PDA

View Full Version : Sorbus (Üvez)




kuyucu
05-11-2007, 15:09
Arkadaşlar geçen gün 2 adet Üvez ağacı aldım. İlgilenenler için de Bilim Teknikte yayınlanmış bir yazıyı aşağıya kopyalıyorum.



Günümüzde insanların çoğunluğu doğadan uzak olarak kentlerde yaşıyor. Onlar için mevsimler sıcak ve soğuk tanımından öteye gitmiyor. Sınırlı sayıdaki park ve bahçede ya da yol ağaçlandırmalarındaysa mevsim farklılıklarını hissettirecek ağaçlar ya yok ya da yeterli sayıda değil. Elbette kentli insan ilkbaharda yeşilin çeşitli tonlarını ve çiçeklenmeyi, yazın çiçeklenme ve meyve oluşumunu, sonbahardaysa yeşil, sarı, kırmızı ve bordonun çeşitli tonlarının değişimini gördüğünde mevsimlerin farkına varır. Bu farklılıklar, doğaya ilgiyi artırır, kişiye yaşamın, kendi yaşamı dışında da devam ettiğini gösterir ve yaşama sevinci verir.
Elbette, kent ağaçlandırmalarında tür çeşitliliğine gidilmesini engelleyen birçok neden var. Bu olumsuzluklar hava kirliliği, kök gelişiminin sınırlı alanda olması (kuraklık), toprakta yeterli havalanmanın olmaması, suyun ve besinlerin yeterli ve düzenli olarak alınamaması.
Hem olumsuz koşullara dayanıklı hem de tüm mevsimlerde estetik olacak ağaçlar var ve batılı ülkeler bunları kentlerde yaygın olarak kullanıyorlar. Bizim kentlerimizdeyse ya üretimi kolay ticari ağaçlar dikiliyor ya da bu türler hiç tanınmıyor. Oysa üvez ağacı, yukarıda saydığımız estetik özelliklere sahip ve olumsuzlukların tamamına dayanıklı bir ağaç cinsi. Üvezlerin (Sorbus), ülkemizde doğal olarak yayılım gösteren 17 taksonu var. Üvez (S. domestica), akçaağaç yapraklı üvez (S. torminalis), kuş üvezi (S. aucuparia), ak üvez (S. umbellata) en önemli türler.
Üvez cinsi; kışın yaprağını döken, farklı boylarda (3-25 m.), Gülgiller (Rosaceae) ailesine ait orman ağaçlarını içerir. Çiçekler, bileşik yalancı şemsiye şeklinde olup erkek ve dişi organlar aynı çiçekte yer alır.
"Sorbus" sözcüğü Latince "sorbum"dan gelir ve "meyve" demektir. S. acuparia taksonunda sıfat olarak kullanılan "acuparia" sözcüğü de kuşlar tarafından çok sevilen türlerin meyvelerini ifade eder. Kuş yakalamada kullanılan kuş kapanı "avis" ve "capere" sözcüklerinden türetilmiştir. Doğal ortamda üvez tohumları, meyvelerin olgunlaşmasından sonra kuşlar (karatavuk, cırrık) ve diğer canlılar (sincap, insan, ayı vb) tarafından yenir. Tohumlar, bu canlıların sindirim sisteminden geçerek, dışkılarıyla çimlenme ortamına taşınır. Üvez çiçekleri böcekler tarafından döllendikleri gibi, uçma organları olmayan tohumları da, hayvanlar tarafından yayıldıkları için biyolojik çeşitlikte (fauna) önemli yere sahiptir.
Üvez meyveleri, hem yabanıl yaşam hem de insan için besin kaynağı oluşturur. S. domestica meyve üretimi amacıyla yetiştirilir. Kuzeybatı Anadolu'da tanınır ve tüketilir. Üvezin, toprak ve su isteği açısından azla yetindiği düşünülürse, atıl tarım alanlarında alternatif ürün olarak kullanılabilir. Ak üvez ise dağ köylerinde, doğal ortamdan toplanıp meyve olarak tüketilir. Ayrıca, iyi bir ıslah çalışmasıyla da ürün kalitesini yükseltmek mümün.
Üvezlerin çeşitli organlarından modern tıp ve alternatif tıpta yararlanılıyor. Üvez meyve ve yaprakları kabızlığa etkilerinden dolayı dahilen; yaprakları halk arasında şeker hastalıklarına karşı kullanılır ve laboratuvar deneyleri de kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğunu göstermiş durumda. Yine yaprakları, kabızlığa karşı ve göğüs yumuşatıcı etkiye sahiptir. Ülkemizde aktarlarda satılan türse çoğunlukla ak üvez.
Üvez çok değişik toprak ve iklim koşullarında yetişebildiği gibi hava kirliliğine de dayanıklı. Taç biçimi, çiçekleri, gövde ve kabuklarıyla yapraklarının çok estetik olması nedeniyle peyzaj düzenlemelerinin ve kent ağaçlandırmalarının ana ağacı konumunda. Ak üvez, yüksek dağ kuşağında önemli bir erozyon kontrolü bitkisi; akçaağaç yapraklı üvez de çok değerli olan kerestesi nedeniyle batıda çok makbul bir orman ürünü. Buna bağlı olarak, endüstriyel ağaçlandırmaların önemli bir ağacı. Genellikle yaz aylarında çiçek açması, arıcılık açısından da önemli.
Üvez ağacı varlığımız azalıyor. Bunun nedenleri, ülkemizde kitlesel fidan üretimi, ağaçlandırma, gençleştirme ve orman bakımı yöntemlerinin ortaya konmaması. Üstelik üvez ormanlarımız hakkında kesin bir envanterimiz olmadığı gibi, tohum teminine olanak sağlayan tohum bahçeleri de yok. Bilinen tek şey, üvezlerin ya tek başına, ya da diğer orman ağaçlarıyla karışık ormanlar kurduğu. Yönetmeliklerde üvezlerin korumaya alınmasına karşın, ormanlarda yapılan gençleştirme çalışmalarında onlara öncelik verilmediğinden, tek başına yayılış gösterdiği alanlar, daha kolay gençleştirilen ibreli türlerle kaplanıyor. Bu durum biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olduğu gibi, orman ürünü eşitliliğinin de azalmasına neden oluyor. Örneğin, üvez-ibreli karışık ormanındaki doğal gençleştirme çalışmalarında, öncelikle üvez soyunu devam ettirecek önlemler alınmalı, sonra ibreli gençleştirmesi yapılmalı. Oysa uygulamalar doğrudan ibrelilerin biyolojisine uygun olarak yapılıyor. Yeni oluşan gençlikte, üvezler ya hiç yer almıyor ya da ender görülüyorlar. İbrelilerin biyolojisine uygun olan bu müdahalede elbette ibrelinin bol tohum yılı tercih ediliyor. Oysa üvezler bol tohum yılına 2-3 yılda bir ulaşıyorlar ve bunun da ibreli ağaçların tohum yılıyla çakışması olasılığı az. Bunun en önemli nedeni, uygun ekolojik koşulları takiben gerçekleşen bol tohum tutumu. Bu durumda ibreliler genelde iki yıl sonra kozalaklarını olgunlaştırırken üvezler aynı yılın sonbaharında meyvelerini olgunlaştırırlar. Üvezlerin gençliklerinde yavaş büyümesi de ayrı bir sorun. Yine gençlik bakımı çalışmaları sırasında üvez gençlikleri tanınmadığından, bunlar diğer çalılarla karıştırılarak genellikle temizlenir. Oysa orman bakımı çalışmalarında biyolojik çeşitlilik açısından önemli türlere öncelik verilmeli ve müdahaleler onları koruyacak şekilde yapılmalı. Ağaçlandırma çalışmalarında, uygun ekolojik ortamlara üvez fidanı dikilmek istense bile, kitlesel fidan üretimi gerçekleştirilmediğinden bu mümkün olmuyor. Bu sorunları gidermek amacıyla Eğirdir Orman Fidanlığı'nda gerçekleştirilen çalışmalarla, üvezlerin fidanlık tekniği ortaya konmuş, kitlesel fidan üretim çalışmaları başlamış ve ilk başarılı ağaçlandırma çalışması gerçekleştirilmiş bulunuyor.
Fidanlık ve Ağaçlandırma Yöntemleri
Meyveler sonbahardan kış aylarına kadar kademeli olarak olgunlaşır ve olgunlaşmaya başladıkları dönemde, elle sıkıldığında kolayca ezilirler. Toplanan meyveler birkaç gün güneşe serilerek iyice olgunlaşmaları sağlanır, meyveler daha sonra ezilerek birkaç gün oda sıcaklığında suda bekletilir. Tohumların geçemeyeceği eleklerde basınçlı su altında meyve etleri uzaklaştırılarak tohum elde edilir. Gölge ve rüzgar almayan bir yerde 2-3 gün kurutulan tohumlar suda yüzdürülerek boş ve sağır tohumlar uzaklaştırılır.
Meyvelerin tohum verimi akcaağaç yapraklı üvez ve kuş üvezinde % 3-5, ak üvezde % 3-4 ve üvezde % 0,6-1,5 oranındadır.

Önemli Üvez Türlerinin Özellikleri_____________

S. domestica (Üvez): 20 m. boyunda; beyaz çiçekli; meyvesi armut biçimde (2,2 cm); sarım-tırak-kırmızı renkli ve üzeri kırmızı benekli; yaprak tüysü. Orta ve Batı Karadeniz ile Marmara Bölgesinde, ayrıca Hatay yöresinde 100 ile 1000 metreler arasında yayılır. Sıcaklık ve ışık isteği fazla, kuraklığa dayanıklıdır ve kalkerli topraklar üzerinde iyi bir gelişme gösterir. Ormanlık alanlarda görülmesine karşın, kültür formları tarla ve bahçelerde yaygındır.

S. torminalis (Akçaağaç yapraklı üvez): 25 m. boyunda; beyaz çiçekli; meyve armut biçiminde (1,4-2,0 cm); olgunlaşma rengi kırmızımtı-rak-kahverengi; akçaağacınkine benzer yapraklı üvezde 18-24 gr, ak üvezde 17-23,3 gr, kuş üvezinde 19-21 gr ve üvezde 29-33 gr arasındadır.
Üvez meyvelerinin içerdiği bazı kimyasallar (blastakolin), doğrudan çimlenme engeli oluşturur. Tohum kabukları mekanik olarak, embriyonun su ve gaz alışverişini engellediği gibi, embriyonun büyümesi ve uzamasına da direnç gösterir. Embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli, embriyonun dinlenme ihtiyacının bir sonucudur. Tohum doğrudan çimlenmeyerek, daha uygun çimlenme ortamına taşınmayı ve çimlenme için uygun koşulların oluşmasını bekler. Bu durum, bitkinin soyunu devamı açısından yaşamsal öneme sahiptir.
Üvez tohumlarının çimlenme engelinin giderilmesinde başarılı sonuç alabilmek için, meyve etinden, kabuktan ve embriyodan kaynaklanan çimlenme engellerinin birlikte giderilip, uygun çimlenme sıcaklığının sağlanması gerekir. Aksi taktirde ya yeterli sonuç alınamaz ya da çimlenme hiç gerçekleşmez.
Doğal ortamda, kuşların ve diğer hayvanların dışkılarıyla yayılan üvez tohumları çoğunlukla aynı yıl, geç kış ve erken baharda çimlenir. Çimlenmenin ikinci yıla sarkması, doğrudan meyveyle birlikte düşen tohumlardan kaynaklanır. Yani, meyvelerde bulunan kimyasallar çimlenmeyi bir yıl geciktirir.

S. aucuparia (Kuş üvezi): 20 m. boyunda; beyaz çiçekli; meyve küre biçiminde (0,6-1,1 cm); kırmızımtırak rengi, yaprak tüysü olup; Anadolu'nun güneyi hariç diğer bölgelerde 1000-2800 metreler arasında yayılış gösterir. Çok çeşitli toprak tiplerinde yetişebilir ve gölgeye tahammüllüdür.

S. umbellata (Ak üvez): 6 m. boyunda çoğunlukla çalı formunda, beyaz çiçekli, küre biçiminde meyve (0,6-1,6 cm.); koyu kırmızı renkli; yaprak geniş yumurta biçiminde. Anadolu'nun tamamında 100-2800 metreler arasında yayılır. Bol ışıklı, sığ ve taşlı yamaçlar üzerinde küçük kümeler halinde bulunur.
bekletildikten sonra tercihen sonbaharda, bunun mümkün olmadığı durumlarda erken kış aylarında doğrudan yastıklara ekilir. Geç kış ve ilkbahar ekimlerindeyse ekim tarihine bağlı olarak 2-3 ay 4-6 °C sıcaklıkta katlanmış tohumlar ekilmelidir. Yastıklara metrekareye 10-15 gr tohum isabet edecek şekilde 2-3 mm derinlikte 7'li çizgi ekimi uygulanır. Tüplü fidan üretimindeyse her tüpe 2-3 tohum atmak yeterlidir. Tohumlar, ekimi takiben 6 °C gibi düşük sıcaklık değerlerinde çimlenmeye başlarlar ve % 80-95 oranında çimlenirler. Bir yaşındaki fidanlar 3-4 mm çapa ve 15-25 cm boya ulaşır ve sağlıklı ağaçlandırma çalışmalarında kullanılabilir fidanların sayısı, metrekarede 200-250'yi bulur. Ağaçlandırma çalışmalarında derin toprak işlemesi yapılmalıdır; hektar başına 2000-3000 adet tüplü veya çıplak köklü, bir yaşında fidan dikilmesi yeterlidir.
Kültür formlarına gereksinim duyulması durumunda "vejetatif üretim" yapmak gerekir. Bu amaçla da en iyi yöntem, tohumdan gelmiş 3 yaşlı üvez fidanına durgun göz aşısı uygulamaktır. Park ve bahçelerde kullanılacak üvezler en az 5-6 yaşında kaplı olmalıdır. Üvez durgun sudan hiç hoşlanmaz; bu nedenle park, bahçe ve yol ağaçlandırmasında kullanılması durumunda dikkatli olunması gerekir.
Üvez ağaçlarının sonbaharını görmek ve renk değişimini izlemek, insana doyumsuz bir haz verir. Özellikle akçaağaç yapraklı üvez kırmızıdan bordoya kadar değişen rengiyle, ak üvez sonbaharın hüznünü yansıtan sapsarı rengiyle uzun süreli manzaralar oluşturur ve insanı hayal dünyasına götürür. Bu manzaralar kentlere taşınmalı, kentli insanlar mevsimlerin değiştiğinin, her mevsimin farklı bir güzelliğe sahip olduğunun farkına varmalıdır.

