PDA

View Full Version : Tillandsia




edohedo
09-01-2008, 10:31
iyi günler evimde arkadaşımın hediyesi bir tillandsia var fakat geçenlerde olan menemen depreminde düşüp üstündeki renkli kisim kirildi ve ev içerisinde biraz rahatsızlandı sanırım nasıl sağlıklı hale getirebilir ve üzerindeki renkli kısım tekrar yenilenirmi?
soruma yanıt alısam çok mutlu olurum...
Şimdiden teşekkürler...
http://www.watercolourillustration-maureencarter.co.uk/images/tillandsia.jpg




edohedo
14-01-2008, 13:52
iyi günler evimde arkadaşımın hediyesi biriyi günler evimde arkadaşımın hediyesi bir tillandsia var fakat geçenlerde olan menemen depreminde düşüp üstündeki renkli kisim kirildi (arkadaş görmeden:D)ve ev içerisinde biraz rahatsızlandı sanırım nasıl sağlıklı hale getirebilir ve üzerindeki renkli kısım tekrar yenilenirmi?
soruma yanıt alısam çok mutlu olurum... var fakat geçenlerde olan menemen depreminde düşüp üstündeki renkli kisim kirildi ve ev içerisinde biraz rahatsızlandı sanırım nasıl sağlıklı hale getirebilir ve üzerindeki renkli kısım tekrar yenilenirmi?
soruma yanıt alısam çok mutlu olurum...
http://www.pianetaverdemarket.com/imggestionale/32_1.jpg

edohedo
30-01-2008, 12:43
iyi günler benim evdeki tillandsia bu aralar sanırım ölüyor üzerindeki çiçek kırıldı ve tekrar çıkarmı?:(

malina
30-01-2008, 12:58
Aynı soru için 3 ayrı başlık açmışsınız. Hepsini birleştirdim.

Sorunuzun cevabını bilen varsa, bir kez sorsanız da cevaplanacaktır. Aynı soruyu birkaç kez sormanız cevap alma ihtimalini arttırmaz.
3 tane milli piyango bileti almanızın büyük ikramiyeyi garantilememesi gibi :)

Lütfen bu forum kuralına uymaya özen gösterin.

praecox
30-01-2008, 13:02
Tillandisa'lar Bromelia sınıfındakiler gibi ana bitki bir kez çiçek açtı mı ölür vede yandan yavru sürgünler verir. Yeni çiçekleri bu sürgünler olgunlaşınca göreceksiniz. Ana bitkiniz kuruyacaktır. Aechmaea, ananas, Guzmania, gibi diğer tüm akrabalarında da olduğu gibi.

edohedo
01-02-2008, 12:50
Aynı soru için 3 ayrı başlık açmışsınız. Hepsini birleştirdim.

Sorunuzun cevabını bilen varsa, bir kez sorsanız da cevaplanacaktır. Aynı soruyu birkaç kez sormanız cevap alma ihtimalini arttırmaz.
3 tane milli piyango bileti almanızın büyük ikramiyeyi garantilememesi gibi :)

Lütfen bu forum kuralına uymaya özen gösterin.

teşekkür ediyorum ama zaten sormama gerek kalmadı öldü çünkü sadece acil bir yardım aramıştım olamadı :(

edohedo
01-02-2008, 12:50
Tillandisa'lar Bromelia sınıfındakiler gibi ana bitki bir kez çiçek açtı mı ölür vede yandan yavru sürgünler verir. Yeni çiçekleri bu sürgünler olgunlaşınca göreceksiniz. Ana bitkiniz kuruyacaktır. Aechmaea, ananas, Guzmania, gibi diğer tüm akrabalarında da olduğu gibi.

Teşekkürler:D

praecox
01-02-2008, 13:12
Evet de yandan yavru filizler vermedi mi anaç bitki?
çiçeği kesin normal bakımına devam edin. saksıyıa tmayın hemen yandan yeni yavru bitkiler çıkması gerek. Anaç bitki bunu yapamadan öldü/kurudu ise bakımda hatanız olmuş demektir.

Bunlara yani bromeliad'lara sarnıç bitkileri de denir yabancı dillerde bunun anlamı da yaprak ortasından yaprak aralarına su dolup kalacak şekilde sulanmaları gerekliliğidir. su tercihan yağmur suyu. Şayet yaprak diplerinde su kalamıyor ise bitki susuz kaldı demektir substrata saldıkları köklerin su çekmeleri değişi bir durum iken bu bitkilerde yaprak ortası ve koltuk altlarından da su çekebilmesi gerek. Bitki sırılsıklam substarta kalsa da öelbilir.

