PDA

View Full Version : Söğüt suyu




malina
05-07-2005, 10:28
Geçtiğimiz kış, daha önceden de duyduğum ancak uygulamaya vakit bulamadığım bir tekniği denemeye karar verdim. Teknik, söğütten kesilen parçaların suyun içerisinde birkaç hafta bekletilerek, ağaçlarda kök oluşumuna yardım edecek ve zayıf ağaçların üzerindeki stres yükünü azaltacak olan bir su üretme işlemiydi. Bu teknik, şu anda ticari olarak bulabildiğimiz köklendirici hormonların olmadığı dönemlerde üretim amaçlı olarak kullanılıyordu.

Söğüt (Salix türleri) yılın herhangi bir döneminde 12-15 mm. kalınlığındaki dallarından kesilecek parçaları suya koyduğunuzda birkaç hafta içinde kolayca kök vermesi ile bilinir. Hemen hemen bütün kesilmiş dallar kendiliğinden kök vereceğinden, kesilen bölümlere köklendirme hormonu uygulamaya da gerek yoktur.

http://www.agaclar.net/i/sogut1.jpg

http://www.agaclar.net/i/sogut2.jpg

Bu basit teknik bu kesim sürecinden elde edilen parçalarla hazırlanan suyun, kesik parçalar, daldan köklendirme (air-layer) işleminde, yamadori (toplanmış ağaçlar) ve kök sistemleri zayıf olan ağaçlarda kullanılması temeline dayanıyor.

Söğüt Suyunun Arkasındaki Teori

Suyla karıştırılmış Aspirin uzun zamandan beri kesilmiş çiçeklerin yaşam süresini uzatmak ve ağaçlardan yapılan kesimlerin tutma yüzdesini arttırmak için kullanılmakta. Aspirinin doğal bir pıhtılaşmayı önleyici, yani sıvıların katılaşmasını önleyen bir yapısı var. Ayrıca aspirin bazılarınca kan incelten özelliği ile de bilinir. Aspirinin bitkiler üzerinde de benzer etkileri görünüyor. Ağacın kesilmiş/yaralanmış kısmında veya kökünde pıhtılaşmayı önleyerek, o bölgeye ağacın özsuyunun ulaşabilmesini ve dolayısıyla kendi kendini iyileştirmesini sağlama yeteneğine de sahip.

İlginç olansa Aspirin doğal olarak Söğüt ağacının kabuğunda da bulunan Salicylic asitten elde edilmiştir. Köklenmeyi teşvik eden, içindeki başka kimyasallar da olabilir ancak ilk sebep salicylic asitmiş gibi görünüyor.

Salicylic asidin yaraların kapatılmasını sağlayan Abscisic asidin üretimini engellediği yönünde kanıtlar da mevcut. Abscisic asit bütün bitkiler tarafından kesilmelerine verdikleri ani tepkiyle ürettikleri ve yaralarının acilen kapatılmasını sağlayan bir stres hormonudur.

İşte burada esas noktaya geliyoruz. Söğütten kesilen parçalar suya bazı kimyasallar salarak köklenmelerini sağlar. Biz de bu suyu diğer bitkilerin köklenmesini teşvik etmek amacıyla kullanabiliriz.

İŞE YARIYOR MU?

Konuya halen şüpheyle yanaşarak, Mor Söğütten (Salix purpurea-Purple Willow) kestiğim 50 kadar ince parçayı bir kova suyun içine koydum ve orada 4 hafta boyunca bıraktım. Bütün kesilmiş parçalar köklenmeye başladığında dikkat ettim ki su jelimsi bir kıvama gelmişti ve parmaklarımda kaygan bir kalıntı bırakıyordu.

Söğütlerin suyun alt taraflarında kalan taraflarının (özellikle kesilmiş olan uç kısımları) şeffaf jel gibi bir maddeyle kaplandığını ve pamuksu bir görünüm aldığını gördüm.

Bu karışımı geçen kış topladığım Alıç ve Meşelerimi sulamak için kullandım. Şimdiye kadar topladığım ağaçları hayatta tutma oranımın en iyisini bu yöntemle yakaladım ve 20'yi geçkin ağaçtan sadece 2'sini kaybettim. Hayatta kalan ağaçlar da önceki yıllardakilere göre daha güçlü ve dinç görünüyorlardı.

Bu tabii ki başka unsurlarla da alakalı olabilir. Belki benim toplama yeteneğim gelişti, daha iyi bakım uyguladım, toprakları daha iyiydi veya bu kış hava doğadan ağaç toplamak için daha uygundu.

Bununla birlikte görüşüm artık değişmişti ve söğüt suyunu daldan köklendirmede de (air-layer) kullandım. Geride kalan 6 yıl boyunca bahçemdeki Acer Palmatum'larımın (bir Akçaağaç türü) dallarından köklendirme yaparım. Köklenme oranı hep %100'dü ve ne zaman köklenmeye başlayacaklarını dalların kalınlığından söyleyebilirim artık (1-1,5cm kalınlığındaki dallarda 7 haftada, 2,5cm olanlarda 5 haftada). Bu sene daldan köklendirme işleminde kullanacağım sphagnum yosununu (sphagnum moss-bir yosun türü) sulamak için söğüt suyunu denedim. Köklenmenin hepsinde bir hafta kadar daha erken gerçekleştiğini ve eskiye göre çok daha güçlü olduğunu gördüm ki, bu köklenen kısımların kesilerek ana gövdeden daha erken çıkarılabileceği demekti.

