleri var
kabuklarıyla yedik
dışı portakal içi limon tadında bir şey
melez mi karıştırmışlar mı anlamadım

Kumkuat diye geciyor o bitki. Yine turuncgillerden. 2-3 sene kadar once ithal geliyordu sadece, artik yerli uretime de gecilmis demekki :) Bildigim kadariyla yine turunc uzerine asiyla elde ediliyor. Her derde deva bu turunc :D

Plumbago
21-01-2006, 14:34
Internetten bu resmi buldum. Sanirim size gelen bitki bu :)

backyard
22-01-2006, 12:39
kesinlikle buydu
kumkuat ha
söyleyim bari bizimkilere

backyard
22-01-2006, 13:19
bu aşılama nasıl yapılır?
avokado topiğinde de karşıma çıktı

malina
22-01-2006, 13:44
Çimlendirdin de aşılamaya mı sıra geldi :)

backyard
22-01-2006, 13:56
belki çimlendirme aşamasını geçip merak eden vardır diye sordum
beceriksizliğimi göz önünde bulundurursak, benim çimlendirip büyütmemi beklerlerse "ölme eşeğim ölme" hesabı olabilir :)

sezinci
22-01-2006, 14:02
Aşı yöntemlerine daha önce sitede bir yerlerde rastlamıştım. Ama şimdi baktım bulamadım. Ynlış hatırlamıyorsam aşı yöntemleri anlatılıyordu.

malina
22-01-2006, 14:16
Buyurun efendim (http://www.agaclar.net/index.php?id=2469) :)

malina
30-01-2006, 17:20
Bazı Bitki Tohumlarında Çimlenmenin Aktivasyonu (http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-00-24-5/tar-24-5-6-9901-10.pdf)

(pdf döküman)


www.ortohum.gov.tr
Çimlendirme için; Jacobsen, Hackman cihazları ile çimlendirme dolabı ve kum kasaları kullanılmaktadır. Çimlenme engeli bulunmayan tohumlar doğrudan bu cihazlara alınmaktadır.

Çimlenme engeli bulunan çeşitli türlerdeki tohumlar ise, çimlendirme cihazlarına alınmadan önce türler itibarıyla farklı olmak üzere aşağıda belirtilen değişik ön işlemlere tabi tutulmaktadır:
a- Soğuk ıslak ön işlem,
b- Sıcak su ile ön işlem,
c- Sülfirik asit ile ön işlem,
d- Tohumun kabuğunu yakmak suretiyle ön işlem

malina
30-01-2006, 17:34
ARDIÇLARIN ÇİMLENME ZORLUĞU

Ardıç tohumlarının çimlenmesinde en büyük problemin tohumların dış çeperindeki “etli” kısımların olduğunu tesbit eden Gültekin, üretimin yapılabilmesi için ilk şartın bu etli kısımların iyice temizlenmesine bağlamaktadır. Üretimdeki yan tesirlerin sadece bunlardan ibaret olmadığının altını çizen Gültekin, mevsim şartlarının, nem oranının, mevsimlerin ve de “anaç ağaçlardan” alınan ardıç tohumlarının olgun veya yetersiz oluşlarının da çimlenmede çok önemli olduğunu belirtiyor.

Ardıç tohumlarındaki kabuk kalınlığı ve kimyasal sebeplerden (embriyo) kaynaklanan çimlenme engeline dikkat çekilen araştırmada, tohumun bu özelliği şöyle açıklanmaktadır:

Ardıç çekirdeklerinde “Blastakolin” adı verilen bir maddenin varlığı çimlenmeyi engellemektedir. Kozalakların “etli” kısımlarının tamamen temizlenmesi, geçirgenliği artırmada ana etkendir. Bunun için sodyum solüsyonuna batırmak, alkol ya da suda kaynatmak, çeşitli konsantrasyonda sülfürik asit, sitrik asit ve hidrojen peroksit kullanmak gerekir. (Rietweld)

Araştırma raporunda ülkemizde ardıçların çimlendirilmesi üzerine bir çok araştırma yapıldığı da belirtilerek, çeşitli araştırmacıların farklı ardıç türleri üzerinde yaptıkları çalışmalar çok farklı sonuç ve oranlarda gerçekleştirildiği vurgulanmaktadır.

FİDANLIK ORTAMINDA YAPILAN ZORLU ÇALIŞMALAR

Ancak bunların “fidanlık” ortamında Orman Mühendisi Hazin Cemal Gültekin ve Hulusi Öztürk tarafından 2002 yılı içersinde yapılan çalışmalarda, boz ardıçta tohumları 30 saat küllü suda tutma ve 10-20 derecede 25 gün ılık ıslak katlamayı takiben Mayıs aylarında yüzde 29.7, Ekim-Kasım aylarında yüzde 45.3 ve birinci yıl toplamında da yüzde 75 oranında çimlenme elde etmişler.

Gültekin ve Öztürk, ardıçta yaz ekimlerinde yüzde 60-70, güz ekimlerinde yüzde 50-70 oranında; kokulu ardıçta yaz ekimlerinde yüzde 40-50 oranında, güz ekiminde yüzde 15-35 oranında; diken ardıçta, yaz ekimlerinde yüzde 70-75 oranında, güz ekimlerinde yüzde 40-65 oranında, kış ekimlerinde yüzde 35 oranında birinci yılda çimlenme başarısı elde etmişler.

Bu yıl içerisinde, boz ardıçta, 5-10 derece çimlendirme ortamı sıcaklığında, 15 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 50 ile yüzde 87 oranında, kokulu ardıçta 4 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 56 ile yüzde 76 oranında, diken ardıçta 11 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 46 ile yüzde 78 oranında çimlendirme elde etmişler.

Nejat EREN

malina
30-01-2006, 17:44
1971 basımı İstanbul Üniversitesi Orman Ürünleri Yayını olan çimlenme fizyolojisi ve Prof. Dr. Fikret Saatçioğlu'nun kitabından; çimlenme güçlüğü olan tohumlarda başarıya ulaşmanın yolu şöyle izah edilmektedir.

a) Sülfirik asit H2SO4: 1 kg tohuma 20 gr H2SO4 %20 ile 90-120 dakika muamele edilir. Asidin sıcak olması etkiyi kuvvetlendirir.

b) 90-95 derecede kaynayan su kalbur üzerindeki tohumun üzerine dökülür. Bu süre 3-20 saniye arası olmalıdır. Veya kaynamış su içine atılan tohumlar 3 dakika bekletilir.

c) 2-3 cm eninde düzensiz kırılmış cam parçalarıyla tohum makinada veya kavanozda saklanarak tohumlar çiziktirilir. Çiziktirilen tohumlar % 86 oranında çimlenme kabiliyeti kazanırlar.

Yukarıda bahsettiğimiz üç metot da çimlenme güçlüğü olan bazı tohumlarda kullanılabilir.

malina
30-01-2006, 17:44
CEVİZ (j. regia L.) TOHUMLARININ ÇİMLENMESİ ÜZERİNE FARKLI UYGULAMALARIN ETKİSİ

Çalışmada Tokat Merkez ilçeden selekte edilen M.36.5 nolu ceviz tipinin tohumları kullanılmıştır. Çıplak embriyo testiyle canlılık oranı kontrol edildikten sonra tohumlardaki çimlenmeyi artırmak amacıyla asitle aşındırma, soğuk suda bekletme, sıcak suda bekletme, arazide katlama ve GA3 ün dört farklı dozu ( Kontrol, 75, 150, 300 ve 600 ppm) olmak üzere 9 farklı uygulama yapıldıktan sonra tohumlar katlamaya alınmıştır.

Her 14 günde bir tohumlar katlama ortamından alınarak çimlendirme ortamında çatlama ve çimlenme hızı yanında çimlenme oranları da saptanmıştır. En yüksek çimlenme oranı katlamanın 28. gününde soğuk suda bekletme ve 75 ppm GA3 uygulamalarında % 93.3 olarak saptanmıştır.

Y. ÖZKAN R. GERÇEKÇİOĞLU
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi
Bahçe Bitkileri Bölümü 60240 / Tokat

bonsaisever
30-01-2006, 19:21
Aha...
Tilkinin aklına karpuz kabuğunu soktun ya şimdi de hormon arar dururuz be malina :)

backyard
01-02-2006, 10:50
http://theseedsite.co.uk
bu site çok faydalıymış
resimleriyle aşamaları gösteriyor
bazı yerlerini çevirebilirim belki

ormanbotanigi
01-02-2006, 14:36
Aşağıda sıralamış olduğum türler ekilir ekilmez çimlenir yani bu türlerde çimlenme engeli yoktur

Çam türleri (Pinus ), Ladin türleri (Picea), Dişbudak yapraklı akçaağaç (Acer negundo), Karaağaçlar (Ulmus ), Kavak (Populus), Söğüt (Salix), Kızılağaç (Alnus), Servi (Cupressus), Japonçamı (Cryptomeria), Chamaecyparis (Yalancıservii), Mazı (Thuja) aklıma gelenler bunlar

backyard
03-02-2006, 09:45
öğrenmek istediğim bir ağaç var

şu anda üstünde kahverengi bir kabuk/kap/yuva içinde taba rengine benzer renkli tohumları bulunuyor, bu kabuk silindir ve ağzı açık

ağacın yaprakları dökülmemiş ve küçük sayılabilir

çok açıklayıcı olamadım ama bu ne ağacıdır

sezinci
03-02-2006, 12:33
Çekebilirsen fotoğrafını bir görsek daha iyi olacak

backyard
03-02-2006, 13:20
makinam olsa çekebilsem iyi olacak tabi de :(

oktars
04-02-2006, 10:56
Tohum ile ilgili bazı bilgileri henüz netleştiremedik.Mesela tohumu aldık bunu ekmeden önce nasıl bir aşamadan geçirmemiz gerekiyor.Bazı kaynaklarda kaynatmaktan bahsediyor veyahut normal suda 48 saat bekletmek vs.benim iyice kafam karıştı.Bizim temin edebileceğimiz tohumlar belli meşe,yalancı akasya,erguvan,hurma,kozalaklılar,çınar,kestane,ak çaağaç. Bu tohumları rahatlıkla bulabiliriz.Bence yapmamız gereken bunları tek tek nasıl çimlenmesi gerektiğini ayrıntılı bir şekilde yazmak bu şekilde daha yaralı olur kanısıdayım.
Bu konuda Yılmaz kardeşime çok iş düşüyor.;) fakat bize kaynak gösterirsen bizde bir şekilde bu işin ucundan tutarız.

malina
04-02-2006, 15:11
Ağaç çalı ve diğer süs bitkileri türlerinde tohumlar saklama açısından kısa ömürlü, orta ömürlü ve uzun ömürlü tohumlar diye 3 gruba ayrılabilirler.

Tohumları kısa ömürlü bitki türlerinde saklama birkaç hafta ile 1-2 yıl arasında değişir. Bu gruba giren başlıca türler arasında Kavak, Söğüt, Kara Ağaç, Kayın, Göknar, Sedir,Meşe, Bazı Akçaağaç türleri, Yalancı Servi, Manolya sayılabilir.

Tohumları orta ömürlü olan türerde tohumla 4-5 yıl saklanabilir. Bunlar içinde çam ve ladin türleri en tipiklerini oluşturur.

Uzun ömürlü tohumlar daha uzun süre 10-20 yıl kadar bozulmadan saklanabilirler. Bu gruba Akasya, Gülibrişim, Sarısalkım, İğde, Okaliptüs örnek olarak gösterilebilirler.




Ceratonia siliqua L. HARNUP (Keçi Boynuzu)
Fidan üretimi tohumla yapılmaktadır. Çok önemli bir çimlenme engeli bulunmamaktadır.

Tohumlar 2 saat Sülfürik (H2SO4) çözeltisi ile muamele edilir. Bu işlemden sonra tohumlar 2 gün soğuk suda bekletilir. Ekimi müteakip 24 - 48 saat içinde çimlenme elde edilmeye başlanır.

Toros sediri
Çimlenme engelinden dolayı ilkbahar ekimlerinde tohumlar bir ay süreyle soğuk-ıslak ön işleme tabi tutulur
Fidanlıkta ise Toros sediri ekimleri geç sonbahar veya kış başlangıcında yapıldığında bir ön işlem gerekmemektedir.

Anadolu karaçamı
Çimlenme engeli olmadığından bir ön işlem gerekmemektedir

malina
04-02-2006, 17:53
YAPRAKLI TÜR ORMAN AĞAÇLARI

Araştırmadan elde edilen toplu sonuçlar genelde özet olarak şu şekildedir :

1- Birçok yapraklı tür fidanı için toprak ph'sının 6 civarında olması yeterlidir. Ancak kimyasal elementler yeterli ise, fidanlar çeşitli ph oranlarını (5.0-7.5) dayanabilirler. İyi bir toprak strüktürü ve beslenme için, topraklar en az % 3 oranında organik madde ihtiva etmelidir. Bu oranın fidanlıkta alınacak çeşitli tedbirlerle devam ettirilmesi son derece önemlidir.

2- Tohum temininde çok sağlıklı tohum kaynakları kullanılmalı ve tohumlar ekimden önce çeşitli metodlarla temizlenmeli, soğuk hava depolarında depolanmalıdır. Tohumlar genelde büyük çaplarının 1.5 misli ekildikleri taktirde çok iyi sonuç alınmaktadır. Tohumlar ekildikten sonra hafif bünyeli bir kapatma materyali ile kapatılmalıdır. Kaliteli fidan elde edebilmek için tohumların belirli miktarlarda ekilmesi gerekmektedir. Fazla tohum ekimi ile sık fidan üretimi kaliteyi büyük ölçüde düşürmektedir.

3 -Yapraklı tür tohumlarının büyük çoğunluğunda bilinen çimlenme engeli, tohumların sonbaharda ekilmesi ile doğal yoldan giderilmektedir.

Sadece Robinia pseudoacacia ve Gleditsia triacanthos tohumları kaynar su metodu uygulanarak ilkbaharda ekilebilmektedir.