edohedo
04-02-2008, 09:34
teşekkür ederim praecox baktım bitkiye bitkinin yanlarında değil ama yaprak aralarında bir kaç yeni sürgün gördüm ama onlarda sararmaya yüztutmuşlar sanırım yerini beğenmedi **** yanlış güneş ayılor belkide su problem oldu ve artık ana bitkinin hemen hemen tüm yapraklarının dipleri sararmaya başlamış :(

praecox
04-02-2008, 10:00
Tiiandsia'lar hemen hemen tümü epiphit bitkilerdir. Onlar da orkideler gibi asalak değildir. gübreleme ve sulama büyük çoğunlukla bu yaprak diplerindeki koltuklardan alırlar. Kökleri besin ve su alımına çok elverişili değillerdir. Sadece tutunmaya yarar. Bu bağlamda Tillandsiaların da toprak isteği çok değişiktir. asla killi milli topraklara ekilmemeli. Saf torf yaprak çürünütüzü veya cocospeat de denen hinistancevizi kabuklarının unufak edilmiş substrat karışımlarına da dikilebilir. Hatta bazı türlerin beligin kökleri dahi yoktur nerde ise silikon yapıştırıcısı gibi maddelerle ağaç dallarına rap edilirler.
Ancak bu türde köklerin killi milli veya kireçli bir toprağa ekilmiş olması da sorun yaratabilir.
Bu bitkiler o kadar yaprak gübrelemesine yapraklardan beslenme ve su ihtiyaçlarına yönelmiş türlerdir ki içlerinden şimdilik iki türün bu yaprak göbeğinde oluşan sarnıç gibi boşluğa düşen böcekleri de sindirdiği ispatlanmıştır. Bir tür etoburluk söz konusudur bu bromeliadlarda da.
Aşırı güneş/aydınlık, sıcak ve nemli severler. Kökleri gün içnde kurumalı durağan su içinde kalmamlı. Çürüme yapabilir.

praecox
13-07-2008, 14:51
42876

ok
bir sorum olacak. yaprak kenarları düzgün mü?
yoksa testere gibi iğneler mi döşenmiş.


bromeliadların genel bakım ve karakteeristiklerini sana anlatayım. türler arası çok bakım farkı yok zaten.

bu türün en birinci özeliği yaprak yapısı. yaprakların habitusu huniyi adırır. ağaçların üzerinde yaşadığı halde asalak bir bitki değillerdir. bu huni gibi yaprakların dizilişi sayesinde yağmur suyunu toplar. asıl sulanması da bu şekild olmalı. ekildiği toprak hiç çnemli deği zira kökler sadece ağaca tutnmak görevini görür. albette bunun yanısıra diğer bitkiler gibi bir miktar da olsa besin ve su emebilirlerse de bromeliadlarda bu çok relevant değildir.
bu sınıf bitkide gübreleme de bundan dolayı yaprak gübrelemesi uygulamaaları doğu olanıdır
diğer ikinci özeliği ise çiçek açan anaç çiçeklenme geçtikten sonra ölür. ancak ölene dek bir **** faazlası muhakak yavrular. bu yavrular anaç bitkinin yarısı kadarı olodu mu da ayırıp başka bir kapta gelişimine devam etirtilmelidir.
bakıma göre de en geç ikinci sene bu yavrular çiçeklenir ve bu döngü başdan başlar. o çiçek çıkmışhuniye bağlı anaç bitki ölecekir bu kaçınılmazdır önemli olan yavru alıpgeliştirmek.
gözünü korkutma anlamında değil ancak bu türün evde yavrularını çiçeklendirmek çok zordur acemiler için mümkün değildir. ancak bir kaç taktık var bu tür bromeliadala oda sıcaklığı ve hata üzeri ortam ısıları sever. bir de aşırı nemli bir ortam.
eh malum bu bitkiler tropik yağmur ormanlarında yetişir doğal ortamı sıcak nemli vede her gün en azından yağmur gören ormanladır.
brezilya yağmur ormanları v.d. gibi. yavruları evde çiçeklendirmek için en makulu bir akvaryumda bakmaktır veya terraryum bu da yoksa bitki bir saydam naylon torbaya sokulur hergün açılıp yağmurlama yapılır saksı dibinde su bırakılmamalı su kökleeri biraz ıslatıp süzülmeli. altında su kalırsakökden anaç bitki yavrulamadan çürüyüp ölebilir.
nylon torbaya sıkarsan hergün havaladırman gerekir yoksa torbanın içinde havasız kalıp kolayca çürür.
biliyorum hiç kola bir bitki sınıfı değillerdir. esasen bende de çok değişik türleri vardı ancak ilgim etobur bitkilere ve orkidelere yöneldikçe bu bakımı yoğun bitkiyi (en azından evde bakımı yoğun gibi) koleksyonumdan çıkartım..

saygılar.

laquat
13-06-2009, 13:52
herkese merhaba
aranıza yeni katıldım.. egzotik bitkiler beni büyülüyor. bugün saatlerce bu değişik bitkiyi araştırdım nette. ismi tillandsia bu türün. ancak bendeki saksıda yetişen cinsini kastetmiyorum. bu türün yüzlerce köksüz cinsi varmış. ankarada bulamadım bu köksüz ama asalak olmayan muhteşem bitkileri:)
lütfen bu konuda beni bilgilendirin nasıl bulabilirim?

