PDA

View Full Version : Yerelması




berduray
09-01-2008, 16:43
Benim hazine toplama vaktim geldi arkadaşlar,kızların canı yerelması çekti,kazdık biraz...


Bir kökten 1 küçük kova çıktı, nerden baksan 1,5-2 kg yapar.




limon
09-01-2008, 18:13
Ellerinize sağlık, bunu ben de deneyeceğim bu sene. Yalnız aramızda kalsın hayatımda hiç yer elması yemedim ben. Tadını bile bilmiyorum. :)

sinaninci1
09-01-2008, 19:51
Ellerinize sağlık, bunu ben de deneyeceğim bu sene. Yalnız aramızda kalsın hayatımda hiç yer elması yemedim ben. Tadını bile bilmiyorum. :)

Yer elmasını şöyle zeytin yaglı yapacaksın hafifte şeker koy tadına doyamassın.

Berduray yer elmasını tohumdanmı yetiştirdin, ve ne zaman diktin yaptıklarını tarihli olarak açıklarsan sevinirim.

Patatesi bütünmü ekiyorsunuz? Benim bildigim filizlenen yer 1cm altından kesilir, ve yumruda kaçtene göz varsa kesilerek ayrı ayrı dikilir. Yanlışmı biliyorum Selahattin hocam
Saygılar.

berduray
09-01-2008, 23:41
3 sene kadar önce bir paket almıştım,soyduğum kabuklarını ve yenemeyecek kadar minik yumruları tekrar gömdüm.

O günden beri her sene kendi kendini yeniliyor.

Ama biz sadece meyve olarak tüketiyoruz , z.yağlı tarifi hiç bana göre değil.

karaselvi
12-01-2008, 13:50
Ben de severim. Ama soyması zor oluyor. İyice yıkayıp soymadanda yeniyormuş. Şu zeytin yağlısının tarifinide alabilirmiyiz.

Buket Aknar
12-01-2008, 17:39
Arkadaşlar ben geçen yıl bahçeme yer elması ektim. Uzunca bir zaman bekledikten, boyu ise boyumu geçtikten sonra, yaz sonuna doğru çiçeklendi. Çiçeklerini ilk kez görüyordum. Doğrusu o muhteşem bitkiden açan çiçeği görünce büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Bakalım bu yıl da açacaklar mı?

Kudret
12-01-2008, 18:37
Yer elmasını yemeyi sevmem. Ev halkı sevdiği için bahçenin bir köşesine birkaç tane ekmişler. Laf aramızda ayağıma dolandığından gizliden sökmeyi düşünüyordum. Ama çiçeklerini görünce fikrim değişti. Gerçekten güzel çiçekleri varmış. :)

limon
12-01-2008, 19:35
Buket Hanım siz çiçeğini beğendiniz mi beğenmediniz mi ben tam anlayamadım.
Çiçeği için mi diktiniz tüketmek için mi bunu da anlamadım :)

Çiçeği güzelse sebze bahçesine de değil de diğer tarafa ekerim o zaman. Çİçeği ne kadar kalıyor üzerinde?

Buket Aknar
12-01-2008, 19:45
Vallahi doğayı ve herçeşit bitkiyi çok seven biri olarak çiçeğini beğenmediğimi söylemeye doğrusu utanıyorum. Çiçeği için ektim ve doğru söylemek gerekirse o haşmetli bitkiden daha güzel ve gösterişli bir çiçek beklediğim için hayal kırıklığına uğradım. Bence doğrusu sebze bölümüne ekmek.

Mehmet Ali Aşık
13-01-2008, 05:55
Rahmetli Babam bir zamanlar bahçenin bir kosenine ekmisti sonra yillarca kendiliginden bitmeye her tarafa yayilmaya basladi sonunda kokten temzilik yapmistik galiba!
Bu bitki kolay yetisiyor .Çicegi gunebakani andiriyor.Bu sebeze ile ilgili bir çok tarif duymustuk zeytin yaglisinida denedik ,salatasinida, kizartmasinida! hicbiri hosumuza gitmemisti . En iyisi çig yemek bence .Tadi elma ile patates arasinda birsey.
En corak toprakta bile fazla bir ilgi istemeden yetisiyor.Çocuklarin yer elmasini kazip çikarmasini seviyorlar ustelik hemen yeme kolayligida var.Yemek yapiminda kullanimi fazla uygun degil yani bir patatesin yerini asla tutamaz.

