PDA

View Full Version : Bonsai Toprağı Karışımında Kedi Kumu Kullanımı




gokhanakdeniz
02-12-2005, 09:52
Bonsai topragi olrak kedi kumu baslikli makelyi okudukan sonra bunun icin bir arastirma yaptim! Bazi merketlerde kedi kumlarinin yanlarina incelemeniz icin acik halleri bulunuyor.Bunlari bir cogundan ornekler alip islattim kuruttum ve yine bir cogunun yanmamis kil oldugunu e hemen camurlastigini gordum.

Fakat CARLI markali bir kedi kumu vardi, bu yanmis kil ve kaya parcalarindan olusuyor.Islatildiginda formunu kaybetmedigi gibi kuruduguda da kirilgan ozellige sahip olmuyor. Fakat mutlaka elemek gerekiyor iclerinde toz parcalarina yakin buyuklukte ok fazla parca var, eledikten sonra ancak kullanilabilir.

Ben yaklasik yuzde 15-20 oraninda torfa karistirdiktan sonra kullandim ve gayet guzel sonuc aldim.Fakat saksinin su tahliye deliklerini kapatmamasi icin en alta birkac volkanik kaya ve cakil taslarinin yerlestirip kok baglamak icin gerekli teli saksinin yanlarindan cikarip, kayalarin ustlerinede gozenekleri cok cok kucuk kumas parcasi (esarp gibi) yerlestirdim ve kumu daha sonra saksiya doldurdum.

Şu an su tahliyesi ve sulamdan sonraki nemlilik orani gayet guzel. Ankara'da oturan arkadaslar icin kocatepe begendik magazasindan bu urunu bulabilirler. Ben yeni fidanlarimda denedim siz de bunu yaparak cok sevdiginiz agaçlariniz kaybetme riski olmadan cok ucuz ve kolay bulunabilir bir malemeyle bonsaileriniz saglikli bir sekilde yetistirebilirsiniz :)




malina
02-12-2005, 10:02
Teşekkürler :)

malina
02-12-2005, 10:14
Lovely Cat Kedi Kumu
1,500,000
Gima
7 litre

Çarli Kedi Kumu (Denendi, bonsai için uygun)
2,500,000
Gima
7 litre

Champion
3,250,000
Gima
5 kilogram

Amiral Kedi Kumu
3,750,000
Migros
14 litre

Topracat
4,050,000
Pet.gen.tr
7 litre

Bulduklarımı yazdım. Bunlar fiyat ve bulunacakları yerle ilgili.

Siz denediklerinizin markasını yazarsanız iyi olur. Belki bu denenmemiştir diye gereksiz deneme yapılmaz. Ben de yukarıdaki listeyi değiştiririm

Baki Berk Kayalar
02-12-2005, 12:36
Gökhan Abicim kedi kumu bilimsel araştırman için çok teşekkürler. Dalga filan geçmiyorum gerçekten bilimsel araştırma yapmışsın. Çalışmalarının devamını dilerim.

hasan42
19-04-2006, 07:05
Erkan Aktaşgül:

"Büyük ihtimal bu buluşu (kedi kumu) ben de toprak olarak kullanacağım artık. Çünkü inorganik topraklar (volkanik kaya, akadama, perlit, vermiculit, seramis vs.) böcekler ve kök çürümeleri gibi bazı unsurlar açısından çok daha güvenli."

demiş.

Eğer amaç buysa bildiğimiz dere kumu bu işi neden görmesin?
Cahilliğimi bağışlayın. İlk hevesle Tekzenden aldığım ve "hazır bitki toprağı" gibi bir ifadeyle satılan toprağın aslında yetersiz olduğu fideler büyüdükçe ortaya çıkmaya başladı. Bu yüzden toprakla ilgili bilgi araştırmaa başladım ve karşıma bu bilgiler çıktı. Siz büyük yerdesiniz, kedi kumu, volkanik akvaryum kayası falan bulabiliyorsunuz ama burada bu mümkün değil. Üstelik amacınızı söyleyince yüzünüze garip garip bakıyorlar. :)

Erkan Aktaşgül
19-04-2006, 09:34
Allah Allah.. Nerde yazmışım ben o yazıyı hatırlayamadım..
(Bu arada soyadım Aktaşgül :) )

Naçizane bilgi ve deneyimlerimi kısaca aktarayım. Bahçe toprağı, saksı toprağı, torf vs. olarak bilinen topraklara hepimiz daha aşinayız mutlaka. Bu tür toprakların artısı içlerinde bitkiler için gerekli mineral vs. türü şeyleri doğal olarak yeterli miktarda bulundurmaları. Ama yukarıda yazdığı gibi hastalık, solucan, karınca, bazı karışımların kökleri sıkması gibi sorunlar nedeniyle bazen sorun çıkartıyorlar.

İnorganik toprakların artıları; köklere baskı yapmamaları, iyi drenajları, hastalık, solucan vs. gibi etkenler açısından çok daha güvenli olmaları. Ancak bu topraklarda organik topraklar kadar mineral, element vs. bulunmuyor bildiğim kadarıyla. Bu yüzden gübreleme (feeding) konusuna daha fazla eğilmek gerekiyor, yoksa ağaçlar güçsüz kalabiliyor. Ayrıca inorganik topraklar organiklere nispeten genelde daha az su tuttukları için sulama konusunda da belki biraz daha fazla dikkat etmek gerekiyor.

