PDA

View Full Version : Uzman16 - Bonsai Çalışması

Sayfalar : 1 [2]

Harun Parlak
26-04-2008, 12:28
Selamlar uzman16 erğiniz güzel form almaya başlamış.Sadece eriği değil çevreyide ilaçlarsanız kurturabilirsiniz

uzman16
26-04-2008, 12:30
Teşekkürler Sn. Tekin. Dalların uçlarından ara sıra alıp dallanmayı arttırmaya çalışıyorum.

Sizin böyle durumlarda kullandığınız etkili bir ilaç var mı?

Harun Parlak
26-04-2008, 12:38
Posatin diye bir kimyasal bir ziraat ilacı var onunla başa çıkyorum.

uzman16
28-04-2008, 12:56
Bu da mor salkımın bugünkü hali. Yapraklanma arttı. Çok hoş yaprakları var, küçük olduğu için şık duruyor. Taş üstü ilk çalışmam olan bu uygulamada bitkiye zarar vermediğim için mutluyum.
Çiçeklenme ne zaman olur? Bilgi verirseniz sevinirim.

memet
28-04-2008, 18:11
Morsalkım önce çiçek, sonra yaprak veriyor. Seninki de, bendeki gibi bu sene çiçeklenmeyecek sanırım.

uzman16
01-05-2008, 09:51
Ceviz ağacını babamların orada bahçeye diktirdim. Bir müddet orada kalacak. (Benim balkonda yer kalmadı.)

Eaglion
01-05-2008, 11:14
Süs eriğimin son hali. Ama yapraklarını (balkonda olmasına rağmen) yeşil renkli bit olduğunu sandığım böcekler sarmıştı. Geçen hafta ilaçlamıştım ama yine oldu. Bazı yaprakların her tarafını kaplamışlar. Ne yapayım?

Sayın Uzman 16,

Elektrik süpürgesi:o

Biraz "zihni sinir procesi" gibi ama yabancı forumlardan birinde uzun süre tartışıldı. En son ev tipi elektrik süpürgesinin ölü ve güçsüz yaprakları almanın en pratik yolu ( bilirsiniz, özellikle ibrellilerde bu daha da meşakatli) olduğuna karar verdiler. Yanında da promosyon olarak akar, bit ve örümceklerin önemli ölçüde temizlendiğini söylüyorlar.

Ben ardıçta ölü yapraklar için denedim. İşe yarıyor. Böcek bölümünü bilmiyorum. Gözden çıkarabileceğiniz bir dalda deneyin isterseniz. Kesin çözüm olmasa da en azında sayıyı azaltabilirsiniz.

vyssera
01-05-2008, 11:44
Güzel bir fikir ama, bu ağaçta ziraatçilerden alacağı bir tarımsal ilacı kullanmasının tavsiye edeceğim.

uzman16
20-05-2008, 12:09
Kullandığım tarımsal ilaç ile erik ağacımı bitlerden temizledim.

İncir ağacımdaki iki sürgünden çıkan yapraklar epeyi büyük. Yaprak küçültme işlemiyle ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Ali H. ALI
22-05-2008, 14:57
Uzman 16, incir agacinizdaki yapraklarin su an buyuk olmasina aldirmayiniz. Siz agacnizi istediginiz tarzda sekillendirmeye bakiniz. Yaprak kucultme islemini,tarzi olusturduktan sonra son asamada yaparsiniz ve 3-4 yil icerisinde istediginiz yaprak boyutunu elde edersiniz.

Sebahattin Sargın
23-05-2008, 08:53
Sevgili Uzman16;

Bugün televizyonda bir bahçe bakımı ile ilgili bir program seyrettim, bir seyirci mor salkımının olduğunu ve açmadığını söyledi. Uzman kişi mor salkım tohumdan yetiştirildi ise açması için biraz yaşlanması gerektiğini söyledi. Hemen aklıma sizin mor salkımınız geldi ve bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Sevgiler ;)

uzman16
29-05-2008, 22:54
Sevgili Sebo, Bu sene çiçeklenir diye çok umutluydum Olmadı. Seneye ümitliyim.;)

uzman16
29-05-2008, 22:58
İncir adayımın sürgünleri gelişiyor. Gövde üzerinde birçok yeni sürgün hazırlığı da var. Acaba ne yapmalıyım? Telleme için erken sanırım. Ne dersiniz?

Ayıca uçlarından keseyim mi? Teşekkürler.

Not: Ne acer ne de oya ağacımda köklenme konusunda bir gelişme yok. Acaba ne yapayım? Köklenme olmazsa o dallar kesilecek mi? Yoksa gövdedeki yara nasıl kapanacak?

Ali H. ALI
30-05-2008, 12:02
Uzman 16 iyi gunler, iciriniz icin bir tarz dusundunuzmu? (yatik tarzda olabilir)
agacainizi nasil sekillendireceginizi bilmek calismalarinizi kolaylastirir.