Kudret
13-01-2008, 08:11
Görmeyen arkadaşlar için yer elmasının çiçekleri.

nevsune
13-01-2008, 09:01
Geçen yıl baharda ben de fotoğraflarındaki çiçeklerinin güzelliğini görüp, Palmiye merkezinden fidelerini getirtmiştim. Meğer yerelmaları kendiliğinden yetişirmiş:) Bu yıl biraz gölgede kalıp gelişemediler. Çiçek açmadı, kışa doğru da kurudular. Toprağın altında ne olup bittiğina bakmak için kazdığımda ceviz kadar büyüyebilmiş olduklarını gördüm, hemen toprağı kapattım. Biraz daha bekleyeceğim.

Zeytinyağlı yerelması ile ilgili tarif burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=193661#post193661). İlgilenenler için:)

ezgili dünyam
31-01-2008, 00:13
Bizim bahçedeki yer elmasının fotoğrafı. Her sene kendiliğinden oluyor, zahmetsiz bir bitki. Gerçektende bikinin boyunu görünce, daha büyük çiçek açacak sanmıştım.
http://img209.imageshack.us/img209/5729/bahemm006pm9.jpg

banunur
31-01-2008, 17:18
Arkadaşlar bahçemin en dibinde yer elması var ancak üstteki çiçek resimlerine bakınca harika çiçekleri varmış dedim ben çiçeklerini hiç fark etmemişim anlaşılan, kökü ile ilgilendiğimden herhalde,

zooteknist
31-01-2008, 20:20
Küçük çiçekleri ile süs bitkisi olarakta bahçede ayrı bir güzeldir. Çiçeklenme sonunda bitki kuruduğunda toprak altındaki yumrularıda çok lezzetlidir.

Oğuzhan
26-02-2008, 13:26
Bahçeniz varsa mutlaka dikin.:)

YER ELMASI
Yeraltındaki yumruları ekim-nisan ayları arasında topraktan sökülerek kış sebzesi olarak yenilen Yerelması, Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan bu çokyıllık dayanıklı otsu bitki, 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve oradan dünyaya yayılmıştır. 1,5-2 m. kadar boylanabilen yerelması bitkisi ayçiçeğine benzer; ama, yaprak ve çiçekleri daha küçüktür. Yazın açan sarı çiçekleri iri papatyaları andırır.

Bitkinin topraküstü kesimleri hayvanlara yedirilir. Bizim için önemli olan ve hafif topraksı kokmakla birlikte tadı biraz enginara benzeyen yumru köksaplarıdır. Bej, kahverengi ya da bazen pembe-turuncu renkli olan bu yumrular, dış görünüş yönünden patatese benzer ancak patates kadar düzgün yapılı değildir.

Yerelması yumrularından mayalandırılarak alkol elde edilebilir. Türk mutfağında yerelmasının en makbul yemeği zeytinyağlı olarak pişirilmekte, ayrıca kış türlülerine de yerelması katılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

Yerelması yumruları, büyük oranda inülin adlı madde ile meyve şekeri (glikoz) içerir. Bu nedenle tatlı bir lezzeti vardır ve çok besleyicidir. Nişasta içermediğinden kalorisi pek düşüktür.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan kimisi önemli besin değerlerinin yanı sıra yerelması;

o Emzikli annelerde süt gelişini artırır.

o İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.

o Safra kesesini etkileyerek safra özsuyu gelişini artırır.

o Müşkil etkisi vardır.

o Cildi güzelleştirir.

o Cinsel gücü artırma (afrodizyak) etkisi bulunduğu ileri sürülmektedir.

o Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına her zaman tavsiye edilen bir besindir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Yerelması bitkisi, iklim konusunda hiç de seçici değildir. Her türlü iklimde kolaylıkla yetişebilir.

