PDA

View Full Version : Elma Hastalık ve Zararlıları




Mine Pakkaner
15-11-2007, 02:00
Elma Gövde Kurdu(Synanthedon myopaeformis Bork.)


Suat KAYMAK (suatkaymak@ebkae.gov.tr) Mesu İŞÇİ (mesuisci@ebkae.gov.tr)
Ziraat Mühendisi


Elma gövde kurdu elma ağaçlarının önemli bir zararlısıdır. Elma gövde kurdunun kelebekleri küçük, koyu lacivert siyah renkte olup, saydam olan kanatlarıyla arılara benzerler.

Kışı; konukçu meyve ağacının gövde ve kalın dallarının kabuk altlarında, beslendikleri yerde larva halinde geçirirler. İlkbaharda, hava sıcaklığının 8 oC nin üstüne çıktığı zamanlarda aktif hale geçen larvalar zararını en çok bu dönemde yaparlar. Larvalar, Nisan –Haziran aylarından itibaren açtıkları oyuklarda kabuk yüzüne yakın yerlerde, kokon içinde pupa olurlar. Ergin çıkışı iklim koşullarına bağlı olarak Mayıs’ın ilk haftasından Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Ergin dişi kelebekler, gövdede çatlak ve yaralı yerlere tek tek yumurta bırakırlar. Yumurtalardan 8-15 gün sonra çıkan larvalar, kabuk altına girerek beslenmeye başlar.


Zarar Şekli
Elma gövde kurdunun larvaları, elma ağaçlarının gövde ve kalın dallarının kambiyum kısmında beslenerek zarara neden olur. Bitkinin bu kısımlarında gözle görülebilen elips şeklinde kanallar açarlar. Kanalların içi, talaş ve larva pislikleriyle karışık, ekşimsi hoş olmayan kokuda, kırmızımsı kahverengi renkli bir sıvıyla doludur. Bu kanallar birleşerek özsuyu ileten sistemi zarara uğratırlar. Böylece ağaçların hayati faaliyetlerinin azalmasına, gelişmesinin yavaşlamasına bunun sonucu olarak da yaprakların küçülmesine, sararıp dökülmesine, meyvelerin küçük, şekilsiz, tatsız ve kalitesiz olmasına hatta larva zararının yoğun olduğu ağaçların kurumasına neden olurlar. Ülkemizde sadece elmada zarar yapmakta olup, Hemen hemen elma yetiştiriciliği yapılan her yerde görülür.

M Ü C A D E L E S İ
Kültürel Önlemler
Elma gövde kurdunun mücadelesinde kültürel önlemler büyük önem taşır. Bahçede sulama, gübreleme ve budama gibi işlemlerin zamanında ve tekniğine uygun yapılarak ağaçların daha iyi gelişmesi ve çeşitli hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmaları sağlanmalıdır. Bu işlemler yapılırken ağaçların yaralanmamasına özen gösterilmelidir. Ağaç kabuklarındaki larvalar kış döneminde bıçakla temizlenmeli ve açılan yaralar macunla kapatılmalıdır.

Biyoteknik Mücadele
Orta Anadolu Bölgesi koşullarında, pekmezli besi tuzakları ile elma gövdekurdu erginleri cezbedilerek kitle halinde yakalanmakta ve zararlının populasyonu düşürülebilmektedir. Bunun için 100 ağaçlık bir bahçeye, 5 ağaca 1 pekmezli besi tuzağı, Mayıs ayında yerden 1-2 m yükseğe gövdeye yakın asılır. Haftalık kontrollerde yakalanan kelebekler ve diğer böcekler tuzaklardan uzaklaştırılır ve pekmezli karışım tuzak kabının ¾ ‘üne kadar olacak şekilde yeni hazırlanmış karışımla tamamlanır. Eylül ayı sonuna kadar tuzaklar bahçede bırakılır.

Besi tuzağı şöyle hazırlanır;
1 litre karışım için:
1 kısım pekmez,
5 kısım su,
2-3 g ekmek mayası.

En az 2 yıl üst üste yapılacak bu kitlesel tuzaklama ile zararlının larva populasyonu ekonomik zarar eşiği düzeyine getirilebilmektedir.

Kimyasal Mücadele
Kimyasal savaşta hedef yumurtadan çıkan larvayı kabuk içine girmeden öldürmektir. Mart ve Nisan aylarında bir bahçede en az 20 ağacın gövde ve kalın dalları kontrol edilir ve bir ağaçta ortalama 5 adetten fazla canlı larva saptanırsa ilaçlama gerekir. İlaçlama zamanı ise yumurta açılımına ve ilk ergin çıkışına göre saptanır. İlk ergin çıkışları, besi tuzakları veya boş pupa gömleklerine göre belirlenir.

İlk ergin çıkışından 15-20 gün sonra ilk ilaçlama, daha sonra 20 gün ara ile ikinci ve üçüncü ilaçlamalar yapılmalıdır. İlaçlamalarda özellikle gövde ve dalların ilaçlanması gereklidir.

KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili Madde Adı ve Oranı Formülasyonu Dozu (preparat) 100 lt. suya
Chlorpyrifos ethyl 480 g/l ---EC---125 ml
Methidathion 426 g/l --- EC --- 125 ml
Dichlorvos 550 g/l ---EC--- 200 ml
Endosulfan % 32.9 ---WP ---150 g
Azinphos- methyl 230 g/l ---EC --- 200 ml

Kaynak (http://egirdir-bahce.org/arsiv/aralik2003/sayfalar/sayfa6.htm)




onurcom60
08-04-2008, 15:03
Merhaba,
Karla kaplı kış günlerinde elma ve badem fidanlarımın kabukları tavşanlar tarafından yeniyor. Ne yazık fidanların çoğu kuruyor.
Bunu önlemenin bir yolu olabilir mi??

Todor
08-04-2008, 18:58
Hayvanlar hiç bir şey bulamadıkları için ağaç kabuğu kemiriyorlar. Başka bir besin bulsalar ağaçlarınızı ellemezler. Bahçenize saman, yonca balyaları koyun.

eoztaylan
13-04-2008, 17:02
Merhaba,
Bahçemdeki elma ağacı hastalandı. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi yeni çıkan yaprakların üzerinde hastalıklı buruşmalar Ardından yaprak tümüyle buruşarak kıvrılıp kuruyor. Yanındaki şeftali ağacı da aynı durumda. Şeftali ağacı ile ilgili de bir forum konusu açtım. İkisinin de gödelerinde bir sorun yok, sadece yapraklar bu durumda.
Geçen yaz sonu da aynı görüntü vardı ancak eve yeni taşındığımızdan üzerinde durmadım. Bu baharda ise aynı hastalığın devam ettiğini gördüm. Bu hastalık nedir ve nasıl iyileşir?
Böcek korkusu ile ağaçlara ve toprağa ilaçlama yaptım ama etkisini göremedim. Yapraklara spreyle uyguladığım ilaç: Çiem Malathion 20 EC ( böcek ilacı-kırmızı örümcek ilacı)
Toprağa uyguladığım: İmpa Sevin 5 / toz ( İnsektisit toz)
Umarım yanıtınız çabuk gelir. Ağaçlar ölür ya da diğerlerini de hasta eder diye endişeleniyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 20:36
Yaprakların altını kontrol edin göreceksiniz ki muhtelif bitki sinekleri veya yaprak bitleri yapraların altından öz su emmiş. Şansınız varsa bir kaç tanede yaprakların altında icraat halinde görebilirsiniz. Bir kaç sürgün kopartın ve ilaç bayinizie müracaat edin size uygun bir ilaç tavsitye edeceklerdi. Eğer bitki sayım az ben hallederim derseniz o zaman forumda Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=ila%E7lar) başlığına bir uğrayın.

eoztaylan
14-04-2008, 09:41
Merhabalar,
Cevabınız için çok teşekkürler...Evet dikkatlice bakınca bitki sineklerini farkettim. En kısa zamanda ilaçlama yapacağım.
Tekrar teşekkürler...

teknis67
25-04-2008, 15:15
elma yaprakları resmdeki gördüğünüz gibi kıvır kıvır oldu,herhangi bi böcektr zararlıdır mevcut değil gördüğüm kadarı ile.hastalığın ne olduğu ve mücadelesi konusunda yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkürler.

nkbalki
26-04-2008, 09:09
Sn. teknis67,
Elma ağacınızda külleme hastalığı var külleme ilacı kullanmalısınız.

acemibahcivan
27-04-2008, 07:59
Bahçemdeki Elma Agacımın Resimlerini Gönderiyorum.kıs Boyunca Govdesıne Yerleşmiş Kurtları Bulup Cıkardım. Aşı Macunu Bulamadıgımdan Macunla Kapatamadım.

Ama Tam Dipinden Kuruyacak .

Eger Sızde Bir Doga Severseniz Buna Ne Kadar Uzuldugumu Tahmın Edersiniz?

Nısan Ayı Sonu Pupalanacagı Soylenmıs .sizden Istegim Ilaçmı Kullanayayım Yoksa Yaralarını Macunla Mı Kapatayım Yardımlarınız Için şimdiden Teşekkürler.

adil GÜZEL
27-04-2008, 23:41
Benim elma bahçemdeki ağaçlarımın cinsi GRANİT SİMİT şu anda yeni meyve tutmaya başladı çiçeklerini tamamen döktü ben şimdi bu ağaçlara ilaç yapmam gerekirmi dallarıında henüz herhangi bir tırtıl veya başka bir böcek yok iç kurdu ilaçı yapmam gerekirmi yapmam gerekirsse hangi ilaçı yapmam lazım yardımcı olursanız teşekkür ederim

selim_50
28-04-2008, 09:01
iyi günler;
ilaçlama için biraz geç kalmışsın (çiçek taç yaprakları (dış yapraklar)fare kulağı döneminde ilaçlaman gerekirdi. ama çiçeği tamamen döktü ise şu anda da iç kurdu ilaçlaması yapabilirsin. daha sonra elmalar nohut büyüklüğüne ulaşıncaya kadar ilaçlama yapmana gerek yok.
ondan sonra sistemik olarak engeç 20 günde bir ilaçlama yapman gerekiyor.
(iç kurdu için gerekli ilaç'ı tüm ziraii ilaç satan yerlerde bulabilirsin)

Lilium
10-05-2008, 18:08
Hayvanlar hiç bir şey bulamadıkları için ağaç kabuğu kemiriyorlar. Başka bir besin bulsalar ağaçlarınızı ellemezler. Bahçenize saman, yonca balyaları koyun.

Allah iyiliğini versin sevgili todor, öldürdünüz beni gülerken, Hatta eksik söylemişsiniz, Birazda lahana, havuç assın dallarına.

İşin şakası birtarafa arkadaşımıza önerebileceğim ağaçları kafes tellerle sarıp koruyabilir.

Bir yıl benimde başıma böyle birşey geldi ağaçlarımı fareler kemirmişti ama ben farelere peynir falan götürmedim. sevgiler saygılar..:D

Penelophe
10-05-2008, 20:05
Hayvanları soğuk yetmiyormuş gibi birde açlıkla başbaşa bırakalım yani, itiraf etmeliyim ben pek gülemedim şakanıza..

Todor
10-05-2008, 20:12
Oysa ben gayet ciddi idim. Çok fazla gün sürmesede, kar yağdığı zaman, ormana buğday dolu torbalar asıyorum. Maksat kuşlar aç kalmasın. Geyik olsa samanda atarım ama ormanımızda geyik gibi otçullar yaşamıyor ne yazık ki.

Tavşanlar ise doğal olarak ağaç kabuğu yemezler. Ancak yaşamak için başka bir yiyecek bulamıyorsa çaresizlikten ağaç kemirir. Normal şartlarda ot ve dane yemlerle beslenirler. Eğer kendilerine başka bir alternatif sunulursa kesinlikle fidanları ellemeyeceklerdir.

Günlük 200 gr hesabından, bir balya samandan 150 tavşanlık kuru ot çıkar. Bir balya saman 5 YTL. 1 Kg buğday 0,8 YTL.

onurcom60
18-05-2008, 21:13
Teşekkürler Todor.

