View Full Version : Datura stramonium (tatula) Zehirlidir, çocuklardan uzak tutun
Bu yıl çiçek açmakta biraz nazlandılar. Saksıdaki 3. yıl. Şu anda üzeri tomurcuk dolu. Hepsi aynı gece açacak. Gece boyunca görüntü ve koku muhteşem :))) İsteyene tohum yollarım.
İsteyene kargoyla tatula tohumu yollarım. Yarın sabaha kadar özele adreslerinizi yazınız.
Elimde hala tatula tohumları var, isteyenlere kargoyla gönderebilirim. 6 paket hazırladım. İçlerinde 5 adet tohum var.
Özelinize yazdım , şimdiden teşekkür ederim.
sevgıli yukka bende tatula tohumu istiyorum kaldıysa gönderirmisiniz şimdiden teşekkürler adresimi özele yazdım.
Bana da tohum gönderebilirseniz sevinirim.
Datura tohumundan hiç kalmadı. Seneye yaz sonu yazarsanız gönderebilirim.
Kemal Kutlu
12-07-2008, 21:59
Bende Alabilmiyim Acaba Eger Kaldıysa Tohumlara Bende Talibim.Adresi Özelinize İleticem
Bende Alabilmiyim Acaba Eger Kaldıysa Tohumlara Bende Talibim.Adresi Özelinize İleticem
Tohum kalmadı. Önümüzdeki kış yollayabilirim ...
Kemal Kutlu
13-07-2008, 21:41
Anlıyorum Yukka İlginize Cok Teşşekür ediyorum saygılar
tolgahann
02-09-2008, 01:05
arkadaşlar elimde kısıtlı miktarda datura- tatula tohumu var isteyen varsa gönderebilirim yukarıdaki bitkinin aynısı
Arzu Kasapoğlu
02-09-2008, 12:14
Ben de :)
bitkiseli
02-09-2008, 12:22
Ben de. ;)
Muhsin Kuşcu
02-09-2008, 17:17
Bende isterim bilgileri özelden gönderdim
Selam.
Sayın yukka,
ben sitede yeniyim, Şayet elinizde fazla tatula tohumu **** fidesi varsa gönderirseniz sevinirim.
Saygılarımla.
tolgahann
03-09-2008, 23:26
İlk önce siteye hoşgeldiniz sn.lubluy.
yukkanın elindeki tohumlar malesef tükendi ama isterseniz size tatula tohumu gönderebilirim ama özelime adresinizi bildirmelisiniz.:)
tolgahann
04-09-2008, 00:57
elimde 3 paket daha datura var ilgilenen arkadaşlara duyrulur:)
Banada gönderirseniz memnun olurum .Selamlar.
Hala elinizde varsa ben de talibim sevgili Tolgahann . Özelinize adresimi gönderdim.
selam bende istesem olurmu?
tolgahann
15-09-2008, 19:01
sn kutay 49 sizini için de komşumdan tohum aldım özelimie adresinizi yazarsanız sizede gönderirim.
arkadaşlar bu arada elimde datura tohumu kalmadı umarım göndereceğim tohumlar de kocaman olurlar:)
Daturalarımdan tohum toplamaya başladım. Oldukça bol tohum veriyorlar, isteyenlere gönderebilirim.
tolgahann
19-09-2008, 18:25
Arkadaşalar benden datura tohumu isteyen arkadaşların ( passion , bitkiseli , cemo , oyaman , aptalkarga , mkuscu , Arzu kasapoğlu , oğuzhan ) tohumlarını bu gün posta ile gönderdim umarım kocaman olurlar saygılar...
tolgahann
19-09-2008, 20:25
sn cemo baharı beklemeliyiz
Arzu Kasapoğlu
19-09-2008, 20:51
Teşekkür ederim tolgahann.
Arzu Hanım, bir tanesini şimdiden ekip saksıda -balkonda- büyütebilirsiniz.. Böyle yaparsanız belki daha erken çiçek açar. Bitki saksıda kışı geçirebilir. Bendekiler birkaç yıl saksıda yaşadı. İlk yıllar bol çiçek verdi; sonradan çiçekler azaldı.
Çok teşekkür ederim Togahann.
tolgahann
24-09-2008, 17:53
Sevgili tolgahan, datura tohumlarım az önce geldi:) Çekirdeksiz karpuzdan çıkan çekirdek için de, ayrıca teşekkürler:)))
sn cemo tohumların bayram tatilinden önce elinize ulaşmasına çok sevindim.