Hata oranlarını azaltmak, toprağın besin değerini ve drenajını yükseltmek için sanırım en uygun olanı inorganik ve organik toprakları birlikte kullanmak. Bu konuda çeşitli karışım tavsiyeleri var onlar uygulanabilir.

İnorganik toprak bulma kosunua gelince, tüf, ponza türü topraklar toprak/fidan satış noktalarında bulunabiliyor. Ya da biraz muhabbet edince birçok yer bir poşet doldurup verebiliyor ücretsiz. Çünkü aslında çok ucuz malzemeler ama perakende satışları olmadığı için herlerde bulmak kolay olmuyor. Kedi kumu biraz fanteziye kaçıyor gibi bence, bütün ihtimaller tükenince düşünülebilir ama ponza, tüf (fidancılar başka birşey de diyor, onu hatırlayamadım) gibi toprakları bulmak çok zor değil inanın.

Bu arada, ben de toprak konusunu halledebilmiş değilim, denemelerim sürüyor. Şunu söyleyebilirim, karışımlarınızda çok fazla torf, hindistan cevizi lifi türü şeyler kullanmayın. Bunlar suyu iyi tutsalar da kuruyunca sanki bir keçenin üstüne su döküyormuşsunuz gibi oluyor. Suyu emmiyorlar ve saksının kenarından akıp gidiyor. Bu gerçekten tehlikleli olabilir ağaçlar için.

hasan42
19-04-2006, 10:04
:) Düzelttim hatamı.
İşte şu adreste yazmışsınız:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=373

Bakın bu verdiğiniz bilgiler derli toplu ve aydınlatıcı. Sizin yazınızı okuyunca bir hatamı farkettim, benim kullandığım toprakta suyu fazlaca tutma sorunu var. Kumun, veya inorganik malzemenin, faydasını şimdi tam olarak anladım. Drenaj çok önemli. Sanırım bu yüzden bir meşe ağacımı kaybetmek üzereyim.
Bilgiler için teşekkürler.

qitted
19-04-2006, 19:14
Toprağı havalandırmak ve drenaj sağlamak için seracılar genellikle perlit kullanıyor. Ben toprağa strafor tanecikleri katıp deneme yapmıştım ama verimli olduğunu söyleyemeyeceğim.

Kütahya/Simav ilçesinde seracılar domates, hıyar vs yetiştirmek için hiç toprak kullanmaz. Bölgede bolca bulunan yanardağ külü kullanıyorlar. Ne gübre, ne hormon, ne de zirai ilaç gerekmeden muhteşem verim alıyorlar.

Mine Pakkaner
23-04-2006, 22:41
Bu konu ile ilgili ben de bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Kedi kumları doğal minerallerdir. Örneğin adı geçen Çarli marka kum diatomittir. Piyasada bentonit ve sepiyolit,klinoptilolit kedi kumları da var. Bunların hepsi tarımdave hayvancılıkta kullanılan inorganik maddelerdir. Çok çok enteresan özellikleri de var. Örneğin zeolit yazıp bir arama yaparsanız çok enteresan bilgiler ulaşırsınız.

Normal kum su tutmaz, koku emmez, azotun fazlasını tutmaz, ağırdır vs. Bu yüzden kum yerine perlit, zeolit, bentonit, pomza gibi maddeler tarımda kullanılmaktadır. Kedi kumları bu maddelere az miktarda, evdeki saksılarda kullanım için ulaşabilmek açısından çok uygun.

kedi kumu
08-05-2006, 15:54
merhaba,
konu hakkındaki yazılarınızı okudum ve bir kedi sahibi olarak, zeolitin , özellikle tarımda ve hayvancılıkta da kullanıldığını (fertilizer olarak) ve mükemmel sonuçlar alındığını biliyorum. hatta ben de bu araştırmaları vb okuduğum günden beridir evdeki saksı çiçeklerimde ve ayrıca bahçemdeki bitki ve ağaçlarımda ZEOLİT kullanıyorum ve Türkiye'de sadece ECOCAT kedi kumu var bu alanda. Migros'da (başka yerlerde de var mesela carrefour, real, kipa vb vb)satılıyor ve çok ucuz, tavsiye ederim. Ayrıca okudum ve yine denedim ki, kötü kokuları savmakta da çok etkili. her türlü kötü kokulu yerde (spor çantası içi, ayakkabılık, buzdolabı içinde kötü koku oldu ise vb) yani minik lavanta çantaları kullanır gibi poşetleyeceksiniz ve kullanacaksınız. umarım yazdıklarımın bir faydası olur.

malina
08-05-2006, 16:14
Şirketimiz LovelyCat, LuckyCat ve EcoCat markalı kedi kumları üretmektedir. %100 natürel minerallerin özel bir formülasyon ile karışımından oluşan ürünlerimiz üstün ürün özellikleri sayesinde kedi sahiplerinin tüm beklentilerini karşılayabilmektedir. - Yüksek sıvı emme kapasitesine sahiptir - Kokuyu tamamen yok eder - İdeal topaklanma sağlar - Bakteri oluşumunu engeller