Ayrıca bu sene aynı tekniği (air-layer) uyguladığım Prunus incisa (sanırım bir çeşit kiraz veya erik ağacı türü) ve Alıçlarımın da daha verimli ve dinç olduklarını gözlemledim.

Tek çekincem daldan köklendirmeler sonrasında köklerin sadece kesilen bölgede değil de daha geniş bir alanda çıkması oldu ki bu da ileride yapılacak nebari'nin (ağacın kökünün üst taraflarının toprağın dışında bırakılması tekniği) kökler erken bir vakitte şekle sokulmazsa daha az düzgün olması demekti.

Daldan köklendirmelerde kullandığım söğüt suyu, Ağlayan söğüt (Salix babylonica-Weeping Willow) ve Kedi/Keçi Söğütü (Salix caprea-Pussy/Goat Willow) türlerinindi. Bu türlerin arasında bariz bir fark göremedim. Sanırım söğüt suyunun gücü, tamamen suya konulacak dalların sayısı ve kalınlığıyla suyun miktarı arasındaki orantıya bağlı.

Söğüt Suyunun Asitliği Konusu

Saf (çok yoğun) Salycylic asit suya tam manasıyla doyurulursa Ph değeri 2.4 olacaktır ki bu değerde bir asidite bütün yaşam formlarına zararlı olacaktır. Ancak Söğüt suyunun içerisinde bulunan Salycilic asidin miktarı, normalde kullanılan suyun Ph değerini değiştirecek yeteneğe sahip değildir.

Sonuçta;

Söğüt suyunun bitkilerde köklenmeyi teşvik ettiği gibi bilimsel bir iddiam yok sadece duyduğum bir şeyi kanıtlamaya çalıştım. Gördüğüm kadarıyla da bu karışım bitkilerin (ağaçların) köklenme yeteneğini ve benim başarı oranlarımı yükseltti.

Bununla birlikte bu sihirli köklenme uygulamasıyla ilgili şüphemi belirteyim ki Söğüt suyu diğer teknikler doğru şekilde uygulanırsa işe yarayacaktır. Bir kesme (cutting) ya da daldan köklendirme (air-layer) doğru şekilde yapılmadıysa veya yanlış bir dönemde yapıldıysa Söğüt suyu bitkinin köklenmesi için yeterli etkiyi yapamayacaktır.

Kaynak: www.bonsai4me.com/AdvTech/ATwillow%20water.html (http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATwillow%20water.html)Çeviri: Erkan Aktaşgül




oktars
06-07-2005, 10:24
2001 yılının haziran ayında bir söğüt ağacından koparttığım iki küçük dal parçasını ektim. O kadar çabuk geliştiki şu anda görseniz inanamazsınız. Bence kısa zamanda en iyi çözüm söğüt ağacı...

aybala
06-07-2005, 10:51
Genelde satın alınan bonsailer kısa sürede ölüyor.Çünkü sizin elinize geçinceye kadar ağaç yeterince eziyet çekmiş oluyor.Üzerine birde sizin tecrübesizliğiniz eklenince artık siz tahmin edin.

Bu durumu yaşadım. Satın aldığım bonsaiye 2 gün su vermeyi unuttum, 1 günde yapraklarını döküp kurudu.
Ağaçlar ufaldıkça daha hassaslaşıyor sanırım..:(

aybala
06-07-2005, 10:55
İlk adım bu mudur? :)

1-Fidanlıklardan Ardıç, servi türü en az 2-3 yaşında ağaçlar almak ve onları ilk bir kaç aya sadece yaşatmaya çalışmaktır.

bonsaireef
12-07-2005, 22:08
Söğüt suyu ile ilgili Erkanın çevirisini okuduğum gün denemeye başladım.Söğüt dalları suda şu an. 1, 1.5 cm kalınlığındaki 5 tanesinide köklendirmek üzere suya koydum. Birbuçuk haftada iki tanesinde kök görünmeye başladı, bende toprağa ektim.Filizlenmelerini bekliyorum.Başlangıç için söğüt çeliğini tavsiye ederim.Çok kolay kök veriyorlar.

Söğüt suyu konusunda o kadar şanslı değilim.Söğüt suyu elde etmek için başladığım uygulamadan tatmin olmadım.Çeviride bahsettiği gibi suyun yüzeyinde beyaz jelimsi gibi sıvı ile kaplandı.Fakat suyun kokusu hoş değil.Bu suyu bitkilerime verebileceğimi sanmıyorum.Gerçi bu koku normal olabilir bilmiyorum.Çeviride dalların çürüdüğünden bahsediyordu ama kokudan bahsetmiyor.Belki normal olabilir ama cesaret edemedim.Bunu uygulamayı düşünen arkadaşlar varsa onların uygulamaları nasıl sonuçlanacak merak ediyorum.

malina
12-07-2005, 22:18
Backyard, dünyadaki bonsai sitelerinde söğüt suyu diye bir tabir geçiyor mu, bakar mısın?

aybala
12-07-2005, 22:41
burada var..

http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATwillow%20water.html

Erkan Aktaşgül
12-07-2005, 22:50
burada var..

http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATwillow%20water.html

Ben de oradan çevirmiştim zaten..

malina
13-07-2005, 08:46
Sadece orada mı geçiyor?

