PDA

View Full Version : Turp Yetiştiriciliği (Raphanus sativus)




ezo
03-10-2007, 16:39
Herkese selam.
Belki geç kaldım ama 10 gün önce turp tohumu ekmiştim ve çimlendiler turpta şaşırtma yapılıyormu yoksa seyrelttiğim fideleri atayım mı:(
Hoşçakalın..




limon
03-10-2007, 20:00
Geç kalmadınız. Turpta şaşırtma yapılmıyor, direk yetiştireceğiniz yere ekiyorsunuz. Ben seyrelttiklerimi atıyorum. Bu işe ilk merak saldığımda hiç bir şeyi atmaya kıyamıyordum ama artık acımadan atıyorum :)

ezo
03-10-2007, 20:16
turp ilk denemem ya çıkmassa diye bol bol tohum ekmişim. Çok teşekkürler limon...

Selahattin Yılmaz
24-10-2007, 22:30
TURP

Turplar, çeşitli şekil, renk ve büyüklükteki yumruları yenilen yıllık ve iki yıllık kültür sebzeleridir. Ülkemizde turplar, Fındık turpu (Ay turpu), kestane turpu ve bayır turpu olarak üçe ayrılırlar.

FINDIK TURPU

Fındık turpları, yuvarlak, hafifi basık, uzunca ve topaç şekilli ve kırmızı, beyaz veya yarı yarıya kırmızı-beyaz renkte ve değişik irilikte olan genellikle küçük turplardır.

KESTANE TURPU

Kestane turpları; yuvarlak, hafif veya hafifçe uzun şekilli, kabuk ve et rengi beyaz yazlık çeşitlerdir.

BAYIR TURPU

Bayır turpları ise; yuvarlak, basık veya dip kısmı hafif sivrice olmak üzere değişik şekilli, kabuğu siyah, eti beyaz kışlık çeşitlerdir. Fındık turpları yıllık, kestane ve bayır turpları ise 2 yıllık sebzelerdir.

NE ÇOK SOĞUK NE DE ÇOK SICAK

Turplar ılık ve serin iklim sebzeleridir. Fazla soğuklardan etkilendikleri gibi, fazla sıcaklardan da hoşlanmazlar. Yetişme döneminde sıcaklığın 14-16°C de olması uygundur. Yüksek sıcaklıklarda turplar çabuk koflaşır ve tadında acılık başlar. turp bitkileri genç devrelerinde düşük sıcaklıklardâ kaldıklarında bazen küçük bir yumru meydana getirerek, bitkiler sapa kalkar, hemen çiçeklenmeye başlar.

AĞIR TOPRAKTA ŞEKİL BOZULUR

Turplar genellikle derin, geçirgen, serin ve besin maddelerince zengin topraklardan hoşlanırlar. Genellikle fındık turpları için hafif tınlı- kumlu topraklar, kestane ve bayır turpları için tınlı-killi topraklar tercih edilmelidir. Tamamen kumlu ve ağır karakterli topraklar turp yetiştiriciliği için uygun değildir. Toprak bünyesi ağırlaştıkça, yumruda belirgin şekil bozuklukları, çatallaşmalar yanında tatta kesifleşme ve acılaşma olur. Kumlu topraklarda ise yumrularda koflaşma meydana gelir. Turp yetiştirilen topraklarda pH 6-7,4 civarında olmalıdır.

TOHUMA UYGUN TOPRAK HAZIRLIĞI

Turplar tarlaya direk tohum ekimi ile üretilir. Turp tohumlarının ekimi için tarlanın çok güzel hazırlanması, toprağın ufalanarak düzeltilmesi gerekir. Bunun için tarlaya dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi verilerek 20 cm derinlikte pullukla sürülür ve arkasından diskaro geçirilir. Daha sonra rotavatör ve tırmıkla toprak düzeltilerek ekime hazırlanır.

Tohum ekiminden önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

KADEMELİ GÜBRELEME YAP

- Turp yetiştirilecek tarlalara verilecek gübre miktarı en uygun olarak toprak tahliline göre saptanırsa da genel olarak dekara-50 kg Amonyum sülfat, 35 kg Süper fosfat, 25 kg Potasyum sülfat verilmelidir.

- Fındık turpları gibi yetiştirme dönemi kısa turplarda gübrenin tamamı ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğine verilmelidir.

