PDA

View Full Version : Madımak




Derya Özen
17-05-2007, 08:14
Bu kadar madımak lafı geçmiş. Bari resmini yükleyelim.




Filiz
02-06-2007, 17:35
Madımak. Bizim orada da cacık derler. Toplanması zor ama yemesi çok keyiflidir :D herkesin damak tadına uymayabilir ama alışanlar vazgeçemez. Hele evden uzaksa bulunamıyorsa burnuna buram buram kokusu gelir insanın. Bizim oralarda üst üste serilmiş bir kaç yufka(marketlerde poşet içinde satılan ya da dürümcülerde olan lavaş kalınlığında değil, tamamen pişmiş, kocaman ve incecik) üzerine pişmiş madımak konulur (tabak-kaşık-çatal yok) eğer yemek isterseniz (ne için yapıldıysa :p ) yufkanın kenarlarından koparıp avcunuzu ters çevirerek ortadaki madımak yığınından alırsınız, daha sonra parmak uçlarınızla yufkayı büküp (bu da sokum oluyor) hoppppp mideye... afiyet olsun.. Anlatırken ağzım sulandı.. Hele bir de yanında ayran olursa (ayran bardakta içiliyor;) )değmeyin keyfe.. Madımağın üstüne sarımsaklı-sarımsaksız yoğurt dökülebilir. Ayrıca burada anlatılan otların tümü bu yufka ile yeniliyor bizim oralarda.. Çiğ olarak yufkanın içine konulup, tuzlanıp, dürülüyor...Yanında çay da oldu mu... enfes...
Bitkileri, pişirmeden doğalına en yakın halde tüketirsek besin maddelerinden daha fazla yararlanırız. Haksız mıyım?

eylems
16-05-2008, 05:14
Bizim oralarda madımak yerine maşmak derler.Toplaması ayıklanması tam sabır işidir ama iş yemeye gelince çok lezzetli olması zahmetini unutturur.İstanbul'da yeşillik alanlarda madımak göremedim ama pazarlarda ve büyük marketlerin reyonlarında konservesini görüyorum.Bizim memlekette kış için kuruturlar.Koyu ayranlı çorbasını yaparız kışları sıcak içimizi ısıtır, yazları soğuk çorbası serinletir.
1 su bardağı kırık pirinç(ufak)
2 su bardağı (dolu dolu) madımak
2 yemek kaşığı tereyağ
5 su bardağı su
isteğe bağlı miktarda tuz.
madımaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.Pişmiş harç sıcakken veya soğukken koyu ayran eklenip servis edilir.

kılıç
06-09-2009, 18:16
Sevgili filiz akşam akşam bu yapılırmı,biz izmitte bu bitkiyi tanımayız bilmeyiz eşim mobilyacı deprem den dolayı 1 yıl inegülde kaldık orada çorumlu bir komşum vardı ben ot manyağı olduğum için hadi ot toplamaya gidelim dedi.Madımakla böylece tanıştım hem kurusunu hem de yaş toplayıp pişirdik yanlış anlama sonra da kurutucak kadar çok topladık.1 yıl sonra hem negöl hem madımak macerası bitti.Tadı çok hoşuma gitmişti ama benim için artık madımak die birşey yok buralarda olmuyor.Sadece senin tabaktakine bakabiliyorum.

agozce
06-09-2009, 21:11
Madımak nasıl yetiştirilir? Tohumunu nereden alabiliriz bilen varmı?

Derya Özen
29-10-2009, 08:41
Madımak nasıl yetiştirilir? Tohumunu nereden alabiliriz bilen varmı?

