PDA

View Full Version : Kereviz Yetiştiriciliği (Apium graveolens)




Selahattin Yılmaz
24-10-2007, 22:44
KEREVİZ

Kereviz, ülkemizde üretim ve tüketim alışkanlığı çok fazla olmayan bir sebze türüdür. İki yıllık bir bitki olup, birinci yıl kök kerevizin yumru şeklindeki patatesi andıran kökü teşekkül eder, ikinci yılda çiçeklenip tohum bağlar. Ancak bu tür içinde yer alan ikinci grup olan sap **** yaprak kerevizlerinde yumru meydana gelmez.

ÖNEMLİ BİR TIBBİ BİTKİDİR

Yüzyıllarca tıbbi bitki olarak yetiştirilen kerevizin sebze olarak kültüre alınması diğer sebzelerden oldukça sonraya rastlanmaktadır. Bugün hem halk arasında hem de modern tıpta, kerevizin yapısında bulunan vitamin ve diğer maddeler nedeniyle iştah açma, sinirleri yatıştırma böbrek ve mafsal hastalıklarında kullanılabilen şifalı bir bitki olduğunda birleşilmektedir.

KENDİNE HAS KOKUSU İLE TANINIR

Kerevizin bünyesindeki eterik yağlardan dolayı yaprak, kök ve tohumunda kendine has bir koku vardır. Bu koku bazı tüketicilerin beğenisini toplarken, bazıları bu kokuyu beğenmemektedir.

NEMLİ DENİZ KIYILARINI SEVER

Kereviz bitkisi ılık ve serin iklimleri sever. Nemli deniz kıyılarında ve kuvvetli topraklarda bol mahsul verir. soğuklara karşı oldukça dayanıklı olduğu halde sıcak ve kurak şartlardan hoşlanmaz. En iyi geliştiği iklim, nispeten serin ve yağışın gelişme periyodu içinde muntazam dağıldığı iklimlerdir.

TINLI-KUMLU TOPRAK İSTER

Kerevizin tercih ettiği topraklar, derin ve süzek, humus ve besin maddelerince zengin, tınlı-kumlu topraklardır. Bunun yanı sıra iyi drene edilmiş turbiyer topraklar da kereviz ziraatı için elverişlidir.

İYİ BİR TOPRAK HAZIRLIĞI

Kereviz ziraatında toprak altındaki yumru şeklindeki kökler ile toprak üstü aksamın iyi bir gelişme gösterebilmesi için toprağın çok iyi hazırlanması gerekir. Bu bakımdan toprak oldukça derin işlenmeli taş, tezek ve diğer yabancı maddeler temizlenerek iyi tesviye edilmelidir.

BİRAZ FAZLA GÜBRE İSTER

Kereviz toprakta uzun müddet kaldığından ve oldukça fazla besin maddesi kaldırdığından, yetiştirilen yerin organik madde ve diğer besinlerce zengin olması gerekir. Bu nedenle dekar başına 3-4 ton kadar iyi yanmış çiftlik gübresini fidelerinin dikiminden önce toprağa yaymak gerekir. Buna ek olarak, toprak analizi yapılmamışsa yine dekar başına 30 kg süperfosfat, 20 kg amonyum sülfat, 25-30 kg da potasyum sülfat gübreleri verilir. İyi bir kök gelişimi için azotlu gübrenin gereğinden fazla verilmemesine dikkat edilmelidir.

FİDE YETİŞTİRMEK ÖZEN İSTER

Yetiştirme işi fide üretimi ile başlar. Bölge iklimine göre Şubat ile Nisan arasındaki dönemde hazırlanan soğuk yastıklara m2 ye 1 gram hesabı ile serpme ya da çizgiye ekim yapılır. Ekim yüze olup, kapak atılmaz, tırmıkla çok hafif karıştırmak yeterlidir. Tahta tokmakla bastırılıp süzgeçli kova ile sulanır. 15-20 günde çimlenen tohumlarda gerekli bakım işleri yapılır.