Toprak isteği: Toprak konusunda da seçici olmayan yerelması bitkisi, zayıf nitelikli topraklarda bile yetişir. Bitkinin bu konuda tek isteği, toprağın kış mevsiminde uzun süreler su tutmamasıdır. Sonbaharda 30 cm. aralıklarla ve 10-15 cm. kadar derine, bıçakla dörde bölünerek ekilen yerelması yumruları, zamanla ekildiği toprağı sarar ve çevresine yayılır. Bitkinin ekiminden 40-50 hafta kadar sonra yeni yumrular ürün olarak sökülse de toprakta kalan minik yumrulardan, sonraki mevsimde yeni yerelması bitkileri türer. Ekildiği toprağı yerelmasından kurtarmak güçtür.

Sulama: Yerelması bitkisi, yalnızca havalar çok kurak gittiğinde ve makul oranda sulanır. Bitkiden iyi ürün almak için yazın açan sarı çiçekleri koparılmalıdır.

Gübreleme: Bitki ekilirken kazılan toprağına bir miktar fosforlu gübre konulur. Ara sıra biraz hayvan gübresi verilirse bitkiden bol verim alınır.

Toprak işleme: Mayıs ayı başında bitkinin çevresi çapalanarak patateste olduğu gibi kabartılmalı, bitkinin etrafına tepe şeklinde toprak yığılarak boğaz doldurma işlemi yapılmalıdır.

Hasat (Derim): Yerelması bitkisi, ağustos -eylül aylarında pek gösterişli çiçekler açar. Bundan bir süre sonra bitkinin toprak üstü kısımları çürümeye başlar. Bitkinin hasadına genellikle ekim ayında başlanır. Hasat işlemine geçmeden önce birkaç ocağı çapalanıp açılarak yumrular kontrol edilir.

Yerelmalarının istenen niteliğe ulaştığı görülünce, topraküstü kısımları tümüyle kesilerek bahçe iyice temizlenir. Daha sonra çapayla ocaklar kazılarak yumrular toprak üzerine çıkarılır. İyice yıkanan yumrular çuvallara konularak hasat gerçekleştirilmiş olur.

Zararlılarıyla mücadele: Yerelması bitkisinin hastalığı ve zararlısı yok gibidir. Yalnızca seyrek de olsa bitkiye dadanan sümüklüböceklerle, uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak mücadele edilmelidir.

aaylin
16-01-2009, 14:43
Merhaba;

Bugün pazardan yerelması aldım. Hepsi çok tazeydi ve yanlarında cevizden biraz küçük çıkıntıları vardı. Şimdi sorum şu ki;
Ben bunları evdeki 20 cm derinliği olan uzun saksıya eksem acaba yetiştirebilirmiyim :)
Yakında daha başka ne yetiştirebilirim diye düşünmekten evde bize yer kalmayacak :)
Arkadaşlar nereye soracağımı bilemediğim için yeni konu açtım ama yeri uygun değilse sevgili moderatörlerimiz uygun yere taşırlarsa çok sevinirim.

agozce
16-01-2009, 14:50
Saksıda ilk yıl olabilir. Ama ikinci yıl çok yavrular ve sığmaz. Yerelması çok kolay yetişir. Bahçede bir kez ekilir, sonra her yıl çoğalarak çıkar. Zambak gibi düşünün. Kolay gelsin.

aaylin
16-01-2009, 14:54
Çok sevindim. Ben de seneye tekrar söküp, fazlasını pişiririm ve bir kaç tane daha ekerim :)

Bilgi için çok teşekkürler.

sezgin53
16-01-2009, 15:18
Sevgili aaylin,
Dikim zamanını bilen arkadaşlar yazarlarsa bende bahçeye dikeceğim. Çocuklluğumda bahçelerden söküp yediğimizi hatırladım. Şeker hastası olduğum için (faydalı) diye biliyorum. Pazarda arayıp zor bulduğum zamanlar oluyor. Çığ çiğ kemiriyorum. İyi günler.

aaylin
16-01-2009, 16:25
Konuyu ilk açmadan önce arama motoruna ****** baktım ama sistem bulunamadı dedi. Bunun üstüne konuyu açtım. Şimdi baktığımda ise bulundu, sorularımızı buradan oraya taşıyacakmıyız yoksa bu konuyu silecekmiyiz? Ayrıca ben silebilir miyim?