çekirdeksiz karpuzun içinden çekirdek çıkmasıda biraz anormal:p ama bayağı küçük en azından:D
Arzu Kasapoğlu
24-09-2008, 20:19
Arzu Hanım, bir tanesini şimdiden ekip saksıda -balkonda- büyütebilirsiniz.. Böyle yaparsanız belki daha erken çiçek açar. Bitki saksıda kışı geçirebilir. Bendekiler birkaç yıl saksıda yaşadı. İlk yıllar bol çiçek verdi; sonradan çiçekler azaldı.
Sevgili Yukka, soruyu ben sormamıştım ama açıklama için teşekkür ederim :)
Tohumlar elime ulaşınca dediğinizi uygularım.
Arzu Kasapoğlu
25-09-2008, 20:34
SEvgili tolgahann, bu gün posta geldi, datura ve süpriz tohumlar için çok teşekkür ederim.
Sevgiler...
tolgahann
25-09-2008, 20:43
SEvgili tolgahann, bu gün posta geldi, datura ve süpriz tohumlar için çok teşekkür ederim.
Sevgiler...
sn arzu kasapoğlu tohumların elinize geçmesine sevindim.süpriz tohumlar da önemli değil kuru kuru datura göndermek istemedim...:D
bitkiseli
25-09-2008, 20:57
Benim tohumum da bayram tatilinden önce gelse keşke.
tolgahann
25-09-2008, 21:04
sn . bitkiseli İstanbul Tekirdağ'a bayağı yakın şimdiye kadar gelmesi lazımdı ama canınızı sıkmayın adresleri doğru yazdığıma eminim( defalarca kontrol ettim) umarım en yakın zaman da elinize ulaşırlar...
bitkiseli
25-09-2008, 22:20
Ben Maraş tayım;) o yüzden umudumu kaybetmedim gecikmesi normaldir heralde;)
Benim tohumlarda bugün geldi Tolgahann. Teşekkür ederim. Hem datura için hem de diğer tohumlar için :).
Ben de sabırsız olanlardanım, cemo gibi birkaç tohum ekeceğim şimdiden. Tohumları akşamdan suya koymak gerekir mi ekmeden önce?
tolgahann
25-09-2008, 22:43
Benim tohumlarda bugün geldi Tolgahann. Teşekkür ederim. Hem datura için hem de diğer tohumlar için :).
Ben de sabırsız olanlardanım, cemo gibi birkaç tohum ekeceğim şimdiden. Tohumları akşamdan suya koymak gerekir mi ekmeden önce?
sn. passion ben hiç suya koymuyorum gayette güzel çimleniyor.ama suya koyarsanız çimlenme süresini azaltabilirsiniz.yinede karar sizin;)
merhaba yukka
elinde hala tatula tohumu kaldıysa ve gönderme imkanın varsa haber edebilir misin?
mutlaka yetiştirmek istiyorum.
tohum kaldıysa bende talibim:/
Bayrama girerken Adalet Hanım'ın gönderdiği tohum zarfı elime geçince, bayram hediyesi almış küçük çocukların sevinciyle eve girdim. Bir yandan zarfı açıp tohum poşetlerine bakarken, bir yandan da ağzıma bir lokma ekmek attım (dalgınlığıma geldi bilmediğim tohuma elleyince elimi yıkarım, üstelik daturanın zehirli olduğunu buradan okumuştum). Ben poşetlerin üzerini okurken dilimde bir acı hissedince "Eyvah!"dedim ve o an aklıma datura geldi. Bazı zehirlerde/alerjilerde önce dilin, sonra boğazın şişip solunuma engel olduğunu; çok acil hastaneye gidilmesini gerektiğini duymuştum. Tam bayram öncesi, akşam saati, ne yapayım, hangi hastane derken dilime aynada baktım, bir kızarıklık var (yani evham yapmıyorum), anında dudaklarımda acıma hissi. Kimseye bir şey söylemeden internette acil bir aramayla aşağıdaki yazıyı buldum ve "Oh!" dedim, belirtiler farklı. Tam o an zarftaki acı biber poşetini hatırlayınca durumu anladım. Kapalı poşetteki biber bu kadar etkiliyse,gerçeği nasıldır bilmem... Tüm bu olanlar bir kaç dakika içinde bitti ama bana süre çok uzun gelmişti.
"OLGU
N.Ü., 55 yaşında, erkek, ilkokul mezunu, emekli,
çocuklarıyla birlikte yaşıyor. Yaklaşık 30 yıldır
alkol içme davranışı öyküsü olan hasta anlamsız
konuşma ve davranışlarının olması nedeniyle
acil servisimize getirilmiş. Yakınları tarafından
hastanın gece boyunca huzursuz olduğu,
uyumadığı, sık sık idrara çıktığı fark edilmiş.