tolgahann
13-06-2009, 14:10
Bu bitkinin turuncu kırmızı ve pembe çeşitlerini geçen ay carrefor da gördüm,ama benim gördüklerim saksıda,köklüydü.

laquat
14-06-2009, 18:32
evet tolgahan, bundan bende var ama çiçeği kurudu maalesef:( sanırım yeni çiçek açacak sabırla bekliyorum..
yalnız köksüzleri mevcut resimleri google görsellerde mevcut.. resmen büyüleyiciler sahibinden sitesinde 1 adet satıldığını öğrendim onun dışında çok araştırmama rağmen bilene rastlamadım.
yine de ilginize teşekkürler diğer forumculardan bilgisi olanlar vardır umarım..?

laquat
14-06-2009, 18:35
bu arada merak ederseniz aşağıdaki linkte birkaç resim var:

http://www.aardvarkplantleasing.com/pick_tillandsia3.htm

esraozgur
26-06-2009, 22:20
Merhaba,
almak isteyenler bauhause' da bulabilir. oradan aldım ben.

oppss!
16-03-2010, 11:45
Konuyu yenide hortlatmak lazım:)
Begona rex, caladium derken şimdide bu bitkiye ilgim artmaya başladı, şimdilik sadece bakım hakkında bilgi topluyorum...

oppss!
04-04-2010, 16:39
Bende çok aradım ama bu aralar bulamadım,türkiyede satış yapan biryer var mı acaba?

z.maviss
06-04-2010, 16:37
bende arıyorum ankarada nerede bulabilirim yardımcı olursanız çok çok memnun olurum teşekkürler :)

oppss!
16-04-2010, 18:34
İki tillandsia cyanea cinsinden var şu anda bende, rengi harika minik içik açıyorlar birer hafta arayla...
Rengi yoğun ve etkileyici gerçekten...

oppss!
19-04-2010, 12:21
Buda benim yeni tillandsia'm;)

siniroluyorum
31-07-2010, 11:25
Ben de bir tane cyanea aldım dün.Sormak istediğim birkaç soru var.Acaba internette bir fotoda gördüğüm gibi saksı ve topral olmaksızın köklerine tutturulmuş iplerle bir yere asılabilir mi?Sıcaklık olarak tam sıcaklığı nedir acaba?Akvaryuma koyup üstünü streç film gibi bir şeyle kapasam içerdeki sıcaklığın ne olması gerekir?Günde kaç saat havalandırmam gerekir?
Çok soru sordum galiba:)

cenan
10-08-2010, 13:28
Ben de bir Tillandsia aldım. Seradaki satın aldığım kişi aydınlık bir yerde durması gerektiğini söyledi. Alırken güzelliğine hayran kalarak aldım. İnşallah bakabilirim. Sulama konusunu kavramam lazım kurudukça mı sulamalı acaba? Saksısındakide sanki toprağa değil yosuna benziyor.

siniroluyorum
19-12-2010, 10:39
Benimkinin anacı çürüdü ama yandan yavruları vardı ben de onları minik sepetçikler içinde akvaryuma astım.Hem nemli hem de çürüme riski yok çünkü diğerinin kökü çürümüştü.Gelişmeleri paylaşacağım.

cemo
19-12-2010, 12:13
Ben de sayfayı görünce tillandsiama baktım, yanında bir yavrusu varmış. Hemen orkide harcı kullanarak ayrı saksıya aldım. Ayırırken parcalandı, kök falan yok. Öylece diktim, bakalım gelişecek mi. Zamansız oldu gibi bu ayırma işlemi:(

siniroluyorum
30-12-2010, 22:23
Diplerine baktınız mı?Eğer toprağı uzun süre ıslak kalırsa çürüyormuş ki benim yavrularda çürüme belirtisi vardı.Bu yüzden ekerken toprak kullanmadım.Akvaryumda olduğu için nemli ama toprak olmadığı için kökü çabuk kuruyor.Günde 1-2 defa damlalıkla ortalarına su koyuyorum.Gardenyayı fısfıslarken arada bir fısfıs da yapıyorum.

Baki Berk Kayalar
12-01-2011, 17:23
Az önce Catania' daki çiçekçime uğradım. Bana çok ilginç bir kaktüs türü gösterdi. Thillandsia adıyla. Dükkanda tavana asılı uzun kıvırcık saç görünümlü bir tür. Havadaki nemle besleniyormuş. Kesinlikle toprağa bağlı değil. Herhangi bir elbise askısında bile yetişebilecek, çok ilginç bir bitki. Bir tutam Thillandsia' yı bana hediye etti. Thillandsia' nın normal bitkilere benzeyen türlerini de gösterdi. Mesela bir türünü ağaç bir dekorun üzerindeki girintiye silikonlayıp yerleştirmiş, orada toprak olmaksızın yaşıyor. Bu kaktüs türü benim gibi nispeten üşengeç bitki severler için çok ideal. Nemi olan bir yere Thillandsia'ları koymak yeterli. Gerisini hava hallediyor. Sulama derdi, gübreleme ihtiyacı yok.

