PDA

View Full Version : Kocaeli Ballıkayalar Kanyonu




Vildan Sönmez
02-01-2008, 14:47
Ballıkayalar Vadisi Kocaeli ili, Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarındadır.

Ballıkayalar Kanyon’u ; uzunluğu 2 km. genişliği 40-80 m.yüksekliği 80-100 metreye kadar çıkan Ballıkayalar Vadisi’ nin Ballıkaya Deresi tarafından kireçtaşları içerisinde oyulması ile açılmıştır. Dere, kanyon boyunca , küçük şelaleler ve göllenmeler oluşturduktan sonra Tavşanlıdere adıyla güneyde Marmara Denizine kavuşur. Vadinin doğu yamaçları batıya göre daha eğimlidir. 1847 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Atmaca, alacakarga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu, bülbül kuşu Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebek Tabiat Parkı içerisinde rastlanılan hayvanlardır.
Ballıkayalar Vadisi, kendinizi birdenbire doğanın kucağında bulacağınız eşşiz bir dinlenme yeri. Vadi, yürüyüş, kaya tırmanışı gibi doğa sporları için çok elverişli. Ayrıca temiz havada, ırmak kenarında piknik yapmak isteyenlerin tercih edebileceği bir mesire yeri.

Kanyon ismini arıların mağaraları kovan olarak kullanıp bal yapmalarından almış. Zamanla bölge, bal mağaraları, ballı mağaralar, bal kayaları, ballıkayalar olarak farklı şekillerde anılmaya başlamış Ballıkayalar Tabiat Parkı´ndaki balık avlamak yasaklanmış. Ballıkayalar Vadisi’nin piknikçilerce kirlenmesi de özel işletmeye açılmasıyla önlenmiş.

Ballıkayalar, doğal bitki örtüsü, arazi şartları, temiz havası ile yürüyüşçülerin piknikçilerin olduğu kadar, çok sayıda kaya tırmanış rotası ile de dağcıların uğrak yeri. İstanbul´ daki üniversitelerin doğa spor kulübü üyeleri burada kamp kurup, kaya tırmanışları yapabiliyorlar. Yaz aylarında Türkiye´çapında bir katılımla festival havasında ortak bir etkinlik gerçekleştiriliyor.

Hafta sonları Ballıkayalar bu harika yeri öğrenip tadını çıkarmaya gelenlerle dolup taşıyor. Öyle ki, bir hafta sonu grubumdan ayrı özel araçla gittiğimizde parkın girişinde bekçi tarafından yer olmadığı için geri çevrildiğimiz bile oldu. (Kanyon girişinde araç başı ücret alınıyor).

Kamp alanına geldiğinizde kanyon girişinde iki yanda duvar gibi yükselen kayalar heybetiyle en başta insanı şaşırtıyor. İstanbul’a bu kadar yakın böyle bir yer varmış diye. Spor yapmasanız da, kanyonun başlangıcında gücünüze göre kayalarda yürüyüp kanyonu keşfedebilir, dereyi, küçük şelaleleri ve ördekleriyle göleti izleyebilirsiniz. Kanyonun karşı tarafındaki dağcılar sizi karşıdan bile heyecanlandıracaktır. Dere mevsimine göre alçalıp yükseliyor. Sular yükseldiğinde seyri güzel, alçaldığında ise yürümek daha kolay, tabi bana göre. Ben kanyonda yürümekten çekinirim diyorsanız patikadan yürüyüp eşsiz manzarayı tepeden izlersiniz. Ben her iki türlü de yürüdüm Her ikisinde de programın bir bölümünde arkadaşlar iple kaya inişi yaptılar, çoğu ilk kez deniyordu, oldukça kolay görünse de buna cesaret edemedim. Hatta bir seferinde iki kişinin zorlukla yan yana yürüyebileceği yerde kurulmuş bir dağcı çadırı görünce hayret etmiştim, Patika yürüyüşünde mevsimine göre çeşit çeşit kır çiçekleri, dağ çileği, karayemiş bulabilirsiniz

Kamp alanında ağaçlar içinde, yanıbaşındaki ahşap köprü ile sade bir tesis var. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız gelirken fotoğraf makinenizi unutmayın çok zengin bir görsellik var, özellikle ilk ve sonbaharda.




Vildan Sönmez
03-01-2008, 00:51
Haziran 2005 Ballıkayalar

Vildan Sönmez
03-01-2008, 00:55
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7059

Vildan Sönmez
03-01-2008, 08:14
Aralık 2006