Sabah 11.00 sularında sersemlik hisseden,
peltek konuşan, sol kolunun tutmadığını söyleyen
ve sarhoşvari yürüyen hasta, birkaç saat
sonra yakınlarını ve çevresini tanımamaya ve
olmayan şeyleri görüyormuş gibi anlatmaya
başlayınca saat 18.00 sularında acil servisimize
getirilmiş. Acil servis hekimi tarafından değerlendirilen
hastanın vital bulguları stabil, dahili
muayenesi doğal olarak saptanmış. Dizartri ve
ataksi nedeniyle nöroloji tarafından değerlendirilen
hastada pupiller dilatasyon dışında muayene
bulgusu saptanmamış ve bu da nörolojik
patolojiye bağlanmamış. Yapılan tam kan sayımı,
rutin kan biyokimyası (açlık kan şekeri, üre,
kreatinin, aspartat amino transferaz, alanin
amino transferaz, sodyum, potasyum, klor), tam
idrar tahlili, C-reaktif proteini normal sınırlarda
saptanan hastanın ajite olması ve alkol içme
davranışı öyküsü nedeniyle psikiyatri konsültasyonu
istenmiş.
Psikiyatrik öyküde hastanın 30 yıldır alkol içme
davranışının olduğu, son 4-5 yıldır alkol içme
davranışının arttığı (gecede ortalama bir şişe
şarap), ara sıra bırakma girişimlerinin olduğu
ama bunların bir ayı aşmadığı öğrenildi. Alkolü
bıraktığı dönemlere ait deliryum tremens öyküsü
tanımlanmadı. Ayrıca son bir yıldır unutkanlık,
ilişki sorunları nedenli moral bozukluğu,
içine kapanma yakınmaları varmış. Bilinci açık
olan ama tam olarak kooperasyon sağlanamayan
hastanın psikiyatrik bakısında zaman, yer
ve kişi yönelimi bozuktu. Görsel varsanıları olan
hastanın duygulanımı artmış ve duygudurumu
endişeliydi. Hasta, alkol içtiği son tarih yakınları
tarafından bilinmediğinden, deliryum tablosunun
alkol yoksunluğuna bağlı olabileceği düşünülerek
psikiyatri servisine yatırıldı ve diyazepam
içeren sıvı tedavisine başlandı.
Hastanın deliryum tablosu yatışından yaklaşık
24 saat sonra geriledi. Hastanın yatışında
görülen psikiyatrik muayene bulguları tamamen
normale döndü. Yakınmalarının başladığı gece
1.5 şişe kadar şarap içtiği ve yanında eşek
dikeni adıyla bildiği bir bitkinin tohumlarından
10-20 tane kadar yuttuğu öğrenildi. Bitkiyi
hemoroide iyi geldiğini duyduğu için topladığını
ve ilk kez o gece denediğini söyledi. Sıvı tedavisi
sonlandırılan hasta alkol bağımlılığına yönelik
tedavi önerisini reddetti. Weschler Hafıza Ölçeğinde
kayıt belleği, kısa süreli sözel bellek gibi
sözel bellek süreçlerinde hafif düzeyde, anımsama
ve tanıma gibi sözel bellek süreçlerinde
orta düzeyde bozulma olduğu, kısa ve uzun
süreli görsel belleğinde orta düzeyde bozulma
olduğu, frontal lob yetileriyle ilgili kategorizasyon
yetilerinde bozulma olmadığı, ancak soyutlama
ve planlama becerilerinde bozulma olduğu
saptandı.
Anadolu Psikiyatri Dergisi 2008; www.openmed.nic.in"
Not: Kopyalanan metni sayfaya uygun düzenleyemedim. Yazı düzeni için özür dilerim.
Adalet Yağcı
01-12-2009, 17:41
Çok ilginç, sevgili Kiraz yine de geçmiş olsun.
Ben de çiçeklerin fazla koklanmaması konusunda uyarıları okumuştum, ama inanın bu güne kadar bir şey olmadı, hem de açan her Datura çiçeğini ayrı koklamak gibi bir huyum da var.
Ancak yenilmesi ve ya yutulması son derece sakıncalı olmalı.
Koklanmasının sakıncalı olduğunu ben de duymuştum.
yusuf1414
02-12-2009, 11:04
sayın yukka bildiğim kadarıyla bu bitkinin kokusu çok kötü ama ne için besliyorsunuz ilmiyorum bolu'da patates tarlalarında bol miktarda oluyor yazları beyaz çiçek açıyor dikenli birde meyvesi var sanırım kimse yanına dahi yaklaşmıyor kötü koktuğu için.
siniroluyorum
22-12-2009, 18:39
Vikipedi'de datura stramonium olarak yabani dediğiniz bitki geçiyor
http://en.wikipedia.org/wiki/Datura_stramonium
Sanırım başlığı açılmış bitki Datura aborea
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.