Gülşen
19-05-2008, 13:05
Merhaba; bizim elma ağacının uç yaprakları kızarıp kıvrılıyor.Kıvrımın içinde böcekler var.Ayrıca, ağacın dallarında;kabuk kısmında beyaz köpük veya tükürük gibi birşey var.Ev yapımı ilaçlarla kurtulabilir miyim?Kimyasal kullanmak istemiyorum. Çünkü bu ağaç, işlettiğimiz lokantanın bahçesinde. Çocuklar minicik elmaları koparmaya çalışıyorlar.Zarar görebilirler.Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

alfisol
05-07-2008, 15:29
Merhaba,msjınızı yeni gördüm.yinede cvplamak isterim.Elma ağacının uç yapraklarının kızarıp,kıvrılması ve içindeki bitler kırmızı gal afidi zararlısının yaptığı zarardan oluşur.Eğer bulaşık 5 sürgünden fazla ise ilaçlama yapmalısınız.Beyaz köpük durumu, Pamuklu bit zararlısısıdır.K.G.Afidine karşı uygulayacağınız ilaçlama bu zararlıyıda kontrol altına alacaktır.

imgelem
21-07-2008, 00:42
Bu sene mart ayında diktiğim elma fidanı hastalandı.Yapraklarda başlayan kahverengi lekeler giderek yayılıp tüm yaprağı kaplıyor ve yaprak kuruyup düşüyor.Ne yapmam gerek acaba.Mantar olabilir mi?Ne tür bir ilaç kullanmalıyım?Yardımcı olabilecek arkadaş varsa sevinirim...

Emine Aktaş
23-07-2008, 23:09
Evet, elma fidanınızdaki hastalık, tarifinize göre mantar hastalığı.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9577 sayfasında armut kara leke hastalığı ile mücadele şekli anlatılmaktadır. Elma kara lekesi ile armut kara lekesi için önerilen önlem ve ilaçlar birbiri ile aynıdır.

imgelem
24-07-2008, 23:13
Çok teşekkür ederim Emine Hanım.Hemen ilaçlama yapayım bari...

apeerion
25-07-2008, 00:26
Mayıs 2008 gibi diktiğimiz bodur elma ağacı aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere yapraklarında kuruma meydana geldi ve yapraklarını döktü. Ağacın olduğu bölge gündüzleri çok kavurucu sıcak ve rüzgarlı; geceleri ise gene rüzgarlı ve serin. Haftada 1-2 kez 5-10lt. sulama yapıyordum. Ağacı dikerken, ağacın çukuruna ve dibine "torf" ilaveside yapmıştım. Enson; 10gr'lık(10lt suda) hümik asit ve (Birkaç gün arayla 2X50gr) 100gr demir yaptık. Bu uygulamaları ağaç bu haldeyken yapmıştık. Bu ağacın biraz ilersinde de elma ağacı var aynı anda diktiğimiz ama o bodur değil; onda herhangi bir sorun yok sadece yaprakların renginde açılma olmuştu demir ve hümik asit uygulaması yapmıştık. Şuan için yapmam gereken nedir?

erasmus
26-07-2008, 08:22
Mayıs 2008 gibi diktiğimiz bodur elma ağacı aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere yapraklarında kuruma meydana geldi ve yapraklarını döktü. Ağacın olduğu bölge gündüzleri çok kavurucu sıcak ve rüzgarlı; geceleri ise gene rüzgarlı ve serin. Haftada 1-2 kez 5-10lt. sulama yapıyordum. Ağacı dikerken, ağacın çukuruna ve dibine "torf" ilaveside yapmıştım. Enson; 10gr'lık(10lt suda) hümik asit ve (Birkaç gün arayla 2X50gr) 100gr demir yaptık. Bu uygulamaları ağaç bu haldeyken yapmıştık. Bu ağacın biraz ilersinde de elma ağacı var aynı anda diktiğimiz ama o bodur değil; onda herhangi bir sorun yok sadece yaprakların renginde açılma olmuştu demir ve hümik asit uygulaması yapmıştık. Şuan için yapmam gereken nedir?

Geçmiş olsun. Resimden anlaşıldığı kadarıyla ağacınızda genel bir solgunluk yani su alımında bir problem görünmekte. Bunun iki ana sebebi olabilir. İlki ağacınız gerçek anlamda susuzluk çekiyordur yani toprakta yeteri kadar su bulunmadığında bu durum meydana gelebilir. Hava şartlarını , bitkinin çok genç olmasını ve köklerinin yeteri kadar derinlere inmediğini gözönüne alırsak bu daha gerçekçi bir ihtimal gibi görünüyor. Verdiğiniz su miktarını olmasa bile sulama sıklığını arttırırsanız çözüm olacaktır. Diğer sebepte ise toprakta su yeteri kadar bulunur ama bitki bu suyu kökleriyle bünyesine alamaz . Bunun sebepleri ise genellikle toprağın genel yapısıyla kimyasal içeriğindeki anormallikler, kök gelişimindeki gerilikler ya da kök ve iletim sistemini etkileyen hastalıklar **** zararlılar olabilir. Bu durumlarda buna neden olan fizyolojik ya da paraziter etmen önce tespit edilir daha sonrada uygun tedavi yöntemi uygulanır.

apeerion
26-07-2008, 23:34
Teşekkürler; bugün tekrar ağaca baktığımda üzerinde canlı birkaç yaprak duruyordu sulamayı sıklaştırdım ve toprağa uyguladığım hümik asit ve torf toprağı çok güzel yapmış ve hafifte nemlilik oluşmuş.Bakalım bu badireyi atlatabilecek mi? İyi çalışmalar...

kiwici77
12-08-2008, 00:19
Teşekkürler; bugün tekrar ağaca baktığımda üzerinde canlı birkaç yaprak duruyordu sulamayı sıklaştırdım ve toprağa uyguladığım hümik asit ve torf toprağı çok güzel yapmış ve hafifte nemlilik oluşmuş.Bakalım bu badireyi atlatabilecek mi? İyi çalışmalar...

Ben tüm iyi niyetime rağmen, o pozisyondaki bir fidanın sağlığına tekrar kavuşacağına inanamıyorum, eğer başarırsanız deneyiminizi paylaşırsanız memnun olurum.

apeerion
18-08-2008, 22:47
Ağacım kendini toparlamaya başladı, yukarıda yazdığım uygulamayı yaptım ve o uygulamadan 13 gün kadar ağaçları sulayamadım ama genede ağaçlar yemyeşildi biraz yapraklar sarsılmıştı ama bu elma ağacım yeni filizler vermişti. Çok mutlu oldum, şu doğaya katağam 1 ağaç bile bana büyük mutluluk veriyor...

imgelem
25-08-2008, 13:13
Elma ve armut ağacım bu yıl mart ayında dikildi.Dikimden sonra bordo bulamacı uyguladım.En son geçen hafta olmak üzere belli periyotlarla neemazal ve captan uyguladım.Ama hiç sağlıklı görünmüyorlar.Ne yapmam gerek acaba?

sabah
26-08-2008, 16:53
Dışı sağlıklı görünen bodur elmaları kestiğimizde içi aşağıdaki gibi çıkmakta. Bu yıl herhangi bir ilaçlama yapmamıştık.
Bir dahaki yıl olmaması için nasıl önlem almalıyız?
45819

sabah
26-08-2008, 17:08
Ana sayfadan erişilen hastalıklar bölümündeki açıklamayı sonradan farkettim:

Genel Bilgiler / Ağaç Hastalıkları / Elma içkurdu [ Cydia pomonella ( L. ) ] (http://www.agaclar.net/index.php?id=2413)

Belki budur.:rolleyes:

45820

füsunANK
22-11-2008, 20:14
Elma ağaçlarımı nasıl kurtarabilirim. :( Problemin ne olduğunu da bilmiyorum.
Aslında gövde bu kadar kalın değil , fotoda çok kalın çıkmış .
53552

Durum vahim
53551
53550
Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim.

Cumhur Tonba
13-12-2008, 22:20
Füsun.
İnsanlar doğar, büyür ve ölür. Ağaçlar da öyle. Görünüşe göre yaşlı bir ağaç. Zaten ekonomik ömürleri 25- 30 sene. Yapabileceğiniz bir yol, gençleştirme budaması yapmak. Seneye saglam bir dldan çıkan senelik sürgünlerden birkaçını bırakarak yaşlı dalları peyderbey çıkarıp ağacı gençleştirebilirsiniz.
Saygılarımla.

M. Giray Özçam
14-04-2009, 10:39
Merhaba...
Üç hafta önce İngiliz ekşi elma ağacıma kakma aşılama ile golden elma ve armut aşılamaları yapmıştım. Şu ana kadar ikisi tutmuş görünüyor diye sevinirken; uçlarında daha yoğun olmak üzere gövdede de nokta şeklinde birden fazla düzensiz kenarlı ,hafif kabarık parlak sarı lekeler dikkatimi çekti. Aşılama sonrası bordo bulamacı uygulamıştım.
Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler....

M. Giray Özçam
17-04-2009, 09:52
Merhaba...
Üç hafta önce İngiliz ekşi elma ağacıma kakma aşılama ile golden elma ve armut aşılamaları yapmıştım. Şu ana kadar ikisi tutmuş görünüyor diye sevinirken; uçlarında daha yoğun olmak üzere gövdede de nokta şeklinde birden fazla düzensiz kenarlı ,hafif kabarık parlak sarı lekeler dikkatimi çekti. Aşılama sonrası bordo bulamacı uygulamıştım.
Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler....

Bayram KAPTAN
17-04-2009, 11:09
sayın doktorum , resim gönderirseniz daha net cevap verebilirim.Şu an için söyleyeceklerim.tahminden ötesi olamaz.Bordo bulamacının yapraklar üzerinde yakıcı etkisi vardır.Ancak bordo bulamacını kendiniz hazırladıysanız karışımı doğru yapmadıysanız gövdeyede yakıcı etkisi olur.Çalışmalarınızda başarılar

MetinT
08-06-2009, 19:25
Sn Arkadaşlar;
Elma ağacımın kabuğunda Dikey olarak boydan boya yarılma var. İnce kalın Tüm dallarda bu böyle. Sanki kesilmiş gibi ağaç kabuğu ayrılmış. Ve buralaradan çekerek kabuk tamamen sıyrılabiliiyor yani çok yumuşak. Ayrıca Elma pamuklu biti de bu yarıklara hücum etmiş durumda. Bu yarılma bitlerin işi mi? Yoksa ağacın bir hastslığı da bitler yumuşak gördükleri için mi ordalar? Ya da ağacım genç 3-4 yıllık büyüdüğü için mi bu yarıklar oluşuyor?
Resimler yarıklardaki bitleri suyla yıkadıktan sonra çekildi.

trocer
19-06-2009, 14:39
Merhabalar,
Ben siteye bugün üye oldum ve daha önce bu siteyi nasıl farketmediğime de çok şaşırdım. Öncelikle sitenin oldukça faydalı olduğuna inandığım için emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Benim sorunum elma ağaçlarımızda büyükmekte olan elmalar erik büyüklüğüne geldiğinde dökülüyor. Bahçe ve ağaç bakımı ile ilgili hiç bir bilgim yok ve bunu hobi olarak yapmaya çalışıyorum. Problemimiz ile ilgili yardım edebilirseniz çok sevinirim.

Yılmaz Yalçın
08-08-2009, 00:14
Sayın Halil Bey,
Cevap için yine teşekkür ederim:)Babamın son sorusunu da cevaplarsanız sevinirim:)Bahçemizde 8 yaşında elma ağacı var yaprakları oldukça gür ancak meyveleri normal büyüklükte ama meyveleri sürekli dökülüyor dökülenleri ortadan kestiğimizde ise hepsinin ortasının çürük olduğunu görüyorum.Bu neden ileri gelbilir bir çözüm öneriniz var mı rica etsem?

Halil Önen
08-08-2009, 00:39
Sn.kubat izmirli,

ben elma konusunda iyi bilgiye sahip değilim.