Mamor Exim Ltd.
Cumhuriyet Bulvarı 1450/2
Alsancak -İzmir
Telefon: 0232 464 2880

bonsaisever
08-05-2006, 18:59
İdeal topaklanma sağlar

Bu sakıncalı :) Deneme ile sabit :))

bonsaireef
08-05-2006, 21:36
Bende tam aynı yerden alıntı yapacaktım.Bonsaisever benden önce davranmış.(Askeriyede okuyabiliyorum ama login olamıyorum dolayısıyla cevapta yazamıyorum :)

malina
08-05-2006, 23:03
Sonuçta hangi marka kullanılabilir özellikte? :)

bonsaireef
09-05-2006, 06:00
Marka hakkında bilgim ve fikrim yok.Sadece topkalanma yaptığını duyunca uygun olmadığını düşündüm.Suyu alınca birleşme eğiliminde olan kumu karışımda kullanırsanız, saksıda da birleşip beton gibi olur diye düşünüyorum.

malina
09-05-2006, 09:22
Kedi kumu kullanan kimse yok mu burada?

backyard
09-05-2006, 09:58
ben kullaniyorum ama kedi icin :o

Mine Pakkaner
09-05-2006, 10:13
Marka hakkında bilgim ve fikrim yok.Sadece topkalanma yaptığını duyunca uygun olmadığını düşündüm.Suyu alınca birleşme eğiliminde olan kumu karışımda kullanırsanız, saksıda da birleşip beton gibi olur diye düşünüyorum.

Bonsaireef bu tür mineraller
toprağın içinde kullandığınızda ise zaten karışmış oluyorlar, partikülleri birarada olmuyor.Verdiğiniz suyu depoluyorlar ve sizin için yavaş yavaş salıyorlar. Beton gibi bir yapı oluştursalardı tarımda kullanılmaları imkansız olurdu.

malina
09-05-2006, 10:53
Kedi kumları (aybalanın kullandığı biçimde) birbirinden farklı özellikler gösteriyorlarmış.

Okuduğum yerde şu sorunlar vardı:

- Dökülürken çok tozlanan
- Islanınca çamurlaşıp tabana yapışan
- Kokuyu engellemeyen

Aklımda kalanlar bunlar. Kedi sahipleri bu tür sorunlar yaşatmayan kumlar konusunda deneyimlerini paylaşıp bazı markalar üzerinde mutabakata varıyordu. Tarım için kullanılabilecek özellikte olan markalar, tüm kedi kumları markaları değil. Herkes kendisi deneyip bulmasın diye marka belirlensin amaçlı uğraşıyorum :)

bonsaireef
09-05-2006, 16:12
Bu kedi kumu olayını ilk Erkan Aktaşgül ortaya çıkarmıştı.Onun bahsettiği makalede, bunu bonsailerinde kullandığını söyleyen kişi çok uygun olduğunu anlatıyor.Bende uygun olabilecek markalar olduğunu düşünüyorum.

Benim kafama takılan ise malinanın verdiği markada yazan 'ideal topaklanma sağlar' lafıydı.Bu topaklanma sadece tek başına kullanıldığında oluyor, uygun miktarda torfla karıştırıldığında olmuyorsa ve bu tarımda kullanılan bir mineralse neden olmasın ki.

Bu kedi kumu olayına çok sıcak bakıyorum zaten.Tek sorun markaydı.Eğer Mine hanımda o markadaki minerale uygun diyorsa ki tecrübelerine çok güveniyoruz uygundur.Fakat her marka kedi kumunda bu maddeler varmı sorun o.Bu maddeler tarımda kullanan maddelerle aynı olsa bile bu markalarda sadece bu maddeler mi var yoksa başka maddelerde ekleniyor mu?En güzeli markaların denenip sonuçlarının buraya aktarılması.

Kedi kumu zeoliti denemiş. Peki Kedi kumu siz zeolit olarak Ecocat'imi kullanıyorsunuz?Tecrübelerinizi biraz daha açabilirmisiniz.Bitkilerde Ecocat kullandığınızı yazmamışsınız çünkü.

Şimdi malinanın ve kedi kumunun verdiği marka uygun mudur sonuç olarak bunu kesin ve kesin söyleyebilirmiyiz?

backyard
09-05-2006, 18:17
faydalı olur mu bu bilgi size bilmiyorum
ben kedim için çarli kullanıyorum
koku yok, çamur yok, tozlanma yok
haber vereyim dedim

bonsaisever
09-05-2006, 18:47
Kedi kumu ile ilgili makale burada. Marka Tesco

http://www.bonsai4me.com/Basics/Basicscatlitter.htm

bonsaisever
09-05-2006, 18:55
Kendi kumu aldım ve toprakla karıştırdım. Can suyunu döküp balcık halini aldığını görünce hemen söküp çıkardım.

malina
09-05-2006, 19:08
Tesco marka mı kullandın? Onu liste dışı bırakalım o zaman...

