PDA

View Full Version : Acer palmatum (Japon Akçaağacı)




Funda Kalaycıoğlu
14-12-2007, 22:26
Japon akçaağacı (Acer palmatum),

Akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından doğal olarak Japonya, Kore ve Çin'de bulunan akçaağaç türü.

Morfolojik özellikleri:15 m'ye kadar boylanabilen yaprak döken ağaçlardır. Kabuk yeşilimsi boz veya açık kahverengi ve pürüzsüzdür. Dalları sarı-mor, kış tomurcukları morumsu sarı, konik, büyük, 1 pullu ve pseudoterminaldir. Yaprak sapı 2-6 cm uzunluğunda; yapraklar ilk açtığında sarımsı kahverengi tüylü; elsi (palmat) yapraklar 5-7 loplu, loplar geniş, kenarı çarpık çift dişli, ucu uzun ve sivridir.

Çiçek kurulu 10-20 çiçekten oluşmuş, 3-4 cm uzunluğunda, yarı sarkık, altında 1 veya 2 çift yaprak bulunur. Çanak yapraklar 5'li, morumsu kırmızı, dikdörgen biçiminde, 3 mm uzunluğunda ve kenarları tüylüdür. Taç yapraklar soluk sarı ya da pembemsi beyaz, geniş ve küçüktür. Stamen sayısı 8, uzunluğu 3,5 mm'dir. Dişi çiçekler ise küçük bir disk içerisindedir. Ovaryum düz; birbirine karşı bulunan stigmalar uzuncadır.

Samara 1,5 cm uzunluğunda, kanatlı, kanatlar arasında geniş bir açı vardır. Nus oval-dışbükey, hafif ince damarlı ve zayıf yapılıdır. Kromozom sayısı 2n=26'dır.

Ekolojik özellikleri : Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açar. Tohumlar Eylül ayında olgunlaşır. Ilıman iklimli yerleri sever. Işık-yarı gölge ağacıdır. Besin isteği yüksek bir türdür. Kuru, humuslu, hafif ıslak ve asidik, iyi drenajlı ve organik maddece zengin topraklarda iyi yetişir. Tuzlu topraklardan kaçınır. Şiddetli donlardan zarar görür. -18 C sıcaklıklara kadar dayanır. Sıcak ve kurak iklimlerde iyi gelişmez.

Kültivarlar:
Acer palmatum cv."Atropurpureum"
Acer palmatum cv."Dissectum"
Acer palmatum cv.'Senkaki'
Acer palmatum cv.'Dissectum Atropurpureum'
Acer palmatum cv.'Septemlobum'
Acer palmatum cv.'Glawing Embers'
Acer palmatum cv.'Sango Kaku'
Acer palmatum cv.'Osakazuki'
Acer palmatum cv.'Rubrum'

Üretim tekniği: Tohum, çelik ve aşı ile üretilir,. İlkbahar da don tehlikesi olmayan yerlerde tohum, sıcak suda 1-2 gün ıslatıldıktan sonra sonbaharda 25gr./m² olarak ekilir.

Bonsaide kullanımı:
Yer:
Yaprakları güneş ve rüzgar yanıklarından korumak için doğrudan güneş ışığından ve kuvvetli rüzgarlardan korunması gerekmektedir. Bununla birlikte baharda ve sonbaharda iyi ışık alması kuvvetlenmesine ve yaprak renginin güzelleşmesine yardım eder.

Kış:
-10 ºC’nin altındaki soğuklardan korunması gerekir.

Sulama:
Hızlı büyüme dönemlerinde su ihtiyacı ani şekilde artabilir. Bu dönemlerde toprağın tamamen kuruması beklenmeden sulanmalıdır. Güneş yanığına sebep olmamak için kuvvetli güneş ışığı aldığı saatlerde yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin.

Beslenme:
Yaprakları karşılaşabileceği tehlikelere karşı kuvvetlendirmek ve ağacın hızlı gelişmesini sağlamak için baharda yaprak tomurcukları patlar patlamaz yüksek azot gübresi haftada bir verilir. Gübrelemeyi erkenden bitirmek kısa yaprak düğümleri (internod) oluşmasını ve bitmiş ya da gelişmiş ağaçlarda daha iyi gelişim olmasını sağlar.

Yapraklar sertleşmeye başlayınca 15 günde bir daha dengeli bir gübreyle işleme devam edilir. Ağustos sonunda, kış başlamadan önce yeni çıkanların iyice sertleşmesi için 15 günde bir düşük azot ile beslenir. Bütün sezon boyunca az azotla beslenmiş ağaçlarda sonbaharda muhteşem renkler görülür ancak bu da yavaş büyümeyi sağlar.

Saksı değiştirme:
Ağaç 10 yaşını geçene kadar her 1 veya 2 yılda, baharda tomurcuklar patlarken saksısı değiştirilir, gerektiği kadar da bonsai toprağı ilave edilir.

Budama:
Yaprak ve dallardaki yeni alanları şekle sokma gereği hissedilmiyorsa gelişme mevsiminde patlayan ilk 1 veya 2 yapraktan sonrası kesilebilir. Kısa yaprak düğümlerine ihtiyaç duyan ağaçlar için yeni çıkan karşılıklı iki yaprak elle koparılabilir. Bu işlem kısa yaprak düğümlerine sahip hoş, ince dallar üretecek ve tomurcuklanmanın tekrarlamasını sağlayacaktır. Uzun yaprak düğümlerine sahip bütün sürgünleri yok edilir.

Yaprak kesme işlemi yaz ortasında uygulanabilir. Küçük yapraklar, daha iyi dal yapısı ve sonbaharda daha kuvvetli yaprak rengi oluşmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte yaprak azaltma sadece sağlıklı ağaçlara uygulanmalı, saksı değiştirildiği yılda, zayıf yapılı olan kırmızı yapraklı türlerde ve iki yıl ardarda yapılmamalıdır.

Ağır budamalar ve şekil kazandırmayı sağlayacak budamalar sonbahardaki yaprak dökümünden tercihen bir hafta sonra veya yarı uyuma döneminde olduğundan yaraların daha çabuk iyileşeceği yaz ortasında yapılabilir. Bahar süresince asla budama yapılmaz çünkü bu dönemde akçaağaç türleri çok miktarda bitki öz suyu kaybedebilirler bu da bitkinin zayıflamasına hatta dal kaybına neden olabilir. Yapraksız kış görüntüleriyle sergilenmesi amaçlanan ağaçlarda yaz budamaları düşünülebilir.

Tel Sarma:
Tel sarma bahar öncesi ile sonbahar sonrasındaki herhangi bir süreç içinde gerçekleştirilebilir. En uygunu baharda tomurcuklanma başlamadan önce, yaz ortasında yaprak kestikten sonra veya yaprak dökmesinden sonra çıplak dalları telle sarmaktır. Yılın bu dönemlerinde dallar yapraklarla dolmamıştır ve dallarda esnekliği sağlayacak özsu miktarı da yeterince çoktur.

Bahardaki tel sarmalarda dikkatli olunmalıdır çünkü yeni tomurcuklar zarar görebilir ve bahardaki hızlı gelişime ayak uyduramayan tel dallarda sıkışma izleri bırakabilir. Yaprak dökümünden sora yapılan tel sarma işleminde ağaçlar ağır soğuklardan korunmalıdır çünkü dallar bahardaki yeşerme sezonuna kadar kendini yeterince iyileştiremezler. Kışın dallar epeyce kırılgan ve nazik olacağından aniden kırılabilirler. Bu yüzden kış mevsiminde tel sarma işlemi ancak çok nazik bir şekilde yapılacaksa denenmelidir.

Üreme:
TohumlarTohumları olgunlaşır olgunlaşmaz ekilir. Üremenin esas yolu ise daldan köklendirme (air-layer) yöntemidir ve Mayısta bahar sürgünleri kalışlaştığında uygulanmalıdır. Kesikler çok kolay yapılabilir ancak yüksek hata oranı mevcuttur. Dolayısıyla düzgün bir şekilde tutması 2 veya 3 sezon (buradaki season kelimesini mevsim olarak değil sezon olarak çevirdim, mevsim olarak değerlendirenler öyle uygulasınlar) alabilir.

Zararlı böcekler ve hastalıklar:
Yaprak bitleri, kabuk zararlıları, tırtıllar ve Verticillum wilt türleri. Gübre eksiği nedeniyle zayıf kalması, zayıf kök sistemi, saksı değişimi, yetersiz veya aşırı sulama, uyku dönemini geçirememesi gibi etkenler ağacın yaprak yanması olaylarına daha açık olmalarına neden olurlar.

Stiller:
Literati stili haricindeki tüm stiller uygundur. Özel Bilgiler: Beş uçlu akçaağaçların bazı türleri yetişme alanından kaynaklanan farklılıklar gösterebilirler. Çalılık türünde olanlar (örneğin Kiyohime türü) temel olarak daha baskındırlar ve budamada dikkat edilmezse birçok seyrek zirve oluşabilir.

Çok sıcak iklimler için uygun olduğu şüphelidir. Aşırı sıcaklarda yaprakları sağlıklı tutabilmek ve hatta ağaçta tutabilmek için durmadan uğraş vermek gerekebilir. Akçaağaçlar ayrıca bir uyuklama dönemine ihtiyaç duyarlar (10 ºC’nin altındaki kış günlerinde en az 44 gün boyunca). Birkaç sezon boyunca uyuklama dönemi geçirmeden hayatta kalabilir ancak gittikçe kuvvetlerini kaybederler ve eninde sonunda ölümle karşı karşıya kalırlar.

Kaynak:Vikipedi




Funda Kalaycıoğlu
14-12-2007, 22:54
Sevgili arkadaşlar,
Yukarıda ilgilendiğim konu ile ilgili yeni bir başlık açarak, internet araştırmalarım sonucu bulduğum en detaylı bilimsel veriyi aktardım.
Aylardır yaptığım bitki araştırmaları sonucu pek çok konuda karşılaştığım sorunlar gibi bu konuyu da pratiğe dönüştürmek istediğimde pek çok belirsizlik çıktı karşıma...
Ben Silivri'de deniz kenarında yetiştirebileceğim, kırmızı yapraklı ve görsel zenginliği her sitede karşıma çıkan bu ağacı yetiştirmek istiyorum.
Detaya indiğimde ilave olarak (pratiğe dönük) öğrendiklerim;
a) Karadeniz bölgesi ormanlarında doğal olarak yetişiyor. (O halde benim şartlarıma da uyum gösterebilir)
b)Ulaştığım tüm bilgiler bu ağaç türünün dört mevsimlik bir görsel şölen sunduğu konusunda birleşiyor.
c)Pek çok serada oldukça gelişmiş boylarına ulaşılabiliyor. Her boyu hemen hemen her yerde var. (Ancak gezdiğim seralarda bana gösterilen örneklerin, internetteki resimler kadar gösterişli olmadıklarını ne yazık ki itiraf etmeliyim.)
d)Yapraklar, yeşil, açık yeşil, sarı, bordo, ya da alacalı, el şeklinde ya da ince tül, dantel gibi çok farklı şekillerde olabiliyormuş. Söğüt gibi sarkan ya da kışın kızılcık gibi kıpkırmızı gövdeye sahip olanları varmış. (İşte sorunlarımdan biri! Çünkü hiç bir yerde hangi türün ne şekil bir görüntü olarak karşıma çıkacağı konusunda beni ikna edecek bir bilgiye ulaşamadım. Gezdiğim seralar da buna dahil... Yani önümüzdeki yıl birden yapraklarımın isteğimin dışında bir renk ve şekle sahip olduğunu görerek kahrolabilirim.)
e)Benim istediğim kırmızı yapraklı türlerin, adı ne olursa olsun, yeşil türlere oranla daha narin olduklarını öğrendim ki bu en azından yaşayabileceğim zorluklara hazırlıklı olmamı sağlıyor.
f)Sonra bu ağaçların tuzlu toprak sevmediklerini, yalnızca bazı türlerin denize yakın yerlerde yetişebileceğini öğrendim. (Acer Rubrum, A. pseudoplatanus, A. platanoides, A. griseum) Fakat hiç bir sitede gördüğüm fotoğraflardan, bu türlerden hangisinin doğumundan ölümüne kadar kırmızı yapraklı olduğu bilgisine ulaşamadım.
g)Rutubet ve soğukluk derecelerinin renklenmede etkin olduğunu öğrendim ancak hangi rutubet ve sıcaklığın hangi rengi yoğunlaştırdığını öğrenemedim.

Kısacası, bakım ve bitki istekleri ile ilgili pek çok şey bulabildim ama tür seçimi konusunda beni aydınlatabilecek köklü bir bilgiye ulaşamadım.

Sonuç olarak, Silivri deniz kenarı şartlarında yetişebilecek, başından sonuna dek kırmızı yapraklı, dal ve yaprak yapısı dantel gibi ince bir Japon Akçaağacım olsun istiyorum. Hangi tür bu isteklerime cevap verebilir?

Yardımlarınıza ihtiyacım var... Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu
14-12-2007, 23:01
Aşağıdaki linki tıkladığınızda neden bu ağacı bu denli istediğimi göreceksiniz arkadaşlar;

http://images.google.com.tr/images?gbv=2&svnum=10&hl=tr&q=acer+palmatum

Harun Parlak
14-12-2007, 23:05
Bu konuyla ilgili bir başlık vardı biliyorum üzerinde bayağı yazışmalar vardı sanırım yönetici arkadaşlar birleştirecekdir bilgi dağınıklığı olmaması bakımından bildiğim kadarı ile karadenizde doğal olarak bulunan Acer palmatum değil (Acer cappadocicum) DOĞU KARADENİZ Akca ağcı) Yarasa kanatlı akcaağaç.

A.Şahin
15-12-2007, 00:15
Tekin bey sizin gönderdiğiniz tohumları hemen mi ekmeliyim. yukaruda öyle bir bilgi var.....Üreme:
TohumlarTohumları olgunlaşır olgunlaşmaz ekilir..... Diyor, ne yapmalıyım hemen eksem sıcak ortam gerekmezmı? sonra dısarı cıkarınca donmasınlar.? bahara dogru daha ıyı degılmı?

Selahattin Yılmaz
15-12-2007, 00:25
Aşağıdaki linki tıkladığınızda neden bu ağacı bu denli istediğimi göreceksiniz arkadaşlar;

http://images.google.com.tr/images?gbv=2&svnum=10&hl=tr&q=acer+palmatum

İstediğiniz ağacı buradan (http://oregonstate.edu/dept/ldplants/1plants.htm#acer) bulup yaprak çiçek gövdesine göre bulun ve iyice karar verin. Ancak ben özellikle "Acer palmatum var. dissectum atropurpureum" ve "Acer palmatum ‘Bloodgood’" üzerinde durmanızı tavsiye ederim...

Harun Parlak
15-12-2007, 00:48
Tekin bey sizin gönderdiğiniz tohumları hemen mi ekmeliyim. yukaruda öyle bir bilgi var.....Üreme:
TohumlarTohumları olgunlaşır olgunlaşmaz ekilir..... Diyor, ne yapmalıyım hemen eksem sıcak ortam gerekmezmı? sonra dısarı cıkarınca donmasınlar.? bahara dogru daha ıyı degılmı?