FİDELER MASURALARA DİKİLİR

Fideler yastıkla gelişirken bir taraftan da esas yetiştirilme yerleri hazırlanır. bunun için dikim yapılacak parsel gübrelenip bel veya pullukla derin olarak işlenir. kesekler dağıtılır, yabancı maddeler temizlenir, tırmıkla yüzü düzlenir. Çift sıralı yetiştirilecekse 50-60 cm genişliğinde, tek sıralı yetiştirme yapılacaksa 30 cm genişliğinde masuralar hazırlanır.

FİDELER 4-5 YAPRAKLI OLUNCA DİKİLİR

Masuraların hazırlanmasını takiben Haziran-Temmuz aylarında yastıklarda 4-5 yapraklı olan gelişmiş fideler yerlerinden sökülür. Fidelerin sökümden zarar görmemesi için bir gün önce bol su ile sulanmalıdır. Dikimi yapılacak fidelerin kök ve yaprakları makas veya bıçakla budanır. Dikimler 30 cm sıra üzeri mesafe ile çepinlerle yapılıp, toprak hafif sıkıştırılır ve hemen can suyu verilir.

KARIŞIK SEBZECİLİK ŞEKLİNDE ÜRETİLEBİLİR

Yazlık hıyar, domates, biber ve patlıcan bitkilerinin arasına kereviz fidelerini dikmek mümkündür. Ancak bu yöntem daha çok amatör üreticilere tavsiye edilebilir. Dikimden 3-4 hafta sonra yabani otları ayıklamak ve toprağı kabartmak maksadıyla ilk çapa yapılır. Çapalama ot yoğunluğuna göre 2 veya 3 kez daha yapılır. Yaz boyunca düzenli sulamaya devam edilir.

6-7 AY SONRA HASAT

Kök kerevizlerinde uygun şartlarda tohum ekiminden itibarın 6-7 ay sonra hasada başlanır. Faydalanılan kısım yumru şeklindeki kökler olduğundan bu köklerin koflaşmadan hasat edilmesi gerekir.

Kerevizler çapa ile gevşetilip, elle çekmek suretiyle çıkarılır. Boğaz kısımları kesilir, iyice yıkanır, alt ve yan kısımdaki ince kökler de temizlenir. Naylon torba, kasa ya da küçük çuvallarla satışı yapılır.

DEKARA 2-3 TON KEREVİZ

Kış mevsimi ılık geçen yerlerde kök kereviz parti parti topraktan çıkarılır. Kışı şiddetli ve donlu geçen yerlerde ise, kerevizlerin hepsi sökülür; ya toprak altındaki silolarda veya mahzenlerde saklanır. lyi bir tohum ve uygun yetiştirme şartlarında dekardan 2500-3000 kg kök kereviz alınabilir.

SAP KEREVİZ

Ülkemizde yaygın üretimi olmayan sap kereviz veya yaprak kereviz sadece yaprak ve sapları için üretilir ve kök oluşturmaz. Yetiştirme şekli kök kerevizinde olduğu gibidir.


Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/sebzecilik/koku_yen_seb.htm)




hassoman
21-03-2008, 10:41
Şu günlerde marketlerin sebze reyonlarında ve semt pazarlarında yapraklı kesilmemiş kereviz bulunabiliyor.
Denemek için en küçüklerinden seçtim... (Beş adet) Kötü ve yaşlanmış yapraklarını ayıkladım. Yaprakları dışarıda kalacak şekilde toprağa gömdüm.
On gün sonraki sonucu fotoğrafladım. Size sunuyorum...
Bir süre sonra yapraklarını maydonoz gibi koparıp salatada, süzme yoğurtla meze yapımında, cacık da vs kullanacağım... Sanırım saksıda da olur... Koparılan yaprağın yerine yenisi çıkıyor...
Bilginiz olsun dedim...