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=37684

İyi akşamlar.

Jezebel
12-01-2011, 19:10
Yılbaşından hemen önce gitiğim yurtdışı gezisinde çektiklerim;)

188499


Hayranolunacak bir bitki çeşitliliği.


188500


Pahalı Thillandsia aranjmanları.

188501


çok güzeller


188502


;)

Jezebel
12-01-2011, 19:17
Ağaç şeklinde düzenlenmiş Orkide ve Thillandsia aranjmanları


188506


çok hoş;)


188504


çok farklı,



188505


alışılmadık


188507



ve doğru sadece nemle besleniyorlar


188508

:rolleyes:

Baki Berk Kayalar
12-01-2011, 19:24
Ekledikleriniz için teşekkürler.

Fotoğrafını koyduğum örnek için çiçekçim 15 Avro dedi. 15 Avro bu tür için pahalı mı bilmiyorum. Ama çok çok ilginç geldi. Çiçekli bir kütük aranjmanını kaya yosunlarıyla süslemek yerine thillandsialarla süslemek çok daha mantıklı olur. Bunların ne kadar hızlı büyüdüğü konusunda bilgim yok. Birde mesela bunları Karadeniz bölgesine götürsek aşırı nem zararlı olur mu ki?

betito
12-01-2011, 19:27
Toprak olmadan bir bitki nasıl yaşayabiliyor anlamış değilim. Topraksız tarım konuları var ama bu çok garip kaldı bana. :)

Baki Berk Kayalar
12-01-2011, 19:42
Şimdi aklıma geldi de, toprak olarak havadaki toz zerreciklerini kullanıyor olabilir. Hem tozlu, hemde nemli bir ortam çok ideal olur gibi.

Jezebel
12-01-2011, 19:47
Ekledikleriniz için teşekkürler.

Fotoğrafını koyduğum örnek için çiçekçim 15 Avro dedi. 15 Avro bu tür için pahalı mı bilmiyorum. Ama çok çok ilginç geldi. Çiçekli bir kütük aranjmanını kaya yosunlarıyla süslemek yerine thillandsialarla süslemek çok daha mantıklı olur. Bunların ne kadar hızlı büyüdüğü konusunda bilgim yok. Birde mesela bunları Karadeniz bölgesine götürsek aşırı nem zararlı olur mu ki?


Bahsettiğiniz Thillandsia'nın adı Spanish Moss.
15€ normal bir fiyat. Bir metre boyundaki Spanish Moss'un fiyatı 7.5 £, kargosuz. İnsan saçını andırıyor.;)

selenn
12-01-2011, 23:35
Thillandsialar yurtdışında son derece popüler bitkiler arasındalar. Bende de birkaç türü mevcut. Harika çiçekleri var. Air Plant olarak da biliniyorlar. Tahta bir zemin üzerinde ya da mantara bağlı olarak yetiştirilebiliyor. Kökleri ağaç benzeri bir malzemeye değsin yeterli. Herhangi bir şekilde toprağa ihtiyaç duymuyorlar. Fakat silikonla bitkiyi mantara ya da ağaca sabitlemek yerine tel ile sarmak öneriliyor.

Baki Bey sizin Thillandsianız için bu fiyat bence de normal. Diğer türlerde ise bu fiyat pahalı. Fiyatı arttıran çoğunlukla üreticinin bitkilerin dekoratif sunum için kullandığı malzeme. Ben Noel öncesi üzerinde 6-7 tür bulunan bir ağaç dalına monte edilmiş bir Thillandsia'ya yaklaşık 20 € ödemiştim.

Bitki yapraklarından su ihtiyacını karşılıyor. Ben benimkileri haftada 2 kere geceden su dolu bir kovaya bırakıyorum sabah çıkarıyorum ve günlük yapraklarına sprey uyguluyorum. Harika mor-mavi tonlarında çiçekleri var. Yakın zamanda bendekileri fotoğraflarım.

lionstone
13-01-2011, 09:25
Güzel paylaşımınız için teşekkürler; sabah sabah bu güzellikleri görmek çok güzel oldu. www.airplant.com diye bir site buldum orda gereksinimleri yazmakta ama tabii ingilizce, malesef çevirmeye fırsatım olmadı.

denizakvaryumu
13-01-2011, 11:10
http://www.airplant.com/images/duratii%208.jpg

Kokulu olanı da var.

Duratii ...

lionstone
13-01-2011, 11:44
e-bay sitesine bakındım biraz 1,39$ a da var 69$ a da. Tabiİ boyuna göre değişiyor fiyat. Büyüme hızı yavaş değilse miniklerden alınabilir diye düşünüyorum..

Baki Berk Kayalar
14-01-2011, 10:50
Spanish Moss' la ilgili Google görsellerinde çok ilginç görüntüler var. Anlaşılan o ki çok yavaş büyüyen bir tür değil ve Karadeniz bölgesi gibi nemi yüksek coğrafyalar için de çok uygun.