Bizim buralarda kendiliğinden her yerde yetişiyor. Tohumunun olup olmadığına dikkat etmedim. Belki aktarlarda vardır. Fakat önümüzdeki yıl, tohumu varmı diye bakacağım.

maviperi
29-10-2009, 10:38
Hayatımda sadece bir kez yemek kısmet oldu.Bir komşumuz yapıp getirmişti.(kurusundanmış)Tadı damağımda kaldı.Buralarda bulunmuyor ya da ben bulamadım maalesef.Tohumu olsada kendim yetiştirebilsem bari.

agozce
29-10-2009, 18:26
Bizim buralarda kendiliğinden her yerde yetişiyor. Tohumunun olup olmadığına dikkat etmedim. Belki aktarlarda vardır. Fakat önümüzdeki yıl, tohumu varmı diye bakacağım.

Derya hanım merhaba, Ankarada yetişen bir yer varsa köklü alıp ekmeyi düşünüyorum. Çok aradım ama tohumu yok.

Faruk
29-10-2009, 21:13
Sayın Agozce madımak mevsimlik bir bitkidir. Mayıs yağmurları ile yeşerip haziran sonu gibi tohumlarını döküp sararan bir yeşilliktir. Biz her yıl Mayıs ayın da toplamaya giderdik. Aşağı yukarı 1 çuval toplardık. Bunun hepsini annem konserve kurar gibi konservelik şişelere kurar biraz kaynatıp rengini hafif sararttıktan sonra kış için saklardı. Geçmiş zaman ifadeleri kullanıyorum ama şuan toplayamıyoruz. Afyon da ikamet ederken topluyorduk. 4 yıl önce Kocaeli ye taşındığımız için toplayamıyoruz. Bunun yerine her yıl semt pazarına satılmaya gelen madımağı fazlasıyla alıp kış için aynı şekilde annem konserve şeklin de istifliyor. Kurusunu da anneannem memleketimizden toplayıp kurutup getiriyor. Tazesi kurusundan çok lezzetlidir. Madımağı toplaması zor olduğu için kilosunu da pahalıya satarlar. Bizim semt pazarlarımız da bu yıl 8 liraya kilo satışı oldu. Madımağı şuan kışa girmekte olduğumuz dönemler de bulup alamazsınız. Mayıs ayını beklemeniz gerekir. Tohumu çok küçük olup kızıl renktedir. Tohumunu toplaması zor olduğu için toplayıp satmazlar. En azından ben öyle biliyorum. Tohumları oluştuktan sonra düştüğü yerden ertesi yıl tekrar çıkar...

agozce
30-10-2009, 01:21
Faruk bey merhaba, Pazardan bende alıyorum ama bahçeme ekmek istedim. Satan köylüler tohumu olmaz deyip durdular. Tohum bulamayacağım bari fide olarak ekeyim diye düşünmüştüm.Sizce tohumu hangi ayda olur.

Faruk
30-10-2009, 09:11
Sayın Agozce Haziran sonu gibi tohumu dökülmeye başlar...

Derya Özen
30-10-2009, 10:35
Derya hanım merhaba, Ankarada yetişen bir yer varsa köklü alıp ekmeyi düşünüyorum. Çok aradım ama tohumu yok.

Ben, Çubukl'uyum. Çubukta hemen her yerde yetişiyor. Mayıs haziran aylarında çok bol bir şekilde bulunuyor. Hatta bazı insanlar gelip, çuvallarla topluyorlar bunları. Gelecek yıl, hatırlatırsanız, sizin için bir kaç kök söker, adresinize gönderirim.

nerimos19
30-10-2009, 11:54
Madımakla ilgili bir anımı anlatmak istiyorum .Daha önceden pazarlarda görüyordum bir gün baktımki bahçede çokca varlar toplanmasıda kolay uzun saplılar ne kadar güzeller diye düşünerek epey bir topladım . Komşu hanım gelipte bunlar yabani madımak acı olurlar bunları yiyemezsin zehirli değiller ama acılıktan yenmezler dedi ne kadar üzüldüm anlatamam .