Bacyard, Çarli marka kedi kumundan bir avuç alıp, biraz toprakla karıştırıp dener misin? :)

backyard
09-05-2006, 19:24
demin denedim
tedi de tuhaf tuhaf bana baktı :)
fotolar çok net değil

bu susuz hali

backyard
09-05-2006, 19:25
bu da sulu hali
ben çok fark göremedim
balçık olmadı
bir avuç koydum her ikisinden de

bonsaireef
09-05-2006, 19:32
Tescoyu bu (http://www.bonsai4me.com/Basics/Basicscatlitter.htm) adam kullanmış.Zaten bu işi başımıza saran adamda bu.Yani tesco uygun.

bonsaisever
09-05-2006, 19:39
Yok tescoyu bulamadım. Türkiyede de satıldığını duymadım. Başka bir marka almıştım ve Kedi kumunu fazla koymuştum :))

backyard
09-05-2006, 19:42
ben hiçbirşey anlamadım
sonuç olarak bu kumu toprakla karıştırdığınızda sonucun ne olması gerekiyor
ben boşuna mı test yaptım ya

bonsaisever
09-05-2006, 19:52
Benim beklentim pomza taşını koymuş gibi topaklanmadan kalması idi.Resimde gördüğüm kadarı ile sende de aynı şey ama az olmuş.

Mine Pakaner bu konuda ne diyor?

bonsaireef
09-05-2006, 20:02
Bence boşuna denemediniz.Topaklanma olmadığını gördük.

Su tutması iyi ise su tutucu malzemeler yerine yok su tutması iyi değil çakıl gibi ise dere kumu yerine karışımlarda kullanabiliriz.

Bu tür denemeler önemli.

Erkan Aktaşgül
09-05-2006, 23:25
Bence Tüf denilen çakılı ya da ponzayı, yani kedi kumunun muadillerini bulmak uygun kedi kumunu bulmaktan daha kolay. O yüzden çok da fazla bu konuda detaylı deneyleregerek olduğunu sanmıyorum. Fidancılarda yukarıdaki malzemelerden birini bulamasanız diğerini bulabiliyorsunuz.

Ama derseniz ben çok araştırmacı bir kimliğe sahibim o zaman deneyin tabi ki. Biz de faydalanırız ;) Fakat biraz arayınca güzel volkanik çakılların bulunabildiğini bizzat gördüğüm için kendi adıma çok fazla fanteziye kaçmamaya karar verdim.

gümüş
03-08-2006, 00:37
arkadaşlar ben gümüşün eşiyim, meslegim veterinerlik. sizinle kedi kumları hakkında bildigim bir kaç bilgiyi paylaşmak istedim.

kedi kumlarını üç gruba ayırabiliriz:

1-ıslandıgı zaman topaklaşanlar:
Bunlar ıslandıgında çamur oluyorlar,çimentolaşıyorlar. içeriği fırınlanmış kil olanlar çamur oluyor. fırınlanmış solpanit olanlarsa çimentolaşıyor.
örnek: alice topaklaşan, amiral

2-ıslaklığı içine emenler:
Bunların içeriği sepiolit, diotomit... taş ocaklarından cıkarılıp hiç bir işlem görmeyen kumlar. ıslaklığı emer çok ıslanmadıkca şekil degişikligine ugramazlar.
örnek: çarli, alice, ditya

3-silika jel kumlar
Bunların görünümü cam gibidir.tanelerinin içinde kapillar kanallar vardır.kapillarite etkisiyle suyu tamamen emerler. suyu yavaş yavaş buharlaştırırlar. aşırı ıslandıklarında erirler. içerigi adından da anlaşıldıgı gibi silicadır.
örnek:l itter pearls, mimi silica gel, arkadaş silika gel

Mine Pakkaner
03-08-2006, 00:59
Gümüş bilgiler için eşine teşekkürler :)

bonsaisever
03-08-2006, 10:10
arkadaşlar ben gümüşün eşiyim, meslegim veterinerlik. sizinle kedi kumları hakkında bildigim bir kaç bilgiyi paylaşmak istedim.


Sizin üye olmanız bizi üzmez :)

nilgunarpat
03-08-2006, 12:18
Merhaba,arkadaşlar ben kedi kumunu bitkilerde denemedim ama 8 yıldır kedim için çarli kullanıyorum.Kesinlikle topaklanıp betonlaşmıyor.Alice için çok kötü diyebilirim.Çarli çok ıslandığında da taneler halinde kalıyor.

karaman76
08-03-2007, 19:33
arkadaşlar halen bu forum konusuna bakan varmı bilmiyorum ama bakan varsa birşey sormak, danışmak istiyorum.
odalarda, özelliklede depo mahiyetinde kullanılan yerlerde silica gel isimli bir malzemenin nem alıcı olarak kullanıldığını öğrendim. bunun kedi kumu olarak da kullanıldığını öğrendim. yani kedi kumu denilen malzemeyi odalarda nem alıcı olarak kullanmak mümkünmü?
bu konuda görüşü olan arkadaş varmı?

Selahattin Yılmaz
08-03-2007, 19:39
Kedi deyince, kedi besleyenler için soruyorum. Serama kediler dadanmış, kış başından beri serada boş ve toprak yığınım öylece kaldı. Kedilerde bunu fırsat bilip bir kaç yerini eşip pislemişler ve üzerini örtmüşler. Pisledikleri bir şey değil uzaklaştırıyorum da pisledikleri yerde pisliğin üzerinde uzun kıl şeklinde bir şey ürüyor bunun ne olduğunu bilen var mı?

memet
08-03-2007, 19:40
Kedi kumu ponza, perlit gibi malzemeler. Bundan odanın nemini azaltmasını beklemek biraz abartılı olabilir.

arb73
08-03-2007, 19:47
Kedi deyince, kedi besleyenler için soruyorum. Serama kediler dadanmış, kış başından beri serada boş ve toprak yığınım öylece kaldı. Kedilerde bunu fırsat bilip bir kaç yerini eşip pislemişler ve üzerini örtmüşler. Pisledikleri bir şey değil uzaklaştırıyorum da pisledikleri yerde pisliğin üzerinde uzun kıl şeklinde bir şey ürüyor bunun ne olduğunu bilen var mı?