- Kestane ve bayır turplarında ise Azotlu gübre 2 seferde verilmelidir. Birincisi, ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğine, ikinci parti ise yumru oluşmasından sonra verilir.

SIRAYA EKIM YAPALIM

Turplar masuralar üzerine veya düze ekilir. Tohum ekiminde en uygun yöntem sıraya ekimdir.

EKİM MESAFELERİMİZ

- Tarlada fındık turplarında 25 cm,

- Kestane ve bayır turplarında 30-40 cm ara ile açılan çizgilere elle veya mibzerle tohum ekimi yapılır, daha sonra sıra üzerinde bitkiler arasında,

- Fındık turplarında 4-6 cm, kestane ve bayır turplarında ise çeşit iriliğine göre 10-20 cm aralık bırakılır.

DERİN VE SIK EKİM YAPMA

Ekim derinliği ve sıklığının, yumrunun şekli üzerine etkisi vardır. Derin ekim ve sık ekimlerde, yumrular uzamakta ve çeşidin özelliği kaybolmaktadır. Ekimden sonra tohumların üzeri 2 cm kalınlıkta harç tabakası ile kapatılır ve hafifçe bastırılır, süzgeçli kovalarla sulanır.

BÜTÜN YIL TOHUM EKİLEBİLİR

Turplarda tohum ekimi bölgenin iklim koşullarına ve pazara çıkarılma zamanına göre değişmekle birlikte fındık turplarında, Ağustostan Mayısa kadar ve çoğunlukla 15 gün ara ile yazlık kestane turplarında Mart, Mayıs, kışlık bayır turplarında ise, Temmuz-Ağustos ayları içinde yapılmalıdır.

SU KALİTEYİ ARTIRIR

Turplarda sulamanın yumru kalitesi üzerine büyük etkisi vardır. Yetişme mevsimleri dikkate alınarak belirli aralıklarla sulama yapılmalıdır.

ÇAPA VE OT TEMİZLİĞİ

Fındık turplarında yetişme süresi çok kısa olduğundan çapa yapmak gerekmez. Kestane ve bayır turpların da ise, yabani otları ayıklamak ve toprağı kabartmak amacıyla 2-3 defa çapa yapmak çok faydalıdır.

- Turplarda hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda Zirai Mücadele teşkilatlarının önerileri dikkate alınmalıdır.

KISA SÜREDE HASAT

Fındık turpları, ekimden 3-4 hafta sonra, kestane ve bayır turpları ise, yaklaşık 3 ay sonra hasat büyüklüğüne gelirler.

HASAT ZAMANI GECİKMESİN

Turplarda hasatın tam zamanında yapılması şarttır. Aksi takdirde içleri koflaşarak, selülozlaşır ve yeme kalitesini kaybeder. Hasata gelmiş yumrular elle çekilerek veya çapalarla topraktan çıkarılırlar. Çıkarılan turpların yaprak ve ince kök kısımları temizlenerek yıkanır, fındık turpları 5-10'u bir arada, kestane ve bayır turpları 3-5 adedi bir arada demetler yapılarak pazara çıkarılırlar.

ATASÖZÜ

Atalarımız demiş ki: -En az yılda bir defada olsun Turp ye!

-Yemezsen de bir defa olsun turp tarlasından geç!

Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/sebzecilik/koku_yen_seb.htm)

Koyu yeşil
30-10-2007, 11:19
Merhaba ben bahçeme turp tohumları ekmiştim 10 gün kadar önce şimdi filizlerin boyları yaklaşık 1 karış oldu. Acemilikten çok sık ekmişim. Seyreltme yapacağım. Ancak ne cins turp olduklarını bilmiyorum. Anlayabilmem için birkaç ipucu var mıdır? Teşekkürler

Koyu yeşil
30-10-2007, 11:24
Tekrar olacak ama az önceki mesajı yanlış yere yazdım sanırım. Acemiliğimin kusuruna bakmayın. Ektiğim turpların ne cins olduğunu tam bilmiyorum. Bu nedenle hasat süresini tesbit etmem zor. Olgunlaşıp olgunlaşmadıklarını nasıl anlayabilirim.

Balıkcı
30-10-2007, 11:30
Bir söz vardır, ''Turbun sıkından, seyreği daha iyidir'' şeklinde.

Tohumları biraz seyrek atmak iyidir. Oldukları zaman onlar haber verirler.:p

Baş yapınca kısmen toprak üstünde görünür, ya da dibini biraz eşeleyince... hadi beni ye, der.:D

Bereketli olsun.