Fotoğrafın solunda gördüğünüz ince yapraklı olanlar geçen yıldan kalan sarımsaklar:)

habibe
21-03-2008, 10:49
Şaşırdım. Hemen denemeli :)

habibe
25-03-2008, 09:29
5 Kök diktim. Bakalım ne olacak.

habibe
26-05-2008, 11:57
5 kökten 2 kökü tuttu. Ve şu an tohuma dönüştü.

malina
19-03-2010, 15:53
Kereviz dediğiniz böyle olur :)
Güler'in bahçesinden (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7121&page=122)...

131184

siniroluyorum
19-03-2010, 20:07
Benim bahçemde kenarda bir yerde vardı gidip etrafını temizlemem lazım.Tohumlarını alabilirim inşallah.

balbay
26-03-2010, 22:25
Sevgili Malina,

Resimlerde ki kerevizin yaprak gövde kısmı çok kısa ve geniş, kök kısmı olağandan büyük ve geniş. Acaba ne kadar süre toprakta kalmışlar? Yetiştiği yer ve toprak yapısı nasıldır.

İsmail Kuzucu
14-01-2014, 22:36
İlk olarak tohum tercihimizi iyi yapmamız gerekiyor. Saplık veya kök kereviz?

Sap kerevizde depo kök büyümez ve sadece yukarıda kalan yapraklar verimli hale gelir.

Kök kerevizde ise depo kökler ve saplar birlikte gelişip her iki kısımda kullanılır. Eğer yapraklar fazla yolunursa depo kök kısım aşırı büyür ve şekil bozukluğu geçirir. Ayrıca kök kısmının üstü yolunduğu için kışın donlarda kereviz donar.

(Tohumlar şubat ortası çimlendirilip, mart başı fideliklere ekilmiş olur.)

Aldığımız tohumları 1 gece ılık suda bekletiyoruz. Bekletiğimiz tohumları bir bezin içine alıp oda dıcaklığında nemli kalmasını sağlıyoruz. Bez kesinlikle kuru kalmamalıdır.

Tohumlar bir kaç hafta içinde çimlenme gösterecektir. Bu arada çimlenen tohumların atılması çin yerin sürülüp hazırlanması gereklidir.

Yer hazırlandıktan sonra çimlenen tohumlar sık olmayacak şekilde serpme usulü ile atılır. Üstünü örtmek için hafif gübre veya dere kumu kullanabilirsiniz. Elenmiş keçi yanık gübresi olursa fideler soğuktan etkilenmez ve gelişim iyi olur. Tohumların üzeri en fazla 2-3 cm olacak şekilde örtülür ve sulama işlemi yapılır. (hortumla veya salma su ile değil, fıskiye ile)

Tohumların üzeri her zaman nemli kalmalıdır. Sabah erken saatlerde ve akşam üstü fıskiye ile sulanmalıdır. Aşırı yağmur yağsa dahi tohumlar bundan fazla etkilenmez, önemli olan toprağın üstünün kurumamasıdır.

Fideler geliştikten sonra, ekim zamanı yaklaşınca salma su ile sulanıp çıkarılır. Çıkarılan fideler cuvalla örtülüp gölge bir yere konur. Ekim işlemi artık gelmiştir.

Fideler ekilirken en verimli ekim mesafeleri sıra üzeri 40-50 cm sıra arası 50-60 cmdir. (Kereviz yarı gölgeyi seven bir bitkidir. Ağaç altları bu şekilde değerlendirilebilir)

Tohumlar çimlendi. (10 Mart)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/475043d1394400884-img_0799.jpg

*Bu tarihler arasındaki fotoğrafları gün geçtikçe ekleyeceğim..