Üzerini çamaşır suyu ve kireçle dezenfekte edin,tenya olabilir belki ne olur ne olmaz

Selahattin Yılmaz
08-03-2007, 19:54
Tedbir almak sorun değil ben bu kıl görünümli nesnenin ne olduğunu öğrenmek istiyorum...

memet
08-03-2007, 20:47
Merak ettirdin, fotoğraflaman mümkün mü?

Todor
09-03-2007, 06:11
Tedbir almak sorun değil ben bu kıl görünümli nesnenin ne olduğunu öğrenmek istiyorum...

Sanıyorum bir çeşit küf.

Todor
09-03-2007, 06:14
arkadaşlar halen bu forum konusuna bakan varmı bilmiyorum ama bakan varsa birşey sormak, danışmak istiyorum.
odalarda, özelliklede depo mahiyetinde kullanılan yerlerde silica gel isimli bir malzemenin nem alıcı olarak kullanıldığını öğrendim. bunun kedi kumu olarak da kullanıldığını öğrendim. yani kedi kumu denilen malzemeyi odalarda nem alıcı olarak kullanmak mümkünmü?
bu konuda görüşü olan arkadaş varmı?

Silica gel dediğimiz malzeme odalarda nemi tutmak için kullanılıyor fakat kedi kumu kullanılamaz. Kedi kumu, silica gel kadar yüksek emiciliğe sahip değil. Yapı marketlerde büyük poşetlerde silica gel bulmak mümkün.:)

merdiye
01-04-2007, 01:12
Peki şimdi bu çarli marka kedi kumunu kullanabilir miyiz???
Gerçi ben mecburum denemeye pek seçeneğim kalmadı. Daha önce Sn. Hasan42'nin yazdığı gibi fidancılar yüzüme garip garip bakıyor:o
Dere kumu, perlit vb. bulamıyorum ya! Sanki bulunmaz hint kumaşı deli oldum!

memet
01-04-2007, 08:10
seralarda dere kumu olabilir. perlit, inşaat malzemesi satılan yerlerde olabilir. Bulamıyorsanız, torfla toprak karışımını kullanın.

merdiye
01-04-2007, 09:38
Hımmm.. Teşekkür ederi Memet Bey, seralara sormamıştım açıkçası. Ama tabi şimdi bu Samsun'da sera bulmam lazım:rolleyes:

memet
01-04-2007, 10:28
Olmazsa olmaz şart değil kum. Bulamıyorsan torf ve toprak karıştır. Suyun geçirgenliğini arttırmak için kum ekleniyor.

tourkana
01-04-2007, 21:14
pomza taşı da olmalı...seracılarda olması lazım..

nicomedia61
20-03-2011, 16:00
daha önceden yorumlara bakarak ve bulunduğum yerde migros marketi gezdim ve çarli marka ile birlikle alice ve mırmır diye markalar vardı . poşet dışından incelediğim kadarıyla mırmır marka çok ufak yuvarlakımsı bir malzeme. alice kapalı olduğu için inceleyemedim .çarli marka bana daha böyle topraksı geldi doğal geldi diğerlerine göre ve çarli marka kullanacağım.indirimde vardı 7 litresini 3 liraya felan aldım.

memet
20-03-2011, 16:25
Daha önce çokça yazdım. Kim kedi kumu gibi bir şeyin bonsaide kullanılacğın söyledi de buna inanıldı bilmeyi çok isterim.

Bonsai birkedideğildir. Bu nedenle sadece nem tutucu özelliğ olduğu için bu ürünün kullnılması anlamsızdır.
Nem tutucu malzeme olarak çok daha ucuza ve bolca bulacağınız asıl malzemeler varken bu ürüne yönelmeyin.
Toprak karışmında nem tutucu olarak ponza kullanmak yeterli ve ucuzdur.

nicomedia61
20-03-2011, 17:58
mutlaka kedi değildir:) ancak muhtevası bakımından bir kediyle alakası yok zaten .sadece bir işlenmiş bir toprak madeni diyebiliriz. bitkiye herhangi bir zararı yok diye biliyorum. diğer karışımları bulmak biraz sıkıntı oluşturuyor. dediğiniz gibi ponza da kullanılabilir sonuçta oda aynı işlevi görüyor. eğer bir zararı yoksa kullanmakta da sorun yoktur sanırım .

epsody
21-03-2011, 21:05
Daha önce çokça yazdım. Kim kedi kumu gibi bir şeyin bonsaide kullanılacğın söyledi de buna inanıldı bilmeyi çok isterim.