Ümmühan Gülşan
Gültekin Hazin
Cemal Gültekin
Eğirdir Orman Fidanlığı Isparta

Kaynaklar:
Gökşin, A., 1982, Türkiye'de Doğal olarak Yetişen Üvez (Sorbus L.) Taksonlarının Yayılışları ile Önemli Bazı Morfolojik ve Anatomik Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Teknik Bülten, Seri No: 120, 84 s Ankara.
Gültekin, H, C., Divri,k, A., 2005. Üvez (Sorbus L.) Taksonlarında (S. torminalis (L.) Crantz, S. aucuparia L., S. Umbellata (Desf) Fritsch var. Umbellata, S. Domestica L.) Fidan üretim Çalışmaları Hakkında Bazı Tespitler. Orman Ve Av Dergisi Sayı:2 s 40-41, Ankara.
Gezer, A., Gültekin, H, C., Deligöz, A., Yücedağ, C., 2004, Bazı Üvez (Sorbus L.) Türlerinde Katlama Süreleri ve Ekim Zamanlarının Tohumların Çimlenmesi Üzerine Etkisi. SDÜ Fen Bilimler Enstitüsü (Yayında). Isparta.
Gültekin, H, C., Gülcü, S., Gültekin, U, G., 2005, Üvez (Sorbus domestica L.), (Sorbus Umbellata (Desf.) Fritsch.), (Sorbus tormi*nalis L.)’’ Tohumlarının Katlama Süreleri Üzerine Araştırmalar. (AGM) Eğirdir Fidanlığı Teknik Rapor No:27, 10 s, Ankara.
Baytop, T., 1999, Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Nobel tıp Kitapevleri Yayını, 2. Baskı, , istanbul, 480s




Todor
05-11-2007, 15:13
Kaça aldın?

Mine Pakkaner
05-11-2007, 15:41
Kuyucu yukarıdaki mesajı alıntıladığınız kaynağa yeniden bir göz atar mısınız? Arada eksik, yarım cümleler var. Onları da tamamlarsanız veya düzeltirseniz çok güzel bir konu olacak. Aşağıdaki noktalara bakar mısınız?

...taşlı yamaçlar üzerinde küçük kümeler halinde bulunur.
(?)bekletildikten sonra tercihen sonbaharda, bunun mümkün olmadığı durumlarda... Kitlesel fidan üretimi amacıyla Eğirdir Orman Fidanlığı'nda uygulanan teknik şöyle: Tohumlar, 5-10 gün suda

(?)lar. Güney-Doğu Anadolu dışındaki bölgelerde, 100-2200 metreler arasında yayılış gösterir. En iyi gelişimini derin, verimli, kireççe zengin topraklarda yapar.Meyvelerin tohum verimi akcaa-ğaç yapraklı üvez ve kuş üvezinde % 3-5, ak üvezde % 3-4 ve üvezde % 0,6-1,5 oranındayken, 1000 tane ağırlığıysa (?)Önemli Üvez Türlerinin Özellikleri_____________

kuyucu
06-11-2007, 07:54
Todor ,
Uyanıklardan aldım. Fiyatını söylemeyeyim istersen. Yalnız büyüklüğüne göre 100-150 YTL ye satıyorlarmış normalde. Böylece bahçede neredeyse badem haricinde bütün ağaçları dikmiş olduk :))

Mine Hn ,
Gerekli düzeltmeleri uygun bir zamanımda yapacağım. Copy -Paste yapınca çok kötü bir yazı olmuş gerçekten.
Teşekkürler.

copur 09
26-12-2007, 00:09
Sayın MeyveliTepe şeker hastası olarak yazınız ilgimi çekti; acaba üvez ağacınızın bir resmini (yakın çekim) yükleyebilirmisiniz. Teşekkürler.

denizakvaryumu
26-12-2007, 08:52
Sayın MeyveliTepe şeker hastası olarak yazınız ilgimi çekti; acaba üvez ağacınızın bir resmini (yakın çekim) yükleyebilirmisiniz. Teşekkürler.

http://www.botanicgroup.com/product_info.php/language/tr/products_id/722

http://www.die-forstpflanze.de/product_info.php?cPath=16_47&products_id=199&osCsid=2043f74977fa1a3ebace38a579c752ac

http://www.dogaltedavi.net/showthread.php?t=190

sanırım linkler faydalı olur.

vyssera
26-12-2007, 09:49
Bende sorbus aucuparia meyveleri var. Bu sonbaharda topladım. Meyvelerin içlerinde küçük nokta kadar çekirdekleri var, acaba çekirdekleri mi dikmeliyim yoksa meyveyi olduğu gibi diksem de olur mu ?

copur 09
26-12-2007, 17:59
Teşekkürler sayın Denizakvaryumu, Nazilli civarında üvez yok herhalde

vyssera
26-12-2007, 20:01
İşte bu sonbahar topladığım meyveler ve bir meyvenin içinden çıkan 3 tohum, genelde 4 tohum çıkıyor. Meyveleri balkonda tutuyorum, soğuk katlama niyetine. Tohumlardan fidan almayı başarabilirsem yine paylaşırım.

hatipali74
26-12-2007, 20:32
Sayın Vyssera;
Rica etsem , bana o tohumlardan gönderebilirmisiniz? Yunanistan'da bir arkadaşım benim için fidanlarından kökleyip baharda getirmişti.Ama fidanlar gözlerinde 4 yaprak olmadan kurudular.Hala kuruları saksılarında duruyor.Belki bu baharda tekrar tazeler diye umuyorum.
Sayın Meyvelitepe'nin belirttiği gibi şeker hastalığına iyi geldiğini duyduğum için sevgili babam için üretmek istiyordum.
Saygılarımla...

vyssera
26-12-2007, 21:19
Sayın hatipali tohumları tohum bankası bölümüne ekledim. Orada dağıtımını yapacakım. İsterseniz orada konuşabiliriz.

Bu arada babanız için çok geçmiş olsun, düzenli kontrol yaptırmayı unutmayın.

Üvez kolay tutar, büyük olasılıkla baharda yeniden filiz verecektir.

lokmanbahçe
28-12-2007, 18:50
meraba
vyssera özelinize de yazarım adresimi. ben alabilirim bir miktar.

mahon67
28-12-2007, 19:53
Sorbus domestica; Karadeniz kıyı kesiminde doğal olarak yetişiyor.

copur 09
28-12-2007, 23:45
Arkadaşlar fazla Üvez tohumunuz varsa ben de alabilirim.

copur 09
02-06-2008, 19:28
Maalesef bir çok denememe rağmen bir türlü çimlendiremedim.

gümüş
04-10-2008, 16:35
KATLAMA SÜRELERiNiN ÜVEZ (Sorbus L.) TOHUMLARININ ÇiMLENMESi ÜZERiNE ETKiSi

• Çalısmaya konu olan her üç üvez türünde de ayrı ayrı yapılan meyve
kesme deneyi sonucunda, kesilen meyvelerin çoğundan üvezde 1 (%48.4),
akçaağaç yapraklı üvezde 3 (%54.3), ak üvezde ise, 2 (%42.8) tohum çıkmıstır.
Dolayısıyla, bir meyvedeki tohum sayıları bakımından türler arasında önemli
farklılıklar ortaya çıkmıstır. Ayrıca, 1 kg meyveden ortalama olarak üvezde 5.5 g,
akçaağaç yapraklı üvezde 25.0 g, ak üvezde ise 40 g tohum elde edilebilmistir. Bu
sonuçların, fidan yetistirme amacıyla yapılacak tohum toplama çalısmalarında
toplanacak meyve miktarının tahmini veya belirlenmesi açısından önemli olduğu
düsünülmektedir.
• Tohum 1000 tane ağırlıkları ise, üvezde 31.0 g, ak üvezde 23.3 g, akçaağaç
yapraklı üvezde 34.1 g olarak belirlenmistir.
• Söz konusu olan üvez türlerinde sürme oranlarına etkileri bakımından
denenen katlama süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı (P<0.001) farklılıklar
ortaya çıkmıstır. Buna göre, her üç türde de en yüksek çıkma oranı 45, 60 ve 75
gün süreyle katlamaya alınan tohumlarda elde edilmistir. Ayrıca, 120 günden daha
fazla katlamada kalan tohumlar fidanlık çalısmaları için yeterli kabul edilebilecek
çıkma oranına ulasamamıstır. Çünkü 120 günden sonra tohumların önemli bir
kısmı katlama ortamında çimlenmis ve bu nedenle de ekim yastıklarında yeterli
sürme enerjisi gösterememistir. Buna göre, Eğirdir Orman Fidanlığı ve benzer
kosullara sahip yetisme ortamlarında Mart ayı ekimlerinde kullanılacak bu türlere
ait tohumların mümkünse 120 günden daha fazla katlamaya alınmamasının uygun
olacağı söylenebilir.

kaynak:Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

aer
04-10-2008, 18:57
Üvez nedir diye topiğe göz attım, oysa benim çok küçükken tanıdığım ve büyük dedem ile yaprak ve meyvelerini topladığımız ağaçmış. Meyveleri ağız buruşturan bir mayhoşlukta, yapraklarını ise hlamur çayı demler gibi demlerdik. Büyük dedem çok içerdi sebebini bilmesemde. Tüm topiği okuma şansım henüz olmadı, ama büyüklerimiz bazı şeyleri deneyerek çözmüş olmalı.

kuyucu
04-10-2008, 20:59
Sayın mahon67,
Acaba resimdeki türden bir üvez ağacı bulmama yardım edebilirmisiniz?
teşekkürler

gümüş
05-10-2008, 00:50
buda üvez bonsaisi

eylems
16-10-2008, 06:13
Arkadaşlar Kastamonu'daki bağımızda üç üvez ağacımız var. Yıllardır bakımsız ve sulanmamasına rağmen yaşıyorlar. Geçen yıl kasım ayında agaca yakın yerlerinden yeni fidanlar çıkmıştı söküp rakımın daha yüksek olduğu köye diktim tutmadılar. Uygun zamanda çelik alsam IBA ile köklendirebilirmiyim? Eğer böyle bir şans yakalarsam üvez isteyenler kimler olur?

kuyucu
16-10-2008, 09:08
Sayın eylems,
Ben hala çekirdekten üretmeye çalışıyorum. Eğer bende olmayan bir tür ise ben isterim.

eylems
16-10-2008, 11:25
Bendeki üvezler 6 nolu mesajdaki ikinci fotoğrafta bulunan üvezle aynı tür.

murathanoglu
05-11-2008, 00:45
Üvez nedir diye topiğe göz attım, oysa benim çok küçükken tanıdığım ve büyük dedem ile yaprak ve meyvelerini topladığımız ağaçmış. Meyveleri ağız buruşturan bir mayhoşlukta, yapraklarını ise hlamur çayı demler gibi demlerdik. Büyük dedem çok içerdi sebebini bilmesemde. Tüm topiği okuma şansım henüz olmadı, ama büyüklerimiz bazı şeyleri deneyerek çözmüş olmalı.

Sayın aer Üvez Çankırı'da bolca yetişen bir meyve. Üvez'i yeşilken hasat ederler hasat edildiğinde daha olgunlaşmamış olur ve meyvesi olgunlaşmadığı için ağız buran ve mayhoş bir tadı olur. Manavlarda dallarıyla birlikte toplu bağ şeklinde satarlar ve alanlar evinde uygun bir yere asarak olgunlaşmasını beklenir yani meyve koyu kahverengi bir alınca olgunlaşma işlemini tamamlar ve yemeye hazırdır. Olgunlaşmış üvez meyvesinin tadı çok güzeldir.

şeref
05-11-2008, 07:45
sayın arkadaşlar,
üvez konusuda yeniyim. elinde tohumu olan varsa bana gönderebilirse çok sevinirim.

veya mevcudunda kurumuş meyvesi varsa bana ücreti ödenmek kaydıyla gönderilmesi arz olunur. bir tadalım, bakalım nasıl birşey, ilgilenecek arkadaşa sonsuz ükranlarımı sunarım.

bende çok acı süs biberi tohumları var isteyen olursa gönderebilirim. ****** adres ve isim belirtilirse. sevgiler sunuyorum.

şeref deniz
ptt başmüdürlüğü
muhasebe müdürlüğü

ifteri
23-12-2008, 13:56
Arkadaşlar

Forumda üvez konusunu okuduktan sonra Yalovada (akköy) yakın çevremde aradım ama bulamadım. Ramazan bayramında Trabzona gidince yaylada aradım.
Rakım 1000-1660 m arası olan yayla arazimizde çocukken yapraklarını inekler için budayıp kuruttuğumuz ama meyvelerini hiç görmediğim adına anis dediğimiz bitkiye forumdaki bazı türlerin yaprağını benzetmiştim. Neticede anisin üvez olduğuna karar verdim ama dalından kopardığım meyveleri çok acıydı ve yaşlılar yenmediğini zehirli olduğunu söyledi. Neticede yinede fidan ve çelik alıp Yalovada diktim. Ama meyvelerinin acılığı beni ürküttü doğrusu. B resimlerdeki üvezmidir?
http://img166.imageshack.us/my.php?image=dsc01505ov9.jpghttp://img166.imageshack.us/img166/8928/dsc01505ov9.jpg (http://imageshack.us)

kuyucu
23-12-2008, 14:31
Daha yakın çekim bir resim var mı? Ayrıca zaten iyice beklemesi lazım, muşmula gibi. Aksi takdirde sert ve taze Üvez' in tadı boğazınızı öyle bir hale getirir ki saatlerce zor nefes alırsınız :) Kişiye göre değişir fakat tadı olgunlaştıktan ve iyice yumşadıktan sonra çok hoştur.

nariçi
23-12-2008, 15:08
buda üvez bonsaisi

Bonsaisi çok güzelmiş.

mahon67
24-12-2008, 14:09
sorbus cashmiriana Beyaz üvez

yolac
24-12-2008, 15:45
Sayın mahon67,
Merhaba ,sizde satılık beyaz üvez fidanı var mı?
Varsa fiyatı nedir.

mahon67
24-12-2008, 17:51
Sayın mahon67,
Merhaba ,sizde satılık beyaz üvez fidanı var mı?
Varsa fiyatı nedir.