4- Yapraklı tür fidanlarının çoğu hızlı gelişmekte ve özellikle ağır bünyeli topraklarda kazık kök yaparak çok derinlere inebilmektedir. Bu nedenle daha bol kökçük oluşabilmesi için, fidan kökleri ortalama olarak 25-27 cm derinliğe indiğinde 18-20 cm'den kök kesimi yapılmalıdır.

5- Ot alma ve sulama işlemleri çok dikkatli bir şekilde ve bir program dahilinde özenle uygulanmalıdır. Sulama yağmurlama sistemi ile yapılmalıdır.

sezinci
04-02-2006, 18:47
Çook çalışmam lazım çook.:(

Oktars, bana iki gün müsaade et, çimlenme engeli bulunan tohumlar ve bu engellerin kaldırılması yöntemlerini buraya yazayım.

backyard
04-02-2006, 22:33
Çook çalışmam lazım çook
en sonunda itiraf ettin
tembel seni
çevrilecek birşey varsa ben buralardayım

backyard
05-02-2006, 09:03
yılmaz söylediğim ağacın tohumunu dün daha yakından inceledim
içinde sarı mısıra benzeyen küçük çekirdekler var
kabuğu oldukça sert
okalüptus olduğundan şüpheleniyorum
eğer öyleyse bu şehrin heryeri okaliptus dolu yahu

backyard
05-02-2006, 09:19
http://theseedsite.co.uk/pod49.gif

ya buna benziyor
netten baktım sanırım buna kola ağacı diyorlar
"Cola vera (Sterculiaceae) -Kola ağacı"
başka bir yerde de Brachychiton bidwillii
ben anlamadım
bu ağaçların ne işi var adana'da

sezinci
07-02-2006, 11:54
Bu tohumun hangi türe ait olduğunu bilmiyorum. Daha önce de dediğim gibi Pek fazla tohum tanımam.

sezinci
07-02-2006, 12:44
Tohumlarda çimlenmeyi engelleyen faktörler 3 grupta toplanır.

1- Kabuk kalınlığı ve sertliğinden kaynaklanan faktörler:

Tohumlarda kabuk ya kalındır ya da serttir. Bu durumda tohum çimlenmesi için gerekl suyu alamaz. Bu sebepten dolayı tohumlarında çimlenme engeli bulunan türler. Akasya, Gülibrişim, Mimoza, Erguvan,Gladiçya, Sofora, Sarı salkım, Katır tırnağı, Ayı üzümü, Sumak, Hatmi
Bu tür çimlenme engelini ortadan kaldırmak için türlere göre değişmek üzere ya %95 sülfürik asitle müdahale edilir ya da kabuklarda mekanik zedeleme yapılır.

2- Embrionun gelişmemiş olmasından ve embrionun dinlenme ihtiyacından kaynaklanan engeller:

Bazı türlerde meyveler olgunlaştığı halde emnrio olgunlaşamaz. Bunların çimlenebilmeleri için embrionun olgunlaşması gerekir.
Bu türler: Ginkgolar, Düğün çiçekleri İlex
Embrionun dinlenme ihtiyacından kaynaklanan çimlenme engeline sahip türler: Şakayık, Kartopu, Ekçeeğeç, Dişbudak, Meşe, Gürgen.

Çimlenme engelini ortadan kaldırmak için katlama yöntemi uygulanır. Tohumlar türlere göre bir süre sıcak, daha sonra soğuk ortamda bekletilir.

3- Büyümeyi engelleyici bazı maddelerden kaynaklanan çimlenme engelleri:
Yumuşak etli meyvelerin bazı salgıları, Endosperm içinde bulunan çimlenmeyi engelleyici maddeler nedeniyle bazı türlerde çimlenme engeli bulunur.
Bunlar: Sorbus, Berberis, Ligustrum. lonicera, Viburnum, Prunus, Pirus, Malus, Juniperus'tur.

Çimlenme engelini ortadan kaldırmak için ya bitkilerden elde edilen (balastakolin gibi) maddelerle müdahale edilir, ya da soğuk suda şişirilir.

Not. Bazı bölümleri kalın yaptım - malina

backyard
07-02-2006, 21:42
bulduğum tohumların bir kısmını ılık suya attım
diğer bir kısmını ektim
diğer bir kısmını dolaba koydum

ayrıca bugün bir ağacın üstünden aşağıdakine benzer birşeyler aldım
http://www.theseedsite.co.uk/seed347.gif

ucu daha şeffaf ama şekli böyleydi
yukarıdakiler için söylediklerimin aynısını buna da uyguladım
nedir, ne değildir, ne olacak hiçbir fikrim yok
tesadüflere bıraktım
belki de ortaya çıkacak sonuç: hiç

Erguvan Muhibbi
12-02-2006, 14:23
Backyard bu akça ağaç tohumlu sanıyorum.
Havadan düşerken helikopter pervanesi gibi döner.

backyard
12-02-2006, 14:26
eğer akçaağaçsa acerciler duymasın

cemboa
12-02-2006, 16:45
Sayın admin bu çam tohumu. Kolay çimlenir.

backyard
12-02-2006, 16:54
ama ağacın üstünde hiç yaprak yoktu
çama pek benzemiyordu
ne gövdesi ne de ağacın şekli
kozalak falan da yoktu ortada
bir de bu tohumlar bir dalın üzerinde ve çokçaydı
sakladım bir gün fotoğrafını çekebilirim belki

bir de bugün başka bir şey topladım
keçiboynuzunun meyvesine benziyor ama değil
kahverengi uzun bir fasulye gibi içinde de tohumları var

sanırım ancak büyüyünce ne olacağını öğreneceğim bunların

backyard
13-02-2006, 14:16
yılmaz istersen mesajına bu yukarıda verdiklerinin tohum fotoğraflarını da ekleyebilirim/ekleyebiliriz

neyin ne olduğunu görebilmek açısından iyi olur gibi geldi

sezinci
13-02-2006, 14:20
Çok iyi edersin.

Malina'nın gözleri yaşla dolacak biliyorum;)

sezinci
13-02-2006, 14:25
Bu iş bittikten sonra bir de tohum toplama zamanlarını yazacağım. Orada da gerekli olacak tohum fotoğrafları.

backyard
13-02-2006, 15:37
harika

mesajına tohum fotoğrafları eklemek için o kadar uğraştım, aradım taradım bin saattir, bitti, gönderdim

gelen hata mesajı

"izin verilenden daha fazla fotoğraf eklediniz, ancak adminler bunu halledebilir, dönün değiştirin"

döndüğümde hepsi gitmişti tabi fotoğrafların
harika :mad:

sezinci
13-02-2006, 15:41
Yazık olmuş. Hadi bakalım baştan:)

backyard
13-02-2006, 15:55
sen tohum toplama zamanlarını hazırlayadur, ben akşama hallederim bu fotoğraf işini

sana zahmet olmazsa mesajındaki latince adların yanına türkçelerini de ekler misin, sanki çince okuyor gibi oluyorum da

oktars
14-02-2006, 12:07
Yılmaz öncelikle sana teşekkür ederim verdiğin bilgilerde dolayı sana bir soru sormak istiyorum yazında "soğuk katlama"dan bahsetmişsin bununla ilgili açıklama yaparmısın nasıl oluyor?Dışarıda duran bir kuma tohumlarımı gömüyoruz?

sezinci
14-02-2006, 13:42
Bazı tohumların tam olarak olgunlaşabilmesi ve daha sonra çimlenebilmesi için bir dinlenme periyodu geçirmeleri gereklidir. Bu süreyi rutubetli kum içinde geçirmeleri uygun olur. Dışarıda durabilir ama don tehlikesine karşı korunaklı bir yer olmasında fayda var.

Bu işlem için buzdolabından da yararlanılabilir

sezinci
14-02-2006, 15:06
Bu arada doğal olarak asit işlemi soracaksınız şimdi. Siz sormadan ben cevaplayayım.

Kabuk kalınlığı veya sertliğinden dolayı çimlenme engeli bulunan tohumlara türlere göre değişmekle birlikte bir süre %95 sülfürik'lik asit uygulanır

sezinci
14-02-2006, 15:16
Bu konu devam edecek ama yukarıda bahsedilen tohumların fotoğraflarını Backyard buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=828) ekledi

backyard
15-02-2006, 00:15
The Royal Botanic Garden in Edinburgh'da dünyanın en büyük tohumunu çimlendirmeyi başarmışlar. Bu türün bilimsel ismi Lodicea maldivica olan bir çeşit Palmiye Ağacıdır.

Bir top gibi olan bu ağacın tohumu 16kg dır. Evet yanlış okumadınız tamı tamına 16 kg. Bu tohumu oluşturabilmek için bu Palmiye ağacının, tam 300 sene beklemesi gerekmektedir.

İskoçyalı botanistler bu tohumu, Seychelles's Victoria Botanic Garden'da Nisan ayında çimlendirilmiştir. Şimdi tohumun ara oyuğundan bir kök geliştiği saptandı. Bu gelecek birkaç yılda tek yaprak üretecektir.Bu ağaç 20-30 yıl sonra çiçek vermeye başlayacaktır. Tohumlarını ise daha sonraki 5 ila 7 yıl sonra üretmeye başlayacaktır.



http://www.crocus.co.uk/whatsgoingon/regionalscotland/ (http://www.crocus.co.uk/whatsgoingon/regionalscotland/)

konuyla ilgili kısa bir bilgiye de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.agaclar.net/index.php?id=775

mstf bu tohumu da çimlendirmeyi başarırsa, ben susarım çeker giderim :)

sezinci
15-02-2006, 00:16
Bu arada sen şu son girdiklerimin de fotoğraflarını yükler misin?

backyard
15-02-2006, 00:41
Kabuk kalınlığı veya sertliğinden dolayı çimlenme engeli bulunan tohumlara türlere göre değişmekle birlikte bir süre %95 sülfürik'lik asit uygulanır
bu tehlikeli bir işlem değil mi?
yani ben bakkaldan alır gibi gidip sülfürik asit alıp yapabilir miyim bunu?

bonsaisever
15-02-2006, 01:03
Palmiyenin tohumu :eek:

700

sezinci
15-02-2006, 01:19
bu tehlikeli bir işlem değil mi?
yani ben bakkaldan alır gibi gidip sülfürik asit alıp yapabilir miyim bunu?

Sakın kimse denemesin. Bu sadece laboratuvar ortamında yapılabilecek bir uygulama.

Zaten bakkaldan bulamazsın. Eczanelerin bile vereceğini tahmin etmiyorum. :)

malina
15-02-2006, 02:05
Sülfirik asit deyince, bulduğum yazıyı ekleyeyim dedim.

Toprak ve Ormanlar Üzerindeki Etkisi

Asit yağışın en ciddi etkileri toprak ve ormanlar üzerinde görülür. Yağmurlarla dünyaya düşen sülfürik asit topraktaki besinlerin yıkanarak uzaklaşmasını sağlar, aliminyum serbest kalarak ağaçların kökleri tarafından tutulur. Sonuçta ağaçlar kalsiyum, magnezyum gibi hayati besinleri alamayarak ölüme mahkum olurlar.
Havaya çıkan sülfürdioksitin tamamı sülfürik asite dönüşmez, atmosferde sürüklenerek toprağa geri döner. Bu gaz ağaç yapraklarında sindirimi engelleyerek fotosentez olayına engel olur.

Ayrıca soğuk bölgelerde sülfürdioksit, amonyak ve ozon ağaçların soğuğa dayanıklılığını azaltmaktadır. Ağaçların yüzeyinde amonyak oksitleri ile sülfürdioksitin oluşturduğu amonyum sülfat toprağa ulaştığında sülfürik ve nitrik asitle reaksiyona girer ve ağaçlarda istenmeyen zararlı mantar ve böcek tiplerinin büyümesini sağlar.

Asit yağışın bir bileşeni olan nitrojen oksit ve nitrik oksit gerekli bir besin olmadığı halde ağaçların büyümesine neden olur. Sonbaharın sonlarında ağaçlarda meydana gelen bu büyüme onların kışa hazırlandıkları bir dönemde meydana gelir ve kışın ağaçlardaki direnci azaltır.

www.koeri.boun.edu.tr (http://www.koeri.boun.edu.tr)

malina
15-02-2006, 02:07
Sülfürik asit

Hangi konsantrasyonda olursa olsun, gözlerle teması tehlikelidir. Derişik sülfürik asit gayet korrozif olup, deride şiddetli yanıklar meydana getirir. Sulandırılırken, asit daima yavaş ve dikkatlice suya dökülür, asla tersi yapılmaz.

backyard
15-02-2006, 18:43
bir de bugün başka bir şey topladım
keçiboynuzunun meyvesine benziyor ama değil
kahverengi uzun bir fasulye gibi içinde de tohumları var

biraz önce tohum fotoğrafları ararken topladığımın yalancı akasya olduğunu buldum
evde yemek yerine akasya tohumu pişecek gibi görünüyor

sezinci
15-02-2006, 18:48
İki gündür harıl harıl çalışmanın karşılığı bu işte:)

backyard
22-02-2006, 15:59
ektiğim elma çekirdeklerinden ikisi çimlendi
bu sefer gerçek gibi duruyor

backyard
23-02-2006, 02:50
toprağı biraz eşelediğimde dört tane olduklarını gördüm
teker teker ayırıp küçük kaplara koydum
umarım tutarlar

Baki Berk Kayalar
26-02-2006, 14:53
Saf ya da safa yakın derecede asiti piyasada bulmanız çok zor ama piyasada satılan kireç çözücüler, tuz ruhları, çaydanlık temizleyiciler %25e kadar seyreltilmiş asit içeriyor. Genel asit içeriği oranı ise %15-18 civarı. Bunları rahatlıkla ve güvenle kullanabilirsiniz. Ben şahsen mineral tanımlamada bunları kullanıyorum.

Baki Berk Kayalar
26-02-2006, 15:02
Yinede kullanım esnasında koruyucu eldiven ve gözlük takmanızda yarar var. Cildinize temas ettirmemeye çalışın.

malina
26-02-2006, 15:33
piyasada satılan kireç çözücüler, tuz ruhları, çaydanlık temizleyiciler %25e kadar seyreltilmiş asit içeriyor.