nerimos19
30-10-2009, 11:56
Bende madımak yetiştirmeyi çok istiyorum adres bilgilerini gönderirsem kargosu bana ait fide banada göndermeniz mümkün olurmu .Kabul ederseniz hatırlatabilirim .Teşekkür ederim iyi günler

selim_50
30-10-2009, 12:43
merhaba arkadaşlar;
1 ve 2. sayfadaki madımaklar (bizde mercimelek) yenilebilir ama yabani, kendiliğinden doğal olara yetişir, madımak genellikle kendi tohumundan çoğalır, (fide veya tohum satan bayilerden ıslah edilmiş kültür tohumu bulabilirsiniz)

Derya Özen
30-10-2009, 13:16
Bende madımak yetiştirmeyi çok istiyorum adres bilgilerini gönderirsem kargosu bana ait fide banada göndermeniz mümkün olurmu .Kabul ederseniz hatırlatabilirim .Teşekkür ederim iyi günler

Mayıs gibi hatırlatırsanız, gönderirim. Özelime yazın ama, buraya uğramayıp unuturum felan :)

selim_50
30-10-2009, 13:54
Bende madımak yetiştirmeyi çok istiyorum adres bilgilerini gönderirsem kargosu bana ait fide banada göndermeniz mümkün olurmu .Kabul ederseniz hatırlatabilirim .Teşekkür ederim iyi günler

merhaba;
madımağı fideden yetiştirmeye uğraşmayın, paket halinde hazır tohumları satılıyor, sapları daha uzun ve dik büyüdüğü içinde toplaması çok daha kolay oluyor.
kolay gelsin

lastmohikan
30-10-2009, 20:01
işin kısası topla tuzla ye

agozce
30-10-2009, 23:18
Ben, Çubukl'uyum. Çubukta hemen her yerde yetişiyor. Mayıs haziran aylarında çok bol bir şekilde bulunuyor. Hatta bazı insanlar gelip, çuvallarla topluyorlar bunları. Gelecek yıl, hatırlatırsanız, sizin için bir kaç kök söker, adresinize gönderirim.

Derya Hanım merhaba, çok teşekür ederim. Eğer mayısta Ankara da olursam bende bakarım ama olamassam çok iyi olur. Sağ olun.

agozce
30-10-2009, 23:19
merhaba;
madımağı fideden yetiştirmeye uğraşmayın, paket halinde hazır tohumları satılıyor, sapları daha uzun ve dik büyüdüğü içinde toplaması çok daha kolay oluyor.
kolay gelsin

Selim bey merhaba, nerede satılıyor?

selim_50
02-11-2009, 12:01
Selim bey merhaba, nerede satılıyor?

merhaba arkadaşlar,
eğer madımak tohumunu tohum-fide-ilaç bayilerinden bulamazsanız, şifalı tohum,kök, baharat satan yerler var oralara bakabilirsiniz, ama fiyatlar biraz yüksek, bir internet adresi vereyim 100 gr 10,58 TL oradan getirtebilirsiniz.
www.karspazari.com
kolay gelsin

nerimos19
03-11-2009, 18:48
bu sitede kurutulmuş bitki var tohum satışı sanırım yok .

hocam100
03-11-2009, 18:51
Madımak yerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir.

nariçi
03-11-2009, 19:10
Ben otu Elazığ orman fidanlığında gördüm ama henüz hiç yemedim. Bizim çevrede dikkatimi çekmiyor. Ya yoktur ya da çok küçük deforme olmuştur.

saynur öztürk
24-03-2010, 10:33
Sabahtan beri internette madımak araştırıyorum. Buradaki fotoğraflar emin olmamı sağladı. Evet, madımak, bizim ilimizde kuşyemliği olarak bildiğimiz bitki. Taze ve kuru olarak veya dondurucuda muhafaza edilerek yemeği yapılır. Dün (toplayıp, ayıklayıp pişirilmeye hazır şekilde bana gönderen annemin eline sağlık) yemeğini yaptım, sarmısaklı yoğurtla servis yapmanızı tavsiye ederim. Oldukça lezzetli ve şifalıdır. Normalde ekimi yapılan bir bitki değildir. Tohumdan çıkar mı bilmiyorum, ama bir kere yeşertmeyi başardınız mı, uzun yıllar faydalanabilirsiniz. Annem tarladan kökleriyle getirip bahçeye dikti. Kısa sürede epeyce bir alana yayıldı. Bahçede yetişen de aynen kırlardaki gibi lezzetli oluyor.