(7 Temmuz)
Fidemizin göbek kısmı toprak altında kalmayacak şekilde ekim yapıyoruz.
464881

Köklerin hava almaması için sıkıştırma işlemi yapıyoruz. Bunu yapmaz isek kök hava alır ve fide gelişimini sağlayamaz.
464882

Önceden bu şekilde ekimden sonra can suyu verilirdi, artık damlama sistemi ile sulama her daim yapılabiliyor :)
464883


(21 Temmuz) Kereviz gelişmeye başladıkça çapası yapılır. En az 2 çapanın yapılması gereklidir.
464884

Sıra arası 100 cm olan bölümden verim alsak bile 50 cmlik alan boşa gitmiş oldu. İdeal ekim aralığı 40-50 cm.
464885

İsmail Kuzucu
14-01-2014, 22:38
10 Ağustos kerevizler kök yapmaya başladı. Haftada 2 sulama ile tam verimli bir sonuç almak mümkün..
464887

ve hasat zamanı 21 ağustos..
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/475241d1394474230-img_0845.jpg

Köklerin gelişimi
464888

Köklerin kesildikten sonraki hali
464889

ve yıkandıktan sonra pazara yolculuk :p
464890
464891

bahcedenn
09-03-2014, 22:11
İlk önce tohumları ılık suya koyuyoruz.
1 gece ılık suda bekleyen tohumları bir bezin içine alıp oda sıcaklığında ve sürekli nemli kalacak şekilde bekletiyoruz.
Birkaç haftada çimlenmeye başlayan tohumları daha evvel hazırlamış olduğumuz geçici yerine serpme olarak atıyoruz.
Tohumların üzeri en fazla 2-3 cm olacak şekilde örtülür ve sulama işlemi yapılır.

Bu şekilde yapılan çimlendirme işleminde çimlenmiş tohumların üzeri 2-3 cm toprak ile örtüldüğünde cılız çimlenmiş tohumlar 2-3 cm toprak ile zarar görmüyor mu?

Bunun yerine 1 gece ılık suda beklettiğimiz tohumları nemli bir bezin içine alıp, çimlenmesine yakın viyollere alsak daha iyi olmaz mı?

İsmail Kuzucu
09-03-2014, 22:35
Kereviz diğer bitkiler kadar kırılma konusunda hassas değil. Hatta yeşil kısmı gözüktüğü zaman toprağa serpseniz dahi onlar yine gün yüzüne çıkıyor.

1 grdan az ise viyole ekim yapılabilir, fakat viyol hacminin çok ufak olması gerekli. Aksi takdirde verim alınmaz. Biz fazla tohum ekimi yaptığımız için serpme olarak ekiyoruz.

Siz bunlar kırılır çıkmaz fazla atayım desenizde onlar hep çıkıyor :p

2014 yılı kereviz fideleri çıkmaya başladı..

475043

bahcedenn
09-03-2014, 23:31
Kereviz diğer bitkiler kadar kırılma konusunda hassas değil. Hatta yeşil kısmı gözüktüğü zaman toprağa serpseniz dahi onlar yine gün yüzüne çıkıyor.

1 grdan az ise viyole ekim yapılabilir, fakat viyol hacminin çok ufak olması gerekli. Aksi takdirde verim alınmaz. Biz fazla tohum ekimi yaptığımız için serpme olarak ekiyoruz.

Siz bunlar kırılır çıkmaz fazla atayım desenizde onlar hep çıkıyor :p

2014 yılı kereviz fideleri çıkmaya başladı..

475043

İyiymiş. :)
Tohumları kıldan ince olunca çok hassastırlar diye düşünmüştüm. Öğreniyoruz yavaş yavaş. :)
Bilgiler için teşekkürler. Hayırlı hasatlar...

limon_sever
10-03-2014, 11:07
Tohum takas etkinliğinden gelen Sap Kereviz

http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-takas/475154d1394445824-sap_kereviz.jpg

efeege
10-03-2014, 21:24
tohum etkinlikten gelen sap kerevizlerim birazını seyreltip şaşırttım.
bunlarda gelişince gerçek yerlerine dikeceğim...

limon_sever
13-03-2014, 13:37
Sap kerevizler 3 günde çok hızlı geliştiler.

475706

limon_sever
21-03-2014, 17:32
Sap Kerevizlerin son hali

477453

torkulu
28-03-2014, 13:25
tohum takas dan gelen kerevizlerim. çok yavaş büyüyorlar. çimlendikten sonra 1 ay ı geçti neredeyse...