Bende fidan ya da tohumu yok; nette dolaşırken ilgimi çektiği için buraya yazdım. Yurtdışı bir siteden tohumunu bulursam getirtmeyi düşünüyorum.

yukka
24-12-2008, 18:14
Kabataş'ta, Mimar Sinan Üniversitesinin sol tarafındaki parkta bir üvez ağacı var. Giderseniz tohumları dibinde bulabilirsiniz belki. Meyveler olgunlaşmış ve dibine dökülmüştü.

halilk
24-12-2008, 19:41
Kabataş'ta, Mimar Sinan Üniversitesinin sol tarafındaki parkta bir üvez ağacı var. Giderseniz tohumları dibinde bulabilirsiniz belki. Meyveler olgunlaşmış ve dibine dökülmüştü.

dostum üvez meyvesinin tadı nasıl ?
dikmeye değer mi fidan olarak 27 ytl köklü satılıyor almaya değer mi
saygılar

yukka
24-12-2008, 19:56
Ben çok olgun meyvelerini tattım. Alıç'a benzer bir tadı var. Meyvesini tatmaktan başka bir tecrübem yok. Selamlar.

bari
24-12-2008, 20:36
Bende fidan ya da tohumu yok; nette dolaşırken ilgimi çektiği için buraya yazdım. Yurtdışı bir siteden tohumunu bulursam getirtmeyi düşünüyorum.

Bu sitede var tohumları.

http://www.plant-world-seeds.com/store/view_seed_item/1240?actionName=view_all_seed

yukka
25-12-2008, 13:30
Tohumları alıç tohumuna çok benziyor. Çok sert bir dış kabuğu var. Çimlendirmesi çok güç olabilir.

kuyucu
25-12-2008, 15:33
Arkadaşlar ,
Üvez' in tadı daha önce söylediğim gibi, taze iken çok buruk, boğazınızı fena yapıyor. Olgunlaşması ve krem kıvamını alması gerekiyor. Tadı iyi veya kötü diyemeyiz, kişiye göre değişir. Ben çok severim. Şu anda mevsimi geçmeseydi size temin edebilirdim. İnanılmaz şifalı bir bitki. Daha önceki konuları tekrar etmek istemiyorum. Sayın mahon67' nin gönderdiği beyaz Üvez i ilk defa görüyorum. Muhteşem görünüyor. Yalnız yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir uyarım var meyve vermeye başlaması uzun sürüyor, 10 seneyi bulabiliyor. Sayın Meyvelitepe' nin sitesinde de Üvez ile ilgili çok güzel bir yazı vardı, bakmanızı öneririm.
Şu anda bende 2 adet var , hala farklı tür arayışlarım devam ediyor.
Herkese iyi günler

yolac
25-12-2008, 17:25
Şu anda bende 2 adet var , hala farklı tür arayışlarım devam ediyor.

Sayın mahon67 ve Sayın Kuyucu,

Benim büyüklerden öğrendiklerime göre Üvez; fındık büyüklüğünde meyvesi olan yabani hurma olup ancak fidan dikildikten 10 sene sonra meyve vermeye başlarmış.
Sayın Kuyucu ,sizdeki üvezler birbirlerinden farklı mı yoksa aynı cins mi?Fidanları nereden
temin ettiniz meyve veriyorlar mı?
Zaten tadı da döngel-hurma karışımı olup,olgunlaşmadan kesinlikle yenmez.
Herkese sağlıklı ve mutlu yıllar...

mahon67
25-12-2008, 18:21
Şu anda bende 2 adet var , hala farklı tür arayışlarım devam ediyor.

Sayın mahon67 ve Sayın Kuyucu,

Benim büyüklerden öğrendiklerime göre Üvez; fındık büyüklüğünde meyvesi olan yabani hurma olup ancak fidan dikildikten 10 sene sonra meyve vermeye başlarmış.
Sayın Kuyucu ,sizdeki üvezler birbirlerinden farklı mı yoksa aynı cins mi?Fidanları nereden
temin ettiniz meyve veriyorlar mı?
Zaten tadı da döngel-hurma karışımı olup,olgunlaşmadan kesinlikle yenmez.
Herkese sağlıklı ve mutlu yıllar...

Sayın yolac, Türkiye'de doğal olarak yetişen meyvesi yenen 2 çeşit üvez var (meyvesi yenmeyen çeşitler de var) ; Bunlar sizin bahsettiğiniz fındık büyüklüğünde olan Sorbus domestica ve salkım şeklinde küçük meyveler veren, kuş üvezi olarak da bilinen Sorbus aucuparia.
Fotoları aşağıdaki gibidir. Bunlardan kuş üvezi fidanistanbul.com'da satılmaktadır. http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=69

kuyucu
25-12-2008, 20:43
Sayın yolac,
Bendekiler Sorbus Domestica, 4 yıllıklar ve henüz meyve vermiyorlar. Kuş üvezini ise şu anda yetiştirmiyorum, bolca tohumu var çimlendirme denemesi yapacağım önümüzdeki günlerde. Bir arkadaşımdan her sene bolca meyve temin ediyorum. Şimdilik tabii :)
Sayın mahon67 eğer bize beyaz üvez i de temin ederse gerçekten çok güzel bir ağaca daha sahip olacağız :)
Fidanları ben Yalova' da 2 yerde gördüm ilki yukardaki adreste diğeri ise Uyanıklar Fidanlığında. Bir de aşılı çeşitleri var ama sanırım 70 civarında fiyatı vardı. Ben tohumdan çimlendirebilirsem arkadaşlara gereken yardımda bulunacağım.

iyi günler

yolac
27-12-2008, 01:45
Fidanistanbul'la telefonla görüştüm.Maalesef ellerinde hiç kalmamış.Tanesi 27.-YTLden satılmış.Hatta bazılarının üstünde meyve dahi varmış.
Uyanıklar Fidanlığından Ahmet Beyi tanırım,ancak henüz görüşemedim.

yukka
27-12-2008, 17:13
Elimdeki bir avuç üvez çekirdeğini balkondaki bir saksının dibine, birazını da iç mekandaki bir saksı dibine ektim. Bir gelişme olursa burada paylaşırım.

yolac
30-12-2008, 21:54
Sayın mahon67,
Özel mesaj kutunuz dolumu?
Cevap alamayınca merak ettim de!

denizakvaryumu
07-10-2009, 13:47
Kuş üvezi veya diğer adıyla yabanî üvez (Sorbus aucuparia L.)

ağacının güzelliğini her mevsimde temaşa etmek mümkündür. İlkbaharda ince, narin, açık yeşil yapraklarla sarılmış bir örtüye sahiptir. Yazın salkım salkım beyaz meyveleri, sonbaharda ise sımsıcak kahverengi kankırmızı renkteki yaprakları arasında mercan (nar çiçeği) renginde meyve salkımları hep bir ağızdan kendilerini yaratan Kudreti Sonsuz'un varlığına ve birliğine şehadet eder gibidirler. Meyveleri, canlı bir kırmızıyla boyanmış mini minnacık domatesleri andırmaktadır. Birçok ötücü kuş türü için kışın zor günlerinde karınlarını doyurmak üzere iştahla yenilen mükemmel bir rızık olarak Rahmeti ve Keremi Sonsuz Rabbimizden aciz kuşlara bir hediyedir.

İlmî tür ismi olarak verilen Lâtince aucuparia kelimesinin mânâsı kuş kapanıdır, yani önceleri ağacın meyvelerinin kuşları avlamak için kullanıldığını ifade etmektedir. Ağacın, dişbudağa benzer yaprakları vardır. Meyveleri kuşlar tarafından çok sevilerek yenen yabanî üvez ağacı, halk arasında kuş üvezi diye de adlandırılır. Ancak sık sık kuş üvezinin zehirli olduğu dedikodusu aktarılır ki, bu görüş birçok yerde ısrarla savunulmakta ve düzeltilmesi mümkün görünmemektedir. İtiraf edelim, taze meyvelerinden büyük miktarda alındığında, tadı acı ve ekşi gelebilir; ishal ve keyifsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir, ancak zehirli değildir.

Tabiatta Bulunuşu

Yabanî üvez ağacı, daha çok orman kenarlarında, 2.400 m yüksekliğe kadar olan kayalık fundalıklarda yetişir. İnsanoğlu bu bitkiyi evinin hemen yakınına getirmiş, böylece bulvarlarda, parkta ve bahçelerde çevreyi süslemektedir. Yabanî üvez ağacı ile bunların mercan renkteki meyvelerini yiyen kuşlar (karatavuk ve ardıç kuşu) arasında karşılıklı olarak yakın bir münasebet vardır. Eylül ayında meyveler olgunlaşır olgunlaşmaz, kısa süre içinde kuş sürülerince toplanır. Etli meyvede bulunan küçük tohumların sert kabukları sayesinde kuşun bağırsaklarından zarar görmeden geçer ve dışkı halinde bırakıldıkları her yerde, kuş üvezinin tohumu atılmış olur. Bu o kadar mükemmel bir sistemdir ki, âciz, akılsız ve şuursuz kuş bilmeden tabiatta kurulmuş olan dengeye hizmet etmektedir. Böylece bir taraftan bitkinin yayılması için uygun yerlere kuşlar sayesinde taşınması yapılırken, diğer taraftan da kuşların da karnı doymaktadır. Her iki taraf da lisan-ı halleri ile Yaratıcı'ya şükretmektedirler.

Bahçede Yetiştirilmesi

Yabanî üvez ağacı, Avrupa'nın en zahmetsiz ağaç türlerinden biridir. Hemen hemen her zeminde, kuzey istikametinde bilhassa kumlu, balçıklı toprakta yetişir. Aşırı gölge, kuraklık ve neme karşı dayanabilir. Fidanları ilgili yerlerden satın alınarak temin edilebilir. 2,5-3 m mesafe ile istenilen yere dikilebilir. Büyümesi için hususî bir bakıma ihtiyaçları yoktur.

Botanik Özellikleri

Önceleri botanik kitaplarında, 16 metreye kadar ulaşabilen yabanî üvez ağacı veya çalısı, dişbudak ailesine dahil edilmekteydi. Günümüzde yapılan sınıflandırmaya göre bu bitki büyük gülgiller (Rosaceae) familyasından sayılmaktadır. Aynı ailenin diğer bir üyesi olan Sorbus aria ise sadır ağacı (üvez ağacı) olarak bilinmektedir. Kuş üvezi ve sadır ağacı rengarenk bir topluluk olarak görünmekte ve ilk bakışta birbirinden ayırt edilememektedir. Kuş üvezi tüylü yapraklara, sadır ağacı ise düz ve bileşik yapraklara sahip olmasıyla birbirinden ayrılır.

1810'larda Almanya'nın Spornau beldesine bağlı Altvatergebirge'de aromatik ve hoş tadı olan ve normalinden iki kat daha büyük turuncu meyvelere sahip moravya yabanî üvez ağacı (Sorbus aucuparis edulis) keşfedilmiştir. Meyveleri bilhassa mutfakta takdire şayandır; aynen kırmızı yaban mersini gibi lezizdir. Bu bitki yabanî ortamda nadiren bulunduğundan bahçe veya tarlada yetiştirilmesi gerekir. Gerçek sadır ağacı (üvez ağacı. Sorbus aria L.); yeşil, oval biçimli ve yumurta büyüklüğünde, bileşik, arkası gümüş beyaz tüylerle kaplı yapraklara sahiptir; dikkatleri üzerine çeken bir çalı veya ağaç görünümündedir. Kuş üvezine benzer meyveleri vardır; şiddetli soğuk veya dondan sonra tatlanır ve reçel yapımında kullanılır.

Çay olarak içilen kurutulmuş çiçekleri mayıs-haziran aylarında, meyveleri ise eylül-ekim aylarında toplanır.

Yabanî Üvez Ağacı Meyvelerinin Şifalı Yönü

Yabanî üvez ağacı meyvelerinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilâç olarak kullanımı, Hipokrat'a kadar uzanır. Bu meyve üzerinde yapılan son araştırmalarda terkibinde şu müessir maddeler tespit edilmiştir: Tanen, sorbitan asidi (altı değerli alkol), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini, amygdalin, uçucu yağlar ve renk maddesi olarak anthocyan ki, bu madde bağırsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıcı özelliklere sahiptir.

Yabanî Üvez Ağacı Çayı

Kurutulmuş, ezilmiş meyveleri demlemek suretiyle elde edilen çayı, ses kısıklığı (afoni) durumunda gargara olarak kullanılır; mide ekşimesi ve lenf damarları rahatsızlığında tedavi maksadıyla bu çaydan içilebilir. Taze meyvelerinden yapılan tentür (özü, ruhu) ise dahili alındığında lenf damarı rahatsızlıklarını, lenfödemi ve lenfatik şişkinlikleri giderir.