Bir tane iri yeşil elmam var. 2 tanede fidanım var.
Bu konuda deneyimlerim de az.

Bu sorunuzu diğer uzman ve deneyimli arkadaşlar cevaplamalı.

Geçen gün bir arkadaşımız da elmalarının döküldüğünden söz etmişti. Gidip baktık. Elmalar sağlıklıydı.

Dökülme sebebi verimin çok olması,zamanında seyretme yapmaması, ağacın meyveleri beslemek için yeterli vitamini topraktan alamamasına bağladık.

Ve kökten gübre takviyesi yaptık. Şimdilik dökülmeyi kesti gibi.

Ama sizin dökülen elmalarınızın içlerinin çürük olmasını bilemem.

Yine de bu , elma iç kurdu olabilir.

Bakınız dökülen elmanın bir yerinde küçük bir delik olmalı.

Ben sadece tahmin ediyorum. Eğer elma iç kurdu ise yapacak bir şey yok.

Kurttan geri kalanı gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz, çünkü kimyasal ilaç kullanılmamış demektir.

Saygılar

Aziz Fayda
08-08-2009, 08:22
Merhaba,

Aynı sorun bende de var. Düşen elmaları çok iyiinceledim. Delik yok. Ağaçların gövdesinde ya da yapraklarında haşerat göremedim. Fidan 4-5 yıllık ve yeşil elma. Acaba verdiği meyvaları besleyecek yaşa gelmediği için döküyor olabilir mi ? Ya da sulama ile ilgili bir sorun olabilir mi?

selamlar

Halil Önen
09-08-2009, 23:20
Ağaçların gövdesinde bir sorun olabilir mi?

Sn. Aziz Fayda,

bu durum tek başına bile elmeların dökülmesine sebeb olabiliyor.

Elma ağacınızın yakınında ki başka bir güçlü ağacın kökleri gelip topraktaki besinlere ortak oluyor.

Bir de iki elma aynı dalda karşı karşıya ise ben birini çıkartıyorum. Yani seyretme yapıyorun. Tabii ceviz kadarken...

İşte, şeftaliye yaptığım gibi...

Ağacı güçlü olup da seyretmeye yapmayan arkadaşlar da var.

Ağacınızın taç izine sıvı gübre verebilirsiniz.

Saygılar

h_dogan
11-08-2009, 11:59
Sn. Aziz Fayda fidanlarınıza yaptığınız uygulamalar neler?

Aziz Fayda
14-08-2009, 01:27
Arkadaşlar,

Özür, uzun zamandır foruma giremedim ve mesajınızı yeni gördüm.

Sayın h dogan,

1 dönüm bahçemde karışık meyva ağaçlarım var. İki adet de yeşil elma ağacım var. 2-3 yıl önce tüm meyva ağaçlarıma yanık koyun gübresi varmiştim. Zaman zaman kendi yaptığım komposttan torf ialve ediyorum. Bahar aylarında mantara karşı fungusit kullanıyorum. Çok fazla ya da mecbur kalmadıkça ilaç kullanmamaya çalışıyorum. Elma ağaçları 4-5 yaşında olup bu sene ilk defa üzerinde yoğun bir şekilde çiçek ve dolayısıyla elma tuttu. Ama büyümeden düştüler. İçlerinde kararma vardı. Seyreltme de yaptım.
Nerede hata yaptım bilmiyorum. Ya da fidan daha çok küçük.

selamlar

Aziz FAYDA

06doğaci
19-08-2009, 18:01
Merhaba arkadaşlar yarıbodur 60 kadar elma ağacım var.Bu sene 2 yaşındalar ve çoğunda elma var.Ancak oldunlaşan elmaları kargalar yiyor.Bu soruna nasıl bir çözüm önerirsiniz.

06doğaci
19-08-2009, 18:02
Malesef elmaların yarıya yakınını delerek mahfettiler.

ömer obayeri
07-09-2009, 10:21
aynı sizin elma ağaçlarınızdaki sorunun bi benzeride de var benim elma ağaçlarının topraktan itibaren dallara kadar olan yerlerde yarılmalar meydana geldi yeni fidan dikmiştim aynı sorun o fidanda 3 yıl sonra meydana geldi ...bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyoruz.. teşekkur ederim şimdiden...

incikarsan
31-10-2009, 15:45
Benim bahcemde de meyva agaclarim var ancak Trabzon hurmam ve Ata nari`m
haricin de yuzumu gulduren olmadi.Zararlilarla dogal yontemlerle savasmak istiyorum ama her defasinda kazanan onlar oluyor.Karsilikli inatlasiyoruz.daha yenillgiye doyamadim.SIzlerden takviye kuvvet istiyorum.Elmalarimin yapraklarinin uclari kirmizi renge donusup kivriliyor.KIvrimlarin arasi siyah bitlerle dolu oluyor.Yapraklari toplayip yaktim ama tumunu toplayamadigim icin tekrar urediler.Isirgan otlarini bir kova su icinde bekletip,belli miktarda suyla karistirip uzerilerine puskurttuk,bana misin demediler.O erigiyi bana puskurttseler olurdum herhalde. O kadar ki pis kokuyor.Arap sabunlu su sebzelere ve bitlenen diger ciceklere iyi geldi.Meyvalarda kullanmakta gecikmis olacagim ki ayni basariyi elde edemedim.Meyvalar da tam olgunlasamadan dokuldu bittiler.Yardimlarinizi bekliyorum.
Sevgi ve dostlukla kalin.

naturelparks
14-04-2010, 06:17
merhaba..
ben siteye yeni üye oldum..
12 dekar bodur elma bahçem var.. belli bir ilaçlama takvimi varmı ???
teşekkürler..

nurettind
14-04-2010, 13:01
fikap kulanabilirsiniz
tavşan ve fare ye karşi

plastpaplastik.com.tr

seratblyz
15-04-2010, 23:10
Çekirdekten yetiştirdiğim 4 aylık fidan, 2 hafta oldu toprakla buluşalı fakat fotoğraflarda da belli olduğu gibi, yapraklarının birkaçında belirgin olmak üzere, delik gibi olmuş ve delinen yerler kararmış, bazı yaprakların da kenarlarından kararmaya başlamış. Geçen en tepede küçücük bir sineğimsi canlı gördüm fotoğraflar ile sorunlu yerleri belirtmeye çalıştım sanırım kükürtlü bir karışım hazırlayacağım. Fakat sorunu tesbit etmeden davranmak istemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim....

Sorun yeterli su alamamasından kaynaklanıyor, bitki elma türü değilmiş, kirli hanım çiçeğiymiş..
Bu konuda beni aydınlatan Halil Önen'e teşekkür ediyorum..

Halil Önen
16-04-2010, 22:19
Çekirdekten yetiştirdiğim 4 aylık fidan, 2 hafta oldu toprakla buluşalı fakat fotoğraflarda da belli olduğu gibi, yapraklarının birkaçında belirgin olmak üzere, delik gibi olmuş ve delinen yerler kararmış, bazı yaprakların da kenarlarından kararmaya başlamış. Geçen en tepede küçücük bir sineğimsi canlı gördüm fotoğraflar ile sorunlu yerleri belirtmeye çalıştım sanırım kükürtlü bir karışım hazırlayacağım. Fakat sorunu tesbit etmeden davranmak istemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim....

Sn. seratblyz,

örümcek zaralısının işi değil, bunun için atacağınız kükürt çok taze yaprakları yakar, fidenin gelişimini yavaşlatır.

Eğer sipreyleyerek su atıyorsanız, yapar.

Çekirdekten yetiştiriyorsanız mutlaka aşılamanız gerek.

Saygılar

bursaranger
23-04-2010, 19:59
herkese merhaba.acemi bahçivan arkadaşım,ağacın için çok üzüldüm.kurtarabildin mi bilmiyorum.yara,yarık,darbe gibi durumlarda bu kısımlara gres yağını kıştan sürüp bekle.ağaç hem iyileşecek,hemde pırıl pırıl gövdeye kavuşacak.yararlı bilgilerin paylaşılması dileğiyle saygılar.

seratblyz
26-04-2010, 21:04
merhabalar, ben bahsi geçen elmama kükürtlü solüsyon hazırlayıp yapraklara püskürttüm, biraz abartmışım sanırım büzüşür gibi oldu ama sağlığında problem yok sanırım. Bu arada diğer elmalarım da yaprakları toprağa diktikten sonra kıpkırmızı oldu sebebi ne olabilir? Böceklerden önlemek için pul biberli ilaç hazırlayıp diplerine dökmüştüm ondan olabilir mi? Bilgilendirirseniz sevinirim, yakında fotoğraflarını koyarım, saygılar...

h_dogan
27-04-2010, 21:41
Sn. seratblyz siz bunun elma olduğuna emin misiniz? Bu bitki kirli hanım çiçeğine benziyor elma böyle olmaz.

seratblyz
28-04-2010, 22:05
Haklı olabilirsiniz, zira çimlendirdiğim diğer elmalardan hep farklıydı bu bitki. Meğer aylardır koynumda elma diye kirli hanımın çiçeğini beslemişim.:D Aydınlattığınız için teşekkür ederim... Zaten yeterli miktarda sulanmadığı zaman alt yapraklarından kurumaya başlarmış benim sorunumda onunla alakalı. Çünkü bir süre sulayamamıştım.:eek:

doğa aşığı
14-05-2010, 15:00
Arkadaşlar gerçi burası yeri değil gibi(problemim armutla olduğu için) geçen yıl diktiğim deveci armudu fidanımın bu yıl yeşeren dorukları bir hafta önce gittiğimde kırılıp düşmüştü.Acaba soğuktan mı yoksa bir zararlıdan mı kaynaklandığı hususunda bilgi ve çözüm önerecek arkadaşlara şimdiden sevgi ve saygılar.

xmanx
02-03-2011, 22:33
Merhaba Sevgili Ağaç severler,
2010 senesinde tesis etmiş olduğum M9 tam bodur elma (anna) bahçemdeki ağaç gövdelerinde oluşan yarıkların hangi hastalık olduğunu bir türlü bulamadım.
Yardımlarınızı bekliyorum. Fotograflar ektedir. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Günizi
14-03-2011, 16:03
Merhaba doğa dostları,ilk defa yazdığım için doğru yerde yazıp yazmadığımı bilemiyorum.Benim derdim hasta elma ağaçımla,bir dalını kesip ziraat mühendisine gösterdiğimizde kara leke hastalığına yakalandığını söyleyip,Ansar adlı ilaçı,yaz kullanımı içinde Agrofarm Propicol 70 WP adlı ilaçı verdi.Daha önce armut ağaçımızda kara leke hastalığını gördüğümüz için biraz daha araştırdık.www.kkgn.gov.tr sitesinde hastalığın San Jose kabuklu biti hastalığı olduğunu anladık.Belirtileri aynen sitede anlatıldığı gibi ,meyvelerin üzerinde kırmızı lekeler dallardada hastalıklı kısımdan boylamasına kesit alındığında kırmızı lekelerle karşılaşılıyordu.O sitedeki ilaçı almak için gitiğimizde bayi bize Zinon EC İsimli ilaçı verdi (Üstünü okuduğumuzda evlerde kullanılan haşere ilaçı )Yanlışlık olup olmadığını sorduğumuzda kesinlikle bu ilaç olduğunu söyledi.Bizi ne yapmamız konusunda bilgilendirirseniz memnun olurum.Hele organik bir mücadelesi varsa onu bildirirseniz daha da memnun olurum İlgilenenlere şimdiden teşekkürler

FIRUZAN
01-06-2011, 13:40
merhaba,
bodur elma ağacı fidesi diktim 2010 sonbaharda,yeşil olacak doğrumudur bilmiyorum
üstünde oldukca fazla çiçek ve elma tohumcuğu vardı 1 haftadır keyifsiz bunlar bit midir ne yapmalıyım ? teşekkürler

MeyveliTepe
01-06-2011, 14:35
Evet, bunlar yaprak biti.