İsmail Kuzucu
29-03-2014, 07:49
Sayın torkulu çok erken şaşırtma yaptığınız için yavaş gelişme gösteriyorlar :) Şaşırtma için fidelerin en az 1 karış büyüklüğünde olması gerekli. Yavaş büyür ama sorun yok havalar ısınınca fazla güneş almayan bir yere koyun ve bol bol sulayın. O saksılar dahi yetersiz gelecektir :)

limon_sever
30-03-2014, 20:34
Sap Kerevizler saksıya sığmaz oldular. Ama şaşırtmak için erken. Daha havalar soğuk ve çok serin.

479728

479729

limon_sever
05-05-2014, 16:54
Saksıda 6 kök yetişen sap kerevizlerden birer-ikişer yaprak kopardım...

489646

Sap Kerevizlerin gelişimi devam ediyor...

489647

torkulu
09-05-2014, 11:29
kerevizlerin gelişiyor. saksıda 8 kök var. yavaş büyüyorlar ..

limon_sever
27-05-2014, 22:48
Maydonozla sap kerevizini melezlesem, geniş yapraklı bir maydonoz çeşidi elde edebilir miyim ki? ;)

497131

MeyveliTepe
27-05-2014, 23:44
Fideleri sebze adalarının birer köşesine dikebilirsiniz. Gevşek toprakta hızla büyür, sapları kalınlaşır, dipte gövde çapı beş santime kadar genişler. Gövdeden verdiği sapları gövdeye zarar vermeden dipten alabilirsiniz. Kurşun kalem kalınlığındaki sapları öylece taze olarak tüketebileceğiniz gibi ince ince doğrayarak yemeklere çorbalara katabilirsiniz. Özellikle et yemeklerine lezzet verir.

bahcedenn
28-05-2014, 10:08
Sap kerevizin de kök kereviz gibi yaklaşık olarak 2 karış mesafe ile dikilmeleri uygun mudur?

MeyveliTepe
28-05-2014, 10:21
2 karış biraz az olur. Sap kerevizin sap ve yaprakları kök kerevize göre daha fazla büyüyor.

resimsel
30-05-2014, 10:06
Tohum takastan sn.meyvelitepe'den gelen kerevizler. acaba sık mı oldular, yoksa böyle mi bırakmalıyım?

MeyveliTepe
30-05-2014, 10:24
Evet, çok sıklar. Seyreltmenin dışında fideleri söküp birer tane başka yerlere taşıyabilirsiniz, fazla fideleri komşularınıza verebilirsiniz :) Sap kerevizin dipteki gövde kalınlığı 5 santime kadar genişler, sap ve yapraklar 75 santim çapında bir daireyi kaplar.

resimsel
30-05-2014, 10:28
Sn. meyvelitepe, İlk defa kerevizle tanışıyorum,yemesini severdim ancak yetiştirmek farklı bir şey. Çok değerli bilgileriniz için teşekkür ederim, hemen harekete geçeceğim.

bahcedenn
30-05-2014, 11:23
Sn. meyvelitepe, İlk defa kerevizle tanışıyorum,yemesini severdim ancak yetiştirmek farklı bir şey. Çok değerli bilgileriniz için teşekkür ederim, hemen harekete geçeceğim.

Sn. MeyveliTepe, bu yaprak kereviz kullanma alışkanlığımız olmayan bir bitki olduğundan ötürü pek te iyi tanımadığımız bir bitki. ''Sap kerevizin dipteki gövde kalınlığı 5 santime kadar genişler, sap ve yapraklar 75 santim çapında bir daireyi kaplar.'' demişsiniz. Bahçede kullanılabilen yer sıkıntısı mevcut. Gönül azar azar çok çeşit yetiştirmeyi istiyor. Bundan dolayı işimizi görebilecek miktarda mümkün olduğu kadar az yetiştirmem gerektiğinden ötürü kaç kök ufak bir ailenin çorba ihtiyacını karşılar? :)

Bir de sanırım kök kereviz gibi kısmen güneş gören gölge alanları da yaprak kereviz ekerek değerlendirebiliriz.