Lenf Düğümlerinin Şişmesine Karşı: Yabanî Üvez Ağacı Meyveleri Bazı hastalıklarda belirti olarak gürülen lenf düğümleri şişkinliğinin şu gibi şikâyet tablosu görülmektedir: Boğazda, çene altında koltuk altlarında, kasıklarda veya diz ve dirsekteki lenf düğümleri bazen nohut veya bakla büyüklüğünde şişer. Aynı zamanda enflamasyon (iltihap) olursa bu şişkinlikler sertleşir ve acı verir, dokunulamaz. Meselâ grip, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, zona, adenit (bez iltihabı) gibi çeşitli enfeksiyon hastalıkları lenf düğümlerinin şişmesine yol açabilir. Şişkinlikler sık sık boğaz, gırtlak, bademcik, kulak ve burun boşluğu enfeksiyonu ile birlikte ortaya çıkar. Bazı hastalarda ise hareket eksikliğine bağlı olarak kaslar hareketsiz kaldığı için (ki bu durumda lenf damarı uyarılmaz) lenf sisteminde genel bir yetmezlik ortaya çıkabilir. Son olarak bu şişkinlikler, kanser ve zührevî hastalıkların da bir belirtisi olabilir. Her türlü tedaviye yönelik tedbir almadan önce lenf düğümlerinin şişmesine sebep olan asıl hastalığı araştırmalı ve buna uygun tedavi ile birlikte düşünülmelidir. Şişkinlik uzun süre devam ederse, bir hekime başvurulmalıdır. Şişkinlik ciddi bir temel hastalık olmaksızın, lenf sisteminin genel bir yetmezliğinden kaynaklanıyorsa, tabiî yollarla tedavi edilebilir.

Lenf Düğümlerinin Şişmesi Halinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Lenf düğümlerinin şişmesi genelde bazı temel hastalıkların belirtisi olabileceğinden, bu hastalıkları teşhis etmek için araştırma yapılırken bir taraftan da bu çeşit tabiî bitki reçetelerini kullanmanın bir zararı yoktur. Ancak sadece bu şişkinliklerin indirilmesi ile meşgul olmak bizi hastalığın asıl sebebini araştırmadan ve tedaviden alıkoymamalıdır. Bu tip tedavilerin hastahane ve doktor tarafından yürütülen diğer tedavilere mani ve aksatıcı bir yönü olmadığından birlikte yürütülebilir. Lenf sistemi yetmezliğinden dolayı oluşan şişkinliklerin üzerine, sıcak suda bulamaç haline getirilen kokulu yonca veya kral (padişah) otu tozu sıcak olarak günde 20-30 dakika süre ile tatbik edilir. Tedaviye paralel olarak, vücudun kaslarını harekete geçirmek için yürüyüş, gezinti ve jimnastik gibi yapılan ölçülü egzersizler lenf kanallarının hareketlenmesini teşvik eder. Gıda uzmanları, günlük beslenmede, aşırı miktarda hayvanî albümin (yumurta akı), yağ ve şeker almanın lenf şişmesini kolaylaştıracağı kanaatindeler.

Bundan dolayı pişmemiş gıda, salata, hububat, kesilmiş süt ürünleri, soya ürünü ve meyve suları tavsiye edilmektedir.

Lenf damarlarının, kan damarlarının yanında bir tür drenaj sistemi görevini yerine getirdiği ve metabolizma ürünlerinin ve artık hücrelerin zehirlerini zararsız hâle getirmede önemli vazife gördüğü kesinlik kazanmıştır. Buna uygun olarak lenf düğümü şişkinliğine, uzmanlar tarafından yürütülen lenf drenaj tedavileri yararlı olacaktır. Lenf sistemi Allah'ın bize verdiği çok mühim bir sigorta ve lenf düğümleri de karakol gibi kontrol noktalarıdır. Mikroplara karşı mücadele eden lenfosit adı verilen hususî akyuvarlar buralarda üretildiğinden, herhangi bir hastalık karşısında lenfosit üretmek üzere faaliyete geçtiğinde bu düğümlerin şişmesi vücudun normal bir cevabıdır. Ancak hastalık kronikleşip uzun müddet devam ederse ve lenf üretmede bir zafiyet görülürse bu şişkinlikler de devam eder. Bu durumlarda lenf sistemini güçlendirmek gerekir. Sağlıklı fertlerde lenf sisteminde zaafiyet yoksa zaten vücuda girmiş olan mikropların hakkından gelecektir. Uykusuzluk, açlık, stres, üzüntü, içki ve uyuşturucu kullanmak gibi her türlü kötü alışkanlık lenf sistemini zayıflatan faktörlerdir. En iyisi önce bu faktörleri ortadan kaldırmaktır.
İsmail Deniz/ Sızıntı


http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=1529

kuyucu
07-10-2009, 18:44
Sn. denizakvaryumu,
ek bilgiler için teşekkür ederiz.

Bu arada herkese Üvez sezonunu kaçırmamalarını öneririm.

MeyveliTepe
07-10-2009, 19:16
Üvez zamanı geçti bile :)

cemo
07-10-2009, 20:03
Komşumun bahcesinde var. Harika bir tat, bahceme dikeyim diyorum bende,yemeğe ömrüm yeter mi , bilmem:)

Oğuzhan
07-10-2009, 20:13
Şu aralar pazarlara geliyor.Harika bir tat.

Oğuzhan
07-10-2009, 20:13
Komşumun bahcesinde var. Harika bir tat, bahceme dikeyim diyorum bende,yemeğe ömrüm yeter mi , bilmem:)


Bence bahçede bir tane olsun. :)

Selim-i Ahir
08-10-2009, 13:39
Bu yıl hem Sorbus domestica hem de Sorbus aucaparia'dan ikişer fidan diktim. Gelişmeleri sabırla bekleyeceğim.

MeyveliTepe
08-10-2009, 14:04
Fidan bulursanız kaçırmayın. Her bahçede bir üvez olmalı.

denizakvaryumu
08-10-2009, 14:22
Hangisi?

Kuş üvezi mi?Domestica mı?

kuyucu
08-10-2009, 14:35
Arkadaşlar benim Üvez' e karşı ilgimi birçok arkadaş bilirler. Herkese bu muhteşem güzel ağacı bahçelerinde yetiştrmelerini tavsiye ediyorum. Çoğaltabildiklerimi herkese dağıtmaya çalışıyorum.
Şu anda hala beyaz meyveleri olan bir üvez türünü temin etmeye çalışıyorum.
Benim Üsküdar'da sürekli alışveriş yaptığım bir manav var ve neredeyse her hafta 1-2 defa üvez alıyoruz.
Üvez yemek isteyen arkadaşlara şunu hatırlatmak isterim. Üvezin yenilebilmesi için iyice yumşaması hatta çürümüş gibi bir kıvamda olması gerekiyor yoksa insanı boğar :)
Bazı müşterler, çürümüşleri verme deyip manavı azarladılar ama onları ikna ettim.
Eğer olgunlaşmamış , sert üvezi yenilebilecek bir kıvama getirmek istiyorsanız, hafif bir çukur kazılıp toprağa konulması ve birkaç gün bekletilmesi gerektiğini de öneri olarak verebilirim.
iyi günler dileklerimle

MeyveliTepe
08-10-2009, 15:41
Hangisi?

Kuş üvezi mi?Domestica mı?

Domestica

Selim-i Ahir
09-10-2009, 07:58
Arkadaşlar,

Sorbus domestica ve Sorbus aucaparia fidanı arayanlar www.fidanistanbul.com (http://www.fidanistanbul.com) adresinden bulabilirler. Bu adresten, boyları takriben 1-1.5 metre arasında değişen aşılı fidanlar temin etmek mümkün. Fiyatları da bana uygun geldi.

İngiltere'den Sorbus sargentiana ve Sorbus scalaris tohumları getirttim. Oldukça zahmetli bir soğuk katlama süreci gerektiriyor. Tohumlar sayıca az olduğu için maalesef kimseye gönderemiyorum.

Bir kısmını buzdolabında soğuk katlamaya aldım; geri kalanları ise havalar biraz daha soğuduktan sonra direkt araziye ekip doğal bir soğuk katlama sürecine tabi tutmayı düşünüyorum. Fidan elde edebilirsem paylaşacağım.

lastmohikan
09-10-2009, 08:32
Bahçe büyük olsa hiç düşünmezdim.

bari
20-10-2009, 23:16
Bugün yerel gazetede bir yazı gördüm. Sizler için kopyaladım.

bari
04-11-2009, 19:01
Sorbus domestica gerçekten çok değerli bir ağaç. Avrupanın bir çok ülkesinde koruma altına alınmış türler arasında. Hakkında ciddi araştırmalar var. Ülkemizde geniş yayılımı Karadeniz bölgesinde diye biliyorum. Hatta orman alanları hariç diğer yerlerdekiler fındık bahçesi ya da tarım amaçlı kullanılmak için, bulundukları yerlerde kesilmişler. Bizim İç Anadoluda'da yayılımı var. Buradakiler elma şekilli Sorbus domestica. Acaba Karadeniz bölgesindekilerin meyveleri nasıl? Zira elma şekilli ve armut şekilli diye iki türü var. Acaba Ülkemizde bu ağaçla ilgili herhangi bir çalışma yapılıyormu?

ahmet salih
04-11-2009, 21:35
Geçen yıl Sn,yusuf ustaoğlu'ndan kuş üvezi fidanı bulmuştum, domestica fidanı veya tohumunu bulabileceğimiz bir yer var mı?

MeyveliTepe
04-11-2009, 22:11
Tohumdan 4-5 fidan yapmayı becerebilmiştim. Çimlenme engeli var. En az iki aylık soğuk katlama gerektiriyor. Ona rağmen çimlenme oranı düşük.

ahmet salih
04-11-2009, 22:30
Teşekkürler Sn;MeyveliTepe fidan bulma çalışmalarına devam etmek daha cazip görünüyor.

YeşilSeven
06-11-2009, 10:48
Malatyadan 2 kg gönderdiler, turuncu renkli ve bir o kadar lezzetli. Ben ilk defa yedim, insanı kuruyemiş yemekten daha memnun edici ve oyalayıcı. Kendimi kepeklenmiş bonsai elması yer gibi hissettim :) foto alamadan gitti tabi 2 kg meyve :))

yukka
06-11-2009, 20:41
Fındıklı'da, Mimar Sinan Ünv.' yanındaki parkta üç ağaçın üzeri silme üvez dolu...

bari
07-11-2009, 19:06
Yakın olan üşenmesin toplasın, kilosu 5 tl bir süper markette.

kuyucu
08-11-2009, 08:02
Fındıklı'da, Mimar Sinan Ünv.' yanındaki parkta üç ağaçın üzeri silme üvez dolu...

Sayın yukka ,
Keşke olsa idi. O ağaçlar üvez değil, bir çeşit alıç. Ama türünü tam olarak bilmiyorum, biraz araştırmam lazım. Bu ağaçlar birçok yere belediye tarafından dikilmiş.

feriha
08-11-2009, 09:56
Üvezin kurusu değerlendirilebilir mi arkadaşlarlar?

Biraz büyük bir üvez hevengi almışım yaşken tüketmek mümkün gözükmüyor. İyice suyunu çekmeden saklayacak bir yöntem mi uygulayayım yoksa bırakayım asıldıkları yerde kurusunlar mı? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim..

Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

kuyucu
08-11-2009, 10:52
Sayın feriha,
Yenmesi için ne yapılması gerektiğini daha önceki bir mesajımda yazmıştım.
iyi günler

YeşilSeven
11-11-2009, 09:31
Bu da Malatya'dan gelen üvez, rengi tadı çok harika arkadaşlar. Büyüklükleri 2-2,5 cm arası.

bari
11-11-2009, 11:40
Yeşilseven üvezler bayağı değişik. Alıca benziyor.

Güngör Salman
11-11-2009, 12:15
Bende alıç'a benzettim.

YeşilSeven
13-11-2009, 08:28
Başka görenler de alıca benzettiler ancak ben her ikisini yanyana görmediğim için yorum yapamıyorum arkadaşlar :)) üstad sizlersiniz.

MeyveliTepe
13-11-2009, 08:42
Bunlar alıç :) Üvezin zamanı geçeli epey oluyor zaten.

yukka
16-11-2009, 09:47
Ben biraz toplayıp yedim. Tadı harika. Alıç gibi aynı. Ağacın görüntüsü de harika. Tekrar fırsat bulursan dibindekileri toplayıp sizlere tohumlarını göndereyim. Alıç gibi çimlendirmesi biraz zor.

kyalcn
10-12-2009, 13:18
Ben dün aşağıdaki resimde bulunan üvezden aldım sanırım sorbus domestica emin olamadım ve sizlere sormak istedim .
ayrıca diğer bir sorum da var .Bunun fidanı değeri nasıldır .Piyasada yanlış bilmiyorsam hep kuş üvezi var . Kaç liraya satılır alınır
http://pic1.resimupload.com/r7/thumb_493805072.jpg (www.resimupload.com/ds493805072_P1030465a.html)
http://pic1.resimupload.com/r8/thumb_953533005.jpg (www.resimupload.com/ds953533005_P1030467a.html)
http://pic1.resimupload.com/r10/thumb_648748491.jpg (www.resimupload.com/ds648748491_Untitled-1.html)

MeyveliTepe
10-12-2009, 13:23
Evet, sorbus domestica. Öyle yüzlerce, binlerce fidan üretilebildiğini sanmıyorum. Bulursanız kaçırmayın.

kyalcn
10-12-2009, 13:40
Bunun tahmini fiyatı ne kadardır acaba.Yabancı sitelere filan baktım sadece kuş üvezi var doğru düzgün birşey bulamadım .Birde şunu sorayım tohumdan yetiştirme olyında aynı orjinal üvez olur mu(neticede yabani bir tür)

MeyveliTepe
10-12-2009, 13:49
Fiyat vermek zor. Söz gelimi benden fiyat istesiniz en aşağı ikiyüz :)

Ticari olarak yetiştiren varsa makul fiyata (10-15 TL gibi) verir herhalde. Tohumdan yetiştirildiğinde aynı olur. Tohumlarda çimlenme engeli var ama soğuk katlamayla %10-15 de olsa çimlendirebilirsiniz. Elinizdeki meyvelerin çekirdeklerinden yine de bir sürü fidanınız olur.

kyalcn
10-12-2009, 13:57
Çok sağolun .Bu arada yurtdışındaki siteleri gezerken bunu surubundan filan bahsediyorlarda http://store.optionsnaturopathic.com/ProductDetails.asp?ProductCode=SR0073&Show=ExtInfo (yarım yamalak ingilizce ile ancak ne anladıysam). Sanırsam üvez yerel yetişen yerler haricinde şifası çok bilinen bir tür değil gibi . İlaç yapımında kullanılan türüde herhalde bu olsa gerek

MeyveliTepe
10-12-2009, 14:09
Bu başlıkta epey bilgi var. Ayrıca buraya (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/uvez-agaci.html)da bir bakın, derli toplu bir bilgi var.

denizakvaryumu
10-12-2009, 14:10
Ben dün aşağıdaki resimde bulunan üvezden aldım sanırım sorbus domestica emin olamadım ve sizlere sormak istedim .
ayrıca diğer bir sorum da var .Bunun fidanı değeri nasıldır .Piyasada yanlış bilmiyorsam hep kuş üvezi var . Kaç liraya satılır alınır


Türkiye'de bir tane bile sorbus domestica fidan satıcısı olmaması ilginç.