Koyu yeşil
30-10-2007, 11:35
Çok sevindim. Ben de toprağın altında olup olmadıklarını nasıl anlarım diye düşünüyordum. Epey bir seyretme yapmam gerekecek. Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
30-10-2007, 11:54
Yukarda bahsedilen özelliklerden henüz anlaşılmıyorsa biraz beklemekte fayda vardır. Siz seyreltin ki kolayca büyüsünler...

h_dogan
01-11-2007, 18:01
Evet bu atasözünü bize üniversitede hocamız da söylemişti turp dersini anlatırken. Yapılan araştırmalarda bunun nedeni araştırılmış ve turpun oksijenli su (hidrojen peroksit) bulundurması veya salgılaması nedeniyleymiş.

Koyu yeşil
02-11-2007, 09:41
Gerekli seyreltmeleri yaptım. Bir kısmına kıyamadım ve ayrı bir alana yerleştirdim. Bugün baktım gayet iyi görünüyorlar. Tabii yine de pek çoğunu atmak zorunda kaldım.:(

şükran ünal
05-11-2007, 08:40
Arkadaşlar bende kırmızı minik turp tohumu almıştım onu bu hafta sonu fırsat bulup ekemedim ama sanırım bu bir iki gün içinde akşam saatlerinde ekeceğim.Benim aldığım fındık turbu dedikleri cinsten. Tarifinde mutlaka kumlu geçirgen bir toprağa önce gübreleyip belledikten sonra tırmıkla toprak yüzeyini düzeltip sıralar halinde ekileceğinden bahsetmiş. Ben direk bahçeme ekeceğim ama kum temin etmem gerekiyor. Çünkü toprak killi ve kireçli. Sayın limon siz ne dersiniz ?

Balıkcı
05-11-2007, 11:23
Çok sevindim. Ben de toprağın altında olup olmadıklarını nasıl anlarım diye düşünüyordum. Epey bir seyretme yapmam gerekecek. Teşekkür ederim.

İşte böyle görünüyorlar.:p

http://img401.imageshack.us/img401/9362/kasim2007barbaros039edinh1.jpg (http://imageshack.us)

limon
05-11-2007, 12:00
Şükran Hanım'cım sıkı topraklarda toprak altında büyüyen sebze türleri pek olamıyor. Olsa da gelişemiyorlar. Çünkü bunların köklerinin rahatlıkla toprağın derinine inmeleri gerekiyor.
Vallahi yakın olsaydanız bizim buradaki arazide kumdan bol şey yok, bir iki çuval doldururduk size :) Seralar sadece kum satıyorlar mı bilmiyorum ama kumla karışık sebze yetiştirmeye uygun toprak satıyorlar. Burada koca çuvalı 5 YTL. Daha fazla vermeyin sakın :)

limon
05-11-2007, 12:02
Mahir Bey sizin bahçeyi de şu sinir kıl köklü yabani otlardan sarmış :) Ben de terkettim şu sıralar sebze bahçemi, ottan sebzeler görünmüyor ;)

Balıkcı
05-11-2007, 12:40
Mahir Bey sizin bahçeyi de şu sinir kıl köklü yabani otlardan sarmış :) Ben de terkettim şu sıralar sebze bahçemi, ottan sebzeler görünmüyor ;)

Uzun süre uğrayamamıştım.
Şimdi birkaç günlüğüne bahçedeyim, yağmura aldırmadan yolmaya çalışıyoruz hepsini.
Allah'ın işi, biz özendiğimiz bitkileri büyütemezken, yabaniler her şart altında, mücadelemize rağmen üstelik, her tarafı sarıyor.