FIRUZAN
01-06-2011, 21:44
teşekkürler arılara zarar vermeden ilaçlama yapmalıyız bu durumda

MeyveliTepe
01-06-2011, 21:46
Organik bir ilacı akşam üstü arılar kovana döndükten sonra yapabilirsiniz. Şimdi elmada çiçek olmadığına göre arı da gelmez, sabah da yapabilirsiniz aslında.

FIRUZAN
01-06-2011, 22:24
Evet doğru çiçek kalmadı, akşam üstü yapılabiliyorsa bu tür ilaçlamalar çok sevinirim teşekkür ederim .Bilmiyorum çünkü hep sabah yapacağım diyorum olmuyor güllerimde de bit vardı hepsini ilaçlamayı erteliyorum sabah çok canlı bir insan değilim :)

feyzon
02-06-2011, 14:50
Elmalarda oluşan bu hastalık mantardan kaynaklanan külleme sanırım. Ancak saksıda yetişen minik elmada da oluştu. Mantar ilacım var ama organik olarak süt su karışımı yapmıştım. Tek sefer olduğu içinmi bilmiyorum ama hiç faydası olmadı. Acaba ne yapmak gerekir. Bu bahçemizdeki aşılı ağaç. 219797 Buda balkonumda çekirdekten yetişen minik elmak ağacı
219798

Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:24
Elmalarda oluşan bu hastalık mantardan kaynaklanan külleme sanırım. Ancak saksıda yetişen minik elmada da oluştu. Mantar ilacım var ama organik olarak süt su karışımı yapmıştım. Tek sefer olduğu içinmi bilmiyorum ama hiç faydası olmadı. Acaba ne yapmak gerekir. Bu bahçemizdeki aşılı ağaç. 219797 Buda balkonumda çekirdekten yetişen minik elmak ağacı
219798

Sütle yapacağınız ilaç ev terkibi, dolayısıyla çok sık uygulamak gerek. Yine ev yapımı terkipler uygulayacaksanız oksijenli su, sirkeli su, karbonatlı su terkipleri uygulanabilir. Kimyasal mücadele yapmak isterseniz piyasada çok sayıda ilaç mevcut.

junior
11-06-2011, 03:30
elma ağaçlarını armutları ve dev gibi meşeleri bu yıl tüm köyde tüylü bir tırtıl sardı, yaprakları yiyorlar. büyük meşede binlerce var. o kadar ki altına araç çekince üzerine pislikleri tıkır tıkır kar yağar şekilde yağıyor, akıl alır iş değil. bir açıklama yapan olabilir mi cevaplarınızı bekliyorum. bunun mücadelesi nedir. ağaca tüm dönem koruma sağlar mı yoksa komşu ağaçlardan tekrar geçer mi. foto ekliyorum. bu http://postimage.org/image/1qa6jw010/sadece elma ağaçlarından biri,bu önceki hali, şu anda yaprakları tamamen yediler gibi. diğer fotohttp://postimage.org/image/1qa9uyp0k/ tırtılın yakından görüntüsü.http://postimage.org/image/2doy8trqc/

hk50
19-11-2011, 14:10
Hastalığın zararı açık açık görülüyor.

hk50
10-03-2012, 21:28
İç anadoluda Kışlık mücadele zamanı yaklaşdı.Elmaları Kendi yaptığımız bordo bulamaçı ilemi yoksa Satılan bordo bulamaçı ilemi müadele yapsak iyi olur?
Saygılar.

kenan kırca
10-03-2012, 23:52
İç anadoluda Kışlık mücadele zamanı yaklaşdı.Elmaları Kendi yaptığımız bordo bulamaçı ilemi yoksa Satılan bordo bulamaçı ilemi müadele yapsak iyi olur?
Saygılar.

sn hk50 bu konuda net birşey söylenmiyor hazır dordo bulacı da kullanılabilir kendinizde yapabilirsiniz ben şahsen bir seferde 150 litre civarında ilaç kullanıyorum armut bahçem için ve hazır aldım 2012 yılı için yapmayı deneyeceğim tabii yer ve ekipman ve zaman işi siz daha önce bordo bulamacı atmadınız mı? kolay gelsin.

hk50
11-03-2012, 09:52
sn hk50 bu konuda net birşey söylenmiyor hazır dordo bulacı da kullanılabilir kendinizde yapabilirsiniz ben şahsen bir seferde 150 litre civarında ilaç kullanıyorum armut bahçem için ve hazır aldım 2012 yılı için yapmayı deneyeceğim tabii yer ve ekipman ve zaman işi siz daha önce bordo bulamacı atmadınız mı? kolay gelsin.



Sn kenan kırca
Biz daha bahçelere giremedikki.İlaç atabilmemiz için havalar bozmazsa 15 gün sonra belki.
Saygılar.

denizakvaryumu
11-03-2012, 16:08
İç anadoluda Kışlık mücadele zamanı yaklaşdı.Elmaları Kendi yaptığımız bordo bulamaçı ilemi yoksa Satılan bordo bulamaçı ilemi müadele yapsak iyi olur?
Saygılar.

İsterseniz bazı ağaçlarda UBYİ bulamacını da deneyin derim.

hk50
11-03-2012, 20:41
İsterseniz bazı ağaçlarda UBYİ bulamacını da deneyin derim.

Sn denizakvaryumu
UBYİ bulamacı nedir ?

heyyamola
11-03-2012, 22:47
Sn denizakvaryumu
UBYİ bulamacı nedir ?

Bilgi için bu (http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20802.htm) başlığın 3. sayfasını 71 no'lu mesajdan itibaren inceleyebilirsiniz.

Sayın denizakvaryumu' nun affına sığınarak :)

denizakvaryumu
12-03-2012, 12:30
Sn denizakvaryumu
UBYİ bulamacı nedir ?

Gülleci bulamacı ile UBYİ bulamacı farklı...

UBYİ Güllecinin geliştirilmiş hali...Halil Önen sağolsun...:D

http://www.agaclar.net/forum/879476-post111.htm

Linkte bir özet var...

agozce
15-04-2012, 00:08
Ben karıştırıyor mu yum? :)).

UBYİ Bulamacı: Gülleci bulamacı+ kaolin+ BT. bakterisi, değil mi?

mrduran
15-04-2012, 20:45
Ben karıştırıyor mu yum? :)).

UBYİ Bulamacı: Gülleci bulamacı+ kaolin+ BT. bakterisi, değil mi?

Merhaba efendim,

Hayır yanılmıyorsunuz efendim.

Gençliğinde gülle atma sporu ile ilgilenen rahmetli Prof. Dr. Atıf Atilla (http://koyonutarim.blogspot.com/2011/05/gulleci-bulamac.html) hocamızın gönüllü talebeleri, başta UBYİ mensubları Sayın Halil Önen bey olmak üzere, her an yeni denemeler ile onun yolundan gitmekteler. Gülleci bulamacı da güncel/modernize olmakta veya buna zorlanmakta:))).
Rahmetlinin zamanında olmayan yeni materyal ve uygulamalar var, tabii ki ya gelişecek ya da gelişecek.

Yarın gene bir başka denemede buluşabiliriz. Ama neticeler değerli uygulayıcıların sayfalarında aynen verilmekte, kendilerine şükranlarımız çok. Armudu pişiriyorlar, bizim ağzımıza (en azından benim) düşürmek üzere:))).

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Özgüç
25-04-2012, 18:20
Merhaba,
Üç yıldır bahçemde dikili olan elma ağacım hasta. 3 yıl önce, sonradan elma biti olduğunu öğrendiğim zararlıların saldırısına uğradı. Ağaç can çekişirken tavsiyeler üzerine Kortac adlı ilacı püskürttüm. Kendini biraz toparlar gibi oldu sonbahar geldi yapraklarını döktü. Geçen yaz elma bitleri görünürde yoktu ama ağacım yine hastaydı, hiç çiçek açmadı. Bu yıl da çiçek açmadı ve yaprakları yine hastalıklı görünüyor. Bana ağacımı iyileştimemde yardımcı olabilir misiniz?
http://img189.imageshack.us/img189/8579/elma2s.jpg
http://img594.imageshack.us/img594/9132/elma1.jpg

hk50
23-06-2012, 14:37
Bu elma ağaçımı asalat bitler sarmış.Organik ilaç yapmayı başaramadım.Başaran üye arkadaşlardanda İstesem (Örneğin Sn Halil Önen beyden) gönderirmi? (Kargo üçreti tarafımıza aittir.)

Aksi halde zehirli ilaça müraçaat edileçektir.Başka alternatif varsa,Lütfen.

hk50
23-06-2012, 21:37
İşte o elma yaprağına musallat olan yaratıklar.

mrduran
23-06-2012, 22:55
Bu elma ağaçımı asalat bitler sarmış.Organik ilaç yapmayı başaramadım.Başaran üye arkadaşlardanda İstesem (Örneğin Sn Halil Önen beyden) gönderirmi? (Kargo üçreti tarafımıza aittir.)

Aksi halde zehirli ilaça müraçaat edileçektir.Başka alternatif varsa,Lütfen.

Denemeye devam efendim.

Deneyenler (http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20890-35.htm) başarıya ulaşır ve ''Gülleci Bulamacı'' 'nı elde eder. Sadece biraz kokacaksınız:))).

Belki de yeni ekleme ve denemeler ile bizlere yol göstereceksiniz. Yılmak yok efendim.

Sayın Denizakvaryumu ' da yukarıda şavklı yol açmışlar:))).

Sağlıkla kalın inşallah, kolay gelsin.

Saygılarımla lütfen.

Nevzat
25-07-2012, 08:39
Elmada bu pamuklaşmanın sebebi nedir acaba?

Nuri Murvet
25-07-2012, 18:49
Merhaba sayın Nevzat

Elma ağacınıza unlu bit zararlısı musallat olmuş...

Fotoğraftan görüldüğü gibi ise, çok ileri safhalara gelmiş...

Hemen, ihmâl etmeden...

Bölgenizdeki yetkili ziraii ilaç bayiine zararlının tanımını yaparak uygun insektisit ilacını, önerilen dozlarda ve zamanlarda kullanın...

Kolay gelsin, geçmiş olsun...

avcı66
21-10-2012, 22:08
iyi günler elmalarımda bazı agaçlardaki görüntü böyle nedir acaba

Nuri Murvet
23-10-2012, 19:59
Merhaba sayın avcı66

Elma ağacınızın meyvelerinde görülen hastalığın adı Monilya (Monilia laxa) mumya hastalığıdır.

Monilya (Monilia laxa) mumya hastalığı...

-Hastalık bitkide çiçek, çiçek sapı, meyve ve sürgünlerinde belirti oluşturur.

- Hastalığa yakalanmış çiçekler kahverengileşir, dal üzerinde kurur ve
mumyalaşır.

- Meyveler olgunlaşmaya yakın belirti verir. İlk olarak kahverengi renkte
birkaç lekeyle başlar. Lekelerin etrafında açık kahverengi bir halka bulunur.
Çürüklük meyve etinin içine doğru gelişir, ancak leke çukurlaşmaz. Meyveyi
zamanla buruşturur ve tamamen kurutur. Kuruyan meyveler mumyalaşır
dalda asılı kalırlar.

- Çiçek sapından hastalanan sürgünler esmerleşir, ince sürgünler tamamen
kurur, kalınlarında ise kanser yaraları oluşur. Kanser yaraları kapanmaz,
ortası çökük, elips şeklinde ya da uzun yarıklar şeklinde kendini gösterir.
Kuruyan kısımlardaki tomurcuk, çiçek, meyve ve yapraklar da ölürler ve dalda
asılı halde kalırlar. Yağmurlu ve nemli havalarda yara etrafında zamklanma
görülür.

Monilya (Mumya)- Hastalığın Görüldüğü Bitkiler

Kayısı, kiraz, vişne, erik, badem, elma, kayısı, incir ve şeftalidir.

Monilya (Mumya) Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

- Hastalığın görüldüğü bahçelerde ağaçlar üzerindeki tüm kuru dallar budanıp
yakılmalı, mumyalaşarak ağaç üzerinde kalmış ve yere düşmüş meyveler
toplanarak imha edilmelidir.