Balıkcı
16-01-2009, 17:56
Yerelması, iki metre kadar boylanır, söz konusu saksı onu taşıyabilirse, saksıda yetişir.:p
Olmaz demeden konuya turp sıkmanın bu çeşidi.:p

Yerelması'nı acaba şeker hastaları yememeli mi, yanlış hatırlamıyorsam fazla şekerli bir gıda.
Tekrar araştırmak lazım.

Zahmet olmazsa modlarımız iki konuyu birleştirebilir.

Selam ve sevgiler.

aaylin
16-01-2009, 22:39
İlk aramamda bu yerelması sayfasını bulamamıştım sonradan sağolsun Sayın Berduray sayesinde tekrar aradığımda buldum.
Konu hakkında bilgim olmadığından saksıda yetiştirebilirim sandım ama sonra boyunun 2 metre uzadığını öğrenince hemen vazgeçtim.
Sayın Balıkçı; ben sizin olmaz deme şeklinize bayıldım yanlız :D

sercan1969
16-01-2009, 22:55
Aylin hanım sizin yetiştiricilik konusundaki hevesinize hayranım....Umarım en yakın zamanda bahçeli bir eviniz olur.

aaylin
16-01-2009, 23:05
Amin inşallah Sercan1969. Ben size durumumun vehametini anlatmıştım da siz inanmamıştınız değil mi? :D

Cloud
16-01-2009, 23:25
pazardan almıştık bizde ufak bir kaç tanesini toprak dolu kovaya ektik yeşil yaprakları falan çıktı kurudu gitti sonra kovayı bir devirdik bissürü yer elması yıkayıp yedik tadı çok güzeldi :D

AgacSevdalisi
19-01-2009, 08:07
valla çok severim yerelmasını ama bu sene yemek nasip olmadı kısmetse seneye.

Gülüm
09-04-2009, 00:18
Dev papatya veya ayçiçeğinin çiçek olarak küçültülmüşü gibi birşey. Ne zaman pazardan bulursanız atın toprağa, zamanı geldiğinde toprağı yarıp fışkırıyor. Birde çeşme yanı veya sulak bir yerdeyse değmeyin keyfine. Ben sırf çiçeğine hayranlıktan yetiştiriyorum yerelmasını. Güz gelip, yaz bahçesi bozulmaya başladığında bütün ihtişamıyla çiçek açıp, yalancı bahar yaşatıyor desem yalan olmaz herhalde.

denizakvaryumu
02-10-2009, 14:49
Yacon (Smallanthus sonchifolius)

deneyen arkadaş oldu mu?

hasan56
18-01-2010, 01:47
Sevgili aaylin,
Dikim zamanını bilen arkadaşlar yazarlarsa bende bahçeye dikeceğim. Çocuklluğumda bahçelerden söküp yediğimizi hatırladım. Şeker hastası olduğum için (faydalı) diye biliyorum. Pazarda arayıp zor bulduğum zamanlar oluyor. Çığ çiğ kemiriyorum. İyi günler.

İlginç sözcükler kuruyorsunuz.İnsan kemirmez.

gambet
21-01-2010, 19:52
bahcemin bir köşesine pazardan alıp tukettiğim yer elmalarının gözlerini toprağa ektim bol su verdim ekim mart, hasatı kasım gibi yaptım 12 adet yer elmesını hasatlarını dağıta dağıta bitiremedim.ortalama bitki başına hasatım 3 kg üzerindeydi. rekoltede toprak altında yumrular gelişmesi için toprağın mutlaka gevşek ve süreli nemli olması gerekiyor.inanın içim dışım yer elması oldu fakat bu şeker hastalarının tüketmesi gereken bir sebze dikkat çiğ olarak fazla tüketirseniz gazdan bir bombaya dönüşürsünüz.pırasa gibi zeytinyağlı ve pirinçli yemeği çok lezzetlidir.tavsiye edilir.gözlediğim tek olumsuzluğu ekim yerini yanlış seçtiğim için gölgesindeki domates ve biberlerim yetişmediler.