Bonsai birkedideğildir. Bu nedenle sadece nem tutucu özelliğ olduğu için bu ürünün kullnılması anlamsızdır.
Nem tutucu malzeme olarak çok daha ucuza ve bolca bulacağınız asıl malzemeler varken bu ürüne yönelmeyin.
Toprak karışmında nem tutucu olarak ponza kullanmak yeterli ve ucuzdur.

Sayın memet, kedi kumu hakkındaki eksik bilgilerini tamamlamak adına bonsai bitkisine paylaşımlarda katkı sağlalıyarak bu bitkinin toprak isteklerinede regületör görevi yerine getireceğini bilmeni isterim.

Kedi kumu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Zeolit) zeolitin türevlerinden olduğundan bu mineralin aynı zamanda gübre katkısı sağlama özelliğinin bulunmasıyla kedinin dışkılarındaki ürenin tutulmasını sağlıyarak oksidasyon ile bu dışkıların ev içinde koku oluşumuna mani olmasının bu özelliği ile bonsai bitkisinin gübre katkıları sırasında bir regületör görevi gibi aktiflik göstermesinin yanında sulama rejimindede kararlıklık sağlıyarak bitki köklerinde fazla su ve nitratın bozucu etkilerini düzenlemesini düşünebiliriz.

Ali H. ALI
23-03-2011, 10:57
Memet'in bahsettigi "kedi kumu" piyasada satilan ve daha cok icerigi, kil ve ya eski kagitlardan uretilmis kedi kumudur ki bu karisimi bitkilere kullandiginiz topraga karistirinca buyuk bir olasilikla topragin icerisinde camurlasma olusacak bu da kok curumesine neden olacaktir.

"Kedi kumu" epsody'nin dedigi gibi zeolitin'den uretilmisse ve bundan eminseniz, belki deneyip bitki uzerindeki etkisi de gozlenerek kullanilabilir diye dusunuyorum.

Tekrar etmekte fayda var piyasadakilerin bir cogu kedilerin diskilari icin dusunuldugunden(kokuyu gidermek icin de cogunda soda var) bitkiler icin kullanmadan once icerigini iyi arastiriniz. Paket uzerinde icerigi hakkinda da birsey yazmiyorsa saticiya sormayiniz o urununu satabilmek icin sizin istediginiz dogrultuda cevap verecektir ve oyle bir urunu bitkilerde kullanmak kotu sonuclar dogurabilir.

elek
23-03-2011, 11:23
Kedi kumlarında genelde "diatomit" yazar, yukarıda anılan markaların çoğu da diatomittir. İçeriği zeolitten farklı olsa da, nem tutma açısından benzer. Diatomit topaklanma yapmıyor, marketlerde bulunanların en ucuzları diyebilirim. Herhangi bir işlem yapılmadan maden direk kırılarak paketleniyor.
Bonsai için bilemiyorum tabii ki, ama evdeki bitkilerin hemen hepsinde toprağa karıştırarak kullandım. Hatta hidrokültürde denediğim bitkilerde de katı ortam olarak diatomit kullanıldı.

yigit666
23-03-2011, 13:57
kedi kumu paketinde üzerinde diatomit yazmıyorsa almayın . 1 ay önce hoyalar için kedi kumu aldım. paketin üzerindeki yazıları acele işim olduğu için okumamıştım hoya çeliklerini
diatomitte ekip .muslukta üzerine su gezdirip altından diatomitin sarı tozlu suyu aksın diye beklettim .daha sonra diatomite ektiğim . hoya çeliklerinin üzeri kabardı parmaklarımla dokununca kil gibi olduğunu gördum.
daha sonra saksılardan zorlukla çıkardım adeta balçık gibi olmuştu hoya çeliklerini su ile iyice yıkadım .
tekrar üzerinde diatomit yazan kedi kumu aldım .hoya çeliklerini çürümekten kurtardım ..

Fatih
23-03-2011, 14:59
Genellikle topraksız ortamda yani Diatomit olarak satan firma Çarli isimli bir marka.Hem içlerinde en uygunu ben 7 litrelik paketi 3 liraya aldım.

jeomeo
23-03-2011, 17:17
Diatomit en basit anlatımı ile fosillerden oluşmuş bir kayaçtır. Kedi kumu olarak kullanılmasının sebebi içerisi boşluklu, emici, yani porozitesi yüksek bir malzeme olması. Ben çarli ve catsan kedi kumlarını bonsai ve sukkulentlerde kullandım, hala da kısmen kullanıyorum. Bu yüzden kullandığım diğer benzer malzemeler ile bir karşılaştırma yapabilirim.

Öncelikle memet'in bahsettiği gibi kedi kumu pahalı bir malzeme. Fiyatı 3-5 lira da olsa o paraya alınabilecek vermikülit, perlit ya da pomza gibi tarımsal malzemeler tercih edilebilir.

Çarli marka kedi kumu, bitkiler ile kullanılmadan evvel çok iyi yıkanmalı ve elenmeli. Hatta birkaç gün suda bekletmek, hatta dondurup çözmek ileride çamurlaşarak toprak kalitesini düşürecek tanelerden kurtulmak adına iyi olabilir. Tüm bu işlemlerden sonra zaten neredeyse 1/5'i kullanılabilir olarak elimizde kalmış oluyor. Tüm bunların yanında verimlilik olarak da birazdan bahsedeceğim hiçbir malzemeden daha iyi değil.