Hadi özeller üretmiyor, Orman fidanlıklarının üretmemesi de garip.

Ama Sn.Romantik bu açığı kapatacak sanırım.

YeşilSeven
10-12-2009, 14:28
Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün değişik fidan üretim/satış çalışmaları vardı, basına da yansımıştı. Mail ile liste sordum sipariş geçebilir miyiz yoksa elden mi almamız gerekli diye? Ayrıca iğde, üvez gibi türler de vardı. Ancak tüm devlet mekanizmaları gibi bu kurumdan da ne bir cevap ne de bir haber geldi.

triple
10-12-2009, 14:32
İstanbuldaki arkadaslarin dikkatine!
Arkadaslar yanılmıyorsam Üvez meyvası na ait agac istanbul ağaç aş de satılıyor ben gecen hafta merkezine ugradım orda bana sayın genel mudur odasında bu meyvadan ikram etti ve ikram sırasında bizim urunumuz dedi hatta utancımdan soramadim adını resmi burada gorunce yedigim meyvanın tadının uvez oldugunu anladim. Tadı tıpkı eski den cocuklugumda yedigim bir tur elmayı anımsatıyordu sanki biraz suyu cekilmis bir elma tadı vardı ama minicik minicikti.
Bence bir ugrasın istanbuldaki arkadaslar ağaç aş nin genel merkezine.

MeyveliTepe
10-12-2009, 14:48
İstanbuldaki arkadaslarin dikkatine!
Arkadaslar yanılmıyorsam Üvez meyvası na ait agac istanbul ağaç aş de satılıyor ben gecen hafta merkezine ugradım orda bana sayın genel mudur odasında bu meyvadan ikram etti ve ikram sırasında bizim urunumuz dedi hatta utancımdan soramadim adını resmi burada gorunce yedigim meyvanın tadının uvez oldugunu anladim. Tadı tıpkı eski den cocuklugumda yedigim bir tur elmayı anımsatıyordu sanki biraz suyu cekilmis bir elma tadı vardı ama minicik minicikti.
Bence bir ugrasın istanbuldaki arkadaslar ağaç aş nin genel merkezine.

Bunun alıç olması kuvvetle muhtemel.

triple
10-12-2009, 15:27
efendim alıc olsa bilirim . bence bir sorun siz agac a.s ye

Güngör Salman
10-12-2009, 15:31
Sayın MeyveliTepe tohum fotoğrafını yüklemeniz mümkünmü?

MeyveliTepe
10-12-2009, 15:32
Yenebilir üvezin içi muşmula gibi yumuşaktır. İçinde mercimek kadar 2-3 çekirdek olur. Çekirdekler saydam, zarf gibi bir şeyle kaplıdır. Sert olan yenmez zaten. Olma zamanı da Ağustos sonu Eylül başıdır. Elma gibi deyince üvez olma ihtimali düşüyor.

copur 09
10-12-2009, 16:10
Sayın Meyvelitepe, diabetli bir hasta olarak sorayım. Sitenizde bahsettiğiniz üvez, domestica cinsi mi?

MeyveliTepe
10-12-2009, 16:15
Evet, domestica.

copur 09
10-12-2009, 16:44
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe, şimdi sıra bu ağacı aramaya geldi.

MeyveliTepe
10-12-2009, 16:51
Tohumlar mercimek kadar, şekli de mercimeğe benziyor, parlak yüzeyli ve çok koyu kahverengi.

Romantik'in satış listesinde üvez fidanı var ama galiba kuş üvezi, domestica değil. Yine de bir sorun derim.

triple
10-12-2009, 17:06
ben yedikten sonra içinden cıkan tohumu aldim mercimekten kucuk ve kahve rengı evet su an iki pecete arasına koydum ıslattım bakalım cımlenecek mi

Romantik
10-12-2009, 18:42
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe, şimdi sıra bu ağacı aramaya geldi.

Dostum erkenden haberim olsaydı sana bol miktarda meyve gönderirdim, hem yerdin hemde tohumlarını dikerdin. Neyse fazlada geç kalmış sayılmazsın elimde 20-25 adet meyve var ama birazcık zamanları geçti istersen sana cumartesi günü gönderebilirim. tadına bakarsın tohumlarınıda çimlendirmeye alırsın.

copur 09
10-12-2009, 21:50
Teşekkür ederim sayın Romantik, çok iyi olur.

Güngör Salman
11-12-2009, 00:14
Tohumlar mercimek kadar, şekli de mercimeğe benziyor, parlak yüzeyli ve çok koyu kahverengi.

Romantik'in satış listesinde üvez fidanı var ama galiba kuş üvezi, domestica değil. Yine de bir sorun derim.

Teşekkür ederim,sordum kuş üveziymiş.

kyalcn
11-12-2009, 09:16
Çekirdekten yetişme hariç aşı ile büyütmeye kalksak acaba anacı ne olabilir?(ayva, ahlat veya M9)

cemo
13-12-2009, 19:25
Sn Meyvelitepe
Bu resimdekiler, sizin bahsettiğiniz domestica.
türümüdür acaba:confused:

MeyveliTepe
23-12-2009, 13:56
Sn.Cemo, ışık çok yeterli gelmemiş ama anladığım kadarıyla sorbus domestica.

bari
23-12-2009, 13:59
Çekirdekten yetişme hariç aşı ile büyütmeye kalksak acaba anacı ne olabilir?(ayva, ahlat veya M9)

ARmuta aşılalabiliyormuş, bir kaç yerde okumuştum... Denemek lazım.

MeyveliTepe
23-12-2009, 14:00
Belki aşılanır. Fakat üvez dünyanın en sert ağaçlarından biri. Bu durumda aşı tutsa bile ne derece sağlıklı olur bilmem.

eylems
23-12-2009, 16:53
56 Numaralı mesajda fotoğraflanan tür memleketimde bol bulunur. Bakarsan bağ olur zamanlarımızda senede 300 top bağlardık. Zaman içerisinde bakılmayan bağ, dağ oldu ağaçlarımızın hepsi kurumuş. Biraz gayretle köylülerden bulabilirim. Tohum bulmam daha kolay. Fidan isteyenler için üvez ağacının yanından çıkan fidanları sökmem gerekir.

cemo
24-12-2009, 15:37
Teşekkür ederim SN MeyveliTepe

denizakvaryumu
24-12-2009, 16:23
Fidan isteyenler için üvez ağacının yanından çıkan fidanları sökmem gerekir.

Sökerseniz haber verin :)

cemo
24-12-2009, 16:47
AZ önce gittim, komşumun bahcesindeki üvez e baktım. Bir tane bile filiz yok:((( Şansa bak.
Eylem senden haber bekliyeceğim.

Güngör Salman
24-12-2009, 18:23
Sevgili Eylem, haber bekliyoruz.

eylems
24-12-2009, 19:15
Sökerseniz haber verin :)

Yalnız acele etmeyim. Fidanlar aşı isterse aşı yapıp o biçimde sizlere iletmem gerekebilir bu da zaman alabilir. Bu arada soğuğa dayanan incirden bahsetmiştiniz bu türden memlekette bir ağaç gördüm. Yıllardır donmadan kışı atlatmış. Buna da bakacağım.

denizakvaryumu
24-12-2009, 23:10
İncir Ankara'da da var ama meyve bakımından verimsiz.Çünkü dölleyici sinek-ilek yok.

Soğuklara dayanıklı kendine verimli, tür aradığımız.

eylems
24-12-2009, 23:43
İncir Ankara'da da var ama meyve bakımından verimsiz.Çünkü dölleyici sinek-ilek yok.

Soğuklara dayanıklı kendine verimli, tür aradığımız.

Ağaç tek. Etrafında başka bir incir daha yok. Meyvesini ağustosta ailece yedik. Kastamonu'da yaklaşık 1200 rakımda çok soğuklarda bile donmadan ağaç halini alabilmiş.

denizakvaryumu
24-12-2009, 23:53
Hımmm yolunuzu dört gözle bekleyeceğim :)

cukurovalı
25-12-2009, 08:13
Sayın Eylems, eğer olursa ben de bir üvez sahibi olmak isterim.

kumyaka2010
02-02-2010, 09:18
Uvez bizim daglarda bulunuyor ve çelikten hemen tutuyor .Bu sene ben birçok çelik yapıp arkadaşlara dagıtmayı duşunuyorum .Selamlar





MEDIHA DEMIRKIRAN - INLEYEN NAGMELER Son yıllardan en çok aranan meyveKış hastalıklarına karşı birebir. Vücut direncini artırıyor. Uzmanlar bol bol tüketilmesini öneriyor.Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırıcı özelliği olduğu, bu gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üvez meyvesinin Kuzeybatı Anadolu, Orta Karadeniz Bölgesi ile diğer bazı bölgelerde tüketildiğini söyledi.

Üvezin, toprak ve su isteği açısından kanaatkar olup atıl tarım alanlarında alternatif ürün olarak kullanılabildiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvezin tıpta kullanıldığını bildirdi.

Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir. Diğer yandan meyve ve özellikle yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği, kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır'' diye konuştu.

Yine üvezin yapraklarının göğüs yumuşatıcı etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat'a kadar uzanır'' dedi.

-''SON YILLARDA ARANAN MEYVE TÜRÜ OLDU''-

Üvezin şu ana kadar herhangi bir yan etkisinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Gerçekçioğlu, şunları kaydetti:

''Kış aylarına doğru hasadı yapılan üvez özellikle son yıllarda aranan meyve türü oldu. Üretimin artırılmasında çok kaliteli sanayi ürünü ve inanılmaz bir müşterisi olan meyve haline geleceğine inanıyorum. Son yıllarda üniversitelerde bu konuda akademik çalışmalar başlamış. Bu çalışmaların yakın gelecekte yaygınlaşacağı kanısındayız. Üvezin kış hastalıklarına karşı vücut direncinin artırıcı özelliği var. Üvez gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek lazım. Çünkü hiçbir yan etkisi yok, tamamen doğal.''

Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvez meyvesinin serin yeri ve nemli ortamları sevdiğini söyledi.

-İÇERİĞİNDEKİ MADDELER-

Prof. Dr. Gerçekçioğlu, bu meyve üzerinde yapılan son araştırmalarda, içeriğinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttırır), sorbitan asidi (altı değerli alkol, karaciğeri güçlendirir), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini (antioksidant), amygdalin (bazı türlerinde az olarak rastlanır), uçucu yağlar ve renk maddesi olarak antosiyanin (bağırsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıcı özelliklere sahiptir) maddeleri tespit edildiğini belirtti.

-ÜVEZ-

Gülgiller familyasından 5-10 metre yüksekliğinde mayıs-haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve kışın yaprağını döken bir ağaç olan üvezin meyveleri, küre veya armut seklinde yeşilimsi sarı veya kırmızımsı-esmer renkli ve buruk bir lezzete sahip.

Sarbus aucuparia türü kuş üvezi olarak bilinen ve Kuzey Anadolu'da yaygın olan üvezin, sorbus domestica türünün (üvez) Karadeniz Bölgesi'nde tabii olarak yayılış gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirildiği ifade ediliyor. Üvez meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yeniyor.

eylems
08-02-2010, 13:17
Üvezleriniz söküldü ve aşı işlemi yapılana kadar geçici yerlerine dikildi. İsteyene aşısısz çıplak köklü gönderebilirim.

Sayın DenizAkvaryumu, inciriniz de geçici yerine dikildi. Fidanı çıplak köklü bahar gelmeden kalıcı yerine dikmek isterseniz gönderebilirim. Dilerseniz saksılı olarak baharda gönderebilirim.
Not: Şuan köydeyim ve nete her zaman giremediğimden sizlere vereceğim cevaplar gecikebilir.

sailorgursel
01-03-2010, 23:37
Bahçemdeki ağaçtan yediğim tojumlardan bu sene bayağı bir ekim yapmıştım. Bakalım ne kadarı toprak yüzeyine çıkacak. Sonucu hep birlikte göreceğiz.

Arnavut
06-03-2010, 17:30
Üvezin aşı yapılmasında zamanın çok önemli olduğunu duydum geçenlerde bir büyüğümden.Kendiside birçok denemede bulunmuş fakat muvaffak olamamış.Son olarak geçen yıl mayıs ayının ilk haftalarında yaptığı beş fidanında tuttuğunu gördüm.Sanırım bu periyodta (Mayıs ayınının ilk zamanları) yapılan aşıların üvez için tutum oranı çok yüksekmiş. Bu konuda herhangi bir bilgisi olan varsa ve paylaşımda bulunursa sevinirim.Saygılar.

kurtkus
06-03-2010, 17:40
Arkadaşlar aşısız üvez en az yedi yıl sonra meyve verir,tecrübeyle sabit.Aşı için de ilk önce ingiliz dilcikli aşıyı deneyin büyük ihtimalle tutacaktır ama eğer tutmazsa buğday orağında (Hasatta_her yörenin zamanı ayrıdır-) göz aşısı yapın .Uyur göz aşısı baharda yeşerecektir.

Arnavut
06-03-2010, 18:12
Sayın kurtkus;

Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Uygulamalarımızda dediklerinizi göz ardı etmemeliyiz.
Saygılar.

nariçi
07-03-2010, 20:24
Bu ağacı ve meyveyi ilk defa görüyorum. Bizim yörede hiç yok. Arkadaşlardan biri dört adet tohum göndermişti Bir tarafını hafif zımparaladım suya koydum yarın ekeceğim. Fazla sert değildi. Erguvan tohumları buna göre çok sert.