MeyveliTepe
30-05-2014, 13:10
Normalde iyi gelişmiş 2-3 kök sap kereviz bir aileye bir sene boyunca rahatça yeter.

birnefestoprak
30-05-2014, 20:35
Aslinda annem portakalli kereviz yemegini yaparken eger sapi onceden ayiklanmamissa saplarini da yemege koyar ama en son kereviz yemegini cok uzun zaman once yedigim icin kok kerevizin saplarinin aromasi, tek basina sap kereviz kadar kuvvetli mi onu hatirlamiyorum.

Sn. MeyveliTepe, bu yaprak kereviz kullanma alışkanlığımız olmayan bir bitki olduğundan ötürü pek te iyi tanımadığımız bir bitki. ''Sap kerevizin dipteki gövde kalınlığı 5 santime kadar genişler, sap ve yapraklar 75 santim çapında bir daireyi kaplar.'' demişsiniz. Bahçede kullanılabilen yer sıkıntısı mevcut. Gönül azar azar çok çeşit yetiştirmeyi istiyor. Bundan dolayı işimizi görebilecek miktarda mümkün olduğu kadar az yetiştirmem gerektiğinden ötürü kaç kök ufak bir ailenin çorba ihtiyacını karşılar? :)

Bir de sanırım kök kereviz gibi kısmen güneş gören gölge alanları da yaprak kereviz ekerek değerlendirebiliriz.

evandevan5
03-07-2014, 10:54
ektigim kerevizin bir iki tanesi çicekli kısımının boyu 1 metreyi geçti ne yapmalı bilgisi olan varmı?

kerkenez
08-07-2014, 09:40
Merhaba,

Ben kereviz dikmiştim ancak bunlar çıktı ya saksıda tohumu vardı ya da yanlış tohum ama galiba şu arkada bulunan ufak bitkiler kereviz olabilir. Peki bunlar ne?

İsmail Kuzucu
08-07-2014, 10:10
ektigim kerevizin bir iki tanesi çicekli kısımının boyu 1 metreyi geçti ne yapmalı bilgisi olan varmı?

Kerevız tohum olusturmaya gecmıs. Mutlaka kokleyıp atın. Dıger kerevızlerde tohuma kalkmasın.

İsmail Kuzucu
19-02-2015, 21:09
Kereviz ekimi için zaman geliyor. Tohumları dışarıya ekecekler çimlendirme işlemini havlu ile yapmaya başlayabilir.

Dumlupınar
17-06-2015, 22:06
Arkadaşlar,kereviz yetiştiren herkesin emeğine sağlık.Tabii damak tadı herkese göre değişir.Ancak bana göre sebzelerin kralı kerevizdir.Herkese SELAMLAR...

İsmail Kuzucu
05-07-2015, 23:31
Kereviz başlığı nedense hak ettiği yeri bulmuyor. Çiğ olarak yoğurtlaması, kızartması, patates veya portakallı yemeği. Aklıma gelen bunlar, şifalı oluşu ayrı bir konu tabii..

salih66
11-07-2015, 12:02
Kereviz başlığı nedense hak ettiği yeri bulmuyor. Çiğ olarak yoğurtlaması, kızartması, patates veya portakallı yemeği. Aklıma gelen bunlar, şifalı oluşu ayrı bir konu tabii..


İsmail bey bende patatesle yapılan yemegini çok severim,malesef İçanadoluda da halk arasında bilinmiyor,üç sene önce kendim yetiştirmiştim daha sonra tohum bulamadıgım için yetiştiremiyorum.

İsmail Kuzucu
11-07-2015, 23:58
Ben arzuman kereviz tohumu ekiyorum. 1 paket 2-4 lira arası. Ekim zamanı yaklaştığızaman firmada bile tohum kalmıyor, önceden almak gerekli.