Çok az kullandığım malzemeler ama geçmişten gelen kullanım bilgisiyle, kireç çözücü ile tuz ruhu arasında ciddi fark var gibi hatırlıyorum. Hepsini aynı kefeye koymak yanlış olabilir. Bilen biri konuya açıklık getirse iyi olur.

Baki Berk Kayalar
26-02-2006, 22:43
Çok ayrıntılı bilen biri değilim ama bir markanın kireç çözücüsü hidroklorit asit içeriyorsa, diğeri nitrik asit içerebiliyor. Yani işte her marka farklı asitler içerebiliyor. Bu tür bir ürün almadan önce arkasına bakıp yüzde kaç içerikli hangi asit olduğuna dikkat edin ve tercihen boyar madde içeren ürünleri almayın. Kıyafetinize sıçrarsa boyası çıkmayabilir. Şahsen taş temizlemek için aldığın mavi boyayı bir ürün canım taşımı boyadı ve bir daha da tam olarak çıkmadı. Eğer saf asit istiyorsanız ki asla uğraşmayın derim, küçük bir araba aküsü almanız işinizi görecektir. İçindeki saf asittir. ****** saf asit sadece cildinizi değil, tohumu bile yakabilir. Su ile yanlış bir temasında patlama yapabilir. En iyisi dediğim gibi seyreltilmiş olanları kullanmak. Seyreltilmiş olanları bile kullanırken su ile temasında dikkatli olmanızda ve koruyucu önlemler almanızda fayda var.

oktars
27-02-2006, 18:17
Benim bir sorum olacak elimde fıstık çamı (Pinus pinea) ve erguvan (Cercis) tohumları var. Bunlar için soğuk veya sıcak katlama gerekiyormu yoksa hiç bir işlem yapmadan torflu toprağa eksem olurmu?

sezinci
27-02-2006, 18:24
Erguvan için 2 ay soğuk katlama gereklidir.
Fıstık çamı ise katlama gerektirmez. Tohumun üzerindeki sert kabuğun kırılması yeterlidir.

oktars
27-02-2006, 18:27
Akşama eve gidince uygulamasını yaparım... Çok sağol ;)

Plumbago
28-02-2006, 17:13
http://theseedsite.co.uk/pod49.gif

ya buna benziyor
netten baktım sanırım buna kola ağacı diyorlar
"Cola vera (Sterculiaceae) -Kola ağacı"
başka bir yerde de Brachychiton bidwillii
ben anlamadım
bu ağaçların ne işi var adana'da

Gönderdiğin resimdeki tohum Brachychiton populneum bitkisine ait. Adana ve Mersin yöresinde cok fazla bulunur. Japon Kavağı olarak adlandırılıyor bölgede. Genellikle yol ağaçlandırmalarında kullanılıyor. Bir resim gönderiyorum, sanırım bu bitkidir.

drosophila
09-04-2006, 14:40
soğuk katlama konusunda kafama takılan bazı şeyler var.elimde yaklaşık 100 adet cedrus libani(lübnan sediri) tohumu mevcut.sanırım bunlar için soğuk katlama gerekiyor.
nemli kumu nasıl bir ortamda saklamamız gerekir?
buzdolabına koyacaksak onu da mı kumla birlikte koymak gerekir?(çünkü annem dolaba kum koyarsam beni kesebilir)
evimde kapalı bir balkon var burada nemli kumu saklamam uygun mudur yoksa daha soğuk bir ortam gerekir mi
ayrıca sedir tohumlarının çimlenmesi ile ilgili her türlü fikire ihtiyacım olacaktır
teşekkür ederim

sezinci
12-04-2006, 09:46
Buzdolabına koymanız gerekmez. Havalar hala soğuk olduğu için serin ise balkonda tutabilirsiniz.

Ama yine de en iyisi hiç bir işlem yapmadan sonbaharda ekmek.

tıfıl
17-04-2006, 21:17
benim elimde bir sürü şeftali tohumu var ve bunları ekmek istiyorum fakat birşeyi merak ediyorum. acaba bu tohum kabuğunu kırmak için ne gibi işlemler yapmalıyım? mesela asitte mi bekletmeliyim?

aborijin
04-05-2006, 09:54
merhaba meyve ağaçları konusuna merak sardım ve arama yaparken sitenizi ve forumu buldum.sohbetiniz çok hoş bu konuyu sadece merak ettiğim için araştırıyordum.ancak içinde kendim çimlendirmeliyim şeklinde bir istek uyandı.açıklamalarınızda mandalin,elma, kayısı,şeftali ağaçların çimlendirmesini göremedim.bu konu ile ilgili bilgilerinizi dört gözle bekliyorum.teşekkürederim.

backyard
04-05-2006, 14:10
aradığınız bilgilerden bir kısmını bonsai bölümündeki tohum çimlendirme konusunda bulabilirsiniz belki

backyard
04-05-2006, 14:15
@plumbago biraz geç bir yanıt olacak ama büyük ihtimalle o ağaç ve etrafta bir sürü var, ben ektim ama şimdi hangisi hangisiydi şaşırdım :)

bir arkadaşım bu kavak cinsi demişti

ben de yok canım kavak böyle mi olur diye bilgiç bilgiç bakmıştım :(
adanada japon kavağı gerçekten ilginç

aborijin
05-05-2006, 23:16
aradığınız bilgilerden bir kısmını bonsai bölümündeki tohum çimlendirme konusunda bulabilirsiniz belki
teşekkürederim yeni olunca tabi nereye bakacağını bilemiyor insan :)

ormanbotanigi
09-05-2006, 11:35
Tohum Toplamada Dikkat Edilecek Hususlar
1. Tohum toplanacak bireyler ne çok genç ne de çok yaşlı olmayıp olgun yaşa gelmiş bireyler olmalıdır.
2.Bir bahçede ve parkta tek olarak bir ağaçtan tohum toplanmamlıdır.
3.Tohumlar sağlıklı, istenen forma sahip bireylerden toplanmalıdır. Bazen tohum toplanan bireyler sağlıklı gözükselerde tohumları klimatik ve biyotik yönden zarar görmüş olabilir.
4.Bir ağaçta veya dalda diğerlerinden küçük olan kozalak ve meyveler toplanmamalıdır.
5.Tohum üzerinde her hangi bir yara, çizik veya delik bulunmamalıdır.
6.Kayın, meşe ve kestane gibi büyük meyvalı türlerde tohumlar yerden toplamda ilk yere düşenler toplanmamalıdır.Çünkü bunlar boş veya hastalık ve zarar görmüş tohumlar olabilir. İkinci dökümde düşen tohumlar alınmalıdır.

umarım faydalı olur. Teşekkürler

memet
09-05-2006, 14:49
badem tohumu çimlendirmenin dikkat etmem gereken bir ayrıntısı varmı.

memet
28-05-2006, 13:23
Bir ay önce,beş cevizi suda beklettim, beş gün durdular. sonra merakımı yenemedim birini kırdım, içini görmek için. Sert kabuğunu içine kadar işlediğini farkettim suyun. Diğer dördünü kaplara gömdüm. 15 nisan olmalı tarih,
aşağı yukarı.

Onbeş gün önce birini topraktan çıkardım kabuk ikiye ayrılmıştı ama bir canlılık görünmüyordu. Bugün 28 mayıs. Başka birini çıkardım. O da bir haftadır olduğu yerde yarılmıştı görünüyordu. Güçlü bir kök vardı altında. Tohum zarfının içinde de çıkmak üzere olan sürgün görünüyor.

Webcamla çektiğim için görüntü çok temiz değil. Bir kaç güne kadar ilk yapraklar çıkacak gibi...

memet
28-05-2006, 13:25
yukardaki mesajda sözettiğim bademlerde bir ilerleme şimdilik yok.aynı tohumdan ektiğim dört elma büyüyor.dördüde ayrı boyda oldu.ikide fıstık çamı var.hersene çıkıyor ama sonra çamları nedense kurutuyorum.

Mine Pakkaner
28-05-2006, 13:28
memet bu fidanın bütün gelişmesini aşama aşama takip edelim.;)

Üyelerimizden syilmaz ceviz uzmanı bir ziraat yüksek mühendisi.Bir noktada sıkıntımız olursa kendisinden bilgi de alırız.Tohumdan ağaca nasıl aşama aşama nasıl ceviz yetişir öğreniriz. Birini bonsai yaparsın birini de normal ceviz ağacı yetiştirirsin olur mu? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

Mine Pakkaner
28-05-2006, 13:32
yukardaki mesajda sözettiğim bademlerde bir ilerleme şimdilik yok.aynı tohumdan ektiğim dört elma büyüyor.dördüde ayrı boyda oldu.ikide fıstık çamı var.hersene çıkıyor ama sonra çamları nedense kurutuyorum.

Orman mühendisi arkadaşlardan görüş alalım bakalım fıstık çamları neden kuruyor diye.

memet
28-05-2006, 15:34
cevizleri her aşamada görüntüleyeceğim(daha iyi kamera olanaklarıyla)bir ceviz denemem daha olmuştu üçüncü seneye girerken kışın dondurdum sanıyorum.
çamlarda da bir hata yapıyorum diye düşünüyorum. başlangıçta çok sağlıklı oluyorlar.sonradan sapı kuruyor.gidiyor...dört tane ceviz var elimde ama sorunum bahçeye nasıl ekeceğim. ev sahibim bahçeyi kullanmama izin vermediği için.başka bir yer bulacağım artık yere dikeceğim cevize.

Şule
28-05-2006, 22:40
badem tohumu çimlendirmenin dikkat etmem gereken bir ayrıntısı varmı.

Bu yıl iki tane badem tohumu dikmiştim saksılardan birine. Şu anda 50 cm boya ulaştılar ve yan dalları çıkarmaya başladılar. Gerçekten çok hızlı büyüyen bir cinsiymiş. Nasıl yaptığıma gelince; iki badem tohumunu ilkbahardan önce, içinde zaten bir bitki bulunan, dolayısıyla sulamayı unutmayacağım bir saksıya yerleştirdim. Sonra da varlığını unuttum. Baharın ilk sıcaklıklarıyla saksıda iki badem yükselince o saksıya badem dikmiş olduğumu hatırladım. :p Yine bahar öncesi bir dönemde bir saksıya ceviz diktim. Sonra da hangi saksıya diktiğimi unuttum. Bir ay kadar önce hiç tahmin edemeyeceğim bir saksıdan, alıç ağacımın dibinden ceviz yükseldi. Dikkat edilecek tek husus: Tohumun varlığını unutmak, sulamayı unutmamak.:p

memet
28-05-2006, 23:04
[ . Dikkat edilecek tek husus: Tohumun varlığını unutmak, sulamayı unutmamak.:p[/QUOTE]

unutmak kolay olsa.....hergün acaba bugün birşey olabilirmi diye toprağı eşelememek için zor duruyorum..hele cevizler.toprağın hemen altında.belli de oluyor .bugün zaten birini çıkarıp fotoğrafını çektim.umarım benim bademlerde sizinkilerden örnek alır bu aralar çıkar bişeyler...

hakanfurtun
29-05-2006, 16:55
Sayın Yılmaz,
ben bazı kavramlara henüz hakim değilim. Kendinizi super moderator olarak adlandırdığınızı görerek sizin uzman bir kişi olabileceğiniz sonucuna vardım (umarım yanılmamışımdır) Benim sorum şu: Bu hafta sonu bir çınar ağacının dip sürgünlerinde bıçakla kesmek suretiyle aldım bunları çelikleyerek fidan haline getirmek istiyorum. Bunları keser kesmez ıslak-nemli bir peçeteye sardım eve gelince de suya koydum. Bunların köklenmesi için nasıl bir yol izlemeliyim? Köklenme nasıl hızlandırılabilir? Bunları hangi ortamda (güneşli/karanlık, serin/oda sıcaklığı/sıcak vs) bulundurmalıyım? Suda tutmak doğru mudur?Şayet bilgi sahibi iseniz lütfedip bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim saygılarımla
HF

sezinci
29-05-2006, 22:31
Suyun içine koyarak çimlendirmeniz mümkün. Fakat çürüme ihtimali var. En iyisi milli hafif bünyeli toprak içine kalın tarafı alta gelecek şekilde saplayın. Toprağı sürekli nemli tutun. Toprağın içine biraz kum karıştırabilirsiniz.

En garantisi kök çeliği dediğimiz köklerden çıkmış sürgünleri burada oluşmuş küçük kılcal köklerle birlikte kesip onu yukarıdaki ortamda köklendirmektir.Bunları ergin çınar ağaçlarının köklerini hafifçe eşeleyerek bulabilirsiniz.

sezinci
29-05-2006, 22:36
Tam tarif edebildim mi bilmiyorum. Resmini koyacaktım ama tarayıcım bozuk olduğu için şimdilik koyamıyorum. Yine de tam anlatamamışsam fotoğraf çekip yine buraya yükleyebilirim

hakanfurtun
05-06-2006, 08:17
ilginiz ve verdiğiniz değerli bilgileri için çok teşekkür ederim, şu anda çeliklemeyi deniyorum ama galiba yanlış zamanlama yaptım çünkü havalar ziyadesiyle sıcak olduğu için yaprakları pörsüyüp kurumaya başladı yine de önerileriniz çerçevesinde onu elimden geldiğinde yaşatmaya çalışacağım.

sezinci
16-06-2006, 08:13
Bunu size en iyi Mine Pakkaner anlatır. Onu bekleyin

memet
16-06-2006, 09:08
"Hadi biraz bişeyler yapalımda ,adamda bizi sulamaya devam etsin "deyip yirmi günde bu kadar bir ilerleme kaydetti cevizler....

memet
16-06-2006, 09:10
aynı saksıda" bu işler beni ilgilendirmez "diyerek yarılmaktan başka bi canlılık göstermeyen bir ceviz daha var.