aygün
24-03-2010, 10:40
Eskiden bolca çıkardı evimizin çevresinde. Aynen; yıka, tuzla, ye, en lezzetlisi

canercp
29-03-2010, 14:08
Ben Zile - Tokat'ta öğrencilik yaptığım sırada pazarda bolca görürdüm
Sivas-Tokat yöresinin sık tercih edilen bir besini imiş.
Bazen Komşular getiriyordu, yiyorduk, hoş bir tadı var.
Genelde Çayırlarda ve mezarlıklara yakın yerlerde bolca yetişiyor.

rumma
12-04-2010, 22:06
Bende aldım ama henüz yapmadım tavsiyesi olan var mı..:)

balikci
15-04-2010, 22:15
Aynı ıspanak gibi pişirildiğinde de lezzetli :)

Derya Özen
26-04-2010, 07:42
Neriman Hanım, madımağınızı diktim. Adresinize göndereceğim sevgiler.

Derya Özen
27-04-2010, 13:21
2010 yılı bahar kreasyonu :) (Türkçesi 2010 yılı bahar, yaratma işi)

habibe
27-04-2010, 13:41
Ah Derya kuzusu ah :) Otların piri. Kuzu kulağı ararken bir de aklımıza madımak soktun:)

tamaşa
27-04-2010, 14:31
Sevgili Derya Özen,dün yemlik bugün madımak nasılda canım istedi şimdi oralarda olmak vardı,annemin yaptıgı madımak yemegini hatırladım şimdi birde tuza batırıp yerdik madımagı, nadirde olsa bulmak mümkün madımak ama yemlik öylemi:((

Dudi
27-04-2010, 14:39
Marketlerde madımak konservesi gördüm ama ne derece sağlıklıdır bilemiyorum.

Dudi
29-04-2010, 07:44
Ben dün semt pazarında buldum. Semt pazarlarına bakın isterseniz.

Derya Özen
29-04-2010, 11:15
Ah Derya kuzusu ah :) Otların piri. Kuzu kulağı ararken bir de aklımıza madımak soktun:)

Dün, Çorumdaki bir arkadaşımıza madımak kargoladım. İşlerim çok yoğun! söz vermiş olmıyayım ama sanada Kuzukulağı gönderebilirim :) Eğer vakit bulupta toplaya bilirsem adresini isterim. Sevgiler.

nerimos19
03-05-2010, 17:05
Madımakları teslim aldım . Sevincimi anlatamam .İnanın pişirmeye kıyamadım . Ne kadar güzellerdi anlatamam .Diğerlerinide diktim özenle bakımları yapıyorum Ellerinize emeklerinize sağlık .
Her şey gönlünüzce olsun .

Derya Özen
04-05-2010, 09:21
Afiyet bal şeker olsun :)

hocam100
04-05-2010, 21:14
Dün doğada yürüyüş yaptım ne göreyim bir sürü madımak var buralarda her yer madımak fakat yenildiğini ve nasıl yemeği yapıldığını bilen yok.