MeyveliTepe
07-03-2010, 20:48
Üveze ne aşılanıyor?

Arnavut
10-03-2010, 01:01
Sayın MeyveliTepe;
Sayın kuyucu konuyla ilgili çok faydalı bir yere yönlendirdi beni eminim sizide aydınlatır.
Saygılar.

bari
09-05-2010, 22:52
Tohumdan domestica...

Selim-i Ahir
15-05-2010, 20:19
Üstadım maşaallah eliniz hayli uğurluymuş.
Allah nazardan saklasın!

ahmet salih
13-06-2010, 19:04
Merhaba sn;Bari bir yıldır sorbus domestica fidan arıyorum. Tohum denemelerim hep başarısız oldu.Mümkünse birine talip olmak isterim. Takas yapalım diyeceğim ama maşallah sizde olmıyan bir şey bulmak zor görünüyor. sağlıcakla kalın.

ensar
13-06-2010, 19:40
Bahçemdeki ağaçtan yediğim tojumlardan bu sene bayağı bir ekim yapmıştım. Bakalım ne kadarı toprak yüzeyine çıkacak. Sonucu hep birlikte göreceğiz.

Sn sailorgursel,

Diktiğiniz üvezlerden çıkanlar oldumu. Fazla çıkan varsa bir ya da iki tanesine talibim. Karşılığında tesbih **** gülibrişim fidanı kası aralık aylarında gönderebilirim.

Sevgiyle kalın

ceratonia
02-07-2010, 15:48
Evet, sorbus domestica. Öyle yüzlerce, binlerce fidan üretilebildiğini sanmıyorum. Bulursanız kaçırmayın.

Mersin Çevre ve orman İl mdrlüğü Gülek orman Fidanlığında 6000 adet var.Yeni ürettim.Önümüzdeki yıl hedef 50.000....İnşallah.Diğer endüstriyel plantasyonları kurarken yol kenarları,şevler,dolgu alanları v.s'ye dikilecek....yine sorbus torminalis ve umbellata da var...

MeyveliTepe
02-07-2010, 16:11
Bunlar sorbus domestica ise güzel haber :)

ahmet salih
06-07-2010, 14:17
Sn;ceratonia öncelikle merhaba sorbus domestica fidanlarının boyları ne kadar. İzmir'de yaşıyorum ,ücretini göndererek kargo yoluyla almam mümkün olur mu?

artemisia10
16-10-2010, 14:11
Çocukken Ankarada (yeşildere köyü) bolca yerdik üvez. Şimdi Balıkesir'in kazdağı eteklerinde bulabiliyorum. Bu hafta bolca aldım tam zamanı koyulaşıp tatlanmışlar ilgilenenler merak edenler kaçırmasın.Ben aldıklarımın türünü bilmiyorum ince yassı çekirdekleri var çimlendirmeyi deneyeceğim.

ahmet salih
25-10-2010, 13:46
Merhaba Sn:bari tüm çabalarıma rağmen, hala bir sorbus domestica fidanı edinemedim. Tohumdan ürettiklerinizden elinizde varsa almak isterim. kolay gelsin.

Romantik
08-12-2010, 16:37
Merhabalar,

Sınırlı Sayıda Sorbus Domestica fidanı satışımız başlamıştır.

İlgilenen arkadaşlar aşağıdaki linktten satış başlığına ulaşabilir.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22524

athena -asena
30-04-2011, 18:42
Üvez tohumlarını kışın toprağa ekmiştim yüzde 25 çıkmış

Heaven
05-09-2011, 20:35
Bu bitkiden Eskişehir Yeşiltepe mahallesinde bir sokakta gördüm. Tohum ve meyve isteyenler olursa mevsiminde amcadan temin edebilirsiniz. sokak adını isteyenlere verebilirim.

sefa67
27-10-2011, 18:31
Merhabalar,

Üvez ağacını tohumdan çıkarmak üzere bir kaç makale okudum ve denemelerim oldu . büyük olasılıkla sorbus domastica idi aldığım meyveler..
Sonbahar (ekim-kasım) içinde aldığım meyveleri yediğim esnada çekirdeklerini ayıkladım.

1. Bu çekirdeklerin bir kısmını hiç bekletmeden torf normal toprak karışımı (gözenekli bir yapı) rastgele yaklaşık 1,5-2 cm derine ektim ve bu saksıyı tüm kış boyunca dışarıda tuttum, aralıklarla suladım, kuru bırakmadım.

2. Diğer bir kısım çekirdeği ise ıslak katlama yapmak üzere bir bez parçası üzerine koydum, bu bezi plastik kap içerisine yerleştirdim. buzdolabının kahvaltılık çekmesinde katlamaya bıraktım..

sonuçlar:

1. yoldan bir şey çıkmayacagını umarken sanırım mart ayının başı idi sürgünleri gördüm..
2. yol ise yine şubat mart sonunda her bir çekirdeğin patlaması ise sonuçlandı

Sanırım 400 e yakın tohumdan 200 civarı çimlenme elde ettim.
Ardından her birini Viollere aldım. İşte HATA burada oldu . ASLA VİOL KULANMAYINIZ çünkü Üvezlerin kökleri dimdik aşağıya iniyor. 3-4 cm yükseklik ise kafi değil.
Tekrar kap değiştirirken büyük çoğunluğu telef oldu..

Çimlenmenin ardından altı delinmiş, ağzı kesilmiş 1,5 L pet şişelere ekim yapılırsa hepsinin tuttuğunu gördüm. Çünkü kökler doğrudan aşağıya iniyor. Geçen kış ve bahardaki denememden şu an 10 civarı fidanım var. 5 ini sürekli dışarda tuttum beşi ise sürekli içerde. Yaklaşık 20 cm boya ulaştılar.. gelecek bahara toprağa geçirmeyi düşünüyorum.

Bu kış ise yeni tohumlarımı toplamaya devam ediyorum. Üvezleri dikecek alan sıkıntım olmadığı gibi gezdiğim tüm ormanların kenar ve sınır yerlerine de birer tane de dikmeyi planlıyorum.

Soğuk suda ve nemli biçimde buzdolabının +4 ksımında saklamak çimlenme için faydalı bir yöntem.. Bu seneki dikim sonuçlarını bildireceğim..

Ayrıca bu sene Alıç meyvesi ve tohumu elde ettim. Bu konuda okuduğum bilgiler 18 aylık bir uyku döneminden bahsediyor... onu da bir deneyeceğim.

Gokkurt
21-12-2011, 18:13
herkese iyi akşamlar..
elinde üvez tohumu olan arkadaş varsa gönderebilirmi..

toprak5552
21-12-2011, 18:26
Bu üvez ağacından hemen temin etmek lazım.

athena -asena
31-05-2012, 20:09
Üvez tohumlarını kışın toprağa ekmiştim yüzde 25 çıkmış

Üvez fidanlarım büyüyorlar.

Hillbilly
28-08-2012, 16:32
Kuş üvezinin tadı nasıl acaba özellikle Lenf sisteminin düzenlenmesine yardımcı ve onarıcı özelliği çok dikkat çekici. Kuş üvezi (Sorbus aucuparia) yetiştirenler ağacın bakımı ve meyvelerinin ne zaman olgunlaştığı, tadı vs. ile ilgili bilgi verebilirler mi?

athena -asena
19-09-2012, 23:51
Bu sene üvez bol geçen sene ağaçta bir tane bile yokken bu sene dalları kırılacak gibi , dün yılın ilk hasadı yapıldı.

athena -asena
21-09-2012, 16:54
Fındık bahçesindeki üvez ağacı

MeyveliTepe
21-09-2012, 18:33
Fındık bahçesindeki üvez ağacı

Muhteşem... Bizimkinde sadece 3-5 salkım vardı bu yıl.

athena -asena
21-09-2012, 21:28
Geçen sene ağaçta bir tane bile yoktu bu sene çoşmuş. Bugün bir dalı da kırılmıştı en az 10 kg topladım komşulara dağıttım.

Asiye
21-09-2012, 21:47
Geçen sene ağaçta bir tane bile yoktu bu sene çoşmuş. Bugün bir dalı da kırılmıştı en az 10 kg topladım komşulara dağıttım.
Harika gözüküyorlar

Çekirdeklerini acaba paylaşabilirmisiniz ?

athena -asena
21-09-2012, 22:26
Paylaşırım ekim ayının 15 inden sonra başlık açarım oraya isminizi eklerseniz dağıtımdan faydalanmış olursunuz. İyi akşamlar.

athena -asena
26-09-2012, 19:19
Bugün yan komşudan üvez topladım onun üvezler benimkilerin iki katı benim ağaçta çok meyve olduğundan dolayı fazla gelişemediler .

Dutlubahçe
04-09-2014, 15:21
Bugün yan komşudan üvez topladım onun üvezler benimkilerin iki katı benim ağaçta çok meyve olduğundan dolayı fazla gelişemediler .

Acaba bu yıl üvezler nasıl? Tohumunu paylaşabilir misiniz?

aydemiraydın
21-08-2015, 17:11
çok eski bir konu üvez dikenler tecrübe sahibi olmuşlardır. üvez kaç yaşında meyveye geçiyor.

abor
03-10-2015, 19:14
Buralarda o kadar çokki yüzüne bakan yok bugün ağacı çırparak 4-5 kg topladık sirkesini yapmayı düşünüyorum. Bu sene sirkeye sardırdım alıç, elma, üvez sırada ahlat (çördük) var...

Sonul
04-10-2015, 21:53
Altı yaşında üvez ağacım var. Henüz meyve yok. Üvezde erkek yani tozlayıcı gibi özellikler var mı ? arkadaşlar.

aydemiraydın
09-10-2015, 08:53
Altı yaşında üvez ağacım var. Henüz meyve yok. Üvezde erkek yani tozlayıcı gibi özellikler var mı ? arkadaşlar.


üvez ağacınız çiçekleniyormu?

çok geç yaşta meyve verdiğini duydum.

aydemiraydın
10-11-2015, 12:27
tropik meyveciden standart üvez fidanı diye almıştım. fakat üvezmi ne tereddüte düştüm. çünkü hemen yakınımda ulu üvez ağaçları var ve bu fidanın ne rengine nede yaprağına benzemiyor. ne ağacı acaba yıllarca boşuna beklemiyelim.

584737

584738

MeyveliTepe
10-11-2015, 15:15
Bu üvez değil.

aydemiraydın
10-11-2015, 15:24
Bu üvez değil.


tropik meyveciden almıştım. o zamanlar çok üzerinde durmamıştım. üvezle ilgili araştırma yapınca farkettim. çok çeşitli fidanlar almıştım tropikmeyveciden şimdi diğer çeşitlerde böyle alakasız çıkarsa diye üzüldüm.

Güngör Salman
11-11-2015, 03:00
tropik meyveciden standart üvez fidanı diye almıştım. fakat üvezmi ne tereddüte düştüm. çünkü hemen yakınımda ulu üvez ağaçları var ve bu fidanın ne rengine nede yaprağına benzemiyor. ne ağacı acaba yıllarca boşuna beklemiyelim.

584737

584738

Sorbus torminalis ( Akçaağaç yapraklı üvez ) sanırım.

athena -asena
11-11-2015, 09:14
Bendeki üvez sorbuz domestaica sizinki sayın Güngör salmanın dediği gibi akçaağaç yapraklı üvez cinsi.

aydemiraydın
11-11-2015, 10:22
Sorbus torminalis ( Akçaağaç yapraklı üvez ) sanırım.


bende öyle düşündüm fakat satış ilanında standart üvez diye belirtilmiş ve resmindeki yaprakta standart yaprak. Üvez Fidan1 (http://www.tropikmeyveci.com/satis/uvezfidani/57-uvez-fidani.html)

aydemiraydın
11-11-2015, 10:26
Bendeki üvez sorbuz domestaica sizinki sayın Güngör salmanın dediği gibi akçaağaç yapraklı üvez cinsi.


sanki üvez değilde akçaağaç olabilirmi.

Güngör Salman
11-11-2015, 14:54
sanki üvez değilde akçaağaç olabilirmi.

AGACLAR.ORG -Trkiye'nin Aa Arivi (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=730)

aydemiraydın
12-11-2015, 09:07
AGACLAR.ORG -Trkiye'nin Aa Arivi (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=730)


en iyi ihtimalle Sorbus torminalis olabilir. fakat minicik meyveli bi şey. yani kim para verip alıp yıllarca bakarki bu ağaca. hele ben yeni bi yer keşfettim. iri meyveli üvezlerin olduğu . vakit bile harcamam buna. satış ibaresinde iri meyveli yazıyordu. bu nedenle talep ettik yoksa ne işim var Sorbus torminalis falan.

aydemiraydın
06-01-2016, 11:53
Bendeki üvez sorbuz domestaica sizinki sayın Güngör salmanın dediği gibi akçaağaç yapraklı üvez cinsi.


meyveleri irimi? sizin üvezin.

aydemiraydın
25-01-2016, 14:43
üvez için hangi anaçlar kullanılabilir? bilgisi olan varmı?

goknarcı4
21-02-2016, 20:36
-üvez meyvesi veya üvez fidanı arıyorum.

aydemiraydın
23-02-2016, 15:18
-üvez meyvesi veya üvez fidanı arıyorum.


tropik meyvecide var. ilkbaharda aşılılarınıda satışa sunacakmış.