Ben, bazı forumlarda konu üzerine konuşmalar olabilir mi diye sormuştum. İlk elden deneyimler yani...

backyard
13-07-2005, 09:18
söğüt suyunun oldukça faydalı ve maliyetsiz olduğundan bahsetmiş bir çok site

http://faq.gardenweb.com/faq/lists/tips/1998054614009627.html

burada demiş ki, eğer su kokmaya başlarsa, söğüt dallarını gübre olarak kullanın ve yeni su yapın

bonsaireef
13-07-2005, 16:01
Anladığım kadarıyla kokması normal değil.Peki kokmaması nasıl mümkün oluyor acaba?

Sevgili bonsai dostları sizde deneyin bakalım şu söğüt suyu olayını da bakalım nasıl olacak.

Ben nerde yanlış yaptım......

Erkan Aktaşgül
13-07-2005, 19:39
Directions:

-Collect any surplus willow branches or twigs. They are usually lying on the ground after a storm.
-Trim off the leaves to prevent spoileage.
-Cut the branches to a height about double of a pail.
-Stick them into a pail and fill it with water.
-Use that water to pour on any newly set plants: bedding plants, shrubs, or trees.
-Refill the pail with water.

Backyard'ın verdiği adreste böyle deniyor. Dalları kovanın iki katı kadar uzunlukta kesip kovaya dik şekilde koymak gerekiyormuş anladığım kadarıyla. Yani dalların çürümemesi gerekiyor olabilir.

malina
13-07-2005, 22:34
Bir bitkiyi köklendirmek istediğimiz zaman uçlarını suya sokuyoruz, yaprakların suya girmemesi gerek...

Suya koyduğumuz çiçekler için de durum aynı... Suyu sık değiştirmek, hatta suya giren yaprakları temizlemek gerekiyor.

bonsaireef
14-07-2005, 21:55
Sanırım söğüt suyu konusunda sıkıntı var.Söğüt suyu elde etmedeki amaç bu söğüt dallarında bulunan ve köklerin gelişimine katkısı olabilecek hormon vs. gibi maddeleri elde etmek.Bu suyu diğer ağaçların köklerini güçlendirmekte kullanmayı amaçlamaktayız.

Çelik olarak kullandığım dalları zaten tamamen suya sokmadım.Hemende kök vermeye başladı ve toprağa ektim.

Çeviride bahsedilen ve söğüt suyu elde etmekte kullanılan yöntemde ise dallar tamamen suya konup çürütülüyormuş.Bunu ben demiyorum zaten söğüt suyu elde etmekten bahseden kişi söylüyor.Bu dallar suda çürüyor ve çeviride dendiği gibi jelimsi kıvamda maddede oluşuyor.Fakat benim sorunum koku problemi.Diğer söğüt suyu konusundaki yazıda ise dallar tamamen suya konmamalı deniyor kafam karıştı.

Köklendirme apayrı bir konu ve bununla ilgili bir problemim yok.

malina
15-07-2005, 08:52
Yazan kişinin mail adresine yazıp sormak en iyisi :)

backyard
15-07-2005, 14:38
Burada bir yanlışlık var sanırım erkan

ingilizce metinde geçen "root" yani "köklendirme, kök salma, kök tutma" kelimesini

As the cuttings started to root (every single one of them) I noticed that the water had taken on a slightly gel-like consistency; the water also seemed to leave a slippery residue on my fingers.



"Bütün kesilmiş parçalar çürümeye başladığında " olarak çevirmişsin (sanrıım rotten ile karıştı)

bu yüzden söğüt suyu olmamış olabilir mi?

malina
15-07-2005, 17:41
Mor Söğütten kestiğim 50 kadar ince parçayı bir kova suyun içine koydum ve orada 4 hafta boyunca bıraktım. Bütün parçalar köklenmeye başladığında dikkat ettim ki su jelimsi bir kıvama gelmişti ve parmaklarımda kaygan bir kalıntı bırakıyordu.

Söğütlerin suyun alt taraflarında kalan taraflarının (özellikle kesilmiş olan uç kısımları) şeffaf jel gibi bir maddeyle kaplandığını ve pamuksu bir görünüm aldığını gördüm.

Sanırım tam bu aşamada, (söğüt dalları köklenmeye başladığı ve suyun henüz bozulmadığı) kullanmak gerekiyor...

bonsaireef
15-07-2005, 21:18
Yani sonuç olarak söğüt suyu elde etmek için kullanılan yöntemde, dalları bütün olarak suya koymaktansa, köklendirme yapacakmışız gibi bir kısmını suya koymak gerekiyor diyebilirmiyiz? Bu sayede çürümede olmayacaktır.