agozce
22-01-2010, 01:05
Hasan bey, şubat sonu, don geçince ekerseniz sorun olmaz. Toprak biraz gevşek olursa çok daha fazla çiçek ve meyve yapar.

balbay
09-03-2010, 21:39
Sevgili Denizakvaryumu'
Yacon (Smallanthus sonchifolia) un bir çok çeşidi var bildiğim kadarıyla. Bana Peru dan tatlı patatese benzeyen bir çeşit gelmişti. Ben eski evimin bahçesinde Tekirdağ da 3-4 yıl verim almıştım. Daha sonra Alaçatı ya taşınırken yumru almayı unuttum. Şimdi fellek fellek arıyorum. Abd den değişik patates ve yacon sipariş vermeye çalışıyorum ama istediğim özel cinsleri Türkiye ye yollmanıyor bir çok firma. Elinde olan varsa seve seve alırım.

sametD
23-03-2010, 13:30
Ben de şunu paylaşayım, yer elmasının mideye çok iyi geldiğini duydum, arkadaşım bizzat kullanmış ve mide yanma, ekşime gibi şikayyetleri son bulmuş...

hsivakci
15-11-2010, 16:14
Yer elmasi genelde bahce kenarlarinda yetistirilir. Bu sene yer elmasini Guney batidan esen lodos ruzgarini kesmek icin kullandim. Niyetim misirlari ruzgardan korumakti. Gerci Londranin ruzgarina cok dayanamadi va 2 tanesi ruzgardan kirilip yikildi. Yaptigi golge dolayisiyla seneye daha degisik bir sekilde deneyecegim. Yetistirenlere, olgunlastiktan sonra topraktan hemen cikarmamalari, ihtiyaclari kadar alip kalani toprakta birakmalarini tavsiye ederim. ozellikle kis soguklari gelip de toprakta iken en az 2 kez don yemelerini beklemek gerekir. Boylelikle topraktan daha fazla lezzeti sofraniza tasirsiniz. Disarida kalanlarin ustunu toprakla ortup yumrularin direk dona maruz kalmalarini onlemeniz gerekebilir.
Subat sonuna kadar toprakta kalirsa da olur. Daha sonra yumrular cimlenmeye baslar ve toplamadiklariniz yeni yer elmasi bitkisine donusur. Dolap omru assagi yukari 3 aydir. Boylelikle Ekim ayindan Mayis sonuna kadar sofranizda bulundurabilirsiniz.

Huseyin SIVAKCI

serdar1
27-10-2013, 17:39
Bu sene yer elmasıda yetiştirdim 3 kök yer elmasından 2 kğ kadar çıkarttım.

kasap.94
27-10-2013, 21:17
Bahçemdeki yer elması boyu 3,5 metre.

uzman16
12-11-2013, 21:32
2 sene önce diktiğim yer elması geçen sene toprağı iyice temizlememe rağmen bu sene yine çıktı. Kendi kendine çoğaldığı için toprakta 3-5 kök bırakırsanız bile kendiliğinden çıkıyor. Sarı çiçekleri de bonus oluyor. Görenler sebze değil sarı çiçek zannediyor. Şeker hastası olanlara tavsite ediyorlar. Ben zeytinyağlı pişiriyorum. Evde benden başka seven olmayınca ekmemiştim ama bu sene tekrar hasat ettim.:)

serdar1
25-10-2014, 11:10
Bu yılki yerelmaları geçen yıldan kalan parçalardan daha gür çıkıyor.

Lonicera
29-01-2015, 12:53
Çuval içerisine 2 adet yer elması ekmiştim. Bugün biraz hasat edeyim dedim. Tahminime göre en az 5-6 kg. yumru yapmış. Bir kısmını geri koydum çuvala tüketemem diye. Geçen yıl bu kadar iri ve fazla olmamıştı. Resimdeki yumurta en iri boy olanı. Elmalar çok iyi beslenmişler. Toprak, ahır gübresi ve kompost karışımına ektiğim elmaları karakafes otu çayı ile besledim. Piyasada satılan elmalardan çok daha tatlılar.