Don tehlikesi olmayan yerlerde tohumlar sıcak suda iki gün bekletilip sonbaharda ekilir. DON tehlikesi olan yerlerde ist tohumlar +4 derecede 45 günlük soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir.
Çelikle üretim ilkbaharda son yılın ince sürgünlerinden alınan 8-10 cm lik yumuşak çelikle veya yaz sonu yarı olgun çeliklerle üretilir.

uzman16
15-12-2007, 08:46
Acer Palmatumda havai köklendirme deneyeceğim. Uygun zaman hakkında bilgisi olan var mı? Balkonda kalacağı için bu mevsimde yapmam sorun yaratır mı ? Bir de ne kadar sürer köklenmesi acaba?

Selahattin Yılmaz
15-12-2007, 10:02
Sevgili Uzman16, köklendirmeyi şimdilerde yaparsanız sonuç alamayabilirsiniz zira soğuk giden havalar köklendirme alanının çürümesine neden olabilir bu nedenle nisan ayında deneseniz daha iyi olur diye düşünüyorum fakat bitkiyi içeri aluırda oda sıcaklığında bir-bir buçuk ay durdurur da köklendirmeyi öyle yaparsanız 19-22 derecelik sıcaklıkta köklenmede başarılı olursunuz. Bu arada yolunuz Gıda araştırma Enstitüsünden geçerse bana uğrayın size köklendirici vereyim.

Funda Kalaycıoğlu
15-12-2007, 15:52
Çok teşekkür ederim Selahattin Bey.
Önerdiğiniz site benim bahçe düzenleme çalışmalarım için çok önemli bir rehber olacak.

Gerçekten de seçtiğiniz türler tam benim istediğim gibiler.Geriye bir tek sorunum kalıyor; bu türler deniz tuzuna dayanıklı olabileceği söylenen o bir kaç türün içine giriyor mu? Yani Silivri deniz kenarına ekebilir miyim? Deniz ve karadan esen rüzgarlara dayanabilirler mi?

Bu konuda da beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum.
Saygılar.

afelek
15-12-2007, 16:19
Bunu bu yaz sonu Selahattin bey den almıştım. Aşısız olmasına rağmen yapraklarını kızarttı. Büyükçe olsaydı oluşturacağı görüntü mükemmel olurdu.

http://www.agaclar.net/galeri/files/17352-PIC_palmatum.JPG

Bu da aşılı atropurperium. Sonbahar yapraklarını dökerken.

http://www.agaclar.net/galeri/files/17352-PIC_atropurperium.JPG

Funda Kalaycıoğlu
15-12-2007, 17:35
Güle güle büyütün afelek. Şimdiden pek güzeller...

bahçevan
15-12-2007, 21:45
***
Acer palmatum cv."Atropurpureum" sizin aradığınız türdür.fazla bolanmaz.bu tür ağaçlar peyzajda yaprak özelliklerinden dolayı soliter olarak kulanılır.Daha etkileyici olur.

bahçevan
15-12-2007, 21:49
Çok teşekkür ederim Selahattin Bey.
Önerdiğiniz site benim bahçe düzenleme çalışmalarım için çok önemli bir rehber olacak.

Gerçekten de seçtiğiniz türler tam benim istediğim gibiler.Geriye bir tek sorunum kalıyor; bu türler deniz tuzuna dayanıklı olabileceği söylenen o bir kaç türün içine giriyor mu? Yani Silivri deniz kenarına ekebilir miyim? Deniz ve karadan esen rüzgarlara dayanabilirler mi?

Bu konuda da beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum.
Saygılar.
denizden etkilenmemsi için ruzgarav hakim bölgeden uzak noktaya dikerseniz daha iyi olur.ayrıca kışınyapragını döken ağaçlar kışın daha az zarar görür

Funda Kalaycıoğlu
15-12-2007, 21:59
Çok teşekkür ederim sayın bahçevan. Ne yazık ki bahçemde rüzgardan az da olsa korunaklı bir yer yok. Yine de elimden geleni yapacağım.
Tekrar teşekkürler.

kazim polat
17-12-2007, 22:20
Selam Arkadaşlar,
Ben de Funda hanım gibi acer tutkunuyum.(Gerçi mavi ladin başlığından tanıyanlar bilir,mavi ladin yetiştiriyorum aynı zamanda.)Şu anda katlamaya aldığım acer rubrum (Kanada Bayrağı'nın simgesi)tohumlarım var,nasipse ilkbaharda toprağa düşecekler.Bakalım nasıl olacak.Ayrıca lale ağacı tohumlarını da deniyorum.A.p.Atropurpureum dissectum sürekli kırmızı hatta mor olanı bildiğim kadarıyla.Ama bence baharın yeşil,yazın sonunda sarı ve de en sonunda sonbaharda kıpkırmızı yapraklarıyla acer rubrum son derece gösterişli bir ağaç.Hoşçakalın.

Funda Kalaycıoğlu
18-12-2007, 01:10
Acer Rubrum tohumunuzun yüzünüzü güldüren kocaman bir ağaç olmasını dilerim Kazım Bey... Belki ben de o zamana kadar rüzgardan kurtarabildiğim bir Acer sahibi olabilirim.
Saygılar.

bahçevan
18-12-2007, 10:02
Acer Rubrum tohumunuzun yüzünüzü güldüren kocaman bir ağaç olmasını dilerim Kazım Bey... Belki ben de o zamana kadar rüzgardan kurtarabildiğim bir Acer sahibi olabilirim.
Saygılar.

*** Funda hnm.Bahçenizin 1-2 noktadan resmini görme imkanı varmı .belki fikr verme açısından ii olur.

Selahattin Yılmaz
18-12-2007, 11:59
Sevgili bahçevan, forumda yenisiniz biliyorum ama Türkçe'nin kullanımına dikkat edermisiniz?

sabah
18-12-2007, 16:38
Funda Kalaycıoğ,

Bizim de Acer palmatumumuz var.

- Ankara'da bir seradan aldık. Rengi belliydi ve herhangi bir renk değişikliği yaşamadık.

- Yıllardır bahçemizin rüzgarına ve kışın soğuklarına dayandı, umarım bundan sonra da dayanır.

- Topraktaki ve rüzgarla gelecek tuz konusu ciddi. Yanlış hatırlamıyorsam denizden 12 km'ya kadar uzak bölgede deniz etkisinin olduğu kabul ediliyordu.

Maaelesef koşullar uymayınca başka güzellikler aramak gerekiyor. Aynı güzellikte değil ama bir kırmızı yaprak alternatifi olarak Duman ağacı, ( Cotinus coggygria ) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=711) düşünebilirsiniz.

Funda Kalaycıoğlu
19-12-2007, 13:34
Dün foruma giremediğim için mesajları görmedim. Gecikmem için özür diliyorum.

Sayın Bahçevan,bu hafta sonu Silivri'ye gideceğim. Bahçemin resimlerini çekip dönüşte aktarmaya çalışırım. İlginize teşekkürler...

Sayın Sabah, bahçenizdeki Acer'in sağlıklı ve dayanıklı oluşuna sevindim. Önerdiğiniz Duman Ağacı da pek güzel görünüyor. Özel bir Acer türü bulamazsam, hayalkırıklığı yaşamamı önleyecek güzellikte bir alternatif. Teşekkür ederim...

Deniz kenarında ve rüzgarlı bir bahçe (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=187196)

Konuya burada devam ediyorum...

uzman16
22-12-2007, 22:02
Sevgili Uzman16, köklendirmeyi şimdilerde yaparsanız sonuç alamayabilirsiniz zira soğuk giden havalar köklendirme alanının çürümesine neden olabilir bu nedenle nisan ayında deneseniz daha iyi olur diye düşünüyorum fakat bitkiyi içeri aluırda oda sıcaklığında bir-bir buçuk ay durdurur da köklendirmeyi öyle yaparsanız 19-22 derecelik sıcaklıkta köklenmede başarılı olursunuz. Bu arada yolunuz Gıda araştırma Enstitüsünden geçerse bana uğrayın size köklendirici vereyim.


Sevgili Selahattin Bey,
Bitkiyi içeri alamam. Balkonda kalmak zorunda. Bu da Nisan ayını beklemem demektir. Yapraklanma başlaması sorun olmayacaksa o vakte kadar bir şekilde sizden köklendiriciyi temin ederim. Belki Mart ayında Bonsai toplantısı yaparız.;)
Yardımlarınız için teşekkürler.

MSaygin
02-01-2008, 12:55
Japon Akçaağacını 1000mt rakımda, yaylada(Mersin'e bağlı Çamlıyayla) yetiştirebilir miyim, ne dersiniz?
Kışın karlı ve oldukça soğuk oluyor tabi.

sukranayalp
02-01-2008, 13:09
MSaygın, sakın denemeyin.
Yazın sıcak ve kuruluğu, kışın kar ve soğuk bitkiyi mahveder.

MSaygin
02-01-2008, 14:02
Peki vazgeçtim ;)

Teşekkürler.

Emre Albayrak
07-01-2008, 21:40
Arkadaşlar siparişini verdiğim Acer palmatum tohumlarım bu gün elime ulaştı. Ancak üzerinde 3 ay 4 derecede saklayın gibi bir uyarı mevcut. Acaba ben tohumları çimlendirmeyi şu an denemeli miyim? Yoksa gerçekten 3 ay boyunca bu bıcırıkalrı buzlukta saklamakta fayda mı var?

Harun Parlak
07-01-2008, 21:49
Don tehlikesi olmayan yerlerde tohumlar sıcak suda 2 gün bekletilip ekilir.
DON tehlikesi olan yerlerde +4 derece de 45 günlük soğuk katlamadan sonra ilk baharda
ekilir.
Çelikle üretim ilk baharda son yılın ince 8-10 cm lik sürgünlerinden alınan yumuşak çeliklerden üretilir.

orcanöbekçi
09-01-2008, 14:32
Sayın Mine Pakkaner,
Lütfen acaba İzmirde acerpalmatum ve veya acer rubrum fidanı bulabileceğim bir
fidanlık varsa bilginizi bizimle paylaşabilirmisiniz.Şimdiden teşekkürler.İyi çalışmalar.

İklimsiz
12-01-2008, 20:49
Yoksa gerçekten 3 ay boyunca bu bıcırıkalrı buzlukta saklamakta fayda mı var?

Sevgili Emre buzlukta saklama tohumlarını, buzdolabının kapısı **** sebzeliği uygun.

polatuz
12-03-2008, 16:51
Çinli bir üreticinin sayfasında Acer aşılama ile ilgili bir resim buldum. Tecrübeli arkadaşlar inceleyip belki bize tavsiyelerde bulunabilirler.
Acer Palmatum Aşı Uygulaması (http://www.yunfeng-gardens.com.cn/images/Acer/acer-grafting-6.jpg)

http://www.yunfeng-gardens.com.cn

obex
26-03-2008, 14:28
dün tohum toplamaya fırsat bulamadığım acer palmatumun altında çimin icinde birsürü kırmızı kırmızı çimlenmis akcaağaçlarımı viole aldım.yarısını telef ettim ama 100 un uzerınde kurtardım.zarar gormedilerse benım ıcın bonus mutluluk olacak.cim makinasıylada 1 hafta once bicmistim.ucuz yırtmıslar.

obex
26-03-2008, 16:21
dün tohum toplamaya fırsat bulamadığım acer palmatumun altında çimin icinde birsürü kırmızı kırmızı çimlenmis akcaağaçlarımı viole aldım.yarısını telef ettim ama 100 un uzerınde kurtardım.zarar gormedilerse benım ıcın bonus mutluluk olacak.cim makinasıylada 1 hafta once bicmistim.ucuz yırtmıslar.

afelek
29-03-2008, 11:57
http://www.agaclar.net/galeri/files/17352-acer-palmatum-atropurperium.jpg

Fotoğraftaki tarihi dikkate almayınız bu gün çektim..

afelek
31-03-2008, 13:30
http://www.agaclar.net/galeri/files/17352-acer_palmatum_atropurper_um_331123.jpg
Buda balkondaki
http://www.agaclar.net/galeri/files/17352-acer_palmatum_tropurperium.jpg

Tohumdan Ağaca
30-05-2008, 21:04
a) Karadeniz bölgesi ormanlarında doğal olarak yetişiyor. (O halde benim şartlarıma da uyum gösterebilir)

Acer palmatum (Japon Akçaağacı) doğal olarak Çin, Kore ve Japonya'da yetişir. Karadeniz'de "doğal" olarak yetişmez. Ancak Amerika ve Avrupa'da bahçelerinde yetiştirenler vardır.

Karadeniz'de doğal olarak yetişen akçaağaç türlerinden biri Acer platanoides'dir (çınar yapraklı akçaağaç / Norway maple)

Tohumdan Ağaca
30-05-2008, 21:08
Şu anda katlamaya aldığım acer rubrum (Kanada Bayrağı'nın simgesi)tohumlarım var

Kanada bayrağının simgesi Acer saccharum'dur (şeker akçaağacı / sugar maple)

Tohumdan Ağaca
30-05-2008, 21:23
Arkadaşlar siparişini verdiğim Acer palmatum tohumlarım bu gün elime ulaştı. Ancak üzerinde 3 ay 4 derecede saklayın gibi bir uyarı mevcut. Acaba ben tohumları çimlendirmeyi şu an denemeli miyim? Yoksa gerçekten 3 ay boyunca bu bıcırıkalrı buzlukta saklamakta fayda mı var?

Buzlukta değil buzdolabında saklamalısınız. 2 ile 4 santigrat derece arası uygundur, çimlenmesi 3-5 ay sürebilir. Akçaağaç tohumları sert kabukludur, buzdolabının soğuk ortamı sayesinde bu kabuklar çatlayarak tohumlar çimlenir.

Ayrıca çimlenme oranının yüksek olması için kurutulmuş (dry) değil mutlaka taze (fresh) tohumları denemelisiniz.

tugo
13-06-2008, 13:37
Bahçe toprağının ağır kil, yarısının yaz/kış tam gölge diğer yarısının da tam güneş olması nedeniyle, uygun bir yer olmadığını bile bile, sürekli aklımda olduğundan, ben de iki ay kadar önce bir acer diktim.

Kuzey rüzgarlarının kaçak yaptığı bölümü perdeledim, öğlen güneşi için de üstünü şapkalıyorum.

Dikerken, internettennetten edindiğim bilgiler uyarınca, drenajı artırmak için, toprağına dere kumu karıştırıp, yatağını yüksek tuttum. Bugün yarın da malçlıyacağım.

Kısmen mevcut yeşil yaprakları da kızarmaya başladı. Şimdilik durumu iyi gözüküyor, umarım başarırım çünkü gerçekten çok sevdiğim bir tür.

Üzerinde tohumları var. Nasıl ve nezaman toplanacağı belirtilirse, isteyen arkadaşlara gönderebilirim.
Saygılar
40533

Chotanaq
20-03-2009, 13:46
Arkadaşlar, bir çok yorum var ve kafam karıştı, içinden çıkamıyorum, varolan tohumları mundar ettim. Yeni tohum siparişi vereceğim.

Fakat bunu daha önceden yetiştirmiş ya da bu işi bilen arkadaşlar, tekrar bir açıklama yapabilir mi?

Yani ben bir tohum aldım bunu hangi zamanda, ne şekilde ekmeliyim? Ve hangi tohumdan almalıyım?

Ne kadar süre beklerim, nasıl durumlarla karşılaşırım?