Havai koklendirmelerinizin basarisiz olmasi durumunda o dallari kesmenize gerek yoktur. Kabugun soyuldugu yerler kendini kapatmiya calisacak yani dal olmiyecek. Isterseniz ayni dali oradan tekrar koklendirmeyi deneyebilirsiniz. Ayni sekilde koklenme olmamis ve soyulan kabuklarin yerlerini kapatmiya calisan bir cin karaagaci var onun sizlerle payalasayim(en erken bir zamanda).
Hosca kaliniz.

uzman16
02-06-2008, 15:32
Ali Bey,

Ben sizin incir gibi düşünüyorum. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=42468&postcount=130

Gövdeyi dik konuma getirip dalların aşağıya doğru sarktığı bir form düşünüyorum. Ama bu ara dallar öyle çok uzuyorlarki gövde boyunu geçecekler. Uçlarını keseyim mi?

uzman16
27-08-2008, 16:07
Havai köklendirmelerimin ikisi de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bunun nedeninin aşırı köklendirme hormonu kullanımı olduğunu düşünüyorum. Sanırım gövdeyi yaktım.
Acer palmatum ile yarışmaya katılmıştım.
Şu an sanırım aşırı sıcaklar nedeniyle acerin yapraklarında kuruma var. Ben de bunu fırsat bilip yaprak küçültme denemesi yapmak için yaprakları ortadan keseceğim.
Fotoğraflarını çekince eklerim. Zaten üzerindeki yaprak sayısı da azaldı.

Ali H. ALI
28-08-2008, 14:49
Uzman16 son mesajinizdan onceki mesajinizi simdi gordum. Yani gec gordum.
Incirinizin uzayan dallari istediginiz kalinlikta ise onlari budamaliydiniz ki daha baska surgunler buytup dallansin. Her neyse sonbahar geliyor. sonbaharda budarsiniz.

Incirinizi benim incir gacimin formunda yapabilirsiniz. Incir dallari oldukca yumusaktir tellenip, kirilmadan istenilen yonlere cevrilebilir.

Havai koklendirmelerinizin neden basarisiz oldugunu bilemiyorum. Belki koklendirmek icin kabugunu soydugunuz yer, yeteri kadar kabuk soyulup iyice temizlenmediginden, kok salmak yerine agac, soyulan kabugunun yerine yenisini gelistirmeye baslamistir diye dusunuyorum.

Onumuzdeki baharda tekrar denersiniz.

uzman16
15-03-2009, 21:29
Uzun zamandır yazmamıştım.

Sizlere ispiryamdaki değişimi göstermek istiyorum.

Geçen sene kök budaması yaptığım ve o zaman yaprak boyu yaklaşık 7-8 cm olan ispiryamın yaprak boyu 1,5 - 2 cm. boyutlarına kadar küçüldü. Geçen sene tomurcuklanma olmamıştı, şu an tomurcuklanma var.

Sanırım 1-2 hafta sonra açacak.

Nariel
15-03-2009, 23:42
İspiryadan bonsai yapmak hiç aklıma gelmemişti, çok fazla çiçek açtığı için çiçekli bonsaisi çok hoş olacak..

Sanırım çiçekleri geçtikten sonra yaprakları büyüyecek; çünkü şu dönemde tomurcuklu tüm ispirya çalılarının yaprak boyutları sizinkiyle aynı.

uzman16
16-03-2009, 08:05
Yapraklarının büyümesi konusunda verdiğin bilgi için teşekkürler. Kök budaması yapmamın etkisiyle küçüldü sandım. Demek değilmiş.

Çiçekleri açınca tekrar fotoğraflarım. Aslında çalı tarzında bir bitki ispirya ama benimki öyle olmadı.

vyssera
16-03-2009, 09:47
Haberlerini almak güzel Uzman16, yapraklar dalcıklar sıklaştıkça küçülecektir. Eğer yeterli küçülme olmazsa ağacın şekil verme aşamasından sonra yaprak küçültme de uygulayabilirsin.

Ali H. ALI
16-03-2009, 10:32
Cali cesitlerinden, Sarilicilardan ve denenmis, denenmemis bircok bitkiden bonsailer yapabilirsiniz. Onemli olan uzerinde calistiginiz bitkiye bir agac forumu verebilmektir.

Uzman 16 ispiryan ciceklerini acinca artik bir fotograf daha eklemeni bekliyecegiz. Agacinin ciceklenmesi bittigi zaman surgunlerin uzamasina izin verme dallarla bir ucgen suliet yapmiya calis ve dallarin o ucgen disina cikmasina izin verme.

Ilk fotograftaki, yolun otesindeki yapragi dokulmus ve toplu halde dikili agaclar ne agaci. Onlardan da (sahibinden izin alarak) celikler alarak bir orman tarzi yapabilirsin.

Sayin Nariel, sizin bonsai calismalarinizi da artik gorecegiz degilmi:)?