HAKAN_O
16-06-2006, 09:27
kiraz ların çekirdeğini kırdım ve ektim sizce çimlenirmi birde kayısı ya aynısını yaptım

memet
23-06-2006, 23:41
tohumdan çıkan çamlarımdan birini gene kaybettim.geçen seferkine az su verdim diye kurudu sanıyordum. şimdikinin de suyumu çok kaçtı acaba?
iki saksıya da aynı suyu verdim ama..(toprakları farklı ).biri canlı, biri kök kısmından çürüdü...

memet
24-06-2006, 18:46
bunların kekik olduğunu düşünüyorum.
gene dağlarla denizlerin arasında gezdim bugün makiliğin arasında topladım.
tohumları ekeceğim.

aliveli1212
25-06-2006, 11:22
çileğin tohumları olurmu daha doğrusu şöle sorayım çileklerin üzerinde küçük küçük tohuma benzeyen şeyler varya 15-20 gün önce onları pamuğun arasına koymuştum bana bunların tohum olmadığını sölemişlerdi bende bi köşede unutmuştum ama dün bakıyım bi dedim küçük küçük bişeyler çıkmaya başlamış yani ne deniyo bilemiyorumda filizmi çimenleşmiş bişeylermi.acaba bunlar ne olabilir pamuğun kendisi olamaz dimi merak ettim bi sorayım dedim :)

HAKAN_O
25-06-2006, 12:46
geçenlerde 1 ceviz birde kayısı satın aldım bahçeye diktik fakat bizar golde hele ceviz neredeyse hic guneş görmüyor sakıncası olurmu yerini değiştirmek istesem bunu hangi mevsimde ve nasıl yapmalıyım

Mine Pakkaner
26-06-2006, 21:31
Henüz diktiyseniz ve dikerken toprağını bozmadıysanız, güzelce dağıtmadan çıkarırım diyorsanız şimdi de yerini değiştirebilirsiniz.

Ama daha acemiyim, cesaret edemem ,toprağı dağıtıp fidanı ziyan etme riskim var diyorsanız kışı bekleyin, yapraksızken değiştirirsiniz :)

ormanbotanigi
27-06-2006, 16:20
Hiç riski girmeyin kışın fidanın yerini değiştirin (yani Kasım-Mart arası)

aliveli1212
28-06-2006, 12:57
geçen bişey sormuştum çilekle ilgili üzerindeki küçük tohuma benzeyen şeyler gerçekten tohummu diye kime sorduysam onlar tohumu değil dedi ama ben çıkarıp onları pamuğun arasına koymuştum şimdi hepsi filizlenmeye başladılar hepsi çok cılızlar ama yaprakları falan çıktı 2 şer tane acaba bunlar nedir herkez öle şey olmaz onlar tohum değil diyo ama gözümün önünde büyüyolar gittikçe :) bide eğer bunlar çielk olacaksa nasıl bi yerde bulundurmalıyım güneşlimi serin mi falan anlamında şimdiden teşekkürler yardımlarınız için

HAKAN_O
29-06-2006, 21:14
kiraz tohumu ve kayısı tohumu ektim 2 hafta oldu ses yok sizce bozayımmı yoksa bekleyeyimmi?

malina
29-06-2006, 21:40
Çilek konusunu kimse bilmiyor sanırım...

Yoksa cevap veren olurdu... :)

memet
30-06-2006, 00:30
bende bilmiyorum çilekle ilgili birşey ama..çimlenmiş yapraklanmışsa toprağa ekmek gerektiği kesin.çıkan şeylerin kendilerinin ne oldukları hakkında daha iyi fikirleri vardır .büyüyünce belli olurlar.toprağa dikmekte fayda var diyorum.

....ben iki ay önce kayısı tohumu ektim öylece yatıyorlar...

Mine Pakkaner
30-06-2006, 11:44
Çilek konusunu kimse bilmiyor sanırım...

Yoksa cevap veren olurdu... :)
Onlar tohum malina.Ancak çileğin tohumdan üretimi yaygın değil.Sadece ıslah amacıyla yeni melezler elde etmek icin kullanılan bir yöntem. Kumlu toprağa, aydınlık ve güneşli bir yere dikilmeli ancak fidecikler henüz çok taze olduklarından gölge ama aydınlık bir yerde büyütülmeli.

Humeyra
30-06-2006, 13:12
Bir zamanlar tohumdan şeftali yetiştirmeye karar vermiştim. Yetiştirdim de.. Bu işlerden anlayan bir köylü hanımın öğütlerine uyarak çekirdekleri kasım ayında diktim ve yakınlarına sarmısak dişleri batırdım. Baharda sarmısaklarla beraber fideler yeşerdi. Şimdi bol meyveli kocaman ağaçlar oldular. O zaman sarmısak işine akıl erdirememiştim. Zararlıları uzak tutmak için alınan bir tedbir miydi, bilemiyorum ama işe yaradığı kesin:)

aliveli1212
01-07-2006, 23:48
valla ben bunları toprağa nasıl dikicem çok inceler korkuyorum elimde kalacaklar diye:) pirematüre doğmuş gibiler :) deneyeceğim bakalım yarın

memet
17-07-2006, 16:28
taze fındık buldum...
nasıl çimlendirmeli ...
önceden yapmak gereken bir işlem var mıdır?

memet
27-07-2006, 19:59
her tohumu gömüyorum toprağa sonra umudu kesince unutuyorum ne ektiğimi.
bunlarda tamamen unuttuğum bir şey,birden dördü bir arada çıktı.
trabzon hurması olabilirmi. ağacını hiç görmedim.tohumunu ektiğimi hatırlıyorum
yapraklar tüylü

memet
05-08-2006, 20:15
komşunun bahçesinde çok güzel bir karadut var.
tohumlarını ayırdım.iki gün boyunca kurumasını bekledim.sonra forumlarda tarif edildiği gibi.nemli kumlu toprağa koyup buz dolabında beklettim bugün yirminci gününde minik bir sürgün çıkmış,ancak mercekle görecek kadar ufak.
karanlık serin bir köşede dünyaya merhaba demiş.

mckrees
09-08-2006, 15:25
yeri burası mı tam bilemiyorum ama.
çam tohumlarıyla ilgili bir konu.
yanlış yerdeyse lütfen doğru yere taşıyın.
sihirli tabletlerden "birşeyler" elde edebilen oldu mu?
ben elime geçtiği günden beri talimatlar doğrultusunda gerekenleri yaptım ama henüz bir cevap alamadım :)size gelişmeleri fotoğraflarıyla aktarmak istiyordum oysa ki.yardımcı olabilecek ya da fikirlerini paylaşacak olan olursa sevinirim.

şimdiden teşekkürler

brody
05-11-2006, 17:07
Bendeki tohumlar bildiğim kadarıyla karaçam tohumu.
Aşağıya pek net olmayan bi foto ekliyorum. Bunda tohumdan kolayca ayrılan bir kanatçık ve tohum üzerinde kaplı bi zar tabakası var. Bu tohumu nasıl ekmek gerekir?
http://img147.imageshack.us/img147/204/tohumjo8.jpg

sezinci
05-11-2006, 22:10
Karaçam tohumları doğada yaklaşık 15 gün önce dökülmeye başladı. Karaçam tohumlarını ekmek için herhangi bir ön işleme gerek yoktur. Toprağa birkaç cm derinliğe ekmek yeterli olur.
Şubat sonu Mart başına kadar ekebilirsiniz. Herhangi bir sorun çıkacağını sanmıyorum.

Destan
16-11-2006, 19:45
Herkese selam.
Öncelikle bitkilerle ilgili bu kadar değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.
1-2 aydır forumu sessiz sedasız takip edip sizden öğrendiğim şeyleri uygulamaya çalıştım.Yaptığım işlemleri anlatmaya çalışacağım.

1-Meşe:Ağaçtan dökülen taze tohumu 2 gün ılık suda bekletip, torf ve bahçe toprağıyla karışık küçük plastik bardağa ektim.Daha sonra bu plastik bardak saksıyı 2 günde buzdolabında bekletip sonra oda içerisine aldım.Yaklaşık 15-20 günde çimlenme başladı.
5130

Destan
16-11-2006, 20:04
3-Maydanoz:Marketten aldığım paket tohumu hazır çiçek toprağı üzerine homojen olarak dağıttım.Üzerine yine bu topraktan ince bir tabaka daha (yaklaşık 0.5 cm kadar) serdim ve üzerini streçle kapadım.Streçi bir kaç yerinden deldim.Sulamayı spreyle yaptım ve sık sık havalandırdım.Bizim buralarda hava uygun olduğundan streci 2-3 gün sonra çıkardım.15-20 günlük bir sürede çimlenme başladı.
5133
Bunların dışında çimlenmesini beklediğim elma,cennet meyvası,kiraz domates,biber, avakado ve kestanem var.Bunlarla ilgili gelişmeleri de fırsat buldukça sizlerle paylaşacağım.Umarım başarılı olurum.
Tekrar herkese teşekürler.

Mine Pakkaner
16-11-2006, 20:24
Elinize sağlık. ;)

Oğuzhan
20-11-2006, 17:35
merhabalar
Elimde bir kaç kapari tohumu var.Nasıl çimlendirebilirim.Daha önce denedim başaramadım..

BAYINDIR ÇİÇEKÇİLİK
06-12-2006, 20:56
***.arkadaşlar sert kabuklu tohumların kolay çimlendirilmesini sağlamak amacıyla sıcak su uygulaması yapıyorduk.bu uygulamada sıcak su derecesi ve tohumun ne kadar süre bekletileceği konusunda bilgiye sahipseniz bana cvp yazarmısınız ... çok sevinirim ***.:(

ormanbotanigi
07-12-2006, 00:25
Tohumları 75-100 derecede 4-5 dakika bekletilmelidir. Hemen ardından tohumlar soğutulmalı ve soğuk su içerisinde ıslatılmalı vede hemen ekilmelidir.

Joy
24-12-2006, 09:05
mavi ladin i çimlendirmek için nasıl bir yöntem kullanmak lazım? bilmemek nezor seymis ne topraktan anlarım ne togumdan bu işi yapmak istiyorum
sanat altın bilezik diyorlardı taktık ama agac işi daha zor gibi örenmek istiyorum
1 tane daha sanatımız olsun egitim şart...

KUMRU
07-01-2007, 22:44
Bir dergide çekirdekten üretilen meyva ağaçlarının meyva veremeyeceği , mutlaka aşı yapılması gerektiği yazılıydı. Bu doğru mudur?

Mine Pakkaner
08-01-2007, 08:11
Meyve verir ama açılma gösterir. Yani asıl tohumunu diktiğiniz meyveyi elde edemezsiniz. Aşılanınca o bitkinin tüm özelliklerini taşıyan yeni bir birey elde edersiniz. (Ya da kimisi meyve vermek için döllenmeye ihtiyaç duyar, kendine kısırdır. Ben bahçesindeki kiraz meyve vermiyor diye üzülen çok kişi de gördüm, oysa dölleyicisi yoktu.)

KUMRU
10-01-2007, 15:55
Çimlendirmeyle ilgili bir öneri:

Tohum çimlendirme:

Her türlü sebze tohumu ve web sitemde yayımlanan bitkilerin tohumlarının (sert çekirdekliler hariç)
Çimlenmesini sağlamak için kullandığım yöntem ziyaretçilerimce sıkça sorulmaktadır.
Bunun için:
1) bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2) Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir.
3) Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4) Tülbent in diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5) Üzerine su serpilir.
6) Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.2-3 günde bir naylon açılarak
Havalandırılır ve çimlenme kontrol yapılır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek,tek alınarak poşetlere dikilir.

http://yusufustaoglu.sitemynet.com

okara
10-01-2007, 16:26
kök bölgesinde toprak yapısını ideal hale getirmek için humus kullanabiliriz. Humusa bandırma yöntemi iş görür.

lokmanbahçe
22-01-2007, 18:24
hayret benim elimde kesin bişey var! ne eksem çimlenmiyo anneme bakıyorum bi şey ekiyo iki gün içerisinde sanki geç kalmışlar gibi bir tane eksiksiz hepsi de fışkırıyo hem de toprağı kaldıra kaldıra kabarta kabarta yahu! insan delircek, nasıl oluyo ki bu iş??????

Mine Pakkaner
22-01-2007, 20:29
hayret benim elimde kesin bişey var! ne eksem çimlenmiyo anneme bakıyorum bi şey ekiyo iki gün içerisinde sanki geç kalmışlar gibi bir tane eksiksiz hepsi de fışkırıyo hem de toprağı kaldıra kaldıra kabarta kabarta yahu! insan delircek, nasıl oluyo ki bu iş??????

Aaa, Lokmanbahçe, klavyeniz bozulmuş, bazı r harflerini basmıyor, gördünüz mü? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

bitkiseli
22-01-2007, 21:02
hayret benim elimde kesin bişey var! ne eksem çimlenmiyo anneme bakıyorum bi şey ekiyo iki gün içerisinde sanki geç kalmışlar gibi bir tane eksiksiz hepsi de fışkırıyo hem de toprağı kaldıra kaldıra kabarta kabarta yahu! insan delircek, nasıl oluyo ki bu iş??????

anneannemin bir sözü vardı "çiçek her elden tutmaz" derdi bu da çiğ köfte gibimi acaba her elde yoğrulan çiğ köftenin tadı başka olurmuş ya:)

Mine Pakkaner
22-01-2007, 23:25
Bitkiseli, bazıları yeşil parmaklıdır, ellerinden herşey olur. Ne ekip dikseler tutar. Lokmanbahçe de o şanslılardan :)

lokmanbahçe
24-01-2007, 18:52
hocam hakikaten doğru çiçekler benim elimden tutmuyor herhalde; annem bir kaşık çeri domates tohumunu toprağın üstüne atıverdi 2 gün içinde kum gibi fışkırdı şimdi o küçük kabın içinden nasıl ayıklayacağız diye düşünürken aynı zamanlarda benim ektiğim çeriler daha kış uykusundan uyanamadı. hakikaten şanslılardanım :D

zenfree
26-03-2007, 00:58
Selamlar,
Balkonumda karanfil yetiştirmek istiyorum.Konuyla ilgili forumu sanırım 3 saattir tarıyorum. Acemiliğimden olsa gerek bir doküman bulamadım.Mine Hanım'ın eklediği E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Süs Bitkileri Yetiştiriciliği 'den Sayın Ercan Özzambak'ın çiftçi broşürüne ulaştım.Ama bu bana fazla profesyonel geldi.Daha basit bir anlatım varsa lütfen link yazabilir misiniz?Şimdiden teşekkürler... (Umarım doğru yere yazdım)

zenfree
26-03-2007, 10:20
Kimse beni duymamış :( ... Kesme karanfil almaya devam :(

zenfree
26-03-2007, 16:15
Sorularımın cevaplarına başka bölümden ulaştım.Teşekkürler....

redpapillon
26-03-2007, 18:20
herkeze iyi gunler ben bir fikrinizi almak istiyorum dün domates ve biber tohumu aldim paketinde yazdigi gibi islattim elimde kullamadiğim bir kaçtane plastik kapakli akvaryum var(uzeri komple kapali)alt zeminine torf koyum çimlendirmek için kullana bilirmiyim.

kürşad
27-03-2007, 08:00
herkeze iyi gunler ben bir fikrinizi almak istiyorum dün domates ve biber tohumu aldim paketinde yazdigi gibi islattim elimde kullamadiğim bir kaçtane plastik kapakli akvaryum var(uzeri komple kapali)alt zeminine torf koyum çimlendirmek için kullana bilirmiyim.