Catsan marka kedi kumu ise çarliye göre çok daha pahalı, çok daha sert. Elemeden kullanılablinecek boyutlarda. Su tutma ve drenaj özellikleri gayet iyi olsa da gereğinden fazla pahalı olduğu için 2. paketi alıp kullanmdım. Kullandığım bitkiler sağlıklı şekilde gelişimlerine devam ediyorlar.

Perlit; en kolay en ucuz ve en bol bulunabilecek malzeme. Tek başına bonsai için uygun bir malzeme değil çünkü çok hafif ve su ile yüzüyor. Bunu engellemek için karışıma harç olabilecek toprak ve(ya) torf(ya da cocopeat) ile beraber kullanmak gerekiyor. Bu malzemeler ise aşırı su tuttukları için karışıma en az bu kadar da dere kumu eklemek gerekiyor. Bol kum konmasına rağmen nemli havalarda, bakım konusunda pek tecrübeli olmayanlar için tehlikeli olabiliyor. İri taneli tarımsal perlit elemeden kullanılabilir.

Pomza; nispeten kolay bulunabilir malzemeler içinde bonsaiye en uygunu olduğunu düşünüyorum. Sağlam, ne aşırı ne de az su tutuyor. Fiyatı hemen hemen perlit ile aynı, yani ucuz diyebileceğimiz malzemelerden. Elemeden, sadece yıkayarak kullanılmasında bir sakınca yok. Uygun tane boyundaki kaliteli pomza tek başına iyi bakılan bir bonsainin topağını oluşturabilir.

Vermikülit; Fiyat olarak perlit ve pomzadan biraz pahalı, bulması da biraz daha zor. Köklenme konusunda perlit ve pomzadan çok daha etkili. Perlit kadar olmasa da hafif bir malzeme çok süratli sulandığında akabiliyor. Tozunu almak için elemek gerekebiliyor. Uygun bakım ile ficus gibi nemli toprak seven bitkilerden sukkulentler gibi kolayca kökleri çürüyen bitkiler dahi sırf vermikülit içerisinde problemsiz yaşayabiliyor.

Seramis (fırınlanmış kil); Avrupada bol bulunan ve kullanılan bir malzeme. Türkiyede sanırım yalnızca bir internet sitesi satıyor (orijinal seramis mi yoksa herhangi fırınlanmış kil mi bilmiyorum) . Seramis aslında bir marka ismi, selpak gibi marka ismiyle bilinen bir malzeme. Kullandığım en iyi substrat. Köklenmede inanılmaz başarılı ve çok sağlam bir malzeme. Tek başına kullanılabilir. Yalnız zor bulunan ve pahalı bir malzeme olduğu için genelde karışımların içerisinde bir miktar kullanıyorum.

Akadama; en çok bilinen bonsai toprağı. Neden bu kadar meşhur ve çok kullanılan bir malzeme olduğunu bilmiyorum, kullanmama rağmen de anlayamadım. Bir yıl içerisinde niteliği bozulan bir malzeme. Gereğince su ve besin tuttuğunu düşünmüyorum. Bulması çok zor ve pahalı. Yıkadıktan sonra kullanılması gerekiyor. Ben karışımlarımın bir kısmının içerisinde kullanıyorum, bittiğinde yerini pomza veya vermikülit alacak ve bir değişiklik olacağını düşünmüyorum.

Lav kırığı/cüruf/skorya; hemen hemen pomza ile aynı nitelikte ama koyu renkli. Pomzaya göre daha az su tutuyor, beraberinde su tutan bir malzeme kullanmak gerekiyor. Magnezyum ve demirce zengin bir malzeme olduğu için beleyici olduğu söyleniyor lakin ben gözle görünür bir farklılık sezemedim.

Coco peat; severek kullandığım bir malzeme. Torf yerine tercih edilmesini tavsiye ederim. Kum ve perlit ile uygun oranlarda karıştığında çok iyi bir bonsai toprağı olabiliyor. Torf gibi çamurlaşmadan, kalıp gibi sertleşmeden gerekli nemi tutuyor ve kullanmadan önce elle havalandırıldığında(kabartıldığında) drenjı çok iyi.

Bu saydığım malzemeler organik içerik ve mikroorganizmalar yönünden zayıf malzemeler. Bunların kullanılması durumunda besin ve mikroorganizmalara dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin ben japon beyaz çamımda tamamen inorganik malzeme kullanıyorum fakat daha önceki toprağından aldığım mikoriza bakterileri şu an saksımın içini doldurmuş durumda ve yazın normalden daha çok gübreleniyor.

Umarım kedi kumu ve diğer malzemeler konusunda açıklayıcı olmuştur.

memet
23-03-2011, 19:44
Sayın memet, kedi kumu hakkındaki eksik bilgilerini tamamlamak adına bonsai bitkisine paylaşımlarda katkı sağlalıyarak bu bitkinin toprak isteklerinede regületör görevi yerine getireceğini bilmeni isterim.