Sonra söğüt dallarını köklendirip, suyunuda diğer ağaçların köklerini güçlendirmek için kullanacağız.

Doğrumu anladım? (İnşallah doğru yöntem budur çünkü bütün olarak suyun içinde çürümeye başlayan söğüt dalları inanılmaz bir koku salmaya başlıyor.Söğüt suyu olayından vazgeçecem yoksa...)

malina
16-07-2005, 01:31
Yani sonuç olarak söğüt suyu elde etmek için kullanılan yöntemde, dalları bütün olarak suya koymaktansa, köklendirme yapacakmışız gibi bir kısmını suya koymak gerekiyor diyebilir miyiz?


Bence sadece söğüt suyu elde etmek isteniyorsa, tümünü suya koymak da mümkün ama su içinde kalacakları süre, köklendirme süresinden daha kısa olmalı... Sadece dalların suda durması ile yaprakların da suyun içinde olması, suyun bozulma süresini kısaltacaktır

Her su elde edişte, söğüt dikemem, yer kalmadı diyenler için :)))

Erkan Aktaşgül
16-07-2005, 15:08
Burada bir yanlışlık var sanırım erkan

ingilizce metinde geçen "root" yani "köklendirme, kök salma, kök tutma" kelimesini

"Bütün kesilmiş parçalar çürümeye başladığında " olarak çevirmişsin (sanırım rotten ile karıştı)

bu yüzden söğüt suyu olmamış olabilir mi?

Evet haklısın. Bu kadar acaleyle çeviri yaparsan bu tür olaylarla karşılaşılabiliyor :(

Buradan malina'dan da bu konuda yarıdm istemem gerekiyor sanırım. Başkalarının da çevirideki hataya kurban gitmemeleri için 'çürümeye' kelimesini 'köklenmeye' olarak değiştirebilir miyiz??

bonsaireef koku için senden de özür dilemem gerekiyor heralde. Kusura bakma, yeni baştan söğüt dalları toplaman gerekecek sanırım :rolleyes:

malina
16-07-2005, 16:30
Konunun kesinleşmesini bekliyordum. Değiştirdim.... :)

bonsaireef
16-07-2005, 21:15
Sanırım sorun çözüldü.Dallar tamamen suda olunca iki hafta içinde çürümeye başlayıp kokuyor.Onun için dalların tamamen suda olmayacak şekilde konup, dallar yaşar ve kök salarsa hem dallar canlı kalıp suya gerekli asetil salisitik asit vs. gibi maddeleri salıyor hem de çürüme olmuyor.

Bugün yeni dalları suya koydum.Bu kadar söğüt köklenirse ne yapacaksın diye merak ederseniz çözüm basit:
Söğüt ormanı yapmak için bundan güzel fırsat olurmu.

Bu söğüt suyu olayını sevdim.Dallar kökleniyor.Köklenen dalları kullanıyorsun.Suyunuda ne yapıyorsun; çorba yapmıyorsun ****** :). Suyu ile de diğer ağaçları sulayıp köklerini güçlendiriyorsun.

Pen-jing usta
16-06-2008, 09:05
Okuduğum bir makalede söğüt suyu (willow water) tekniğinden bahsediliyordu..Toplanan 40 -50 söğüt dalının parçaları 4 hafta suda bekletilerek suda oluşan jelimsi maddeyle yamodori den elde edilen ağaçlara ve air layerinğ uygulamalarının sulanmasında uygulanıyor.Bu sulamadan maksat ağacın kökleşmesinin hızlandırılmasıydı. Bonsaide kök noktasında sorun yaşayan tüm dostlar öneririm. Muhabbetle

serkanhoca
20-02-2011, 20:42
Ben meyve ağaçlarının çeliklerinden yeni meyveler oluşturmak istiyorum. (zeytin,erik,şeftali,kayısı....)
Bunu yaparken IBA kullanmak yerine söğüt suyu **** ASpirin kullansam olur mu?
Yoksa mutlaka IBA mı olmak zorunda?
Bunlardan herhangi birisini kullandığım zaman % kaç başarı elde ederim?
Söğüt suyunu tarlaya yeni dikmiş olduğum zeytinlere can suyu olarak versem nasıl sonuç alırım? Eylül-Ekim aylarında?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler...

fatih_isleyen
09-02-2013, 09:28
merhaba arkadaşlar

çeliklerin kolay kökleşmesi için iba köklendirme hormonu kullanılmasının gerektiğini öğrendim. ben bu köklendirme hormonun evde kendimiz yapabilirmiyiz diye merak ediyorum.

yaptığım araştırmada bir site söğüt ağacının dalları ve kabuğundan yapılan bir sıvının işe yaradığı yazılmış sizce böyle birşey olabilir mi bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi ?

amatör hobici
09-02-2013, 09:36
Sn. fatih isleyen,
Çok güzel bir konu başlığı açmışsınız. Söğüt ağacının kabuğunda ve özünde asit salisilik, yani aspirinin etken maddesi vardır. Daha öncede çelikleri köklendirirken aspirin konduğunu duymuştum. Ben denemedim bilmem etkisi varmı denemek lazım. Bu konuda bilgi ve düşüncesi olan arkadaşlar yorum yazarlarsa sanırım ortak bir sonuca ulaşabiliriz. Selamlar...