Sulama suyunun fazlasını nasıl tahliye etmeyi düşünüyorsunuz?
İçerisini belli zamanlarda havalandırmazsanız mantari hastalıklar oluşabilir.

Aşağıdaki linkede bakabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2498&highlight=akvaryumda

estella
07-04-2007, 02:24
Tohum cimlendirme ile ilgili bir tecrubemi anlatmak istiyorum.Seftali cekirdegini etinden ayrilir ayrilmaz toprakla bulusturdum.Filizlendi,yanlis hatirlamiyorsam,3,4 yil sonra meyva verdi ve asılı dan hicbir farki yok.Kendimce soyle dusundum demek ki cekirdek kurumadan ekilecek bilmem ne kadar dogru...

ÇeteÇakal
07-04-2007, 19:14
Meyve vermesi normal birşey. Aşılamanın sebebi meyvesini aldığınız ağacın aynısını elde etme isteğiniz içindir. Direk toprağa çekirdek ektiğinizde elde etmek istediğiniz üründen farklı görünüm boyut...vs özellikte bir ürünle karşılşabilirisiniz. Siz şeftaliyi toprağa ektiniz ancak o kış dönemini toprakta(soğuklama ihtiyacını karşılayarak) geçirdi ve sonunda çimlendi. Olağanüstü bir durum yok anlayacağınız..

Bu arada siz yeni üyeymişsiniz görmedim. Yeni üyelerin kendilerini tanıtmaları gerekiyor site kuralları gereği. Yeni üye kendini tanıttıktan sonra cevap veriliyor. Ben cevap vermiş bulundum aşağıdaki linke bi uğrarmısınız?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

biber2007
25-04-2007, 14:00
15-20 gün evvel dikmiş olduğum tohumların bir kısmını deneme amaçlı diğer çiçek saksılarımın kenarlarına 3-5 tane atarak ekmiştim dışarıda çok güneşe, az sulamaya ve gece soğuğuna rağmen filizlenmeyi başarabilmişler havalarda artık kuşadasında gündüz 20 dereceden aşağı geceleri de 10-12 derece civarından aşağıya düşmemektedir, yeni viyoller aldım ve elimde kalan tohumları da bu viyollere ekmek istiyorum geceleri de dahil olmak üzere ektiğim tohumlu viyolleri dışarıda bıraksam olurmu ? (Domates,biber,roka,maydonoz,dereotu,yeşil soğan,karpuz,kavun,çilek bir de karışık renkli aslanağzı çiçeği)

ormanbotanigi
27-04-2007, 00:15
15-20 gün evvel dikmiş olduğum tohumların bir kısmını deneme amaçlı diğer çiçek saksılarımın kenarlarına 3-5 tane atarak ekmiştim dışarıda çok güneşe, az sulamaya ve gece soğuğuna rağmen filizlenmeyi başarabilmişler havalarda artık kuşadasında gündüz 20 dereceden aşağı geceleri de 10-12 derece civarından aşağıya düşmemektedir, yeni viyoller aldım ve elimde kalan tohumları da bu viyollere ekmek istiyorum geceleri de dahil olmak üzere ektiğim tohumlu viyolleri dışarıda bıraksam olurmu ? (Domates,biber,roka,maydonoz,dereotu,yeşil soğan,karpuz,kavun,çilek bir de karışık renkli aslanağzı çiçeği)


Bırakabilirsin sorun olmaz.

seren
10-07-2007, 14:50
Merhaba Arkadaşlar;

Ben karadut cekirdeğinin nasıl çimlendirildiğini öğrenmek istiyorum.
Denedim olmadı. Bilenler yazarsa memnun olurum...

sedir2
06-08-2007, 21:56
estellaya katılıyorum meyveden çekirdeği çıkakır çıkarmaz su veya toprakla buluşturmak lazım
Bende kaysı çekirdeğini nasıl çimlendirdim,
tecrübemi anlatayım:
2 metod uyğuladım ,ikiside oluyor
Metot A-)
1-Çekirdeği meyveden ayırır ayırmaz su dolu bir kavanoza atın
2-Hergün suyunu 1 defa değiştirmek koşulu ile kavanozu ılık bir oda ortamında üç gün bekletin
3-Sonra elinize bir demir veya ince ağaç testeresi alın.Çekirdeğin sert kabuğunu içindeki çekirdeği kesmiyecek şekilde fakat çekirdeğe dokunacak kadar aşındırın.Bir tornavida ile çekirdeğe zarar vermeden kabuğu kırın
4-İçindeki nemli çekirdeği bekletmeden ,içindeki suyu boşaltılmış fakat camlarında ve dibinde çok az su kalmış kavanoza tekrar koyun
5-Kavanozu buzdolanına koyun
6-Hergün bir defa kavanozu ılık çeşme suyuyla doldur boşalt yapın
7-Bu işlemi 7 gün boyunca yapın
8-Sekizinci gün çekirdeklerin kök salmaya başladığını göreceksiniz

Metot B-)
Tüm adımlar aynı tek fark ,3.adımdaki testereye gerek yok .Kabuklu olarakta oluyor.Yalnız 10-15 günlük bir itina istiyor.
Kök salmak için kayısının o sert kabuğunu nasıl kırdığına inanamayacaksınız.
Bir yerde okudum, sanıyorum Orman Fakültesinin bir kitabıydı ,bazı durumlarda tohum çimlenmeye karar vermişse bırakınız kabuğun dayanmasını ,100 atmosferlik bir basınç üretebildikleri yazılıydı.Ne muhteşem bir olay!

sedir2
06-08-2007, 22:16
Kara dutu denemedim ama beyaz dut nasıl çimlendi hemde 6 günde:
1-Dört, beş tane dut alın.Bunları su dolu kavanoza atın .
2-Dutları parmaklarınız ve kavanozun iç camı arasına sıkıştırarak ezin.
3-Meyveden ayrılan tohumların dibe çökmesi için 1 dakika bekleyin.
4-Bulamaç haline gelen suyu , tohumlar dökülmeyecek şekilde boşaltın ve taze su ekleyin
5-Aynı işlemi 3-4 defa tekrarlayın.Kavanozu tamamen suyla doldurun.Ertesi gün tohuma yapışık kalan geri kalan meyve artıkları içinde aynı işlemi tekrar edin.
6-Gitgide berraklaşan kavanozdaki suyu hergün suyu 1 defa değiştirmek koşulu ile doldur boşalt yapın.Buzdolabina gerek yok .Ilık oda sıcaklığında bekletin.

6.gün tohumların kök filizi verdiğini göreceksiniz

A.Şahin
06-08-2007, 23:07
sedir2; bu yıl çimlendireceğimiz bitkiler kışa kadar biraz odunsulaşırmı? Yoksa kışın hepsi soguktan yanar mı? Biraz geç gibi geldi bana... Bende denemek istiyorum. **** kışın kapalı ortamda mı durmalılar?

canofer
07-08-2007, 11:28
Herkese selam.
Öncelikle bitkilerle ilgili bu kadar değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.
1-2 aydır forumu sessiz sedasız takip edip sizden öğrendiğim şeyleri uygulamaya çalıştım.Yaptığım işlemleri anlatmaya çalışacağım.

1-Meşe:Ağaçtan dökülen taze tohumu 2 gün ılık suda bekletip, torf ve bahçe toprağıyla karışık küçük plastik bardağa ektim.Daha sonra bu plastik bardak saksıyı 2 günde buzdolabında bekletip sonra oda içerisine aldım.Yaklaşık 15-20 günde çimlenme başladı.
5130

bu meşe falan değil bu akşam sefası:mad:

tweetysth
20-08-2007, 19:41
Şu an elimde Kona kahve, cüce nar vede kivi tohumları var. Acaba bunları ne zaman ve ne tür toprağa ekmek gerekir, bilgisi olan varsa ve bana yardımcı olursa çok sevinirim :)

nyhang
06-09-2007, 15:28
Ageratum houstonianum Tycoon blue / F1
Begonia semperflorens Eureka / Green Leaved Formula Mix
Bellis perennis Pomponette Formula mix
Chrysanthemum Multicaule
Lavandula angustifolia BLUE SCENT ™
Verbana pendula Elegance Formula mix
Viola*hyb.(miniatur) Alpine sun
Viola*wittrockiana Colossus formula mix
Yukarda yazdığım tohumlardan 1000er tane aldım. Bunların herbirinden denemeler yapma amacıyla ekimlerini yaptım.
http://www.geocities.com/nihangunay/thm.jpg
üzerlerini naylonla kapatıp ayrıca seraya koydum.
doğru yolda mıyım bir de bunların ekim zamanları doğru zaman mıdır?

caucasus
06-09-2007, 19:34
Bende ,afrika akasya'sının dallarının üzerinde bulunan çekirdeklerden var. Nasıl yetiştirilir bilgisi olan varmı ? .Birde marmara iklimin de yetişirmi ?
Aşşağıya resimlerini ekledim.Yuvarlak olan çekirdeklerin içinden kızıl 4-5 milimetre uzunluğunda kıl kalınlığında döküntüler var acaba gerçek tohumlar bunlarmı ?

caucasus
07-09-2007, 17:28
Şu an elimde Kona kahve, cüce nar vede kivi tohumları var. Acaba bunları ne zaman ve ne tür toprağa ekmek gerekir, bilgisi olan varsa ve bana yardımcı olursa çok sevinirim :)

Kivi tohumlarınla ilgili bölümün linki aşşağıda yazılı

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1362

buradan bilgi edinebilirsin.

caucasus
07-09-2007, 17:30
Afrika akasyası ile ilgili bilgisi olan varmı ? Galiba herkez yaz modunda

abdkara99
30-09-2007, 13:12
*** arkadaslar ben yeni üyeyim karadut cimlendirme ve çelikle üretim konusunda bilgi rşca ediyorum. memet isimli arkadaş biraz bahsetmiş ama nezaman ekmiş kaç gun dolapta beklettiğini yazmmış. aynı arkadaş veya başka konuyu bilenler detaylı bir şekilde anlatırsa sevinirim

memet in anlatımı:

komşunun bahçesinde çok güzel bir karadut var.
tohumlarını ayırdım.iki gün boyunca kurumasını bekledim.sonra forumlarda tarif edildiği gibi.nemli kumlu toprağa koyup buz dolabında beklettim bugün yirminci gününde minik bir sürgün çıkmış,ancak mercekle görecek kadar ufak.
karanlık serin bir köşede dünyaya merhaba demiş.

poyraz_25
30-10-2007, 12:53
çamların toprağın kökü sıkmasından dolayı kök kurumasına uğruyor onlar için ilaç kullanırsan kurtarabilirsin sanırım....

poyraz_25
03-11-2007, 17:21
Karaçam çimlendirme tecrübemi anlatmak istiyorum ...tohumları kozalaktan çıkardıktan sonra tohumların sağır olup olmadığını anlamak için bir bardak suya koydum. Sağır tohumlar suyun üstüne çıktı onları su bardağından aldım ve attım geriye sağlam tohumlar(sağır olmayan)kaldı.Sonra normal bir pet tabağa pamuk yerleştirdim ve ardından sağır olmayan tohumları yerleştirdiğim pamuğa parelel olarak (tohumlar yatay olacak)sıraladım ve üzerine tekrar pamuk koydum ve iki günde bir suladım 5-10 gün içinde tüm tohumlar çimlenmeye meyletti başarı %100'e yakın sonra küçük saksılara aldım.....

menekşemehtap
14-11-2007, 01:20
Konuyu nereye yazacağımı bilemediğim için buraya yazıyorum.Yaklaşık 3,4 hafta önce ekmek ayvasının çekirdeklerini bir kavanoza koydum biraz da su ilave ettim.Bu işlemi ise bir televizyon proğramında ciltteki lekeleri giderdiğini söyleyen bir uzman tarafından duyarak yapmıştım.Oysa şimdi eğer olursa filizlendirip yetiştirmeyi düşünüyorum.Bu kanıyada şurdan vardım bugün baktığım çekirdeklerde bir hareketlenme vardı resmini çekip yollarım.Sanırım yeşerecekler bu mümkünmü yani toprağa eksem bu şekilde tıpkı limon çekirdeği gibi ayva çekirdeğinden de ağaç elde edebilir miyim?

menekşemehtap
14-11-2007, 15:13
İşte çekirdeğimin durumu bu umarım komik değilimdir.Yani her çekirdek bir ağaçtır kapmanyası aklımdan hiç çıkmıyorda aca bu çekirdekte toprakla buluşsa ağaç olurmu ilerde?