durdu
29-01-2015, 18:13
selamlar,
Biz yerelmasını herkes gibi çiğ tüketiyoruz ama turşusu da çok güzel oluyor. kornişon turşuyu nasıl kuruyorsanız aynı türde kurabilirsiniz hele sarımsak seviyorsanız bir baş sarımsak attıgınızda tadına doyum olmuyor.
saygılarımla

Muda
29-01-2015, 21:03
Bir zamanlar üstte sonbaharda açan çiçekleri istediğim zaman topraktan çıkan yumruları ile önceden orada oldukları için uzun bir süre kaldılar. Ne kadar temizlemeye çalışsam da mutlaka kalan parçalardan bile yeniden çoğaldılar. Daha sonra bahçe de kalmadı yerelmaları da. Bu yıl birkaç cinsini görünce diktim. Bakalım nasıl olacaklar. Sarı çiçeklisinin yanında beyaz çiçekli olduğunu da söyledi. Kendisinde olmadığını da. Kendisindekiler kırmızı idiler. Ben beyaz uzun olanları da almıştım. Bakalım söylediği gibi beyaz çiçeklisi o aldıklarımdan çıkacak mı. Çocuklara bahçede bir şey kalmadığı zaman tadına bakabilecekleri bir şey olacak. Eşim bir kere yemeğini yapmıştı. İlk defa yememize rağmen güzel olmuştu.

cagajosef
29-05-2015, 18:16
Biz tarlada mısırın yanında yapıyoruz Yerelmasını. Küçüklüğümden beri her zaman vardı bizde. Mısırı hasat ederken işaret koyardik yerlerine. Kışın oraları eşer çıkarırdık. Her yıl en az 15 kg kadar olur severek tüketiriz. Bizim ordaki çok tatlı oluyor.

Lonicera
07-08-2015, 12:20
Çiçeklenmesine az kaldı. Bu yıl çuval yerine sıkış tepiş bir yer bulduk, bakalım ürün nasıl olacak.

belgi.info
07-07-2016, 20:40
Sağlımız için önemli olan yer elmasının nektar ve polen üretimi oldukça fazla. Yer elmasının kıymetinin ve bilinirliğinin artması için hem forumdaki konuya destek verelim hemde boş alanlarda yetiştirelim istiyorum.Bu sayede yeşilsiz alanlarımıza can verip toprağımızı korumuş oluruz.

Kurak karasal iklimde ekosistem oluşturmak zor olsa da çok güzel bir uğraş.Bu amaçla gelecek nesillere karşı kendimi sorumlu hissedip hobi amaçlı ekip dikiyorum.


http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=621201&stc=1&d=1467914771

Kayalıktan ufalan parçaların oluşturduğu kumlu taşlı kötü bir yamaca diktiğim köklerin çoğu dallandı.
Bitki ile ilgili hiç bilgi tecrübem yok.İlk seferde hatamı da gördüm.Gün boyu güneş alan bir yer olduğundan toprağın su kaybı çok.Amacım kalite ve rekolte olmadığından sadece su takviyesi yapıyorum.
Hasat zamanı alacağım köklerin bir kısmını eski yerinde bir kısmını daha gölge bir yerde kendi haline bırakarak etrafta kalıcı olmasını sağlamaya çalışacağım.

Muda
14-10-2016, 22:59
Komşumda yetişen yer elmalarının çiçeklerinin bazılarında farklı bir oluşum oldu gibi.

630279

630280

630284

630285

630286

Güler
15-10-2016, 09:33
Ben de denemek istiyorum.
Bitki başlığını bir inceleyeyim.

belgi.info
25-12-2016, 14:48
Kökleri diktikten yaklaşık 7- 8 ay sonra dalları söktüm.Normalde Ankarada susuzluk Temmuz Ağustos aylarında olurken bu sene Aralığa kadar sürdü.Temmuz Ekim ayı süresince kök başına 10 litre su verdim fakat yarım kilo ancak hasat aldım.Aldığım tüm kökleri olduğu gibi etrafa yaydım.Bu sefer görece daha gölge yerlere ve ağaç yakınlarına kökleri diktim.Bakalım su vermeden kendi halinde yayılıp büyümesini göreceğiz.

heyyamola
31-01-2017, 19:28
Normalde Kasım veya Şubat ayında yumrular sürgün vermeden dikim yaptığımız yerelması için biraz zahmetli olsa da, bir de aşağıdaki yöntemi deneyelim istedik.