Bilimsel adı: Spanish moss (Tillandsia usneoides)

İnternetten bulduğum, Spanish Moss' un çiçekleri ile ilgili iki fotoğraf.

http://farm1.static.flickr.com/17/22957467_5a894e620e.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_HET9M4NlgZ8/SSEWCVM8lrI/AAAAAAAAA5M/9n-dif9ElP0/s400/Spanish+moss+flower+2.jpg

Jezebel
14-01-2011, 12:26
Bu başlık da var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7141


Evet başka bir başlık daha varmış;)
Moderasyon onları birleştirir zamanla.
Çok enteresan ve nefes kesici görüntüler sn . Baki Berk Kayalar.
Spanish moss edinmek benim de planlarımda var.
Hayırlısı artık...

halleko
27-11-2011, 19:54
merhaba, bugün benim de bir tillandsiam oldu. ama bakamamaktan o kadar korkuyorum ki:( bir de benimki direkt topraklı. değiştirsem mi? nasıl değiştiricem bir de o var. nasıl bakıcam ben bu çiçeğe yaaa.. nolur yardım edin..sadece yapraklarımı nemlendiricem..

hebip
01-02-2012, 23:12
Selamlar, bana da bir tillandisia hediye edildi. Forumdan okuduklarıma göre ben bu canı yaşatamayacağım. Sayın praecox'un anlattıkları,bende bitkimin bir süre sonra öleceği kanısını oluşturdu. Yani ya üreyecek yeni gövdeler ayırmalıyım, ya da gözümün önünde yok olmasını beklemeliyim. Eğer bu bitkinin yaşamı böyleyse çok yazık olacak.

Belladonna
26-03-2012, 21:26
etsy.com'da çok güzel saksi tasarimlari ile satiliyor bu bitki. köksüz olduğu için büyük salyangoz kabuklarından porselen bebek kafalarına kadar herşeyi saksı olarak kullanabiliyoruz yani yaratıcılıkta büyük esneklik sağlıyor. etsy.com el işi ürünlerin satıldığı Amerika tabanlı ama neredeyse dünyanın her ülkesinden satıcıların bulunduğu bir site.

Belladonna
26-03-2012, 21:27
bir de adı tillandsia yerine airplant olarak geçiyor çoğu zaman.

Belladonna
26-03-2012, 21:35
Boyleler...

BrunoL
19-11-2012, 15:40
Tillandsia Cyanea, yeni buldum.



347322





.

burgazada
14-12-2012, 20:05
merhaba, tillansianin koksuz turunu bulabildiniz mi Turkiye'de? Bulabildiyseniz bana dayardimci olabilir misiniz?

Tesekkurler

herkese merhaba
aranıza yeni katıldım.. egzotik bitkiler beni büyülüyor. bugün saatlerce bu değişik bitkiyi araştırdım nette. ismi tillandsia bu türün. ancak bendeki saksıda yetişen cinsini kastetmiyorum. bu türün yüzlerce köksüz cinsi varmış. ankarada bulamadım bu köksüz ama asalak olmayan muhteşem bitkileri:)
lütfen bu konuda beni bilgilendirin nasıl bulabilirim?

SAGEN
19-12-2012, 15:28
Sayın PRAECOX;

Bir süre önce http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm başlığında da konuyla ilgili yazdığım bir Tillandsiam var terrarium içerisinde.
Tillandsia tamamen topraksız bir ağaç kütüğü üzerine tutturmak sureti ile bakıyorum. Çok güzel pembe çiçeği var ve onunda üzerinde mor çiçekler açıyor sürekli.

Bir süredir Tillansiznın pembe çiçeğinin pembeliği solarak açık yeşile dönmeye başladı (aşağıdan yukarıya doğru). Ayrıca mor açmakta olan çiçekleri ya açmadan kuruyor ya da soluyor. Yaprakları gayet saplıklı ve diri. sulaması düzenli yapılıyor. Sıcaklık gereksiinimi uygun olarak karşılanıyor. Nem keza aynı şekilde. Üstüne birde üç adet yavrusu var yanlardan. Bunlardan ikisi takriben 7-8 cm kadar diğeri daha çok küçük, ama sağlıklılar.
Tillandsiaların çiçek açtıktan sonra öldüğünü, önemli olanın yavru alabilmek ve bu döngüyü sürdürebilmek olduğunu biliyorum ve bunuda başardım.

Size sorum şu;

Tillansiam yaşam döngüsünü tamamlamaya başladığı için mi pembe çiçeği solmaya başladı? Yoksa bir yerde yanlışlık mı yaparak solmasına ben neden olmaktayım?

Verdiğim linkteki http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm resimleri incelerseniz sevinirim.

Sizinde önceden Tillandsia kolleksiyonunuz olduğunu bildiğim için size soruyorum.