Derya Özen
25-05-2010, 10:40
Mantar toplamak için çıktığımız kır gezisinde, bir tarlanın kenarında yetişmiş olan madıkmaklarıda toplamadan geçemedik :)

Kedi Tırnağı
12-06-2010, 08:10
'' Madımak, madı madı madı madı
Oy madımak. ''

Diye başlayan bir türküsü de vardır:D ( aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz)

http://www.dailymotion.com/video/x6rqnk_sivas-madmak-turkusu_music

Babam Sivas doğumlu ve dilinden bu türkü düşmezdi pek. Düğünlerde söylendiğini de hatırlıyorum. Oyunu da var çünkü yanlış hatırlamıyorsam. Ben sadece Sivas dolaylarına has bir yabani ot sanıyordum ama forumda okuduklarımdan anladığım, Afyon, Denizli vs. de dahi yetişiyormuş. Olsun ama, türküsünü bile yaptıklarına göre madımak Sivas' ındır:D ( kahrolsun mikro milliyetçilik)

Yıllarca madımak da madımak diye duydum ama yemek kısmet olmamıştı. Geçen sene Sivas' da yaşayan bir nenemiz bizi ziyarete geldiğinde topladığı madımakları da getirmişti. Annem de Malatyalı olunca, repertuarında bu yemeğin tarifi yoktu tabi:D Ispanak gibi haşlanıp yenebileceğini söylediler. Biz de öyle yaptık. Hafif ekşimsi güzel bir tadı vardı. Bir vejeteryan olarak da epey hoşuma gitti tabii. Baharda pazarda satıldığını gördüm ama çok pahalı bulmuştum. En iyisi, Sivas' taki akrabalarımla diyaloğu arttırıp, fide getirmelerini sağlamalıyım galiba:) ( Balkon yeterince dolmadı sanki, bir de madımak yetiştirmeyi soktunuz aklıma şimdi)

Kedi Dırnaaa, etnografik forum şeeysii:D ( sn gece, taklitler aslını yaşatır, kızmayınız:)

Faruk
12-06-2010, 08:44
Evet sayın Kedi Tırnağı haklısınız madımak yemeği Tokat ve Sivas dolaylarının en önemli yemeğidir. Ben bir Tokatlı olarak evimizden eksik olmaz bu yemek yaz-kış. Şu sıralar bizim buralarda madımağın sezonu 2-3 hafta önce geçti. Bizde 6-7 kilo alarak bir kısmını derin donduruculara koyduk, bir kısmını şişe içlerinde haşlanmış olarak muhafaza ettik. Bir ek bilgi daha: Madımağı aynı zamanda yazdan kurutup kış içinde saklamak mümkün. Sivas içindeki akrabalarımdan madımağı aynı zamanda bu şekilde temin edip kışın kullanıyoruz...

Kedi Tırnağı
13-06-2010, 09:12
Dün akşam pazara gittim. Komşumuz ve hemşehrimiz olan sevdiğim bir teyzem vardı yanımda. '' Bak madımak da varmış '' dedi. Taze madımak vardı valla pazarda ama bir an bir arbede oldu ben de soramadım. Dönüşte de yoktu. Kapanış saatinde gitmiştik çünkü. Sn Faruk, hatırlattığınız iyi oldu. En azından kurutulmuşunu filan isteteyim memleketten:D

faruk5525
02-10-2011, 13:06
madımak tohumu arıyorum kim
lerde var

ekc
11-10-2011, 18:33
bu sene yolculuk sırasında yozgat civarında bir alışveiş merkezinde hazırlanmış kavanozda madımak görüp aldım.marka yazılabiliyor mu bilmiyorum ..... güzeldi...!

17mine
25-09-2012, 09:16
Bir kaç senedir Tokat yöresinde bir girişimci madımak yetiştiriyor.Yabani madımak bittikten sonra piyasaya çıkıyor.Tabiisinden hiç farkı yok.Pahalı olmasına rağmen madımakseverler tarafından kapış kapış gidiyor.

jeozuu
04-01-2013, 15:59
Merhaba,
Tokat yöresine ait madımak tarifini paylaşmak isterim. Tokat'ta madımak deyince akan sular durur. Madımak imece usulü ayıklanır, gerçekten ayıklanması çok zor. Ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra satırla incecik kıyılır. Tereyağıyla soğan kavrulur, soğanlar pembeleştikten sonra içine ince doğranmış pastırma yoksa çemen katılır, bu şekilde biraz daha kavrulur. Sonra madımaklar ilave edilir, 4-5 diş sarımsak bütün olarak eklenir, bir fincan kadar da bulgur eklenip, tuzu ve suyu katılarak pişirilir. Tereyağının ve soğanının biraz bol olması gerek.