Kışa girerken sökülüp, bir sıra toprak, bir sıra yer elması şeklinde bir kovaya doldurulan ve serin bir yerde saklanan yumrular sürgün verip, yaprak ve kök geliştirmeye başlamış haldeyken bu adamıza dikildiler.

Dikim tarihi: 4 Mayıs 2014
638002

1 Haziran 2014
638003

20 Eylül 2014
638005

Aralık ayı içinde hasadını gerçekleştirdik. Verimi güzeldi. Yine deneme amacıyla iki kökünü sökmeyip onların hasadını Mart sonuna kadar erteledik.

29 Mart 2015
638006

Daha önceleri Ocak-Şubat aylarında da deneme amaçlı hasada bıraktığımız olmuştu. Biraz soğuğa maruz kalanların daha lezzetli olduğu söyleyebilirim.

dongyul
31-01-2017, 19:53
Sayın Heyyamola, paylaşımınız çok güzel bende bu sene deneyeyim...

Size bir sorum var geçen senelerde yer elması yetiştirdim tükettim lezzetli herhangi bir koku yoktu ancak bu yıl ektiklerim çok güzel oldu ilk söktüklerim anlatamam bir ağır koku ve tadı bozuk süt gibiydi berbattı ve tüketemedik daha sonra ilk kar sonrası söktüğüm 2 3 kökü lezzetli herhangi bir koku tadında bir anormallik yoktu...

Sizde böyle tuhaf bir olayla karşılaştınız mı?

heyyamola
31-01-2017, 21:18
Sayın Heyyamola, paylaşımınız çok güzel bende bu sene deneyeyim...

Size bir sorum var geçen senelerde yer elması yetiştirdim tükettim lezzetli herhangi bir koku yoktu ancak bu yıl ektiklerim çok güzel oldu ilk söktüklerim anlatamam bir ağır koku ve tadı bozuk süt gibiydi berbattı ve tüketemedik daha sonra ilk kar sonrası söktüğüm 2 3 kökü lezzetli herhangi bir koku tadında bir anormallik yoktu...

Sizde böyle tuhaf bir olayla karşılaştınız mı?

Çok nadir de olsa, don zararına uğramış olanlar dışında (hava ayaz gider, kar da yağmazsa toprak yüzeyine yakın yumrular zarar görebilir.) tadında fenalaşma görmedik.

Taşlıbahçe
31-01-2017, 22:20
Biz ihtiyac duydukca duzenli bir sira takibederek hasadini yapiyoruz, mart ayina kalan son yumrular mart ortasinda koklenmeye baslamis oluyorlar, onlari da sonraki sezonun urunu icin kullaniyoruz. Sn Heyyamola'nin da yazdigi gibi birkac dona maruz kalanlarin daha lezzetli oldugu bazi kaynaklarda yaziyor. Su ana kadar dondan ve soguktan veya baska bir nedenden kaynaklanan herhangi bir bozulma biz de gormedik, sizin anlattiginiz koku ve tadin soguklardan oldugunu sanmam.

çiğdem42
10-02-2017, 23:12
Yer elması büyük taşların altında yumru yapmayı çok seviyor.O zaman fazla su da istemiyor.

umutyolcusu
06-08-2017, 21:31
Evde buzdolabında duran yer elmalarından filizlenenleri bahceye şimdi eksem olur mu?