fatih_isleyen
13-02-2013, 09:23
merhaba amatör hobici ben gül köklendirmede aspirin denemiştim ama işe yaradığını söyleyemem yaklaşık 10-15 çelikten sadece 3-5 tanesi köklendi aspirin bence ters tepti :) normal şarlarda sadece suda bekletseydim bile daha fazla köklenme oluyor. yine sizi yanıltmış olmayayım belki benim yaptığım başka bir hata vardır.

miralay
24-02-2013, 23:19
Bireysel hobiciler özel nadir bir tür üzerinde çalışmıyor ve ticari bir kaygınız yok ise İBA gibi gereksiz kaynak israfına girmemenizi tavsiye ederim zira iba amacı optimal çevre şartlarını uygulamanın daha pahalıya geldiği durumlarda ticari işletmelerin üretimde verimi arttırma yatırımından ibarettir, söğüt suyu gibi kendi imalatınız ucuz alternatifleri tenzih ederek, siz bu gibi sarf malzemelerine ayıracağınız kaynağı evlerinizde zaten oluşturduğunuz ortamları en verimli olacak şekilde tasarlamaya ayırır iseniz bu sizin açınızdan daha verimli bir yol olur.

Erdem
23-03-2013, 14:48
Arkadaşlar piyasada satılan ve bitkileri çelikle çoğaltmak için kullanılan yapay köklendirme hormonlarını, Giberellik Asit (GA) vs.. gibi kimyasalları önermiyorum. Zaten bahçecilik konusunda yurt dışında eğitim almış arkadaşların da görüşleri aynı yönde..

O zaman ne kullanacağız?

Söğüt :p

Eğer aldığınız çelikleri söğüt suyuna sokarsanız köklendirmenin daha hızlı olacağını biliyor muydunuz. Söğüt ağaçları doğal bir köklendirme hormonu üretiyorlar. Eğer aldığınız çeliğe söğüt suyu dökerseniz ya da söğüt suyunun içinde köklendirirseniz köklendirme daha başarılı oluyor.

Söğüt suyunu söğüt ağacının dal ve sürgünlerinden yapabiliriz.

Yapmamız gereken basit. Söğütün yeni düşmüş dal ve sürgünlerini toplayabiliriz ya da kendimiz sürgünleri ağaçtan kesebiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta kestiğimiz dalların kalem kalınlığından ince olması. İlkönce yaprakları koparıyoruz. Elimizle 2-5 cm'lik parçalara ayırıyoruz ya da kesiyoruz. 1 litre kadar kaynamış suda (yağmur suyu kullandığınız zaman daha başarı elde edeceğinizi düşünüyorum) bu dal parçalarını 24 - 48 saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra dal parçalarını süzdükten sonra elde ettiğimiz suyu 2 aya kadar buzdolabında bekletmeniz mümkün. Ancak hemen uygulamak daha başarılı oluyor.

Suyu hazırladıktan sonra elde ettiğiniz çelikleri 1 gece bu suda bekletin. Daha sonra çelikleri direkt yerlerine dikebilirsiniz. Ayrıca bu suyu yeni diktiğiniz sebzeleri, fidanları, çiçekleri sulamak için de kullanabilirsiniz.

Safranlı
23-03-2013, 15:55
Bu yöntemi denemedim
ancak çok mantıklı ve kolay...
Okuyunca hemen domates ve biber fidelerini şaşırtırken kullanmak iyi olur diye düşündüm
asma çelikleri yapacak arkadaşalr mutlak kullanmalıdır
yüce Yaradan'ın hazinelerinden birini daha kavramış olduk...

Erdem
23-03-2013, 22:23
Evet çok haklısınız.

Diğer arkadaşların da bahsettiği gibi söğütün dalları ve özellikle kabuğu ya da kabuk altı yüksek miktarda salisilik asit içeriyor.

Sağlık üzerine olan faydaları Mısırlılar, Sümerler gibi eski uygarlıklar zamanından beri biliniyormuş. Aspirin ise başka bir bitkiden elde edilen salisilik asitin yapay yollarla değişime uğratılması sonucu elde ediliyor.

Bir ağabeyle bitkilerin çoğaltılması hakkında konuşuyorduk. Söğütü al, dik toprağa hemen köklenir demişti. Bunu okuyunca kafamda şimşekler çaktı :p

Demek ki kolay köklenebilen bitkiler de yüksek oranda doğal köklenme hormonu bulunuyor.

Bunun dışında gene köklendirmede de kullanılabilecek bir mucize : Bal :p

Burada söğütle ilgili altını çizmek istediğim nokta şebeke suyu yerine yağmur suyu kullanılması. Bunun nedenine gelince şebeke suyu içinde klor ya da klorin varsa bu insanlara zarar verdiği gibi bitkilere de zarar veriyor.

Sadece yağmur suyu ya da arıtılmış su kullanarak incir kolayca çoğaltılabiliyor.