Kimyasal Önlemler
1. ilaçlama çiçeklenme başlangıcında (%5–10 çiçekte )
2. ilaçlama tam çiçeklenmede (%90–100 )

Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları bölgenizdeki zirai ilaç bayilerindeki yetkililerin önerileri ile kullanılmalıdır.

avcı66
23-10-2012, 23:44
sayın nuri murvet cevabınız için teşekkür ederim geçen sene elmalarımda kara leke olduğu için çiçekte tam çiçekte ve daha sonra iki uygulama sistemik fungisitlerle yapıldı ilaç olarakda carbendazm captan ve benomyl etkili ilaçları kullandık sormak istediğim karaleke ve monilya aynı şekilde mantari hastalıklar değilmi başka önerebileceğiniz ilaç varmı acaba ilginize şimdiden teşekkür ederim

Nuri Murvet
24-10-2012, 14:58
sayın nuri murvet cevabınız için teşekkür ederim geçen sene elmalarımda kara leke olduğu için çiçekte tam çiçekte ve daha sonra iki uygulama sistemik fungisitlerle yapıldı ilaç olarakda carbendazm captan ve benomyl etkili ilaçları kullandık sormak istediğim karaleke ve monilya aynı şekilde mantari hastalıklar değilmi başka önerebileceğiniz ilaç varmı acaba ilginize şimdiden teşekkür ederim

Sayın avcı66

Karaleke ve Monilya Fungus (Mantar) hastalıkları birbirlerinden farklı hastalık türleridir. Dolayısı ile tedavi için kullanılan kimyasal ilaçlarda farklılık göstermektedir. İki hastalık türü için, etkin maddeleri aynı olan ilaçlar kullanılsada, bu uygulamaların doğru zamanlarda kullanılması çok önemlidir.

Elma ağacınızdaki karaleke için kullandığınız ilaçlar doğrudur.

Bence, uygulama zamanı yanlışlığı yapıyorsunuz gibi...

Size tavsiyem; Hastalık görülen meyve ağaçlarınızın bu dönemlerde yapraklarının %70-80'ini döktüğünde, Kültürel önlem olarak yere dökülmüş olan yaprakların yok edilmesi (yakılması) parazitlerin bulaşmasını bir ölçüde önleyecektir. Ayrıca hastalıklı dalların kesilip yine yok edilmesi gerekmektedir.

Bu işlemleri yaptıktan sonra %2 lik bordo bulamacı uygulamasını yapınız.

Kış sonu bahar ayı başlagıcında yine;

- İlaçlama çiçek gözlerinin kabarmaya başladığı zaman %1 Bordo bulamacı

-Pembe çiçek tomurcuğu döneminde %1 Bordo veya bakır prepatlı bileşiklerden %1 uygulama

-Çiçek taç yapraklarında dökülme oranı %80 düzeyine ulaştığında sizin belirtiğiniz mantari ilaçlardan yalnızca bir tanesini tavsiye edilen dozlarda ilaçlama yapılmalıdır.

Ağaçlarınızda hastalık sürecini iyi takip etmelisiniz. Gereksiz ve aşırı dozlarda kimyasal ilaç kullanımından sakınalım...

Gerekli olduğu zamanlarda, uygun miktalarda ilaç kullanmak yeterlidir.

Hastalık görülmeden ve zarar sınırına gelmeden kimyasal ilaç kullanmayalım..

Kolay gelsin...

kartal124
29-10-2012, 20:53
Arkadaşlar,
Bu gün elma ağacını kontrol ederken gövdesinde toplu iğne başı kadar bir delik gördüm, delikten turuncu renkli birşey çıkmıştı, o noktanın altına doğru yere baktığımda o turuncu renkli şeylerden top top olmış şekilde çokça yere dökülmüş olduklarını gördüm.Dökülenler canlı birşey değildi.Ağaçtaki deliğe bir çöp soktum ağaç gövdesinin ortasına aşağı ve yukarıya doğru 4-5 cm ilerlediğini farkettim.Canlı herhangi bir zararlı gözlemlemedim.
Acaba bu nedir, ağacın gövdesi nasıl delindi, dökülenler nelerdir?Hastalık ya da zararlı ise nasıl mücadele edebilirim?
Selamlarımla.

Nuri Murvet
30-10-2012, 17:44
Arkadaşlar,
Bu gün elma ağacını kontrol ederken gövdesinde toplu iğne başı kadar bir delik gördüm, delikten turuncu renkli birşey çıkmıştı, o noktanın altına doğru yere baktığımda o turuncu renkli şeylerden top top olmış şekilde çokça yere dökülmüş olduklarını gördüm.Dökülenler canlı birşey değildi.Ağaçtaki deliğe bir çöp soktum ağaç gövdesinin ortasına aşağı ve yukarıya doğru 4-5 cm ilerlediğini farkettim.Canlı herhangi bir zararlı gözlemlemedim.
Acaba bu nedir, ağacın gövdesi nasıl delindi, dökülenler nelerdir?Hastalık ya da zararlı ise nasıl mücadele edebilirim?
Selamlarımla.

Merhaba sayın kartal124

Elma ağacınızdaki zararlının adı Elma Gövde Kurdu'dur.

Zararlının tanımı ve mücadelesi Burada (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/6412.htm)verilmiştir.

Kolay gelsin....

denizakvaryumu
17-11-2012, 23:42
Elma gövde kurduna gülleci bulamacı bir yarar sağlar mı?

süleyman kara
29-11-2012, 11:36
Merhaba,

bahçemde bulunan grany smith elma fidanları bu yıl dikildi mm106 üzerine yarı bodur, ilk yıl için salma su verildi, toprak yapısı kumlu tınılı. İklim bu yaz oldukça kurak geçti kış soğuklanma ihtiyacı yeterli.

Sorunum diktiğim fidanların %5'inde gövde ve dallarda önce kahverengi sonra siyahlaşıp büyüyen beneklerin ağaç gövdesini kurutması. Kökte ve anaçta sorun görünmüyor ancak aşılanan gövde zamanla kuruyor.

örnek fotoğrafları sizle paylaşıyorum, Ateş yanıklığından şüpheleniyorum. Bu konuda yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

süleyman

Nuri Murvet
29-11-2012, 19:11
Merhaba sayın süleyman kara

Elma fidanlarınızdaki belirtiler ateş yanıklığına benziyor.

Ateş yanıklığı hastalığı bakteri etmenli bir hastalıktır.

Bakteriler, yağmur, rüzgar, böcekler, kuşlar, budama, yağmurlama sulama ile hızla yayılır ve yeni enfeksiyonlar yapar.

Sürgün gelişiminin olduğu dönemlerde emici böceklerde hastalık yayıcı olarak zarar yaparlar.

Mücadele olarak öncelikle, Hastalıklı çiçek demeti, sürgün ve dallar enfeksiyon noktasının en az 30 - 40 cm altından kesilip çıkarılmalıdır.

Kesilen, budama yapılan yerlere % 10' luk NaOCl ( Sodyum hipoklorit, çamaşır suyu) sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır.

Budamada kullanılan bıçak, testere, makas vs. %10’luk sodyum hipoklorid (Çamaşır suyu) çözeltisine daldırılarak dezenfekte edilmelidir.

Ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra % 2' lik bordo bulamacı uygulanmalıdır.

Daha sonra baharda gözler kabarmadan ve gözlerin patlama devresinde, çiçeklenme başlangıcından olmak üzere 3 kez ilaçlamayı tekrarlamak gerekir..

Hastalıklı ağaçlar periyodik olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Enfeksiyonların oluşumunda rol oynayan böcek ve kırmızı örümceklere karşı da mücadele yapılmalıdır.

Zor bir hastalık...

İyi bir bakımla hastalığı yenmek olasıdır.

Geçmiş olsun ...

Kolay gelsin...

süleyman kara
30-11-2012, 14:51
Merhaba sayın süleyman kara

Elma fidanlarınızdaki belirtiler ateş yanıklığına benziyor.

Ateş yanıklığı hastalığı bakteri etmenli bir hastalıktır.

Bakteriler, yağmur, rüzgar, böcekler, kuşlar, budama, yağmurlama sulama ile hızla yayılır ve yeni enfeksiyonlar yapar.

Sürgün gelişiminin olduğu dönemlerde emici böceklerde hastalık yayıcı olarak zarar yaparlar.

Mücadele olarak öncelikle, Hastalıklı çiçek demeti, sürgün ve dallar enfeksiyon noktasının en az 30 - 40 cm altından kesilip çıkarılmalıdır.

Kesilen, budama yapılan yerlere % 10' luk NaOCl ( Sodyum hipoklorit, çamaşır suyu) sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır.

Budamada kullanılan bıçak, testere, makas vs. %10’luk sodyum hipoklorid (Çamaşır suyu) çözeltisine daldırılarak dezenfekte edilmelidir.

Ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra % 2' lik bordo bulamacı uygulanmalıdır.

Daha sonra baharda gözler kabarmadan ve gözlerin patlama devresinde, çiçeklenme başlangıcından olmak üzere 3 kez ilaçlamayı tekrarlamak gerekir..

Hastalıklı ağaçlar periyodik olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Enfeksiyonların oluşumunda rol oynayan böcek ve kırmızı örümceklere karşı da mücadele yapılmalıdır.

Zor bir hastalık...

İyi bir bakımla hastalığı yenmek olasıdır.

Geçmiş olsun ...

Kolay gelsin...
Nuri Bey ilginize ve verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim..

Saygılar,

antihistaminik
14-04-2013, 18:49
arkadaslar, terasimdaki yegane bodur elmam 15 gün önce şenlenmisti... mutlu mesut idim.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/yumusak-cekirdekli-meyveler/384637d1364916914-img_0668-small.jpg

arılar dolaşti vs.. havalar tekrar serinleyince ciceklerin cogu dokuldu. meyveye yatıyor diye dusunerek(yaniliyorsam duzeltin) dert etmiyorum...
ancak beni esas kaygilandiran küllenme oldugunu sandığım şu aşağidaki illet...sadece alt iki küçük dalda var. bu dallarda çiçeklenme de olmamisti zaten. mumkunse zirai ilaç kullanmak istemiyorum, organik yollarla ya da evsel karisimlarla ne yapabilirim. ya da hic dokunmasam mi bilemiyorum. yardimci olursaniz cok sevinirim...

h_dogan
15-04-2013, 07:08
Küllemeye benziyor. Kükürt kullanabilirsiniz, organik tarımda da ruhsatlı bir ilaç ayrıca kırmızı örümceğe de etkili.

servis70
20-05-2013, 16:41
bulu borda kullandım 20 gün sonra cobracol kullandım biraz hafifledi nedeni ne olabilir ***

servis70
22-05-2013, 10:26
kimse yokmu konuya cevap verecek

Nuri Murvet
07-06-2013, 21:53
bulu borda kullandım 20 gün sonra cobracol kullandım biraz hafifledi nedeni ne olabilir ***

Merhaba sayın servis70

Elma ağacınızdaki hastalığın adı Erwinia amylovora - Ateş yanıklığı hastalığı'dır. Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/4868.htm) bilgileri paylaşılmış...

Ek olarak:

Hastalık Tanımı :
Ateş Yanıklığı Hastalığına neden olan bakteriyel etmen Erwinia amylovora ' dır. Bakteri Gram-negatif olup, çubuk şeklindedir. Boyutları 0.7-1.0 x 0.9-1.5 u arasında, zincir veya tek tek görülebilir. Bakteri hücresi peritrik kamçılı ve hareketlidir. Minimum gelişme sıcaklığı 3-8 °C, optimum 27-30 °C ve maximum 37 °C'dir.