Kedi kumu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Zeolit) zeolitin türevlerinden olduğundan bu mineralin aynı zamanda gübre katkısı sağlama özelliğinin bulunmasıyla kedinin dışkılarındaki ürenin tutulmasını sağlıyarak oksidasyon ile bu dışkıların ev içinde koku oluşumuna mani olmasının bu özelliği ile bonsai bitkisinin gübre katkıları sırasında bir regületör görevi gibi aktiflik göstermesinin yanında sulama rejimindede kararlıklık sağlıyarak bitki köklerinde fazla su ve nitratın bozucu etkilerini düzenlemesini düşünebiliriz.

Jemeo zaten malzemlerle ilgili bütün ayrıntılara değinmiş. Bonsaide kullanılan malzeme zeolittir. Ben bunu da tavsiye etmiyorum. Bonsai kedi olmadığı için kedi kumunu hayvanın ihtiyacına kullanmak en uygunudur. Ben zeolit kullanacağım diyen bunu herhangi bir zirai ürün satıcısında kedi kumu olarak paketlenmediği için daha ucuza bulabilir. Gereksiz bir fiyat ödeyip neredeyse bedava da alınabilecek ponza varken, zeolit almak tercih meselesidir. Bu güne kadar daha aldığım ponza için para vermişliğim de olmadı. Ben yine de paran da varsa zeolit kullanma derim. Özelikle acemilikte zeolitin nem tutuculuğu kök çürümesine neden olur.

Ali abinin de işaret etiği o da kedikumu bu da kedi kumu deyip zeolit dışında bir ürünü de almak mümün.
Volkanik çakıl diye tanımlanınca ponza yerine başka ürün almak da mümkün olduğu gibi. Ponzayı akvaryumcudan iyi paralar ödeyerek almak da mümkün olduğu gibi.

Zeolit bonsaide kullanılabilir. Saydığınız içeriği çok da önemli değil. Ben önermiyorum. Acemilere hiç önermiyorum

Güzin Çakar
23-03-2011, 21:03
İstanbul,Küçükçekmece ilçesinde oturuyorum.Günlerdir, sukulentlerim için yukarıda saydığınız zeolit, ponza, vermikülit... gibi malzemelerden herhangi birini bulabilmek için dolaşıyorum.Kedi kumu (Diatomit)dışında,tek gördüğüm Perlit oldu.Perlit ile beraber kullanmam gereken kaba nehir kumu yine bulunmayanlar arasında.Oturduğum ilçe veya komşu ilçelerde uygun fiat ile, uygun malzemeyi nereden bulacağım hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.Eminönü'nün ötesine geçtiğim de, İstanbul şartlarında zaman ve fiat olarak bir uygunluk kalmadığını belirtmeme gerek yok sanırım.Bir adres verebilirseniz seve seve Denizli'deki, Sapanca'daki arkadaşlara da gönderebilirim.Bulabileceğimiz bir yer yoksa , iyi ki varsın Kedi Kumu...

_gurbuz_
12-04-2011, 16:44
Merhabalar,
acaba ponza veya pomza dediğiniz, bildiğimiz banyoda topuk taşı olarak kullandığımız veya inşaatlarda kullanılan ytong tuğlaların aynısı mıdır?

bir ytong tuğlayı alıp, küçük parçalar halinde kırarak (ki boyutları önemlidir mutlaka) elde edebilir miyiz?

bir de detaylı anlatımlar için teşekkürler ama bu malzemeleri İstanbul veya Türkiye genelinde nerelerde bulabiliriz? Aralarında ilk kez duyduğum malzemeler var da...

hasanfahri
27-03-2014, 11:41
Peki bunlardan hangisini bonsai toprağında kullanmak daha mantıklı acaba ben silika olanı aldım ama daha denemedim öneriniz nedir?

meetoo
27-03-2014, 11:59
Sn hasanfahri diatomit olan herhangi bir marka olabiliyor ben bir sefer çarli bir seferde littlecat isimli 7 ve 14 lt kum aldım kullandım topaklanma olmadı ve sorun yaratmadı ama hemen söyleyim oldukça tozlu ... evde kedi beslediğim için daha önceden bu konuda tecrübem vardı silica kumlar çok uygun değil bence ...

nicholai hel
27-03-2014, 15:19
Silika asla olmaz Sn. hasanfahri, bu malzeme sıvıyı emerek hapseder.
Sn meetoo'nun önerdiği gibi, sadece diyatomit içerikli ürünler kullanılabilir belki.

Fakat kedi kumu yerine pomza alıp kullanmanız hem daha sağlıklı, hem de çok daha ucuz olacaktır.

hasanfahri
04-04-2014, 17:08
Teşekkürler sn Nicholai hel peki marketlerde satılan topuk taşı olarak da bilinen poma alsam kırsam aynı işlevi görür mü?

nicholai hel
04-04-2014, 22:44
İnternette ararsanız zaten tarımda kullanıma uygun pomza taşı satanlara ulaşırsınız. Aynı şekilde lav taşı da tarıma uygun kalitede ve farklı tane boyutlarında satılmaktadır. Lav taşını cüruf adıyla çevre fidanlıklardan da temin edebilirsiniz.

Arifhaluk
31-03-2016, 00:26
Ben yıllardır tohum çimlendirme toprağı hazırlarken çarli kedi kumu kullanıyorum çok faydalı torf ,toprak,çarli kedi kumu bu kadar .birde ginseng in en altına bu kumdan biraz koydum araya toprak en üste yine toprağı kapatacak kadar kedi kumu .sonuç harika oldu