Mutlaka bir sebebi vardır. (Yabancı ot diye yolduğum pek çok bitkinin, şifalı ot olduğunu sonradan öğrendim.) Ama yine de yolmak zorundayım.:(:dilli:

şükran ünal
05-11-2007, 15:37
Çok sağolun sevgili Lİmon, dediklerinizi uygularım merak etmeyin .Toprağa, kuma gübreye yabancı sayılmayız. Eğer bir m2 lik bir alanda (bahçede) kum karıştırarak bu işi yapamazsam şayet büyük boy saksılarda ve kışında üzerini naylonlayıp kuytu bir köşede(yine bahçede) yetiştirebilir miyim? Hani brokoliler şu an saksıdalarya onlar gibi..

limon
05-11-2007, 17:56
Bence olur.

ezo
06-11-2007, 10:04
20 gün önce bahçeme beyaz turp tohumu ekmiştim. Çimlenme olması için toprağı nemli tuttum, çimlenme sonrasında yağmurlar başladı ve boylarda aşırı uzama olmadu. Şimdi gövdeleri ince ve zun turp fidelerim var bunların turp olma olasılığı çok zayıf herhalde. Çünkü gördüğüm resimlerde yapraklar turp un hemen üstünden başlıyor bende ise uzun ince bir gövde var. İlk denememdi olmadı deyip söksem mi acaba?

Tuba
06-11-2007, 10:43
Yok sökmeyin sayın ezo. Ben de aynısını yapmıştım. Upuzun fidelerim olmuştu. Dikkatlice yerlerinden alıp gövdesinin bir kısmı daha gömülecek şekilde diktim. Şimdi saksıda da olsalar minik minik turplar görünüyor.

Koyu yeşil
06-11-2007, 13:33
Mahir Bey harika görünüyorlar. Bizim gibi şehir çocukları nerden bilecek turp toprakta nasıl görünür :). Neyse umarım benim çimlenenlerde büyür de, resimlerini sizlerle paylaşırım .

ezo
06-11-2007, 13:42
Tuba hanım, zaten bende kıyamıyorum sizin dediğiniz gibi derin bir saksıya birkaçını dikeyim. Bakalım hangisi daha başarılı olucak, denemiş oluruz.

Filiz
03-02-2008, 18:43
Selahattin Bey merhaba, bugün kırmızı turp tohumu aldım ama sizin sınıflandırmanızda bir yere yerleştiremedim :D . Bu turpun(turbun mu acaba) yapraklarını yemek için yetiştireceğim kök yapmaması ya da bunu geciktirmek için ne yapabilirim? Bahçeye şubat sonlarında ekim yapabilir miyim? Hatırlıyorum annem kışın da turp ekerdi karın altında tohumlar kalırdı ve ilkbaharda delice çıkardı turplar. Benim de bu ayda ekmem sizce yanlış olur mu?

Selahattin Yılmaz
03-02-2008, 21:42
Filiz, firma ismini, çeşidini **** ismini yazamaz mısın? Zira belkide yaprakları yenen bir turp çeşididir.

Filiz
04-02-2008, 06:33
:o Aslında almamam gerekirdi ama tutamadım kendimi. Pazara inmiştim baktım tohumcu bir teyze var çuvalın üstünde kırmızı turp yazıyor aldım ambalajı ismi cismi yok. Annemin yetiştirdikleri kırmızı olurdu ordan geldiydi aklıma ;) Ne çıkarsa bahtıma mı olacak şimdi. Ayrıca bizim yediğimiz turp daha sonra köklenirdi hani tüm turpların yaprakları tazeyken yenebilir diye düşünüyorum. Baharatlı ve çok lezzetli tatları oluyor. Hani şu hardal gibi o da çok lezzetli olur.

Selahattin Yılmaz
04-02-2008, 09:15
Sadece yapralarını yemek için ektiyseniz:

1-Çok sık ekin
2-Azotlu gübrelerle gübreleyin
3-Hemen ekin


afiyet olsun :)

şükran ünal
08-02-2008, 15:37
Sevgili Selahattin hocam, turp tohumlarını ekeli 2 hafta oldu. Direk güneş almayan ve sıcaklığı 10 - 15 derece kadar olan balkonda sıklığı ve büyümesi normal mi? Biraz daha seyreltme yapmam gerekir mi?

Sonja Varol
03-04-2008, 19:32
http://img377.imageshack.us/img377/6330/010420lahx0.jpg
Bu yil bu karisik renkli turp tohumlarindan aldim. Renkleri insani cezbediyor. Salatanin icinde de güzel bir sunum olur diye düsünüyorum.
Ilkbahar ve yaz baslangici, birde sonbaharda ekiliyormus. Gec kalmis sayilmam...