Teşekkür ediyorum.

fiona
20-03-2009, 19:05
Merhaba,

Acer palmatum tohumları toplanır toplanmaz ekilmelidir.Bu, çimlenme oranını arttırır.Tohumların içinde embiriyo olup olmadığını kontrol etmek yerinde olur.(Bir iki tanesini kesip içinin dolu olup olmadığına bakılır.Tohum yaşlı bireyden alınırsa daha iyi olur).Biz sonbaharda epeyce Blood Good ve Fire Glow tohumu ektik.Meyve kasalarına hazırladığımız tohum harçlarının içine ektik.Soğuk serada duruyor.Günde bir kez nemlendiriyoruz.

Özgür Ayata
13-04-2009, 17:10
Ben 2 hafta once bir fidanliktan resimdeki agaci aldim. Uzerinde tohumlar olusmaya baslamisti. Yerini de sevdi sanirim, yeni filizler atti. Tohumlari toplama zamani ve ekme sekli hakkinda bilgisi olan arkadaslar paylasirsa sevinirim. Ayrica tohum isteyen olursa ucretsiz olarak gonderebilirim :)

A.Şahin
13-04-2009, 18:37
Bu ağacın zamanı geldiğinde, hiç göz alınabilecek kalın sürgünlüsü olmuyor mu? Nerde gördüysem hep cılız cılız dalları kibrit çöpü gibi. Bir yaşlı kalın dalı olmuyor mu acaba hic?

a1can
21-04-2009, 15:04
sayın özgür ayata tohumlarınızdan edinmek isterim.mükemmel görünüşlü bir ağaç .
saygılarımla

tugo
21-04-2009, 16:22
Yaklaşık 1 yıldır ben de olan 38 numaralı mesajdaki ağacım kışın yapraklarını döktükten sonra şimdi güzel yapraklarına kavuşdu.

Geçen sene verdiği tohumları çimlendirmeyi göze alamamışdım ama tabiat ana bu işi halletmiş, hemen 20 cm yakınında çimlendirmiş.
73891
73892

A.Şahin
21-04-2009, 19:15
Harika bı yavru acer :) Allah bağışlasın... Ağacınız aşılı acer miydi? Tohumdan çıkanda açılma olmamış kıpkırmızı maşallah.

tugo
21-04-2009, 19:56
Evet Sayın A.Şahin, anaç aşılı. Evet rengi çok güzel ama aceba yaprak şekli değişik olabilirmi ileride bilmiyorum.

eyakut
04-06-2009, 00:26
Merhabalar,
Samsunda bir serada acer palmatum buldum ve hemen aldım.Ağacı bahçemin güneye bakan cephesine diktim (sadece bu cephede boş yerim vardı ) bu cephe en fazla güneş alan cephedir.Sabah saat 09:00 ile akşam saat 20:00 saatleri arası bu ağacın sürekli güneş alması ağaç için sakıncalı mıdır?Samsun çok rutubetli bir şehirdir ayrıca yazın sıcaklık en fazla 33-34 dereceye çıkar bu sıcaklıklarda bu ağacın uzun süre güneş alması doğru mudur? Bilgilendirirseniz çok sevinirim...şimdiden çok teşekkür ederim

tugo
04-06-2009, 11:19
Benimki de benzer bir konumda. Geçen yaz gölgeleme falan yapmama rağmen, yapraklar kavruldu ve döküldü. Ancak okuduklarıma göre bu çok olağan bir durummuş.

Nitekim, bütün kış heyecanla bekledim, acaba diyerek. Şu an geçen senekinden daha iyi durumda, çok sağlıklı.

Bazı görüşlere göre de bu yaprak kavrulma işi, bir kaç yıl sonra ağaç daha bir geliştiğinde ortadan kalkacakmış.

sabah
04-06-2009, 14:11
Ağacınız çok hoş görünüyor.

Bizde de güneş alan bir yerde, üstelik rüzgar ve kış soğuğu nedeniyle belki sizin koşullardan daha kötü bir ortamda yaşıyor.

kazim polat
04-06-2009, 22:15
Arkadaşlar merhaba,
Sonbaharda elime geçtikten sonra soğuk katlamaya aldığım ve kış sonunda ektiğim kırmızı yapraklı akçaağaç tohumlarım birer birer çimlendiler ve 10-15 cm boya ulaştılar bile. Aralarında yeşil olanlar da var ama çoğunluk kırmızı, hatta mor da diyebiliriz.

eyakut
06-06-2009, 20:38
Teşekkür ederim sayın @Sabah ,

Benim Acer de yaprak uçlarından kurumalar başlamış.Toprağında hiç su kalmamış olduğunu tespit ettikten sonra bu sabah dolu dolu su verip üzerine biçtiğim çimlerle bir örtü yaptım çim örtünün üzerinede vişne ağacından dökülen kuru çiçekleri ekleyip üzerine iri toprak parçaları koyup en azından suyu biraz daha uzun kullanabilmesini sağlamaya çalıştım.Gübre olarak sadece bir tutam perl humus verdim.Gelişmeleri takip etmeye devam...

berduray
06-06-2009, 20:49
Tohum paylaşmak isteyen olursa talibim.

tugo
07-06-2009, 00:01
Benimki geçen sene tohum doluydu. Bu sene ise sadece bir adet, o da deforme olmuş bir tohumu var.
Araştırınca, bazı yılları tohumsuz geçmesinin normal olduğunu öğrendim.

Özgür Ayata
07-06-2009, 21:50
Herkese selamlar, benim agacin yapraklarinin hemen hemen yarisi kavruldu ve kurudu. Ogleden aksama kadar girne gunesini aliyr ki su aralar golge 35 derece civari. Uzerindeki tohumlar hala duruyor. Tohumlari ne zaman toplamaliyim ve ne zaman ekmeliyim bilmiyorum. Tecrubesi olan arkadaslar yardim ederse cok sevinirim. Aldigim tohum miktarina gore isteyen arkadaslarla paylasacagim.

tugo
08-06-2009, 00:20
Tohumları elinizle hafifçe sıyırdığınızda, dalından kopacak hale gelmişse toplayabilirsiniz.
Bizim buralarda ekim ayı sonuna denk geliyor, genellikle.

Tohumların ekimi ile ilgili çeşitli öneriler var.

Ben kendi deneyimim olarak, tohumları toplar toplamaz, doğrudan toprağa ekerek, soğuk katlamayı kışın tabii olarak gerçekleştirmesi yoluyla başarı sağladım.

Bazıları ise buzdolabında soğuk katlamaya alıyorlar.

Özgür Ayata
08-06-2009, 22:30
Cok tesekkurler

tarimsalmarket
23-08-2009, 22:21
Acer Palmatum Kırmızı yapraklı japon Akçaağacı tohumu satılıyor. Bilgi için www.tarimsalmarket.tr.gg

Samsunlu55
25-08-2009, 01:18
Merhabalar,
Samsunda bir serada acer palmatum buldum ve hemen aldım.

Gelemen Orman Çiftliğinde var mıdır acaba. Hangi seradan aldınız adresini verebilir misiniz?

eyakut
31-08-2009, 20:24
Sn Samsunlu55 Mediva hastanesinin karşısındaki Botanik isimli serada buldum fakat şu anda ağacımın yaprakları yemyeşil oldu.Entersan bir durum nedenini bilmiyorum ama şu anda ağacım neredeyse yemyeşil oldu.Bu ağaçla ilgilenen arkadaşlardan bu değişimin nedenini bilen varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim...Teşekkürler

çözbeniarapsaçı
31-08-2009, 22:17
sn eyakut bu acer palmatumu bende çok seviyorum çok ilgimi çekiyor henüz alamadım bu ağacı çok çeşiti varmış kafam karıştı tohumları satılıyor nette ama güven olmuyor bu ağacın değişik varyasyonları var mevsimlere göre değişik tepkiler gösteriyor özellikle yaprakları renk değiştiriyor çok enteresan bir ağaç genelde sonbaharda kırmızı oluyor yaprak rengi ama hermevsim kırmızı olan var ben onu arıyorum bilen birisi söyleyebilirmi bu ağacın tohumunu alalım bari.

Douglas Fir
31-08-2009, 22:45
Sayın eyakut,

bitkinizi çok gölgede tutuyor olabilir misiniz? Aldığınız fidanlıktaki ışık durumun sağlarsanız belki sorun kalmaz. Kırmızı yapraklı akçaağaçta da aynı sorun olabiliyor. Fazla gölgede kalınca yaprak rengi yeşile dönüyor. Bir ihtimal...

eyakut
03-09-2009, 01:21
Hayır sn Douglas Fir bilakis ağacım günde yaklaşık 12 saat güneş alıyor. Çimlerin ortasında bir yerde,çimlere verdiğim gübreden (kalsiyum amonyum nitrat) kaynaklanabilir.Başka bir açıklamasıda olabilir, uzman arkadaşların açıklamalarını beklemek lazım.

Samsunlu55
04-09-2009, 22:32
Sn Samsunlu55 Mediva hastanesinin karşısındaki Botanik isimli serada buldum fakat şu anda ağacımın yaprakları yemyeşil oldu.Entersan bir durum nedenini bilmiyorum ama şu anda ağacım neredeyse yemyeşil oldu.Bu ağaçla ilgilenen arkadaşlardan bu değişimin nedenini bilen varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim...Teşekkürler

Siz en iyisi bunun nedenini seraya gidip ordaki görevliye sorun bakalım nasıl cevap verecek.

eyakut
06-09-2009, 22:13
Sn samsunlu55 oradaki görevli bilmiyor ilk ona sordum zaten.

Acerin yapraklarının son durumunu resimlersek belki uzman arkadaşlara teşhis konusunda daha çok yardımı dokunur...

sabah
07-09-2009, 11:31
Bazı türlerin ilkbahar, yaz ve sonbahar renkleri değişik olabiliyor diye okumuştum.




Kaynaklardan biri (http://www.lees-co.net/acer_1.htm)

eyakut
07-09-2009, 19:10
Sn sabah acerin etrafına sizin önerdiğiniz şekilde bir bitki grubu yapmak için çalışmalara başladım. Çok güzel bir kaya buldum onun etrafında düşünüyorum bitki grubunu. Şimdilik bir mavi mazı ve lavanta var kayanın etrafında...

bari
01-10-2009, 20:43
Bir tane çimlendirmeyi başardım, daha doğrusu bahçeye ekmiştim, yeni farkettim. Bütün bir yaz bu kadar büyüyebilmiş, normalmidir?

Selahattin Yılmaz
01-10-2009, 22:41
Entersan bir durum nedenini bilmiyorum ama şu anda ağacım neredeyse yemyeşil oldu.Bu ağaçla ilgilenen arkadaşlardan bu değişimin nedenini bilen varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim...

Benim tecrübem, Acer palmatum yarı gölge yerlerden hoşlanıyor eğer direkt güneş ışığı alıyorsa yaz aylarında yapraklar yeşile dönüyor hele ki rüzgar almıyorsa yapraklar yanmış görüntüsüne bürünerek kenralarından kuruyor. Bitkinizi Aralık ocak gbi gölge yarı gölge bir yere taşıyın ancak orada asla havasız kalmasın esintili bir yerde olsun.

asdas60
14-10-2009, 08:19
benim japon akça ağaçlarım

shapsough
16-10-2009, 02:11
Funda Kalaycıoğlu ve bazı arkadaşların üstüne basarak aradığı Acer Palmatum (Uyarı; her daim kırmızı yapraklara sahip olanı) fidesini veya tohumunu alabileceğimiz bir merkez hala açıklanmış değil. Konuyu ve ağacı takip edenlerdenim, umarım bulan birisi çıkar ve çoğu kişinin bekleme süresi artık uygulama dönemine geçer.

Shibumi71
22-10-2009, 15:22
Merhaba,

bonsai için Acer Palmatum arıyordum, istanbulda bulamadım , internet üzerinden acer palmatum siparişini verdim. yarın gelecek ***. Güveç kabından bonsai saksısı yapacağım ancak bonsai çalışmasına hemen başlasammı başlamasammı diye bir kaygım var.

sipariş verdim çınar yapraklılarından sipariş verdim ancak bana söylenen aşısız olanların yazın yeşilden kırmızıya dönmesi aşılı olanların ise tamamen yazboyunca kırmızı olarak kalması.

bir konu daha sormak istiyorum bilen ustalara;

acer palmatum ları çelikten köklendirme yapılabilirmi, bahçem yok balkonda torf içinde çelikten köklendirme yapsammı hem zamanı hemde uygunluğu konusunda bilgi rica edeceğim.

tohum bulabilmek mümkünmü birde bu konuda yardım istiyorum

şimdiden teşekkürler


saygı&sevgilerimle

bonsaisever
22-10-2009, 16:11
Shibumi71; keşke bunu bonsai bölümünde yazsaydınız :)

İstanbulda Acer Palmatum alabileceğiniz yerler var.
Çelikten köklendirme yapabileceğiniz gibi havai köklendirme ve tohumdan yetiştirme de yapabilirsiniz.
Acer Palmatumlar sıcak iklimleri pek sevmediği için İstanbul gibi 40 dereceyi bulan sıcaklarda bonsai yapımında zorlanacağınız bir tür.
Kırmızı yapraklı olan Atropurperaum ve Bloodgood türleri ise çok daha narindir.
Dikili bulunduğu yerde güneşin etkisiyle yapraklarda yüksek oranda yanmalar olur ve kuruma olasılığı vardır.
Birde deneyiminiz yoksa kırmızı yapraklılarla bonsai yapmayı hiç denemeyin.
Uygulamalarınız sonucunda daları hatta gövdeyi kırar, ağacı strese sokar ve kurutursunuz.

Shibumi71
22-10-2009, 16:16
Hocam,
hoşumuza gittiği için arkadaşla beraber siparişi verdik o kamkat aldı ben acer :)
deniyeceğim, olmazsa yazlık bahçesine çelik yaparım :)))

akşam konuşuruz yine iş çıkış saati.

saygı&sevgilerle

bonsaisever
22-10-2009, 16:26
çok enteresan bir ağaç genelde sonbaharda kırmızı oluyor yaprak rengi ama hermevsim kırmızı olan var ben onu arıyorum bilen birisi söyleyebilirmi bu ağacın tohumunu alalım bari.

Özellikle kırmızı yapraklarda azot fazlalığı ve tam gün sıcak güneşi görmesi eski yaprakların yeşilleşmesine sonra da bu yaprakların kurumasına neden oluyor.
Yarı gölge bir yerde ve azotu mümkün olduğu kadar az verdiğinizde yapraklar matlaşsada rengini koruyor.

Yeşil yapraklı olanlarda da azotu az kullanırsanız, değişik mevsimlerde değişik renk tonlarını aldığını görürsünüz.

Shibumi71
23-10-2009, 19:05
Herkese iyi akşamlar,

fidanım sonunda geldi. ancak kamkatla beraber gönderdikleri için ve (:() kamkatı acerin saksısının üstüne koydukları için maalesef biraz yıpranmış olarak geldi. sürgünler çok ve üzeri filiz dolu çok yıpranmış :(. yoksa direkt bonsai halinemi sokmalıyım diye düşünüyorum. fikirlerinizi beyan ederseniz sevinirim.
bunun yanı sıra bir devlet fidanlığından büyümüşünü alıpta hava köklendirmesi yapmalıyım yoksa çeliktenmi denemeliyim. düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

saygı&sevgilerimle

bonsaisever
23-10-2009, 19:32
Öncelikle Aceriniz hayırlı olsun.