E. amylovora kışı bir önceki yılda enfeksiyonlar sonucu dal ve gövdede oluşmuş kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusu içinde geçirir. İlkbaharda burada çoğalan bakteriler ilk inokulum kaynağını oluşturur. Yağmur, böcekler ve rüzgar primer inokulumu çiçeklere, gelişmekte olan yeni sürgün ve genç yapraklara taşır. Araştırmalar E. amylovora ' nın aynı zamanda çiçekler, yapraklar, sürgünler ve meyveler üzerinde epifitik olarak yaşayabildiğini ortaya koymuştur. Primer enfeksiyonlar bir kez oluştuğunda, patojen dokular içinde çoğalmaya ve ilerlemeye devam eder. Daha sonra enfekteli dokulardan meydana gelen bakteriyel akıntılardan sekonder enfeksiyonlar oluşur. Bakteriler; yağmur, rüzgar, böcekler, kuşlar, budama ve yağmurlama sulama ile hızla yayılır ve yeni enfeksiyonlar yapar. Özellikle sürgün gelişiminin teşvik edildiği, aşırı yağış olduğu ve emici böcek ( yaprak biti, Psyila spp. ) populasyonunun arttığı durumlarda çok şiddetli enfeksiyonlar görülebilir.
Yaşayış :
Hastalığın isminden de anlaşıldığı gibi en tipik belirti, enfekteli bitki aksamının ateşten yanmış bir görünüm almasıdır ( belirtiler hemen hemen tüm konukçularda aynı olmasına rağmen en tipik olarak armut, elma ve ayvada görülür). Etmenin en karakteristik işareti nemli havalarda hastalıklı kısımlarda krem rengi sütümsü bir akıntı oluşturmasıdır ki bu akıntı kuruduğunda kahverengi bir renk alır.

İlk belirtiler genellikle çiçek ve çiçek demetlerinde görülür. Başlangıçta enfekteli kısımlar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır, daha sonra tüm çiçek demeti kahverengileşir, zamanla siyahlaşarak ateşte yanmış gibi bir görünüm alır. Hastalık ilerledikçe tüm sürgün, ana dallar ve gövdeye kadar yayılabilir. Taze sürgünler enfekte olduğunda siyahlaşır ve uç kısımları geriye doğru 180 derece kıvrılır. Dal ve gövdelerde enfekteli kısımlardaki dokular içeriye doğru çöker ve başlangıçta kırmızımsı - kahverengi bir hal alır. Koşullar uygun olduğunda yine bu kısımlarda bakteriyel akıntılar oluşur. Hastalıklı kısımlarda kabuk bir bıçakla kaldırıldığında kabuk dokusunun kahverengileştiği ve bu kahverengileşmenin sağlam doku içine doğru uzadığı görülür.

Ateş yanıklığı hastalığı tüm dünyada karantinaya tabi olup yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en tahripkar hastalığıdır. Sadece o yılın ürününü etkilemekle kalmayıp, ağaçlarda sürgün, ana dal ve gövdeyi hastalandırarak gelecek yıllardaki ürüne de etki edip ağacı kurulabilmektedir. İlk kez A.B.D.' de görülen hastalık Kanada, Yeni Zelanda, Meksika, İngiltere, Hollanda, Polonya, Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, Mısır, Güney ve Kuzey Kıbrıs, İsrail, İsveç, Norveç, İrlanda, Yunanistan, Lübnan, İsviçre, Ermenistan, Bulgaristan ve Güney İtalya1 da mevcuttur. Ülkemizde ise Orta Anadolu

Bölgesinde 1985 yılında saptanmış olup, günümüzde ülkemizin hemen her bölgesine yayılmış durumdadır
Kültürel Önlemler :
Hastalıkla bulaşık alanlardaki konukçu bitkilerden kesinlikle üretim materyali (fidan, çelik, aşı gözü, aşı kalemi, anaç vs.) alınmamalıdır.
Özellikle hastalıkla bulaşık illerde bulunan resmi ve özel fidanlıklar ve anaçlıklar sürekli denetlenerek hastalık saptandığı takdirde yakılarak imha edilmelidir.
Büyük dallar kesildiğinde budama yerlerine % 10' luk NaOCl ( Sodyum hipoklorit, çamaşır suyu ) sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır. Budamada kullanılan bıçak, testere, makas vs. % 3 lük lizol eriyiği veya % 10 luk sodyum hipoklorid çözeltisine daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
Vegetasyon devresinde ağaçlar devamlı kontrol altında tutulmalı, hastalıklı çiçek demeti, sürgün ve dallar enfeksiyon noktasının en az 30 - 40 cm altından kesilip çıkarılmalıdır. Bu işlemlerde kullanılan aletler her seferinde daha önce belirtilen dezenfektanlardan birine batırılarak budama işlemleri sürdürülmelidir.
Bahçede dengeli gübreleme yapılmalı, aşırı vejetatif gelişmeyi sağlayan gübrelemelerden kaçınılmalı, ayrıca bahçe toprağının pH' sı 5.5 - 6.5 seviyelerinde tutulmalıdır.
Yağmurlama sulama uygulanmamalı, mümkün olduğu taktirde damlama sulama tercih edilmelidir.
Hastalığın yayılmasında önemli olan Ateş Dikeni, Dağ muşmulası, Ak diken, üvez gibi orman ve süs ağaçlarında enfeksiyon varsa, mutlaka sökülerek yakılmalıdır.
Hastalıklı bahçelerde arı kovanları mevcutsa kaldırılmalıdır.
Birçok böcek türünün etmenin vektörü olması nedeniyle, zararlılarla (özellikle Psylla pyricola, Lygus tineolaris ) mutlaka mücadele edilmelidir. Ayrıca hastalıkla bulaşık alanlarda hastalığın yayılmasında rol oynayan arı otlatmalarından kaçınılmalıdır.
Hastalığa karşı dayanıklı çeşit ve anaçlar seçilmelidir. Ülkemizde genelde yaygın olan armut çeşitleri hastalığa karşı duyarlıdır. Elmalardan en çok duyarlı olanlar Jonathan, Rhode Mand Greening, Yellovv Transparent, Idared, Rome Beauty, klon anaçlarından ise; M.9, M.26 ve M.27' dir.
Kimyasal Mücadele :
Vegetasyon döneminde yapılacak bakır uygulamalarında fitotoksisite göz önünde bulundurulmalı ve aşırı nemli havalarda veya bitki üzerinde ıslaklık söz konusu ise ilaçlama yapılmamalıdır. Her ilaçlama öncesi ağaçlar üzerindeki enfekteli kısımlar kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Enfeksiyonların oluşumunda rol oynayan böcek ve kırmızı örümceklere karşı da mücadele yapılmalıdır.
İlaçlama Zamanı :
Ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra % 2' lik bordo bulamacı uygulanmalıdır, daha sonra çiçeklenme başlangıcından itibaren (beyaz rozet) 7-8 gün aralıklarla en az 3 ilaçlama yapılmalıdır, çiçeklenme ve hızlı sürgün gelişiminin olduğu devrede ağaçlarda yaralanmalara neden olabilecek fırtına ve dolu sonrası mümkünse 24 saat içinde ilaçlama yapılmalıdır. Bahçe devamlı kontrol altında tutulmalı, şiddetli sürgün ve dal enfeksiyonları görüldüğünde hastalıklı kısımlar kesilip çıkarılmalı ve ilaçlamalara devam edilmelidir.

mduray
22-07-2013, 09:29
merhabalar.bahçeli evimi geçen kış aldım.geçen sene budanan elma ağacım bu sene çok güzel elma vermekte fakat problemli ağacımın köklerinde ve gövdesinde talaş kalıntıları bulunuyor ve ağacımın bir bölümünde yanma bulunuyor. ve elmalarımın çoğunda da kurtlanma var ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum.bahçemde erik ve kiraz ağacımda var fakat hepsi problemli erikte yapışkanlı bir sıvı ağacımın genelinde bulunuyor sanırım ballıca,kiraz da yapraklarındaki böcek bütün çıkan kirazları sardı ve hepsi dallarında çürüdü. ilaçlamayı kendim yapamam ve nasıl bir çözüm önerirsiniz yardımcı olursanız sevinirim.acill...lütfen yardım edin ağaçlarımı kaybetmek istemiyorum...

altan kara
20-08-2013, 12:08
20 yasindaki golden elma agacimin uzerinde irili ufakli buyuklukte yumrular var. Gecen yil 500kg hurunden bu sene ancak 10kg bile alamadim.
Hastaligin ne oldugunu bilen benimle caresini paylasabilir mi lutfen ?

cok tesekkurler

handancakan
07-01-2014, 09:24
Sayın Halil Bey,
Cevap için yine teşekkür ederim:)Babamın son sorusunu da cevaplarsanız sevinirim:)Bahçemizde 8 yaşında elma ağacı var yaprakları oldukça gür ancak meyveleri normal büyüklükte ama meyveleri sürekli dökülüyor dökülenleri ortadan kestiğimizde ise hepsinin ortasının çürük olduğunu görüyorum.Bu neden ileri gelbilir bir çözüm öneriniz var mı rica etsem?

Merhabalar, dökülme ve çürümenin sebebi kurt olabildiği gibi bazen kalsiyum noksanlılığından da çürüklük ve dökülme oluşabilmektedir. Kalsiyum toprakta bulunsa dahi, hareket yeteneği az olduğu için meyvelere ulaşamamaktadır. Burada tavsiye edeceğim şey mutlaka toprak analizi yaptırmanız, PH ve EC değerlerinin tespiti. Kalsiyum noksanlığı varsa toprakta bağlı ise hümik asitler bu durumu çözer, en kötü ihtimalle elmaların nohut büyüklüğünden itibaren yapraktan kalsiyum tatbik edilmesi. Yalnız bu işlemi güneşin yoğun olduğu saatlerde yapmayınız.

SAGNOPE
15-04-2014, 11:37
Merhaba,

bahçemde bulunan grany smith elma fidanları bu yıl dikildi mm106 üzerine yarı bodur, ilk yıl için salma su verildi, toprak yapısı kumlu tınılı. İklim bu yaz oldukça kurak geçti kış soğuklanma ihtiyacı yeterli.

Sorunum diktiğim fidanların %5'inde gövde ve dallarda önce kahverengi sonra siyahlaşıp büyüyen beneklerin ağaç gövdesini kurutması. Kökte ve anaçta sorun görünmüyor ancak aşılanan gövde zamanla kuruyor.

örnek fotoğrafları sizle paylaşıyorum, Ateş yanıklığından şüpheleniyorum. Bu konuda yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

süleyman


Merhaba Benim de bodur elma ağaçlarımın gövdesinde yaygın siyah lekeler oluştu, Ankara Ahibozda olan bahçemdeki bu ağaçları nasıl tedavi edebilirim, teşekkürler.

bebeto016
20-04-2014, 20:52
arkadaşlar yaklaşık 3 yıldır elma ağacımızda mevcut olan bu hastalık hakkında bilgi verebilirmisiniz. hastalık üzerinde canlı organizma belirtisi yok..

hastalığın bulundugu yerin alt kısmında aşı uygulaması yapıp kurtulmamı tavsiye edermisiniz..

nariçi
20-04-2014, 21:57
üç tane elma ağacı var (henüz gençler) neden se çiçeklenmiyor veya çok az bir iki dalda az oluyor .. geçen yıl birinde biraz fazla olmuştu bu yıl hiç çiçek yok ..Nedeni ne olabilir?? herhangi görünür bir hastalıkları yok!

Edirneli
11-07-2014, 20:07
Arkadaslar selamlar ,
Bizim Trakyada kurulu 25 dönüm civarinda bodur elma ve Armut bahcemiz bulunmakta
bahcemizin 7. yasi olmasina rahmen halen bir randiman tutturamadik.
Bu sene cok umutluyken asiri yagislar nedeni ile elmalarimizi kara leke denilen musibetten bir türlü kurtramadik ve yaklasik50 ton civarinda ürünümüzü imha etme mecburiyetinde kaldik...
Bu hastaligin gercek sekilde mücadelesi nedir?
ILACLAMA DIYECEK OLURSANIZ BU SENE SU ZAMANA KADAR HER YAGISIN ARKASINDAN ILACLAMA YAPMAKTAN YILDIK AMA SONUC YINE BIR FELAKET
Lütfen bilgili tecrübeli arkadaslar acil yardim.......