özlemce73
04-04-2008, 09:57
Selam Selahattin bey, vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkürler. Bende burda turp tohumu almistim iyi denk geldi herkese kolay gelsin.

mor papatya
09-02-2009, 14:02
arkadaşlar bişey sorucam şimdi bir turp veya havuç fidesinin, bir tanemi turbu veya bir havucumu olur. yoksa birkaçtanemi?

limon
09-02-2009, 14:26
Bir tane olur.

maviyeşil
11-02-2009, 13:41
Arkadaşlar yaklaşık 1.5 ay önce turp tohumu ektim. Ben de acemilikten sık ekmişim, seyrelttim. Şimdi büyüdüler ama bazılarında problem var. Gövdeleri önce yamuluyor sonra güçsüzleşip kırılıyor. Bazılarının gövdelerini toprağın altına soktum. Rüzgardan mı yoksa toprak mı eklemeliyim?
Neden böyle olduğunu ve ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?
62382
62381

Manta
01-04-2009, 22:00
Merhabalar. Amerika'dan getirttiğim tohumların yanında deneme için "Redboy radish" yazılı tohumlar göndermişler. Turp olduklarını anladım ama internette ve sitede bu türe özel bilgi bulamadım. Islak havlunun arasına koymuştum, 24 - 25 saatte kotiledonları bile açılmış. Hıza hayret ettim. Bir gün daha beklesem herhalde kağıdı yırtıp çıkacaklarmış. Şimdilik 3 tane çimlendirmiştim, küçük bir saksıya 5-6 cm aralıklarla ektim. Bundan sonra ne yapmam gerek?

Manta
19-04-2009, 12:57
Anladım. Peki beklemekten başka? :)

Yani ne kadar derin, ne kadar geniş bir kaba, ne zaman aktarayım? Belki de ben sorumu eksik sordum...

Lonicera
19-04-2009, 16:27
Arkadaşlar ben de Koçtaş'tan hazır fındık turp paketlerinden alıp, yaklaşık 1 ay önce ekmiştim. Tohumların çimlenmesi çok kolay oldu. Ekim talimatında tohumları toprak içine yaklaşık 1,5- 2 cm derinliğe bırakın diye yazıyor. Tohum ekim aralığı da 5cm olacakmış. Daha sık ekim yapıldıysa sonradan seyreltme yapılmalıymış. Hasat 40 gün sonra oluyor ve sulama ihmal edilmeyecek. Yoksa acılaşma çok üst düzeylere çıkabiliyor. Dün plastik kova içerisine ektiğim fındık turplarını söktüm. Tabi biraz daha beklemem gerekiyordu, olması gerekenden biraz daha küçükler ama tatları nefis. Hele zeytinyağı , tuz ve limonla çerez gibi:D:D

akcan67
26-10-2009, 21:26
Yaklaşık 5 cm olan olan diktiğim turpun yapraklarına henüz keşfedemediğim bir canlı musallat oldu.Yaprakları yemeye başladı.Acaba ne olabilir.

nariçi
12-01-2010, 18:47
Kadirli!den Turp haberi var!

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=11&ArticleID=1185054&Date=12.01.2010&b=Bacasiz fabrika gibi

siniroluyorum
13-01-2010, 16:08
Bunlarda benimkilerden.Güneşi çok seviyorlar galiba çünkü güneş gören bahçemdekiler devasa oldular.F1 tohumdan

yarenimex
07-04-2010, 12:02
Yerli çeşitlere ilave olarak yetiştirdiğim Japon turbu da var. Daikin de deniyor. Beyaz iri bir havuç gibi.En önemli özelliği ise gaz yapmaması olarak belirtiliyor..

BuYrUn_1983
04-05-2010, 10:45
merhaba ben kütahya tavşanlıdan ali ihsan 3 hafta önce fındık turp ekmiştim hayatımda ilk kez ekdiğim için yaprakları nasıl olur bilmiyorum ve bi takım yabancı otlarda çıktı çapa yapıcam ama arada turplarıda götürmeyeyim diye yapmadım elinizde fındık turp lara ilişkin ilk çıkım foto ları varsa yayınlarmısınız **** bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim..şimdiden başarılar

BuYrUn_1983
04-05-2010, 10:47
ayrıca ben ziraat ten almış olduğum tohumları ekmiştim bursa tohumculuğa ait.toprağımda büyük hayvan gübreli.

himone
05-07-2011, 21:15
Arkadaşlar turp tohumları Ağustos veya Nisan gibi ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde mi ekilir?

karamanliali
08-12-2011, 22:38
Bu siyah turplardan bende ektim ama nedense bi turlu buyumuyorlar.
Yapraklari kocaman oluyor ama kendileri kucuk kaliyor, ne yapsam acaba?