Bal mantar ve bakterilerin gelişmesini engelliyor. Ayrıca içerisinde bulunan B vitamininin bitkiyi koparıp başka bir yere şaşırttığımızda oluşan şok etkisinden kurtulmada kolaylık sağladığı söyleniyor.

Ben balı denemedim ama denemek istiyorum.

Deneyenler hazır satılan köklendirme hormonları kadar başarılı olmasa da %50 kadar başarı elde ettiklerini söylemişler.

h.armutlu
01-04-2013, 23:06
Sanırım bir yerlerde bu çevirinin altında SÖĞÜT ÇAYI diye bir ekleme vardı. Burada 3-5 cm boyundaki söğüt parçalarını kaynamak üzere olan suya atıp 2 saat kadar beklemek gerektiği, sonra ağzı kapalı kapta 1-2 gün beklettikten sonra köklendirme için kullanılabileceği yazıyordu.

Bugün söğüt parçalarını kaynar suya attım. Suyu ilk bonsailerimi köklendirmeye, Havada Köklendirme (Air Layering) için kullanacağım. Sonucu birkaçgün sonra sizinle paylaşırım.

shapsough
11-05-2013, 10:43
Merakla bekliyoruz

aleyna741852
22-11-2014, 18:53
teşekkürler

Yenisu
12-03-2015, 16:22
Merhaba arkadaşlar,kolay köklendirme için araştırma yaparken burayı buldum.Bildiğim kadarıyla çınar yaprakları da a.salisilik asit ihtiva ediyor.Acaba köklendirme için alternatif olabilir mi?

Güler
09-04-2017, 12:59
Bütün bu işleri bir kenara itip hemen salkım söğüdün yanına gittim. Yeni sürgün dallarından serçe parmağım kalınlığındaki dallardan kestim, birkaç dal da Armandii'den alıp geldim.

643437

643438

Güler
09-04-2017, 13:03
Önce salkım söğüt dallarının yapraklarını sıyırıp, dalları birkaç cm lik parçalara kestim. parçalardan bir tanesinin kabuğunu hafifçe sıyırdım ki görün bu beyaz kısımdan elde ediliyor bu köklendirme suyu.

643439

643440

643441

643442

Güler
09-04-2017, 13:04
Daha sonra bu ufak ufak kestiğim dalları bir kaseye doldurdum

643443

Güler
09-04-2017, 13:17
Kaseyi böyle parçalarla doldurduktan sonra bunları bir tencereye koyun ve aynı kase dolusu yağmur suyu veya içme (klorsuz) suyu dolusu 4 kase suyu da ilave ederek bunu bir on dakika kadar kaynatın.
Daha sonra suyu soğumaya bırakın. Ertesi günü bunu içindeki dalcıklarla beraber bir şişeye koyarak 15 gün bekletin. Onbeş günün sonunda süzgeçten geçirdiğiniz bu suyu artık köklendirme suyu olarak kullanabilirsiniz ancak bu suyu buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir.

Siz yine de kazaya gelmesin diye üzerine not düşün ki çoluk çocuk bunu içmeye kalkmasınlar. ;)

Çabuk köklendirmek istediğiniz bitkilerinizin köklerini bir gece yayvanca bir kaba koyduğunuz bu su içinde bırakarak dikebilirsiniz.
Hatta bitki toprağa dikildikten sonra vereceğiniz can suyuna az bir miktarda bu sudan 1/4 oranında gibi katmakta da fayda var.

643444

Adalet Yağcı
13-04-2017, 13:24
Tam zamanında bakmışım bahçene, Armandii çelikleri hazırlıyormuşsun, hmmm müjdeli haber :)

Şu söğüt dalından yapılan köklendirme suyunu da not ettim, şimdi sıra söğüt bulmaya geldi.
Söğüt ağaçlarını sivrisinekler çok sevdiği ve Mersin'de de sivrisinek sıkıntısı olduğu için hiç bir yerde göremedim.
Dert değil, bu kadar bilgiyi aldıktan sonra Fizan'da olsa gider bulurum onu :)

Sevgili Güler, hepimiz bitkilere canı-yürekten tutkuluyuz lâkin senin yanında 'hobici' kalıyoruz.
Emeklerinin karşılığını bolca almanı diliyorum.
Sevgilerimle...

Güler
13-04-2017, 14:06
Teşekkür ederim sevgili Adalet Yağcı, hiç kendini hobici sayma, senin tohumdan yetiştirme becerinin yarısı bende yok.
Bahçe işlerine sizlerden daha evvel başlamam ve biraz büyükçe bahçemin olması bana daha çok deneme şansı veriyor. Deneyeceğim bir aşı için bir ağacı iyice kesebilme şanşım var. Belki sizlerin bahçesinde bir iki elma ağacı vardır ama bende ondan daha çok olması bana rahat deneme şansı veriyor.
Hepinizin bahçesi çok güzel ve beraberce paylaşmamız, anlatmamız işin güzel tarafı.