Vysseranin belirtigi gibi yaprak kucultme hic de sorun degildir. Agaclariniza istediginiz forumu verdikten sonra yapraklari istediginiz olcude kucultebilirsiniz.

Nariel
16-03-2009, 20:51
Sayin Nariel, sizin bonsai calismalarinizi da artik gorecegiz degilmi:)?

Sayın Ali H. ALI, benim bonsai adayları şu an yanımda olmadığı için işlem yapamıyorum.. Şu an tellemeye uygun iki adet ağacım var, eve gidebilirsem onları tellemeyi düşünüyorum. Gelişmeleri paylaşacağım:)

uzman16
17-03-2009, 19:28
Ilk fotograftaki, yolun otesindeki yapragi dokulmus ve toplu halde dikili agaclar ne agaci. Onlardan da (sahibinden izin alarak) celikler alarak bir orman tarzi yapabilirsin.

Sağdakilerden bir tanesi ıhlamur. (Yapraklarını topladığımız için biliyorum. ;))

Diğerleri meşe olabilir. Sanırım .:( (Bilmiyorum desem daha doğru olacak.)

Balkonda yer kalmadığı için bu aralar yeni denemeler yapamıyorum. Ama planladığım bir iki çalışma var. Yakında paylaşırım. Teşekkürler.

uzman16
15-04-2009, 21:36
Morsalkım bu sene de çiçek açmadı.:( Yaprakları çıktı. Çiçek yok.

uzman16
15-04-2009, 21:44
İspiryamın çiçekleri açmaya başladı.

72938

Açtıkça da güzelleşiyor.

72939

Ali H. ALI
16-04-2009, 14:04
Iyi gunler uzman 16.
Morsalkiminiz cicek acmamasi asagidaki nedenlerden olabilir.

1/ Tohumdan yetistirilen morsalkimlar en az 10 senede cicek acar.

2/ Morsalkim gunde en az 6 saat gunes gormezse ve golge bir yerdeyse

3/ Yanlis bir budamadan oturu cicek tomurcuklari budanmissa

4/ Verilen gubre veya besinde Nitrogen(N) azot orani fazla ise.
(Cicek acmasi icin Photassium(K) potasyum orani yuksek bir gubre
Kullanilabilir o da bitkiye az bir miktarda verilmeli)

Yukardakilerin bir veya birkaci morsalkiminizin cicek acmasini engellemis olabilir.

Ama Ispiryaniz ciceklenmisken cok guzel duruyor.

uzman16
24-04-2009, 00:23
Ali Bey,
Morsalkımdaki durumu bilemiyorum. Seradan aldığım için onların çelikle çoğalttığını düşünüyorum.Ama eğer tohumdansa yandım, 7 sene daha bekleyeceğim demektir.

Yazın güneş görüyor ama kışın malum havalara bağlı. Bu sene budama yapmadım. Gübre olarak koyun gübresi ekledim toprağa az miktarda. Koyun gübresinin muhteviyatını bilmiyorum.
Yani bekleyip göreceğim. :confused:

Bu da ispiryamın bugünkü durumu.

74256

Selahattin Yılmaz
24-04-2009, 07:52
Sevgili uzman16 fidanlığıma uğrayın size bonzaiye uygun bir fidan (http://wikimapia.org/#lat=40.2478627&lon=29.0204287&z=18&l=36&m=a&v=2) hediye edeyim. Bonzaiyi arayıp sormasamda devamlı mesajlarını okuyorum. Bonzai denemelerim her defasında bir şekilde sekteye uğrasada oldukça ilgileniyorum hatta arada bir baktıkça şundan şöyle güzel bonzai olur bundan böyle güzel olur diye iç geçiriyorum ama nedense hiç yaşatamadım şu ana kadar bonzailerimi hiç değilse yaşatanlara destek vereyim :).

uzman16
24-04-2009, 10:09
Selahattin Hocam, çok teşekkür ederim.
Yeri tam anlayamadım, ama cumartesi uğrayabiliriz. Sanırım çevre yolundan -Botanik parktan sonra- içeri giriyoruz. Nereden giriş var? Mayıs peyzaj tarafında mı?
Sizi de uzun zamandır görmedik. Vesileyle görüşmüş oluruz.

Ali H. ALI
01-05-2009, 14:06
Selahattin bey BONSAI'de simdiye kadar basarisiz olasaniz da bence yine denemelisiniz. Gecmistekileri yasatamamaniz, islerinizin yogunlugundan ve onlarla yeterli ilgilenememenizden kaynaklandigini dusunuyorum.

Yeni denemelarinizde mutlaka basarili olacaksiniz. Nedenmi? cunku yureginizde daha bonsai sevdasi yaniyor ve kolay kolay da sonmiyecek:)

Uzman 16 sanslisiniz hazir oraya gitmisken Selahattin hocanin verecegi fidanla kalmayiniz gozunuze kestirdiginiz olursa onlari da degerlendiriniz.