Elimdeki fideler fazla gelirse ücretsiz paylaşım alanında paylaşırım.

salih66
12-07-2015, 11:47
Ben arzuman kereviz tohumu ekiyorum. 1 paket 2-4 lira arası. Ekim zamanı yaklaştığızaman firmada bile tohum kalmıyor, önceden almak gerekli.

Elimdeki fideler fazla gelirse ücretsiz paylaşım alanında paylaşırım.

Evet haklısınız İsmail bey tohumu çabuk bitiyor ben Ankaradan alıyordum tohumu,fazla sık gidemedigim için zamanını denk getiremedim bir türlü,fideden payaşırsanız çok mutlu olurum 3-5 kökte olsa yeterli benim için,seneye tohum konusunda daha erken temin etmeye çalışacagım.

İsmail Kuzucu
13-09-2015, 21:07
Salı gününden sonra son tur kereviz ekimini yapacağız. Fideler fazla gelecek, artan fideler için burada (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)konu açacağım. İsteyenler takip edebilir.

salih66
14-09-2015, 15:21
İsmail bey günlerdir paylaşım yapmanızı bekliyordum,güzel haber.

Dutlubahçe
04-11-2015, 08:24
Kereviz fidelerinin dikim aralığı ve derinliği ne kadar olmalı acaba?

Resulgur
31-01-2016, 13:10
Kereviz ekimi için zaman geliyor. Tohumları dışarıya ekecekler çimlendirme işlemini havlu ile yapmaya başlayabilir.

Selamlar .. konuyu canlandıralım biraz :)

İç ortamda kereviz ekimine başlanabilir mi ?

Sn. İsmail Kuzucu havlu ile çimlendirmekten bahsetmiş havlu ile çimlendirme nasıl yapılıyor acaba ?

İsmail Kuzucu
31-01-2016, 18:20
Tüm konular canlanırda bu konu canlanmaz. :)

3-4 hafta daha beklenebilir. Soğuk havalarda çimlenme çok yavaş olur.

Pamukta fasulye çimlendirme yapmak gibi bir durum. Pamuk yerine nemli havlu veya bez kullanılıyor.

Pamukta olur ama kereviz tohumları çok küçük küçük olduğu için çimlendikten sonra kırılmalar olur.

Resulgur
01-02-2016, 00:10
Tüm konular canlanırda bu konu canlanmaz. :)

3-4 hafta daha beklenebilir. Soğuk havalarda çimlenme çok yavaş olur.

Pamukta fasulye çimlendirme yapmak gibi bir durum. Pamuk yerine nemli havlu veya bez kullanılıyor.

Pamukta olur ama kereviz tohumları çok küçük küçük olduğu için çimlendikten sonra kırılmalar olur.
Sn. Kuzucu biz canlandırız buna eminim .. Bu sene denemelerim olacak bakalım neler yapabiliyoruz. Sizden edindiğim bilgilerle hayatımda ilk defa kereviz yetiştirmeye çalışacağım [emoji4]

Hadi hayırlısı bakalım.

Dutlubahçe
01-02-2016, 15:55
Tüm konular canlanırda bu konu canlanmaz. :)

3-4 hafta daha beklenebilir. Soğuk havalarda çimlenme çok yavaş olur.

Pamukta fasulye çimlendirme yapmak gibi bir durum. Pamuk yerine nemli havlu veya bez kullanılıyor.

Pamukta olur ama kereviz tohumları çok küçük küçük olduğu için çimlendikten sonra kırılmalar olur.

Tohumları çimlendirdikten sonra yapılacak işlemler hakkında da bilgi verebilir misiniz?