Yeni ağacınızla sonbaharda işlem yapmayın.
Artık bütün yılın yorgunluğunu atıp dinleme zamanı geldi.
Seneye Mart ayı gibi budamayı istediğiniz dallarda havai köklendirme yaptıktan sonra o dalları kesersiniz.

Bonsai yapmak için alacağınız ağacınızı mutlaka kendiniz seçip alın.
Siparişle gelecek olan ağacınızdan bonsai yapmakta zorlanırsınız.

Resimlerde bir bonsai gördüm galiba :)

Shibumi71
23-10-2009, 19:38
:) teşekkür ederim. Asteğmen okulu ve öncesindeki rütbe gibi , asteğmen aday adayı, okulunda da asteğmen adayı :))

bonzi aday adayı,

toprağı çamur haline getirmişler. sanırım biraz hormon falan eklemişler dir filizleri patlasın diye, bir kaç gün sonra içindeki toprağı değiştirmeyi düşünüyorum kökler biraz kurusun.

yalnız erken açacak sanırım tomurcuklar kırmızı kırmızı :)) hoşuma gitti, bonsai olsun **** olmasın bu filizi yetiştireceğim :)

sevgi&saygılar

bonsaisever
23-10-2009, 19:48
Toprak değişimini de şimdilik erteleyip Kasım ayını bekleyin.

Shibumi71
23-10-2009, 19:50
eyvallah hocam :) bekleriz.
ömrümüz bekleyerek geçiyor hayır olsun diyelim :)))

Sevgi&Saygılarımla

Shibumi71
25-10-2009, 15:20
Dün ve bugün koçtaş olsun bauhause olsun dolaştım, bakındım durdum, bonsailer falan var ama asıl amacım güzel bir acer fidanı bulmaktı sadece bauhause da buldum 1 metreyi falan bulmuş bi tane buldum ama yaprakları falan biraz yıpranmıştı niyeyse acıdım çiçeğe, uzaklaştım. Şu an elimde 1 tane fidan mevcut bunu yetiştireceğim ancak elimdeki acerleri çoğaltma amacındayım nasıl derseniz bir fidan çiftliğinden biraz büyümüş fidan bulup hava köklendirmesi **** çelik yöntemi ile çoğaltmak.

Acer için bu iki yöntem konusundaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Bunun yanı sıra aceri başka bir ağaca aşılamayı düşündüm çınar sizce ne dereceli başarılı olabilir.

sevgi&saygılarımla

bonsaisever
25-10-2009, 17:46
Nereye yakın olduğunuzu bilmiyorum.
Aşağıdaki linklerdeki fidanlıklarda Acer var.

Sarıyerdeki fidanlık
http://sehirrehberi.ibb.gov.tr/map.aspx?&ap=uydu&cx=95327&cy=111475&scl=9

Zeytinburnu tramvay durağının karşısında, belediye otobüs durağı ve Teksenin yanındaki fidanlık
http://sehirrehberi.ibb.gov.tr/map.aspx?&ap=uydu&cx=83131&cy=94671&scl=10

asdas60
27-10-2009, 13:23
havai köklendirme konusunda ayrıntılı bilgiyi nerede bulabilirim? " Acer'ime" denemek istiyorum.
selamlar

Shibumi71
27-10-2009, 13:54
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17257&highlight=TEK%DDN

Tekin arkadaşımızın çok güzel çalışması. Örnek niteliğinde.

Saygı&Sevgilerle

magent
07-11-2009, 17:22
Dün ve bugün koçtaş olsun bauhause olsun dolaştım, bakındım durdum, bonsailer falan var ama asıl amacım güzel bir acer fidanı bulmaktı


Şurada acer palmatum var:http://www.esflora.com/index.php?cPath=18


çelik yöntemi ile çoğaltmak.
Acer için bu iki yöntem konusundaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Bunun yanı sıra aceri başka bir ağaca aşılamayı düşündüm çınar sizce ne dereceli başarılı olabilir.
sevgi&saygılarımla

Acer palmatum'lar en uygun baharda ilk hızlı sürgün döneminden sonra sisleme altında yarı odunsu çeliklerden köklendirilirler. Aşılanmış türlerden alınan çelikler güçlü kök yapısı oluşturmayabilirler.


Acer palmatum ideal olmasa da yakın akrabası olan Acer Japonicum ve Acer Shirasawanum'a aşılanabilir. Bu nedenle bırakın çınarı, diğer akçaağaçlar bile aşıya uygun değildir.

shapsough
17-11-2009, 17:36
Kırmızı yapraklı akçaağacın tohumları konusunda bilgisi olan var mıdır? Geçen yıl bir miktar tohum alıp dikme tecrübesi yaşadım. Bir tanesini bile çimlendirebilseydim mutlu olanlardan olacaktım. Tohumları nereden bulabilir ve nasıl bir ortamda çimlendirebiliriz?

bonsaisever
17-11-2009, 18:05
Tohumdan üretimlerde yaptığım uygulamalarda; katlama yaparak üretmeye çalıştıklarımdan çok, bu aylarda torf veya dere kumuna (0.5cm kadar) ekip hiç bir işlem yapmadan dışarıda tuttuklarım daha rahat çimlendi.

Tohumdan ürtettiklerinizin, aşılı ağaçlardaki gibi kırmızı yaprakları olmayacaktır.

magent
17-11-2009, 18:25
Kırmızı yapraklı akçaağacın tohumları konusunda bilgisi olan var mıdır? Geçen yıl bir miktar tohum alıp dikme tecrübesi yaşadım. Bir tanesini bile çimlendirebilseydim mutlu olanlardan olacaktım. Tohumları nereden bulabilir ve nasıl bir ortamda çimlendirebiliriz?

Tohumları www.sheffields.com dan
çimlendirme bilgilerini http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=527545#post527545 'dan öğrenebilirsiniz.

Shibumi71
17-11-2009, 19:12
Çizelge 3. Tohumlara ekimden önce uygulanacak ön ifllemler.
Akçaa¤aç Türleri Tohumlara uygulanacak ön ifllemler
A. tataricum Tohumlar 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A.. trautvetteri Tohumlar 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A. pseudoplatanus Tohumlar 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A. cappadocicum Tohumlar 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A. platanoides Tohumlar 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A divergens Tohumlar 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A. hyrcanum Tohumlar 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A. campestre Tohumlar 30 gün 15-20 °C s›cakl›kta nemli katlaman›n
ard›ndan, 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A. monspessulanum Tohumlar 30 gün 15-20 °C s›cakl›kta nemli katlaman›n
ard›ndan, 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.
A. orientale Tohumlar 30 gün 15-20 °C s›cakl›kta nemli katlaman›n
ard›ndan, 90 gün 1-4 °C s›cakl›kta nemli katlamaya al›n›r.

3. TOHUMLARIN Ç‹MLENME ENGELLER‹
Baz› akçaa¤aç türlerinin tohum kabuklar› mekanik olarak, embriyonun
su ve gaz al›flveriflini engelledi¤i gibi embriyonun büyümesi ve uzamas›na da
direnç gösterirken, ço¤unlu¤u embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli içerir.
Embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli, embriyonun dinlenme ihtiyac›ndan
kaynaklan›r. Çimlenme engelleri neslin devam› aç›s›ndan çok önemlidir. Tohum
do¤rudan çimlenmeyerek daha uygun çimlenme ortam›na tafl›nmay› ve çimlenme
için koflullar›n oluflmas›n› bekler. Bu durum onlar›n soyunun devam ettirebilmesi
için yaflamsal öneme sahiptir. Akçaa¤aç türlerinde fidan üretiminin gerçeklefltirilmesi
için öncelikle tohumlar›n çimlenme engellerinin giderilmesi gerekir.
Tohumlar›n çimlenme engelleri ya katlama yöntemleri kullan›larak ya
da tohumlar mümkün oldu¤unca erken toplan›p bekletilmeden ekilerek giderilir.
Erken ekim uygulamalar›nda ekim yast›klar›nda toprak etkinli¤ini devaml› k›lacak
ya da gere¤inden fazla ›s›nmay› engelleyecek çeflitli kültürel önlemler almakta
gerekir. Y›llanm›fl tohumlarda katlama süresini 1 ay art›rmakta yarar vard›r
(çizelge 3).

Shibumi71
17-11-2009, 19:13
Akağaç için önemli bir çalışma olarak gözüme battı
sizlerle paylaşmak istedim

saygılarımla

http://www.agm.gov.tr/aindir%5CAKCAAGAC.pdf

shapsough
18-11-2009, 12:54
bonsaisever, magent ve Shibumi71 zahmet verdik.. Verdikleriniz bütün dökümanlar inceleniyor, çok teşekkür ederim hepinize.. Kaliteli tohum' u nerden alacağımız konusunda bilgisi olan var mı!!

magent
19-11-2009, 12:28
bonsaisever, magent ve Shibumi71 zahmet verdik.. Verdikleriniz bütün dökümanlar inceleniyor, çok teşekkür ederim hepinize.. Kaliteli tohum' u nerden alacağımız konusunda bilgisi olan var mı!!

Sheffields'ın tohumları iyi. Sanitary certificate almayıp, hesabı 100$ altında tutunca gümrükte sorun çıkmıyor. Bir kez miktar yüksek olduğu için tohumları alamadım ve geri gönderttirip başka bir yolla tekrar geri almıştım.

shapsough
19-11-2009, 17:53
Bu işi Türkiye de yapan güvenilir bir şirket veya kişi yok mudur? Ta yurt dışından zor olması doğal sanırım..

magent
19-11-2009, 19:11
Bu işi Türkiye de yapan güvenilir bir şirket veya kişi yok mudur? Ta yurt dışından zor olması doğal sanırım..

Yok maalesef. Bu arada sandemanseeds.com deneyimlerim hep kötü.

bonsaisever
19-11-2009, 19:26
Sapancada Krp fidancılıkta (http://www.krpfidan.com/) çıplak köklü ve potta fideler var.
Başka bir yerden de temin etme imkanınız varsa tohumla uğraşarak vakit kaybetmeyin.
Tohumdan üretimde çimlenme sorunlarının yanında, çimlenen fidanların renginin de aşılı fidanlar gibi olmayacağını ve umduğunuzu bulamayacağınızı da düşünürseniz, en ideali hazır üretilmiş olanı almak.
Buralardan elde edeceğiniz fidanlardan tohum alabilirsiniz.
Hatta, daldırak veya havai köklendirme yaparak fidan sayınızı çoğaltabilirsiniz.

Shibumi71
19-11-2009, 19:38
Bonsaisevere kesinlikle katılıyorum.
elimde şu an 30 cm lik taze bir fidan var biraz gelişmesini bekliyorum ama ilk fırsatta beykoz fidanlığına gidip 2 m lik bir fidan alıp ondan 2 3 tane havai köklendirme yaparak bonsai adayı elde etmeyi düşünüyorum :)))

saygılarımla

Shibumi71
19-11-2009, 19:41
tohum için se akağaç benzeri olan Sığla ağacları meyvelerinden topladım biraz arkadaşlara gönderdim halen elimde de var ve viyollere ektim :) düşük ihtimal olmasına rahmen hormonla da bir kaç çelik yaptım 1 ay içinde sanırım belli olur hepsi

isteyen olursa gönderebilirim halen mevcut tohumlardan

saygılarımla

magent
19-11-2009, 21:51
Sapancada krp fidancılıkta çıplak köklü ve potta fideler var.
Başka bir yerden de temin etme imkanınız varsa tohumla uğraşarak vakit kaybetmeyin.
Tohumdan üretimde çimlenme sorunlarının yanında, çimlenen fidanların renginin de aşılı fidanlar gibi olmayacağını ve umduğunuzu bulamayacağınızı da düşünürseniz, en ideali hazır üretilmiş olanı almak.
Buralardan elde edeceğiniz fidanlardan tohum alabilirsiniz.
Hatta, daldırak veya havai köklendirme yaparak fidan sayınızı çoğaltabilirsiniz.

KRP genelde Sapanca'daki üreticilere hitaben ithal aşılı japon akçaağacı fidesi satıyor. Ben de tohumdan yetiştirme yerine hazır almayı öneririm. esflora.com da da var. Tohumda sapma akçaağaçlarda diğer agaçlardan daha fazla. Bu durum japon akçaağaçlarında diğer akçaağaçlardan da daha fazla. Bu nedenle tohumdan yetişen japon akçaağaçları arasındanda çok güzel renkler çıkıyor.

shapsough
20-11-2009, 00:44
Sapancada
Tohumdan üretimde çimlenme sorunlarının yanında, çimlenen fidanların renginin de aşılı fidanlar gibi olmayacağını ve umduğunuzu bulamayacağınızı da düşünürseniz, en ideali hazır üretilmiş olanı almak.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=209996&postcount=155

yukarıda bulunan linkte ki yazıda Selahattin Yılmaz beyfendinin çalışması olumlu sonuç vermiş. Belki sizlerde görmüşsünüzdür ama çimlenme oranı çok iyi. Yapılan onca yorumlarda birbirine karışan ve insanın hangisini yapacağını şaşırtan bilgileri o kadar güzel sonuçlandırıyor ki, ne dersiniz deneyelim mi :confused:

bonsaisever
20-11-2009, 16:39
Tabii deneyin, çimlenmeyi mutlaka sağlarsınız.
Tohumdan fidan sahibi olmak güzeldir.

Bizim hazır fidan tavsiyelerimiz, sizin görmüş olduğunuz belli bir türe, daha çabuk sahip olmanız içindi.
Tohumdan yetiştirdiğimiz fidanların yeri başka oluyor :)

Kolay gelsin...

shapsough
20-11-2009, 21:07
değerli bonsaisever teşekkür ederim de benim önce istediğim tohuma sahip olmam gerekir sanırım :) .. İşte bunu nasıl yağacağım onu halâ düşünürüm..

magent
20-11-2009, 22:17
değerli bonsaisever teşekkür ederim de benim önce istediğim tohuma sahip olmam gerekir sanırım :) .. İşte bunu nasıl yağacağım onu halâ düşünürüm..

Daha önce belirttiğim gibi ya yurtdışından alacaksınız ya da etrafınızda tohumu olan bir japon akçaağacı bulacaksınız :) Başka yol yok.

bonsaisever
20-11-2009, 23:03
değerli bonsaisever teşekkür ederim de benim önce istediğim tohuma sahip olmam gerekir sanırım :)

Mantıken de öyle :)

shapsough
20-11-2009, 23:30
o kadar kötü haldeyiz desenize.. Neyse bir gün belki bir sürü acer' imiz olur ve sizlere birer tane hatta daha fazla gönderme imkanına sahip oluruz..

magent
21-11-2009, 16:22
o kadar kötü haldeyiz desenize.. Neyse bir gün belki bir sürü acer' imiz olur ve sizlere birer tane hatta daha fazla gönderme imkanına sahip oluruz..