Armagnec
22-02-2008, 10:51
30676
30677
Arkadaşlar üstteki resimde vapur dumanları tohumlarından elde ettiğim çimlenmeleri görüyorsunuz, alttaki fotoğrafdada fesleğenler var. Fesleğenler şimdilik daha hızlı büyüyor. Vapur dumanları ise daha çok küçük. Evimin bir odasında bu şekilde ektiğim ateş çiçeği, horoz ibiği, sarı, kırmızı ve mavi renkte menekşeler, kırmızı karanfil, acı bakla çiçeği ve çeşitli mavi sarmaşık çiçeklerim var şimdilik sadece mavi çiçekli sarmaşıklar kök salmaya başladı onlarda çimlenince buraya fotoğraflarını ekleyeceğim. Eğer çimlendirme çabalarımda başarılı olursam.
Amacım tohumdan çiçek üretmeyi en iyi şekilde öğrenmek, sitenize abone olduktan sonra bu konuda kendimi geliştirmeyi çok istedim
Öencelikle sitede ki ve tohumları pazarlayan firmaların tohum kaplarında yazdıklarını uygulayarak başladım, evde yetiştirdiğim için tohum ekim sürelerini umursamadan başladım.
5 Litrelik bir torf kullandım ve tohumları sıcak suda dibe batana kadar bekledim ancak vapur dumanı tohumları kesinlikle dibe batmadı yapısında olabilir diyerek ben ektim ve çoğundan iyi sonuç aldım. başlangıçta bilmeyip de sonra ağaçlar.net sitesinde ve diğer makalelerde okuyupda sonradan uyguladığım işlemler oldu. Başlangıçta akşamları suluyordum sonra bir makale de çiçekleri akşamları sulamayın diye bir yazı okudum ve akşamları sulamayı bıraktım yine sonradan öğrendim gündüzleri tohumların üzerini siyah naylon torbalar ile kapattım ve haftada iki üç defa evimiz çok kuru olduğu için tohumların bulunduğu odaya buhar makinesini koyup iki üç saat çalıştırdım.
Benim öğrendiğim ve şimdiye kadar uyguladığım yöntemler bunlar tecrübeli arkadaşların verecekleri bilgileri bekliyorum. Her hafta sonu da durumu sitede bildirmeye ve yapacağım uygulama değişikliklerini bildireceğim.

çaça
22-02-2008, 15:34
Yaptığın çalışmalar çok güzel ama bence tohumları çimlendirmek için üzerlerini şeffaf bir noylon ile örterek de nemli ve ılık bir ortam sağlayabilirdin. Naylon ile zemin arasında boşluk oluşmasını sağlamak için, çimlendirme kasalarının etrafına ve orta kısımlarına yükseklik oluşturacak bardak, surahi veya tahta parçaları koyabilirsin.

GLCN
22-02-2008, 16:23
Bende mi bir hata var anlamadım ama eklenen resimler bende gözükmüyor..

heDera
22-02-2008, 21:32
Bende göremedim sanırım bir hata var.

çekirdek
28-03-2008, 14:28
Çimlenen tohumlarımın çoğunun gelişimini sağlayamıyorum.
Her sene en büyük kaybım bu yüzden oluyor.
Streç ya da cam altından alıştıra alıştıra çıkarıyorum, yine de çimlenenlerin yarısını bu aşamadan sonra yitiriyorum.

Sanki biraz kuvvetlendirici bir takviye gerekiyor diye hissediyorum.
Ne yapılabilir?

Acaba streci kaldırdıktan sonra B vitamini ile sulasam kuvvetlendirme sağlamış olur muyum?

Çimlenen tohumların fotolarını veritabanına eklemeyi unutmuyorum, unutmuyoruz.

mavifatihguler
12-04-2008, 13:18
kavun , karpuz, kabak gibi tohumları çimlendirmeden önce 1 gün suda bekletsek herhangi bir zararı **** erken çimlendirmeye faydası olur mu, birde kabın içerisine 1 tane aspirin atsam tavsiye edermisiniz ?

kab bir su bardagı büyüklüğünde, .içerisine sutut attım nemli tutuyor suan,

tomurcuk054
17-04-2008, 18:01
erguvan agacı

PICEA pungens

Engelmann Spruce, picea engelmanni

White Fir, abies concolor

Cupressus Macrocarpa (LİMONİ SERVi)

Sarıçam) Pinus Sylvestris


Elimde bu tohumlardan bulunmaktadır ama nasıl ekeceğimi bilmiyorum

mavifatihguler
18-04-2008, 09:36
daha dogrusu çamur da mı daha iyi çimlenir yoksa topragın az nemli olması mı daha uygundur ?

feriha
18-04-2008, 11:11
Tohumlar toprakta değil torf ta daha güzel çimleniyor. Şaşırtırken fideyi almak çok kolay oluyor. Kökler güzel gelişiyor. Torfta çimlendirip toprağa biraz torf koyarak hazırladığım saksıya şaşırtıyorum. Torfu kurutmadan nemli tutmaya çalışıyorum, streç filmle kaplayıp sera etkisi yaratıyorum **** poşet geçiriyorum. Direk su dökmeyip fısfıs ile su püskürtüyorum. Çimlenmeden sonra üstünü açıyorum. Sabredersem sonuç genelde iyi oluyor.

kutay48
24-04-2008, 16:08
Merhabalar
Elimde süs narı tohumları var ve bir türlü çimlendiremedim.Nasıl çimlendirebilirim.?

deniz-kızı
27-04-2008, 20:40
ya arkadaşlar ben fındık,elma,armut,zeytin...v.b çimlendirmek istiyorum. ha bu arada fındığın yemiş vermesi için aşılamam gerekiyor mu şimdiden teşekkürler...:confused:

ayax
23-06-2008, 21:46
Arkadaşlar; çimlendirme için çekirdekleri ilkbahardamı ekmeliyim? bu mevsimde eksem olurmu?

powered
24-06-2008, 00:16
Tohum çimlendirme için kesinlikle torfu tavsiye ediyorum. Üstünü naylon ile örtme olayını her yerde her zaman duyuyorum hatta tohum paketlerinin açıklamalarındada yazar üstünü kapatın diye, fakat ben hiç böyle bir uygulama yapmadım bir zararınıda görmedim. Birde yeni çıkan fidelerin en büyük istekleri ışık, ışığı gün boyu en iyi alıcakları yerde olmalılar yoksa bazı türler hariç bir çok türün filizi cılız kalıcaktır bunun gübre ile ilgisi yok zaten henüz kökü bile olmayan yavrular topraktan çok az besin alır, asıl besinleri tohum içerisinde depolanmış besinler ile başlar çimlendikçe besin alır, kısacası daha çok ışık verin.

Güneş altında tutun demiyorum, çünki bazı türler direkt güneş ışığından hoşlanmıyor.

vergatol
05-07-2008, 12:57
torf nedir arkadaşlar bir de nerelerden temin edebilirim?

Mine Pakkaner
05-07-2008, 14:43
...Torf ise yosun ve diğer bataklık bitkilerinin su altında kalmış, çürümüş ve kalın yataklar meydana getirmiş halidir...

Bütün fidanlıklardan, yapı marketlerin bahçe bölümünden ve hatta çiçekçi dükkanlarından temin edebilirsiniz.

Forumda içi arama makinesi ile pekçok bilgiye ulaşmanız mümkün.

vergatol
14-07-2008, 13:14
Ben tohumlarımı torflu toprağa ektim...Olumsuz bir sonuçla karşılaşırmıyım...Kayısı ve kiraz tohumları çimlenme süresi tahminen ne kadardır?

kuzen38
19-07-2008, 02:50
Ben forumdaki üstatlarımızdan birisinden cekirdekten yetişebilen meyva agacları listesi hazırlamasını rica edebilirmiyim?

hexus
22-07-2008, 17:44
Hormon Aramana Aslında Gerek Yok Dogal Yolla Çimlendirmeyi Teşvik ettirebilirsin

Mehmet Can
24-08-2008, 11:37
bu mevsimde tohumdan çimlendirme yapılabilirmi

Selahattin Yılmaz
24-08-2008, 21:34
Tohumun özelliğine göre her mevsimde çimlenme yapabilirsiniz. Yeterki kışın soğuklardan etkilenen bir bitkiyi koruyun kollayın.

Mehmet Can
25-08-2008, 00:29
selahattin bey mavi ladin çimlendirmeyi düşünüyorum.sera içerisinde

cankizabla
29-09-2008, 09:39
bu gun elma,uzum,hurma cekirdeklerimi cimlenmesi icin teker teker torf ile balkonda bulusturacagim.bakalim hangisi ne kadar zamanda cimlenecek.cimlenmeler basladiginda yazar paylasirim tabi cimlenirlerse..izmir iklimi sert olmadigi icin insallah bu mevsimdede cimlenme olur.
3yil once murdum erigi,limon,armut,ayva,portakal dikmistim minik bahcemize.hepsi tuttu.murdum erigindende bu yil 2.5 kg kadar urun aldik.harika tadi vardi.birazini yedik diger kisminida marmelat yaptim.neredeyse ilac niyetine kullaniyorum.hormonsuz ilacsiz,araba agsozlarindan uzak gercekten saglikli urun oldu.limon agacim henuz minicik(1.5 mere kadar boyu) ama uzeinde 3 adet limon var.bu arada kendi yetistirdiginiz agaclarinizin yapraklarindanda faydalanmayi ihmal etmeyin.limon yapraklari demlediginiz caya demlige bir tane koysaniz miss gibi rayiha veriyor.kurutulmus yasemin ,hanim eli cicekleride oyle,ayva yapraklarini hic ziyan etmeyin.yikayip kurutun ,ozellike kis aylarinda bogaz enfeksiyonlarinda kaynatiip bala karistirin.doga bize her hali ile hizmet veriyor biz almayi bilelim yeterki.bu arada roka,maydanos,dereotu,marul,havuc ektim balkondaki saksilarima ve hepsi cikti harika gorunuyorlar.buyun yaz roka maydanos dereotu satin almamistim yazlikdan donuncede denedim oldular saksida.hormonlu ilacli demetleri alip kullanmaktansa evdekilerden iki sap kullanmak benim mantigima daha uygun geliyor.hepimize kolay gelsin

asker
01-10-2008, 22:05
bu bir "At kestanesi" harekatıdır...

nese
04-10-2008, 17:52
Az önce parktan palamut topladım.Fakat nasıl çimlendirmem gerekiyor bilmiyorum.Önce plastik bardaklara dikip sonra saksıya mı almalıyım.saksıda ne kadar kalmalı.Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

praecox
04-10-2008, 18:52
Hiç düşündünüz mü?

Neden olgunlaşmış bir meyvenin içindeki tohum bu ıslak şartlarda çimlenmez? Elma, Armut, turunçgiller, Kabak v.d. sert çekirdekli sulu meyveler. Doğa bu tür meyveleri kuşlar yesin tohumlarını da bir şekilde diasporasını sağlasın amaçlı evrimleştirmiş.
Nasıl oluyor da olgunlaşmış meyve tahumları bu sulu ortamda çimlenmiyor?
Cevabı abssisic asid diye bir phytohotrmon ( fitohormon) Bu hormon tohumları dormant tutar. Yani olgun meyvelerde oluşan bu hormon sayesinde tohumlarda bir tür çimlenme bariyeri oluşturur. Bir tür çimlenme freni de diyebiliriz.
Bu “araba”nın bir de gaz pedalı var. Onun da adı giberelik asit. GA3 konstelasyonu iyi bilinen bu phytohormon bu tarz freni olan zor ve/veya değerli bitki tohumlarının çimlenmesine yol veren bir hormon. Bu hormon o kadar iyi gaz pedalına basan bir phytohormon ki tohum olgunlaşma evresinde verilir ise, meyveyi açtığınızda embriyonun çimlendiğini dahi görebilirsiniz. Yani meyvenin içindeki tohumun cotyledonları açılıp çimlenme başlamış olur bile. İşte doğa tam da bunu önlemek amacı ile abssisic asid frenini devreye sokmuştur.
Absisic asidin görevi sadece bununla sınırlı değil. Yeni yeni bazı başka özelikleri de keşfedilmekte. Örneğin bu asit olmazsa adeta GA3 de etki etmez gibi görünüyor.

Bunlar belki bu başlıkta bilmek istersiniz diye yazma ihtiyacını duydum.

Saygılarımla

cey_cey
06-10-2008, 11:47
arkadaşlar bana şili aragoryası maymun çıkmaz tohumu gelecek tohumları katlama yapmam gerekirmi (ne kadar süre) birde ben tohumları viyollerde çimlendirmeyi düşünüyorum

susam
08-10-2008, 19:40
Herkese merhaba. Elimde farklı çiçek tohumları var. Aslında bahar aylarında ekmem gerektiğini biliyorum ama o zamana kadar dayanamayacağım. Şimdi eksem, ışık alan ve de sıcak bir yere koysam acaba çimlenirmi? Hadi çimlendi diyelim, bunları daha sonra yaşatmayı başarabilirmiyim? Bilgisi olanlar! Yardım edin. Lütfen.:o

cemal33
09-10-2008, 09:47
öncelikle kendimi tanıtmam gerekiyor herhalde.
Erzincan doğumluyum 34 yaşındayım. devlet memuruyum . Bitkiler beni müthiş heycanlandırır.Buldugum her tohumu ekmek isterim.

cemal33
09-10-2008, 10:47
her tohumu gömüyorum toprağa sonra umudu kesince unutuyorum ne ektiğimi.
bunlarda tamamen unuttuğum bir şey,birden dördü bir arada çıktı.
trabzon hurması olabilirmi. ağacını hiç görmedim.tohumunu ektiğimi hatırlıyorum
yapraklar tüylü

O ağaç yeni dünya arkadaşım

Kızılejder
10-10-2008, 08:36
Merhaba ben evimde herhangi bir ağacın tohumunu saksıda yetiştirmek istiyorum. çam veya meyve tohumlarını nasıl ekebilirim ekmeden önce hangi ön işlemlere tabii tutmam lazım çimlendikten sonra neler yapmam lazım lütfen yardımcı olun. Fidanları yetiştirip dışarıya ekmek istiyorum

aral
17-10-2008, 21:10
alp çileği tohumu nasıl çimlenir

aral
19-10-2008, 21:23
*** alp çileği tohumu ektim çimlendirmeyi başaramadım.Bilgi ve tecrubelerinizden yararlanmak isterim. ***

rehber
06-01-2009, 08:42
yeni çıkan pencere önü bostnlarından aldım.2 ay kadar önce sulamaya başladım ve bir hafta sonra çimlendiler.(tere, roka ve dereotu almıştım).çimlenmeden sonra o halda kaldılar. hiç büyümediler ve gittikçe zayıfladılar.şu anda kurudular.gneş alan pencereye koydum ama pencerenin altında kalorifer var.acaba bunun etkisi olabilir mi?şimdi ne yapabilirim? bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim....