SAYGILARIMLA.

praecox
19-12-2012, 21:12
Sanırım cyanea...

tüm bromeliadlar gibi anaç ve çiçeği ölüp yeni sürgünlerle yaşamına devam eden bir cyclusu olan bir nebat. kökleri önemsiz zira yaprakdan beslenme ağırlıklı gelişmiş bir nebat sınıfı. sanırım aklemitazsyon sorunun yaşıyor. bu sene geçsin gelecek yıllarda daha uygun, uymuş olarak sürgün verip çiçeklenecektir.

Lakin o serada asıl sorun Phal.lerde yaprak yapıları hiç de hoşuma gitmedi umarım sadece benim hoşuma gitmemiştir.
>Tiller adaptasyonalrı müteakibi çok normal devam ederler. tabii sınırlı şartları çerçevesinde..

SAGEN
20-12-2012, 07:57
Sanırım cyanea...

tüm bromeliadlar gibi anaç ve çiçeği ölüp yeni sürgünlerle yaşamına devam eden bir cyclusu olan bir nebat. kökleri önemsiz zira yaprakdan beslenme ağırlıklı gelişmiş bir nebat sınıfı. sanırım aklemitazsyon sorunun yaşıyor. bu sene geçsin gelecek yıllarda daha uygun, uymuş olarak sürgün verip çiçeklenecektir.

Lakin o serada asıl sorun Phal.lerde yaprak yapıları hiç de hoşuma gitmedi umarım sadece benim hoşuma gitmemiştir.
>Tiller adaptasyonalrı müteakibi çok normal devam ederler. tabii sınırlı şartları çerçevesinde..

Sayın PRAECOX;

Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Aklemitazsyon sorunu derken hemen şu soru geldi aklıma. O zaman pembeliği artık düzelmeyecek. Bu şekilde solmaya yeşile dönmeye devam mı edecek. Rengi için yapacak bir şey yok sanırım? Aklemitazsyon haricinde herhangi bir (ışık, sulama, besin v.s.) sorunda olabilir mi? Yoksa sadece uyummudur sorunumuz. Zira bitkimi kaybetmeyi istemiyorum, çok üzülürüm.
İkinci bir husus yavruları baharı beklemelimiyim ayırmak için? Ayırma işlemini ne şekilde yapacağım?

Phal. konusu şöyle ki; dediğiniz doğru yaprak ların bazılarında sizinde gördüğünüz sorun var. Ancak o Terrarium'dan kaynaklı değil. Terrarium'a koymadan önce yazın ben eğitim için şehir dışındayken eve gelen misafirler sonucu orkidelerim kaza geçirmiş (Terrarium üzerine merdiven devrilmiş) ve oldukça hasarlanmışlardı. Ben ölmek üzerelerken son anda yetiştim müdahale edebildim. Hatta phal. birini kaybettim. Şimdi o bazı yapraklardaki sorun bundan mütevellit. Yani o yapraklar harici gelişimleri ve durumları çok iyi. İkinci bir keikim **** çiçek dalım geliyor. Başka biri yine çiçek dali sürüyor. Kök gelişimleri tekrardan başladı. o yapraklarda kuruyana kadar kalacak o şekilde üzerinde, kıyamadım koparmaya. Sorun bundan ibarettir sayın PRAECOX.

SAYGILARIMLA.

praecox
24-12-2012, 18:51
Sayın PRAECOX;

Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Aklemitazsyon sorunu derken hemen şu soru geldi aklıma. O zaman pembeliği artık düzelmeyecek. Bu şekilde solmaya yeşile dönmeye devam mı edecek. Rengi için yapacak bir şey yok sanırım? Aklemitazsyon haricinde herhangi bir (ışık, sulama, besin v.s.) sorunda olabilir mi? Yoksa sadece uyummudur sorunumuz. Zira bitkimi kaybetmeyi istemiyorum, çok üzülürüm.
İkinci bir husus yavruları baharı beklemelimiyim ayırmak için? Ayırma işlemini ne şekilde yapacağım?

Phal. konusu şöyle ki; dediğiniz doğru yaprak ların bazılarında sizinde gördüğünüz sorun var. Ancak o Terrarium'dan kaynaklı değil. Terrarium'a koymadan önce yazın ben eğitim için şehir dışındayken eve gelen misafirler sonucu orkidelerim kaza geçirmiş (Terrarium üzerine merdiven devrilmiş) ve oldukça hasarlanmışlardı. Ben ölmek üzerelerken son anda yetiştim müdahale edebildim. Hatta phal. birini kaybettim. Şimdi o bazı yapraklardaki sorun bundan mütevellit. Yani o yapraklar harici gelişimleri ve durumları çok iyi. İkinci bir keikim **** çiçek dalım geliyor. Başka biri yine çiçek dali sürüyor. Kök gelişimleri tekrardan başladı. o yapraklarda kuruyana kadar kalacak o şekilde üzerinde, kıyamadım koparmaya. Sorun bundan ibarettir sayın PRAECOX.

SAYGILARIMLA.

Çoğu bromeliad ların yaşam döngüsü aynıdır. bkz. Aechmea, Guzmania v.d. ananasgillere. orda yazdıklarımla aynısıdır döngü.