O kadar kötü durumda değiliz aslında. Burada sorun pazarın çok küçük olması. Türkiye'den yabancı tohum firmalarına toptan (bulk) acer tohumu gittiğini biliyorum. Süs bitkileri ve ilişkili sektörler daha emekleme aşamasında.

shapsough
22-11-2009, 00:17
acer' li günler o zaman :)

Kadir Yakut
01-04-2010, 00:12
Ben geçenlerde gördüğüm ve hayran kaldığım Acer Palmatumlar la(akçaağaç) ilgili bilgi almak ve temin edebilme ümidiyle bir fidanlığa gittim.Fidanlıkta yaklaşık 2 metreye yakın acer palmatumlar vardı,kendime göre bir acer palmatum araştırıken hemen diplerinde çıkmış olduğunu gördüğüm AcerPalmatum fideleri dikkatimi çekti,boyları yaklaşı 5 ila 8 cm boylarındaydı.Bir görevlıden yardım ve izin isteyerek bu fideleri kökleriyle birlikte aldım,evde hepsini birer saksıya diktim,ilk önce kırmızı olan bu fideler,gün geçtikçe yeşile döndü,ve yeni sürgünler vermeye başladı.Ben ilk defa bir Acer palmatum yetiştiricisi olarak siz ustadlardan yardım diliyorum.Bana sulama konusunda,güneşi sevip sevmeme konusunda ve genel konularda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağim.Fideleriminde resimlerini en kısa zamanda paylaşacağim.Teşekkürler

ensar
01-04-2010, 05:59
Sn Kadir Yakut,

Öncelikle belirtmem gerekiyor bu sorununuza ustad olarak değil meraklı biri olarak yaklaşıyorum.

Hemen hemen tüm Acer yani akça ağaç türleri oldukça dayanıklı farklı koşullarda yetişebilen bu yüzdende çok yaygın olarak park ve bahçelerde bolca kullanılan ağaçlar diye biliyorum.

Palmatum, serin, rutubetli, yarı gölge humuslu mekanları sever.
Beton bloklar arasında sıcak ortamlarda strese giren bir ağaç.

Fidancıklarınızı güle güle büyütün.

Sevgiyle kalın

Kadir Yakut
01-04-2010, 11:16
Sn Ensar,çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.Şimdilik balkonumda büyütmek zorundayım umarim dediğiniz gibi strese girmez,şimdi fidanların resimlerine yüklüyorum resimler uzerine yorum yapmak daha kolay olacaktır sanırım.Tekrardan teşekkürler.

Kadir Yakut
01-04-2010, 11:29
Fidelerimin resimleri:

133336

133337

133338

Kadir Yakut
02-04-2010, 13:23
Fidelerimin yapraklarının uçları sanki kuruyormuş gibi sıyahımsı bir renk aldı.Kuruyorlar mı acaba?yardımlarınızı bekliyorum saygılar..

jeomeo
02-04-2010, 19:53
Acer palmatumlar rüzgar, direk güneş ışığı ve fazla sulamaya karşı hassas bitkilerdir. Bu küçük fidelerdeki kurumaların sebebini bilmiyorum ama daha büyük fidanlarda rüzgar ve güneş yaprak uçlarını hemen yakıyor. Fotoğraflarda dikkatimi çeken bir şey de toprak yüzeyindeki beyazlıklar. Eğer toprak içerisindeki perlitin yüzeye çıkması ile oluşmadılarsa kireç tortuları olabilir ve bu fidelerinizin ölümüne sebep olabilir. Eğer kireç ise forumdaki sirkeli su tarifini okuyup, oradaki oranlarda yaptığınız karışım ile sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken yaprakları ıslatmamaya dikkat edin.

Kolay gelsin

skaraca
02-04-2010, 21:22
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=209996&postcount=155

yukarıda bulunan linkte ki yazıda Selahattin Yılmaz beyfendinin çalışması olumlu sonuç vermiş. Belki sizlerde görmüşsünüzdür ama çimlenme oranı çok iyi. Yapılan onca yorumlarda birbirine karışan ve insanın hangisini yapacağını şaşırtan bilgileri o kadar güzel sonuçlandırıyor ki, ne dersiniz deneyelim mi :confused:

Acer palmatum tohumu linkteki fotoğraflarda yer alan tohum mu gerçekten? Eskişehir'de bu tohumu veren ağaçlardan çok fazla var. Hatta apartmanın önünde bulunan yeşillik alanda kaldırımdaki ağaçlardan dökülen ve çimlenen belki yüzlerce filiz var şu anda. Ancak ben ağaç yapraklarını hiç Japon Akçaağacına benzetemedim. Yarın sabah fotoğraflarını çekeyim ve sayfaya ekleyeyim. Hatta daha önce Anadolu Üniversitesinde çimlenmiş tohum fotoğrafları çekmiştim bulabilirsem onlarıda yükleyeyim ve sizlerden bilgi rica edeyim.

bonsaisever
02-04-2010, 21:41
Eskişehirde Acer Palmatumlar (Japon Akçaağacı) vardır, ancak yaygın değildir.
Ülkemizde yaygın Palmatum (Akçaağaç) türleri var ama Acer Palmatum değil.
Palmatum tohumları aynı yapıdadır.

Türkiyede doğal yetişen Akçaağaçlar; Acer campestre, Acer cappadocicum, Acer hyrcanum, Acer monspessulanum, Acer opalus, Acer platanoides, Acer quinquelobium, Acer sempervirens, Acer tataricum, Acer trautvetteri

Kadir Yakut
02-04-2010, 22:03
Acer palmatumlar rüzgar, direk güneş ışığı ve fazla sulamaya karşı hassas bitkilerdir. Bu küçük fidelerdeki kurumaların sebebini bilmiyorum ama daha büyük fidanlarda rüzgar ve güneş yaprak uçlarını hemen yakıyor. Fotoğraflarda dikkatimi çeken bir şey de toprak yüzeyindeki beyazlıklar. Eğer toprak içerisindeki perlitin yüzeye çıkması ile oluşmadılarsa kireç tortuları olabilir ve bu fidelerinizin ölümüne sebep olabilir. Eğer kireç ise forumdaki sirkeli su tarifini okuyup, oradaki oranlarda yaptığınız karışım ile sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken yaprakları ıslatmamaya dikkat edin.

Kolay gelsin

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,söylediklerinizi dikkate alıcam,sabahları balkonumda güneşi direk alıyorlar ve kuytu bir yerde olduğu için ruzgar almıyorlar,acaba yaprakların kuruma sebeleri bununla ilgili midir?teşekkürler

bonsaisever
02-04-2010, 22:15
Bu zamanlarda güneş görmesi yapraklarda yanmaya neden olmaz.
27 dereceye kadar da güneş görmesinde bir sakıncası olmadığı gibi faydası var.
Hava sıcaklığı bunun üzerine çıktığında, sabah güneşi alacak şekilde korumaya alın ve bol bol yapraklarını ve gövdesini spreyle sulayın.
Ağacınızın türü nedeniyle mevsimler değiştikçe renkleri de değişecektir.
Bu güzel renk değişimleri de normaldir.

Kadir Yakut
06-04-2010, 00:40
4 yaşlarında yaklaşık 1.60 cm lik 2 tane acer palmatum ağacı satın aldım,istanbul kurtköy,kurt doğmuştaki yazlığımıza ekeceğim,nasıl bir yer olması konusunda beni bilgilendirir misiniz?Şu anda ağaçlar evimin balkonunda duruyor. (henuz dikemediğim için) ekene kadar sulamasını ne şekilde yapmam gerekiyor,teşekkürler.

eyakut
04-05-2010, 22:26
Benim Acerimde de yapraklarda renk değişimi (yapraklar yeşil olmuştu) ve uçlarında yanma olmuştu.Nedenini buradan sormuştum ama bir cevap alamamıştım.Ziraat mühendisi olan komşumla paylaştım sorunumu ve enteresan bir cevap aldım: Yapraklar yeşile döndüğünde biraz demir gübresi ver tekrar kırmızı olur yaprakların...Denemedim çünkü Acerim şu anda nefis bir kırmızı renkte yeni yapraklarını açtı.

Orhan Özbilgiç
05-05-2010, 19:28
Bugün, büyük boy Song Of İndia (Hindistan Şarkısı) fotoğrafları çekmek için gittiğim fidanlıkta gördüğüm Kırmızı Yapraklı Acer' in de fotoğrafını çektim. Satış görevlileri çok yoğun oldukları için fiyatını soramadım.
Aslında, bahçeme almayı düşünebileceğim kadar albenili. Ancak fiyatı uygun bile olsa, onu Samsun-Çarşamba- Kızılot Köyü' ndeki bahçeme götürmemim güçlüğü, beni biraz bekleyip, fiyatını öğrenmekten alıkoydu.:(

Çok ta güzel bir bitki.;) Bitkiye hayran olan sizlere, hak vermemek elde değil.

141747

141748

Özgür Ayata
08-05-2010, 19:05
Herkese selamlar,

15 gun kadar once yerini degistirdigim agacimin yapraklarinda sararmalar basladi. Cok guzel aciliyordu evin onune aldim. Altindan kokler ciktigini gorunce altina daha genis bi saksi icine yarim torf, toprak karisimi doldurarak icine oturttum. Sararmalarin resimlerini cektim fikri olan arkadaslar paylasirlarsa sevinirim.

mstfylcn
09-05-2010, 21:53
Acer Palmatum Hakkari'de yaşar mı?

Selahattin Yılmaz
09-05-2010, 22:55
Herkese selamlar,

15 gun kadar once yerini degistirdigim agacimin yapraklarinda sararmalar basladi. Cok guzel aciliyordu evin onune aldim. Altindan kokler ciktigini gorunce altina daha genis bi saksi icine yarim torf, toprak karisimi doldurarak icine oturttum. Sararmalarin resimlerini cektim fikri olan arkadaslar paylasirlarsa sevinirim.



Direkt güneş ışığından koruyunuz, sularklen yapraklarına su gelmesin ve saksının aşırı ısınmasını engelleyecek tedbirlerinizi alınız, bitki güneşte kalacaksa rüzgar alan bir yerde olması daha iyidir.

Özgür Ayata
09-05-2010, 23:09
Selahattin hocam sagolun,
Bitkinin yerini degistirdim ama ruzgar ve gunes durumunda degisiklik olmadi. Agac acilmadan once Ocak gibi B5A uygulamasi yapmistik. 15 gun once yer degisiminden sonra yine uyguladik. Saksinin asiri isinmamasi icin saksiyi daha genis bi saksiya oturttuk. Yinede sorun devam ediyor. Sanirim bir an once mudahale etmemiz gerekiyor. Ama nasil?

mstfylcn
12-05-2010, 22:15
Acer Palmatum Hakkari'de yaşar mı?

Acer Palmatum Hakkari'de yaşar mı?
:(

Selahattin Yılmaz
12-05-2010, 22:55
Özgür bey, düzelme etkisini hwemwen göremezsiniz özellikle de yamnöışi yapraklar bir daha düzelmez. yArı gölge bir yere almak ideal bir çözüm diyelim o zaman.

sabah
13-05-2010, 08:54
Acer Palmatum Hakkari'de yaşar mı? :(


Yaşayabilir görünüyor. :rolleyes:



Acer palmatumun yetişmesi için uygun kuşak aralığı çeşitli kaynaklarda 6-8, 6-9 olarak veriliyor.

Türkiye Bitki Soğuğa Dayanıklılık Haritası (Plant Hardiness Zone Map) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6569)'nda Hakkari 7a kuşağında.

Tabi ki toprak durumu, yüksek sıcaklıklar, su vb noktalar ayrıca dikkate alınmalı.

mstfylcn
13-05-2010, 19:05
teşekkür ederim :)

Orhan Özbilgiç
15-05-2010, 22:21
Artık benimde bir Acer Palmatum' um oldu!:)
İstanbul' dan taşıma güçlüğü nedeniyle alamadığım bu bitkiyi, bugün Samsun Aksa Batanic Center' de görünce aldım. Büyük boyları 80, benim aldığım boyu 40 lira idi. İndirimle 35 liraya aldım.
Bahçede, dikeceğim yeri netleştirmediğim için, şimdilik saksıda tutuyorum.;)
Sertifika etiketinde, adı; ACER PALMATUM BLOODGOOD olarak geçiyor.

144346

144343

shapsough
16-05-2010, 15:43
:) İşte budur. En kısa zamanda görmeye geliyorum, hayırlı olsun hocam.

Özgür Ayata
17-05-2010, 14:10
Hayirli ugurlu olsun cok guzel bir agaciniz olmus :)

Özgür Ayata
17-05-2010, 14:11
Özgür bey, düzelme etkisini hwemwen göremezsiniz özellikle de yamnöışi yapraklar bir daha düzelmez. yArı gölge bir yere almak ideal bir çözüm diyelim o zaman.

Tesekkur ederim hocam.

Sinarit
23-05-2010, 10:32
Herkese iyi pazarlar,arkadaşlar bu ağacı istanbulda ucuza alabileceğim bir yer varmı nerede sorsam 70- 80 liradan başlayan fiyat veriyolar hemde küçücük boydakilerine.
Anladığım kadarı ile bu türün yaprakları arasındada renk farkları oluyor mesela ben ateş kırmızısını seviyorum,bordoya çalan rengi değil,istanbulda istediğim renkte olanını buldum 1 metre boyundaki fidana 450 lira dediler,ucuza bulabileceğim bir yer söylerseniz sevinirim.Herkese iyi günler.

ALYILMAZ
31-05-2010, 23:43
Aynen katılıyorum

Wolf_Kanuni
07-07-2011, 21:51
İstanbul'da Acer Palmatum'un fireglow, crimson queen gibi çeşitli cultivar'larını satan (cultivar isimlerini bilen ve bunları sattığını bilen :) ) fidanlık tavsiye edebilir misiniz? Yakında İstanbul'a gitmem gerekiyor ve dönüşte birkaç adet A. Palmatum ile dönmeyi umuyorum.

Demir Fidancılık'ı biliyorum, onun dışında tavsiye edebileceğiniz biryer var mı?

memet
08-07-2011, 05:00
Acer alması sorun değil ama, İzmir iklimi bakmak için fazla sıcak kalıyor.

Wolf_Kanuni
08-07-2011, 21:00
Niye ki? Bildiğim kadarıyla İzmir USDA Zone 9b sayılıyor, ve Amerika'da California gibi yakın zone'da olan yerlerde de Acer Palmatum yetişiyior. Bahçemde şu anda 1 Bloodgood, 2 Dissectum, 4 adet de Atropurpureum olmak üzere toplam 7 adet Acer Palmatum dikili. Geçen yazı atlattılar, bu ikinci yazları. Yazın sıcak zamanlarında genel olarak yaprakların uçlarının kavrulması ve bazı yaprakların tamamen kavrulması dışında bir problem yaşamadılar, sonbaharda tekrar sürgün verdiler. Ağaçların hepsinin yarı gölge alanlara dikilmesi önemli bir etken sanıyorum, ayrıca Mine Hn.'ın da tavsiyesiyle, bütün A. Palmatum'larıma dere kumu, humus, kompost ve iyi kalite bahçe toprağından oluşan güzel bir dikim toprağı hazırladım.

Bu 7 adet Acer Palmatum'dan sadece Bloodgood olanının yaprakları yazın yeşil renge dönmüyor, diğerleri ilkbahar ve sonbaharda muhteşem kırmızı renge sahip yapraklara sahip olsalar da yazları yeşeriyorlar. İstanbul'dan 3-4 adet daha Bloodgood, Fireglow, Crimson Queen ve Inaba Shidare gibi, yapraklarının kırmızı olma özelliğini yazın da muhafaza eden cultivar'lardan almak istiyorum.