Sonul
13-11-2019, 13:24
Bir on yaşında bir de beş yaşında üvezlerim var. Çiçek açmıyorlar. Ne zaman meyve verirler, bilen arkadaşlarım yanıt yazarsa sevinirim.

celalamca
13-11-2019, 13:53
Bendekiler de 7-8 yaşında çiçek bile açmadılar.Boy 3 metreyi geçti.Bekliyoruz bakalım.Toprakla da doğrudan alakalı.Doğal yayılışı karadenizde ..sanırım asit olmayan topraklarda geç açıyor ya da açmıyor.Soğuklara dayanıklı.Ankara ve Antalya olarak deneme yaptığım ağaçlardan biri de üvez.İkisi de çiçek açmadı.Sanırım 2 yıl daha bekleyeceğiz.10 yaş civarı çiçeklenmesini bekliyorum.Fidan alacak olanlar bulabildikleri en yaşlı fidanı alsınlar.Karadeniz veya asit toprağı olan diğer bölgedeki arkadaşlar şanslı daha erken çiçek açabilir 7 yaş gibi.Tat bakımından Muşmula(döngel) sevenler bu ağacı da sever.Muşmulayı sevmiyorsanız bu meyveyi dikmeyin derim.

Tohumlar ağaca
17-11-2019, 08:29
Bende istiyorum üvez ağacı nasıl bulabilirim yemiştim tadı çok güzel

siflera12
17-11-2019, 08:34
Bende istiyorum üvez ağacı nasıl bulabilirim yemiştim tadı çok güzelhttps://www.fidanistanbul.com/urun/2538_uvez-agaci-fidani,-saksida-20-40-cm.html
https://1001fidan.com/sorbus-domestica-uvez-fidani-969
Bu sitelerde fidanı bulunuyor

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kaktüsbahçesi
18-12-2019, 04:29
Tesadüfen yaprakların resmini gördüğümde bunlar üvez yaprağı dedim. Eski bir dost görmüş kadar da sevindim. Oysa ağacını görsem tanıyamam. Bizim evde çocukken babam bir kere böbreklerinden kum dökmüştü. Anneannem, memleketten her sene toplattığı üvez yapraklarını bize gönderir, bir başka otla beraber kaynatıp babama içirirdik. Babam bir daha böbreklerinden rahatsızlanmadı. Kurusunu nerede görsem tanırım. Adını bu kadar sene geçse de unutmamın mümkünü yok. Herkesin bir çocukluk kahramanı varsa benim ki o çocuk gözüyle mucizeler yaratan ve bitkilere ilgi duymamı sağlayan üvez yaprağıdır. Şimdi ne anneannem ne de babam yanımda. Böyle bir başlık açarak beni çocukluğuma götüren, üvezin ne kadar faydalı bir bitki olduğunu buraya yazarak hatırlatan arkadaşların da kalemine sağlık... Evet üvez çok sağlıklı, yazılanları gözüyle görmüş, senelerce yaşamış biri olarak ilk fırsatta bir üvez ağacı edinmeye çalışacağım 😊

AkisSoftware
18-12-2019, 08:44
Tesadüfen yaprakların resmini gördüğümde bunlar üvez yaprağı dedim. Eski bir dost görmüş kadar da sevindim. Oysa ağacını görsem tanıyamam. Bizim evde çocukken babam bir kere böbreklerinden kum dökmüştü. Anneannem, memleketten her sene toplattığı üvez yapraklarını bize gönderir, bir başka otla beraber kaynatıp babama içirirdik. Babam bir daha böbreklerinden rahatsızlanmadı. Kurusunu nerede görsem tanırım. Adını bu kadar sene geçse de unutmamın mümkünü yok. Herkesin bir çocukluk kahramanı varsa benim ki o çocuk gözüyle mucizeler yaratan ve bitkilere ilgi duymamı sağlayan üvez yaprağıdır. Şimdi ne anneannem ne de babam yanımda. Böyle bir başlık açarak beni çocukluğuma götüren, üvezin ne kadar faydalı bir bitki olduğunu buraya yazarak hatırlatan arkadaşların da kalemine sağlık... Evet üvez çok sağlıklı, yazılanları gözüyle görmüş, senelerce yaşamış biri olarak ilk fırsatta bir üvez ağacı edinmeye çalışacağım 😊

Bendeki fidan çok çok ufak. Seneye ilk baharda yaprakları açarsa az miktarda bile olsa size göndermeye talibim...


Ayrıca iş yerinde bir arkadaşımın böbrek taşı sorunu var. Üvez yaprağı ile beraber kaynatılan diğer ot ismini bulmanız mümkün mü? Çoğu kişiye faydamız olacak inşallah eğer bulursanız...

MeyveliTepe
18-12-2019, 12:54
701766

2007 yılında böyleymiş.

701767

Şimdi böyle.

2007 yılında da meyve veriyordu.

Saygı duyulması, tanınması ve korunması gereken bir ağaç.

Üvez Ağacı (https://blog.meyvelitepe.org/2007/12/02/uvez-agaci/)

Kaktüsbahçesi
18-12-2019, 17:45
Bendeki fidan çok çok ufak. Seneye ilk baharda yaprakları açarsa az miktarda bile olsa size göndermeye talibim...


Ayrıca iş yerinde bir arkadaşımın böbrek taşı sorunu var. Üvez yaprağı ile beraber kaynatılan diğer ot ismini bulmanız mümkün mü? Çoğu kişiye faydamız olacak inşallah eğer bulursanız...
Kırkkilit otu... (Dr’ a sorulması gerektiğini hatırlatarak) ��
Böbrekleri korur!
Kırkkilit otu, böbrek dostu bir bitkidir. Kırkkilit otundan yapılan çayın böbrek sağlığı üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kırkkilit otu çayı içerek vücutta biriken fazla suyun ve atıkların vücuttan atılması kolaylaşır. İdrar söktürücü özelliğiyle vücudu temizler, arındırır. Vücuttaki fazla suyun atılması sayesinde ödem, şişkinlik gibi sorunlar çözülür, yani kırkkilit otu doğal bir ödem attırıcıdır.
Ayrıca fide haberine çok sevindim. Çok teşekkürler.. Bekleyeceğim :)

feyziuslu
23-02-2020, 10:19
Arkadaşlarımızla üvez çimlendirilmesi konusundaki tecrübelerimi paylaşmak istedim.Çorum'dan bir satıcıdan 6kg Üvez (Sorbus domestica) meyvesi getirttim. Bunların tohumlarını biriktirdim.Yeteri kadar tohumu, ıslatıldıktan sonra suyu iyice süzülmüş nemli tarım perliti ile karıştırdım,kapalı bir poşette buzdolabının sebzeliğine koydum.İki ay sonra kontrol ettiğimde bazı tohumların kök cıkarmaya başladığını gördüm.Bunları fideleme toprağına ektim ve diğer tohumları oda sıcaklığına aldım. 23 adet üvez gayet güzel çimlendiler.Fakat tohumlarda kök çıkarma işlemi durdu. Yeniden sebzeliğe koyarak soğuk katlamaya devam ettim. 20 gün sonra 32 kadarının yine kök çıkardığını gördüm,bunları da başka bir kaba ektim.Tohumları ektiğim yerlere çimlenmeyi takip etmek için birer perlit taneciği koydum.İkinci gurup henüz çimlemedi.Bir hafta içinde çıkmalarını bekliyorum. Şimdilik 23 tane çimlenmiş,32 tane de çimlenmek üzere olan üvezlerim var. Kalan tohumlar da soğuk katlama devam ediyor.
NOT: İkinci kaptaki üç üvez fidesi ilk uygulamadan ektiklerimdendir

feyziuslu
23-02-2020, 10:38
Yukarıda ektiğim ve çimlenen üvez'ler Sorbus domestica'dır.Elinde kuş üvezi denilen kırmızı renkli Sorbus acuparia veya Sorbus acuparia ''Edulis'' tohumu olan arkadaşlarımız ile tohum takası yapabilirim.
NOT:
Birinci fotoğraf bana ait üvez meyve ve tohumlarına aittir.İkinci fotoğraf Sorbus acuparia ''Edulis'' meyvesine ait olup İnternetten alıntıdır.

feyziuslu
06-03-2020, 08:47
Arkadaşlarımızla üvez çimlendirilmesi konusundaki tecrübelerimi paylaşmak istedim.Çorum'dan bir satıcıdan 6kg Üvez (Sorbus domestica) meyvesi getirttim. Bunların tohumlarını biriktirdim.Yeteri kadar tohumu, ıslatıldıktan sonra suyu iyice süzülmüş nemli tarım perliti ile karıştırdım,kapalı bir poşette buzdolabının sebzeliğine koydum.İki ay sonra kontrol ettiğimde bazı tohumların kök çıkarmaya başladığını gördüm.Bunları fideleme toprağına ektim ve diğer tohumları oda sıcaklığına aldım. 23 adet üvez gayet güzel çimlendiler.Fakat tohumlarda kök çıkarma işlemi durdu. Yeniden sebzeliğe koyarak soğuk katlamaya devam ettim. 20 gün sonra 32 kadarının yine kök çıkardığını gördüm,bunları da başka bir kaba ektim.Tohumları ektiğim yerlere çimlenmeyi takip etmek için birer perlit taneciği koydum.İkinci gurup henüz çimlemedi.Bir hafta içinde çıkmalarını bekliyorum. Şimdilik 23 tane çimlenmiş,32 tane de çimlenmek üzere olan üvezlerim var. Kalan tohumlar da soğuk katlama devam ediyor.
NOT: İkinci kaptaki üç üvez fidesi ilk uygulamadan ektiklerimdendir


Çimlenmeyen üvez tohumlarını yeniden soğuk katlamaya koydum. 22.günden sonra yeniden çimlenme başladı.Yalnızca az bir kısmı çimlenmedi. Toplamda beş ayrı kaba bu üvezleri diktim. Saymayı da bıraktım artık.Sonuç olarak Üvez tohumlarının çok kolay çimlendiğini deneyerek görmüş oldum.

AkisSoftware
06-03-2020, 09:49
Tebrik ediyorum basarili is cikartmissiniz.

Tohumdan buyuyen uvezler icin asi yapmak gerekir mi?

aydemiraydın
06-03-2020, 10:23
Tebrik ediyorum basarili is cikartmissiniz.

Tohumdan buyuyen uvezler icin asi yapmak gerekir mi?


kalem bulabilirsen yapılır. erkenden meyveye yatar yoksa benim gibi yıllarca beklersin.

feyziuslu
06-03-2020, 16:00
Tebrik ediyorum basarili is cikartmissiniz.

Tohumdan buyuyen uvezler icin asi yapmak gerekir mi?

Ormandaki bütün yabani meyvelerin tohumları ; ya doğadaki soğuk ortamda ya bu meyveleri yiyen kuşlar ve diğer hayvanların sindirim sisteminde çimlenme engeli kırılarak ya da sincaplar,kargalar gibi hayvanlar tarafından ekilerek çimlenir. Bunlar zaman içinde büyür ve anaçlarının aynı meyveleri verir. Aşı gerekmez. Ancak aydemiraydın bey'in bahsettiği "aşı yapmanın meyveye durma süresini öne çekmesi" konusunu bilmiyorum.

feyziuslu
19-03-2020, 11:45
Çimlenmeyen üvez tohumlarını yeniden soğuk katlamaya koydum. 22.günden sonra yeniden çimlenme başladı.Yalnızca az bir kısmı çimlenmedi. Toplamda beş ayrı kaba bu üvezleri diktim. Saymayı da bıraktım artık.Sonuç olarak Üvez tohumlarının çok kolay çimlendiğini deneyerek görmüş oldum.

Alıntıladığım mesajımda paylaştığım beş ayrı kaptaki 170 civarındaki üvez fidelerimin 19 Mart 2020 tarihi itibariyle durumu,aynı sırayla aşağıdaki gibidir.Heveslenerek üvez çimlendirmek isteyen arkadaşlarımıza şimdiden başarılar dilerim.

aydemiraydın
28-07-2020, 12:16
benim anlamadığım üvez fidanını bu kadar pahalı satıp ta aşılamazlar. aşının maliyeti nedir ki?

Muda
20-12-2021, 22:33
üvez için hangi anaçlar kullanılabilir? bilgisi olan varmı?

Sorbus Domestica aşılanabilir:

Sorbus evcil. Kuş üvezi
pirus komünisi Armut
Pyrus pyrifolia "Nashi". Nashi armudu
Cydonia oblonga Ayva
Mespilus germanica Muşmula
Eryobotria japonika. Yeni dünya
Krataegus azarolus. Alıç
Krataegus monogyna. Alıç

Bir yerde bu şekilde bir liste buldum. Armut, alıç üzerine bile aşılanabiliyormuş

https://alanbishop.proboards.com/thread/7057/sorbus-domestica

Muda
20-12-2021, 23:48
sorbusAvrupa'nın ılıman ikliminde yetişen ve ormanda bulunabilen, ancak aynı iklimde gelişen diğer orman ağaçlarından daha az yaygın olan büyük bir ağaç. Hizmet ağacının uzun, düz, pürüzsüz ve orantılı olarak geniş olan ince bir gövdesi vardır. İç içe geçen ve birbirini destekleyen dalları oldukça düzenli bir taç oluşturur. Kalın, güçlü kökleri yayılmak yerine kök salmıştır. Kabuk, bir yıllık sürgünlerde alaca rengindedir. Dallar, bir inç çapındayken beyazımsı benekler geliştirir ve bunlar, bir kişinin kolu kadar genişlediğinde ahşabı yayar ve kaplar. Bununla birlikte, odun daha fazla büyüdüğünde, onu yırtan ve parçalara ayrılmasını sağlayan çatlaklar nedeniyle kabuk kararır. Pinnate yaprakları, altları villöz ve beyazımsı olan on üç veya on beş dikdörtgen veya dentat yaprakçıktan oluşur. Mayısta, ağaç, donuk, beyaz çiçeklerden oluşan yoğun kümeler üretir. Ardından gelen meyve genellikle küçük bir armuda benzer, ancak türe göre şekil, hatta renk ve lezzet olarak değişir. Diğer meyvelerden farklı olarak olgunlaşır: Servis elmaları, ancak toplandıktan sonra, onları lezzetli kılan bir tür çürüme yaparak yumuşar. Ancak bu ağaç, ahşabının mükemmel kalitesi için çok daha değerlidir; sağlamlığı, gücü ve dayanıklılığı, bu özelliklerin hayati önem taşıdığı bir dizi kullanım için aranmasını sağlar. onları lezzetli kılan bir çeşit çürüme yaparak. Ancak bu ağaç, ahşabının mükemmel kalitesi için çok daha değerlidir; sağlamlığı, gücü ve dayanıklılığı, bu özelliklerin hayati önem taşıdığı bir dizi kullanım için aranmasını sağlar. onları lezzetli kılan bir çeşit çürüme yaparak. Ancak bu ağaç, ahşabının mükemmel kalitesi için çok daha değerlidir; sağlamlığı, gücü ve dayanıklılığı, bu özelliklerin hayati önem taşıdığı bir dizi kullanım için aranmasını sağlar.