UtkuMun
15-02-2012, 14:29
Yerli çeşitlere ilave olarak yetiştirdiğim Japon turbu da var. Daikin de deniyor. Beyaz iri bir havuç gibi.En önemli özelliği ise gaz yapmaması olarak belirtiliyor..
Sn. Yarenimex hala forumu kullanıyrmusunuz bilmiyorum ancak mesajımı görür cevap verirseniz sevinirim, Daikonlarınız sağlıklı bir şekilde yetiştimi? boyut ve ağırlıkları aşağı yukarı ne kadardı.? Saygılar

acemi ve çiftçi
15-02-2012, 23:23
15 yıldır kullanılmayan ahırın dibindeki hayvan gübrelerini turp ekeceğim alana serpmemin bir faydası olur mu, var mıdır bu şaşkını bilgilendirecek.

agozce
16-02-2012, 00:24
Sadece bir örnek, küçük saksılarda rahat yetişiyor.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/19977-2.htm

cherry
21-03-2012, 10:20
merhaba sizce turp ekmek için geç kalmış olabilir miyim?

yarenimex
23-03-2012, 18:42
Sn. Yarenimex hala forumu kullanıyrmusunuz bilmiyorum ancak mesajımı görür cevap verirseniz sevinirim, Daikonlarınız sağlıklı bir şekilde yetiştimi? boyut ve ağırlıkları aşağı yukarı ne kadardı.? Saygılar

Mesajınızı yeni gördüm, cevaplamakta geciktiğim için umarım hoşgörürüsünüz.
EveJapon turpları gayet güzel geliştiler, ortalama 15-20 cm uzunluk, 3- cm civarında kalınları oldu.Açıkcası gramaj konusunda bi şey demem yanıltıcı olabilir, çünkü tartmadım.Bir kısmını da tohuma bırakıp tohum da almıştım..

firuze 35
09-05-2012, 16:33
Merhaba
Balkonda da olsa bir şeyler yetiştirmenin zevkini yaşamak istiyorum.Biber,domates,sarımsak,soğan tamam ama turpta başarılı olamadım.
Buzdolabının bir köşesinde çimlenmiş turptan bir sürü tohum elde ettim.O tohumlardan bir kaç tanesini kış aylarında diktim (saksıya) ama güneş yeterli olmadığı için çok cılız büyüdüler.Güneş yüzünü gösterdiğinde de hızla büyüyüp çiçek açtılar.Aylardır dikili olmalarına rağmen hiç yumru oluşmadığını görüyorum.Çiçek açtığı halde yumru oluşturmaması normal mi?Nerede hata yapmış olabilirim?

yarenimex
09-05-2012, 17:58
Merhaba
Balkonda da olsa bir şeyler yetiştirmenin zevkini yaşamak istiyorum.Biber,domates,sarımsak,soğan tamam ama turpta başarılı olamadım.
Buzdolabının bir köşesinde çimlenmiş turptan bir sürü tohum elde ettim.O tohumlardan bir kaç tanesini kış aylarında diktim (saksıya) ama güneş yeterli olmadığı için çok cılız büyüdüler.Güneş yüzünü gösterdiğinde de hızla büyüyüp çiçek açtılar.Aylardır dikili olmalarına rağmen hiç yumru oluşmadığını görüyorum.Çiçek açtığı halde yumru oluşturmaması normal mi?Nerede hata yapmış olabilirim?

Sayın Firuze, turplar soğuklama yaşadıktan sonra yeterli sıcaklığı bulunca çiçeklenir.Buzdolabinda soğuklama ihtiyacı tamamlanmış olan turplarınız yumru yapmadan çiçeğe kalkmışlar.. Normal herhangi bir turp tohumunu ekerseniz yumrulu turplarınız olacaktır..

firuze 35
10-05-2012, 14:25
Sayın Firuze, turplar soğuklama yaşadıktan sonra yeterli sıcaklığı bulunca çiçeklenir.Buzdolabinda soğuklama ihtiyacı tamamlanmış olan turplarınız yumru yapmadan çiçeğe kalkmışlar.. Normal herhangi bir turp tohumunu ekerseniz yumrulu turplarınız olacaktır..