Fidanlık tavsiyesi yapabilecek olan yok mu?

pitane
30-10-2011, 00:35
japon akçaağacı acer palmatum attreperparue 175-200 cm 250 liradan satmaktayım 200 liradan almıştım. daha ucuz daha ucuza bu boyda satan varsa almak isterim.bu ağaçları almamız bize büyük bi riskti ama bn kıyı egedeyim bahçemde denize yakın hiçbirşey olmadı kıyı egede yetiştirmek isteyenlerede güzel bi tecrübe olur.eğer almak isteyen olursa 05556065774 irtibata geçebilirsiniz

pitane
30-10-2011, 00:42
japon akçaağacı kırmızı yapraklı acer palmatum dissectum veriegata mezzo fusto 100-125 cm resimde gödüğünüz şekilde.
fiyatı 400tl 05556065774
http://i6.tagstat.com/image07/a/58b2/000U000qByO.jpg

maysan80
30-10-2011, 00:48
japon akçaağacı acer palmatum attreperparue 175-200 cm 250 liradan satmaktayım 200 liradan almıştım. daha ucuz daha ucuza bu boyda satan varsa almak isterim.bu ağaçları almamız bize büyük bi riskti ama bn kıyı egedeyim bahçemde denize yakın hiçbirşey olmadı kıyı egede yetiştirmek isteyenlerede güzel bi tecrübe olur.eğer almak isteyen olursa 05556065774 irtibata geçebilirsiniz

rumuzunuzdan anladığım kadarıyla çandarlı dansınız. çandarlının rüzgarına dayanıklı mı bu ağaç?
eğer dayanıklı ise ona göre araştırıp ucuzunu bulurum ben.

pitane
30-10-2011, 01:25
ağaçlar çok rüzgar alan bi yerde değil eğer gerçekten ucuza bulabilirseniz toptan almayı düşünüyorum çok pahalıya aldığımı düşünüyorum çok araştırdım bu ağaçtan daha küçüğünü 500 liraya alan duydum.sizden haber bekliyorum bayramdan sonra istanbul tarafına gideceğim bi kamyon ağaç alacağım daha önce haber verirseniz akçaağaç almıyayım teşekkürler.

memet
30-10-2011, 06:29
Çok pahalıdan öte ödediğiniz fiyat. Tourkana yetiştiriyor acer. Ondan alabilirsiniz.

maysan80
30-10-2011, 21:08
ağaçlar çok rüzgar alan bi yerde değil eğer gerçekten ucuza bulabilirseniz toptan almayı düşünüyorum çok pahalıya aldığımı düşünüyorum çok araştırdım bu ağaçtan daha küçüğünü 500 liraya alan duydum.sizden haber bekliyorum bayramdan sonra istanbul tarafına gideceğim bi kamyon ağaç alacağım daha önce haber verirseniz akçaağaç almıyayım teşekkürler.

ben tek istiyorsunuz diye düşünmüştüm. o kadarına yardımcı olamam. ben eşden dosttan bulup bir adet ayarlamaya çalışacaktım size. yardımcı olamayacağım için kusura bakmayın. çandarlı'da mı yaşıyorsunuz?

alibaba
19-05-2013, 20:09
Merhaba,
Şimdiye kadar 3 tane bonsai amaçlı acer fidanı edinmiş ve yetiştirmeye devam ediyordum.
Bir de bonsai harici olarak büyük boy, saksıda bir acer yetiştirmeyi istiyordum.
yeni adayım bir atreparperue. yeni sürgünler taze kırmızı çıkıyor ve yazın bordoya dönüyor rengi. Sonbaharda da yine kırmızı olacaklar inşallah.
Yeni fidan olarak temin ettiğim için şu an çok küçük bir saksıda. Kış uykusunda saksı değişimi yapacağım ve altlardan dallanma için bazı budamalar yapmam gerekecek.
Toprağını ellememek kaydıyla yazında saksı değişimi sorun olabilir mi acaba? Deneyen tecrüne eden var mı acaba?

Selamlar, sevgiler

gilan
27-05-2013, 10:53
Toprağını ellememek kaydıyla yazında saksı değişimi sorun olabilir mi acaba? Deneyen tecrüne eden var mı acaba?


Bugün itibariyle kendi Acer'imde tecrübe ettim. :D
Bekleyip göreceğiz. :) Ama her bitki için genel olarak konuşmak gerekirse tüplü fidanlar toprağı dağıtılmamak kaydıyla her mevsim dikilebilir/saksı değişimi yapılabilir. Açık köklülerde ise bitki uyanmadan yer değişikliği yapmak lazım.
- Saksı değişimini serin akşam saatlerinde yapmak,
- Bitkiyi bir süre aşırı güneşten korumak,
- Bolca sulamak,
başarı şansını arttıracak faktörler.

gilan
27-05-2013, 10:55
Hafta içi bir çiçekçide gördüğüm toprağa dikili halde bulunan Acer palmatum 'Fireglow'.
Rengi nefes kesici.

Not: Acer'lerin rengi ilkbaharda yazın ve sonbaharda bambaşka. Fotoğraf 23 Mayıs'ta çekildi, dolayısıyla bu yaz rengi.

410375

Popo
14-08-2013, 00:27
Bu acer fidanlarini neredrn bulabilirim? Nette arastirma yaptim ama bir turlu bulamadim.. Yardim lutfen.

Dersaadet
14-08-2013, 12:46
Bu acer fidanlarini neredrn bulabilirim? Nette arastirma yaptim ama bir turlu bulamadim.. Yardim lutfen.

Hemen hemen her fidanlıkta bulabilirsiniz. Sakarya'da yaşıyorsanız işiniz çok daha kolay. :)

alibaba
14-08-2013, 20:12
Etmeyin eylemeyin :) , yerli üretim acer'lerin çoğu sakarya'da üretiliyor.
Biz sorsak neyse ama işin göbeğindesiniz :D

Bu acer fidanlarini neredrn bulabilirim? Nette arastirma yaptim ama bir turlu bulamadim.. Yardim lutfen.

Sulman
12-11-2013, 12:45
Bahçemize yaz başı diktiğimiz acer palmatum 'Atropurpureum'

Bu türün yaprakları sürekli kırmızı. Yeni filizler bile kırmızı çıkıyor. Her ay kırmızı. İlk baharda da yazın da yaz sonu da yapraklar kırmızı.

Bir çok değişik tür var. Bloodgood'da güzel bir tür... Kırmızının tonlarını yeşilide görebilirsiniz. Yeşilden sarıya dönen bir türü var. Limon çamı gibi hoş renkler veriyor. Ay ay rengi değişiyor vs....

Ben bozai için değil bahçemize renk katması amacıyla ektim. Sürekli kırmızı olması önemliydi. Ekmeden önce uzunca bir süre evde kaldı. Gölgede kalmasına rağmen yeni yapraklar yinede kırmızı çıktı.

ayhan coruk
31-01-2014, 00:36
acer palmatum talebınızı karsılamadınızsa bende var saksıda ıstersenız resımlerını bu sayfaya yukleyebılırım selamlar izmir ödemiş tel 05417979925 200adet

alibaba
01-02-2014, 14:38
seviniriz yükleyebilirseniz.. acer palmatum talebınızı karsılamadınızsa bende var saksıda ıstersenız resımlerını bu sayfaya yukleyebılırım selamlar izmir ödemiş tel 05417979925 200adet

alibaba
04-02-2014, 21:19
Artık kamu peyzaj ihalelerine de girmeye başlamış Acer palmatum talepleri :)
Hem de fireglow, bloodgood gibi varyete bile belirtilenlere rastladım :)
Biraz araştırma yaptım Yalova'da felan bu varyeteler gelmiş, hatta emperor I bile var..
Ama fiyatlar felaket..:(
İnş.uygun seviyelere gelir de biz de alabiliriz..

gokselcetin
04-02-2014, 22:43
Dediğiniz gibi fiyatlar gerçekten yüksek. Yine de anaç ağaç olarak birer örnek alınıp, eğer tohumdan 2-3 yaş acer palmatum bulunursa aşı ile çoğaltılabilir. Yani çok fazla alım yapmaya gerek yok.

Ben de acer palmatum orange dream ve osakazuki arıyorum.

Kayahann
04-02-2014, 23:03
bayılıyorum bu ağaca bi de mavi ladınlere

seratblyz
12-02-2014, 23:14
Merhabalar arkadaşlar,

Geçen Ekim ayında kırmızı bir japon akçaağacının tohumlarını nemli torf ile karıştırarak buzdolabının kapağına koymuştum. Az önce 3 tane çimlenmiş tohum gördüm nazikçe alıp çok derin olmamak üzere saksılarına aldım. Suyunu verdim ve bekliyorum. İlk fotoğrafını da buraya koyuyorum. Geliştirebilirsem buradan bildiririm.

Tavsiyem sabırlı olmak ve çimlenene kadar nemli bir şekilde buzdolabında saklamak. Çimlenmesi 5 ay sürebiliyor demek ki.

Tohumcu Nılgun
13-02-2014, 00:38
Merhabalar arkadaşlar,

Geçen Ekim ayında kırmızı bir japon akçaağacının tohumlarını nemli torf ile karıştırarak buzdolabının kapağına koymuştum. Az önce 3 tane çimlenmiş tohum gördüm nazikçe alıp çok derin olmamak üzere saksılarına aldım. Suyunu verdim ve bekliyorum. İlk fotoğrafını da buraya koyuyorum. Geliştirebilirsem buradan bildiririm.

Tavsiyem sabırlı olmak ve çimlenene kadar nemli bir şekilde buzdolabında saklamak. Çimlenmesi 5 ay sürebiliyor demek ki.

Sn. seratblyz, ben de Kasim ve Aralik ayi basinda cesitli Akcaagaci tohumlari toplamistim.
Tohumlarin icinde degisik tùrden Japon Akcaagaclari da vardi, bunlara Acer Palmatum tùrù de dahil.
Sizin yaptiginiz gibi tohumlari soguk katlama yapmistim. Bahara kadar anca cimleneceklerini zannediyordum
fakat benim tohumlar bir ayda cimlenmeye basladilar. Bu duruma cok sasirdim cùnkù tahminimden cok erken cimlendiler.

alibaba
24-02-2014, 11:18
Ben de bu sezon amatör fidancılık gibi bir işe girdim bakalım balkonda..:)
Acer palmatum varyetelerini büyütmeye çalışacağım..

Şimdilik elimdeki varyeteler;
Acer palmatum, normal
Acer palmatum beni-maiko
Acer palmatum phoenix
Acer palmatum wilson's pink dwarf
Acer palmatum orange dream
Acer palmatum Fireglow
Acer palmatum attreperparue
Acer palmatum butterfly
Acer palmatum dissectum, normal
Acer palmatum seiryu
Acer palmatum sango kaku (senkaki)
Acer palmatum ciripsii

Yaşları 2 ila 12 arası..
Gençleri büyütmeye, yaşlıları da havai köklendirme ile çoğaltmaya çalışacağım..

Normal yeşil türlere de fireglow aşılamaya çalışacağım ilerleyen zamanlarda..

Uyanmaya başladıklarında ilk yaprak renkleri ile paylaşırım hepsini inşallah.. :)

gokselcetin
24-02-2014, 11:49
Çok güzel varyeteler edinmişsiniz sayın alibaba,

Bir çok fidancıya ulaştığınız elinizdeki varyetelerden belli. Mevsimlere göre değişimlerini ayrı ayrı takibe alıp paylaşmanız hepimizi bilgilendirmiş olur. İyi düşünmüşsünüz. Çalışmalarınızda başarılar.

alibaba
16-03-2014, 21:50
Uyanan ilk üç varyetenin yaprak görüntülerini balkon sayfamda ekledim..

http://www.agaclar.net/forum/1259896-post182.htm

alibaba
02-04-2014, 21:13
Uyanan acer'lerin ilk sezon yaprakları..

http://www.agaclar.net/forum/1266255-post196.htm

alibaba
16-04-2014, 11:09
Bahçeden Fireglow resimleri..
http://www.agaclar.net/forum/1270794-post213.htm

seratblyz
27-04-2014, 12:44
Dolapta poşette çimlenen japon akçaağaçlarının 2 ay sonraki durumu.

glarienn
30-04-2014, 23:17
Dolapta poşet içinde demişsiniz ama torf la berabermi?
Ve dolapta ne kadar sürede çimlendi acaba?
Ben de dolaba attım torfla beraber poşet içinde 1.5 ay oldu henüz birşey yok .bekliyoruz bakalım :)

seratblyz
01-05-2014, 17:08
Dolapta poşet içinde demişsiniz ama torf la berabermi?
Ve dolapta ne kadar sürede çimlendi acaba?
Ben de dolaba attım torfla beraber poşet içinde 1.5 ay oldu henüz birşey yok .bekliyoruz bakalım :)

Yukarıda fotoğrafını koymuştum zaten, torfla beraber nemli olarak koymuştum ve sürekli nemli tuttum. 3-4 ay alabilir çimlenmesi.

Tohumcu Nılgun
01-05-2014, 17:27
Yukarıda fotoğrafını koymuştum zaten, torfla beraber nemli olarak koymuştum ve sürekli nemli tuttum. 3-4 ay alabilir çimlenmesi.

Sayin seratblyz, ben de sizin yontemi uyguladim ve benim tohumlar buz dolabinda tahminimden cok cok erken;
1 aylik bir sùrede cimlenmeye basladilar.
Tam emindegilim fakat erken cimlenmelerini suna bagladim: Sonbaharin sonlarinda agaclarin dallarinda kuruyup kalan tohumlari toplamistim. Brùksel yaz sonu ve sonbaharda bol yagis alan bir sehir, sanirim bu nedenle tohumlar agac dallarinda sùrekli neme maruz kaldiklari icin cabuk cimlendiler. Yani tohumlari topladigimda doga soguk katlama islemini coktan baslatmisti, ben de bu tohumlari toplayip ayni sekilde soguk katlamasini yaparak bu sùreci devam ettirmis oldum.

ayhan coruk
04-09-2014, 00:38
bbenim acer palmutumlarım516004

emrebilmuh
10-09-2014, 23:14
Merhabalar,

2 gün önce Yalova'dan bir Acer Palmatum Atropurpureum aldım. Öncelikle Acer Palmatum ve bitki yetiştiriciliği konusunda yeni olduğumu belirteyim. Bu forumda ve internette, fidancılardan bilgi toplamaya çalışıyorum. İstanbul'da yaşıyorum ve bildiğiniz üzere bu 2 günde sıcaklık öğleden sonra 30 derece oluyor ve her zamanki gibi nemli. Bitkiyi balkona, yarı gölge alan bir yere yerleştirdim. Acer Palmatum'um ilk gün gayet sağlıklıydı fakat bu 2 günde birkaç yaprağı kurumaya yüz tuttu, kağıt gibi oldu sanırım dökülecekler. Diğerlerinin de bu şekle gelip döküleceğinden endişeliyim.

Yaprak döken bir ağaç olduğunu biliyorum fakat bu durumun 2 günde başlıyor olması beni endişelendirdi. Bu normal midir, siz tecrübeli arkadaşlarım ne yapmamı önerirsiniz birinci sorum bu olacak? İçeri almayı düşündüm fakat şiddetle bunu tavsiye etmiyorlar. Arada sıcak rüzgar da esiyor nadir de olsa.