Jezebel
13-06-2013, 14:42
Spanish moss( Tillandsia usneoides )



417193



Kavuştum, teşekkür ederim.
Bakalım uyum sağlıyacak mı:confused:

SAGEN
14-06-2013, 09:10
Spanish moss( Tillandsia usneoides )



417193



Kavuştum, teşekkür ederim.
Bakalım uyum sağlıyacak mı:confused:

Sayın JEZEBEL;

Spanish moss( Tillandsia usneoides ) benimde sahip olmak istediğim bir türdür. Özellikle epifitik bitki meaklısı biri olarak.
Umarım gerekli nem ve sulama alışkanlıklarına bir an önce uyum sağlayıp sağlıklı bir şekilde gelişim gösterir.
İzninizle bir kaç şey öğrenmek isterim sizden.

Öncelikle nereden aldınız?
Tüm masrafları dahil kaç tl gibi bir fiyata mal oldu?
Uzunluk olarak ölçüsü nedir?

Umarım sizi sıkmamışımdır.

SAYGILARIMLA.

Jezebel
18-06-2013, 20:34
Sayın JEZEBEL;

Spanish moss( Tillandsia usneoides ) benimde sahip olmak istediğim bir türdür. Özellikle epifitik bitki meaklısı biri olarak.
Umarım gerekli nem ve sulama alışkanlıklarına bir an önce uyum sağlayıp sağlıklı bir şekilde gelişim gösterir.
İzninizle bir kaç şey öğrenmek isterim sizden.

Öncelikle nereden aldınız?
Tüm masrafları dahil kaç tl gibi bir fiyata mal oldu?
Uzunluk olarak ölçüsü nedir?

Umarım sizi sıkmamışımdır.

SAYGILARIMLA.


Sayın SAGEN bitki bana hediye geldi.
Hediye veren hanıma da evlatları Bengal'den getirmiş.
Huyunu suyunu bilmediği için ve ayrıca benim aradığımı öğrenince böyle uygun görmüş.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Boyuna gelince, en uzun saçak 35 cm.
Yardımcı oldum mu bilmiyorum.

SAGEN
19-06-2013, 14:51
Sayın SAGEN bitki bana hediye geldi.
Hediye veren hanıma da evlatları Bengal'den getirmiş.
Huyunu suyunu bilmediği için ve ayrıca benim aradığımı öğrenince böyle uygun görmüş.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Boyuna gelince, en uzun saçak 35 cm.
Yardımcı oldum mu bilmiyorum.

Sayın JEZEBEL;

Bilgiler için teşekkür ederim.Umarım güzel adapte olur ve sağlıklı şekilde büyümesini sürdürür.
Bu arada küçük bir parçada olsa ayırır iseniz bir parçasına ücreti karşılığında talip olduğumu belirtmek isterim. Zira benimde ilgilendiğim bir tür...

SAYGILARIMLA...

asukan
20-01-2014, 12:57
Merhabalar,

Minik bir cam küre içinde Tillandsia yetiştirmek istiyorum fakat internette satışını yapan bir yer bulamadım bu konuda yardımcı olabilecek kimse varsa çok sevinirim.

Saygılarımla

yukka
29-03-2014, 09:59
Bu kaktüsü San Francisco'dan aldım. Toprak, su vs istemediğini söyledi tezgahta satan çocuk. Arada fısfıs ile su olabilir dedi. Bu cinsi tanıyan var mı? Yaşatabilsem, çoğaltabilsem keşke ... Yardımlarınızı bekliyorum :o

sakdag
29-03-2014, 10:14
Aşağıdaki konudan faydalanabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sukulent/7141.htm

yukka
29-03-2014, 15:39
479373

Bendeki ne tür bilemiyorum. İçme suyuyla ve arada sırada yaprak gübresiyle fısfıslıyorum. Sıcak ve aydınlık bir ortamda. San Francisco'dan $4 a aldım. Daha çok yeni. Umarım yaşatıp çoğaltabilirim. Gelişmeleri burada paylaşırım. ;)

canang
14-06-2014, 13:06
sayın Asukan 20.1.2014 tarihli mesajınızı şimdi okuyorum .Bilmiyorum sorunuza cevap alabildiniz mi... Tillandsia ionantha Şeyma çiçekçilikte var 1 adedi 9 Tl den satılıyor. aynı zamanda kargo ile gönderebiliyorlarda. İnternetten araştırabilirsiniz.ben de almıştım ordan 2 adet deniz kabuklarının içine yerleştirdim. İnşaallah uzun sure birlikte olurum tillandsia larımla..

yukka
11-07-2014, 11:40
Bendeki tillandsiayı bir sürü yer değişikliğinden sonra 'açık' balkondaki karanfil saksısının içine toprağına deyirmeden yaprakların arasına yerleştırdim. Bol bol sabah güneşi alıyor. Karanfil sulandıkça suyla temas ediyor. Keyfi yerinde. Gelişmeye devam ediyor.

RaJeV
02-04-2015, 11:54
Türkiye'de temin edebileceğimiz bir yer yok sanırım. Satan var mı forumda?