Çok teşekkür ederim.Elimdeki tohumlarla yeniden deneyeceğim,inşallah bu sefer başarıp ürettiklerimi sizlerle paylaşacağım.:)

Tura
23-03-2013, 06:45
Bahçedeki 3.5 kğ. şalgam.
Ne zaman, nasıl büyüdün anlayamadım.
Bunun gibi onlarca var. En ufağı 1 kğ geliyor.
Personelle paylaştık.
Ortadan kestiğinizde portakalı suyu gibi suyu akıyor.
Lezzeti fevkalade, güzel. :)

380897

Boska
23-03-2013, 11:35
Maşallah, özellikle yetiştirmeye çalışanların bile imreneceği bir büyüklük. Kutlarım sayın Tura

h_dogan
23-03-2013, 11:52
Bahçedeki 3.5 kğ. şalgam.
Ne zaman, nasıl büyüdün anlayamadım.
Bunun gibi onlarca var. En ufağı 1 kğ geliyor.
Personelle paylaştık.
Ortadan kestiğinizde portakalı suyu gibi suyu akıyor.
Lezzeti fevkalade, güzel. :)

380897

Daha büyüğü var mı acaba şimdi merak ettim tebrikler, bir aylık ihtiyaca yeter bu. :D

Tura
23-03-2013, 13:03
Büyükleri bu civarda.
Küçükleri yok...Yani 1.kğ dan aşağısı yok.
Ben de hayret ettim. Çok sulu.

nesli60
22-06-2013, 21:08
bu da benim dayanamayıp yerinden cektigim turp dokunmasaydım daha da büyüyyecekti :( :)
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1004732_153871398131415_697715698_n.jpg

yağmur
31-07-2013, 01:50
yakında fındık turp ekeceğim.yalnız aklıma bir şey takıldı; yaprakları yeniyor mu?yeniyorsa nasıl?salatada vs. mi?

botanikerdi
02-08-2013, 10:15
yakında fındık turp ekeceğim.yalnız aklıma bir şey takıldı; yaprakları yeniyor mu?yeniyorsa nasıl?salatada vs. mi?
evet yapraklarını salata yaparakta yiyebilirsiniz yemek yaparakta ;)

p.m.nihan
25-11-2013, 12:43
Merhaba bu sene tohuma bıraktığım fındık turplarımın üzerinde asimetrik ince ağlar ve çok çok küçük böceğe benzeyen oluşumlar gördüm. yaklaşık iki hafta sonra turplar pörsüdü ve öldü. Aynı zamanda beyaz kül benzeri bir madde de salgılıyorlar sanırım. Bunlar yanındaki çilek fidelerine de bulaşmış. Trips olmasından süpheleniyorum. Ne olduğunu bilen var mı acaba?

Bir de arka bahçede yetiştirdiğim kırmızı turplarım köklerinde kurt yemiş gibi oyuklar oluştu. Turplarda en yaygın kök zararlısı nedir? Doğal bir mücadele yöntemi var mı?

p.m.nihan
26-03-2014, 08:02
Küçük böceklerin mite olduğuna karar verdim. Bir arkadaşım doğal bir mücadele için neem yağı gönderdi, 3-4 günde bir üzerinde yazan miktara göre hazırladığım solüsyonu uyguluyorum. Özellikle Ankara'da 2 senedir ciddi bir mite problemi var.

Ama kökte zarar yapan hayvanı hala tahmin edemiyorum.

h_dogan
26-03-2014, 09:47
Bir fotoğraf yükleyebilir misiniz?

Revnak
29-03-2014, 10:36
Şeker bunlar şeker:p
Hasat edilenlerin yerine bugün yeni tohumlar sokuşturdum.
İnşallah 1 ay sonra havuçlarla birlikte yapacağım hasatı..

479324

479325

479326

479327

bahcedenn
10-05-2014, 13:33
8 Nisan'da toprakla buluşan French Breakfast çeşidi turp tohumları 4. günde çimlenmeye başladılar.
491350
Tohumların toprakla buluşmasının 10. günü.
491351
Bitki tam 1 aylıkken.
491352

Normalde 30 günde hasada gelen bu çeşidin tadına bakmak için biraz daha bekleyeceğim. Acımaması için fazla da bekletmemek lazım. :)

Tohumları Nisan'ın başında bahçe henüz hazır olmadığı için derince bir saksıya ekmiştim. Eğer görüntüsü kadar lezzetini de beğenirsem koca yaz boyunca salata tabaklarını bolca süsleyecek gibi.

seckinty
10-07-2014, 14:29
fındık turplarım gelişiyor

ilk denemem olduğundan bazı hatalarım olabilir, izine gidip geldikten sonra daha büyük, daha derin bir kapta deneme yapacağım

http://i59.tinypic.com/4v6cfr.jpg

hokolomon
21-11-2015, 22:56
Merhaba. Aslında konuyu ayrı başlık olarak açacaktım ama yeni üye olduğum için buna izin verilmedi. Derdimi anlatabileceğim en yakın yer burası olduğunu düşünüyorum.