İsmail Kuzucu
02-02-2016, 18:23
Tohumları çimlendirdikten sonra yapılacak işlemler hakkında da bilgi verebilir misiniz?

http://www.agaclar.net/forum/1241070-post9.htm

İsmail Kuzucu
01-03-2016, 08:26
Kerevız tohumu ıcın ekım zamanı geldı. Ekım yapacaklara duyurulur. :)

kerkenez
01-03-2016, 08:53
Kerevız tohumu ıcın ekım zamanı geldı. Ekım yapacaklara duyurulur. :)

İsmail Bey kereviz sıcaklardan etkilenmi yor mu? Kısmi gölgeye mi ekim yapıyorsunuz?

hobiciakvarist
01-03-2016, 10:24
Kerevız tohumu ıcın ekım zamanı geldı. Ekım yapacaklara duyurulur. :)

Sap kereviz için de geçerlimidir bu? Yabancı kaynaklarda uygun zamanın Ekim-Kasım aylarında, hasatın da Ocak-Şubat aylarında olduğu yazıyor, teyit etmek istedim. Elimde çok az bir miktar sap kereviz tohumu var, ziyan olmasını istemiyorum.

İsmail Kuzucu
01-03-2016, 10:38
İsmail Bey kereviz sıcaklardan etkilenmi yor mu? Kısmi gölgeye mi ekim yapıyorsunuz?

Cımlenen tohumları guneslı yere ekmek gereklı. Yoksa fıdeler boya gıderek verımı dusuruyor.

Sasırtma zamanı yarı golge alan ıdeal ekım alanı oluyor.

Bıtkı golge alanda yapraga guneslı alanda ıse kok sıstemıne calısıyor.

İsmail Kuzucu
01-03-2016, 11:13
Sap kereviz için de geçerlimidir bu? Yabancı kaynaklarda uygun zamanın Ekim-Kasım aylarında, hasatın da Ocak-Şubat aylarında olduğu yazıyor, teyit etmek istedim. Elimde çok az bir miktar sap kereviz tohumu var, ziyan olmasını istemiyorum.

Sızın kullanma amacınıza gore degısır. Bızın ekecegımız urunler eylul bası gıbı hasada gelır. Buda sonbahar aylarına denk gelıyor. Ayrıca sapları tam tursu zamanına yetısıyor.

Özge
04-03-2016, 22:14
Salı gününden sonra son tur kereviz ekimini yapacağız. Fideler fazla gelecek, artan fideler için burada (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)konu açacağım. İsteyenler takip edebilir.

İsmail Bey merhaba,

Bu mesajınızdan kereviz ekimi yaz boyunca yapılabilir diye anladım, doğru mu? Ona göre elimdeki tohumların bir kısmını ilerleyen aylara saklamayı düşünüyorum.

kerkenez
07-03-2016, 08:38
Cımlenen tohumları guneslı yere ekmek gereklı. Yoksa fıdeler boya gıderek verımı dusuruyor.

Sasırtma zamanı yarı golge alan ıdeal ekım alanı oluyor.

Bıtkı golge alanda yapraga guneslı alanda ıse kok sıstemıne calısıyor.

Söz dinleyip bir parti ektim. Yaz ortası gibi bir parti daha ekmeyi planlıyorum bakalım ne olacak. İleride sonuçları paylaşırım.

mazda_ozan
02-08-2017, 12:58
Kerevız tohumu ıcın ekım zamanı geldı. Ekım yapacaklara duyurulur. :)

Şu an tohum çimlendirmeye çalışsak uygun mu ?

6-7 ayda gelişiyor gibi okudum doğru mu ? Bana çok uzun geldi bu süre.

leylevi
09-05-2019, 00:58
Kereviz tohumu paket olarak aldım diktim fakat hiç çimlenmedi yeniden deneme yapacağım çimlenir ise resimlerini burada paylaşırım kereviz bitkisi konusu hak ettiği yeri forumda bulamadığı için üzüldüm keşke daha fazla resim paylaşılsaydı

İsmail Kuzucu
09-05-2019, 03:21
Tohumları 1 gece suyun içinde bekletin, daha sonra bez içine alın. Hafif çimlenme başladığı zaman toprağa ekim yapın. Yoksa çimlenme süresi aşırı fazla uzuyor.