Scheftaly
26-07-2014, 12:16
Merhaba, elma ağacımın yaprakları son 1 ayda bu hale geldi. lütfen neden olduğu ve nasıl önlem alacağım konusunda yardım eder misiniz?

dtavuz
06-10-2014, 07:54
***.değerli arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım 1 dönümlük küçük bir bahçem var boş zamanlarımda uğraşıyorum genç elmaların yapraklarında bir tuhaflıklar belirdi ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim ilgi ve alakaniza

s.serdar
08-10-2014, 03:45
***.değerli arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım 1 dönümlük küçük bir bahçem var boş zamanlarımda uğraşıyorum genç elmaların yapraklarında bir tuhaflıklar belirdi ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim ilgi ve alakaniza

Sanırım mantar. Bazıları da kara leke diyor. Bende armut ağacında yaz başlarında oluyordu benzer durum. Onkaplan isimli ilaç uygulaması ile çok iyi sonuç aldım.

Scheftaly
11-10-2014, 00:44
aylar geçti cevap yazan olmadı. elma yapraklarına

h_dogan
16-12-2014, 13:53
Aylar geçti cevap yazan olmadı. Elma yapraklarına

Her zaman bakma şansımız olmuyor. Tüm sayfalara bakamıyoruz.

Kara leke hastalığının ilerlemiş haline benziyor.

h_dogan
16-12-2014, 14:01
Merhaba. Değerli arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım 1 dönümlük küçük bir bahçem var boş zamanlarımda uğraşıyorum genç elmaların yapraklarında bir tuhaflıklar belirdi ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim ilgi ve alakaniza.


http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/11682.htm

hatipali74
01-03-2015, 21:08
Arkadaşlar, karaleke ilaçlarından yağmurla yıkanmayan önerebileceğiniz en etkili ilaç hangisidir? Elmacılık yapan ama internet kullanmayan bir köylü dostum için soruyorum. Elma ağaçlarının bulunduğu köyde yağmur sık yağıyor. İlacın etkisi geçtiği için tekrar tekrar ilaçlamak gerekiyor. Bu yüzden yağmurla etkisini yitirmeyen bir ilaç olması önemli...teşekkürler.

İsmail Kuzucu
01-03-2015, 21:14
Arkadaşlar, karaleke ilaçlarından yağmurla yıkanmayan önerebileceğiniz en etkili ilaç hangisidir? Elmacılık yapan ama internet kullanmayan bir köylü dostum için soruyorum. Elma ağaçlarının bulunduğu köyde yağmur sık yağıyor. İlacın etkisi geçtiği için tekrar tekrar ilaçlamak gerekiyor. Bu yüzden yağmurla etkisini yitirmeyen bir ilaç olması önemli...teşekkürler.

Flint wg 50 adlı ürünü inceleyebilirsiniz..

bcakmak28
27-05-2015, 21:34
Merhabalar, genç ağacımızı kemiren bu şey bit zararlısı mıdır? Zirai İlaçsız kurtarma şansımız var mıdır? teşekkürler şimdiden.

osman gün
24-10-2015, 20:46
balkonumdaki yarıbodur elma ağacımdaki bu hastalık nedir? ne yapmam gerekir?

osman gün
15-11-2015, 11:24
Hiç bir fikri olan yok mu?

cahitnt
23-03-2016, 09:04
Arkadaşlar merhaba, Antalyada küçük bir bahçem var. 1 yıldır ağaçlandırmaya çalışıyorum. Elma ağacımda ateşte yanmış gibi bir görüntü var. Bu nedir, zararı var mı, ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ayrık
26-03-2016, 09:59
Elma ağaçlarımızda aşağıdaki görünüm var. Bunun ne olduğunu ve çaresini bilen varsa bilgi rica ediyoruz. Hepinize iyi günler dileriz.

miguelito
14-06-2016, 11:20
Merhaba.

İstanbul'da Karadeniz sahiline yakın bir noktada ikamet ediyorum. Geçtiğimiz yılın ekim ayında bahçeme diktiğim Elma ağacının yapraklarında bir takım kızarmalar ve kıvrılmalar mevcut. Mantar problemi midir? Aşağıda resimlerini iletiyorum. Konunun uzmanı arkadaşlar hastalığın ne olduğunu ve çözümüne dair bilgileri paylaşabilirse sevinirim.

http://imgur.com/HN646sf
http://imgur.com/pQjG7hJ
http://imgur.com/i5oyfoh
http://imgur.com/cvNxbLA

estikey
15-06-2016, 00:09
Merhaba.

İstanbul'da Karadeniz sahiline yakın bir noktada ikamet ediyorum. Geçtiğimiz yılın ekim ayında bahçeme diktiğim Elma ağacının yapraklarında bir takım kızarmalar ve kıvrılmalar mevcut. Mantar problemi midir? Aşağıda resimlerini iletiyorum. Konunun uzmanı arkadaşlar hastalığın ne olduğunu ve çözümüne dair bilgileri paylaşabilirse sevinirim.

Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/HN646sf)
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/pQjG7hJ)
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/i5oyfoh)
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/cvNxbLA)

Yaprak biti. Dursban 4 işini görür...

gulerkurt
13-07-2016, 12:34
Merhaba
3 senedir elma ağaçlarinda hastalık var. Yapraklarda sararma Ve meyvelerde buruşma var. Bu hastalığın adı Nedir ve Ne yapmamız gerekiyor ?

Evren Erkut
20-10-2016, 17:15
Merhaba,
Çekirdekten yetiştirdiğim elma fidanlarim var. Iki yıl olacak nerdeyse. Saksi ile bahceye koyduktan sonra çeşitli hastalıklar oluştu. Yaprak diplerinde ve gövdesinde yeşil, küçük bitler oluştu. Her gün onlari temizlememe rağmen yeniden cikiyorlardi. Kimyasal uygulamadan sonra böcekler kayboldu ama bu sefere başka sorunlar çıktı. Paslanma hastalığı tahminimce bir de gövdesinde ve yaprak diplerinde özellikle pamuklanma ve govdede boğumlar ve çatlaklar oluştu. Sürekli temizliyorum hatta bitkiler icin böcek ilaci ve mantar ilacı da kullandim ama hiçbirine çare olmadi. Önerisi olan var mıdır acaba? Teşekkür ederim.

recepc
24-02-2017, 16:24
Merhaba
Borda bulamaci kullaniyorum elmalar da çok büyüme olmuyor ve kurtlaniyor(şeftali ağacında da mevcut) iç hastalığı ise borda bulamacina istinaden hangi donem ilac kullanmaliyim bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.

aydemiraydın
25-02-2017, 08:27
Merhaba
Borda bulamaci kullaniyorum elmalar da çok büyüme olmuyor ve kurtlaniyor(şeftali ağacında da mevcut) iç hastalığı ise borda bulamacina istinaden hangi donem ilac kullanmaliyim bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.

bordo bulamacı mantar ilacıdır. sanırım iç kurdu sorununuz var. elma ve armut gibi meyvelerde bi kaç ilaç kullanıp sorunu çözemezsiniz. ilaçlama programı edinip o şekilde mücadele edebilirsiniz.

recepc
28-02-2017, 10:04
bordo bulamacı mantar ilacıdır. sanırım iç kurdu sorununuz var. elma ve armut gibi meyvelerde bi kaç ilaç kullanıp sorunu çözemezsiniz. ilaçlama programı edinip o şekilde mücadele edebilirsiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Bordo bulamacını koruma amaçlı kullanıyorum.İhtiyaç olmadığı sürece kullanmam yanlışmı?iç kurdu için ilaç tavsiyeniz nedir?

estikey
28-02-2017, 21:14
Cevabınız için teşekkür ederim.
Bordo bulamacını koruma amaçlı kullanıyorum.İhtiyaç olmadığı sürece kullanmam yanlışmı?iç kurdu için ilaç tavsiyeniz nedir?

Koruma amaçlı kullanmak ihtiyaç oluşmasın diyedir zaten. Yani yanlış değildir olması gerekendir. Zararlılardan korumak için de bordo bulamacından sonra gözler kabardığında confidor oil atabilirsiniz.

aydemiraydın
01-03-2017, 07:04
confidor oil yani kışlık yağ sıcaklığın 5 derecenin üzerinde olduğu günlerde yılbaşından sonra kullanılmaya başlanır. arada bir ay sürecinde bakırlı ilaçlar kullanılabilir. bakırlı ilaçları ilkbaharda ve sonbaharda kullanın. iç kurdu içinde çiçek dökümünden sonra deltametrin etkili ilaçları en az 2-3 tekrarlı kullanın. içinede düşük dozda sıvı bakır katıp fungus mücadelesi yapabilirsiniz.

recepc
01-03-2017, 08:05
Teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş.Şimdi bu ilaçları bulabileceğim yerleri araştırıyorum özellikle istanbul istoç'da vardır diye tahmin ediyorum.

tarku
01-03-2017, 08:17
639761

recepc
01-03-2017, 10:05
Koruma amaçlı kullanmak ihtiyaç oluşmasın diyedir zaten. Yani yanlış değildir olması gerekendir. Zararlılardan korumak için de bordo bulamacından sonra gözler kabardığında confidor oil atabilirsiniz.

Sn.Estikey confidor oil sc 4 müdür doğrumudur?Bide sc 350 var aynımıdır ikisi.

aydemiraydın
01-03-2017, 14:57
confidor oil , kışlık yağdır.Confidor SC 350 ise yazın çeşitli zararlı böceklere kullanılır , yaz ilacıdır.

estikey
01-03-2017, 17:06
639761

Bu program eski. Alban 4 ec isimli total insektisit artık zeytin harici meyve ağaçlarında kullanımı yasaktır.
Bir de gerek herbisit gerekse insektisitlerin aynı etken maddeli veya aynı sınıf olanları üst üste birden fazla kullanımı direnç oluşturacağı için önerilmemektedir.

tarku
12-04-2017, 20:57
Elma iç kurdu ilaçları hakkında araştırma yaparken, iç kurdunun çoğu yerde 2 döl yaptığı ve kelebeklerin uçuşlarını takip ederek ilaçlama yapmak gerektiğini öğrendim. Bunun için 2 yöntem varmış ve işte burada kafam karıştı (toplu yakalama ve gözlem) Toplu yakalama biraz tuzlu gibi göründü bana. Gözlem için eşeysel tuzaklar varmış, kullanan ve temin edebileceğim bir yer öneren olur mu acaba? 20 günde bir rastgele ilaç kullanmaktan kurtulurum belki.

ahmetshur
25-05-2017, 14:41
Arkadaşlar ekte bugün aldığım bir foto var. Böyle bir şeyi elmada ben hiç görmedim. ne olduğunu bilen arkadaşlar yardımcı olabilirse çok iyi olur.
Saygılar...

zekice
31-05-2017, 02:21
Fazla vaktim yok benim sorunum elma ağacından yaprak bizleri ve onlari yemeğe gelen gelin böceklerini karıncaların kovalamasi.....
İlk olarak sigara içen birisi olarak küllügü ağacın dibine Boca etmek fena değil ama yeterli değil
Ağacı dip kısmına kireçle badana yapmak daha iyi ama yeterli değil
Çift taraflı bant kullanmak bütün karinca ve yaprak bitleri hucum etti 1 2 gün içinde sistemi kilitlediler şimdi ölülerin üstünde hareket ediyorlar..
Bende bir ilerki aşamaya geçtim, bu çift taraflı bant işe yaramasada yapiskanligi bi miktar vardı bende buna cam elyafini Boca ettim karıncalar ya içinde kayboluyor **** kendini atıyorlar son 12 saat içinde galiba sorunu halletmis gibiyim aynı sorunla müzdarip olan arkadaslara tavsiyemdir
Eger 1 2 gün içerisinde sorun devam etmezse ve gelin böceklerinin rahatı iyi olursa ilgilenen arkadaslara resim yoluyla detay verebilirim

İmla hatalarından dolayı telefon ayarlarım ve vakit darlığı mi maruz görün herkeze kolay gelsin. ....

zeynepkavi
26-07-2017, 14:39
Merhaba sayın forum üyeleri,

3 ay önce yaklasık 1.5 metre boyunda, saksılı üzerinde meyveleri olan bir elma agacı aldık ve bahcemizde yerine diktik. Dikimi yaptıgmız gün bir bahcıvan ile konuştugumuzda üzerinde yeşil yaprak biti oldugunu ilaçlamamız gerektigini belirtti.