Güngör Salman
06-01-2009, 21:44
merhaba buda benim 2007 ağustos ayında altınolukta agacından aldığım tohumu eve geldiğimde hiç bir işlem yapmadan bir saksıya diktiğim mercan agacım.

semmasi
10-01-2009, 00:32
geçen yazdan beri evimizin arkasındaki boş bir arazide görüp (aynı zamanda göz diktiğim;)) ceviz çöğürünü bugün köküyle birlikte çıkarmayı başardım:D.yaklaşık boyu 15 cm.acaba tutarmı?annem ise deli olduğumu düşünüyor:D.(bitkiler hususunda).inanın küçücük balkonda 30'a yakın saksım var.tohumlarımı ise şimdidem soğuklama için buzdolabına gizli gizli yerleştirdim.şubat sonu ekeceğim.;)inşaallah hepsi çıkar ve bu sitedekilerle paylaşmayı umarım.

yalnız
10-01-2009, 01:53
Saksıya veya Poşete alacaksan derinliği 25-30 cm üzeri olsun. Ortaya yerleştir.Etrafını Torfla veya humusla karışık toprak doldur. Elinle sıkıştır. Sulayarak hava boşluklarını aldır. Büyük bir ihtimalle tutar. İnşallah sökerken kökler çok zedelenmemiştir.

aslan_k
18-01-2009, 21:16
Merhaba Arkadaşlar,

Tamamen bir raslantı eseri bir lokantanın avlusunda kurumaya terkedilmiş üzerinde sadece meyveleri kalmış yapraksız bir biber gördüm ve sahibinden izin istiyerek bir tane aldım, bana bodrumdan geldiğini ama ne olduğunu bilmedikerlni söyledirler.

Fotograflarını eklediğim bu biber nedir ve tohumları nasıl çimlendirilir konusunda sizlerden yardım rica ediyorum.Umarım çimlendirmeyi başarırım ve seneye hepinizle tohumları paylaşırım.:p

Harun Parlak
18-01-2009, 21:20
Çan biberi gül biberi olarak forumda rarsanız bilgilere ulaşırsınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4621&highlight=%E7an+biberi

aslan_k
18-01-2009, 21:55
Çok teşekkürler Sn. Tekin,

serotrade
27-01-2009, 21:36
jakaranda tohumunu nasıl çimlendirebilirim bilgisi olan arkadaslar özelden mesaj atabilirler mi? tesekkur ederim iyi calismalar

Harun Parlak
27-01-2009, 21:48
Niyeki Özelden başkaları öğrenmesin diyemi.
Altdaki linkde 18 nolu mesaja bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11636&highlight=jakaranda

merakli
04-02-2009, 12:29
Ben de geçen baharda çok heveslenerek iki kutu maydonoz almıştım. Ama gerekli talimata uyarak sulamama rağmen sonuçta 15-20 filiz verdi ve sonra da tamamına yakını kurudu. Bunun üzerine firmaya yazdım. Gerçekten çok ilgilendiler, taşıma sırasında tohumların kutunun dibe çökmüş olabileceğinden çıkmamış olabileceğini söyleyerek bana 3 kutu daha gönderdiler. İlgili yaklaşımları beni çok memnun etti. Yeni kutulara da gerekli bakımı yaptım ama sonuç değişmedi. Şu an elimde kalan sadece 2 cılız kök maydanoz yaşam mücadelesinde, hiç gelişme yok, ne büyüyor ne de ölüyor.

Fikir çok hoş, firma çok ilgili ama ben sonuç alamadım sanırım :(.

Harun Parlak
13-02-2009, 09:51
Bu işlemleri adana da yaptıysanız yaptıklarınızın iki katını yapın. Adana çok sıcak olduğundan su çabuk buharlaşıyordur. Su buharlaşıp tohumlar kuruyunca karıncalar çekiyor ve tohum kalmıyor.
Birde kuru toprak da ekmeyin nem tutabilen toprakda deneyin sürekli nemli tutun toprağı.

hakanbaran
24-02-2009, 10:45
arkadaslar soguk katlama nasıl yapılıyor tskler

hakanbaran
24-02-2009, 10:51
arkadaslar merhaba soguk katlama nasıl yapılıyor yardımcı lursanız sevinirim tsk

santos
24-02-2009, 15:38
seni yanıltmış olmayayım ama beni aklımda kalan şöyle:
toprak torf ve perlit karışımı yaparsın ve tohumları içine serpersin,sonra aynı karışımdan üzerine örtersin 2-3cm kalınlığında.

ve dışarıda biryerde ( yarı gölgelik biryerde ) bahara kadar bekletirsin,toprağın nemi'ni ihmal etme.....

yanlışsam uzmanlar benim yazdıklarımı lütfen düzeltsin !

fizikçi
24-02-2009, 15:38
Ben de geçen baharda çok heveslenerek iki kutu maydonoz almıştım. Ama gerekli talimata uyarak sulamama rağmen sonuçta 15-20 filiz verdi ve sonra da tamamına yakını kurudu. Bunun üzerine firmaya yazdım. Gerçekten çok ilgilendiler, taşıma sırasında tohumların kutunun dibe çökmüş olabileceğinden çıkmamış olabileceğini söyleyerek bana 3 kutu daha gönderdiler. İlgili yaklaşımları beni çok memnun etti. Yeni kutulara da gerekli bakımı yaptım ama sonuç değişmedi. Şu an elimde kalan sadece 2 cılız kök maydanoz yaşam mücadelesinde, hiç gelişme yok, ne büyüyor ne de ölüyor.

Fikir çok hoş, firma çok ilgili ama ben sonuç alamadım sanırım :(.


Merhaba benim üç kutu pencere önü bostanım var.Koçtaş'tan satın almıştım
çok acemi olduğum için tohum ekemeyeceğimi düşünüyordum her şeyi dikilmiş hazır olan bu kutular çok hoşuma gitti. Bir kutu maydonoz bir kutu roka almıştım önce baktım işler yolunda gidiyor bir kutu da semizotu aldım ardından. Benim maydonoz ve rokalarım şu an 5 cm civarındalar ancak çok büyük bir titizlikle bu hale getirebildim öncelikle kalorifere yakın, balkona açılan sürgülü cam kapının tam önüne yere dizdim hem ışığı bol aldılar hem de sıcak kalabildiler. Güneşi gördüğüm zamanlarda balkona çıkarıp biraz güneşlenmelerine izin verdim.En önemlisi sulama, altındaki tabağa su koydum çimlenene kadar bir yandan da her gün ellerimi ıslatıp elimdeki damlaları toprağa düşürerek çok itina ile suladım.

Şimdi belli bir boya geldikleri için sadece toprak çok hafif kurumaya meyilli iken hemen aynı yöntemle üstten damla damla sabırla suluyorum.Firma kutuların içine yedek tohumlar da koyduğu için bu gün o yedek tohumları ektim bakalım nasıl olacaklar :)

her daim ışık ile...

Harun Parlak
25-02-2009, 22:07
Biber tohumu çimlendirme. Tohumları bir beze sarıyorsunuz. Sardığınız bezin üzerine bezi ıslayacak kadar sıcak su ile ıslıyorsunuz. Oda sıcaklığında bekletiyorsunuz. 7 gün sonra altda resimlerini yüklediğim gibi çimleniyor. Daha sonra bunları torf üzerene ekip üzerini kapatıp çıkmasını bekleyeceğim.
Neden bu işlemi yaptım. Biber tohumları normal şartlarda geç çimlendiği için bu şekilde daha iyi sonuç alınıyor.
Önemli NOT çimlenme olduğunda fazla bekletmeden ekmekde fayda var. Fazla uzarsa kökler beze batmaya başlayınca sökmek zorlaşır ve kırılma riski doğar.

k0900
25-02-2009, 22:59
Sn.Tekin, dometes tohumları içinde bu usul geçerlimidir?

Harun Parlak
25-02-2009, 23:27
Domates e gerek yok ama uygulanırsa daha çabuk sonuç alınıyor evt uygulayabilirsiniz.

cengin
26-02-2009, 22:26
Merhaba arkadaşlar,
Okulumuzda öğrencilerimizle birlikte tohumdan ağaç yetiştireceğiz. Kestane, fıstık çamı, ıhlamur ve ceviz seçeneklerimiz. En kolay çimlenen ve büyüyen ağaç konusunda yardıma ihtiyacım var. Ayrıca ıhlamur bulmakta da sıkıntı yaşıyoruz. Önerileriniz çok değerli. Teşekkürler.

fatmagül
09-03-2009, 15:48
Ya topraksız tarım ile marul nasıl yetişir.Tohumdan nasıl yetişir.Ben Konya'da lisede okuyorum.Bana acil gerekiyor.

Harun Parlak
11-03-2009, 21:25
Çimlenen İsot biberleri filizlendi. Önceki hali (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=64439&stc=1&d=1235595990)

Selahattin Yılmaz
11-03-2009, 22:28
Ya topraksız tarım ile marul nasıl yetişir.Tohumdan nasıl yetişir.Ben Konya'da lisede okuyorum.Bana acil gerekiyor.

Fatmagül Çumra'da mı okuyorsun?

Fatmagül buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7854) ve buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12632) bakarsan aradığın bilgilerin birçoğunu görsel olarak bulmuş olacaksın.

maviyeşil
12-03-2009, 10:02
Tekin Bey biberleriniz güzel gözüküyor. Ben de sizden aldığım domates ve değişik biber tohumlarını çimlendirdim. Ama aradan biraz zaman geçince solup öldüler. Neden oldu acaba, soğuktan mı? Geçen hafta yeniden tohum ektim saksıya, umarım bunları da öldürmem :(

Harun Parlak
18-03-2009, 21:54
Büyük bir olasılık Soğuk dan tohumlarınızı havalar ısınmadan çimlendirmek istiyorsanız. Mutlaka sıcak ortamda çimlendirin.

günebakan
18-03-2009, 22:01
Bunlarda benim ilk defa denediğim birkaç çeşit domates ve birkaç farklı tohumlarımın çimlenmiş halleri:)

67654

67655

aydın
19-03-2009, 01:18
Benim cherry domates 4. yaprağında gayet güzel ilerliyor.Pembe domates tohumu ekmiştim rastgele o da çimlenmiş:p.Odamdaki kalorifer peteklerinin üstü komple dolu:)
Viyollare ektiğim domates, dolmalık biber, patlican tohumlarım 3. gününde henüz daha bir ses yok.
Evde yer bulamayınca kitaplığımın üstüne yerleştirdim viyolleri:p.Avokado ise yanında viyollerin.Sessizce uzamaya devam ediyor.

adincer
20-03-2009, 19:05
Merhaba, Dun aksam wonga wonga sarmasigi tohumlarini ilik suya atmistim beklemesi icin. Bunun yaninda oksijenli su da ekledim. Inanilmaz cabuk cimlendi. Daha 20 saat olmadi :p tu tu masallah fotu ekliyorum bakin ;

Özgür Ayata
21-03-2009, 02:45
Herkese selamlar, ben evde ve evin bahcesinde kendi capimda sebze uretimi yapiyorum. Bonsai merakim da var ve tohumlarin cabuk cimlendirilmesi icin hobi amacli bir alet varmi diye merak ediyorum. Boyle bir aletten haberi olan arkadaslar paylasirsa sevinirim. Herkese mutlu baharlar.

Todor
21-03-2009, 17:17
Tohum çimlendirme istasyonları;
http://www.joebonsai.com/index.php?cPath=13_124
http://www.amazon.com/Hydrofarm-CK64050-Germination-Station-Heat/dp/B000HHO1RO

daha bir çok örneği mevcut.

ergün seçkin
24-03-2009, 21:38
tohum çimlendirmenin en iyi yolu deneme yapmak **** uzmanının yanında takılmak

aydın
24-03-2009, 21:42
Dün 3 tane kayısı çekirdeğim çimlenmiş.Hemen ayrı kaplara aldım.Sera etkisi yapıp birisi kalorifer peteğinin üstünde:p

adincer
27-03-2009, 13:25
Arkadaşlar çimlendirme konusunda okadar çok şey okudumki iice kafam karıştı. Bir iki saat suda beklettim. Sonrasında hazırladıgım kaplara derin olmayacak sekilde ( yüzeyden 1cm aşağıya) ektim. Toprağı ekmeden önce sulamıştım. kapağın üzerini hiç delik olmayacak şekilde kapattım. Kalorifer peteğinin üzerine koydum. 25 derece olacak şekilde ısınıyor kalorifer petekleri. Sorum güneş alacak sekilde perdeleri acmalımıyım. Yoksa ışığa ihtiyaçları yok mu?
Bazıları demiş ışığa gerek yok. Bazıları demiş sebze tohumları genel itibarıyle ışıkla çimlenir. Şüpheye düştüm.
Daha önce süs biberi, parfüm kavun çimlendiren birileri nasıl yapmış cevaplasa da bir karara varsak? **** tecrübeli olan üstadlarımız?

meraklı
27-03-2009, 13:42
Torfla doldurduğum bir saksıya biber tohumlarını serpiştirip çok ince bir tabaka torfla üzerlerini örttükten sonra tohumları yerlerinden oynatmadan spreyleme şeklinde suladım. Sulama da önemli torfu çok ıslatmadan nemli kalması gerekiyor aksi takdirde fideler çok sulandığında boyları çok uzun oluyor ve cılız kalıyor. Biber tohumları görünmeye başlayınca direk güneş alan bir pencere önüne yerleştirdim. Torf/toprağın üzerine çıkmaya başladıklarında güneşe ihtiyaçları oluyor. Yine güneş ışığı yetersiz kalınca fide aşırı uzuyor ve sağlıksız oluyor. Biraz güçlenince de onları şaşırtıyorum :)

adincer
27-03-2009, 14:04
Sayın Meraklı teşekkür ederim hemen ilgilendiğiniz için.
Sanırım fakalarını çıkarıp ben hazırım diyene kadar ışığa cıkarmaya gerek yok diyoruz.
Çok korkuyorum :confused:

meraklı
27-03-2009, 14:37
Sayın adinçer birkaç gün içinde çimlenecektir. Dediğiniz gibi kafalarını gördüğünüz zaman güneş alabilecekleri yere yerleştirip az su bol güneşle sağlıklı fideleriniz olacaktır inşallah:)

Yardımcı olabildiysem sevindim. Bir de korktuğunuzu belirtmişsiniz. Başlarda böyle hissediliyor inanın ben de geçen yıl başladım bu serüvene.