Ben yaban turbu adı verilen bitkiden arıyorum. Bayır turbu, eşşek turbu, acırga, horseradish olarak ta biliniyor. 1 kg ya kadar parasıylan bulmak istiyorum ama bu bitki Türkiye de yok.

Bitki literatüründe çokça geçen bir turp. Bu turp, ekstra acı bir turp çeşidi.
Öyle acı ki, rendelediğinizde bozulmuyor, kendini koruyor.


Yurtdışında bunun sosunu yemiştim o kadar hoşuma gitti ki. Sonra Türkiyede Hengsternberg YabanTurbu Sosu olarak aldım ama onun da ithalatı bitmiş. Colmans ve ikea aldım daha sonra onlar da hardala benzetip ekşitmişler, tadını bozmuşlar. Bitkiyi taze olarak bulup kendim işlemek istiyorum.

Bu bitki mide, bağırsak ve tiroit hariç her derde deva. Sinüzite çok iyi geliyor, kanser düşmanı. DNA yı onarıp gençleştirdiği bile yazıyor neredeyse. Ama çok acı herkesin bünyesi kaldıramaz.

Bizim bitki literatüründe adı pek geçen ama bir türlü bulunamayan bu bitkiyi nereden bulabilirim. Nasıl temin edebilirim fikri olan var mı?

havlayanPapatya
02-04-2017, 17:05
642609

4-5 martta örtü altına ekilen fındık turbun 2 nisandaki hali

cekirdek
06-04-2017, 07:58
Herkese merhaba
Turp ne zaman hasat edilmeli? Diktiklerimin üzerinde çiçekler açmaya başladı. Yapraklarının veya çiçek durumuna bakarak nasıl anlaya bilrim?

kerkenez
06-04-2017, 08:15
Herkese merhaba
Turp ne zaman hasat edilmeli? Diktiklerimin üzerinde çiçekler açmaya başladı. Yapraklarının veya çiçek durumuna bakarak nasıl anlaya bilrim?

Çiçek açtıysa geç kalmışsınız zira artık yenilecek kıvamı çoktan geçmişlerdir. Ben kök kısmının dışarıda kalan kısımları yeterince büyümeye başladığı zaman hasat etmeye başlıyorum.

Dionysos86
06-11-2018, 02:52
Arkadaşlar bahçemdeki toprak sert ve bu sertliği kökleri ile yumuşatmak için japon turpunu önerdiler. Ankara da yaşıyorum ilkbahardamı ekmeliyim mart nisan gibi yoksa bu aylarda eksem olabilirmi. Gece 3 dereceye kadar düşüyor,gündüz 15,,20 derece arası.

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

qazxi
12-11-2018, 11:39
Merhabalar,
Ektiğim turplar filizlendi. Ancak yapraklarda delikler var. Böcek kemirmesi gibi değil, erime gibi. Neden olabilir?

volkan2535
12-11-2018, 12:20
merhaba,

forumda yeniyim , konu açmadım o yuzden burdan yazıyorum : ) saksı da mısır yetiştirebilmek imkansız mıdır? yoksa yeterli derinlik ve hacimde saksıda olma ihtimali varmıdır . saygılar

mstar200011
28-05-2019, 14:07
https://hizliresim.com/EOlNOv

mstar200011
28-05-2019, 14:10
https://hizliresim.com/EOlNOv

zerem
12-08-2022, 22:27
Valla o eskidenmiş. Eski usul bi şey kalmadı şimdi. Şimdi her şeyi yeşillikleri bile fide yapıp öyle bahçeye ekiyorlar. Kazık kökler yer değiştirmeyi pek sevmezler ama henüz baş vermeden veya baştan dikilmeyip tohumdan dikilen her şey taşınır.

i.sunaz
06-12-2023, 18:25
Şimdi fındık turbu ekilir mi?