Söğütten denediğimiz köklendirme suyu için mutlaka salkım söğüt kullanacaksın bunu unutma

dmtmrt
13-04-2017, 19:09
Güler Hanim bahçeniz cok güzel.Emeğinize sağlik.Salkim söğut ile hazirladiginiz ķöķlendirme suyunu bizede ögrettiginiz için teşekkür ederim.Benim icin önemli bir bilgi ķöklendiriciler biraz pahali bu bilği süper oldu, en kisa zamanda kendime ufak bir şaşal hazirliyacagim .Tekrar tesekkur ederim.

Adalet Yağcı
13-04-2017, 21:59
Ellerine sağlık sevgili Güler, şimdi senin tüm bilgilerini alıp ihtiyacı olanlarla paylaşacağım.
Anlatımını fotoğraflarla desteklediğin için anlaşılmayacak bir şey yok, şimdilik tek sorun köklendirme hormonu bulmak.
Ziraatçileri bir dolaşayım bakalım bulamazsan internetten sipariş veririm.

Bu arada, söğüt ağacından yapılacak olan köklendirme hormonunu mutlaka deneyeceğim, söğüt bulabilirsem tabii :)
Söğüt ile ilgili fotoğrafları ve tarifini de aynen alıyorum.

Tohum çimlendirme konusuna gelirsek, anladığım şu ki; Tohum tazeyse hiç yormuyor insanı, marifet bende değil yani..
Sevgilerimle...

Güler
13-04-2017, 22:00
Güler Hanim bahçeniz cok güzel.Emeğinize sağlik.Salkim söğut ile hazirladiginiz ķöķlendirme suyunu bizede ögrettiginiz için teşekkür ederim.Benim icin önemli bir bilgi ķöklendiriciler biraz pahali bu bilği süper oldu, en kisa zamanda kendime ufak bir şaşal hazirliyacagim .Tekrar tesekkur ederim.

Sayın arkadaşım, agaclar.net'de çok daha fazla ve güzel bilgiler var bu konuda. Ben de o eski üyelerin paylaştıklarından faydalanarak bu deneyimlerde bulundum.
Vakit bulabilirseniz Forumu araştırın.



http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/6728.htm

hozat
13-04-2017, 23:15
Muhsin EĞTUĞRUL,"çok mütevazi olma,inanırlar"diye doğru bir yorum yapmış.

Sevgili Güler,senin (derya deniz) bilgilerin konusunda ben mütevazi olamayacağım.

Derlediğin bigi paylaşımlarını o kadar etkili bir uslüple anlatıyorsun ki,"nerede bunun ilk sahibi diyesim geliyor.

Güler
13-04-2017, 23:20
Teşekkür ederim sevgili hozat, bilgilerimin büyük bir kısmını agaclar.net'ten kazandım, geri kalanı da diğer araştırdığım kitaplardan.

Öğrendiklerimi siz sevgili arkadaşlarımla paylaşmak hoşuma gidiyor.

Musa Gündoğan
12-07-2017, 17:30
Güler Hanım yöntemini çok güzel anlatmış ellerine sağlık.

ben de ek olarak araştırdığım kadarıyla bir iki yöntem daha varmış onları da söylemek istedim ve bu sene itibariyle deneyeceğim.

1. yöntem

salkım(ağlayan söğüt), keçi/kedi söğütlerinden herhangi birisini kullanabilirsiniz. doğal yapıları ve etkili madde itibariyle fark yoktur. ince dallardan seçmek daha etkili olmaktadır. kaynamak üzere olan ama kaynamayan su içerisine söğütler 3-4 cm büyüklükler halinde kesilerek koyulur(yapraklarıyla birlikte konur ) ve demlenmesi beklenir. Yaklaşık 2- 2.5 saat kadar sonrasın da 1-2 gün karanlık bir ortama kapalı olarak koyuyoruz. sonrasında dilerseniz buzlukta dondurup sonralarında buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında köklendirilecek çelikleri içine koyuyoruz.

2. yöntem

söğüt dallarını yine yeni sürgünlerden koymuş olduğunuz kabın derinliğinin 2 katı kadar büyüklükte topluyoruz bu yöntemde ne kadar çok söğüt olursa o kadar hızlı ve etkili. toplanmış olan 50-100 kadar söğüt dalı yaprakların girmediği suyun içerisine konur. suya girecek kısımlardaki yapraklar toplanır. ortalama 6 hafta ile 8 hafta kadar beklenir. suyun jelimsi bir yapıya sahip olacağını görürsünüz. bu jelimsi su köklendirme hormonu olarak kullanılabilir.


konu ile daha detaylı bilgiyi deneyerek paylaşmaya çalışacağım. deneyen olursa da yorumlarını beklerim.

Güler
12-07-2017, 20:34
İki numaralı yöntemi hemen deneyeceğim, sonucu sizlerle paylaşırım.
Teşekkürler sayın computerboy.

Tohum60
19-07-2017, 14:22
İki numaralı yöntemi hemen deneyeceğim, sonucu sizlerle paylaşırım.
Teşekkürler sayın computerboy.