Bahceye haftada bir gidebiliyorum, ev yapımı ilaclar sık tatbik etmeyi gerektirdiginden forumu inceleyerek Neemazal isimli ilacı temin ettim ve uyguladım.

Neemazal i 20 gün arayla 2 kere uyguladım, yaprak bitleri tamamen kayboldu fakat bu sefer de resimde göreceginiz tüylü böcekler dadandı. Karahindiba polenine benzer görünümde, dokununca sıcrayarak kayboluyorlar, geride unlu yapışık bir salgı bırakıyorlar. Unlu bit dediginiz canlı bu mu?

Bu böcegin ne olduguna ve nasıl mücadele etmem gerektigine dair bilgi verebilirseniz sevinirim.

654469

Agacın genel görünümüne dair resim ekleyemedim ama oldukca saglıksız durumda, maksadım bu sene yaşatabilmek ve seneye saglıklı bir baslangıc ile yeniden sürgün ve dal vermesini saglayabilmek. Tesekkurler,

zeynepkavi
18-06-2018, 11:34
Merhabalar,
geçen yıl bir üst mesajda sorduğum böcekler malesef bahcede yeniden görülmeye başladı, üstelik bu defa sadece elma ağacında değil sebze bahçesinde, sebzelerde ve salata roka gibi otlar üzerinde de var. ziplayarak hareket ediyorlar, pirinç tanesi büyüklüğünde bol tüylü. Ne olduğu ve mücadelesi konusunda yardımı olabilecek kimse var mı acaba ?

estikey
19-06-2018, 00:43
Ricania Simulans tır adı. Google sor bi bakalım varmışmış çözümü:))

zeynepkavi
21-06-2018, 14:51
Sn Estikey cok tesekkur ederim, en azından yapacak birsey olmadığını, bilim adamlarının hala uğrastıgını ögrenmiş oldum. Bahceme küçük avcı kuşları davet etmek icin birkac kus yuvası assam mı ya da nesli tükenmekte olan peygamberdevesini nasıl bulurum da bahçeye yerleşmesini sağlarım gibi sorular dogdu aklımda, bir arastırayım bakalım...

kurkcutahir
20-08-2018, 14:40
Merhaba arkadaşlar
Benim elmalarım dalında çürüyor. Yarı bodur sarı kırmızı yeşil karışık dikilmiş elmaların neredeyse hepsinde de aynı sorun var. Meyveler dışardan sağlıklı gibi görünüyor, leke veya delik yok. Bazen kopardığınızda içinin tamamen çürüdüğünü farkediyorsunuz bazen de kahverengileşiyor. Çürüğü inceleyince içinde meyve kurdundan çok sümüklü böceğe benzeyen yumuşakça tombul kurtçuklar görülüyor ama çürükten önce mi sonra mı yerleştikleri konusunda emin değilim. İlaçlarla aram hiç yok normalde hiç ilaç kullanmam. Bu sene çiçekler geçtikten sonra tavsiye üzerine 20 sp isimli ilaçtan attım ama sanırım hiç faydası olmadı.
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Cappadocia35
20-08-2018, 22:55
Merhaba

knamre
04-04-2019, 17:32
3 yıl önce 2 adet bodur elma ağacı aldım ve balkonda saksıda bakıyorum. İlk yıl bir tanesinden 2 elma aldım. 2.yıl meyvesini yediğim fidan çiçek açtı ama döktü. Yaprakları gelişmeden kurudu kaldı. Diğer fidanın 2 meyvesini aldım. Araştırmalar sonucu potasyum eksikliği olduğunu düşünerek Şubat ayında solucan gübresiyle destek olmaya çalıştım. Son halleri ise geçen seneyle aynı. Hasta fidanın çıkan taze yapraklarında daha gelişmeden yine kahverengi kurumaları var. Özellikle uç kısım ağırlıklı. Üzerinde çiçek tomurcukları da mevcut. Diğer fidan geçen seneki gibi bir aksilik görünmüyor. Araştırmaya devam edeceğim ama buradan yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Mutlaka benzer konu olmuştur kusura bakmayın. Link verebilirsiniz.

mercik
12-05-2019, 02:07
merhaba arkadaşlar. m9 elma ağaçlarında lider ve üst dallarda yaprak oluşumu döneminde gerileme oluyor. yapraklar çok küçük kalıyor. dallar cılız kalıyor. sonradan toparlıyor. sizce sıkıntı ne olabilir ?

huso93
12-05-2019, 09:40
merhaba arkadaşlar. m9 elma ağaçlarında lider ve üst dallarda yaprak oluşumu döneminde gerileme oluyor. yapraklar çok küçük kalıyor. dallar cılız kalıyor. sonradan toparlıyor. sizce sıkıntı ne olabilir ?

Merhabalar. Çinko kaynaklı noksanlık olabilir. Rozetleşme oluşumu var gibi. Kloroz problemi var mı?

ismailix
25-05-2019, 10:01
herkese merhaba,
arkadaşlar kapımızın önünde baktığımız elma ağacımız resimler görüldüğü gibi oldu bu sene.
daha önceki senelerde doğru düzgün elma vermişliği yok.
açıkçası konu hakkında pek de fazla bilgimiz yok.
internetten araştırmalar sonucu bu siteyi buldum. konuyla alakalı zirai ilaçlama olsun, ev yapımı ilaç olsun en etkili çözüm ne olabilir.
bir de şuanki ayı düşünerek çözüm önerisi verirseniz sevinirim.
teşekkürler.

https://resmim.net/f/AgLze6.jpg
https://resmim.net/f/3gMypq.jpg

karahan33
25-05-2019, 22:37
Arkadaşlar merhaba,

Bu yıl bahçemdeki bir elma ağacında ve böğürtlenimde resimdeki kırmızı böcekler ortaya çıktı. Ilk basta uğur böceği sandım ama araştırmalarım olmadığını gösterdi. ( gerçi pek emin degilim) acaba bu böceklerin ne olduğunu bilen var mıdır? Kırmızı örümcek olabilir mi? Doğal yolla mücadele şansım olur acaba?

Emel koçyiğit
31-08-2019, 20:17
Merhaba elma ağacımda bir çeşit mantar hastalığı var nette Bilgi bulamadım buradan yardım alabilirim inşallah

ibrahimbaykal
16-10-2019, 09:20
Merhaba sevgili ağaç severler. Yaklaşık altı ay önce tadını beğendiğim elmanın çekirdeklerini ektim. Belli bir seviyeye kadar fidanlarım büyüdü bir sene daha balkonumda saksı içinde büyütmeyi hedefliyorum ancak fidanların yaprakları kurudu. Bu durum mevsimsel bir şey mi yoksa fidanlarımda hastalık susuzluk gibi bir durum mu söz konusu sizlere danışmak istedim.

drcengizhan
18-05-2020, 19:11
merhaba ağaç severler bahçemdeki elma ağacı 2 yıldır hep fotolarda görüldüğü gibi yaz başlangıcında yeşermeye başlıyor 1 ay sonra yaprakları kurumaya ve solmaya başlıyor dallarında yer yer pamukçuk kümeleri var. bu elma ağacım sizce mefta oldumu yoksa müdahale ile kurtarabilirmiyiz? yardımlarınız için teşekkür ediyorum. bol yeşilli bir bir hayat diliyorum

OSMAN45
18-05-2020, 23:47
[QUOTE=drcengizhan;1588686]merhaba ağaç severler bahçemdeki elma ağacı 2 yıldır hep fotolarda görüldüğü gibi yaz başlangıcında yeşermeye başlıyor 1 ay sonra yaprakları kurumaya ve solmaya başlıyor dallarında yer yer PAMUKCUK kümeleri var. bu elma ağacım sizce mefta oldumu yoksa müdahale ile kurtarabilirmiyiz? [/QUOT

Sizinki pamuklu/unlu bit. Bahcemde gordugumde oncelikle karincalari agactan uzak tutmaya calisiyorum. Kucuk el Pulverizatorunu pulverize seklinden cizgisel sekilde atacak duruma getirip icine %30alkol %30 sivi yag, %10 bulasik deterjani ve %30 su ilave edip sadece pamukcuklarin uzerine birkac damla gelecek sekilde ayarliyorum. Bazi kucuk pomucuklari birakiyorum. Biraktigim bitler de onlarin predatorleri icin yem. Asla bocek ilaci kullanmiyorum. Bocek ilaclari bitlerin predatorlerinide oldurdugunden seneye bitler daha fazlalasiyor. Kucuk bahcelerde ve birkac agacta bu yontemi uygulamak zor degil.

Ayrica elma agaclari budanmayi sever. Sizinki uygun budanmamis goruluyor.

Ilgili baslikta bazi farkli oneriler bulabilirsiniz.

Bu zor gunlerde mesleginizde kolayliklar ve saglikli gunler dilerim.

OSMAN45
18-05-2020, 23:54
Ayrica agaclarinizda sanirim fungus hasarlari da mevcut. Biliyorsunuz karincallar topladiklari yapraklari yuvalarinda fermente ederler. Bu konuda bilimsel bir yazi okumadim ama tahminim fermentasyon sirasinda olusan funguslarin bir kismini yine karincalar tasiyor.

Bsraa
31-05-2020, 13:26
Merhaba elma ağacımızda ağ böceği gibi brişey oldu kimyasal ilaç kulkanımından yana değiliz ne önerirsiniz

rimzone
22-06-2020, 09:58
Merhabalar. Elma ağacının yapraklarında fotoğrafta görebileceğiniz bir durum var. bu nedir? nasıl kurtulunur? bu durumdaki yaprakları hiç kalmayasıya kadar koparmak çare olur mu?

mchthrkn
07-09-2021, 15:56
Merhabalar çekirdekten yetişme küçük elma ağaçlarımda şöyle bir durum var. Nedir, neden olur, çözümü var mıdır?

https://i.hizliresim.com/8903x1g.jpg (https://www.hizliresim.com/8903x1g)

https://i.hizliresim.com/6e85j4v.jpg (https://www.hizliresim.com/6e85j4v)

https://i.hizliresim.com/bcr07nc.jpg (https://www.hizliresim.com/bcr07nc)

MeyveliTepe
07-09-2021, 22:48
Mesajınızdaki resimleri silip, resimleri foruma yükleyerek tekrar koymanız gerek. Bu resimleri kimsenin görebilmesi mümkün görünmüyor.

mchthrkn
20-09-2021, 08:38
Mesajınızdaki resimleri silip, resimleri foruma yükleyerek tekrar koymanız gerek. Bu resimleri kimsenin görebilmesi mümkün görünmüyor.
Foruma yüklemem için boyutu aşırı düşürmem gerekiyor o zaman da yapraktaki sıkıntı belli olmayacak. Üye girişi yapmadan girip denediğimde gayet gözüküyor fotoğraflar sıkıntı nedir?

shakcin
03-05-2023, 11:39
Merhaba, 16 yaşında granny smith elma ağaçlarında 60 ağaç içinde 4-5 tanesinde böyle kabukta kabarma ve ağaçta kuruma var. 1 ağacı bu şekilde ana dalları kestim ama diğer hasta olanlara ne yapmam gerek önerileriniz çok önemli.

Muda
21-05-2023, 11:17
Merhaba, 16 yaşında granny smith elma ağaçlarında 60 ağaç içinde 4-5 tanesinde böyle kabukta kabarma ve ağaçta kuruma var. 1 ağacı bu şekilde ana dalları kestim ama diğer hasta olanlara ne yapmam gerek önerileriniz çok önemli.

Diğer ağaçlarını ı da budayın. Aşı macunu ile kesik yerleri kapatın. İlaçların. Daha sonra da tüm gövde ve dalları bordo bulamacı ile kaplayın. İlkbahar ve sonbaharda bordo bulamacı atmayı ihmal etmeyin. Önce hasta dediğiniz ağaçları sonra da bütün ağaçlara uygulamak gerekiyor.