su teresi
14-10-2019, 15:04
diyabet kolon kanseri ve obezite hastalıklarında, kalınbarsakta çözünen dirençli nişasta içermesi nedeniyle(inulin) alt sindirim sistemini yan etki vermeden çalışmasına yardımcı olan yerelması bir gün hak ettiği değeri bulacak ki o zamanda sanırım evlere ambalajlarda toz halinde girecek. yapılan çalışmalarda inulin oranı en yüksek gıdalarda en fazla yerelması ardından hindibağ gelmekte. popüler kültürün bombardımana tutarak piyasa yaptığı normal patatesten 4 kat fazla şeker barındıran bol nişastalı tatlı patatesi yetiştirmeyi yuksek oranda protein içeriyor yalanıyla chia ithal etmeyi oysa mercimekte chiadan daha fazladır. gdo suz tam buğdayın arpanın çavdarın kendi doğal besinlerimizi üretim ve tüketimini yok edip bine bin kattıkları palavralarla kendi piyasalarını yaratan tarım devlerinin tuzaklarından kurtlumamızı dilerim. bu ülkede kimse A vitamini eksikliği yaşamıyor lakin tum medyada hangi yiyeceklerde en fazla bulunur algısıyla sanki almadığımız algısı yaratılıyor mantık yahu kırmızı biber salçası domates salçası havuç -A vitamini- yemekten deri döküntüsu yaşıyor halkın yarısı (evet abartılı bir iddia yeterince alıyoruz demek istedim)pardon konumuz yer elmasıydı kendisi hakkında yapılmış bilimsel araştırmalar deneyler dileyen nette bulabilir.

atila filmer
30-04-2020, 20:19
Kızarma ile problemi olmayanlar için, toprağı iyice temizlendikten sonra kabuğu ile ince dilimler halinde önce hafif unlayıp sonra kızartıyoruz. Yumuşamasın diye ince göz bir ızgaraya dizip kuruttuğunuzda çok güzel cips oluyor toprak tatlı. Biz bayılıyoruz.

aydemiraydın
27-06-2020, 11:04
aslında açlıkla mücadelede kullanılabilecek Perma kültür bitkisi.
Bal arılarının sevdiği benim yer elması ormanım.




710979

evandevan5
06-12-2023, 14:49
yer elması olarak 3 kök çıktı bahçede sonra sadece 1 tanesi çiçek verdi. hava istanbulda 11 derece açaba söküp baksam mı bilemedim. dibinde yer elması bitkisi varmı? ne yapmalıyım.

evandevan5
06-12-2023, 14:58
Komşumda yetişen yer elmalarının çiçeklerinin bazılarında farklı bir oluşum oldu gibi.

630279

630280

630284

630285

630286

birinin cinsi farklı sanırım beyaz çiçek vermiş. bende bahçede 3 kökten birinde sarı çiçek gördüm.

i.sunaz
06-12-2023, 18:02
yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.

Asoo
08-12-2023, 15:53
yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.


Elinizde varsa hemen ekin. Sonra da unutun. Bir kere yetişti mi, yumruları ne kadar temizleseniz aynı yerden yine çıkıyor. ona göre yer seçin.

Ben beş veya altı sene önce ektim. Biraz nemli olan yerlerdekiler her sene ürün veriyor.

aydemiraydın
09-12-2023, 12:01
küçük bi yeri yer elmalarına ayırdım ne sularım ne ilgilenirim. her yılda minikte olsa ürün verir. tek zorluğu çamurdan temizlemek.

aydemiraydın
09-12-2023, 12:05
yer elması olarak 3 kök çıktı bahçede sonra sadece 1 tanesi çiçek verdi. hava istanbulda 11 derece açaba söküp baksam mı bilemedim. dibinde yer elması bitkisi varmı? ne yapmalıyım.


yer elmalarınız yetişmişlerdir. söküp bakın istanbul un iklimi bizden yumuşak olduğu için erkencidir. ilk sökümü dün yaptım olmuşlar.

aydemiraydın
09-12-2023, 12:07
yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.

nisan başı patates ekim zamanı uygundur. toprak ısınınca çıkarlar.

i.sunaz
09-12-2023, 17:43
nisan başı patates ekim zamanı uygundur. toprak ısınınca çıkarlar.

çok teşekkür ederim.

Muda
10-12-2023, 09:04
Evde yumruları saklamak biraz sorun oluyor. Afyonkarahisar'da eskiden ne kadar sökersem sökeyim her yıl çıkıyordu. Şu anki bahçede yeterli suyu alamadığı için pek olmuyorlar. Sulamak gerekiyor . Yeriniz hazırsa ekeblirsiniz. Yediğiniz yer elmalarının kabuklarını da atmayıp dikerseniz onlardan da göz var ise çıkıyor. Soğuktan bir şey olmuyor. Baharda o kendiliğinden vaktinde çıkıyor.