bozo.0606
04-01-2013, 16:47
Madımakla ilgili detaylı bilgi için buraya (http://tr.wikipedia.org/wiki/Mad%C4%B1mak)tıklayın ve tohumunu ekmeyi bir kez daha düşünün derim. Sonra başa çıkılamaya bilir.

murer
26-04-2013, 16:47
Geçen sene buradaki yazıları okuyup merak etmiştim.Bugun pazarda görünce 1 kilo aldım.İnternetteki tariflere göre yaptık ama ayıklması o kadar zor ki aldığıma pişman oldum.İçinde bolca ot, yonca diken türleri karışıktı kendim toplasam daha az zahmet çekerdim heralde.Herneyse ayıkladıktan sonra pişirdik bir guzel merakla oturdum sofraya.Üzerine sarımsaklı yoğurt doktuk başladık yemeğe.Başladık ama umduğumuz bir tad alamadık.Artık alışık olmadığımızdan mı, yoksa beceremedikmi yapmayı bilmiyorum ama sevmedim.Madımak merakımda böylelikle bitmiş oldu.Yemeyenlerin çok bişi kaçırdığını sanmıyorum.

alperfect
08-04-2014, 08:39
''Madımak[1] ya da madımalak[1] (Polygonum cognatum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitki türü. Cinsin diğer türlerinden oldukça iri yapraklarıyla belirginleşir.''
Vikipediden aldığım bu bilgiler doğru mudur acaba

Birkaç gündür forumu yabani otlar açısından dolaşıyorum. (Malum ot mevsimi başladı) Her yörede ayrı bir ot ismi hatta aynı bölgede iki farklı nesil bile aynı isimde anlaşamıyor. Merak ettim burda sistematik bir biçimde (taxonomik olarak değil yanlış anlaşılmasın ) ayrıntılı fotoğrafları olsa latince ismi yazılıp diğer bitkilerde olduğu gibi Türkçe isimleri isimleri isimleri (tek kelime yetmez neredeyse her mahallede ayrı bir isim verilmiş :) ) yazılsa güzel olur mu yoksa çok zor ve dağınık olur mu dersiniz. Hatta ilk zamanlarda yapılan elle bitki çizimleri vardır çiçeği kökü tohumu güzelce çizilir ya biz de öyle fotoğraflasak ne dersiniz olur mu?

alperfect
08-04-2014, 13:04
Yiyecek Olarak Kullanılan Bazı Yabancı Ot Yemek Tarifleri:

Amaranthus retroflexus ( Kaba tüylü horozibiği, Kaba tüylü solmaz çiçek, Kırmızı köklü horozibiği, Kızıl bacak)

Name: Amaranthus-retroflexus.jpg
Views: 54443
Size: 43.7 KB







4.3. - Sonchus oleraceaus (Eşek marulu, Yalancı marul)

Name: sonchus.jpg
Views: 49403
Size: 47.6 KB

Name: Sonchus_ole_300.jpg
Views: 48689
Size: 23.7 KB


Sevgili Mine Pakkaner'in bu mesajda verdiği bilgiler gibi her bir ot/bitki için ayrı bir sayfa açmaktı benim kastettiğim

alperfect
08-04-2014, 13:13
Yenebilen yabani bitkiler sayfasında Sevgili ilk sayfada Mine Pakkaner'in mesajında belirttiği gibi fotoğraflarla ve ismiyle herbir bitkiyi/otu kendi sayfasında görsek

melanmelan
24-07-2014, 16:14
Sivasımızın meşhur yemeği. Yemesi nasip olupda beğenmeyen pek yoktur çevremde.Buzdolabındada saklayabilirsiniz. ****** tazesinin yerini hiçbiri tutmaz.