çiçeğim
03-04-2015, 22:20
istanbul'da alibeykoy fidanlığı,anadolu yakasında cengelkoy palmiye ve ümraniye disarize fidanlıgında 10 tl den baslayan fiyatlarda bulabilirsiniz,hatta telefon acıp istediğiniz csidin fotoğrafını yollayıp fiyat ogrenebilirsiniz.

ilkayde
10-06-2015, 13:39
Ankara Sakarya'da çiçekçilerde tillandsia satılıyor. Gördüğüm kadarıyla 2 ya da 3 değişik tür var.

Zehraylmz
10-05-2016, 16:30
Merhaba bende du bu çiçekten var çiçeği kurudu 1senedir falan gelişim göstermiyordu yavrularını falan ayırdım.şimdi tekrar gelişmeye başladı.benim sorum çiçek ne zaman oluşur gelişiminin hızlanması için ne yapmalıyım?

cantokuri
06-12-2016, 15:19
Tiiandsia'lar hemen hemen tümü epiphit bitkilerdir. Onlar da orkideler gibi asalak değildir. gübreleme ve sulama büyük çoğunlukla bu yaprak diplerindeki koltuklardan alırlar. Kökleri besin ve su alımına çok elverişili değillerdir. Sadece tutunmaya yarar. Bu bağlamda Tillandsiaların da toprak isteği çok değişiktir. asla killi milli topraklara ekilmemeli. Saf torf yaprak çürünütüzü veya cocospeat de denen hinistancevizi kabuklarının unufak edilmiş substrat karışımlarına da dikilebilir. Hatta bazı türlerin beligin kökleri dahi yoktur nerde ise silikon yapıştırıcısı gibi maddelerle ağaç dallarına rap edilirler.
Ancak bu türde köklerin killi milli veya kireçli bir toprağa ekilmiş olması da sorun yaratabilir.
Bu bitkiler o kadar yaprak gübrelemesine yapraklardan beslenme ve su ihtiyaçlarına yönelmiş türlerdir ki içlerinden şimdilik iki türün bu yaprak göbeğinde oluşan sarnıç gibi boşluğa düşen böcekleri de sindirdiği ispatlanmıştır. Bir tür etoburluk söz konusudur bu bromeliadlarda da.
Aşırı güneş/aydınlık, sıcak ve nemli severler. Kökleri gün içnde kurumalı durağan su içinde kalmamlı. Çürüme yapabilir.

Merhaba Sn. Praecox,
Benim Tillandsia bakımıyla ilgili yaptığım araştırmalarda özellikle yaprak diplerinde su kalmaması gerektiği, hatta havluya yatırıp özellikle kurutulması gerektiği yazıyordu. Sizin verdiğiniz bilgilerle biraz kafam karıştı açıkçası. Kökler kurumalı demişsiniz ancak yaprak diplerinde su kalmalı mı? Farklı türler için mi geçerli bu sulama yöntemi acaba?

A_NOMAD
06-12-2016, 15:29
Merhaba Sn. Praecox,...

Kendisini 2014 yılında kaybettik maalesef :(

http://www.agaclar.net/forum/kaybettiklerimiz/36875.htm

hobiciakvarist
22-02-2017, 13:24
Tillandsia konusunun bromeliad Lerin olduğu forum alt başlığına taşınması gerektiğini düşünüyorum. Sükülent bitki değildir?

evandevan5
18-04-2017, 12:05
tillandsia konusunun bromeliad lerin olduğu forum alt başlığına taşınması gerektiğini düşünüyorum. Sükülent bitki değildir?

bu tip bitkilerin üretimi nasıl yapılıyor bilen varmı arkadaşlar.

evandevan5
14-03-2019, 13:32
Türkiye'de temin edebileceğimiz bir yer yok sanırım. Satan var mı forumda?

temin edilecek bir kaç yer var ben iki tane aldım link bırakayım buraya.
https://yoyomoyo.com/teraryum-hava-bitkisi-air-plant
https://www.greenmall.com.tr/Bitkiler/Tillandsia-Hava-Bitkileri?

gclid=EAIaIQobChMIgN_W_9CB4QIVkw8YCh0UBwP0EAAYASAA EgKy8vD_BwE

benim aldıkların yavruladı ama gövdeden birtane ayırdım ama öldü malesef şimdi birtane daha yavruladı bakalım nasıl ayıracağım fikri olan varsa yazabilirmi?

evandevan5
28-03-2019, 10:32
resim yükleyecektim ama olmadı ne yapacağım
2 çins air plant var hangi aralıklarda sulamak lazım.

Sedaersöz
28-04-2020, 21:45
Merhaba incelemelerim sonucunda kurumuş olan bitkimin tillandsia olduğunu anladım hediye gelmişti haftada 1 suladım ancak üzerindeki harika pembe kısım günden güne soldu ve kurudu bitkim öldümü acaba ölmediyse ne yapmalıyım kurtarmak için fotoğrafını paylaşıyorum şimdiden çok teşekkür ediyorum