İkinci sormak istediğim, bitkiyi alırken fidancı, NPK gübresi kullanmamın iyi olacağını söyledi. Ben de bugün onun önerdiği 15-15-15 NPK gübresinden biraz toprağın üzerine serpiştirdim. Bu doğru bir işlem midir, hangi sıklıkla yapmam gerekir. Ayrıca toprağı nemli tutmaya çalışıyorum, aşırı sulamaktan kaçınmak için her gün toprağın üzerine elimle azar azar su serpiştiriyorum.

Son sorum, bitkiyi bana gönderilen kirli ve dayanıksız saksıdan daha büyük bir saksıya almak istiyorum. Bu konuda dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?

Başınızı ağrıtıyorsam affola, fakat bilgi paylaşımından sıkılmayacağınız kanaatindeyim. Bu konuda tecrübem olmadığı için sizlerden bu ve diğer konularda tavsiyelerinizi bekliyorum. Bu şekilde devam edip de daha yaklaşık 30cm olan Acer'imin baharı göremeden kuruyup gideceğinden endişeliyim...

Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

emrebilmuh
14-09-2014, 19:59
Merhabalar,

Önerilerinizi bekliyorum.

glarienn
14-09-2014, 23:42
Sulama yaptıktan 2-3 gün sonra saksıdan çıkarıp (Köke sarılmış toprağı dağıtmadan) daha büyük bir saksıya alabilirsin.
Güneş ve rüzgardan koruman gerekir.
Ve bence şimdilik gübreyede pek gerek yok.
Evin bütün balkonları çok güneş alıyorsa evin en serin odasında tut bence .

emrebilmuh
20-09-2014, 16:16
Sulama yaptıktan 2-3 gün sonra saksıdan çıkarıp (Köke sarılmış toprağı dağıtmadan) daha büyük bir saksıya alabilirsin.
Güneş ve rüzgardan koruman gerekir.
Ve bence şimdilik gübreyede pek gerek yok.
Evin bütün balkonları çok güneş alıyorsa evin en serin odasında tut bence .

Merhaba Glarienn,

Onu çok daha büyük bir saksıya aldım(5 lt). Mesajı attıktan sonra geçen 9 günde neredeyse bütün yapraklar kurudu. Bu normal midir?
Ağacı günün belli saatlerinde güneş alan bir yere koydum, tamamen gölgeye mi koymam gerekiyor? Gün boyunca hiç mi güneşe ihtiyacı olmuyor?

Şimdi açıkçası bu yaprakların kurumasının sonbahardan mı kaynaklandığını, yoksa bir sorun mu olduğunu merak ediyorum. Geldiğinin 2. gününde yaprakları yavaş yavaş kurumaya başladı(dallar şu anda yaş). Diğer atropurpureum sahipleri de aynı durumu yaşıyorlar mı bu dönemde acaba?

Teşekkürler

glarienn
21-09-2014, 10:46
Sulama yaparken yaprakları ıslatmayın. (bende bu konuda yeniyim ,çok yardımcı olamıyorum, burdada pek kimse malesef pek cevap vermiyor, diyecekleri şey forumu iyice oku :P , bide kendin tecrübe et :P )

emrebilmuh
21-09-2014, 16:54
Sulama yaparken yaprakları ıslatmayın. (bende bu konuda yeniyim ,çok yardımcı olamıyorum, burdada pek kimse malesef pek cevap vermiyor, diyecekleri şey forumu iyice oku :P , bide kendin tecrübe et :P )

Evet farkettim :) . Yine de yardımın için teşekkür ederim.

Bilgi paylaşımı iyidir deyip yardımcı olmak isteyen olursa memnun olurum...

emrebilmuh
25-09-2014, 12:09
Sağolun arkadaşlar çok yardımcı oldunuz. Bu sürede zaten yapraklarını döktü! Sanırım bu forumun kurulma amacı yetiştirilen ağaçları sergilemek yerine biraz da bilgi paylaşımı...

asmalıtepe
02-02-2015, 16:25
Dolapta poşette çimlenen japon akçaağaçlarının 2 ay sonraki durumu.

Ben de bu günler görürüm inşallah. 2 ay çok uzun hem de çok kısa.

Ama bunların cinsinden sanırım yaprakları ne kadar güzel. Bilmiyorum belki benim tohumlar da aynı yapraktandır.

mstflgz
12-02-2015, 13:06
Dolapta poşette çimlenen japon akçaağaçlarının 2 ay sonraki durumu.

hocam ayrıntılı olarak anlatabilirmisiniz. Tohumları nasıl temin ettiniz. Herhangi bir ön işlem yaptınızmı ve dolap derken benim aklıma buz dolabı geldi :D Buz dolabımı ?

Kabuki
12-02-2015, 17:54
bunu satın alabileceğimiz herhangi bir yer var mıdır?Türkiye sınırları içinde:)

aigneis
18-03-2015, 08:49
İyi günler,

İstanbul'da balkonda baktığımız bir akçaağacımız var. Ancak balkonu kapatmaya karar verdik. Kapalı balkonda da yaşar mı? Bir de Mart ayının sonuna gelmeye başladık ama henüz yeni yaprakları çıkmadı. Acaba bir sorun olabilir mi?

Aşağıda resmini paylaşıyorum.

Şimdiden teşekkürler

541480

aigneis
18-03-2015, 09:14
bunu satın alabileceğimiz herhangi bir yer var mıdır?Türkiye sınırları içinde:)

İstanbuldaki fidanlıklarda var. Ben Büyük Çamlıca Fidanlığıdan aldım.

aigneis
18-03-2015, 09:17
Merhabalar,

2 gün önce Yalova'dan bir Acer Palmatum Atropurpureum aldım. Öncelikle Acer Palmatum ve bitki yetiştiriciliği konusunda yeni olduğumu belirteyim. Bu forumda ve internette, fidancılardan bilgi toplamaya çalışıyorum. İstanbul'da yaşıyorum ve bildiğiniz üzere bu 2 günde sıcaklık öğleden sonra 30 derece oluyor ve her zamanki gibi nemli. Bitkiyi balkona, yarı gölge alan bir yere yerleştirdim. Acer Palmatum'um ilk gün gayet sağlıklıydı fakat bu 2 günde birkaç yaprağı kurumaya yüz tuttu, kağıt gibi oldu sanırım dökülecekler. Diğerlerinin de bu şekle gelip döküleceğinden endişeliyim.

Yaprak döken bir ağaç olduğunu biliyorum fakat bu durumun 2 günde başlıyor olması beni endişelendirdi. Bu normal midir, siz tecrübeli arkadaşlarım ne yapmamı önerirsiniz birinci sorum bu olacak? İçeri almayı düşündüm fakat şiddetle bunu tavsiye etmiyorlar. Arada sıcak rüzgar da esiyor nadir de olsa.

İkinci sormak istediğim, bitkiyi alırken fidancı, NPK gübresi kullanmamın iyi olacağını söyledi. Ben de bugün onun önerdiği 15-15-15 NPK gübresinden biraz toprağın üzerine serpiştirdim. Bu doğru bir işlem midir, hangi sıklıkla yapmam gerekir. Ayrıca toprağı nemli tutmaya çalışıyorum, aşırı sulamaktan kaçınmak için her gün toprağın üzerine elimle azar azar su serpiştiriyorum.

Son sorum, bitkiyi bana gönderilen kirli ve dayanıksız saksıdan daha büyük bir saksıya almak istiyorum. Bu konuda dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?

Başınızı ağrıtıyorsam affola, fakat bilgi paylaşımından sıkılmayacağınız kanaatindeyim. Bu konuda tecrübem olmadığı için sizlerden bu ve diğer konularda tavsiyelerinizi bekliyorum. Bu şekilde devam edip de daha yaklaşık 30cm olan Acer'imin baharı göremeden kuruyup gideceğinden endişeliyim...

Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Yaprakları tekrar çıkmaya başladı mı acaba? Bizimki de aynen sizinki gibi birden döküldü. Aldığım fidanlığı aradım öyle kolay kolacak ölecek bir agaç değildir. Mevsim değiştiği için dökülmüştür dediler. Mart sonuna geliyoruz. Henüz bir hareket yok. Sizinki ne durumda?

emrebilmuh
06-05-2015, 02:49
Yaprakları tekrar çıkmaya başladı mı acaba? Bizimki de aynen sizinki gibi birden döküldü. Aldığım fidanlığı aradım öyle kolay kolacak ölecek bir agaç değildir. Mevsim değiştiği için dökülmüştür dediler. Mart sonuna geliyoruz. Henüz bir hareket yok. Sizinki ne durumda?

Benim akcaagacim ne yazik ki oldu. Bu sure icerisinde bayagi arastirma firsatim oldu. Yalovadan gelmisti agacim ve İstanbul iklimine uyum saglayamadigini dusunuyorum. Atropurpureum olmasa da bir Acer Palmatum daha aldim Bursa'dan Mart Ayi'nda ve su an cok saglikli. Hatta keskin budamalar yaparak bonsai yaptim, surgun vermeye devam ediyor. Siz nereden aldiniz ve hangi sehirde su anda? Benim bir hatam da bir iki gun de olsa agaci gunes altinda birakmak oldu. Yapraklari bu yuzden de dokuldu. Siz de İstanbuldaysaniz kesinlikle direkt gunes altinda birakmayin. Bu mevsimde sabah gunesi goren bir yer ideal, benimki boyle bir konumda gayet saglikli su anda. Bir de topraginin uzeri devamli nemli kalmali(yanlis anlasilmasin, bu her gun sulamak degil, yoksa kokler curur, topragin uzeri sadece)

emrebilmuh
06-05-2015, 03:02
hocam ayrıntılı olarak anlatabilirmisiniz. Tohumları nasıl temin ettiniz. Herhangi bir ön işlem yaptınızmı ve dolap derken benim aklıma buz dolabı geldi :D Buz dolabımı ?

Evet buzdolabi, ben cevap vereyim :) Anlatilan yontem dogal soguk katlama olayinin taklit edilmesi. Benim tavsiyem isi dogal yoldan yapmak olur. Tohumlari topraga sonbaharda ekin, yagmur alan bir yere koyun. Tohumlari tohum kalinliginin 3 kati kadar derine dikmelisiniz ve elenmis torf kullanin.Baharda cikmaya baslayacaktir, tabii biraz da sans ve tecrube isi. Tohumlari internetten (ornegin zengarden ya da ebay den) temin edebilirsiniz. Ben bu sekilde cikarttim.

Jezebel
10-05-2015, 06:59
Aceriimi budarken bir sürü çelik oldu, kıyıp atamadım.
Cocopeat vardı onu kullanıp hepsini diktim.Bu ikisi hayatta kaldı.



551835


3 gün sulamayı unuttum, ona rağmen solmayıp yaprak çıkarmışlar :)

Jezebel
10-05-2015, 07:02
Yeni çıkan yaprakların rengi çok güzel :)



551836


.

asmalıtepe
21-05-2015, 10:59
Buzdolabında 5 aydan beri beklettiğim tohumlarımdan biri geçen ay çimlenmişti. Onu bardakta bir kazaya uğratarak kaybetmiştim.

Hala dolapta tutmaya devam ettiğim diğerlerinden bir adeti yine patlamış. Aldım bardağa ve aydınlık yerde tutuyorum. Az da olsa cam arkası güneşi de var. Şimdilik takipteyim.

Kalan torf halindeki torbayı da kapaklı şeffaf saklama kaplarına boşaltıp düzelttim. Kalan tohumlar ısıdan çimlene bilir mi acaba umuduyla...

ahmdkrks
12-06-2015, 12:07
Arkadaşlar merhaba. Rastgele bonsai ile tanışmam sonucu kırmızı yapraklı japon akçaağaca (Acer palmatum) aşık oldum resmen. Tohumdan üremesi çok zor biliyorum çelikten üretim yapacam. Elinde güzel çeliği olan arkadaşlar bana gönderebilir mi?

Jezebel
19-06-2015, 17:28
Acer palmatum tohumdan.



560342


Sera gezerken yol ortasında kendiliğinden çıkmış.
Bir tükenmez yardımıyla yamadori yaptım.

Jezebel
29-06-2015, 21:15
"Tuttu mu" diye endişe ettiğim çeliklerin kökleri dipten taşmış :)


562975



Hormon dahi kullanmamıştım :)

inch
29-10-2015, 17:50
Merhaba arkadaşlar. Bahçeme ithal türlerden acer palmatum dikmek istiyorum. Bonsai yapmak istemiyorum. Bahçenin sağlı sollu girişinde değişik renklerle kontrast oluşturmak istiyorum. Elimde bloodgood, dissectum, crimson quin, senkai, butterfly, artropurpureum mevcut. Yaklaşık 10 adet daha ihtiyacım var. uygun fiyata Nereden bulabilirim? Teşekkürler

Gardenias
13-03-2016, 01:57
Bir tane çimlendirmeyi başardım, daha doğrusu bahçeye ekmiştim, yeni farkettim. Bütün bir yaz bu kadar büyüyebilmiş, normalmidir?

------------------------------
Tohumdan nasıl çimlendirdiniz tarif edebilir misiniz?
Şu anda gök mavisi,saks mavisi, ebruli,lacivert ve mor türleri de çıkmış...

simo0742
01-04-2016, 23:57
Merhabalar, bugün bir sitede 20-40 cm akçaağaç fidanını 15 tl olarak gördüm. Sizce alınan fidanlarda bonsai çalışma ihtimali var mıdır? İnternetten alan var ise deneyimlerini paylaşabilir mi?

Mgiray
21-05-2016, 16:09
Arkadaşlar merhaba,
Bir ay önce seradan bir fireglow alıp, daha büyük saksıya aldım...son 3 gün içinde hızla yapraklarda büzülme oldu. Acaba susuz mu kaldı ? Bu aralar sık yağmur yağdığını düşündüğüm için sulamayı azaltmıştım. Önerilerinizi ve değerlendirmelerinizi bekliyorum. Becerebilirsem resmini yüklüyorum... Şimdiden teşekkürler...

Jezebel
21-05-2016, 18:40
Arkadaşlar merhaba,
Bir ay önce seradan bir fireglow alıp, daha büyük saksıya aldım...son 3 gün içinde hızla yapraklarda büzülme oldu. Acaba susuz mu kaldı ? Bu aralar sık yağmur yağdığını düşündüğüm için sulamayı azaltmıştım. Önerilerinizi ve değerlendirmelerinizi bekliyorum. Becerebilirsem resmini yüklüyorum... Şimdiden teşekkürler...

Bu başlığa uğrayan pek kimse olmuyor.
Benim tecrubem sadece 2 yıllık. Bana göre uzun süre güneş altında kalmış.
Direkt olarak güneşin altında duruyorsa onu derhal gölge bir yere alın ve düzenli sulamaya devam edin. Rüzgar ve kireçli sulardan da çok hoşlanmaz.
Toprağının kurumasına izin vermeyin.
Aşırı sulama ona iyi gelmez, toprağını çamurlaştırmayın.
Ağacınız toparladığında sabah güneşi hariç güneş almıyacağı bir yer ayarlayın kendisine.
Yaprak rengi yeşil olanların güneşe tahammülü az da olsa var, yaprak rengi kırmızı olanlarda daha az.
İki metre boyundaki ağacımdan cesaretle ben de bir tane Acer palmatum 'Dissectum Atropurpureum' aldım. Aynen sizin gibi saksısını değiştirdim, siyah saksı sevmediğim için.
Bakalım ne olacak.
Kolay gelsin.

gilan
22-05-2016, 05:10
Aslında Fireglow güneşe en dayanıklı kırmızı türlerden biri. Ama alışması yıllar alabiliyor.