Önümüzdeki yıl daha deneyimli hissedeceksinizdir kendinizi eminim. Başlarda ben de hatalar yaptım. Mesela fide torbalarına bahçe toprağı koyup salatalık ekmiştim. Salatalıklar çıkmayınca anladım ki killi toprak içerisinde tohumlar büyüyememiş. Ama deneye yanıla ve ağaçlar net sitesinden pek çok şey öğrendim. Sizler fide yetiştirecekseniz köklerinin gelişebileceği tip toprak ya da daha iyisi torf kullanmanız en iyisi olacaktır bence:)

adincer
27-03-2009, 16:18
Sayın meraklı,
kesinlikle haklısınız. Ağaçlar netten cok sey ögreniyorum.
Heleki birbirine karşılıksız yardımcı olan bundan mutlu olan insanlar,paylaştıkça büyüyen bilgiler gercekten hari birşey..
Heleki bitkileri tohumdan yetiştirmek...
Gecen hafta bir sarmasık tohumu ektim. 2. gün çimlendi.3. gün 4 cm oldu :)

ashtead
02-04-2009, 13:39
çekirdekten nektarin yetiştirdim. sadece yaptigim şuydu., yedigim nektarin cekirdegini topraga gommek. 9 yıl oldu. 5 senedir meyvelerini yiyoruz ve aşıda yapılmadı. meyvelerde oldukca lezzetli ve dayanıklı....

Nahit TİRYAKİ
02-04-2009, 15:50
kapari tohumunun çimlendirme işlemini açık bir şekilde tarif edebilen varmı olursa çok sevinirim şimdiden teşekkürler

Katsuz
06-04-2009, 14:30
Bir arkadaş hangi tohum hangi ayda toplanır hakkında bir takvim hazırlıyordu sanırım o ne oldu.

ahmettt
11-04-2009, 23:38
Tohum çimlendirme istasyonları;
http://www.joebonsai.com/index.php?cPath=13_124
http://www.amazon.com/Hydrofarm-CK64050-Germination-Station-Heat/dp/B000HHO1RO

daha bir çok örneği mevcut.

Bu cihazların fiyatları da çok uygun..

Türkiye'de satan var mı? Alan, kullanan var mı aramızda?

k0900
12-04-2009, 20:03
Arıyoruz.

Link : http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14626

aydemir80
04-05-2009, 16:09
çok sey öğrendim burdan.. bende ilk defa tohumdan bitki yetiştiricem..çok heyecanlıyım.. ağaçlar.net iyi ki bu siteyi buldum.. bilgilerini deneyimlerini paylaşan herkese çok teşekkürler..

temiz özgül
07-05-2009, 13:14
agac tohumlari hangi ayda yetistirilir?
viyollerde yetistirmek icin!

Chotanaq
17-05-2009, 10:50
Arkadaşlar kesinlikle tohum ekiminde varsa ambalaj paketindeki talimata uyun.

Şimdi mesela bir çiçek tohumu aldık bakıyoruz küçücük tohumları var. Talimatta 20cm aralıklarla ekim yapın yazıyor. Bizim saksı çapı zaten 20 cm. Siz gidip o saksıya tek tohumla olmaz niyetiyle 5-10 tane ekerseniz kesinlikle zararlı çıkarsınız. Hem filizler cüce kalır bazıları da çıkmaz. Daha sonra büyüyünce ayırsanız bile köklerdeki hareketlilikten mutlaka zarar göreceklerdir.

Lütfen her tohumu geleceği düşünerek ekin.

Ben birçok bitkinde bunu tecrübe ettim. Lupinde aynı, Latin çiçeğinde aynı, Horoz ibiğinde aynı, Salatalıkta aynı, Kudret narında aynı.

Ferda Ülkümen
17-05-2009, 14:03
Sayın Chotanaq

Doğrudan yerine ekilmesi gereken bazı tohumlar olsa da birçok tohumdan yetişen fidelere şaşırtma yapmamız gerekir.

Önemli olan bitkinin bu özelliklerini bilerek, ekimi ona göre yapmamız.

Selahattin Yılmaz
17-05-2009, 22:01
...Şimdi mesela bir çiçek tohumu aldık bakıyoruz küçücük tohumları var. Talimatta 20cm aralıklarla ekim yapın yazıyor. Bizim saksı çapı zaten 20 cm. Siz gidip o saksıya tek tohumla olmaz niyetiyle 5-10 tane ekerseniz kesinlikle zararlı çıkarsınız. Hem filizler cüce kalır bazıları da çıkmaz. ...

Kendi çapında yetiştiricilik yapanlar satın aldıkları bir pakette bazen yüzlerce tohumla karşılaşıyorlar. Ne her tohuma bir saksı ayıracak kadar masraflı bir iş ne de tesis kuracak kadar viyole gerek duyulur. Uygulamalarda küçük tohumlar özel hazırlanan büyücek sasılara ya da bahçe köşelerine uygun yerlerde kumla karıştırılarak ekilip seyrek düşmesi sağlanır ve önce fide olarak yetiştirme aşamasına tabi tutlurlar bu fidelerin daha sağlıklı ve garantili olmasını sağlar zira çimlenmeyebilir, sık ekim olabilir bu tür sorunları ortadan kaldırır. Şimdi kalkıp 3 liralık tohum pakedinin üzerinde belirli talimatlar var diye o talimatlardaki malezemeleri alıp on binlerce lira maliyet yerine elmizdeki imkanlarla çimlendirmek ya da yetiştirmek gerektir. Sonuçta tohumun çimlenmesi için onlarca yöntem var tek bir talimat sadece optimize bir yöntemdir o kadar. Sonuçta ne onlarca viyole ne de saksıya gerek var. İşte fide yetiştirme bu yüzden önemlidir ki sağlıklı bitkileri elde edebilesiniz.

Burada şu griyor devreye: Tohum çimlendirme bilgisini öğrenmek. Oysa eğer bitki yetiştiriyorsanız birilerinn talimatlarından daha önemlisi kendi tecrübeleriniz ve ortamınızın uygunluğu ile kendi sağlıklı fidelerinizi ve bitkilerinizi yetiştirmektir. İşte bu forum bunun için var.

Chotanaq
18-05-2009, 12:32
Şaşırtma olması gerektiğine katılıyorum fakat, ben 2 türlü ekimi de yaptım. Olumlu sonucu yalnız ektiğimde aldım. Hemde tüm bitkilerde. Tabi olumlu yöntemle uğraşmak yani tek tek ekim, bireysel çiçeklenme sınıfında olur. :)

Tüm bitkilerimi evde yetiştiriyorum. (Horoz ibiği, Lupin, Kudret narı, Salatalık, Domates, Latin çiçeği, Kuduz otu, Begonya, Sardunya 3 çeşit, Benjamin, Yoka idi sanırım, Topçu çiçeği, Cam güzeli, Limon, Sweet william denen çiçek, Menekşe.

Ve balkonda değil pencerenin mermer kısmında. Bu kadar yerim dar olduğu için serpme falan yapamadm toprağa.

MOMENTOUS
25-05-2009, 10:49
İyi Günler,

ben Yozgat'ın sıcak ve kurak bir bölgesinde bulunuyorum...Çalıştığım işletmede çevreye karşı özellikle ağaçlandırma konusunda birşeyler yapma imkan ve isteğimiz var... Şu anda bir yaşında olan tohumdan yetiştirdiğimiz yaklaşık 2000 at kestanesi, 2000 meşe palamutu, 200 civarında badem fidanımız var...

Öğrenmek istediğim şimdilik bizim gibi acemi fidan yetiştiricileri için zor olmayacak ve buraya uygun olabilecek diğer fidan türleri neler olabilir....

Yardımlarınız için peşin teşekkürlerimle...

cesurturk
07-06-2009, 23:45
merhaba arkadaşlar,
yer kirazı tohumdan nasıl bilen varmı acaba lütfen bilen varsa beni bilgilendirsin teşekkürler..

cesurturk
07-06-2009, 23:45
merhaba arkadaşlar,
yer kirazı tohumdan nasıl yetiştirilir bilen varmı acaba lütfen bilen varsa beni bilgilendirsin teşekkürler..

karaselvi
08-06-2009, 18:37
Merhaba arkadaşlar. Bahçemde sanırım atılan çekirdeklerden çıkmış bir yenidünya ağacımız var.Sanırım malatya eriği de deniyor içinde oval birkaç kahve rengi çekirdeği var. Yanlara genişlemesine rağmen boyu insan boyunda sanırım cinsi bodur.

50 Kadar çekideğinii çimlendirmek istiyorum. Şimdiye kadar başarılı olamadım. Nasıl çimlendirebilirim yardımcı olurmusunuz.

Teşekkürler.

setusa
22-06-2009, 18:23
Bunlar siteden edindiğim bilgilerle çimlendirdiklerim. Kestane,keçi boynuzu,elma,limon,hurma.

setusa
22-06-2009, 18:30
Merhaba arkadaşlar. Bahçemde sanırım atılan çekirdeklerden çıkmış bir yenidünya ağacımız var.Sanırım malatya eriği de deniyor içinde oval birkaç kahve rengi çekirdeği var. Yanlara genişlemesine rağmen boyu insan boyunda sanırım cinsi bodur.

50 Kadar çekideğinii çimlendirmek istiyorum. Şimdiye kadar başarılı olamadım. Nasıl çimlendirebilirim yardımcı olurmusunuz.

Teşekkürler.

Merhaba, Ben mart ayında başladım çimlendirme çalışmalarına.Önce suda beklettim ardından buzdolabında.sonra torfa ekince çimlendiler.Ama şuanda toprağa koyduklarım çürüyor havanın sıcaklığının fazla olması etkiliyor olabilir.

myıldız
22-06-2009, 18:52
Bunlar siteden edindiğim bilgilerle çimlendirdiklerim. Kestane,keçi boynuzu,elma,limon,hurma.Gerçekten güzel büyümüşler....

kürşad
23-06-2009, 16:26
Merhaba arkadaşlar. Bahçemde sanırım atılan çekirdeklerden çıkmış bir yenidünya ağacımız var.Sanırım malatya eriği de deniyor içinde oval birkaç kahve rengi çekirdeği var. Yanlara genişlemesine rağmen boyu insan boyunda sanırım cinsi bodur.

50 Kadar çekideğinii çimlendirmek istiyorum. Şimdiye kadar başarılı olamadım. Nasıl çimlendirebilirim yardımcı olurmusunuz.

Teşekkürler.

Aşırı sıcaklık, aşırı nemden kaçının, fazlaca sulamayın, çimlendiklerinde direk güneş ışığına koymayın. Endosperm büyük olduğu için ilk etapda da fazla sulamayın.

begonvil 14
26-06-2009, 17:07
Merhaba tohumdan gül üretildiğini duymuştum. Ben de denemek için yaprakları dökülen güllerin tohum keselerini topladım. Bu tohum keselerini güneşte kurutupta mı dikmeliyim yoksa direk toprağa mı dikeyim? Dikme zamanı var mı?

tilsimonline
27-06-2009, 11:58
Arkadaşlar tohumdan çimlendirdiğim mavi ladinlerim 2cm civarında oldu. Şimdi torf-kum karışımında bulunan fideleri neyle besleyeceğim,torfdada kumdada besin olarak elenement bulunmuyor bildiğim kadarıyla. Sadece güneş ve suyla bu karışımda kaç cm e kadar büyütebilirim?

caucasus
27-08-2009, 09:56
c) 2-3 cm eninde düzensiz kırılmış cam parçalarıyla tohum makinada veya kavanozda saklanarak tohumlar çiziktirilir. Çiziktirilen tohumlar % 86 oranında çimlenme kabiliyeti kazanırlar.

Yukarıda bahsettiğimiz üç metot da çimlenme güçlüğü olan bazı tohumlarda kullanılabilir.

Sayın Malina'nın yadığı gibi deği de tohumları zımpara yömtemi ile inceltsek, üzerinde ki etli kısımlarını ayıkladıktan sonra eksek ne kadar verimli olur bilgisi olan var mı ?

Bu uygulamayı Ardıç tohumların da uygulamak istiyorum. Forumu tamamen okudum ancak Göknar ve Ardıç olarak bir açılım bulamadım. bu iki tür ağaç yetiştirme konusun da bana yardım edecek arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum. Teşekkürler.

Çabuk büyüyen ve kuraklığa dayanıklı Çam türleri de olabilir.

aydın
27-08-2009, 11:56
Ben genelde sert kabuklu olan meyve çekirdeklerini mengenede hafif çıtlatıp, toprakla buluşturuyorum. Filizlenmeleri 20-30 günü buluyor.

caucasus
27-08-2009, 17:54
Mengene güzel fikir ancak Ardıç tohumlarının Susam tanesi kadar olduklarını düşünürsek mengene'de nasıl sıkıştırırız ?