Odun son derece kompakt ve sert olduğu için diğer ağaçlardan daha yavaş oluşur. Hizmet ağacı tohumdan yetiştirildiğinde, ancak dört yıl sonra yaklaşık iki fit yüksekliğe ulaşırken, söğüt, kavak, büyük akçaağaç, çınar vb. aynı dönemde on iki fit kadar büyür. Bu nedenle, hizmet ağacı, büyük, hızlı büyüyen ağaçlardan altı kat daha yavaş büyür. Doğada her şey uyum içinde çalışır: Bu ağacın yavaş gelişmesi meyve verme oranını aşağı yukarı orantılı olarak etkiler; otuz yaşından önce nadiren meyve verir, oysa diğer büyük ağaçlar meyvelerinin çoğunu yedi yıl sonra verir. Ayrıca, ahşabının kalitesinin bu ağacın mevsimlik olmayan hava koşullarına dayanmasını sağladığına şüphe yok: Tarım eğitimi almış olan Angran, [1] Hizmet ağacı haklı olarak dünyanın en büyük ağaçlarından biridir. Genellikle elli fitten fazla büyür ve toprakta kendilerine uygun olan çevresi yedi fite kadar olan bazılarını gördüm.

Hizmet ağacı ağır, siltli, sağlam ve hatta killi toprakları, serin, nemli, açık yerleri ve kuzeye bakan bir görünümü sever. Herhangi bir ekili toprakta oldukça iyi yetişir, ancak çok kuru toprak ve çok sıcak yerler ona uygun değildir ve tohumdan yetiştirilmedikçe gelişmesini ve meyve vermesini engeller.

Bu, hizmet ağacını yaymanın en uygun yöntemidir. Bir de onu katlayabilir veya aşılayabilir, ancak bu modlar çok başarılı değildir ve eğer çok sayıda fide ve hatta bazı çeşitler elde etmek isteniyorsa, tek uygun yöntem ekimdir. Meyve olgunlaşır olgunlaşmaz, yani yeterince çürük olduğunda başlayabilir veya ilkbahara kadar beklenebilir, aradaki elma çekirdeklerini kuru bir yerde kumda dikkatlice koruyarak. Genellikle bir sonraki bahara kadar ortaya çıkmazlar. İki yıl sonra, yaklaşık bir ayak boyunda olacaklar ve armut fideleri gibi eğitilmeleri gereken bir ağaç fidanlığına yerleştirilebilirler. Dört yıl sonra, dört fit yüksekliğe kadar büyümüş olacaklar, ancak o zaman bile nakledilmeye hazır olmaları uzun zaman alacaktır. Öyleyse,

Bununla birlikte, hizmet ağacı, nakli sonrasında belki de diğer ağaçlardan daha kolay bir şekilde tekrar aldığından, fide temin etmenin en hızlı yolu, ormandaki bazılarını sökmektir. Bu, büyük olduklarında bile nakledilebilecekleri için çok zaman kazandırır. M. de Buffon'un Burgonya'daki malikanesindeki en az yirmi beş fit uzunluğunda ve çevresi bir fitten fazla olan plantasyonlarında bazı gelişmeler gördüm. [2] O zaman bile, yaklaşık on yıl daha meyve vermezler. Bu ağaçlar nakilden hemen sonra tekrar alınsalar da, ekilmemiş arazileri onlarla doldurarak anında bir orman oluşturulamaz: bir yıl boyunca gelişirler, ancak iki veya üç yıl sonra büyümeleri, yalnızca tabandan büyüyene kadar giderek azalır. noktada kesilmeleri gerekecekti. Bu nedenle, nakledilen bu ağaçların üzüm bağlarına, çitlere, sürülebilir arazilere vb. verilebilecek bir yarı ekime ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, hizmet ağacı sahada tohumdan yetiştirildiğinde, ekim olmadan hemen hemen her yerde büyür.

Bu ağaç, nadiren tekrar aldığı elma ve armutlara, yabani ayvalara (Evelyn) ve özellikle Porta'ya göre genellikle büyüdüğü alıçlara aşılanabilir. Hizmet ağacı İtalya'da en yaygın olduğu için, Napoliten olan bu yazara güvenilebilir. [3] Bu ağaç aynı zamanda kolay gelişmeyen armutların, daha çabuk alınan ancak kalitesiz olan yabani ayva ve alıçların aşılanmasında da anaç görevi görebilir.

Servis elmaları boş değildir: Çürüyen meyvenin fermantasyonu acı suyunu tatlandırdığı anda sonbaharın ortasından itibaren yenebilir. Fakir köylüler bazen onlardan bir içki yaparlar ve hatta kuru meyvelerin bir kısmını, çavdar otu ile kaplandığında, kötü etkilerini hafifletmek için buğdaylarıyla öğütürler. [4] Bkz. Servis-elma .

Servis ağacı ahşabı kırmızımsı, kompakt, ağır ve son derece serttir. Sağlam, sağlam ve dayanıklıdır ve sonuç olarak bir dizi kullanım için aranır. Doğramacılık ve kasnaklar, şarap pres vidaları, mesnetler, kılavuz direkler ve küçük yel değirmeni parçaları yapmak için mükemmeldir. Ahşap oyma için de uygundur. Zırhçılar, silahları monte etmek için kullanırlar ve marangozlar, aletlerinin kolları ve çerçeveleri için tercih ederler. Bu ağaç nadirdir ve pahalıdır, ancak diri odunu olmadığı için dalların çoğu kullanılabilir.

İşte bugüne kadar en çok bilinen hizmet ağacı türleri veya çeşitleri. [5]

Hizmet ağacı çeşidi: Bu en yaygın olarak muhafazalarda ve mülklerde bulunur.

Armut biçimli meyveli hizmet ağacı, oval meyveli hizmet ağacı: Bu iki ağacın meyveleri en kuru ve en acı olanıdır. [6]

Kırmızı meyveli servis ağacı: Bu servis elmaları daha büyüktür ve yukarıda açıklananlardan daha lezzetlidir.

Kırmızımsı meyveli hizmet ağacı: Bu meyve, önceki ağacınki kadar büyüktür, ancak daha zayıf bir tada sahiptir.

Küçük, kırmızı meyveli hizmet ağacı: Bu meyve daha az kadifemsi ve diğer hizmet ağaçlarından daha geç ortaya çıkıyor; dolayısıyla pek lezzetli değildir.

Çok küçük meyveli hizmet ağacı: Bu ağacın meyvesi en küçük olmasına rağmen oldukça hoş bir tada sahiptir.

Yaprakları küle benzeyen Levant hizmet ağacı; Büyük, sarımsı meyveli Levant hizmet ağacı: Bu iki ağaç o kadar nadirdir ki, yalnızca onları Levant'a yaptığı yolculuk sırasında keşfeden Tournefort'un hesaplarından bilinmektedir. [7]

Vahşi hizmet veya kümes hayvanı hizmet ağacı. [8]Bu tür, yukarıda açıklananlardan, özellikle iklim ve arazideki farklılıklar nedeniyle ayırt edilebilen ilk yedi türden önemli ölçüde farklıdır. Bu hizmet ağacı diğerlerinden daha küçüktür, daha erken ilkbaharda daha büyük yapraklar verir ve yeşilliği daha narin ve hoştur. Erken çiçek açar ve şemsiye şeklindeki çiçekleri daha beyaz ve güzeldir, kokuları uzaklara taşınır. Meyvesi daha da farklıdır: parlak sarı-kırmızı meyveleri sonbaharda göz alıcıdır; Hoş olmayan bir tada sahip olmalarına ve sindirim için kötü olmalarına rağmen, onları seven bazı kuşlar tarafından o kadar aranırlar ki, bu ağaç onları çeker ve özellikle onları cezbetmeye yarar. Daha hızlı büyür, daha kolay yayılır ve daha erken meyve verir. Lapland kadar kuzeyde bile soğuk iklimlere dayanır. Neredeyse tüm toprak türlerinde yetişir ve bataklıklarda ve dağ sırtlarında eşit derecede iyi gelişir. Bu ağaç süsleme için bile kullanılabilir: Nisan sonunda açan büyük, şemsiye şeklindeki çiçekler ve sonbaharda çok güzel görünen meyve ile birleşen zengin bir bitki örtüsünü Mart ayından itibaren ilk sergileyen ağaçtır. , ona en iyi yerde bir yer kazandırmalı bosquets.

Bir sonraki baharda çıkacak olan Ekim ayında ekilen tohumlardan yetiştirilebilir. Ayrıca, tohumdan yetiştirildiğinden çok daha küçük olmasına rağmen, sadece on iki veya on beş fit kadar büyüse de, alıçta mükemmel bir şekilde aldığını gördüğüm aşılama yoluyla da çoğaltılabilir. Bay Miller, birkaç İngiliz ilçesinde, neredeyse kırk fit uzunluğunda ve iki fit çapında olan bazılarını gördüğünü, ancak başka yerlerde bu ağacın sadece yirmi fit kadar büyüdüğünü belirtiyor. [9] Çoğunlukla açık kahverengi olan ince, pürüzsüz bir kabuğa sahip ince, dik bir gövdeye sahiptir. Ahşabı, tekerlek ustaları ve diğerleri tarafından değerlidir, çünkü tamamı öz odundur ve neredeyse sıradan hizmet ağacı odunu kadar serttir.

Tarım üzerine yazan çoğu Fransız yazar, hizmet ağacına sıklıkla 'sorb' adını vermiş ve bu iki ismi kayıtsızca kullanmıştır. 'Hizmet ağacı' yalnızca yukarıda listelenen ilk dokuz ağaca atıfta bulunarak ve diğerlerinden çok açık bir şekilde farklı olduğu için sonuncuya 'emerek' atıfta bulunarak kullanılırsa, anlayışımızı geliştirmez mi?

notlar
1. Angran de Rueneuve, 1712. 1709 kışında, 'Arbre (le jardinier)' makalesine bakın, n. 127.

2. Buffon, Montbard, Burgundy'de doğdu ve Avrupa'daki seyahatlerinden sonra yerleşti. 1740'tan itibaren her bahar Paris'ten Montbard'a seyahat etti. Buffon, Daubenton'ın yakın bir arkadaşıydı ve Daubenton'ın oğlu Georges-Louis'in vaftiz babasıydı (Huxley ve diğerleri, 1992, i.412; Kafker ve Kafker, 1988, s. 92-3).

3. Giovanni Battista della Porta ( c. 1535-1615), De Humana Physiognomonia (1586) başlıklı bir tarım ansiklopedisi yazan Napoliten bir doğa bilimciydi . Üretken yazar John Evelyn (1620-1706), birkaç Fransız bahçe kitabını, özellikle de 1693'te The Compleat Gard'ner olarak yayınladığı La Quintinie, 1690 olmak üzere, İngilizce'ye çevirdi . Ayrıca bkz. Evelyn, 1664 (Huxley ve diğerleri, 1992, ii .272).

4. İçecek servis-elma şarabıdır. Daubenton'ın atıfta bulunduğu Lolium veya çavdar türü , muhtemelen, yirminci yüzyıl öncesi Avrupa'da yaygın bir yabani ot ve tahıl mahsullerinin kirleticisi olan zehirli Lolium temulentum veya darnel'dir (Harris, pers. comm.).

5. Sorbus'un 193 türü vardır . Daubenton'ın genel tanımı Sorbus domestica için geçerlidir (Harris, pers. comm.). Bakınız DJ Mabberley, The Plant-book: a Portable Dictionary of the Vascular Plants (Cambridge, 1997), 671.

6. Bu ağaçlar Sorbus domestica forma pyriformis ve Sorbus domestica forma
pomifera'dır (Harris, pers. comm.).

7. 1700'de, Jardin du Roi'de 1683'ten Botanik Profesörü olan Pitton de Tournefort, Louis XIV tarafından Avrupa ve Küçük Asya'ya bilimsel bir yolculuğa gönderildi; bu, Pitton de Tournefort, 1717'de anlatılıyor. İki ağaç Pitton de Tournefort, 1703, s. 43.

8. Bu, Sorbus aucuparia'dır, aksi takdirde üvez, üvez veya hızlı ışın olarak bilinir; Sorbus torminalis, dama ağacı veya akçaağaç kirazı değil. 'Yaban hizmet ağacı' adı her iki türe de uygulanmıştır (Harris, pers. comm.; Mabey, 1996, s. 204).

9. Miller, kuzey ilçeleri, Shropshire ve Galler'deki en uzun örnekleri gördüğünü belirtir (makale ' Sorbus ', Miller, 1752).

https://quod.lib.umich.edu/d/did/did2222.0001.876/--sorbus?rgn=main;view=fulltext;q1=Pierre+Daubenton+ le+Subd%C3%A9l%C3%A9gu%C3%A9

aydemiraydın
18-12-2023, 07:55
herkesin sorduğu soru üvez ağacım ne zaman meyve verecek. bunu sadece bizler değil, amerikadaki hobicilerde soruyor. verilen cevapta 12 yaşından sonraymış. aynı sıkıntı onlardada var. aşılı üvez fidanı yok. oysa aşılı üvez fidanı olsa 5 yılda verime geçecek.

aydemiraydın
18-12-2023, 08:10
Sorbus Domestica aşağıdakilere aşılanabilir:

1- Armut çeşitleri.
2- Naşi armut çeşitleri.
3- Ayva.
4- Muşmula.
5- Malta eriği
6- Alıç çeşit.
7- Üvez çeşit.

aydemiraydın
28-02-2024, 12:58
2 üvez fidanı daha aldım . fidancı bunlar doku kültürü üretimi çabucak meyve verir dedi. umarım doğrudur.