Jezebel
22-05-2016, 08:51
Aslında Fireglow güneşe en dayanıklı kırmızı türlerden biri. Ama alışması yıllar alabiliyor.




Bu da kademeli olarak Güneşe maruz bırakmak anlamına gelir ki, şu an uygun görünmüyor.
Arkadaş Ankara'da ben ise İzmirdeyim.
Güneş +sıcaklık+rüzgar+düşük nem bizde etken olarak daha ağır basıyor.
Benim Acerim temmuzda kavruluyor ve birçok yaprağını kaybediyor, ölmüyor ama sarsılıyor.
2 yıldır bende, geldiğinde 2 metreydi.
Daha ufak bir bitkinin adaptasyonu zaman ister.
Sera ortamından dış ortama geçen bir bitkiyi kurtaracaksak onu alıştığı ortama yakın bir ortam sağlamamız lazım. Kademeli olarak bulunduğunuz ortama alıştırın, ani değişiklikler yapmayın. Sonuçta o bir ağaç kedi değil :)
Doğada ağaçlar sabittir, yer değiştirmezler. Ben doğayı taklit edin derim.
Kolay gelsin Mgiray.

Mgiray
22-05-2016, 16:24
Tekrar merhaba
Ağacın yerini Doğu Güneş'i alacak şekilde ( şu anda Batıda ) değiştireceğim. Düzenli gün aşırı sulamaya almayı planlayarak izlemeye devam edeceğim. Hemen cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Çok sevindim.
Şu an durmakta olduğu yere de ağaç hatmi koymayı düşünüyorum. Ankara'da biraz nazlı oluyor ama bitki olarak çok seviyorum.
Aslında İzmir'li olduğum için Ege türü bitkilere takıntım var... Bu nedenle begonvil gibi memleketimi anımsatan şeyleri yaşatmaya çalışıyorum.
Tekrar teşekkür ederim.

zedonetx
29-06-2016, 12:42
Çinden getirttiğim japon akçaağacı tohumunu soğut katlamaya bıraktım dolaba. Bakalım ne olacak 3ay sonra...

fuaterkul
13-10-2016, 15:38
İyi günler ,

Paylaştığım resimdeki akça ağacı tohumu mu ?
Eğer akça ağacı ise nasıl ekmem gerekir ?
Bilgilendiren arkadaşlara şimdiden teşekkürler 😊

hobiciakvarist
10-05-2017, 10:53
Ben de tohum'dan yetiştirme girişimine girdim. Ormandan topladığım tohumlar

1. Acer griseum (tohum kapsülleri tüylü idi, bu tür olduğunu sanıyorum)
2. A. palmatum

Tohum'dan yetiştirnler: ne gibi bir süreç izliyorsunuz? Dolapta tutmak yeterli olur mu?

polat_makina
07-06-2017, 00:20
merhabalar ak ağaç fidanı aldım kargoyla geldi fakat yapraklarının uçları kuru vede beyaz renkte bunun nedeni bilen arkadaşlar yardım ederse sevinirim şimdiden teşekürler...

rwo
05-08-2017, 20:03
Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 1-2 ay önce internetten aldığım Acer palmatum atropurpureum larımın yaprakları uç kısımlardan biraz kurudu.Yeni ağaçların genç dönemlerinde bunun sık görülen birşey olduğunu okumuştum ama yinede sizlerin deneyimlerine ve yorumlarına başvurmak istedim.Agaçlar yarı gölge direk güneş ışığı ile az temas eden hava sirkülasyonu olan ufak bir serada balonda duruyorlar.Sizce ağaçların durumu normalmi ya da benim eksik veya yanlış yaptığım birşey varmı ya da yapmam gereken birşey varmı? Önerilerinizi bekliyorum.
https://s3.amazonaws.com/image.yogile.com/t3zlfxr0/50xpkdy8qjr-extra_large.jpg?1501926647
https://s3.amazonaws.com/image.yogile.com/t3zlfxr0/sad4z3ikglo-extra_large.jpg?1501926639
https://s3.amazonaws.com/image.yogile.com/t3zlfxr0/8fhmzi9dnt-extra_large.jpg?1501926652
https://s3.amazonaws.com/image.yogile.com/t3zlfxr0/7b4ws54z05a-extra_large.jpg?1501926654
https://s3.amazonaws.com/image.yogile.com/t3zlfxr0/aukvl295u6d-extra_large.jpg?1501926652
https://s3.amazonaws.com/image.yogile.com/t3zlfxr0/j5214j7vv4s-extra_large.jpg?1501926647
https://s3.amazonaws.com/image.yogile.com/t3zlfxr0/ilgbbevjdb-extra_large.jpg?1501926644

Jezebel
06-08-2017, 03:30
Havanın nem oranı önemli olabilir.
Benim ağacım 2 metre ama ilk bahar ve sonbaharda çok mutlu olmasına rağmen yazın yaprak uçları kavruluyor.
Burada sıcak ve düşük nem oranının etkisi olabilir diye düşünüyorum.
Yakınına su dolu bir kap koyabilirsiniz.
Yüksek nem tercih eden bitki seralarında hep akan su veya bitki standının altında su havuzları gördüm.
Kolay gelsin.

rwo
06-08-2017, 13:30
Havanın nem oranı önemli olabilir.
Benim ağacım 2 metre ama ilk bahar ve sonbaharda çok mutlu olmasına rağmen yazın yaprak uçları kavruluyor.
Burada sıcak ve düşük nem oranının etkisi olabilir diye düşünüyorum.
Yakınına su dolu bir kap koyabilirsiniz.
Yüksek nem tercih eden bitki seralarında hep akan su veya bitki standının altında su havuzları gördüm.
Kolay gelsin.

Bilgi için teşekkürler haklısınız bu aralar aşırı sıcak buralar.Bende hemen dediğiniz gibi bir kap su koydum yanlarına.belki kireçsiz suylada gün içinde fırsat bulursa spreylemeyide düşünüyorum.

hid88
23-09-2017, 22:37
Havanın nem oranı önemli olabilir.
Benim ağacım 2 metre ama ilk bahar ve sonbaharda çok mutlu olmasına rağmen yazın yaprak uçları kavruluyor.
Burada sıcak ve düşük nem oranının etkisi olabilir diye düşünüyorum.
Yakınına su dolu bir kap koyabilirsiniz.
Yüksek nem tercih eden bitki seralarında hep akan su veya bitki standının altında su havuzları gördüm.
Kolay gelsin.

acaba antalya kaş'ta da yetişir mi? siz galiba bir şekilde izmir de hayatta tutuyorsunuz ben daha önce buranın sıcağında olmaz diye düşünerek edinmemiştim teşekkürler.

Jezebel
25-09-2017, 11:03
Sn.hid88 (http://www.agaclar.net/forum/members/170079-hid88.htm),
benim bitkim hayatta, yaprakları kavruldu, budamıştım.
Bir haftadır taze sürgünler vermeye başladı.
Yani şu ana kadar baya çirkin bir şekilde köşede duruyordu.
Seneye saksısına Malabar ıspanağı dikeceğim ki zavallı Acer azbuçuk gölge yüzü görsün:)
Kaş'ta bulunmadım, olur mu yorum yapamam.
Ama İzmirde Acer koleksyonu olan bir arkadaş var, koyu bir çam gölgesine dikmiş, hepsi mükemmel durumda.

hid88
25-09-2017, 21:07
Sn.hid88 (http://www.agaclar.net/forum/members/170079-hid88.htm),
benim bitkim hayatta, yaprakları kavruldu, budamıştım.
Bir haftadır taze sürgünler vermeye başladı.
Yani şu ana kadar baya çirkin bir şekilde köşede duruyordu.
Seneye saksısına Malabar ıspanağı dikeceğim ki zavallı Acer azbuçuk gölge yüzü görsün:)
Kaş'ta bulunmadım, olur mu yorum yapamam.
Ama İzmirde Acer koleksyonu olan bir arkadaş var, koyu bir çam gölgesine dikmiş, hepsi mükemmel durumda.

teşekkür ederim edinebilirsem bende gölge bir yere dikmeyi deneyeceğim.

yesildost
18-02-2019, 15:09
Arkadaşlar merhaba. Samsunda yaşayan birisi olarak akçaağaç tohumlarını çimlenme saksısına dikip evin terasına koydum. Mevsim de zaten kış burası nemli bir de. İlla dolaba mı koymak lazım çimlenmesi için bu şekilde çimlenme olmaz mı?

ugura09
25-04-2019, 08:03
selamlar konu biraz eski ama bu ağaç japon çınarı olaraktamı geçiyor ? geçenlerde fidancıdan japon çınarı diyerek bi fidan aldım boyu 2 metreyi geçiyor ama yaprakları yoktu bilgi verirseniz sevinirim

çiftçioğuzhan
26-05-2020, 00:21
Merhabalar,
Bahçeme 1 ay önce aldığım japon akça ağacım halen saksıda tutuyorum. Bulunduğum bölge Aydın Nazilli. Yazları çok sıcak. 40 lı dereceleri görüyoruz. Kışları 0 ın altını ancak 1- 2 gün görürüz. Forumda okudukça sıcağı sevmediğini öğrendim. Yarı gölge alana dikin diye tavsiye etmiş üstadlar. Yarı gölgeden kasıt direk gün ışığı hiç görmemesi midir yoksa sabah ışığı üstüne vurmasa da akşam ışığı vursa yeterli olur mu? Biliyorum biraz tuhaf bir soru ama tecrübe ve bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim. Ve bu geçen 1 ayda akça ağacım dibine yakın bir noktadan yeni filizler vermeye başladı. Yalnız garip olan bu yeni yaprakların rengiydi. Yemyeşiller. Ayrıca var olan yapraklarda da renklerinde farklılaşmalar başladı. Resimlerde gözüktüğü gibi.
İlk resim yeni aldığım zamandı. Bundan yaklaşık 1 ay önce. Son resimse şu anki hali.

709273

709274

709275

Jezebel
26-05-2020, 12:44
Sn.çiftçioğuzhan (http://www.agaclar.net/forum/members/191231-ciftcioguzhan.htm), yeni filiz aşının yapıldığı seviyenin altından, yani anaç bitkiniz yeşil Acer.

O filizi kesip köklendirebilirsiniz.

Biraz daha uzamasına izin verdikten sonra.
Acerin rengi ışık yoğunluğuna göre değişir, sabit kalmaz.

abk
26-05-2020, 12:55
Merhabalar,
Bahçeme 1 ay önce aldığım japon akça ağacım halen saksıda tutuyorum. Bulunduğum bölge Aydın Nazilli. Yazları çok sıcak. 40 lı dereceleri görüyoruz. Kışları 0 ın altını ancak 1- 2 gün görürüz. Forumda okudukça sıcağı sevmediğini öğrendim. Yarı gölge alana dikin diye tavsiye etmiş üstadlar. Yarı gölgeden kasıt direk gün ışığı hiç görmemesi midir yoksa sabah ışığı üstüne vurmasa da akşam ışığı vursa yeterli olur mu? Biliyorum biraz tuhaf bir soru ama tecrübe ve bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim. Ve bu geçen 1 ayda akça ağacım dibine yakın bir noktadan yeni filizler vermeye başladı. Yalnız garip olan bu yeni yaprakların rengiydi. Yemyeşiller. Ayrıca var olan yapraklarda da renklerinde farklılaşmalar başladı. Resimlerde gözüktüğü gibi.
İlk resim yeni aldığım zamandı. Bundan yaklaşık 1 ay önce. Son resimse şu anki hali.

709273

709274

709275

Size göre daha soğuk bir iklimde olduğum ve bahçemde kuzeye bakan bir bahçe olduğu halde acerlerimi yine de güneş almayan gölge alanlara ektim. İlk günler öğle saatleri güneş alan bir noktaya ekmiş, yapraklar kavrulunca yerini değiştirmiştim. Orada kalsa belki zamanla alışırdı. Yine de bulunduğunuz bölgede gölge yere ekmek daha doğru bence.

çiftçioğuzhan
01-06-2020, 21:11
Sn.çiftçioğuzhan (http://www.agaclar.net/forum/members/191231-ciftcioguzhan.htm), yeni filiz aşının yapıldığı seviyenin altından, yani anaç bitkiniz yeşil Acer.

O filizi kesip köklendirebilirsiniz.

Biraz daha uzamasına izin verdikten sonra.
Acerin rengi ışık yoğunluğuna göre değişir, sabit kalmaz.

Sevgili Jezebel,
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Biraz daha sabredip köklendirmek için uygun zamanı bekleyeceğim. Bedavaya ikinci bir acer sahibi olacağım için çok mutlu oldum.:D

Kurtulan
12-11-2020, 11:11
Merhabalar. İstanbul Pendik’te yaşıyorum. Şehir içinde acer palmatum tohumu toplayabileceğim bir yer var mıdır acaba? Şu anda tohum dönemi yanlış bilmiyorsam. Aklıma Baltalimanı Japon Bahçesi geliyor. Fakat orada var mıydı, varsa da toplayabilir miyim emin değilim.
Ya da taze tohum gönderebilecek biri var mıdır?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

yaseminthefarm
12-05-2021, 19:11
Bu sene acerimi toprakla kavuşturdum. Geçen sene ilk defa çok kuvvetli bir don yaşadık. Bahçemdeki çoğu çiçek ve ağacımı zorladı. Bunlardan biride saksıdaki acerim oldu. Bütün yapraklarını döktü. Öldümü diye çok üzülmüştüm ama baharda son bir umut diyip toprakla buluşturunca çok güzel geri döndü.


719021

sumrum01
11-04-2022, 12:05
Merhaba
Bu akcaagaci internetten yeni aldim aldigimda yapraksizdi, kirmizi japon akcaagaci olarak yaziyordu saglikli acti ama yesil acaba dönermi rengi ben direk kırmızı olarak çikacak diye düsunmüstum ☹

Uygaroz
25-05-2022, 11:52
Aynı sorun bende de var. Ama ben bilerek aldım yani aldığımda yapraklar yeşildi.
Satıcıya kırmızı yapraklı olarak gelmiş.
Direk güneş ışığı ve fazla rüzgar ve yetersiz toprak içeriği sebep olabiliyormuş bu duruma.
Geçici bir durum olduğunu öğrendim internette yaptığım araştırmalarda.
Işık alan ama direk güneşe maruz kalmayan bir yerde tutuyorum. Umarım kısa sürede rengini toparlayacak.

tenebro
24-01-2023, 08:53
merhaba sumrum01, bu kültivarı yalovadaki bir yetiştiriciden aldınız sanırsam :), bu kültivardan bende de bulunmakta ama o kadar kültivar bilmeme rağmen bu kültivarı çözümleyemedim bir türlü. japon akçağacının orijinal durumu olabilir ya da olsa olsa 'katsura' kültivarında olabilir. ama yalova'da deli gibi fotoğraftaki japon akçağaçlarından yetiştiriyorlar, kırmızı yapraklara az da olsa ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde rastlamanız mümkün bu arada.