Bu oluşturduğunuz su ile hangi bitki türlerini köklendirme amaçlı denediniz

Ya da denediniz mi

Ve ya hiç deneyen faydasını gören oldumu merak ediyorum ama hiç denedim faydasını gördüm diyen arkadaşları bekliyoruz :/

kartezyenx
26-07-2017, 19:23
söğüt suyu uygulanmamış ağaçlarla kıyaslanmalı

kartezyenx
26-07-2017, 19:24
kesin olan aspirin çimlenme oranını azaltır zira tohumlarda defalarca denendi

pares
10-05-2018, 08:01
Dün akşam söğüt dallarını ve yapraklarını kaynamış suya koydum, hafta sonu çiçek çeliklemek için kullanacağım özellikle güller üzerinde denemek istiyorum inşallah başarılı olurum :)

Muda
05-12-2018, 22:38
Doğal köklendirme hormonu kullanarak kesimlerden herhangi bir bitki yetiştirme | Kesimlerden büyümekDoğal Köklendirme Hormonu İçin Aloe Vera | Gerçek veya Efsane: Aşılama Örnekleri ile Bölüm 3Sarımsak ve aloe vera kullanarak doğal pestisit nasıl yapılır | Bitkiler için en iyi pestisitDoğal Köklendirme Hormonu İçin Aloe

https://www.youtube.com/watch?v=JmfRrNP31lU

gülso
08-05-2019, 12:25
Merhabalar. Söğüt suyunu deneyenler arkadaşlar yazabilir mi?

Ahmet Kağan
16-12-2020, 15:14
Merhabalar,
Söğüt suyu ile alakalı yaklaşık 4-5 sene önce hobi amaçlı bahçede yetiştirdiğimiz domates fidelerinde sıfırdan köklendirmeden ziyade kök gelişimini teşvik edecek mi diye merakım üzerine yaptığım bir kontrollü deney mevcut.
Aynı meyvenin tohumlarından yetiştirdiğimiz ve bahçede oluşturduğumuz karıklara diktiğimiz yaklaşık 45 fideden 2 tanesinin karık üzerindeki dikim çukuruna bir miktar döküp aynı zamanda fidelerin köklerini söğüt suyuna batırmak suretiyle uygulamayı gerçekleştirdim. Zira dikim yaptığımız bahçenin toprağı ıslahı hiçte kolay olmayacak derecede killi ve kireçli ağır bir topraktı ve burada köklendirme sağlamak istiyordum.
Dikmiş olduğum geriye kalan kırk üç fidenin boyları yaklaşık 50 - 60 cm mertebelerinde iken söğüt suyu uygulanan iki fidenin boyları 130 cm'yi geçmişti. Diğer fideler daha fazla kayda değer boylanma göstermezken bu iki fide sürekli uzama eğilimindeydi.
Doğal olarak bende bu iki fidenin çok daha fazla ve kaliteli meyve üreteceği algısı oluştu. Ancak çok çarpıcı bir şekilde diğer bitkilerin tamamı meyve verirken bu iki bitki hiçbir şekilde meyve vermedi. Sadece gövde üzerinde çok saçma yerlerde çıkıp sonra dökülen bir iki tane çiçek hatırlıyorum. Sonuç olarak söğüt suyunun domates bitkisi üzerinde; zorlu toprak yapısında dahi iyi bir köklenme ve bu köklenmeye bağlı iyi bir gelişim sağladığı ancak bilemediğim bir sebeple çiçek ve meyve oluşumunun olumsuz etkilendiğini şahsi gözlemlerimden söyleyebilirim.
Benim söğüt suyu ile ilgili deneyimim bu şekilde umarım faydalı olmuştur.
Ayrıca benim deneyimimde çiçeklenmenin neden olumsuz etkilendiğine dair bilgisi olan varsa bende merakımı gidermiş olurum :)

(mühendis kafası ile fikir yürüttüğümde belki de kökler karıkların altına fazla indiğinden ve toprakta killi olduğundan bitki aşırı derecede su alıp çiçeklenme olumsuz etkilenmiş olabilir her durumda benim için büyük bir soru işareti, zira diğerlerine göre o bitkilerdeki gelişim farkını görüp de meyve alamamak benim için büyük bir şaşkınlıktı. )

Güler
17-12-2020, 12:59
Sayın Ahmet Kağan, ben de bahçemdeki salkım söğüt ağacından Forumda tarif edildiği üzere köklendirme hormonu olarak söğüt suyu hazırladım.
Her sene bahçemde budadığım güllerden onlarca çelik hazırlarım, hem arkadaşlara gönderir hem de kendi bahçem için ayırırım.
Bu çelikleri gerek saksılara dikerken gerekse bahçedeki yerlerlerine yerleştirirken bol bol kullandım.
Önce çelikleri bir müddet söğüt suyunda tuttum sonra saksıya dikip daha sonra da bir miktar söğüt suyu ile can suyu verdim.
Genelde yaptığım çelikler tutar fire az olur, bu çeliklerde fire olup olmadığını tam bilemiyorum çünkü işaretlemeyi unutmuştum. O yüzden ne kadar başarılı olduğum hususunda size net bir fikir veremeyeceğim.

Muda
25-02-2022, 09:38
https://www.youtube.com/watch?v=zzhTv5bVS0M